#901 2008-08-03 17:31

Margóci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szerintem ez teljesen szervezet függõ. Én pl. mindent eszem, de amiket tudom hogy esetleg árthatnak azokat csak mértékkel. Nem lehet tudni kinek, hogyan reagál a különbözõ kajákra a szervezete. Én pl. egyáltalán nem is diétázom.

Nincs jelen

#902 2008-08-04 08:15

Rigor
Tag

Eléggé változatosan és finomakat lehet kajálni tészták, rizs és krumpli nélkül is, - ez csupán berögzült táplálkozási szokás.
A répa, vagy alma pl több szempontból is jobb lehet mint a krumpli, és köretnek (nem rostos) zöldséget, gyümölcsöt is lehet enni.  (pl a husit lehet úgy is enni hogy az ember unalmas jellegû köretet nem is eszik hozzá, "csak" salátát, kemény sajtot).
A növényi eredetû élelmiszerek közül a banán a joly joker! Egyrészt remek hasfogó, emellett nem tartalmaz emészthetetlen rostokat, másrészt gyümölcscukor van benne és így azt sem puffasztja akit minden más összetett szénhidrát (pl a rizs, vagy tészták) .

Gigi: ez hogy alig-alig tartalmaz lisztet, egyáltalán nem igaz. Tartalmaz az lisztet, csak még egy rakás olyan adalékanyagot amitõl egy hétig eláll, igaz már elsõ nap sem olyan finom mint az a házi kenyér ami viszont másnapra megromlik.

Nincs jelen

#903 2008-08-04 09:53

Ánya
Tag

Kentaro!

Annyit tennék hozzá, hogy igenis lehet rosszul lenni ételtõl. Például a tejes ételektõl nekem mindig jöttek a tüneteim. Nekem colitisem van. Tapasztaltam, hogy görögdinnye és a cseresznye nem tesz jót nekem. Te is figyelj magadra és ha valamitõl rosszabbul vagy, akkor azt még egyszer próbáld meg, de utána kerüld. Önmagában a diéta nem gyógyít, de a diéta hiba visszavet. Az SCD diétához nem tudok hozzsászólni, de azt tudom, hogy a rizs nyákja bélnyugtató.

Nincs jelen

#904 2008-08-04 10:00

Vicaa
Tag

Sztem maradjunk annyiban, hogy amit az elején kérdeztél Kentaro, az SCD diéta, az az amit Rigor mond.
Amit Gigi mond, az pedig a "sima" crohnos diéta, bár nagyon, de nagyon szervezetfüggõ, hogy ki mit bír megenni és mit nem.

A rizs, a banán, az alma, a répa, a csirkemell, pulykahusi, otthon készült nem vegetás zöldség-, vagy csirkehúsleves sztem abszolut nekünk valók. Ezen kívül még sokminden van, kérdés, hogy ki milyen aktív szakaszban van, de ezek biztosan jók.
Zöldség és gyümibõl lényeg, hogy ne nyers legyen, hanem fõtt, vagy kompót formátum.

Ezt csak azért írtam, mert nekem ezek válnak be anno, mikor nagyon "gáz" van.

Azért a Dr.Kovács Ágota diétáskönyvét ajánlatos megnézni, nagyon hasznos infókat találsz benne.
Aztán majd persze, ha már - ahogy írod - több idõd lesz kísérletezgetni, akkor meglátod, és olvasgass sokat ebben a topikban is, hogy a te szervezeted mit bír, mi jó neki s mi nem.

Nincs jelen

#905 2008-08-04 10:15

Rigor
Tag

Ezerszer leírtam tök egyértelmûen hogy nem eltiltás, direkt ide is sokadszorra hogy a diéta nem kiváltóok megszüntetés hanem tünetenyhítés, táplálás.

A pék témába meg annyit hogy kollegám apja igazgató az egyik legnívósabb péksuliban/pékségnél, az összeesküvéselméleteket meg nem szeretem. (max azon lehet vitatkozni hogy mibõl készült lisztekkel variálnak, de ennél már csak az a húzósabb amikor valaki kitalálja hogy a joghurt nem is tejbõl készül és hogy nincs is benne probiotikum - a sajttal lehet trükközni meg a reggeli itallal, de rá is van írva...).

A rizs nyákja csak akkor bélnyugtató ha épp nem úgy gyulladt a vastagbél, mert amúgy prímán fel lehet tõle fújódni.

Nincs jelen

#906 2008-08-04 13:11

Kentaro
Tag

Köszönöm. Az azért még érdekelne, hogy lisztbõl bármelyiket lehet enni, vagy abból is van amelyik ajánlott?
Egyébként körülbelül már 4 éve próbálom beállítani a diétámat, de idáig nem sok sikerrel jártam, mivel nem tudtam mi bajom. És most kezdhetem igazából elölrõl, mert kiderült hogy a kenyeret se bírom, már pedig azt szinte mindig ettem. Az alma és amiben tej van, nálam alapból felejtõs és úgy látszik hogy a gyógyteákkal is hadilábon állok, mint például a citromfû levél tea.

Nincs jelen

#907 2008-08-04 17:41

Lucifer
Tag

Sziasztok!

Kentaro!
Olvastam , hogy nincsen idõd próbálgatni mert dolgoznod kell menni!
Sajnos másképp nem megy a dolog próbálgani kell!
Én crohnos vagyok , de kifejezetten tanácsot adni nem tudok a diétával kapcsolatban!
Minden beteg más és más a "befogadó " képessége!
Mivel én nem vagyok érzékeny a tejes dolgokra igy a dokim azt mondta, hogy a fehérje bevitelre szükség van igy fõzelékeket tejes dolgokat nyugodtan ehetek.
Van aki ezt birja van aki azt!Nem vagyunk egyformák!
Kenyeret , pékárút nyugodtan lehet enni , de azt mondják , hogy ne frissen hanem inkább másnaposan!
De lehet csinálni piritóst vagy vegyél kétszersültet illetve próbáld meg  a barna kenyeret!
Az is lehet, hogy te liszt érzékeny vagy!!
Akkor viszont én is azt ajánlanám amit a Rigor , hogy próbálj meg inkább húsokat és zöldségeket enni ,kevés rizs , krumpli használatával.A tésztákat kerülni hiszen lisztet tartalmaz!Az almát pedig kompótnak csináld és próbáld ki ,hogy úgy jó -e!
De van az új aloe vera étvágygerjesztõ és gél!!
Tatárbifsztek-lilahagyma-piritós  és a gél pedig egy pohár vörösbor!!!!!:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
De neked most inkább csak a piritóst ajánlom!!!!:D:D:D:D:D:D
Szóval kitartást és próbálgass!!!

Rigor!
Én is szoktam sütni kenyeret , de az nem savanyodik meg másnapra!:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Nincs jelen

#908 2008-08-05 00:36

Kentaro
Tag

Örülnék annak az e-mailnek Gigi, kíváncsi vagyok rá. Mert lehet hogy a diétának személyre szabottnak kell lennie, de még is egy kiindulópont lehet.

Nincs jelen

#909 2008-08-05 08:15

Rigor
Tag

Az scd nem a lisztérzékenységrõl szól hanem hogy az összetett szénhidrátokat kerüljük mivel azok lassabban bomlanak, a káros baktériumok szaporodását elõsegítik, gáz képzõdik, ami meg kellemetlen és ha vérzik az ember bele akkor minden egyes szellentés a wc-re parancsol. Hát ennyi. De egész könnyen észre lehet venni hogy gázosodsz-e vagy sem. Sõt ez is fõleg az aktivitás helyétõl és szintjétõl függ.

Nincs jelen

#910 2008-08-05 10:06

Ottó
Tag

Sziasztok!
Kedves Kentaro ! A többiek is adtak már neked tanácsot, hát én is adok neked (hogy még jobban összezavarodj! :)).
Nos mint mottómból láthatod én nem értek egyet Kovács Ágota étkezési tanácsaival. Túl sok szemetet eszünk (mármint mi emberek a világ fejlettebb részén), az adalékok mellett rengetek fehérjét amire nincs szükségünk ebben sok állatit. Én mindenkit eltanácsolok most már a húsevéstõl, legyen az bármilyen hús. És minket bélbetegeket az összes tejterméktõl is (saját célom hogy minden tejterméket elhagyjak, marad még a tojás egyelõre).
A szénhidrát kell, abból is jobb lenne a teljes értékû és nem finomított (tehát ne fánkokat, meg kalácsokat együnk, hanem inkább héjában sült krumplit, rizst)
én is hallottam, hogy a gluténnal érdemes óvatosan bánni (glutén fehérje okazza a lisztérzékenységet), azaz lehet fogyasztani nem ipari mennyiségben és tanácsos hogy ne együnk pl kenyeret minden étkezéshez...

Szerkesztette: Ottó (2008-08-05 10:22)

Nincs jelen

#911 2008-08-05 10:26

Ottó
Tag

Kedves Gigi nekem azóta lett jó a hemoglobinom és a CRP-m mióta nem eszem húst, tojást még fogyasztok ez 100%-ig pótolja. Legfutóbbi CRP értékem0.7 egység volt.

Nincs jelen

#912 2008-08-05 10:33

Ottó
Tag

Az ottani elõadásokból tanultam újat. Sokan attól félnek többek közt, h a B12 (azt hiszem ez a cianokobalamin) vitaminból hiányosak leszünk ha nem eszünk húst. Mint kiderült ez az egyetlen vitamin ami nincs növényekben.
Az elõadó elmondta, h az állatok sem tudják ezt megtermelni, állati májban azért van mert mint tudjuk a máj logisztikai raktár is. Ha sem nem növény sem állat nem termeli akkor honnan van? Nos csak bacik termelik jó bacik, amik a vastagbelünkben élnek v a szánkban, és ha lenyeljük a nyálunkat ezzel B12-t is fogyasztunk. A vékonybélben szívódik fel. A vastagbélbõl a vékonybélbe visszaáramló kevés béltartalom B12 vitamin tartalma is felszívódhat a vékonybélben.

Szerkesztette: Ottó (2008-08-05 10:33)

Nincs jelen

#913 2008-08-05 20:37

Rigor
Tag

http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/beteg … seg.4_3893

Találtam egy SCD szempontból is érdekes részt: "A vékonybélben túlságosan elszaporodó baktériumok csökkenthetik a B 12 -vitamin felszívódását, akárcsak a tápanyagok felszívódását rontó rendellenességek. "

Nincs jelen

#914 2008-08-06 08:45

Ánya
Tag

Köszi Rigor, nagyon érdekes!!

Nincs jelen

#915 2008-08-06 08:50

Ottó
Tag

Jól kitoltam tegnap magammal. Kicsit többet ettem a kelleténél, gombás rizs volt otthon, meg is éreztem. Aztán késõbb görögdinnyét ettem, keveset vártam a kettõ között. Na ilyeneket nem tanácsos böjt után pár nappal.
Fokozatosnak kell lenni a visszaállásnak:
1. nap csak gyümölcsevés, 2. nap gyümölcs és zöldség evés, már lehet vmi sült, v fõtt is pl pirítós kenyér, 3. nap még több fõtt lehet, 4. nap mégtöbb és aki eszik húst az már abból is ehet keveset...

Nincs jelen

#916 2008-08-06 09:25

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Én injekcióban kapom a B12-t, mert a beleimnek az a szakasza, ahol ez a vitamin felszívódna, már sajnos nem teljes, mondhatni "hiányos". Elég félévente egyszer.

Nincs jelen

#917 2008-08-06 10:23

Ottó
Tag

Kedves Robur , lehet, h ez többünknél aktuális lenne (a B12 pótlás)...
Én nem emlékszem, h nálam néztek-e ilyet valaha, gondolom a vérképben kell kérni ezt a vizsgálatot, nem?

Nincs jelen

#918 2008-08-06 11:02

Ottó
Tag

Még valamit szeretnék megosztani veletek és ajánlani:
Sok jót hallottunk a lenmagról: fontos omega-3 zsírsav forrás, nekünk bélbetegeknek is melegen ajánlott.
Sokkal jobb, mint a halolajakban lévõ ilyen zsírsav, mivel a halak a környezetszennyezés miatt több mérgeket tartalmaznak, pl nehézfémek gyûlhetnek fel szöveteikben.
Mindenkinek szívesen ajánlom, h pl bioboltban vásároljon egész lenmagot, én most vettem 250 g-os csomaggal 170 Ft-ért. Ebbõl kellõ mennyiséget ( ami egy adag, vagy legfeljebb pár napi adag) kávédarálón jól megõröljük és  vmilyen ételhez hozzáadva elfogyasztjuk ( a tányérban adjuk az ételhez, h a lenmag ne kapjon hõt), minden nap fogyaszthatunk belõle 1-2 evõkanállal. Testünk örömmel fogja venni.
  Még egy dolog : a darált lenmag vegetariánusoknak is jó, mert tojás helyett használhatjuk a tésztákhoz (pl palacsinta) ' ragasztóként' , ami összefogja a cuccot. Mert vízzel keveredve kis idõ múlva ragacsos állagú lesz...
Jóó étvágyat!

Szerkesztette: Ottó (2008-08-06 11:03)

Nincs jelen

#919 2008-08-06 11:25

Rigor
Tag

Én egy idõben rendszresem ette/szedtem  lenmagolajat de semmilyen pozitív hatást nem tapasztaltam - viszont cserébe nagyon rossz íze volt.

