#1551 2009-12-06 14:16
- süsü
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
szia! köszi a segitö szándékot. szerencsémre itt a sebészeten átbeszélte az adjuntus a növérrel, hogy nekem már (sajnos) olyan, mintha nem is lenne v.bél, igy felirják holnap a nyitottat. Elötte adtak kipróbálásra egy magyar eszközt, ami frankó lett volna, de nagyon ragadt nekem a bõrre és bepirosodott, felégette 1 hét után. Ugyhogy kértem, hogy ha van rá mód a dansac-ot irják már föl. És menni fog szerencsére, van nem is szerencse!!??? A magyar medisztintech nevüt azért ajánlom kipróbálni mindenkinek, mert jó lenne nagyon, mert nem válik föl sokáig. Akinek birja a böre, annak jó lesz nagyon és lehet trükközni is vele, azt mondták. Biztos jóval olcsóbb, mint a külföldiek! Pihentetni kell a bört néha mindenkinek pár órát és nem lesz gond. Nekem még van a leeresztõzsákos müanyag lap és gumis deréköv, azzal föl lehet frankón tenni, addig amig pihen. Próbáljátok ki. Irrigált már valaki? 2-3 naponta. Már kérdeztem, de még senki nem jelentkezett. Üdv mindenkinek és boldog karácsonyt!
Nincs jelen
#1552 2009-12-06 15:37
- Milka
- Tag
A MÁV-ban mûtöttek márciusban.
Úgy volt, hogy 3 hónap és megcsinálják, de mivel rákos volt, ezért elküldtek onkológushoz. Ott azt mondták, hogy biztos ami biztos kell 12 széria kemó, és majd a felénél megszakítjuk, megmûtenek, aztán folytatjuk. A kemó nem egybõl a mûtét után kezdõdött, két hetente kapam egy adagot, 1-2x volt olyan is, hogy 3 hetet kellett várni. Pont nyáron a csúcsidõben ment le a fele, de akkor azt mondták nincs kapacítás, tele vannak és mindenki szabin van, csak egy mûtõ megy, és ott a fontosabb dolgokat csinálják meg. Ezt meg is értem, mert én bármeddig elvagyok stomával, viszont egy rákos betegnél minnél gyorsabban kell operálni, nehogy áttét legyen. Ennek mondjuk ellentmond, hogy amikor pénteken bementem a hétfõi mûtére, akkor hazaküldtek, hogy nincs szabad ágy, menjek haza, jöjjek vissza egy hét múlva, ráadásul nekem a doki azt mondta, hogy sürgõsen mûteni kell mert rosszindulatú, és még pont idõben kapták el.
Lement az összes kemó, az onkológus elküldött CT-re, ott látták valamit, elküldtek endoszkópiára, ott találtak mást volt, vissza kellett menni 3 hét múlva, ez volt múlt héten, és szerencsére minden rendben van most.
Újból vissza a sebészhez, persze nem egybõl, vagy másnap, mert nagyon nehezen lehet elérni. Most sikerült elkapni, kb 10-15 másodpercet (!) beszéltem vele. Idén már nem fér bele, valamikor január elején mûtenek. Pontos dátum persze nincs, de ezen meg sem lepõdök. :)
Nagyon remélem, hogy ez a mûtét sokkal könnyebb lesz mint az elõzõ, akkor borzasztó volt felébredni. Állítólag pár szót beszéltem a családdal, de semmire sem emlékszem ebbõl. Az elsõ emlékem az, hogy fekszem, nem tudom a szemem kinyitni és mindjárt megfulladok. Akkor komolyan azt hittem, hogy ennyi volt, megfulladok. Hívták az aneszteziológust, a családot kiküldték, mondták, hogy nyeljek, köpjem ki ami a torkmon van. Hallani hallottam, de képtelen voltam rá, mintha lebénultam volna. Aztán éreztem, hogy hopp, ledugnak egy csövet az orromon, hogy azon keresztül kapjak levegõt. Az annyira nem volt rossz mint korábban képzeltem, persze lehet, hogy csak azért mert akkor az volt a legkisebb bajom. :)
Azt mondták, hogy elhúzódott a mûtét, kellett adni még egy adag altatószert, és azért keltem ilyen rosszul.
Szóval ezt a részt szívesen kihagynám. :)
Nincs jelen
#1553 2009-12-06 19:38
- Milka
- Tag
Telitalálat! :) A Tanár Úr operált. :D Állítólag õ a legjobb, szóval örültem, hogy õ csinálta. Nem sokat beszéltem vele, mert állandóan sietett, szóval annyira nem ismerem.
A felébredés azért volt rossz élmény, mert nem kaptam levegõt rendesen.
Én egy percig se voltam intenzíven, egybõl a kóterembe toltak vissza, de ezt mondták is elõre, hogy olyan jó erõben vagyok, hogy felesleges lenne. Tényleg jó erõben vagyok, most is minden nap edzek, alig jönnek rá a karomra az ingek. :D Sõt, inkább fogyni kéne, mert lett úszógumim. :S
Ha tényleg megcsinálják január elején, akkor kb 10 hónapotot kellett várnom.
Nincs jelen
#1554 2009-12-06 21:53
- Frankie
- Tag
Sziasztok
Egy hónapja volt vastagbél mütétem, 20 centit vettek csak ki, és sztomát kaptam, amit ünnepek után zárnak. Nem egyértelmü a diagnozis, mert ugy volt, hogy colitisem van évek ota, de tünetmentes voltam, néha kicsit megfeküdte hasam 1-1 kaja, de semmi extra, semmi hasmenés, ilyenek. Egy honapja meg arra kelek reggel, hogy görcsök, rosszullét, stb, este már mütöttek, kifakadt a bél. Oka ismeretlen. Szövettan teljesen rendben. Vastagbél eleje és vége teljesen rendben, nyálkahártya, stb minden ok, semmi gyulladás, fekély. Voltak tükrözéseim, és semmi. Mindegy, a kérdésem, az, hogy a zárómütétet a sztoma nyiláson keresztül csinálják, vagy megint felvágnak? Mert nagy vágásom volt, és kb most kezd még csak gyogyulni, hát ha megint felvágják, kikészülök.
Másik dolog, hogy semmi gyogyszert nem kaptam, meg diétát sem mondták, csak, hogy egyek sokat, erõsödjek meg a mütétre. Ezzel küldtek haza.
Aztán ott van még az a gondom is, hogy mivel 60 kg vagyok csak (ledobtam korhazba 10et), gondolom vékony vagyok, és a sztomazsák tartoja, a önragadó rész folyton leválik a hasam közepe felöli részen , ami nem egyenletes ugye. Már mindent probáltam, meg sem ragadja...
Nincs jelen
#1555 2009-12-07 01:12
- Milka
- Tag
Sajnos megint felvágnak ha jól sejtem, de közel se akkora vágás lesz mint az elsõ mûtétnél.
Milyen zacskót használsz?
