#1101 2009-01-27 19:31

Evelin
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hello mindenkinek.Mit hallotatok a papájáról?Én azt olvastam ,hogy tisztitja a beleket.Csak sajnos nagyon ritkán lehet kapni a Tescoban,és néha ehetetlen.a banánon kivül semmi más gyûmülcsöt nem lehet enni sajnos.A birsalmakompotot nagyon szeretem,még jó hogz nyáron raktam be.ettül nincs hasmarsom se.Ti hogy vagytok ezzel?

Nincs jelen

#1102 2009-01-28 13:06

Evelin
Tag

Kedves OttO,ma elkészitettem a kukoricadarát szamócalekvárral,nagyon finom volt,és laktató.megettem 2 tányérral,ugy izlett.

Nincs jelen

#1103 2009-01-28 13:14

Evelin
Tag

Kedves MÁRTUSKA,persze,hogy szoktam enni diós sûtiket,bár elég ritkán,mert a lanyom allergias a dióra.Én csak nyersen nemeszek diót se mogyorót,mert utánna gõrcsõsen fáj a hasam és felfuj.

Nincs jelen

#1104 2009-01-29 07:57

Ottó
Tag

Kedves Evelin!
Egészségedre! (késõn reagálok)

Nincs jelen

#1105 2009-02-02 13:36

Tünde
Tag

Kedves Ottó,

Vissza akartam keresni a paratubercolosis mycobaktériumról szóló dolgokról, de nem találtam.
Miért nem jó a tejtermék, és szerinted melyik nem? Én crohnos vagyok. Amikor jól vagyok szoktam tejet is inni, mert nagyon szeretem. Tudom, hogy nem szabad, de mikor jól vagyok nem hajt meg, és egyébként is imádom.
Légyszi írj errõl ha tudsz valamit. Köszi:Tünde

Nincs jelen

#1106 2009-02-02 15:07

Evelin
Tag

Szia Tûnde.Én is szivesen elolvasnám a parat.mykobak.szóló dolgokat.En azért szoktam enni tejtermékeket,és van amikor nincs töle semmi bajom.Ayt olvastam hogy a tejérzékenységet laktoz intoleranciat ki lehet vizsgálni gastroskopianal ha vesznek mintát .Már én 2szer nyeltem csövet,ha tudtam volna biztos kérem a tesztet.

Nincs jelen

#1107 2009-02-02 19:55

angeluc
Tag

Sziasztok!
A colitisesek esznek, ehetnek cukrot, tejterméket (joghurt, kefír), és mivel fõztök étolajjal, margarinnal vagy olívaolajjal?

Nincs jelen

#1108 2009-02-02 21:28

Marthuska
Tag

Szia Angeluc!
"A betegség aktív szakában (véres hasmenés) kerülendõ a tej, a nyers zöldségek és gyümölcsök, erõs fûszerek, erõs tea, sok kávé, tömény alkohol vagy bor fogyasztása. Amikor a betegség nyugalmi stádiumban van, semmiféle megszorítás nem szükséges. Tej a betegség akut szakában, mint "nehéz táplálék" nem ajánlott, nyugalmi szakban azonban fogyasztható, feltéve, ha szereti valaki, és nem okoz hasmenést, puffadást. Az ún.kolitiszes étrend általános szabályai helyett jobban beválik, ha az említettek betartásán kívül csupán az egyéni érzékenységet veszik figyelembe. Ez a nemzetközi szakértõi ajánlás."  Dr. Kovács Ágota

Természetesen fogyaszthatsz tejtermékeket, ha bírod. Fontos szerepük van az egészséges táplálkozásban.
Az édességekkel kapcsolatos megszorítást, inkább Crohn betegeknek szokták javasolni.
Fõzhetsz étolajjal, olívaolajjal. Az utóbbi azt mondják egészségesebb. A margarint helyettesítheted vajjal is.

Nincs jelen

#1109 2009-02-03 14:26

nori
Tag

Mi használunk margarint,vajat,olajat is,néha még zsírt is-ha olyan étel készül amibe az jobb,de ez egyénfüggõ.

Egy ideig én személy szerint nem bírtam a kakaót,de most ha megeszek pár kocka jobb csokit nem érzek gondot..szerintem tapasztald ki magadon.
A tejtermékre ugyanez vonatkozik.Mondjuk hasmarsom van a joghurttól,tejszíntõl de a tejföl,vaj,sajt jöhet..így pl.növényi tejszínt szoktunk használni.Az is megfelel a célnak,bár nem mindehol van,csak nagyonbb boltokban.De egyszerre többet veszünk,így nem gond,eláll hetekig.

Nincs jelen

#1110 2009-02-03 15:56

angeluc
Tag

Sziasztok nori és Marthuska!
Köszönöm a válaszokat. Akkor igyekszem minél több mindent enni.

Nincs jelen

#1111 2009-02-04 08:37

Ottó
Tag

Szervusz Tünde!

Én sem emlékszem pontosan, h mikor volt ez téma. De 2008 tavasztól nyár végéig levõ írásaimat megnézed a fórumon. Vmelyikben volt, talán még Rigor is szólt hozzá aki végleg eltûnt a fórumról, v mi van vele??
   De a neten is találsz anyagot. Egyes kutatók szerint a teheneknek is van crohn betegségük hasonló tünetekkel, johnny vagy valami ilyesmi kórnak nevezik. Náluk konkrétan ez a paratub... myco... kórokozó okozza ezt a nyavalyát. Ha jól tudom vannak tehenek amelyeknek semmi baja, de hordozzák ezt a bacit. És ez a baci a tejbe is belekerül vhogy, és a hõ sem pusztítja el. Nos röviden ez lenne az oka, annak, hogy ne fogyasszunk tejet.

