#1201 2009-02-11 13:51
- Ede
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Terhesség, szoptatás, colitis
Szia Lehedi Edina :) !
Igazán példamutató, amit és ahogyan leírtál.
Szép napokat Neked!! És természetesen Mindenki Másnak is!
Nincs jelen
#1202 2009-02-13 13:03
- Törpilla
- Tag
Kedves Lizuska!
Már rég nem jártam ezen az oldalon.
Kicsit megkésve a kislányodhoz szívbõl gratulálok! És ahogy mosolyog, az tényleg valami angyali!
Kedves Lehedi!
Szintén c.u. van, én a szülés óta szinte tünetmentes vagyok elõtte azonban volt medrol,prednison kényszerkúra is.
A 2. babához már nincs bátorságunk, annyira örülünk hogy a fiunk egészésges és én is jól vagyok, hogy nem merünk kockáztatni. Valószinüleg nem érzem azt a kellõ támogatást sem amit Te igen. Így ismeretlenül is üvözlöm és gratulálok az egész családodhoz! :-)
Nincs jelen
#1203 2009-02-14 10:06
- lizuska
- Tag
Sziasztok!
Vicaa!Te szoptatás közben szedtél e szteroidot és ha igen hány mg-ot?Sajnos nekem is aktív lett a colitisem.Kissé túl hajszolom magam.Össze vissza eszem.Alig jut idõm enni,akkor is csak kapkodva.Jó lenne tudni mennyit lehet szoptatás mellett a medrolból.köszi a segítséget.
Nincs jelen
#1204 2009-02-14 10:07
- lizuska
- Tag
Kedves Törpilla!Köszönöm szépen.
Nincs jelen
#1205 2009-02-14 11:42
- lehedi
- Tag
Sziasztok!
A másodok fiamnál én is szedtem szteroidot szoptatás közben. 4-8 mg-ot. Rengeteg tejem volt, de természetesen nem adtam el. 9 hónapig szoptattam. A második babával már könnyebb dolgom volt, mert tudtam mire számaíthatok. Én valóban mindíg sok segítséget kaptam. Anyukám egy igazi angyal. Õ válalta, hogy segít engem, de nem mindenkinek adatik ez meg. Õ már nyugdíjas vol, amikor szültem, így annyit lehetett velünk mindíg, amennyire szükségem volt. Duplán, sõt, triplán ledolgozta az anyai idejét. Mindent elkövetek majd, hogy amikor neki lesz szüksége rá, én is úgyan úgy mellette állhassak.
Csak akkor vállald a másik gyereket, ha olyan segítõt kapsz, akit teljesen elfogadsz, semmiben nem érzed zavarónak a jelenlétét, a tanácsait, a segítségét.
Ha a legapróbb kellemetlenséget is érzel egy harmadik személy jelenlétében, én is azt tanácsolom, egyenlõre ne kockáztass! Nagyon rosszat tehet. Tapasztalatból mondom. Az elsõ fiam születése után az anyósom volt velem. A szülés után kezdõdött a c.u.-m. Borzalmas állapotba kerültem két hónap alatt. Ha nem költözünk külön és anyu nem áll mellém, most nekem sincs két gyerekem. Nagyon nagy felelõség és feltétlen bizalom kell hozzá, anélkül nem fog mûködni, csak magadnak és a gyereknek is kárt okozol.
Ha majd eltelik pár tünetmentes év, megerõsödsz és tudni fogod mennyire súlyos a te állapotod, még mindíg belevághatsz. Akkor majd érezni fogod a késztetést. Egyenlõre hallgass a józan eszedre, élvezd azt amit kaptál sokaknak még ennyi sem jut.
Én rosszul jártam a terhességem alatt, mert minden egyéb statisztika ellenére rettenetesen begyulladtam. Két hónap intenzív kórházi kezelés, az örökös aggodalom. Senkinek nem kívánom. Nekem végülis sikerült, de nagy kockázat. Csak akkor fogjon bele bárki, ha nem gyullad be sokszor és nem túl súlyos az állapota. Aki viszont uralja, jól tudja kezelni és az orvosa is mellette áll, ne mondjon le a gyerekrõl. Legalább egy próbálkozást meg ér. Én súlyos állapotban voltam, mégis tudtak segíteni az orvosok. Mégegyszer azonban nem engedték és én sem próbálkoztam volna.
A nemrég született kisbabához gratulálol! Sok örömöt és élvezd minden pillanatát !
Edina
Nincs jelen
#1206 2009-02-14 13:29
- Vicaa
- Tag
Lizuska! 4-8 mg-ot mondott a doki, de sajnos én nem tudtam szoptatni Annát, mert nálam a Salofalktól besárgult (a doki mondta, hogy z okozhatott volnaa nála májkárosodást) és nemhogy múlt volna egyre rosszabb lett, a gyerekdoki két hét után letiltotta a szopiztatást.
Viszont olvastam már, hogy másnak a Salofalk sem okozott gondot. Hát, mi így jártunk. De most nagyon makkmarci a csaj, irtó energikus. :)
Nincs jelen
#1207 2009-02-14 19:47
- Tündi82
- Tag
Szia Gigi!
Köszönöm szépen a segitséged, neked a terhesség alatt elõ jöt a betegséged? Szerintem megfogom fogadni a tanácsod, bár a doki azt mondta ismét,hogy szedjem igy ahogy elö irta mert a babának azzal ártok a legjobban ha kiujjul a betegségem.
Hát nem tudom ....
Na de azért köszi még 1x!!
Nincs jelen
#1208 2009-02-17 00:22
- Marcsi984
- Tag
Szia Valerzsi!Kiváncsi lennék mi az a Woll módszer.Nekem crohnom van és sipolyokkal kinlódok.Ezzel mit tudna kezdeni?Tudsz ajánlani tgyogyászt?Köszönök mindent!!
Nincs jelen
#1209 2009-02-17 14:52
- lizuska
- Tag
Sziasztok!
Gigi,nekem az orvosom azt mondta hogy nem lehet medrol mellett szoptatni.Lehet hogy errõl is eltér az orvosok véleménye.Ti mit gondoltok errõl?
Nincs jelen
#1210 2009-02-20 18:04
- Moncsy
- Tag
Sziasztok!
1 éve diagnosztizálták nálam a Crohn betegséget. Most terhességem 27. hetében járva derült ki, hogy tehességi diabéteszem van. idáig sem kímélt a sors, novemberben elõször szivárványhártya gyullladást kaptam, majd elõjött a sipolyom, vele együtt aktivizálódott a Crohnom is. Szerencsére a babával minden rendeben van. Budenofalk tablettát szedtem napi 3x1-et, majd ha a jövõ heti vérkép engedi elhagyhatom a gyogyit. Már azt hittem, hogy minden rendben, erre magas lett a vércukrom. Most a cukorgondozóba 180 g szénhidrátos diétát ajánlottak, ami szerintem teljesen ellentmond a Crohnos diéta alapjainak.
Volt közületek bárkinek terhességi cukorbetegsége? Ha igen, kérlek segítsetek! Teljesen tanácstalan vagyok, hogy inkább a cukros, vagy a crohnos diétát tartsam-e? Elõre is köszi Mindenkinek!
Nincs jelen
#1211 2009-02-21 14:22
- Pici
- Tag
Kedves Moncsy!
Nekem ugyan colitisem van és terhességi diabéteszem sem volt de tudomásom szerint a két diéta nem üti egymást kellõ odafigyeléssel és sok türelemmel szerintem neked is sikerülni fog.
Kitartás.
Nincs jelen
#1212 2009-02-23 09:58
- ADÉL
- Tag
Lizuska!
Szeretném kérdezni tõled, hogy te szeded-e az Imuránt szopizás alatt. Mert néhány oldallal korábban én ugyan azt írtam, hogy Benedeket 13 hónapig szoptattam mellette, de most a Bíborkánál ismét körüljártam a témát és a klinikán a doktornõ azt mondta, hogy sejtmutációs hatása is lehet. Szóval kellõen megijedtem. Most nem szedem a gyógyszert, mivel ha jól tudom ez az unokákra is hatással lehet. Kár, hogy az orvosok nem tudnak egyértelmû állásfoglalásba bocsátkozni. Viszont a mentségünkre legyen mondva, hogy a várandósság, szoptatás és a gyógyszerek nagy kérdõjeles kavalkádjáról, hogy minket krónikus betegeket nem lehet az egészséges anyukákkal egy kalap alá venni. Így aztán maradnak a talányok szedjem v. ne szoptassak v. ne és persze a maró lelkifurdalások.
Nincs jelen
#1213 2009-02-23 16:48
- lizuska
- Tag
Adél!Imuránt szigorúan eltiltotta az orvosom szoptatás alatt és a szteroidot is.Sajnos most nekem is szünetel a szoptatás.puszi.
Nincs jelen
#1214 2009-03-06 16:26
- Gabika88
- Tag
Sziasztok!
Crohn-beteg vagyok.Tavaly mûtöttek is.Bár még fiatal vagyok,egyszer én is szeretnék anyuka lenni. Szeretném,ha minél többen válaszolnátok,hogy nagy fájdalommal jár e a terhesség a gyulladt belek miatt?vagy vannak e egyéb rossz tapasztalatok?
köszönöm a válaszokat!
Nincs jelen
#1215 2009-03-06 18:22
- Gabika88
- Tag
Gigi!
