#901 2009-01-03 00:45

sziszi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Látod, drága Lisa, hogy jogosan irtam, amit... ? :(

Nincs jelen

#902 2009-01-06 18:19

maniac8001
Tag

Sziasztok!
Édesanyámnak kb 3 hete van sztómája, elvileg ideiglenesen. Kérdésünk bugyuta, de nem nagyon van, akitõl kérdezhetnénk, így itt teszem fel: nem vagyunk tisztában vele - lehet olyan hogy a bélcsonk becsúszik..?? vagy csak összemegy? Nagyon örülnénk, ha valaki nagyon kedves "tapasztalt" emberke tudna ilyen bugyuta, de alapvetõ kérdésekben segíteni...Elõre is köszönöm! Andi

Nincs jelen

#903 2009-01-06 19:24

Ági
Tag

Szia. Egyáltalán nem bugyuta a kérdésed, bennem is felmerültek néha hajmeresztõ gondolatok, amikrõl aztán kiderült, hogy nem is annyira hajmeresztõek...nekem október 15. óta van vastagbélsztómám, és néha kicsit fura dolgokat mûvel, van, hogy nagyon megduzzad, van, hogy egész kicsire " összefonnyad ", de semmiféle gondot nem okozott eddig, csak a sztómazsák nyílását kell idõnként az épp aktuális méretéhez igazítanom. Tehát összemenni tud, és úgy tudom, becsúszni is, de arról nincs tapasztalatom. Olvasgassátok ezt a fórumot, sok jó tanácsot fogtok találni, és bármikor szívesen segítünk.
Amúgy a kezelõorvosa nem adott semmiféle felvilágosítást errõl az állapotról?
Pusz
Ági

Nincs jelen

#904 2009-01-06 19:29

maniac8001
Tag

Szia Ági :)
Örülök, hogy írtál, nagyon köszi! Hát tudod, épp azért írok ide, mert kb egyszer mutatták meg neki, mit tegyen, hogyan cserélje, de a doki számát sem tudjuk, hogy egyáltalán bármit is kérdezhessünk...kb semmitse mondtak el...azért izgulunk, mert én még csak most láthattam elõször, eddig nem engedte meg, és nem tudom összehasonlítani, de szerintük, anyukám és apukám szerint mintha becsúszott volna...szombaton megy kontrollra, de hogy addig mit tegyünk, nem tudom. Na mindenesetre köszi, hogy megnyugtattál félig, ezt az "összemenést" mi is tapasztaltuk:) Bízunk benne, hogy "csak" összemenés :) Minden jót neked!
Andi

Nincs jelen

#905 2009-01-06 20:32

sanvito
Tag

Szia Maniac8001 !

Nekem is az volt a tapasztalatom hogy a sztóma "önálló" életet él, de tudni kell, hogy kb. a mûtét után 6-8 héttel éri el az "igazi" állapotát. Létezik besüllyedés valóban, ezért a sztómába a mûtétkor szoktak beletenni kiemelõ lapocokat. (nekem pl. már a klinikán kiesett...)
Szerintem szombatig semmit se tegyetek, de leginkább NE AGGÓDJATOK !!!!!

Nem lesz semmi baj, csak "õsztómaméltósága" játszik az egyébként is megviselt idegeivel az embernek !
Én is hívtam emiatt a sztómás nõvért egyszert vasárnap este 11-kor (biztosan örült nekem :)), de igaza lett és nem volt semmi gond.... Így lesz nálatok is, majd meglátod !!!!

Szia :):):)

Nincs jelen

#906 2009-01-06 20:35

sanvito
Tag

Még valami: itt a sztómás fórumon nagyon sok tapasztalatot, jó tanácsot találtok, olvassatok, keressetek a keresõvel is !
Ha mégis kérdeznétek, szívesen válaszolunk mindannyian, sztómások és "volt-sztómások", itt is, priviben is !

:)

Nincs jelen

#907 2009-01-06 20:46

maniac8001
Tag

Köszi :):):) Jó látni, hogy ismeretlenül is segítetek:) Igyekszünk nem aggódni...Jó éjt nektek!

Nincs jelen

#908 2009-01-06 22:02

Ági
Tag

Azért az nagyon elszomorít, hogy így küldenek haza beteget a kórházból, mindenféle segítség és felvilágosítás nélkül, tudatlanul...nekem annak ellenére sokat segítettek a mûtét után a kórházban, hogy tudták, hogy nõvér vagyok. De fel a fejjel, itt vagyunk és segítünk!!
Szép -és nyugodt - álmokat!

Nincs jelen

#909 2009-01-07 15:55

Ági
Tag

Na így meg aztán pláne elszomorít...ha orvosilag nem is, azért emberileg belegondolhatnának a helyzetünkbe...Szerencse hogy itt vagyunk egymásnak, nem? :D

Nincs jelen

#910 2009-01-07 17:10

Ági
Tag

Márpedig orvos létére igenis illene többet tudnia errõl, ha meg nem tud, akkor irányítson át máshoz. Nem elég a magam baja, még én keresgéljek? Amúgy meg akartam Tõled kérdezni, neked nem okozott nehézséget másik orvost keresni? Mert én azt vettem észre, hogy egyrészt nem szeretik más betegét átvenni, másrészt meg nagyon védik egymást. Én pl. a mûtétem után majdnem 2 hónapig képtelen voltam elérni a gasztrós orvosomat, és mikor felhívtam a sebészt, aki mûtött, hogy ajánljon nekem valakit, akit el is tudok érni, hát majdnemhogy leszedte a fejemet, pedig amúgy egy nyugis pasas. Merthogy vegyem tudomásul, hogy minden orvos nagyon elfoglalt, stb, stb. Azóta persze megoldódott ez a probléma, de meglepett a sebész reakciójának hevessége.