Nem igaz, hogy mindenki fogyott, csak én hízok. :(
Nincs jelen
#1556 2009-12-07 13:15
- Milka
- Tag
A kórházban se fogytam egy grammot se. :(
Nincs jelen
#1557 2009-12-09 22:18
- bébé34
- Tag
Sziasztok MÁV-ban mûtöttek! :) Melyik kórteremben voltatok? :)
Én is csatlakozom a group-hoz, bár engem nem a Tanár Úr mûtött, vele csak a napi vizetek alkalmából találkoztam, mivel kritikusan extra eset voltam (2x is felvágtak egymás után) és kiemelt figyelmet fordítottak rám a 2. mûtét után (legalábbis én így éreztem). Asszem kár volt végigolvasnom a legutóbbi néhány írásotokat, mert most kicsit elkezdtem parázni, hogy nem mûtenek meg január 15-én és akkor kiugrom a 10.-rõl! Na jó, persze, viccelek, de a 3 hónapból immáron nekem is 4 lett és õszintén szólva én nem akarom tovább húzni egy árva napig sem, ha nem muszáj, mert készen vagyok attól, hogy WC közelében kell élnem az életemet, különben gond van. Én ui. naponta vagy 20x megyek üríteni, de lehet, hogy többször. Így aztán nem tudtam visszamenni dolgozni sem, mostanra viszont már kezdek befordulni. Na, mindegy, egyelõre remélem a legjobbakat. Jövõ héten megyek dokihoz gyógyszert íratni, akkor majd megkérdezem tõle, hogy ugye nem változott semmi a tervekhez képest?!
Gigi, neked van már konkrét idõpontod egyébként?
Amúgy én is fogytam egy 10-est a kórházban (mivel kb. pont 10 napig nem ehettem vagy nem tudtam enni) és eddig mindössze 3-at sikerült visszaszednem és nagyon gyatra fizikai állapotban vagyok ahhoz képest, amilyenben voltam. Úgyhogy Milka én inkább irigyellek, mint sajnállak, amiért jó kondiban vagy! :)
Ha korábban lesz a zárótok, mint nekem - ami egyelõre valószínûnek tûnik - akkor légyszi számoljatok be részletesen a tapasztalataitokról, jó? Minden érdekel, jó is és rossz is, bár inkább az elõbbire számítok nagyon!!! Én ui. kicsit (na jó: eléggé) félek a zárótól is, vagyis inkább az utána következõ idõszakról, annak ellenére, hogy nagyon várom már, hogy ott tartsunk!!!
Jó éjszakát!
Bébé
Nincs jelen
#1558 2009-12-09 22:33
- bébé34
- Tag
Szia Frankie!
Rossz hírem van: vágni fognak, de a mostani mûtéti sebedet (felteszem a jobb oldaladon van, balon meg a sztóma) már nem bántják. Viszont a sztóma zárásakor is keletkezik egy 7-8 cm-es heg, legalábbis nekem a dokim ezt mondta kb. 1 hónappal ezelõtt, amikor ugyanezt a témát vitattam meg vele. :) Emiatt aztán úgy fogunk kinézni, mint akit szanaszét kaszaboltak. :( Nekem a vágások mellett még lyukak (szám szerint 4 db) is vannak a hasamon, mivel én is nagyon lefogytam a kórházban olyannyira, hogy a 2. mûtétkor (mivel engem sajna 2x vágtak fel ugyanott) kaptam még valami sebrögzítõ mûanyag izét, amivel kifeszítették a hasamat, máskülönben állítólag beszakadhatott volna a hasfalam. Na ennek az izének volt 4 db tappancsa, aminek a nyomai szuperszexin ott maradtak a hasamon. Szóval nyugi, 2 vékony vágáska szépen és gyorsan begyógyul!!
Amúgy én is lefogytam 10 kg-ot a kórházban és engem is ugyanezzel a felkiáltással küldtek haza: erõsödjön és hízzon fel a záró mûtétre, viszont még elõ is írtak 4-6 hét diétát, amit be is tartottam becsületesen, aztán belelendültem az evésbe. :) Viszont a hízás nem akar sikerülni sajnos, mivel semennyi ideje sincs szegény kajának, hogy felszívódjon bennem, pedig iszonyatos mennyiséget bírok megenni. Ha meg nem kaptál gyógyszert, az szerintem csak jó, mivel azt jelenti, hogy nincs semmi tartós és gyógyíthatatlan bajod, amit még a mûtéten túl gyógyszeresen is kezelni kell, szóval szerintem örülj neki!!
Viszont a sztómazsák "fel nem ragadása" vszínûleg csak részben van a soványságod miatt. Lehet, hogy egyszerûen nem jó Neked sem az a típus, amit kapásból a kórházban adtak. Milyet használsz egyébként? Én elõször convatec 1 részest kaptam és iszonyatosan sokat szenvedtem vele. Majd mikor már teljesen kikészültem (meg a bõröm is) és közben "konzultáltam" itt a fórumon néhány nálam sokkal tapasztaltabb és bölcsebb sorstárssal, visszacsattogtam a kórházba a sztómás nõvérhez és mondtam neki, hogy csináljunk vmit, mert megbolondulok. Erre adott convatec 2 részest, mondta, próbáljam ki és azóta sokkal egyszerûbb és jobb minden!! Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, mert nem lyukad ki, nem szakad le stb. Ja! És a ragasztó alá most már mindig kenek pasztát, amirõl nekem azt mondták a kórházban, hogy nem muszáj, mert megáll anélkül is. Szóval szerintem beszélj a nõvérrel, mert az semmiképp sem normális, hogy folyton leesik a zsák.
Üdv:
Bébé
Nincs jelen
#1559 2009-12-10 00:46
- Milka
- Tag
Na ezért nem értem én se, hogy hogy hízhatok, amikor a kaja hipp hopp átsuhan rajtam. Szinte nincs is ideje felszívódni, erre mégis csak gömbölyödök. :D
Ti voltatok intenzíven a mûtét után, vagy egybõl visszatoltak a kórterembe?
Engem a legjobban az zavar, hogy a mûtét után jópár hétig megint nem tudok majd edzeni. :(
Nincs jelen
#1560 2009-12-10 06:47
- Juni
- Tag
Sziasztok! :)
kedves bébé!
tudom, hogy kellemetlen az, hogy olyan sokszor kell menned wc-re, de hidd el mindenki így van (volt) ezzel. bár sovány vigasz ez neked, de csak azt tudom javasolni, ne idegeskedj ezen is, mert ha stresszesebb vagy, akkor ezért is többet kell menned. ez az idõ múlásával változik csak, de mivel neked is zárják a sztómát, gondolj mindig arra, hogy ez csak átmeneti kellemetlenség.:)
én 11 éve vagyok véglegesen sztómás, és tapasztalatból mondom, hogy ez a pár hónap neked(tek) megéri azt, hogy utána rendben menjenek a dolgok, és nem kell véglegesen így élnetek.
bár én így sem panaszkodom, mert teljes életet élek így is, és engem nem sztóma zavar, hanem az alapbetegségem a crohn. (én 11 mûtéten vagyok túl)
én is nehezebben híztam vissza a kilókat amit leadtam, és szerintem ez egyén függõ, kire hogyan jönnek vissza a kilók.
ne foglalkozz semmivel, CSAK MAGADDAL, EGYÉL, EGYÉL, EGYÉL ÉS PIHENJ SOKAT!!!!
kedves milka!
nem mindenki kerül a mûtét után intenzívre, ez nagyon sok mindentõl függ. sokat számít az hogy a mütét elõtt milyen fizikai állapotban volt, a mûtét alatt hogyan reagált a szervezet, a hossza stb...
én voltam nem egyszer intenzíven, de nekem semmi jó élményem nem volt ezen a téren. :(
11 mûtétébõl 5* voltam intenzíven. az utolsó mûtéteimnél 6 napig voltam szub. intenzíven, de az hozzá kell tennem, hogy akkor 10 nap alatt 3* operáltak.
istenem!!! ha én úgy híznék, mint te, de boldog lennék!!! azt hiszem ezért sokan irigyelnek téged! :)
szép napot mindenkinek! sziasztok!
