#801 2008-09-11 22:55
- Margóci
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
MrPeetR! Hajrá sé további sok-sok türelmet kívánok neked addig a fránya mûtétig. Remélem minden rendben lesz veled.. és persze pusszantom a többieket is! :)
Nincs jelen
#802 2008-09-12 08:22
- Ottó
- Tag
Szia MrPeetr!
Nekem is volt annak idején egy kis gondom a visszahelyezés körül, ezt szeretném neked leírni:
2004 januárjában helyezték ki nekem ideiglenesen a vékonybelemet, a vastagbél addig szünetelt. Eredetileg 3 hónapra, aztán ahogy jártam kontrollra, a belgyógyász mondta, hogy most sem jó még és most sem jó a visszahelyezés. 2004 szeptemberében történt kolonoszkópia alulról és felülrõl (a vastagbél kihelyezett részénél). Ugyanis alulról a szigmabélnél a csõ nem tudott átjutni, mert szûkület volt. A vastagbél felsõ részén is gyulladásos aktivitás volt. Így megmondta õszintén a gasztroenterológusom, hogy nagyon valószínû, hogy ezt már nem lehet majd visszahelyezni. Hát nagyon magam alatt voltam, az orvosomra is nehezteltem. Dobóval természetesen nem beszéltem, hisz minek. 2005 májusában egy gyulladásos szövetszaporulat miatt ami a hasnyálmirigybõl 'jött' ki. Ismét Dobónál találtam magam, ekkor õ finoman letolt, hogy hol a a f..ébe voltam eddig, hisz nem ezt beszéltük meg.
Mondtam, h a gasztroenterológusom azt mondta eddig, hogy a visszahelyezés még szóba sem jöhet. Erre azt mondta, hogy azt õ jobban el tudja dönteni. A májusi mûtét után megbeszéltem vele, h 2 hónap múlva mindenképp keresem õt telefonon. Így is lett, A Margitban szintén volt kolonoszkópia akkor sem tudtak átjutni az endoszkóppal a szigmabélen, majd irrigoszkópia. Ezek eredményeképp azt mondták, hogy a vastagbél erõsen kanyargós lefutású azon a részen és kitapadt helyzetben van.
Dobó 2005 júl. 25-én megcsinálta a záró mûtétet Rachmé Michel doktor asszisztálásával. Michel doktor késõbb említette, hogy nem volt egy egyszerû zárás, mert eléggé sok összenövést kellett szétszedni, meg stb...
Nagyon megszenvedtem azután a belem beindulásakor, a fájdalom is nagyon rossz volt , de legfõképp az a tudat, hogy mi van ha szétjön a zárás és tényleg végleges marad a sztóma.
Hála Istennek és Dobó doktornak és az õ csapatának szövõdmény mentesen túljutottam a mûtét utáni idõszakon , immár 3 éve, hogy normálisan megyek wc-re és jól vagyok. Az igaz, hogy sokszor érzem az összetétel környékét, ha pl gázok vannak, meg a hasfalizmom is érzékenyebb, de mind emellett jól vagyok.
bátorításként írtam le neked (nektek)
Szerkesztette: Ottó (2008-09-12 08:27)
Nincs jelen
#803 2008-09-12 12:46
- Tomi83
- Tag
Sziasztok sztómám van és a végbélen naponta többször is jönn olyan higszékletféle ez normális dolog? Ha valaki tud erõl valamit az írjon. Ja és még az érdekelne sztómazáró mûtétnél igaz ,hogy a fájdalomcsilapítás nem a gerincbe vezetett csõvön keresztül történik hanem infúzión keresztül? Könszönöm a választ elõre is.
Üdv: Tomi
Nincs jelen
#804 2008-09-12 13:26
- sanvito
- Tag
Szia Tomi83 !
Igen, ez általában normális (mûlödnek a belek) Nekem pl. 2 naponta normális székletem (is) volt. (Persze ez attól is függ hogy melyik bélszakasz van kivezetve...)
Ha nagyon aggaszt, sztem kérdezd meg az orvost, én is megkérdeztem. Elõször csak nyák volt, késõbb normál széklet. Mivel 2 nyílású volt a sztóma, ami nem ürült a zsákba, haladt tovább a maga útján. De hangsúlyozom ez csak ezeknél a fajta sztómáknál van.
A zárómûtét fájdalomcsillapítás kórházanként változó, én láttam ilyet is-olyat is. Én 24 órás hatású infúziót kaptam, 1 db-ot, az elég volt. Tablettát kértem aztán de már nem vettem be !
Ne aggódj, de ha mégis, akkor kérdezd az orvosodat, õ tudja hogy nálad ez normális jelenség-e, erre itt biztosan senki sem tud választ adni.
De mint látod, akár normális is lehet....
Pussszzz
Nincs jelen
#805 2008-09-12 13:29
- sanvito
- Tag
Tomi 83 !
A fájdalomcsillapítás nem csak kórház, hanem beteg függõ is..... ez kimaradt ! Azért mondom, minden lehetséges, mindenhol !
Az EDA módszer is nagyon jó, és lényegében veszélytelen már..... Biztosan a legjobb módszert választják majd ki. Mikor lesz a záród????? ha nem holnap, akkor ezen még ne parázz, ráérsz majd ha befexel. Tudod: "akkor menjünk át a hídon...ha odaértünk...."
Szép napot !
Nincs jelen
#806 2008-09-12 13:39
- MrPeetR
- Tag
Köszi a bátorítást Ottó! A Margit nálam már kilõve, szóba sem jöhet. (Zöldségeshez sem megyünk többet, ha azt mondja jó az áru, aztán rájövünk, hogy átvert...) Sok sebésszel és egyéb orvossal is beszéltem már errõl, mindenki azt mondta, hogy a gyulladt bélnél szinte garantált a varratelégtelenség. Ha még sem lesz varratelégtelenség, akkor is a késõbbi szövõdmények tekintetében így nagyobb a kockázat. Én meg nem kívánok mégegyszer halál közeli állapotba kerülni, így inkább várok türelmesen.
Nincs jelen
#807 2008-09-12 18:51
- vugi
- Tag
MrPeetR!
Én is a Margit helyett kerestem uj korházat, nekem a veszprémi jött be. És most is jól vagyok igy két év után.
vugi
Nincs jelen
#808 2008-09-13 09:31
- Ánya
- Tag
Tomi83!
Sanvitonak igaza van, egyéni minden, de azért leírom a friss tapasztalatomat. Nekem most volt a záróm. Külön rákérdeztem a fájdalomcsillapításra, mert a gerinceset szerettem volna. Kis mûtét, mondták, nem kell. Tényleg nem kellett. "Csak" a felületen dolgoznak, illeszetenek, varrnak. Rövid és fájdalom mentes volt. Azon a napon még kaptam infúzióban, de másnap már nem. Nem fájt, semmit. A seb tényleg nem nagy, nyugodtan köhögtem, hánytam, nem fájt. Nekem egyszerû zárásom volt. Ha mást is kell csinálni az persze más kérdés.
Nagyon tartottam a mûtéttõl, a zárótól, Péter esete miatt is. Utólag látom, milyen botor voltam. Fantasztikus utána lenni, persze a bélmûködés beindulása után értem. Most már értem, azt aki rábeszélt és nem értette az ódzkodásomat. Az ellenben fontos, hogy bízz az orvosodban. Nekem ez a bizalom hiányzott az elején. Péter és Bánatos esete járkált a fejemben. Amint ki tudtam verni belõle és ismét teljes lett a bizalmam, az amúgy ismét szenzációsan dolgozó Dobó tanár úrban, minden rendezõdött. A lényeg tehát, hogy ha választottál orvost, akkor abban bízzál és hagyjad dolgozni. Jól fogja tenni a dolgát. Fontos az is, hogy betartsad a szabályokat. Hallottam olyanról, aki szénsavas italt ivott a mûtét után. Persze, hogy bonyodalom volt. Ezeken kívûl lehet még egyéb veszély, de ha szabálykövetõ vagy, akkor a saját részedet legalább megtetted.
Szerkesztette: Ánya (2008-09-13 09:31)
Nincs jelen
#809 2008-09-13 11:27
- sanvito
- Tag
Szia Tomi83 !
Ányához és magamhoz még annyit tennék hozzá, biztosan tudják majd az orvosok h mit csinálnak, ha már bízol, és átadod magad a "gépezetnek" akkor azért könnyebben viselsz el majd mindent. Nálam a Klinikán nem ilyen felületi egyesítés volt, hasfelvágással járt és bélvarrógéppel titán kapcsokkal kétrétegû varratot készítettek, pedig én nem is bélbeteg voltam/vagyok (tehát fel sem merült a gyulladt, beteg bél lehetõsége) mégis próbálták a legbiztonságosabb, legtartósabb megoldást megkeresni. Nem ettõl függött a fájdalomcsillapítás. Volt más ilyen páciens is, neki EDA módszert alkalmaztak a fájdalomcsillapításra.
Még a klinikán ellátott a sebész és a dietetikus étkezési tanácsokkal a sztóma kialakításánál és most a zárásnál is, remélem ez nálad is így lesz, ha nem, akkor persze írj nyugodtan, valaki mindig segít majd.
Azt fogadd el mindenképp, - ahogy írtuk is Ányával - bárhol is vagy, majd a számodra legmegfelelõbb megoldást választják majd, úgy a mûtéti technika, mind a fájdalomcsillapítás terén.
És mondom, még ne agyalj ezen !!!!!!!
Ánya !
Nagyon örülök hogy jól vagy, remélem ehetsz is már ezt-azt !!!!!
Én már lassan kezdem elfelejteni ezt az egész sztóma ügyet, bár sajnos felugrált rám 1-2 kg, így most ha lehet ezt még fokozni, még szigorúbb diétát tartok !!!!! (Csak így meg "levegõ" problémáim vannak, bár lehet h ez azért az irdatlan dinnye következménye !!!
Írjál, írjál, írjál !
Csóközön !
Nincs jelen
#810 2008-09-13 15:32
- Tomi83
- Tag
Sziasztok!
Sanvito és Árnya köszönöm szépen a gyors választ. 25.-én megyek valami röntgenre és ha ott minden rendben akkor kapok idõpontot a mûtétre. A fájdalomcsillapitásnál jobban örülnék ha infúzióba kapnám, mert a sztómás mûtétemnél a gerincbe kaptam vagy is kaptam volna ha nem törik meg a vezeték és igy nem juttot el a fájdalomcsillapitó a szervezetembe vagyis mikor felébredtem iszonyúan fájt. Ezért ezt a módszert inkább nem kérném.
üdv: Tomi
Nincs jelen
#811 2008-09-14 08:54
- Ánya
- Tag
Tomi83!
Akkor minden rendben, mert infúzióba fogod kapni!! Nekem nem fájt, remélem,neked sem fog :D
Neked van vastagbeled? Mert ez döntõ különbség. Mármint a mûtét utáni állapotot illetõen, a bél megindulása, WC-re járás, stb.
25-én akkor minden rendben lesz és jön a záró!!!
Írjál majd információkat magadról, kíváncsivá tettél.
Sanvito!
Tegnap ettem elõször rostosat. Összeturmixolt leveszöldséget. Nem lett gond!!
Ma lágytojást és egy szelet hámozott paradicsomot próbáltam. Eddig semmi :)
Nagyon, de nagyon jól vagyok. Persze a WC-re járással együtt, de ha ez az ára az életemnek, ez sem baj :D
Lesz ez még jobb is. Még nincs két hete a mûtétemnek!!
Elég sokat tudok itthon tenni-venni. Azért az ágy is húz idõnként.
A felszaladt kilók miatt ne emésszed magad. Voltál soványabb, ez tartsa benned a lelket, és tudsz is soványabb lenni, ha nagyon akarsz :D Most nagy a szám, mert régen nem voltam ilyen szép karcsú. Ugyan dundin is szerettem magam, de a mostani állapotom is nagyon szerethetõ :) Szóval nem tudom mit is mondjak. Élvezzük az életet, ez a lényeg :D
Pusszantás Seolnak is, a hallgatónak, meg Lisának, meg Péternek, meg Ottónak, meg mindenkinek, aki idetéved...
Szerkesztette: Ánya (2008-09-14 08:55)
Nincs jelen
#812 2008-09-15 08:25
- sanvito
- Tag
Szasztok !
Van/volt valakinek gyomor/has bugyborékolása?????? Na ez van nekem, már egy ideje !!!! nem tudom persze h mitõl, mert a rostokat ugye még nem szm, viszont reggel 1 db Actimelt iszom és este pedig 1 aktivia. Eddig délelõtt is ettem egyet, de azt mostmár abbahagytam.
Ja, és persze akkor is bugyborékol ha üres a hasam (felkelés elõtt v késõ este v éjszaka) és akkor is ha eszem valamit.
Mit gondoltok?
Pusssz :):):)
Nincs jelen
#813 2008-09-15 14:18
- Tomi83
- Tag
Sziasztok!
Ánya: Nincs, kivették a vastagbelem. Gondolom ez azt jelenti ,hogy mûtét után hamar beindul a bélmûködésem. Legalábbis ,hogy nem tudok wc-re meni hát sajnos ilyen problémám nem igazán volt. A zsacskót is napi 6-8 alkalommal kell üritenem, az imodium lecsökkenti ,de folyamatosan szedni kész anyagi csõd.
Üdv.
Nincs jelen
#814 2008-09-15 14:57
- eriki
- Tag
Kedves Tomi83!
Az imodiumot szedni tönkremenés.Nyugodtan helyettesítheted Lopediummal, vagy az Enterobene-vel, teljesen ugyan az a hatóanyaga, és csak a töredéke az ára!! Tapasztalatból beszélek! Ide rakom Neked, hogy magad is összahasonlíthasd! http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/t … pszula/801
http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/t … szula/6344
http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/t … etta/15145
Ha valamelyiknél rákattintassz a hatóanyag szerinti felcserélhetõségre meg is mutatja az összeset.
Üdv: eriki
Nincs jelen
#815 2008-09-15 14:58
- Tomi83
- Tag
Pintyõke:
Most olvastam az email-t Pintyõke és rendkívül köszönöm, hogy ezt megírtad!!!!!
Kicsit megnyugodtam most a mûtétet illetõen, engem is a 400ágyasban mûtötek és ott csinálja a prof. a zárómûtétem is. Ezek szerint akkor semmi csõ nem logott ki belöled, még szonda sem (bizom benne akkor belölem se fog) mûtét után.
Csak egy infúzió és kész?
Ha tudod légyszi még írd meg medig tartottak bent a korházba?
Téged is a prof. mûtöt?
Mikor tudtál felkellni, fizikailag megviselt a mûtét?
Tudsz dolgozni?
Nagyon várom a válaszod és milló köszike az emailért.
Mindenkinek:
Akinek volt zárómûtétje az tud dolgozni most mûtét után vagy levan százalékolva (hány %-ra)?
cs.
Szerkesztette: Tomi83 (2008-09-16 12:36)
Nincs jelen
#816 2008-09-15 15:00
- Tomi83
- Tag
Köszi Eriki, biztam benne valik tud valami jobbat az imodium helyet :)
Nincs jelen
#817 2008-09-16 13:24
- pintyõke
- Tag
Szia Tomi!
Nem lógott ki belõlem semmi csõ még katéterem sem volt.''11 óra körül mûtöttekés du 5 fele már voltam kint wc.n,egyedül.Engem is a prof. mütött.2 hétig voltam a kórházban,mert 5 nap után kicsit begyulladt és váladékozott a vágás.Haza engedtek volna ha közelebb lakom és varrat szedésre kellett volna vissza mennem.Én le vagyok százalékolva 67-re jövõ májusig.de remélem továbbra is megkapom mert az én feladat köröm nem tudnám 100%-ig ellátni.Dolgozni tudok,nem nézek ki betegnek,csak hát hamar elfáradok,de itthon nem csinálok semmit ha nem bírom,a munka helyen meg nem várhatom hogy más dolgozzon helyettem Válogatni meg nem nagyon lehet.
Üdv:Pintyõke
Nincs jelen
#818 2008-09-16 14:09
- Tomi83
- Tag
Szia pintyõke!
Ennek örülök ,hogy így feltudtál kelni nagyon bizom benne nekem is sikerül és minden úgy lesz mint nálad. Leszámítva azt, hogy én szeretnék 1hét után haza jönni, de ezt sajna nem én döntöm el. Hát igen a meló az nehéz kérdés lesz, én ez elõtt sírkõves cégnél voltam ,de azt nem fogom bírni már, majd valami adódik talán.
Köszönöm, hogy írtál.
üdv: Tomi
Nincs jelen
#819 2008-09-16 16:06
- sanvito
- Tag
Szia Tomi83 !
Én már sztómával is dolgoztam és most a záró után is dolgozom, nem vagyok leszázalékolva.
Egyébként bringázok, úszok, tornázok, szaunázok, mindent csinálok, csak nem nem ehetek mindent ! (még)
A mûtét másnapján keltem fel, és 1 hét múlva mentem haza. Voltak csöveim és katéterem és a hasam is fel volt vágva.
Pussszzz
olvasd a fórumot, sok mindenre választ kaphatsz, használd a keresõt !!!!!!
Nincs jelen
#820 2008-09-16 20:23
- Lisa
- Tag
Sziasztok!!!
Itt vagyok, meg vagyok!!!
Jó újra itt, visszaolvastalak Titeket!
Sanvito : látom megy a meló ezerrel, meg a "tanács és tapasztalatosztás" tök jó!!!! Gyomor/has bugyborékolás??? Sztem egyszerûen "unatkozás" van, túl nyugis minden és úgy gondolja a belsõd, hogy bodjuk fel egy kis zenével :D :D :D Remélem nem baj, hogy egy picit viccelõdtem :D De Te úgy sem haragszol meg rám ugye ???
A képeket is megnéztem annyira jók.
Ánya : de jó, hogy ilyen jól vagy! A picit hátsódra meg menjen a kamillában való ülés, hidd el segít, nekem bevált, és az aranyérre külön jó. Vagyis nekem jó volt, és ennyi WC-és után...hááát. De nagyon jó hallani Téged! :) JAJ remélem telcsizel a helyekre :), nehogy ne tudjatok jönni.
SEOL: HOL VAGY????
MrPeetR: KITARTÁST!!!!
Tomi83: szurkolok a záródra én is! Jelentkezz amint tudsz! A munka, egyet értek Sanvito-val minden mehet a maga útján idõvel, csak vigyázni kell és a fokozatosságra ügyelni. Én is szeretek úszni és nagyon sokat szoktam.
Én vagyok, gondolom, hogy olvastál Sanvito a rosszalkodásban, október 1.-én lesz meg a mûtét. A suli megy a maga útján, ilyenkor nincs sok gond vele.
Mindenkinek Üdv. : Lisa
Szerkesztette: Lisa (2008-09-16 20:25)
Nincs jelen
#821 2008-09-16 21:36
- sanvito
- Tag
Drága Lisa !
Hiányoztál ám már, de nagyon !!!!! :):):)
Nehogy azt hidd ám h megúszod majd 1-én hogy visszakapj mindent-de mindent amit kaptam, kaptunk Tõled !!!!! Kösd fel majd a gatyát, mert özönleni fog a sok-sok pozitív energia ! Valahogy lécci megoldani, hogy tudjunk rólad !!!! lehet felõlem újsághirdetés is, vagy mondasd be a rádióban, mittudomén..... :):):):):)
Naná h el is várom hogy viccelõdj, mióta nem leveleztünk, azóta sem nõtt ám be a fejem lágya, de nem is fog (hiába vagyok nagymami....) Nem is érteném a komolyabb stílust ! :D
Ez csak egy pár kép volt, az iwiw-en is van néhány. Rengeteg képet csináltunk persze, de le kellene kicsinyítenem õket csak nincs most sok idõm, de majd belehúzok.
A hasammal most kisérletezek, próbálom a tejtermékeket csökkenteni kicsit, mert úgy egyébként laktózérzékeny vagyok, a sok joghurttal meg adtam a hasamnak !
A talira sajna nem tudok menni, akkor épp babysitter leszek majd ! de ami késik nem múlik !!!!!!
Pussszzz, és tudod, VIGYMAG !!!!! :):):):):):):):):)
Seol !
Én is hiányollak ám !
Tessék írni, mi van veled?
Ánya !
Nagyon örülök h javulsz, sajna azért valami mindig történik (mint a Fehérvár áruházban, a régi reklám után szabadon...) de legalább van az embernek min agyalnia :):):)
Hogy megy az evészet?
Mindenki !
Pusssz nektek, sajna most nem volt idõm nagyon írni, csak kukkantgattam be, ráadásul ma mikor hazaértem se net, se tv, se telefon !!!!!
(De aztán helyreállt, de csak nem régen....)
Szép napokat (ha már "itt van az õsz itt van újra") semmi panaszt senkinek !
"nyáron nagyon meleg van, télen nagyon hideg van, õsszel esik az esõ, sohasincsen jó idõ" - na ez a pesszimizmus nem vall rám, csak most eszembe jutott ..
és ez is: "brekekex-brekekex-brekekex, gyere bújj víz alá ha szeretsz. Idelenn sohasincs vad idõ, idelenn sose hull az esõ...."
(mehetett volna a versesbe is, na mindegy...)
Na, ugye h nem növök fel????????
Jóccakát és csóközön
Nincs jelen
#822 2008-09-17 20:05
- Seol
- Tag
Szia Mindenki!
Puszi a Bosziknak!
Itt vagyok, megvagyok:
Örömködök én is tiszta szívbõl Ányának!
Ánya!!! Örömködök Neked!!!
Azt riadva olvaslak :) Ilyen diétával jár ez az egész? Hát sose nem hagynak már minket békén?
Ha ezt nekem is végig kell csinálnom… Hát elfogyok :D
Itt vagyok ám minden nap, többször is csak most a csendes idõszakomat élem. Mert ha én egyszer kinyitom a számat… :)
Amúgy már ki gyomláltam a kertecskémet így tavasszal tudok már majd ültetgetni. Anyumtól is kaptam egy csomó virágmagot, hogy biztos legyen az a kert. Rafinált egy anyám van :D
Ma telefonáltam a sztomás nõvérkének az újabb adag zsákért. Meglepõdött hogy már le telt a három hónap. Én meg meglepõdtem, hogy milyen kedves velem :)
Sok infot le szedtem megint tõletek
Így már tudom hogy márpedig a MÁV-ba kérhetem az altatást a tükrözéshez. Én mikor rá kérdeztem a sebészemtõl… Húzta a száját. „Kis dolog egy ilyen tükrözés Nem kell ahhoz altatás!” Nem a fenét nem.
MrPeetR meglepõdtem a pozitívnak tûnõ megítéléseden a MÁV korházzal kapcsolatba. Engem ott rontottak el, háromszor is egy hét alatt. Én tõlük kaptam a sztómát. De ha Veled ilyen rendesek… Na akkor velem is azok lesznek! Legalábbis ajánlom nekik :)
Amúgy mikor engedtek ki a tükrözés után? Másnap?
Mielõtt kérdezitek. A fenekemen már „csak egy 10 forintos nagyságú a seb Úgyhogy halad az is Dehogy 3 hónap alatt nem gyógyult be…
Igaz még a nyakamon is ott a nyoma drén csõnek. Most már maradjon is :) Különleges ismertetõm lesz :)
Itthon is minden rendben. Lángol a szerelem vagy mi. :D
Úgyhogy aszem jól vagyok :)
Tomi83 veled olyan felemásak az érzéseim. Örömködök neki hogy egyel többen vagyunk de nem örülök neki. Remélem érted
Egy apró jó tanács tõlem, Neked!
Mikor ide kerültem pár nappal a kórházból kikerülésem után… Hát bizony közel voltam a teljes idegösszeomlás, az öngyilkosság és a totális depresszióhoz.
Itt ezek a Lányok, és Fiuk… Fél nap alatt kirángattak minden bajomból! Nélkülük nem ment volna! Úgyhogy maradj köztünk. Olvasd el ki mit ajánl, vagy mit tapasztalt És utána azt vedd le az egészbõl ami Neked a legjobb! Én is így jutottam elõrébb, itt a Boszik által.
Jó társaság Szeretem Õket!
Amúgy nekem is majd egy hónapig ürült a végbelemen is olyan nyákos izé Frászt is kaptam tõle, mert elfeledtek tájékoztatni a korházba, hogy ez bizony még elõfordulhat. A mozgástól a benned lappangó salak anyag még kiürül! Ne aggódj miatta.
Amúgy nem lenne jobb valahogy a kajával megfogni a hasmenést? Én este megeszem egy kefirtet meg egy banánt Így megszûnt a hasmenésem. Ha gondolod… próbáld meg.
Na még egy mondat az anyám családi össze röfenéséröl. Mi volt a kaja? Csípõs babgulyás!! Hurrá! Ugyi babot nem nagyon lehet enni mert nem tudjuk meg emészteni a héját. A csípõs meg… Na ne próbáljátok És az élmény, mikor a saját orrod alá pupolsz? Az is felemelõ! :D Engem megent elfeledtek. Azért finom volt!!! Na csók mindenkinek
Majd jövök
És akkor újra írok egy kisregényt! :D
Szerkesztette: Seol (2008-09-17 20:08)
Nincs jelen
#823 2008-09-18 08:42
- Ánya
- Tag
Seol!
jó újra olvasni téged, A stílusod nagyon tetszik nekem. Hát még amit írsz. Csak így tovább!!!
A diéta nem olyan vészes és szerintem csak nekem kellett ilyen szigorú, mert nehezen indult a bélmûködésem. Óriási különbség az is, hogy nektek Sanvitoval van még vastagbeletek. Egészen más a diéta és minden. Tomi 83 van hasonló helyzetben, mint én. Már eszem egy kis rostosat is. leveszöldség, jól megrágva, persze puhára fõzve.
Tegnap már egész tûrhetõ volt a popsim élete. Ma is hasonlóban reménykedek.
A felhõk fölött mindig kék az ég!!!:D
Nincs jelen
#824 2008-09-20 12:28
- Tomi83
- Tag
Sziasztok!
Pintyõke: Köszönöm szépen a jó tanácsaid, félek nálam is igy lesz a sok hasmenés :(
Azt szeretném még megkérdezni a röntgennél csak a végbelet nézik
vagy a sztómát is megpiszkálják?
Remélem a vizsgálat nem tart sokáig mert nem tudom medig birom
bent tartani azt a hülye beöntést :-/
üdv.
Szerkesztette: Tomi83 (2008-09-20 12:29)
Nincs jelen
#825 2008-09-20 13:14
- sanvito
- Tag
Szia Tomi83 !
Ugyan lehet hogy Pintyõkét kérdezted, ezért bocs is hogy belekotyogok:
Nálam így volt:
Az irigoszkópiás rtg-nél mindkét "lyukon" kaptam kontrasztanyagot, nagyjából ami az "egyiken befolyik az a másikon rögtön kifolyik" (Nagyferó után szabadon......:):):)) de nem fáj egyáltalán. A sztómába nekem egy katétert dugtak, és azon ment a kontraszt anyag. Az egész nem tart sokáig, ki lehet bírni. (Elõtte reggel pedig beöntések voltak "innen is, onnan is", de az sem volt veszélyes, csak idõigényes.
A munkáról továbbra is azt mondom, egyénenként változó, én részemrõl mihamarabb AKARTAM is menni dolgozni, mert kellett a lelkemnek hogy mindent tudok amit sztóma nélkül is tudtam!!!!! Így aztán a mûtét után 6 hét elteltével dolgozni mentem, kocsiba ültem, sütöttem-fõztem, stb.stb. A zárás után is ahogy lehetett ugyanez. Már több mint 2 hónapja dolgozom.
Pussszz, gondmentes napokat ! :):):)
Nincs jelen
#826 2008-09-20 15:40
- Tomi83
- Tag
Szia Sanvito! Csak nyugodtan kotyogj bele, örömmel olvasok minden tanácsot és segítséget!
Nincs jelen
#827 2008-09-20 16:50
- pintyõke
- Tag
Sziasztok!
Tomi csak a végbélen keresztül adtak kontraszt anyagot ugyan úgy ahogy a beöntést adják.Mindezt a röntgen gép alatt csinálták és azonnal nézték is a monitoron.Nem tart sokáig,biztosan kibírod.Más vizsgálatra nem is kellett menni,utána mentem az osztályra felvételre és másiknap mûtét.persze a mûtét elmaradt mert késõbb az egyik doki mondta hogy nincs a prof.és akkor haza jöttem.Ez volt csütörtöki nap,vasárnap este mentem vissza és hétfõn mûtöttek.
Sanvito örülök hogy tudsz dolgozni,igazad van egyénenként változó hogy ki mit bír és attól is függ ki mit dolgozik,hiányzik az egész vastagbele vagy csak egy darab.Multkor írtad a has bugyborékolást hát az nálam is elõ szokott fordulni.én pl.joghurtot nem ehetek,mert attól mehetek a wc-re.de a töltött és rakott káposzta semmi gondot nem okoz.
Nincs jelen
#828 2008-09-21 15:57
- Tomi83
- Tag
Sziasztok!
Köszi szépen a gyors választ csütörtökön megyek a röntgenre aztán majd kiderül, akkor lehet pénteken meg is mûtenek de szerintem inkább hétfõ lesz belöle. Most már úgy vagyok vele minél elõbb nem szeretném huzni tovább hanem tul kéne rajt esni, a sztóma illetve a zsák is napról - napra jobban idegesít.
Nincs jelen
#829 2008-09-22 07:58
- Ánya
- Tag
Tomi83!
Akkor nagyon fogok koncentrálni, hogy minél hamarabb sorra kerüljél :D
Nincs jelen
#830 2008-09-23 18:08
- Lisa
- Tag
Áááá bocsánat Sanvito, ezzel a "közös-mûtét" szöveggel megzavarok mindenkit. Arról van szó, hogy nem csak a nõgyógyász lenne, ott a mûtéten, hanem az aki operált, total colectomiára. Így közös sebész-nõgyógyász team.
Bocsika :)
Köszönöm érdeklõdésed :) Puszi
Nincs jelen
#831 2008-09-23 18:47
- sanvito
- Tag
oh, Lisa.........!!!!! Na akkor jól van, már a frászt kapom !!!!!!!!!!!!! :(:(:(
puszpuszpusz :):):):):):):):):):):):):)
Nincs jelen
#832 2008-09-24 09:49
- Tomi83
- Tag
Sziasztok holnap megyek röntgenre ha minden ok akkor holnap megtudom a mûtétem idõpontját. Tessék értem izgulni :) Amint tudok írok, hogy mi volt.
üdv.
Nincs jelen
#833 2008-09-24 11:04
- Ánya
- Tag
Tomi83!
Értettük!! Akkor izgulás indul!!! :) :D
A híreket nagyon várjuk ám :)
Nincs jelen
#834 2008-09-26 10:59
- Tomi83
- Tag
Sziasztok, tegnap meg volt a röntgenem és még nem lehet zárni a sztómám. November végén kell újra röngenre menem, úgyhogy még 2hónap sztómával :( A doki azt mondta, hogy kockázatos lenne így meg csinálni a mûtétet, kénytelen vagyok várni. Bizom benne karácsonyra elfelejtem az egészet.
Nincs jelen
#835 2008-09-26 11:09
- sanvito
- Tag
Kedves Tomi83 !
Ne búslakodj, olvasd el MrPeetR hozzászólásait !!!!
Jobb félni.....
Örülj h felelõtlenül, elõzetes vizsgálatok és elõkészítés nélkül nem mûtenek meg !!!!
Szép napokat !!!!! :):):):):)
Nincs jelen
#836 2008-09-26 11:20
- Ánya
- Tag
Drága Tomi!
Ez aztán a rossz hír :( A csalódás ! :(
Annyira szeretted volna már .....
Együttérzek veled!!
Most még inkább szorítok neked, hogy karácsonyra tényleg már csak emlék legyen a sztóma!!!! :) :D
Szerkesztette: Ánya (2008-09-26 11:21)
Nincs jelen
#837 2008-10-14 10:59
- Tomi83
- Tag
Sziasztok kb. 1hete szinte állandóan olyan érzésem van ,hogy wc-re kell mennem úgy napi 6-8 alkalommal elmegyek ekkor általában kevés barnás folyadék jönn. Viszont 2szer vér jött ami kicsit nyugtalanit. Volt valakinél hasonló esett ha valaki tudd az segítsen. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy mi az a ficula?
Nincs jelen
#838 2008-10-14 11:39
- clió
- Tag
Kedves Tomi!
Biztos olvastad, de ha nem, Sanvito nem IBD-s (crohn, colitis ulceroza), ezért tanácsait én a Te helyedben fenntartásokkal fogadnám meg, mert bármennyire jóindulatú és segítõkész Sanvito, nem gondolnám, hogy orvos lenne (ha így van, akkor elnézést Sanvito) ezért ami nála bejött kajában, munkában, stb, az Neked nem biztos, hogy jó, mert más helyzetben vagy, mint õ.
Mindenkinek - bár már többször leírtam, lehet, hogy nem ebben a topikban - szerintem csak korlátozottan fogadjuk meg mások tanácsát, mert minden eset más-és más, még akkor is, ha "stomazárás", "rezekció", vagyis vastagbél vagy vékonybél egy szakaszának eltávolítása "sipolymûtét" "tályog feltárása," stb. még számtalan mûtéti típus létezik, és minden mûtéti technika más-más következménnyel járhat, más utasítást kell betartani.
Attól az orvostól én meg egyenesen viszolyognék, aki úgy alkot véleményt más mûtétjérõl, hogy nem is õ operálta, nem is IBD-specialista, és van képe a beteg elõtt fikázni a másik orvost. Ez nagyon nem etikus viselkedés, több oknál fogva is.
Az persze teljesen más eset, ha egy sebész észleli valakin, hogy baj van, és megteszi a szükséges intézkedéseket (megoperálja, vagy - ilyen is van hála istennek - továbbküldi egy specalistához, ha bonyolultabb mûtétre van szükség, de tét nélkül véleményt mondani, ez számomra megbocsájthatatlan bûn, mi több aljasság.Könnyû más f---al a csalánt verni - erre az esetre ezt mondaná édesanyám, ha még élne!
Nincs jelen
#839 2008-10-14 11:57
- clió
- Tag
Tomi!
Nem fisztulát - magyarul sipolyt - akartál kérdezni? A ficula szót nem találtam az orvosi szótárban, de lehet, hogy figyelmetlen voltam.
A sipoly tul, képpen egy olyan járat, ahol a szövetek nem tudnak összetapadni, és egy járat keletkezik. Ez többéle helyen lehet: végbélnél, hasfalon, hólyagban, hüvelyben, belek között. Tehát összeköttetés van a bél és az egyéb szervek között, ezek egyik része nem veszélyes, bár nagyon kellemetlen, de van olyan, pl. a hólyagsipoly, amit rövid idõn belül operálni kell, ha a vizelettel széklet is ürül, mert elfertõzõdhetnek a vesék, talán a hólyag is, és ez nagyon veszélyes.
A mûtét után rövid idõn belül kialakuló sipoly nagyobbik része rossz mûtti technika következménye, de lehet olyan helyzet is - mivel gyulladt, papírvékony belet kell varrni néha - amikor a sebész korrektül jár el, és még is sipoly keletkezik.
Hol kezelnek? Hol fognak operálni? Remélem, Veszprémben (figyelem: Nagy Attila itt van, és nem Székesfehérváron!) vagy Budapesten, az ÁEK-ban, esetleg Debrecenben? Vagy a Margitban? Ott már nem operál Dobó fõorvos úr, ha csak nem járunk sikerrel, és az ombudsman gyorsan kivizsgálja sanyarú helyzetünket, és valamilyen megoldást találnak a problémáinkra.
Ha már megírtad, bocs, de nem olvastam el minden hozzászól ást.
Az a lényeg: kérdezd meg a dokidat, hány crohn, colitis ulcerózás mûtétet végzett eddig és ha azt mondja, hogy csak néhányat, sûrgõsen keressél olyat, aki legalább 50 esetet operált már életében. Ezt mindenkinek ajánlom, mielõtt mûtétre vállalkozik. Ez nem ciki, hiszen jogunk van tudni, kibe helyezzük a bizalmunkat. Amelyik orvos ezen megsértõdik, az nem is igazán jó orvos, lehet, hogy nagy tudásu, de én nem bíznék az ilyenben! Az orvosok nagyon hiúak, azt is figyelembe kell venni, de egy ilyen kérdésen nem szabad megsértõdni akkor, amikor a csapból is az folyik, hogy mindenki gondoskodjon önmagáról, szabadon döntsön sorsáról. Dönteni csak megfelelõ információk birtokában lehet!!
Clió
Ne keseredj el, több embert ismerek, aki sztómával boldog életet él, olyat is, aki így szült, ill. született gyermeke, és olyat is, aki ideiglenes sztómával egy évig élt, és utána sikeresen zárták a sztómáját. Hidd el, én tapasztalatból beszélek, és ha valaki, én tudom, milyen nehéz sztómásnak lenni, és az ember számolja a napokat, mikor szûnik már meg... De: csak rajtunk múlik, hogyan viszonyolunk a sztómához.
Sok sikert és lelki erõt kívánok:
Clió
Nincs jelen
#840 2008-10-14 12:08
- Irénke
- Tag
Savito,irtam e-mailt.
Nincs jelen
#841 2008-10-14 12:59
- Tomi83
- Tag
Clió: Nem tudom pontosan lehet ,hogy fisztulám van akkor és nem ficula. Pécsen mût egy prof. szinte csak ilyen mûtéteket végez több 100-at csinált már. Persze van igazság amit írsz, mindenkire másképp hat és másképpen éli meg ezt az egészet. Tudom, hogy a kaja és munka is eltér, de azért érdekel hogyan éli ezt meg más és másnak mi jött be hátha nálam is be válik.
A vérrõl továbbra is várok véleményt!
Szerkesztette: Tomi83 (2008-10-14 13:00)
Nincs jelen
#842 2008-10-14 13:40
- sanvito
- Tag
Kedves Irénke !
Sajnos csak otthon tudom olvasni, de igyexem haza !!!!!
:):):):):)
Nincs jelen
#843 2008-11-08 13:21
- Tomi83
- Tag
Sziasztok, érdeklödni szeretnék valakinek van-e felesleges zsacskója?
Nincs jelen
#844 2008-11-08 17:16
- Lisa
- Tag
Szia Tomi, bizti írtad már (bocsánat) de milyen márkájú és hanyas kellene?
Lisa
Nincs jelen
#845 2008-11-08 23:58
- kukackonzerv
- Tag
Tomi!
Nekem van otthon! Holnap megírom milyen,és ha jó szívesen postázok.
Nincs jelen
#846 2008-11-09 12:01
- Tomi83
- Tag
Sziasztok, dansac és coloplast ezt a kettõt ismerem a dansac azt hiszem jobban tetszik a coloplast annyira nem jött be nekem,de mindegy milyen márkájú megprobálok újakat is hátha bevállik. November 26.-án megyek röntgenre ha megint azt mondják ,hogy még várnom kell a sztóma zárással akkor mindenképpen kell, mert nem lesz elég. Ha meg csinálják akkor nem kell mert addig még kitartok. Akkor ha aktuális lesz számíthatok rátok? Mennyiért adjátok db? Milyen fajta?
Nincs jelen
#847 2008-11-10 12:48
- kukackonzerv
- Tag
Szia Tomi!
Természetesen!
Dansac,leeresztõs,öntapadós,zörgésmentes,testszínû. Pasztám nincs már egész tubus, de megpróbálok szerezni.
Ha szükség lenne rá ,(ne legyen :)) Kb 25 db, szivesen postázom amint szükséges.( kizárólag térítésmentesen)
Szerkesztette: kukackonzerv (2008-11-10 12:52)
Nincs jelen
#848 2008-11-21 21:13
- maszat
- Tag
Ileostomával élek és egy részes zsákot használok. A neten utána néztem, hogy milyen zsákok vannak és ott olvastam, hogy vannak két részes zsákok is. A stomás nõvért megkérdeztem és õ nem ajánlotta nekem a két részeset. Szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek tapasztalata, hogy ileostoma esetén melyik zsák a jobb. Elõre is köszönöm a segítséget!
Nincs jelen
#849 2008-11-22 18:49
- Lisa
- Tag
Szia maszat, én négy éve élek ileostomával és egybõl kétrészes zsákot adott a nõvér. Ha tudom akkor én azt ajánlanám Neked..mert mivel, hogy gyakrabban kell cserélni és üríteni, ezt a kétrészessel sokkal könnyebben meg tudod oldani és bárhol. A bélgázok "eltûntetése" is a kétrészes zsákoknál könnyebb. Nem tudom, hogy miért nem ajánlotta Neked a nõvér, de érdemes még egy kört (vagy akár több) kört is futni ez ügyben.
Hosszú távon mindenképpen jobb a kétrészes DE ez csak az én magánvéleményem tapasztalat alapján.
Üdv. : Lisa
Nincs jelen
#850 2008-11-24 12:13
- Tomi83
- Tag
Sziasztok, letelt a 2hónap szerdán megyek röntgenre ismét! Ha ezutal jó lesz az eredményem akkor egy db-ig nem leszek mert mindjárt bent is fognak a korházban és valószinû csütörtökön bezárják a sztómát. Jó lenne tul lenni rajt majd írók, hogy mi volt.
Nincs jelen