#1 2005-02-14 21:55

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Érdekes cikkek

Ugy velem, hogy minden hir, tapasztalat, ami betegsegunkkel, illetve annak a gyogyitasaval kapcsolatos, fontos nekunk, mert ha nem is gyogyulunk meg, konnyebben viseljuk a megprobaltatasait.
Legyen ez a topik a cikkek tarhaza.
aiolosz

Nincs jelen

 

#2 2005-02-14 21:57

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Nem gyógyítható, kezelhető

2004. április 19. 12:47, hétfő - Krasznai Éva

Sokan nem találkoztak a Crohn- és a colitis ulcerosa betegségek nevével, pedig Magyarországon csaknem 20 ezerre tehető az ezekben szenvedők száma. Összefoglaló néven ők az IBD-sek. A colitis ulcerosa a vastagbél nyálkahártyáján jelentkezik fekélyes tünetekkel, a Crohn a tápcsatorna bármely szakaszának betegsége lehet - a bélfal minden rétegét érintő gyulladással.

A két kór ismeretlen eredetű, és a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de kezelhető. A tünetek sok mindenben hasonlóak, s az esetek többségében - egyebek mellett azért, mert a betegnek napi tízszer-hússzor is lehet hasmenése, állandósuló fájdalma, vérzése - akadályozzák a normális életvitelt.

Egy tágas irodában, széles asztal körül ülünk. Beszélgetőtársaim mindannyian a Magyarországi Crohn-colitises Betegek Közhasznú Egyesületének tagjai. Itt van dr. Kovács Ágota, az egyesületet szakmailag segítő tanácsadó testület elnöke.

Beszélgetőpartnereim azt mondják: a sokféle formában jelentkező betegség felismerése és így a megfelelő kezelés bevezetése sokszor késik. Különösen a kezdeti szakaszban nehéz a pontos diagnózis megállapítása, gyakran a bélen kívüli - ízületeken, bőrön, szemen tapasztalható - tünetek terelik el a figyelmet az alapbetegségről. Igen fontos, hogy a beteg minél hamarabb megtalálja a megfelelő kezelőorvost. Ezért az egyesület szorgalmazza, hogy mihamarabb létrejöjjenek IBD-centrumok, ahol a betegség specialistái - gasztroenterológusok, sebészek, pszichológusok, szemészek, bőrgyógyászok, reumatológusok, nőgyógyászok, dietetikusok - foglalkoznak a páciensekkel.

Igaz, az országban több gasztroenterológiai központ is van - mondja az egyesület szakértője -, de korántsem biztos, hogy mindenütt van IBD-ben tapasztalt szakember. A centrumokra azért is nagy szükség lenne, mert a tünetmentes időszakokban is folyamatos kezelést, rendszeres orvosi ellenőrzést és étrendi felügyeletet igényel a beteg.

A Magyarországi Crohn-colitises Betegek Közhasznú Egyesülete által készült kérdőíves felmérés azt mutatja, hogy a gyulladásos bélbetegségben szenvedők többségének az életminősége jelentősen romlik. Az érintettek beszámolóiból kiderül: van olyan periódusa a betegségüknek, amikor a havi gyógyszer-, tápszer- és kötszerköltség eléri a negyvenezer forintot. A közgyógyellátási listán nem szerepel minden hatásos gyógyszer, és nagyon szűkös a választék. Nincs megoldva a részmunkaidős foglalkoztatás, amely sokat segíthet az IBD-seknek. A munkáltatók nem szívesen alkalmazzák őket. A rokkantnyugdíjazás rendszere számukra nagyon hátrányos.

Az egyesület által összegzett tapasztalatok szerint a kisebb településen élő IBD-sek fokozottan nehéz helyzetben vannak: magukra hagyatottabbak az átlagosnál, szégyellik betegségüket, s mivel inkább hallgatnak róla, környezetüktől is kevesebb megértésre, segítségre számíthatnak. Az egyesület - amely tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését - igyekszik a tetézett hátrányokon segíteni. Havi rendszerességgel - ismeretterjesztő és kikapcsolódást jelentő - programokat szervez, folyamatosan gyűjti a gyógyszerek, tápszerek, gyógyászati segédeszközök felírásával kapcsolatos problémákat, és segít a megoldásban.

A beszélgetésen elhangzik: az egyesület évente 700 forint tagdíjat kér tagjaitól. Pályázaton nyert pénzekből, a személyi jövedelemadóból átutalható egy százalékokból, valamint különböző cégek támogatásából tartja fönn magát. Budapesten kívül Veszprémben, Szekszárdon és Szegeden van betegeket segítő egyesület vagy alapítvány.

- Az IBD-sek gyökeresen másfajta hozzáállást igényelnek, mint megannyi más betegségben szenvedő páciens - mondja Makó Ernő professzor, a magyarországi Crohn-társaság elnöke. - Velük kapcsolatban nekünk, orvosoknak is bizonyos szemléletváltásra van szükségünk.

A professzor elmondja: 1978 óta foglalkozik IBD-sekkel, több ezerre tehető az általa megismert esetek száma. Sok fiatal beteggel találkozik, akiknek a problémái speciális lelki gondozást is igényelnek.

- Egy ilyen betegségben szenvedő ifjú nem tud moziba, kocsmába járni, fáj a hasa, naponta tízszer-hússzor is lehet hasmenése, kapcsolatteremtő lehetőségei csekélyek - sorolja a professzor. Aztán arról beszél: a magyarországi Crohn- társaságot azért alapították 1994-ben, hogy a betegséget az orvosok minél előbb felismerjék, a betegek minél hamarabb szakszerű kezelésben részesüljenek. Fontos, hogy a betegek már a kezdeti tünetekkel jelentkezzenek a háziorvosnál, aki - ha fölmerül a gyulladásos bélbetegség gyanúja - rögtön gasztroenterológiai szakambulanciára irányítja őket.

- Olyan értelemben is több helyütt orvosi szemléletváltásra van szükség ezzel a betegségcsoporttal kapcsolatban - mondja Makó Ernő -, hogy például ha egy 16 éves lánynak fáj a hasa, be van gyulladva a keresztcsontja, akkor ne nőgyógyászati vizsgálatra zavarják. Az IBD-centrumok azért is elengedhetetlenül fontosak lennének: a háziorvosoknak nem kellene azon töprengeniük, hogy hova irányítsák a beteget.

