#1501 2009-11-20 13:27
- Andi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Sziasztok!
Ma jöttem haza a kórházból. Sok minden történt velem, de már jól vagyok. :) Bõvebben majd talán holnap. Most élvezem, hogy a családommal lehetek.
Puszi mindenkinek!
Nincs jelen
#1502 2009-11-20 15:28
- Tomi83
- Tag
Sziasztok! Nekem is besülyedt a sztómám naponta kell zsákot cserélnem ,de így is szinte folyamatosan felmaródik a bõr a sztóma körül. Nem tudtok valami olyan pasztát ajánlani ami kevésbé csíp? Eseteleg alkoholmentes? Dansac egyrészes zsákot használok. Olvastam itt, hogy valaki egy "kúpos" zsákott használ ilyenkor csak az kétrészes , egyrészesben is van olyan?
Nincs jelen
#1503 2009-11-20 15:58
- Juni
- Tag
kedves Andi!
Üdv újra köztünk! :)
Örülök, hogy jól vagy! :):):)
Legyél minél többet a szeretteiddel, és pihenj és pihenj és pihenj.....
puszika!
Nincs jelen
#1504 2009-11-21 11:30
- süsü
- Tag
Sziasztok! Ujra regisztráltam magamat, ÜDV minden sorstársnak! Én crohn-os vagyok 20 éve kb. A beöntésrõl kérdezett itt valaki. Abban nincsen semmi gáz, ha sztómán át kap valaki beöntést, abszolut nem fáj (fájhat), ott nincsenek idegek. Én vagy 7 évig irrigáltam. Valaki folytatott már olyat. 2 naponta csináltam a beöntéseket, igy 2 napig szinte semmi nem jött a zsákba. Az volt az érdekes, hogy nem találtam senkit sem a kórházban, meg a neten sem, aki irrigált volna. Most abba kellett hagynom a 3. mütét után, mert rövid a vastagbél. Másik amiért ujra beléptem, hogy megkérdezzem ki-mit tud az uj segédeszközök feliratási rendjérõl. Nekem a leereszthetös zsák a legjobb ebben az állapotban, de közölték velem pénteken, hogy csak a zárt jár!!??? Eddig a napi 1, vagy max 2 elég volt, de a zárttal nem tudom mi lesz. Van valakinek 5-lete, hogy hogy lehet ezt megkerülve a régi beváltat feliratnil! ???? Süsü
Nincs jelen
#1505 2009-11-21 11:45
- andi72
- Tag
Sziasztok!
Tominak:egyrészes konvex zsák is van (valahol a világban:)), nálunk nem TB támogatott, hogy miért ne kérdezd. Illetve, nyílván drágább, mint a társai. Próbáltad a kétrészes konvexet, ha nem próbáld meg, lehet, hogy a felmaródásaidat is megoldaná.
Alkoholmentes pasztát is lehet kapni, csak az a baj, hogy egy másik cégnek van olyan, a Dansacnak nincs. Elvileg ugye felírni csak azonos típusú termékeket lehet, tehát két különbözõ cég termékét nem. Javasolni annyit tudok, hogy GYSE boltban vásárold meg. Részletesebben sajna nem írhatok róla mert már ez is reklám (!!!).
Süsü: Sajnos nem lehet trükközni, augusztus 16 óta ez a szentírás, és nem érdekli az OEP-et, hogy kinek mi a jó. Azt tudod tenni (illetve ha már megtörtént a vény kiváltása már ezt sem), hogy egyedi engedéllyel kéred a nyitott zsákot, aminek az elintézési ideje kb. 1 hónap. Sajnos biztatót a jövõre nézve sem tudok ígérni, mert zajlanak a tárgyalások a jövõ évi átalakításokról, de még elég kiforratlan a dolog a terápiás limittel kapcsolatban, hamarosan meglátjuk hogyan is lesz.
Andi
Nincs jelen
#1506 2009-11-21 12:00
- Andi
- Tag
Sziasztok!
Igértem, hogy mesélek. Nagyvonalakban leírom mi is történt. Szóval nov. 2-án megmûtöttek, kivették a teljes vastagbelet, elkészítették a pouchot, ill. a tehermentesító ileosztómát. Kb. 5 órás mûtét volt, részben laparoszkópos technikával végezték, így csak kb. 10-15 cm-es vízszintes vágásom van. Minden jól sikerült én is nagyon jól viseltem a nehézségeket. A mûtét utáni napon beindult a bélmûködés is... Ezek után jó pár napig minden rendben volt. A mûtét utáni 8. napon viszont leállt a bélmûködés, két napig semmi sem ürült a sztómán. Nov. 11-én jöhettem volna haza a kórházból, de még mindig nem volt bélmûködésem, ezért du. úgy döntöttek újra mûtenek, végül este 7-kor kerültem be a mûtõbe... de szerencsére a mûtét után beindult minden... Ugyanott vágtak, ahol az elsõ mûtétnél, viszont megint kezdõdött minden az elejérõl. Nem volt könnyû. Itt még nincs mindennek vége. Szépen épülgettem fel a 2. mûtétembõl, jól mûködött a sztómám. Közben azt is leírom, hogy a sztómás nõvérrel sikerült nagyon jó segédeszközt találnunk, convatec kétrészes, süllyesztett alaplappal (nagyon bevált), legalább ez sikerült!!! A 2. mûtét után 4 nappal belázasodtam és jó pár napig hõemelkedésem volt és nagyon fájt a fenekem, ülni nem birtam. Azon a napon, amikor haza akartak engedni, a perirectális drain helye kifakadt, iszonyatos mennyiségû "cucc" jött kibelõle, újra becsövezték, és minden nap 3x át kellett öblíteni, nem volt kellemes érzés... Mindegy túl vagyok rajta.
Köszönöm mindenkinek a drukkolást!
Puszi mindenkinek!
Nincs jelen
#1507 2009-11-21 12:26
- Geo73
- Tag
Szia Andi,
Mikor kell visszamenned kontrollra? Ezek szerint akkor nem volt egyszerû, amin keresztül mentél, de örülök, hogy mostmár rendben vagy, drukkolok, hogy ezután is így legyen. ;)
Gyógyulást, jobbulást kívánok!!!
Nincs jelen
#1508 2009-11-21 17:52
- Milka
- Tag
andi72
Nem írnak fel csak zárt zacskót?
Én napont vagy 10x leengedem. Érdekes lenne, ha minden alkalommal cserélni kéne. Arról nem is beszélve, hogy mi olyankor ha az ember nincs otthon, és akkor kell cserélni leengedés helyett.
Nincs jelen
#1509 2009-11-21 17:58
- Milka
- Tag
Szia Andi!
Hát nem semmi ami veled történt. Nem tudom mit léptem volna arra a mûtét után, hogy megint fel akarnak nyitni.
Viszont az nagyon jó, hogy csak 10-15 centis a vágás. Nekem errõl a módszerrõl említést se tettek. :( Felvágtak amennyire csak bírtak, a mellkasomtól a.... addig. :D
Nincs jelen
#1510 2009-11-21 19:15
- andi72
- Tag
Bocsi,ha félreérthetõ voltam. Kicsit részletezem, hogy érthetõbb legyek.
A kolosztómásoknak a normál méretû zsákokból a zárt egyrészesbõl 180 db/3hó jár. A maxi, zárt egyrészesbõl 150 db/ 3 hó, és mindkettõre érvényes, hogy indokolt esetben 40 zárt helyett lehet 40 nyitottat írni. Kétrészes esetén 30 alaplap, 140 zárt zsák.
Az ileosztómásoknak ugyanez a darabszám csak nyitott verzióval.
Süsünek az volt a problémája, hogy bár kolosztómája van, eddig nyitott zsákot használt (aug.16-ig lehetett írni, mert enterosztóma diagnózissal kellett írni), és mostmár csak zártat használhat.
Egyébként engem is pont tegnap hívott majdnem sírva egy nénim, hogy nem boldogul a zárt zsákkal, mert 4 db-ot használ el belõle naponta, és ugye mivel az OEP büszkén kijelentette, hogy professzionálisan rehabilitálhatóak a betegek ezekkel az eszközökkel, a 3 havi adagot 1 hónap alatt elhasználta. Na, kedves sztómaviselõk, nem lehet itt csak úgy össze-vissze kakilni! Én még láttam olyat -rég vagyok a pályán-, hogy piacon vett nylon zsák volt odaragasztózva a páciens hasára. Már a Balkán is leelõz bennünket?
Nincs jelen
#1511 2009-11-21 21:55
- Kolibri
- Tag
Andi!
hogy lehet az hogy nekem idáig rendes stomám volt és most meg mintha hasba lõttek volna egy luk az egész és naponta kell tágitgatnom nehogy a hasfalam össze nõjön én ilyet még nem halottam nincs ez ellen vmi szer vagy nemtom mi?már multkor majdnem össze nõt a hasamon a luk egy borso sem igen fért ki de gyorsan orvosolva lett és ott nem mondtak semmit csak hogy tágitgasam az ujammal naponta ennyi de lehet ezt a végtelenségig csinálni??
Szerkesztette: Kolibri (2009-11-21 21:56)
Nincs jelen
#1512 2009-11-21 22:55
- Milka
- Tag
Andi, köszi szépen a választ!
Nincs jelen
#1513 2009-11-22 15:15
- andi72
- Tag
Szia Kolibri!
Sajnos ilyen elõfordul, a sztóma képes még évek múlva is változni, hogy hogyan az sok mindentõl függ. Valószínûleg nagyon jó sebgyógyulási hajlamod van, és ez okozza ezt a problémát. A szervezeted sebként észleli a bõr hiányát a hasadon és nem érdekli, hogy a lyukban ott egy béldarab, meg akar gyógyulni. Sajnos ezt a problémát csak egy új sztóma képzésével lehet megszüntetni, amibe általában a sebészek nem szeretnek belemenni, ezért a tágítgatás. Nem azért nem szeretik, mert lusták, hanem mert nincs rá garancia, hogy a másik sztóma nem jár így, másrészt egy felbolygatott hasba, hasfalba nehezebb már szövõdménymentes sztómát képezni. Szóval nem mondom, hogy ne próbálkozz a sebészednél, de ne lepõdj meg rajta, ha nem esik egybõl neki a mûtétnek.
Addig is azt javaslom, hogy próbáld a tágítgatást, óvatosan, hogy ne sérüljön a bél (vazelines,vagy paraffinos ujjal, óvatosan kicsit körkörösen),azért mert a bõröd húzódik össze, azt kell bõvíteni és nem a belet.
Röviden ennyi.
Nincs jelen
#1514 2009-11-22 16:12
- Andi
- Tag
Szia Geo!
Szerdán kell visszamennem kontrollra. Veled mi a helyzet? Mikor lesz a mûtéted? Bár lehet, hogy írtad már, de még nem olvastam vissza.
Nincs jelen
#1515 2009-11-22 16:26
- Geo73
- Tag
Szia Andi,
velem most kicsit bonyolultabb a helyzet, mert idõközben kiderült, hogy nem colitisem van, hanem crohnom. A sebész azt mondta ebben az esetben nem látja indokoltnak a colectomiat. Viszont egy MR vizsgálat mutatott vmi gyanúsat, ami tályog is lehet a vékonybélen. Csütörtökön emiatt csináltak egy CT-t, annak holnap lesz meg a lelete, aztán kiderül, hogy emiatt kell-e mûteni. Most itt tartok egyelõre :(
Majd megírom, hogy mi lett az eredmény. Te is írj majd mi volt a kontrollon!
Nincs jelen
#1516 2009-11-23 12:30
- Andi
- Tag
Szia Geo!
Ez nem jó hír. Viszont jó, hogy ilyen körültekintõ volt a sebészed, hogy kérte mûtét elõtt ezeket a vizsgálatokat. Így nem estek egybõl neked. Remélem mielõbb rendezõdik nálad is minden.
Én azért még gyenge vagyok, néha kibukok, mert mindent meg szeretnék egybõl csinálni, de még nem megy.
A sztómásoktól kérdezném. Nektek is szokott éjszaka is ürülni a sztóma? Mert nekem minden éjjel legalább 3x kell ürítenem a zsákot, pedig már este 1/2 6 után nem eszem semmit, mondjuk kortyolgatni szoktam, mert mindig szomjasnak érzem magam.
Nincs jelen
#1517 2009-11-23 12:42
- Geo73
- Tag
Szia Andi,
én is örülök, hogy ilyen alaposak az orvosaim. Úgy tûnik, hogy nincs tályog, viszont szûkület az van. Remélem most már kiderül lassan, hogyan tovább.
Neked kitartást, és csak lassan, adj idõt magadnak, hogy erõre kapj!
A kérdésedre én nyilván nem tudom a biztos választ, de ha iszik az ember, akkor az kihatással van a székletre. Talán ileosztómánál ez fokozottan így van. De majd a tapasztaltabbak megválaszolják, bocs, ha nincs igazam.
Nincs jelen
#1518 2009-11-23 12:46
- Juni
- Tag
szia andi!
igen nekem is szokott éjszaka is ürülni a sztóma. :)
ez már csak így van, ha ileosztómásoknál. az hogy mindig szomjasnak érzed magad szintén a vékonybélsztóma miatt van, mert itt nincs folyadék felszívódás, az a vastagbél szerepe lenne. igyál minél többet. bár van aki azt mondja, akkor még többet kell mennie üríteni, de én nem foglalkozom azzal, hogy hányszor kell mennem és hányszor nem.
ha megyek valahová, akkor sem izgat a dolog, nálam mindig van valami keksz, vagy sós rúd rágcsálni ami süriti a székletet valamennyire.
ne aggódj ezért hát, hanem egyél nyugodtan amit lehet, és igyál is! :)))
puszi
Nincs jelen
#1519 2009-11-23 13:24
- Lisa
- Tag
Sziasztok
Geo: sajnálom, hogy még nem kaptál egyértelmû választ, de ezt majd priviben inkább (ha nem bánod)
Andi: igen ahogyan Juni is mondta az éjszakai székletürítés az tök normális. Viszont az ivással kapcsolatban, nagyon érdekes megfigyelésem, hogy amikor pl. iskolában vagyok, és reggel veszek egy fél literes colát magamnak van úgy, hogy este 7 kor mire hazaérek, hányzik belõle egy dl..(csak).
Viszont utána aztán meg megy a pótlás, és ez általánosságban igaz rám, hogy egész nap el tudok lenni ivás nélkül, de este egy kutat is ki tudnék inni.
Nagyon sok embertõl olvastam itt, hogy figyelnek arra, hogy mit esznek vagy mikor, vagy mit isznak és azt mikor (csakis azért, hogy ne kelljen üríteni, vagy ne legyen zavaró).
Teljes mértékben Junival értek egyet, nekem fontosabb az én jó érzésem, meg az, hogy akkor egyek amikor akarok, mint az, hogy többször kell elmennem WC-re. És mivel mániákus "ürítõ" vagyok, ezért elég gyakran járok a mellékhelységbe, de nem bánom. Inkább eszek és iszok.
Ezt csak tapasztalat miatt írtam le.
Szerkesztette: Lisa (2009-11-23 13:25)
Nincs jelen
#1520 2009-11-23 15:40
- maszat
- Tag
Andi: nekem is ileostomám van és éjszaka általában kétszer kell kimennem üríteni, de azzal, hogy mikor iszol és mit illetve, hogy mit eszel nagyon befolyásolható a dolog. Én is sokkal többet iszom amióta megvolt a mûtétem, bár néha elfelejtek akkor este vacsora után van, hogy 1 litert is iszom. Hát akkor néha éjszaka bajba is vagyok, mert többször kell kimennem. De ez sokkal elfogadhatóbb, mint mikor még nem volt stómám és volt, hogy éjszaka 6-7-szer ki kellett mennem.
Nincs jelen
#1521 2009-11-23 16:15
- Kolibri
- Tag
Andi
Nekem 2 éve mikor ideiglenes stomám volt és rendes apsz nem ürült éjjel nemtom mért most ürül nekem is max2 megyek ki
sõt nekem van délelõtt egy órám amikor nem ürülök és ilyenkor szoktam cserélni a megszokott napjaimon igy nyugodtan feltom rakni és száraz marad ezt már kitapasztaltam és ki is használom ezt a nyugodt idõt vhogy be állt igy a bélmüködésem én csak örülök ennek nem kell rinyálnom hogy mikor tom felrakni mert folyik állandóan
Szerkesztette: Kolibri (2009-11-23 16:16)
Nincs jelen
#1522 2009-11-25 11:10
- Kolibri
- Tag
na tegnap megvolt a szokásos kontroll a CRP-m 1,8 a sülyedésem 15 a vasam egy kicsit lement a multkori 25rõl 15 re de ez is jó még vese funkciók rendben
Nincs jelen
#1523 2009-11-25 14:12
- Milka
- Tag
Én is holnap megyek vissza a szövettani leletekért, remélem semmi roasszt nem találtak most.
Meg lesz endoszkópos vizsgálat is. :S
Nincs jelen
#1524 2009-11-26 11:15
- Andi
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Most az elmúlt két éjszaka csak 1x kellett ürítenem.
Maszat maximálisan igazad van, mert amikor volt vastagbelem, akkor sokkal többet kellett kijárni éjszaka, és még görcsölt is, meg vérzett meg minden... Most legalább ezek a dolgok nincsenek.
Tegnap voltam kontrollon, úgy néz ki, hogy a sebem szépen gyógyul, kiszedték a maradék varratokat. Majd dec. 8-án lesz a köv. kontroll (akkor beszéljük meg a sztómazáró mûtét idõpontját is), meg akkor megyek a gasztrós dokimhoz is, gondolom akkor nekem is lesz laborom is. Azért a vérképemre én is kiváncsi vagyok, mert szerintem még mindig kicsit vérszegény vagyok, pedig a mûtét közben is kaptam 3E vért, meg a mûtét elõtt is egy hónappal szintén 3 egységet. Még olyan gyengének érzem magam, gyakran szédülök, néha felálláskor elsötétedik elõttem minden. De gondolom ez még a mûtét számlájára írható, fõleg, hogy kétszer is mûtöttek.
Velem egyelõre ennyi a helyzet.
Örülök Kolibri, hogy jók lettek az eredményeid. Remélem Milka neked is jó lesz a szövettanod. Majd errõl az endoszkópos vizsgálatról írj, hogy milyen volt.
Nincs jelen
#1525 2009-11-26 14:58
- Zandra
- Tag
Sziasztok!
Én azzal a céllal regisztráltam, mert van egy csomó fölösleges sztóma zacskóm egyéb kiegészítõkkel, amit szívesen odaadnék annak, akinek szüksége van rá.
6 doboz (30 db-os) Dansac 15-60mm zacskó
3 db Dansac krém
Több féle mûanyag végzárók
Részben, vagy egészben is odaadom a jelentkezõ(k)nek!
Személyesen a VI. kerületben, vagy ha a "vevõ" állja, akkor postaköltségért elküldeném.
Írj itt privit! :-)
Nincs jelen
#1526 2009-11-27 10:03
- Milka
- Tag
Tegnap reggel megvot a vizsgálat.
Szerencsére nem nagyon fájt, egy perc volt az egész. Szépen lement a gyulladásm minden oké, lehet operálni.
A szövettan se mutatott ki újabb rákos sejteket, legalábbis én ezt vettem ki a leletbõl.
:)
Nincs jelen
#1527 2009-11-27 11:21
- Lisa
- Tag
Milka! Ez fantasztikus hír! GHratulálok, akkor most már tényleg jöhet a mûtét!
Sok jót kívánok hozzá!!!
Nincs jelen
#1528 2009-11-27 12:58
- Milka
- Tag
Köszi!
Én is örültem, hogy lement a gyulladás. :) Keddenmegyek a sebészhez, és megbeszélem, hogy mikor fog megoperálni. Kicsit vívódom, hogy eltoljam e januárra, mert jönnek az ünnepek meg ilyesmi, és jobb lenne ha tudnék rendesen enni, meg nem kéne lábadozni.
Mind a két tükrözésrõl elkértem a felvételt, vittem DVD lemezt és kiírták. :D
Nincs jelen
#1529 2009-11-27 15:07
- én
- Tag
Milka! Két tükrözésen voltál egyszerre? Nem semmi!
Nincs jelen
#1530 2009-11-27 15:17
- Andi
- Tag
Milka! Örülök, hogy jók lettek az eredményeid. Mi volt az a két tükrözés? Gondolom az egyik alulról a pouch? A másik a sztómán keresztül?
A sztómán keresztül, amikor leállt a bélmûködésem nekem is felnyomtak egy katétert kb. 20 cm magasan, de az nem fájt egyáltalán. Viszont alulról nem lehet kellemes a tükrözés, attól félek. Ezt mindenkinek megcsinálják sztómazárás elõtt? Bocsi, ha butaságokat kérdeztem, de még nem tudom, hogy mûködnek ezek a dolgok.
Nincs jelen
#1531 2009-11-27 16:10
- Geo73
- Tag
Szia Milka, szorítok neked, örülök, hogy nincs már a gyulladás, és meg tudják csinálni a mûtétet!!
Nincs jelen
#1532 2009-11-28 00:52
- Milka
- Tag
Mindenkinek köszi a bíztatást! :)
Csak egy tükrözés volt most, a másik három héttel ezelõtt volt, csak akkor nem tudták kiírni, mert csak DVD-R lemezt tud kezelni a gépben lévõ író.
Nekem azért kértek tükrözést a zárás elõtt, mert a CT-n láttak egy 13 mm-es lágyrészt, amirõl csak valószínûsítették, hogy egy összenyomódott béldarab, de nem voltak benne biztosak. Ezért úgy gondolták, hogy be kell kukkantani, ha biztosra akarnak menni.
Ekkor derült ki, hogy gyulladt és vérzékeny, meg van ott pár polip is. Írtak fel kúptot, és most kellett visszamenni, hogy enyhült e a gyulladás.
Nincs jelen
#1533 2009-11-29 21:07
- bébé34
- Tag
Szia Milka!
Örülök, hogy minden rendben van Veled és jók lettek a leleteid!!
Én is megszívtam ezt a karácsony dolgot, mert a sebészem azt mondta, hogy legkorábban dec. 15-én tudja megcsinálni a zárót, de nem garantál semmit a hazajövetellel kapcsolatban, úgyhogy gondoljam át. Átgondoltam. Azt mondtam neki, hogy nem vállalom, inkább tegyük át januárra. Na, ebbõl január 15. lett, ami azt jelenti, hogy pont egy hónappal késõbb lesz a mûtét, mint amire számítottam... Mindegy, már beletörõdtem.
Andi, nekem elvileg csak egy CT, meg egy laborvizsgálat lesz a záró mûtét elõtt, úgyhogy biztosan nem csinálnak mindenkinek béltükrözést, csak indokolt esetben. Amúgy én is ileosztómás vagyok és eleinte én is 2-3x jártam üríteni éjszakánként, de mostanság már van olyan, hogy egyátalán nem kell kimennem, de ha mégis, akkor max. 1x, pedig én is rengeteget iszom, meg eszem esténként, úgyhogy légy türelmes, be fog majd állni.
Bébé
Nincs jelen
#1534 2009-11-30 09:21
- Andi
- Tag
Szia Bébé!
Köszönöm válaszod! Most kicsit megnyugodtam, hogy csak CT, meg laborvizsgálatod lesz, remélem nálam is hasonlóan történik majd. Mikor lesz a záród? Nekem is kezd beállni ez az ürítéses dolog, az utóbbi napokban már csak 1-2-szer kellett éjjel ürítenem. Kezdek megnyugodni és egyre jobbakat alszom. Eleinte mindig ideges voltam, hogy nehogy "baleset" történjen és nem nagyon mertem aludni.
Andi
Nincs jelen
#1535 2009-11-30 10:44
- Andi
- Tag
Bébé!
Közben látom, hogy írtad a záród idõpontját. Bocsánat, hogy figyelmetlen voltam.
Nincs jelen
#1536 2009-11-30 14:18
- Tomi83
- Tag
Andi, köszi a válaszod! Ma be tudtam szerezni az alkoholmentes pasztát és nagyon jó!
Nincs jelen
#1537 2009-12-02 17:13
- maszat
- Tag
Kedves Gigi!
Andi72-nek sikerült küldeni nekem Dansacos convex alaplapot, de nekem nem igazán vált be. Jelenleg a Convatec-es alaplapot használom ezzel nagyon meg vagyok elégedve. Most kaptam a gyógy. segédeszköz boltban coloplastos kétrészes termékmintákat. Ma raktam fel elõször így még nem tudok róla véleményt mondani. Használ közületek valaki coloplatos terméket? Mi a véleménye róla?
maszat
Nincs jelen
#1538 2009-12-02 17:30
- Lisa
- Tag
Szia maszat akkor most tényleg próbálkozol mindennel igaz? :( Remélem valami be fog válni.
A magam részérõl, az én felmaródásom már nem okoz olyan nagy fájdalmat, mint elõtt,e most szimplán kínlódást, ami talán egy fokkal jobb!
Mindenki vigyázzon magára, és kívánom, hogy minél több ember készüljön a zárójára!!!
Üdv.: Lisa
Nincs jelen
#1539 2009-12-03 18:19
- bébé34
- Tag
Sziasztok!
Én azt hittem, hogy 1,5 hónap alatt már végigszenvedtem mindent és végre - a körülményekhez képest persze! - minden rendben. De nem. :( Nekem is besüllyedt a sztómám, így most újra van felmaródásom, ami már egy jó ideje nem volt (és milyen jó volt...!). Halleluja! Ja! És mivel egymás után 3x 5 teljes napig bírta a kétrészes ConvaTec flexibilis alaplap, azt hittem, ez már így is marad, de ez sem volt igaz, mivel egyszercsak 3 nap után éjnek évadján megint azt éreztem, hogy jaaaaaj, rossz helyen folyik a cucc.... Aztán ugyanez a jelenség ismétlõdött újabb 3 nap múlva. Úgyhogy meg kellett állapítanom, hogy sajnos még a régi problémák bizony-bizony visszatérhetnek. Ettõl függetlenül remekül vagyok, várom a dec. 15-ét, meg a CT-t...
ANDI72, szerinted érdemes beszélnem (újra) a sztómás nõvérrel arról, hogy ez az alaplap sem az igazi és meg kéne próbálnunk a convexet? Egyátalán: kaphatok TB támogatottan másmilyen cuccot vagy mivel még van az elõzõ szériából (ami ugye már lecserélt széria, mert a borzalmas egyrészeseimet cseréltem be kétrészesre) ez nem lehetséges?
LISA, bocsánat, biztos írtad már az elmúlt 31 oldal valamelyikén, de Neked mióta is van sztómád? A felmaródás jelensége ezek szerint folyamatos kísérõ tünet, amin csak javítani lehet, de megszüntetni nem?
Készüljetek a Mikulásra meg a karácsonyra, mindjárt jön a jézuska! :)
Bébé
Nincs jelen
#1540 2009-12-03 18:41
- Lisa
- Tag
Szia bébé!
Nekem 5 éve van sztómám, d emeg kell jegyeznem,hogy a helyzet csak kb. fél éve kritikus, addig szinte nem volt bajom. Vagyis ha volt is, kb. egy hónap és rendbe jött viszont moat igancsak megküzdök vel sad
De nem adjuk fel smile
Szerintem is mindenki készüljön a Karácsonyra és pucolja a kis cipõket smile
Nincs jelen
#1541 2009-12-03 19:14
- sanvito
- Tag
Szia Bébé !
Lehet h rossz széria alaplapot ragasztasz, így én is jártam sajnos. Ekkor elkezdtem egy másik dobozt, azzal már nem volt baj ! Lehet h csak ennyi a probléma !
Szép napokat !!!!!
Nincs jelen
#1542 2009-12-03 20:02
- andi72
- Tag
Sziasztok!
Bébé egyetértek Sanvitoval.Szerintem elõbb nézd meg a dobozokon a lejárati idõket, pl abból a szempontból,hogy ugyanaz van-e minden dobozon. Ha nincsen különbség, akkor ugyanaz a széria, tehát más lehet a baj. Nem mindegy pl, hogy hol tárolod az alaplapokat. Ha a körülmények megfelelnek a használati útmutatóban leírtaknak, akkor kezdj el gondolkodni azon, mikor beszélsz a sztómanõvérrel.
Andi
Nincs jelen
#1543 2009-12-03 20:04
- andi72
- Tag
Lisa, próbáltad már a bõrödet manuka méz tartalmú kencével kenni? Rémlik, hogy leírtad már mivel próbálkoztál, de mostanában rohamosan romlik a memóriám, olvasni meg lusta vagyok:(
Esetleg tudok segíteni?
Nincs jelen
#1544 2009-12-04 08:20
- Milka
- Tag
Sziasztok!
Kedden voltam a sebésznél, kb 15-20 másodpercet szánt rám. :(
Ahogy sejtettem, idén mát nem poerálnak meg. 15-én vissza kell mennem, akkor vért vesznek és beszélek az aneszteziológussal, január elején pedig mûtenek.
Nincs jelen
#1545 2009-12-04 15:21
- bébé34
- Tag
Sziasztok!
Sanvito, már hiányoltalak, pont tegnap jutott eszembe, hogy régen írtál... :) Köszönöm a tanácsot, csakúgy, mint Andinak, megnézem majd a lejáratokat a dobozokon. Bár most épp vidéken vagyok a családomnál és itthon is hagytam 1 dobozt, úgyhogy garantáltan más dobozból valót fogok holnap ragasztani. Bevallom õszintén, eddig nem néztem, hogyan kell tárolni az alaplapokat, de én szobahõmérsékleten, zárt, sötét helyen tartom õket, illetve most majd megnézem, hogy mi van a használati útmutatóban. :) Köszi még egyszer mindkettõtöknek!
ANDI, mi az a manuka méz tartalmú kence? Hol lehet ilyet venni? Azért kérdezem, mert mostanság nekem is újra elkezdett fájni/égni a bõröm, sztem, ha holnap leszedem az alaplapot olyasmit fogok látni alatta, ami nem túl szép...
Üdv:
bébé
Nincs jelen
#1546 2009-12-04 15:28
- bébé34
- Tag
Szia Milka!
Ne aggódj, gyorsan el fog telni már ez a pár hét!!! Én is megszívtam, mert úgy volt, hogy jan. elején fognak mûteni, aztán amikor október végén idõpontot egyeztettem a sebészemmel, kiderült, hogy egy perc ideje sincs MÁR AKKOR (!) január elejére. Így végül nyögve-nyelõsen kibökte, hogy január 15. Akkor én is sokkot kaptam egy pillanatra, mert azt hittem, kb. jan. elsõ hetében már mehetek is mûtétre. Ehhez képest Te jobban jártál, mert végül is kaptál idõpontot január elejére!! Azóta magamat is azzal vigasztalom, hogy gyorsan telik az idõ és tényleg! Jövõ hét végén már gyakorlatilag december közepe lesz!
Szóval kitartás, ha eddig kibírtad, a hátralévõ idõ már repülni fog, mert az év végén mindig sok minden történik!!! /Ezt most legalább annyira mondom magamnak, mint Neked egyébként. :) /
Szia:
Bébé
Nincs jelen
#1547 2009-12-04 17:22
- Milka
- Tag
Már csak az a kérdés, hogy mihez képest jártam jobban, mert elvileg a mûtét után 3 hónappal kellett volna zárni a stómát. Március legelején volt a mûtét, bárhogy is számolom, ez bizony nem 3 hanem több mint 10 hónap lesz. :) Persze közrejátszott az is, hogy fél éven keresztül kaptam kemót, és akkor nem lehetett mûteni. Úgy volt, hogy félidõben megszakítják és akkor megmûtenek, akkor meg nem volt rá kapacítás.
Amúgy annyira nem zavar, hogy nagyon sürgõs lenne, de már nagyon elhúzódott így is.
Nincs jelen
#1548 2009-12-04 19:48
- bébé34
- Tag
Szia Milka!
Ja, bocs, így már értek mindent. Nekem is 4 hónap lesz a 3 helyett, de fejben már elkezdtem vágni a centit, ugyanis engem nagyon zavar a helyzet és nagyon szeretném már, ha "visszavarázsolnának mindent a helyére". Ráadásul nem tudtam visszamenni dolgozni a mûtétek után, mivel a munkámból kifolyólag nekem szinte egész nap mennem kéne, márpedig erre képtelen vagyok, lévén cirka fél-egy óránként WC közelben kell lennem... no comment. Úgyhogy aug. 31. óta nem dolgozom és már kezdek befordulni. Úgyhogy hidd el, nagyon megértem, hogy túl akarsz lenni a mûtéten, mert én is!
Üdv:
Bébé
Nincs jelen
#1549 2009-12-04 19:51
- bébé34
- Tag
Szia Andi72!
Tudom, sokan írták már, hogy változik a sztómájuk, ezért ez minden bizonnyal normális jelenség, de eszembe jutott egy minden bizonnyal hülye kérdés, amirõl Téged szeretnélek megkérdezni: lehetséges az, hogy egyszercsak teljesen benõ vagy befordul a sztóma? Eddig nem értettem azt sem, mi az, hogy besüllyed, de most már tudom és tovább is gondoltam a dolgot. :) Remélem, azt mondod, hogy ez csak az én fantáziám szüleménye és ilyen nem fordulhat elõ! :)
Köszi:
Bébé
Nincs jelen
#1550 2009-12-06 09:10
- andi72
- Tag
Sziasztok!
Bébé, ha egy oldalt visszalapozol ott a válasz a kérdésedre a lap alján. Sajnos a félelmed jogos!
Nincs jelen