#1301 2009-07-24 19:18

Juni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Tisztelt Asszonyom!

Levelét szakértõ kollégáim számára továbbítom azzal a kéréssel, hogy részletes adatokkal tudjanak szolgálni az Ön számára az eddigi támogatási rendszer és az új TERVEZETT különbségeirõl. Nem érzek magamban további erõt, hogy megpróbáljam érzékeltetni erõfeszítéseinket egy egyenlõ, igazságos és szakmailag korrekt rendszer irányában. A 100%-os támogatási kulcs számos ellenõrzésünk eredményeképpen állíthatom, sem a gyógyszerek sem a gyógyászati segédeszközök tekintetében nem tartható. Nem annyira financiális, mint a támogatás biztos beteghez jutása miatt. Mindamellett, hogy megértem az Ön/Önök helyzetét, arra kérem Ön is képzelje el a mi helyzetünket. Egy támogatási keretet – mely egyebekben 600 millió forinttal haladja meg a tavalyit – próbálunk korrekt módon elosztani úgy, hogy minden rászoruló betegcsoport részesüljön belõle, s az új és drága termékek is hozzáférhetõvé váljanak, legalább a legsérülékenyebb korosztályok és megbetegedések irányában. Kérem engedje meg, hogy további számokkal kollégáim „untassák” a holnapi nap folyamán.

Azt hiszem közzé tehetem, ezt a választ kaptam az államtitkár asszonytól!
No comment............

Jó egészséget, és tünetmentes napokat!

Nincs jelen

#1302 2009-07-24 19:53

Szuszidi
Tag

Nekem csak egy véleményem van  igaz nem vagyok sztómás de ilyent leírni mint az államtitkár asszony nektek válaszként "Nem érzek magamban további erõt, hogy megpróbáljam érzékeltetni erõfeszítéseinket egy egyenlõ, igazságos és szakmailag korrekt rendszer irányában" akkor talán nem kéne neki elmenni pihenni és vissza sem jönni? Na mindegy szorítok nektek!
Legyen szép napotok!

Nincs jelen

#1303 2009-07-25 07:14

andi72
Tag

Juni!

No comment.
Azaz mégis: az új és drága termékek már eddig is fizetõsek voltak!

Nincs jelen

#1304 2009-07-28 08:17

Reménykedõk
Tag

Sziasztok!
Most hogy már elég jól megy a zsákcsere, talán meg is szabadulunk tõle. Aug.24-én megy be a Férjem a
kórházba, és ha nem jön semmi közbe, talán még azon a héten meglesz a záró mûtét. Persze, mindt minden
új dologtól, vannak félelmeim. Vastagbél hiányában, hogy is lesz? Párom sokat kínlódott a Colitisszel, jó lenne
kicsit betegség mentesen élni. Juc, mi van Lacussal? Rég olvastam Rólatok. Üdv. Mindenkinek:Reménykedõk

Nincs jelen

#1305 2009-07-30 13:56

lehedi
Tag

Sziasztok!
Írtam levelet és ezt a választ kaptam:
Én vagyok az aki jelentkezek a számokkal: A sztómával élõ betegek a magyar lakosság 0,13 %-át teszik ki, a gyógyászati segédeszközt használó betegek 0,65 %-át, és a teljes gyógyászati segédeszköz kassza 10 %-át fordítjuk ellátásukra.

·        Sztómaviselõk (kb. 13.000 fõ, közülük kb. 2.000 ideiglenes sztómaviselõ). A sztómaterápiás eszközcsoportban a jelenlegi effektív 100%-os támogatási kulcs 98%-os csökkentése miatt a betegterhek megjelenését eredményezi, mely a 2008. év adatai alapján a kb. 13 ezer sztómával élõ beteg számára átlagosan 550 Ft havi szinten. Ezen eszközcsoportban háromhavi kihordási idõ mellett

·        1 650 Ft egyszeri kifizetést jelent.

A második szakaszban bevezetendõ keretösszegû támogatás (háromhavi terápiás limit, HTL) a betegteher növekedést csökkenéséhez vezet azáltal, hogy a HTL-alapú támogatással a betegeknek a számukra optimális ellátási portfolió összeállítására nyílik lehetõségük.

Annak, hogy minimális téritést kell fizetni az ellátásért, nem a spórolás az oka. Ezzel is szeretnénk az alkalmas  betegeket a magas szintû rehabilitáció irányába orientálni. Ott ugyanis a  felírható eszközök mennyisége nem változott.

A fentiekõl látszik, hogy egyébként ez egy 5 hónapra szóló átmeneti intézkedés, amit a betegek igényire szabott 3 havi terápiás limittel szeretnénk felváltani januártól.

Üdvözlettel:

Dr Héjja Mária

mb Fõosztályvezetõ

Egészségügyi Minisztérium

Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Fõosztály

V. Budapest Arany J. 6-8.

tel:+ 36 1 3017923

fax: +36 1 301 7927

email: hejja.maria@eum.hu

Nincs jelen

#1306 2009-07-30 16:33

Szuszidi
Tag

Megmagyarázzák mért jó az ami nem jó, szerintem vigyázni velük mert még gyereket is bele dumálják abba is aki nem akar.

Nincs jelen

#1307 2009-07-30 16:41

andi72
Tag

Pár nappal ezelõtt cáfolták, hogy spórolás miatt szûkítik a gyse kasszát! Itt a bizonyíték!

"Annak, hogy minimális téritést kell fizetni az ellátásért, nem a spórolás az oka. Ezzel is szeretnénk az alkalmas  betegeket a magas szintû rehabilitáció irányába orientálni. Ott ugyanis a  felírható eszközök mennyisége nem változott."  Ezt meg nem értem.... Egyedül a kolosztómás 1 részes zsák mennyisége nem fog változni, meg az irrigálóké. Könyörgöm, az ileosztómás nem irrigálhat!!!!

Nincs jelen

#1308 2009-07-30 19:06

Juni
Tag

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy fogalmuk sincs arról mirõl döntenek!!!
Mi nem vagyunk egyebek az õ szemükben, mint statisztikai adat!
Naaa... ez ami kinyitja a bicskát a zsebembe!
Nem lehet hinni ezeknek semmit!!!

Nincs jelen

#1309 2009-07-30 20:08

én
Tag

Juni! Teljes mértékig igazad van.
off Így van ez a nyugdíjjal kapcsolatban is pl. De beszélhetünk a táppénz csökkentéséról. Nekem 51 évesen több mint 32 éves munkaviszonyom van. Azt hittem, hogy néhány év múlva elmehetek elõrehozottba. Egy fenét. A néhány év az 11. És ez csak a csökkentett. 14 év múlva mehetnék rendesbe el. Hát menjenek a fenébe. Addigra megdöglök és nem élvezem azt amit befizettem. Más! Crohn-beteg lévén ha nem is gyakran, de elmegyek táppénzre. És akkor én még nem vagyok beteges, sokat vagyok tünetmentes.Hát azt is csökkentették. Nehogy véletlenül jobban járjunk. Azt hiszem, hogy akik ott fönt ülnek nem is emberek. Fogalmuk sincs, hogy idelent mi van. Bocs a kitörésért! On

Nincs jelen

#1310 2009-08-03 13:34

lehedi
Tag

Ma megint kaptam levelet:

További jó hírrel szolgálhatok. Tegnap tovább folytattuk az ILCO szövetség és a Sztóma nörszök egyesületének képviselõivel. Abban maradtunk, hogy a maxi colostómás zsákopk rendelhetõsége lesz 150/ 3 hó, a mini és normál zsák pedig 180 / 3 hó. A magas szintû rehabilitációhoz szükséges eszközök rendelhetõ mennyisége változatlan marad, mint azt már korábban is írtam. Ebben a nehéz állapotban  ezek az eszközök biztosítják talán a relatíve legjobb életminõséget, semmiképpen nem szeretnénk szûkíteni a hozzáférést. Megegyeztünk abban is, hogy szeptemberben tárgyalásokat kezdünk, hogy kellõ szakmai háttere legyen a január 1-tõl bevezetendõ keret összegû támogatásnak. Erre a megbeszélésre természetesen Önt is szívesen látjuk. A pontos idõpontról és helyszínrõl értesítem majd.

Szerkesztette: lehedi (2009-08-03 13:34)

Nincs jelen

#1311 2009-08-03 19:01

andi72
Tag

Bár én is "nörsz" vagyok, de nem vagyok büszke erre a híres vívmányra. .... és könyörgöm,valaki küldjön nekik infot, hogy a vékonybél sztómát nem lehet irrigálni, meg az urot sem!!

Nincs jelen

#1312 2009-08-03 19:02

andi72
Tag

Ja, és azt nem írta, hogy a 2 részeshez a zsák 140. Nesze neked rehabilitáció.

Nincs jelen

#1313 2009-08-03 19:09

andi72
Tag

Nincs jelen

#1314 2009-08-03 19:15

Juni
Tag

Egyszerûen, én már nem tudok mit mondani!!! Leírtam mindent, mi a különbség a sztóma fajták között, és szerintem még sokan mások is, de biztos vagyok benne, hogy még csak el sem olvasták ezeket a leveleket!
Már csak várni tudok, mi lesz a végeredmény, mert úgy érzem már részemrõl mindent megtettem!
Csak azt kívánom (nem rossz indulattal) tudják meg õk is milyen felmaródásos sztómával kínlódni nap mint nap, úgy hogy közben min. 5-6 alkalommal ázzon át!
Akkor lehet, hogy együtt érzõbbek lennének!
Bocsánat a kitörésért, de az igazságtalanság nagyon felháborít!

Nincs jelen

#1315 2009-08-04 12:25

andi72
Tag

A Magyar Közlöny 110. számában megjelent az új támogatási rendszer:

1 részes normál 180, 98%
1 részes maxi 150, 98%
2 részes normál 140, 98%
2 részes maxi 140, 98%
paszta 50%

A többi maradt.

Nincs jelen

#1316 2009-08-23 20:13

Tom
Tag

Szia Lisa!
Köszönöm válaszod!
Képzeld!Úgy néz ki, hogy egy varrat okozta azt a csúnya folyást.
Azóta, hogy elvileg kijött ez a bizonyos varrat már csak nagyon kicsi váladék van, gyakorlatilag semmi!Hála az Úrnak.
Októberben mennem kell ct-re, remélem mindent rendben fognak találni.
Veled mi újság?Te jól vagy?
Mindenkit üdvözlök a fórumon!
Kitartást és szép napokat Mindenkinek!!!!
Üdv:
Tom

Nincs jelen

#1317 2009-08-24 09:06

Lisa
Tag

Szia Tom!
No látod!!! Nagyon örülök, hogy sikerült "elintézni" a dolgot. Én is arra gyanakodtam az esetetben, hogy egy varrat okozza a galibát, és hála nem is volt komolyabb!!!!
A ct meg még odább van, gondlom a csodás elõjegyzések :(, de biztosan minden rendben lesz!
Köszönöm kérdésed, hááát sajnos én egyfolytában kínlódom a felmaródással (és nem alapszinten)sok segítséget kapok innen a társaktól,és próbálkozom ezzel-azzal, még most is van a tarsolyomban egy új próba (hátha be jön)
mert néha úgy érzem, hogy a legrosszabb aktív korszakomban, nem szenvedtem ennyit mint mostanában...
Megpróbálok most én bízni és kész.

Én is kívánok Neked minden jót, jó CT eredményt, e lehet jelentkezni néha :)

Nincs jelen

#1318 2009-08-24 19:52

Tom
Tag

Szia Lisa!
Én is kívánok Neked  kitartást és sok erõt.
Érdeklõdni fogok én is ez ügyben, mert ez rossz és fájdalmas lehet Neked.:(
Nagyon sajnállak, de biztos vagyok benne erre is meg lesz a megoldás, ha már nekünk ez jutott. Bízni kell az Úrban, és abban, hogy sikerül!!!
Amúgy megkérdezhetem, Te dolgozol?
Szép estét!
Üdv:
Tom

Nincs jelen

#1319 2009-08-24 20:07

Reménykedõk
Tag

Sziasztok Kedves Betegtársak, és volt betegek!

Férjem ma bevonult a kórházba, ha minden vizsgálaton túl esik, és nem lesz semmi kizáró ok,
akkor következik a záró mûtét. Teljes szívembõl lelkembõl drukkolok, a lelkem Vele lesz a mûtõben is.
Bízom benne, hogy rendbe lesz minden. Sokat szenvedett már.
Kicsi Liza, nagyon Veled érzek. Mióta ezek a meleg napok ránk köszöntöttek, mi is újra megtudtuk, milyen
nehéz is a zsákkal. Fejet hajtok mindnyájatok elõtt, hogy optimistán, egymást erõsítve éltek ezzel az állapottal.
Szép napokat mindenkinek:Reménykedõk

Nincs jelen

#1320 2009-08-25 09:34

Lisa
Tag

Sziasztok Kedves Mindenki!
Tom és Reménykedõk, köszönöm szépen, nagyon igyeszem, hogy ne "vakarjam halálra" magamat :( , elég nehéz az biztos, de még egy tippet ki kell próbálnom.
Meg ha nem hát akkor sem lesz semmi ezen is túl leszek, leszünk és kész!
Tom: Igen a magam részérõl 100% ig bízom az Úrban, hogy megsegít, mert eddig is csak rá és magamra számíthattam. Ilyen szempontból, ha ki is akadok a türelmem nagyon végtelennek tûnik, és remélem az is marad. Bár abba elég nehéz belegondolni, hogy  a helyzet 10 vagy akár 20 év múlva is ua. lesz. No mindegy CSAK KITARTÁST MINDANNYIÓNKNAK!!!
Nem én még nem dolgozom, suliba járok, vagyis próbálom az ötéves tananyagból álló minimális jogi ismereteket elsajátítani. Magyarán jogra járom és negyed éves vagyok Miskolcon.
Picit visszaolvasgattam, hogy mennyi mindenen vagy túl Te is. Még egyszer örülök, hogy a tippem bejött varrat ügyben. AMúgy mikor én így jártam és kivették, még utána is (ma is) van úgy, hogy be begyullad és váladékozik, de már tudom kezelni azonnal. Nem azért írtam, hogy megijedj, csak azért, hogy számíts rá.

Reménykedõk: nagyon örülök ennek a jó hírnek!!! Szurkolok, hogy a vizsgálatokkal, minde DE MINDEN rendbe legyen. Utána meg jöhet a záró és csak egy rossz emlék marad. Kérlek jelezz nekünk, hogy hogyan alakulnak a dolgok!
Elõtted továbbra is le a kalappal, hogy ilyen jól bírtad és helyt álltál és állsz is  mai napig. Biztos nehéz lesz most megint de csak hajrá!

Puszi Nektek: Lisa

Nincs jelen

#1321 2009-08-25 18:03

maszat
Tag

Kedves Lisa!

Teljesen együtt érzek veled, ami a felmaródást illeti. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha fáj, viszket vagy csíp. Szoktál ilyenkor pasztát használni? Nekem az hozta rendbe a sztóma környékét. Tudom, hogy iszonyatosan tud csípni a paszta, de ha rendbe jön a felmaródás már csak egy rossz emlék lesz.
Addig is KITARTÁS és remélem az új tipp bejön.

maszat

Nincs jelen

#1322 2009-09-01 17:41

Reménykedõk
Tag

Sziasztok!
Múlt héten megtörtént férjem sztoma záró mûtétje. Ma kapott elõször levest, eddig csak tea, és infúzió ment.
Sokszor kellett WC-re mennie, és kicsit fájlalja a pociát. Bízom benne, hogy napról napra jobb, könnyebb lesz.
Szép napokat Mindenkinek

Nincs jelen

#1323 2009-09-12 14:07

Kolibri
Tag

azoknak akiknek végleges stomájuk van mindenképp kiirtják a végbelet?

Nincs jelen

#1324 2009-09-13 17:51

Lisa
Tag

Szia Kolibri, a legjobb tudomásom szerint a rectumot mindaddig megtartják amíg egy csekély esélyt is látnak arra, hogy  a sztómát bezárják(ekkor viszont ugye nem nevezzük véglegesnek, hanem ideiglenesnek)
Általában akkor szoktak végleges sztómát csinálni, hogy ha a rectum olyan beteg, hogy nagyobb kára van, annak a mûködésének mint haszna.
Elõször, ideiglenessel próbálkoznak kb. fél év.. addig gyógyítják beöntéssel, kúppal, mi egymással a megmaradt részt , ebbe beletartozik a rectumcsonk is (vagy csak az). Ha a bizonyos idõ letelte után úgy értékelik, hogy ugyanolyan gyulladt ,vagy esetleg daganatos, akkor nem szoktak kockáztatni a visszazárással. Annak ugye meg nincsen semmi logikája, hogy évekig hagyják ott a rectumot betegen, gyulladtan ami eleve az egész szervezetre kihat.
Stagnálás vagy rosszabodás esetében szokták kivenni az általad említett végbelet.
Szóval elõször azt határozzák el, hogy kiveszik a rectumot, és ebbõl következik, hogy a sztóma végleges lesz. Addig nem véglegesítik a sztómát amíg van esély a visszahelyezésére.
Ne haragudj, hogy ilyen kacifántosan írtam,le, de azt hiszem csak így tudtam a lehetõ legértelmesebb módon leírni.
Üdv.: Lisa

Nincs jelen

#1325 2009-09-13 20:37

Kolibri
Tag

Szia Liza!

Teljesen értem amit irsz és totál kielégitett a válsz és vhol ebben reménykedtem és én is igy gondoltam a dolgokat na most le irom mért kérdeztem.

szoval nekem 96-ban total collectomiám volt teljes vastagbél kiirtás lentre a végbélhez csináltak egy reserviort-tartályt-paucsot ami át veszi a szerepét a vastagbél tartálynak fél évig volt stomám azt zárás teljesen tökéletesen müködött mig 2007-ben hirtelen 3 hét alatt hiztam 8 kg iszonyat étvággyal és ettõl lett egy bél ill paucs gyulladásom amibõl lett egy szükületem és bélelzáródás mert ugye semmi nem ment át a szükületen lett ekkor 3 hónapig egy ideiglenes stomám majd zárás elõtt egy tükrözésnél mind okésnak találtak és akkor mondta a sebész hogy bezárja a stomát és megszünteti a szükületem. a szükület maradt és utánna egyre több gondot okozott rengeteg vizsgálat állapot le romlás követte és én már szinte idegesitõen jártam a sebész nyakára hoyg mücsön meg mindig háritott hogy ha most nincs jelenleg problémám akkor minek és igy tov több küll féle kifogásokkal 3évig könyörögtem a mütéti megoldásra közben a vékony beleim olyan mértékben kitágultak a sok dugulástol olyanok lettek mint eg yvastagbél és nyárra már nembirták tovább és kirepedt .

szoval a léyneg hogy 3év könyörgés után az orvos folyamatos háritása miatt kirepedt a belem és megkelett végképp mütenie DE a mütét elõtt még 2x le akart beszélni a mütétrõl hol ott a hasfalon szivárgott mert ott ütött magának utat szoval a mütét vége a stoma lett ami õ szerinte végleges nos a végbelem nincs elvarva és a mai napig müködik ingerem van sõt a mütét után pár nappal még normális székletem volt hol ott az a tartály csak mosmár ott van nincs összekötetésbenn a belekkel és most amit irtál és ahogy én is tudtam van még egy kis reményem hogy ez vissza forditható haza jövetelem elõtti napon ultrahangal megnéztük a beleket és össze se lehetett hasonlitani a mütét elõtti nagysággal mert annyira összemntek veszi fel a rendes formáját és a tartályom alul sem gyulladt ezt a mütét elõtti tükrözésen is ki mutatták.

pár napja megtaláltam a professzoromat aki anno mütött és ezt az eljárást kitalálta és alkalmazta és 24 én van hozzá idõpontom. és mivel van még végbelem ezért én is reménykedem no meg a proff tudásában is messze menõkig addig mig a proff nem mondja szemembe hogy ennyi addig nem fogadom el bizom benne hogy kitalál vmit amivel ezt lehet orvosolni.

"bocs az esetleges írás hibákért"

Nincs jelen

#1326 2009-09-13 20:52

Kolibri
Tag

ja ki maradt a végbéltõl a szükület ellet távolitva ami kb 15-20cm és a tágult bélszakasz lett a hasfalra kivarva a belek uyge már regenerálodnak és ami fontos nincs gyulladásban sem.
több orvos akikhez igy a család jár és az én belgyógyászom sem érti mért igy kelet megoldania mi igy laikus szemmel azt véljük hogy lustaságbol és nem törödésbõl amit õ a 3 év alat müvelt velem iszonyat igy elég hosszu lenne tovább sorolni még de javaslatok vannak tov lépésre a betegjogi utra.

kiváncsi vagyok a leirtak alapján a véleményetekre.

Nincs jelen

#1327 2009-09-13 21:25

Kolibri
Tag

olvasgattam elõrébb 1 kicsit hát akkor most jelen pill én szerencsés vagyok mert van köz gyógyom és igy egy fillért sem kellett fizetnem sem a zsákokjra sem az alaplapokra de viszont már a pasztára kéne de hála van 2 évrõl marad teljesen bontatlan amit tok használni

Nincs jelen

#1328 2009-09-14 07:26

andi72
Tag

Bocsi, a paszta is megy KGY-ra.
Kolibri, válts sebészt!

Andi

Nincs jelen

#1329 2009-09-14 09:41

Lisa
Tag

Kolibri, igen azt hiszem már én is tisztá(bba)n látom a dolgaidat, és azt hiszem, hogy igenis van remény, mivel ha nem beteg a végbél és nem is gyulladt akkor van esély a zárásra. Sztem is (de ezt már Te is írtad), hogy a sebészváltás a leglogikusabb. Mitovább addig tényleg nem szabad elkeseredni amíg van "mit mivel összekötni a kijárat fele". Sztem türelmetlenek nem kell lenni, mert ez javulni fog,é sha már most sincs vele baj, akkor rosszabbodni miért is roszabbodna. Fõleg ha egy olyan orvost találsz aki lélekben is át tudja érezni a dolgokat és arra törekszik, hogy a lehetõ leteljesebb életet tud élni. Egyébként sok sebésznek tényleg fel sem tûnik, hogy ez így egy "nem normális" élet és bele is törõdnek, hogy így maradjon, holott nekik is az kellene a céluk lenni, hogy akár több plusz mûtéttel is, de megoldják a helyzetet.
A magam részérõl,én bíztatónak látom a helyzetedet, amin meg átmentél...igen tipikus. Sok minden elõ tud fordulni orvosi részrõl az egy biztos.
Jogi útra terelésrõl meg annyit, hogy ugyebár ez nem kerül pénzbe, legalábbis megnézetni, hogy látja-e értelmét a képviselõ, hogy tovább vidd az ügyet. Ha igen, és igenis meg vagytok gyõzõdve róla, hogy másképpen lett volna akkor kérdd ki a véleményét.
Eszem ágában sincsen senkit uszítani az orvosok elen, mivel én (számomra) a világ legjobb sebészét kaptam, és tudhatom magamnak, de az elõtte levõ  orvosomon nem múllott, hogy most itt ülhetek és írhatok...errõl ennyit.
Én annyiban hagytam, mert nem volt lelki erõm pereskedni, meg valahogy úgy éreztem , hogy nem is lenne túl nagy értelme. DE ez nem jelenti azt, hogy más ne tegye!!!
Legalább már amiatt is, hogy "talán" ne forduljon ilyen többet elõ.
Mint mondtam mi bíztatunk, úgy veszem ki, hogy Te is bizakodsz (van is miért, mert még ott van az a bizonyos végbél, ami nagy elõny :) ), már csak egy sebész is kell aki alátámaszt ebben a bizakodásban.

Nincs jelen

#1330 2009-09-14 10:22

Kolibri
Tag

Liza

Köszönöm igen bizakodom nagyon ! Még annyit hogy a belgyógyászom ugy tett hogy õ ugy gondolja hogy egyik orvos sem fog megsértõdni a másikra ha megnéz engem egy másik is hogy annak mi a véleménye.

Andi !
Nem a sebész mondta hogy pénzbe kerül a paszta hanem én a céggel beszéltem telefonon mert 2 hét mulva sem kaptam meg a csomagom és kéntelen voltam fel hivni õket hogy mi lesz már és mikor sikerült megbeszélni a dolgokat akkor kérdezett rá hogy pasztát kérek-e mert az külön pénzbe kerül.
de hála nem is kell használnom . De köszi az infót.
Sajna nincs elég baja a betegnek és még pénzbe is kerül hát a magam részérõl megcsinálnám egy pár parlamenti okos tojásnak ezt a fajta mütétet és probáljon igy élni és gondolkodni.

Nincs jelen

#1331 2009-09-14 11:06

Geo73
Tag

Sziasztok,

a kezdetektõl figyelem/olvasom a fórumot, s hozzászólásaitokat. Eddig nem "köszöntem be", mert nem éreztem, hogy idáig fejlõdik a betegség. 2002-ben kezdõdött a betegségem, erõs fájdalommal, vissza- visszatérõ hasmenéses idõszakokkal. (Volt, hogy paraszthajszál választott el, hogy elérjem a fajansz mûtárgyat, aztán egyszer-kétszer el is szakadt az a hajszál.) :( Az akkori háziorvos azt mondta, hogy vakbélgyulladás. Én mondtam neki, hogy nem ott fáj, de azt mondta higgyem el, ez az, és elküldött az SZTK sebészeti ambulanciájára. Ott már ránézésre is azt mondták ez nem az, megvizsgáltak vmennyire, aztán visszaküldtek a háziorvoshoz, hogy adjon beutalót kivizsgálásra. Õ nem adott, csak annyit mondott, hogy majd elmúlik. Ezek után kaptam egy beutalót a munkahelyi orvostól, gyomortükrézsre, ami nem talált semmit. Végül az akkori párom apjához fordultam, aki kardiológus. Õ hihetetlen rendes volt, végigtolt a létezõ összes belgyógy. kivizsgáláson, a legvégén csináltak egy colonoscopiat is. Na az kiderítette, hogy colitisem van. (Akkor már nagyon kemény ízületi fájdalmaim is voltak.) Beállítottak a Salofalkra - tabletta, klysma -, és jól is voltam egészen tavaly szeptemberig. Akkor kijött egy gyulladás a végbél körül, de nem volt tályogszerû duzzanat, csak gyulladt bõr, amit kezelgettem. Aztán egy nap vmi rámtört a semmibõl, egy kiállítás rendezése közben lett egy fél perces filmszakadásom. elájultam, lefejeltem a padlószõnyeget. Ha nincs ott egy barátom, aki hazavisz, akkor nem tudom mi lett volna. Másnap rohanás gasztros dokihoz, aki plusz gyógyszereket adott, meg elküldött vizsgálatokra. Kiderült van egy-két enyhébb szûkület a vastagbélben. Ebbõl lett most tavasszal-nyáron egymás után két tágításos mûtétem. A tüneteim ezek után ma hullámzóak, gyengébbek, erõsebbek, de a gyulladás nagyon lassan gyógyul. A gasztrós doki néni a második mûtét után azt mondta, hogy ezt így már nem jó kezelni, legyen ideiglenes sztóma, amit majd lezárnak akkor, ha a vékonybélbõl ki lehet alakítani a poucht. Az ÁÉK-ba küldött Dr. Lestár Bélához, aki megnézte az összes leletem, meg is vizsgált majd ráírta a papíromra, hogy colectomia, amennyiben lehetséges - a gyulladás miatt - anus megtartással. Azóta már megcsinálták a mûtét elõtti vizsgálatokat, és kaptam egy elvi mûtéti idõpontot október 8-ra.
Igazából folyamatosan készítem fel magam az új helyzetre, életformára. Csak attól az egy dologtól tartok igazán, hogy lesz-e ebbõl sztómazárás majd, vagy nem.
Tõletek Lisa, Sanvito, Ánya, Ági, Seol, és hagy ne soroljam a többieket nagyon sok emberi dolgot, megértést, segítõkészséget, együttérzést lehet kapni/tanulni, akkor és ott, ahol és amikor arra szükség van és lehet. A hasznos és életmentõ tanácsaitokról már nem is beszélve. :)
(Kár, hogy ehhez egy betegség szolgál ürügyül.) De ezt tényleg csak zárójelben mondom. Szép napot mindannyitoknak.

Nincs jelen

#1332 2009-09-14 11:33

Kolibri
Tag

Szia Geo73!
Az én személyes tapasztalatom -e téren anno a prof mondta és egy tv müsörban is nyilatkozta a betegséggel kapcsolatban azok a Colitiszesek akiknek totál collectomiájuk van .volt azok gyógyultnak számitanak.

Én ugy gondolom hogy nem kell tartanod hogy nem lesz zárás mivel ki irtják a gyulladt gocot és igy teher mentesitik az ánuszodat megfog nyugodni persze a kezelésekre is szükség lesz és sokkal jobban és könyeben fogod átélni a stomát avval a tudattal hogy csak ideiglenes legalábbis nekem igy sikerült anno és most is ezért reménykedem  és hiszek.Nekem 12-13 év távlatában már szinte annyira átvette a vékonybelem a vastagbél munkáját hogy nagyon sokszor volt norm székletem mintha lenne vastag belem a szervezet csodákra képes és eggyes szervek át tudják venni a másik szerv munkáját jó persze idõ kell de mûxik a dolog

Szerkesztette: Kolibri (2009-09-14 11:34)

Nincs jelen

#1333 2009-09-14 11:43

Geo73
Tag

Szia Kolibri,

köszönöm, nagyon sokat jelentenek a soraid :), ez mindenképpen reményt ad!!!

Nincs jelen

#1334 2009-09-14 12:26

Kolibri
Tag

eredetileg ugy beszéltük meg a most a belgyógyászommal hogy tavaszig várunk és akkor keresünk mást hogy megnézzen.
Addig igy lelkileg és testileg erõsödjek az utóbbival nincs gond csak a lelki részérõl de alakul asszem de közben egyik éjjel eszembe jutott hogy lehet meg kell sürgeti a dolgot és nem szabad tavaszig várni mivel a paucsom nincs összeköttetésben a belekkel nehogy addig elsorvadjon vag ytönkre menjen ha nincs tápanyaga és végképp használhatatlan legyen.

Nincs jelen

#1335 2009-09-14 12:48

Geo73
Tag

Kolibri,

szerintem beszélj a belgyógyász-, és  a sebészorvossal is. Ha jók az orvosaid, akkor megértik az aggodalmadat.
Te is megszenvedted már ezt a betegséget, megérdemled a gyógyulást :)

Nincs jelen

#1336 2009-09-14 13:27

Kolibri
Tag

Geo73!

persze mindenképp ezen dolgozom mióta haza jöttem a kórházbol és egy kis reményt is látok-unk a belgyógyászommal együtt aki adjunktus ugye nem sima belgyógyász.
Aki mütöt az csak sebész a proffeszorom meg sebész-proctologus.

igen sztem sem mind1 hogy csak sebész müt vagy sebész-belgyógyász ill sebész proctologus nagyon nagyon sok a különbség tudásilag is .

sajnos igen meg szenvedtem de sokan mások is vhol utálom ezt az egészet ugy ahogy van de sztem sokan igy vannak evvel de muszály türelemmel leni erre rá jöttem az elmult idõben biztos menni fog neked is itt  szivesen segitenek a lányok-fiuk.engem is szeretettel és szivesen fogadtak

Nincs jelen

#1337 2009-09-14 14:58

Lisa
Tag

Sziasztok!
Geo73: elõször is szeretnélek köszönteni Téged itt a Fórumon, és jó, hogy rávetted Magad, hogy írj :)
Minnél több esetet lát-hal az ember annál nagyobb tapasztalata lesz és gyakorlata.
Az viszont tényleg elõre haladás, hogy már idõpontot is kaptál. Elvi idõpont..háát igen, ami azt jelentheti vagyis fõképpen,azt hogy VAN RÁ ESÉLY és nem is kicsi, hanem több mint másnak. Úgy hallottam, hogy Lestár nagyon jó orvos, így biztosan nem beszél fellegekbe, és ha azt mondta akkor lehetséges. A dátum kitolódhat, de ebbõl a szempontból már sztem is mindegy. Azzal a tudattal kell, hogy menj elõre, hogy csak ideiglenes!!!
Én már nagyon sok sztómazáró mûtétet "követtem" itt a topicba nyomon, izgulva és szurkolva, hogy minden rendben menjen és ok. legyen. Úgy, hogy természetesen 19 éves koromban megvolt a mûtétem ,végbél eltávolítással. Esélyem nekem soha nem volt, hogy változzon valami valaha...nem modnom, hogy nem nehéz, sõt egy ilyen "fiatal" fejével megélni a dolgot... Úgy tûnik, hogy sikerül " együtt" élnünk, mert tudom, hogy szükséges és nélküle már meghaltam volna. Viszont, a mai napig nem szoktam abba belegondolni (vagyis belegondolni igen csak elfogadni nem) , hogy ez soha nem fog változni.
Amit írtál Kolibri, hogy az embernek elege van az egészbõl, és utálja ez így igaz, de vallom azt is, hogy "ilyenek" után az ember másképp áll a dolgokhoz, úgy, magához az élethez. Sokkal jobban meg tudja becsülni azt, ami adatott neki és jobban vigyázni az egészségére.
És nem utolsó sorban hanem, inkább elsõ sorban az empátia ,ami ma nagyon sok emberbõl hiányzik, nos itt biztosan nem.
Geo, csak azt tudom mondani, hogy menni fog ez,és el is fogod tudni felejteni (legalábbis eltemetni) ezt az egész dolgot.
Kolibri: lehet, hogy érdemes lenne még türelemmel lenned! Azt viszont, hogy aggódsz amiatt, hogy esetleg a végbél "feladat" nélkül van és így, feladja a szolgálatot, kérdezdd meg az orvost, hogy Õ erre mit mond. Lehet, nem véletlen mondta a tavaszi idõpontot úgy vélve, hogy addig nem lesz semmi gond, és nem késõ.
Ha nem bánjátok én szurkolok Nektek, hogy minden okésan menjen! :)
Az biztos, hogy megpróbál segíteni az ember ott ahol tud, és az én koromban (amikor mûtöttek) még nem volt netem, sem gépem, sem semmi ami így tudott volna segíteni mint ez a fórum és topic másokon.

üdv Nektek: Lisa

Szerkesztette: Lisa (2009-09-14 15:03)

Nincs jelen

#1338 2009-09-14 17:11

Geo73
Tag

Kedves Lisa,

hát igen, benned most sem lehet csalódni. :) Tényleg ez az a bölcs, és eredeti szemlélet, amit sokaknak el kellene sajátítania. Tudom, hogy ez a betegség rengeteg szenvedéssel, és fájdalommal járt nálad is, és ez az, ami igazán próbára teszi, de egyben formálja, átformálja az embert. Te/ti megtapasztaltátok már, hogy ez az egész megváltoztatja az ember viszonyát az élethez, teljesen más dolgok lesznek fontosak, az apró dolgoknak is õszintén tud örülni az ember. Én még nem mentem végig ezen az úton. Igazából a betegség elején rettegtem már a gondolattól is, hogy esetleg sztóma lesz a vége, de ez már egy ideje nincs így. (Persze azért a mûtéttõl magától még tartok) Az igazi barátaimnak elmondtam nyíltan, hogy mi vár rám a közeljövõben. Egyetlen egy volt köztük, akin láttam, hogy nagyon viszolyog a dologtól. Azóta nem is jelentkezett. Ha csak idõ kell neki, azt megértem. Ha többet nem jelentkezik, az pedig sokat elárul. A többiek nagyon pozitívan álltak a dologhoz. Abból a szempontból persze könnyebb lenne, ha lenne egy társ is mellettem, de az most nnincs. (De lesz majd, tudom. :) )
A szurkolást pedig köszönöm szépen, várom majd, mert szükségem lesz rá.

Lestár doktorral kapcsolatban nekem is jók voltak a benyomásaim. A gyulladás azért nagyon nem tetszett neki. De azóta lenyomtam egy Ciprobay-Klion kúrát, és láthatólag elkezdett visszahúzódni, persze csak szépen lassan.

Kolibri!
Azt hiszem Lisa mindent pontosan leírt, Keresd meg az orvost, de legyél türelmes. Veled érzek :)

Nincs jelen

#1339 2009-09-14 20:29

noncsi
Tag

Kedves Kolibri
Van 7db racsim még megmaradt,ép terveztem hogy majd vissza adom a korháznak.
látom bp.vagy szivesen áttadom valahol mondjuk moszkváson.
Nagyon sokat épültem írásodból hogy nem árt vigyázni köszi noncsi

Nincs jelen

#1340 2009-09-14 21:27

Kolibri
Tag

Liza!
Igen igazad van ebben az esetben nincs mit tenni csak türelemmel kell leni köszönöm a szurkolásod én viszont nagyon sajnálom hogy neked az esély nem adatott meg és én nem tudok neked szurkolni hogy neked elég fiatalon kellet a poklot át élned és hogy evvel kell élned de nagyon sok erõt adunk-kapunk itt egymástol független kinek mennyi az esélye és milyen nagyságu a betegsége igen ez fontos amint irtad is és én miota ide irkálok észre vettem hogy le nyugodtam valamennyire bizok-bizakodok és másnak is csak ezt tudom javasolni szinte az oldalon árad a nyugalom és a szeretet amit sok embernek kellene tanulnia.Én ezt érzem

Norcsi!
Habár nem tudom neked merre megy az utad"betegséged kapcsán" de mindenképp legyél körül tekintõ tudod több szem többet lát.
A felajánlásodat nagyon köszönöm de hála én most elvok látva bõven talán vkinek nagyobb szüksége lenne rá asszem van egy olyan topik hogy csere bere vagy hasonló

Nincs jelen

#1341 2009-09-15 14:58

Lisa
Tag

Sziasztok
Köszönöm Nektek jól esett nagyon a hozzászólásaitok.
Akkor meg kell fogadni a TÜRELEM jelszót,és
Geo, Neked pedig azt, hogy JELENTKEZNI, hogy tudja az ember, hogy mi újság.
Bár írtam máshova, de azért leírom ide is ,hátha nem olvastátok,hogy én magam, most capsula endoscopia eredményére várok, bizakodva, hogy nincs semmi baj a megmaradt vékonybéllel.
Írtátok, hogy sajnáljátok, hogy nálam nem lehet változtatni már (én is), azt tényleg tudni kell, hogy a "sztóma elõtti" életem, nem volt életnek nevezhetõ, egyfolytában betegen, kórházban feküdtem.
Így az biztos, hogy megváltás volt a sztóma és egy új, és (meg merem kockáztatni) szebb életet kaptam, az hogy késõbb mi lesz azt majd meglátjuk. De én is örök harcos vagyok, így nem  kétség, nem feladni semmit! :)

Geo: én egy picike faluban lakom (ahol mint tudni semmi nem marad titokban),nem tudom ki tudja egyáltalán, hogy nekem ez van  (megjegyzem nem is érdekel), de azt vettem észre, hogy nem nagyon fogják fel az emberek.
A teljes mértékben laikusoknak fogalmuk sincsen arról, hogy mi a sztóma, és valljuk be, ha nem rokon , barát az illetõ, akkor nagy ívben sz@rnak rá, és nem is járnak utána.
Ez az én tapasztalatom. A barátok terén, nem bõvelkedek (fórumon kívüliekre gondolok) sok baráttal, csak párral, de õk egybõl elfogadták, néha kellemetlen, de csak számomra az, számukra nem. Az elején nem gyõzték hangsúlyozni, hogy ne foglalkozzak vele , Õket nem zavarja, azt hiszem lassan el is hiszem. Ami meg az itteni társaságot illeti, egyértelmû, hogy sokkal könnyebben indult az ember, hogy nem kellett magyarázkodnia, hanem úgy fogadták el és, szerették meg az embert ahogyan van és kész.
Sztem az õszinteség a legfontosabb ez ügyben, de csakis az ARRA MÉLTÓ EMBERREL szemben.
No most már túl sokat fecsegek, de ezt még le szerettem volna írni.

Geo: gondolom, hogy mondani sem kell Neked, hogy ha bármi van, vagy késõbbiekben akkor írjál!

Sziasztok : Lisa

Nincs jelen

#1342 2009-09-15 18:00

Geo73
Tag

Szia Lisa,

köszönöm megint az õszinte szavakat. Nagyon szorítok neked, hogy minden rendben legyen, és ne találjanak nálad semmi rosszat a vékonybélben. De hát BIZTOSAN így is lesz!!! :) Én tudom.
Nálam kicsit másképp kezdõdtek anno a dolgok. Mivel sokáig nem volt súlyos az állapotom ezért "lábon" hordtam ki a betegséget. Ehhez mondjuk a drága jó "házidoktornéni" is hozzájárult, aki gyakorlatilag sehogy sem kezelte a problémát. De ez mostmár egyáltalán nem fontos.
Azt hiszem az nem érdekel, nem fog érdekelni, hogy a tágabb környezetem mit gondol arról, hogy sztómám lesz, mert ezt kevésbé tartom fontosnak. Persze most még könnyû ezt mondani, mert még elõtte vagyok a dolgoknak.
Barátaim nekem sincsenek sokan - 3-4 ember -, õk eddig is nagyon pozitívan álltak hozzám, meg a betegségemhez.
A munkahelyemen már nem ilyen egyértelmû a helyzet, ezért csak most, az elmúlt hetekben jelentettem be azoknak a kollegáknak, akiknek mindenképpen kellett. Sokan nem is tudják bent, hogy bármilyen betegségem lenne. Profin tudtam titkolni. :)  (Bár ez kicsit ellent mond annak, hogy nem szeretek hazudni, de úgy gondoltam ez az én magánügyem.) Ennek megfelelõen használtak - ki - idõrõl-idõre. Ma már egyre kevésbé, de ezt is meg kellett tanulnom, mert belõlem vhogy hiányzik a macsós keménykedés.

Eddig is igyekeztem, hogy a betegség ne vegye át felettem az uralmat, bár ez sokszor nagyon nehéz/VOLT!
Ezután pedig remélem nem is így fog felmerülni.
A fórum ehhez nagyon sok segítséget ad, mert olyan társakra találhat itt az ember, akik pontosan tudják, hogy miken ment/megy keresztül az ember.
Na, de nem is ragozom tovább, hiszen Te aztán ezt pontosan tudod :)
Kérlek, Te is írd meg, ha meg lesz a leleted, hogy mi a helyzet!

Nincs jelen

#1343 2009-09-15 18:18

én
Tag

Off
Geo73! Ajánlom figyelmedbe, hogy lesz egy fórumos tali most szombaton Budapesten, amin többen ott leszünk. De ha rákattintasz felül a szeptember 19 fórumtali címszóra, akkor ott olvashatod a részleteket és azt is, hogy kik lesznek ott. Nagy-nagy szeretettel várunk egy jó kis kötetlen beszélgetésre! Ne zavartasd megad, hogy nem ismersz még senkit. Mindannyian így kezdtük.
On

Nincs jelen

#1344 2009-09-16 08:32

Lisa
Tag

Sziasztok
Ha lehetne akkor én nem "off"-olok :P , de "Én"-nek igaza van, ahogyan Kolibrinek is ajánlottam a szombati talit, úgy Neked is !!! Különösen!!
Sztem nagy lépés, hogy személyesen is meg tudja ismerni az ember a másikat, Kolibri a Te szempontotból viszont a kimozdulás és a bátorító erõ szerzés volna nagyon fontos.

Nincs jelen

#1345 2009-09-16 09:38

lehedi
Tag

Szasztok!
Régen írtam már, de figyelem a fórumot. Lisa mindíg bölcs tanácsokat ad. Sokszor azt írja le amit én is mondanék.Sokat segít azoknak akik rászorulnak biztató és jó tanácsaira.
Geo73- nak. Nekem 10 évig volt colitis ulcerosám. 3 éve vetták ki a vastagbelem, a végbelem és zárták az ánusom, Én a kezdetektõl elfogadtam a sztómám és természetesnek veszem, mert azóta egészségesebb és boldogabb életet élek. Nem szedek gyógyszert, a colitisem a múlté. Két gyerekem van, 41 éves vagyok, de  mostanában sokkal fiatalabbnak érzem magam. A párom elfogad olyannak amilyen vagyok. Annak aki szeret nem lényeges a zacsi az oldaladon. Te is találkozol majd egy ilyen emberrel! Bárhogy is alakul, a sztóma nem tragédia. Fõleg annak nem, aki elõtte évekig szenvedett attól a szörnyû colitistõl. Igaza van Lisának, menj társaságba, mozdulj ki, beszélgess sorstársakkal. Én is járok klubba. Akik nem ismernek és nem tudnak az állapotodról, észre sem fogják venni a zacskót. Ügyesen kell öltözködni. Nem hordok lebernyegeket, nõiesen öltözködöm, csak a nagyon szûk dolgokat kerülöm. Nem úgy élek, mintha beteg lennék, mert nem is vagyok! Egészségesebb és fittebb vagyok, mint a colitises éveim alatt. Nekem a fájdalom, a gyengeség, a depresszió végét jelentette a sztóma, ezért mindíg örülök annak, hogy hallgattam az orvosomra és úgy mûttettem meg magam, ahogy tanácsolta. Szerencsére õ bélspecialista.Nagyon sok múlik azon, hogy milyen a sebész, akit beleengedünk a hasunkba.
Sok bátorságot és erõt neked! Elõtted az élet!

Szerkesztette: lehedi (2009-09-16 09:40)

Nincs jelen

#1346 2009-09-16 13:01

Geo73
Tag

Sziasztok Én, Lisa,

köszönöm a meghívást, igyekszem úgy alakítani a dolgaimat, hogy ott tudjak lenni.
Úgyhogy most jelentkezem is, biztos, ami biztos. :)

Lehedi, neked pedig köszönöm az általad írtakat, én is így próbálok gondolkodni, csak még a tapasztalatok hiányoznak, de nem sokára az is meg lesz.

Nincs jelen

#1347 2009-09-17 18:58

Kolibri
Tag

Sziasztok
Tegnap megtudtam hogy az ánusomnak meghagyták a vérellátását aminek nagyon örültem és van reményem hiába elvileg végleges a stómám "a sakter sebész szerint" holnap megyek a belgyógyászomhoz megnéz és azért õ is kecsegtet némi jóval nemhiába mondta hogy nézzen meg másik doki is .

Nincs jelen

#1348 2009-09-17 19:33

Geo73
Tag

Szia Kolibri,

ez tényleg jó hír :) :) ;)
Szorítok, hogy jól alakuljanak a dolgok!!

Nincs jelen

#1349 2009-09-17 21:09

Lisa
Tag

Kolibri! Gratula a jó hírhez!!! Ez tényleg nagyon JÓ!!!

Nincs jelen

#1350 2009-09-18 12:22

Kolibri
Tag

Sziasztok!

Ma megvolt a belgyógyászi vizit mind ok el beszélgettem az adjunktus nõvel és õ is meg nyugtatott hogy a végleges stomásoknak kiirtják a végbelet. Azt mondta hogy ez nekünk most igy jó mert meg maradt a vérellátás és nem vagyok le zárva gyulladás meg nincs a paucsban ugy hogy õ is kivi mi lezs 24.én a proffnál
ja és 47kg-vok igaz nem tom hogy mennyi voltam agusz 31 én mikor haza mentem de sztem 45nél kevesebb
hát nem csodálom hisz napi 1-1,5 kg kenyeret egymagam meg eszem bizony iszonyat étvágyam van

Nincs jelen

IBDoktor

Láb