Nincs jelen

#1112 2009-02-04 10:54

Marthuska
Tag

Sziasztok!
Tünde! Én ezt a cikket olvastam régebben:
"A MAP baktérium és a Crohn betegség
A cikk megjelent: 2007. szeptember 24.
Erõs a gyanú, hogy a szarvasmarháknál elõforduló Johne-betegség (paratuberkulózis) és az emberi Crohn-betegség között összefüggés van. Mindkettõ hasonló tüneteket okoz: a bél gyulladásba jön, ezáltal heveny, a szervezetet a végkimerülésig legyengítõ hasmenés alakul ki. Egyes tudósok szerint a Crohn-beteg emberek fertõzött marhák tejével vitték be szervezetükbe a MAP-baktériumot, és így alakult ki náluk a betegség.

A Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis nevû kórokozó, rövidített nevén MAP a talajban és vizekben él. Különlegesen ellenálló faj, a hõkezelést is túléli, és akár több hónapos nyugalmi periódus után is fertõz. A MAP-fertõzés után alakul ki a gyógyíthatatlan Johne-betegség, amely az utolsó napokban szánalmas csontkollekcióvá sorvasztja a marhát. A Magyar Állatorvosok Lapja részletesen taglalta a betegség állati, és - mint gyanítják - emberi vonatkozásait. A MAP gyakori betegség. Az Egyesült Államok minden ötödik szarvasmarha-állományában elõfordult már fertõzés, amely ellen elkülönítéssel és kényszervágással védekeztek.
Egyre erõsebb a gyanú, hogy a szarvasmarha Johne-betegsége és az emberi Crohn betegség között összefüggés van. Feltételezik, hogy a Crohn betegek fertõzött marhák tejével vitték be szervezetükbe a MAP-baktériumot és így alakult ki bennük a betegség. Laborvizsgálatok kimutatták, hogy a magas hõmérsékleten kezelt tejtermékek jelentõs részében kimutatható volt a fertõzés, mivel ez a szívós makrobaktérium még az átlagosnál hosszabb ideig tartó pasztörizációs eljárásokat is átvészeli."

Szerkesztette: Marthuska (2009-02-04 10:59)

Nincs jelen

#1113 2009-02-04 13:56

Tünde
Tag

Ottó, Marthuska köszi.

Nincs jelen

#1114 2009-02-09 13:08

Ottó
Tag

Üdvözlet!

Én az Aiolosz által ajánlott cikkel kapcsolatban szeretnék pár szót írni.
A cikk szerint a vöröshús fontos, mert eszenciális fehérjék vannak benne. Ez igaz, az viszont hazugság (muszáj így fogalmaznom), hogy ezért kell enni vöröshúst. mert ezeket az eszenciális fehérjéket, növényekbõl beszerezhetjük (bab, lencse, szója, barnakenyér egyéb növényi anyagok). A vöröshús nem oldja meg a gyulladásos bélbetegek vérszegénységét, vas van benne az igaz. De ahogy mondani szokták: amit nyerünk a réven annak többszörösét veszítjük a vámon. A húsokkal nagyon sok probléma van, nem embernek való táplálék pláne a vöröshús. Sok rossz mellett most olvastam, hogy un. arachidon sav (lehet, h az írását elírtam esetleg) van benne ami gyulladáskeltõ zsírsav. Azáltal, hogy fenntartja a gyulladást egyenesen káros.
   Ismét hangsúlyozom ami a mottómban van: meggyõzõdésem, hogy a húsoknak van a legnagyobb szerepük mindenféle (a miénk is) gyulladások fenntartásában.
   Ismételten leírom, hogy azóta nem vagyok vérszegény mióta nem eszem semmilyen húst, sõt a crohn betegséggel járó állandósult hõemelkedéseim is totálisan eltûntek. Sõt a hemoglobin érték és a súlyom alapján akár talán már vért is adhatnék, mint az egyik bélbeteg barátom aki adni is szokott (az õ bélbetegsége nem crohn, sem colitis sem lisztérzékenység, hanem speciális valami).
   Sajnálom, hogy nem hiszitek ezt el nekem, örülnék ha köztetek lenne egy olyan ember aki esetleg kipróbálná, hogy néhány hétig mondjuk tojáson kívül más állatit nem enne.
   Így megtudná, hogy ez igaz, vagy csak össze-vissza beszélek és a tapasztalataim hazugságok.

Nincs jelen

#1115 2009-02-09 14:04

sanvito
Tag

Szia Ottó !

Csak annyival szeretnélek kiegészíteni, hogy valamikori tanulmányaimból tudom, hogy a vas csak a nyers tápanyagokból szívódik fel teljes mértékben. Pl. a megfõzött spenót, cékla, stb. már korántsem tartalmaz annyi vasat, mint ami elterjedt róluk.

Másrészt nekem a valamikori petefészek tályogot (amit aztán követett a 3 újabb hasi mûtét) egy olyan baktérium okozta, ami kifejezetten szereti a vasat, ezért bármennyi vaspótlást is kaptam, egyre vérszegényebb lettem és a tályog egyre inkább aktivizálódott.
Aztán amikor ezt kimutatták, szigorú vasnélküli diétán voltam, hogy "éhenhalasszuk" a baktériumot.

A húsevésrõl, tejrõl mi azt tanultuk:
a fogazatunkról is látszik hogy húsevõk (pontosabban mindenevõk) vagyunk, a tehéntej viszont a kis bocik számára lett kitalálva, az emészthetõségét, összetételét értsük persze ezalatt.

