#1101 2009-11-05 15:07

pötyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Esetleg vizhajtó teát (csalán stb...) igyál Bucika75 ez kiméletesssebbb mint a tabletta, és legalább félévente veseultrahangot ajánlok vesekõ ellen.
Tünetmentes szép telet mindenkinek!    ;)

Nincs jelen

 

#1102 2009-11-05 17:48

katica80
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!
Kata vagyok. Hetek óta követem a régi és új hozzászólásokat,tapasztalatokat, érdekességeke... stb.
Nehezen szántam rá magam,hogy írjak Nektek,mert annyira egységes és kerek egészet alkottok,hogy nem voltam biztos benne,hogy esetleg én is beletartozhatok ebbe az igazi "jóban-rosszban" közösségbe. Nekem nemrég derült ki a cronh betegség,és igazából sok mindenben tanácstalan vagyok. Ráadásul a párom is beteg (sclerosis multiplex)és így duplán nem könnyû,mert nekem Õ az elsõ. Szóval szeretnék közétek tartozni,ha lehet...


:-)))


Köszönöm!

Nincs jelen

 

#1103 2009-11-05 18:24

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

katica80! Isten hozott minálunk. Érezd jól magad! Ide mindenki jöhet, akinek problémája van, amennyit tudunk segítünk. Bátran olvass és kérdezz!

Nincs jelen

 

#1104 2009-11-05 18:40

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Katica80! Szeretettel üdvözöllek itt a fórumon! Itt rengeteg információval gazdagodhatsz, de mindig csak a számodra hasznosakat érdemes megjegyezni! A betegség is mindenkinél másképp alakul, nincs két egyforma eset, csak hasonló! Az optimista hozzáállás, és a jó kedély sokat segíthet! Tedd fel kérdésiedet, ha tudunk segítünk! Itt mindig van, aki válaszol!:) Párodnak is jobbulást kívánok!
Már közénk is tartozol!!:) Minden jót kívánok!
Márti

Nincs jelen

 

#1105 2009-11-05 19:25

bucika75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!Köszi a tanácsokat!:) Elmentem dokihoz és tényleg kaptam vízhajtót, keveset és ha ürül még kevesebbet kell szedni. Szerencsére nem trombózis gyanus vagyok. A csalántea jó ötlet köszönöm, jobban örülnék ha hosszútávon inkább természetes gyógymódot használnék. Így is sok gyógyszert szedek.
Én is új vagyok itt, de nagyon kedvesek vagytok hogy válaszoltok. Biztos lesz még kérdesem hozzátok, hisz ahogy olvasom nagyon profi tapasztalt emberek vannak itt!
Szép estét mindenkinek!!!:)

Nincs jelen

 

#1106 2009-11-05 19:41

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Hát bucika75 tudod, ebben a témában nem olyan nagy öröm tapasztaltnak lenni. Én inkább lennék tudatlan!

Nincs jelen

 

#1107 2009-11-05 20:12

katica80
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

:)
Igazán köszönöm! Nagyon sokat jelent ez nekem!!!
Köszönjük a jó kívánságokat!
Mindenkinek jó egészséget!

Nincs jelen

 

#1108 2009-11-05 21:14

cristobal
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok! Én kedden tudtam meg hogy colitis ulcerosam van. A tükrözés után biztosra mondták, bár még szövettani eredmény nincs. Viszont azon kívül, hogy három receptet a kezembe nyomtak, semmit nem mondtak. Se azt, hogy diétázzak vagy ne, mikor hatnak a gyógyszerek, mivel jár ez stb. pedig lettek volna kérdéseim, így ezeket tõletek szeetném megkérdezni. Felírtak napi 3x1 xalazin tablettát meg 2x1 kúpot és Normix-ot (de már szeetem egy adag Kliont és Normixot míg nem tudták mi bajom). Mire kell számítanom, mikor hat a gyógyszer? Nem alegsúlyosabb colitisem van, hanem csak enyhe. (végbél, vastagbél alsó szakasza.) Érdemes diétáznom, vagy míg nem mondja az orvos addig ne? Joghurtot pl lehet enni? Vitamint, probiotikumot szedjek? Nagyon köszönöm elõre is!

Nincs jelen

 

#1109 2009-11-05 23:00

c.zsolt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Udv mindenkinek.

Tortenetem azthiszem tobb mint tanusagos lehet a kedves olvasok szamara, kar hogy ezt a forumot foleg csak Crohnosok olvassak, hiszen foleg az eleje es a kezdeti tunetek erdekesek.

Ma volt az eddigi csucspontja a kalvariamnak, ami kovetkezteben a tisztelt orvos ur megallapitotta hogy ez "akkora crohn mint egy haz - de majd a szovettan is alatamasztja". De errõl kicsit késõbb, kezdjük a kezdetekkel.

Tunet 1 kezdete:
A történet valamikor 2007 nyarán kezdõdik (vagyis kezdõdjön ekkor, mert itt romlott el minden), amikor is lábamba lesugarzo fajdalom lepett fel. Eleinte enyhen, de tel kozepere annyira sulyos lett hogy a felkeles is iszonyat fajdalmakba kerult. Sajnos keson, de elmentem haziorvoshoz, aki aztmondta isiász, usszak és mozogjak tobbet (rengeteget ultem/ulok gep elott). Igy hat 2008 elejen elkezdtem aktivan hetente akar tobbszor is uszodaba jarni, bar kisebb nagyobb kihagyasokkal - amikor jobban lettem nem mentem, ha rosszra fordult es fajt ujra elneztem parszor; hiba volt felvalrol venni, azt gondoltam igy sikerulhet helyrehozni. Habar javult az allapotom, nem fajt annyira, meg is szunt, de egyebb izuleti es izom fajdalmak jelentkeztek, foleg felsotestben bizonyos mozgasokra beszurt, stb. Nem annyira kellemetlen es fajdalmas, de mindenkepp idegesito.

