#2901 2009-06-03 22:29

rika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szia loszerafin.

Hát nemtudom. Most lehet hogy butának tartasz de én nem hiszek a természetgyógyászoknak mert a környezetemben sokan nagyon nagyot koppantak miattuk és majnem mégnagyobb lett a baj.Az autoimmunbetegségemet 15-évvel ezelött diagnosztizálták. Egész jól elvoltam 4-évvel ezelöttig mert akkor a pozitív laborok mutatták hogy egy kis baj van ami azt jelentette hogy bázisterápiát kell kezdeni ami a metotrexszát (cittosztatikum) és azóta minden héten kapom. A colitis ulceróza a Sjögren sindrómám miatt csapódott hozzám. legalábbis a nagykönyv szerint. A doki nem mondta hogy vigyázzak az étkezéssel hogy mit szabad és mit nem. Én spotrolni mem sportolok de nagyon sokat gyalogolok, ha nem muszáj nem ülök buszra. Agyilag meg nagyon jól kitudom kapcsolni magam mert gobelint hímezek. Ígaz egyszerre nem tudok sokat varrni mert fájnak az izületeim meg nemtudok sokat ülni de megoldom hogy közbe iktatom a teendõimet Egyébkét 49-éves vagyok van egy 27-éves lányunk és sajnos õ is autoimmunbeteg lett SLE de hála istennek tünetmentes és remélem az is marad. Rendszeresen jár ellenõrzésre. Viszont van egy nagy gondom hogy nem tudok aludni. Ha van valakinek valami ötlete ossza meg velem mert nem akarok altatót szedni.  Szép álmokat!!!

Nincs jelen

#2902 2009-06-03 22:30

Melcsi_
Tag

Szia Lucy!

Én a kórházban meg itthonra is kaptam Salofalk klizmát...nem nehéz használni és gyorsan segít, leviszi a gyulladást ha nagy a baj, úgyhogy mikor nálam volt baj...akkor gyógyszer, klizma, kúp minden ment ...
Amúgy én 4-5 napnál nem használtam tovább...úgy voltam vele hogy ha visszatérne akkor megint adok magamnak és a doki azt mondta h oké..

Nincs jelen

#2903 2009-06-04 06:20

mercy70
Tag

Szia Lucy!Mindig van itthon Entocort klizmám szükség esetére.A lényeg,ha tudod egész éjjel benn tartani,hogy teljesen felszívódjon.Nekem nagyon bevált.Egy hétig vagy tíz napig használom,súlyosságtól függõen.

Nincs jelen

#2904 2009-06-04 16:47

Pissze
Tag

SZiasztok!! Szeretnék kérdezni valamit tõletek.Most jól vagyok,nem megy a hasam, megtudok enni mindent,rendben vagyok, Szedem a gyógyszereket,DE a baloldalon kb:15 cm szakaszba (csípõcsonttól fölfelé a bordámig ) NAGYON FÁJ a belem. Alig tudok feküdni ülni, menni, nem tudjátok mitõl???? Mert csak hétfõn megyek dokihoz. Addig kéne valami tanács amit szívesen fogadok. SOk puszi  mindenkinek és jobbulást és sok egészséget!!

Nincs jelen

#2905 2009-06-04 20:35

Ede
Tag

Kedves Pissze, talán a "megtudok enni mindent"tel lehet baj?? Én is azt hittem, hogy majd ez lesz, de mondjuk nekem másnap jelez az eredmény, hogy mégsem lehet még sok mindent.... Nem tudom, hirtelen ez szúrta meg a szemem az irományodban, hogy hátha mégis ezzel van gond. Szerintem próbáld ki, hogy mondjuk másfél napig csak tuti olyat eszel, ami nem gáz és hogy mi van akkor. Mert nekem mostanában ez a fájás még - hiába hogy nincs hasmenésem - azt jelzi, hogy gyulladt belül (ezt láttam is kedden:() és így kímélni kell. JObbulást!!!

Nincs jelen

#2906 2009-06-05 09:36

loszerafin
Tag

Szia Melcsi!
Bocsi, hogy csak most válaszolok. Én is sokszor voltam, vagyok úgy ahogy te, hogy hol bizakodóbb vagyok, pozitívabban látom a dolgot, hol meg nagyon el vagyok keseredve, bár ezen is próbálok javítani, mivel nagyon sokat tud rontani az állapotunkon.
Azért írtam erre a forúmra, mert úgy érzem és most már egyre jobban látom is is, hogy nagyon lelki dolog  ez a betegség, nyilván hozzájárul a kialakulásához genetikai tényezõ, stb. Ezzel azt akarom mondani, hogy itt van a megoldás kulcsa is, hogy a lekünket kell rendbe tenni ahhoz hogy meggyógyuljunk. Azért ellenzem a gyógyszereket, mert olyan mellékhatásai vannak, hogy idõvel tönkreteszi a májat, vesét; mellette meg nem gyógyulsz meg teljesen, mert ha abbahagyod egybõl visszatér, mindemelllet nem az alap problémát szünteti meg, hanem csak kezeli azt a részt ami megbetegszik tõle.
Ha van még kérdésed és ha tudok is segíteni akkor jelezd nyugodtan, mert az a baj, hogy rengeteget lehetne beszélni errõl a dologról és nekem sem jut mindig egybõl eszembe amit még szertnék veletek megosztani.
További szép napot!
:)