Aki szereti és nincs tõle baja, szerencsés, igya is, de sajnos megfigyelhetõ hogy a korosodással egyre több a laktózérzékeny ember, (direkt nem beteget írtam :)) szerte a világon....
Hogy a (vörös) húsevés indikál vagy fenntart egy bélgyulladást, az SZERINTEM egyénenként változó, mint ahogy nincs 2 egyforma ember sem, aki ugyanúgy hasznosítaná a bevitt tápanyagokat. Nagyban függ a szervezet éppen akkori állapotától....

Ezt az anyagcsere mutatót, egy különleges laborvizsgálattal, 3 hónapra (!) visszamenõleg meg tudják állapítani.

Sziasztok :)

Nincs jelen

#1116 2009-02-09 14:36

Evelin
Tag

Kedves Otto.en is hllottam mar arrol ,hogy a vöröshúsevés nemnagyon jo,egyetértek veled.Bár én eszek hust,de lehet atkellene térnem a vegetáriánus étkezésre az egészségem érdekében.De ha hust nem ,a zöldségekbõl se ehetek akármit mert puffaszt es hasmenést okoz.De mindezt kikell tapasztalni.pl.karfiolt kaposztát salátát borsot lencsét babot, paradicsomot ,paprikkát nem ??? akkor mit???

Nincs jelen

#1117 2009-02-09 14:38

mercy70
Tag

Kedves Ottó!Próbálja ki valaki ,hogy ne vegyen levegõt.Mert ugye az is szennyezett.Pláne aki nagyvárosban él.A mai világban már mindenben van valami káros.Én mindenevõ vagyok és nagyon is hús párti.

Nincs jelen

#1118 2009-02-11 08:07

Ottó
Tag

jó reggelt mindenkinek!

Sanvito: én nem osztom azt a véleményed, hogy mivel minden egyén más, ezért a táplálkozásunk is eltérhet ennyire. Ha pl az õzeket veszem ott is mikndegyik más és mégis ugyanazokat eszik. Mindezt mint laikus vallom és nem szaki, aki vmi túlképzett lennék biológiából. A fogazat sem gyõz meg engem pl ott van a cuki pandamaci Kínában (ami még maradt belõle), neki is ragadozó fogazata van mégis jól megvan zöld kaján.
És egyetértek veled abban, hogy a növények jó részét amit lehet nyersen kell ennünk, pl a céklát ény almával ettem ma reggel reszelve tányérban + 2 szelet barna kenyér baracklekvárral vaj v margarin nélkül, meg fél marék saját termésû dió.
Evelin: ez igaz az életmódváltoztatást óvatosan kell csinálni, mert sok panaszt okozhatnak a növények. Saját tapasztalatom szerint ez átmeneti és a szervezetünk viszonylag hamar megszokja. Ha én ma megennék 1 szelet rántotthúst pl pulykamellbõl, szinte biztos, hogy kórházba kellene mennem, de minimum lázas lennék, pattanásaim lennének.
Mercy70: minden szennyezett, de a hússal nem az adalékanyagok, vagy gyógyszermaradványok miatt van probléma. A tuti bio hús sem való nekünk. Ha visszamehetnénk az idõben mondjuk 1650 körülre oda ahol most lakunk, és megnéznénk egy átlag ember (nem az urak) kajáját, ritkán volt hús. Ünnepekkor ettek, azon kívül tömegében a növényi táplálék lehetett a fõ összetevõ.
Megértem, hogy a húsról nehezen mondunk le én is nehezen mondtam le. Nagyon jó az íze, laktat serkenti az emberi szervezetet mintha több energiát adna, de nagyon sok bajt okoz.
Én is úgy nõttem fel, hogy az a normális tízórai a suliban, hogy 2 fehér zsemle megkenve margarinnal + valami jó kis felvágott vagy négy szelet. Ez a kaja teljesen abnormális: fehér zsemle, B vitamin nincs benne, sem rost, margarin: 'mûanyag zsír' amit vegyi gyárban készítenek növényi olajból hidrogénezéssel + tartósítószer, szinezék állományjavító, és a felvágott ami a fõ borzalom, ha látnánk hogy készül nem ennénk belõle.

Nincs jelen

#1119 2009-02-11 08:08

Ottó
Tag

jó reggelt mindenkinek!

Sanvito: én nem osztom azt a véleményed, hogy mivel minden egyén más, ezért a táplálkozásunk is eltérhet ennyire. Ha pl az õzeket veszem ott is mindegyik más és mégis ugyanazokat eszik. Mindezt mint laikus vallom és nem szaki, aki vmi túlképzett lennék biológiából. A fogazat sem gyõz meg engem pl ott van a cuki pandamaci Kínában (ami még maradt belõle), neki is ragadozó fogazata van mégis jól megvan zöld kaján.
És egyetértek veled abban, hogy a növények jó részét amit lehet nyersen kell ennünk, pl a céklát én almával ettem ma reggel reszelve tányérban + 2 szelet barna kenyér baracklekvárral vaj v margarin nélkül, meg fél marék saját termésû dió.
Evelin: ez igaz az életmódváltoztatást óvatosan kell csinálni, mert sok panaszt okozhatnak a növények. Saját tapasztalatom szerint ez átmeneti és a szervezetünk viszonylag hamar megszokja. Ha én ma megennék 1 szelet rántotthúst pl pulykamellbõl, szinte biztos, hogy kórházba kellene mennem, de minimum lázas lennék, pattanásaim lennének.
Mercy70: minden szennyezett, de a hússal nem az adalékanyagok, vagy gyógyszermaradványok miatt van probléma. A tuti bio hús sem való nekünk. Ha visszamehetnénk az idõben mondjuk 1650 körülre oda ahol most lakunk, és megnéznénk egy átlag ember (nem az urak) kajáját, ritkán volt hús. Ünnepekkor ettek, azon kívül tömegében a növényi táplálék lehetett a fõ összetevõ.
Megértem, hogy a húsról nehezen mondunk le én is nehezen mondtam le. Nagyon jó az íze, laktat serkenti az emberi szervezetet mintha több energiát adna, de nagyon sok bajt okoz.
Én is úgy nõttem fel, hogy az a normális tízórai a suliban, hogy 2 fehér zsemle megkenve margarinnal + valami jó kis felvágott vagy négy szelet. Ez a kaja teljesen abnormális: fehér zsemle, B vitamin nincs benne, sem rost, margarin: 'mûanyag zsír' amit vegyi gyárban készítenek növényi olajból hidrogénezéssel + tartósítószer, szinezék állományjavító, és a felvágott ami a fõ borzalom, ha látnánk hogy készül nem ennénk belõle.