Nincs jelen

#911 2009-01-07 18:54

Ánya
Tag

Ági!

Nekem sem volt soha gondom  az orvos váltással. :D Minden gasztrós szívesen fogadott és elfogadta, hogy a másik orvos már nem tudott megfelelõ gyógymódot ajánlani. A gasztrós orvosom, akit 23 éve megtaláltam , ellenben nagyon a szívére vette, hogy más sebésznél is érdeklõdtem a teljes vastagbél eltávolító mûtétem elõtt, nemcsak annál, akit õ ajánlott. Most  a sikeres mûtéteim óta már értem miért. Ugyanis õk konzultáltak egymással, együtt látogattak meg az intenzíven. Megbeszélték a mûtétemet. Most a gasztrós doki fantasztikusan gondoz a mûtétem óta. Mármint a sztómazáróm óta!! Szóval egymáshoz ragaszkodnak, én így vettem észre!!! Ez azonban az én példámban az érdekemet is szolgálta! :D :D

Szerkesztette: Ánya (2009-01-07 18:55)

Nincs jelen

#912 2009-01-07 20:30

Ági
Tag

Még szerencse, hogy azért vannak pozitív esetek is. Amúgy az osztályon is, ahol dolgozom, észrevettem ezt a " rivalizálást " az orvosok között, de ezek szerint ez inkább emberi, mint szakmai rivalizálás. És hát végül is az én esetemben a sebész is védeni próbálta a gasztrós érdekeit, annak ellenére, hogy teljesen máshol dolgoznak, és személyesen nem is ismerik egymást.

Nincs jelen

#913 2009-01-07 20:31

Ági
Tag

Ja, és ami a lényeg, az összes orvos, aki kezel, mindent megtesz a gyógyulásomért, és ez a legfontosabb.

Nincs jelen

#914 2009-01-08 18:15

Lisa
Tag

Kedves maszat!
Nem tudom, hogy mikor kell befeküdnöd, lehet már benn is vagy, de szerettem volna, hogy tudd, hogy nagyon, de nagyon sokat gondolok Rád és emlegetlek. Lélekben Veled vagyok, teljes mértékben tisztában vagyok vele , hogy milyen.
Szurkolok, légy ügyes és KITARTÓ! És tudd, hogy itt várunk, értesíts!
Sok ERÕT kívánok Lisa

Nincs jelen

#915 2009-01-10 19:30

maszat
Tag

Kedves Lisa!
Sajnos szombaton lett volna a mûtétem, de mégsem munkanap így elhalasztották. A prof., aki mûteni fog szerintem nem látja sürgõsnek a dolgot és az új idõpontot február 3-ára kaptam csak. Nagyon rosszul jött ki a dolog, mert már felkészültem rá testben-lélekben, erre így jártam.

Nincs jelen

#916 2009-01-11 07:26

Lisa
Tag

Nos Kedves maszat. nagyon-nagyon sajnálom! Érdemes lenne Roor-topicját megnézni a hsz-aimat, mert én detto így jártam az októberi mûtétemel, már be is feküdtem és akkor szóltak, hogy hoppá eltolták csak a dokik elfelejtettek szólni...no bumm. Tudom milyen rossz, de biztosan így kellett lennie. Ánya mondta, hogy vlmiért így kellett lenie és az lesz a megfelelõ alkalom hidd el. Én is így érzem !!! Csak fel a fejjel, nagyon szurkolok és várom, hogy jelezz milyen  a cucc, bár bizit nem jó, de akkor meg meg kell találni a megoldást és további alternatívákat keresni!
Most akkor viszont megint kaptál három hetet, hogy gondtalanul élhess, moziz, bulizz!!! Tessék kihasználni, megéri, jókat egyél :D
KITARTÁST!!!
Lisa

Nincs jelen

#917 2009-01-11 11:43

Ánya
Tag

Kedves maszat!
õszintén sajnálom, ami veled történt!! Hihetetlen mennyire nem gondolnak bele az orvosok a lelkünkbe!! :(
DE!! Ha már, akkor..............
Csak Lisát tudom ismételni, mindenben és abban fõleg, hogy ami belefér az elkövetkezõ idõben. :D :D
Ajándék ez az idõ, tekints úgy rá :D :D
persze elõtte sírassad el a mostani elmaradt alkalmat, de utána.................Mindent bele!!!

A kitartás mellé még a türelmet társítanám, bár az alap, ha már mûtöttek!  :D

Ánya

Nincs jelen

#918 2009-01-11 11:54

Ági
Tag

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, melyik orvosnál lehet sztómazsákot kérni. Merhogy kezd kifogyni a készletem, amit a mûtét után a sebészeten kaptam. Kedden megyek a gasztróshoz, remélem, õ is adhat, nem csak a sebészet, ami egy másik kórházban van. Az a baj, hogy vidéken lakom, nem tudok mindennap bemenni Pestre. Azt is hallottam, hogy receptre is adnak zsákot. Légyszi, homályosítsatok fel, hogy is megy ez a dolog. Köszike.
Kedves Maszat, véletlenek nincsenek, annak, hogy elmaradt a mûtét, valami komolyabb oka volt, mint a munkaszüneti nap, de ne csüggedj. A másik idõpont is hamarosan eljön. Addig pedig csak fel a fejjel.
Pusz
Ági

Nincs jelen

#919 2009-01-11 12:38

sanvito
Tag

Szia Ági !

Nekem egyszer a klinikai sztómás-nõvér adott a klinikai készletbõl.
Próbáltam egyszer venni (szombaton) egy gyógyszertárban ahol gyógyászati segédeszköz is van, de csak megrendelni lehetett.
Így kivártuk a hétfõt és a CONVATEC boltjában vettünk. (szerencsére kitartott a készlet a sztómazárásig, így nem is kellett volna...... jahhhh de ezt persze ki tudta elõre?)

Felírni nem tudtak már, mert sajnos elhasználtam az idõszakra "járó" kontingenst. (3 hónapra kaptam meg az adagomat, de sajnos a kezdeti ügyetlenkedések miatt nem tartott ki 3 hónapig... :( )

Szia

"Problémamentes" napokat !!!! :):):)

Nincs jelen

#920 2009-01-11 13:04

Ánya
Tag

Szia Ági!

Nekem is a kórházban adtak, szerencsére eleget.
A sebészetet tartom valószínûnek, ahol sztómásnõvérek vannak. Inkább ott lesz a forrás :D

Nincs jelen

#921 2009-01-11 13:21

Ági
Tag

Köszönöm szépen a segítséget. Sanvito, azt még megkérdezném, hogy mennyit kellett fizetned a zsákokért, ill. ha nem volt felírva, akkor hogyan adták ki Neked?
Pusz
Ági

Nincs jelen

#922 2009-01-11 15:36

andi72
Tag

Sziasztok!

Elámultam Ági kérdésén, és azon, hogy még a "régi" sztómaviselõk sem tudják, hogyan lehet zsákhoz jutni.
Recept felírási jogosultság: sebész szakorvos, urológus szakorvos, onkológus szakorvos, rehabilitációs szakorvos, gyermeksebész szakorvos, nõgyógyász szakorvos, a szakorvosok javaslatára háziorvos    - szó szerint a rendeletbõl.
A sztómaterápiás nõvérnek, de fõleg az orvosnak ezt minimum tudni kell.
Tehát gasztros osrvos nem írhatja Ági!
Javaslom,nézd meg a zárójelentésedet, hogy az epikrizis a végén tartalmazza-e a javaslatot, ha nem vedd fel a kapcsolatot a nõvérrel vagy az operáló orvossal, mert õ írhatja, vagy javasolhatja!
A sztómasegédeszközök majd mindegyike 100 %-ban TB támogatott, néhányért fizetni kell, de ezeket is tudnia kell a fent említetteknek.

Andi

Nincs jelen

#923 2009-01-11 15:52

sanvito
Tag

Szia Ági !

Én a 3 havi adagot megkaptam már a klinikán, az teljesen ingyen volt.
Amit vettünk (pár db) nem volt olcsó, de hát "vészhelyzet" volt, muszáj volt megvenni ! (sztómazárás elõtt 3-4 nappal)
Nem tudom pontosan az árát, a Convatec bolt holnap biztosan ad infót....

Sajnos nekem felírni nem lehetett már, hiába mentem volna bárhová (mert nem telt le akkor még 3 hónap...) 3 hónap elteltével a Klinika ismét írt volna fel, de erre már nem került sor. szerencsére...
Amim maradt, visszavittem a klinikára, hogy tudjanak segíteni majd más "bajba jutottakon" is, végül is én is így kaptam egyszer 5 db-ot, nagy kincs volt !!!! :)

Nincs jelen

#924 2009-01-11 15:56

Ági
Tag

Kedves Andi, köszönöm a tájékoztatást. Az a baj, hogy a mûtét után ugyan adtak egy nagy halom zsákot meg egyebet, de arról sajna nem esett szó, hogy mi a teendõ, ha fogyni kezd a készlet. A zárójelentés végén sincs errõl semmi. Akkor viszont nincs más hátra, a Margitba is be kell bumliznom. Még egyszer köszi.
Ági

Nincs jelen

#925 2009-01-11 20:01

viliva
Tag

Kedves Ági!
Nekem a háziorvosom írja fel a zacsit.3 havonta jár 180 db.A gyógyászati segédeszközök nevü bolt pedig megrendeli nekem,persze a receptet elõbb kell odaadnom ,de most hallottam,hogy a Convatec cégnek van üzlete is és ott is megkaphatod ,ha viszed a receptet .Ja és ez mind ingyen!

Nincs jelen

#926 2009-01-11 21:06

Ági
Tag

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!
Pusz
Ági

Nincs jelen

#927 2009-01-13 17:35

Ági
Tag

Ma voltam a gasztrósnál, és csupa- csupa jó hírt mondott! A vérkép majdnem tökéletes, csak némi vashiányom van, de semmi jele sem a gyulladásnak, sem a Chronnak. Március elején lesz endoszkópia, ha nincs ott sem baj, sem szûkület, akkor talán március végén mehet a zárómûtét. Ja, és Immurant sem kell szednem, azt mondta, hogy az utóbbi hónapokban csak rossz tapasztalatai voltak vele, és az én esetemben hálistennek semmi nem indokolja a szedését. Csak vasat meg probiotikumot kell szednem. Úgyhogy NAGYON HAPPY VAGYOK!!!
Pusz
Ági

Nincs jelen

#928 2009-01-13 17:49

Lisa
Tag

Kedves Ági, nagyon örülök a jó hírednek!!!
Érdemes ide jönni elhiheted :) Lassan már három zárómûtéten "vagyok" túl Veletek, szurkolok Nektek, hogy minden jól menjen!!!!
Seol: hol vagy, merre  vagy? Szoktál még figyelni minket?
Többi topicba "otthon levõ" emberek: remélem, hogy jól vagytok. Jó érzés látni nap mint nap Ányát, Sanvitot ahogy élik az életüket és csak úgy hipp-hopp letudtak két ilyen mûtétet!
Tessék vigyázni Magatokra,      maszat Neked továbbra is kitartást és a mûtétig duhajkodni ám :D
Sziszi: remélem, hogy a Ti zárótok is meg lesz MINDEN gond nélkül minnél hamarabb!!!
Mindenkinek üdv. Árpi Neked külön puszi, remélem jól vagy!!!!

Lisa

Nincs jelen

#929 2009-01-13 17:56

Ánya
Tag

Ági!
Ez a jó hír!! Gratulálok!! Hamar elrepül az idõ a zárómûtétedig!!

Nincs jelen

#930 2009-01-13 18:36

Ági
Tag

Köszönöm szépen Nektek!!!! Tõletek is nagyon sok erõt és pozitív energiát kaptam, és kapok. Jó veletek.
Pusz
Ági

Nincs jelen

#931 2009-01-13 20:06

sanvito
Tag

Szia Ági !

Most tévedtem ide, gratula, remélem te is hamarosan csatlakozol az "éltünk sztómával" (de nem felejtjük :)) csapathoz !!!!!

Drága Lisa !

Figyellek és követlek ám titokban !!!! Millió pussszzz ! Tényleg: Seol hol lehet???

Mindenkinek !

Javulást, jobbulást, gyógyulást, HOLNAP NAGYON VIGYÁZZATOK AZ UTAKON !!!!!! :/:/:/

Nincs jelen

#932 2009-01-14 20:50

Seol
Tag

Sziasztok Boszik :)
Szia Mindenki :) Újak és régiek :)
Tudom.. fene a képemet, hogy nem jártam erre... :( szánom bánom bûnömet :(
Látom Ti jól vagytok! Örömködök neki :)
Holnap megyek tükrözésre! Ha jó az eredmény, akkor hétfõn vissza zárnak.
Kérnék szépen egy kis boszi biztatást :)
Mert ugyi... Egyedül nem megy!!!

Nincs jelen

#933 2009-01-15 07:41

Ánya
Tag

Szia Seol!!
Jó, hogy jöttél, jó hírt hoztál!! :D :D
Akkor a mai tükrözésrõl kérek beszámolót, hogy illõ módon tudjak rád gondolni hétfõn!!
A boszibiztatás tõlem mostangól indul feléd!! :D Csak el ne csússzon ebben a fránya idõben :D :D

Kicsit írhatnál részletesebben magadról persze, ha van hozzá kedved! :D :D

Nagyon örülök neked!!
:D :D :D :D :D

Szerkesztette: Ánya (2009-01-15 07:42)

Nincs jelen

#934 2009-01-15 10:00

Ági
Tag

Hajrá Seol!De jó, hogy megint köztünk vagy!! Drukk- drukk Neked ezerrel, aztán kérjük szépen a beszámolókat!! Sok puszi Neked!!
Ági

Nincs jelen

#935 2009-01-15 10:13

sanvito
Tag

Szijjjjjaaaaa SEOL !

Már nagyon hiányoztál ám, és komolyan aggódtunk !!!!!

Nagyon-nagy szorítás és mágia megy hétfõre !!!!! Naná !!!!

Pusszz :):):):):):):):):):)

Nincs jelen

#936 2009-01-15 10:33

Ági
Tag

Megoldódott a " zsákhelyzetem ", telefon ment Margitba Erikának, aki az ottani sztómásnõvér, felvette az adatokat, és mivel ugyi én vidéki versenyzõ vagyok, kiküldik a cuccost postán. Ha tudtam volna, hogy ez ilyen egyszerûen elintézhetõ, nem vacakoltam volna annyit. Szóval helyzet megoldva. Még egyszer hajrá Seol!!
Pusz
Ági

Nincs jelen

#937 2009-01-15 12:19

pötyi
Tag

Szia!
Én 22 éve vagyok beteg 2002-ben elzárodott a vastagbelem és a mûtét után nekem is 10 cm marat belõle és még a vékonybélbõl is kivettek 15 cm-t de nincs stomám. Viszont továbbra is szedem a gyógyszereket. Most vesekõ mellékhatással küzdök.

Szerkesztette: pötyi (2009-01-15 12:22)

Nincs jelen

#938 2009-01-16 18:47

Seol
Tag

Szia Boszik és Mindenki :)
A tükrözés jól sikerült :) Én nem így éreztem... Volt jajajjjjjjj. Hõsiesen be valóm.. Elsírtam magam, annyira rossz volt :( De túl vagyok rajta :D Rohantam az osztályra hogy akkor mehet a mûtét hétfõn.
Na nem! 15 mûtéttel vannak elmaradva. Kerültem váró listára!
Most minden nap délután 4-töl telefonálgatok a kórházba, hogy ki vagyok e írva másnapra. Itt ülök az össze pakolt táskámon és várok és várok és várok. Csudi jó dolog!
Ami még az izgi benne... A sebész azt mondta hogy nekem két nappal elõtte kell be menni a kórházba, mert elég car lett az elõzmények miatt a szívem és a tüdõm, és azt is be kell állítani a mûtétre.
Na akkor ez most úgy néz ki, hogy... Csütörtökön telefonálok hogy pénteken mûtenek e, mert akkor szerdán be kell mennem!
Jó mi?
Nincs kölcsön egy idõ gépetek?:D:D:D

A

Nincs jelen

#939 2009-01-16 21:45

Lisa
Tag

Seol váááá ez tök jóóóóó nagyon-nagyon jó hír !  MOST MÁR TÉNYLEG JELENTKEZNI ÁM!!! Ez nem kérés hanem parancs!!!!!
Idõgép, minek az??? Elmegy ez ne izgulj!
És pusz Neked

Nincs jelen

#940 2009-01-16 23:48

juc80
Tag

Sziasztok!

Ismét egy újonc... Ha engem is úgy fogadtok, mint eddig mindenkit, akkor azt hiszem jó helyen járok :)
Akkor leírnám  a mi storynkat, ugyanis nem engem érint hanem a páromat.
Ma mûtötték és állítólag ideiglenes sztómát kapott. Kb 5 éve kezdõdött nála az egész, akkor mint már tudjuk aranyérrel félrekezelték...
Aztán most decemberben sipollyal mûtötték hó elején, majd lett még egy hó végére, de ez már ki is lukadt, amit aztán újra mûtöttek. Ez után sem javult semmit, sõt...
Na ekkor vittük egy másik korházba, itt próbálták kezelni, de aztán megállípították, hogy csak a sztóma, a tehermentesítés a megoldás.
Bátorítom, mellette vagyok, teszem, amit kell, de baromira félek nem tagadom.
Annyi kérdésem lenne... Mire hazajön addigra le kell doktoráljak a témából, hogy segíthessem és megkönnyíthessem életét! Ezért gondoltam Rátok!
Neki vékonybél sztómája van. Ez a jobb vagy a rosszabb? (állítólag a vékonybél teljesen ép)
Mennyi az esély arra, hogy ideiglenes helyett végleges lesz?
Dolgozni fog tudni a zárómûtétig?
Eddig Crohn volt megállapítva nála, de most azt mondták, hogy lehet hogy inkább colitis? Ez olyan könnyen összetéveszthetõ betegség?

Várom válaszotok!

Köszönettel: Juc

Nincs jelen

#941 2009-01-17 08:42

Ági
Tag

Kedves Juc, üdv köreinkben. Nagyon szép, amit a párodért teszel. Ide nyugodtan jöhetsz- jöhettek bármikor, mindig fogtok segítséget találni.
Amíg a kórházban van, tessék kérdezni, kérdezni és kérdezni. Orvost, sztómásnõvért, betegtársakat, mindenkit. Még akkor is, ha az adott kérdés " butaságnak " tûnik számotokra. Ezekben a napokban a sztómásnõvér nagyon sokat segíthet Nektek. Mivel nekem ideiglenes vastagbélsztómám van, a vékonybélsztómáról nem sokat tudok, de majd õk is jönnek, segítenek :D. Ha a vékonybél teljesen ép,akkor biztos lesz zárómûtét is. Ha olyan a munkája, ami nem megerõltetõ, nem fizikai, akkor dolgozhat is, ha a dokik engdik neki, és jól fogja érezni magát, de ezt nem szabad sürgetni, a gyógyulásra kell koncentrálni, ez most a legfontosabb!
A két betegség eléggé összetéveszthetõ, olyannyira, hogy engem 12 évig colitissel kezeltek, a mûtét elõtt már azt mondták hogy Chron, utána a szövettan alapján meg hogy Chron-Colitis... A colitis a vastagbél betegsége, tehát ha kiveszik a vastagbelet, akkor nem terjed tovább a betegség, míg a Chron az emésztõrendszer bármely szakaszán lehet, általában a vékony- és vastagbelet egyszerre érinti, azaz ha a Chronosnak ki is vesznek egy beteg darabot a bélésébõl, sajnos a betegség visszatérhet egy másik szakaszon.
Jó, ha a Párod tudja, hogy a mûtét után sokkal jobban érzi majd magát, mert megszabadul az állandó fájdalomtól, a hasmenéstõl, a kellemetlen vizsgálatoktól...én október óta vagyok sztómás, de nem tudom, mikor voltam ilyen jól utoljára. Nagyon fontos, hogyan viszonyul a megváltozott helyzethez. Szerintem az a legfontosabb, hogy próbáljon a sztómára úgy tekinteni, mint egy olyan dologra, ami elengedhetetlen a gyógyulásához ( én momentán egy hétig hozzányúlni se voltam hajlandó a kórházban, annyira utáltam, pedig nõvér vagyok ). Aztán itthon nem volt választásom, egyre jobban belejöttem, és ma már semmiféle gondot nem okoz. Ha úgy érzi, hogy elfogadja a segítségedet pl. egy zsákcserénél, és neked sem okoz gondot, akkor segíts nyugodtan, de ha elzárkózik és nem akarja hogy " úgy " lásd õt, akkor ezt is tartsd tiszteletben. Mindenesetre azt nyugodtan elmondhatod Neki, hogy itt a Fórumon sok sztómás lány- asszony van, ha mi elfogadjuk ezt a megváltozott állapotot, akkor neki is menni fog, elvégre õ egy férfi :)
Kedves Juc, kitartás, Párodnak mielõbbi gyógyulást, várjuk a kérdéseket!
Pusz
Ági

Nincs jelen

#942 2009-01-17 19:06

juc80
Tag

Sziasztok!

Ági! Köszönöm szépen a kedves fogadtatást, a válaszokat és a bíztatást! Igazán jól esett és azt hiszem szükség is lesz rá...
Tegnap mûtötték páromat ugye, de végig is aludta a tegnapi napot. Ma tudatosult benne minden, lelkileg hihetetlenül megviselte.
Aztán jöttek a rosszullétek. Azt mondták neki, hogy mozogni kellene egy picit, de mikor még csak felült az ágyon már rosszul lett, szédült és hányt. És azóta is ez megy egész délután.
Fokozottan hátrányos helyzetben vagyok, mert Õ most több 100 km-re van tõlem és Anyukája van Vele. Ugye nekem dolgoznom kell, hiszen a pénz most igazán kell, ráadásul most költöztünk be 3 hónapja elsõ közös lakásunkba... Csak hogy ne legyen egyszerû és unalmas az élet...
Szóval én holnap megyek majd meglátogatni csak. Remélem örülni fog, mert meglepetés lesz. Viszont félek is, mert elõször még telefonon sem akart velem beszélni. Szóval izgulok...
Ma már a zsákot is megkapta, alaplaposat (azt hiszem így hívják) Mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban? Van jobb annál? Vagy jó az?
Az étrendnél mire kell majd leginkább figyelni?
Most csak ennyi konkrét kérdésem van, de holnap este már majd többet tudok és már látom is Õt.... gondolom akkor majd jön a többi kérdés.

Szép hétvégét Nektek!

Juc

Nincs jelen

#943 2009-01-17 19:58

Ági
Tag

Kedves Juc, ez bizony nehéz idõszak lesz mindkettõtök számára, de végig kell csinálni, hogy aztán hamarosan csak egy rossz álomként emlékezzetek rá...Mert lesz ez sokkal jobb is, biztos vagyok benne. A szédülés és hányás mûtét után természetes, mindig egy picivel többet kell mozogni, felülni, aztán majd ahogy jönnek az elsõ sikerélmények, úgy jön meg az önbizalom is. És abban is biztos vagyok, hogy nagyon fog Neked örülni, de most nagyon türelmesnek kell Vele lenned. Komoly erõpróba lesz, az biztos, de úgy érzem, Ti nagyon szoros kapcsolatban vagytok egymással, ez csak még jobban megerõsít majd, még ha ezt most nem is érzitek.
Az alaplapos zsákot én nem használtam, csak egyszerhasználatost. Az alaplaposnál  csak magát a zsákot kell lecserélni, az alaplap, amihez erõsíteni kell a zsákot, több napig is fennmaradhat a pociján, tehát kíméli a hasán a bõrt. Amit én használok, azt teljes egészében le kell venni, ha érzékeny a has, vagy netán sebes, ez nem túl jó érzés. Ami nagyon fontos, hogy az alaplapon a nyílást akkorára kell vágni, mint maga a sztóma, azaz hogy kényelmesen beleférjen, de ne legyen túl nagy, mert akkor a hasat felmarhatja a széklet. A vékonybélsztómások, ha jól tudom, naponta többször ürítenek viszonylag híg székletet, sztem ezért is kapott alaplaposat, hogy ne kelljen mindig az egész cuccost leszedni magáról. Az sem mindegy, hogy leeresztõs- e vagy sem, mert a leeresztõst le sem kell venni, csak ki kell nyitni az alját lezáró csipeszt, és leengedni a székletet. Érdemes megkeresni a neten a gyártó cég honlapját, és ott megnézni a termékeket meg a leírásokat. Meg zaklatni a sztómásnõvért!!! Meg persze ha idõd engedi, visszaolvasgatni itt a fórumon a Téged érintõ dolgokat.
Az étrendben nem tudok segíteni, de valószínûleg még a kórházban megkeresi majd a párodat egy diétásnõvér, részletesen elmond neki mindent meg ad leírást is az étrendrõl, amit azért nem kell betû szerint venni, majd kitapasztaljátok, mi a jó és mi nem. Azért mondom, hogy valószínûleg, mert nem tudom,minden kórházban így mûködik-e ez a dolog.
Kedves Juc, sok- sok erõt és kitartást kívánok Neked, párodnak pedig mielõbbi jobbulást. És várom a további kérdéseket, amiben tudok, természetesen segítek.
Remélem, a holnapi látogatásnál már csupa jó hírt kapsz majd!
Pusz
Ági