Az IBD-betegek száma nő. Napjainkban hatszor-nyolcszor többen vannak, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. A betegség inkább Közép- és Észak-Európában gyakori, a mediterrán területeken szinte ismeretlen. Az elmúlt években jelentős haladás történt a kór megismerésében, újfajta kezelési módokat is bevezettek. A betegek életesélyei nőttek. A szakmai szervezetek fejlesztésével és a társadalmi háttér megszervezésével a pozitív folyamatok megerősíthetők.

Szerző: Pais Szilvia
Forrás: Népszabadság 
WebDoki

Nincs jelen

 

#3 2005-02-14 21:59

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Orális aloe vera gél az aktív colitis ulcerosa kezelésében
2004. április 06. 16:13, kedd - Dr. Taybani Zoltán

randomizált, ketős vak, placebóval kontrollált vizsgálat

A gyulladáscsökkentő hatásúnak vélelmezett növényi eredetű aloe vera készítményeket széles körben alkalmazzák a gyulladásos bélbetegségben szenvedők, bár a hatóanyag terápiás hatékonyságát eddig még nem bizonyították.

Jelen vizsgálat célja volt, hogy kettős vak, randomizált, placebóval kontrollált elrendezésben értékelje az enyhe és közepeses súlyos colitis ulcerosa eseteiben adott orális aloe vera gél hatékonyságát és biztonságosságát.
A besorolt 44 beteg randomizálás után 2:1 arányban 4 héten keresztül 2x100 ml/die aloe vera gélt vagy placebót kapott.
Az elsődleges végpont a klinikai remisszió (Simple Clinical Colitis Activity Index), a sigmoidoscopia során észlelt javulás (Baron score), és a szövettani remisszió (Saverymuttu score) volt.
A másodlagosan értékelt paraméterek között a felsorolt pontértékek változása, a hemoglobin, vérlemezke- és vörösvértestszám, a vvt süllyedés, a CRP és az albumin szerepelt.

A tanulmány eredményei szerint a 30 aloe verátszedő beteg közül klinikai remisszió 9 (30 %), javulás 11 (37 %), és klinikai válasz 14 (47 %) beteg esetében, míg a placebó csoportban (n=14) mindössze egy esetben volt megfigyelhető.
A placebó csopotban nem, ám az aloe vera csoportban szignifikánsan javult a Simple Clinical Colitis Activity Index és a szövettani score értéke.
A sigmoidoscopia és a laborvizsgálatok során nem észleltek szignifikáns különbséget a két kezelési csoport között.

A mellékhatások spektruma hasonlóan enyhe volt a két csopotban.
A végkövetkeztetések szerint a 4 héten át szedett orális aloe vera tartalmú oldat klinikai szempontból hatékonyabb volt, mint a placebó; a szövettani vizsgálatok szerint mérsékelte a betegség aktivitását, és biztonságosnak tűnt.
A szerzők szerint az orális aloe vera gél terápiás potenciáljának pontosabb megítéléséhez a jövőben további vizsgálatok szükségesek.

WebDoki

Nincs jelen

 

#4 2005-02-14 22:00

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

A colitis ulcerosa fenntartó kezelése
2004. szeptember 24. 16:54, péntek - Dr. Taybani Zoltán

Colitis ulcerosában a remisszió indukciója után a kezelés elsődleges célja a klinikai remisszió fenntartása lesz.
A klinikai remisszió a gyulladásos tünetek (hasmenés, vérzés, rectalis sürgősségi állapotok) hiányát, és a nyálkahártya épségét (fekélyek, sérülékenység, granuláció hiánya endoscopia során) foglalja magába.

Az optimális fenntartó terápia a remisszió eléréséhez szükséges kezeléstől függ.
Az indukciósból fenntartó kezelésre történő váltást az határozza meg, hogy a remisszió eléréséhez milyen erősségű, valamint a klinikai tünetek megszüntetéséhez milyen időtartamú akut indukciós kezelésre volt szükség.

Eddig kevés tanulmány keretében vizsgálták, hogy az indukciós kezelés után melyik terápiás rezsim a legalkalmasabb a remisszió biztosítására.
A tapasztalatok szerint az aminoszalicilátokkal indukált remisszió után az aminoszalicilátok hatékonyan alkalmazhatóak a fenntartó kezelés során is.

A szteroidok elhagyásának sebességét az határozza meg, hogy mennyi időt igényelt a remisszió indukciója.
A cyclosporint igénylő betegek hosszútávon általában profitálnak abból, ha kezelésüket az immunmoduláló azatioprinnel vagy mercaptopurinnal egészítik ki.

Azoknak a distalis colitisben szenvedő betegeknek a többsége, akik helyi mesalazin kezelést igényelnek, a remisszió fenntartása során kisebb gyakorisággal, de általában továbbra is igénylik a helyi kezelést.
A fenntartó kezelés sikerességéhez elengedhetetlen a beteg megfelelő együttműködése, a terápiás előírások betartása.

A beteget edukálni kell azzal kapcsolatban, hogy mi a fenntartó kezelés célja (pl. relapsus prevenció, szövődmények megelőzése, akut kezelés kockázatainak ismertetése).
Figyelmezetni kell a betegeket, hogy a relapsusok és a krónikus aktivitás megelőzése érdekében mellőzzék a nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazását, és amennyiben esedékes hagyják abba a dohányzást.

WebDoki

Nincs jelen

 

#5 2005-02-14 22:02

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Az akut colitis ulcerosa kezelése
2004. október 08. 13:38, péntek - Dr. Taybani Zoltán

Az akut colitis ulcerosa terápiás céljai között a betegség aktivitásának objektív megítélése, a remisszió indukciója, a relapszus prevenció és a szövődmények kezelése szerepel.
A kezelés tervezését az egyszerű aktivitási indexek értékelése segítheti.

Az Alimentary Pharmacology and Therapeutics lapjain olvasható összefoglaló szerint a betegség aktivitása egyébként könnyen alábecsülhető.
Distalis érintettség esetén a remisszió indukciójához megfelelő kezdeti kezelést jelenthet a helyileg alkalmazott mesalazin.
A két hét után még fennálló tünetek estében a betegek is méltányolják az agresszívebb kezelést.

