#851 2008-11-24 23:14

kukackonzerv
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Ok Tomi, szerdára a legjobbakat!

Nincs jelen

#852 2008-11-25 06:57

Lisa
Tag

Szia Tomi, holnap! Várjuk a jelentkezést, és szurkolunk!

Nincs jelen

#853 2008-11-25 14:46

maszat
Tag

Kedves Lisa! Megkérdezhetem, hogy te melyik kétrészes zsákot használod? Én a combihesive konvex alaplaposat szeretném kipróbálni, de a sztómás nõvér erre mondta, hogy nem ajánlja, mert nagyon merev az alaplap és nehéz mozogni vele. Én azért szeretném kipróbálni, mert a mûtét óta 12 kilót híztam és egy kicsit be van süllyedve a stómanyílásom. Meg azért is, mert reggelente általában min. fél órám, de általában több is elmegy, mire kicserélem az egyrészest. A nõvér azért sem ajánlotta, mert szerinte, ha hosszabb ideig fent hagynám akkor ott már különféle szagok lennének, mivel az ileostomásokban sûrûbben van székletük.

Nincs jelen

#854 2008-11-25 20:58

Lisa
Tag

Szia maszat! Én Dansac 55-ös kétrészes (vegyes leereszthetõ és zárt)  sztómazsákokat használok. Az alaplap NEM merev és három napig (többet is ki tud bírni, de ez az egészséges) lehet fenn és teljes mértékben ZÁR. Nem (lehet hogy ennél van így, de sztem mindegyiknél, )nincsenek szagok, mivel, hogy ileosztómások vagyunk,.. az lehet, hogy többször van székletünk , de ez szinte sok esetben csak folyadék, mivel nincs hol felszívódnia, és ebbõl eredõen nincs is olyan szaga mint amire a Te sztómás nõvéred gondolt. Valószínû, hogy akkor az amit Õ mondott akkor az nem jó (vagy csak nem akarja  hogy azt használd) de pl. én 100% ig meg vagyok elégedve ezzel a termékkel.
Az, hogy be van süllyedve az javul majd (ha nem irány a doki) DE azért amit írtál..no azért érdemes kipróbálni, hogy ne kelljen az embernek egész hosszú fél órákat a Wc-n töltenie minden nap. Így maximum 3 naponta. És a sztómazsákot pedig annyiszor cserélheted és tisztíthatod ahányszor csak akarod. Ezáltal jobb lehet a közérzeted is.
Egyébként, ha gondolod akkor küldök szívesen egy mintát, hogy milyen is, de mondom ezt Te választod ki nekik kötelességük a "kívánságodat" kielégíteni.
Ha bármi még eszedbe jut akkor szólj.
Üdv. : Lisa

Szerkesztette: Lisa (2008-11-25 21:01)

Nincs jelen

#855 2008-11-27 10:25

Tomi83
Tag

Sziasztok tegnap megvolt a radiologiai vizsgálatom még mindig nem lehet mûteni. A röntgen ki mutata a sipolyt és egy újabb sipolyt is találtak ami 13cm-es. az orvosom azt mondta ez a 13cm-es sipoly szerinte lehetetlen valami technikai hiba lehetett mindenenesetre 3hónapot várnom kell megint.

Szerkesztette: Tomi83 (2008-11-27 10:26)

Nincs jelen

#856 2008-11-27 20:29

Lisa
Tag

Tomi, nagyon-nagyon sajnálom akkor ha gondold a továbbiakról értesíts!
KITARTÁST

Nincs jelen

#857 2008-11-28 10:36

Ánya
Tag

Tomi!

Nagyon sajnálom én is :(

Csak Lisát ismételhetem, hogy kitartás és türelem. Nagyon kemény helyzet lehet, mert annyira vártad már az elõzõ alkalommal is. Mondtak valamit, hogy mit lehet tenni?

Nem tudom mi vigasztal téged, de azt kívánom, hogy legyen vígaszod!!!

Nincs jelen

#858 2008-11-28 12:40

Tomi83
Tag

Semmit nem lehet Ánya várni kell, majd az idõ meggyógyítja.

Nincs jelen

#859 2008-11-29 09:51

Ánya
Tag

OK, Tomi, akkor marad a vigaszág :(  Nagyon kívánom, hogy el tudjál felejtkezni errõl a dologról és szép napjaid legyenek :D

Veled vagyok, vagyunk, ugye lányok ? (Lisa, Sanvito, Seol és a többiek) Meg persze a fiúk, fõleg Árpapára gondoltam, de senki ne sértõdjön, meg ha kihagytam!!!

Nincs jelen

#860 2008-12-07 19:02

Ági
Tag

Sziasztok. Még új vagyok itt, de végigolvastam a topicot, és nagyon örülök, hogy megtaláltalak Titeket. Magamról annyit, hogy 39 éves vagyok, két felnõtt gyermekem van, 12 éve vagyok colitises, 2 hónapja sztómás. A mûtét utáni szövettan inkább chronra utal, de még mindig nem tudják, pontosan melyik a nyavalyám. A sztómát meglepõen jól kezelem, ez talán a szakmámnak is köszönhetõ, belgyógyászati nõvér vagyok, sok ilyen beteget kezeltem már. Eddig sok gondom nem volt, már majdnem mindent  eszem, amit azelõtt. ( Elfelejtettem, vastagbélsztómám van ). A Margitban dr. Mihók mûtött, dr. Taller az utógondozóm ( vele egy munkahelyen dolgozom ). Ha minden jól megy, kb. fél év múlva visszahelyezik a sztómát.
Csak kapkodom ma fejem, mennyi mindent nem tudok, mennyiféle zsák meg kence meg miegyéb van... Én a Mediszintech egyszerhasználatosát használom, sok bajom nincs vele, de megszeretni azért nem fogom -:D
Van valakinek tapasztalata arról, hogy kis vörösbort lehet- e inni? Annyira kívánom, pedig sose voltam nagyivó.

Nincs jelen

#861 2008-12-08 09:39

Lisa
Tag

Szia Ági, nagyon jó hír, hogy Te egy ideiglenes sztómás vagy, és ez a pár hónap hamar elszalad. Örülök neki, na jó, nem annak, hogy sztómád van...de úgy is érted.
Nõvérként  (mint Te vagy az) én kérdem akkor hogy miért ne lehetne inni bort? Fogalmazzak úgy, hogy részemrõl be van vizsgálva (pedig vékonybélsztómás vagyok) és semmi probléma nincs miatta. Ja de igen, egy jó érv, a vasam emelkedhet tõle, de ezt úgy is tudod.
Szóval lehet, picit elszínezõdhet a széklet de az egy "rendes" ürítéskor is elszínezi,csak megijedni nem kell, nem kell vérre gyanakodni egybõl :)
Összefoglalva, üdv. itt a Fórumon és ha (NE LEGYEN) bármi kérdésed (amire Te esetleg nem tudsz válaszolni) lenne akkor nyugodtan itt felteheted, hisz tudod...tapasztalat... :)

Nincs jelen

#862 2008-12-08 10:12

Tünde
Tag

Isten hozott a fórumon! Szia Ági, :)

Örülök, hogy megtaláltál minket. Ugye jó helyre irányítottalak?
puszi:Tünde

Nincs jelen

#863 2008-12-08 10:17

Ánya
Tag

Üdv a köreinkben Ági!
Nekem is csak ideiglenesen volt sztómám, vékonybél. Már nem ide tartoznék, de a szívem visszahúz!! :D :)
Mindig benézek ide is :D

Nincs jelen

#864 2008-12-08 11:29

sanvito
Tag

Szia Ági !

Én is ideiglenes sztómás voltam (sigmabél).
Ha olvastad a topicot, mindent tudsz rólam... :):):)

Én is szívesen segítek ha lesz kérdésed, akár priviben is.

Szép, problémamentes napokat, heteket ! (Hónapok már lehet hogy nem is kellenek !!!)

Mindenkinek pussszz, nem tûntem el (nagyon) csak igen el vagyok havazva itt is, otthon is !!!!
Néha azért bekukkantok, kell-e még valakinek a boszitudomány ?????

Nincs jelen

#865 2008-12-08 12:31

Lisa
Tag

Sanvito, igen kell, mégpedig felderíteni, hogy Seol-al mi újság???

Nincs jelen

#866 2008-12-08 12:39

sanvito
Tag

Szia drága Lisa !!!!

Jó is hogy figyelmeztettél, akartam is írni: SEOL !!!!! HOL VAGY?????? (csak aztán leütöttem az entert ...)

Remélem rendben vagy, és nem kaptál el semmi nyavalyát, mert én még mindig nem szívesen hapcizok !!!!!
Gondolom minden (1x,2x,3x,4x,többször) hasfelvágott így gondolja.....
Figyelek ám, FIGYELLEK ÁM......mint a Nagytesó a háttérbõl....

pussszzz :):):):):)

Nincs jelen

#867 2008-12-08 13:07

Ági
Tag

Sziasztok,
köszönöm mindenkinek a kedves fogadtatást. A vörösborral csak az volt az aggodalmam, hogy az alkohol esetleg okozhat felmaródást, amitõl eddig még megkímélt a sors. Épp tegnap volt a napja annak, hogy 40 mm-rõl már csak 30-ra vágtam ki a zsák nyílását, és Frodó - mármint a sztóma - szépen belefért. Ez gondolom jó. Csak az a baj, hogy a szûk felsõimet nem tudom hordani, mert ez a vacak eléggé kidudorodik, és ez bizony látszik, nekem meg nincs kedvem a kíváncsi tekintetekhez. De azt gondolom, ez kibírható. Éppen múlt héten voltam Tallernél felülvizsgálaton, megint szednem kell a Pentasát, és azt mondta, hogy azért egy- két százalék esély van arra, hogy nem fogják tudni visszahelyezni a sztómát, állítólag ez mindenkinél benne van a pakliban, de én teljesen egészségesnek érzem magam, és tudom, hogy megcsinálom!!!
Tündi, köszi az irányítást! Itt a helyem! Remélem, nálad minden oké!
Szép napot mindenkinek!

Nincs jelen

#868 2008-12-08 13:55

sanvito
Tag

Szia Ági !!!

Mintha magamat hallanám: ....tudom, hogy megcsinálom!!!"  :)
Ez persze így is lett... (nem hiába Lisa és a többiek biztatásának, de ez mind itt van a fórumon, ebben a topicban, ha olvastad).

Ja és én is Ági vagyok, és valaha ápolónõ, (már 25 éve viszont informatikus...)

Pussszz

:):):)

Nincs jelen

#869 2008-12-08 20:05

Ági
Tag

Azért csak lenne kérdésem. Pár napja viszonylag erõs csípést érzek a sztómában. Nem piros, nincs felmarva sem a sztóma, sem a bõröm, ez valahogy magára a sztóma kiálló végére korlátozódik. Van valakinek ötlete, mi lehet?

Nincs jelen

#870 2008-12-08 20:27

sanvito
Tag

Szia Ági !

Sajnos ebben nem tudok segíteni, ilyenem nem volt. Kisebb kellemetlen "égés-szerû" elfordult, akkor jött a telefon a sztómás nõvérkémnek, és igaza lett, valamilyen étel okozta....(pedig nagyon diétáztam és diétázok most is)  a Stomic kenõcs vastagon... segített.
Ja és a sztóma levegõztetése zuhanyozás után, ameddig csak lehetett...alaplap nélkül, zsák nélkül...

remélem már javulsz is.... :)

Nincs jelen

#871 2008-12-09 14:50

Ági
Tag

Sanvito, köszi a tanácsot, megpróbálom ezt a szellõztetõs dolgot.  Azért annyira nem vészes a dolog, ki lehet bírni, csak kíváncsi voltam a lehetséges okra. Én is valami ételfélére gondoltam, õszintén megvallva nemigen diétázom már, nagyjából kitapasztaltam, melyik ételeket nem bírom - pl. rizs, banán -, és kerülöm az erõs és fûszeres dolgokat, a szénsavas italokat. Illetve a megszokott fûszereim egy részét enyhébbre cseréltem, pl. bors helyett borsikafüvet használok. Amíg betartottam a diétát, csak bajom volt, olyannyira, hogy egyszer még az ügyeletet is ki kellett hívni, olyan fájdalmaim voltak. Akkor derült ki, hogy a sok pépes meg rostmentes vacaktól szinte leállt az emésztése, semmi " kihívás " nem érte a szervezetemet. Azóta rendesen eszem, és nincsenek gondjaim, a széklet se folyós, hanem formált és nem kell sûrûn cserélgetnem a tasakot se.
Sose legyen nagyobb bajom, mint ez a csípés...és senki másnak se. Remélem, mindenki jól van az itteniek közül. Tündi, javulsz már?

Sziasztok!

Nincs jelen

#872 2008-12-10 09:22

Tünde
Tag

Szia Ági,

De örülök, hogy ilyen jó a hozzáállásod. A kórházban kicsit féltem attól, hogy azt mondtad utálni fogod a zacsit.
Tudtam, hogy pár hét és nem lesz gáz. Én sajna nem vagyok valami jól, fájnak a sipolyaim, meg ez a seton drain, meg az egész popsim. A kedvem is szar emiatt. De ha rossz a kedvem mindig ide jövök felvidulni:)
És ha segítség kell akkor is azért ajánlottam neked is a fórumot. Pénteken kapom a remit, remélem attól jobban leszek. Puszi

Nincs jelen

#873 2008-12-10 14:36

Ági
Tag

A hozzáállásommal valóban nincs baj, de megszeretni azért nem fogom a kis büdöst. Eleinte attól féltem, sok baj lesz a zacsival, ha visszaemlékszel, a kórházban szinta mindenki csak arról mesélt, hogy neki hányszot ázott át, szakadt ki, stb. Ehhez képest a 2 hónap alatt nekem csak 2x volt kisebb balesetem. Persze elõnyt évezek, hiszen nõvérként számtalan zacsit cseréltem, volt elég alkalmam kitapasztalni a helyzeteket. Bár gondolom, ha nyár lenne, nem lenne ilyen egyszerû, most takar a kabát, a pulcsi, de foggggalmam nincs, mit vennék fel egy kánikulai napon...ha majd eljön az az idõ - remélem, nem következik be -, na akkor majd kérek pár tanácsot.
Ami még meglepõ volt számomra, az az, hogy hányféle zacsi, krém, öv, stb. létezik...az én zacsimmal csak egy pici bajom van, az, hogy zörög...tartok tõle, egyszer még megmotoznak valami hipermarketben, mert azt hiszik, elcsórtam egy zacskó zizit. Képzeld el azt az arcot, ha megmutatnám, micsoda különleges " zizit " rejtegetek:D
Péntekre sok- sok sikert, már jó lenne, ha elmúlnának a bajaid. Mihókhoz mész? Ha igen, légyszi mondd meg neki, hogy puszilom, és nálam minden rendben. Amúgy az infúzió mennyi idõ múlva hat? Azonnal, vagy idõ kell neki? Remélem, nagyon gyorsan...
Jobbulást, és kitartás!!!
Vicc: hogy tolat a méhecske? müzmüzmüzmüz....
Pusz

Nincs jelen

#874 2008-12-10 20:20

maszat
Tag

Jelenleg ileostomám van, de a belgyógyászom szerint lehetõség van inkontinens stoma kialakítására nálam. Tudna nekem errõl valaki bõvebb infot adni? Pontosan mi az az inkontinens stoma, hogyan lehet kezelni? Sziasztok

Nincs jelen

#875 2008-12-10 20:33

maszat
Tag

Kedves Lisa! Szeretnék elfogadni a felajánlásodat és ha még van rá lehetõség kipróbálnám a DANSAC 55-ös kétrészes sztómazsákot. Ha megadod az e-mail címedet elküldöm a pontos lakcímemet. Elõre is köszönöm!

Nincs jelen

#876 2008-12-11 09:10

Lisa
Tag

No Kedves maszat ha a telekommunikáció is úgy akarja akkor ment az e-mail ha nem akkor értesíts kérlek!

Nincs jelen

#877 2008-12-12 13:30

Ági
Tag

Sziasztok!
Mikor elolvastam a topicot elejétõl a végéig, láttam, hogy valamelyikõtök - bocs, de már nem tudom, ki - azt írta, hogy sikerrel használta az áfonyaszörpöt, és az érdekelne, hogy az csak a szagok ellen jó, vagy a bélgázokat is csökkenti valamelyest? Reggelre néha annyira felfújódik a zacsi, csoda, hogy nem durran ki. Ja, és tényleg igaz az, hogy a zacsiba tett széntabletta jó a szagok ellen?
Köszi a segítséget

Ági

Nincs jelen

#878 2008-12-12 18:55

sanvito
Tag

Szia Ági !

Igen, én írtam, a felfújódás és a szagok ellen is jó. (A sztómás nõvér ajánlotta...)
Én elõbb bioboltban vettem, aztán késõbb már az IKEA-ban a shop-ban. (most is van itthon, azóta is iszogatom...)

Tényleg beválik, más is kipróbálta, és tényleg jó...

Nekem  Convatec 2 részes zacsim volt, abban gyárilag benne van a szénszûrõ, így azzal nem volt gond. (Csak akkor fújódott fel ha a fürdésnél ráragasztott tapaszt elfelejtettem leszedni...)

Viszont szigorúan betartottam és most is még tartom a diétát, (sztómazárás után közel 7 hónappal, tudom, már nem kellene, de óvatos vagyok és nem is megy még minden) így kevés ilyen problémám volt.

Itt van a diéta (amit követtem) és a jó tanácsok...

http://www.szondataplalas.hu/dietak/bet … le_hid=182

Remélem találsz hasznos tanácsokat !!!!

Pussszz :):):)

Szép napokat !

Nincs jelen

#879 2008-12-13 09:01

Ági
Tag

Kedves Sanvito, köszönöm a segítséget. Nekem egyrészes egyszerhasználatos zacsim van, ebben is van szénszûrõ, de sokszor kevésnek bizonyul. A szörpöt mindenképpen kipróbálom, és a megadott oldalon is körülnézek.

Pusz

Ági

Nincs jelen

#880 2008-12-13 13:03

maszat
Tag

Sajnos múltkor rosszat írtam. Nem inkontinens, hanem kontinens stoma kialakítására lát lehetõséget a belgyógyászom. Tudna nekem errõl valaki bõvebben tájékoztatni? Például,hogy mi is ez, hogyan mûködik? Elõre is köszönöm!

Nincs jelen

#881 2008-12-13 16:03

Györgyina
Tag

Kedves Sanvito.

Végig olvastam a topikban az írásaidat. Most meg vagyok döbbenve, nem is tudom mit írnatnék Neked. Hogy bátor, kirartó vagy ez olyan közhely. De talán igy tudom kifejezni nagyrabecsülésem. Tudom, hogy nincs választás, de az nem mindegy, hogy ki hogy áll hozzá. A hozzáállásod példamutató. Lisa segítsége biztosan sokat segített. Arany kis Lisánk még olyan fiatal, de már milyen tapasztalt.
Hát sikerült jónak panaszkodnom a számítógéppel kapcsolatban. Az, hogy számítástechnikus vagy az nekem olyan, mintha atomfizikus lennél. Így nekem is van remény, hogy legalább egy alapszinten megtanulom kezelni a dolgokat.

Kedves Ágnes
Sok sikert az Életedben és a munkádban, jó egészséget, soha ne kelljen még egyszer átélni a leírt dolgokat.

Minden Sorstársunknak ezt kívánom                                                     Györgyinya

Nincs jelen

#882 2008-12-15 13:59

Ági
Tag

Kedves Györgyinya, köszönöm a biztató szavakat, dolgozom az ügyön -:D
Hétvégén párommal egy karácsonyi buliban voltunk. A mûtét óta elõször voltam olyan emberek között, akik nem tudják, mi is a helyzet velem. És nagyon jó érzés volt, és jót tett az önbizalmamnak újra érezni azt, hogy nem vagyok más, mint a többiek. Abban biztos vagyok, ha tudták volna, hogy sztómám van, egészen másképpen viszonyulnak hozzám, így azonban én is csak egy voltam közülük. Nagyon jól éreztem magam, bûnöztem is egy kis halászlével meg némi vörösborral, de minden a legnagyobb rendben volt és van.
Tündi, mi van veled, használ a Remi? Remélem, igen, és már sokkal jobban vagy.
Puszi mindenkinek

Ági

Nincs jelen

#883 2008-12-15 14:51

Tünde
Tag

Szia Ági,

Örülök, hogy jól vagy. Pénteken végre megkaptam a remit, kis eredménye van már , de már nem olyan mint régen, kezdek immunis lenni rá. Azért jobban vagyok, és én is bûnöztem a céges bulin halászlével.:)
puszi majd írok priviben.

Nincs jelen

#884 2008-12-15 17:07

Ági
Tag

Fúúú, micsoda bûnös lelkek....:))))
Deluigi, teljesen igazad van, ez a helyes kifejezés...köszi.

Nincs jelen

#885 2008-12-15 17:56

Ági
Tag

Ismét egy kérdés.
Éjszakánként nehezen alszom el, mert olyan " rossz érzés " van a lábszáraimban. Olyan, mintha el akarna zsibbadni, meg kellemetlenül könnyûnek érzem õket. Ismerõs ez valakinek? Vajon mi okozhatja?

Nincs jelen

#886 2008-12-16 10:30

arpapa
Tag

Ági!

a kalcium hiány is produkál ilyen tüneteket, de ki tudja...

milyen gyógyszereket szedsz? valamelyik mellékhatása, esetleg?

legjobbakat!

üdv:á

Nincs jelen

#887 2008-12-16 14:49

Ági
Tag

Arpapa, köszi a gyors választ. Csak a Pentasa granulátumot szedem jelenleg, de ez a jelenség már a gyógyszerszedés megkezdése elõtt is fennállt, tehát nem hinném, hogy mekllékhatás lenne. A kalciumhiány már inkább, az állapotomból és a koromból kifolyólag is. Megpróbálom a kalciumtablettát, talán segít. Még egyszer köszi, jó egészséget.

Ági

Nincs jelen

#888 2008-12-19 13:47

Ági
Tag

Ismét ügyi voltam :-D

Vettem áfonyaszörpöt 4 napja, ittam is buzgón, és vártam a hatást, de sehol semmi...na, gondoltam, errõl ennyit. Aztán akadt egy okos gondolatom, mondom magamnak, hátha az a baj, hogy alacsony a szörp gyümölcstartalma, nosza, nézzük meg. Megnéztem. Aztán 10 percig röhögtem magamon. Ugyanis gyümölcstartalma egyáltalán nincs, van viszont benne aroma, meg édesítõszer. Miután alaposan kirötyögtem magam, elhatároztam, ha legközelebb Pesten járok, bemegyek az Ikeába, és ott veszek szörpöt. Igaz, kicsit messze van, de abban legalább van tartalom ( mármint a szörpben ) :D

Nincs jelen

#889 2008-12-19 15:18

sanvito
Tag

Szia Ági !
Én elõször “igazi” áfonylét vettem (kéket és vöröset) bioboltokban, gyógynövényboltokban.
Nem olcsó, de boltja válogatja....
Késõbb áttértem az IKEA-sra, azt 1:6-hoz kell hígítani. (most megnéztem, 30 % a gyümitartalma).
Nekem a sebész, a sztómás nõvér és a kórházi dietetikus javasolta evés után a szagok és a felfújódás ellen, de késõbb abban a  cikkben is megtaláltam, amit küldtem neked.....

pusssz :):):)

Nincs jelen

#890 2008-12-19 19:23

Ági
Tag

Hát igen, emlékeztem rá, hogy az Ikea-ban vetted, de annyira megörültem, hogy itt vidéken is kapható ilyesmi, hogy azonnal rávetettem magam. Még jó hogy csak egyet vettem...:D

Pusza!

Nincs jelen

#891 2008-12-20 13:42

Ági
Tag

Sziasztok!
Nézelõdtem a neten, és érdekes dolgot olvastam. Az egyik sztómás oldalon egy beteg azt írja, hogy az egyrészes zsákján a szénszûrõt õ csak akkor ragasztotta le, ha ment valahova. Nõvérként a betegeknél mi minden csere elõtt leragasztottuk a szûrõt, és ha  szükséges volt, kiengedtük a gázokat. És itthon ugyanígy csinálom. Most akkor ez a helyes, vagy elég csak akkor feltenni a ragasztócskát, ha megyek valahova?

Pusz

Ági

Nincs jelen

#892 2008-12-20 15:35

sanvito
Tag

Szia Ági !

Én csak akkor ragasztottam le, ha véletlenül a zsákkal együtt zuhanyoztam. (néha olyan is volt)
Mondjuk a CONVATEC cuccoknál ez volt írva a "használati utasításban".

A "gáz" csak akkor volt, ha a tapaszt elfelejtettem utána leszedni.... :/ Na akkor aztán felfújódott a zsák !

Máskor sosem volt leragasztva, pedig 3 hónapig dolgoztam is vele, egy több személyes irodában....

pussszzz

Szerkesztette: sanvito (2008-12-20 15:37)

Nincs jelen

#893 2008-12-25 13:12

Lisa
Tag

Maszat akkor most végleges lesz a sztómád? Eltávolítják a végbelet is????

Nincs jelen

#894 2008-12-26 01:19

sziszi32
Tag

Sziasztok, nagyon régen jártam erre, de azóta is "közétek" tartozunk... Szóval, Danikának még mindig megvan a sztómája, de elvileg január 20-án sztómazárás van. Azért elvileg, mert a mûtéteit folyamatosan halasztani kell, mindig akad egy kis orrfolyás, vagy ha más nem, akkor egy kis hugyhólyag-gyulladás.  :D
Aki nem volt roornál, annak irom ezt az infót. :D :D
Mostanában napi két zacsi az átlag (convatec egyrészes), de már rutinosan kezeljük, nálunk senki nem mondja a gyógykellékesben, hogy ennyi vagy annyi jár, hanem mindig rendelnek, ha kérünk. Ezt nem dicsekvésképpen mondom, hanem megdöbbenéssel konstatálom, hogy lehet megszabni, hogy mennyi LEGYEN az elég...
Szóval, készülünk a mûtétre. Igazából nem tudom elképzelni, hogyan lesz utána, hiszen már annyira megszoktuk, hogy õ "ilyen". De ennyi bajunk legyen!
Mindenkinek kellemes ünneplést!

Nincs jelen

#895 2008-12-26 14:25

maszat
Tag

Lisa. Dec. elején voltam MR-en és ennek eredménye alapján döntöttünk úgy az orvosommal, hogy jobb lesz, ha a végbelet is eltávolítják. Eddig is tudtam, hogy ez hamarosan eljön, de most hogy realizálódott meg vagyok ijedve egy kicsit. A mûtét jan. 10-én lesz. Beszéltem a sebésszel, hogy mi a véleménye a kock-reservoir-ról, de azt mondta, hogy ez a mûtéti módszer "nem jött be".