Nincs jelen

#944 2009-01-18 09:55

Tomi83
Tag

Sziasztok mikor volt a sztómás mûtétem akkor csõvek lógtak ki belölem. A fenekembõl ami kijött csõ a helyén most is hol folyik hol pedig eláll a folyadék, pár napja viszont reggel mikor felkellek nagyon folyik.Volt valakinek ilyen problémája? ez begyógyul vagy orvos kell? Mit csinál vele az orvos? Aki tud az segítsen! (mûtét óta már elteltt 7hónap)

Szerkesztette: Tomi83 (2009-01-18 18:31)

Nincs jelen

#945 2009-01-18 10:40

Ánya
Tag

Seol!!
Hurráá!
Idõgépem nincsen, de nagyon tudok rád gondolni és menni fog még a lehetetlen dolog is!!!!
Akkor bármikor megeshet a záró!! Nagyon jó!!!!
Kérlek, írjál, mielõtt bevonulsz a mûtétre!!
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Nincs jelen

#946 2009-01-18 10:55

Ánya
Tag

Kedves Juc!

Nekem vékonybél sztómám volt, ideiglenes. Az alaplapos cucc a jó, szerintem, Ági leírta már miért. Nekem a férjem cserélte három naponta, illetve ha baleset volt. Szegénykém, beletanult. Kértem rá. Tehát várakozó állásponton legyél. A párod el fogja dönteni, hogy mit szeretne. Intimen intézni, vagy segítséget igénybe venni. Vagy a kettõ keveréke. Õ diktáljon :) :)
A diéta fontos, errõl is van itt információ. Sanvito be tudja linkelni a web helyet. Ha nem jelentkezne, amit kétlek, akkor én is megpróbálom. Most csak, amit a kórházban mondanak. Megoszlanak a vélemények a diétát illetõen. Nekem Sanvito álláspontja vált be, a szigorú diéta. Azonban ez a beteg döntése !!! Abban kell õt támogatni, amit eldönt.
Olvass, olvass, olvass!! Itt és más topikokban sokat meg fogsz találni a válaszokból.
Ági jól leírt elõttem mindent, úgy van a vékonybél sztómásokkal is, ahogy írta. Az alaplapos zsákhoz is a leereszthetõ vált be nálam, nagyon szépen rendben tudtam tartani, mert a széklet csak folyékony, szinte.
Nekem az együttérzés volt fontos, amikor sztómás lettem. Csak, hogy meghallgattak az volt a jó. A jópofa optimista szövegek nekem nem jók. Megbírkózni meg fogok tudni, de értsenek meg. Ez a fontos, most is. Azt hiszem mindörökké ez lesz már a fontos.
A lábadozás egyéni, de idõigényes, az biztos. Nagy mûtét áll a párod mögött, gyenge lesz egy darabig.
A colitist és crohnt nehéz szétválasztani, de ezt is olvashatod Áginál.

Nagyon szép tõled, hogy ennyire készülsz!!
Az lenne még a jó, ha a párod is meg tudna itt fordulni. Jó kis banda vagyunk :D :D
Ajánlom neked is figyelmedbe a roor rosszalkodásai topicot, ahol mindent lehet :D :D :D Írni és kérdezni, mutatni, stb. :D :D :D

Nincs jelen

#947 2009-01-19 19:24

juc80
Tag

Sziasztok!

Ági és Ánya!
Ismét csak köszönni tudok Nektek!
Tegnap végre sikerült eljutnom hozzá...hát elég megviselt és nagyon fáradt, álmos, és gyenge de örült, hogy ott voltam. És én is, jó volt Õt újra látni.
Megviselte a mûtét, aznap nem, de utána két napig sokat hányt.
Most meg görcsei vannak, gyomorgörcs félék, mielõtt ürítene a zsákba. Azt kérdezi, hogy ez normális e?
Igen, Õ kérdezi, mert beolvastam Neki a leveleiteket a telefonba.
Örült Nektek, csókoltat Titeket és szerintem ha hazajön át is veszi a helyem :)
Még az lenne a kérdése, hogy meddig kell most a korházban maradni és hogy meddig lesz még ilyen gyenge?
Nah, azt hiszem megyek olvasgatni, azt hiszem még van mit! :)

Puszillak Titeket és ezer köszönet!

Nincs jelen

#948 2009-01-19 19:38

Ági
Tag

Kedves Juc, ezek aztán a jó hírek! Várjuk a Párodat is sok szeretettel!
A görcs normális, hiszen a mûtét alatt a bélmûködés teljesen le volt állítva, és a mûtét után adott fájdalomcsillapítókban is sok a görcsoldó. Az csak jó, ha görcsöl, jelzi, hogy a bélmûködés kezd helyreállni. Azért ha nagyon erõs, akkor szólni kell a nõvérnek vagy az orvosnak.
Engem szerdán mûtöttek, és következõ csütörtökön engedtek haza, de csak mert nõvér vagyok, és a dokibácsi tisztában volt vele, hogy tudom, mikor van baj, mikor kell esetleg visszamenni. De általában azért a 8. - 10. napon elengedik a beteget, ha nincs problémája. De legyen türelemmel, inkább maradjon bent kicsit többet, minthogy aztán késõbb valami baj legyen otthon... Mikor engem mûtöttek, az én párom 3 napig nem tudott bejönni hozzám, de azért valahogy kibírtam...jó sokat telcsiztünk. És ne aggódjon, most már napról napra erõsebb lesz, fõleg hogy lassan enni is kaphat. Az nagyon jó, hogy kérdez, ez is jelzi, hogy egyre jobban van.
Kedves Juc, nagyon örülök Nektek, csak így tovább. És ha beszélsz vele, mondd meg neki, hogy csak zaklassa a nõvéreket meg mindenkit a kérdéseivel, hogy mire hazamegy, már profi legyen a témában. Ami meg nem megy, azt majd megoldjuk itt közösen.
További gyors gyógyulást, mi is várjuk már ide Õt, természetesen Veled együtt :D
Pusz
Ági

Nincs jelen

#949 2009-01-20 08:38

sanvito
Tag

Szia Juc80 !

Igen, itt vagyok, ahogy Ánya megjósolta..... :):):) itt a link a diétáról, http://www.szondataplalas.hu/dietak/bet … le_hid=182

én is ezt tartottam/tartom be, és a klinikán egy diátás nõvér is felkeresett és sok jótanáccsal látott el.
Nekem 2 részes eszközöm volt, mikor már dolgoztam vele (3 hónapig) ha a párom otthon volt, segített cserélni mert fekvõ helyzetben jobban meg tudtuk csinálni, de aztán már ha komplett csere kellett, akkor is belül voltam a 15 percen... A klinikán is tanították, volt ott egy sztómás fürdõszoba, alacsonyra helyezett tükörrel, eszközökkel.
Engem - amikor a sztómát készítették - kedden mûtöttek, és következõ pénteken mentem haza, de én nem voltam egyszerû eset mert 4 napon belül ez a második mûtétem volt akkor. Nagyon nagy lelkierõ kell ennek elfogadásához az biztos, nekem a családom igen sokat segített ! Aztán késõbb én magamtól mentem vissza dolgozni a sztómazárásig, mert kellett a lelkemnek hogy ugyanolyan vagyok mint más !!!
Ha már fel tud kelni, nagyon sokat sétáljon, erõsödjön, minden nappal jobb lesz, és erõsebb lesz ! az étkezésekkel csak óvatosan !!!!

Javulást, sok erõt  kívánok én is neki, Mindkettõtöknek kitartást, MENNI FOG EZ, MEGLÁTJÁTOK !!!!! Csak elsõ látásra olyan rettenet, itt a fórumon olvashatod, LEHET ÉLNI SZTÓMÁVAL.... SÕT !!!!!
Szerintem olvassátok/olvassa majd ezt a topicot, nagyon sok hasznos tapasztalat, tanács gyûlt itt össze !!

PUSSSZZ

Kérdezzetek nyugodtan (remélem õ is jön majd), valaki mindig lesz itt aki válaszol !

:):):):):)

Nincs jelen

#950 2009-01-20 10:57

Lisa
Tag

Szia Kedves Juc80 és Kedves Párja!
Jelentkezem én is, mert fontos dolog, hogy mielõbb rendben menjen minden, hogy haza tudjon menni Hozzád :)
19 éves koromtól van végleges vékonybélsztómám,  5 éve.
Mint valószínû neki is nekem is sokkal, de sokkal könnyebb volt utána és életmentõ. Mióta megmûtöttek semmi panaszom nincsen.
A lányok nagyon jól mindent elmondtak mindent. Vékonybélsztómánál a kétrészes, leereszthetõ és a zárt zsák is jó. Én személy szerint vegyesen rendelem meg õket.
Kezelni nem nehéz, (azt még ha tudod majd megírhatnád, hogy milyen márkájó zsákot kapott) meg lehet hamar tanulni. A sztómás nõvérekkel vigyázni kell, mert nem mindegyik segítõkész, nekem is odaadta oszt csináld magad módjára. Remélem ott segítenek Nektek, és igen-igen nem hagyni magatokat.
Ami fontos, hogy nem könnyû megemészteni és ha esetleg Hozzád másképp viszonyul, vagy visszafogottabb NE MAGADAT hibáztasdd, ezt Neki kell feldolkozni, vagy Veled, vagy nélküled, az a lényeg, hogy mellette legyél és azt érezze.
Gyakorlati kérdések talán amik már elhangzottak itt ha visszaolvasol, öltözködni, farmer, mindent lehet. Fürödni is,bár ez egy férfinak nem tudm, hogy mûködhet, mivel egyrészes fürdõruhát Õ nem vehet fel...
mivel bíztatnak Titeket?
A diéta miatt nem akarom, hogy megkövezzenek, de nem szeretnék ha esetleg nagyon megijedne, hogy ezt sem szabad azt sem szabad, ezért elmondom, hogy én mindent-mindennel eszek panasz nélkül!

Csatlakozom az elõttem szólókhoz, várjuk, hogy írj, hogy írjon!!!
Vigyázzatok Magatokra és itt MINDIG válaszol vlki!

Üdv. : Lisa

Nincs jelen

IBDoktor

Láb