Tunet 2 kezdete:
2008 nyarán a vegbelnyilasom kornyeken egy nyomasra erzekeny es gennyedzo valami alakult ki, ami az ido elorehaladtaval egyre rosszabb es rosszabb lett. Tapasztalatlan naiv emberkent azthittem aranyer ami minden 2. embernek van..., de a helyzet romlasaval inkabb haziorvoshoz fordultam, aki beutalt egy korhazba, ahol a mélyen tisztelt doktor úr a "nyomásra érzékeny" és "váladékozik" szavakbol PLUSZ a szemre es kezrevetelezesbol azt allapitotta meg hogy "biztos borkemenyedes és az aranyer gennyedzik". Kicsit megnyugodtam, elhittem neki, es javaslatara kamillas ulofurdovel probaltam csokkenteni a probleman, ami nemhogy csokkent volna de tovabb nott, igy 2 het utan elkezdtem gyanakodni es az elmondott szavakat a googlebe megfeleloen beirva es utanajarva mert nagyon nagyon biztosra mehettem hogy ez egy vegbeltalyog. Ekkor mar olyan szinten volt a dolog, hogy erõsen kurvaanyaztam az orvost aki ennyire hanyag volt és kb. itt alakult ki bennem a gondolat hogy állami intezmenybe amig lehet en a labamat be nem teszem. Na eppen ezert egy maganklinikat kerestem fel a problemammal, akik nagyon ugyesen meg is oldottak egy egyszeru kis egynapos mutet kereteben a dolgot. Pontosabban csak azthittem...

Tunet 1 folytatasa: 2009 ben tovabbra is jartam uszni, bar az ev elejen ez elhanyagolodott es inkabb jogaban probaltam meglelni a regi enemet, keves sikerrel, de az elvegzett feladatok megis sokat hoztak vissza, nem voltak fajdalmaim, de hajlekonysagom tovabbra sincs. Nyarra sajnos elegge leromlott az allapotom, felso testi fajdalmak sok iranybol es igazabol nem ertettem a miertjet...nagyjabol itt fogalmazodott meg bennem a dolog hogy ez egyedul nem fog menni, kell valami kulso segitseg, mert ez igy nevetseges, vicc, 0, ha ez csakis valami komolyabb betegseg lehet mert mar igy is 3x tobbet mozgok mint egy atlag ember (aki ugye semennyit nem sportol).

Tunet 2 folytatasa: sajnos a tályog mutetek gyogyulasa sosem volt 100% és nálam sem. Sipoly nyilas maradt hatra, amibol egy begyulladva maradt teruletrol genny urult 2 iranyba. Ezt 1 honapja sikeresen meg is mutottek, en az azota megismert informaciok birtokaban messze nem vagyok biztos a gyogyulasban.

Azota megismert informaciok:
Szoval a mozgasszervi panaszaimmal eloszor egy kis ceget kerestem meg, akik specialis tornat tanitanak be es vegeztetnek a jobbulni vagyokkal, ott tunt fel a kedves holgynek, hogy iszonyat merev vagyok es el kene mennem egy reumatologushoz hogy megvizsgaljanak nem-e Becterew-korban szenvedek-e.

Igy tortent, felkerestem egy reumatologust - szigoruan nem állami intézményben. Szepen elmondtam amit el kell, talyog, sipoly, 68kg volt top, 65 volt tavaly, most 60nal kuzdok (186cmrel) - gondolom a mozgashiany miatt elvesztett viz - en naiv. Aki szépen a protokoll szerint nagylabor, felsotesti rontgen vizsgalatra kuldott. A laboreredmeny iszonyat durva kepet mutatott, oriasi sullyedes, verszegenyseg, vashiany, az ertekek tobb mint fele a referencia erteken kivul volt. Fasza.
A rontgen is tobb gyulladast bizonyitott, de meg kellett egy csontizotop vizsgalat, ami par het alatt meg is lett: 2 oldali sacroileitis (azt hiszem igy irjak). Ami a tisztelt doktornonek elegendo is volt hogy kimondja amit ki kell:
spondylartritis áll a betegsegem hattereben.

Gondolnad hogy Crohnos forumban akkor mit keresek ?

Durva mi?

Szoval spondylartritis. MR háti/medence vizsgálat. A verben levo (11-12 a 0 helyett) vizelet miatt urologus doktorhoz kuld, ujabb vizelet vizsgalatok - jelenleg is varjuk az eredmenyt. Az urologus hasi ultrahangra kuld, ahol a terminalis ileumnak megfelelo acut gyulladast lel. Felso testi beszuro fajdalmak miatt biztos ami biztos egy belgyogyaszhoz - EKG minden rendben. Es a sipoly miatt egy gasztro enterologushoz. Megjegyzem hala anak hogy ez nem allami intezmeny mind 1 nap alatt zajlott le, ami kiraly. Na es itt jon szembe a Crohn, a tisztelt doktor ur osszerakja hogy tályog + sipoly + izulet + fogyás remek okot ad egy tukrozesre. alulrol.

Namost mint latni lehet fent, vekony alkat vagyok, valami kabito injekciot kaptam, ami SEMMIT nem ert; amikor a vekonybelhez ert a vakond, 3-4 percig olyan szinten gorcsolt a hasam hogy ajulas hataran voltam es mar azon gondolkoztam hogy konyorogjek hogy szedje ki mert nem birom tovabb es elajulok. Szoval durva, nem erre szamitottam, meg egyszer ebren ezt nem csinalom vegig az 110%. Ez volt ma, es ennek a hatasara ereztem ugy hogy ki kell irni magambol a dolgot.

Namost feltennek par kerdest, remelem par tapasztaltabb ember segit nekem megnyugodi:
- A doktor elso szava az volt hogy ezt operalni kellene mivel a gyulladas ott akkora hogy a "lumen beszukult, az endoscope altal nem passolhato". Azaz ha jol ertem egy fasza vekonybelszukuletem is van, amit ki kene vagni es lejjebb hozni az egesz bagazst. Na egy ilyen mutetrol valaki meselhetne.

- Mit egyek? Nekem igazabol a legtobb etel jol esik, nem vagyok etvagytalan, nincsen hasmenesem, viszonylag rendezett a szekletem, csak figyelnem kell hogy megfelelo mennyisegu folyadekot vigyek be. Elvileg a szukolet miatt rostos etelt nem szabad mert elzarodast okozhat ami nagyon nagyon durva? Errol valaki tudna nekem meselni ? Igazabol most valami dietas etrendet probalok kiokoskodni egy kis tajekoztato fuzet alapjan, ami semmi konkretat nem mond.

- Ezek a szteroidos gyulladascsokkentok...nem szeretem a gyogyszereket de aztmondja a doki hogy muszaj es igazabol elhiszem neki. Szoval a lenyeg: mi van ha nem hasznal? (akkor johet a bio kezeles majd mutet ha az sem? Meddig lehet ezeket gyomorkarosodas nelkul szedni - habar gyomorvedo gyogyszert is szedek melle?

Tovabba barmilyen etkezesi, eletviteli tanacsot nagyon szivesen fogadok. Elnezest a hosszu szovegert, nemtudom ki olvassa ezt el egyaltalan, bizok benne hogy minel tobben, mert szerintem nagyon tanusagos...

Nincs jelen

 

#1110 2009-11-06 06:31

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Kedves Zsolt!
Nagyon kemény elsõ olvasatra de általában ez ilyen szokott lenni.Nem vagy egyedül az esettel.Engem is mûtöttek."A megfelelõ sebész" címû topikban rengeteget olvashatsz a mûtétekrõl nem ismételnénk önmagunk.És "sajnos" üdv a crohnos táborban.

Nincs jelen

 

#1111 2009-11-06 15:36

judy1981
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

cristobal: a gyógyszereknek idõ kell, hogy hassanak (egyénfüggõ), és nem mindenkinek ugyan azok a gyógyszerek válnak be, így lehet le is kell cserélni vmelyiket. Joghurttal be lehet próbálkozni, ha nem okoz gondot, eheted. Probiotikum csak jó lehet, ártani nem árthat. Én pl. folyamatosan szedem. A diéta akkor kell, ha panaszaid vannak, de azon kívül, hogy ne legyen zsíros, és fûszeres, a többit neked kell kitapasztalnod. Ami nem okoz gondot, az mehet, a többi hanyagolandó. Hogy mi bírsz, és mit nem, az is befolyásolja, hogy éppen aktív, vagy passzív a betegség. Mindennel csak kis mennyiségben kell próbálkozni, és egyszerre csak egy féle új dolgot, hogy tudd, mi okozott panaszt. Vannak dolgok, amiket kis mennyiségben még elbír az ember, de bezabálni nem érdemes belõlük.

Zsolt: Úgy látom Te is, mint itt sokan mások a töketlenkedések áldozata lettél. Azt hiszem itt (is, mint mindig) a háziorvosod lett volna a kulcs ember, hiszen az embernek alapesetben meg sem fordul a fejében, hogy az ízületi bántalmak és a végbéltályog között összefüggés lenne, ezért gondolom Te sem kötötted a reumatológus orrára, hogy végbéltályogod van. A háziorvosodnak azért illett volna látni az összefüggést, elvégre nála összesül minden papírod. Nyilván, ha a székelési szokásaid is megváltoztak volna, könnyebb dolga lett volna.
A diétával kapcsolatban ld. fentebb.
A szûkülettel nem szabad játszani. A rostos kajákat valóban minimálni kell. Ha gyógyszerekkel nem javul a szûkület, sajnos vágni kell. A bélelzáródást ne próbáld ki, én már csak tudom.
Életvitelben: ne dohányozz, mert az nagyon nem jó a crohnnak.

Nincs jelen

 

#1112 2009-11-06 15:45

Virágszál
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok! 34 éves vagyok, és 3 éve van colitisom, kb 2 éve olvasgatom a fórumot, és most döntöttem úgy hogy én is hozzászolnék.Kb 1 évig én is diétáztam, de mivel nem volt változás  elkezdtem enni mindent( pedig aktív idõszakban volt)!!! Másnaptól szünetelt a fellángolás egészen 5 hónapra,de ekkor már kiköltöztünk Angliába.Itt is kezdõdött egy újabb fellángolás, és 4-5 hónap aktív szakaszban voltam amikor terhes lettem(nagy csoda ma is a számomra, 7 éve akartuk már a 3. babánkat!)és kb 6 hetes voltam amikor nagyon aktív lett( napi 12-20 véres) már nem sok erõm volt , kórházba kerültem, csináltak tükrözést is, majd prednisolone szteroidot adtak vénásan 3 napig, majd 12 tablettával( 60 mg ) kezdtem el szedni, és folyamatosan csökkentették az adagot. A szûlés elõtt 1 hónappal hagytam abba a szteroidot, közben Asacolt is szedtem, sõt a szoptatás alatt is. Hála Istennek egészséges babánk van aki most már 9 hónapos.Vissza térve a diétára, Angliában azt mondják hogy nincs szükség rá , bármit ehetnek a colitisesek, (tej hús, szalonna,káposzta, kukorica,még diót, és epret is ettem , tehát mindent)Amit magamtól csináltam, már csak azért is.....eszek mindent, ez itt pedig teljesen oké?????!!!!
Hogy is van ez akkor???Legalább 10 szer megkérdeztem a dokit errõl:"tényleg mindet ehetek???" Yes!!!