Nincs jelen
#1561 2009-12-10 13:53
- Tünde
- Tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném. A végbél környékén több sipolyom is van, sokat szenvedek tályogom is többször elõfordul.
A sztóma ideiglenes kihelyezéssel vagy csak véglegessel? ha megmûtik a sipolyokat mennyi idõ alatt gyógyulnak be és elõjönnek-e újra. Hátha van valakinek tapasztalata ebben.
Nincs jelen
#1562 2009-12-10 14:47
- Juni
- Tag
kedves tünde!
az én tapasztalatom, hogy sajnos ideiglenesen ki teszik ilyenkor a sztómát, hogy a sipolyok gyógyuljanak. nekem is volt már sipoly és sajnos ismét elõjött többször is.
az hogy mennyi idõ alatt gyógyul be, azt nem tudom neked megmondani, mert nekem ahogy összehúzódott, utána 2 hónapra újra megjelent. hátha más ebben tud neked válaszolni.
szerintem sürgõsen keress fel egy sebészt, akkor biztosabbat tudsz majd tõle!
szorítok neked!!!
Nincs jelen
#1563 2009-12-10 15:03
- Tünde
- Tag
Szia Juni,
Köszi a gyors választ. Ezekszerint csak végleges sztómával gyógyul meg teljesen a sipoly?
Nincs jelen
#1564 2009-12-10 15:17
- Juni
- Tag
Szia Tünde!
nem feltétlenül, ugyanis sok függ attól, hogy milyen állapotban van a végbél. szerintem beszélned kellene a belgyógyászoddal és a sebésszel is, nem minden esetben kell a mûtét. nem kaptál már remicadet? mert ezzel jó eredményeket lehet elérni a sipolyok kezelésében.
én nagyon extra eset vagyok, nálam minden szövõdmény elõjött ami csak létezik, és nagyon makacs crohnom van.
nem biztos, hogy kell a mûtét és a sztóma nálad. ezért menj orvoshoz mielõbb.
Nincs jelen
#1565 2009-12-10 15:30
- Tünde
- Tag
Szia Juni,
Sajna évek óta kapom a Remit, de semmi eredménye a sipolyaimra. Nincs nagyon más út már kezdem látni.:(
Nincs jelen
#1566 2009-12-10 15:40
- Juni
- Tag
Kedves Tünde!
én azért reménykedem, hogy találnak valami más megoldást neked, és nem lesz szükség az operációra!
ha megtudsz valamit kérlek írj, akár ide akár privát. szorítok neked!!!
szia!
Nincs jelen
#1567 2009-12-10 17:53
- bébé34
- Tag
Kedves Juni!
Köszönöm szépen a biztató sorokat, hidd el, pontosan tudom, hogy igazad van és én is folyton azt mondogatom magamnak, hogy nemsokára vége és ha már 3 hónapot kibírtam, akkor még egyet ki KELL, hogy bírjak, mert MUSZÁJ. Csak nagyon nehezen viselem a kényszerû bezártságot, mivel egyszerûen nem merek kimozdulni otthonról, ha nem muszáj, mert tényleg fél óránként járok WC-re. De hát ezt Neked nem is magyarázom...
Úristen, 11 éve vagy már sztómás! Nem semmi! És végigolvasva mindazt, amit Tündének írtál... húha, én asszem befogom a számat a betegségemmel, mert az gyerekjáték a Tiédhez képest. Nekem amúgy nem chron-om van, a vakbél- és vastagbél gyulladást sugárgomba fertõzés okozta - és most már azt kell mondjam: szerencsére, mert ahogy olvaslak benneteket, a chron sokkal rosszabb. Tulajdonképpen mitõl alakul ki ez a betegség és hogyan lehet (már ha egyátalán) gyógyítani?
Szép estét Neked!
Bébé
Nincs jelen
#1568 2009-12-10 21:29
- én
- Tag
bébé! Off Mi az a sugárgomba fertõzés? On
Nincs jelen
#1569 2009-12-11 06:43
- Juni
- Tag
sziasztok! :)
na nehogy azt higgyétek, hogy panaszkodom és sajnáltatom magam! isten ments!!!
csak biztatásként írtam, hogy ki lehet bírni!
nem csodálom, hogy nehezen viselitek a sztómát és a vele járó gondokat, mindenkinek más a tûrõképessége és a lelki beállítottsága. azt hiszem nekem szerencsém van, mert nagy a türelmem és sok mindennel vagyok úgy hogy lesz@rom. (már bocsi, hogy ezt írom :) ) de így van!
bébé! a crohn és a colitis sem gyógyítható, csak kezelhetõ betegség! hogy mitõl alakul ki az jó kérdés, ha ezt tudnánk, akkor lehetne gyógyítani is. sok összetevõ lehet, de pontosan még senki nem mondta ezt meg.
gigi drága! neked pedig megvan engedve, hogy panaszkodj nekem, mert nagyon a szívemben zártalak és büszke vagyok a barátságodra!!! :D
mindenkinek szép napot! sziasztok!
Nincs jelen
#1570 2009-12-11 13:17
- Milka
- Tag
Érdekes, hogy azt írjátok, hogy óránként wc-re kell menni. Nekem itt a zacsi, megy bele a cucc, aztán ha úgy gondolom, hogy elég volt, akkor elmegyek wc-re. Viszonylag sokszor megyek, de azért nem óránként, és simán elmegyek bárhová, nekem ez tiszta felüldülés! :) 13 évig szó szerint minden nap (!) hasmenésem volt. Nem lehetett visszatarani, ha menni kellett akkor azonnal, nem 5, nem 2, nem 1 perc múlva, hanem azonnal. Ha nem, akkor..., akkor nagy szívás volt. Na így tényleg szenvedés volt elmenni bárhová is, nonstop csak azt néztem, hogy ha most el kell menni akkor hová tudok szaladni. Ha elõre tudtam, hogy menni kell valahová, akkor elõzõ nap semmi kaja, inni is csak minimálisan, de ettõl se lett sokkal jobb, ugyanúgy menni kellett. Elég sokat utaztam repülõvel, állandóan attól rettegtem, hogy ne akkor kelljen kimenni amikor fel- és leszállás van. Az egész úton csak azt néztem, hogy szabad e valamelyik wc, hogy ha rohanni kell, akkor legyen hová. A 3Km-re lévõ bolthoz se tudtam elmenni rákészülés nélkül. Otthon wc, aztán ahogy odaértem volt, hogy már rohanni kellett. Egy rémálom volt ha bárhová, bármennyi idõre ki kellett mozdulni otthonról. Gondolom nem kell részletezni, hogy a 13 év alatt nem egyszer volt, hogy a világ különbözõ pontjain nem találtam pár másodpercen belül wc-t, és baj lett.
Ehhez képest most nagyon nagy szabadság a sztóma+zacsi. Hihetetlen, hogy ha el kell menni, akkor csak felállok és el tudok menni. :) Alig hiszem el! :) Azért a 13 év rutin megmaradt valamennyire, ki se lépek úgy a házból, hogy a zsebemben ne legyen egy adag wcpapír. :)
Várom már, hogy bezárják, de lehet, hogy én ezek miatt a dolgok miatt viselem ilyen könnyen. Kicsit félek is, hogy zárás után ugyanaz lesz mint régen, hogy ki se tudok mozdulni itthonról.
Szerkesztette: Milka (2009-12-11 13:19)
Nincs jelen
#1571 2009-12-11 15:47
- Milka
- Tag
A másodpercek lehet, hogy túlzás, legyen mondjuk egy perc, de akkor rohanááááááás. :) Volt olyan is, hogy szó szerint másodpercek, még itthon is, házon belül szaladnom kellett.
Én ettem mindent, sose figyeltem, hogy ezt vagy azt nem kéne. Sajnos mindegy volt, hogy mit ettem, semmilyen változást nem vettem észre, ugyanúgy mennem kellett. Ha valahol kellett és elmentem wc-re, az se volt garancia semmire, lehet, hogy 5 perc múlva megint rohanni kellett. Hosszabb autóuton is meg kellett állni minden kilóméterkõnél, volt, hogy elég extrém helyeken (ép eszû embernek eszébe se jutna), dehát mit csináljak ha kell? :)
Én úgy vagyok vele, hogy nem érdekel annyira a stoma. Tudom, hogy vissza fogják csinálni, most, hogy ennyit vagy annyit kell várni rá, az nem izgat.
Nincs jelen
#1572 2009-12-11 16:22
- Lisa
- Tag
Sziasztok tetszik, hogy megint felmerült ez a téma :D
Egy (vagy kettõ :) ) válasz részemrõl, hogy akkor legyen így kerek :
Gigi ezt írtad ugyi? :)
"Értem én a másik oldalt is, persze, vkinek tényleg óriási megváltás lett, mert szabadságot kapott vele, én börtönt."
Én meg ÉLETET! Választási lehetõség nem volt.
"a sztómások körében, hogy ki viseli jobban, de sztem a férfiak sokkal jobban bírják ezt az állapotot, mint a nõk."
Szerintem is, bár el kell, hogy mondjam, hogy én teljes mértékben, tökéletesen jól bírom, mert mint írtam élek. Ahogy Milka Te is írtad, nem kell figyelni, hogy szó szerint hol ér a baj :(
Akkor lehet kontra kérdés szerintetek a kor számít? Hogy ki mikor kap sztómát?
Szerintem eléggé sokban meghatározó az ha valakinek azt mondják 18 évesnek, hogy végleges ileosztómád lesz, így marad amíg élsz, vagy az, hogy akárhány évesen (de itt kb. úgy 40 felettre gondolok) lesz egy fél évig sztómád, és utána zárás. Ja ez kérdés volt egy részrõl. :)
A másik amit már többször is megjegyeztem itt, hogy általában tényleg az ideiglenes sztómások tudnak jobban úgymond "kiakadni" a helyzeten, mint a véglegesek.
Szerintem ez azért van, mert az agyunk azért tudat alatt csak rögzíti, hogy igenis végleges lett és kész. Nem tudunk vele mit csinálni.
Aki nem csinál hülyeséget (nem akarom kiírni, de tényleg hülyeséget,mert el van keseredve) a mûtét után rövid határidõvel, az szerintem tudat alatt beletörõdött. Ez fiatal korban lehet, könnyebb (vagy nem?) nem tudom, pedig tudhatnám, de a saját történetembõl sem tudom megítélni, hogy mit is éreztem.
Talán eltökélten ragaszkodik és beletörõdik az ember egy teljesen "más" életbe (akár egyedül) ami aztán persze nem úgy alakul :D.
Bocsánat, hogy ennyi hülyeséget irogattam csak úgy én is elfilozofálgattam az olvasottakon, és le is írtam a gondolataimat.
Lisa
Nincs jelen
#1573 2009-12-11 19:12
- Juni
- Tag
sziasztok!
itt mind a két "tábornak" igaza van! a végleges és az ideiglenes sztómásoknak is!
az hogy ti gigi, bébé és a többiek nehezebben fogadjátok el a helyzetet, mint már említettem nem csodálom. elõször én is ideiglenesen voltam sztómás, és tudom, hogy mit éreztek, 5 hónap után zárták, és nem kellett elfogadnom teljesen mert tudtam hogy ez átmeneti dolog. most lehet, hogy egy kicsit ellentmondásos leszek, de aki ideiglenesen sztómás az NE FOGADJA EL! átmeneti kellemetlenség, csak bírjátok ki, nem sokára túl lesztek rajta! :)
igen... tudom nem könnyû!
amióta végleges sztómám van, a tényt el kellett fogadnom más választás nem lévén ha élni akarok. ebben lisának igaza van, életet kapott! így voltam vele én is, ha élni akarok, akkor ezzel kell élnem. már pedig szeretek élni, magamért a családomért, a szeretteimért! :D
a sztóma nekem is megváltás volt, mert a nap 24 órájából min. 16-ot a mellékhelyiségben töltve éltem. sokszor a kórházban a nõvérek a görcsoldó injekciót is oda hozták, mert nem tudtam kimenni. most már nevetek rajta, de azt hiszem saját magamon nevethetek! .D
amióta sztómás vagyok bárhová elmegyek és nincs autóm én busszal, vonattal közlekedem. ja és lábbal! :D
nem akadályoz szinte semmiben. egy valami azért van: a strandon nem megyek a vízbe, nem úszom, de járok strandra, napozok és pihenek nem zavar már az, hogy én nem megyek lubickolni. :)
hát... az hogy a nõk vagy a férfiak fogadják-e el könnyebben? számomra nehéz kérdés, mert igazán nem is tudom rá a választ. ez is sokban függ ,attól mennyi ideig van kint ill. végleges lesz-e. bár a nõk lelkileg érzékenyebbek lehetnek, a külsõ megjelenés stb.. ez nem hiúság kérdése, mielõtt bármelyik férfi erre reagálna. :)
a társamat, aki a szerelmem, a legjobb barátom, és minden ebben az életemben, így sztómásan ismertem meg, és soha, de soha nem zavarta a sztóma. már valamikor írtam, így elnézést ha ismétlem magam: de számára így vagyok egész a sztómával együtt. ( õ egészséges, hála az égnek!)
nagy vonalakban ennyi lenne!
gigi drága!
"és az ideiglenes sztómásoknak nyugodtan be lehet(ne) fogni, ezt is tudom jól, engem olvasva már páran teljes joggal gondolhatjátok ezt és abszolút nem sértõdöm meg, belátom, hogy nekem egyáltalán nem kéne nyafognom ezen, mert másoknak a lelki világába mász(hat)nak ezek az írások."
nem kell befogni a szátokat, nyugodtam írjátok le(ki), hogy te (ti) hogyan élitek meg ezt, mások így tanulnak belõle akik "új" sztómások lesznek. és hát hová ha nem ide???
erre van ez a topic vagy tévednék?! :D
szép estét mindenkinek! sziasztok!
Nincs jelen
#1574 2009-12-11 19:28
- Lisa
- Tag
Juni! Nem nem tévedsz, és Gigi, dehogy kell befogni, miért is kellene, én sem, törõdnék bele ha lenne egy kis esély is, és várnám a megváltó záró mûtétet.
Dehát nem is azt mondta, hogy be kellene fogni nemde Gigi? :D :D :D (tudom, hogy nem gondolod) szóval én csak azt mondtam, hogy lehet, hogy azért nem írunk mi akik jobban vagyunk itt folyamatosan a fórumon és régebben az oldalon, hogy mennyire is rossz a folytonos felmaródás, vagy a levállás, mert megtanultuk, hogy ezzel együtt kell élni, és kezelni.
Szóval szerintem ez így van és csak ezért írtam.
A tapasztalat cserénél meg nincs jobb a világon.
Juni: miért nem lubickolhatsz ha nem túl indiszkrét a kérdés? Mert sztómával (fõleg nekünk csajoknak) lehet, de akkor biztosan van már más, egy általad említett oka annak, hogy nem lehet...
Szerkesztette: Lisa (2009-12-11 19:28)
Nincs jelen
#1575 2009-12-11 20:04
- sanvito
- Tag
Sziasztok !
Csak pár gondolatot tennék hozzá....
Szerintem ennek a sztóma kérdésnek is vannak fokozatai, nem is fokozatai hanem az elfogadásnak fázisai.
Elõször az emberre rázuhan a sztóma lehetõsége mint egy szörnyû nagy csapás, ami a legtöbb esetben szinte sokkot okoz. (nekem legalább is így volt, azt sem tudtam fiú vagyok-e vagy lány) Ezzel együtt jött a rettenet sírás és depresszió....
Mivel a fájdalmaim elviselhetetlenek voltak, eljutottam egy olyan fázisba, amikor már minden mindegy volt, operáljanak meg, legyen sztóma, legyen, akármi, csak legyen ennek vége már....
A mûtét után a kíváncsiság, hogyan lehet ezzel élni, és megint az elkeseredés, az undor, az az "értékcsökkent" érzés, hogy én most MÁS vagyok mint mások, rokkant vagyok??????
Ezt követte a beletörõdés és a nagyon alapos megtervezése a napjaimnak, a felismerés hogy csak magamra számíthatok, és a technika tökéletesítése hogy minél zökkenõmentesebben menjenek a dolgok, és a felismerés hogy mégis csak LEHET ÉLNI a sztómával !!!!!
Magam részérõl megerõsítést akartam hogy IGEN LEHET ÉS TUDOK ÍGY ÉLNI, NÉZZÉTEK EMBEREK !!!!!! - és visszamentem dolgozni, kõkemény fegyelemmel éltem a napjaimat, szerencsére kevés "balesettel", közben bezsebeltem az elismeréseket a megpróbáltatásokért, ez újabb erõt adott !
Az a véleményem, a fázisokon mindenki keresztül megy, egyéni habitustól függ hogy mennyi ideig marad egy-egy szakaszban !Szerencsés esetben rövidek ezek a szakaszok, és sor kerül a záróra mielõtt ismét hullámvölgy következne.
Összegezve, engem megerõsített a sztómás lét, a mindennapi megpróbáltatások már eltörpülnek, KIBÍRTAM, MEGCSINÁLTAM !!!!!! Ha nagyon depi vagyok, visszagondolok arra hogy miken is mentem keresztül, mit nekem ezután egy rosszindulatú megjegyzés, egy hülye fõnök, és még sorolhatnám !!!!!
(a sztómás nõvér mindig azt mondta a klinikán: szeretgesse, ez is az ön teste)
HÁT ITT VAGYOK !!!!! ÉLEK ! ÚJABB ESÉLYT KAPTAM A SZTÓMÁVAL AZ ÉLETRE ! HÁT ÉLNEM KELL VELE !!!!!
Bocsánat a szájmenésért, talán tudtam valakivel együtt gondolkodni és segíteni.....
Nincs jelen
#1576 2009-12-11 20:57
- Milka
- Tag
Én 31 vagyok. :) 18 évesen lett collitisem, azóta hasmenésem volt idén májusig.
Azt se tudtam milyen egy stoma, lesz hát lesz, nem is akartam tudni. Azt hittem, hogy odaraknak egy mûanyag csatlakozót mint egy kupak, aztán néha meg kell csapolni. :D Aztán barátnõm megnézte guglin és mondta, hogy nem is olyan vészes, nézzem meg nyugodtan. Megnéztem és áááááááááá, na neeeeeee. :D
Engem a mûtét rémített meg, hogy teljes hosszában felvágnak, és mi van ha nem forr össze rendesen, vagy késõbb elszakad ott. Hogy fogok edzni így?
Na meg ugye még ott volt (volt?) a rosszindulatú rák is, amit soha nem akartam hallani.
Szerkesztette: Milka (2009-12-11 21:00)
Nincs jelen
#1577 2009-12-12 12:50
- Juni
- Tag
sziasztok! :)
jó olvasni titeket, mert olyan gondolatokat is leírtok ami bennem is megvan, de vagy nem tudom néha kifejezni az érzelmeimet, vagy el felejtem leírni :) ( öregszem, nincs mese!)
itt mindenki büszke lehet magára, mert meg mutatjuk magunknak a családnak és a világnak is, hogy lehet és érdemes így is élni!!!
az ön értékelésemmel és magammal nagyon nem volt soha bajom, lelkileg kiegyensúlyozott voltam. és ebben a sztóma sem zavart meg, elfogadtam, hogy ez van és kész. de.... ha valakivel együtt élsz, és szereted, ezért hagy el, na akkor kezdõdött az önbizalom hiánya! addig nem zavart, hogy sztómás vagyok, de onnantól fogva, már nem éreztem magam teljes értékû embernek, ami egy nagy baromság volt részemrõl! persze utólag már okos az ember lánya! :)
a szüleim voltak azok akkor, akik sokat segítettek lelkileg és fizikailag talpra állni. soha, de soha nem fogom nekik tudni ezt vissza adni, örök hálám érte!
amikor megismertem a mostani páromat, õ volt még aki rengeteget adott szeretetben és abban, hogy újra legyen önbizalmam, és teljes embernek érezzem magam! soha nem engedte, hogy magamba forduljak, mindig kitalált valamit amivel kihozott a mély pontokról. nem volt, és nincs könnyû dolga velem idõnként. :)
mindig azt mondja, hogy legyek büszke magamra, mert itt vagyok és szeretek és akarok élni!
és BÜSZKE VAGYOK MAGAMRA!!!
Sanvitonak igaza van abban, hogy azok után amiken keresztül mentünk, a kicsinyes dolgok már nem számítanak. már nem akadok fent apró dolgokon, ki mit mond, tesz. ( bár azelõtt sem nagyon izgatott)
sok minden átértékelõdött bennem.
igaz, hogy minden rosszban van valami jó, hát nekem a jó az volt, hogy megtanultam sok mindent másképpen nézni, és értékelni az életet.
jó hétvégét! sziasztok!
Szerkesztette: Juni (2009-12-12 12:51)
Nincs jelen
#1578 2009-12-12 17:24
- Reménykedõk
- Tag
Sziasztok!
Olvasva soraitokat, eszembe jutott, szegény Komlós aki a Mikroszkóp szinpad direktora volt. Egy müsorának
a cime: Az érem harmadik oldala. Ez nagyon igaz, mert nem kettõ van neki, hát van egy kis pereme is, és az
is hozzá tartozik. Hát az vagyunk mi, a betegek hozzátartozói. Tiszta szívembõl megértem, a sztomás betegeket,
ha véglegesen ezzel kell élniük, vagy ideiglenesen. Nagy baj ez, de senki nem tudja mi van a pakliban. Fáj a lel-
kem, a sok fiatalért, pláne ha úgy éli meg, hogy Õ nem ér annyit mindt a többi ember. Az élet nehézségeit, min-
denki másként éli át, van aki többet elbír, van ki kevesebbet. Mikor elöször mondta a doki, hogy férjemnek elkell
távolítani a vastagbelet, mert már annyi fekély, szükület van rajta, szinte megsem hallotam. Mindha az ember
minden zsigere, az agya tiltakozna a rossz dolgok ellen. Nem is mondtam meg a Férjemnek, úgy gondoltam, ez
nem az én feladatom. Aztán csak elmondta a doki a Férjemnek, aki bele ment a mûtétbe hála Istennek, mert
élni akart. Volt hogy elbizonytalanodott, mûtét, nem mûtét. Akkor már kértem, ne hagyj itt, mindenben melleted
vagyok, bármi lesz is. 25 év colitisz, Agyrém volt. A vastagbél eltávolítás nagy mûtét, de örültünk, hogy nincs
többé colitisz. A sztómával is megkínlódtunk, mindt közületek mindenki. Biztos úgy müködik a dolog, ha tudja
valaki, hogy neki egy végleges sztomája van, arra áll be teste-lelke, ha nem, alig várja, hogy megszabaduljon
tõle. Minden betegség rossz. Ez, amivel Ti szenvedtek, nagyon EMBERT próbáló. Fejet hajtok mindnyájatok elõtt.
Aztán ugye mi, a harmadik oldal: A szivem sokszor majdnem leszakadt, annyira sajnáltam a Férjemet. Hányszor
kívántam nagyon õszintén mondom, bárcsak átvehetném tõle, ezt a nyavaját. Istenem, mennyi rossz volt már.
Egy vastag könyvet lehetne írni belõle. A nagy mûtét után 4 hónappal megvolt a záró mûtét. Persze láttam szeg-
énykémen, hogy lelékben kicsit felszabadult, de azt tudomásul vettük, hogy a vastagbél hiányában azért más az
élet. Biztos jobb lesz majd idõvel, mikor a szervezet megszokja, hogy egy szerv nincs. Szegénykém, sokszor
elmondta, hogy milyen hálás nekem. De hiszen ez fordítva is történhetett volna, és biztos Õ is megtenne, min-
den Tõle telhetõt. Édes Juni, a sztomád csak ürügy lehetett a volt párodnak. Ha valakit igazán szeretünk, akkor
azt úgy fogadjuk el ahogy van. Ne sajnáld. Megsem érdemelt Téged.
Mindnyájatoknak sok erõt, minél több egészséget kívánok. Õszinte szeretettel:Reménykedõk
Nincs jelen
#1579 2009-12-12 18:44
- Juni
- Tag
kedves reménykedõk! :D
igen tudom, hogy igazad van, és nem is sajnálom egy percig sem, mert ha valóban szeretett volna, akkor nem hagy el.
de ennek így kellett lennie, mert már tudom, nem õ volt az az ember, akit nekem rendelt az ég! :)
teljesen mindegy, hogy beteg vagyok vagy nem, úgyis vége lett volna, mert a mostani párom az aki a nagy Õ!
nektek pedig nagyon örülök, és hosszú boldog életet kívánok, a férjednek pedig mielõbbi gyógyulást és jó egészséget!
jó estét mindenkinek!
sziasztok!
Szerkesztette: Juni (2009-12-12 18:45)
Nincs jelen
#1580 2009-12-12 19:04
- lacko
- Tag
Sziasztok!
Kicsit több mint egy hete én is a sztómával élõk közé kerültem. Igaz, csak ideiglenes de már nagyon várom hogy visszazárják. :)
Még nem igazán sikerült hozzászokni, fõleg hogy fáj is még a hasam a mûtét után eléggé, de annyira nem vészes. Fõleg a látvány az, amihez még nem szoktam hozzá, szóval nem tartozik a zsákcsere a kedvenc idõtöltésem közé.
No de csak pár hónapot kell remélhetõleg kibírni aztán mehet minden vissza a régibe.
Nincs jelen
#1581 2009-12-12 19:09
- Juni
- Tag
üdv itt lacko! :)
bár ne itt kellet volna köszönteni téged, de ha már így alakult, akkor isten hozott köztünk! :)
az, hogy még a látvány zavar, ez természetes, szerintem ezzel mindenki így volt elõször. még tényleg nagyon friss a dolog, pihenj sokat, gyógyulgassál!
szia!
Nincs jelen
#1582 2009-12-12 21:18
- Ede
- Tag
Sziasztok!
Már megint úgy írok ide, hogy semmi közöm az egészhez... mégis, hagy mondjam el, hogy a lefolytatott párbeszédetek egészen könnyekig meghatott, és igazi, õszinte érzéseket mutató szavakat írtatok le.
Lacko, hidd el, ha ezeket a gyönyörû Embereket beavatod a gondolataidba, mindig fogsz találni a lehetõségekhez képest segítséget. (Persze, ez a fórum más részeire és más embereire is igaz, de most e beszélgetésfolyam ragadott meg nagyon.)
Nincs jelen
#1583 2009-12-12 21:29
- Geo73
- Tag
Juni, Gigi, Lisa, Reménykedõk,
nagyon sokat jelent, hogy megosztjátok itt idõrõl idõre a tapasztalataitokat, érzéseiteket, erõtöket, fájdalmaitokat. Elsõsorban az, ahogy megmutatjátok azt, hogy az egy "tanulási" folyamat, amíg megtalálja az ember a kapaszkodókat, és kialakítja, újra felépíti a mindennapjait. Azt, hogy nem lesz egy ilyen mûtét után kevesebb, vagy több, hanem más lesz az élet, még ha ez a legnehezebb is. Ti a segítségetekkel olyan irányt tudtok mutatni, amivel fel tud oldódni valamelyest az a feszültség, ami óhatatlanul kialakul azoknál, akik még a mûtét elõtt állnak, vagy "kezdõ" sztómások. Ez pedig elég nagy dolog.
Jó egészséget kívánok Nektek, meg persze a többieknek is, akik segítõ szándékkal itt megjelennek, és önzõ módon azt kívánom, hogy legyetek továbbra is ilyen aktívak :) (Nemcsak itt a fórumon persze!!!)
Nincs jelen
#1584 2009-12-13 01:46
- Milka
- Tag
Hát, hogy megtörjön ez az idilli hangulat, most elmondom, hogy jártam a héten.
Vasárnap arra ébredtem, hogy ajj langyos, pfff, ráfeküdtem a csatra, pont a nyitojára. El tudjátok képzelni.
Az elõbb jöttem haza, telefonáltam, csuktam be a kaput. Beszélgetés közben nézem a földet, és megláttam egy csatot. Hogy kerülhetett az ide? Telefonálok tovább, de megint megakadt rajta a szemem. Mit keres egy zacskózáró csat az udavar közepén? Kezdett gyanús lenni a dolog. Lenézek, nincs a zacsin csat. Gagya, cipõ, KO.
Nincs jelen
#1585 2009-12-13 10:23
- lacko
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm az üdvözlõ hozzászólásokat! :)
Azt hiszem a nagy lelki letargián már túl vagyok, szerencsére csak két napig tartott nem sokkal a mûtét után. Lehet hogy lesz még ilyen, de nem félek tõle mert hamar túl leszek azon is.
Kissé talán viccessnek hangozhat, de amikor elöször megnéztem úgy rendesen ezt a sztómát, elájultam. :) Nem nagyon bírom én a vért meg a belsõségeket meg ilyeneket. Ezért is vagyok inkább programozó és nem sebész. :) Aztán az elsõ önálló zacsi cserénél már csak leizzadtam, azóta nincs nagy baj. Szerencsére elég jó a tûrõképességem.
Kiültették a vastagbelemet is nyáksipolyként, had tolhassam két oldalról a salofalkot. Ezt a likat még nem néztem meg, egyenlõre nem volt bátorságom hozzá. Majd a varratszedésnél... :)
A legnagyobb problémám jelenleg a zsák helyes felhelyezésével van. Az a baj hogy én augusztus óta 30kg fogytam, amikor a mûtét miatt feküdtem a kórházban akkor kb. 10-et. Elég pocakos (120kb-os) gyerek voltam, és most ez a sztóma a sok fogyás miatt egy kis gödörben van. Így nem egyszer sikerült úgy felrakni a zsákot hogy tartósan ott is maradjon. Kaptam pasztát is ami elvileg erre jó, de még nem igazán sikerült 100%-ig kitapasztalni a helyes használatot. De lassan ráérzek erre is. Mindenesetre hozzám dobtak 150 zsákot és 3-6 hónapig kell csak a sztóma, szóval el lehet rontani egy-két alkalommal. :)
Minden esetre nem vagyok nagyon összezuhanva. Úgy gondolom hogy ez csak egy ideiglenes kellemetlen állapot, ami arra szolgál hogy késõbb sokkal jobb legyen.
Nincs jelen
#1586 2009-12-13 18:21
- Andi
- Tag
Sziasztok!
Régen jártam erre... Sajnos ismét kórházban voltam. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy esetleg van-e köztetek olyan, aki hasonlóan járt, mint én. Szóval az történt még nov. 30-án, hogy leállt a bélmûködésem, nem jött több mint fél napig semmi a sztómából... Ezek után beszéltem dokival, aki azt mondta, hogy sok folyadék, ha a gázok távoznak, akkor nincs baj, de ha az sem akkor be a kórházba. Éjjel egyre rosszabbul éreztem magam, görcsöltem, nagyon feszült a hasam, fájt a sztómám, majd hányni kezdtem. Elindultunk a férjemmel a kórházba(ami 90 km-re van tõlünk). Megvizsgáltak, rtg, ultrahang stb... Majd beledugtak a sztómámba egy katétert és kb. 300 ml vékonybél tartalmat engedtek le. Nem kaja okozta, hanem állítólag a belek "lustasága". Ez még két napig így ment a kórházban, hogy semmi nem jött magától, csak ha katéterezték. 1. nap csak infúziót kaptam,másnap már fogyaszthattam kicsi folyadékot, köv. nap már enni kaptam. Aztán beindult a bélmûködés és jött minden újra. Ezután két nap múlva megismétlõdött minden, újra leállt, újabb katéterezés, de akkor csak 1 napig és újraindult minden. Emiatt ismét 10 napot kórházban töltöttem. Most úgy engedtek haza, hogy kaptam katétert is, ha baj van itthon, akkor magamnak csinálom. Most tegnap megint nem akart jönni semmi, így este katéterrel leengedtem, de aztán éjjel többször is ürült magától, ill. ma reggel is. Viszont a mai nap folyamán 2x is katétereznem kellett, mert feszült és nem jött semmi. Azt mondták az orvosok, hogy colitiseseknél sajnos ez elõfordul. Veletek történt ilyesmi?
Holnap mennem kell vissza kontrollra, nem tudom mit mond az orvos. Azon is gondolkodtak, hogy megcsinálják a sztómazárómat, mert utána minden helyre szokott állni ilyen téren, de ugye jön a karácsony, emiatt már csak jan. legelején lehet róla szó. De addig még 3 hét van, és szerintem ez a katéteres módszer nem a legjobb... A sztómazáró elõtt még megnézik endoszkóppal a varratsort a pouch-on.
Ha esetleg valakinek voltak hasonló problémái, mint nekem, kérem írjon!
Köszönöm.
Nincs jelen
#1587 2009-12-13 20:20
- Reménykedõk
- Tag
Édes kis Andika!
Szomorúan olvastam leveledet. Nagyon Veled érzek, és õszintén remélem, hogy a doki-bácsik megtalálják
minél hamarabb a legjobb megoldást. Sokat gondolunk Rád:Reménykedõk
Nincs jelen
#1588 2009-12-13 21:00
- Geo73
- Tag
Andi, én is szorítok, hogy ne legyen baj!!! Nem tudom, hogy milyenek az orvosaid, és persze azt is tudom, hogy a mûtétek így karácsony elõtt nagyjából mostanában leállnak, és csak jövõ év elején indulnak újra, de orvosi felügyelet nélkül 3 hétig katéterezni magad szerintem sem a legjobb megoldás. Ha holnap visszamész, akkor ezt tisztázd az orvossal, mert ez elég komoly dolog.
Jobbulást Neked!!
Nincs jelen
#1589 2009-12-13 21:14
- lacko
- Tag
Nekem elég friss a sztómám, alig több mint egy hetes így bizony nekem is vannak még problémáim a bélmûködésemmel. Ma kb. délután 4ig nem jött belõle szinte semmit és nekem is baromira feszített. Aztán fogtam magam, elmentem és sétáltam fél órát. Nem sokkal miután hazaértem, megindult elég rendesen. Nem is tudom hányszor ürítettem azóta...
Egyébként naponta kb. hányszor kéne megtellnie a zsáknak?
A sebem meg úgy elkezdett váladékozni hogy be kellett mennem a sebészetre. Jó sok anyagot nyomott ki belõle a doki... :)
Szerkesztette: lacko (2009-12-13 21:15)
Nincs jelen
#1590 2009-12-13 22:07
- Kolibri
- Tag
hát az enyém meg folyamatosan gyogyulni akar és össze nõni mindennap megy a tágitás de naprol napra nehezebben megy bele a kisujjam nem tom meddig lehet ezt is csinálni
Andi nem ajánlották a cerukált? ez egy bél és gyomor mozgató tabletta ill hányinger ellen is van egyben
én a 8 mütétembõl 2 voltam intenziven kb 1-1 napot azt vissz aaz osztályra most nyáron 8 hétig voltam bent iszonyat volt agusztus 31 jöttem haza alig 40 kgsan most azóta van rajtam több mint 12.5 kg de sok melo van mögötte értem ezt a zabálásra szószerint most vagyok 52.5
Szerkesztette: Kolibri (2009-12-13 22:16)
Nincs jelen
#1591 2009-12-14 06:35
- Juni
- Tag
sziasztok!
Andi kedves! furcsállom ezt a katéteres megoldást, bár én crohnos vagyok, de ilyen esetekben valóban a cellucalt alkalmazzák. kolibrinek ebben igaza van, ez gyomor és bélmozgató tabletta, én is szedtem az egyes mûtéteim után. én rákérdeznék az orvosoktól.
a séta is jó ötlet, köztudott ha mozogsz akkor a bélmûködés is könnyebben megindul.
lackó! hogy hányszor kell menni üríteni? ez változó,mindenkinél, attól is függ hogy milyen sztómád van. (bár vissza olvasva: vékonybél sztómád van, ha jól sejtem) az, hogy mit eszel, mennyit iszol stb... illetve hogy mióta van kint.
mivel te még nagyon friss sztómás vagy és most alakul át az bélmûködésed a mûtét után, megjósolni sem lehet mennyit kell menni üríteni.
engem nem izgat hogy mennyit kell mennem üríteni, én eszek és iszok amennyit csak lehet, és a diétám megenged. (persze ehhez a crohnomnak nyugiban kell lennie)
kedves Geo, és Ede! nektek pedig köszönet! :D (tudjátok miért! :) )
szép napot mindenkinek!
puszi
Nincs jelen
#1592 2009-12-14 07:43
- sanvito
- Tag
Szia Lackó !
Nekem a paraffin olaj jött be, néha (vagy ha olyat ettem amit túl töménynek ítéltem) evés után 1 ek.
Ez ment sok hónapig, a sebészem ajánlotta, egyszer fel is hívtam már otthonról a klinkát hogy mit tegyek, ez elég kíméletes módszer volt.
Gondmentes napokat !
Nincs jelen
#1593 2009-12-14 08:51
- én
- Tag
lacko! Off Végül ki mûtött meg téged, ha meg szabad kérdeznem?
Reménykedõk! Hogy van a férjed? On
Szerkesztette: én (2009-12-14 08:52)
Nincs jelen
#1594 2009-12-14 09:03
- lacko
- Tag
Sziasztok!
Kösz a jó tippeket, nekem a kórházban a bélmozgató bogyótól indult be rendesen a mûködés, lehet ma elmegyek szakrendelésre és iratok fel, ha esetleg újra lenne valami probléma. Olajat még nem próbáltam, azzal csak a gyomorszondánál találkoztam (hû de rossz is volt az...), de ha nem jön be a tabletta akkor kipróbálom azt is. Mindenesetre most mûködik rendesen, éjjel 5x keltem fel mert tele lett a zsák és ma reggel is elég aktív a bélmûködés. Egyenlõre úgy néz ki hogy a megfelelõ mennyiségû mozgás életben tartja a beleket. :)
én! Budapesten mûtöttek az AEK-ban. Dr. Iványi és Dr. Lestár páros nyúzott jó 3-4 órán keresztûl.
Nincs jelen
#1595 2009-12-14 09:13
- Reménykedõk
- Tag
Kedves Én!
Kösszönöm az érdeklõdést. Sokkal-sokkal jobban van a férjem, mindt a colitisszal volt.
A colitisszel ellentében, itt a délelõtti órák jobbak, aztán délután, az evéstõl függetlenül,
többet kell látogatni, a legkisebb helyiséget. Azt mondja a doki-bácsi, ez szihés dolog is,
mert míg a colitisz kínozta, ha menni kellett, akkor rögtön, mert baj volt ha nem. Ez azért
rögzült a tudatban, és idõ kell hozzá, meg ez is megoldódik. Örülök neki, hogy idáig már
eljutottunk. Szép napot Mindenkinek:Reménykedõk
Nincs jelen
#1596 2009-12-14 10:04
- Lisa
- Tag
Sziasztok Mindnekinek!
Lackó, üdv. a sztómások , ideiglenes sztómások táborában. Visszaolvasgatni mindig érdemes fõleg ezt a topicot, mert már szinte mindenrõl volt szó, jó pár év alatt.
Sanvito: már hiányoztál, örülök, hogy jól vagy, és a hálád megmarad örökre, hogy így alakult a sorsod, vagyis, hogy túl élted. Itt természetesen magamra is gondoltam.
Geo: igen azt hiszem tudod, hogy számíthatsz Mindnekire a jövõre nézve, és a privit se felejtsd el.
Juni: õszinte elismerésem, hogy fel tudtad dolgozni azt, hogy a "Párod" elhagyott. Volt erõd újra kezdeni.
Gigi: olvasom, hogy húzódik a mûtét (ha nem bánod, hogy írok) sajnálom, de remélem azért van elég erõd, és kitarásod annak reményében, hogy LESZ ZÁRÓ! Szerintem a mûtét meg a sztómás elét "után" közben, ez biztosan már erõt adhat.
Andi: hála Istennek nem voltak gondjaim elakadással (párszor, de az kaja miatt volt, akor folyadékkal sikerült elhajtanom magamtól a dolgokat). Kívánom, hogy találjanak rá megoldást, ne kelljen folyamatosan katéterezni.
Reménykedõk: tényleg nagyon jó, hogy láthajtuk egy hozzátartozó érzésiet és nehézségeit.
Én a magam részérõl tapasztalom szint úgy nap mint nap, bár nem sztóma ügyben, de Párom egyáltalán nem mondható inaktívnak, és rengetegszer kívánom (annak ellenére, hogymár átéltem), hogy bár átvehetném a fájdalmait, a rossz érzéseit.
Kérlek ne haragudjatok, hogy külön-külön írtam Mindnekinek tudom nem szokás (persze, hogy tudom 3. éve vagyok itt), de a hétvégén elmaradtam egy kicsit most tudtam reagálni, mert azt viszont szerettem volna.
Csak továbbra is azt tudom (tudjuk) mondnia egymásnak, hogy KITARTÁST , TÜRELMET és sok sok ERÕT, bízva a pozitív alakulásokban!!!
Üdv.: Lisa
Nincs jelen
#1597 2009-12-14 10:07
- Zolee25
- Tag
Õszintén nem is tudom mit is irhatnék.....de azért megprobálom.
Nem nagyon olvasgattam ezt a topicot eddig de mondom most kicsit jobban vagyok szánok rá idõt.
Télleg fogalmam nincs mit is szólhatnék ehezz hozzá csak annyit tudok mondani hogy nagyon nagyon tisztellek benneteket ezért hogy még mindig itt vagytok és ilyen optimistán látjátok a dolgaitokat.
Sõt még a hozzászólások többségében jo pár poén is elcsattant jot mosolyogtam rajta :)
De jó ezt látni hogy ilyen vidám emberek tudtatok maradni ennyi huzavona ellenére.Teljes elismerésem,és tiszteletem irányotokba.
És minden jót sok erõt és minden pozitívumot kivánok.
Nincs jelen
#1598 2009-12-14 10:21
- lacko
- Tag
Egy kis hasi tasi nem dönt minket le, ahhoz több kell. :)
Nincs jelen
#1599 2009-12-14 10:39
- Juni
- Tag
Reménykedõk!
Örülök, hogy a férjed már sokkal jobban van! :) tolmácsold neki jó kívánságainkat!
lackó! jó kezekben voltál! :) engem is egy párszor a Lestár tanár úr operált.
lisa! köszönöm!
persze, hogy volt erõm újra kezdeni! az élet nem állt meg, ott volt, és van a családom akikért mindent érdemes mindig újrakezdeni! :)
Nincs jelen
#1600 2009-12-14 11:10
- Andi
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a jótanácsokat.
Most értem haza dokitól. Közben reggel beindult magától minden.
A Cerucalt szedem már kb. 2 hete, paraffint is szoktam néha fogyasztani, és sétálgatok is, de lehet, hogy még többet fogok majd. Az orvos azt mondta, hogy 1-2 napos leállás esetén ez a katéteres dolog belefér, de ha hosszabb ideig gond lenne, akkor menni kell a kórházba. De az a tapasztalatom, hogy max. 2 napig tart nálam ez a dolog és utána minden visszaáll a régi kerékvágásba. Bízom benne, hogy most már minden rendben lesz.
Jövõ hét hétfõn még kontroll. Utána már csak 2 hét és ha rendben van a varratsor a pouch-on, akkor sztómazárás.
Üdv. mindenkinek: Andi
Nincs jelen