Szerkesztette: Ottó (2009-02-11 08:10)

Nincs jelen

#1120 2009-02-11 12:51

angeluc
Tag

Sziasztok!
Én most Budenofalkot szedek, és mindig farkas éhes vagyok. Hogyan tudnám csökkenteni az éhségemet?
Ugyanis már elértem az ideális súlyomat és passzív szakaszban vagyok. Ötletek? Visszaesni viszont nem szeretnék.
Eszek vitaminokat is, de még is hátha jár vki hasonló cipõben.

Nincs jelen

#1121 2009-02-11 12:55

akiss
Tag

Szia angeluc! Én is Budenofalkot szedek, meg még Imurant és Salofalkot. Én még nem vagyok passzív szakaszban, de már nemsokára. Én egyáltalán nem vagyok éhes, sõt inkább úgy kell leerõszakolni egy-két falatot. :(
Próbálj meg sokszor keveset enni, és igyál sok folyadékot. A medroltol voltam mindig éhes, akkor így csináltam.

Nincs jelen

#1122 2009-02-25 00:13

cyan
Tag

Ezt úgy érzem ide is be kell illesztenem minél többen olvassák annál jobb!!:)

http://demo.itent.hu/diet/portal/downlo … k_0411.pdf

Nincs jelen

#1123 2009-02-25 08:05

Evelin
Tag

Kedves Cyan.Elolvastam a chron beteg dietat.Hat itt szakszeruen felvan minden tunteteve.Ezt kerestem mar regota az interneten,Koszi Evelin

Nincs jelen

#1124 2009-02-25 08:47

Ánya
Tag

Köszi Cyan!
Nem tudod, hogyan lehetne kérdezni a lap készítõjétõl? Nekem nincs vastagbelem, kis tartálykát (pouch) alakítottak ki vékonybélbõl. Nem találok megfelelõ diétás tanácsokat magamnak. Egyénileg kisérletezgetni még nem merek (fél éve zárták a sztómám), ezért érdekelne a "tudomány" álláspontja, amitõl elindulhatnék.

Nincs jelen

#1125 2009-02-26 00:45

cyan
Tag

Sziasztok, hát szívesen! :) az az igazság hirtelen tök véletlenül találtam rá, és még el sem olvastam mert már menni akartam, úgyhogy nem tudom... sajnálom hogy nem segíthettem többet de kitartás, aki keres az talál ;)

Nincs jelen

#1126 2009-02-26 01:37

aiolosz
Tag

Ánya írta:

"..Nem tudod, hogyan lehetne kérdezni a lap készítõjétõl? Nekem nincs vastagbelem, kis tartálykát (pouch) alakítottak ki vékonybélbõl. Nem találok megfelelõ diétás tanácsokat magamnak. Egyénileg kisérletezgetni még nem merek (fél éve zárták a sztómám), ezért érdekelne a "tudomány" álláspontja, amitõl elindulhatnék.

Kedves Ánya, van egy meglepetesem, Fekete Krisztina a MCCBE elnöke es itt lehet elerni:
Fekete Krisztina dietetikus

Nincs jelen

#1127 2009-02-26 07:19

akiss
Tag

Sziasztok!
Lehet butaság amit kérdezek, de ezt nem tudom:
Ha nyugalmi állapotban van a gyulladás, akkor lehet enni dióféléket, apró magvas gyümölcsöket, nyers gyümölcsöt?
Mert ezek számomra nem tisztázott dolgok. Azt tudom, hogy nyugalmi idõszakban a crohn-beteg étrendje hasonló a normál étkezéshez, kevesebb megszorítást tartalmaz, csak épp ezekrõl a dolgokról semmit sem találtam.

Nincs jelen

#1128 2009-02-26 10:53

Marthuska
Tag

Szia Akiss! Amit kérdezel egyáltalán nem butaság. Dr. Kovács Ágota könyvére tudok hivatkozni. Õ azt írja, hogy kerülendõk olajos magvak (dió, mogyoró stb.), hámozatlan gyömölcs. Tehát nyersen is fogyaszthatod azokat a gyümölcsöket, amiket bírsz. A magvakkal akkor kell legfõképpen vigyázni, ha szûkületed van, nehogy bélelzáródást okozzon. Idézek egy részt neked a könyvbõl:

"Étrendi tanácsok Crohn-betegeknek

Kerülendõ
- tej
- durva rostok (kukorica, káposzta, bab, lencse, gomba, ananász) - fõleg szûkület esetén
- hámozatlan gyümölcs
- olajos magvak (dió, mogyoró stb.)
- állati zsíradék
- oxalátban gazdag tápanyagok (kakaó, csokoládé, sóska, spenót, narancs, C-vitamin)
- paradicsomos ételek
- pirított morzsa
- valódi narancslevek és narancs
- C-vitamin-tartalmú készítmények"

Ennek ellenére én nem veszek mindent szó szerint. Amit bírok és nem okoz panaszt, azt fogyasztom. Miután letelt a mûtétem utáni szigorú diéta, a gasztroenterológus is azt mondta, mindent ehetek, ami nem okoz panaszt. Szerintem legfõképpen erre érdemes figyelni.