Nincs jelen

 

#1113 2009-11-06 18:14

Edith
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!Én 20 éve vagyok colitises és én sem diétázok,mert szerintem sincs semmi jelentõsége,legalábbis nekem nincs.Ha aktív akkor aktív,míg rendbe nem jön,bármit eszek ,vagy nem akkor is.Kb.2 éve voltam kísérleti nyul/a 20 év alatt már nagyon sokszor/most azóta rendben vagyok.Én eddig sajna azt tapasztaltam,hogy mindíg erõteljesebben tér vissza/vagy minél idõsebb az ember annál nehezebben viseli/.Én is kaptam már infúzióban és gyógyszerben is bõven szteroidot/fúj útálom/.Tehát mindenevõ vagyok,szerencsémre tudom nem mindenki ehet meg mindent.Annyi  hogyha tejet iszom pl.este,reggel nem jó a közérzetem.Virágszál akkor neked is jó így,ha mindent ehetsz .Mindenkinek jobbulást !

Nincs jelen

 

#1114 2009-11-06 19:52

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Kedves Crisztobal !
Üdvözöllek a colitiszesek táborában,mindenekelõtt meg kell várni a szövettani eredményt az ad teljesen világos képet a betegséged sujosságáról.Amit látott az orvos a tükrözés folyamán az tette indokoltá a gyógyszerek szedését.Ha majd visszajön az eredmény lehet,hogy változtatni fog a dózison.:D remélem nem lesz semmi komoly.Három évtizedes tapasztalat ,ami azt hiszem végigkiséri az éltünket ha közben felfedezik a végleges gyógymódot addig marad a gyógyszer:(Én élõflórás joghutot szoktam enni az izesítetteket nem tolerája a bélésem,Laktívot szedek(probiotikum)az ára sem olyan vészes,vitaminokat is lehet szedni nics káros hatása.Az étkezéssel kapcsolatban,amikor fellángolás van nem igazán kíván az ember semmit,ha nyugi van magadnak kell kitapasztalni mit tudsz megenni.:D
Jobbulást kívánok:ditke:D

Nincs jelen

 

#1115 2009-11-06 20:14

c.zsolt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

kedves Judy!

De, az orrara kotottem, minden infot elmondtam amit kell, ezert is kuldott gasztroenterologushoz. A haziorvosom elott meghajolnek ha ezt o fedezi fel, de azt en is bevallom hogy ahhoz nagyon durva elmenek kenne lennie valakinek hogy abbol a 2bol erre asszocialjon.

Nekem az a legnagyobb problemam, hogy az izuleti fajdalmakon kivul (amik most eleg minimalisak) nincs semmilyen tunetem. Nem faj a gyomrom, barmit ehetnek semmilyen hatassal nem lenne. Hacsak nem egy csak rostos kajaval belelzarodasig tomnem magam, de ezt tenyleg nem akarom kiprobalni. Szoval most nagyon nagyon durva dietat folytatok, rengeteg gazdag etellel es nagyon valtozatosan minimalisra szoritva a rostfogyasztast, napi 6-7 alkalommal etkezve.

Amitol felek azok a Medrol + Pentasa + Controloc kombo, hogy ezt az altalam jonak velt allapotot (ami valojaban tenyleg nem jo, mert 60kg nem fasza, de sose voltam tobb 70nel) elrontja esetleg. Ettol felek. Kene egy kis megnyugtatas hogy szedjem csak nyugodtan, nagyon nem fog artani vagy ilyesmi :)

Ugyanugy ha nem hasznal es maradok mondjuk 60kgom, akkor mivel alig van tunetem ami kellemetlen lenne (csak ugye izuleti), baromira nem vagom hogy miert kene szetvagdosni a gyomromat. Sok bennem ezuggyel kapcsolatban a ketseg, mert nekem ilyen hasi panaszaim egyszeruen nincsenek.

Nincs jelen

 

#1116 2009-11-06 21:30

cristobal
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Köszönöm mindenkinek a segítõ válaszokat. (ditke és judy különösen) Ami kimaradt a bemutatkozásomból, hogy 26 éves vagyok és kb. négy-öt hete van véres hasmenéses székletem (tavaly egyszer volt már õsszel de messze nem ilyen durva, akkor aranyérre gyanakodtam de nem mentem orvoshoz, mert beparáztattak a végbéltükrözéssel). Az elmúlt pár héten voltam mindenhol (háziorvos, sebészet, ismerõs belgyógyász, a nõvérem aki orvos és a gasztro volt eddig a végállomás). Olvastam többeknél, hogy a háziorvos félrediagnosztizálta, hát engem is a sebészetre küldött,bár azt elfelejtette mondani miért. A laboron meg kért egy széklet vérvizsgálatot!!!, miután mondtam neki, hogy két-hete piros, friss vér van a székletemben. Elmés. Aztán mikor rá kérdeztem a tenyészetre, hogy azt miért nem, akkor nem nagyon tudott mit mondani. Most probálok majd egy háziorvost felkutatni aki már látott colitises beteget.
Diéta: Én most próbálok diétázni, bár el kell hogy mondjam, nem lenne semmi bajom az abált szalonnával és a tepertõvel sem. Kívánni kívánom. Inkább nem merem. Bár a pulykafelvágottól és a burgonyapürétõl sem érzem sokkal jobban magam. Reggelente ugyanúgy fel vagyok puffadva, mint amikor nem volt semmi bajom, valószínûleg ez inkább alkati. Ha egyszer elmúlnak e folyó dolgok biztos visszatérek a vörös borhoz (mert ezt is nagyon kedvelem) meg a szalonnához.
A szövettantól kicsit félek nehogy valami rosszabb derüljön ki. A bélflóra javítót meg azthiszem el kezdem szedni,  mert má háom adag antibiotikumon túl vagyok gondolom flórám már nem nagyon van. Csak ez is annyira szokatlan. Megszokni, hogy az eddig teljesen egészséges életembe mindenféle gyógyszerek tolakodnak be, és a bor helyett normaflórt kell innom.

Nincs jelen

 

#1117 2009-11-09 07:02

bucika75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok! Rémisztõbbnél rémisztõbb történetek. Hát én is tudnék mesélni a kb 15 éves kálváiámról a gasztrenterológus háziorvosomról aki vagy tíz évig pihentette nálam a témát. 15 éve nálam is jelentkeztek a tünetek, de mivel nem volt kimutatható és a vashiány és a 80-as süllyedésemen kívül nem láttak mást így hagytak békén. Közben született két gyermekem és szerencsére a terhességek nagyon jó hatással voltak rám. Hatalmas stressz következett be az életemben(elváltam két gyerköccel maradtam) és rá 3 évre mire azt hittem megnyugodtam egy erõssebb stressz hatására nagyon rosszúl lettem. Nagyon rendes orvosokhoz kerültem igaz vakbélre megmûtöttek tévesen, bár mondták több crohnossal ez elõfordul. Nagyon durva gyulladásom volt, plussz véres nedv a hasfalnál. 2 hónap múlva tükrözés ami nem nagyon ment a szûkületemtõl. Majd a vékonybélpasssazs-nál kiderült hogy 30 cm szakaszon szûkületem van. Most gyógyszer hegyek. Nekem az a tapasztalatom, hogy a stressz nagyon rossz hatással va rám.A diétét viszonylag betartom tejet nem iszok ami nagy veszteség számomra. Ez a crohn egy idõzitett bomba, még emésztenem kell. Nem gondoltam hogy ennyi szomorúság után jön még egy. Nem tudom hogy lehet ezt igazán feldolgozni. Próbálom de nagyon nehéz.
Szép napot neketek!

Nincs jelen

 

#1118 2009-11-09 17:43

Edith
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!bucika75!Csak semmi elkeseredés,tudom nagyon nehéz most neked,de hidd el jobb lesz,de egy bizonyos idõre van szükséged.20 éve vagyok colitises,nekem is voltak rettenetes idõszakaim,de nekem nem volt szükség mûtétre/eddig/remélem elkerülöm.Mély depresszióba estem mikor 29 éves koromban kiderült a betegség.Pánikbeteg lettem,nem érdekelt semmi,az utcára nem mertem kimenni,nehogy meglássanak,nem akartam embereket látni.Két kisgyerekem volt akkor, mára már felnõttek volt,hogy 9 héig kórházban voltam,a nagyobbik fiam otthon az apjával,a kisebbik 15km-rel odébb a szüleimnél,nem volt semmi végigcsinálni,de valahogy az ember megtanul,valóban élni a betegségével.elõször mikor mondta a háziorvos,hogy ez egy állapot meg kell tanulni vele élni,mondtam én is milyen könnyü másnak mondani,de valahogy a 20 év megtanította,hogy mûködik ez.Persze vannak az ember életében jobb,és rosszabb idõszakok/problémák/így nyilván nagyon nehéz,de elõre kell nézni,és a gyerekekre gondolni,tudom nem könnyü,de meg kell csinálni,és hidd el alakulni fog a dolog,nem lehet mindíg csak rossz,jónak is jönnie kell!Továbbra is minden jót,mindenkinek!

Nincs jelen

 

#1119 2009-11-24 11:42

Brigus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!
Teljesen új vagyok itt.31 évesen egy évvel a kisfiam születése után most derült ki,hogy colitiszem van.Annyi mindent olvas az ember,az orvos meg jóformán nem mondott semmit azonkívül,hogy életem végéig szedhetem a salazopyrint.
Mit kell tudni errõl a betegségrõl?(A tapasztalatokra vagyok kíváncsi)Menyire kell kétségbeesni tõle?
A kisfiam örökölheti a hajlamot?Kell diétázni?
Köszönöm elõre is.

Brigi

Nincs jelen

 

#1120 2009-11-24 17:50

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Brigus!
Lapozz vissza ,és sokmindent megtudhatsz!!
colitisz ulcerosa,vagy chron melyik van neked?
Üdv.ditke

Nincs jelen

 

#1121 2009-11-26 14:50

Gábor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok...mostanába olvasom ezt a forumot és én is Crohn beteg vagyok állítólag...de nincs hasmenésem..soha nem is szokott  lenni ...székletem mindig jó de vannak ezek a rossz idõszakok.. amikor a hasam fáj...de mindig más helyen kb naponta más helyen fáj..lázam van max. 38°-os ált. 37 valamennyi. Kb csak a láz és a fájdalom ami igazán tünet...és a vérképem rossz..CRP-m ilyenkor 100 körül van ami 5-ig normális...volt már 2x tükrözésem is...de a gyulladáson kivül semmi érdemlegeset nem láttak..szövet minta jó....Pentasa-t szedem már 2-3 hónapja eddig nem volt semmi gond de most 1 hete megint elõjött és ugyanolyan mint eddig....szerintetek is Croh betegség ez?

Nincs jelen

 

#1122 2009-11-26 17:45

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Gábor! Üdvözöllek itt a fórumon! A tüneteket amit itt leírtál, az Crohnra mind jellemzõ. De mindaddig, amíg nincs igazolva nálad a betegség, addig csak gyanú! Ahogy írod, a Te esetedben a széklet teljesen normális, de ilyen is elõfordul. Van olyan Crohn beteg ismerõsöm (személyesen ismerem, nem a fórumról), akinek sohasem voltak hasmenéses idõszakai (pontosabban egyáltalán nem jellemzõ rá!), pedig már túl van egy nagymûtéten is. Gyógyszerekkel azóta teljesen tünetmentes évek óta. Egyébként Crohn betegségben az egyik fõ kísérõ tünet általában a hasmenés, de vannak kivételek. A tükrözésnél gyulladást láttak nálad, ez éppen elég "érdemleges"! A szövettannak a parányi mintából nem mindig sikerül kimutatni, hogy melyik gyulladásos bélbetegségrõl van is szó.
Idõvel ez is kiderül! Szerintem hallgass az orvosodra, a gyógyszereket tünetmentes idõszakban is szedni kell, ha gyulladásos bélbetegséged van.
Kitartást, és mielõbbi jobbulást kívánok Neked! Kérdéseidet tedd fel továbbra is, ha tudunk segítünk!

Nincs jelen

 

#1123 2009-11-26 18:02

Nita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Gábor!
Rám sem jellemzõ a hasmenés nagyon ritkán fordult elõ eddig, bár akkor több napig tartott. Viszont a szövettan kimutatta nálam a betegséget. Az hogy nálad ez nem csak jót jelent!!
Viszont minden más amit leírtál a magas crp is utalhat erre a délutáni, esti hõingadozás nagyon jellemzõ kezdeti tünet. Az, hogy mindig máshol érzed a fájdalmat az lehet azért mert a crohn az egész tápcsatornát érintõ betegség, a gyulladás az egészet érintheti, de ez nem jelent fekélyt, csak fájdalmat itt-ott. Én nem merném biztosan állítani, hogy valószínûleg crohn vagy colitis,de ha az is, talán annyira enyhe és még idõben vették észre, hogy ha szeded a gyógyszereket nem lesz nagyobb baj. Mindenképp keresed fel az orvost aki felírta a pentasát és mond ezt el neki, minél hamarabb kezelnek annál kisebb az esélye, hogy romlik az állapotod!

Nincs jelen

 

#1124 2009-12-03 14:45

leebowyer
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!

Colitisem van már jó pár éve. 1994ben diagnosztizálták 13 éves koromban. Most 28 vagyok. Már néhány hete beleolvasgattam a fórumba. De még nem vettem a fáradtságot hogy írjak is. Lusta vagyok. Kedvencem a wc para, hihetetlen jó. Szívembõl beszéltek.:) A többit majd ott....
Szóval, nem irtam még, de ma is benéztem és láttma a legaktálisabb topic a H1N1:S na több szót nem is fecsérlek erre, de kicsit már bosszantó ez a mizéria, és egyben sajnálatos is. Ugyhogy hozzászoltam. Amit gondoltam. Gondolok. Nehogy félre értse senki nem Rátok haragszom Fórumozók Sorstársak:).
Na, 28 éves vagyok. Colitis.
Szinte ugyanazt tudnám elmondani amiket Ti. Sokféle gyógyszer amiket folyamatosan váltogatunk. Mikor mi. de most éppen már jó ideje: Pentasa 2X2 Imuran 2x 50 mg Folsav heti 2x Salofalk klizma (amit nem használok)
Állapotom most hol ilyen hol olyan voltm ár jobb is rosszabb is. Épp elvagyok. Wc para fönn áll már nem is tudom mióta.:)
Jelenleg dolgozom. A munkámban nem akadályoz a betegségem.
Több kezelõorvosom is volt. Szolnokon kezdtem, majd Debrecen, Nyíregy, Debrecen állomásokkal most újre Debrecenben vagyok a Klinikán. Itt meg vagyok elégedve a szolgáltatással.
Több alternatív gyógymoddal próbálkoztam, de a kitartásom nem mindig a legmegfelelõbb.Voltam 2000ben Parádfürdõn. Ha még létezik a dolog mindenkinek tudom ajánlani. Extra jó, és talán ha be lehet még jutni még csak jobb lett. KIváncsi vagyok valaki tud e róla valamit. Vagy az is lehet valamelyik topic errõl szól, csak még nem nézte meléggé szét.:)
Nincs családom, barátnõm van, nagyon megértõ.
Pszichológushoz járok jelenleg is. Ez a harmadik és a legjobb. Hozzá már 3 éve járok kisebb nagyobb megszakításokkal. sokat segített. Nekem bejött. Olvastam sokaknak nem segített. Meg kell találni a megfelelõt. Talán még fontosabb ebben a tekintetben mint a kezelõorvosban. Ez az én tapasztalatom.
A tünetek hasonlóak mint Nektek. Hasmenés. Sokszor puffadás. Wcre rohangálás. stb.
Mûtétem nem volt. Remélem nem is lesz. Nem szeretek rá gondolni se.
Talán ennyi. Nem jut más eszembe. Nem tudom el olvassa-e majd ezt valaki.:):)

De addig is örülök hogy megismerhettelek Benneteket! Nagyszerû ez az oldal. Kár hogy csak most találtam meg.Jobb késõbb mnt soha!:)

üdv: leebowyer

Kedves Lee...!
Bemutatkozó hozzászólásodat átraktam ide. A "Ki-kicsoda" topic szabvány adatlapját itt találod:
Adatlap
aiolosz

Nincs jelen

 

#1125 2009-12-03 14:57

leebowyer
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

oké! Köszi!

Nincs jelen

 

#1126 2009-12-03 17:14

c.zsolt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

hogy a fenebe ne olvasna! nem orulunk hogy itt vagy (mert azert az eleg durva lenne:)) de azert welcome es a szokasos jokivansagok ;)

en rengeteg hasznos dolgot talaltam/talalok itt, erot at :)

Szerkesztette: c.zsolt (2009-12-03 17:15)

Nincs jelen

 

#1127 2009-12-03 20:47

leebowyer
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

kösz az üdvözlést Zsolt!:) én is sok okosságot olvastam, másképp látok már pár napja is sokmindemt:)

Nincs jelen

 

#1128 2009-12-03 23:03

Nita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

leebowyer! Jobb késõn mint soha :P Reméljük a következõ 28 éved már könnyebb lesz attól is amit itt olvasol! Írjál azért te is, biztos ennyi idõ alatt sok tapasztalatot gyûjtöttél! Ja van alternatív topic igen meg egy csomó minden még :) Jó olvasást! Üdv itt!

Nincs jelen

 

#1129 2009-12-04 08:31

leebowyer
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Nita!

Azt hiszem ma nagyon kedves vagyok! :)  Majd nézelõdök beszélgetünk!:)

Nincs jelen

 

#1130 2009-12-04 09:11

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Leebowyer! Kedvességed itt nem marad viszonzatlan!:):)

Nincs jelen

 

#1131 2009-12-04 10:45

Zolee25
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

De nem ám  :D
Amugy jo srácnak tünik jol meglesz itt köztünk :)

Nincs jelen

 

#1132 2009-12-10 07:38

borso00
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Mindenkinek! Röviden csak Dia vagyok,16 éve beteg.Nagyon még nem tudtam mindent végig olvasni,de szeretnék csatlakozni hozzátok,mert nekem jó ha kicsit kibeszélhetem magamból a lelki dolgokat.Sajnos ami a crohnal jár ,mindent átéltem már.A legrosszabb az intenzí volt élet,halál között.40 leszek és jelenleg tünet mentes gyógyszerek nélkül.Évek óta várt gyesen vagyok,és nagyon boldog.Ennél erõssebb gyógyszer nem kell.1,5 éves gyönyörû kislány.Mindenkinek ajánlom ezt az érzést.Persze nem volt zökkenõ mentes mire meg született.Elvált vagyok.Két lányom van a volt férjemtõl,meg anyagi csõd.A gondok 2002-ben kezdõttek.Szerettünk volna egy 3. babát.Aterhesség leterhelte a szervezetet annyira, hogy a gyulladás elkezdett dolgozni,de sunyi vol mert elõször az izületeket támadta.Boka ,térd.Rá 1 hónapra a belsõ szervekre.4 hónapos terhessen 47 kg voltam.2 oldali tüdõ gyuszival vittek intenzívre.Persze levegõt már nem kaptam.Spontán vetélés után 3 napig mély altattak.Most elköszönök mert ordít a "fõnököm". Sziasztok éstünet mentes szép napot mindenkinek Dia

Nincs jelen

 

#1133 2009-12-10 08:23

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Üdv nálunk borsó00!
Egy csomó dolog nem jól hangzik abban amit írtál de reméljük nálad a betegségnek már "kihúzták" a méregfogát.
Ha jól értelmezem (anyagi csõdöt leszámítva-ami egy óriási probléma) most rdneben vagy a crohnnal.
Olvasgass de csak finoman (olyan topik ami nem érint azzal nem érdemes terhelni magad).

Nincs jelen

 

#1134 2009-12-10 08:36

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Dia, sajnálom, hogy ennyi nehéz és rossz dolgon kellett túllenned. Biztos, hogy nem volt könnyû, remélem, hogy ittt tényleg ki tudod magadból adni a sok lelki fájdalma, és hasznos infókhoz is juthatsz.
Ha csak rosszkedved van akkor is olvasgass itt mert felüdít.
Üdv. itt nálunk!

Nincs jelen

 

#1135 2009-12-10 11:06

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Borso00! Üdv a fórumon! Én is csak azt tudom mondani, amit az elõttem szólók!
Többen megkérdezték már, hogy gyulladásos bélbetegségben, mit lehet sportolni!? Én azt gondolom, hogy a Crohn betegség, már maga egy küzdõsport, ami sokunkat idõnként padlóra tesz. Ebbõl meg kell tanulni felállni!
Kedves Dia! Ez Neked sikerült! Az én betegségem egyenlõre "középsúlyos", de nem tudom, mi vár még rám!?Vannak, akik nálam sokkal többet szenvedtek, sokkal több mindent kibírtak! Én ezekre az Emberekre csodálattal nézek!
Remélem, igen sokáig tünetmentes maradsz, amit szívbõl kívánok!

Szerkesztette: Marthuska (2009-12-10 11:07)

Nincs jelen

 