Köszi a gyors választ.Ennek igazán örülök,remélem én sem leszek kivétel :)
Nincs jelen
#1216 2009-03-08 13:23
- angi
- Tag
Sziasztok!
Nekem lenne egy kérdésem ha bárki tud kérem adjon tanácsot, 39 hetes terhes vagyok kb. a terhességem 20 hetében kiújult a colitis-em, de szerencsére az orvosok segítségével sikerült a 33 hét körül tünetmentessé tenni. A kérdésem igazából az lenne hogy volt-e köztetek olyan aki szoptatta a pici babát és mellette Pentasát szedett? Mert most nem tudom eldönteni hogy mit csináljak mert ha abbahagyom a Pentasa szedését akkor nem telik bele 1 vagy 2 hónap és újra elõjön a betegségem, a belgyógyász azt mondja lehet mellette szoptatni, de a nõgyógyász meg nem ajánlja. Elõre is köszi a válaszokat! Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#1217 2009-03-17 11:28
- bedi
- Tag
Szia Angi!
Én 3 héttel ezelõtt szültem és a terhesség alatt végig 3x2 Pentasát szedtem.A gasztros dokim nem engedte,hogy abba hagyjam és szigorúan megtiltotta a szoptatást,ezért már a kórházban elkezdték elapasztani a tejemet.A babám tápszer mellett is jól fejlödik,és nem hiszem,hogy hátránya lenne a tápszer miatt.
Nincs jelen
#1218 2009-03-17 12:51
- tica
- Tag
lizuska, az én kislányom nagyon pici volt, mikor született, az intenzíven a gyermek neonatológus azt mondta, 4mg merdrollal simán lehet szoptatni. Mondjuk én elég távol voltam a 4 mg-tól, de azért ez is egy infó. Érdekes még, hogy másik orvos ugyanitt, azt mondta, salazopyrinnel inkább ne.. Én is tápszerezem a lányt, ahogy itt nagyon sokan, és eddig 2x volt kicsit náthás, kicsit folyt az orra, de orvoshoz nem kellett vinni miatta. 15 hónapos lesz áprilisban.
Nincs jelen
#1219 2009-04-23 08:04
- szegfu
- Tag
Sziasztok!
Rég nem jártam erre...38 hetes vagyok már, decemberõl februárig rettenetes állapotban voltam a colitis miatt, de most teljesen jól vagyok (koppkoppkopp), hála a gyógyszereknek, a diétának és a homeós gyógyszereknek, erre itt kaptam tippet! Jelenleg a leggyengébb Xalazin kúpot kapom, ragaszkodik hozzá a gasztrodokim, ti mit tudtok emellett lehet szoptatni? Igazából rettegek, hogy kiújul a szülés után, ez a két hónap életem legrettenetesebb élménye volt.
Moncsy! nálam is diagnosztizáltak terhességi cukrot, de mindenki (a nõgyógyászom, a dietetkus családtagom) azt mondták, hogy ez azért lett, mert elõtte a colitis miatt két hónapja nem ettem cukrot, ezért lett 8-as, ami a normálnál 2 tizeddel több. Azóta 5 cukorprofil vizsgálaton vettem részt, mindig tökéletes lett a cukrom. Szóval én kicsit szkeptikus vagyok ezzel a cukorbetegséggel, én nem is diétázom szigorúan, csak úgy ímmel-ámmal.
Nincs jelen
#1220 2009-05-13 10:10
- Lilid
- Tag
Sziasztok!
Sajnálattal látom, h elég sokan vagyunk akik ezzel a betegséggel élnek. Nálam 2008-ban diagnosztizálták a c. u.-t, s nem igazán tudom magam rendbe hozni, bár az orvosommal nem vagyok megelégedve, hisz napokig reggel 7-tõl 16-ig várok rá mire akár hajlandó egy vérképet megnézni, a szóbeli megnyugtatásról meg nem is beszél. Nem beszélve arról, h szokjak hozzá: van tünetmentes idõszak, de szerinte legalább évente 2 alkalommal elõ fog venni.
Alig 2 hete volt egy LEEP mûtétem, s a nõdokim szerint ha szeretnék babát akkor idõben lépni kellene, a gasztrós orvos szerint meg még tanuljak meg együtt élni a colitissel, s csak majd akkor vállalkozzam rá. Nem tartom magam hisztisnek, mégis kissé furcsa az számomra, h napokat töltsek el a váróban való várakozással. Néha sírva jövök haza. Az anyaság egyre többet foglalkoztat / pláne, h nekem sosem volt igazi családom/, a párom szerint rendbe kellene jönnöm a gyerekvállaláshoz, de így hogyan tegyem meg ha nem kapok hozzá megfelelõ orvosi segítséget? A lansone-t, s a salazopyrint szedem 2 x 2, meg probiotikumot, vitamint. A délelõttöm állandó hasmenéssel tellik, így szinte örülök, ha du kicsit tudok dolgozni, s nem tudom el sem képzelni h mások hogyan viselik ezt. Visszaolvastam, s szeretném a tanácsotokat kérni, h mit is tegyek, hogyan tudjam türelemmel kivárni, h remisszióba kerüljön?
Köszönöm
Nincs jelen
#1221 2009-05-13 20:06
- Lilid
- Tag
Szia Gigi!
Nagyon köszönöm, aranyos vagy. Szerettem volna orvost váltani, de az csak egy másik kórházban lehetséges, mert itt senki sem rúgja össze vele a port. Magamtól emelhetem az adagot? Meddig tart egy aktív szakasz?
Köszi
Nincs jelen
#1222 2009-05-13 20:36
- Vicaa
- Tag
Lilid!
Ha másik kórházban lehetséges, akkor menj másikba, hisz nekünk nagyon, de nagvon fontos, hogy ki az az orvos aki kezel minket, olyan kell legyen, akihez nem habozunk menni, ha gond van, aki lelkiismeretes, törõdik veled, mert ugye sajnos ez nem egy-két alkalomról szól. Én például kb. 80 km-re lakom az orvostól, de egyáltalán nem bánom, végre megtaláltam, akiben feltétel nélkül bízom és nagyon segítõkész.
Engem nagyon szívenütött amior olvastam, hogy mennyit vársz a váróban, hogy bekerülj, és hogyan bánik veled.
A gyógyszert nem javaslom, hogy magadtól változtasd, ami az aktív szakaszt illeti, a hosszúsága az teljesen egyénfüggõ. De az sokat számít, hogy egy jó orvos kezei közé kerülj és valóban sikerüljön elfogadnod ezt az állapotot. Legyen biztatás számodra az, ha elolvasod ezt a topikot, hogy már hányan szültünk ezzel a betegséggel!!!
Nagyon sok sikert kívánok a babaprojekthez!!! :)
Nincs jelen
#1223 2009-05-14 08:48
- Lilid
- Tag
Sziasztok!
Gigi, Vica! Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Visszaolvastam, kivétel nélkül minden betüt, s szinte mind pozitv volt a babával kapcsolatban. Remélem nálunk is összejön hamarosan, s megtalálom a megfelelõ dokit is. Egyelõre sikertelenûl próbálkoztam. Köszönöm, szép napot nektek, s minden jót!
Nincs jelen
#1224 2009-05-14 08:49
- aiolosz
- Tag
Lilid írta:
"...A lansone-t, s a salazopyrint szedem 2 x 2, meg probiotikumot, vitamint. A délelõttöm állandó hasmenéssel tellik, így szinte örülök, ha du kicsit tudok dolgozni, s nem tudom el sem képzelni h mások hogyan viselik ezt. Visszaolvastam, s szeretném a tanácsotokat kérni, h mit is tegyek, hogyan tudjam türelemmel kivárni, h remisszióba kerüljön?
Köszönöm
Lilid,a babvállalás kérdésében nem, de egyebekben talán tudok tanácsot adni.
Körülbelül 25 éves CU tapasztalatom alapján az ilyen betegeknek a jó orvos, (értve ez alatt elsõsorban szakmai tudást és az emberileg mentalitást) elengedhetetlen.
Eszedbe ne jusson a gyógyszeradagolást magadtól megváltoztatni, Én már bizonyos gyógyszerek esetében ezt megteszem, de több mint 20 éves tapasztalatom van, mi több, ezeket anno, a kezelõ orvosommal is megbeszéltem, így nem kell bizonyos esetekben Õt megkeresnem.
Az az a Salazopyrin EN (500mg) adag, amit Te kapsz, az a minimum, ennél kevesebbet nem is adnak. Nekem tünetmentes idõszakban 3x2 a dózis.....
A tünetmentes idõszak és a CU aktivitásának a ciklusa kiszámíthatatlan, betegenként más és más, ember nincs aki ezt prognosztizálni tudná, sajnos....
Nincs jelen
#1225 2009-05-14 17:15
- youlcsi
- Tag
sziasztok!
kissé tanácstalan vagyok...
mindenhol az van leírva, hogy nyugalmi idõszakban kell babát vállalni. szeretnénk azt a babót nagyon (ami eleve nehezen jön össze a pco miatt), de úgy tûnik, én nem leszek mostanában tünetmentes :(
ma voltam orvosnál, szóba jött egy új, kísérleti szer, de hát baba-project alatt nem lehet ilyenekkel jáccani. számomra persze egyértelmû döntés volt, hogy inkább a babó kellene, mint a tünetmentesség... szóval maradok "aktív", bízva abban, hogy majd a babásodás megoldja a dolgot.
csak szeretném kérdezni, hogy milyen hátrányok érhetnek, ha aktív szakaszban babásodom? mennyire árthat ez majd neki?
köszi :)
Nincs jelen
#1226 2009-05-15 08:40
- Lilid
- Tag
Nagyon köszönöm a segítségeket. Gigi! Válaszolok a mailre.
Aiolosz! Köszönöm, bár valóban csak azt látom, h kifogtam egy "rendkivüli" orvost.
Kaptam egy Normix és egy Medrol receptet is, amit majd nyaralás elõtt váltsak ki, h ne legyen gond. Hiába kérdeztem vissza ezzel kapcsolatban, már a doki el is ment! Csak a Salazopyrintõl helyrejöhetek?
Köszönöm!
Nincs jelen
#1227 2009-05-15 09:23
- aiolosz
- Tag
Lilid írta:
"..Aiolosz! Köszönöm, bár valóban csak azt látom, h kifogtam egy "rendkivüli" orvost.
Kaptam egy Normix és egy Medrol receptet is, amit majd nyaralás elõtt váltsak ki, h ne legyen gond. Hiába kérdeztem vissza ezzel kapcsolatban, már a doki el is ment! Csak a Salazopyrintõl helyrejöhetek?
Köszönöm!
Tudod Lilid, nagyon nehéz nekünk, "laikusoknak", betegeknek tippeket, tanácsot adni, mert nekünk nem az orvostudomány a tanult szakmánk. Amiért én néha bátorkodom a véleményemet elmondani, az azért van, mert alkalmanként olyan dolgokat olvasok itt, orvosokkal kapcsolatosan, hogy elképedek és azt mondom, hogy ilyen nincs is.
Akkor a lényeg. Nem tudom, hogy Te jobban leszel a Salazopyrintõl, nekem az csak tünetmentes állapot fenntartásának a célját szolgája, ezért szedem állandóan.
Nekem komoly gyulladás esetén mindig a szteroid (például Medrol) alkalmazása volt a megoldás, szigorú labor és orvosi felügyelet mellett. Ilyen kúra után mindig tünetmentes lettem.
Nincs jelen
#1228 2009-05-16 20:30
- Lilid
- Tag
Nagyon köszönöm a bíztató szavakat, s ígyekszem új orvost keresni, remélem sikerûl.
Kellemes maradék hétvégét mindenkinek!
Nincs jelen
#1229 2009-05-19 20:24
- Lilid
- Tag
Sziasztok!
Hétfõn nem volt orvos, sõt a héten nem is lesz. Na de a feleségéhez voltam magánrendelésen, õ segítõkész volt, s most sikerült beszélnem a dr-ral. Telefonon, de legalább tudom h hogyan szedjem a gyógyszereket. Köszönöm mindenkinek a bíztatást, s remélem hamar tünetmentesen tudok jelentkezni!
Nincs jelen
#1230 2009-05-31 19:30
- Lilid
- Tag
Sziasztok!
Voltam szerdán tükrözésen, elõtte elszedtem egy adag normix-ot, már kezdem csökkenteni a medrol-t, a salazopyrin-t emeltük, s kaptam pentasa kúpot. Bár ez elég kellemetlen, s a lázam még mindig maradt. :(
Szóval ennyi, pussz mindenkinek!
Nincs jelen
#1231 2009-06-07 21:35
- Kingácska
- Tag
Sziasztok!
Örülök,hogy ennyi kismama van közöttünk.Így legalább tudtok tanácsot adni.Fõleg a chronosok.A terhesség elején járok (nagyon az elején).Tünetmentes is vagyok.Kb már 2 éve.De tegnap óta idõnként eléggé begörcsölök a köldököm alatti résznél,baloldalt.Nyomásra érzékeny.A kaja is kinnt landol,ahogy megeszem.(tudom,hogy a hányás terhességi tünet),de így evvel a kombinációval tartok egy kissé.A székletem is furcsa,darabos,meg nyákos.Ezek normális dolgok?Meg egyáltalán mire számíthatok?Mert a petefészkemhez közeli bélszakaszom a bibis.Így is azt mondta anno a nõdokim,hogy nem tudok könnyen teherbe esni emiatt,azt elsõre sikerült :)
Szóval örülnék egy két tanácsnak.
Köszike!
Kinga
Nincs jelen
#1232 2009-06-08 06:03
- Vicaa
- Tag
Kingácska, elõször is gratulálok, hogy elsõre sikerült a terhesség!!!
Kérdésem, milyen gyógyszereket szedsz? Ha bármilyen fájdalmat, székleteltérést stb. észlelsz, inkább keresd fel a dokit és konzultálj! A lényeg, hogy ne legyen aktív a crohn, inkább plusz bogyó, az kevésbé árthat a babócának, mint a gyulladás.
Olvasgass itt bátran, már rengeteg hasznos tapasztalatot találsz! :)
Minden jót neked!
Nincs jelen
#1233 2009-06-08 21:07
- Kingácska
- Tag
Szia Vicaa!
Most nem szedek gyógyszert.5 éve vagyok chronos,abból 3 évig szedtem gyógyszereket,a dokim tanácsára fokozatosan elhagytam.Hja Budenofalkot és Pentasát szedtem, néha Medrollal kombinálva,de hála a hisztimnek már nem kell Medrolt szednem (sok kellemetlen mellékhatása volt),és eddig 80ezerbe volt helyre tenni ezeket (elvonta a Ca-t a fogaimból,és csináltatnom kellett egy komplett felsõ fogsort).De ez legyen a legkevesebb,mert élek,és megvan mindenem (kezem,lábam,látok, hallok).
Persze néha azért elõfordul,hogy van hasmenésem,ilyenkor rohanok az orvoshoz, õ meg megnyugtat,hogy azért van mert,ideges vagyok.Megnyugszom,és elmúlik.Csak valahogy most nem tudok megnyugodni.Aggasztanak a görcsök.Remélem nem a picivel van gond.Sajna az orvosomhoz se tudok már rohanni,mert elköltöztem.(Gyulára)Itt meg még nem vagyok jártas,hogy kihez érdemes menni.De ha az ember keres, akkor talál.Remélem.
Nincs jelen
#1234 2009-06-09 06:29
- Vicaa
- Tag
Kingácska, az orvost keresek topikot ajánlom figyelmedbe! :)
Egyébiránt azt mondják, itt az orvos válaszolos doktorbácsi is, hogy a crohnosoknak a Pentasa nem hatásos. Én Salofalkot szedtem és szedek most is.
Remélem mihamarabb sikerül dokit találnod, és minél hamarabb tünetmentesnek lenni!
Nem tudom, mennyire "fekszenek" neked a gyógyteák, de terhesség alatt ugye csak jobb mint a bogyók.
Nekem a görcsökre a körömvirágtea nagyon bejött, persze nem hat egy nap alatt, de a harmadik napon már jelentõs javulást szoktam tapasztalni. Csodát tud tenni a kálmosgyökér tea is, de bevallom, az olyan keserû, hogy én nem tudtam meginni.
Szép napokat a pocaklakókával!!! :) Híreket várom!
Nincs jelen
#1235 2009-06-11 10:43
- Réka25
- Tag
Sziasztok!
Olvastam a topikot, de hasonlót nem találtam, mint amilyen az én problémám, és ebben szeretnék segítséget kérni. Lehet, hogy nem konkrétan ide kellene írnom, de hátha egy kicsit ide is illik. :)
Azzal kezdõdött, hogy tavaly októberben abbahagytam a fogamzásgátló szedését, mert a tüneteim megegyeztek a colitissel, és a fogamzásgátló tájékoztatójában is szerepelt, hogy az ilyen betegségben "szenvedõk" óvatosan használják. Én erre egybõl abbahagytam, másfél évig szedtem elõtte. Decemberben diagnosztizálták is a colitist, és Salofalk 500-at szedtem (azóta is szedem). Azóta pedig (januártól) köztes vérzéseim vannak, valamikor csak 3-4 napig tart, de most az utóbbi menstuációm óta folyamatosan vérzek egy kicsit. Februártól azonban Budenofalkot is szedek. A vérzések miatt elõször nem mentem nõdokihoz, mert azt hallottam, hogy a fogamzásgátló elhagyása után ez normális, de amikor már több, mint fél éve tart, rászántam magam a nõgyógyászhoz menetelhez, mert szeretnénk belekezdeni a "baba projektbe" és nem szeretném, ha bármi baj lenne ez miatt. A nõgyógyász azt mondta, hogy nõgyógyászatilag minden rendben van, valószínû, hogy a colitis miatt van a vérzés. Még azóta nem voltam a gasztrós dokimnál, de ezt mindenképpen meg fogom tõle kérdezni, hogy ilyet okozhat-e a betegség. Nálatok volt vmi hasonló dolog? Ilyen esetben szerintetek bele lehet kezdeni a baba programba? Salofalk 500-at (napi 3*2-t) és Budenofalkot (3*1)szedett vki a terhesség alatt? És a teherbeeséskor?
Sziaszok! Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#1236 2009-06-11 20:31
- Vicaa
- Tag
Réka! Melõbb menj gasztros dokihoz, a nõgyógy dokid az megbízható szerinted? Mármint hogy alaposan kivizsgált, amikor megállapította hogy minden OK-s? Ha igen, akkor szerintem ne aggódj. Én Budenofalkot nem szedtem, úgy tudom azt nem lehet, Salofalkot viszont teherbeeséskor is és egész terhesség alatt szedtem ugyanabban az adagban, mint te.
Nincs jelen
#1237 2009-06-15 15:32
- k.and
- Tag
Kedves Gigi!
Mióta van colitised és amikor terhes voltál milyen stádiumban volt? Én a közeljövõben tervezem a babát és a dokim azt mondta, hogy ne hagyjam abba a Salazopyrint. Ugyan én csak 2X1-et szedek és évek óta jól vagyok, de kb. 12 éve volt egy terhességem akkor nem szedtem a gyógyszert, mert akkor még úgy volt hogy nem lehet terhesen. Sajnos ki is újult a betegség, ami miatt el kellett vetetnem a babát. És mi a helyzet a szoptatással? Akkor is szedted? Elõre is köszi a választ!
Nincs jelen
#1238 2009-06-16 09:14
- k.and
- Tag
Kedves Gigi!
Nagyon köszönöm a gyors választ. Mástól is hallottam már, hogy a Salazopyrint lehet szedni terhesség és szoptatás alatt is.
Ahogy olvasom a tapasztalatokat elég sokan szednek-szedtek gyógyszert és egészséges kisbabákat szültek.
Van esetleg köztetek, akinek esetleg refluxa is van (nem mintha a crohn v. colitis nem lenne elég :)) gyógyszert is szed rá és terhes v. volt már terhes?
Nincs jelen
#1239 2009-06-16 11:01
- k.and
- Tag
Kedves Gigi!
Az a baj, hogy én napi egy Controlocot szedek a refluxra, amit ha elfelejtek bevenni bizony rögtön megérzem. A dokim nekem is a Quamatelt ajánlotta, viszont attól félek az nem lesz elég hatásos :( Gondolkodtam már a homeopátiában, tervezem hogy felkeresek egy homeopata orvost is.
Mégegyszer köszi a válaszokat! Legyen szép napod!
Nincs jelen
#1240 2009-06-16 12:45
- k.and
- Tag
Igen, Andi :)
Esetleg van valamilyen negatív tapasztalatod esetleg akár közvetve? Valahol azt olvastam, hogy vannak olyan homeopátiás szerek, melyeket kismamáknak direkt a terhességi "kellemetlenségekre" ajánlanak.
Hát igen, szeretnék nagyon körültekintõ és biztos lenni abban, hogy nem ártok a babának. 10 éves korom óta van colitisem, ami miatt elég sok problémám volt, van. Sokat betegeskedtem gyerekként és fiatalként is. Szeretnék mindent elkövetni annak érdekében, hogy "Õt" megóvjam ettõl.
Nincs jelen
#1241 2009-06-16 13:01
- pösztörce
- Tag
sziasztok
én 10 éve vagyok diagnosztizálva, 10 évvel ezelõtt a vastagbelemben voltak a fekélyek, és énis salazopyrint kaptam egyebek között.
költözés és más radikális életmódváltoztatás után sikeresen tünetmentes lettem, és 3 éven keresztül nem szedtem semmit!!!
utána vállalkoztam a terhességre, a terhesség totálisan kikapcsolta a betegséget, még a tejet is meg bírtam inni amitõl a terhesség elõtt és után rohamokban tör rám a fosás.
amikor megszültem ibolyát egy darabig lappangott a kórság, de két év után már elõjöttek a tünetek és most a változatosság kedvéért a vékonybelemben vannak a fekélyek.
10 centis szakaszt sikerült kinírnia a betegségnek mire már orvoshoz kerültem.
szóval én azt mondom, a terhesség fantasztikus, de után ahogy az immunfolyamatok változnak, érdenemes odafigyelni.
én a kislányomat egy éves koráig szoptattam, a világért sem szedtem volna be semmit sem, még a fogorvoshoz is lidokain nélkül jártam.
lehet hogy ez túlzás de a kislányom egyenlõre makk egészséges és ez nekem alegnagyobb ajándék.
én meg egy kis medrol -imuran- pentasa -entocort kúra után életképes vagyok.
szóval ez amásik véglet.
de nem bántam meg :)
Nincs jelen
#1242 2009-06-16 14:58
- youlcsi
- Tag
sziasztok!
kaptam néhány cikket a "terhesség vs. ibd" témakörben (gyógyszerek, kockázatok, stb.). neten rákerestem, de nincs mind fent, vagy nem teljes terjedelemben.
ha valakit érdekel, jelezze, vagy dobjon egy privit, és szívesen elküldöm.
a forrás tuti :), úgyhogy komoly cikkekrõl van szó (sajnos angolul, de ha én a zero nyelvtudásommal megbírkóztam velük, akkor másnak is sikerülni fog)
üdv.
Nincs jelen
#1243 2009-06-16 17:02
- Lucy
- Tag
A homeopatias kezeles soran ismert, hogy az elejen kezdeti rosszabbodas van, azaz, elofordulhat, hogy belobban a betegseg komolyabban.Ezert felelmetes az egesz dolog a IBD eseten.
De ha kozbeiktatjuk a gyogyszereket akkor semmit nem er.
Anelkul meg eleg nagy riziko, mert szerintem a homeopatia e betegsegek gyogyitasaban meg nem tapasztalt mod.
Nekem van egy kisfiam, szeretnek meg 1 babat, de most en is elhalasztottam a terhesseg temat a gyogyszerek miatt.
Hallottam olyan esetrol, hogy a terhesseg soran szedett salazopyrin miatt lett autista a gyerek.
Bar ezt is tudtak homeopatiaval kezelni, hogy beadtak a gyogyszernek a higitott valtozatat.
Youlcsi engem erdekelne a temakor, legyszi kuldd el priviban.
Koszonom.
Nincs jelen
#1244 2009-06-17 09:11
- k.and
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm Nektek, hogy ilyen õszínték és segítõkészek vagytok. Azt hiszem abszolút lebeszéltetek a homeopátiáról (legalább is a mostani szituban mindenképpen) Igazából alapvetõen nem a colitis miatt gondoltam rá, mivel az évek óta nyugalomban van, persze a 2X1 Salazopyrin mellett. A krónikus fejfájásom miatt és persze úgy gondoltam, hátha jó tesz a terhesség elõtt "felkészítésnek". Ezek szerint balul is elsülhet, szóval nem kockáztatok :) Olvasgattam a táplálékkiegészítõs fórumban is. Esetleg Nektek van tapasztalatok, Ti szedtetek esetleg valamit terhesség alatt?
Köszi és szép napot Nektek! Andi
Nincs jelen
#1245 2009-06-17 16:19
- k.and
- Tag
Gigi, folsavat most is szedek a Salazopyrin mellé. Mostanában elég sok zöldséget-gyümölcsöt eszem, a szervezetem most nagyon kívánja. Lehet a tudatalatti :) Viszont elég sokszor puffadok, azt gondolom a több rosttól. Viszont muszáj, mert borzasztó székrekedéstõl szenvedek és így valahogy kordában tudom ezt tartani. Úgy hallottam hogy a terhes vitaminoktól nagyon nagy babák születnek...
Nincs jelen
#1246 2009-06-17 16:38
- k.and
- Tag
Pösztörce, mit értesz költözésen és radikális életmód változtatáson, amitõl rendbe jöttél?
Köszi, Andi
Nincs jelen
#1247 2009-06-17 20:17
- esztikemiek
- Tag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem csak 15 éves vagyok és colitises. De nagyon aggódom hogy a késõbbiekben fogok e tudni gyereket vállalni. Engem az agaszt igazán hogy nem fogok tudni mert a legkisebb erõlködés miatt is elkezd fájni a hasam sokszor. Még a lépcsõn sem bírok lihegés nélkül felmenni 3 emeletet. Sokan azt mondják hogy akkor császározni kell de lehet hogy nem. Ezt még az orvos sem tudja megmondani. Magáról a betegségrõl sokat tudok de ez a téma az ami foglalkoztat sokszor mert szeretnék majd normálisan szülni. Ha tudtok tanácsot adni akkor azt megkõszõnném.
Nincs jelen
#1248 2009-06-17 20:21
- camy
- Tag
Szia. Én 23 vagyok, colitis-es. Én azt hallottam, hogy a terhesség kimondottan jót tesz ennek a betegségnek. Énis szeretnék majd babát, pár év múlva. Én azt olvastam, hogy olyan szülészt kell keresni majd, aki a colitis ulcerosa-ban jártas.
Nincs jelen
#1249 2009-06-17 20:30
- esztikemiek
- Tag
Kedves camy! köszönöm szépen! most már egy kicsit megnyugodtam. Csak azért mert nagyon szeretnék majd gyerekeket. Eleve óvónõnek fogok tanulni szeptembertõl és vannak akik azt mondták hogy nem fogok tudni szülni.
De köszönöm neked ezeket az információkat.
Szerkesztette: esztikemiek (2009-06-17 20:30)
Nincs jelen
#1250 2009-06-18 08:51
- k.and
- Tag
Kedves Gigi!
Köszönöm a tanácsokat, majd megbeszélem a dokikkal. Azt gondolom, hogy természetes úton sokkal jobb a vitaminokhoz hozzájutni, mint tabletta szedéssel.
Szép napot!
Andi
Nincs jelen