#601 2008-07-29 19:32
- sanvito
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Sziasztok ! A beszámoló mégis csak holnapra marad, mert képeket is tervezek majd felrakni, csak még van velük egy kis dolog. De ami késik az nem múlik ám, igyexem nagyon !
Lisa !
remélem hiányoztam :) :) :) ma sajnos ki voltam telepítve a munkahelyemrõl (na annyira nem sajnos, legalább ki tudtam mosni az Adriáról hozott ruhákat ......) így nem tudtam nagyon gép közelben lenni, de holnap remélem lesz idõm a beszámolóra is ! Pusssz !
Seol !
Örülök hogy sikerült felvenni velük a kapcsolatot, nekem nagyon bevált az az alaplap és az észrevétlen puha (nem zörgõ) zacsi is, amit õk forgalmaznak, sõt kaptam egy kedvezmény kártyát is, de csak a zárómûtétem után érkezett meg. Ha átruházható, szívesen átadom. (szerintem az ápolókendõkre tudtam volna felhasználni, mert a többi cucc ugye ingyen volt, a kendõket viszont nem támogatja a TB). Nagyon rugalmas a cég, nekem kiszállította a klinikára a cuccot mielõtt hazamentem, egy csini kis "elsõsegély" tatyesszel együtt, amiben kisolló, kendõcskék meg ez+az volt, ezt hordtam aztán magammal mindenhová. Meglátod ha kipróbálod a két részes zsákot, mindjárt kisüt majd a nap a lelkedben és nem is tûnik majd olyan borzasztó kellemetlennek a sztómás élet. Ez nem zörög, nem csörög, nagyon kultúráltan szinte tiszta kézzel cserélhetõ, ahogy írtuk is !
A lábdagadás reméljük hogy csak a víz miatt van.... ha nem szedsz rá gyógyszert akkor csak a természetes szereket ajánlom, mint csalántea, ilyesmi. Feltétlen jelentkezz ha túl vagy a holnapi napon ! Ha a Mester u-ba mész, ott leszel a közelemben, onnan nem messze dolgozom ! (Még lejjebb írok a sztómáról Andinak, olvasd el, nekem nagyon jó sztómás nõvérem volt!!!)
Ánya !
Nagyon örülök hogy visszakaptad a "szárnyakat", repülj, repülj, repülj !!!!! Hogy szárnyalsz az már kiderült !!!!! :) Mikor mész majd a zárást megbeszélni???? Rögtön itt az augusztus !!!!
Andi72 !
Szívesen írok majd én is, de nekem szerencsém volt, mert a Klinikán a sztómás nõvér Nr.1 ! Lehet hogy ismered is, Szabó Józsefné (Marika). Már a mûtét elõtt megkeresett (nem is volt más választása persze, mert õ az ITO-s fõnõvér, és ugye ott tartózkodtam summa 11 napot) és öntötte belém fokozatosan a lelket már elõre, amikor még csak gondolati szinten merült fel a sztóma. ) Sosem felejtem el, mindig azt mondta: "felragasztjuk, aztán kezet rá (hogy melegedjen és ragadjon) és szeretgesse, szeretgesse!" És akkor felfogtam hogy ez a sztóma is ÉN vagyok !!!!! Az én szöveteim, az én bõröm, stb. És attól kezdve nem úgy tekintettem rá mint egy borzasztó dologra. Ez sokat segített.
Nincs jelen
#602 2008-07-29 20:54
- Seol
- Tag
Nem akartam elmesélni, mert kiderülne mennyire lökött vagyok, de úgy döntöttem hogy mégis leírom, hátha más nem teszi meg ha ezt olvassa. :-)
Szóval tényleg sokat szenvedek hogy hogy tartsam tisztán a sztómát és a környékét. Kitaláltam hogy beállok a kádba és a zuhannyal vizet nyomatok fel a zsákomba. Elõször is nem lett tisztább! Másodszor moshattam kádat, csempét és pucolhattam lefolyót. Harmadszor meg a meleg víz úgy rám tapasztotta a zsákot hogy alig bírtam leszedni Centinként kapartam le a bõrömrõl. Úgyhogy ezt a módszert ne próbáljátok ki.
Pedig az ötlet jó volt :-D
Nincs jelen
#603 2008-07-29 21:26
- sanvito
- Tag
Seol !
Megértem hogy mindenre elszánt voltál, nekem szerencsére csak a klinikán volt ilyen leeresztõsöm de ott sem sokáig, én is kikisérleteztem a tisztítást csak nedves törlõkendõkkel. Persze azzal a leeresztés után csak azt a szûkebb részt lehetett tisztítani a kapocsnál.
Na ez a problémád megszûnik a 2 részes eszközökkel. Egyrészt tudsz majd zuhanyozni felragasztott zsákkal is (majd ne felejtsd el a szagszûrõ lyukat beragasztani az ehhez való tapasszal, és persze majd ezt leszedni sem) tudsz majd csak az alaplappal is zuhanyozni (nekem ettõl nem vált le, sõt szaunázáskor sem) másrészt amikor az alaplapot is cseréltem, akkor pedig minden nélkül ! Mit mondjak, mindkettõ, de fõleg az utóbbi (alaplap és zsák nélkül) nagyon élvezetes volt ! Késõbb a zsákot pedig csak leveszed majd, összehajtod a ragasztásnál és már dobhatod is ki !!!!!
Nagyon is jó hogy leírtad a "kísérletet", így születnek a nagy felfedezések ! Ebben az esetben az, hogy ez így nem mûködik ! Szerintem egyátalán nem vagy "lökött", persze hogy kipróbál az embert mindent . A két részes ragasztási, leszedési technikáira is így jöttünk mi rá, vagy valaki elõttünk. Vagy arra is, hogy milyen sorrendben kezeld a sztómát és a bõrt, mikor mit használj vagy hogyan lehet tartósabbá tenni a ragasztást. (kézmeleg, hajszárító, télen radiátor, stb) Én is kitaláltam a ragtapaszt az alaplap megerõsítésére vészhelyzetben, vagy az alaplap elforgatását hogy olyan felületen érintkezzen a nagyobb ragasztós rész, ahol simább a hasam. aztán levált így az egész és ment minden a mosásba. Ja, és alaplap leszedés és zuhanyozás után soxor vártam amíg lehetett az új felragasztással, hogy levegõzzön, gyógyuljon a sztóma körüli bõr. aztán volt hogy lehajoltam, és jött a "baleset". Ha ilyet csinálsz, márpedig csinálj gyakran mert sokkal gyorsabban gyógyul az esetleges felmaródás, hát legyen kéznél papírvatta ! :) :) :)
Igen is, igazad van ! Jó volt az 5let !!!!!! D:
Nincs jelen
#604 2008-07-29 21:47
- Lisa
- Tag
Kis beszámoló rólam Roor-nál található :D
Nincs jelen
#605 2008-07-29 21:57
- Lisa
- Tag
Sziasztok Csajok és Mindenki!
Húúú, de merész próbálkozás, de én is megértem és ezért is hajtottam számodra is a kétrészes sztómazsákot, mert hát mégis!!!!És nagyon, de nagyon örülök, hogy sikerült elintézned!!! Ügyi vagy!!!
Üdv Itthon SANVITO!!! Igen vártalak nagyon ám!!!! Kilakoltatás...nem semmi :) Amgy tényleg mesélj!
Ánya : nagyon, d enagyon örülök, hogy megvolt a bátorságod kimenni és természetesen minden gond nélkül sikerült!
Jó olvasni Titeket megint itt :)
Most Seol olyan sûrû a programom a nyárra (mindig van valami), hogy most a hosszanti nyaralás kiamard helyette van más :D
Ja és Seol, fáj is a lábad vagy csak dagad??? Ez egy fontos kérdés, de mielõtt elmondom mire gondolok, megkérdem!
Hú, így olvasgatva, remélem nem mindnekinek ilyen macerás ez az egész sztómás-ügy meg csere , meg minden , mert nekem egyáltalán nem az, ezt tudjátok!!! aminek felettébb örülök :)
Szerkesztette: Lisa (2008-07-29 21:59)
Nincs jelen
#606 2008-07-30 07:46
- Ánya
- Tag
Seol!
Nagyon, de nagyon örülök,hogy rendezõdni látszik a gondod!!! Az ötleted szerintem is szenzációs, biztos én is kipróbáltam volna, mert annyira jónak tûnik. A gyakorlat azonban :-(
Sok sikert a mai találkához!!
A lábdagadás okát tényleg jó lenne megtudni. Háziorvos?
Sanvito!
Most már biztos, hogy a te felszerelésed egészen más, mint az enyém. Sajnálom már, hogy nem cseréltettem idõben. Jövõ hétfõn dolgozik elõször a szabadsága után a sebész, akivel akkor beszélem meg a részleteket. A remény az augusztus közepe.
Lisa!
Olvasom akkor Roornál a beszámolódat, de az elsõ mindig ez a rész: -)
Szépen süssön rátok is a nap!!
Ánya
Nincs jelen
#607 2008-07-30 09:09
- cseva
- Tag
Szia Seol!
Sajnálom,ogy Neked nem vált be a tapasz,de lehet,hogy fordítva,rosszul rakták fel. Rajta van a tapaszon is hogyan kell felrakni. A filmes felét kell rárakni a sebre. Nekem 3 napig is rajta volt úgy mosakodtam.Szépen tudott gyógyulni alatta a seb.
Üdv:CSEVA
Nincs jelen
#608 2008-07-30 15:46
- andi72
- Tag
Sziasztok!
Elõre is köszi a segítséget. Sanvito, sajnos nem mindenkinek van olyan szerencséje, mint neked a Marival (lásd Seol-t), sajnos éppen ezért van szükség egy széleseb spektrumú tájékoztatóra. Nekem is nagyon ritkán nyílik lehetõségem mûtét elõtt találkoznom a leendõ páciensemmel, de ez nem rajtam áll hanem az operatõrön.
Mindenkinek minden jót és várom a javaslatokat! :))
Nincs jelen
#609 2008-07-30 17:15
- sanvito
- Tag
Szia Andi72 !
Igen, ez sajnos így van...... kezdem azt gondolni hogy nagy szerencsém volt a Klinikával, az egyben gasztrós-sebésszel és a sztómás nõvérrel is ! (pedig azt hittem ez természetes, és mindenhol így van!) Írd meg miben tudok/tudunk segíteni, rajta leszek hogy ne csak a szerencsén múljon hogy milyen élete lesz a rövidebb-hosszabb ideig sztómával élõknek !
Nekem is sok kérdésem volt, de mindegyikre választ kaptam a sebésztõl, a sztómástól, a diétástól, vagy itt a fórumon ! Szóval megy hamarosan a mail !!!!
Szia !!!!
Nincs jelen
#610 2008-07-30 19:15
- roor
- Tag
Halika!
Gyerekek nagyon jó látni az összhangot és a segíteni akarást mindkét részrõl.:D:D:D:D:D:D
pá
Nincs jelen
#611 2008-07-30 19:45
- Ánya
- Tag
szia Andi!
persze, hogy írom majd a kérdéseimet meg a javaslataimat. Csak még egy kis türelem.
Ánya
Nincs jelen
#612 2008-07-30 21:39
- Sephiroth
- Tag
Sziasztok!
Hosszú idõ óta látogatom a fórumot, és olvasom a hozzászólásokat.
Kezdetben, azért hogy minél többet megtudjak a Colitisrõl. Most viszont a sztóma mindennapos használatával kapcsolatban szeretnék segítséget és információkat kérni tõletek.
A barátnõm 14 éve Colitises. 2 hete megmûtötték, jelenleg még a kórházban "lábadozik". Eltávolították a vastagbelét, és most ideiglenes sztómája van.
A probléma az, hogy egyenlõre a korházban semmilyen segítséget nem kapott a sztómával kapcsolatban. Az a nõvér, akinek ez lenne a feladata ugyanis szabadságon van. Meglepett, hogy a többi nõvérnek komoly problémát okoz az alaplap felhelyezése is.
Szóval nagyon az elején tartunk.
Megtennétek, hogy leírjátok a tapasztalataitokat? A barátnõm megkért, hogy nézzek utána néhány dolognak.
Hogyan kell helyesen feltenni az alaplapot? Mire figyeljen oda a cserénél, és a tisztántartásnál?
Hogy tud majd öltözködnie? Zavarja a zsák mérete és súlya. Most még egyébként is nehéz a közlekedés.
Zuhanyzás, fürdés, esetleg strand?
Hálásan fogadnám a tanácsaitokat a fentiekkel kapcsolatban.
Addig is olvasgatom a topicot, hogy minél többet megtudjak.
Elõre is nagyon köszönöm!
Nincs jelen
#613 2008-07-30 22:39
- arpapa
- Tag
Kedves Sephiroth!
néhány infó a stomához:
alplap felrakás elõtt a stoma környke legyen alaposan megtisztítva (én dove szappant használok, ami nem irritálja a bõrt és belet, majd esetleg bébitörlõkendõt) ezután szárazra törlöm a bõrt. az alaplapon picivel szélesebb és magasabb nyílást vágok mint a stoma átmérõje, hogy a bél tudjon nyugodtan tágulni, de ne legyen sokkal szélesebb, hogy a széklet ne nagyon irritálja a bõrt a stoma szélénél! (idõvel kitapasztaljátok)
ami nagyon fontos, hogy az alaplapot felrakáskor minél pontosabban simítsuk a bõrre és 1-2 percig simítgassuk rá, hogy jól illeszkedjen. én már a nyílás kivágása elõtt kézzel óvatosan meghajtogatom puhítgatom, melegítem így jobban feltapad. (ha egyenletlen a bõr a stoma körül kiegyenlítõ pastátval lehet kiküszöbölni az egyenletlenségeket
fürdés: ha nem tölt az ember órákat a meleg vízben (hogy leázzon) akár 5-6(7) napig is használható egy alaplap, de 3 napot mindenképpen kibír (gyors zuhanyzás ajánlott)
strandra kis sztómasapkát ajánlok, amit a alaplapra lehet pattintani, mint a zsákot.
most még nehéz és elszomorító e helyzet gondolom, de nem szabad csüggedni, föleg hogy csak ideiglenes a stoma.
megoldandó feladatként kell felfogni!
legjobbakat kívánom!
üdvözlettel : árpi
ui.: 6éve vagyok stomás és mindent magamnak tapasztaltam ki
Nincs jelen
#614 2008-07-30 22:57
- Lisa
- Tag
Szia Sephiroth,
Néhány saját tapasztalat amit tunék elmondani Nektek : ha nincsen éppen a sztómaterápiás nõvér akkor érdemes vagy a kötözõs nõvérrel , vagy akár az orvossal beszélni, tanácsot kérni. Volt/van rá példa itt is, hogy segít az orvos.
Alaplap felhelyezése, ebbõl arra következtetek, hogy kétrészes a sztómazsákja? Milyen típusú?
Nálam a Dansac egy nagyon jól bevált "termék". Függ a bõrtõl is, de nálam, semmi extra nem kell hozzá, csak az hogy száraz bõrre ragasztom rá az alaplapot. És nem is válik le soha. Viszont itt ez ügyben tényleg különbözõ taktikákat olvashatsz és ez tényleg attól függ, hogy az Õ bõre hogyan reagál a különbözõ minõségekre.
Viszont azt tudom mondani, hogy saját maga fogja tudni megtapasztalni a dolgokat, hogy neki mi a jó, esetleg a nem jó. Amennyiben kipróbáltok vlmit és az nem jó, úgy írj nyugodtan és akkor azt lehet sztornózni, hogy no ez nem jött be, de elkeseredésre semmi ok!!!
Helyesen feltenni, hogy pont akkora méretre vágod ki az alaplapot amekkora a sztóma nagysága, talán ez a legfontosabb a felmaródás elkerülése miatt. Ha kicsit nagyobbra vágjátok akkor a széklet felmarja a bõrét ami aztán tud csak igazán fájni. Amikor rajta fel, a kezével melegítse, hogy a ragasztó tényleg jól odaragadjon, így nem tud elválni. (valaki ún. ragasztó pasztát is szokott használni, de ha anélkül megy az is jó sõt)
A cserénél, hogy illeszkedjen ugye bár az alalap és a sztómazsák, így a "balesetek" elkerülhetõk. Ha egyrészes akkor pedig mindig ugyanazt kell csinálni nap mint nap. Kérdés ! : kétrészes, akkor leereszthetõ vagy zárt? De ez amúgy is kérdés, ha egyrészes.
Hogy tud majd öltözködni? : FRANKÓN!!! Ezt nem tudom jobban megfogalmazni, farmer, kosztüm, minden jöhet-mehet :) Annyi, hogy a csípõ farmer lehet nem túl nyerõ lenne (legalábbis nekem nem az) De ha úgy érezné, hogy szorítja, vagy elnyomja sztómáját a ruha akkor lehet egy picit lengébb, bõvebb ruhát venni, meg farmerból is egyébként, hogy szabad helye legyen a zsáknak.
Zavarja-e ? Nem ha sokszor tisztítja akkor nem. De ezek azok a válaszok amik innen 4 éves sztómásként könnyûnek hallatszanak, de nem azok, az biztos, és ezt tudom is. De talán könnyebb lesz így, hogy ha látjátok, hogy simán lehet vele élni, ameddig muszály.
Zuhany, mehet, vlki zsákkal valki anélkül szokta. Fürdés: egész nyugodtan lehet, nem ázik sem át, sem be. ( ezt is csak a saját nevemben mondhatom)
Strand...Balaton megfelel? én ott voltam tavaly, minden gond nélkül. Annyi "szerencsénk van" ha lehet így fogalmazni, hogy lányok vagyunk, így az egy részes fürdõ ruciból nem látszik ki semmi, csak meg kell találni a megfelelõt.
Talán ennyi amit így egyelõre, el tudnék mondani, de persze bármikor kérdezhetsz vagy ha esetleg olyan -amolyan kérdésetek lenne akkor privátban is szívesen válaszolok, de biztos, hogy mindenki segít ha tud.
Azt gondolom mondanom smekell, hogy örülök, hogy egy ideiglenes sztómáról van szó, ez sokat (NAGYON SOKAT) számít.
Meg a türelem amit mindkettõtöknek muszály lesz tanusítani, mert csak úgy fog sikerülni.
Remélem valamelyest tudtam segíteni.
Üdv. : Lisa
Nincs jelen
#615 2008-07-31 08:06
- Ánya
- Tag
Szia Sephiroth!
Az elõttem szólókat annyival egészíteném ki, hogy ha nincs vastagbele a barátnõdnek, csak vékony, akkor a sztómasapka nem jöhet szóba, mert a vékonybélbõl folyamatosan ürül a tartalom. Ami még segített nekem az a betadinhez hasonló folyadék, amivel a sztóma körüli bõrt mindig lekenjük a paszta és a ragasztás elõtt. Mi hajszárítóval szárítjuk és melegítjük a helyet. Kicsit bonyolultabb és két személyes, de Sanvito mindezt egyedül csinálta. Olvass elõrébb, találsz leírást.
Hasonló mûtéten estem át június közepén, szívesen beszélgetek vele, veled. Azért ajánlom fel, mert nekem nagyon sokat segített a sorstársaim segítsége. Nem írok neveket, mert sokan vannak, de itt is köszönöm nekik. Szóval, ha Budán és a III. kerületben van akkor szívesen meg is látogatom,de lehet, hogy távolabb is eljutok.
Mindenre rá fogtok jönni magatoktól is, de itt mindig fogtok tanácsod és erõt kapni:)
Ebben biztos lehetsz!!
Írjál az email címemre, válaszolok és megadom a telefonszámaimat.
Szeretettel: Ánya
Nincs jelen
#616 2008-07-31 08:20
- sanvito
- Tag
Kedves Sephiroth !
Ha olvastad ezt a fórumot, láthatod mindannyian leírtuk hogy elõször mennyire el voltunk keseredve, aztán szép lassan miután kitapasztaltuk a sztómakezelést, már nem is olyan szörnyû !
Nekem convatec 2 részesem volt (3 hónapig). Igen fontos a bõrtisztítás, nekem a convacare eltávolító kendõ, majd a stomic bõrtisztíító folyadék vált be, majd ezután a convacare ápoló kendõ (kicsit ragad, így jobban tapad az alaplap) aztán alaplap kivág (ahogy a többiek is írták) majd rá a ragasztó-kiegyenlítõ paszta, aztán hasra fel, simi-simi, és mehet rá a zsák. én pár perc hajszárítóval szoktam "fixálni". Ne ijedjetek meg, mint írtam is, 5 percen belül voltam az alaplap cserével együtt !!!!! Ja és tükröt használtam ha módom volt rá, aztán vittem magammal is egy kicsit a "túlélõ" kistáskámban, a többi eszközzel együtt !
Én (is) dolgoztam a sztómával, és autót vezettem, bicikliztem, csináltam mindent mind addig, és a fórumozók tanácsai alapján infraszaunáztam is.
Zuhanyozni tudtam zsákostól, csak alaplapostól, vagy teljesen felszerelés nélkül !
Volt egy hálós-rugalmas sztómaövem, de nem használtam a mindennapokban, inkább egy kicsit szorítósabb bugyi volt (és most is) a nyerõ !
Szerintem olvassátok vissza ezt a fórumot, minden infó benne van, többször is !
Természetesen mindenki segít, aki hozzá tud tenni saját tapasztalatot.
Nekem a zárásom május 22-én volt, ma 3 hete dolgozom !!!!!
A türelem igen fontos, ne keseredjetek el az esetleges sikertelen napoktól !!!! sajnos ezt sem lehet mindjárt a 2. héten kezdeni !!!!! de minden ragasztás egy tapasztalat, és egyre jobban megy majd.
Szia: Sanvito
Nincs jelen
#617 2008-07-31 09:07
- Sephiroth
- Tag
Jó reggelt mindenkinek!
Nagyon-nagyon szépen köszönöm a gyors, kedves és segítõkész válaszaitokat. Igazán hálás vagyok azért, hogy segítetek!
Gondolom a higiénia nagyon fontos! A Dove szappan megfelel a kéz tisztítására is, vagy ajánlatos „komolyabb” fertõtlenítõszert használni?
Sajnos az éjjel csak a 3. alaplapot sikerült úgy feltenni, hogy ne eresszen. Kisebesedett a bõre. Milyen krémet/krémeket tudtok ajánlani ilyen esetben?
Még keveset tudok a zsákokról. Az övé 2 részes. Van egy alaplap és egy rápattintható zsák, ami lefelé szûkül. Alul leereszthetõ. A gyártóra nem emlékszem, de estére tudni fogom.
Délután megyek be a kórházba. Kinyomtatom amit írtatok, hogy õ is el tudja olvasni.
Holnap hazaengedik. A terápiás nõvérrel nem fog találkozni, mert csak a jövõ héten dolgozik.
Valószínûleg lesznek még kérdéseink.
Van olyan dolog amit mindenképpen célszerû lenne beszerezni a hétvégére? Nem tudom, hogy a kórházban milyen segédeszközöket kap majd, vagy kap-e egyáltalán.
Sziasztok!
Nincs jelen
#618 2008-07-31 09:35
- Ánya
- Tag
Szia Sephiroth!
Betadint szerezzetek be, mert azzal jó kezelni az alaplap alatt a bõrét. A kórházban is van ilyen szerû, rózsaszín, vagy inkább piros. Ott is kérhettek, az antiszeptikus kötözõben volt, ahol én voltam. Az osztályon nem volt. A lényeg, hogy száraz legyen a felület és tiszta. Az a folyadék kicsit csíp, mert alkoholt is tartalmaz, de szárít és gyógyít is. Az alaplap alatt hamar meg fog gyógyulni a bõre. Türelem!!
Mi beszereztünk sebbenzint is, de az felesleges volt. A ragasztó és a paszta síma vízzel, vagy a javasolt szappannal zuhanyzáskor lejön. Papírvattát vagy egyéb kis törlõ alkalmatosságot érdemes még szerezni.
Ennyi jut hirtelen az eszembe.
Ja, még valami, probiotikus szer, mert a sok antibiotilkum nem tett jót a beleknek. Nekem a normaflórt ajánlották és azt szedtem két vagy három hétig. Most már úgy érzem rendben vagyok,.
Egy vérképet is érdemes majd csináltatni, ha a kórházban nem csinálnának, hogy mennyire vérszegény, vagy hogy áll a gyulladás, stb.
Ennyi jut hirtelen az eszembe!
Kérdezz,még be-benézek!
Ánya
Nincs jelen
#619 2008-07-31 12:13
- sanvito
- Tag
Szia Sephiroth!
A STOMIC kenõcs is nagyon jó a felmaródott bõrre. Nekem a kis tatyómban volt papírvatta, gézlapok, a stomic lemosó, az ápoló kendõcskák, kisolló, nylon visszazárható színes zacskók a zsákok kidobásához (ez azért nem létszükséglet ha az ember otthon van, bár akkor is külön zacskóban dobtam ki) leukosilk ragtapasz, kistükör, és persze a sztómás cuccok. az alaplap, zsákok, paszta.
Ánya nagyon jó tanácsot adott, Normaflore nekem is volt, és probiotikus joghurt, elég sok.
A DM-ben lehet kapni antibakteriális tusfürdõt, kézmosót, én azt használom most is. Gondolom máshol is van, másfajta. És egy fertõtlenítõ kézmosó zselé, ha nincs víz a közelben. (ez persze csak késõbb)
Kérdezzetek, valaki mindig lesz itt aki válaszol !
És fontos az étrend a sztómával, különösen az elsõ idõszakban.
Majd írjuk ezt is, de ott is meg kell kérdezni !
Szia !
Nincs jelen
#620 2008-08-01 08:13
- Sephiroth
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm szépen a hasznos információkat és tanácsokat.
Egyenlõre nincs több kérdésünk, de biztosan lesz még.
Ma hazajön, a jövõ héten pedig már találkozik a terápiás nõvérrel.
További kellemes napot mindenkinek!
Nincs jelen
#621 2008-08-01 08:18
- Lisa
- Tag
Nagyon, örülök, legalább ha otthon "lesztek" jobb lesz!
Üdv. Nektek!
Nincs jelen
#622 2008-08-01 11:33
- Ánya
- Tag
Nagyon, de nagyon jó lábadozást kívánok!
Minden menni fog, nyugi!!
Mindennél jobb kórházból hazamenni!! (saját élmény is)
Szép, izgalom mentes napokat: Ánya
Nincs jelen
#623 2008-08-02 09:40
- MrPeetR
- Tag
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne. Jár valaki sztómával szoláriumba?
Nincs jelen
#624 2008-08-02 16:02
- sanvito
- Tag
Szia MrPeetR !
Szerintem nem tilos, mint ahogy a napozás sem.
Megkérdeztem, az orvosok nem tiltották. (Bár úgy tudom a Crohn és colitises betegeknek ellenjavalt, a szedett gyógyszerek fényérzékenységet fokozó hatása miatt, de errõl majd írnak a többiek biztosan)
Én nem próbáltam ki, csak az infraszaunát, de nem volt semmi gond !
Nincs jelen
#625 2008-08-03 10:27
- MrPeetR
- Tag
Köszi az infót Sanvito! Voltam tegnap a szoláriumban és semmi gond nem volt vele, tök jó színem is lett. :)
Lassan jön a záró mûtét, alig várom már. Majd lesz egy jó kis fehér kör az amúgy lebarnult testemen. :D De ez legyen a legnagyobb bajom.... nem érdekel... :D:D:D
Nincs jelen
#626 2008-08-03 10:44
- Lisa
- Tag
PeetR ennek tiszta szívbõl örülök, s nagyon remélem, hogy simán fog zajlani! Majd azért jelezz nekünk!
Nincs jelen
#627 2008-08-05 00:25
- MrPeetR
- Tag
Ma voltam gasztrón. 100%-osan jó a vérképem, a süllyedésem 6! Úgyhogy indul a folyamat, sebészet, vizsgálatok, sztóma záró mûtét. Biztos vagyok benne, hogy minden a legnagyobb rendben lesz. Ezúttal tükrözés, irrigoszkópia és szövettan után visznek csak mûteni. Gondolom ez az elõvigyázatosság azért csökkenti a mûtéti komplikáció lehetõségét. De errõl kár is beszélni, mert SEMMIFÉLE KOMPLIKÁCIÓ NEM LESZ!
Jut eszembe! Augusztus 16-án világmeditáció lesz! Budapesten 8000 résztvevõvel. Nem csak agykontrollosokat várnak! A Dalai Láma fõpapjai szerint Magyarország lesz a kiindulópontja egy közeljövõben esedékes, világméretû szellemi megújulásnak. Akit érdekel: www.szebbeletert.hu
Nincs jelen
#628 2008-08-05 06:38
- Lisa
- Tag
Akkor jó hamar rednbe tudtak szedni teljesen (vagyis a gyulladást csökkenteni).
Hajrá, jöhet a menet, de ha tudsz akkor jelentkezz azért, mert érdekel!
Nincs jelen
#629 2008-08-05 07:53
- Ánya
- Tag
MrPeetR!
VÉGRE!!
Ez az igazán jó hír! Tényleg biztosan nem lesz semmi baj :)
Írj feltétlenül, hogy mikor és utána is a részleteket!
Szerkesztette: Ánya (2008-08-05 07:53)
Nincs jelen
#630 2008-08-05 08:20
- sanvito
- Tag
Szia MrPeetR !
Nagyon-nagyon örülök a jó híreknek ! Feltétlen jelentkezz ha már tudod a dátumokat, várok majd privit is !!!!
Pussszz ! :) :) :)
Nincs jelen
#631 2008-08-05 08:24
- sanvito
- Tag
Ánya !
Tudtál beszélni a sebésszel? Mikor lesz a Nagy nap? ?????? ? :)
Nincs jelen
#632 2008-08-05 08:42
- Ánya
- Tag
Sanvito!
tudtam beszélni, az elõzetes vizsgálat jövõ kedden lesz, attól függ a mûtét.
Amilyen tervezõs vagyok, már szerettem volna, ha a héten van a vizsgálat és utána a jövõ héten már a mûtét. Persze biztos így lesz a jó, fel is hagytam a tervezéssel. Jó is lesz ez kis késés, mert még mindig nagyon kifáradok, nem vagyok még az erõmnél. Majd írok, jövõ kedden, hogy mi volt.
köszi az érdeklõdésedet!!
Nincs jelen
#633 2008-08-07 20:51
- sanvito
- Tag
Seol !
Merre vagy???????
Nincs jelen
#634 2008-08-10 13:26
- Lisa
- Tag
Sziasztok!
No, tényleg ki hogyan is van mostanság?
Sanvito : Mesélhetnél egy picit Te is, hogy vagy? Furika belegondolni, hogy nemrég volt a záród, és most pedig Ányáért izgulhatunk ugyanúgy!!! Igen ám sokat gondolok Rád, hogy mi lesz kedden nagyon szorítok, és anniyra szeretném ha tudnál jönni szombaton ! :)
Sanvito!? TE?! Nem jössz véletlenül? Vagy nem tudnál jönni, vagy nem szeretnél?
Seol : remélem nem kapott el Téged valami féle depike, és azért nem írsz, mostanában elég sok vihar van és rossz idõ,remélem azon kívül nincs semmi gondod és a felfekvés is rendbe jtt teljesen.
Én jól, vagyok,most már tanulni igyekszem, a héten egy napot nagyon szenvedtem a felmaródás miatt, de rendbe is sikerült rakni gyorsan. Bár így belegondolni, hogy ez még sokszor lesz így, mindig...
Szóval ha van egy pici idõ akkor pár sort, ha van mit.
Szerkesztette: Lisa (2008-08-10 13:27)
Nincs jelen
#635 2008-08-10 13:53
- sanvito
- Tag
Szia drága Lisa !
Sajna most nem tudok menni, mert egy családi progi lesz 7végén, - pedig szeretnék - következõ szombaton pedig elutazunk 1 hétre mindahányan (7en, mint a....... :)) Zsórifürdõre. De remélem lesz olyan tali ahová már tudok majd én is menni !!!!! Ahogy látom nagyon aktív a talizó társaság !
Amúgy jól vagyok, pörgök is 1000-rel, mondjuk tegnap levert a front kicsit, estére csillámokat láttam aztán jött egy kis fejfájás. Mi ez? migrén????? 1x volt ilyenem a kórházban, mikor nem ettem eleget ! vagy a front?
A melóhelyemen mindenki szabin, ugrálok egyik íróasztaltól a másikig, a fórumot olvasni azért jut idõm (szakítok, azért is !!!!) csak írni nem mindig van, de holnap már jön 1 kollégám, aztán majd sorban a többiek is...
Én is nagyon sokat gondolok Rád, pont szm-be jutott: tanulsz már vajon????? Na erre választ is kaptam: a "kis gondolatolvasó" boszitól ! :):):) Adós vagyok még a horvátország beszámolóval is, na remélem holnap az is menni fog ! (ezt Giginek is írom, aki már nem hisz nekem....... írta a másikon. jajajaj szegény fejemnek)
Lécci csak óvatosan a tanulással, látod a sok tanulás már a hasadon jön ki !!!! NYÁR VAN !!!!!!! SZÜNET !!!!! PIHI-PIHI-PIHI !!!!!
pussszzz !!!! Jövök ahogy tudok !!!!!!
Nincs jelen
#636 2008-08-10 14:04
- Lisa
- Tag
Na egye fene, majd legközelebb!!! De pótoljuk ám! :D
JAJ a fejfájás nálam is szokot lenni,de akkor nekemegy hónapig megállás nélkül fáj és csak az algo segít :D Nagy mennyiségben :(
Gondolatolvasó...naná ez éppen most derült ki a másik topicban is :D Igen tanulo, legalábbis ha nagyon, de nagyon jó induklatúak akarunk lenni, de maradjunk anniyban hogy igyekszem. Igen szó szerint a hasamon jön ki illetve fog kijönni, kb. egy hónapon belül, vagy egy picivel késõbb, még a tali elõtt bemegyek az orvosokhoz tizstázni egy dátumot!
MIcsoda ez a sok "császkálás"...nem semmi? Jártál már amúgy a Zsóri-ba??? Én sokszor és igen nagyon is ajánlom, meg amúgy is szeretem Kövesdet, nekünk itt közel van :)
7-en mint a gonoszok...ez amolyan hárskútian hangzott :)
Igen a talizó társaság, sokkal jobb személyesen mint a Fórumon néha, sokat számított, Pasek írta vlhol hogy mennyire jól hatott rá is pl. az a találkozó, szerintem is feledhetetlen élmény volt...így ketten lányok...hangulat.
no ez nem ide tartozik, még kimoderálnak :)
Vigyázz a melóval Te is, és nagyon örülök, hogy most már elmondhatod, hogy TELJESEN JÓL VAGYOK !! (no a fejfájást most ne számítsuk...az már bakfitty :)
Puszi és jelentkezem én is, de Te is!
Szerkesztette: Lisa (2008-08-10 14:05)
Nincs jelen
#637 2008-08-10 14:09
- sanvito
- Tag
Szia Lisa Drága !
Már közeledek is hozzád !!!! látod? a hó végén már egész közel leszek !!!! :)
Közben elolvastam: ez egy aurás migrén lehetett? (a csillámlátás miatt gondolom) kicsit még érzem a fejem ma is ! naná, ahol a leggyengébb !!!! persze hogy ott fáj ! :)
Írtam a társalgóba is !!!!!!
Millió pussszzz és VIGYMAG !!!!!! :):):)
Nincs jelen
#638 2008-08-10 14:13
- Lisa
- Tag
Bizony közel !!!Te is VIGYMAG!!! Puszi!!!
Nincs jelen
#639 2008-08-11 23:34
- Lisa
- Tag
Ánya, most írom, itt írom, hogy nagyon gondolok Rád holnap és várom a fejleményeket!
A legjobbakat!!!!
Húúú megy a szurkolás ezerrel hidd el!!!!!
Nincs jelen
#640 2008-08-12 09:03
- sanvito
- Tag
Ánya !
Feltétlen jelentkezz a túl vagy a megbeszélésen !!!! drukkolok !!!!!!
puszi !
Nincs jelen
#641 2008-08-12 09:45
- Seol
- Tag
Szia Mindenki!
Puszi a Bosziknak!
Elõször is! Ánya! Én is ezerrel drukkolok Neked! :D
Lisa igazad van Kicsit be depiztem De már mászok ki belõle.
El leptek a családtagok, hogy jaj de beteg vagyok. Na ahhoz képest én láttam õket vendégül Hat emberre sütöttem fõztem Alig vártam hogy elvonuljanak. Rendesen kifáradtam! Ami eddig öröm volt az most kínszenvedés. A Párom vigasztalgat, hogy ez csak egy állapot és majd elmúlik. Tehát fel a fejjel. :)
Megnyugtató volt az is hogy eljutottunk a Replant Cardo-hoz. Egy nagyon kedves és segítõkész hölgy fogadott. Adamecz Ildikónak hívják. Érezhetõ volt, hogy csak velem foglalkozik és a legjobbat akarja nekem. Szegényke kirohangálta a lelkit, hogy találjon nekem valami megfelelõ zsákocskát! Aztán úgy döntöttünk hogy mindenbõl kapok 2-3 darabot és kísérletezem ki hogy melyik a számomra legjobb. Egyszerûen fantasztikus volt hogy van valaki, aki csak velem foglalkozik! Nem kellet sorba állnom, nem kellet agodnom hogy megun és nem féltem tõle hogy mögöttem áll a sor. :)
Kibeszélhetem magamból jobbra balra ezt az egészet. Ráadásul tényleg figyelt rám! Az már az én szerencsétlenségem, hogy nekem beesik a sztomám. Semmiféle más zsák nem jó, mint a mostani. De bele nyugodtam, mert ki próbálhattam az összest. Szóval nem a sztomás nõvérke hibája. Nem úgy van hogy kikapta a legfölsõt a zsákok közül és azt adta a kezembe Neki volt igaza! De mennyivel jobb ezt igy megtudni, mint ha felesleges nyûgnek érzi magát az ember lánya mert úgy tûnik hogy le se carnak. Stílusosan. :)
Eszembe sem jutott volna hogy tapasztalatból adja ezt a zsákot és nem megszokásból. Igaz, csak pár érthetõ magyarázat kellet volna hozzá! Megmenekített volna egy hónap kínlódástól. Vagy csak egy mosoly kellet volna Tõle?
Mindegy Túl vagyok rajta. Marad ez a zsák! De már értem miért!
Sanvito neked jó nyaralást!
Lisa Te meg tényleg ne sokat tanuljál! :) Már ugyis csak 3 hét van a nyárbol!
Jah, a fenekem még mindig eszméletlenül csúnya és még mindig nem tudok hanyatt feküdni. Tényleg kilátszhatott a csont is ha ilyen nehezen gyógyul. Igaz érezhetõen jobban tudok ülni. Akkor van valami javulás :)
Nincs jelen
#642 2008-08-12 10:07
- Seol
- Tag
És most egy kis ízelítõ a Férjem szemszögébõl az ö sajátos humorával a korház utáni elsõ hónapunkról. :)
Az engedélyével másolom ide
Június 25!
Ágit kiengedik a kórházból. A kocsiba alig tud beülni, minden egyes döccenõnél felszisszen. A hasa szétszabdalva, tele varrattal, ülni meg nem tud a sebeitõl. Ilyen óvatosan még nem vezettem mellette, kerülgettem a legkisebb úthibákat is. De hazaértünk. Nehezen tud a lépcsõkön felmenni, nagyon gyenge.
Kipakolok a kocsiból, míg Õ szép lassan körbejárja a lakást. Tetszik Neki, amit a fiával megpróbáltunk összehozni, de már most látja, miket pakoltat át velünk a fotelbõl vezényelve a munkánkat.:)
Telnek a hetek, kétnaponta kötözés a MÁV-ban Pesten, autózunk annyit együtt, mint még soha! Viszont várni sem vártam emberre annyit, mint mostanában a parkolóban a tûzõ napon. A legrövidebb várakozás kb. 2 óra volt. A többi beleszaladt a 3-ba is.
Nagy élmény, de jó volt, amikor kijött és egyre biztatóbb dolgokat mesélt. A dokija megvolt elégedve a sebek gyógyulásával, szépen javul az állapota!
Aztán az utolsó kötözés július 22.-én. Innen már csak akkor kell bemenni, ha gond lenne!
Kontroll októberben, akkor tudjuk meg, mikor lesz a helyreállító mûtét.
Az elsõ napokban a fürdetés is gondot okozott, de megoldottuk, mamár egyedül csinál mindent, fõz, takarít, kezd a régi jókedve is visszajönni. Viccelget, már egy szer énekelgette is a : kicsikiskocsikám-úgysíranótám címû, - szerintem - saját költeményét. :)
Végre elég sokat ül a számítógépe elõtt, beszélget ismerõssel, ismeretlenekkel. Örülök! :D
Szépen lassan berendezte a lakást az Õ elképzelései szerint, minden a helyén.
Viszont délutánonként kellene egy kis pihenés, de a büdösbarom szomszéd ezt nem engedi. Vagy Õ, vagy a neje, vagy az idióta gyerekei, vagy a kutyái üvöltenek! Néha ezt együtt is megteszik. Ha esetleg nincs üvöltés, akkor 1000 watton nyomják az ablakba rakott CD lejátszón, a színvonalas halásztelki stílusú zenéket.
Kezdjük megunni, vagy csukjuk az ablakot, de akkor meg megfulladunk.
Egy este fél 10 körül Ági kiszólt a másik szobába a fiának, hogy bejött egy bogár, vigye ki!
Nem kiabált, átszólt!
Na erre a baromarcú üvölteni kezd, hogy kuss legyen, mert átjön és letépi a nejem száját! Szegénykém megijedt egy kicsit, kijött hozzám vigaszért a nappaliba.
Pedig ez a nõ nem ijed meg senkitõl. Ha beindul, ott kõ kövön nem marad! De gyenge, lelkileg sincs még egybe!
Viszont pörög a kicsi agya!
Ma augusztus 2.-án átpakoltatta velünk a hálószobát a nappaliba, a nappalit átrendezte, a fiunkat berakta a mi volt hálónkba, átköttette a TV-ket, a NET-et, a faldíszeket, lámpákat!
Most egy kicsit remeg a térdünk Zolival, de kész vagyunk. Kurva jó lett a lakás, :) Zoli is örül, és csend van, csak a kocsik mennek el néha az utcán, de azok meg nem zavarnak. Jó a levegõ, és még mindig lehet táncolni a nappali közepén!
Szóval gyógyul a nejem gyerekek! :D
Boszik én felváltva sírtam és nevetem mikor olvastam. És valamilyen szinten örömködtem neki, hogy ki írta végre magából, ha nem is az egészet. De biztos lesz folytatás.
Nincs jelen
#643 2008-08-12 12:57
- sanvito
- Tag
Hú Seol ! ez nagyon jó volt !!!! látszik azért hogy mûködsz, mintha "mi sem történt" volna !!!!! Gratulálok Neked is a férjedhez (Ányának is, és persze magamnak is nagyon.....) nélkülük azért nem mûködtek volna ilyen jól a dolgok !
Én is sajna "dirigáltam" fotelbõl, hát annak sem könnyû aki adja a "parancsokat". Én legalább is nehezen viseltem a kiszolgáltatottságot.
No persze a gratula neked is szól, tudom nem semmi a vendéglátás. Hozzánk is persze rögtön jöttek a "keselyûk" ahogy a sztómával hazaértem, és azt mondták: milyen jól sétálsz te nagybeteg! Én erre: MILYEN NAGYBETEG????? Egyszerûen nem tûrtem el ha valaki betegnek gondolt vagy sajnált. Na azt azért már nem !!!!! Írtam, azért is mentem dolgozni vissza, és tettem a dolgom mint máskor....
Örülök hogy meg vagy elégedve a sztómás céggel. Én személyesen nem találkoztam velük csak hírleveleken, leveleken keresztül és csak tudtam hogy tõlük vannak a cuccaim. Kicsit egyébként az én sztómám is besüllyedt, de azért tudtam használni a 2 részes eszközeiket, csak vigyázni kellett hogy mekkora lyukat vágok ki, hogy minél kisebb legyen a bõrfelület ami felmaródhat.
Már aggódtunk ám nagyon érted, hogy hová tüntél?????
Írj majd ahogy csak tudsz !!!!!
"Balesetmentes" szép napokat kívánok, majd lassan már vághatod a centit a zárásig !!!!!!!
:)
Nincs jelen
#644 2008-08-12 14:50
- Lisa
- Tag
Sziasztok!
Seol : õszintén szólva erre csak azt tudom írni, hogy fantasztikus!!!! És szeret Téged az biztos!!! És amúgy alakul minden téren köztetek-...minden???
MIndegy is...egy ilyen levél után! nagyon köszönöm, hogy ezt megosztottad Velünk!
Egyre kérlek ne ijesztgess minket és tessék jelentkezni a bosziknak mindenféleképpen.
Örülök, hogy a tenyerén hordoztak Téged a cégnél (no ez picit krimisen hangzott :) )
A felfekvés...meg nem tudom, Betadine-t használsz még? De akkor lassan az is javul.
Rendezgettél, vendégeket látsz el, húúúú de jó!!! Látod-látod így merítenek erõt egymásból az emberek! :D
Amúgy meg éreztem, hogy depi királylányt játszol, mert mint a Férjed is írta ha jól vagy ülsz a gép elõtt és írsz "idegeneknek" mesélsz és most ezt kihagytad.
Sajnos éppen a ez a három hét nyári szünet alatt kell meg tanulnom amit kell mert 1 én vizsga!
Sanvito : kicsit elvesztettem a fonalat mikor lesz Kövesd? Ha jól emlékszem most nem? A hétvégén?
Mindegyikõtöknek puszi és szép napokat!
Szerkesztette: Lisa (2008-08-12 14:51)
Nincs jelen
#645 2008-08-12 15:11
- sanvito
- Tag
Szia drága Lisa !
23-án szombattól 30-31-ig (ez még nem eldöntött!!!!)
Puszmák !
Nincs jelen
#646 2008-08-12 15:19
- Ánya
- Tag
Mindenkinek!!
Sikeres volt a szurkolásotok!!
Minden rendben van odabenn, nincs akadálya a mûtétnek. 25-én lesz a nagy nap. Tehát tudok menni a találkozóra.!!!!
Seol!
Végtelenül jól esett olvasni a veled történteket. Ebben reménykedtem, hogy jól alakulnak a dolgok. A férjed naplója nagyon olvasmányos. Van stílusa!! De még ennél is fontosabb, hogy a szeretetérõl szól!!
Sanvitó!!
Nagyon jó nyaralást a nagy családdal :D
Sajnálom,hogy nem találkozhatunk, de a hiányzásod igazolt. Ami késik az nem múlik!!
Seol!
TE nem tudnál eljönni a találkozóra? Jó lenne veled is találkozni!!
Lisa!
Rendes lány vagy, hogy tanulsz!!
Mára csak ennyi :)
Bevettem egy nyugtatót, hogy a vizsgálatokat jobban bírjam (kutyapóz), ezért vagyok kicsit lassú. Pedig nem kellett volna, mert az orvos egy angyal volt, nem volt kellemetlen.
pusszantás a világ mind a négy égtája felé :)
Nincs jelen
#647 2008-08-12 15:23
- zolcsi
- Tag
Ánya nagyon örülök az eredményednek.És annak ,hogy jössz a talira .Remélem mi is tudunk menni.
Nincs jelen
#648 2008-08-12 15:32
- sanvito
- Tag
Ánya !
Nagyon örülök a kiváló eredménynek, és folytatjuk persze a szurkolást 25-ére is ! (Te már biztosan vagdoshatod azt a pár centit ami nap mág hátra van...:))
Lécci majd beszéld meg a férjeddel hogy adjon majd tudósitást folymatosan Rólad, mint legutóbb is.
Nagyon remélem hogy netközelben tudok majd lenni zsórifürdõn is. a laptopot biztosan visszük majd....
De hát addig majd még "beszélünk" biztosan !!!!!!
Don't worry, be happy !!!!!!
Millió pusssz :):):)
Nincs jelen
#649 2008-08-12 16:07
- Pilli
- Tag
Juhuuuuuuuuu Ánya!!! Gratulálok!!!
Nincs jelen
#650 2008-08-12 18:13
- roor
- Tag
Halika!
Örömmel olvastam a mai írásokat!:D
Ánya:nagyon jó hírek,hátmég hogy jössz a talira!Lehetne ennél jobb?:D:D:D:D:D
Sanvito:kellemes és szép nyaralást!:D
Seol:mosollyal az arcomon olvastam írásod,mert ezek szerint amit mondtunk neked (miszerint ne aggódj,rendben lesz minden :D )bejött.:D:D:D:D
Remélem mindig ilyen klassz hírek várnak itt!:D:D:D:D:D
pá
Nincs jelen