#451 2009-10-14 18:09
- Sa-ni
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Na szereztem Tafedim teát. Estére iszok is belõle. Ugye ennek nem tartozik a (mellék)hatásai közé a "tisztító" hasmenés? :S
Amúgy olyasmi áll az SCD könyvben, hogy pár hónap után furamód sok embernél idõszakos visszaesés következik be, de ennek ellenére folytatni kell a diétát. Hát nem tudom, de akkor ez sok mindent megmagyaráz...
Nincs jelen
#452 2009-10-14 18:56
- Lucy
- Tag
Nagyon kivancsian varom a fejlemenyeket.
Remelem neked is bevalik.
Nalam nem volt ilyen (mellek)hatas.
Nincs jelen
#453 2009-10-16 16:05
- Sa-ni
- Tag
Tafedim tea 1-2. nap: Olyan hatása volt, hogy meghajtott, de délelõtt elintézõdött a dolog, és ez sokat jelent, hogy legalább nem húzódik el a "program". Úgyhogy tovább próbálkozok vele.
Ma (3. nap) kegyetlen rosszul vagyok, és egyszer volt a szokásos vizes izé is (kevés, csíp, erõltetõ inger és gáz kíséretében, mindez vagy 4 elhúzódó görcsös wc-re menetel után, ami a borsmenta és talán a cickafark kivételével az eddig próbált gyógynövények (teák, Iberogast, kínai gyógyporok...) és egyes hasfogók (!) hatására jelentkezik.
Hát én nem tudom, mit csináljak, Enterolt se merek már bevenni, asszem kiiktatok megint teljesen minden szénhidrátot, elbúcsúzok attól a nyomorult kis mézes sült almától is, meg amit újabban ettem, a 100 százalékos gyümölcspüréktõl is. És komolyan fontolóra vettem a teljes kapszulás tükrözést. Most felmennék Pestre egy magánorvoshoz (dr. Schwábra gondoltam pl.) õ is azt mondaná, nem? (Mármint hogy meg kell ismételni a tükrözést :S)
Szerkesztette: Sa-ni (2009-10-17 15:48)
Nincs jelen
#454 2009-10-19 14:42
- Szabóné
- Tag
Szabóné!
Sziasztok régen irtam már. Sok minden volt mostanában. Közigazgatási alapvizsgát tettem meg sok törvény változott, ezért a munkahelyen nincs nagyon idõm nézegetni a forumot, otthon meg örülök ha megcsinálom a házimunkát és uttánna bedõlök az ágyba.
Sa-ni hogy vagy? Hogy megy a diéta?
Én azt vettem észre, hogyha a: hogy vagy kérdésre, azt mondom: jól, akkor másnap begörcsölök.
Sa-ni és Lucy. Én nem scd-zek, mert ehetek szénhidrátot. De pl a kenyeret keveset eszem, inkább a krumplit és rízst szoktam. A kruplival, sütötökkel semmi bajom, szinte minden nap eszem valamelyiket. De mindig olvasgatom Sa-ni miket ír és szerintem nagyon hasznosak! :)
Üdv Mindenkinek!
Nincs jelen
#455 2009-10-19 15:17
- Sa-ni
- Tag
Szia Szabóné, továbbra is diétázok, de mint leírtam, hullámzóak az eredmények. Kb. 2 nap jó, aztán 2 nap rossz, ok nélkül. Úgy látom, Neked is, de ne vedd a fejedbe, hogy azért, mert azt mondtad, "jól vagyok." A pozitív gondolkodás elve szerint éppen hogy jobban kéne lenned attól, ha azt mondogatod, hogy "jól vagyok" :P Grat a vizsgádhoz!
Nincs jelen
#456 2009-10-19 15:59
- Szuszidi
- Tag
Kedves Sa-ni!
Nagyon komoly blogot csináltál amihez szívbõl gratulálok! De a jól vagyok az még kevés kéne pár szó hozzá! ;) De kezdetnek nem rossz! :)
Legyen szép napotok!
Nincs jelen
#457 2009-10-20 14:28
- Sa-ni
- Tag
Persze Szuszidi még nem teljes, csak a lényeget volt idõm felírni. És ahogy októberben jól visszaromlottam, csökkent is a blogírási kedvem, bár a kiinduló helyzetbe nem romlottam vissza, annál azért most is jobb, na de mégis :S
Nincs jelen
#458 2009-10-20 21:38
- Lucy
- Tag
Sa-ni: hat en nagyon sajnalom, hogy nem jott be a Tafedim.
Tenyleg, figyelj, eszembe jutott valami, ha csinalod a dietat, akkor neked folyamatosan kellene konzultalni annak kitalalojaval ( Dr. Natasha ), vagy ezt a modszert alkalmazo orvossal/dietetikussal, mert Ok tudnak tanacsot adni, hogy mikor kell elore is visszalepni.
Nem lehet itt csak ossze-vissza eszegetni azon kajak kozott amit megenged a dieta.
Lepcsozetesen kell felepiteni es tovabblepni, ha gond van, konzultalni.
Nincs gombad, candida...???
Nincs jelen
#459 2009-10-21 09:08
- Atti75
- Tag
A gombát ( pl. candida ) Magyarországon nem veszik komolyan, azt mondják, hogy ez csak akkor okoz gondot, ha immundefektes vagy ( rák, AIDS ).