Nincs jelen

#2907 2009-06-05 09:55

loszerafin
Tag

Szia Lucy!
Én Entocort klizmát kaptam, még pár évvel ezelõtt, de nekem nem hatott az sem, ráadásul pont a szteroid az ami a legrosszabb, mert annak ellenére, hogy nem szájon át veszed be még nagyon durva károkat tud okozni a többi szervedben is. Ez az én véleményem, mindenkinek más válik be, nem vagyunk egyformák, mert mégha colitis-szesek is vagyunk még eltérõek lehetnek a tüneteink is.
A dokid meg csak ne fenyegetõzzön, mert az a mi állapotunk sokat ront. Abban igaza van, hogy a tünetek visszatérnek, de nem ez a  megoldása, hogy ilyenek mondjon. Nekem is mindig ezt mondta. Annyit azért el kell mondanom, hogy amióta nmem szedek szintetikus gyógyszereket (8 hónapja) azóta persze a tüneteim nem szünnek meg, mondhatnám rosszabbak lettek, de csak egy fokkal és én még így is inkább vállalom, hogy nem szedek gyógyszereket, pedig több a vér, fájdalmak, stb., de tudom és érzem, hogy megfogok gyógyulni, ebben segít a táltos (aki nem természetgyógyász). Tegnap is voltam nála és Õ segít abban nekem, hogy meggyógyuljak, de nekem kell megoldanom a leki problámákat. Azt is mondta, hogy eze a betegség azért jött, mert így jelzett a szervezetm, hogy valamit nem jól csinálok és ezen változtatnom kell. Tudnék még mesélni...
Én a vérzésre a COLLINSONIA 310H-t szedtem, meg vasat amiben van D12 vtamin is + Béres Activált.
A homeopátiás készítményeknél úgy van, hogy mindig a tüneteket kezelik és ez úgye eltérhet mindenkinél.
Azt javalom mindenképpen, hogy beszéld meg a dokiddal, hogy õ mit javasol neked.
Nem mondom, hogy sokat javítoptt az állaoptom, de nem tudom, hogy milyen lett volna ha nem szedem.
A hasmenésre én azt javaslom, hogy szedjél valamilyen bél bakériumot, persze természeteset, PROBIOSAN, VAGY PEOTEXIN kinek mi a jó, egy termsézetgyógyásszal bekellen méretned, hogy neked melyik hat jótékonyan a szervezetedre.
Kitartást és ne keseredj el!
Ha valami még érdekel szívesen segítek, ha tudok.

Nincs jelen

#2908 2009-06-05 10:21

loszerafin
Tag

Szia Rika!
Nem tartok senkit sem butának, nem az én stílusom. Amúgy sajnálom, hogy neked van mellette egy komolyabb betegséged is, el mondanád nekem, hogy mi ez a  Sjögren sindróma? Ne haragudj a tájékozatlanságom miatt.
Az izületeid mitõl fájnak, a gyógyszerktõl vagy magától a betgésgedtõl  (mármint nem a colitiszre gondolok)?
Nagyon ügyes vagy, ha így letudod kötni magad gobelin hímzéssel, le a kalappal , ne  semmi.
Sajnálom a fájdalmakat...
Én azért akkor is azt mondom, hogy a gyószerek ezt a betegséget nem fogják meggyógyítani. Nekem is volt két év tünetmentes idõszakom amikor szedtem a gyógyszereket és le is tudtam csökkenteni a tbl-t napi 2x1-re, de nem akarok életem végéig gyógyszert szedni, én nem....
A gyógyulás útján vagyok és nem adom fel, bármi is történjen. Nekem is vannak rosszabb napjaim és olyankor én is azt érzem, hogy lehet, hogy nincs más megoldás csak a szintetikusok, de aztán meggyõzöm magam, hogy nem szabad feladnom, itt tarok most.
Az alvás problámra póbálj meg citromfû teát inni, nekem szokott segíteni, de a leveles fajtából, ne a filtersebõl.
Remélem segít!
Tobábbi szép napot!

Nincs jelen

#2909 2009-06-05 10:24

loszerafin
Tag

Szia Pissze!
A fájdalom a gyulladástól van, sajnálom... legalábbis nekem így volt és a mikor a gyószereket szedtem akkor meg sokkal jobban, most szinte soha, vagy csak nagyon ritkán.
Ja és igaza van Edének. Az étellel vigyázni kellene.
Jobbulást!

Szerkesztette: loszerafin (2009-06-05 10:26)

Nincs jelen

#2910 2009-06-05 14:57

pötyi
Tag

Szia Pissze!
Nekem is szokott "olyantájt" fájni, ott foltozták össze a vékonyat a maradék vastaggal és persze finom kis szûkûlet lett ott. Igaz az is hogy a mûtét elõtt is ott szokott fájni, mert már elõtte is volt szûkûlet ott.
Én úgy vagyok a kajával hogyha "bûnözök egy kicsit és rosszul leszek tõle, utána már rá sem tudok nézni többet. :( Igaz már nem sok minden van amire rátudok nézni, vagy csak nézni tudom (hahahaha). :)
Meg olyan cucc sincs amit ki ne próbáltam volna a 23 évem alatt amióta beteg vagyok de "az egyik 19 a másik egyhíjján 20". Bár mindenki maga tudja.
Én csak azt mondom csodák pedig nincsenek. (sajna ez van)
Ha annyira fáj a hasad egy napot sem várnék a helyedben, mert elzáródhat a bél és neked annyi. Bocsi hogy ezt így mondom de ez van. Tudtad pl., hogy bélcsavarodást is kaphatsz és abba bele is lehet halni?!
Azt tanácsolom (a legjobb szándékkal) - menyj orvoshoz minnél elõbb ne várj a tiédre.
Jobbulást! és szép nyarat!