Nincs jelen

#920 2008-08-06 11:35

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Ez egyedi, én minden lenbõl készült dolognak szeretem az ízét és az illatát: lenolaj, lenmag, lenvászon stb.

Nincs jelen

#921 2008-08-06 12:53

Ede
Tag

Sziasztok, a B12-höz annyit, hogy amikor befektetett az orvosom dec elején a kórházba, oly mértékben voltam vérszegény, hogy már keresztpróbákat csináltatott meg megvolt, hogy kiét kapom meg, de aztán mégis fázott ettõl, úh hazaengedett és hetente kaptam 1,5  hónapig B12-t injekcióban, majd 2-3 hetente május elejéig.
Na, amikor ezt meglátta az az orvos, akihez most szoktam menni, mondta, hogy nem lenne szabad ilyen sûrûn adogatni, mert... és sajnos már ezt elfelejtettem, pedig lehet, hogy ez lenne a fontos, de a lényeg, hogy most akkor az ember kinek higgyen?????

Nincs jelen

#922 2008-08-06 13:26

sanvito
Tag

Tényleg jó a lenmag, a belekben zselészerû lesz és jól kitakarít mindent, de szûkületeseknek azért csak óvatosan, még ha darálva, porítva van is !

Nincs jelen

#923 2008-08-08 19:39

Yakus
Tag

A laktózmentes joghurtnak és tejfelnek (Mizo), amirõl itt olvastam (!), nagyon örülök.
A lenvászon blúzokkal és nadrágokkal csak a lenolaj íze vetekszik :)
Én nagyon szeretem az olajokat váltogatni. Ugyanaz az étel másféle olajjal egész más lesz. A lenolaj, szezámolaj, olivaolaj, hidegen sajtolt, erõs ízû, jó magyar napraforgóolaj, a dióolaj stb. mind-mind más ízt ad a legesgyszerûbb kis pirítósnak vagy fõttésztánal vagy puliszkának.
Lenmagból lehet "teát" is készíteni, be kell áztatni, és ugyanolyan jóságos bélbevonó hatása van, mint a rizsnek vagy a zabpehelynek.

Elõre felhívom a figyelmét annak, aki le akarja szólni ezeket az ételeket, vagy le akarna hurrogni, megcáfolni stb. stb., hogy a magyar orvosok a XXI. században Hippokratész (görög, ugyebár) nevét veszik a szájukra - eskü gyanánt...amikor lediplomáznak. Az európai orvoslás nem a koraközépkorban  bejött arab hatással kezdõdik, hanem az ókorban. És a zabpehely finom, tápláló, könnyû étel, akárcsak a rizs.

Nincs jelen

#924 2008-08-09 07:03

Ánya
Tag

Yakus!

Lenmag teát ugyanúgy, mint egyéb teát? forrázni és utána szûrni és inni, vagy fõzni kell egy ideig?
Amit az olajokról írtál az olyan étvágygerjesztõ!! Igazad van, a szigorú diétában is lehet inyenckedni :D

Köszi!! :)

Szerkesztette: Ánya (2008-08-09 07:03)

Nincs jelen

#925 2008-08-09 14:49

Ede
Tag

Yakus, köszi az olajos ötleteket, ki is próbálom. És már így elõre is el tudom képzelni, hogy így van, mert ha esetleg szójaolajjal sütök husit vagy mást, rögtön érezni az ízén. Na és a lenbõl teát még csak nem is gondoltam volna.
Egyébiránt azt mondja meg nekem valaki, hogy hogy lehet kibírni gyümölcsök és PARADICSOM nélkül????? Egyszerûen már ki van a hátam, hogy bármi ilyesmit ennék (vagy mondjuk egy madársalátát vagy valami zöldet!) és mindjárt ezerszer kell...

Nincs jelen

#926 2008-08-09 19:24

Nita
Tag

Ede!
Nekem is ez a bánatom a paradicsom gyilkos görcsöket csinál. Szinte semmi zöldség nem jó nyersen nekem se ilyenkor, max párolva a répa, de az már a könyökömön jön ki :) A dokim a banánt javasolta, és a sárgadinnyét, mert annak gyulladás csökkentõ hatása van. Nekem bejött az nem fáj....viszont ez tényleg csak úgy megy, ha az ember kísérletezik.

Veszek pár lenvászon cuccot hátha jobban leszek! ;) Lenmag van a papagáj kajájába, kiválogatom az lesz a vacsi nekem már úgyis mindegy, olyan éhes vagyok bármit megeszek csak ne fájjon :D

Nincs jelen

#927 2008-08-10 12:02

Yakus
Tag

A tökmagolajat kihagytam, az zöld színû, és erõs, finom íze van. Az ételt is besötétíti kissé.
A lenmagot áztatni és forrázva áztatni/fõzni is lehet, látni, amikor kezd (hamar) kioldódni a sûrû zselatin-szerû anyaga. Lenmagot egyébként lehet "liszt"-ként is kapni nagy bioboltokban.
Ajánlom a pászkát is mindenki figyelmébe. Ezzel könnyû, finom, gyorsan elkészíthetõ édességeket is lehet csinálni.
A laktózmentes tejfel, még mindig örülök ennek az infónak, nagyon finom!

Nincs jelen

#928 2008-08-10 20:19

Ede
Tag

Nita, szegény papagáj!! Megtennéd ezt vele?
Akkor ezek szerint a két stramm gyümi a banán (amit unok), sárgadinnye (amit nem mertem kipróbálni). Kössszazinfót!

Nincs jelen

#929 2008-08-11 23:28

Bogyó
Tag

Diéta: szerintem a bélflóra helyreállítására kell törekedni, a diéta is ennek is megfelelõ kell, hogy legyen. Pl. olvastam egyszer, hogy aki csokoládét eszik rendszeresen, annak a belében eltérõ a bélflóra. És most pedig egy cikket találtam, ami konkrét eredményekrõl számol be a bélflóra állapotánnak és a crohn/colitis betegségeknek összefüggéseirõl. Persze ha valaki beteg, és számos élelmiszert nem ehet, nehéz olyan diétát összeállítania, ami még a bélflórája helyreállítását is célozza. De azt hiszem, ez a gyógyulás kulcsa!

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0832/5228 … _print.htm

Aztán aki bírja: sok élõflórás kefír és joghurt, kevés hidrogénezett növényi zsír, sok nyers zöldség, gyümölcs (narancsot kivéve), semmi csoki, stb., és valamilyen probiotikum készítmény. Én személy szerint egyébként sok zöldséglevest is eszem, és a gyümölcsöket pedig búzafûlé présen nyomom át, így a héj, és a rostok jórésze kimegy belõle, és jobban hasznosulnak a gyümölcsben lévõ biológiailag aktív anyagok. Éhgyomorra kell inni, és utána még egy óráig semmi kaja.

(Én könnyen beszélek, mert egy éve sincs, hogy szültem, és ez szinte teljesen tünetmentessé tett - remélem, a szoptatás után is így maradok! Kopp-kopp!)

Bogyó

Szerkesztette: Bogyó (2008-08-11 23:33)

Nincs jelen

#930 2008-09-04 13:59

juli
Tag

Szia Ani

Azt irtad jó orvosotok van.Megkérlek ird meg az elérhetõségét.Az én lányom 2 éves lesz.Már a második dokit nyaggatom,egy ponton tul megtorpanunk a kivizgálással.A tüneteink maradnak.A lányodnál mik voltak a tünetek,a labor is mutatott gyulladást,vagy csak a tükrözéskor derült ki mi a gond.
Ha ráérsz irj légyszi.
Üdv Juli

Nincs jelen

#931 2008-09-05 23:38

ahnot
Tag

nem hülyeség a diéta, sõt biztos, h az is közrejátszott abban, h a nyáron nagyrészt tünetmentes voltam. egy hete egy kis szelet pizza olyan fájdalmat okozott hogy hú

Nincs jelen

#932 2008-09-06 16:10

Szilvike0522
Tag

Sziasztok!

Nagyon sok jó dolog van ezen az oldalon!Sajnos az Én párom is Crohnos,és most éppen a fellángolás idõszakát éljünk rengeteg gyógyszert szed,és nincs étvágya.Probálkozik szegénykém de nagyon nehezen megy neki.Én úgy gondolom ti tudtok nekem segiteni az orvosunk azt mondta sok szénhidrátot egyen,de én úgy gondolom valami nagyon nem jó.Tudtok nekünk valamilyen hatásos  diétát ajánlani erre az idõszakra,ami megfogja a székletetét?

Segítségeteket elõre is köszönöm!!!!
Szilvike

Nincs jelen

#933 2008-09-06 20:48

judy1981
Tag

Húúú. Én azt tapasztaltam, hogy nem jó a sok szénhidrát. Volt idõ, mikor naponta rengeteg csokit stb. ettem, és mikor meguntam, leálltam vele, már nem ment annyira a hasam. Diéta alapja a zsír- és fûszerszegény ételek, a többi egyénenként változó, ki mit bír. Hasfogónak banán, (fõtt) burgonya, nekem még a rizs is fog rajta egy kicsit sõt a zöldségek is, de van akit nagyon puffaszt. De ezek csak minimális mértékben segítenek. Esetleg vmi gógyival rásegíteni, de ez már másik topic.

Nincs jelen

#934 2008-09-06 21:01

Szilvike0522
Tag

Szia Judy1981!

Mit jelent az,hogy gógyival rásegiten?A többi infót köszönöm!

Szilvike

Nincs jelen

#935 2008-09-07 12:14

Ede
Tag

Kedves Szilvike! Kitartást kívánok a betegséghez, fõleg a Párod részére. Diéta kapcsán szerintem jobban jársz, ha végigolvasod ezt a topicot az elejétõl és így próbálsz meg tájékozódni. Tartok tõle, hogy amit a témában le lehet írni, azt itt megtalálod. Szép napokat :)

Szerkesztette: Ede (2008-09-07 12:14)

Nincs jelen

#936 2008-09-07 13:25

Szilvike0522
Tag

Kedves Ede!

Köszönöm a segítséget,és a jó kivánságokat!Neked is legyen szép napod!:)

Szilvike

Nincs jelen

#937 2008-09-07 14:09

Nita
Tag

Szilvike0522!

Sajnos nálam is ez szokott lenni nincs étvágyam, vagy pedig amit megeszek az fájdalmat okoz.. :/
Ki kell tapasztalni mindenkinek mi a jó ez nagyon változó tud lenni, ha vissza olvasol biztos már te is láttad ez
komoly vitákat szokott is kiváltani :D
Én annyit tudok segíteni nektek, hogy próbáljon tápszert inni sokféle van belõle, nutridrink, isosource, resource 2.0+fibre ebben még probiotikum is van. Ezek teljes értékûek vagyis nem is kell enni mellé semmit elég ebbõl napi 3x inni. Nekem ez nagyon bevált.
Persze van akinek ez nem elég, a banán és a sütõtök is nagyon jó, én a tojást is meg tudom enni reggel egyet csak.
Szoktam párolni sárga répát csirke mellel így együtt, jobb íze is van. A lényeg, hogy mindig csak keveset egyen inkább többször. Az esti étkezést én mindig kihagyom, olyankor már csak tápszert szoktam inni. Így az éjszakai, és hajnali görcsök száma nagyon szépen csökkent.
Remélem hamarosan jobban lesz a párod kitartást neki!

Nincs jelen

#938 2008-09-07 14:25

judy1981
Tag

Hasfogóra gondolok. Van több féle is. De ez csak tüneti kezelés, nem csodaszer.

Nincs jelen

#939 2008-09-07 14:34

Szilvike0522
Tag

Kedves Nita!

Nagyon jó ötletett adtál ezzel!Csak az a baj,hogy Gergõ nem igazán mer enni semmit úgy hogy az orvos nem mondja neki.Nagyon bízik benne!Az utolsó vérvételnél azt mondták ehet azt amit szeretné fõleg sok szénhidrátott,péksütit tésztát,gyümölcsöt.Azokat amiket ti leirtatok Õ sem birja(káposztafélék,paradicsom,paprika stb.)!Viszont mi már vissza tértünk a graham kenyérre,persze Én miattam,mert erõsködtem,hogy szerintem a fehér kenyér nem jó mert attól is lehet hasmenése.Ma pl:kamilla teával itattam,hátha használ,mert ez a hasmenés kicsinál már engem is!Nagyon oda figyelek mit adok neki,de néha úgy érzem már Én sem tudok mit kiatálni,és még csak egy éve Crohn beteg!Vagyis Colitissel kezdtük,de 1/2 évig félre kezelték,és most már bizonyitottan Crohnos!Persze mind ehhez magánorvos kellett!Nagyon jó orvos tényleg,de Én nem tartom jó ötletnek azt,hogy bármit ehessen.Mert ez a hasmenés nem nagyon javul!Ezek a tápszerek nem befolyásolják a gyógyszer hatását?Recept nélkül is meg lehet venni??

Szilvike0522

Nincs jelen

#940 2008-09-07 15:57

Nita
Tag

Szilvike!
Érdekes amit írsz...nagyon jó orvos lehet biztos én nem akarom kétsége vonni ezt, de
abban mindenki egyetért, ha aktív gyulladás van nem lehet bármit enni!! Simán a Crohnra nem elég a diéta, de ilyenkor mindenképp segít hamarabb rendbe jönni. Ez még egy sima vírus okozta bélgyulladásnál is így van. Szóval én nem javasolnám, neki mindent higgyen el amit a doki mond...
Sajnos neki kell rájönni mi a jó. A kamilla teát is csak óvatosan reggel éhgyomorra 1-2 decit aztán várni, hogy mi a hatás. Nekem sajnos szinte minden tea savat csinál maradtam az szénsavmentes víznél. Néha ananászlét szoktam inni, az állítólag jó.
A tápszert orvos írja fel, persze lehet kapni anélkül is, de elég drága úgy. Kérdezzétek meg a dokit, és próbáljatok íratni vele.

Nincs jelen

#941 2008-09-07 18:00

cipas
Tag

Sziasztok
kb 1 éve vagyok crohnos és eddig teljesen tünetmentes vagyok. Egyszer voltam nagyon rosszul, ugyéreztem a "halálomon" vagyok. Láz, fej és gyomorfájás, izületi fájdalom és fáradtság, gyengeség jelentkezett. Aztán gondolkoztam hogy mitõl lehet(nagyon betartom a diétát) és rájöttem hogy este megettem két marék sós mogyorót(úgy gondoltam nem árthat). Tegnap annyira megkívántam hogy egy marékkal megint megettem-de miért?-és ma megint nagyon rosszul vagyok. Az elõzõ 1 napig tartott. Ezek szerint nagyon érzékeny vagyok a mogyoróra?Lehet nem birom megemészteni és ettõl van? Valaki járt már így?

Nincs jelen

#942 2008-09-07 18:08

zotyesz
Tag

Elöfordul az ilyen Cipas  javaslom ezután hagyd ki a mogyorot valaki birja valaki nem lehet hogy nem attol van de a két eset nem lehet véletlen

Nincs jelen

#943 2008-09-07 18:36

Orsi30
Tag

Sziasztok!

van valaki köztetek aki ilyen betegség mellett vegetáriánus?? Mert nekem CU van és az utóbbi 1 évben nem ettem húst, tojást, tejterméket igen, nekem ez bevált, mert kevesebb volt a tünetmentes idõszakban a puffadás, és a közérzetem is jó volt, és a hemoglobinom annak ellenére rendezõdött, hogy tavaly a beteségem miatt súlyosan vérszegény voltam. Most megint fellángolt - gondolom vannak sorstársaim - és mivel nem ehetek nyers zöldséget, gyümölcsöt, kivéve banánt (amit már nagyon unok) így kénytelen leszek könnyû fehér húsokat, felvágottat fogyasztani (pedig étvágyam az nem nagyon van). A tápszerekrõl meg annyit, hogy biztos nagyon jók, meg hasznosak, de a tavaly a dokim sokat belémdiktált, így már a hallatára is rosszul vagyok:)

Orsi

Nincs jelen

#944 2008-09-07 18:58

zotyesz
Tag

Van köztünk vegetáriánus ha jol emlékszem Otto az de ezt a topicot is böngészheted

Nincs jelen

#945 2008-09-07 20:09

Ede
Tag

Szia, Orsi, Zotyesz jól emlékszik, Otto az, keress rá és esetleg értekezz vele (bár biztosan õ is fog reagálni), csak ha sürgõs... Üdv

Nincs jelen

#946 2008-09-08 08:41

Ottó
Tag

Szia Orsi30!

Én vegetariánus vagyok 3 éve, eddig tojást és tejterméket ettem. Minden jó volt eddig, Hgb normális lett, CRP 0-hoz közeli. De mostanában van egy kis gondom, léböjttáborban voltam (ami nagyon jó volt ) és a visszaállással lett gondom. Kitûztem, hogy elhagyom a tejet, tejtermékeket (nem hirtelen lelkesedésbõl, hanem okkal) pedig nagyon szerettem a túrót sajtot. Nos ez nehezen, de úgy tûnik sikerül is, a bélflóra helyreállításával van most gondom, többet kell menni wc-re.
   Egyébként egyéb ételek italok esetén sajnos én is kihágtam, kihágok (pl tavasszal még kávét is ittam, édességek, volt, h kólát is ittam, csipsz meg egyéb szemetek), kénytelen vagyok megtanulni, h a jó diéta nem csak a hús nem evését jelenti. Mert bizony úgy tûnik, h a belem egyre inkább tiltakozik ezen szemetek ellen.
   Zöldséget gyümölcsöt mindent eszem, gond nélkül, kenyérbõl a barnát néha fehéret is ha elfogy (mert amit barna néven árulnak sok helyen az egyszerûen vérlázító, semmi köze a teljes kiõrlésû kenyérhez soknak).
Meg a rendszerességgel is gondom van.
   Sokat írtam már a fórumon is arról miért lettem vegetariánus, megnézheted az a könyv ami leginkább elindított ezen az úton a Dr. Henry G. Bieler Ételben az orvosság c. könyve (1965.) Az évszám ellenére óriási könyv szerintem, mert többek közt ésszerû magyarázatot ad arra, miért ez a sok betegség, és többek közt arra, hogy mi a baj a hússal.
  Az esetemben az lesz. hogy komolyan meg kell tanulnom, minden nem jó kaját elhagyni (pl az olajban sült krumpli sem jó, pedig nincs benne semmi állati) egyelõre marad még a tojás , mint állati termék, de hosszú távon valószínûleg annak is el kell majd távoznia. Marad majd a növényiek azokon belül a nyersek arányát 50 % fölé kell emelni.

Szerkesztette: Ottó (2008-09-08 08:44)

Nincs jelen

#947 2008-09-08 19:54

Szilvike0522
Tag

Kedves Nita!

Képzeld ma nem volt internet,és Én rendesen bele betegedtem!Annyira vártam mit irsz/irtok vissza.Holnap sajnos csak este tudok jönni,mert dolgoznom kell!De az lesz az elsõ haza jövök,és megirom mi történt.Azt tudtam,hogy kamilla teával vigyázni kell,mert a bélbolyhoknak sem tesz jót.Szóval óvatos leszek.A diétát pedig betartjuk!A tápszert megprobálom kiiratni,csak nem tudom mit reagál majd az orvosunk!Remélem nem fogja azt hinni okoskodok!Szerintem itt sok jó tapasztalatott szerezhet az ember!Örülök,hogy konzervkukac szólt rólatok!Neki köszönhetem,hogy rátok találtam!Úgy gondolom így könnyeb lesz nekem is!Szerintem nem csak annak nagyon rossz aki benne van ebben a betegségben,hanem annak is aki ilyen emberrel él.Hiszen sokszor nem tudom mivel tudnék segiteni!!!

Köszönöm:Szilvike0522

Nincs jelen

#948 2008-09-08 21:27

Nita
Tag

Szia Szilvike0522!

Nagyon örülök , ha segíthettem nektek nem is olyan rég még én is tanácsért jöttem ide, és több dolgot tudtam meg itt
mint elõtte a dokiknál...szerencsére itt mindenki nagyon segítõkész. :D
Mondjátok csak a dokinak a tápot nyugodtan, és azt hogy semmit nem tud enni, biztos ki fogja írni.
Biztos nem lehet könnyû sokszor magamat sem tudom elviselni, és az én páromon is látni mennyire bántja, hogy
nem tud segíteni nekem. Nem lehet könnyû velünk élni :) Már, csak az evés miatt is, folyton azon idegesíti magát, mit kéne ennem Õ is. Bár csendben megjegyzem, kicsit már néha olyan érzésem van mintha 8éves lennék, és figyelik mit veszek ki a hûtõbõl , hogy ...hmm biztos szabad azt neked?! :)
A párod azért szokta olvasni az oldalt? Várom a híreket!

Nincs jelen

#949 2008-09-08 21:53

judy1981
Tag

Engem a sós mogyoró 1x a kórházba juttatott, aztán pár év múlva minden gond nélkül megettem. De azért hanyagolom.

Orsi: Anno nekem is elegem lett a Nutridrinkbõl, Ensure-ból, mert rengeteget megitattak velem, és évekig nem voltam hajlandó semmilyen tápszert meginni. Most csokis isosource-t "eszem" (gabonapehelyre öntve, hogy ne szaladjon át rajtam).
És ha tényleg visszaállsz a húsra, csak fokozatosan, mert nagyon bekavarhat.

Nincs jelen

#950 2008-09-09 21:23

Szilvike0522
Tag

Kedves Nita!

Nagyon sokat meséltem neki az oldalról,szoktam neki felolvasgatni,és mondtam neki nyugodtan jöjjön fel az oldalra,mert nagyon rendes,és kedves emberek vannak itt!Ma este  már ide ült.Szerintem holnap biztos fog olvasgatni is,mert ma már kereste az oldalt,csak nem találta:)Viszot fent volt a Debreceni kórház holapján tudod azon a diétás oldalon!Aláirtuk mi is a Humirát.Amikor olyan fellángolos idõszakotok van ti sem tudtok dolgozni járni?Vagy ti mind le vagytok már százalékolva?A tápszert megemlitjük,bár most csak krumplin,rizsen,babapiskótán él na meg persze reszelt almán,és banánon.Néha 1-1 körtét is megeszik persz hámozva:)
Holnap is csak 20:00 után tudok jönni,remélem irtok nekem!
Szép álmokat nektek!!!;-)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb