#801 2008-04-22 22:37
- boci
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Diéta - kell vagy nem?
Linus!most olvastam errõl cseppkõ és patkónyelvgomba kapszulárol...ami állítólag nagyon jó a crohnra és a cu-ra,mondjuk én nyomom mellette a diétát semmi kenyér,fûszeres,zsíros,cukros,mondjuk a dokik azt mondják egyek nyugodtan mindent de ez nem igaz mert én pl. a levesektõl bármilyen legyen egybõl rosszul leszek...sztem mindenki magán tapasztalja hogy mi a jó..de sztem a vegetáriánus életmód az egyáltalán nem jó!azért amit irtam azt nézdmeg Linus www.vitanax.hu jaaa és nem én árulom,nem azért reklámozom hanem hátha segit!:-))
Nincs jelen
#802 2008-04-22 22:47
- Linus
- Tag
aszonta, fájl nem található... megjegyzem, azóta bírom a levest, mióta kidobtam a vegetát és egyéb furmányos ételízesítõket! úgyhogy nálam, ha husi vagy zöldséglevesrõl van szó, akkor fûszer gyanánt csak só, fehérbors és sáfrány jöhet szóba. a sáfrányos ötletet egyébként még Wandinak köszönhetem. tök jól bevált, gyönyörû színt ad a levesnek, és finom az íze is nagyon. intenzív, úgyhogy óvatosan kell bánni vele. de nekem azóta Anyu vegetás levesére - szegény persze megérti - nem is fáj a fogam, és különbenis megérezném... na ez most csak úgy eszembe jutott :D
Nincs jelen
#803 2008-04-23 08:34
- Ottó
- Tag
Jó reggelt!
Egyetértek veled Linus, a vegeta nagyon nem jó másnak sem nekünk meg aztán fõleg. Ugyanis Na-glutamát ('kinai só') van benne (E(621)), meg ezen kivül még egyéb ehhez hasonló mesterséges izfokozó van benne.
Ami a belet irritálja, nekünk az nagyon nem kell (vérbõséget okoz, elõsegiti a gyulladást). Sajnos ez a szemét nagyon sok mindenben benne van zacskós levesek, pácolt húsáruk (húsvéti sonka), leveskockák...
És persze ha a kinaiban eszünk pl hagymás krumplit (én szeretem), vagy akármi egyebet kérdés nélkül is tudhatjuk, h biztos , h benne van. De szerintem bármilyen gyorsétterem jellegû helyen eszünk ott is benne van az ételben.
Sajnos az én családom is elõszeretettel használja ezt a fûszerkeveréket.
Nincs jelen
#804 2008-04-23 09:12
- zolcsi
- Tag
Gyerekek olyan cuccot (élelmiszer) amiben nincs E!!! betûs abszolút nem találni.Nekem legalábbis nem sikerült .Amire meg nem E betû van írva kiírják hogy ízfokozó.Linussal egytértek levesízesítõnek csak só és reform füszerek.Néha nagyon pici delikát.Porlevesek szóba se jönnek nálam.A gyorséttermet meg úgy ahogy van el kell felejteni.Tõlem bezárhat a meki még egészséges ember is beteg lesz tõle ha sokat eszik ott(Super size me)
Szerkesztette: zolcsibal (2008-04-23 09:14)
Nincs jelen
#805 2008-04-23 10:29
- Sa-ni
- Tag
Mekit én se bírtam már egészségesen se, de ez nem is zavart. Kínaiban viszont sokszor ettem, de ezt nem hiányolom, sõt ma már arra gondolok, nem-e ott szedtem össze ezt a betegséget... (Kínai levesben rendszeresen magyar Erõs Pistát találtunk. No comment.) A hagymás krumpli szerintem nem nekünk való, fõleg a hagyma miatt, de persze ez csak magánvélemény.
Ami a betegség után tényleg hiányzott, az a pizza (ananászos-sonkás, hmmmm! :) )
Múltkor egy felet elfogyasztottam és a már meglevõ panaszaimat végül is nem fokozta.
Ez a diéta amúgy is olyan, mint ha taposóaknák közt lépkednénk. Hibázni nagyon könnyû, és aztán napokig megszenveded, és jó, ha beazonosítod a bûnöst, jól csinálni meg nagyon nehéz, és amúgy is ördögi kör, mert ha az ember egészségesebb, akkor éhesebb is...
Nincs jelen
#806 2008-04-23 10:41
- Rigor
- Tag
Az E-betü nem "szintetikus izéket" jelöl - és könyörgöm a mesterséges, szintetikus nem egyenlõ az egésségtelenel csúnya rossz mumussal ,és a természetes sem egyenlõ az egészségessel. Ne használjátok már szitokszóként azt hogy mesterséges, mert NEM AZ! SÕT! talán inkább a minõséget kéne hangoztatni, mert a gond a minsõéggel van. A mesterséges cuccok igenis egészségesebbek és sokkal jobbak mint a természetes - és itt a minõségi készítményekrõl beszélek nem a gagyiról, meg nem a gagyizásról. Mert a gond nem az ízfokozóval stb-vel van. nem, azok többnyire még egész jók is! A gond azzal a termékkel van amiben ezekre szükség van, mert ezek nélkül fogyaszthatatlanok, gusztustalanok stb lennének. - és mégegyszer: http://szkeptikus.blog.hu/2007/07/12/termeszetes
Ottó bocs, már megint ordas nagy baromságot írtál, az NA glutamát ugyanis egy KÉTEZER ÉVES ÕSI TERMÉSZETES FÛSZER- (ha már szeretsz lovagolni azon a baromságon hogy jaj szintetikus!) - korábban tengeri hínár fõzetébõl nyerték ki, ma fermentációs eljárással készül.
A gond ezel megint csak az, hogy a silány minõségû kaját javítják vele fogyasztható állapotúvá. A hisztit meg azon verik el hogy rengeteget tesznek bele a kajába a gagyi kínai büfék, ami ilyen mennyiségnél az emberiség egyébként egészen kis százalékánál allergiás reakciókat okoz (bõrpír, fejfájás) - na errõl meg annyit hogy mogyoróra simán többen allergiásak, és viszont attól komolyan rosszul is lesz aki megeszi, az NA glutamáttól csak enyhe kellemetlenség.
Szóval nem az adalékanyagoktól kell elsõsorban félni (ezekbõl is sok a silány, nem megfelelõen vizsgált sajnos) - hanem attól a szemét jellegû/ túltárolt, lejárt szavatosságú, i alapanyagtól amit ezekkel ehetõvé tettek.
Nincs jelen
#807 2008-04-23 10:46
- Linus
- Tag
hát azért segített, hogy elõtte sem voltam megõrülve ezekért. sem a gyorséttermekért, sem a zacskós, konzerv kajákért. sõt, mióta olasz párom van, a pizzát is max kint kívánom, vagy házilag készítve :D az utóbbi pár hónapom egyébként, így hogy viszonylag nyugodt volt, elég sokmindenre rávilágított még. olyan apróságnak tûnõ dolgokra, amikre egyébként talán nem is gondoltam volna különösebben. még így, hogy most Medrolra kényszerültem, sem vetemedem arra, hogy feladjam azokat a dolgokat, amiket megtanultam a bélésemrõl. tán a legdurvább, amit elkövettem az elmúlt másfél hétben, az a kivételesen át nem passzírozott zöldborsõfõzi volt, és a kelkápifõzi :D mert imádtam mindig is :D de ugyanakkor pl. eszembe sem jut, bemenni egy gyorskajára valahova, vagy kenyeret venni a boltban, ha már egyszer megtanultam sütni is.
a köv. projektem zöld fûszernövények beszerzése lesz. találtam egy olasz élelmiszerboltot, ahol hetente hoznak friss árút kintrõl, és így nem vagyok rákényszerülve arra sem, hogy a kétes minõségû hipermarketbeli növényt vegyem meg. aztán meg azért imádkozzam, hogy megmaradjon az átültetés után. plusz pl. az articsókát nagyon megszerettem kint, és hát nem is tudom, hol máshol kaphatnék normálisat. de ez is egy olyan dolog, ami legalább szélesíti a palettám. én ilyenekekre szívesen áldozom, de pl. a reklámpiacot elárasztó étrendkiegészítõktõl kiver a víz. az én leharcolt kis bélésembõl nem csinálok kísérleti nyulat. amit csak megoldható a számára megfelelõ étrenddel, azt igyekszem megtenni érte. tuti tipp ugyan nincsen, de hogy segít a diéta, az biztos! és hát valljuk be, óriási mákom, hogy imádok fõzni :D egy sz'r nap után is tök jól kikapcsol :D
Nincs jelen
#808 2008-04-23 10:52
- Ottó
- Tag
Kedves Rigor ! Ha neked a mesterséges jobb akkor a Holdon kellene laknod egy bázison, enni azt a sok jó mesterséges anyagot. Az , h vmi a természetben is elõfordul nem jelenti még azt , h ne tudnák azt elõállitani mesterségesen. Pl ott a C vitamin. Mesterségesen elõállitani a dolgokat sokkal gazdaságosabb (persze amit elõ tudnak állitani), vmilyen növénybõl vagy állatból kinyerni viszont sokkal drágább. És az termék valószinûleg nem is olyan stabil kémiailag , mint a szintetikus. Másrészt a szintetikus dolgokat le lehet védeni jogilag, ebbõl nagyon sokat tud kaszálni a gyógyszeripar!!! A paradicsomból kinyert likopént (vmilyen karotin azt hiszem) nem lehet levédeni.
És nincs igazad abban sem, h a mesterséges legalább olyan jó mint a természetes. Mert a mesterséges dolgok 90%-ban nagyon kártékonyak, a természetes dolgoknál pedig pont forditva 90%-ban nem kártékonyak sõt gyógyitják a szervezetet.
Szóval te lakj a Holdon én meg maradok a természetben.
Elnézést a hangvételért, ezt te provokálod.
Nincs jelen
#809 2008-04-23 16:54
- Rigor
- Tag
Ottó könyörgöm olvasd már el ezt: (http://szkeptikus.blog.hu/2007/07/12/termeszetes) mielõtt ekkora baromságokat írsz le... (tippjeim vannak honnan veszed ezeket az "tényeket")
Aztán légy szíves írd le mi az a pont amitõl fogva valami mesterséges? miután letéptük a fáról? Hiszen az már nem természetes állapot! vagy kiszárítottuk? lefõztük? vagy porrá õröltük? vagy megtisztítottuk? Aztán maradt a tiszta hatóanyag?- ami már tök mindegy hogy eredeti forrásból lett kivonva, vagy- szintén amúgy természetes módon mindjuk baktériumokban tenyésztették (mert kb így készülnek a nagybetûsen szintetikus szerek pl.) .
Ha 100% ugyanaz a tiszta hatóanyagmolekula akkor teljesen mindegy mi a forrás, - ha csak nem számolunk valami delejes természet erejével, ami azért vitaképtelen hülyeség lenne.
Nincs jelen
#810 2008-04-24 11:34
- Bmanó
- Tag
Sziasztok!
Mit szóltok "A MAP baktérium és a Crohn betegség"-rõl, amit a Híradó fejezetben olvashattok?
Ezentúl,akkor a kisfiamnak hogyan adjak tejet?
Nincs jelen
#811 2008-04-24 12:13
- Rigor
- Tag
Eddig sem volt túl jó ötlet a tejitatás. Kefír, joghurt, sajt.
Nincs jelen
#812 2008-04-24 15:02
- jehu
- Tag
Bocs, Rigor, de ezzel nem értek egyet ebben a formában.
Mivel mindenki esete egyénre szabott, így nem lehet kijelenteni, hogy a tej mindannyiunknak rossz. Az a "tej", amit a boltban veszel, ki tudja mibõl áll, de amit Mari néni maga fej ki a kedvenc Riskájából, akit szépen gondoz, tisztán tart és megfelelõ terménnyel etet, nyáron legeltet, az nem mindenkinek káros. Fõleg, ha megfelelõen kezeli az ember. Amit az egyik belsõség nem bír feldolgozni, azt a másik még hasznosíthatja is. Van családtagom, aki egyáltalán nem ihat tejet, de én például bármikor megihattam, kivéve, ha aktivizálta magát Crohn úr. Viszont a cellulóz tartalmú dolgokat mai napig nem bírom. Mégsem mondom azt, hogy senki ne egye meg az alma héját, vagy a zöldpaprikát. Ki-ki tûrõképessége szerint.
Jehu
Nincs jelen
#813 2008-04-24 15:24
- Rigor
- Tag
Ez nem egyetértés vagy vélemény kérdése, maradjunk a tényeknél.
Ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi cikket és akkor szerintem ezzel le is zárhatjuk a témát:
http://www.natursziget.com/page.php?sho … 0060322tej
Nincs jelen
#814 2008-04-24 15:42
- youlcsi
- Tag
nem véletlen, hogy az állatok nem isznak tejet, és tény, hogy az ember az egyetlen élõlény, aki "kölyökkora" után is issza (kivétel persze egyes embereknél a kutya/macska, mert ha már víz helyett azt teszi az ember elé, szomjan csak nem halhat :)).
az meg más kérdés, hogy ha valakinek nem bántja a belsejét, akkor miért ne? most is éppen meg tudnék halni egy nagy bögre forró kakaóért... :)
Nincs jelen
#815 2008-04-24 16:13
- Rigor
- Tag
Hja, ha vki szereti akkor semmi gond igya, akinek jól esik borozzon, sörözzön cigizzen kávézgasson, egyen mekis hamurgert vacsorára meg nutellás kalácsot reggelire csak azért ne kiáltsuk ki egészségesnek.
Nincs jelen
#816 2008-04-24 21:59
- Gabor23
- Tag
A nutellás kalácsot kikérem magamnak...:D Ne bántsd, már kitárgyaltuk.
Nincs jelen
#817 2008-04-25 07:19
- Rigor
- Tag
Csak azért írtam mert azt én is nagyon imádom:) dehát sajnos.
Nincs jelen
#818 2008-04-25 09:54
- jehu
- Tag
Elolvastam az ajánlott cikket, de nem gyõzött meg igazán. Ebben is található ellentmondás. Ha a forralás nem biztosíték, akkor Indiában miért nem tarol a Crohn? Persze nem vitázni akarok vagy kötekedni. Ki-ki belátása szerint tegye dolgait.
Jehu
Nincs jelen
#819 2008-04-25 10:42
- Rigor
- Tag
Hmm genetikai különbségek? / mûködik a nagy nyomorban és gyenge orvosi ellátás mellett szelekció és csak a legkeményebb kissrácok nõnek fel? Lehet hogy más civilizációs betegségek sem tarolnak?
Nincs jelen
#820 2008-04-26 18:33
- mendi63
- Tag
Kérnék szépen tõletek olyan oldalakat /cimeket/, ahol lisztérzékeny beteg diétáit, recepteket, javaslatokat találok.
Elõre is köszönöm. ui. az ismerõsöm a húst sem eheti.
Nincs jelen
#821 2008-04-28 12:33
- Rigor
- Tag
Ha valaki keresi, a vitát áthelyeztem a vita topicba mert egy szó sem esett benne diétáról.
Nincs jelen
#822 2008-04-28 21:17
- nika
- Tag
Szia Ágica! Csak neked szeretem volna meg írni hogy nekünk egy volt a dokink most te kihez jársz ki az orvosod?Mert a Garamszegi doktornõ Szekszárdra ment.
Nincs jelen
#823 2008-04-28 21:38
- Agica01
- Tag
szia nika!
Még orvoskeresõben vagyok, holnap reggel megyek egy dokihoz, dr. Fábián Györgyhöz, majd meglátjuk. Utána majd írok (a megfelelõ topicban) milyen, mi volt.
TAlálkoztunk is talán a dokinál?
Nincs jelen
#824 2008-04-30 11:22
- Ottó
- Tag
Szasztok!
Most olvasok egy cikket a crohn betegségrõl. Ami a mycobacterium paratubercolosis baktériumot teszi felelõssé a crohn betegség egyik fõ okaként. Nem olvastam el teljesen a cikket, de egyik fõ mondanivalója az , h tulajdonképpen ezért kellene MINDEN tejterméket elhagyni (sajttól, kezdve joghurton át ....). Ugyanis ez a baci a tehenekben Johne -kórt okoz ami egyesek szerint azonos betegség az embereknél ismert crohn betegséggel.
Ez a baci, egy nagyon primitiv élõlény a sejtben él meg és a pasztõrizálás sem irtja ki , mert többszáz fokon pusztul csak el. Az operációk során kivett szövetbõl ki tudták mutatni, bár ez a cikk szerint rettenetesen költséges dolog, mármint kitenyészteni. De crohn betegségben szenvedõ gyerekek bélszövetét száritották poritották és megetették csirkékkel egy kisérlet szerint és vmi hasonló bélbetegség alakult ki bennük.
Colitiseseknél picit más a helyzet, ott nem ennyire egyértelmû a cikk szerint.
Szóval fõ mondanivalója, h valószinûleg fertõzõ betegség a crohn (hát nem tudom én szerintem ez azért erõsen kétséges), és minden tejtermék elhagyása javallott szerintük akkor is ha közvetlenül a tejtermék nem okoz panaszt.
Megfontolom én is ugyanis én is eszem tejterméket még sajtot is szeretem.
még annyit, h nagyon nehéz antibiotikummal irtani ezt a fránya bacit.
Még mindig ott a kérdés szerintem, h mi volt elõbb a tyúk v. a tojás , azaz a bélgyulladás van elõbb és oda fészkeli be magát ez a kórokozó és tart nagy hepajt, vagy azért lett bélgyulladás mert õ beférkõzik oda...
Nincs jelen
#825 2008-04-30 11:33
- Ottó
- Tag
elküldhetem maile- csatolt fájlként doc formátum. A cimed?
Nincs jelen
#826 2008-04-30 11:35
- zolcsi
- Tag
Ottó!Szerintem tedd közzé nyíltan mást is érdekelhet(engem pl.igen)
Nincs jelen
#827 2008-04-30 11:38
- Ottó
- Tag
Ez egy doc file. kb 35 oldal. Hogy kell ezt nyiltan közzé tenni én e-mailre el tudom küldeni csatolt fájlként...
Nincs jelen
#828 2008-04-30 11:39
- Robur
- Admin (Crohn)
- Hely: Bp
- Regisztrálva: 2004-01-05
- Írások: 645
A MAP baktérium és a Crohn kapcsolatáról itt olvashattok:
http://crohn-colitis.hu/hun/hirado-070924-map.php
Egyébiránt most készül ennek a cikknek a frissítése, mivel liverpooli kutatók egy hónapja állítólag konkrét bizonyítékot találtak a dologra.
Nincs jelen
#829 2008-04-30 11:45
- Chris
- Tag
Tejet nem szoktam inni, fõleg hogy már egy ideje nem birom, de egyre jobban hajlok affelé (ennyi rosszat hallva róla), hogy a többi tejterméket is hagyom. De ha a tejben megvannak a bacik, akkor a húsában is benne lehet, és onnan se biztos hogy kiirthatóak fözicskézéssel.
Nincs jelen
#830 2008-04-30 12:22
- Rigor
- Tag
Azért ez a baktériumos dolog ha igaz lenne, akkor egy brutál mindent legyalulós antibiotikumos kezelés simán meggyógyítaná a betegséget (ami nem kicsit megviselné amúgy az embert, de talán bevállalható). - ilyesmivel meg asszem már próbálkoztak sikertelenül nem?
Mindenesetre bizakodó vagyok, bár jómagam Colitises úgyhogy még az is lehet hogy ha egyszer kitalálják a tutit a crohn-ra attól én még maradok továbbra is szenvedõ alany.
Nincs jelen
#831 2008-04-30 13:18
- Chris
- Tag
Nem értettem mit akar a dokim az új gyógyszeremmel. Így már kezdem érteni, hogy mire jó az az antibiotikum amit kapni fogok. Ezek az írások sokat segítettek.
Szerkesztette: Chris (2008-04-30 13:19)
Nincs jelen
#832 2008-04-30 13:38
- Bmanó
- Tag
Sziasztok!
A MAP baktériummal kapcsolatosan a tehén húsában is lehet ez a baktérium szerintem. Annak idelyén azt mondják elõször nagy ütemben Amerikában terjedt el a Crohn, amikor a Mc Donald's is fénykorát élte (tej: fagyiban, shakeben; marhahusi: szendvicsekben). Rengeteg fiatal járt oda enni. Akik ott dolgoztak, azok ingyen, minden nap azokat az ételeket ették.
És mi van a szójatejjel?
http://www.natursziget.com/page.php?sho … 60228szoja
Ha tejet nem iszom, akkor ezt ihatom a toxinok miatt vagy csak csekély mennyiségben fordul elõ a szójatejben?
Köszönjük a frissitést Robur, biztosan elolvasom a cikket, érdekel.
Azok után, hogy elolvastam óvni szeretném a szeretteimet ettõl a MAP baktériumtól, de nem hisznek nekem. Azt modják, hogy hülyeség, mert a tej mindig is "Élet, Erõ, Egészség" volt, sok benne a kálcium, vitamin, stb., bla bla ....
Személyszerint nekem már gyerekkoromban (12 éves voltam) is fájt a gyomrom, de semmit sem találtak az orvosok. Egyszer még véres is volt a székletem, de a doki azt mondta, hogy nem akarok a suliban dolgozatot írni. Persze nem volt igaza. Akkoriban nagyon sok tejet ittunk forralatlanul is. 21 éves korára a testvérem például laktózérzékeny lett.
A szeretteimet hogyan óvhatom meg?????
Nincs jelen
#833 2008-04-30 13:46
- Chris
- Tag
Bmanó: lehet hogy van benne amit írsz a Mc Donaldsról, szerintem nem sok olyan fiatal van aki ne járt volna még náluk és mint látjuk inkább a fiatal korosztálynál ütötte fel a fejét ez a betegség.
Nincs jelen
#834 2008-04-30 13:50
- Rigor
- Tag
Ha megnézzük a betegség történelmét, akkor a mekis teória teljesen kiesik. - sok olyan helyen is volt ahol vegák, stb. meg akkor még sehol stb. A tej dolog is fura, hiszen évszázadokig nem volt gond, aztán meg ultrapasztõrizálás, stb. - ráadásul ha konkrét kórokozó lenne akkor egyrészt többen lennénk, másrészt élelmiszer szállítmányok miatt hullámokban nagy tömegben jelennének meg új beteteg egyszerre azonos lakókörben és valószínûleg már meg is találták volna a bûnös kórokozót.
Nincs jelen
#835 2008-04-30 15:04
- Linus
- Tag
Chris, ezt neked írtam elõször a kísérõjelenségekbe, de jobbnak láttam idemásolni, onnan meg kitörölni: szóval persze, hogy a paradicsom héja. még régebben azt olvastam valahol: amit át tudsz tolni egy krumplinyomón, és aztán ami majd marad belõle, na azt eheted. ebbe a történetbe pl. ugye az ecetes ubi nem fér bele big_smile más kérdés, ha nagyon finom turmixgépet használsz, mert attól még a rostok ugye nem tûnnek el, viszont van akit így nem bánt. nálam pari, paprika hámozva. utóbbit csak fõzéshez használom, parit viszont majdnem minden reggel fogyasztok az utóbbi idõben. de uezen az elven mûködik nálam pl. a zöldborsófõzi is, amit átpasszírozok, mikor kész van... ilyenekre érdemes figyelni, naon sokat számít! fõleg, hogy így ehetem big_smile az a legjobb big_smile
Nincs jelen
#836 2008-04-30 15:12
- Chris
- Tag
Megfogadom tanácsod, kifogom próbálni héj nélkül. Valójában szerettem a paradicsomot míg incidensbe nem kerültem vele. (A magjával nem lehet gond?)
Nincs jelen
#837 2008-04-30 15:12
- Linus
- Tag
én a magam részérõl a laktózmentes tej és tejföl mellett állapodtam meg. ( a szójától valahogy idegenkedek... ) sz'tem sosem fogom tudni eldönteni, hogy ez mennyire jó nekem... de ha még mindaz kiesne az étrendembõl, amit ezekkel fõzök, sütök, vagy egyáltalán bármilyen formában készítek, hát akkor már tényleg nem tudom, mit csinálnék. a tejjel amúgyis óvatos vagyok, vérzés idején pl. ugye egyáltalán nem jó, olyankor nem iszom. a sajt meg nem okoz nagy fejtörést, mert annyira nem vagyok oda érte. max az is sütéshez kell, vagy fényévente egy melegszendvicset ha csinálok. nekem abból a mozzarella jött be, és azon belül is a kemény fajta, tehát nem a zacsis lében úszós... amit pl. még anno ajánlottak, az óvári köményes, na azt nem toljátok le a torkomon, de csak azé' mert kömény van benne...
Nincs jelen
#838 2008-04-30 15:15
- Linus
- Tag
igazából ezt nem tudom, mert én sosem szedem ki a magját... ha meg kajába kell, akkor pedig olyan paradicsomleveket vagy hámozott parikonzerveket veszek, amiben semmi szutyok nincs. nálam a pörköltalap is többnyire hámozott pari és paprika - utóbbi pucolása közben biztos lehetne azért ám rólam pár érdekes grimaszt fotózni :D
Nincs jelen
#839 2008-04-30 15:16
- Chris
- Tag
Én zabtejet, rizstejet, szójatejet is iszom, remélem ezzel nem csinálok rosszabbat. (Laktózmente tejet viszont nem mertem)
Nincs jelen
#840 2008-04-30 15:33
- Bmanó
- Tag
Mikor még nem volt telhesen rendbe a colitisem, én is ettem paradicsomot meghámozva és mégis görcsöltem tõle. Szerintem igenis a magja is okozhat gondot.
Nincs jelen
#841 2008-04-30 15:37
- Bmanó
- Tag
A legjobb az, hogy semmilyen konkrét dolgot nem tudunk felmutatni, ami elfogadott lenne.
Az orvosokat sem irígylem gyógyítás terén, mert minden ember más, másképpen hatnak a gyógyszerek, nem teljesen ugyanazok a tünetek. Nincs két teljesen egyforma ember.
Nincs jelen
#842 2008-04-30 16:00
- Linus
- Tag
hát ez az, én is csak a saját belemet ismerem... de legalább meg tudjuk beszélni a dolgainkat, és itt pont ez a lényeg :D
Nincs jelen
#843 2008-04-30 17:40
- Gabor23
- Tag
A majonézes torma is necc, tegnap megbizonyosodtam. Peig szeressem nagyon.:(
Nincs jelen
#844 2008-04-30 20:08
- Zsuzskaa
- Tag
Nekem a dietetikusom mondta anno hogy van aki nem bírja a magját (apró szúrós magocska). De próbáljam ki. Viszont a héja az általában a legtöbb embernek gondot okoz.Nekem nem görcsöl a magtól a pocim.
Esetleg az apró szemû koktélparadicsomot próbáld még ki. Vékonyabb a héja is. (mondju kember legyen a talpán aki meghámozza).
U.i.: technikai kérdés: a parit forró vízbe mártva lehet könnyedén meghámozni.
Szerkesztette: Zsuzskaa (2008-04-30 20:11)
Nincs jelen
#845 2008-05-02 17:40
- Bmanó
- Tag
Rigor idézete #814: "Azért ez a baktériumos dolog ha igaz lenne, akkor egy brutál mindent legyalulós antibiotikumos kezelés simán meggyógyítaná a betegséget (ami nem kicsit megviselné amúgy az embert, de talán bevállalható). - ilyesmivel meg asszem már próbálkoztak sikertelenül nem?"
Erre válaszolva sok mindent tapasztal az ember 1,5 hónapig, 2006.március-májusban egy kórházban. Visszaemlékezve 3 szobában jártam, ahol 3 beteg halt meg. Ezek után már több szobába nem akartam átkölzözni. Én mindig maradtam és hozzám mindig csak új betegek jöttek, meghaltak. A 3 esetbõl kettõ májátültetésre várt, az egyik betegben azonban valamilyen baktériumot találtak, ? Ibolya volt a neve, de nem tudták megmenteni. Ezt sajnos sosem fogom elfelejteni, szegény meghalt. A kórházban ismertem meg. Antibiotikum ide vagy oda mindegy. Elmondása szerint kb. 1 éve Egyiptomban nyaraltak. Egy pár hónapra rá rosszul érezte magát, mindig lázas volt. Kivizsgálások hada. Ez a baktérium élve ette belülrõl Ibolyát. Elõször a tüdejében járt ott csinált gyulladást, majd a májban, a vesében és végül a szívben, ahol 2 szívbillentyût rágcsált meg, ami le is vált. A vér éltette a bacit, abban érezte jól magát és oda utazott a vérrel, ahova csak akart. Az egyik vizsgálaton látták, amint egy rizsszemnyi méretû baci nagyon gyorsan mozog a szívbillentyû körül ide-oda. Hosszú hónapokon keresztül kapott antibiotikumos kezelést (Klion, Ciprobay - hogy miért csak ez a kettõ , azt nem tudom). Az egyik nap észrevettük, hogy nem ment ki a Wc-re egyáltalán, úgy érezte valami nagyon nem stimmel, bedagadt a lába akkorára, mint egy elefántnak, a hasa is be volt vizesedve nagyon. Szóltam a dokiknak, de hétvége volt és nem igazán foglalkoztak vele. Az Õ dokija szabin volt éppen. Egyre kevesebbet evett, ivott, mert a víz nyomta a gyomrát. Õ Mária doktornõt várta, benne bízott. 1-2 nap múlva már nem bírtam, ahogy megjött a saját dokim szóltam neki, hogy valamit tegyen már. Nem az Õ betege volt, de mégis. Így kapott Furosemidet tablettában. Nem hatott, nem tudott pisilni sem, majd infúzióba kapta, de az sem segített. Én és még egy szobatársam már lábadoztunk, így minket hétvégére haza engedtek saját felelõsségünkre. Ibolya maradt. Mire hétfõn visszamentünk, már az intenzíven volt. Az egész fél oldala be volt dagadva és alig bírt mozogni. Nem tudták megindítani a vizet és átküldték vese dialízisre, de még aznap délelõtt 11 óra után meghalt.
Szerintem mindenki ügyeljen a bacikkal, ha külföldre megy.
Nincs jelen
#846 2008-05-05 03:47
- Chris
- Tag
Ha nagyon elhagynám magam az önsajnálkozásban, akkor rájövök, hogy egy szót sem szólhatok, mivel nekem közel sincs annyi bajom a crohnommal mint itt sokótoknak, vmint napról napra közelebb kerülhetek ahoz, hogy esetleg kitaláljanak valami újjat a mi betegségünk ellen.
Nincs jelen
#847 2008-05-05 04:04
- Chris
- Tag
Sok jó tanácsot kaptam a paradicsommal kapcsolatban, de sajna mag és héj nélkül sem bírom. Errõl hétvégén megbizonyosodtam. (Magamtól nem vettem volna, vendégségben kínáltak vele, ugyanis a téli zöldségekkel még mindíg az a avéleményem, hogy több vegyszert és mûtrágyát tartalmaz mint kellene. Szerintem megvan az esélye, hogy esetleg a szerek bántják a gyomrom, ezért kipróbálom nyáron is, amikor már kevésbé vegyszerezik)
Nincs jelen
#848 2008-05-05 11:55
- Bmanó
- Tag
Nincs még veszve minden, a kórház után Én is sokáig nem bírtam megenni a paradicsomot. A következõ nyáron viszont igen.Most nem okoz gondot. Persze nekem most nincs is gond a bél terén.
Nincs jelen
#849 2008-05-05 12:35
- Rigor
- Tag
Az hogy mennyire bírja az ember az adott élelmiszert nem egyszerû ám kiravaszkodni, mert mi van ha aznap csak úgy épp bármitõl is menne a hasa, vagy amellett evett valami olyat ami meghajtotta, aztán rosszul mérte fel az ok-okozatot. Az se mindegy mennyit eszik belõle az ember. Ráadásul az egyéni érzékenység is megváltozhat!
Nincs jelen
#850 2008-05-05 12:58
- Rigor
- Tag
Jaj hát az se jó ha nincs elég kaja a belekben és akkor renyhe bélmozgás, gyomorsav, és az is rossz!
Nincs jelen