Nincs jelen

#2911 2009-06-05 17:36

nori
Tag

NIta,
ismerem azt a tápot,már kaptam az egyik kórházban,de az én dokim csak a Nutritírja javaslatra,azt tudom kiváltani,egyébként az Ensure is laktózmentes báris nem ír semmit errõl a dobozon,de nem tudok hozzájutni.Van 2 kiírt elõre receptetem a Nutridrinkre de ki se váltom,minek?
Ha kell valakinek,szóljon.

A lenti fájést én néha székletürítés után érzem,de csak pár percig,igaz szûkületem is van.

Új tagok,
isten hozott mindenkit és jobbulást..nem szabad semmitõl elzárkózni,attól hogy másnak kevésbé vált be neked még segíthet,sok példát olvasunk erre..lenne egy kérdésem,a táltos mit csinál egy ilyen kezelés alatt? Hányszor kell elmenni? Az ország melyik részében mûködik? Köszi.

Nincs jelen

#2912 2009-06-05 20:13

rika
Tag

Szia. Loszerafin.

A sjögren sindróma az autoimmunbetegség egy fajtája (sicca sindróma vagyis száraz) ami azt jelenti hogy hogy nincs könnytermelésem a nyálmirigyeimet eltávolitották az állandó gyulladás miatt csak a nyelvalattiak vannak meg. Ezzel kezdõdött az egész kálváriám. Az izületi fájdalmaim is ehez kötõdnek. lehetséges még vese és tüdõ érintettség, már vizsgálták de hála istennek még nemtaláltak semmit. A reumatoid artritis és a colitis ulceróza is bele illik a kórképbe (dokit idéztem).Hozzátartozik még a kövesedés. ahol kõ termelõdhet egy emberben ott nekem mindenholvolt.(vesekõ, epekõ, és lehet hogy nemfogod elhinni de 4-szer volt nyálkövem.) Na tömören csak ennyit. ha van még kérgésed szivesen válaszolok rá. A citromfû teát meg kipróbálom, Köszi a tanácsot.

Üdv rika.

Nincs jelen

#2913 2009-06-06 08:58

Lucy
Tag

Szia Rika !

Azt kerdeznem, mi az hogy lehet tudo erintettseg is?
Ott hogy nyilvanul meg a betegseg es mik a tunetei ?
Azert kerdezem, mert mar lassan 3 eve reggelente kopet jon fel a horgoimbol es nem tudtak meg aedig megfejteni mi az oka.

Nincs jelen

#2914 2009-06-06 10:14

rika
Tag

Szia. Lucy.

Nálam tüdõ fibrózisra gyanakodtak mert a mellkasröntgenen volt egy folt. A fibrózis csökkentheti a tüdõ megfelelõ mûködését, pl: nehezebben kapsz levegõt dombon fölfelé vagy ha sietsz vagy csak cipelsz valamit. Amii jó hogy nem rosszindulatú. Fájhat tõle a hátad is. Légzésfunkciós vizsgálaton voltam, de nem volt csökkent mûködés. Ha sjögrenes vagy  akkor a légúti szárazságtól is köhöghetsz reggelente. engem is kínoz de csak száraz "ugató "köhögés. Az sem jobb. Szerintem menj el orvoshoz nehogy baj legyen!

További szép napot!!

Nincs jelen

#2915 2009-06-06 16:27

Lucy
Tag

Szia !

Voltam dokinal, evente rontgen, legzeskunkcio...
A rontgen tiszta, a legzesfunkcio egy kicsit csokkent , de csak egyik ertek es a doki azt mondta, ez allergia.
Na de akkor miert zold a kopet ? En mint laikus, ugy tudom ez bakterium jelenletre utal.
Emiatt is sok antibiotikumot kaptam az utobbi 3 evben, de egyik sem hasznalt, csak hasmenesem lett, lehet hogy vegul e miatt alakult ki a CU.

Nincs jelen

#2916 2009-06-06 21:09

rika
Tag

Szia.

Az bizony lehet mert az antibiotikumok tönkre tesznek a bélben mindent. Nálam is közre játszott a sok antibiotikum az tuti, de az orvosok csak írják nyakló nélkül pedig nem is biztos hogy kell. A probiotikum segít!
Vagy nem? Már nem is tudom.

Mindenkinek jó éjszakát kívánok!!

Nincs jelen

#2917 2009-06-07 18:58

niksi
Tag

Sziasztok!