Nincs jelen

#896 2008-12-28 09:21

Lisa
Tag

Szia Kedves maszat!
Ha e kell távolítani a végbelet akkor arra bizonyosan nagyon nagy okuk van, és ha Te számítottál már rá (én is fél évig vártam erre a hírre, vártuk a javulást, de a lelkem mélyén tudtam, hogy ez lesz) akkor jobb lesz ha már túl leszel rajta.
Nos tudom, hogy ez egy visszafordíthatatlan lépés, de akkor ezek szerint muszály és ha muszály feleslegese tovább reménykedni meg várni.
Így teljesen tiszta lesz, hogy ez van és kész.
A  félelem , vagyis ijedség meg teljesen természetes, és mit ne mondjak elég közel is van. De azt tudod, hogy nem Te vagy az egyetlen aki "így járt" ez nem vígasz talán remény egy kis együttérzésre.
A mûtéttõl nem érdemes félned az olyan, mint amilyen volt az elsõ vagy a többi elõzõ, talán még kevésbé fájdalmas. Érzéstelenításre meg utána a fájdalomcsillapításra figyelj és mondogasdd folyton.
És ezek után muszály lesz Neked a legmegfelelõbb sztómazsákot meg mindent megtalálni, ne hagydd Magad a nõvérnél se! Addig menj ameddig megtalálod azt ami a legmegfelelõbb, hogy teljes életet tudj élni.
Azt a mûtéti megoldást amit írtál még nem hallottam, max. csak itt. Én úgy tudom, hogy vékonybélsztómásoknál nehezebb bármi féle tartály vagy egyébb más megoldás, de mint mondom ebben nem vagyok otthon nem tudom.
Azért most próbálj még egy picit kikapcsolni, Újévezni és pihenni lelkileg nem is nagyon kell készülnöd mert ahogy a szavadból kiveszem, ezt Te tudtad :(
Kívánok sok erõt, kitartást az elkövetkezõ egy hónapra (és tovább az életedben mindig) és tudod bármikor ha van vlmi, kérdés-kérés csak írj, itt úgy is sokan segítenek, aztán meg priviben is nyugodtan. Váro, hogyan vált be a "cucc" :D

Nincs jelen

#897 2008-12-28 10:55

Ági
Tag

Kedves Maszat, legyél továbbra is ilyen erõs és kitartó!!! SIKERÜLNI FOG, ÉS NEM LESZ SEMMI BAJ! Sok mindent végigcsináltál már, ezt is végig fogod. És legalább - remélhetõleg - vége lesz. Csatlakoznék Lisához, ide bármikor, bármirõl nyugodtan írgatsz, itt biztos minden kérdésedre választ, minden félelmedre megnyugtatást kaphatsz.
Szerintem talán még jó is, hogy ennyire közel az idõpont, legalább nem kell hosszú hónapokat végigaggódnod.
Az addig hátralévõ idõben pedig próbálj kicsit lazítani.
Pusz

Ági

Nincs jelen

#898 2008-12-29 19:44

maszat
Tag

Kedves Lisa és Ági! Köszönöm a biztató szavakat, nagyon jól estek. Úgy gondolom igazatok van: itt a szilveszter még bulizok egy jót, aztán jöjjön aminek jönnie kell. Így utólag belegondolva úgy gondolom már korábban meg kellett volna ezt lépnem, de most már mindegy. Nagyon jó, hogy itt veletek bármit meg lehet beszélni és a családomra, barátaimra is bármikor számíthatók. Ez is sok erõt ad nekem.

maszat

Nincs jelen

#899 2009-01-01 13:54

Tomi83
Tag

Boldog új évet mindenkinek!

Nincs jelen

#900 2009-01-01 21:39

Lisa