Enyhe és közepes fokú betegségben Európában leggyakrabban a kortikoszteroidokat részesítik előnyben, ám a nagydózisú aminoszalicilát kezelés (pl. 4 gr Pentasa per os és 1 gr rectalisan) is alternatívát jelenthet a napi aktivitással nem interferáló tünetek esetében.
Colitis ulcerosában kevesebb új terápiás eszközzel rendelkezünk, mint a Crohn betegségben, de számos ígéretes módszer (epidermalis növekedési faktor, RDP 58, basiliximab, leukocytaferesis) van láthatáron.

Súlyos colitisról beszélünk abban az esetben, ha a beteg naponta több mint hatszor ürít véres székletet, és emellett tachycard (pulzus >90/min), vagy hőmérséklete 37.8 C felett van, vagy anaemiás (hemoglobin <10.5 g/dL), vagy emelkedett a vörösvértest süllyedése (>30 mm/h).
Ezekben az esetekben indokolt az intravénás intenzív kezelés.
Az angliai nemzeti adatok szerint a colitis ulverosa esetek 30 %-a progrediál colectomiáig, emiatt kialakították a colectomia szükségének objektív predikciós kritériumrendszerét.

A belgyógyász legnagyobb jelentőségű feladata a beteggel és sebésszel együttműködve a colectomia megfelelő időzítése.
A remisszió fenntartó kezelésének első vonalbeli szerei az aminoszalicilátok.
A cikk szerzői szerint a szteroidoknak nincs helye a remisszió fenntartásában.

Azatioprin kezelést azoknál a betegeknél alkalmaznak, akik súlyos colitis relapsuson estek át, vagy akik szteroid kezelés után korai relapsuson estek át (15 md/die alatti szteroid dózis, vagy a kezelés után 6 héten belüli relapsus), és azokban, akik egy éven belül második szteroid kúrájukat igényelnék.

WebDoki

Nincs jelen

 

#6 2005-02-14 22:02

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

A kapszula-endoszkópia szerepe az ismeretlen eredetű gasztrointesztinális vérzések okának felismerésében

2005. február 12. 11:55, szombat - Dr. Taybani Zoltán

Célkitűzés. A kapszula-endoszkópia hatékonyságának vizsgálata az ismeretlen eredetű gasztrointesztinális vérzések okának felderítésében.

Módszerek. A vizsgálatot 15 olyan személyen végeztük el (9 férfi, 6 nő, átlagéletkor 46 év, tartomány: 20-75 év), akikben sem a felső, sem az alsó endoszkópos vizsgálat nem derített fényt a vérzés okára. A vizsgálat oka 10 esetben nyilvánvaló vérzés (8 melaena, 2 haematochesia), 5 esetben pedig anaemia volt.

Eredmények. A kapszula-endoszkópia segítségével a diagnózis nyilvánvaló vérzés esetén tízből 4 (40%), anaemia esetén öt közül 4 betegben (80%) volt felállítható. Az összesített hatékonyság 53%. A melaenás betegek csoportjában öt esetben nem találtunk eltérést, kettőben angiodysplasiát, egyben pedig a jejunum és az ileum diffúz gyulladását mutattuk ki, mely valószínűleg portális hypertensióval állt kapcsolatban. A haematochesiás csoportban egy esetben nem találtunk eltérést, egyben pedig polypot igazoltunk a terminális ileumban. Az anaemia miatt vizsgált betegek között egyben nem találtunk eltérést, háromban Crohn-betegséget, egyben pedig jejunum carcinomát diagnosztizáltunk.

Következtetések: A rádós kapszula-endoszkópia biztonságos és hatékony nem invazív eljárás, mely az ismeretlen eredetű vérzések okának felderítésében a hagyományos endoszkópiával egészségesnek talált betegek csoportjában az esetek felében eredményre vezetett.

A kapszula-endoszkópia kifejlesztése lehetővé tette a vékonybél fájdalommentes endoszkópos képalkotó vizsgálatát. A kapszula (Given Imaging, Yoqneam, Izrael) mérete 26x11 mm, körülbelül 8 órás élettartamú ezüstoxid elemmel működik, a bélperisztaltikát felhasználva változtatja helyzetét, és közben beépített fémoxid-szilikon chip alapú kamerájával másodpercenként két képet rögzít. A képalkotáshoz szükséges fényt beépített fotodióda biztosítja, a készülék a felvett képeket rádióhullámok segítségével továbbítja a vizsgált személy hasán rögzített vevőkészülék felé. A vizsgálat alatt a beteg szabadon mozoghat, de a képtovábbítás zavartalansága érdekében a túlságosan nagy fizikai terhelést és a gyors mozdulatokat kerülni kell. A kapszula a szervezetből természetes úton, a bevétel után 8-72 órával távozik [1].

Az eljárást 2001 augusztusában engedélyezte az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatósága (Food and Drug Administration, FDA). Az FDA részére bemutatott első klinikai vizsgálatok kizárólag az ismeretlen eredetű gyomor-bél rendszeri vérzések kivizsgálására irányultak [2]. Ebben a közleményben a szerzők saját tapasztalataikról számolnak be az ismeretlen eredetű gyomorbél rendszeri vérzések okának kapszula-endoszkópiával történő felderítésével kapcsolatban.


A teljes cikk megtalálható és elolvasható a European Journal of Gastroenterology and Hepatology magyar kiadásának 2005. januári számában!

WebDoki

Nincs jelen

 

#7 2005-02-20 16:46

zozo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sziasztok!
Figyelmetekbe szeretném ajánlani Dr.Kovács Ágota:Gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és Crohn-betegség)című most megjelent könyvét.A könyvben fontos tudnivalókról olvashattok mindkét betegségről,pl.tünetek,diagnózis,sebészi vagy gyógyszeres kezelés,szövődményekről stb.

Nincs jelen

 

#8 2005-02-22 16:03

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Az interneten itt biztos meg lehet rendelni:

Dr.Kovács Ágota:Gyulladásos bélbetegségek

+ itt is

Dr.Kovács Ágota:Gyulladásos bélbetegségek

Szerkesztette: aiolosz (2005-02-22 16:04)

Nincs jelen

 

#9 2005-02-23 11:01

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sziasztok!
Én úgy tudom a könyv még nem jelent meg. Vagy már igen?
Judit

Nincs jelen

 

#10 2005-02-23 18:04

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Köszi

Nincs jelen

 

#11 2005-02-27 12:33

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Ket erdeklodesre szamot_tarto site:
Endoscopia

Betegsegek

Szerkesztette: aiolosz (2005-02-27 12:36)

Nincs jelen

 

#12 2005-02-27 13:15

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

A honlapomrol letoltheto prezentacio az ismeretek boviteset szolgalja.
Termeszetesen nem betegeknek keszult, de azt hiszem, hogy nem art elolvasni.

Endoscopia-Endoscop

Szerkesztette: aiolosz (2005-02-27 13:23)

Nincs jelen

 

#13 2005-03-01 09:07

zozo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Kedves Ani58!Bocsi,hogy nem válaszoltam már rég nem jártam erre.
Kovács Ágota könyve a SpringMed Kiadó gondozásában jelent meg.A könyv végén írják,hogy hol lehet hozzájutni.Itt szerepelnek különböző patikák is,melyek listáját megtalálod a www.springmed.hu honlapon,de megrendelhető a kiadónál is a kiado@springmed.hu e-mail címen.

Nincs jelen

 

#14 2005-04-13 09:57

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Hát... no comment egyelőre, de érdekes:

http://www.norml.org/index.cfm?Group_ID=6433

J.

Nincs jelen

 

#15 2005-06-03 11:32

Ksanyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Nincs jelen

 

#16 2005-06-14 09:35

Géza
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Nincs jelen

 

#17 2005-07-15 10:49

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

A Crohn-betegség
Már mindannyiunkkal el?fordult, hogy rossz volt a közérzetünk vagy akár belázasodtunk, fájt és ment a hasunk. E tüneteknek persze számos oka lehet a legegyszer?bbt?l a legkomplexebbig, akár valamilyen fert?zés, vírus, baktérium, stb.


1932-ben Burill Chron amerikai belgyógyász írta le el?ször azt a gyulladásos bélbetegséget, amely nevét róla kapta. A betegség a tápcsatornát bármely szakaszán érintheti, de leggyakoribb a vékony-, és a vastagbél együttes megbetegedése. Ezek a betegségek sajnos elhúzódó jelleg?ek, hol múlófélben vannak, hol kiújulnak, kínozzák az embert és id?nként súlyos szöv?dménnyel járhatnak.

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa számos hasonlatosságot mutat. Közös vonásuk, hogy a háttérben valójában kimutatható ok-okozati összefüggés nincs - bár az újabb kutatások id?r?l id?re összefüggésbe hozzák esetleges fert?z? ágens(ekk)el -, és hogy a javulások és a visszaesések váltakozva jelennek meg.

A Chron-betegséget els?sorban a fiatalok betegségeként szokták emlegetni, de el?fordul gyermekkorban és 60 év felett is. Megfigyelések bizonyítják, hogy a hajlamhoz valamilyen kiváltó tényez? társul, pl. fert?zés, amely a meglév? hajlamot képes a felszínre hozni. Annak ellenére, hogy örökletes tényez?k a betegség kialakulásában nem bizonyíthatók, mégis egy család több tagján is el?fordulhat. A betegség oka ismeretlen, feltételezések szerint lehet veleszületett vagy szerzett. Leggyakrabban a 14-24 év közötti korosztálynál jelentkezik. Az egész bélhuzamon át megjelenhet, mégis leggyakrabban a csíp?bél vége és a vastagbél kezdeti szakasza érintett.

A fekélyes vastagbélgyulladás leggyakrabban a 15-30 és az 50-70 éves korosztálynál jelenik meg. Véres-nyákos hasmenéssel kezd?dhet, melyet alhasi görcsök kísérhetnek. De megjelenhet hirtelen magas lázzal, hashártyagyulladás tüneteivel is. A betegség a vastagbélre korlátozódik.


Az említett gyulladás fokozatosan, illetve szakaszosan alakul ki, ami azt jelenti, hogy ép és kóros területek követik egymást, jó és a rossz periódusok váltakozása. Fontos megjegyezni, hogy a krónikus gyulladás fenntartásában a bélbaktériumoknak jelent?s szerepük van. Fehérb?r?eken majdnem 2x gyakrabban fordul el?, mint fekete b?r?eken, férfiak és n?k azonos arányban betegszenek meg, a városi emberek körében pedig gyakoribb a betegség.

A Crohn-betegség kezdetben h?emelkedéssel, rossz közérzettel, jobb alhasi fájdalommal, fogyással, hasmenéssel, étvágytalansággal továbbá a visszatér? lázas állapottal jelentkezhet.. A krónikus betegség lefolyása hullámzó, vagyis jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódust viszonylag jó közérzet és relatív panaszmentesség jellemzi. A visszaesés okát nem minden esetben lehet eldönteni, amely lehet bél- vagy egyéb fert?zés, bizonyos gyógyszerek, esetleg testi vagy lelki túlterhelés is. Gyakran mutatja heveny vakbélgyulladás vagy heveny bélelzáródás képét.

Crohn-betegség esetén els?sorban nem a betegséget kell kezelni, hanem a beteget kell nevelni.A komplex terápia célja a betegség aktivitásának miel?bbi megszüntetése, a tünetmentesség minél hosszabb ideig tartó fenntartása, valamint a visszaesés megel?zése.
Mindkét betegség kezelése részint konzervatív (gyógyszeres), részint sebészi (pl. tályogok, bélelzáródás, kitágult toxikus vastagbél stb. esetén). A gyógyszeres kezelés célja a tünetek enyhítése, a gyulladásos folyamat leállítása, valamint a szöv?dmények helyreállítása. A tartós gyógyszeres kezelés célja a jó periódus fenntartása. A gyógyszeres kezelés eredménytelensége, vagy szöv?dmény esetén m?tét szükséges. A betegség az egész emészt?csatornát érinti, éppen ezért nem lehetséges a megbetegedett rész teljes és végleges eltávolítása. A sebészeti megoldás csak a legszükségesebb bélszakasz eltávolítását jelenti. A kezelések során a betegek életmin?sége javul, közérzetük normalizálódik, de sajnos a visszaeséseket megakadályozni nem igazán lehet, legfeljebb a tünetmentes id?szak nyújtható.

Tehát általánosságban elmondható, hogy a hasmenéses állapotokért számos tényez? lehet felel?s, azonban az orvosnak mindig körültekint?nek kell lennie, figyelembe véve a fenti kórképcsoportot is.

Következ? alkalommal a betegség kezelése szemponjából fontos és elengedhetetlen táplálkozási módokat és a speciális diéta részleteit tárgyaljuk majd.

Nincs jelen

 

#18 2005-07-15 16:04

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Érdekes cikkek

Kedves Szuszidi,

Azt hiszem, nem olvasod a http://crohn-colitis.hu cikkeit.

A "torontói" már több mint egy éve fenn van, méghozzá b?vebb formában:
http://crohn-colitis.hu/html/p8_20040410.php

Többször helytelenül írtad a Crohn betegség nevét!
Legközelebb ne másolj ide olyan cikket, ami már fenn van az oldalon, pls!

Nincs jelen

 

#19 2005-07-17 20:36

tica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Kefírev?k ide! :)

http://www.dunantulinaplo.hu/index.php? … p;c=420877

Kipróbáltam, nekem ízlett, talán a pocakra is jó hatása lesz!

Nincs jelen

 

#20 2005-07-18 11:54

Ksanyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Hello

Tica már létezik kereskedelmi forgalomban? Ha igen ki forgalmazza?
Vissza a természethez (pdf)

Üdv Ksanyi

Nincs jelen

 

#21 2005-07-18 16:33

tica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Ksanyi!

A Sparban veszem 160Ft körül van fél liter, piros-fehér zacskós csomagolóban. És tényleg nagyon fincsi! :)

Nincs jelen

 

#22 2005-07-19 15:22

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Szia Zoli !
Kosz, erdemes volt  a cikket elolvasni.
off
Sajnos az a terv is feledesbe merult, hogy ne a gyogyszerekre adjanak tamogatast, hanem a betegsegekre, termeszetesen elsosorban a kronikus, nem gyogyithatokra.
Balga modon azt hittem, hogy esetleg meg +elem, hogy ezt bevezetik...tevedtem :-(

Nincs jelen

 

#23 2005-07-19 20:02

bombaba
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Szia Tica,
pontosabban melyik Sparban vettél biofirt?
köszi
bombaba

Nincs jelen

 

#24 2005-07-20 12:59

Ksanyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Hello
bombaba bocs hogy én válaszolok de felderitettem a környéket :)
Spar, Interspar,Kaiser's ben lehet kapni, mi most a Auchan-ba szereztük be.
Már van túróba is probiotikus (Bakony).
Amit nehezményezek hogy nincs rá irva hogy pontosan mi van benne :(
Lehet hogy ez is oda fog jutni mint a vitaminok, minden be lesz valami csak
nem tudni pontosan mi is.

Üdv Ksanyi

Szerkesztette: Ksanyi (2005-07-20 13:00)

Nincs jelen

 

#25 2005-07-20 14:07

Géza
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sajnos én is attól tartok, hogy ez is arra a sorsra jut, mint a vitaminok. Pár évig istenítjük ?ket, aztán rájövünk, hogy nem lehet "egyetlen egy tasakban" bevenni azt, amit évek hosszú során elhanyagoltunk. Ha a tejfogyasztás visszaesett a 80-as évekhez képest, a veszteséget nehezen fogjuk tudni pótolni néhány dúsított mesterséges készítménnyel.

Az American Journal of Gastroenterology legutóbbi számában van egy nyílt klinikai tanulmány: A VSL#3 probiotikum-keverék remissziót vált ki a az aktív colitis ulcerozás betegeknél. 34 betegen 6 hétig alkalmazták a VSL#3 probiotikum-keveréket 3600 billió napi csíraszámmal (2 részre osztva). Összehasonlításként a Bonolact Re+balance ajánlott napi 2 kapszulája csupán 20 milliárd, ProGastro 825 - 7,5 milliárd. Eredmény:
18-betegnél az UCDAI ≤ 2 lett (remisszió)  (53%)
8 betegnek javult az állapota, bár az UCDAI ≥ 3 (24%)
3 betegnél nem volt javulás (9%)
3 betegnek rosszabodott az állapota (9%)
2-betegnél nem végezték el a záró endoszkópos vizsgálatot (5%),

A gyártó honlapja
Megrendelhet? Mo-ról is, bár a futár € 49,40, a legkisebb csomagolás (10 zacskó) € 19,75 ÁFÁval. Ez sem egy olcsó kúra - a fent említett 6 hetes kúra ára kb. 150.000 Ft. Bár ez is relatív: ha csíraegységre átszámolom, akkor kb. 1750 x olcsóbb, mint pl. a ProGastro 825, de ha ugyanezt elvégzem az ajánlott adagokra, akkor a ProGastro 825 kb. 10 x olcsóbb ?!

T:    +31 30 670 20 20
F:    +31 30 670 20 21
M:      w.grootegoed@sigma-tau.nl

Sok (OFF) hsz van a "tejsavakkal és probiotikumokkal". Talán megérdemelnének egy külön topicot ?

ui.(2005.9.26): Robnak igaza van "billionnal" kapcsolatban - csupán milliárdot kell érteni alatta. Mindenkit?l elnézést kérek a félreinformálásért.

Nincs jelen

 

#26 2005-08-03 15:27

grunfeld
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sziasztok,

Tegnap reggel a Kossuth Rádióban hangzott el:

Bélpanaszokra marihuána? http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=1 … d=PVl6TQ==

Üdv, Grünfeld

Nincs jelen

 

#27 2005-08-03 18:11

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Érdekes cikkek

Kedves Géza,


Köszönjük a jó híreket! Újabb reménysugár.

A csíraszámokkal kapcsolatban van egy észrevételem: az amerikai angolban a BILLION kifejezés alatt nem billiót, hanem ezer milliót (milliárdot) kell érteni! A világ többi részén beszélt angolban a billion ugyanúgy millió milliót jelent, mint nálunk. Sokan összekeverik (pl. Knézy Jen? klasszikus mondása: „A ma esti dönt?t 2 billió ember nézi!” - holott a Föld népessége csak 6 milliárd ember). Mivel ez egy amerikai újságból való cikk, a 3600 billion magyarul: 3600 milliárd vagy 3,6 billió.

http://www.askoxford.com/asktheexperts/ … ds/billion

Nincs jelen

 

#28 2005-08-26 11:11

Ksanyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Nincs jelen

 

#29 2005-09-17 08:36

Ksanyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Féreggel kezelnék az allergiát és az asztmát
Mindenesetre érdekes

Üdv Ksanyi

Nincs jelen

 

#30 2005-09-19 11:19

hcsillacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Amikor középiskola biosz fakultációján hallottam er?l a Billharziáról, az nem volt ennyire "szívderít?"...

Nincs jelen

 

#32 2005-10-20 18:53

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Érdekes cikkek

Újfent köszönjük, Ksanyi!

Nincs jelen

 

#34 2005-11-04 14:58

szamóca
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Érdekes:
http://www.edenkert.hu/index.php?menu=c … cikkid=910

Én mondjuk cáfolni tudom rögtön a cikket, mivel utoljára 20 éve ittam tejet, de azt azért jó tudni, hogy egyre többet foglalkoznak a Crohn lehetséges okaival, mert talán így el?bb-utóbb a lehetséges gyógyulással is tudnak foglalkozni.
A rossz hír az, hogy valószin?leg szépen lassan gyarapszik a betegek száma, hála a civilizáció úttör? munkájának, és ezért kerül egyre inkább a Crohn az érdekl?dés középpontjába.:(

Nincs jelen

 

#35 2005-11-04 15:02

szamóca
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Ha jól látom olyan jól sikerült az el?bb beírni a cikk elérését, hogy él? ember nem fogja megtalálni. Bocsi!
Bemásolom ide a cikket:

KERGEMARHA-HÚS UTÁN ITT A FERT?ZÖTT TEJ
Utolsó módosítás: 2005. november 03. | Els? megjelenés: 2005. november 02.
Cikk nyomtatása | Cikk küldése e-mailben

Az állatok betegségei néha átterjednek az emberre is; az ilyen kórokat nevezzük zoonózisoknak. Kutatók szerint a múlt század három influenza-világjárványa is madárinfluenza-kórokozóként kezdte pályafutását. A kergemarha-kór néven ismert betegségr?l már szinte biztos, hogy összefügg az embert fert?z? Creuzfeld-Jakob betegséggel (szivacsos agysorvadással), s?t a szarvasmarháról emberre is terjed.

Épp elült a marhahús-ellenkampány, amikor megérkezett az új betegség, amelyet a Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis nev? kórokozó, rövidített nevén MAP okoz. A MAP baktérium a talajban és vizekben él. Különlegesen ellenálló faj, amely extrém h?kezelést is túlél és több hónapos nyugalmi periódus után is fert?z.
A szarvasmarhák legtöbbször születésükkor fert?z?dnek meg. A MAP-fert?zés után alakul ki a gyógyíthatatlan Johne-betegség, amely az utolsó napokban szánalmas csontkollekcióvá sorvasztja a marhát. A Magyar Állatorvosok Lapja részletesen taglalta a betegség állati, és - mint gyanítják - emberi vonatkozásait.

A MAP gyakori betegség. Az Egyesült Államok minden ötödik szarvasmarha-állományában el?fordult már fert?zés, amely ellen elkülönítéssel és kényszervágással védekeztek.

A betegség története azonban az utóbbi években riasztó fordulatot vett. Egyre er?sebb a gyanú, hogy a szarvasmarha Johne-betegsége és az emberi Crohn-betegség között összefüggés van. Mindkét betegség hasonló tünetekkel jár: a bél egy szakasza gyulladásba jön, amely heveny, a szervezetet a végkimerülésig gyengít? hasmenést okoz. Tudósok azt feltételezik, hogy a Crohn-betegségre érzékeny emberek fert?zött marhák tejével vitték be szervezetükbe a MAP-baktériumot és így alakult ki bennük a betegség. Az Economist folyóirat állítása szerint a tejipar és az illetékes hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy a tej h?kezelése elöli a kórokozókat. Egy laborvizsgálat (https://my.marshfieldclinic.org/veterinary/) azonban azt mutatta, hogy a vizsgált pasztörizált tejtermékek jelent?s részében kimutatható volt a fert?zés. Nyilván nem tesz jót a tejiparnak egy imázsromboló laboreredmény, viszont a tejjel terjed? betegség elterjedése katasztrófa lenne az ágazat számára.

A Crohn-betegség az emészt?rendszer krónikus gyulladásos betegsége, amely minden 500. embert érinti Magyarországon. Általában a fiatal korban támad, az emészt?rendszer bármelyik szakaszát érintheti. Pontos oka ismeretlen, de kutatók feltételezik, hogy a gyulladás fenntartásában a bélbaktériumoknak fontos szerepük van.


Bálint András

Nincs jelen

 

#36 2005-11-04 15:13

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Érdekes cikkek

Szamóca:

http: után // és máris jó a link!

Kösz a cikket. Foglalkozni fogunk a témával az oldalon is, csak még nincs kész a cikk.
Létezik egy site, ahol csak a MAP és a Crohn lehetséges kapcsolatával foglalkoznak:

http://www.crohns.org/

Nincs jelen

 

#37 2005-11-17 14:00

Ksanyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Nincs jelen

 

#38 2005-11-17 19:39

Csjudit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sziasztok!
Én nem cikket idézek, hanem egy történetet. 1980-ban Amerikában jártam egy családi látogatáson és a gyerekekkel elmentünk egy gyorsétkezdébe. Ott elfogyasztottam egy hamburgert és egész éjjel ájulásos hányásom és hasmenésem volt. Állítólag Yersinia fert?zést kaptam, amit itthon egy immunológia vizsgálat alkalmával kimutattak. Ett?l a fert?zést?l oly annyira sérült a bélnyárkahártya, hogy évekig rosszúl éreztem magam. A nyálkás székletet mindig tapasztaltam, de fogalmam sem volt mib?l adódhat, ezt követ?en állandóan emésztési prblémákkal küzdöttem. Az igazi colitis 1995-ben következett be egy stresszes munkahely miatt. A n?gyógyászomtól hallottam, hogy nagyon sok külföldi megbetegszik az amerikai marhahústól.

Nincs jelen

 

#39 2005-11-18 08:52

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Érdekes amit írsz Judit, mert én a diagnózisom el?tt 1-2 évvel jöttem haza Angliából, ahol 1 évig voltam. Mi is ettünk Mekiben és rendszeresen fájt utána a hasunk, a "vicc" hogy nem csak nekem hanem más magyaroknak is. Ez is véletlen? JA az egyik fiúnak colitise lett még ott kinn. Nekem ugye Crohnom itthon.

Még a tejes cikkhez szerettem volna hozzászólni. Ez is érdekes, hogy gyerekkorom óta utáltam a tejet, volt h er?ltették kis koromban aztán szintén Angliáig nem ittam. Ott viszont kicsit rászoktam a gabonapehellyel, és nemsokkal kés?bb jött a Crohn.

Nagyon misztikus ez az egész nekem...

Szerkesztette: Judit (2005-11-18 08:53)

Nincs jelen

 

#40 2005-11-18 10:53

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

http://www.ccrmg.org/journal/05aut/chrons.html

hát nem tudom...

(Zoli írtam sms-t megkaptad?)

Nincs jelen

 

#41 2005-11-18 12:04

jehu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Én azt szeretném kérdezni, hogy milyen tejet isztok? Ugyanis lassan húsz éve csak ismer?söknél fejt, nagyon tisztán kezelt, megbízható házitejet iszom és se nekem, se egyéb családtagomnak semmi baja nincs. Viszont a boltban kapható tejt?l hasmenést kapok, f?leg, ha "gyártott" (tejporból és adalékokból kevert) tej.

Nem vagyunk egyformák.


                                                                              Jehu

Nincs jelen

 

#42 2005-11-18 12:28

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Kedves Jehu!

Sajnos a mi környékünkön nincsen lehet?ség házi tejtermék megvételére! Így én nem nagyon fogyasztok tejterméket (meg nem is szabad az orvos mondta)!
De viszont egyet értek veled, hogy ha valamilyen „E” bet?s vagy természet azonos, vagy valami hasonló adalék van a kajában, rögtön bedurranok, s fo… mint a murányi kutya. Pedig a nagyokosok megmondták hogy nem attól Á NEM hanem csak úgy! Tagadják, s nem tudják még igazolni hogy ezek az étkezési kiegészít? anyagok károsak lenének! (Hivatalos álláspont)
A nem hivatalos és igazi álláspont hogy a legtöbb ilyen kiegészít? megváltoztatja a gén, illetve az immunrendszer hozzá állását a megtervezet normálistól! (na ez kicsit kacifántos de érthet?) Ezért van annyi újfajta betegség! Ez van, ki kellene zárni ezeket az élelmiszereket, illetve a gén manipuláltakat az életünkb?l! Nekünk csak kárt tesznek az életünkben akik meg termelik el?alítják milliárdos hasznot hajt (nem érdekes milyen áron)!
Mindenkinek gyógyulást! Szép napot!

Üdv: Szuszidi

Nincs jelen

 

#43 2005-11-21 09:08

jehu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Kedves Szuszidi!

Valóban, nekem szerencsém van ezen a területen, mivel vidéken élek. Kertünk is van, s megpróbálok minél több dolgot megtermelni - a lehet? legminimálisabb vegyszerhasználattal. Amit lehet, azt elteszek télére is, a nagymamámtól kapott módszerekkel. Mivel a betegség gyakran elszívja az ehhez szükséges er?t, a gyerekeim sokat segítenek ezekben a munkálatokban. S még valami. A húsfélékr?l itt még tudjuk, hogy környékbeli és nem külföldi állatoktól származnak, s az üzemi viszonyok között tartottak is relatíve természetes kaját esznek.
Persze a vidéki életnek hátrányai is vannak, de hát nem lehet minden úgy, ahogy jó lenne az embernek.
Jobbulást mindenkinek!

                                                                 Jehu

Nincs jelen

 

#44 2005-11-24 10:58

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Érdekes cikkek

Egy komplett site a fiataloknak:

http://www.ucandcrohns.org/

Nincs jelen

 

#45 2005-11-28 13:55

Gy5
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sziasztok!  Az Indexre is betettem, hát gondoltam, itt is helye van. Ez nem a kukackoktél, de érdekes lehet...

Féregpetékkel a gyulladások ellen? 2005. november 28. 10:29
Amerikai és brit kutatók is olyan parazita férgekkel dolgoznak

Egy parazita féreg petéiben rejt?zhetnek a legújabb terápiás megoldások az olyan gyulladásos megbetegedésekre, mint a tüd?betegségek és a pszoriázis. Dublini kutatók kifejezetten a Schistosoma mansoni férget vizsgálták, mely az embereket is megfert?zi.



Kiderült, hogy a féreg egy er?s, gyulladásgátló hatással rendelkez? molekulát bocsát ki, amely igen hatékony az akut gyulladásos állapotok kezelésére. Dr. Padraic Fallon kutató szerint ez a tanulmány azért is érdekes, mert kimutatja, hogy a féreg miképpen módosítja a szervezet immunitását, hogy ezzel a nemkívánatos gyulladások ellen védelmet stimuláljon.

A kutató szerint ezen adatokkal teljesen új kezelési módszereket dolgozhatnak ki. A schistosome férgek évente 250 millió embert fert?znek meg a trópusi országokban. Arra már van bizonyíték, hogy a férgekkel járó fert?zés megvédi a betegeket más betegségek, mondjuk az allergiák ellen.

Dr. Fallon kutatócsoportja már kimutatta, hogy a féreggel járó kísérleti fert?zések megakadályozzák az anafilaxiás sokkot és az asztmaszer? tüd?gyulladásokat. Azonban a féreggel járó fert?zés is betegséget és halált okozhat, ezért arra nem alkalmas, hogy azzal szándékosan fert?zzenek meg embereket. Emiatt a kutatók azonosítani próbálják, hogy a féregnek mely részeit lehet az allergiák és a gyulladásos bélbetegségek kezelésére alkalmazni.

Fallon szerint az új stratégia célja új gyógyszerek kifejlesztése az emberi betegségekre úgy, hogy kihasználják azon mechanizmusokat és molekulákat, melyeket a féreg az emberrel együtt történ? evolúció során kifejlesztett. Dr. Michael Doenhoff kutató ugyanazon féreggel dolgozik, és azt reméli, hogy ki tudja mutatni, a féreg segíti a koleszterinszint csökkentését, így a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.

A kutató szerint számos tudós világszerte hasonló parazita férgekkel kísérletezik. Egy amerikai csapat például önkéntes alanyokat fert?z meg egy bélben ér? gy?r?féreggel, míg egy nottinghami csapat egy másik féregfajjal kísérletezik.

Doenhoff szerint míg a baktériumok és a vírusok hajlamosak rövid távú fert?zéseket okozni az emberekben, a férgek és néhány kezdetleges protozoa, gyakran hosszabb távú kapcsolatot alakít ki gazdatestével. A férgek így hihetetlen módon adaptálódhattak az emberi szervezethez. Ezen adaptálódás pedig felöleli az immunválaszt modulálását is.

hirado.hu/BBC

Nincs jelen

 

#46 2005-12-06 09:04

Gy5
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

No akkor még egy cikk, amely - közvetve bár - de érdekes lehet számunkra...

A családi veszekedés az immunrendszerre is kihat
2005. december 6. 07:39 MTI

A házastársak közötti veszekedés nemcsak a kedélyt terheli meg, hanem az immunrendszert is: egy fél órás civakodás egy nappal elodázza a b?rön keletkezett kisebb sebek begyógyulását - állapították meg amerikai kutatók.
Azt már eddig is tudták, hogy a munkahelyi vagy a közlekedés okozta stressz árt a szervezet gyógyulási képességének. Most az Ohiói Állami Egyetem Jan Kiecolt-Glaser vezette kutatócsoportja megvizsgálta a családban fellép? stresssz fiziológiai hatásait, s az eredményt az Amerikai Orvosi Társaság (AMA) Archives of General Psychiatry cím? szaklapjának keddi számában közölték.
A kutatók két alkalommal 24-24 órára meghívtak 42 házaspárt a klinikára. Az els? látogatás alkalmával arra kérték a párokat, hogy félórás beszélgetésben hangsúlyozzák társuk pozitív tulajdonságait, a második ottlétkor a bosszantó szokásokról volt szó, s majd minden beszélgetés heves házastársi civakodásba torkollott.
Mindkét alkalommal vért vettek a házastársaktól a stressz okozta hatások megállapítására. Ugyanakkor megfigyelték, hogy milyen hatással van a házastársi perpatvar az alanyok b?rén kísérleti célból el?idézett kisebb sebek gyógyulási folyamatára. Kiderült, hogy a többnyire békésen él? házastársak egyszeri veszekedését követ?en a sebek gyógyulása egy nappal tovább tartott. Az egymással többnyire hadilábon álló házastársak esetében a gyógyulási id? két nappal is elhúzódott.

Nincs jelen

 

#47 2006-01-26 17:44

leila
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sziasztok! kérdésem lenne Ksanyi által bemásolt felhívással kapcsolatban. Enyhülési fázisban van jelenleg az Ön fekélyes vastagbélgyulladása? címmel meghirdettek egy gyógyszer kipróbálását. Valaki közületek jelentkezett-e a felhívásra? Err?l szeretnék információkat, ha valaki bármit tud megkérem, hogy írjon! Köszike, és annyit még hozzátennék: remekül  m?ködik az oldal, nagyon segít?kész itt mindenki és a legtöbb infót err?l a betegségr?l itt tudtam meg. Köszönet érte nektek. :)

Nincs jelen

 

#48 2006-01-26 20:33

mendi63
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Leilának köszönhet?en ma bukkantam rá erre az oldalra. Holnaptól elkezdemolvasni a cikkeket. Én is nagyon szépen köszönöm annak a sok segit?kész embernek ezeket az infókat.Tényleg köszönet érte!!!

Nincs jelen

 

#49 2006-01-30 13:49

Zsuzska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sziasztok!

Nem tudtam melyik fórumba írjam az érdekl?dést, ezért ide tettem.
Nos a kérdésem az lenne, hogy kb 2 hete egy éjszakai egészségügyi m?sorban egy ismer?söm hallott arról, hogy 1 doktorn? tudja gyógyítani a crohnt.
Hallotta valaki az adást esetleg, hogy pontosan mi módon gyógyít?

Zsuzska

Nincs jelen

 

#50 2006-02-21 23:45

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Érdekes cikkek

Sziasztok bagosok :-(
Nem szeretlek benneteket, de +osztom veletek a kovetkezo cikket:

www.medical-tribune.hu
X. évfolyam, 1. szám (2006. január) 
Crohn-betegség: kedvez?tlenebb lefolyás megel?z? appendectomia után 
9. oldal 
Szerz?: Gabriele Riegler, Luigi Caserta, Ilaria Esposito, Francesca Romana De Filippo,Fabrizio Bossa, Pasquale Esposito 

A Crohn-betegség (CD, Crohn’s disease) és a colitis ulcerosa kóreredetét máig nem ismerjük pontosan. A legújabb tanulmányok rávilágítottak a legalább részben az immunrendszer m?ködészavarai által okozott bélgyulladás hátterében álló mechanizmusokra. A kockázati tényez?k megismerését célzó vizsgálatok hasznos adalékokkal szolgálhatnak a gyulladásos bélbetegség (IBD, inflammatory bowel disease) patogenezisének jobb megértéséhez. A környezeti tényez?k közül egyedül a dohányzás bizonyult független kockázati tényez?nek. Bizonyított, hogy a pillanatnyi dohányzási szokások befolyásolják az IBD-t: dohányosok körében nagyobb a CD kockázata, és kedvez?tlenebb annak lefolyása , colitis ulcerosában a dohányzás hatása viszont kedvez? . Az utóbbi id?ben egyre nagyobb érdekl?dés kíséri az appendixnek az IBD epidemiológiájában betöltött szerepét. Néhány esetkontrollos vizsgálat tanúsága szerint a korábbi appendectomia a colitis ulcerosa megjelenése  és klinikai lefolyása szempontjából protektív hatású.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB