#1051 2009-03-31 21:37
- Pitty
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Remicade / Humira
Sziasztok!
Április 7-re jön meg a bõvített labor, immunszerológia, és utána beszélünk a Remicade kezelésrõl.
Remélem nem húzzuk már tovább és végre sinre kerül a dolog.
Bár tüdõvizsgálaton nem voltam még.
1 éve volt tükrözésem, remélem nem feltétele az infóziónak az újabb colonoscopya...
Nincs jelen
#1052 2009-04-01 21:07
- CSICSU
- Tag
Pitty ! Nekem azt mondták ,hogy feltétele a colocoscopia sõt még elõtte kaptam 5 db solu-medrol infúziót is azt mondták ez is a protokoll része /ehhez van kötve a Remi ,csak ez után kaphatom legalábbis ezt mondták/.Oroszlan- Nekem nem azt mondták ,hogy elhagyhatom az Imuránt épp ellenkezõleg most kell elkezdenem. Neked nem puffad a hasad, mert nekem akkora néha mont egy lufi és úgy feszít. !
Nincs jelen
#1053 2009-04-02 08:28
- Pitty
- Tag
Szia Csicsu!
Remélem megúszhatom, mert 1 éve volt tüki, meg elötte évente 2 az elmúlt 10 évben...
Az infûzióról nem tudok... majd elmondják
Nekem a mai napig adják a medrolt tablettában 8 mg/nap, de hosszú évek óta....
Én most is szedem az Imurant, de én is úgy tudom, hogy továbbra is szedni kell.
Na meglátjuk, még pár nap és kiderûl, már nagyon be vagyok sózva...
Csicsu Neked milyenek a tapasztalalataid?
Nincs jelen
#1054 2009-04-02 16:18
- oroszlan
- Tag
Pitty! De sajnos en is sokszor fel vagyok fujodva a gyogyszerektöl de en eddig abban remenykedtem hogy en talan elhagyhatom. Nalam minden harmadik honapban egy vervetelen nezik meg hogy van-e mellek hatasa,mert allitolag nagyon a vesere megy.
Nincs jelen
#1055 2009-04-02 22:21
- Pitty
- Tag
Oroszlán :)
Azzal semmi gondom, hogy labort csinálnak, arra én is járok lelkesen...:)))
A tükrozést kerülném, mert félévente nézték, most már évente csak....
Na de kiderül, már csak 5-öt kell aludni és választ kapok :))
Addig is itt a jó idõõõõõõõõõõõõõõõ :)))
Megyek hétvégén egy kicsit bringázok :))
Nincs jelen
#1056 2009-04-04 08:59
- oroszlan
- Tag
Halli! Tudja valaki,hogy mi van a Remi infuzioban pontosan? En kaptam most egy informaciot amivel nem tudom hogy most mit is kezdjek!! Megkerdeztem a kezelö örvosomat hogy mi is a külömbseg a Remicade es a Humira között. Erre ö azt valaszolta hogy tulajdonkeppen mind a kettö termeszetes összetevökböl all,csak a Remicade emberi es allati(eger), mig a Humira csak emberi alapanyagot tartalmaz. Miutan latta hogy en elsapadtam majd le kellet rögtön ülnöm nem beszelt tovabb. Azert kell az Imuran vagy esetleg egy ellenszerum(Cortison)hogy az idegen (allati)elemet ne dobja ki a szervezet.Igy azt ne is remeljem hogy valamikor is elhagyhatom az Imurant.Ket napja csak ezen gondolkodom,tud valaki erröl valamit,vagy csak en fujom igy fel ezt a dolgot???
Nincs jelen
#1057 2009-04-04 09:25
- aiolosz
- Tag
oroszlan írta:
"..Halli! Tudja valaki,hogy mi van a Remi infuzioban pontosan? ....Ket napja csak ezen gondolkodom,tud valaki erröl valamit,vagy csak en fujom igy fel ezt a dolgot???..."
Ime, bar ettol nem hiszem, hogy okosabb leszel:
Remicade
Hatóanyag:
infliximab 100 mg/amp. (10 mg/ml)
segédanyagok:
saccharosum
poliszorbát 80
natrium dihydrogen phosphoricum dihydricum
dinatrium phosphoricum
Humira
Hatóanyag:
adalimumab 40 ng/0,8 ml fecskendõ
segédanyagok:
mannit
citricum acidum monohydricum
trinátrium-citrát,
natrium dihydrogen phosphoricum dihydricum
dinatrium hidrogén foszfát -dihidrát,
natrium chloratum
poliszorbát 80
natrium hydroxydatum , injekcióhoz való víz.
En is (es meg tobben) belinkeltem ebbe a topicba nehany hasznos eloadas anyagat, vagy cikket, ami errol szol.
Keresd meg, olvasd el, talan az segit a tisztan_latasban.
Nincs jelen
#1058 2009-04-04 17:31
- CSICSU
- Tag
Oroszlán! Mik a tapasztalataim? Hát igazából nem vérzek már annyira és sokkal kevesebbet járok wc-re is. Csak nagyon gyenge vagyok és a szemem be van gyulladva. De szerintem még korai lenne bármit is mondani a Remirõl , 14.-én kapom a másodikat .Ja, és hányingerem is sokat van ,de fõként a haspuffadás nagyon kellemetlen ,de ahhoz képest ,ahogy voltam csak sokkal jobb igaz még most sem vagyok "tökéletes", vagy már nem is leszek?! Az Imurant még nem kezdtem el , mindenkinek kell szedni aki kapja a Remit ? És ha vki nem bírja ? A Remi is fényérzékenységet okoz? És a Prednisolon?
Nincs jelen
#1059 2009-04-05 09:16
- oroszlan
- Tag
aiolosz,köszi a valaszt,lassan de biztosan tisztabban latom a dolgokat bar meg mindig idegesit ez a szo hogy "egerfeherje".....
CSICSU,nagyon szoritok hogy jobban legyel,fel a fejjel! Az imurant kell szedned a Remi melle vagy ha azt nem birod akkor kapsz minden infuzio elött egy ugynevezet "ellenszerumot".
Nincs jelen
#1060 2009-04-05 10:19
- Robur
- Admin (Crohn)
- Hely: Bp
- Regisztrálva: 2004-01-05
- Írások: 645
Az oroszlán fél az egértõl?
<kép>
Az Inflixmab egy mesterséges antitest. Eredetileg egerekbõl fejlesztették ki. Mivel az emberek immunreakciókat mutatnak az egér fehérjékkel szemben, késõbb továbbfejlesztették, ún. humanizált antitest lett belõle. Mivel egér és emberi antitestek kombinációja, "kimerikus" antitestnek nevezik. (http://en.wikipedia.org/wiki/Infliximab)
* * *
Kinek NEM ajánlott a Remicade?
A Remicade olyan személyeknek nem adható, akik allergiásak az egérfehérjékre (...)
http://www.77canadapharmacy.com/Remicade.php
* * *
"Nem hittem volna, hogy az egérlötty beválik, (így emlegetik a dokik a Remicadet) így kellemes meglepetés ért, mikor 2/3 héttel az elsõ infúzióm után fájdalmaim alábbhagytak, és 5 év óta elõször tudtam végigaludni az éjszakát"
http://www.healingwell.com/community/de … p;m=828897
* * *
Ezenkívül ajánlom:
Salamon Ágnes: Elsõ tapasztalatok a Crohn-betegség infliximabkezelésével
http://209.85.129.132/search?q=cache:zQ … &gl=hu
Nincs jelen
#1061 2009-04-05 10:35
- aiolosz
- Tag
off
az oroszlan, kontra eger dolog inspiralt arra, hogy ezt a tortenetet leirjam Nektek
Katonak kikepzese
ormester b@sztatja az ujoncokat, ujoncok probalnak kikefelni az ormesterrel
egy ido utan, barmit csinalnak az ujoncok, az ormester csak mosolyog...ez nem jo
akivel kikefelnek, az csak legyen bosszus es nem mosolyogjon...
ujoncok leszoknak az ormester kikefeleserol, de kivancsiak
+kerdik az ormestert, hogyan tudta megallni szo es tett nelkul a macerakat
ormester: "Amióta nem sz@rakodtok velem, én sem pisálok a húslevesetekbe"
epilogus: Amikor a kollegaimnak ezt elmondtam, az ebedloben drasztikusan visszaesett a husleves_fogyasztas, le is vettek a menusorbol
uff
Nincs jelen
#1062 2009-04-05 10:47
- aiolosz
- Tag
aiolosz írta:
off
az oroszlan, kontra eger dolog inspiralt arra, hogy ezt a tortenetet leirjam Nektek
A lenyeg remelhetoen ertheto, de ha nem, akkor "ha nem tudod, akkor nem erdekes" szindromarol van szo :)
Nincs jelen
#1063 2009-04-06 20:40
- CSICSU
- Tag
A Remitõl voltak valakinek ilyen hólyagos pici piros viszketõ pöttyei? És még egy kérdés lehet az elsõ adag /100mg/ Imurántól,szédölgés ? Ja, és égõ ,vörös fáradt szemek, homályos látás- ez is lehet a mellékhatásként?
Szerkesztette: CSICSU (2009-04-06 21:21)
Nincs jelen
#1064 2009-04-06 23:32
- Nita
- Tag
Csicsu! Írtak itt már pici vörös pöttyökrõl mások olvass vissza kicsit...de lehet az a hirtelen melegtõl is pont így néznek ki a meleg kiütések is. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni :)
Viszont az immuran az elején amíg nem szoksz hozzá bizony okoz szédülést ezt tapasztaltam, de olvasd el a papírját ott is írja. Ez a mellékhatásaiba "még" belefér, de a szervezeted megszokja és elmúlik majd!
Nincs jelen
#1065 2009-04-07 13:58
- tomekkk
- Tag
Csicsu: Nekem a Remitõl nem is olyan pici pöttyeim lettek, de nem sok talán 2-3 az egész testemen. De pl az imuran-tól nem szédelegtem egyáltalán.
Más. Egy kis beszámoló az új kísérleti cucc-ról.: Mellékhatásom semmi!! No most az állapotom az hol jobb hol rosszabb,de pl javulásnak veszem hogy azóta mióta kapom, még nem hánytam(nálam ez sûrûn elõfordult).
Valamennyit híztam is, talán 2-3 kilót. Az elsõ héten nagyon jól lettem, következõ hét az rosszabb volt,most ezen a héten megint jól vagyok(kopp-kopp-kopp). De pl azt is javulásnak veszem hogy amikor rosszul voltam a múlt héten akkor azért a dolgaimat tudtam tenni, nem estem ágynak,ami ugyancsak elõ szokott fordulni. Úgyhogy idáig egy erõs 3-as :D
Nincs jelen
#1066 2009-04-07 14:33
- oroszlan
- Tag
Robur! Jot nevettem a kepen amit felraktal....igen valahogy igy van a dolog.Tegnap kaptam volna meg a masodik Remicade infuziot de sajnos az elsö öt perc utan le kellet fujni mert egy allergias sokkot kaptam. Most jöttem ki a korhazbol es egy het mulva kell visszamennem hogy hogyan tovabb. CSICSU! En amiota Imurant szedek nagyon erzekeny a böröm,szaraz viszket ,es a naptol is kipöttyösödök ez a gyogyszer mellekhatasa. A börgyögyasz irt fel egy olivaolajas kremet amivel mindig kennem kell,de szuper jo.
Nincs jelen
#1067 2009-04-07 19:59
- CSICSU
- Tag
Hát kezdek félni a második Remitõl! És mikor sokkot kaptál mit csináltak meddig kellett maradnod? Mit jelentett ez a sokk? Szerintetek akkor ne hagyjam abba az Imurant elmulik a szédülés?
Nincs jelen
#1068 2009-04-07 20:04
- Pitty
- Tag
Szia Csicsu
Én most fogok pár héten belül elvileg 1. remire menni.
kb 4 éve szedem az imuran 100 mg/nap dózisban
Semmi gondom nem volt, egy pici fényérzékenységen kívul.
Ha má baj nincs a szédülésen kívül, akkor próbáld meg tovább szedni...
Nincs jelen
#1069 2009-04-07 20:43
- CSICSU
- Tag
Pitty! Ha elmúlik a szédülés akkor még probálkozom . Csak a szemeim már olyan pirosak mint egy "egéré"...
Nincs jelen
#1070 2009-04-07 21:27
- oroszlan
- Tag
Az allergias sokk az aszt jelenti hogy baromira rosszul voltam legszomjam lett es bedagadt a nyelvem es nem kaptam levegöt. Ez altalaban a masodik adagnal szokot elöjönni,de nagyon ritkan ugy hogy ne felj. Az en korhazamban en voltam a negyedik es mar evek ota adjak a Remit.
Nincs jelen
#1071 2009-04-08 16:16
- fru
- Tag
Oroszlan, így ismeretlenül is sajnálom, hogy allergiás reakciód lett a remire, ahol én jártam, ott ilyenkor vetõdött fel a humira vagy embrel adása, azt hiszem épp az egyébként szerintem nem ijesztõ egérfehérje miatt.
Csicsu, ne félj, az allergiás sokk tényleg ritka (pláne a fulladásos, van hogy csak piros kiütések jelennek meg), és épp azért kapod olyan ellenõrzött feltételek között (gondolom, te is), hogy azonnal tudjanak reagálni rá, ha gond van. És úgy emlékszem, az elsõ alkalmak után már nemigen fordul elõ.
Az imuran tuti nem azért kell, hogy ne dobja ki a szervezet az állati fehérjét, hanem mert a hazai protokoll elõírja, hogy bázisterápia (imuran, methotrexat) kötelezõ az ilyen drága biológiai terápia mellé. Üdv: Fru
Nincs jelen
#1072 2009-04-08 18:24
- CSICSU
- Tag
Fru ! Hát nemigen "ellenõrzött feltételek" között kaptam , kétszer néztek be hozzám enyi volt. Bocs ,hogy megkérdezem utána is nézhetnék ,de látom nagyon " értesz hozzá " - mi az a bázisterápia?
Nincs jelen
#1073 2009-04-08 19:03
- fru
- Tag
Szia Csicsu! Olyan nagyon azért nem értek hozzá, de egy évig kaptam az ORFIban, ill. tovább is kaptam volna, ha nem akarok gyereket. Merthogy nálam tényleg sokat használt és bírtam is, tehát a pozitív esetek közé tartoztam. A bázisterápia valami olyan alapgyógyszer, ami elvileg szintén az okokra hat és nemcsak a tünetekre, folyamatosan adják ezen krónikus betegségekben (tehát nem csak lökészszerûen, mint a szteroidot) és úgy tudom, feltétel, hogy elõször azt kapja az ember, majd ha nem elég hatásos, akkor adományozhatják neki a biológiai terápiát. De feltétel, hogy azt is kapja, mert általában úgy hatékonyabb. Betegként ezt nem mindig könnyû elfogadni szerintem, mert azért ezek sem mellékhatásmentes szerek. Reumában ez szigorúan a sejtméreg Methotrexat, IBDben meg szerintem az Immuran. Egyébként a hazai protokoll azért elég vaskalapos szerintem, mert pl. USAban simán lehetsz biológiai terápián terhesen is, itt szigorúan tilos.
Ahová én jártam, ott elég szigorúan vették, minden infúzió elõtt ellenõrzés, ha néhány tizeddel magasabb volt a hõm, már nem kaphattam, vészcsengõ távirányítója végig a kezembe, általában többen voltunk egy szobában egyidõben, és gyakran, kb. 15-20 percenként ránknéztek (orvos, nõvér egyaránt). Két óra üldögélés bent, két óra megfigyelés utána. A legkisebb panaszra sem legyintettek, és szerintem ez így helyes, mert azért vannak veszélyei a szernek. De azért ne aggódj, sokunknál soha nem okozott panaszt. Szia
Nincs jelen
#1074 2009-04-08 20:31
- CSICSU
- Tag
Szia Fru ! Hát nekem nem volt se vészcsengõ ill. nem mértek semmit, sõt elõtte nap lázas is voltam ,de senkit nem érdekelt , na mindegy az a lényeg ,hogy megkaptam végre. Sokkal jobban vagyok tõle mint voltam ,remélem a következõtõl csak még jobb lesz. Elõtte kaptam 40 mg solu-medrolt is. Hát az Imurannak nem igen örülök ,hogy ismét szednem kell , mert egyszer már probálkoztam vele ,de nem bírtam. Ha nem tudom szedni attól még hatásos lehet a Remi?
Nincs jelen
#1075 2009-04-09 08:47
- clió
- Tag
Oroszlán!
Az orvosod tájékoztatása korrekt volt, szerintem. Az "egértõl" nem kell pánikolni: ha tudnánk, hogy a gyógyszereket mibõl állítják elõ, a többségét be sem vennénk! (pl. most tudtam meg, hogy a b-12 vitamininjekciót mibõl állítják elõ, és ettõl kezdve máskép nézek az ampullára, amikor beadják... eddig azt gondoltam, használni fog, most meg undorodom tõle!!!!)
Az antitest terápiában szerintem az a megfontolandó és ez jelenti a veszélyt, hogy még kevés idõ telt el, hogy pontosan lehessen látni a hosszú távú hatásait és mellékhatásait. Szerintem, aki már minden mást kipróbált és eredménytelen volt, és nagyon pocsékul van, feltétlenül próbálja meg a hazánkban elérhetõ két szer valamelyikét, mert mindíg azt kell mérlegelni, hogy mi a nagyobb baj: a gyógyszer szedése, vagy nem szedése. Esetünkben szerintem meg kell próbálni ezt a fajta kezelést is, mert nincs igazán veszíteni valója a súlyos állapotú, nagyon rossz életminõségben élõ betegeknek.
Clió
Nincs jelen
#1076 2009-04-10 09:52
- oroszlan
- Tag
Fru! Humira,felmerült de embrel-röl meg nem is halottam.Az is infuzio??
Clio! Miböl van a b-12 vitamin? Abban viszont igazad van hogy sok minden undorito dolgokbol vannak elöallitva,na de ha segit.....
Nincs jelen
#1077 2009-04-10 12:12
- aiolosz
- Tag
oroszlan írta:
"...Clio! Miböl van a b-12 vitamin? Abban viszont igazad van hogy sok minden undorito dolgokbol vannak elöallitva,na de ha segit.....
off
Én ugyan Jóska vagyok, de azért elárulom, például szennyvíziszapból
on
Nincs jelen
#1078 2009-04-11 13:26
- CSICSU
- Tag
Van akinek a Remi mellett más gyógyszert nem kell szednie ill. nem szed és jól van?
Nincs jelen
#1079 2009-04-13 19:27
- arpapa
- Tag
igen CSICSU
én így vagyok 16. hónapja
összesen 6X kaptam Remit
Nincs jelen
#1080 2009-04-14 19:47
- Marthuska
- Tag
CSICSU! Kerestelek a gasztrón, de azt mondták, már nem vagy ott.
Remélem használ a Remicade kezelés!
További jobbulást kívánok Neked!
Nincs jelen
#1081 2009-04-14 20:18
- CSICSU
- Tag
Szia Arpapa Marthuska! Arpapa örülök ,hogy ilyeneket hallok , eddig még Én is csak jót mondhatok a Remirõl 100% -os javulás a bélnek !!!
Nincs jelen
#1082 2009-04-15 05:06
- Vicaa
- Tag
Nagyon örülök végre a jóhírnek CSICSU!!! :)
Nincs jelen
#1083 2009-04-15 08:36
- Pitty
- Tag
sziasztok nekem csúszik a remi...:(
összetörtem magam bringával.
kátyú + vasúti sin = lábzúzódás, karzúzódás, kulccsontörés...:( természetesen bal oldalon, de csak azért mert az az ügyesebb :)
most megint várhatok még minimum 1 hónapot
Élmény így wc-re rohangálni, érdemes lenne felvenni kamerával... érdekes figurákat nyomok merev térddel, törött lekötözött vállal... :D
Nincs jelen
#1084 2009-04-15 15:40
- clió
- Tag
Aiolosz!
Igen, abból. Elég rémes, nem? De megpróbálok nem gondolni rá, amikor kapom....
Nincs jelen
#1085 2009-04-17 13:30
- CSICSU
- Tag
Vicaa ! KÖSZÖNÖM , neked is minden jót! Marthuska ! Sajnálom ,hogy nem találoztunk ,de lefolyt a Remi kiadták a papírokat ,aztán eljöttem. Neked mit mondtak ?
Szerkesztette: CSICSU (2009-04-17 13:37)
Nincs jelen
#1086 2009-04-17 19:27
- tomekkk
- Tag
Szasztok!
Akkor ahogy ígértem egy állapotbeszámolót írnék, mivel ma véget ért a gyógyszerprogram.
Egy hónapig tartott, én az elsõ héten jobban éreztem magam, második héten történt egy kis visszaesés,de az sem volt olyan nagyon gázos, s utána padig megindult egy nagyon látványos javulás!Amit nem csak én vettem észre hanem a környezetem is.
Pedig kíváncsi voltam mi lesz ha bejön a hidegfront de jól bírom még.
Mindent összevetve marhára bejött, most arra leszek kíváncsi hogy a hatás meddíg tart, a naplót még egy hónapig kell vezetnem.....
Szerkesztette: tomekkk (2009-04-17 19:33)
Nincs jelen
#1087 2009-04-18 10:25
- aiolosz
- Tag
Akiket érdekel és akiket érint valamilyen módon.
A héten fejezõdött be az egy éve elkezdett Humira study_ba való részvételem és megkezdtem a második esztendõt.
Záróakordként természetesen egy colonoscopia is volt, ami éppen egy remissioban lévõ képet mutatott a bélésem vastagabbik felérõl.
Egy rövid összefoglalót körmölnék azok számára, akik hasonló akciókban vesznek részt, vagy esetleg van sansza annak, hogy Humira által való purgálásba részesüljenek.
Természetesen nem a +gyógyulás volt a cél, hanem a tünetmentes állapot tartósítása. Ezt szerintem jó közelítéssel sikerült is elérni. Lehetõség volt arra, hogy amikor egy visszaesés következett be, a protokoll lehetõvé tette a Humira dózisának az emelését. Ez azt jelentette, hogy a kéthetenkénti 40 mg-os dózis, hetenként történõ adagolására is volt lehetõség.
Ami nagyon lényeges, fõképpen az olyan fazonok számára mint én vagyok (ilyen ügyekben trehány, magára soxor nem odafigyelõ, orvoshoz a végsõ esetbe elmenõ), hogy rendszeres gasztroenterológusi felügyelet alatt álltam + komplett labor + egyéb vizsgálatok, amiket magamtól soha el nem végeztetnék...
A lényeg, ha a jelenlegi állapotom nem romlik és tartósan ilyen marad, akkor azzal is kiegyeznék, hogy jobb se legyen...tudom, ez egy fikció.
Nagy szerencsémre sikerül további két évre még ebben a programban maradni, ami a Humira árának ismeretében, ez tényleg mák...meg persze kell hozzá egy olyan orvos is, mint amilyen az enyém ...
Amennyiben valakinek kérdése van, ne fogja vissza magát. Akár itt a Fórumon, akár mailben keresen meg. Az is igaz, hogy nem mindig sikerül mindenkinek megfelelõképpen válaszolni, de én is emberbõl vagyok.
Nincs jelen
#1088 2009-04-19 10:41
- Nita
- Tag
tomekkk! Jó olvasni hogy javult az állapotod attól amit kaptál, de akkor ennek a programnak most vége is van? Vagy kapsz még belõle rendszeresen?
Aiolosz köszi a beszámolót és örülök hogy nálad is hat a Humira, mert ugye te colitisesben "utazol" és így legalább mindenki látja arra is használ. Idõben nagyon sajnálom hogy pont most voltak a vizsgálataid mert így lemaradtam a veled való személyes beszélgetésrõl :/ Remélem majd találkozunk hamarosan!
Én majd 23-24-én tudom meg a leleteim meg a mellkasröntgenem eredményének függvényében maradok-e a programban, de miután nem rontottam a statisztikát szerintem tovább kaphatom megint 1/2 évig ez nem sok, de aki a kicsit nem becsüli...:)
Már 2008 augusztusa óta kapom és röviden beszámolva jól vagyok! Nekem fõleg a sok ízületi probléma miatt kellett ez a szer. Most teljesen tünetmentes vagyok ezen a téren is. Persze mindig eszembe jut, hogy hosszútávon nem-e lesz valami mellékhatása de egyenlõre nem tudok jobbat ennél.
Nincs jelen
#1089 2009-04-19 11:25
- tomekkk
- Tag
Annyit tudok most hogy a gyógyszert nem kell szednem, de a naplót továbbra is kell bezetnem, s egy hónap múlva kell újbóli controllra mennem a dealer-emhez. S a továbbiakról majd a prof dönt (gondolom én) :D
Nincs jelen
#1090 2009-04-20 18:20
- pacsaji
- Tag
Kedves Mindenki!
Jó ideje tipródom azon, hogy leírjam-e a most következõket. De úgy döntöttem megteszem, hisz minden eset más és más, és ez is egy infó a sok közül.
Sajnos a hagyományos kezelésre nem jól reagálók csoportjába tartozom (Immuranra hasnyálmirigy gyulladással ragáltam stb. de ezeket már leírtam régebben). Szóval lassan 5.! éve kapok anti Tnf kezelést. És hihetetlen módon sokat javultam. Hasmenés nuku, izületek rendben stb. Sajnos az idõ elõrehaladtával aiolosz által is emlegetett orvosi odafigyelés egyre lanyhult, most már sokszor ott tarunk, hogy az orvos odajön , köszön, röptében megkérdezi ugye nincs baj, és már a hátát nézhetem. De a lényeg úgyis a szer.
Viszont fél éve elkezdett fájni a hasam. Nem az elvárható helyen persze... Gyakorlatilag folyamatos panaszkodás mellet is le lettem rázva, és ha nem jön egy vasculitises tünet, még mindig csak leráznának. Így nem kevés erõsködés hatására 8 év után végre tüki!, 4 év után végre ultrahang és sajnos az eredmények meglepõek: a chron aktív, és szûkület jött létre, a mögötte lévõ szakasz pedig kitágult. Hát ennyire alattomos a mi kis betegségünk.
Ezt a történetet nem is azért tartom fontosnak leírni, mert fölöslegesnek tartanám a biólógiai kezeléseket, inkább azoknak szánnám figyelmeztetésül, akik tünetmenetes idõszakban (illetve csak látszólag tünetmentes idõszakban) hajlanának a gyógyszereik elhagyására.
Nincs jelen
#1091 2009-04-20 18:57
- oroszlan
- Tag
Aiolosz! köszi az informaciot,nalam elkezdtek a Remivel de mivel egy anafilaxias reakcio lepett fel abba is hagytak abban a pillanatban.
Most a Humiraval szeretne a dokim probalkozni de egy ilyen sokk utan nagyon fellek akarmi ujba is belekezdeni. Ha a mellekhatasrol kerdem csak annyit mond hat mint a Remicadenal (nem nagyon megnyugtato mit is mondjak).Szoval most abban maradtunk hogy egy honap mulva menjek vissza es döntsem el hogy kerem-e a Humirat.
Neked mit mondtak lehet hogy majd kesöbb akar el is hagyhatod?? Vagy ez hogy müködik?? Allando gyogyszer vagy kura szerüen alkalmazzak??
Nincs jelen
#1092 2009-04-20 20:30
- Ede
- Tag
Kedves Pacsaji, tényleg nagyon köszi, hogy megosztottad ezt velünk... talán ezt nem lehet elégszer mondani, sulykolni... mert ki tudja... Jobbulást!!!
Nincs jelen
#1093 2009-04-21 06:46
- aiolosz
- Tag
Nita írta:
"....Aiolosz köszi a beszámolót és örülök hogy nálad is hat a Humira, mert ugye te colitisesben "utazol" és így legalább mindenki látja arra is használ. Idõben nagyon sajnálom hogy pont most voltak a vizsgálataid mert így lemaradtam a veled való személyes beszélgetésrõl :/ Remélem majd találkozunk hamarosan!...."
Nita, én is köszönöm a Te beszámolód és remélem én is, hogy rövidesen találkozunk :)
:-*
Nincs jelen
#1094 2009-04-21 07:08
- aiolosz
- Tag
oroszlan írta:
".....Most a Humiraval szeretne a dokim probalkozni de egy ilyen sokk utan nagyon fellek akarmi ujba is belekezdeni. Ha a mellekhatasrol kerdem csak annyit mond hat mint a Remicadenal (nem nagyon megnyugtato mit is mondjak).Szoval most abban maradtunk hogy egy honap mulva menjek vissza es döntsem el hogy kerem-e a Humirat. Neked mit mondtak lehet hogy majd kesöbb akar el is hagyhatod?? Vagy ez hogy müködik?? Allando gyogyszer vagy kura szerüen alkalmazzak??
Nem akarok okoskodni és csak a saját tapasztalataim tudom elmondani, de a Humirának nálam nem volt semmilyen mellékhatása. Ezt összehasonlítva a Remicade mellékhatásaival, amirõl itt a többiek beszámoltak...hát, nem cserélnék.
Ami a Humira elhagyását illeti, miután a betegségünk okát nem ismerik, nekem ilyent ne is mondjanak, mert hiteltelenné válna az illetõ. A Humira study célkitûzése egy bizonyos optimalizáció is, mert nagyon drága, ezért a cél, hogy a szükséges és elégséges dózissal és adagolási ütemmel a leghosszabb tünetmentes állapotot el lehessen érni. Persze ez a gyártónak és az OEP-nek a célfüggvénye, a miénk meg az, hogy bármi áron tünetmentesek legyünk.
Remélem érthetõ tudtam lenni.
Nincs jelen
#1095 2009-04-23 12:39
- oroszlan
- Tag
Köszi aiolosz! Annak örülök hogy te jobban vagy es mind ez mellekhatas nelkül!!!!
Nincs jelen
#1096 2009-04-30 10:08
- tim-tirim
- Tag
sziasztok! crohn beteg vagyok és évek óta szedem az imuránt (és persze sokminden mást) és most jött el az idö hogy nem birom, a fehérvérsejt számom nagyon alacsony már akkor is ha nem szedek semmit. csak ugye 3 honapon belul aktiv lesz a betegségem (most is az, már 1 éve grrr), szoval valamit sürgösen ki kéne találni az orvosomnak hoyg ne legyek mégrosszabbul. Õ most a humirán gondolkozik, de én attol is félek. Nem igazán bizok az orvosomban, nicns sok tapasztalata, amugy Dániában vagyok.
otthon ilyenkor mit csinálnak a beteggel? jó , persze bele fogok menni ha más lehetöség tényleg nincs csak kiváncsi vagyok hogy ilynekor ezt szokták-e javasolni otthon is. legalább 1 évig tutira jól leszek, csak utána nem tudni mi vár ránk......
Nincs jelen
#1097 2009-04-30 11:01
- Ottó
- Tag
Szia tim-tirim!!
Az imurant én sem bírtam, nekem csak pár hétig volt alkalma hatást gyakorolnia rám. Borzasztó izomfájdalmam volt.
Én tudok tanácsot adni: részemrõl a szokásost, radikális életmódváltoztatást. Fokozatosan vissza térni a rostos növényi ételekre, gyümölcsök, zöldségek. A hús teljes elhagyása, cukor (finomított) elhagyása, tejtermékek elhagyása. Tojás mint állatit meg lehet hagyni, az mindent pótol ami az elõbbi állati termékekben volt Stb. , ha érdekel a nevem alatt olvashatsz az én életmódomról itt a crohn-colitis.hu-n.
Ezt magam tapasztalata alapján nyugott szívvel ajánlom. Én súlyos eset vagyok 4 komoly mûtétem volt, és immár 4 éve lesz, hogy jól vagyok és csak pentasát szedek.
Ha esetleg változtatsz, akkor légy körültekintõ, olvass sokat ebben a témában, mert a rostos étel hirtelen bevezetése komoly problémát (pl bélelzáródás) tud okozni!!
Szerkesztette: Ottó (2009-04-30 11:02)
Nincs jelen
#1098 2009-04-30 11:10
- Ottó
- Tag
A gyógyszerekben én sem bízom, az orvosokban sem nagyon.Nem tudják a megoldást a gyógyszerek nekem rengeteg mellékhatást okoztak, legsúlyosabb talán a hasnyálmirigygyulladás volt. Az elõbb említett izomfájdalom, viszont borzasztó volt, szteroid meg post operatív fertõzést okozott, magyarul a második mûtétem oka a szteroid okozta fertõzés volt a mûtéti területen.
Nincs jelen
#1099 2009-04-30 12:58
- tim-tirim
- Tag
szép kis történeted van, nem irigyellek. csodálkozni fogsz, január óta pontosan ilyen diétán vagyok mint amit leirtál, nemrég visszavettem a megszoritásból mert többet ártott mitn használt, valószinuleg nem aktiv szakaszban kellett volna kisérleteznem vele és nem hiretelen ahoyg te is mondtad. és akkor te imuránt sem szedsz ? az nagyon jo, én is ezt szeretném elérni valahogy, (persze még nem most). de amikor abbahagytam mert épp jol voltam akkor 3 honap mulva borzasztoan rosszl lettem és ebböl azota is probálok kilábalni, már vagy 1 éve. szednék én most szivesen gyogyszert ha segitene, de sajnos már egyik sem. amugy jo dolognak tartom a diétát de szerintem mivel nem az étel váltotta ki a betegségunket teljesen a diétára sem lehet hagyatkozni. de nagyon örülök hoyg nekede bejött, majd én is ujrakezdem ha kicsit feljebb épülök.
ja még annyit, heti kb 1szer eszek húst és másnap mindig jobban avgyok egy kicsit. érdekes mert pont az terheli meg a belet elvileg.
humirát nem kaptál sosem ? csak pentasázol +diéta?
Nincs jelen
#1100 2009-04-30 13:10
- aiolosz
- Tag
tim-tirim írta:
"....humirát nem kaptál sosem ? csak pentasázol +diéta?
Olvasd el végig ezt a topicot légyszíves és akkor nem kérdezel....na, nem mondok semmit.
Második éve kapom a Humirát és soha nem diétáztam. Tisztelem, böcsülöm azokat, akik erre képesek, mint például Ottó, aki az én szememben egy aszkéta, de én inkább elpatkolok, mint_hogy olyan szigorú étrend szerint éljek, mint Õ.
Persze, amikor én is pocsékul vagyok, akkor nagyon oda figyelek arra, hogy mit eszek, de a kettõ nem ugyan az.
Nincs jelen