#1901 2008-03-18 12:56
- Linus
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Roor rosszalkodásai
Lisa, hát én a magam részérõl már nem vagyok szívbajos :D a házidoktormackóm pl. mindig aggódósabb nálam :D ha hosszú hetekig nem lenne ilyen tünetem ennyire szivatós idõjárás mellett sem, az már furcsa lenne. egy egészséges ember is megérzi a frontokat, majd pont az én belem nem... amúgy elvileg a vékonybelem alsó szakaszát is érinti a crohn, de merem állítani, hogy abból még nem sok bajom származott. a diétám és minden más is, amit csak szem elõtt tartok, a vastagbél körül forog. januárban múlt 3 éve, hogy tükrözték, akkor mondták ki azt a bizonyost. szerencsém volt, össz-vissz 3 hónappal az elsõ tünetek megjelenése után így ki is derült. lehet, hogy ilyenkor, mint most is, vmelyik fekélyem aktivizálja magát, de ezt majd az okosok megmondják. tavaly télen durva volt, egymás után kétx kaptam medrolt, mert elsõ után visszaestem, de akkor még nem hagytam magam tükrözni. egész egyszerûen nem voltam rá felkészülve. és igazából augusztus óta olyan az állapotom, ami nekem egyenlõre kielégítõ, de attól még a kontrollra nyílván szükség van, és mostanra már agyban is eljutottam idáig.
ööö, bocsika Roor, hogy ezt most itt veséztük ki :D de látom, a hidegfront már végigsöpört a "topikon" is, nem csak rajtam... sz'tem ne hagyjuk magunkat! én a magam részérõl ma meló után pl. bevágom magam a tv elé "némi" kajával :D, és döglök ezerrel :D azon még gondolkodom, hogy elõtte gyors megcsináljam-é a töltött paprikát, amit Aiolosz olyan furmányosan megkívántatott velem! a pari miatt legalább nem látom a vért sem :))) na jó, ez fekete humor volt, de pszichés kezelésnek már bejött 1x-2x :)
ja, és még egy tipp a kajcsihoz: ha megtöltjük a paprikát, utána érdemes csinálni a közepébe egy kis helyet egy fõzõkanállal, így nem töltjük túl, és lesz helye is dagadni a rizsnek, nem reped szét a paprika. illetve amíg a lébe rántok és beletolom a parit, addig kis idõre kiveszem õket, hogy a kevergetéstõl ugyancsak ne essenek szét. hm, asszem most végképp megkívántam, nyami :D
Nincs jelen
#1902 2008-03-18 13:11
- Lisa
- Tag
Linus, megértettem mindent amit írtál és még jó hogy a dokid ilyen "aggódos" gondolj bele mi lenne ha ellenkezõen cselekedne...mondjuk akkor tuti váltanál! :)) Szóval figyel Rád. Ez jó! A fekete humor meg sztem jó ,én igenis szeretem. Mrs Bean :)
Vissza térek arra hogy ha megcsináltad a töltött parit akkor ha lehet számolj be mert én már csak ilyen kíváncsi ember vagyok! Meg szeretek fõzni! Nagyon :))
Szia!
Nincs jelen
#1903 2008-03-18 13:56
- Linus
- Tag
hát ezaz! ha nem szeretnék fõzni, nem is tudom, mi lenne velem. tegnap még este 10kor is mosogattam, mert a kenyérsütés azért macerás, de legalább közben megcsináltam a többit, meg pihengettem is. ma meg csak élvezem a végeredményt :D
a gasztrós doktornénim is jó fej, néha elég katonás, de hát nem is árt, ha olykor kicsit helyretesz :D na eloldalgok dolgozni megint egy kicsit...
zotyesz, norby: HOVA TÛNTETEK??? tessék lejelentkezni, de sürgõsen! Viki, Vicaa, jobb a helyzet? Pilli, Roor, Mano, Luci nálatok? többiek? jelentést kérek! pápá
Gigi, még nem is mondtad, mit gondolsz a double oroszlán és az én kis olasz halam párosításról ? :)
Nincs jelen
#1904 2008-03-18 15:19
- Lisa
- Tag
Megint csak csatlakoznom kell Linushoz! Ki hogy smint van? Azért ne hajtsátuk túl magatokat a munkával. Csak módjával :))
Roor minden "rendben"? Gondolom még nem értél haza. De én itt vagyok JÓ?
Az idõjárásra csak annyira térnék vissza hogy "sztálingózik" a hó! :))
by.:Lisa
Nincs jelen
#1905 2008-03-18 15:22
- Linus
- Tag
még szerencse Lisa, hogy mi itt életben tartjuk a topikot, míg a gazdi hazaér :D
Nincs jelen
#1906 2008-03-18 16:23
- Lisa
- Tag
Igen Linus!
Remélem azért a "gazdi " örül majd neki! És annak hogy Itt vagyunk! :))
Nincs jelen
#1907 2008-03-18 16:31
- Pilli
- Tag
Jelentem: ma fõztem :D Nagyon finom lett. Párolt zöldséget csirkemellel és tésztával. Nyáminyáminyáminyámi!!!! Mostmár úgy érzem felkészültem a töltött paprikára is :D
Nincs jelen
#1908 2008-03-18 17:09
- roor
- Tag
Halika!
Ha a gazdival rám céloztatok akkor itt vagyok,és igen örülök neki!:D:D:D:D:D
De ha valaki még egyszer bocsánatot kér,mert itt veséz ki egy témát,akkor kihajítom,mint azt a bizonyos cicust!:D:D:D:D:D
Azért van a topik,most épp aktuális,hát errõl írunk.:D:D:D:D
Szabad a vásár.:D:D:D:D
Mindig vagyok ám,csak nem mindig írok,de ezt már említettem.:D:D:D:D
Hétköznap dolizom,estére meg elfáradok,de mindent olvasok ám!!!:D:D:D:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1909 2008-03-18 17:31
- Lisa
- Tag
Szia Jó látni Téged is!
Igen értettük nem lesz több bocsánat kérés csak dumcsizás :)
De azért remélem hogy nyugisabb éjszakád volt mint tegnap.
Pilli: na de jó Neked hogy felkészültél,..én még mindig az eredményt várom hogyan is sikerül.
Nincs jelen
#1910 2008-03-18 18:02
- roor
- Tag
Halika!
VAN MOSOLYGÓ!!!!!!!!!!!!!!!!
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!:D:D:D:D:D:D:D:D
Lisa:köszönöm,joól vagyok,ez csak úgy sittysutty átszaladt rajtam.:D:D:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1911 2008-03-18 18:28
- aiolosz
- Tag
Linus írta:
ja, és még egy tipp a kajcsihoz: ha megtöltjük a paprikát, utána érdemes csinálni a közepébe egy kis helyet egy fõzõkanállal, így nem töltjük túl, és lesz helye is dagadni a rizsnek, nem reped szét a paprika. illetve amíg a lébe rántok és beletolom a parit, addig kis idõre kiveszem õket, hogy a kevergetéstõl ugyancsak ne essenek szét. hm, asszem most végképp megkívántam, nyami
Linus, ez fakanalas lyukfuras, jo otlet, koszi. Ami a rantast illeti, en csak a toltott_kaposztanal veszem ki a gombocokat, a toltott paprikanal nem, mert ott sokkal tobb le van, ja +qrva ugyes vagyok :-)
Bar engem senki nem hianyolt :-> megis itt vagyok :-o
Nincs jelen
#1912 2008-03-18 18:50
- mano1973
- Tag
Sziasztok!
Linus drága megvagyok nem tüntem el csak átalakultam:))
A 3 napban kicsit Tomiztam és Regiztem.Bár az utobbi nem nagyon volt kiváncsi rám 15 percnél tovább és ment a barátnõkhöz:))
Hát ez van ha az ember megöregszik már a gyereke sem nagyon akar vele sehova se menni és nem is vagyok jó társág neki:))
Na persze ha csinos 20 éves pasi lennék biztos zöbb idõt szánna rám de hát..csak az anyja vagyok:))
A másik"gyerekem"-nek (Az én Tomimnak)meg hiányérzete volt õ meg velem akart lenni mindig:)
És akkor még nem beszéltem a kutyáról:))
Hát belõlem ha 3 lenne se lenne elég!!:))
Azért én voltam itt ám és szuszidivel jóket ettünk:)Igaz?
Pillikirálylány!
Grat a fõzõtudományodhoz mostmár jöhet az a töltött paprika de sok cukrot kérek ám bele:))
Csajok !
Ti meg mit betegeskedtek itt?Azonnal tessék összekapni magatokat és meggyógyulni!!!
Fiuk!!
Ti merre jártok alig látlak itt benneteket:))
Pasek!!
készülj a táncra amit igértél:)))
aiolosz!!
Én hiányoltalak és nagyon örülök hogy itt vagy:))
Veled és szuszidivel mindig olyan jóket lehet enni és nem is hízok:))
Szerkesztette: mano1973 (2008-03-18 18:52)
Nincs jelen
#1913 2008-03-18 19:03
- mano1973
- Tag
Luci!
Köszi a tortát nagyon finom volt!
Máskor is megyek bûnözni hozzád:))
Rolit meg szoktasd le a harapdálásról mert mióta van foga azóta nekem fáj ha belémharap:))Az az én kiváltságom volt eddig.:))
Remélem te is jobban vagy már!
Hétvégén Nincs Tomim ha otthon lesztek megyek.Fõleg ha be engedtek:))
Nincs jelen
#1914 2008-03-18 19:06
- roor
- Tag
Halika!
Aiolosz:mutasd ki nem hiányolt és taccsrateszem.:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Jó hogy itt vagy ám,nekem kimondottan teccik.:D:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1915 2008-03-18 19:16
- Lisa
- Tag
Sziasztok!
Aiolosz hozzád lenne egy-két szavam...én még csak "új" vagyok itt, és az irományokból igyekszem az embereket megismerni (vagy legalább az életszemléletüket) és mondhatom hogy igenis szeretlek "olvasni" Téged ha nem bánod..és igen, én is örülök hogy ha "szólsz" pláne ha fincsi kajcsikra tanítod a nõket! :Hiába szerintem egy férfi tud igazán finomakat fõzni! :)))
Lisa
Nincs jelen
#1916 2008-03-18 19:19
- roor
- Tag
Halika!
Lisa:nem vagy ám elfelejtve!:D
A freemail szutykolprüsszögnyekereg,csak épp nem mûködik ahogy kéne.:D
Már csináltam ugyanolyan e-mail címet csak citromailbe.:D
Egyetlen nagy bajom,hogy a mailcímek a szutykosba vannak elmentve.:D
Hiába,ami papíron van az megmarad,de a technika csodája erre nem képes.:D:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1917 2008-03-18 19:23
- roor
- Tag
Halika!
Ember:nagy cuppanós!:D:D:D:D
Csak úgy.:D:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1918 2008-03-18 19:32
- zotyesz
- Tag
köszi asszony neked is mindenhova ahova csak akarod :) :)
manó drága én is megtáncoltatlak ám csak vigyázz a lábadat le ne tapossam :) :)
a megtáncoltatás a fórum bulin jelen lévõ összes vállalalkozo kedvû hölgytagjainak is szol :)
porshe neked már megígértem egy táncot anno te sem maradsz ki :)
Szerkesztette: zotyesz (2008-03-18 19:33)
Nincs jelen
#1919 2008-03-18 19:47
- Lisa
- Tag
Jó estét Mindenkinek!
Roor! Hogy is képzelheted hogy én ilyet feltételezek pont Rólad! :) Tudom hogy nem vagyok elfelejteve! Na de most mi is van nem is lehet privit írni a freemailre??? Na mindegy, azért majd értesíts! :)
Nincs jelen
#1920 2008-03-18 19:53
- aiolosz
- Tag
Lisa, nem banom :-)
Megtanultam bocsuletesen es szerintem jol fozni, feltehetoen azert mert nagyon szeretem a fimon papikakat..
Sutni nem tudok, de ennek az lehet az oka, hogy a kornyzetemben mindig voltak kivalo sutemeny_eloallitok ,valamint a kozelunkben egy olyan maszek cukrasz uzlet volt, ahol az ember szeme elott keszultek a finomabbnal_finomabb sutik. XII. ker. Kiss Janos alt. utcaban van a hely es Palotasi Kornel volt a cukraszmester. Talan 30 evig nala vettem a sutiket :-) Mar nem dolgozik a gyerekei viszik tovabb az uzletet.
Szoval, fozes ugyeben, ha gondod van, barmikor megkereshetsz szivesen segitek.
Lanyomnak most irom be az O szakacskonyvebe az altalam favorizalt es rendszeresen elkeszitett etelek recipejet, de lassan haladok, mert kezzel kell irni :-(
Nincs jelen
#1921 2008-03-18 20:13
- Lisa
- Tag
Aiolosz, Köszönöm szépen és ki is fogom használni ha elakadok. Bár szerintem 22 évesen így is túlteljesítem magam (mármint a mai fiatalokra gondnolva) a fõzéssel.:)
Viszont hogy kézzel írod a lányod szakácskönyvét az fantasztikus!!! :) Így a helyes ezt hidd el nekem....egy kézírás nagyon-nagyon sokat jelent!!!
Lisa
Nincs jelen
#1922 2008-03-18 20:27
- mano1973
- Tag
Zotyesz drága!!!
Veled a táncit ki nem hagynám még ha a lábamba is kerül:)))
Már nagyon várom ám:))
Lisa!
majd megtanulsz fõzni ne aggodj:))
Én mondjuk mindig is szerettem fõzicskézni talán ezért is tudok ..illetve azt mondják jól fõzök:))
Egy 22 éves lányzónak nem ez a legfontosabb ezt tudom:))
Persze aiolosz segítségét én is igénybe veszem majd ha megengedi és a talin szivesen cserélek receptet is veled:))
Abban pedig igazad van hogy a pasaik jobban fõznek..ugyanis AZ ÉN Tomim valami csodálatos körömpörit tud nekem csinálni.
Sõt álltalában a pöriket az én Tomim csinálja.
Nem tudom ez miért van de.. nem is akarom megérteni csak...megenniiiiiiiiii!!!!
Viszont szeretnék találni egy cukrász fiut aki meg isteni tortákat süt:))
van itt ilyen jelentkezzen!!!!!:))
Nincs jelen
#1923 2008-03-18 20:42
- tee
- Tag
hmm mano káposztás hasé,jaffás szelet,sajtos roló? ezek jók lennének ? :)
Nincs jelen
#1924 2008-03-18 20:46
- aiolosz
- Tag
Van nehany iwiw_es meghivom. Amennyiben valakit erdekel, akkor jelezze.
Nincs jelen
#1925 2008-03-18 20:48
- zotyesz
- Tag
mano
rakott krumpli mexikoi csirke paprikás krumpli borso leves husleves bableves tojás pöri rántott és sülthus és sütik palacsinta kokuszgolyo ?ennyi elég kb? :) :)
Nincs jelen
#1926 2008-03-18 20:50
- tunde
- Tag
Engem érdekelne egy meghívó ! Ha lennél szíves és küldenél egyet hálásan megköszönném!
Üdv.Tünde
Nincs jelen
#1927 2008-03-18 21:01
- aiolosz
- Tag
Tunde, szivesen, de ird nekem az e-mail cimed, mert csak akkor tudok kuldeni. Az en cimem itt publikus, arra kuldheted.
Nincs jelen
#1928 2008-03-18 21:39
- mano1973
- Tag
Kicsi tee!!
Igen megfelel báááááár...nem tudom milyen az a jaffás szelet de ha édességbõl van akkor jöhet:))
No és te csinálod?:))
Zotyesz!
te most el akarsz csábítani?:))
A kókuszgolyódra meg még emlékszem :)))
Igen...fiuk édesség minden mennyiségben jöhet mikor is kapom meg ezeket a finomságokat?
Nincs jelen
#1929 2008-03-18 21:40
- tee
- Tag
ki más csinálná :)
jé újra vannak smájlik vagy én kapcsoltam vissza valamit :D
Szerkesztette: tee (2008-03-18 21:40)
Nincs jelen
#1930 2008-03-18 21:43
- zotyesz
- Tag
manó mikor akarod? :) :)
Szerkesztette: zotyesz (2008-03-18 21:44)
Nincs jelen
#1931 2008-03-18 21:51
- mano1973
- Tag
ez fantasztikus:))
Szóval mikorra kérhetem ezeket a finomsságokat?
Leinkább már most megenném mindet:))
Szóval ki mikor lepne meg valami finomsággal?:))Idõpontokat kérek!!!!
Nincs jelen
#1932 2008-03-18 22:09
- aiolosz
- Tag
Mano, jovo heten kedden egy ilyen gozgombocra vendegem vagy...
<kép>
Nincs jelen
#1933 2008-03-18 23:02
- Norby1
- Tag
Szia Linus
Vagyok, élek, mozgok. Nem tüntem el csak esténként szoktam chatelgetni amikor te már nem "dolgozol" :)
Jelentem Roor topikot pedig kötelezõen olvasgatom
Nincs jelen
#1934 2008-03-19 06:31
- vikimami
- Tag
Mano, Roor!
Mit szólnátok a csütörtök vagy péntekhez?
Tudom Roor, írtad, hogy neked a hét nem túl jó, csak próbálkozom, hátha. De ha nektek úgy is jó, jöhettek külön-külön is vagy együtt kétszer :D
Mano, kirtam mailt (ugyanezt egyébként :D)
A freemail cimemet én is elfelejtem lassan, mert iszonyat módon mûködik. Létrehoztam egy másik szolgáltatónál e-mail-t, úgyhogy mindjárt itt is módosítom.
Nincs jelen
#1935 2008-03-19 06:58
- Lisa
- Tag
Sziasztok!
Vicaa! "Rég" jártál erre, hogy vagy mostanság, azért remélem jól vagy?
Lisa
Szerkesztette: Lisa (2008-03-19 07:00)
Nincs jelen
#1936 2008-03-19 09:21
- porshe
- Tag
Aiolosz! A gõzgombóc nagyon jól néz ki,elárulod mi ez pontosan? Receptet is kérnék!!!!
Boldog névnapot neked!
Porshe és Nóri
Nincs jelen
#1937 2008-03-19 09:24
- Linus
- Tag
na kérem, a töltött paprika igencsak fincsi lett :D és itt jegyezném meg Aiolosz, én pl. azért nem hiányoltalak, mert Te igenis itt voltál, nem úgy mint egyesek :) de õk is eleget tettek a felszólításnak, és legalább lejelentkeztek :) már komolyan kezdtem aggódni...
ma reggel azt hallottam, hogy ocsmány idõnk lesz Nyúlvét alkalmából :( hát ki is v'ok akadva, kérem szépen! ennyit arról, hogy a kutyával lõdörögjek, vagy legalább kint az udvaron. szegénykém, csoda, hogy még egyáltalán megismer, olyan sokat v'ok otthon. mellesleg elkövettem azt a hibát, hogy Öcsémnek küldtem mms-t néhány frissen elkészült cipóról, és mivel Apu fantáziáját nagyon megmozgatta, ezért keleszthetek, gyúrhatok, amint hazaértem :)
pocóm egyébként hõsiesen küzd az elemek ellen, de már egész jól viselkedik - csak el ne kiabáljam...
Mano, ha még nem mondtam volna, megsúgom: ((( párom profi cukrász))) szegényem néha ki is lehet akadva rám, hogy nem v'ok édesszájú, és a sütiket meg végképp nem kedvelem... de nem tehetek róla, rosszul v'ok bekötve... Crohn elõtt sem szerettem õket, és hát most meg már tényleg nincs értelme rájuk kattanni... viszont a munkája elõtt le a kalappal! ha tudok szerezni tõle képet ilyen mestermûvekrõl, mindenképp megleplek vele :D
nah, majd még jövök, munkára fel...
Nincs jelen
#1938 2008-03-19 10:03
- Vicaa
- Tag
Vagyok, vagyok, csak mivel szonte minden nap mennem kell valahová (dokesz), ezért Egerben táborozok Anyunál és csak este érek haza, akkor meg már eléggé hulla vagyok.
Fejlemények: Holnap megyek összes adminisztratív motyómmal Miskolcra Remi ügyben "tárgyalni".
Szerencsére olyan a gasztros dokim, hogy mindenben rugalmas és nem zárkózik el más orvossal való koönzultációtól, segítségkéréstõl sem. (Õ persze hivatalosan még csak alorvos, lehet hogy ezért is van, de mint már azt hiszem írtam is, az emberség és az odafigyelés mint mindannyian tudjuk létfontosságú dolog számunkra!)
Az ízületeim továbbra is köszönik gyulladtak lumbágó frankón érzi magát, de azért tegnap adtam nekik Anyuék bioptron lámpájával!
A reumatológus dokicsaj a melegség miatt nem javasolta, de mivel úgy éreztem rosszab már nem lehet, gondoltam legalább kipróbálom. És lám, nem kellett hajnal fél négykor felkelnem a fájdalomtól, arra ébredtem, hogy kedves párom puszilgat, hogy mindjárt indul dolgozni! :):):)
Majd még jelentkezem!!!!
Szuszidi: Neked sok-sok Roor bogyót javasolnék jó kis szokásos teakeverékkel, jobbulást, görcsmentes napokat! :)
Nincs jelen
#1939 2008-03-19 11:06
- Lisa
- Tag
Sziasztok!
Gigi: Köszike.
Linus: Naaah jó lett a töltött paprika és nehéz volt megcsinálni? Pocódat pedig fenyítsdd be rendesen, nehogy már itt pont Húrvétra meg a nagy "zabálásokra" rendetlenkedjen! Nem szabad:) Jó munkát Neked! Vagyis háát kitartást...spórolj az erõddel a nagy gyúrásra.
Vicaa: Tényleg jó hogy "megvagy" :) Nagyon kíváncsi vagyok hogy mi lesz holnap..melyik-be mész a Megyeibe vagy a Semmelweisbe Miskolcon? És ha nem vagyok indiszkrét akkor kihez meg minden majd hogy hogy alakult. Kíváncsiak vagyunk ám :)
"Sikeres" konzíliumot kívánok Neked !!!
Szerkesztette: Lisa (2008-03-19 11:07)
Nincs jelen
#1940 2008-03-19 11:20
- Linus
- Tag
hülyét kapok! itt valamelyik irodában már két hete bütykölnek, el sem bírom képzelni, mit lehet még ott csinálni ennyi idõ után... de ez a fúrás-kopácsolás már az agyamra megy!!! még dolgozni sem hagyják rendesen az embert :D
szorítunk Vicaa!
Viki, sz'tem teljesen normális, amit érzel. nálad aztán az elmúlt idõszakban tényleg nagyon összesûrûsödtek a dolgok, és ezt Patrik állandó társaságigénye sem könnyíti meg. tarts ki Drága, ezen vhogy át kell lendülni, én drukkolok nagyon! jut eszembe, a vizsgálatok hol tartanak? puszi
Nincs jelen
#1941 2008-03-19 11:55
- Pilli
- Tag
Huhuhu mennyire fáj a fejem!!!! Másnapos vagyok :) Alig tudtam visszaolvasni az egész napos termést, mert a monitor fénye megöli a szemeimet és erõsíti a lüktetést a fejemben!
Aiolosz: tényleg mi ez a gõzgombóc? Én is kérek szépen édességet, imádom õket, minden nap megeszek minimum egy csokit, csak szigorúan Norbi Update szerint:)
Linus: nekem is kezd csillapodni a dolog. Nem szeretném elhinni h szar idõ lesz mert már egész hétre azt mondták és mégsem zuhog az esõ agyba-fõbe, úgyhogy van még remény:) Jövõ héten én is megcsinálom a töltött paprikát:)
Mano: én is táncolok veled:)
Nincs jelen
#1942 2008-03-19 13:03
- aiolosz
- Tag
Szilvalekváros gõzgombóc
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 teáskanál só, 5 evõkanál porcukor, 2 dkg élesztõ, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tej, 25 dkg szilvalekvár, 5 dkg darált mák
Elkészítés:
Az élesztõt kis tejben megfuttatjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, a sót, a cukrot, a citromhéjat, és addig
dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz, és a tál szélétõl elválik. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát jól átgyúrjuk, 2 cipóra osztjuk, majd 1-1 rúddá sodorjuk és 5-5 szeletre vágjuk. A kissé lelapított tésztadarabok közepére 1-1 teáskanál lekvárt rakunk, és gombócokat formálunk. Fazékban vizet forralunk, 2-3 gombócot szûrõbe téve a víz fölé helyezünk, majd kb. 20 percig fõzzük. Hurkapálcával párszor megszúrjuk. A mákot cukorral összekeverjük. A gombócokat meglocsoljuk megolvasztott vajjal és a cukrozott mákba forgatjuk.
Gözgombóc (Dampfnudeln)
Hozzávalók:
500 g liszt
20 g vaj
1 l tej
25 g élesztö
2 evôkanál cukor
1 tojás
1csipetnyi só
A gombóc készítése
A lisztet egy tálba tesszük, közepébe egy mélyedést csinálunk,ahol az élesztöt kevés langyos tejben
megfuttatjuk. Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a tojást, a megmaradt langyos tejet, a puha vajat, a cukrot, a sót és jól összedolgozzuk a liszttel. Addig gyúrjuk (vagy géppel kidolgozzuk), amíg a tészta hólyagos lesz, és elválik tál oldalától. Letarkarva egy konyhakendövel, langyos helyen duplájára kelesztjük. Aztán egy lisztezett deszkára kiformáljuk a gombócokat. Ismét letakarva, kb. 20-percig kelesztjük.
A bajoros gözgombóc édes:
Egy 28 cm átméröjü “Gundel-sütö”-t azaz 12cm magas teflnozott öntöttvas sütöbe megolvasztunk 40 g vajat, hozzáadunk 2-2,5 dl tejet, 2 tasak vanillincukrot és jól fölforrósítjuk Ebbe helyezzük egymás mellé a gombócokat, és lefedjük az üveg fedöjével. 3 percig a legmagasabb höfokon, aztán még15 percig gyenge höfokon sütjük.
Sütés közben a fedôt nem szabad felemelni, mert összeesik a gombóc !!!
Ha megsültek a gombócok, a fedôt óvatosan vesszük le, hogy a göz ne cseppenjen a gombócokra.
Az édes gözgombócot vaníliaszósszal tálalják,cukrozott makkal megszorjak.
A gözgombóc sikeréhez nagyban hozzájárul a megfelelö edény az teflonozott öntöttvas (vastagfalu serpenyö)
Nincs jelen
#1943 2008-03-19 13:10
- aiolosz
- Tag
Az igazsag az, hogy huncutkodtam Manoval, mert azt a "Gozgomboc"-ot a jovo heten Kreischbergben fogom papikazni, a Hütteben itt:
<kép>
Vagyis ha O is ott lesz, akkor a vendegem :-)
Nincs jelen
#1944 2008-03-19 13:15
- Lisa
- Tag
De jó!!! Nagyon jó pihenést Neked Aiolosz :))
Úgy látom ott aztán lesz friss a levegõ.
Nincs jelen
#1945 2008-03-19 13:21
- aiolosz
- Tag
porshe, a recipe a rendelkezesre all es Te sokkal ugyesebb vagy mint en, ezert biztos, hogy meg fogod tudni csinalni. A lenyeg a goz, nem sutni, hanem gozolni kell.
Linus, csak huncutkodtam :-)
Pilli, en meg ma is egy liter fagyit (regebben kettot ) le tudok nyomni :-)
Nem beszelve az Orosz kremtorta + Gesztenye torta illetve a Francia kremes+ Rigo Jancsi kombinaciokrol, mert mindig parban szoktam enni.....
Nincs jelen
#1946 2008-03-19 13:29
- aiolosz
- Tag
Kislanyok, iszonyuan nagy irodalmam van a szakacsmuveszetek temakorben(is) hardcopy formaban, de virtualisan is.
Peldaul egy a kuriozum:
VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV
IRTA:
ZILAHY ÁGNES
MÁSODIK BÕVITETT KIADÁS
KIADJA: A "MAGYAR NÕK LAPJÁ"-nak kiadóhivatala Budapest, 1892.
Akit erdekel es tudom az e-mail cimet, annak szivesen elkuldom.
Nincs jelen
#1947 2008-03-19 13:33
- Pilli
- Tag
aiolosz: imádom a fagyit:D meg az édességet midnen mennyiségben, kivéve a marcipánt:) Nekem elküldheted ezt a szakácskönyvet, ha van idõd. Köszi
Nincs jelen
#1948 2008-03-19 13:49
- aiolosz
- Tag
Meg nem kaptad meg a szakacskonyvet, scandalum :-(
Az edessegre + vigyazz, csak mellre es farra hizzal :-) a tobbi nem nyero...
Nincs jelen
#1949 2008-03-19 14:08
- Pilli
- Tag
bárcsak híznék mellre .... :D
Nincs jelen
#1950 2008-03-19 14:19
- aiolosz
- Tag
Na, nem lennek en, ha erre nem reagalnek...sok mullik azon, hogy hogyan simogatjak...es mennyit :-)
Nincs jelen