Nincs jelen
#460 2009-10-21 14:49
- Sa-ni
- Tag
Dr Natascha nem tudom ki - az SCD-t Valentine Haas és Elaine Gottschall találta ki, akik már meghaltak. Magyarországon nem tudok olyan szakembert, aki egyáltalán ismeri az SCD diétát - friss diplomás dietetikus barátnõmnek is én meséltem errõl...
Á, nehogy azt hidd, hogy minden engedélyezett ételt eszek, az tiszta hawaii lenne :S Tojás, hús, húsleves, kevés sajt, sült alma mézzel - és amiben nem követem a diétát: eszek laktózmentes tejtermékeket.
Gomba volt régen, kaptam rá kezelést (Nystatin) de csak rosszabbul lettem tõle. Aztán újra nézték, és már nem volt.
Nincs jelen
#461 2009-10-21 21:46
- Lucy
- Tag
Dr. Natasha Campbell-McBride: Gut and Psychology Syndrome. A dieta neve GAPS, de megegyezik az SCD-vel, szinte u.az.
Nincs jelen
#462 2009-10-23 12:43
- Szabóné
- Tag
Sziasztok!
Sa-ni: köszi a válaszaszt. hát igen ez a betegség eléggé kiszámíthatatlan. Én minden pénteken szabadnapos vagyok, amit szinte teljesen ágyban töltk, ha nem tenném nem lenne energiám. Viszont ha nem mozgok, akkor nehezebb az emésztésem. Szóval kell a pihenés és amozgás is.
Igazad van Lucy. Nekem is dietetikus csinálta az étrendemet, amit azóta tartok. Mondjuk sokkal lazább mint az scd. De itti s vannak megkötések. Szerintem Sa-ninak egy olyan valakivel kellen ekonzultálni aki kutatja a táplálkozást, valami egyetemi tanárral. A tapasztalataiddal nagyon sokat tudna fejlödni ez az ága a dietetikának.
? Álltalában az IBD-nek és az IBS-nek a legfõbb tünete a hasmenés. No nekem ez megvan, de váltakozva a székrekedéssel, ami sokkal rosszabb. Én IBS-es vagyok, de leginkább az a rossz, hogy gyomrom folyamatosan kutymorog. A másik fõ tünetem a görcsölés, és a gyengeség, étvágytalanság. Mert hiába kéne sok energia (46,5 kg vagyok) nem nagyon tudom bevinni. Tápszert meg nem akrnak felíni nekem. Én jól vagyok azt mondja a doki, és nem vagyok túl kevés kilo. DE ha nincs energiám.
Üdv: Anikó
Nincs jelen
#463 2009-10-23 12:56
- Sa-ni
- Tag
Az, hogy nincs energiám, nekem is probléma - ezért nem bírom ki azt, hogy a szénhidrátok közül még almát és mézet sem eszem. Hiába vagyok akkor egy kicsit jobban, jóformán csak feküdni tudok, meg már este 10-kor elálmosodom. Nem beképzelem, bár beképzelném... Próbáltam összeszorított fogakkal, hogy csakazértis dolgozok, legyûröm, hát nem ment - na akkor kezdtem el naponta 2 kávét inni, mert úgy találtam, hogy az még mindig "jobb" mint a szénhidrátevés. Nem tudom, úgy érzem, kezd bezárulni a kör. Most megint elkezdtem Enterolt szedni, persze, hogy javít, mint eleinte mindig, de elég szar a tudat, hogy ez nem megoldás, mert nem megbízható a hatása, már tapasztalhattam. Nagyon el vagyok keseredve e kiszolgáltatottság miatt, mert úgy érzem, elfogytak a lehetõségeim. :(
Nincs jelen
#464 2009-10-23 20:25
- Tinga
- Tag
Sziasztok!
Csatlakoznék ha szabad :) kb 14-15 évesen kezdõdtek a panaszaim akkor még elviselhetõek voltak,hetente-kéthetente,havonta,mikor hogy 1-2 éjszakai hasmenés,görcsökkel.Kb 20 voltam mikor nagyon durván elkezdett menni a hasam,elõször csak a reggeli órákban (ami jobb volt mert 1-2 óra alatt indulásra kész voltam) majd kontrolálatlanul mikor hogyan?Egy idõ után már nagon szarul lettem,hol nem ettem semmit-hol zabáltam,majd testi tüneteim is lettek (mindenhol a wc-t lesem ha nincs akkor ott nem bírok megmaradni,szapora pulzus,szédülés ha nem vagyok biztonságos helyen stb) Volt idõszak mikor nagyon jól voltam,és akkor a közérzetem is nagyon jó volt,mindenhova elmentem,és nem lestem a wc-t.Most egy pár hónapja elég rossz lett a helyzet,és már nem is szívesen megyek sehova,ha meg muszály akkor rettegek.Imodiumot szedek,használ,de félek is tõle,mert ha gyakran szedem akkor 1-2 napig lefog,de utánna nagyon megy a hasam,gondolom kiürül amit eddig a bogyó nem engedett...szóval tudom,hosszú távon nem megoldás.
Orvosnál voltam,vizsgálatok is megvoltak...Ibs...ennyi,igazából nem izgatott senkit,csak engem.Antibiotikumot sem nagyon tudok szedni ha kell,mert attól is megy a hasam.
Engem már nem érdekel hogy mitõl.Lehet hogy idegi eredetû,de nálam változó.Van mikor stressz hatására megy,van mikor nyugiban.Van mikor olyan helyen vagyok,ahol félek,de semmi...szóval kiszámíthatatlan.A legrosszabb hogy nem egy normál wc-rõl van szó,hanem ha én megyek akkor görcsölök mint az állat,ettõl szédülök,hõhullámaim vannak,volt hogy rosszul is lettem...most mindent elolvastam amit hasznosnak véltem azt kipróbálom,és az SCD diétát is.Valaki írta Sa-ninak hogy de ebben hol van az õ személyisége?Mármint hogy nem ehet meg egy jó pizzát se?
Én imádok enni,nagyon,és fõzni is,de már nem érdekel.Élek én egész életemben tojáson,meg fõtt rizsen ha ez kell hogy jobban legyek,és teljes életet élhessek.Mert ez így nem élet...vissza akarom kapni a régi önmagamat...
Nincs jelen
#465 2009-10-24 14:30
- Sa-ni
- Tag
Kedves Tinga, szomorúan olvastam soraid, és sajnos a történeted nagyon hasonlít az enyémhez, nekem is csak reggel volt elõször, de akkor még a nap többi része az enyém volt... Bár az maga volt a pokol, mert 8-ra jártam és nem volt szabad késni, és 5-kor keltem, na de a pokoli reggelek után napközben semmi bajom nem volt. És ugyanúgy leromlott, mint Neked.
Az SCD diétát feltétlenül kezdd el, én már úgy a bedilizés határán voltam, az SCD szerény illetve hullámzó eredményei adták vissza az életkedvemet. Az SCD-vel rizst nem ehetsz, azt ugye tudod?
Nekem pulzusnövekedés, hõhullámok és hasonlók nincsenek, meg ez a wc lesés se, de csak azért, mert akkor indulok el itthonról, ha már érzem, hogy kiürült, lenyugodott a belem, nem görcsöl, nem gázosodik. (Ha késésben vagyok a tünetek miatt, akkor van hogy nem kapok levegõt...de ha odaérek, egy idõ után elmúlik, és próbálok nem gondolni rá.. a taxitársaságok meggazdagodnak belõem, a rohadt életbe...) A munkahelyemet a sok késés miatt a romlás után elvesztettem, most itthonról dolgozok. De nem akarok így élni én se.
Igazából én is leszarom a pizzát meg a süteményeket, csokoládékat, amikor az ember ott tart, hogy minden napja, ha esik, ha fúj, egész napra eloszlóan napi 8-10 vagy még több akár 20-30 perces görcsös wc-zéssel telik, az k.rvára nem erre gondol, és a finom ételek már nem azt jelentik számára, mint régen, belegondolok, mit szenvedtem tõlük, hát nem csorog a nyálam utánuk. A személyiséget a betegség szedi szét, nem az, hogy bizoynos ételeket nem eszel.
Nincs jelen
#466 2009-10-24 16:37
- Tinga
- Tag
Szia Sa-ni!
Már olvasgattam az scd-rõl,és igen láttam hogy nem lehet enni rizst.Nagyon kemény ez a diéta,és én hiányolom hogy nagyon kevés magyar nyelvû receptet találtam ezügyben.Mindegy,megpróbálom,ha lesz eredménye akkor nagyon fogok neki örülni.Nekem sokszor probléma hogy nem érzem hogy kiürültem volna,és rajtam van az inger,de nem sikerül amúgy :( ma is egésznap görcsöltem,alig ettem,de a hasam nem megy szerencsére...
Egyébként ez a diéta milyen elven mûködik?Pl.mért nem lehet rizst enni?
Nincs jelen
#467 2009-10-24 17:06
- Sa-ni
- Tag
Katt a usernevem alatt a "Honlap"-ra, ott le vannak írva az alapok! Az elv lényege, hogy a szénhidrát szaporítja a rossz baktériumokat, ezért a legalapvetõbb, hogy cukor, rizs, krumpli, liszt és minden féle gabona (reformgabonák pl. köles hajdina stb.) is elfelejtve. Ezt a kiürítetlenséget azért megszünteti az SCD, ez az egyik legrohadtabb az egészben. Délutánra, estére már jól leszel, ha Nálad is úgy lesz, mint nálam... Nekem viharosan gyors javulás lett. De a bevezetõ diétával kezdd, az is le van a honlapon írva!
Nincs jelen
#468 2009-10-29 18:36
- Zolee25
- Tag
Sziasztok
Akkor én is csatlakoznék mert szerintem ez a nekem való topic.Nekem spec 3 honapja kezdõdött az egész erõs gyomorfájdalommal,és hányigerrel.Akkor még nem is nagyon foglalkoztam vele pár nap alatt el is mult.Majd jo 2 héttel késõbb visszatért a fájdalom de ekkor már a hasam bal,majd a jobb oldalán,de olyan szinten hogy mozdulni sem birtam csak feküdtem és imádkoztam hogy enyhüljön persze hiába.Folyamatosan feszül a hasam,fel vagyok puffadva,étvágyam nuku,folyamatos a gáztermelõdésem pedig van mikor 2 napig enni sem birok,de a szelek ugyanugy mennek 3 percenként.Reggeli wc -zések eléggé változóak,van hogy reggelene 3 szor is megyek klozetre,vabn mikor egyszer sem jön be a dolog de persze egy dolog mindig ugyanolyan,ha 3 szor megyek is klozetre,és van is termés akkor is ugy érzem mintha ki sem mentem volna.Már voltam gyomor tükrözésen ugyanis a házidokim elöször fekélyre nyanakodot,persze a leletem negativ lett,de szövetmintát nem vettek.Majd visszamentem ugyanezekkel a panaszokal,és nyertem a dokimtol egy hasi UH t.Ez is megvolt,a fokozobb bélgáztermelõdésen kivül a leletem szintén negativnak let itélve.Azóta csatlakozott némi folyamatos hõemelkedés,és már a mellkasomban is nyomo fájdalmat érzek ami ha nagy levegõt veszek erõsödik.Az érdekesség hogy nekem spec hasmenésem egyátalán nincs,sem székrekedésem,de persze az eddig kapott gyogyszerek hatása egyenlõ a nullával.Szerintem a háziorvosom nem veszi komolyan a dolgokat és télleg kezdek aggodni hogy mi bajom is van valojában.Télleg nem hiszem el hogy addig kell ide oda küldözgetni meg váratni az embert mig télleg komolyabb baja nem lesz,de én ezt nem szeretném megvárni.Jah és azt elfelejtettem hogy a 168cm hez tartozo 55 kg-om ból leadni 3 honap alatt 3 kilot,tehát eddig sem voltam egy vitamingolyo,de ez mégrosszabb lett.Szerintem az én dokim is azt hiszi hogy semmi bajom.
Szerkesztette: Zolee25 (2009-10-29 18:46)
Nincs jelen
#469 2009-10-29 18:57
- Breki
- Tag
Az a 3 kiló még nem is sok,én egy hónap alatt dobtam el 10kg-ot :)
Ne foglalkozz a háziorvossal,ha van olyan szakorvosod akiben megbízol,és normális,kérj tõle beutalót és kivizsgálást,mindegy milyen csak szakorvos legyen.
Nekem pl az urologusom intézte az uj tükrözést.
Nincs jelen
#470 2009-10-29 19:03
- Zolee25
- Tag
Csak az a baj hogy orvosom nincs,szal elöször azt kell keresnem egyet,amugy a 3 kilo nálam azért nagyon sok mert hogyha egy hétig nem ennék semmit,akkor sem fogynék ha egészséges lennék,én ezért ilyedtem meg a fogyástol,mert igaz hogy nem vagyok egy nagydarab csoka meg nem is voltam,de fogyásra sosem voltam hajlamos,hát ugynézki most ezt is megnyertem.
Nincs jelen
#471 2009-10-29 19:22
- Breki
- Tag
Családban valakinek biztos van valakinek olyan orvosa akihez jár,és be tud ajánlani,hogy beteg a gyerek,csak nem foglalkoznak vele...
Nincs jelen
#472 2009-10-29 19:48
- Zolee25
- Tag
ÁÁÁ a mi családunk nem nagyon orvoshoz járó tipus,csak ha már nagyon késõ ugyhogy nekem kell intézkednem valamit ha eredményt szeretnék ésd nem még komolyabb betegséget.Jo inkább idõben elkapni frissen mint mégtöbbet várni és komolyabbal küzdeni.Megoldom feltalálom magam legalábbis remélem.
Nincs jelen
#473 2009-10-29 20:00
- Breki
- Tag
Én is igy voltam vele januárban,hogy jobb lene az elsõ idökben elkapni,de még ma is vizsgálnak.
Taposd az utat ahogy csak tudod!!
Viszont most ahogy irod,nekem is ezt megelõzõen vagy egy évig állandóan fájt a köldök és környéke,állandóan fel voltam fújódva,ha ettem ha nem,és állandóak voltak a szél eregetések,csak nem foglalkoztam vele,mert én nem ettem,hanem zabáltam,amig volt a fazékban étel,vagy a tányéron addig jártam rá amig el nem fogyott,és lehetett az bármennyi,még éjjel is kijártam enni,és azt hittem biztos attol van.Lehet ez vágta haza a beleim...
Nincs jelen
#474 2009-10-29 20:04
- Zolee25
- Tag
Meglehet amugy én is nagyon jo étvágyu voltam egészen amig ez el nem kezdõdött,ugyanolyan voltam mint te zabáltam reggeltõl estig amikor csak tehettem és amit csak tudtam megetem.Ez a másik ami gáz hogy most meg azért eszek mert ugye enni azt kell ha akarsz ha nem de remélem ha rendbejövök olyan étvágyam lesz mint régen.
Szerkesztette: Zolee25 (2009-10-29 20:05)
Nincs jelen
#475 2009-10-31 13:08
- Sa-ni
- Tag
:( Én sose voltam egy nagyon nagy zabáló (bár ez is relatív...) és nagyon rosszul esett, amikor az egyik orvos megvetõen azt mondta, hogy "túlsúlyos" vagyok (164 centi, 64 kiló voltam akkor, mindenki azt mondta, hogy ez az orvos nem normális - most 58) biztos sok csokit zabáltam. Soha nem álltam sorba a büfében csokiért, mint sokan mások, akik ma makkegészségesek - nagyon ritkán ettem, és akkor se ettem meg egyszerre egy tábla csokit. ...Na mindegy csak azért mondom, hogy Breki és Zoleee nem biztos, hogy a nagyevésektõl betegedtek meg. Ne hibáztassátok magatokat. Én világéletemben viszonylag egészségesen táplálkoztam, mégis ez lett.
Zolee, szerintem kezdetnek egy MAGÁN gasztroenterológussal vizsgáltasd ki magad (ahol én voltam, elsõ alkalom 8 ezer, aztán 5, de volt, aki átvett a kórházi rendelésre, mint utólag kiderült, azért, mert nem tudott segíteni - de legalább nem akar megkopasztani feleslegesen), hátha már az egyszerûbb vizsgálatokkal meglesz az ok... És a kiürítetlenséget,amirõl írsz, meg a sok gázosodást az SCD diéta jelentõsen csökkenti. Én május óta csinálom, és azóta nem fogytam, a fogyás elõtte volt, magától a betegségtõl.
Nincs jelen
#476 2009-10-31 14:06
- Zolee25
- Tag
Értem,csak az a baj hogy ma reggel és tegnap is majdnem teljesen fekete székletet kaptam,(nem hasmenés)amire eddig nem nagyon volt példa,ugyhogy most mér jobban be vagyok tojva :S
És semmi olyat nem ettem amitõl feketének kellene lennie.Mondjuk a mintát már elvittem laborba tegnap hétfõn lesz eredmény.De az a para hogy csak haemotestre küldték a mintát.A másik dolog a maszek dokival kapcsolatban hogy sajnos mivel jelenleg munkanélküli vagyok,és hugommal lakom albérletben nem nagyon tudom megtenni hogy maszek dokival nézessem meg magam sajnos ehhez én tulságosan csoro vagyok.Tudom hogy az egészségem fontosabb de sajnos ha nem tehetem meg akkor hiába,a családtagjaim nagy része meg az ország másik felél él,szal a lehetõségeim eléggé korlátozottak.:(
Szerkesztette: Zolee25 (2009-10-31 14:18)
Nincs jelen
#477 2009-10-31 14:33
- Sa-ni
- Tag
Engem is tönkretett anyagilag ez az egész hercehurca, de a kuruzsló természetgyógyászok és kineziológusok többet vittek el, mint az orvosok... Hú hát akkor az ingyenes lehetõségeken belül keresd a legjobbat, gondolom, nálatok is van több orvos is... Ez a fekete fogalmam sincs, hogy mi lehet, várd meg az eredményt, azért próbáld meg nem hülyére aggódni magad... :(
Nincs jelen
#478 2009-10-31 15:36
- Breki
- Tag
Az a gond,hogy a sok maszeknak ugye megszokott a pénz,és így sokszor tõlük se tudsz többet mint egy TB-s orvoshoz mennél,inkább nnak fizess.
Én megjártam két maszekot,egy TB-st akinek nem adtam,és most vagyok a 4-iknél,és eddig ez volt a leg alaposabb,adtam én is,de itt 1 hónap a várakozási idõ,és intézett is 1 hét alatt helyett.
Mint az urologusom is mondta:
A maszek is ha olyan szarik rá,max amikor már tizedjére mész,már öt is idegesiteni kezdi,hogy mi lehet a baj,és akkor kezd el gondolkodni.A TB-snek nem kell adni,de ha adsz,sikamlosabban mennek az ügyek,és jobban odafigyel rád.
Nincs jelen
#479 2009-10-31 16:15
- Zolee25
- Tag
Ebben is van valami,de azért valami csak lesz...
Probálkozom ahogy lehet...örülök ennek a közösségnek jo hogy idetaláltam.
Legalább itt meg tudom osztani a gondjaim.
Nincs jelen
#480 2009-10-31 17:23
- Marthuska
- Tag
Zolee25! Felesleges pénzkidobás maszek orvoshoz menni. Általában ugyanazok rendelnek privát, akik a kórházban is dolgoznak. Ha valakinek van sok felesleges, akkor csak szórja. Amennyiben elégedett leszel az orvosoddal, és elvégzi vagy végezteti a szükséges vizsgálatokat, akkor is tudsz "hálálkodni", ha úgy gondolod.
Nem tudom, mitõl lett fekete a székleted, de a gyomrodat már nézték, ott nem találtak semmi problámát, ha jól emlékszem arra, amit régebben írtál. Nem ettél mégis valami olyat, ami sötétre színezi (étcsoki, máj, véreshurka, sok feketekávé, cékla)??
Nincs jelen
#481 2009-10-31 17:53
- Marthuska
- Tag
Sa-ni! A természetgyógyászatról jut most eszembe, amit fentebb írtál. Egyik ismerõsöm rendszeresen viszi a fiát természetgyógyászhoz, õ hisz benne. A fiú colitis ulcerozás, tehát csak a vastagbél beteg!! Az õ esetében, annak is az utolsó szakasza, amit komoly orvosok vizsgáltak, és szövettannal bizonyított is. A természetgyógyász az egyik "vizsgálatnál" ingát lógatott a gyerek felett, és azt mondta, hogy a vékonybélen van egy kis gyulladás, máshol pedig, semmi gyulladás nincs. Hát mit ne mondjak, elég jól melléfogott! Akinek colitis ulcerosája van, ott a vékonybél egészséges!! Szóval ezeket a vizsgálatokat hozzáértõ szakemberekre kéne hagyni!!
Hát ha ilyen egyszerû lenne az egész, nem jobb lenne, ha gasztrón is csak ingát kellene lógatni a beteg teste felett?! Vállalnánk akkor a kellemetlen viszgálatokat, hogy kiderüljön, hogy IBS-ünk va-e, vagy esetleg valami más?!
Eléggé elkanyarodtam a topic címétõl, a végére azért foglaltam bele az IBS-t is!:) Valami kis köze legyen hozzá!:)
Szerkesztette: Marthuska (2009-10-31 18:02)
Nincs jelen
#482 2009-10-31 18:15
- Zolee25
- Tag
Hello Marthus!
Nem tuti hogy nem sõt már vagy 5 napja nem ettem semmi ilyesmt.Ezért nem értem.Erre direkt figyelek meg utánna is néztem hogy mitõl lehet,sõt miota ilyen rosszul vagyok csak szinte orvosi forumokat,webeket ilyesmiket olvasgatok,és igen a gyomromon semmit sem találtak még egy ici pici fekélyt sem szervileg a gyomrom tökéletes.
Jah és még valami IBS járhat melkkas fájdalommal?Vagy bármelyik bélgyulladás ugy általában..............
Lehet birka kérdés de jonak láttam feltenni.
Szerkesztette: Zolee25 (2009-10-31 18:20)
Nincs jelen
#483 2009-10-31 18:21
- Marthuska
- Tag
Szia Zolee25! Akkor járhat, ha valaki nagyon fel van puffadva, és az erõs teltségérzet okozhat ilyesmit IBS esetében. A bélgyulladásokra nem jellemzõ a mellkasi fájdalom, legalábbis nincs róla tudomásom.
Fáj a mellkasod is?
Szerkesztette: Marthuska (2009-10-31 18:26)
Nincs jelen
#484 2009-10-31 18:23
- Zolee25
- Tag
Igen az is nem is kicsit és elég gyakori mostanában..............
Nincs jelen
#485 2009-10-31 18:28
- Marthuska
- Tag
Háziorvossal mindenképp konzultálj, nehogy valami nagyobb baj legyen! Nem akarlak riogatni, de komolyan kell venni! Gasztróra van már idõpontod?
Nincs jelen
#486 2009-10-31 18:35
- Zolee25
- Tag
Nincs még hétfõn kell visszamennem,akkor kapom beutalót mert kell ennyit már tudok hiába voltam már fõorvosasszonynál,amugy én eddig is komolyan vettem mert érzem hogy baj van,csak az a baj hogy engem nem vesznek komolyan,sajnos :(Eddig 4 szer voltam háziorvosomnál ugyanazokkal a panaszokkal kb le se szarta,hiába mondtam neki hogy 3 honap allat semmit nwem javult az állapotom,sõt rosszabb mint eddig,és hogy legyen olyan szives és valamit csináljon,utaljon kórházba nagyobb kivizsgálásra,vagy adjon beutalót ide oda amoda,laborba akárhová....szintén semmi, vagyis annyi volt a válasz meglátjuk mennyit javul,lassan csak rendbejön,mondom köszi de aranyos..........:(
Nincs jelen
#487 2009-10-31 18:38
- Zolee25
- Tag
Télleg az embert akkor veszik komolyan és hiszik el hogy beteg ha már nem a saját lábán megy,hanem ugy viszik!!!!!
Nincs jelen
#488 2009-10-31 18:39
- Marthuska
- Tag
Zolee25! Ez bizony kevés! Van laboreredményed azért (vérkép)? Ha gasztróra kapsz idõpontot, elõtte néhány nappal érdemes elmenni laborba, mert a vérképet mindig nézik a gasztrón.
Jó lenne tudni milyen a vérképed? Jelez-e valami gyulladást a szervezetben?
Nincs jelen
#489 2009-10-31 18:41
- Zolee25
- Tag
Külön laborom nincsen,az van amit sürgösségin kaptam mikor beküldött ügyeletes orvos,azon kivül semmi.Mert ugye ott vettek vért meg vizeletet.
Szerkesztette: Zolee25 (2009-10-31 18:42)
Nincs jelen
#490 2009-10-31 18:43
- Zolee25
- Tag
De lehet ujra el kéne mennem hogy frissek legyenek a vizsgálati eredmények ne egy honaposak.....De ahozz is kell akkor kérnem még egy beutalót a laborba is.
Szerkesztette: Zolee25 (2009-10-31 18:43)
Nincs jelen
#491 2009-10-31 19:16
- Marthuska
- Tag
Zolee25! Gyere a chatre!
Nincs jelen
#492 2009-10-31 20:25
- Sa-ni
- Tag
Visszakanyarodva, én azt tapasztaltam, valóban ugyanaz a magánorvos, aki az SZTK-ban van, de a magánrendelõben valóban idõt szentel rád, szerintem igenis nagyobb eséllyel gondolkodik el a problémádon, hamarabb elintézi az idõpontokat (persze akkor se másnapra) és legalább nem bánnak veled úgy mint egy lábtörlõvel... Effektíve valóban nem segített rajtam többet a magánorvos se, de többet próbálkozott mindegyik, míg az SZTK-ból gyakran kidobtak azzal, hogy lelkibeteg, vagy egyszerûen azzal, hogy "õ ezt nem tudja megoldani"... :S
Mondjuk a magánorvosoknak is a végén már a pénzem se kellett, csak ne nekik kelljen küzdeni a javulásomért. Az orvosok utálják a nehéz eseteket. Mintha nekem az lenne a fõ szórakozásom, hogy csavaros kihívások elé állítom õket.
Marthuska: nekem meg azt mondták, hogy polipom van, másutt azt, hogy gyomor-és nyombélfekélyem, harmadik helyen azt, hogy candidám... A természetgyógyász és hasonló annak tud segíteni, - és e téren nem is vitatom az eredményeit - akinek heti egy nyugodt félórára és egy kedves ember társaságára, meghallgatásra van szüksége, és esetleg valami kis baja van.
Bár volt itt valaki - Stromcek? - aki rászánta magát és elment egy neves természetgyógyászhoz - ha erre jársz, írd már le, hogy használt-e végül?
Nincs jelen
#493 2009-11-02 14:12
- Sa-ni
- Tag
Szombat óta visszaromlottam már megint, anélkül, hogy bármit változtattam volna. Elegem van, hogy ki vagyok ennek szolgáltatva úgy is, hogy tényleg mindent betartok. És persze a diétázást ha dacból abbahagyom, magammal b.szok ki, mert akkor nem átlagban 10-bõl 2 (csak kiszámíthatatlanul :S), hanem heti 7 nap lesz ilyen, kiszámíthatóan.
Valaki vett már Food Detector ételintolerancia-mérõt?
Õ lenne az: http://allergiakozpont.hu/immunmedialt- … ncia-teszt
20 ezer ft. Szerintetek van ennek értelme?
Szerkesztette: Sa-ni (2009-11-04 01:14)
Nincs jelen
#494 2009-11-04 15:54
- Szabóné
- Tag
Szaisztok!
Sa-ni! eléggé régen írtam már és akkor válaszoltál nekem. Én a wc-re járkálást még elviselem, de a gyngeség a legrosszabb. Most kicsit jobban vagyok és próbálok enni, ,hogy legyen egy kis tartalékom, különben amikor rosszabb leszek nem lesz erõm. Egyébként sokat gondolkodtam az eredeten. Eszembe jutott, hogy 7-8 éves korom óta fáj a gyomorom. Akkor azt mondták, hogy LELKI OK. Hülyeség, ha akkor foglalkoznak velem és az étrendemet már akkor meghatározzák, nem lennék most sokszor ilyen rosszul. Szóval csatlakozom hozzád elegem van abból, hogy a Dokik az embert hülyének nézik. És hajrá Neked a diétához! Ha rosszul vagy gondolj arra, hogy így is sokkal jobban vagy, mintha nem diétáznál! :)
Zolee25: Sajnálom ami veled történt. Nekem ibs-em van, de meggyözödésem, hogy a férjemnek is. CSak õ nem jár orvoshoz, egyszer megemlítette a régebbi házi dokijának, hogy puffad, meg bizonyos dolgoktól hasmenése van és erre az volt a válasz, hogy: egyen aktiviát és egyébként minden ember puffad. Az aktíviától rosszabbul lett mert nem nagyon birja a tejet. Azóta új házi dokink van, de annak már nem meri mondani. Mível miattam diétás ételeket eszünk jobban van.
Miután 2-szor volt vakbélgyanum és kerültem kórházba derült ki az ibs. Igazad van, mert nekem a kórházi látogatások miatt hittek csak. Aztán tükrözések és stb...
Szóval menj csak nyugodtan a TB-s rendelésre, cssak tényleg kell rá beutaló. Ha nagy a gáz válts háziorvost, olyanhoz menj aki beutal. DE ne ad fel. Én is küzdöttem, hogy megtökrözzenek,a ztán kiborultam a dignózistól, de legalább TUDOM MI A BAJOM. Nem vagyok ettõl jobban, de tudom mikor mit csináljak és dietetikus állított össze nekem étrendet, így sokkal könnyebb.
Egyébként nekem is szokott fájni a melkhasam a sok gáztól. Van egy jó ellenszere a séta. Az megmozgatja a beleidet.
Üdv Neked és írj, hogy sikerült-e eljutni gasztros dokihoz.
Nincs jelen
#495 2009-11-04 16:22
- Sa-ni
- Tag
De Szabóné, Te nem azt mondtad, hogy valamilyen gyulladásod van, nem IBS-ed?
Köszi a biztatást! "Ha rosszul vagy gondolj arra, hogy így is sokkal jobban vagy, mintha nem diétáznál!" - igen, ebben nagyon igazad van! Csak ugye lecsökken az ember lelkesedése, ha visszaromlik, még ha nem is olyan rossz állapotba, mint a diéta nélkül.
Pl. most utaznom kéne vidékre, és egyáltalán nem vagyok még úgy, hogy ezt gond nélkül megtegyem.
Nincs jelen
#496 2009-11-04 17:30
- evicu
- Tag
Sziasztok!
Nagyon szuper a fórum, sokszor olvasgatom, mert a kislányomnak vastagbélgyulladása van, csak nem tudták megállapítani, hogy Crohn vagy colitis.
Sajnos már én is hasonló cipõben járok, mint ti, ( gázosodás, hasi görcsök, gyakori hasmenés, jobb oldali hasfájás, stb.), tavaly volt gyomor- és béltükrözésem, UH, CT, - nem találtak semmit, persze a panaszok továbbra is megvannak - most akarnak gyomor-bélpassag-t csinálni. Néhány napja elkezdtem COD-vitamint szedni, kiváncsi vagyok, lesz-e valamilyen hatása. Próbálta már valaki közületek? Szeretném kipróbálni a Vargha- gyógymódot is, ismeri valaki, van már valakinek tapasztalata ez ügyben?
Nincs jelen
#497 2009-11-04 19:23
- Sa-ni
- Tag
Jól értem, Te is beteg vagy és a kislányod is? ...Mindenhol azt írják, hogy nem öröklõdõk a bélbajok, de egyre több olyan esetet hallok, hogy szülõ is és gyerek is ezzel küszködik. ...Meg lehet óvni valahogy elõvigyázatos lépésekkel a gyereket, hogy kijöjjön rajta?...
Nincs jelen
#498 2009-11-05 11:09
- Szabóné
- Tag
Sziasztok!
Sa-ni. Igen volt valami gyulladás, amit a szövettan kimutatott, de azt mondta az orvos, hogy az ehanyagolható. A diagnózisom IBS és reflux. Most jól vagyok és hízásnak indultam. Nem tudom mennyire volt súlyos az a nyulladás, de próbálok vele nem foglalkozni. A tüneteim az IBS-re hasonlítanak, csak sokat görcsölök mégis. Szóval nem tudom kinek van igaza. Ha rosszul vagyok nagyon diétázom. Sokat beszélgetek veletek és próbálok együtt élni a dologgal, mást nem tudok. Szerencsére olyan rosszul nem vagyok mint TE. De tényleg fel a fejjel. Mi lenne veled a diéta nélkül! Én is diétázom, csak nem olyan szigoruan mint Te és biztosan nem lennék most ilyen jól, ha nem
figyelnék az étrendre.
A másik amire reagálni akarok az öröklés. Refluxa mindkét szülõmnek van. Az apai Nagymamám pedig hasonló gondokkal küzdött mint én. Szóval nem öröklödik?! Ez vicc.
Evuci bármit kiprobálhatsz, amitõl jobban vagy, de szerintem a célzott diéta a legfontosabb. Mindegy hogy hogyan hívjuk, de amitõl rosszul vagy nem szabad megenni. Viszont arra vigyázni kell, hogy ne kerüljön egyik modszer se sokba, mert nagyon szeretik lehúzni a magunkfajta embereket.
Üdv Mindenkinek: Anikó!
Nincs jelen
#499 2009-11-05 12:13
- Sa-ni
- Tag
"arra vigyázni kell, hogy ne kerüljön egyik modszer se sokba, mert nagyon szeretik lehúzni a magunkfajta embereket." - ez sajnos igaz a természetgyógyászokra, biorezonanciás "kezelést" végzõ orvosokra és egyéb szakemberekre, kineziológusokra, akik szép lassan minimum 100, 150 ezer ft-tól megfosztottak. Egy mit sem érõ biorezonancia kezelés 5400 ft, egy kineziológus képes volt 5 ezer ft-ot, egy másik 10 ezer ft-ot kérni (ha lenne vastag bõr a képemen, én is elvégeznék egy ilyen tanfolyamot, és kopasztanám a kiszolgáltatott embereket....) - ha beleszámítjuk az sok hatástalan szirszart amit miattuk megvettem, még többe volt. És mi miatt hagyja magát az ember, hogy hülyét csináljanak belõle? Hát mert az orvosok nem segítenek rajta. Úgy vannak vele, nem rákos, nem fogy túl sokat, nem lázas, mit rinyál? Igazuk van, nem nekik kell ezzel "együtt élni"
Tudod, Anikó én úgy vagyok vele, hogy még soha senkit nem láttam meggyógyulni, aki elhatározta, hogy "együtt él" a betegséggel. Ha egyszer én így közelítem, az azt fogja jelenteni, hogy valami meghalt bennem. Az sarkall a küzdelemre, lemondásokra, hogy egyetlen porcikám se fogadja el, eszem ágában sincs ezzel együtt élni. Ha belenyugodnék, szerintem esélyem se lenne.
Az SCD diéta szerinti étkezés többe kerül, mint a normál magyar táplálkozás. A sovány hús, a sajt, az olivaolaj mind nagyon drága, a tojás sem olcsó, ha az ember nem csak dísznek eszi, hanem azzal lakik jól, a tescóskenyér nyilván olcsóbb lenne, meg a krumpli. Ami felesleges pénzkiadás, az a "bio" élelmiszer. Pl. ugyanúgy be van cukrozva, nézzétek csak meg a címkéket!
Szerkesztette: Sa-ni (2009-11-05 12:14)
Nincs jelen
#500 2009-11-05 17:05
- Zolee25
- Tag
Köszike a biztatást amugy ma lette elegem a dokimbol,kihivtam mert ismét mozdulni sem tudtam,majdnem elpatkoltam megint,kijött irt anti depresszáns és igy csinál ez magának idegalapon van.Hogy tudja ezt megállapitani mikor a nyomorult gyomor vizsgálaton kivül semmit nem végeztek még el, még a nyombélig sem tolták le azt az átkozott csövet.És valószinüleg az idegességtõl van hogy nem tok meginni még egy pohár vizet sem annyira szarul bvagyok sokszor,és valószinü hogy mostmár az egy hét alatt leadott ujabb 2 kilom is attól van mert f...án ideges vagyok.Télleg elegem van az egészbõl,gastrora meg sürgösséggel 1 hónap mulva fogadnak nah asszem most megyek és felkötöm magam....már csak az használ!
Nincs jelen