Nagyon el vagyok keseredve es lehet,hogy valaki tud segiteni...
Crohnos vagyok.Mar leirtam itt a betegsegem tortenetet,nem akarom ismetelni magam.
Elkeseredesem egy tavaly kb. februar kornyeken kezdodo fajdalom miatt van,es azota csak no.
Aki latta a dr. House-nak azt a reszet,amikor egy ferfe tuszul ejti oket csakhogy megtudja mi a baja-azoknak tudnam erzekeltetni mit erzek.Na persze nem olyan drasztikus formaban :).
Szoval a problemamrol pontosan...
Akkortol allandoan bal oldalon faj a hasam.A gyomor magassagatol a csipocsontomig 3 helyen erzem.
Koldok felett,koldok mellett es a csipocsotomtol kb. 5 cmre.
Sok mindent kiprobaltam taplalkozasban is ,de akkor is faj.Egy orvos se tudja megmondani mitol.Januarban mutottek vekonybelfekellyel-azon a reszen ami a jobb oldalon van-akkor azt gondoltak azert faj.
Mutet utan nem ereztem-vegul is mindehol fajt akkor a hasam.Azt hittem en is,hohy megvan a megoldas.De amint jobban lette ujra elojott,ugyanugy!Elotte a nogyogyaszom azt mondta osszenoveseim vannak azert a bal oldoli fajdalom.A mutettel feloldottak az osszenoveseim!Hala Istennek a vastag belemmel nem szokott gond lenni,sokszor tukroztek es szep volt mindig.Majusban raszantam magam vekonybeltukrozesre.hatha vmi kiderul.
Akkor alulrol keztek es 1,5 meter jutottak fel a vekonybelben.Vastagbel szep,vekonybelben a mutet hely icipi gyulladas,abbol szovettan-meg nem tudom az eredmenyt.A tobbi reszt majd a prof megmondja kell e-bar ha mar belevagtam nezzek meg,azzal is okosabbak leszunk.
Nem vagyok hipohonder,nem akarok allandoan magammal foglalkozni,mazoista sem vagyok,korhazba nem szeretek jarni-fel eletem ott toltottem-nagyon jol birom a fajdalmat,tehat pszihes dologra sem lehet fogni.
Asszem tok normalis vagyok-lelkileg kicsit megviselt,de kozulunk kevesen nem,szerintem-de ezt nem birom.
Az allando fajdalmat,felelmet.hogy mitol van?!
A sztorimhoz meg hozzatartozi,hogy sem 97-ben amikor kidrult a Crohn,es megoperaltak az orvosok-1 het es meghaltam volna,mondtak-sem aprilisban amiko mar harmadszori eros verzessel kerultem korhazba,3nal 50 hemoglobin,majdnem osszeomlas,inetnziv-majdnem meghaltam,nem vettem vettek eszre az orvosok mi a baj,csak keson.Aszt hiszem ezert is felek hatha megint ez van.
Mar arra is gondoltam,hogy nem a belek miatt faj,de akkor mitol?!
Hat ezt szeretnem tudni...

Nincs jelen

#2918 2009-06-07 22:42

Nita
Tag

niksi!
Én lennék a legboldogabb ha ennyibõl megtudnám mondani vajon mi lehet ez :) Mármint szépen leírtad, de fogalmam sincs...annyi jutott eszembe hogy én kéthetente járok most kontrollra crohn-om van nekem is, minden alkalommal megnyomkodja a doki a hasam és mindig érzünk egy csomót jobb oldalon a köldök magassága  is stimmel. Van hogy egész szépen ki lehet tapintani még itthon is szinte "látszik" ha úgy fekszem! Aztán ha nem eszem nehezeket van hogy alig tapintja ki a doki is. És két hetente változik a dolog! Kérdeztem mi az, de azt mondta hogy ott van a gyulladt/fekélyes rész valószínûleg bár lassan megnézi közelebbrõl is, de ne izguljak amíg jó a CRP-m és a többi leletem is.
Na tudom ez most nem nagy segítség neked, és azok után amiken keresztül mentél senki se hiszi hogy hipochonder vagy! Szóval ha fáj ne hagyd annyiban irány a doki és nézzék meg mi az!

Nincs jelen

#2919 2009-06-08 18:39

niksi
Tag

Szia Nita!

Annyira orulok,hogy mar irtal is!!!!!!!!!
Az az igazsag,hogy nekem a bal oldalon nincs csomo,inkabb csak az,ha megnyomjak azokon a helyeken akkor faj meg neha magatol is beszur.
Ami meg inkabb felrevezeto nalam,hogy volt olyan,hogy  jo verkep mellett volt az eros verzes.Nalam meg erre se lehet adni.Sajnos :(
Egyebkent mindig a jobb oldalon opealtak,a vastag es vekonybel talalkozasanal.
Nagyon koszonom a tanacsokat,biztatast!Minden jot neked is!

Nincs jelen

#2920 2009-06-10 19:51

Quema
Tag

Sziasztok!
Nagyon ritkán írok ide a Fórumba, de most ismét megteszem.
Nálam az a gond, hogy szinte tünetmentes vagyok a gyógyszerek mellett. Budenofalkot, Imurant és Pentasat szedek. De alighogy abbahagyom a Budenofalk szedését, ismét 50 körül van a CRP és a süllyedés. A doki azt mondta, hogy ez a szteroidfüggõség. Mit lehet ilyenkor tenni?
Nekem, ha aktív volt a Crohn, akkor napi több alkalommal volt hasmenés és hõemelkedésem is volt. Most nincs egyik sem, miközben a laboreredményeim rosszak. 3 hét kihagyás után ismét kell szednem a Budenofalkot. Csak azt nem tudom, hogy meddig mehet ez így?
Kit mennyire visel meg a dolog? Hát, nem is tudom. Nagyon nem foglalkozok a dologgal, de 180 cm-es magassággal, 56 kg-mal nem valami jól néz ki az ember. Én még ismerkedni sem merek éppen ezért. Ez nem normális dolog biztosan. Szóval lehet, hogy tudat alatt azért megvisel. Huszonévesen szerintem megvisel bennünket lekileg. Fõleg, ha jön a Medrol. Az teljesen kivonja az embert a forgalomból. Szinte fel sem merek nézni az utcán. Szívem szerint elbujnék olyankor. Bár lehet, hogy egy barátnõvel az oldalamon könnyebben élném meg az ilyen rossz idõket.
Bocs, nem panaszkodni akartam, de most olyan jó volt ezt leírni. :-)

Nincs jelen

#2921 2009-06-10 20:01

Ede
Tag

szia, Quema, csak bátran!!! Hidd el, már az is segít, ha az ember idõnként legalább így "kiadja" magából:).
Általában ha szteroid dependencia áll fenn, akkor megalapozott a biológiai kezelés (én cu-s vagyok, majd most kiderül, hogy a 14 havi medrol, 3 hó szünet, brutál visszaesés (eddigi legrosszabb) és négy hét újabb medrol után mi lesz... De valahogy csak lesz.
Én személy szerint nagyon meg tudlak érteni (és úgy gondolom, nem én vagyok az egyetlen), mert gyûlölöm ezt az amúgy áldásos szert -  ha a baj elmulasztását nézem. Engem lelkileg borzasztóan megviselt, meg a gyerekeimet is általam.... de segíteni viszont segített, ez tagadhatatlan.
Doktornénid/bácsid mit mond ennek kapcsán??
A nemmerszismerkedni dologgal meg... mit  lehet mondani... Az biztos, hogy ha van valakije az embernek, akkor mindent könnyebben tud elviselni, ha támaszt  nyújt a másik... Csak jókat kívánok Neked!!!! És nyugodtan írd le az érzéseidet, szerintem senki nem veszi panaszkodásnak:)

Nincs jelen

#2922 2009-06-11 08:19

Ottó
Tag

Szia Quema!

Én nem tudom, h voltam-e szteroidfüggõ. Viszont iszonyatos mellékhatások voltak nálam, én szedtem régen medrolt és budenofalkot is. Nekem egyik sem jött be, a "szelíd" budenofalknak köszönhetem a 2. mûtétemet 2004-ben, medrolnak pedig az 1. mûtét utáni újrafertõzõdést. Én totális életmódváltást tudok neked is, mint mindenki másnak itt ajánlani. Ha érdekel olvashatsz róla. Én mindig vérszegény, hõemelkedéses-lázas, gyenge, sovány voltam. Nálam ezek a problémák mind megoldódtak. CRP-m is évelk óta nem ment 2 egység fölé.
Gyógyszerre visszatérve én nagyon durva szereknek tartom ezeket a szteroidokat a saját tapasztalataim alapján és mások által elmondottak alapján. A legjobb, ha az ember amint lehetséges otthagyja ezeket...

Nincs jelen

#2923 2009-06-11 11:21

Quema
Tag

Szia!
Hogy érted azt, hogy a bUdenofalknak köszönheted a mûtétet?
Persze, hogy érdekel, hogyan tudnék életmódváltással javítani a helyzetemen. Hol lehet olvasni róla? Most milyen gyógyszereket szedsz?
Elõre is köszönöm a válaszodat! Üdv!

Nincs jelen

#2924 2009-06-13 07:31

oroszlan
Tag

Sziasztok
En mar vagy fel oraja olvasom vissza amit irtatok eddig a forumba de sajnos semmi vashianyra vonatkozot nem talaltam! Nekem nagyon keves a vasam es ezert az orvosom egy gyogyszert irt fel amit szednem kell,de ettöl baromi rosszul vagyok. Van valakinek ötlete hogy most mit csinaljak mert a doki azt mondja hogy kis roszullet meg mindig jobb mint a vashiany!!!

Nincs jelen

#2925 2009-06-13 13:50

Agica01
Tag

Oroszlan,milyen gyógyszert írt fel?
Én maltofer folt és ferro-folgammát szedek felváltva, még sosem lettem egyiktõl sem rosszul. (Amúgyén úgy emlékszem hogy elég sokat írtunk a vashiányos állapotok kezelésérõl :) )

Nincs jelen

#2926 2009-06-13 15:29

Lucy
Tag

Hallott-e vki mar a TRANSFER FACTORROL ? ( www.transferfactor.info.hu ).
Hat ha elolvassatok a tajekoztatot, akkor az az erzesetek, hogy en ezt azonnal megvennem s meggyogyulok.
Gondolom, azert nem igy van, s nem mindenkinel hat, de nagyon csabito.
Van vki itt, aki kiprobalta mar ezt a csodakeszitmeny ?
Eleg borsos ara van, s ha csak reklam, akkor nagy kar lenne.

Nincs jelen

#2927 2009-06-13 15:50

Yakus
Tag

Én nem láttam a honlapon sehol árat.
Mi az a "borsos" ár? Mennyi?

Nincs jelen

#2928 2009-06-13 16:56

Lucy
Tag

www.ingatlanberuhazas.aboltokboltja.hu - n lehet rendelni.

( 16000 Ft, ha jol emlekszem )

Nincs jelen

#2929 2009-06-13 19:26

Quema
Tag

Hát, elég vegyesek az érzéseim. :-)) Nagyon csábító, de ha belegondolok, hogy többségünk esetében az Imurannal éppen az immunrendszert gyengítik ... Nem tudom, hogy mit gondoljak. Egy biztos. Olyan csodaszer nem lehet, hiszen akkor már rég javasolták volna a dokik.

Nincs jelen

#2930 2009-06-13 20:38

tim-tirim
Tag

Egy gasztros dokit kéne megkérdezni mi a véleménye erröl a szerröl, valaki megy mostanában kontrollra? az megkérdezhetné :D

Nincs jelen

#2931 2009-06-13 21:41

rika
Tag

Quema.
Egyetértek veled. Szerintem nem biztos hogy nekünk jót tenne ha az immunrendszerünket erõsítenénk mert az a lényeg hogy lenyomják. Nekem például még a bérescseppet sem volt szabad szedni.

Szép álmokat!!!  rika

Nincs jelen

#2932 2009-06-13 23:02

tim-tirim
Tag

Rika, ezt pontositanám: ha helyesen müködne az immunrendszerünk nem kéne lenyomi. nem az baj hoyg erös avgy gyenge hanem hoyg rosszul müködik. Tehát ha nem immun erösitö cucc ez amiröl beszélünk, hanem normalizáló, akkor szerintem nekunk jó lenne. és a béres csepp meg erösitö nem normalizáló, ez a különbség. csak sokan egynek veszik a normalizálót meg az erösitöt...pedig nem ugynaz.

Nincs jelen

#2933 2009-06-13 23:13

tim-tirim
Tag

fú lehet nem voltam érthetö, elmondom máshogy :): A mi immunrendszerunkbe van 100 jó katona és 50 rossz, egy egészséges embernek csak 100 jó katonája van. Az Imuran pedig legyilkolja az 50 rossz katonánkat de csak 50 jó árán tudja ezt megtenni, szelektálva nem tudja irtani csak úgy hoyg a jót is. De persze a megoldás az lenne hoyg csak a rosszat ölje meg. Ha erösitjük az immunrendzserünket akkor a rossz katonák is szaporodnak nem csak a jók, viszont ha normalizáljuk akkor csak a jó szaporodik.
Szeritnem valahogy igy fest a betegségünk.

Nincs jelen

#2934 2009-06-14 00:55

cyan
Tag

oroszlan írta:

Van valakinek ötlete hogy most mit csinaljak mert a doki azt mondja hogy kis roszullet meg mindig jobb mint a vashiany!!!

Nem tudom mi lehetne jó akkor vaspótlásra, ki kell próbálni más szereket, hátha! Én csak azt tudom hogyha a rosszullét olyan értelemben van hogy IBD-vel összefüggõ, pl. hasi görcsök, székelési problémák, stb., akkor az  rosszabb mint a vashiány. Szerintem. Csak magamból kiindulva írom. Én Crohnos vagyok és legutóbb is csak 2-es volt a vasam. Igaz ugyan hogy ha szedem is már hogy szívódhatna fel rendesen?! De ettõl én még szedem-szedném <- ugyanis ha rosszabbul vagyok tõle az csak tovább rontja a vékonybelem állapotát és nem akarom hogy mûtögessenek stb... úgyhogy bármi jobb mint a rosszullét, ha így értetted. Ha nem akkor bocsi.

Szerkesztette: cyan (2009-06-14 00:56)

Nincs jelen

#2935 2009-06-14 05:37

Szuszidi
Tag

Kedves Cyan!
Itt megtalálod azt a megoldást amit te is alkalmazhatsz Ettõl nem leszel rosszul. S a laborról se feledkezz meg, hogy kontrolláld a dolgokat.

Nincs jelen

#2936 2009-06-14 17:54

Quema
Tag

Sziasztok!
Valaki próbált már valamilyen probiotikumot? Mit? Hatás? Vélemény?
Üdv Mindenkinek!

Nincs jelen

#2937 2009-06-15 00:53

cyan
Tag

Köszönöm, Szuszidi! :D biztosan érdemes kipróbálni:)

Nincs jelen

#2938 2009-06-15 21:39

Lucy
Tag

Legyszives valaki irja meg mar nekem, hogy mi a kulonbseg a Salofalk es a Pentasa kozott.
Ha jol tudom mindket gyogyszer Mesalazin keszitmeny.
En kulfoldon elek, s itt a Salofalkot nem ismerik, csak a Pentasat.
Azert kerdezem, mert a netes orvos javasolt nekem Salofalk chlysma-t, de az orvos akihez mentem nem ismerte s Pentasa chlysmat irt fel.
Ma valtottam orvost, az eddigi napi 3x2 Salazopyrint lecserelte a kovetkezokre:

Predlone 20 mg  - 3x naponta
Mesacol kaszula - 3x naponta
Pentasa chlysma - 2 szer naponta

Hiaba kertem a dokit, hogy meg nem adjon szteroidot, hatha az uj gyogyszer es a chlysma is hat, nem egyezett bele.
Annyira fele a szteroidtol, hogy lehet be sem veszem.
Nagy butasag lenne, ha sajat szakallamra probalnam eloszor a 2 enyhebb szert, aztan ha nincs valtozas, akkor szteroid ?
To okosabbak, tapasztaltabbak vagytok, kerlek segitsetek !
Szeretnem babat is, de igy meg a terhessegre sem merek gondolni.
Egyebkent a szteroidnak mennyi ido eltelte utan van negativ mellekhatasa ?
A doki azt mondta 1 hetig szedjem ezt az adagot 50 mg / nap aztan fokozatosan csokkent.
Egyebkent a panaszom a WC latogatas gyakorisaga + nyalkas szeklet mar 3 honapja, azaz a Salazopyrin semmit sem ert.
Koszonom elore is a valaszokat.

Nincs jelen

#2939 2009-06-15 22:22

tim-tirim
Tag

Kedves Lucy, én is külföldön élek és itt sem ismerik az otthoni készitményeket, pl a Salazopyrint, de van itt is olyan csak más néven fut, de ugyanaz van benne. Pl én Mesacol klizmát kaptam amit otthon Salofalknak hivnak, de azt mondta az otthoni orvos hoyg teljesen ugyanaz mind a kettö csak a neve más mert más gyártja. Szóval ezen ne aggodj, bizz benne amit a kinti orvos ad. Szteroidot meg szerintem szedd be mert én amikor nem szedtem (féltem én is a mellékhatásoktól) akkor nagyon lekiabált az otthoni orvosom. A gyulladást mindenképpen meg kell állitani akármi áron kulönben csak nagyobb baj lesz. És hidd el ha beszeded már másnapra sokkal jobban leszel. Én egymás után 4 szteroid kúrát kaptam ami közel egy évig tartott és semmi mellékhatásom nem volt,(magasabb dózist is mint te) de ez mindenkinél más.Neked a vastagbeled érintett? nekem nagyon joók rá a Pentasa kúpok, amit itt Mesasal-nak hivnak. Szerintem bizz az orvosodba és csinald amit mond és akkor nem elsz baj ;) kitartás!

u.i: nem tudom mi a különbség a pentasa és a Salazopyrin között, én inkabb pentasát szedek, az szipmatikusabb nem terheli meg annyira a májat,de amugy egyik sem segit nekem csak a helyi szer vagy szteroid.

Nincs jelen

#2940 2009-06-15 22:36

Nita
Tag

Lucy! én is Pentasát szedek most granulátumban van így retard a hatása elég naponta egy tasak...
A szteroid sajnos nem jó nem állítanám, hogy nem lehet mellékhatása, de az inkább hosszútávon viszont az egyetlen szer ami igazán hat és tényleg már másnap jobban leszel tõle 50mg/nap gyors lökést ad majd a javulás felé és ha hamar megy a csökkentése nem lehet gond vele! Nem szokták felelõtlenül felírni biztos szükségesnek tartja a doki, szerintem is szedd be nehogy nagyobb baj legyen abból hogy nem megy le a gyulladás.

Nincs jelen

#2941 2009-06-16 08:45

Lucy
Tag

Koszonom a hozzaszolasokat.
Szoval, ha 1 hetig szedem es jobban leszek, s utana csokkentik, akkor nem lehet baj ?
Ez a 60mg / nap azert ijeszt engem, mert ahogy megneztem a magyar internetes oldalon, ez a max. adag , de altalaban 5 mg 3x naponta, ....
Szoval nincs viszonyitasi alapom, de ez nekem a max.-nak tunt es nem ertem, mert nem faj semmim es nincs verzes, "csak" nyalkas szeklet tobbszor.

A chlysmara is az van irva napi 1x, nekem meg 2 szer irta az orvos ( 1 gr mesalazin ). Ez is soknak tunik.

Tim-tirim: a gyogyszerem neve Mesacol ( 400 mg mesalazin kapszula, hosszu tavu hatas ( long - retard ), ha jol forditom.

Nincs jelen

#2942 2009-06-16 08:48

Lucy
Tag

Nekem vegbeltukrozest csinaltak ( utolso 15 cm ), s annak az eredmenye lett: active ulcerativ proctitis, de a doki szerint u. az a kezelese mint a colitisnek, azt meg nem tudja, mi van a vastagbelben, folytatodik-e vagy csak az also szakasz erintett, mivel azt nem tukrozte.

Itt is kaphato kup, de nem ertem miert nem irtak fel.

Nincs jelen

#2943 2009-06-16 09:24

aiolosz
Tag

Lucy írta:

"...A chlysmara is az van irva napi 1x, nekem meg 2 szer irta az orvos ( 1 gr mesalazin ). Ez is soknak tunik.
.."

Pedig nem sok, csak azért javasolják, hogy naponta egyszer, mert ezzel mondjuk reggel nem szerencsés elmenni dolgozni, vagy vásárolni. Amennyiben valaki otthon van egész nap, annál semmi gond nem lehet.
Egyébként pedig sokkal jobb a lokális kezelés, mert egyrészt direkt ott hat, ahol kell, másrészt sokkal kisebbek a nem kívánt mellékhatások, ami szteroidnál van bõven.
A kúp pedig, ismereteim szerint, kevésbé hatásos, bár olcsóbb és könnyebben alkalmazható, mint a klizma.

Nincs jelen

#2944 2009-06-16 13:12

pösztörce
Tag

én csak annyit tudok hogy a pentasa a vékonybélre hat és a salasopyrin pedig a vastagbélre.

Nincs jelen

#2945 2009-06-16 13:35

Ede
Tag

Sziasztok.
Pösztörce, én colitises vagyok és pentasat szedet velem az orvos, és ennek jobban érzem a hatását - a jót -, mint a salofalknak... Halihóóó!

Nincs jelen

#2946 2009-06-16 13:46

aiolosz
Tag

pösztörce írta:

én csak annyit tudok hogy a pentasa a vékonybélre hat és a salasopyrin pedig a vastagbélre.

Pösztöce, rosszul tudod :( 
Az "annyit tudok", itt nem elég, tehát ilyen esetben jobb, ha az ember nem megy klaviatura közelébe.

Gyógyszer név:
Pentasa retard tabl., végbélkúp, klizma

Javallatok:
    Pentasa 500 retard tabletta
    Enyhe vagy középsúlyos colitis ulcerosa
    (colitis, proctosigmoiditis, proctitis) akut fellobanásának (schub)
    kezelése, ill. a recidiva megelõzés. Aktív Morbus Crohn tüneti
    kezelése.
    Pentasa végbélkúp:
    Végbélre korlátozódó colitis ulcerosa kezelése.
    Pentasa klizma (1 g)
    ulcerativ proctosigmoiditis enyhe és mérsékelt baloldali colitis
    akut és fenntartó kezelése.

A helyzet az, hogy igen magasra kellene a kúpot feldugni, hogy a vékonybélben fejtse ki a hatását :D

Nincs jelen

#2947 2009-06-16 15:12

mercy70
Tag

Lucy,én annyi külömbséget tudok,hogy a Pentasa kicsit nagyobb bélszakaszon fejti ki hatását mint a Salofalk.Az orvosom ennyit mondott.Viszont  lehet még valami más külömbség is mert a Pentasat én nem bírtam.

Nincs jelen

#2948 2009-06-16 16:51

Lucy
Tag

Koszonom a valaszokat !
Oszinten en ma meg nem mertem bevenni a szteroidot.
A kapszula es klizma Ok., ha par nap alatt nem javulok, akkor beszedem, de gondoltam, adok egy esely magamnak.
Egyebkent otthon nem ugy irjak fel, ha pl. vki nem reagal x gyogyszerre, akkor adnak komolyabbat?
Vagy egybol 3 fajtaval inditanak ?
Vagy ahany orvos, annyi szokas, mert a neten az orvos valaszolban, nekem meg a dietat sem javasolta az orvos, hanem csak a chlysmat a gyogyszer mellett.

Nincs jelen

#2949 2009-06-16 19:31

Ede
Tag

Lucy, elsõ súlyos, nagyon vérzõs alkalommal én sem vettem be a szterot, csak a többit. Aztán nem tudtam pisilni, illetve nagyon furcsán éreztem magam húgyútilag, felhívtam az orvost és azonnal azt kérdezte, hogy nem vettem be a szterot, ugye? Úgyhogy utána bevettem... Ha nagyon vérzik az ember, egész egyszerûen - bár aki ismer, nagyon jól tudja, hgoy mennyire nagyon rühellem és gyûlölöm a szterot - nincs más megoldás jelenleg. Két-három nap alatt rendbe rak, aztán tudni kell róla lejönni... de ez sem egyforma, hiszen sok mindenkitõl olvastam, hogy minden gond nélkül le tudta pár hét alatt építeni.
Úgyhogy ha szarul vagy, ne nagyon akard az orvost "felülbírálni" (bocs, m ost nem jut eszembe jobb szó:)).
Jobbulást!!!!

Nincs jelen

#2950 2009-06-17 08:21

Ottó
Tag

Kedves Quema!

Bocs , hogy csak most válaszolok, de nekem nincs otthon netem.
Nos úgy értem ezt, hogy a tudomásom szerint ezek a szteroidok elõsegítik a mûtét utáni újrafertõzõdését az operált területnek. Azaz a bacik, kórokozók jobban elszaporodnak. Nekem 2003-ban az elsõ mûtétem után a mûtéti rész sokkal tovább fájdalmas volt, gennyesedett. A sebész meg a nõvérek nagyon furcsálták, hogy úgy küldenek a belgyógyászatról a sebészetre, hogy szteroidon vagyok. Szépen be is gyulladt a mûtéti rész, egy évig több sipolyon keresztül folyt - folydogált a genny (ahol vágták a hasam ill. a csövek helyén). Aztán az év vége felé a dokimnak eszébe jutott, hogy mégiscsak szednem kellene legalább a budenofalkot, mint szelídebb helyi hatású szteroidot. Nos ez megadta a kegyelemdöfést: addig csak szivárgott a genny, ezután folyni kezdett bõven, majd 2 héten belül!! a mûtéti területen lett egy lúdtojás nagyságú tályog. Hát így értettem azt amit mondtam. 2004-ben ezután azt mondtam a dokimnak hogy nem vagyok többet hajlandó semmi szteroidot szedni, azóta hála Istennek nem is szedtem.
A diéta: amint a mottómból is olvashatod én képviselem a vegetarianizmust, mint véleményem szerint valóban üdvözítõ diétát számunkra. Tojást még eszem, tejterméket nem. Ebben a rovatban is sokat írtam már errõl, de már próbálom óvatosan képviselni, szerintem nem hisznek nekem, vagy nem akarnak változtatni. Ha érdekel személyesen is megkereshetsz, pl az e-mail címemen. Akár találkozhatunk is.
Mint montam a fórumon nem válaszolok azonnal, mert nincs és nem is lesz netem (a közeljövõben)
Üdv! Ottó

Nincs jelen

IBDoktor

Láb