Szerkesztette: Marthuska (2009-02-26 11:01)

Nincs jelen

#1129 2009-02-26 11:10

Tünde
Tag

Szia Akiss,

pár kockával feljebb volt egy érdekes cikk a betegségünkrõl részletesen, étkezési tanácsokkal.
Azt hiszem Cyan küldte. Olvasd el, szerintem találsz benne választ kérdéseidre.
Én egyébként eszem diót és mogyorót is módjával, gyümölcsbõl az eper a kedvencem, és ha jól vagyok semmi bajom tõle.

Szerkesztette: Tünde (2009-02-26 11:13)

Nincs jelen

#1130 2009-02-26 11:25

Ánya
Tag

Aiolosz!, Te drága!!

Hihetetlen, nagyon köszönöm!!!
Puszi, már elkerülhetetlen lesz a következõ talin!!

Nincs jelen

#1131 2009-02-26 22:09

akiss
Tag

Marthuska, Tünde! Köszönöm a válaszokat!

Nincs jelen

#1132 2009-03-04 09:45

angeluc
Tag

Sziasztok!

Budenofalkot szedek,már a második dobozzal és hát három hetente csak van hasmenésem ami egy napig tart vagyis egy nap két-háromszor megyek. Hiába vigyázok és eszek olyat amit lehet, joghurtot sem nagyon merek, (colitisem van), tegnap ettem joghurtos sütit amibe volt (étolaj, fehér liszt, meggy, sütöpor, cukor stb) és ma meg hasmenésem volt, szóval most már nem tudom, hogy nálam mi váltja ki a dolgot. Annak lenne értelme, ha gyógyszer mellett ilyen nem fordulna elõ? Nem? Akkor minek szedem õket? A költõi kérdés tehát megmaradt Diéta kell vagy Nem?

Nincs jelen

#1133 2009-03-04 17:51

akiss
Tag

Szia Angeluc! Szerintem étolaj és cukor volt a bibi. Én ha nem vigyázok a cukorral, a zsiradékokkal, a tejtermékekrõl meg ne is beszéljünk, másnap tuti hasmarsom van. Már nekem is átfutott nem egyszer az agyamon, hogy mi értelme van ennek az egésznek, de ha megszegem a diétát általában rá szoktam jönni :D A mértékletesség a lényeg.

Nincs jelen

#1134 2009-03-11 21:25

Árpád
Tag

Üdv mindenkinek! Az lenne a kérdésem hogy most már egy honapja panasz mente vagyok  gyocereim 16mg medrol 1g klizma, 2*20mg controlok, 3*2 pentasa500, 2*5ml normaflore. Ezek az adagok mellett bár mit ehetek .A kérdésem pedog az lenne hogy ijenkor is érdemes e diétázni. Meg van egy csunya ödémám is . Akkinek volt már ijenene ez kérem írjon már rola hogy felszivodott e magátol vagy nem .a vastag belemben van 6cm hosszu és attol félek hogy aranyeret fogok tölle kapni. a válszokat elöre is köszönöm.

Nincs jelen

#1135 2009-03-18 08:04

Ottó
Tag

Szia Árpád!

Feltetted azt a kérdést érdemes-e diétázni. Nem tudom, mennyire olvastad az írásaimat. Az én véleményem az hogy feltétlenül. A betegségünk oka szerintem a táplálkozásban keresendõ. Nem fejtem ki ismét bõven , hiszen olvashatod az írásaimat. Elsõsorban és legfõképp a húsokat kell elhagyni (sûrgõsen a disznó és vöröshúst, majd mindenféle húst), azután a tejtermékeket, finomított élelmiszereket (fehér lisztes pékáruk, nagy cukortartalmú ételek: édességek, torták, cukros üdítõk).
   Bizonyos ételkészítési technikákat is kerülni kell: pl az olajban sütést. Az olajban sült krumpli semmi állatit nem tartalmaz ennek ellenére a bõ zsírban sütés miatt kiváló gyulladáskeltõként mûködik.
   Fokozatosan be kell vezetni a rostos növényi élelmiszereket, sok nyers gyümölcs, zöldség fogyasztása a fokozatosan elérendõ cél.
   Nem részletezem, hisz 100-szor írtam már, de komolyan gondolom, én 1 élõ példa vagyok erre a súlyos crohnommal, szívesen találkozom személyesen is bármelyikõtökkel és viszem az orvosi papírokat is.

Amit mondtam, tudom, hogy nem népszerû, de mást nem mondhatok, könnyebb lenne, ha azt mondanám, hogy sûrgõsen hagyjuk el a répafõzeléket és a spenótot.

Szerkesztette: Ottó (2009-03-18 08:10)

Nincs jelen

#1136 2009-03-18 11:52

angeluc
Tag

Sziasztok!
Szóval azt gondoljuk a dokimmal hogy a három hetentei visszaesésem a hormonváltozásokkal magyarázható, nem a kajával, már iszon Actimelt is és nincs panaszom. Most voltam Ausztriában síelni, na ott csak csinyán ettem, vagy épp csak kekszet meg kétszersültet rágtam és ásványvizet ittam, de gáz nélkül túléltem a bél szempontjából, de az utolsó nap szépen akkorát estem, (pedig nem vagyok kezdõ), hogy elszakadt a térdszalagom, szóval novemberi két és fél hét után ismét kórház csak két emelettel feljebb, meg kell mûteni. most mankóval idétlenkedem a lakásban.
hát ez van.
Mindenkinek kitartást kívánok!
sziasztok!

Nincs jelen

#1137 2009-03-19 13:14

nori
Tag

Nekem az a tapaztalatom,hogy jobb odafigyelni a kajára mint egy nagy zabálás után 3 napig fetrengeni,kínlódni,wc-re járni óránként vagy még gyakrabban..szóval inkább visszafogom magam,mostmár..volt idõ mikor nehezen fogadtam ezt el de saját kárán tanul a z ember..pl.a sült krumpli számomra egy gyilkos,pedig nem állati cucc,ki kell tapasztalni a saját tûrõképességûnket,hiába írja nekem a diétás papíron,hogy sovány túró nem csinál gondot ha rosszul vagyok tõle...

Nincs jelen

#1138 2009-03-19 14:12

Juni
Tag

Az én tapasztalatom is az, hogy szükség van a diétára. 15 év alatt megtanultam mit ehetek és mi az ami problémát okoz. Szigorú rost mentes diétán vagyok, mivel elég nagyfokú bélszûkületeim vannak. Elõfordul, hogy nagyon hiányoznak bizonyos ízek, ételek- de nem csábulok el! Ilyenkor úgy érzem magam mint egy várandós kismama. :)

Nincs jelen

#1139 2009-03-21 16:37

Árpád
Tag

Köszönöm a kérdésre a válaszokat megfogadom. És attol fügetlenül hogy panasz mentes vagyok odafogok figyelni nagyon.

Nincs jelen

#1140 2009-03-31 11:15

Szimi
Tag

Sziasztok,kérdezni szeretném hogy crohnosnak a tönkölybúzás dolgokat lehet enni ügye??
üdv

Nincs jelen

#1141 2009-04-21 07:52

mamo.
Tag

Sziasztok, szép napot kívánok Mindenkinek!

Valamelyik topicban már felreppent a Ph csoda címû könyv neve? Olvastátok, vagy alkalmazza valaki?

Itta már valaki a zöld vízet?

Alapból vega ételekrõl szól, ha más nem is, de nagyon sok változatos recept van benne.

Ha nagyon rosszul vagyok, nekem csak a vega ételek segítenek a gyógyszer mellett és a diéta, a krumpli krumplival, de négy nap után halál unalmas és nagyon éhes leszek a szteroidok mellett.

Ha valaki alkalmazza a Ph csodában leirtakat, kérem irjon.

Jó egészséget Mindenkinek.

Nincs jelen

#1142 2009-04-27 10:56

Ottó
Tag

Szia mamo!

Nekem is ajánlották már ezt a zöld löttyöt, pH cseppek kíséretében. DVD kíséretében ahol mások mellett egy crohn beteg is dícsérte a gyógyhatású készítményt. Én nem próbáltam eddig , nem zárkózom el elõle, lehet, h kipróbálom. Amit a savasodásról és a helyes étkezésrõl ír azzal én egyetértek. Most is tartom, hogy mi azért gyulladunk fõképpen, mert ezzel a nyugati típusú étkezéssel rengeteg mérget viszünk be. És a szervezet a mi esetünkben a bélbe, koncentrálja ezeket, és gyulladunk... én abszolut nem értek egyet az autoimmun magyarázattal. Már amennyit laikusként megértettem belõle.
   Sajnos kirúgtam a hámból, és olyanokat ettem amit mai agyammal már tudok, h nem kéne (süti, csoki, 1 pohár szénsavas "üdítõ", nassolás, tejes dolgot tartalmazó kaja, krumplipüré...) és a mennyiséggel is baj volt.
   Azt vettem észre, h ezek az ünnepek nem jönnek jól (pl, húsvét) az étkezés szempontjából. Ezzel biztos többetek is így van, nem?

Szerkesztette: Ottó (2009-04-27 10:58)

Nincs jelen

#1143 2009-04-28 20:03

Orsi30
Tag

Sziasztok!

Ajánlották ma nekem a vega étrendet, hogy próbáljam ki colitisben. Az illetõ azt mondta nem azért mert hogy a hús nehezen emészthetõ és rohad, mert ugye a növények is rohadnak, hanem azért hogy ne kerüljenek be a szervezetembe bizonyos káros bacik amik a növényi alapú táplálékokban nincsenek. Elgondolkodtató nem....?

Nincs jelen

#1144 2009-04-30 11:33

Ottó
Tag

Üdvözlet mindenkinek!

Az én személyes tapasztalatomat szeretném most leírni a hús elhagyásáról:
2005 február végén határoztam el, hogy elhagyom véglegesen, mert hitelt adtam az ellene megismert érveknek. Mivel elõtte minden nap fogyasztottam húst, vagy legalább felvágottat, mindenféle húst ettem és szerettem, ezért nem ment egyik napról a másikra. Volt hogy napokig nem ettem, aztán egyszerre bezabáltam a hûtõben lévõ csomag felvágottat, vagy szalámit. Ez aztán fokozatosan jobb lett. Egyre nagyobb idõköz telt el két hústartalmú étel között, (tejtermékeket akkor még fogyasztottam és tojást is (ezt még mindig) rendszeresen).
Aztán elõfordult, hogy családban volt szülinap, volt minden (rántott hús, volt kedvencem, sült csirkecomb...) és nem tudtam ellenállni, szintén ettem. Ekkor következõ nap reggel iszonyú és mély pattanások jöttek elõ, éjszaka meg forgolódtam.
  A legdurvább az volt mikor 2005 húsvétján még ettem a fõtt füstölt kötözött sonkából (ez egyébként az egyik legborzasztóbb dolog a húsokon belül is!). Másnap iszonyú pattanás éjjel rosszullét, 2-3 nap múlva 39-40 C fokos láz. Ismét kórház, ' pillanatok ' alatt lett a hasnyálmirigyem alatt egy lúdtojás nagyságú valami amit a CT alapján tályognak mondtak. Ekkor ismét sebészet (húsvét után kb jó 1 hónappal voltam a mûtõasztalon), 6!! órás mûtét Dobó vezetésével és még 2 segédsebésszel. Eredmény, nem tályog hanem daganat, erre a szóra nagyon megijedtem, de Dobó hamarosam megnyugtatott, h nem rák, hanem csak gyulladásos szövetszaporulat, ami a hasnyálmirigybõl nõtt ki. Személyes véleményem, hogy a sonkának közvetlen oki szerepe volt.

Mai egyik tanulság ide vonatkozóan saját tapasztalatból, késõbb más tapasztalata alapján is megerõsítve: rossz a hús evés, de még mindig kisebb rossz az, ha valaki rendszeresen eszik kevés húst, mintha csak nagyon-nagyon ritkán lásd esetem a leszokásnál, mert ekkor a szervezet nagyon lázad és tiltakozik ellene.  Legjobb viszont elhagyni totálisan, elméletileg el tudom képzelni, hogy vki rendszeresen egyen nagyon kevés húst. A valóságban az én természetem, szerint ez nem mûködne, mert, ha egy negyed grammnyit megengednék, rövidesen ugyanott volnék mint a leszokás elõtt. Ugyanis a hús nagyon ízletes, és bizonyos értelemben erõt ad, telítettség érzést, ami nagyon jó érzés.

A következõ tapasztalatom a hús elhagyása során épp az említett telítettség érzés volt. Növényi kajából  (pl diós-lekváros tészta) iszonyatos mennyiséget megettem és még az is kevésnek tûnt. A növényi táplálékok nem tudnak olyan telítettség érzést adni, mint a hús. De ez is csak átmeneti, ma ott tartok, hogy emberi természetem szerint most is hajlamos vagyok a túlevésre, de már sokkal kevesebb kaja esetén telítõdöm.

Most ennyit írnék , még annyit, hogy 2005 februárjától kb 8 hónap telt el mire teljes mértékben elhagytam a húst.

Szerkesztette: Ottó (2009-04-30 11:40)

Nincs jelen

#1145 2009-04-30 13:26

Sa-ni
Tag

Kedves Mindenki,
sikerült megszereznem Elaine Gottschall Breaking the Vicious Cycle c. könyvét (angol nyelven, scannelve)
Régen volt SCD topik, de nem találtam, vaksi vagyok, vagy megszûnt...
Aki igényli, annak szívesen elküldöm, de egyébként a gigapedia.org -ról regisztrációt követõen (azt hiszem, csak gmail-es címmel megy) bárki letöltheti.

Elég nehéz lehet ezt betartani, de én megpróbálom, mert kétségbe vagyok esve, hogy lassan itt a nyár, és úgy fog telni, mint a tavalyi... Emellett tudomásul vettem, hogy rajtam gyógyszer, gyógykészítmény, hókuszpókusz nem segít, és ideje felhagynom az "én aztán nem fogom éheztetni magam" címû dacoskodással, mert senki mással nem b...ok ki, csak magammal. (Puszi és hatalmas köszönet Cyannak, hogy közvetve segített ezt felismerni!)

Azt még be lehet tartani, hogy zsírosat, fûszereset nem eszek, de a szénhidrátokkal (zsemle, keksz, péksüti, édesség) már nagy bajban vagyok :( Meg azzal is, hogy nem 3-szor rendes mennyiséget, hanem 5-ször keveset egyek... Mert gondoltam, ezt is bevetem, már többen írtátok itt is...

Úgyhogy várnék Tõletek étvágycsökkentõ tippeket.... az evésen kívûl :D:D:D (nem akarom idegesíteni, akinek nincs étvágya... ha tehetném, adnék az enyémbõl...)
Arra gondoltam, valami étvágycsökkentõvel megtámogatom magam a diéta kezdetén. Ezt néztem ki, de nem tudom eldönteni, ártalmas lehet-e
http://jokaibiocentrum.hu/component/pag … /vmcchk,1/

Nincs jelen

#1146 2009-04-30 13:31

Sa-ni
Tag

Érdekes, Ottó, mert én meg pont fordítva vagyok, nem is szeretem a húst, nem bírok sokat enni belõle, ha le kéne róla mondanom, nem hiányozna, és én meg úgy érzem, csak a kenyérféléktõl, kekszektõl, rizstõl, krumplitól lakok jól, ezeket eszem, és nem vagyok jól, úgyhogy úgy döntöttem, változtatok. Cserélhetnénk :D:D:D

Nincs jelen

#1147 2009-05-01 21:05

Nita
Tag

Üdv mindenkinek!
Szeretnék a témához egyet hozzászólni..szerintem ez a diéta nagyon egyéni dolog semmilyen orvosi tanulmány nem támasztja alá hogy bármi evése/elhagyása a betegség teljes tünetmentes gyógyulásához vezetne, viszont az biztos hogy mint minden olyan betegségben ami az emésztéshez kapcsolódik a nagyon fûszeres, nagyon sós és a nagyon sok!!! igen káros lehet. Az egyszerre nagy mennyiségû kaja még egészséges embereknél is hasnyálmirigy gyulladást okozhat... A fontos az lenne hogy az ember minél kevesebb mûanyag kaját egyen. Egyszerre keveset, inkább többször táplálkozzon. A felvágottakban meg a húson kívül már szinte minden van....de az igen káros hús :) az szinte minimális benne. Én ettem, eszek és enni is fogok húst az emberi fogazaton is látszik nem vagyunk növényevõ faj. Viszont abból sem eszek sokat és inkább fehér húsokat, már halat is hetente többször eszek, nekem ez vált be....
Nem muszáj egész nap enni, én legalábbis tudom hogy ettem reggel rendesen akkor délelõtt ha rám tõr az éhség eszek egy almát vagy banánt, mert tudom igazából nincs szüksége a szervezetemnek épp semmire, de a beleknek szüksége van pihenésre is két étkezés között...
2005 óta vagyok beteg az étkezésre odafigyelek, próbálok tápláló de könnyû, viszont változatos étrendet kialakítani. Amit tapasztaltam ha nem vacsorázom este 6után és nem eszem sokat nehéz kajákat akkor jobban vagyok hosszútávon is, de mint ahogy kezdtem, csak ismételni tudom magam: ez egyéni dolog mindenkinek rá kell szánnia magát, hogy kikísérletezze hogy neki mi a jó/nem jó a kaják közül. Viszont drasztikus diétákat,  aktív idõszakban nem érdemes próbálgatni nagyobb-baj lehet belõle mint haszon..
Mindenkinek jobbulást!

Nincs jelen

#1148 2009-05-02 20:48

Laci54
Tag

Sziasztok!
      Pár gondolat a diétárol. Van betegség ahol kötelezõ és az is levan irva mit ehetsz és mit nem(diabetes).
      A tartósitó szer allergiánál szintén adott,kevés olyan étel van ami nem tartalmaz.
      Nita egyetértek a mi problémánk egyedi, nem lehet kijelenteni,hogy ezt vagy azt nem szabad enni.
      Mivel elég összetett a problémám nagyon kevés az a kaja amit ehetek. Egy pár dietetikust megkerestem
      aki tényleg segiteni akart azt mondta,hogy kisérletezzek. Aki fix étrendel jön az nem biztos,hogy mindig jó.
      Mindenkitöl azt hallom,hogy a füszeres és az erõs nem jó. 10 éve hallottam arádióba,hogy Mexikoba csilivel
     próbálkoznak a fekély gyógyitásával. Ugy gondoltam nincs sok veszteni valóm elkezdtem erõspaprikát enni
     nem gyógyit meg de segit a javulásba. Nekem a hus akkor ártana ha nem ennék tudniillik éhenhalnék.
     Ha hallok valami ujat azt megpróbálom ha szimpatikus.
      Sok tünetmentes napot!

Nincs jelen

#1149 2009-05-03 15:07

Sa-ni
Tag

Azt mondani, hogy "egyéni, kísérletezz", az nagyon magára hagyja a beteget. Nekem mindig azt csinálta az orvos, ráírta a lapomra, "diéta" - de hogy milyen, azt hiába kérdeztem... Pedig nem hiszem el, hogy 20-30 év után nincs valamennyi tapasztalatuk... Ezért tûnt úgy, hogy nem akarnak segíteni, nem veszik komolyan a problémát. Minden IBS-rõl szóló anyagban az van, hogy az orvosnak kell kidolgozni az egyénre szabott gyógymódot - a gyakorlatban meg úgy néz ki, hogy az orvos egyéntõl függetlenül széttárja a kezét, meg elküld pszichiáterhez.
Aki beteg, igenis szüksége van tanácsokra, hogy elinduljon, és Gottschall könyve ezt megadja. Nem hiszem el, hogy nincsenek általános elvek, amiktõl a bélbetegek mondjuk 90 százaléka jobban vagy rosszabbul lesz.

Az SCD diéta gerincét a gabonafélék, rizs, krumpli és különbözõ cukrok, keményítõk megvonása alkotja, mert ha jól értem, ezek szaporítanak olyan baktériumokat, amik a hasmenést, puffadást, gázosodást, görcsöket generálják. Lehet enni húst, gyömölcsöket, zöldségeket, mézet és dió- valamint mandulalisztbõl süteményt, kenyérpótlót. (És hálistennek kávét, néha még egy kevés száraz bort is :D  )
Az SCD diéta semmilyen felvágottat, feldolgozott húst nem engedélyez, engedélyezi viszont a fûszereket, pl. chilit, (saját receptet ír le hozzá), feketeborsot is, és szerintem elég meredek, de a káposztaféléket is.
Én tegnap elkezdtem a  könyv alapján, - de amiket eddig se ettem, ezután se fogok, pl. feketeborsot, tehát én tovább szigorítok rajta - és valamivel jobban érzem magam. Persze ez lehet, hogy csak az, hogy soha nem lakok jól, és akkor nyilván kevesebbel kell a bélrendszernek megküzdeni - de a könyvben az van, próbáljuk csak ki egy hónapig (Crohnos, colitises, lisztérzékeny, IBS-es ill. tisztázatlan/megmagyarázhatatlan okokból krónikus hasmenésben szenvedõ egyaránt kísérletezhet vele), és ha addig nem használ, akkor fel lehet függeszteni. Viszont ha érezhetõ a javulás, ott a motiváció a folytatásra! Ez esetben minimum egy évig kell folytatni a tünetek teljes megszûnésétõl számítva.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-05-03 15:15)

Nincs jelen

#1150 2009-05-03 15:13

Sa-ni
Tag

Ha valaki csinálja az SCD diétát még rajtam kívûl, - vagy esetleg most kapott kedvet a kipróbáláshoz - írjon már nekem privit! (Persze én se nagyon súlyos állapotban levõkre gondoltam! Habár a könyv szerint bárki elkezdheti, és külön tanácsok vannak az akut, durva fellángolási idõszakban szenvedõknek)) Azért kell némi kreativitás ahhoz, hogy magyar viszonyokra adaptáljuk.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb