#1301 2009-08-17 22:17
- Lizus
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Terhesség, szoptatás, colitis
Lilid! Nagyon szeretnék privibe beszélgetni. dobj egy mailt ha ráérsz. fb.alizka@gmail.com
:)
Nincs jelen
#1302 2009-08-18 17:51
- Lilid
- Tag
Gigi!
Köszönöm, próbálkozom! S olyan jó, h vagy, vagytok nekem! Nagyon köszönöm!
Nincs jelen
#1303 2009-08-18 19:34
- Lizus
- Tag
köszönjük a sok biztatást :) örülök hogy rátaláltam erre az oldalra. nem érzem olyan elveszettnek magam a betegségemmel. Ez tök jó dolog :)
Nincs jelen
#1304 2009-08-25 19:37
- Lilid
- Tag
Sziasztok!
Ígértem, h beszámolok néhány érdeklõdõnek a fejleményekrõl. Megjöttek az AFP, s egyéb eredmények. Szerencsére mind negatív. :)))) Az én eredményeim már kevésbé jók, de ez a legkevesebb. Aztán ma voltam genetikai tanácsadáson, s UH-on. ott viszon a szív bal kamrájában egy echogen fókusz látható. :((((((( Remélem semmi komoly, de akkor is aggodalomra ad okot. Ja! S KISLÁNY! Bár jobb szerettem volna, ha fiú, de nagyon örülök neki.
pussz mindenkinek
Nincs jelen
#1305 2009-08-25 21:45
- Ede
- Tag
Szia, Lilid
ezt találtam:
"Az égvilágon semmit. Nem ártalmas a gyerekre, majd kinövi. Ha nem növi ki, az sem baj, max. 5 éves korára elmúlik, semmit nem okoz. Azt jelenti, hogy azt a foltot kicsit erõsebben veri vissza az ultrahang. Az esetek 90%-ában a bal kamrában látják, de néha elõfordul a jobban vagy mindkettõben is. Ne foglalkozz vele, fõleg ha az afp-d jó."
úgyhogy cseppet sem aggódj, hanem csak magatokkal törõdj, az a legfontosabb. A kismagzatocska úgyis elveszi Tõled, amire neki szüksége van, TE meg várd õt nagy mosolyokkal, mert megérzik a picik (szerintem). Jó egészséget!!!!
Nincs jelen
#1306 2009-08-26 13:16
- Lilid
- Tag
Köszönöm, igyekszem!
Nincs jelen
#1307 2009-09-04 22:12
- Lilid
- Tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, mert aktív a colitisem, s a doki rám bízta, h melyiket alkalmazom. Medrol 16mg-os, vagy rectodelt kúp 30mg? Szerintetek?
Köszönöm a választ!
Nincs jelen
#1308 2009-09-05 11:15
- Ede
- Tag
Szia, Lilid.
Attól függ, mennyire ment fel a gyulladás. Ha csak az alsó szakasz, én inkább a kúpot próbálnám meg, sõt, mivel a medrol elég gyorsan hat, egy pár napot ha kipróbálod a kúpot, szerintem nem sokat veszítessz (talán). De az a legtutibb, ha tudnád, hogy mennyire ment fel a gyulladás.
Jó egészséget Nektek!!!!!
Nincs jelen
#1309 2009-09-05 21:49
- Lilid
- Tag
Ede, nagyon köszönöm, én is erre gondoltam, de jobbnak láttam megkérdezni a félprofikat!
Tükrözést nem csináltak, de a vérképes gyulladás a normál érték 3 x-sa.
Nincs jelen
#1310 2009-10-05 21:32
- Fanny
- Tag
Sziasztok!
Párommal már tervezzük a babát, viszont a gyógyszerszedés tekintetében nagyon eltérõ véleményekkel találkozom. Én már jó pár éve szedem az Imuran-t és mivel elég gyakran aktív a betegségem (már háromszor mûtöttek szûkületekkel és sajnos ennek ellenére most is vannak szûkületek), ezért a gasztroenterológusom azt mondja, hogy veszélyesebb a babára nézve, ha elhagyom az Imuran-t és nagyon begyulladok vagy netalántán mûteni kell terhesség alatt, mint amilyen veszélyt jelenthetnek az Imuran mellékhatásai a babára nézve. A nõgyógyászok többsége viszont nem ajánlja az Imuran-t terhesség alatt (sõt akkor már fogantatás elõtt abba kellene hagynom három hónappal, hogy kiürüljön a szervezetbõl), eddig csak egy volt, aki azt mondta, hogy nem okoz gondot.
Nektek van ezzel kapcsolatban bármilyen tapasztalatotok (akár ellene vagy mellette)? Nagyon nehéz dönteni, sajnos tényleg nagyon sokszor gyulladok be, és már az is nehézséget okoz, hogy tünetmentes legyek.
Kedves Ede! Nagyon köszönöm a nõgyógyászt, akit javasoltál! Voltam nála, egy rendkívül kedves ember és nagyon jó szakember!
sziasztok,
Fanny
Nincs jelen
#1311 2009-10-06 09:26
- Ede
- Tag
Kedves Fanny,
örülök, ha így látod. Én tényleg nagyon odavagyok tõle, mert már vagy 10-12 éve járok hozzá és a szakértelme mellett olyan emberséges és empatikus, hogy nemcsak hogy még egy ilyen orvossal, de még egy ilyen emberrel is ritkán találkozhatunk. Remélem, hogy minden rendben lesz Veled. Õ mit mondott az Imuranra, érdekelne. Én a két gyermek várandóssága alatt csak entocort klizmát, salofalk klizmát kaptam, de igazából én gasztros szakorvoshoz már csak szülés után mentem el, tehát nem csináltam végig ezt a kálváriát. Nekem a szülést megelõzõen nem is voltak ilyen tüneteim, akkor kezdõdtek, mikor a kislányommal voltam várandós. Jó egészséget!!!
Nincs jelen
#1312 2009-10-31 23:03
- Napfori
- Tag
Tudnátok segíteni?
Kisbabát várok, colitises vagyok...
Arra lennék kíváncsi, hogy Salazopiryn mellett lehet-e szoptatni? Ki hogy csinálta? Nem lett-e probléma a babával? Hogy gondoljátok a sok gyógyszer amit kap a 9 hó alatt amúgy is nem sok?! + még szopiban tovább kapja hónapokig?! Tanácstalan vagyok!
Köszi elõre is!
Nincs jelen
#1313 2009-11-16 03:56
- Diamiau
- Tag
Sziasztok,
nagyon régen jártam erre, most visszataláltam. Kell a bátorítás... Én is betegen szültem, illetve, amikor teherbe estem, nem volt aktív a colitisem, csak a nagy eszemmel abbahagytam akkor a gyógyszerszedést, amikor kiderült, hogy 6 hetes vagyok. Pentasa és Imuran volt. A 6. hónapban be is lobbantam, és utána nagyon sokáig nem javultam, úgy szültem, szoptatni nem is volt szabadott. :-( Most megint egy aktív szakaszban vagyok, illetve remélem, hogy most a végén járok már, nekem a Pentasa 3×2 és Imuran 1×2 az állandó adagom, meg Medrolt kaptam vénásan, kórházban. Egy hete meg tablettában itthon már. Volt pár vérmentes napom, de ma megint észrevettem, hogy van egy kis vér a székleten... Nincs hasmenésem, nem fáj a hasam sem, csak ez a vér... Szerintetek a kamillás beöntés használhat valamit? Entocort klizmat használtam pár hónapja, az nem vitt elõbbre sajnos.
Férjem nagyon szeretne mégegy babát, de én nem merem bevállalni. :-(( Ti hogy voltatok/vagytok ezzel?
Nekem amúgy amikor aktív vagyok, nagyon nehezen megy le a gyulladás, sok mindent kipróbáltunk már az orvosommal, mûtét is szóba jött, ami viszont most már a teljes vastagbél eltávolítását jelentené.
Nincs jelen
#1314 2009-11-23 16:32
- MSE26
- Tag
Sziasztok!
Már régóta olvaslak titeket, és olyan jó olvasni olyanokat, hogy minden rendben a babákkal. Mindenkinek gratulálok, akinek megszületett és akinek "úton van"! :)
A párommal mi is tervezzük, már nagyon szeretnénk, csak nekem még aktív a colitisem. 1 éve diagnosztizálták, és azóta mindig hasmenéses jellegû, sokszor véres is. Az állandó "hasmenéses forma" (napi 1-2) is aktívnak tekintendõ, vagy csak amikor véres? Mert sajnos ezt nem tudom. Ha nincs vér, de van hasmenés teherbeeséskor, akkor az is árthat a babának? Amúgy mi baja lehet akkor, ha aktív a colitis a fogantatás idején és még vagy 1-2 hónapig?
Félek attól is, hogy a napi gyógyszer adagom sok lenne végig a terhesség alatt. ( 3*2 Salofalk, 3*1 Budenofalk és hetente 2-szer Salofalk klizma). Ha bármelyiket elhagyom, akkor egybõl megjelenik a vér. :( Szedte valaki ezeket a terhesség alatt? Ezek nem ártanak a babának. A gasztos dokim szerint nem, de gondoltam hátha van itt a fórumon valaki, aki ebben megerõsít.
Azt olvastam, hogy többen is szedtetek Medrolt, ami durvább az enyémeknél, de a teherbeeséskor nem szedte senki, ha jól láttam, csak késõbb.
Nincs jelen
#1315 2009-11-23 20:27
- youlcsi
- Tag
ahoi!
nem vagyok tünetmentes... de panaszmentesnek mondom magam :)
arra volnék kíváncsi, hogy vajon a pozitív hatás a betegségre akkor is várható a babásodástól, ha nem spontán jön a babó?
szeretném, ha írna valaki, akinek a gyerkõce ovu-indukciós kezelésnek, stimulálás köszönhetõen fogant (inszem és ivf még nem szeretném, ha szóba kerülne)
köszi :)
Nincs jelen
#1316 2009-11-25 14:58
- szegfu
- Tag
MSE26!
Aktív colitissel ne ess teherbe!! Elõbb rendbe kell szedni. Egy éve ez a helyzet? Jó a dokid? Én rémes állapotban voltam, amikor épp egy éve, terhességem 3. hónapjában diagnosztizálták a coltist. DE a dokim 2 hónap alatt teljesen rendbe szedett. Volt 2 rémes hónapom, szülés után visszajött, de nagyon gyengén, azóta lekoppogom jól vagyok, már szinte teljesen visszavettem az adagomat. A gyógyszerektõl ne félj, ezeket lehet szedni, én végig a terhesség és szoptatás alatt használtam. Nekem nem volt más választásom, mert a terhesség alatt alakult ki, de te elõbb gyógyulj meg, tedd magad tünetmentessé szerintem.
És egy kérdés a többiekhez: Xalazin kúpot kapok és napi két salazopyrint. Most elhagytam a kúpot, Salazopyrinbõl pedig napi egyet szedek. Jól vagyok, pedig eddig azonnal reagált minden változásra a betegségem. Szerintetek baj, hogy visszaveszem a gyógyszereim, ne csináljam??
Nincs jelen
#1317 2009-11-26 09:50
- MSE26
- Tag
Szegfu!
Köszönöm szépen az infót. Az dokimban megbízok, mert a vért mindig eltünteti és nagyon rendes. Azt viszont nem tudom, hogy ha a vér eltûnik, viszont a híg széklet megmarad, de az is naponta max 2-szer, akkor az már normálisnak nevezhetõ-e, és így ez mellett ajánlatos-e már próbálkozni a babával, vagy azt is meg kell várni, hogy a hasmenés is megszûnjön?
Te is ezeket a gyógyszereket szedted a terhességed alatt?
Nincs jelen
#1318 2009-11-26 12:13
- szegfu
- Tag
MSE, én megvárnám amíg a hasmenés is megszûnik---nekem az nem normális dolog, hogy rohannom kell a klotyóra, bár persze a vérhez képest okkal jobb. Az én dokim akkor nyilvánított egészségesnek, amikor már normális volt a székletem. Én terhességbe makkegészségesen vágnék bele, neked is ezt javaslom, persze a dokid tudja, hogy mit tud elérni.
Nem, ezeknél erõseb gyógyszert szedtem a terhesség alatt, Salofalk klizmát minden este és salazopyrint napi 2-t. Így volt a szoptatás alatt is végig.
Nincs jelen
#1319 2009-11-26 12:48
- MSE26
- Tag
Köszönöm mindkettõtöknek a segítséget!
Nincs jelen
#1320 2009-11-26 15:34
- MSE26
- Tag
Köszönöm Gigi a megnyugató választ! Most megkönnyebbültem, hogy ez a forma és mennyiség normálisnak tekinthetõ, és lehet babával próbálkozni.
Gratulálok a kisfiadhoz!
Nincs jelen
#1321 2009-11-26 17:49
- szegfu
- Tag
Gigi!
Én nem azokra értettem, hogy erõsebb, hanem a saját mostani gyógyszereimhez képest azok erõsebbek, amiket a terhesség alatt szedtem. Úgy értelmeztem, és most is úgy értelmezem, hogy MSE azt kérdezte, hogy ezekkel (a Xalazinnal) csináltam-e végig a terhességet. És nem, hanem erõsebbekkel. Így már érthetõ? Nem vagyok hülye, tudom hogy azok a gyógyszerek erõsebbek, amiket MSE írt.
A másik, hpgy én csak véleményt mondtam, én nagyon beteg voltam, mégis meggyógyított úgy a dokim, hogy minden nap formált a székletem, nem lehetetlen egy colitisesnek sem. Értem én, hogy nem mindenkinek, de azért nem kell ledorongolni egybõl.
Ja, és nem tömtek Medrollal, úgy értem azt el, sõt soha egyetlen Medrolt nem vettem be. Szóval tévedés, hogy semmi esélye.
Kedves Szegfû ! Egy jó tanács, ha meg nem sértelek, az indulatos hozzászólások nem egészségesek, fõképpen egy kismamának. Ezen kívül itt nem szokás senkit hülyének nézni, attól tartok, azt nagyon ki kell érdemelni...
Gigi betegtársunk pedig komoly tapasztalatokkal rendelkezik "colitis ulcerosa" témában.... sajnos és bizony nagyon segítõkész, hála Neki, hisz Neked is Õ segített az év elején.
A fórum pedig nem vetélkedõ, hogy ki az okosabb, bár aki azt állítja, hogy a colitisból az orvosa meggyógyította, az nálam az elsõ fordulóban már ki is esett volna...
Jó egészséget, tünetmentes napokat
aiolosz
Nincs jelen
#1322 2009-11-26 19:38
- szegfu
- Tag
Nem akartam indulatosnak tûnni, elnézést, ha úgy tûnt. Csak attól lettem ideges, hogy félre lettem értve, és ezért ordító nemtudomminek tartotta Gigi amit írtam. Nem RÁ lettem ideges, hanem a helyzetre, hogy félreértettek.
Abszolút nem gondoltam, hogy vetélkedõ, én csak azt írtam le, ami velem volt!!! Nem akartam senkinél hitelesebb, okosabb lenni, csak leírtam, hogy velem mi volt, mégha nálad ki is estem. Igen, nincs annyi tapasztalatom mint nektek, benéztem a fórumra, láttam, hogy MSE-nek senki nem válaszolt, eszembe jutott én milyen hálás voltam egy-egy válaszért, ezért írtam. Nem azért, hogy okoskodjak, csak segítsek. És ti úgy ledorongoltok, nem értem komolyan, hogy miért! Nagyon rosszul érzem most magam, úgy érzem, csak jót akartam.
A segítséget amit itt kaptam továbbra is nagyon köszönöm, nagyön hálás vagyok érte.
Nincs jelen
#1323 2009-11-26 19:43
- aiolosz
- Tag
szegfu írta:
"... Nem azért, hogy okoskodjak, csak segítsek. És ti úgy ledorongoltok, nem értem komolyan, hogy miért! Nagyon rosszul érzem most magam, úgy érzem, csak jót akartam.
A segítséget amit itt kaptam továbbra is nagyon köszönöm, nagyon hálás vagyok érte.
Spongyát rá...én is colitises vagyok, mint az köztudott :) és bár szülni nem szültem, de ha tudok, segítek Neked is.. ja, cumisüvegbõl én is szoptattam, bár az nem tegnap volt ;)
Nincs jelen
#1324 2009-11-26 19:48
- szegfu
- Tag
:)
Köszönöm, ez jólesett.
Nincs jelen
#1325 2009-11-27 08:49
- Vicaa
- Tag
Sziasztok!
Kicsit le vagyok maradva fórumolvasás ügyileg, de ezt a topikot igyekszem azért figyelemmel kísérni, hisz ugye én is sokat olvasgattam és beszámolóztam anno jelenleg két éves kis csajszim születésekor és a terhesség alatt.
MSE26! Én akkor estem teherbe, amikor épp medrolt szedtem, , sõt épp kórházban voltam solu-medrol infúzión, amikor kiderült. Nem ez az optimális, elõtte már sokat vártunk, próbálkoztunk amikor tünetmentes voltam, mégis akkor sikerült amikor rakoncátlankodott a - nálam - crohn.
Biztatlak én is, hogy próbálkozzatok bátran, - persze legjobb minél kevesebb gyógyszer mellett, de a lényeg mindenképp az - és ezt hangsúlyozta az orvos is anno - hogy minél inkább nyugalmoban legyen a gyulladás.
Napi két WC látogatás - szerencsére - valóban nem rossz, kívánom, hogy ne is legyen ettõl rosszabb és mielõbb sikerüljön a tervetek!
Nincs jelen
#1326 2009-11-27 10:31
- MSE26
- Tag
Köszönöm Vica!
Úgy örülök, hogy biztattok, így sokkal jobban bele merek kezdeni. Amikor megtudtam, hogy ezeket a gyógyszereket a terhesség alatt is szedni kell, akkor eléggé elszomorodtam, egybõl arra gondoltam, hogy az nem árthat-e a babának, mert normál esetben semmilyen gyógyszert nem engednek az orvosok. Nekem meg naponta 9 szemet is be kell venni. De azok után, hogy olvastalak titeket, hogy egészséges babátok született, sokkal jobban éreztem magam.
Nincs jelen
#1327 2010-01-07 21:42
- bukanna
- Tag
sziasztok, az lenne a kérdésem, h.nagy a valószínûsége annak,h. babát várok. Még nem biztos, de elég valószínû, azért érdeklõdöm itt. Júliusban mûtöttek, és még mindig hasmenésem van, mennyire befolyásolja ez a várandóságot?
eléggé izgulok. Ha már így alakult nem szeretném ha emiatt bármi gubanc lenne
Azért írok ide is,mert mihamarabbi válszt szeretnék
Nincs jelen
#1328 2010-01-07 23:23
- Nita
- Tag
bukanna!
A hozzászólásidban olvastam, hogy te Crohn-os vagy de gondoltam ez is olyan dolog ami mindkét betegségnél hasonló, ezért raktam ide a kérdésed!
Sajnos én nem tudok nagyon segíteni ebben, de vannak páran akik már betegség alatt hordtak ki babát. A lényeg, hogy nem izgulj az csak fokozza a hasmenést! Olvass vissza itt a topikban is sok minden van!
Minden jót neked és nyugi :)
Nincs jelen
#1329 2010-01-08 08:12
- bukanna
- Tag
:) köszönöm Nita!
Nincs jelen
#1330 2010-01-08 09:16
- Ede
- Tag
Kedves Bukanna. Több helyen olvastam és az orvosok is mondták, hogy a várandósság - véleményem szerint a hormonháztartás változásai miatt - jellemzõen jót tesz a betegségünknek. Én úgy gondolom, hogy egy kis zigóta/magzat a nõtõl elveszi, ami neki a fejlõdéséhez kell, ha az ember nem visz be olyan anyagokat (életvitelszerûen történõ ivás, dohányzás, drogozás, izék, stb.), akkor inkább az anya miatt kell odafigyelni. De valamennyire biztosat ezügyben az orvosok tudnak mondani esetleg.
Ha amúgy úgy látod, hogy a Te szervezeted bírni fogja és szeretnéd, ne aggódj szerintem ilyesmin (tudom, könnyû mondani). Kerülj el minden olyat, ami emberi számítás szerint nem tehet jót a gyermeknek (azt azért ne felejtsük el, hogy a placenta állatira megszûr mindent, tehát azért vannak "biztonsági eszközök" a szervezetben várandósság idején is) és igyekezz magadnak kedvezni testileg, lelkileg. A többi már megoldódik.
Kívánok Neked (is) minden jót!
Nincs jelen
#1331 2010-01-08 14:21
- bukanna
- Tag
Köszönöm szépen, most egy kicsit megyugotdam :). Bár mind a két teszt negatív lett, de a menzeszem már másfél hete késik.
Mindenkinek minden jót!!
Nincs jelen
#1332 2010-01-08 16:03
- én
- Tag
bukanna! Én drukkolok, hogy terhes legyél, de sajnos, ha crohn aktív, elmaradhat a menstruáció vagy csúszhat!
Nincs jelen
#1333 2010-01-08 20:56
- bukanna
- Tag
sajnos negatív lett mindkét teszet. Csak az a fura,h. eddig a mûtét óta mindig pontosan jött meg.
Köszönöm :)
Nincs jelen
#1334 2010-01-14 14:39
- Napsugár09
- Tag
Sziasztok!
4 hónapja született meg a kislányom, születése után kezdõdtek tüneteim. Hosszas vizsgálatok után Crohn-betegséget diagnosztizáltak nálam. Több mint 1 hónapja szedek Salazopyrint, napi 3x2-t, mivel az orvosom azt mondta, ezt szoptatás mellett is szedhetem. Valamilyen szinten konszolidálódtak is a tüneteim, de nem múltak el teljesen. Az orvosom most Salofalk kúpot (500 mg) írt fel, és javasolta a szoptatás abbahagyását. Azt mondta nem a gyógyszer miatt, hanem mert sokat kivesz belõlem. Elolvastam a kúp használati utasítását, amiben azt írják, hogy mielõtt a gyógyszert elkezdem használni, a kisbabát le kell választani. Most akkor kinek higgyek? Van valakinek tapasztalata? Elõre is köszönöm a válaszokat!
Nincs jelen
#1335 2010-02-20 13:49
- alanaya79
- Tag
Sziasztok!
Nagyon szeretném tudni, így 30 évesen mik az esélyeim arra hogy lehessen gyerekem. Nem annyira súlyos még a crohn-om, nem mûtöttek, stb.. viszont valami bosszantó tünet mindig van. Steroidot is tavaly egyszer szedtem egy hónapig, azután leépítettük a dokival (Budenofalk) azóta pentasát szedek. Tényleg nagyon szeretném tudni, illetve ha bárki tudna mondani valamit, hogy súlyosbodik e ez a betegség, vagy tegyem teljesen tünet és gyógyszermentessé magam. Szerintem ez egy fontos kérdés, és tapasztalatból talán ti tudtok valamit. Köszi: Rita
Nincs jelen
#1336 2010-02-27 17:40
- kokian
- Tag
Sziasztok! Én 28 éves vagyok. Szerintem most nem aktív a betegségem, bár mindig van valami kis tünet, ami bosszant. Ebben a hónapban álltunk neki a babaprojektnek a férjemmel. Most Imurán szedek (50 mg) és Pentasa granulátumot. Van valakinek tapasztalata, jó tanácsa.
A nõgyógyász szerint jobb ha szedem a gyógyszert, mint ha fellángol a betegségem.
Nincs jelen
#1337 2010-03-13 07:51
- bettina
- Tag
Sziasztok!
38 hetes Crohn beteg kismama vagyok.
Terhességem alatt is szedem a gyógyszereket.Napi 3*2 Salofalk és 75mg Imuran.
Semmi bajom nincs szerencsére.Minden rendben van a baba is jól fejlõdik a súlya is rendben van.
Egy nagy gondom van,hogy a gastroenterológusom császármetszést javasolt és most kiderült,hogy mégsem fogadja el a nõgyógyász.Ti hüvelyi úton szültetek?Nem lett közben semmi baj?
Nincs jelen
#1338 2010-03-13 09:25
- Napfori
- Tag
Szia Bettina!
Én pedig 39 hetes colitises kismama vagyok. Az elsõ gyerekem nekem is császár volt, de nem a betegségembõl kifolyólag hanem egyéb okokból. (Szerencsére nálam sem volt semmi probléma a terhesség alatt). Én Salazopirynbõl szedek 3x2-t.
Szóval császár lett az elsõ szülés vége és nem volt vele problémám. Miért nem akarja elfogadni a nõgyógyász a császárt? Nem értem, ha ezt javasolja a másik kezelõ orvosod.
A második gyermekemmel pedig minden perces vagyok (a hétre vagyok kiírva) és most én sem tudom mi lesz. Mármint császár vagy "sima" szülés. Akkor várjuk együtt a hozzászólásokat!
Remélem azért tudtam segíteni.
Nincs jelen
#1339 2010-03-13 09:57
- Ede
- Tag
Sziasztok.
Gratulálok Mindkettõtöknek!
Én mindkét gyermekemmel aktív voltam kb. 28. héttõl. Én nem szedtem gyógyszereket, csak beöntéseket kaptam.
Mindkettõt hüvelyi úton szültem meg, semmi gond nem volt.
Kívánok Nektek örömteli eseményt és sok erõt, energiát hozzá.
Jó hétvégét!!!
Nincs jelen
#1340 2010-03-14 01:57
- Vicaa
- Tag
Sziasztok Bettina és Napfori!
Én is simán szültem, olvassatok csak vissza már mindent részletesen leírtam itt korábban. Elõször császárt gondoltunk (gasztros+szülész+én), aztán változtattunk, hogy próbáljuk meg simán és közben még változtatható a program, ha úgy hozza a szükség, szerencsére minden rendben volt :)
Anna lányomnak ugyan késõbb kiderült, hogy kissé gyenge az izomzata, de ez nem a szülés miatt volt és most már minden OK-s vele.
Ja és sajna végig aktív volt a crohn, az alapbogyók mellett végig medroloztam.
Nagyon sok sikert nektek a szüléshez, a babucihoz, és kitartást erre a kis hátralevõ idõre!
Nincs jelen
#1341 2010-03-23 19:48
- pszi
- Tag
Sziasztok!
10 éve vagyok Crohn-beteg. Január 29-én szültem császárral második gyermekem, a terhesség alatt semmi gondom sem volt, de a szoptatás már az elsõnél is nehezen ment. Elsõ kisfiam nem volt hajlandó szopizni, fejtem neki a tejet így kb 3 hónapos koráig kapta kiegészítve, aztán nem bírtam tovább, nehéz a mellékhelyiségbõl gyereket nevelni, etetni stb. Az a keserves sírás, te pedig sietnél, mert persze sosem akkor kell menned, ha õ alszik. A második törp édesen szopizik, de nekem ismét gondom van, most, hogy lenne elég tejem, fejnem sem kell, minden ok volna vissza kéne mennem kezelésre (remicade). Bár nem igazolták, h átjut az anyatejbe, de ki kockáztat. Ha valaki tud valamit errõl vagy tud esetleg olyan okosságot amitõl én fél napomat nem a wc-n töltöm és még szoptathatnék is tovább, nagyon hálás lennék. Hozzá kell tennem azért remicade mert mással (gyógyszer) nem jutottunk semmire. Ajánlhatok én is ideig óráig nagyon hasznos tud lenni a ricinus communis tejserkentõ homeopátiás szer, ugyanis egyben hasfogó is, sajnos nálam csak másfél hónapig használt. Érzésem szerint van 1-2 hetem még és kénytelen leszek infúzióra menni, ha addig lehet kipróbálnék valamit.
elõre is köszönöm
Nincs jelen
#1342 2010-03-24 21:11
- pszi
- Tag
Hahó!
Nem akarok türelmetlennek tûnni, de rövidesen döntenem kell kezelés vagy szoptatás. Szokta valaki olvasgatni az új emberek írásait is? Akinek van valami ötlete, nagyon kérem ossza meg velem.
köszi
Nincs jelen
#1343 2010-03-25 05:20
- Vicaa
- Tag
Szia pszi!
Én elég sokszor el szoktam olvasni ennek a topiknak az írásait, azt kell mondanom Neked, hogy Gigivel teljesen egyetértek, ha nem vagy jól és lehetõséged nyílt rá, hogy kaphasd a remit akkor inkább ne szoptass, annak érdekében, hogy jobban legyél, hiszen a babának is nagyon fontos, hogy egy kiegyensúlyozott, nyugodt anyukája legyen, aki egészséges.
Megnyugtatásul írom neked, hogy én sem szoptattam és tényleg ne gondold, hogy én, csúnya lebeszéllek egy csodálatos és a baba számára fontos dologról, de vannak helyzetek, amikor igenis érdemes mérlegelni.
Jó egészséget Nektek!
Nincs jelen
#1344 2010-03-25 08:14
- pszi
- Tag
hát köszönöm szépen, féltem a válaszoktól amennyire "erõltetik" mostanság a szoptatást. persze csodás jó dolog az, de nem mindenáron, persze errõl nem beszélnek. én itt küszködök a lelkiismeretfurdalással más meg passzióból is képes lemondani az anyatejes táplálásról... hogy õszinte legyek, ezzel szoktam gyõzködni magam, h én már így is sokat tettem...
még egyszer köszönöm
Nincs jelen
#1345 2010-03-25 18:42
- Veroniks22
- Tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem olyan hasfogót mondani, amit várandósan is szedhetek?
Elõre is köszi.
Nincs jelen
#1346 2010-03-27 17:56
- pszi
- Tag
Szia Veroniks!
Annak idején érdeklõdtem, nekem azt mondták széntabletta, ami ugye nálunk nem igazán hat. van homeopátiás bogyó, amiben én sem hittem míg nem próbáltam a tejserkentõt ami fog is, szóval van hasfogó de nem tudom a nevét. Ja és ha esetleg remicade-s vagy, a harmadik trimeszterig kaphatod, a méhlepény megszûri az antitestekbõl nem kap a baba. én kaptam, nálunk semmi gond nem volt. A lopediumot, imodiumot nagyon nem ajánlják terhesség és szoptatás alatt. Ha nem olyan nagy a gond próbálkozz banánnal meg almával, sztem többet ér mint a széntabletta, ja és az elevit is fog elméletileg.
vigyázzatok magatokra:)
Nincs jelen
#1347 2010-03-27 20:03
- Veroniks22
- Tag
Szia Pszi!
Csak imuránt szedek, de remélem nem sokáig. A hasfogót is csak vészhelyzetre kérdeztem, mert a hosszabb utazások elég stresszesek. :-)
Köszönöm a segítséged.
Nincs jelen
#1348 2010-04-11 15:15
- Lica
- Tag
Sziasztok!
Elõször is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani aki ebbe a fórumba írt, mert nagyon sok erõt és segítséget merítettem belõle!Már napok óta olvasgatom. Én most 11 hetes kismama vagyok és úgy látszik kiújult a colitisem. Tavaly nyáron kezdõdött székrekedéssel, majd véres széklettel. A proktolósusom elõször Salofalk klizmát és Pentasa granulátumot írt fel, amitõl már másnapra eltünt a vér és idõvel a székletem is rendezõdött. Utána Xalazin kúpra vátottunk, Pentasa maradt. A legutóbbi kontrollon azt mondta, olyan mintha sosem lett volna gyulladás és hogy ha legközelebb is ilyen lesz, akár abba is hagyhatom a gyógyszerszedést. Idõközben terhes lettem és mivel nem volt már semmi panaszom, abbahagytam a gyógyszereket. Elkezdtem viszont Elevitet szedni, amitõl keményebb lett a székletem és kb. két hete megint van pici vér...A proktológusom azt mondta, a kúpot nyugodtan szedhetem, de én meg akarom várni legalább az elsõ trimeszter végét...Azon kívûl, hogy a reggeli székelésnél (néha még egyszer naponta) megjelenik a vér, más panaszom nincs...Tanácstalan vagyok, mert a baba egészégét tartom szem elõtt, de mivel ártok neki kevésbé? Annyi mindent összeolvastam már, valahol azt írják, jobb ha gyógyszerek nélkül telik az elsõ 3 hónap, valahol meg azt, hogy többet árt a babának ha nem kezelik a betegséget...Maga a vizsgálat nem árt a babának?
Nincs jelen
#1349 2010-04-11 16:29
- Ede
- Tag
Szia, Lica!
Gratulálok Neked a várandóssághoz és nagyon sok jót kívánok!
Mivel a kúp csak a végbélben oldódik és helyileg hat, nyugodtan hallgass a proktológusra, hiszen onnan már nincsen felszívódás, ami a babát esetleg érintheti.
Milyen vizsgálatra gondolsz? Én 27 hetesen "élvezhettem" elsõ alkalommal rectoscopiát. Szerintem ha nincs gáz, más vizsgálatot nem is fognak végezni. Gondolom én.
Próbálj lazán hozzáállni, kerülni a felesleges dolgokat, de ne görcsölni mindenen, mert annyira jól kitalált ez az egész várandósság, hogy elõször inkább mindig az anyának, mint gazdatestnek lesz baja, mint a magzatnak.
Jó egészséget kívánok!!!!
Nincs jelen
#1350 2010-04-11 16:41
- zsengeborso
- Tag
Sziasztok!
Már rég jártam itt, abban bíztam, hogy meggyógyultam... végleg, de sajnos rá kell döbbennem, hogy csak tünetmentes lehet egy idõre az ember. 2007-ben kezdõdött a tortúrám, amit Pentasa mellett 2008 májusában le is zártunk. Akkor a gyógyszerszedést is abbahagyhattam, csak a Protexin volt javasolt. Azóta gyógyszert nem szedtem.... diólevél tea kúrákkal voltam tünetmentes. Szuper volt. Csak idõközben terhes lettem, most 27 hetes vagyok... és néhány hete székrekedés + vér + nyák. Nem vészes, de félek. A belgyógyász azt mondta, hogy amíg az én állapotom nem romlik, addig a baba is szépen fejlõdik, nem árt neki a fellángolás.
GYógyszert nem szeretnék szedni.. kaptam két hete, hogy laza széklet mellett is van-e vér.... aztán jön a Salazopyrin... Én a Salofalk kúpra gondoltam, de állítólag azt nem lehet.... Itt viszont azt olvasom, hogy mégis.. Akkor most mi van? Segítsetek!
Nincs jelen