#451 2008-05-26 21:31
- Lisa
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Szia Kedves sanvito!
Nagyon örülök hogy megint már Te is tudtál írni!!! Ez fantasztikus, és nagyon nagy "harcos" vagy!
Pozitív példa!
Csak nyugodtan csinálj mindent, óvatosan, nem kerget a tatár. Tudom , úgy érzed , hogy Te bizony már bírod és jól vagy, igen de azért tényleg vigyázz, és fõleg, hogy jöjjön ki azon a csövön az összes mûtéti folyadék. A kaja...hááát jó étvágyat, amint azt mondják, hogy szabad az út, akkor adj bele mindent.
Puszi Lisa
Lola, köszönjük hogy írtál és szakítasz idõt ránk!
Nincs jelen
#452 2008-05-28 18:13
- Florance
- Tag
sanvito!
Nagyon örülök, hogy ilyen jó hírt találtam itt. :-)
Nincs jelen
#453 2008-05-29 08:01
- sanvito
- Tag
Sziasztok!
Anya most már tényleg tök jól van. Tegnap amikor bent voltam nála, pillanatok alatt felkellt. Valamicskét már eszik, de nem mondom hogy túlzásba viszi. Ma kiszedik a csövet, és pénteken vagy szombaton hazaengedik, kedden meg varratszedés. MIndenkinek sok puszit küld!!!!
Lola
Nincs jelen
#454 2008-05-29 08:58
- Ánya
- Tag
Kedveseim!
Nagyon örülök Sanvito rohamos felépülésének!! Továbbra is szeretettel gondolok rá és példaképemnek tekintem a betegséghez, mûtéthez való hozzáállását!
Nem lett jó a szövettani eredményem. Ami eddig enyhe volt az most súlyos lett és június közepén sor kerül a vastagbelem eltávolítására. Kicsit hülye a helyzet, de ha nem lesz rákos sejt a polipkáimban, akkor még örülök is ennek a leletnek. Tovább nem rágom magam, hogy tünetmentesen, jó fizikai állapotban feküdjek fel a mûtõasztalra. Most a munkahelyemen befejezek lezárok mindent, itthon igyekszem elõkészülni és 15-e körül befekszem. A részleteket még nem beszéltük meg az operálásra felkért orvossa, majd a vérvétel után. A részlet alatt a befekvés és mûtét idejét értem, mert az ileosztóma már biztos, reményeim szerint idõleges, de ez még ugye függõ.
Lisa! itt is köszönetet mondok a sok segítõ gondolatodnak, ezekbõl élek.
Meg a többiek, beírásaiból tapasztalataiból.
Barbi anyukájáról rég hallottunk, majd priviben érdeklõdöm felõle.
Fracs: remélem anyósod szépen gyógyul!
Mindenkinek szép napot: Ánya
Nincs jelen
#455 2008-05-29 09:39
- zolcsi
- Tag
Ánya! Kitartás nem lesz semmi gond.Sok erõt kívánok neked és azokat a bizonyos sugarakat küldjük.
Nincs jelen
#456 2008-05-29 10:04
- shrahina
- Tag
Ánya: nagyon szorítok neked, hogy csak ideiglenes ileosztómát kapj!!!
(viszont ha más lesz a helyzet, mindenképpen kock reservoir-t kérj. össze sem lehet hasonlítani a zsákos megoldással...)
Nincs jelen
#457 2008-05-29 10:43
- arpapa
- Tag
Kedves Ánya!
lélekben veled vagyok, és átérzem a helyzetet (6 éve vagyok stomás).
legjobbakat kívánom!
üdvözlettel:árpi
Nincs jelen
#458 2008-05-29 20:45
- roor
- Tag
Halika!
Ánya drága,roorbohóc is gondol rád és sok-sok dilibogyót küld!
Ez most itt csak a tiéd!:D:D:D:D:D
dilibogyódilibogyódilibogyó.............................dilibogyódilibogyódilibogyó
pá
Nincs jelen
#459 2008-05-30 00:45
- sziszi32
- Tag
Szia andi72, mivel sztómás nõvér vagy, ezért hadd legyen nekem is egy(pár) kérdésem feléd: elõször is, a kisfiamnak szinte csak a convatec zacsi marad fenn a pociján, ami viszont nem filteres, és a hátlapja csak mûanyag, ezért izzad is kegyetlenül alatta. Mitõl lehet az, hogy mind a dansac, mind az újfajta (tavalyi fejlesztésû?) coloplast simán leválik, ha úgy tartja kedve? Már irtam korábban, hogy igyexünk mindent úgy csinálni, ahogy a nagykönyvben meg van irva.
Másik gondom az, hogy a fiamnak ajánlottak egyfajta mûbõrt, olyan bõrpótló lapokat, amikor nagyon irritált a sztóma körüli rész, hogy arra ragasszuk fel a zacsit, de minduntalan felválik, sõt, azt a "gyurmát" is letornássza hamar a kicsi, amit a sztóma köré kellene raknunk... A meleg idõ beköszöntével ezek égetõ kérdések, mert a dansac megfelelne, csak éppen gyakran felválik, s egy hét hónapos nagyfiúnak nehéz elmagyarázni, hogy maradjon nyugton... Eddig segitett a convacare wipes, mostanra allergiás lett rá, igy a coloplast cégtõl is rendelhettünk hasonló terméket, arra per pillanat jól reagál, ismét tiszta a bõre a zacsi alatt, most vár azonban egy mûtét, s nem utolsó sorban a nyár, minden forróságával együtt. fõ kérdésem: mit rontunk el, hogy heti legalább egy-két alkalommal felválik a zacsi?
Nincs jelen
#460 2008-05-30 04:25
- Ánya
- Tag
Mindenkinek köszönöm a bátorítást!
roor dilibogyók folyamatosan érkeznek és sokat segítenek : -)
Remélem nem lesz hiánycikk?!!
Sharina: kock reservoirt mikor lehet kérni? Most az ideiglenes sztómát ajánlotta a sebész. Vessem fel neki, hogy mit szólna ehhez a kock reservoir- hoz, vagy ráérek a sikertelen sztómazárás után is kérni?
Azt tapasztaltam eddig, hogy nem örülnek az orvosok, ha a beteg kér valamit, amit õk nem ajánlanak fel. Ezért van a kérdésem. A kock reservoir-nak már utána olvastam, pont a régebbi hszeid alapján, nekem is tetszik. Köszi az ajánlatodat. Foglalkoztat.
Annyira nem félek, mint látszik. Látszik?
Ánya
Nincs jelen
#461 2008-05-30 09:46
- shrahina
- Tag
Ánya: azért nem kell elsietni (: ha csak ideiglenest kapsz, akkor nem kell kock-on gondolkoznod!
viszont a kérdést azért felvethetnéd most a dokinak. nem tudom hol mûtenek, de ha a margitban, akkor tuti örömmel csinálnak neked...egyébként nálam is úgy volt, h én kérdezgettem a dokimtól h lehet-e. egyáltalán nem nehezményezte. sõt! õ inkább mindenkit rábeszélne, akinél megoldható, mert tudja, h mennyivel kényelmesebb.
a lényeg, hogy egyelõre csak kérdés szinten, de azért érdeklõdj, s ha végül esetleg úgy alakulna h kock lesz a dologból, akkor nyugodtan keress meg, szívesen segítek bármiben!
egyébként meg vastagbél nélkül élni egy colitisesnek sokkal jobb :D :p az összes gyötrelem gyorsan elfelejthetõ...gondolok rád sokat hogy a lehetõ legjobban alakuljon a helyzet!
Nincs jelen
#462 2008-05-30 10:08
- fracs
- Tag
Sziasztok!
Nekem is újabb kérdések merültek fel! Most az anyósom egyrészes ilyen kimosható zacsit használ, de az állandóan felfúvódik,mit kell megszúrni és hogyan? Ja és a a zacsiba dobott szén tabletta tényleg segít elnyelni a szagokat?Még mindig nem járt nála sztóma terápiás nõvérke:(Még kórházban van már három hete. Ha ezt az egyrészest fogja megtanulni használni,akkor is könnyen tudja majd kezelni a kétrészes zacsit? Egyre jobban félek, hogy fogja ezt tudni diszkréten kezelni!
Nincs jelen
#463 2008-05-30 12:40
- Lisa
- Tag
Fracs : a váltás nem lesz nehéz, és sokkal célszerûbbb, viszont a "kiszúrást" életemben elõször hallom, (de ez zsáktól is függ) úgy hogy tapasztaltabbak...én is kíváncsi vagyok. A sztómaterápiás nõvért lehet nem is "hívta meg" a doki, úgy hogy érdemes utána járnod!
Nincs jelen
#464 2008-05-30 13:10
- sanvito
- Tag
Sziasztok !
HAZAJÖTTEM !!!!!!! MINDENKINEK NAGYON KÖSZÖNÖK MINDENT, AHOGY MÁR ÍRTAM IS, NAGYON SOK ERÕT ADTATOK !!!!
Amúgy rendben minden, már kb. 10 mp alatt fel tudok kelni, pedig a kapcsok és a sztómánál a varrat is bennem van, kedden lesz a kiszedés. Még rostmentes diétát kell tartanom vagy 2 hónapig (mint az eddigi). A klinikán nagyon meg voltam dícsérve mint "cégünk reklámja, a klinika arca", de ma a doki is elmondta hogy ha nem lettem volna ilyen csúcsformában (dolgoztam érte rendesen !!!!) hát elhalasztotta volna a mûtétet. A tanácsaitokat követve egyébként alkudoztam a mûtõs katéter és szonda behelyezéssel, de így is lett, a szonda sajnos 1 napot még maradt aztán. Ma egy hete kerültem az osztályra vissza, fura is elképzelni hogy már itthon vagyok !
Ánya : semmi gond sem lesz, a mûtétig próbálj meg jó erõnlétbe kerülni, én ezt mindennnapos kötelezõ sétával vagy bringával, szaunával értem el ! meg persze a pozitív gondolatokkal hogy SIKERÜLNI FOG !!!!! ÉS KIBÍROM, TÚLÉLEM !!!!!
Drága Lisa !
Nagyon sokat gondoltam Rád, 1xûen nem is történhetett ez másképp mint így, most már belátom !
Nem hagylak itt Benneteket (ha nem baj) hátha tudok segíteni továbbra is !
MrPeetR, Zolcsibal, Fracs, Sahrina, Bánatos, .....szóval MINDENKI !!!!!! M I N D E N T NAGYON KÖSZÖNÖK!!!!! SZERETETTEL ÜDVÖZÖLLEK BENNETEKET !
Nincs jelen
#465 2008-05-30 13:35
- MrPeetR
- Tag
Sanvito!
Nagyon ügyesen helyt álltál! Ne is hagyj itt minket, hiányoznál a fórumról. Bár úgy tartom, ha valakiben betegségtudatot kelt a fórum olvasgatása az inkább tényleg ne látogassa, mert nem azért van ez, hogy még betegebbek legyünk tõle. Én is szeretettel üdvözöllek Téged! És gratulálok!
Nincs jelen
#466 2008-05-30 14:34
- Lisa
- Tag
Kedves sanvito!
Szeretettel köszöntelek "itthon-otthon" nagyon örülök hogy minden úgy ment ahogyan mennie kellett...DE ez Nélküled tényleg nem ment volna!
Fantasztikus volt a kitartásod, türelmed...a lányodnak meg szeretnék köszönetet mondnai amiért itt volt, és tájékoztatott minket!
Amit már üzentem is , lázat mérjél folyamatosan és ha érzed, hogy a mûtét helyén feszül, akkor meg ne legyél ijedt és tessék panaszkodni a sebésznek! Nem éri meg a kockázatot!
Sok puszi Neked és ha erõd és idõd engedi írj nekünk , hogyan is alakul minden!
Puszi Lisa
Nincs jelen
#467 2008-05-30 14:42
- andi72
- Tag
Szia Fracs!
Írd meg nekem légyszi privátban az anyósodról az infókat (név, hol fekszik egészen pontosan -osztály kórterem,ágyszámot, ha tudod).Szólok a kolléganõnek telefonon!
Nincs jelen
#468 2008-05-30 14:59
- andi72
- Tag
Szia Sziszi!
Nagyon nehéz így látatlanban tanácsot adni, pláne úgy,hogy gyerekek ellátásában tapasztalatlan vagyok. A sztómaeszközökkel kapcsolatban sajnos az a helyzet, mint a felnõtt eszközökkel, hogy vannak ezeknél jobbak, de a TB nem fogadja be õket. Annak, hogy miért válnak le több oka is lehet, -hasonlóan a felnõttekhez- . Függ attól, hogy mit eszik, mert bizonyos ételek savas salakanyagtartalma is okozhatja a leválást. Azt, hogy a Dansac és a Coloplast zsák miért válik le, nem tudom, azt viszont igen, hogy a Convatec nagyon jól tapad (nyáron túlságosan is). A mûbör az hidrokolloid lap lenne ?Granuflex vagy ilyesmi?Bõrkiegyenlítõ pasztát vagy gyûrût kaptatok? Ha kérhetném légyszíves írd le nekem ezeket, meg lépésrõl-lépésre azt, hogy hogyan végzitek a cserét, minden mozzanatot, mert bármi fontos lehet.Akár privát is, ha itt nem akarod.
Hamarosan lesz a Convatecnek is dupla borítású gyerekzsákja a listán, nem tudom mikor és hogyan íratjátok a zsákokat, egy kis türelmet addig!
Andi
Nincs jelen
#469 2008-05-31 08:00
- Ánya
- Tag
Isten éltessen Snavito!!
Nagy öröm, hogy újra otthon lehetsz és ilyen jó formában! köszönöm a tanácsaidat, igyekszem megfogadni!
Lolának is hála a hírekrõl felõled!
Andi72: olyan jó olvasni figyelmes és gondos tanácsaidat. Most még nem értem õket, de hamarosan sokat fog segíteni nekem: -)
Sharina: A Margitban leszek, felvetem majd, amit mondtál. Bizots fogok hozzád fordulni, ha úgy alakul. Elõre is köszönöm a felajánltott segítséget és az eddigieket. :- )
Ánya
Nincs jelen
#470 2008-05-31 09:14
- sanvito
- Tag
Sziasztok ! Valaki tud tanácsot adni, hogy bélmûtét után mikor áll helyre a "normál" rend? a kórházban míg nem ettem hasmenésem volt, most hogy ehetek már (rostszegényen) inkább a székrekedés felé hajlok. Napi 2 ek paraffin a javaslat, de nem javul nagyon a helyzet. Ja és rengeteg folyadékot iszom.....
Mit gondoltok mit tehetnék még? vagy ez normális?
pusssz Mindenkinek !
Nincs jelen
#471 2008-05-31 15:12
- sanvito
- Tag
Sziasztok ! Biztosan írtam már, hogy nem csak a sztómazárás volt, hanem rendcsinálás is odabennt, (heges szakasz kivágása) így a vastagbél is megrövidült kb. 30 cm-rel. Na ezért parázok, hogy mikor állnak helyre a dolgok? és mit tehetek hogy normalizálódjon a helyzet?
Nincs jelen
#472 2008-06-01 09:13
- Lisa
- Tag
Szia, bocsi, hogy csak most írok. A lényeg hogy ne ijedj meg! Gondolom a hasmasszírozástól eltekintenlé egyelõre, de a mozgás lehet hogy segít.És amúgy ha "hallod" hogy mocorog odabenn valami, akkor gond nem lesz. Ha fájdalmaid vanka, meg úgy amúgy is a említsd meg a következõ talin a sebésznek, de mozgás...mozgás..mozgás.
Nincs jelen
#473 2008-06-01 09:14
- Lisa
- Tag
Ja és persze "ezen kívül" remélem jól telnek az otthoni napjaid!!! :D :D :D
Nincs jelen
#474 2008-06-01 09:22
- sanvito
- Tag
Szia Lisa ! Köszi, köszi ! reggel hívtam a klinikát, ahol a 3x1 ek. paraffin volt a tanács. Most ezzel próbálkozom, és sok folyadék. a rostok persze segítenének, de azoktól meg el vagyok tiltva....... Nagyon jó itthon, sajnos ez a székrekedés kicsit felhõsíti a napjaimat, mert nem tudok elszakadni a gondolattól hogy megint valami baj van...... ezért is nagyon örülök hogy írtál !!!!! :) a kapcsok varratok még bennem vannak, ez egy kicsit még korlátoz a mozgásban, de kedden ez is kikerül !!!!!!! Milyen kirándulás volt tegnap? jól éreztétek magatokat?
Nincs jelen
#475 2008-06-01 09:41
- Lisa
- Tag
Köszi, sanvito, igen jó volt, sztem nem érdemes aggódnod emiatt, tudod az is csak nehezíti a folyamatot, meg amúgy is fáj még a varrat meg kapocs..így azzal foglalkozz, és hát persze örülj annak hogy otthon vagy. Kedd meg már mindjárt itt lesz és akkor kérdezhetsz. DE ha még csak ma reggel érdeklõdtél akkor a paraffin sem hat mindig egybõl...lehet hogy, délután már rendbe lesz!
Olvasgass ha nem túl megterhelõ a gép elõtt ülni...És írj ha van fejlemény!
Puszi Lisa
Nincs jelen
#476 2008-06-01 10:02
- MrPeetR
- Tag
Sziasztok!
Kis tanácsot kérnék. Már október óta van sztómám, de még így nem jártam. Egy ponton teljesen lejött a bõr, ahová a zacsit ragasztom. Hogyan fog ez begyógyulni? A ráragasztott zsák ellenére tud regenerálódni a bõr? Nagyon kellemetlen a nyílt húsra ragasztani, majd leszedni róla a zsákot. :(
Nincs jelen
#477 2008-06-01 10:13
- eriki
- Tag
Szia MrPeetR!
Ez ha nem is túl gyakori,de tipikus dolog.Nem tudom milyen terméket használsz,de a 2részeseknél, ahol az alaplap 3-5 napig is fennmarad,ott az alaplap " feladata" hogy regenerálja a bõrt a következõ cseréig. Nyilván nem szerencsés ha kb. 1 óra múlva mégis leválik./ jártam már így!/ Úgy gondolom hogy 1 nap után már sokat javul, természetesen nagyon óvatosan kell lehúzni.
