#751 2009-03-20 16:47

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Youlcsi! Igen, annak is lehet aranyere, akinek hasmenése van. Ilyenkor is erõlködhet az emeber, a gyakori ingertõl. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a végbél erõsen igénybe van véve. Azért tippelek nálad aranyérre, mivel pici duzzanatról írtál, és mondtad, hogy idõvel el is múlik, majd újra jelentkezik. Meg a friss vércseppek, és az utána fellépõ fájdalom miatt, én erre gondolok.  Ha legközelebb mész, mindenképp beszéld meg az orvosoddal, azt látni is kéne.

Nincs jelen

#752 2009-03-20 19:19

Zoltán
Tag

Nekem hasonló tüneteim voltak amikor elõjött a sipoly.
Egyszerû ölõfürdõ enyhített a panaszokon.

Nincs jelen

#753 2009-03-20 21:18

youlcsi
Tag

Szia Zoltán!
hááááááááát... most baromira nem nyugtattál meg...

Marthuska!
erõlködni nem szoktam :) minek? :) és túl gyakran sem megyek. ilyen problémáim nincsenek.
egyébként õszintén remélem, hogy neked lesz igazad :)

de közben el is gondolkodtam azon, hogy 1-2 héttel korábbra hozom a kontrollt. csak még jövõ héten van egy köröm a bõrgyógyászaton: szétszabatom fejem, hasam, hátam :) meg muszáj most már valamit kezdeni az arcommal is (már 3 hónapja abbahagytam a szteroidot, és ezek a tetü pattanások nem akarnak elmúlni. szeptember óta több van, mint elõtte 26 évig összesen)

Nincs jelen

#754 2009-03-21 05:39

Zoltán
Tag

Nem azt akartam mondani hogy biztos sipoly, csak arra gondoltam hogy az ülõfürdõ talán másra is jó hatással lehet

Nincs jelen

#755 2009-03-21 14:20

Marthuska
Tag

Youlcsi!
Igaza van Zoltánnak. Akár ez, akár az, az ülõfürdõ mindenképp jótékony hatású. :):)
Reméljük a legjobbakat!

Nincs jelen

#756 2009-03-23 11:57

nori
Tag

Szerintem is aranyér,apám fekélyyel küzd és nem jár gyakrabban mint más de ha bepöccen a fekélye idõre,tilott fûszeres kajára mindig megkínlódik az aranyerével ami vérzik is..szerintem érdemes még kipróbálni a kenõcsöt amit a patikában kevernek ki frissen,nem áll hónapokat a polcon sok tartósítószerrel,azt javaslnom a dolgod végeztével mindig tiszotgasd meg hogy a maradék nem látható széklet ne marja azt a felületet,kevésbé csíp,mar majd.

Nincs jelen

#757 2009-03-27 13:51

Ginger
Tag

Sziasztok!
Lassan 5 éve colitises vagyok, szenvedek annak minden nyûgével, de ami beteszi a kaput, az a lábszáramon folyton elõtörõ sebek, amik rohadtul fájnak. Vagy nem is tudom, mihez tudnám hasonlítani, olyanok, mint valami lábszárfekély. Most van 3 db kb. háromcentis. Szedem a gyógyszereket, vitaminokat... szerintetek ez ok 16 mg medrol mellett ?!
Arra lennék kiváncsi, hogy van-e valakinek tapasztalata ilyen nyavalyával kapcsolatban, és hogyan hozta rendbe? (csak azt ne írjátok, hogy több medrol kell)

Nincs jelen

#758 2009-03-27 16:49

mercy70
Tag

Ginger,szerintem nézz be ebbe a topicba:Pyoderma gangrenosum  zsuzsó

Nincs jelen

#759 2009-03-27 17:31

Ginger
Tag

Köszi mercy!

Nincs jelen

#760 2009-03-29 10:37

zincõ
Tag

Sziasztok!
Nektek is fordult már elõ, hogy szorulásotok volt?? Mert itt általában mindenkinek hasmenése van ugyebár!?
Nekem most már 1 hete olyan szorulásom van...
Meg korábban is fordult már elõ...

Nincs jelen

#761 2009-03-29 11:41

Móni78
Tag

Sziasztok!
Kérdésem lenne. Lehet-e gyógyszer mellékhatása ez a tünet: mindkét hónaljamban mint a májfolt, sötét foltok jelentek meg és egyre nagyobb kiterjedésû lesz. Elöször a szélei bepirosodnak majd besötétül és aztán annak a széle pirosodik....növekszik. Ha így marad nyáron trikót nem tudok felvenni. Egyébként fájdalommal nem jár csak esztétikailag csúnya. / Gyógyszereim: Humira, Imuran, Pentasa./
Volt valakinek ilyen bõrproblémája? Vagy tudtok tanácsot adni?

Nincs jelen

#762 2009-04-01 04:39

cyan
Tag

szia zincõ!
igen, nálam nagyon jellemzõvé vált és mai napig szídom érte a gyógyszereket mert soha életemben nem voltam szorulásos. úgyhogy nincs mindenkinek hasmenése vagy nem csak az... és ha már itt tartunk (sajnos már haraggal) megemlítem, hogy nagyobb meszalazin dózis kell ahhoz... ami már 2×2 pentasa is lehet, már most ott tartok mert hozzájárulhatott a vas is, vagy a medrol, én már nem tudom. de a meszalazin tuti.
persze nálad lehet más miatt is. ha elõtte még nem volt.. ne nyugodj bele én azt ajánlanám.

Móni78! amit írsz az elég rémisztõ nekem, orvos látta már??? ne halogasd szerintem sürgõsen látnia kell orvosnak én csak ennyit tudok tanácsolni!
üdv.

Nincs jelen

#763 2009-04-01 08:17

zincõ
Tag

Szia cyan!
Mármint mihez kell nagyobb meszalazin dózis???
És mibe ne nyugodjak bele? :)
Én amúgy Pentasa-t szedek, napi 2x1-et, de most hogy szorulásom lett abbahagytam. Ittam szenna teát, másnap hatott, de aztán azóta megint semmi :S
Nekem 1 éve van kb IBD-m, de nekem elõtte is voltak szorulásaim...

Nincs jelen

#764 2009-04-01 13:54

Szimi
Tag

Na voltam ma is szoliba 6 percet,úgy hogy elötte fél óra a napon,hát a napon picit lepirultam a szoliban barbnultam,teljesen megéri imuránnal szoliba járni,tök jól barnulok :D

Szerkesztette: Szimi (2009-04-01 13:55)

Nincs jelen

#765 2009-04-01 14:51

mercy70
Tag

Szimi,én gyönyörûen le tudok barnulni nyáron a napon.És hogy az Imuran segítségével vagy anélkül,bánja a fene.A végeredmény a lényeg.     :D    :D    :D

Nincs jelen

#766 2009-04-01 14:55

Szimi
Tag

jaja igazad van mercy,csakhogy én megvoltam ilyedve hogy hulla szinem lesz majd ,mert nem lehet napra menni meg szoliba sem az imurán miatt,de szerencsére ugynéz ki,eddig legaláébbis hogy nem lesz ezzel gond :D

Nincs jelen

#767 2009-04-01 14:59

mercy70
Tag

Mindent ki kell próbálni és nem elõre megijedni.Majd kitapasztalod.Bátraké a szerencse!És a szép barna bõr is.   ;)

Nincs jelen

#768 2009-04-01 23:28

cyan
Tag

szia zincõ! bocsi hogy nem voltam túl egyértelmû... azt akartam mondani minél több meszalazin=annál nagyobb esély arra hogy megfog(szorulást okoz). bárki bármit mond nálam 100% így mûködött eddig. és szerintem azért mert ami a vékonybelemben már nem hat az a vastagbelemet csak "belassítja"...de ez már csak mellékes "elmélet". hogy ne nyugodj bele, azt a szorulásra írtam :)
nos ha elõtte is jellemzõ volt ez a szorulás, akkor szerintem nincs olyan nagy gáz :) persze ha nagyon sokáig elhúzódik és súlyosbítja a tüneteidet (mert nekem nagyon rontja az állapotom!!), akkor tényleg ne nyugodj bele. 2×1 pentasa már nem sok, lehet hogy anélkül is lenne?! gondold meg, nehogy még én adjak rossz tanácsot :)
a szenna engem úgy felkavart hogy csak megbántam. persze ezek a dolgok alapvetõen függenek a betegség súlyosságától...

Nincs jelen

#769 2009-04-01 23:35

cyan
Tag

sziasztok napozók! :D nem okoskodni akarok, és nem is ijesztgetni, de a bõrrák nagyon csúnya agresszív, halálos betegség, én az esélyével sem játszadoznék... úgy éreztem ezt le kell írnom. egy immunszupresszáns gyógyszer pontosan úgy hat hogy a szervezet gyengítése miatt az immunrendszer kevésbé fog tudni védekezni a fertõzések, rák, stb. ellen. és a rák inkább hosszútávon mûködhet azt gyanítom. mintahogy a dohányos sem lesz azonnal tüdõrákos... szóval minimum naptej, napvédõ, óvatosan!! ez csak az én szerény tanácsom mindenkinek.

Nincs jelen

#770 2009-04-02 06:23

mercy70
Tag

Kedves Cyan!Köszi a tanácsot.De ha 21 év Crohnnal eddig úgy éltem mint egy egészséges ember,ezután már nem fogok semmin változtatni.Mindegyikünk más,én már kitapasztaltam magam.A nyár az én évszakom,a strand,a napfény tölt fel energiával.

Nincs jelen

#771 2009-04-02 06:32

mamo.
Tag

Lányok !
Fényvédõ nélkül senki ne menjen napra. Déli nap kerülendõ.
Az én esetem:
több évig szedtem Imurant- Egyszer csak két érdes tapintású bördarabot éreztem kézzel a hátamon. Na mondom magamnak, ezt megmutatom a bõrgyógyásznak, kb fél év múlva elmentem
Basalioma a szót megtanultam: rossz indulatú bõrrák.
Az mondta az orvos, biztos a napozástól,  a bõr nem felejt, 30 éve lehet hogy leégtem. Imurant azonnal abbahagytam, és azóota is minden nap lesem a böröm. Senkit nem akarok riogatni. Csak fényvédõ azt mondom
puszi Nektek.
Vigyázzatok magatokra

Nincs jelen

#772 2009-04-02 17:39

zincõ
Tag

jajj... napról napra egyre jobban fáj...õõõ...valami :S olyan mint ha fenékre estem volna és fájna a farkcsontom...már a pisilés is fáj annyira...valaki érzett már ilyet? mi lehet ez!? jajj hogy mindig van valami :'(

Nincs jelen

#773 2009-04-02 18:49

Cori
Tag

Szia Zincõ. Lehet, mert én pl. reggelente térdfájásra ébredek, de rettenetes erõs fájdalomra. Szép lassan, órák elteltével csillapodik, de nem múlik el teljesen. Alig tudok kimászni az ágyból. Kb1,5 hete nekem is fáj a farokcsontom, és  környéke. Nem tudom, hogy is hívják azt a területet. Fõleg ha hajolok, gugolok. Ez viszont nem múlik... Már én sem tudom milyen gyógyszertõl, vagy mi mástól lehet?

Nincs jelen

#774 2009-04-02 19:02

Ede
Tag

Zincõ, én kb két hete, éjjel is sírva ébredtem, mert még megfordulni sem tudtam. Mit szedsz?? Állati szar!!! Leülni is bajos, de a lefekvés és felkelés az még....... Fúúúúúúú, teljesen együtt tudok Veled érezni!!!!! Kezdetben olyan volt, mintha a gátam izomlázas lenne (szülés után éreztem így), aztán meg két napig jószerivel ko voltam... Voltaren kenõccsel meg a naturlandnak van valami reuma kenõcse, azzal kentem és akkor jobb volt, meg algoflexet vettem be (ami tudom, hogy nem jó nekünk, de nem vittem túlzásba). JObbulást!!!!!!!!!!!!!44

Nincs jelen

#775 2009-04-02 19:07

zincõ
Tag

én 2x1 Pentasát szedek....bár most semmit mert szorulásom van 2 hete

Nincs jelen

#776 2009-04-02 22:13

Ede
Tag

Akkor nem a gyógyszer miatt.... mert én tök mást szedek, és iszonyat volt... Most "csak" alig bírok menni estére a lábaim miatt. Hát akkor, ha megvettük, vigyük, mi;) ? Szép napokat!!

Nincs jelen

#777 2009-04-03 01:51

cyan
Tag

figyu, mielõtt le lennék csapva!!!! :):) nem kell rám feltétlenül hallgatni szorulás ügyben, az SOKmindentõl lehet!emiatt nehogy valaki csökkentse a gyógyszerét, nem akarok senkinek ártani!!! úgy értem, ha nem 100% hogy attól van... tegnap voltam egy új orvosnál, azt mondta nem csodálkozik, hogy szerintem nem hitték el nekem a másik helyen :D ez mondjuk zavar, mert nálam viszont tuti. de! még valami: "2×1 pentasának már nincs hatása" nem hat!!!! (?)lehet hogy enyhébb esetben még igen(?), de nekem ezt mondták, bár én amúgy jól elvoltam 2×2-vel(500 mg-ról van szó), ami ezek szerint akkor minimális a hatás-hoz, csak most lehet vmi más gyógyszer (tuti h van), ami még fokozza nekem...úgyhogy én a "magam bõrére" nem szedem átmenetileg, mert felrobbannék...!!! bummm. de mást nem akarok, nem szeretnék megtéveszteni, mert ennek a tünetnek sok oka lehet. akinél tehát eleve nem ismeretlen már a betegsége elõttrõl sem a székrekedés, az inkább ne itt kezdjen el kutakodni...

ja, és még azt is megkaptam, hogy nekem "nem is igazi" szorulásom van:D mert ahhoz már 3 napig nem kéne kakálni :D (én attól már meghalnék) szóval csak érzékenyebben reagálok rá(mivelhogy úúgy feszül,görcsöl a hasam nagyon nem mindegy!!), de nálam ez semmiképpen nem normális azt senki ne mondja a legjobb proofesszor se!!! :P

Nincs jelen

#778 2009-04-03 10:07

pötyi
Tag

Szia Zincõ!
Én is pentasát szedek kb8 éve(3x2-3) de ilyen panaszom még nem volt, viszont a vaskészítményektõl annál inkább. :( Az is igaz hogy én chronos vagyok nem IBD-s.
Szerintem a vitamin tabletták is okozhatnak szorulásos panaszokat.:(
Te csak pentasát szedsz mást abszolut semmit?
További szép tavaszt!

Nincs jelen

#779 2009-04-03 12:02

Szimi
Tag

Sziasztok!! nemtom Ti hogy vagytok vele de engem már éget a nap!!fél óra és piros az arcom,ugyhogy mostmár kenem  fényvédõvel,szinte fáj a bõröm az arcomon annyira égeti,hm...Egyébként én is leégtem anno kb 20 évvel ezelött egy osztálykiránduláson,nagyon keményen,ugyhogy várom mi lesz,remélem semmi..
Szép napot mindnkinek!

Nincs jelen

#780 2009-04-03 21:44

cyan
Tag

Szia Pötyi! Az IBD a gyulladásos bélbetegségeket összefoglaló rövidítés, én legalábbis úgy tudom, vagyis crohn és colitis ulcerosa is egyaránt...úgyhogy Te sem vagy kivétel...én sem, és senki sem itt...

Nincs jelen

#781 2009-04-03 21:54

cyan
Tag

Sziasztok! Lenne egy régi kérdésem! Tapasztalt-e valaki légszomjat? Mert nekem még a Crohn diagnosztizálása elõtti évben nagyon sokszor volt ilyen légszomjam-nehézlégzésem (nem tudom minek nevezik nagyon nagyokat kellett lélegeznem és beszélni is alig tudtam). Az összefüggésben lehetett? Azóta is elõfordul de már ritkán.

Nincs jelen

#782 2009-04-04 10:06

Agica01
Tag

Sziasztok!
Akinek volt már hasnyálmirigy-gyulladása vagy gyomorfekélye, jelezné nekem? Lenne hozá priviben 1-2 kérdésem, ha nem gond! Nagyon köszönöm!

Szerkesztette: Agica01 (2009-04-04 10:06)

Nincs jelen

#783 2009-04-04 15:16

akiss
Tag

Sziasztok!
Lenne 2 kérdésem:
1.
A crohn-nál ugye jelentkeznek lilás foltok a lábszáron, most ez a drága mikor múlik el? Volt több is, csak egy maradt. Mert ugye csak 1 maradhat :P
Nem fáj, de nem egy épületes látvány, úgy néz ki mintha jól bokán rúgott volna valaki.
2.
Az normális, hogy ha megülöm magam (nem kell nagy ütésre gondolni), a horzsolások, kék-zöld foltok lassan múlnak?
Salofalk, Budenofal és Imuran amiket szedek gyógyszerek.
Néha úgy nézek ki, mint akit jól elvertek. :(

Nincs jelen

#784 2009-04-04 16:05

koala
Tag

Szia Cyan! Hát nekem még a Crohn diagnosztizálása elõtt hosszú évekkel kezdõdött többek között a légszomj is! Az összefügéshez viszont sajnos nem tudok hozzászólni csak tippelni, hogy van, mert már minimum ketten vagyunk ezzel így. Szerintem ez nem véletlen!

Nincs jelen

#785 2009-04-04 19:12

cyan
Tag

Szia Koala! Kösz a választ! Nem tudom ha akkor orvoshoz megyek mit mondtak volna... én eddig egy dologra tudtam gondolni amúgy, a vashiányra, de akkor még nem is tudom volt-e mert én sosem gondoltam volna magamról elõtte, sõt "megszégyenítõnek" éreztem volna ha valaki azt mondja, vashiányom van. De ki tudja, lehet hogy már akkor is volt?! Mindenesetre örökös gyengeség, fáradtság, energiahiány az volt bõven már akkor is :(

Nincs jelen

#786 2009-04-04 19:14

cyan
Tag

Akiss! A foltokat szerencsére nem nagyon ismerem de a sebek, ütõdések lassú gyógyulása egyértelmûen a szteroid, és Imuran miatt lehet... tán benne is van a betegtájékoztatókban. :(

Nincs jelen

#787 2009-04-04 20:15

Szimi
Tag

hm ,lila foltok,és az ugyan mitõl van egy crohn betegnek??

Nincs jelen

#788 2009-04-04 21:07

koala
Tag

Szia Cyan! Ugyanezek a problémáim nekem is mind megvoltak fáradékonyság, légszomj.................... Hát lehet a vashiánytól, mert nekem most is az van és attól ugyanúgy érzem magam, mint akkor. Csak hát tudod az ember akkor nem gondolt erre a betegségre, sõt........................azt se tudtuk, hogy létezik legalább is én nem.

Nincs jelen

#789 2009-04-04 21:47

cyan
Tag

Nyugi, én sem tudtam hogy létezik..... én nálam valamiért már ritkább pedig elég súlyosan vashiányos is voltam már... de lényeg hogy jobb okot nem tudok mert pl. a tüdõmnek semmi baja, és talán még a szívemnek sem... de milyen érdekes... 2007-ben volt ez és õsszel egyszer-kétszer véres volt a székletem nem szóltam róla senkinek nem vol több olyan, de arra gondolok lehet hogy akkor még alakulhatott volna colitis ulcerosa is, aztán "késõbb dõlt el" hogy crohnos leszek... mondjuk a hasam már fájt 2007-ben is csak elmúlt úgyhogy nem foglalkoztunk vele. Évek óta nem érzem magam egészségesnek. az tény. Nem is tudom mióta.

Nincs jelen

#790 2009-04-04 21:47

akiss
Tag

cyan, szimi!
Köszi a hsz-t okosabb nem lettem :P
A crohn-nál én úgy tudom ezek gyakori tünetek, mármint a lila foltok a lábszáron. Kérdés meddig akar ott éktelenkedni?
Cyan, én is a szteroidra gyanakszom.
Sebaj, hátha divat lesz a tiri-tarka kék-zöld bõr :P

Nincs jelen

#791 2009-04-04 21:53

cyan
Tag

Akiss, én még új vagyok hol vannak a többiek?? :D:D:D télleg nem ismerek ilyen bõrtüneteket párszor már gyanakodtam, de azt sem tudom hogyan kell annak kinéznie...képekbõl nem igazán tudtam kivenni...úgyhogy türelem, majd csak ír aki tapasztaltabb. --a lényeg hogy ne fájjon, én azt mondom! :| :P

Nincs jelen

#792 2009-04-06 17:30

nanus
Tag

cyan, koala! Nekem is légszomjam van! Voltam kivizsgálásn ezügyben. Volt mellkas rtg. minden OK, teljes vérkép-vizelet. Szívultrahang, EKG minden rendben. Semmi sem indokolja (úgymond szervileg) a nehézlégzést. Borzasztó érzés, néha már szédülök az oxigénhiánytól. Ekkor azt mondták, hogy idegalapon van. Kaptam hát nyugtatót. Az egyiktõl depis lettem, a másik gyógynövény alapú volt, nem is ért semmit sem. Majd elmentem egy kineziológushoz, csináltunk egy oldást. A helyzet annyival lett jobb, hogy ha kezdem érezni a fulladást, akkor tudatosan próbálom befolyásolni. Néha megy, néha nem. De mióta valóban tudom, hogy lelki okai vannak, kicsit jobb. Mit nem adnék, ha csak egy kis vashiány volna:(

Nincs jelen

#793 2009-04-06 17:44

Ede
Tag

Szassztok. Én akkor éreztem így, amikor medrolt szedtem és vizesedtem, mint állat...
De lehet, hogy nincs vele összefüggésben. De mostanában nem fulladozom. Halihó!

Nincs jelen

#794 2009-04-06 21:12

momoka
Tag

Hello cyan,

Ez a legszomj dolog erdekes,nekem ugyn nincs meg a konkret crohn diagnozisom,csak kerdojellel a diagnozisomban.De legszomjam,fulladasom sokszor van,a haziorvos panikbetegseget talalt ki,de sztem nem az.Raadasul nem valtja ki semmi,csak ugy van.Fulladok,nehezlegzes.Neked miota es milyen rendszersen van?
udv,momoka

Nincs jelen

#795 2009-04-06 21:16

momoka
Tag

EKG,es szivUH-n en is voltam,negativ.Szoktam kocogni,sajna egyre ritkabban,mert fulladok,utana konkretan egesz nap.Ha nem edzek akkor nem fulladok annyira aznap.Sztem is vas vagy b12 hiany pl,oxigenhianyt okoz a szervezetben.Ez lehet esetleg az ok.

Nincs jelen

#796 2009-04-06 22:02

koala
Tag

sziasztok! Nekem is mondtak már pánikbetegséget, azt hogy idegi alapon van és azt is h vitamin hiány. Végül is nem rossz én meg kedvemre válasszam ki amelyik tetszik:D..........................hihetetlen! A betegségem diagnosztizálása elõtt is volt és a mai napig tart az tény ha futni próbálok akkor max 3 méter után megfulladok vagy legalább is próbálok:)

Nincs jelen

#797 2009-04-07 02:11

cyan
Tag

Sziasztok! Húha :) érdemes volt ezt a kérdést elõvenni, nagyon érdekes!
Momoka! Nekem mostanában nem jellemzõ, de emlékszem mikor még a betegség diag. elõtti években volt (már nem is emlékszem pontosan mikor), nálam fõleg esténként jelentkezett, sokszor túl sokat ettem (amirõl szerencsére már jó ideje leszoktam) és azért "hely se sok volt" a lélegzéshez... akkor olyan szûkös, gondolom értitek-érzitek... azon kívül persze bárhogy elõfordult, meg a gyengeség is, hogy én is mindentõl azonnal kifulladtam... de ma már nem általános. Pl. elsõ szteroid kúrámtól olyan jól lettem hogy hegyet is másztam...

Úgyhogy ez egy érdekes megelõzõ tünetnek látszik. Lehet hogy még a komolyabb panaszt okozó tünetek megjelenése elõtt, ami miatt már orvoshoz fordulunk, sokkal elõbb megjelenik egy gyulladás -> felszívódási zavar (amúgy itt mindenkinek inkább a vékonybele gyulladt?!),  ami miatt vashiány, kevesebb oxigénszállítás, gyengeség, légszomjasság alakul ki... pláne, ha más problémát nem találtak!

Ezen kívül, ha már így visszanéztem kicsit a múltba, megemlítenék egy lelki összefüggést is: "a szívszorító lelki fájdalom". Nálam ilyen is volt, már ebbõl is lelki elõzmény körvonalazódik (bár most biztos ködös voltam).

Nincs jelen

#798 2009-04-07 02:17

cyan
Tag

Nanus! Te is crohnos vagy? Attól függetlenül a vashiányt ki kell zárni, a lelki okok meg ahogy már írtam, szerintem mindenképpen figyelemreméltóak. Vagy csak lelki, vagy ha crohn van a dologban, még az... de ha olyan erõs, biztos van szervi eredete! Csak meg kell találni... remélem sikerül, ne nyugodj bele, légy jól, szia!

Nincs jelen

#799 2009-04-07 06:56

nanus
Tag

Cyan! Én is Crohn-os vagyok. Érdekes azonban, ami most tûnt fel nekem, a hozzászólásokat olvasgatva: nálam 12 éve diagnosztizálták a Crohn-t, akkor a vastagbél fel- és leszálló szakaszában, 10-10 centi hosszan. Akkor nem volt nehézlégzésem! Tehát a vékonybeles felszívódás (B-12) rendben volt. Két évnyi gyógyszeres kezelés után gyógyulttá nyilvánítottak, olyannyira, hogy a röntgen fõorvosasszony a svájci orvoskonferenciára vitte ki a teljes anyagom (béltükrözések videofelvételétõl elkezdve, az összes leletem). Körülbelül 4 éve kezdtem ismét orvoshoz járni azzal, hogy gyomorfájdalmaim vannak, enyhébb gyomorgörcsök, émelygés, hasmenés. Az orvosok nem is gyanakodtak a Crohn-ra (mellesleg én sem), mert nem volt láz és nem volt kifejezett fájdalom. Voltam gyomortükrözésen, ahol azt mondták, IBS. Már akkor voltak nehézlégzéses tüneteim. Miután tavaly szeptemberben (nagymamám halála után) totálisan belobbant a betegség (bélelzáródással fûszerezve) vált nyilvánvalóvá, hogy sosem volt IBS-em, már 3 éve gyulladt lehetett a bél. Most azonban a vékonybél utolsó szakasza van/volt gyulladásban, tehát indokolt lehet a felszívódási zavar. A kérdés az, hogy elvileg tünetmentes vagyok, tehát perpillanat tulajdonképpen nincs gyulladásban. Viszont így is lehetséges, hogy nem normális a felszívódás? Szóval azt hiszem, hogy még egy B12 kúrát megpróbálok azért. Hátha! A vashiány kizárva, voltam teljes vérképen. És igen, a lelki okok mindenképpen szerepelnek szerintem a kialakuásban és a kiújulásban is. Az elsõ alkalommal épp a házasságom haldoklott, másodszor pedig nagymamám halála viselt meg rettenetesen. Köszi cyan a biztatást, és remélem, hogy így közösen (dokik nélkül?) sikerül megtalálnunk a megoldást. Szép napot!

Nincs jelen

#800 2009-04-07 21:03

cyan
Tag

Hello Nanus! Köszi hogy válaszoltál, ez mindenki számára tanúlságos lehet :) Én bevallom csodálkoztam azon, hogy mikor újra fellángolt a betegséged, senki sem gyanakodott Crohnra, hiszen most legalábbis mindenütt azt írják róla, egy életen át tart... és a nehézlégzés is teljesen érthetõ. No meg persze a lelki okok... az, hogy "elvileg" tünetmentes vagy, annak csak örülni lehet, de ha mégis van ez a légzési nehézség, fulladás, szurkolok a B12 kúrához, noha én nem értek ehhez pontosan mik kellenek a vérnek, hogy ne legyen hiány, de ha már megvan ez a betegség, ésszerûbb innen indulni a találgatásban, és több esély lehet így megtalálni a megoldást... kívánom hogy használjon, meg aztán, még egy tipp :) ha a mozgás megterhelõ, próbáld meg napról napra picit(!) többet erõltetni, dolgoztatni a testedet, szívedet, hogy visszaszokjon a terhelésre, elég csak annyira ami még élvezetes is. Hátha javul a keringés, stb. és könnyebbé válik a légzés. A lelkiállapot javításához szintén sok sikert kívánok, minden meggyógyítható csak foglalkozni kell vele. Szép napot!

Ja, én annak örülnék legjobban ha mi betegek, közösen az orvosokkal találnánk meg a megoldást ;)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb