#751 2008-01-31 16:47
- tee
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Diéta - kell vagy nem?
1hónapig kibírja egy egészségesen táplált ember. Ez kb ilyen kiskegyed cikk ami totál a "welness" irányzaton alapszik hogyan fogyjunk idióta módon stb.. hát mit is mondhatnék: sok szerencsét!
Nincs jelen
#752 2008-01-31 17:00
- Rigor
- Tag
Wellness - aztán java rész a hogyan tegyük tönkre még drágábban az egészségünket miközben azt képzeljük most aztán baromira megtisztulunk meg egészségesek leszünk.
Nincs jelen
#753 2008-02-02 09:32
- pacsaji
- Tag
Ottó,
Én nem tudom te , hogy állsz a súlyoddal, de engem egy ilyen tábor után max. ölben tudnának hazavinni.
Írtam, hogy tápszer, meg kajálás mellett végre sikerült feltornásznom a súlyom: 52 kg-ra (3 hónap alatt), amit januárban 5!!! kórházi nap visszaállított 47 kg-ra! Ja és ebbõl, ha úgy veszem 3 napon át még ettem, ittam is.
Nekem ezrt a lébõjtkúra nagyon merész vállalkozásnak tûnik.
Persze e te testedet te ismered, és könnyen lehet, hogy neked meg se kottyan majd, és a hasonló gondolkodásúak társasága még sok erõt is ad majd neked, de szerintem sokak számára járhatatlan ez az út...
Nincs jelen
#754 2008-02-02 11:02
- Rigor
- Tag
Elolvastam egy-két leírást hogy néz ki pontosan egy ilyen léböjttábor -agyrém. Nos a lényeg hogy jó sokat koplalnak és némi vitamintartalmú löttyön kívül gyakorlatilag minden fontos tálanyagot megvonnak a szervezettõl. Nagyon gyorsan és sokat fogynak a páciensek elsõsorban izomból, ettõl le is gyengülnek, könnyebben megbetegednek, arról nem is beszélve hogy az ilyen típusú fogyás egyáltalán senkinek nem elõnyös.
A léböjtkúra alapveszméje hogy majd jól méregtelenedik meg megtisztul a szervezet, ettõl - olyan szinten kõkorszaki baromság, hogy talán el kéne venni az érettségit attól aki ilyesmit komolyan vesz. A valódi méregtelenítés így néz ki:
1. nem viszel be mérgeket (a hús nem méreg stb. a legegyszerûbb kb annyi hogy se cigi se kv, se alkohol, és teletartósítózott félkész ételek kerülése, alapos elõkészítés - és marhára nem biokaja, mert az a vicc hogy a többség mérgezõbb - de egyszerûen minõségi forrásból ) - megfelelõ mennyiségû tápanyag és folyadék. Emellett érdemes még sportolni, leégetni a felesleges zsírpárnákat.
2. a máj, vesék elvégzi a méregtelenítést.
Az izzasztó marhaságok arra jók hogy vizet veszíts, a vízmegvonás szintén (a vizelet nem attól lesz sötétebb mert hú jönnek a méreganyagok, hanem mert a vizeletet megfestõ anyag szintje kb állandó, ezért ha sok vizet iszik az ember akkor világosabb ha keveset sötétebb a színe - pár extra kivételtõl - cékla eltekintve).
A japántapasz és SPA jellegû baromságok szimplán önmagától elszínezõdõ folyadék/anyag elvén alapulnak, mezei becsapások.
A beöntés szintén baromság - arról persze nem beszélve hogy nekünk néha szükséges de korántsem méregtelenítési okokból, hanem vizsgálat vagy gyógyszer miatt - mert ugye legyalulja a bélflórát, illetve
gyakorlatilag azt eredményezi hogy a bevitt táplálék nem szívódik fel rendesen, akkor meg minek ettük meg?
A bélfalra nem rakódnak cseppkõ jellegû évek óta rothadó lerakódások ahogyan azt páran vízionálják, legfeljebb
a vakbélbe marad meg valami, de akkor azt meg úgyis mûteni kell. Vagy ha már valaki mindenáron tisztínani akarja a belet (pl férgek miatt, bár arra is jobb a gyógyszer) akkor nagy mennyiségû emészthetetlen rostot kell bevinnie ami egészséges embernek is kemény próba, meg radikális is de végigpucolja a belet.
Nincs jelen
#755 2008-02-07 12:14
- Ottó
- Tag
Szia pacsaji ! Csak most vagyok net mellett.
Én 66kg vagyok 178cm, e körül ingadozom 1-2 kg -al lassan 2,5 éve mióta vegetariánus vagyok.
Ha valóban elmegyek elõtte kikérem 1-2 ember tanácsát és persze az akkori állapotomtól is függ.
A természetgyógyászatban van igen sok hamis és rossz dolog (nekem pl a homeopátia volt az).
Viszont Wolfgang Köbelt nektek is csak ajánlani tudom (neten megtalálható, ha vkit érdekel). Az egyik tábort õ vezeti, ha megyek akkor az õ véleményét is kikérem ( az is lehet, h visszautasitja ezt az ötletem). Részemrõl lezárnám egyelõre ezt a témát, ha tényleg megyek és miután túl leszek rajta, mindenképp megosztom veletek!! :)
Nincs jelen
#756 2008-02-07 23:22
- pacsaji
- Tag
Ottó,
Nem volt célom minõsíteni az ötletedet....
Egyébként nagyon pozitívnak tartom, hogy megosztottad velünk terveidet, és kíváncsi vagyok a fejleményekre is, akár így-akár úgy döntesz.
Azt pedig örömmel olvastam, hogy még"konzultálni" fogsz ez ügyben!
Akárhogy döntsél is majd ,az újabb infókat jelent kis közösségünknek.
Nincs jelen
#757 2008-02-11 13:33
- Linus
- Tag
szia Bakkos!
azt hiszem itt válaszolok, itt lesz tán a legjobb helyen: orvosváltás akkor tényleg szükséges volt. támogasd mindenben a fiad, az a legfontosabb, hogy most talpra álljon! ebben jelen pill. az orvosa tud neki segíteni, és a gyógyszeres kezelés. utána a diéta és az általatok elfogadott alternatív módszerek segíthetik az egyensúly megtartását. idõvel pedig majd apró jelekbõl is tudni fogja, mi a helyzet, és a diétás megszorításokból is rutin lesz. én ha jól v'ok, akkor is reflexbõl kerülöm már az olyan ételeket, amikrõl tudom, hogy ártalmasak a számomra. az scd-t illetõen Rigor a prof. :) de a fõoldalon a leírások fül alatt viszont találsz róla egy leírást, ill. vagy csak nemsokára találsz, mintha még azt láttam volna, hogy hamarosan. mi a helyzet ezzel, tényleg? én pl. teljes egészében nem tudom alkalmazni, de mindenki a saját bélésére alakítja azokat a diétás elveket, ötleteket, amiket innen, egymástól vagy szakirodalomból merítünk.
szorítok nektek! itt pedig bármikor, bármit kérdezhetsz, aki tud segíteni, válaszolni fog.
üdv,
Linus
Nincs jelen
#758 2008-02-11 13:51
- Rigor
- Tag
Én már leírtam amit tudok a léböjtkúráról kontra - kiváncsi vagyok mégis milyen érvek (valódi biológiai háttérrel, nem csak olyan légbõlkapott hamis elképzelések minthogy a vizelet azért lesz sötét amikor megvonják a vizet mert a szervezet jól méregtelenít) szólnának mellette?
(a legbetegebb léböjtkúra leírás amit láttam amúgy a petróleumos-léböjt kúra - hihetetlen mire képesek az emberek).
Nincs jelen
#759 2008-03-27 09:21
- zolcsi
- Tag
Sziasztok!
Az érdekelne ,hogy a kávé helyet gyenge kis cappucinó fogyasztható -e szerintetek? Mert engem a kávétól eltiltottak de azért néha jól esne valami ami emlékeztet az ízére.Mi a tapasztalatotok?
Nincs jelen
#760 2008-03-27 10:19
- Linus
- Tag
a kávét sikerült elhagynom, leginkább azért, mert éreztem, hogy tényleg nem jó. ha rendben vagyok, és megkívánom, akkor egy pohár laktózmentes tejbe szoktam önteni egy kicsit. én ilyenkor is inkább a rendes kávé mellett szavaznék, 3az1bent szoktam még, ha más nincs otthon. ezek a cuccok ugye gyengébbek, csak az a bajom vele, ami a capuccinoval is, hogy beleraknak egy rakás izét, amit én nem szívesen küldök le a beteg belembe...
Nincs jelen
#761 2008-04-02 14:26
- Ottó
- Tag
Sziasztok! A kávéval én is küszködök, egy ideig nem iszom, aztán ismét iszom. Tudom, h nem jó...
Kávé helyett tudok ajánlani pótkávét (én is iszom ), a márkaneve Inka (lengyel gyártmányú), ebben pörkölt cikória van, instant, azaz csak forró vizbe kell tenni és izlés szerint izesiteni. Ebben egy szemernyi valódi kávé sincs, úgyhogy koffein sincs benne, tehát lehet inni. Magyar is van: ennek a neve Maci, (szintén instant, de a cikória mellett már cukrot is tesznek bele) viszont úgy tapasztalom rendszeresen, h ez drágább mint az elõbb emlitett.
Nincs jelen
#762 2008-04-08 20:49
- nika
- Tag
sziasztok!én még uj vagyok de sok mindenröl szeretnék érdeklödni segitsetek egy picit nekem.van hozzászolásom csak nem tudom merre induljak.Én a KV val ugy vagyok hogy nem mindig esik jól akor nem iszom de amugy meg szeretem.nekem sok minden gondot okoz.
Nincs jelen
#763 2008-04-08 21:03
- Linus
- Tag
nézegesd a topikokat, és írj nyugodtan, könnyen megtalálod azt is, mi hova tartozik! mindig lesz valaki, aki válaszol! üdv, Linus
Nincs jelen
#764 2008-04-10 19:48
- nika
- Tag
Szia!Köszönöm Linus_a_valaszod_ari_vay.majd_irok_csak_most_nem_jó_a_billentyüzet.
Nincs jelen
#765 2008-04-10 22:37
- Linus
- Tag
nem mondod :D oksa, kivárjuk! pusz
Nincs jelen
#766 2008-04-11 21:08
- nika
- Tag
Majd holnap irok magamról mert most már késõ van. Csá.
Nincs jelen
#767 2008-04-14 15:16
- zolcsi
- Tag
Sziasztok!
Vettem cikória kávét .Íze csak hasonlít a kávéra de pici tejszínnel elviselhetõ.Úgy tapasztalom ebben a betgeségben a finom megszokott ízekrõl át kell térni a szokatlan és nem mindig finomnak mondható ízekre.Késõbb remélem azok lesznek a finom ízek.A fagylalttal hogy álltok? Tegnap nyaltam de csak 1 gömböt az is diabetikus volt.Eddig semmi negatív hatás....
Nincs jelen
#768 2008-04-14 15:47
- Rigor
- Tag
Én a finom megszokott ízekrõl a szokatlan de még sokkal finomabb ízekre szoktam át:)
Nincs jelen
#769 2008-04-14 16:01
- zolcsi
- Tag
Neked már finom Rigor!Remélem én is megszokom.
Nincs jelen
#770 2008-04-14 16:03
- Lisa
- Tag
Zolcsibal: fagylaltnál ajánlom (persze csak jobb helyen van) tejmentes fagyika..naaa az a tuti Neked :) Én maradok a rendesnél.
Nincs jelen
#771 2008-04-14 16:06
- Rigor
- Tag
Vagy a jégkását! mondjuk a cukormentes ananász ízû kaciumos bolero-ból hmmm! nincs is annál finomabb:)
Nincs jelen
#772 2008-04-15 06:59
- zeusz
- Tag
sziasztok,
kéne egy kis támogatás mert elég csehül vagyok, és nagyon félek, hogy így is marad.Pedig volt már jobb. Itt egy szükület, és uralkodik rajtam a nap minden percében, néha olyan éhes vagyok mint a sas, és már nem tudom mit tegyek, vagy egyek. persze tea-keksz-tápszer-vizes krumpli, vizes almapép ok. de mi egyek. most 61 kiló vagyok, nov.-ben 56 voltam még. szóval, volt ez már ígyebbül is, de megint fáj, és félek.
kérlek, segítsetek ötletekkel mert nagyon nehéznek érzem most a dolgoz, persze tudom, fent-lent, de ennyire nem kéne. akkora a hasam mint egy buci, pedig nnem is vagyok terhes. Jó Veletek lenni olvasva és megértve.
Üdv Zeusz aki egy lány amúgy
Nincs jelen
#773 2008-04-15 07:10
- Rigor
- Tag
A kekszet meg a krumplit szerintem felejtsed, fõleg szûkület esetén - ezek jelentõsen megnövelik a széklet térfogatát, (meg aki vastagbeles azt többnyire keményen puffasztja is ugyebár...). Meg olvass vissza a topicban, plusz, less be az scd diéta topikba:)
Nincs jelen
#774 2008-04-15 07:19
- zeusz
- Tag
köszi a gyors választ. scd-t hol találom? mert elég béna vgyok ebben a dologban.ha se keksz se krumpli, akkor mi a fene amit lehet? a dietetikus mondta a kekszet meg a doki.
Nincs jelen
#775 2008-04-15 09:21
- Rigor
- Tag
Na, a dietetikusok közt sajnos nagyon sokan rendkívül aluledukáltak/elavult dolgokat tanultak és nem képezték tovább magukat.
Ez a keksz krumpli marhaság kb a hasfogó diéta laza átportolása parasztos logikával, amolyan hö megy sokat wc-re, egyen hasmenéses diétát. Csakhogy nekünk nem hasmenésünk van, mégha technikailag és sebességre hasonlít is rá.
Szûkületre meg brrr belegondolni is rossz.
Scd diéta egyébként erre: http://www.breakingtheviciouscycle.info … al_a-c.htm -már fordítom a listát:)
Nincs jelen
#776 2008-04-15 09:25
- Rigor
- Tag
"A Speciális Szénhidrát Diétát Dr. Valentine Haas fejlesztette ki 1951-ben Elaine Gottschall beteg kislánya számára, és azóta számtalan bélbetegség esetében (Crohn betegség, colitis és lisztérzékenység) bizonyult eredményesnek.
A bélflórát alkotó baktériumok elszaporodása egy ún. káros körforgást indít el, melynek rendszerint hasmenés, fogyás valamint egyéb bélpanaszok a következményei.
A diéta lényege, hogy kerüli az ú.n. összetett szénhidrátokat, melyeket jóval nehezebben és lassabban bont le szervezetünk, s e folyamat közben kártékony baktériumok szaporodhatnak el. A bélflórát alkotó különféle baktériumok egyensúlya helyreáll. "
Nincs jelen
#777 2008-04-15 11:50
- zsengeborso
- Tag
Szia Rigor!
Az a baj, hogy én "rossz" vagyok... eddig nem fordítottam nagy gondot a diétára, illetve az ambuláns lapomon feltüntetett colitises étrendre. Mivel mindent ettem és nagyon kiugró probléma nem volt, ezért nem gondoltam, hogy változatnom kellene. De ezek szerint mégsem ártana?
Az édesség, csoki teljesen kizárt? Eddig a káposzta és a borsó "beszélt vissza" - iszonytos bélgörcsöt csináltak, mintha kést forgattak volna bennem... azóta ezeket próbálom mellõzni.
Ez a fura... táplálkozz egészségesen (zöldség, gyümölcs) - de mégsem buli! Az általad említett listára esetleg lehet majd számítani?
Nincs jelen
#778 2008-04-15 13:39
- Agica01
- Tag
Sziasztok!
Nagyon lefogytam,m ár csak 41 kg vagyok. MOndjatok légyszi egy-két olyan kaját, amit aktívabb szakaszban ehet egy crohnos és HÍZLAL! A lényeg, hogy hízni szeretnék!
Elõre is köszi.
Nincs jelen
#779 2008-04-15 15:17
- Rigor
- Tag
Agica01: banán, szõlõcukor + tojásfehérje/párolt csikre/pulykamell. napi 8x étkezés minimum. Ami ennél spártaibb az már tápszer.
Nincs jelen
#780 2008-04-15 20:08
- nika
- Tag
Szia Ágica!Én nem tudom hogy mit lehet de az biztos hogy aktiv szakában a betegséget nem lehet igazán kezelni.Nekem Pl van egy gyogyszerem amit lehet szedni és nagyon jó étvágyat csinál és az jó benne hogy pont nekünk van kitalálva lehet töle aludni és sokat enni. Vannak ételek amit meg birsz enni akkor nincs vele semmi baj.Mert a lényeg hogy neked jól essen.Azt neked kell ki tapasztalnod.Én Pl olyankor semmit.A gyogyszer neve:Peritol Ja és kitartás üdv:Nika.
Nincs jelen
#781 2008-04-16 10:30
- Agica01
- Tag
Húú,napi 8x-i étkezés!! Majd igyekezni fogok, egyenlõre 4-5 a max. amit bírok, eddig 3 volt, most próbálom emelni apránként.
Nika, a gyógyszernek utánanézek.
Köszi a válaszokat!
Nincs jelen
#782 2008-04-16 11:02
- Rigor
- Tag
Lényeges hogy minden étkezés mennyiségileg közel azonos (kevés legyen) mennyiség legyen. Igabázól nem nehéz, megcsinál az ember egy nagyobb adagot és ügyesen szétporciózza. Az evés meg nem vesz igénybe több idõt mintha egybe enne az ember, ráadásul mobilisabb is, több rövidebb (cigi)szünet ideje alatt meg lehet enni, tehát úgy tûnik munkahely szempontjából hogy te vagy az egyetlen aki nem tûnik el minden nap egy órára ebédelés címszóval.
Nincs jelen
#783 2008-04-17 15:34
- zsengeborso
- Tag
Agicaval ellentétben nagyon (túl) jó az étvágyam... és nekem sokszor már ez félelmetes . Rövid idõ alatt elég sokat híztam, félek, hogy ez sem tesz jót a beleimnek. Salofalk kúpot használok + Pentasát szedek... fokozhatják az étvágyat? Lehetséges, hogy hatással vannak a súlygyarapodásra? A dokim szerint nem... de én korábban nem ettem ennyit!!!
A csokinak nehezen tudok ellenállni, pedig tudom, hogy nem jó. Mivel pótolhatnám? Kezdem azt hinni, hogy csokifüggõ vagyok...
Nincs jelen
#784 2008-04-17 15:47
- Vicaa
- Tag
Zsengeborso akik ismernek tudják hogy én is csokifüggõ vagyok! :D :D :D Én most ugyan visszaszrítkozok az étcsokira (nálam ugyanis az is jöhet, tudod kerek csokoládé, lyukas csokoládé, szögletes csokoládé... :D), ez a Medrol miatt még fokozottabb nálam, de én a stresszt is gyakran ezzel vezetem le. Sokmindenben betartom a diétát, de ez az egy amiben én is elõszeretettel "kihágok". Nadehát nem dohányzom, nem iszom, , csak pasizom :D , akkor meg legalább márnéha ez az egy kis élvezet legyen meg. Ha meg nagyon nem l vagyok akkor meg úgysem kívánok semmit.
Nincs jelen
#785 2008-04-20 10:31
- Sanyee
- Tag
Sziasztok!
Két hete tudom, hogy colitises vagyok. Már olvasgattam a fórumot, de az scd diétát (magyar leírással) nem találom sehol. Valaki tudna küldeni egy leírást.
Segítségeteket elõre is köszönöm.
Nincs jelen
#786 2008-04-20 20:00
- Zoltán
- Tag
Sanyee, kis türelmet, Rigor már fordítja a listát.
üdv.
Nincs jelen
#787 2008-04-21 13:28
- Bmanó
- Tag
Szia Agica01: tápszert iszol?
Nincs jelen
#788 2008-04-21 14:31
- Sa-ni
- Tag
Sziasztok, kávé helyett én ún. Fruit Coffee-t kaptam -placebónak jó lehet... A GAnodermáról van valakinek tapasztalata? (Rendes kávéhoz valami gombafélét adnak, ami állítólag eliminálja a rossz hatásokat)
Sikerült pár jobb napot nyerni a kõkemény SCD diétával (semmi gabona, semmi szénhidrát, reggelire krinolin+tojás magában, ebédre leves, zöldség+csirkemell, vacsorára sajt, felvágott magában) -így már délután lehet reménykedni, hogy nem fáj a hasad és több wc sem zavarja a napodat; viszont amint kicsit lazítottam rajta: karobkrém, hajdina, kölesmedál, kukoricásabonett, stb. azóta rosszabb.
Amit szerintem ne próbáljatok ki, az mindenképpen a Karobkrém -élvezettel nyalakodtam (hajdinamedállal, nem keksszel, ilyesmivel, az tényleg nem jó, a drágalátos babapiskótával együtt...) a hõn áhított csokoládé ill. mogyorókrém pótlására, és hasfogó hatása miatt jól megjártam, olyan szorulás-de-mégsem állapotban, hasfájással puffadással sokszor kevés, jól be is görcsölt, jó, ha estére megszabadultam...Brrrr...Akkor inkább maradok a kevés méznél...BAnánnal egész jó.
Az sajnos a gyanúm sokféle diétás kísérleteim nyomán, hogy a pár jobb nap titka nem egy bizonyos diéta, hanem az, hoyg nincs tele az emésztõrendszered. Tehát az "éhezés." (Mintha fogyókúráznál, pedg nekünk az általában nem kell...) Ha gunyoros akarok lenni, mondhatnám, lehet választani: egész nap éhezünk, vagy egész nap egy igen kedvelt kis fülke környékén agonizálunk.
Szerintem gabonafélék nélkül az életben nem lehet rendesen jóllakni, fõleg, hogy sajtból, krinolinból, stb. a zsírtartalom miatt nem is szabad egy tonnát bezabálni, és nem is esne jól. A sok tojás sem ajánlott (koleszterin, trombózisra hajlamosaknak meg pláne nem), a sok gyümölcs sem jó ugyebár... Esetleg a sok banán, hát nem tudom... Olyan diéta szerintem nekünk nincs, ami mellett jól is lakunk, és jól is vagyunk. A titok csak annyit enni, hogy épp ne halj éhen. A gabonafélék teljes elhagyása lehet, használ, de így is olyan könnyû hibázni, csak mert az ember finomat és laktatót akarna enni, és a rossz hatás hamarabb és tovább jelentkezik, mint a jó... Aki tud alternatívát, írjon...
Hajdinakenyeret, köleskenyeret próbált valaki? Jobb, mint a sima búzás, rozsos?
Szerkesztette: Sa-ni (2008-04-21 14:36)
Nincs jelen
#789 2008-04-21 16:43
- Rigor
- Tag
Szerintem a kukoricás abonett az ami szörnyen hangzik:) Hajdina ugyanúgy felejtõs mint a búza. Legalábbis a lista tiltja. Alacsony zsírtartalomra vágysz akkor egyél tisztán tojásfehérjét. (a tojástól pont hogy jobb lesz a koleszterined, mert hdh van benne, de amúgy is az egész koleszterin elmélet úgy ahogy van megdõlt .... nem a kaján bevitt koleszerinen múlik, mivel kb ahhoz hogy az életbenmaradáshoz szükséges mennyiséget bevigyük kajából kb 20 zsíroskenyeret kéne megenni/étkezés - vagyis a szervezet termeli - ha meg rossz a koleszterined akkor 0 koleszterinbevitel mellett is baromi magas lesz, ha meg jó, akkor akármennyit ehetsz töményen, akkor is jó lesz. - ne hízz el, és sportolj, - a kövérség, gyengeség az igazi ellensége a szívnek).
Párolt almát, répát is ajánlom köretnek stb.
Nincs jelen
#790 2008-04-21 17:27
- zolcsi
- Tag
Kedves Sa-Ni!
A sebészem mondta mûtét után:"Bármit ehet Zoltán de keveset.Inkább többször sûrûbben de csak eszegetni"
Egy másik orvos nyilatkozata:"Épp csak annyit egyen a crohn beteg amennyi szükséges.Ne terhelje meg az emésztõrendszerét" Tehát nekünk a zabálást el kell felejteni.Egyéne válogatja de egy-két falat semmibõl nem árt meg.De itt a baj.Pl.Jó igazi toros káposzta és egy falatnál álljon meg az ember.Ott van elõtted egy egész lábassal. Én inkább elfelejtem leszokom róla.
Rigor!
A koleszterinnel kapcsolatban igazad van.Ismerõsömrõl tudom este reggel zsíros egészségtelen táplálkozás kolestreinszint rendben. Szüleimnél (akik mióta beteg vagyok még jobban figyelnek az evésre) magas koleszterinszint refrom táplálkozás mellett
Nincs jelen
#791 2008-04-21 17:37
- mercy70
- Tag
Zolcsibal!Szerintem mindenki önmaga érzi mit és mennyit ehet.Nem mindig azt kell tenni amit az orvosok mondanak.Bocs.Ez az én tapasztalatom.
Nincs jelen
#792 2008-04-21 18:57
- zolcsi
- Tag
Kedves mercy70 ezt én is így gomdolom,csupán Sa-Ni hozzászólását erõsítettem az általam hallotakról.De annyit azért elfogadhatunk ,hogy égészséges embernek se jó ha túleszi magát.Akkor mi mit szóljunk.
Nincs jelen
#793 2008-04-21 18:59
- Sanyee
- Tag
Zoltán köszi a választ.Türelmesen várom Rigol fordítását.
Nincs jelen
#794 2008-04-21 20:24
- Sa-ni
- Tag
Szóval akkor többségetek tapasztalatai hasonlók. Azért ez elég lelombozó, fõleg, ha az embernek semmi szüksége fogyókúrára. (Így elhízni biztos nem fogok, nagy öröm :/ - lennék inkább teltebb, mint rég, és tudnék rendesen jókat enni! Azt se bánnám, ha dagadt lennék! :) Sportolásra tudom, rá kéne szánni magam, de állandó hasfájással és egyéb bajokkal igen nehéz nekifogni. De majd igyekszem, régen szerettem konditerembe járni)
Azért van különbség a között, hogy nem zabálunk, (ami tényleg nem egészséges senkinek) meg hogy soha nem lakunk jól. (a jóllakástól viszont az egészséges embernek nem lesz baja)
Nekem is jobban beválik az "akkor inkább egy falatot se," mintha csak egy falatot lehet valamibõl. Persze, az az egy (tényleg egy) falat lehet marhapörkölt, csokitorta, ha csak az ízéért egy falatot megkóstolsz, semmi bajod nem lesz semmitõl. De annak meg mi értelme? Csak rosszabb lesz a kedved.
A diéta elvileg azt határozza meg, hogy mit lehet és mit nem - de hogy esetünkben semmibõl sem lehet sokat (vagy eleget), és az egyetlen megoldás többünk szerint a majdnem üresen tartott emésztõrendszer -ez igen lelombozó. Fõleg, hogy tanulnom is kellene, nyelvet tanulok, azt meg éhesen elég nehéz. (Szõlõcukorral próbálkoztam, de attól is félek, mint mostmár minden ételtõl, magától az evéstõl)
Ami viszont úgy tûnik, nem fokozza a panaszaimat: bio kókusz-szelet (barnarizssziruppal édesítik) van ananászos, cseresznyés -én a Corában találtam a bioételek közt. Óvatosan próbáljátok ki (elõször csak felet, negyedet), hátha Nektek is beválik!
Ápdéjt: már ebben sem vagyok biztos... "Éhen" maradni, az a legbiztosabb (de persze egyáltalán semmit nem enni megint nem jó, pedig könnyebb, mint a pár falatnál megállás)
Szerkesztette: Sa-ni (2008-04-22 13:02)
Nincs jelen
#795 2008-04-21 21:54
- Agica01
- Tag
Bmanó
nem iszok, de jövõ héten szereintem iratok fel a dokival. Ajmikor kellett, akkor nutridrinket ittam. Van esetleg valami, amit tudsz ajánlani?
Nincs jelen
#796 2008-04-22 12:38
- Bmanó
- Tag
Agica01: Én az 1 l-es Nutison Energy-t iszom, ezt szokták adni a kórházakba, szondatápszerként (ebbõl van fél literes üveges változat is, de ez drágább és kevesebb is). Ezt fel lehet hígítani, akár vízzel. Lehet hozzá adni cukrot, kakakót vagy megfõzöd a grízt vízben, amikor egy kicsit már meghült adhatsz hozzá cukrot, kakaót (így is finom) + tápszert. Amikor nagyon görcsöltem a fekélyektõl, akkor mindent turmikszoltam és jobb lett. Például: 2dl tápszer + 1-1,5dl forralt víz vagy ásványvíz + 1db alma vagy banán kisebb kockákra vágva, ezt mind bele a turmixgépbe, jól összeturmixolni és készen is van, ihatod. Én sokszor turmixot és kakaót készítettem belõle.
Nincs jelen
#797 2008-04-22 13:31
- Sa-ni
- Tag
"A betegség fellobbanása esetén nem helyes koplalni, a túlzott megszorítások hiánytüneteket okoznak, melyek hátráltatják a javulást. Különösen a szénhidrátok (tésztafélék, burgonya, rizs) fontosak a bélhámsejtek regenerálódásához." forrás: http://mccbe.hu/hun/colitis.htm
Na ezt hozza össze valaki logikusan azokkal, amikre eddig jutottunk...
Nincs jelen
#798 2008-04-22 13:53
- Linus
- Tag
nem fogjuk összehozni Sa-ni, mert mások vagyunk! én az elmúlt 3-3,5 évben folyamatosan figyeltem, hogy mi jó, mi nem. vannak olyan dolgok is, amikkel kapcsolatban a toleranciám ezalatt még változott is! egy biztos, a koplalás, nem evés a legrosszabb, amit tehetek, fõként, ha belobban. ha nem eszem rendszeresen, legalább egy keveset, vagy meg sem próbálom, csak rontok a helyzeten. az étvágytalanságra nekem bevállt a probiotikum, a végképp tiltott ételeket pedig kitapasztaltam. ez egy véget nem érõ türelemjáték. mivel pl. a crohn nálam jelen tükrözés szerint most csak a vastagbelet érinti, én fõként arra figyelek. tehát ha az scd alapokat nézzük, nekem ugye nem jön jól a tészta, burgonya, kenyér, rizs habzsolása, mert puffaszt és növeli a székletmennyiséget. viszont azt sem jelenti, hogy ne ehetnék ilyet, de módjával teszem. kenyeret keveset, mert bírom és én sütöm. de ha ma pl. ennék egy kis tésztát, akkor krumplit, vagy rizst már biztosan nem. nekem ez vált be, és a hús, mint fõ táplálék. illetve azok a zöldségek, gyümölcsök, amiket bírok. és azt is megtanultam, hogy mit hogy érdemes elkészítenem, mit mivel nem lehet kombinálni, mert hát az sem mindegy...
Nincs jelen
#799 2008-04-22 14:25
- Sa-ni
- Tag
"véget nem érõ türelemjáték" -ezt nagyon jól megfogalmaztad, én is így érzem.
(Nagyon elkeserít, hogy most meg annyit lazítottam az scd-n, hogy néhány hajdina- és riszmedált elnyammogtam, meg szójajoghurtot ettem fél pohárral, és ma pocsék...Tanulság végülis megvan.)
Én nem étvágytalan vagyok, épp az a probléma, hogy ha egy kicsit is jobban vagyok, máris (tévesen) egészségesnek érzem magam, és jókedvemben, jó közérzet hatására (amikor fizikailag, szellemileg is aktívabb vagyok) tehát számos okból az étvágyam is tovább nõ. (Ez komolytalannak hangozhat azok számára, akik meg nem bírnak enni, pedig így meg olyan, mintha fogyókúrára lennénk fogva) -ha valakinek csak a bele beteg, a gyomra attól még egészségesen mûködik, azaz éhezik is, így a szervezete saját magával szúr ki...
Nemrég ezt találtam, de még nem vettem belõle:
http://shop.unas.hu/shop_artdet.php?sho … Bio_275082
mit gondoltok, nekünk ezt lehet?
Szerkesztette: Sa-ni (2008-04-22 14:31)
Nincs jelen
#800 2008-04-22 15:41
- Linus
- Tag
nahát pl. a szóját tartsák távol tõlem, az összes ilyen furanevû növénnyel együtt :D tejtermékek közül mentes tej - vérzéskor azt sem - és tejföl a salátákhoz, meg fõzelékhez, leveshez, egyéb kajához a szószokba, habarásba. amit mondasz, nem hiszem, hogy komolytalannak tûnik, csak mindenki épp mással küzd. én is sokszor gondoltam azt, hogy ezt most megtehetem, aztán kiderült, hogy mégsem. és lesz is még ilyen, ebben biztos vagyok. 100%ra nem tuduk menni, hisz akkor nem is lenne probléma.
másrészt, én nem vagyok hajlandó semmi olyat magamba tolni, mint amilyen pl. itt ez is. egyedül a probiotikumnak láttam értelmét, és arról legalább tudtam, hogy ártani biztosan nem fog. annyi történt, hogy puffadás miatt napi egyet szedtem kettõ helyett, és ugye óvatosabban bántam mellette a tejjel is. tehát egy pohárnál többe nem ittam belõle naponta. ezek a dolgok mind attól függnek, ki mennyire bevállalós. én nagyon meggondolom, és ebben az is sokat segít, hogy kidobni való pénzem sincs :D
Nincs jelen