Nincs jelen
#478 2008-06-01 10:56
- sanvito
- Tag
Kedves MrPeetR ! Sajnos nekem is volt ilyen, a conavtec bõrvédõ anyag (zöld tasakos, valamilyen anyaggal átitatott vékony lapka ) segített ! Sajnos kicsit csíp, de a következõ alkalomra már regenerálódott. Máskor azt próbáltam hogy somic bõrvédõ krém vastagon, és amíg lehetett nem ragasztottam fel az alapot sem. ez is segített ! Remélem hamarosan Te is túl leszel a záráson !!!!!! :)
Nincs jelen
#479 2008-06-01 16:38
- laxin
- Tag
üdv MRPeetr! teljesen meglepödtem az irásodon! mikor mütötek minket márciusban arrol volt szo hogy 1-2 honap és visszarakják. mi történt? komojan azt hittem hogy tul vagy rajta.
Nincs jelen
#480 2008-06-01 16:40
- sziszi32
- Tag
Kedves MrPeetR, a kisfiamnál ha ilyen kialakul, akkor bórvizzel mosom le, aminek enyhén fertõtlenitõ hatása van, és elõnye, hogy nem csip, a hidrogén peroxiddal és a convacare bõrvédõvel szemben. Egy-két napon belül igy helyre szokott jönni a bõre, mert könnyebben beszárad a bórviz hatására (patikában lehet kapni).
Nincs jelen
#481 2008-06-02 06:32
- Ánya
- Tag
Sanvito!
A parafin egészen biztosan hatni fog. De , mit szólnátok a gyógyteákhoz? Rigor írta, hogy neki a kamilla tea is hashajtó. Az biztos nem ártalmas, próbáljad meg. Lehet kapni kifejezetten hashajtó gyógyteakeveréket. Ezekrõl elõbb érdemes megkérdezni az orvost.
A lazítás, ami még nekem segít, nem tudom van-e benne tapasztalatod.
Kérlek, írjál, hogy mi van veled, mert nagyon izgulok érted.
Lisa: remélem jól sikerült a találkozó! Sikerült kicsit kiszakadnod a tanulásból!
MRPeetr: gyógyuljon a sebed!!
Ánya
Nincs jelen
#482 2008-06-02 08:44
- sanvito
- Tag
Ánya ! a paraffinból most 3x1 ek-nal nyomom. tegnap du. kínkeservvel igen halovány eredmények voltak. Ma semmi, csak gázok és nyák. EZ NORMÁLIS??????????? Persze alig eszem, miért is várok nagy eredményeket? Holnap megyek a Klinikára kapocs és varratszedésre. feltétlen megkérdezem a dokit, a teákról is. Lazítanék én, de sajna bennem van a feszültség hogy most mi lesz?????
Nincs jelen
#483 2008-06-02 08:58
- Lisa
- Tag
Igen, Kedves sanvito, normális, pláne, hogy még nem tudsz rendesen enni...hisz tudod abból képzõdik a széklet és annak is kell idõ azért bõven...
Feszültség naná, hogy van, DE nem lesz semmi...tudod, legfeljebb ad egy gyógyszert vagy vmit, ez az idõ még benne van (sztem). De valami relaxációt találj ki mert lehet, hogy többet ártasz mint használsz OKÉ?
Holnap meg panaszkodj, vagy nyugtasson meg eg yhozzáértõ, hogy ez normális!
Sajnálom, hogy az idegesség és az aggodal9om beárnyékolja a kedvedet, próbálkozz!
Puszi Lisa
Nincs jelen
#484 2008-06-02 09:01
- sanvito
- Tag
Szia drága Lisa ! Jaj de örülök hogy itt vagy ! Remélem most is igazad lesz..... (ez eddig is így volt !!!!!!!!) és megnyugodhatok...... megpróbálok kikapcsolni, zenézek majd, és skype-ozok a kollégákkal, barátokkal, ez is elvonja a figyelmem ! Millió pussszzz ! Hol tudom megnézni a tali képeket?
Nincs jelen
#485 2008-06-02 09:56
- Lisa
- Tag
Elküldtem a képeket :D
Nincs jelen
#486 2008-06-02 16:15
- MrPeetR
- Tag
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
Laxin: valóban arról volt szó. Azóta az orvos egyszer sem nézett rá a belemre, azért utazok 1,5 órát a kontrollra, hogy megkérdezze jól vagyok-e. Vagy így kell végigcsinálnom a nyarat, se egy strand, semmi félmeztelenkedés, vagy pedig a 40 fokos hõségben mûtenek majd, ami valószínûleg nem éppen kellemes. Sokat nem tudok csinálni, várok....
Te hogy vagy? Rendbe jöttél teljesen?
Nincs jelen
#487 2008-06-02 20:15
- fracs
- Tag
Sziasztok!
Sanvito én is örülök hogy túl vagy rajta és minden oké volt!
andi72: Ne haragudjatok a türelmetlenségem miatt, de végük kibökte az orvos, hogy az anyósomnak még minimum egy hónapig bent kell feküdnie, és gondolom még ezért nem küldenek hozzzá sztómaterápiás nõvért,nem?de nagyon köszönöm Andi 72 a segítségnyújtásodat!
szerintetek ez egy kicsit nem sok? nagyon soknak tûnik nekem, mi a manóért kell annyit? Ha olyan van köztetek akinek daganat miatt kellett eltávolítani a végbelet az szóljon már hozzá légyszi!Ja éés még egy kérdés minden zacsi felfújodik?ja és minden csövet kiszedtek belõle!
Nincs jelen
#488 2008-06-02 20:24
- sanvito
- Tag
Fracs : köszönöm a jókívánságokat ! A zacskók felfújódhatnak, erre szoktam én felragasztás elõtt beleszúrni a szénszûrõbe párat a convatec 2 részes zacsin. ill. még akkor fordult elõ, ha fürdéshez leragasztottam és elfelejtettem levenni a pöttyöt. Gázok ellen nekem bevált az áfonyalé evés után. Az ikeában vettük (vagy bioboltban) és szörpként ittam, nagyon javult a helyzet. nekem a sztómás nõvér ajánlotta. Nem hallottam én sem ilyen hosszú idõt, én mindkét esetben kb. 10 napot voltam bent, pedig elsõként 2 mûtétem is volt. Most is hazajöttem a 8. napon. Nekem más problémám volt, (bélelzáródás, de most a zárással egyidõben vettek is ki a vastagbélbõl nagyobb darabot) de a szobatársaim voltak hasonló cipõben mint az anyósod, õk is hazamentek. Szerintem ne sürgesd, biztosan meg van az oka hogy miért nem engedik el. Kérdeztétek? Minden jót kívánok neki, kitartást és erõt mindannyiótoknak !
Nincs jelen
#489 2008-06-03 07:52
- Ánya
- Tag
Sanvito! mire ezt olvasod, már túl leszel az orvos látogatáson:- ) Remélem megnyugtató válaszokat kapsz!
Fracs: Örülök, hogy jelentkeztél! Ajánlom az ILCO fórum internetes oldalát. Az kevésbé élõ, de ott daganatos betegeket találsz. Nekem volt szerencsém az egyik nagyon, de nagyon kedves hölggyel telefonon is beszélnem. Eszméletlen segítõkészek voltak, de nekem ugye nem olyan a bajom és közben rátaláltam erre a fórumra. Vannak klubjaik és nagyon jó a tapasztalatom velük. Ha priviben kéred, megadom a hölgy telefonszámát, elötte persze felhívom. Amúgy is aktuális, mert tájékoztatni szeretném a sorsomról. Az egy hónap tényleg sok, de lehet, hogy egyéb terápiát is elkezdenek.
MrPeetR: Nagyon együttérzek veled!!
Sokan vannak férfiak is pólóban a strandon, a nap ellen. Ausztrál filmsztár egész családja így fürdött a tengerben. A nevére nem emlékszem, sajna. Persze nem tudom, ez megoldás-e neked. Lisa mondta, hogy egyrészes fürdõruhában simán fürdik, nyaral. Nekünk nõknek ez könnyebb. Mnden esetre jobb lenne túl lenni a záráson. A 40 fok meg már itt is van :-((
Minden sztómával élõtõl kérdezem, kérem:
Olvastam, hogy ileosztóma esetén is diétázni kell. Érdekelne, hogy mit nem ehetek, mert akkor azokat most gyorsan mind elfogyasztom, hogy utána kevésbé hiányozzon. Ilyen "vastagbelem búcsújára", mint a legény illetve leánybúcsú, gondoltam. Tudnotok kell, hogy nálam az étel az extra fontos, nagy lemondás a reggeli tejjel készült kakaó és az egyéb tejes dolgok, amiket már huszonéve nem ehetek. Még mindig fáj értük a szívem, illetve csorog a nyálam utánuk. Amikor ilyen nehéz lelki helyzet elé kerülök, étellel szoktam nyugtatni magamat. Stressz evõ vagyok, lehet errõl is át kell állítanom magamat? Nem lesz könnyû!!
Érdekelne a sztómazárás utáni diéta is, de nagyon. Ha sikerül, akkor úgy kell majd élnem életem végéig.
Bocsánat, hogy ilyen földi dolgok után érdeklõdöm, de nekem most ezek nagyon fontosak. már alig két hét van a mûtétig.
PÁÁÁÁÁÁÁ: Ánya
Nincs jelen
#490 2008-06-03 09:20
- shrahina
- Tag
ánya, ne izgulj ennyire (: én is azt hittem, hogy minden kedvenc ételemrõl lemondhatok, hasonlóan kétségbe voltam esve mint te...de mostmár látom, h egyáltalán nem kell lemondani semmirõl. illetve ki kell találni,mit hogy lehet megenni. a nagyon rostos ételekkel kell vigyázni, azokból csak keveset szabad, de akkor is szabad!én pl a paradicsomot héja nélkül simán megeszem. a csemegeubit is. a borsófõzeléket nagyrészt turmixolva, bablevest kevés babbal, töltött káposztát jól megfõzve, minden reggel iszom tejeskávét (amit azelõtt nem mertem...), talán egyedül a kukorica az, amit még nem igazán. néhány szemet megettem, de többet nem. a leglényegesebb dolog az, hogy nagyon meg kell rágni az ételt, ami normál esetben is így van. azt hiszem az egyetlen amirõl le kell mondanod, az a mohóság C:
a mûtét után kb 2-3 hónapig kell odafigyelni, hogy könnyen emészthetõ, puha dolgokat egyél. bár nekünk a kórházban rögtön sült csirkét adtak, azért jobb ha a fõtt dolgokkal kezdesz. fõzelékek, krumplipüré, fõtt hús, fõtt zöldségek, minden héj nélkül, levesek, joghurt. én sokkal több dolgot eszem azóta, amióta nincs vastagbelem...
szal fel a fejjel (;
Nincs jelen
#491 2008-06-03 10:16
- bánatos
- Tag
Kedves Ánya!
Telljes mértékben igazat adok Srahinának, ugyanis Ildikó is hasonló dilemákon ment keresztûl mikor elhagyta sztómával a kórházat, mint Õ. Ildikó is eleinte nagyon óvatos volt az étrendjével kapcsolatban, nagyon sok mindent leturmixolt és úgy fogyasztotta, és sok mindent nem "mert" fogyasztani. Késõbb ez megváltozott. Ugyan azt ette mint én, csak a gyümölcsöket pl. mindíg maghámozta, a szöllõnek a héját és a magját nem ette meg, de ugyanígy volt egyéb aprómagvas gyümölcsökkel. De a bab, lencse, borsó, káposzta és egyéb finomságok ugyanúgy szerepeltek az étrendünkön, mint mikor még nem volt beteg. Viszont a tejet Neki is el kellett hagynia , bár nagyon szerette. Maradtak a tejtermékek, a sajtok, túró, joghurt, és a kefír. A húsfélék, és hentesárúk nem okoztak semmi problémát. Összegezve, én úgy látom, hogy az elsõ egy-két hónap talán túlzott óvatossága után jóformán minden visszaállt a régi kerékvágásba. De az óvatosságból még nem volt baj. Ami esetleg gyanus, abból legfeljebb keveset fogyasztani, és kivárni a hatását. Azt hiszem Õ igy csinálta.
Csak fel a fejjel, és legyél nagyon erõs!
Ezt nem véletlen írtam már egyszer:
Az ismeretlen a félelem egyik fõ alkotórésze.
Jack London
Üdvözõl: Feri
Nincs jelen
#492 2008-06-03 10:23
- fracs
- Tag
hát igen bejelentkeztem az ILCO-ra is, de oda nem engednek belépni (a moderátor), az a forum teljesen meghalt szóval azért választottam ezt a fórumot,mert ez él és segít a sztómásoknak!Eddig mindent csak innen tudunk és már egyedül ûríti a zsákját és mossa ki!
Nincs jelen
#493 2008-06-03 11:38
- MrPeetR
- Tag
Tudod Ánya, ha végleges sztómám lenne nem görcsölnék ilyen dolgokon. De mivel ezúttal "kegyes" volt velem a sors és ideiglenest kaptam, így nem is törekszem, hogy elfogadjam ezt annyira. Ha nagyon nem bírom majd lemegyek a Velencei-tóra éjjel és fürdök egyet. De a strandra nem mennék ki. Magam miatt, mert nem érezném jól magam. Olyat meg ne csináljon az ember, ami nem okoz neki örömöt, sõt még frusztrál is. Sokszor látom az utcán is az emberek szemében a kíváncsiságot, hogy vajon mi lehet a pólóm alatt. Engem ezek a megbámulások nagyon-nagyon zavarnak.
Nincs jelen
#494 2008-06-03 14:03
- sanvito
- Tag
Sziasztok ! megjöttem a dokitól, kiszedte a kapcsaimat, varrataimat, majd befújtak egy filmmel, de este már érheti víz a sebeket. Mondtam hogy du-ként hõemelkedésem van és fáj egy kicsit az alhasam. Elküldtek UH-ra, ami szinte mindent rendben talált, (szinte túlzottan is alapos volt, már alig bírtam ki friss hegekkel bepisilés nélkül) kis folyadékgyülem van a kismedencében (ez a múltkor is volt, majd felszívódott) és a sztóma helyén. mindenesetre kaptam antibiotikumot, biztos ami biztos ! ami megnyugtató, hogy belsõ varratelégtelenségtõl már nem kell tartani ! Mindenesetre még hetekig megy a napi 3x1 ek. paraffin !
Ánya: nekem még kb. 2 hónapig rostmentes diétát kell tartanom, ugyanaz a menetrend mint a sztómával, aztán majd lassan jöhetnek vissza a rostok. Viszont kb. 2-2,5 óránként ennem kell (keveset) mint eddig, mert így sikerült lefogynom kb. 15 kg-t a sztómazáró mûtétre. Így az anyagcsere állandóan mozgásban van (és nem raktároz), valamint az üres gyomorban levegõ képzõdik, ami nem nem jó a sztómásoknak (sem). Na ez van egyenlõre, de már annyira megszoktam hogy könnyen megy és sosem vagyok éhes. Ha a részletek érdekelnek, írj majd privit, itt nem akarom evvel terhelni a fórumot. SZERINTEM EZ A FÓRUM A LEGKIRÁLYABB, ITT NAGYON SOK SEGÍTÕKÉSZ SORSTÁRSRA, BARÁTRA LELTEM !!!!!!
Nincs jelen
#495 2008-06-03 14:25
- MrPeetR
- Tag
Tök jó Sanvito!
Remélem nekem is hasonló sikerekkel jár mostmár a következõ sztómazáró mûtét. Mert nálam pont a varratelégtelenség lépett fel, amiért újra visszarakták. Jó olvasni, hogy Nálad ez már nem merül fel. A mûtét után nekem is szinte szóról szóra passzolt minden, az általad leírtakhoz. Minden nap 3-4 körül hõemelkedés, kisebb láz. Szintén UH, ami kisebb folyadékgyülemet mutatott. Ilyenkor a tályogképzõdésre gyanakszanak, ha magas a láz, akkor jön a CT általában. Sok sikert kívánok a további gyógyulásodhoz!
Nincs jelen
#496 2008-06-03 14:27
- bánatos
- Tag
Kedves Sanvito!
Nagyon örülünk ( biztosan írhatom a többi "drukker" nevében is) a jó híreknek!
Üdvözlettel: Feri
Nincs jelen
#497 2008-06-03 14:53
- sanvito
- Tag
Kedves MrPeetR !
szívbõl remélem hogy közeledsz minden nappal a SIKERES sztómazáró mûtéthez végre ! (és tényleg feszíthetünk a strandon, ahogy nekem is ígérted... tudod??????) Jó lenne ha legalább már az idõpontot ismernéd.......
Kedves Bánatos !
Köszönöm az összes támogatást amit kaptam Tõled, megszívlel(t)em a tanácsaidat, remélem most már nem lesz baj ! Mindenestre az antibiotikum mellett a Cvitamint is nyomom napi sok 1000-rel !
Lisa !
Remélem sikerült a vizsgád, nagyon szorítottam !
Pusssz nektek
Ági
Nincs jelen
#498 2008-06-03 17:32
- andi72
- Tag
Sziszi!
Gondolok rátok és szorítok! Ne izgulj nem lesz baj!
Andi
Nincs jelen
#499 2008-06-03 21:39
- Ánya
- Tag
Köszönöm mindenkinek a gyors és nyugtató választ a feltett kérdésemre. Visszavonulok gondolkodni. Többször át kell olvasnom a válaszaitokat, hogy fel is fogjam a tartalmukat. Ez most este nem megy. Ha az evésrõl van szó,az komoly dolog.
Addig is azért nagyon örülök, hogy Sanvito ilyen jól van és egyre jobban lesz!!
MrPeetR-nek is hasonló zárást kívánok, mielõbb!!
Lisanak innen is üzenem, hogy fel a fejjel!! :-)
Ánya
Nincs jelen
#500 2008-06-03 23:30
- Lisa
- Tag
Sziasztok,
Sanvito : nagyon örülök az eredményednek! A hõsies UH helytállásodért , le a kalappal! Tényleg, ez jó!!!! És ugye EGYESEKNEK pozitív példa, ami külön jó! DE kérlek a lázzal tényleg vigyázz meg a folyadékgyülemmel, nekem azzal gyûlt meg a bajom...
Akkor ezek szerint még nem indult meg rendesen a bélmozgás? Mikor mész leközelebb?
Lisa
Nincs jelen