#1136 2009-12-10 13:18

borso00
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!van egy kis idõm mert a bébim alszik!Köszönöm,hogy írtatok,örömmel olvastam.Hidjétek el az olyan emberek mint ti, segítitek a gyógyulást.Ez a betegség elsõsorban lelki eredetü,nálam ez bizonyosodott be.94 jan.-ban kezdõdött és a családban egy páran hiszti betegnek nevezett. Igaz most karban tudom tartani,de ha lejár a gyes,több irányba kell megfelelni ami még egy egézségesnek is nehéz.Tudom,hogy megint jönnek a kínzó fájdalmak,fogyás izületi gondok. A dokimat egyszer megkértem mûtse már ki azt a szakaszt ami folyton gyulladt.Segítõ kész lett volna mert lehet mûtteni,csak nálam az a baj az egész bél beteg.Bele törõdtem.Tudom,hogy bármikor kilukadhat vagy elrákosodhat,de vannak még szép dolgok is az éleben.A történetemet majd apránként le írom csak a lánykám szabja az idõmet. Nagyon kell sietnem.Most olvastam Ildikó történetét és azon gondolkodom ,szabad nekem panaszkodni?Le írni,hogy hogyan élem meg ezt az egésszet.Élek,boldogvagyok,pedig elvessztettem mindent ami nekem számított.Mindig is a családomért harcoltam.16 év házasság utánn feladtam.Ha betegségem nem lett volna akkor meg tudtam volna küzdeni a problémákkal.Egy nõnek össze kell tartani acsaládot,de helytálni munkahelyen ,odahaza leküzdeni a férj alkohol dolgait,megküzdeni a transzexualitásával,hajnalokig tartó szekálásával,+2gyerek ebbõl ne tudjon semmit,+anyós támadásai.+ a bél problémák. 47 kg-al fájdalmak mellet nem lehet sokáig csinálni.Szabadság ára viszont az anyagi csõd,lakás maradt az exnél.Nem ment ki,így vittem a 2 gyereket meg a gyulladásomat anyához.Persze nem adtam fel,megismerkedtem 3 éve mostani élettársammal,albérletben lakunk,neveljük az aprólékot.Azt hiszem mennem kell,felébredt a kisasszony.Még írok,lehet ,hogy csak holnap.Sziasztok !Ti is írjatok magatokról.Szivessen olvasom.Ja a medrolt útálom mert olyan vagyok tõle mint egy lufi.

Nincs jelen

 

#1137 2009-12-11 15:44

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Dia, elolvastalak, válaszomat egy másik, témához jobban illõben folytatánám ha nem gond :)

http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 982#p57982

Nincs jelen

 

#1138 2009-12-12 03:20

judy1981
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Üdv az újaknak!
Itt minden megvan: lelki szemetesládától, és õrültek hadáig (a legjobb értelemben) :D

leebowyer: Kihez jársz Debrecenben?

Nincs jelen

 

#1139 2009-12-25 20:00

Tom
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Áldott, Békés Ünnepeket kívánok Kedves Mindnyájatoknak!
Tom

Nincs jelen

 

#1140 2009-12-27 18:59

viktoria1976
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok! Másféléve diagnosztizálták a proctitis ulcerosa-t. Három havonta járok ellenõrzésre. Van hogy minden rendben van, va, hogy olyan hasmenésem van, nem tudok elindulni dolgozni. Salofalk Klízmát és Pentasa granulátumot szedek. A Flavin7 kapszula érdekelne, kinekmilyen tapasztalata van.

Nincs jelen

 

#1141 2009-12-27 19:44

mercy70
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Viktoria1976!Szedtem egy darabig nem ártott de nem is használt semmit.

Nincs jelen

 

#1142 2009-12-27 22:02

Nita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

viktoria1976! Sokan próbálkoztak már ezzel is, de ha beírod ide a Keresés a Flavin 7 nevét, ott rákattintasz az ugrás a hozzászólásara akkor kiadja hol volt róla szó eddig és mik a tapasztalatok.
Üdv itt köztünk!

Nincs jelen

 

#1143 2009-12-28 10:23

leebowyer
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!

judy1981: Hali:) Dr. Várvölgy, I. Belklinika. Csak jót tudok róla mondani.

Nincs jelen

 

#1144 2009-12-28 10:25

leebowyer
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Dr. Várvölgyi (az "i" lemaradt)

Nincs jelen

 

#1145 2009-12-28 17:08

KHATY
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok ,most lettem tag.10éve vagyok Crohn beteg,van kettõ fistulám,egy hüvelyi és végbél.Szeretném tudni ti,hogy viselitek a telet.Egyáltalán,hogy viselitek el ezt a betegséget.Fura még sosem beszéltem róla senkinek.

Nincs jelen

 

#1146 2009-12-29 01:03

judy1981
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

leebowyer: Bár nem hozzá járok, de ismerem. Tartott nálunk elõadást.

Nincs jelen

 

#1147 2009-12-29 06:58

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Judit csak nem te is taxizol 01:03-kor és laptopról nyomod mobilnettel.:D?

Nincs jelen

 

#1148 2009-12-29 08:32

leebowyer
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia KHATY!

Ha gondood itt majd beszélhetsz!:) Én sem régóta vagyok itt tag, amugy már egy ideje bent vagyok a klubban. Nézz itt szét én is ezt tettem és sok olyan dolgot olvastam ami velem is megtörtént. Sok jó arc van itt;)
Hogy viselem a betegséget? SZarul:):):)
De egy ideje már javul a helyzet megismertem egy pár embert és változott a dolog.
KIvánom Neked is! Olvasgass irogass ha van kedved.:)

Nincs jelen

 

#1149 2009-12-29 08:35

leebowyer
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

szia judy1981, szia zolcsi! sziasztok!

Ha valakit majd érdekel az orvosos topicba irok róla.:) Amugy felfedeztelek benneteket a Debreceni IBD klubban, mármint online. Élõben még nem voltam sose.
Zolcsi a wc parás hozzászólásaid nagyon jók!:):) Sokszor magamra ismertem:)

Nincs jelen

 

#1150 2010-01-14 22:30

mirrmurrkandúr
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!

Lenne néhány kérdésem, ha valaki tudna ezekre válaszolni, megköszönném.

Elõzmények:

Nyáron mûtöttek egy végbéltályoggal, késõbb sipolyok alakultak ki.
Visszamentem a sebészhez, õ már ekkor Crohn-colitisra gyanakodott.
Adott egy halom Clion-t Donalgin-nal és egy steroidos kúpot, ez ideig-óráig viszonylag hatékony volt.
Mára már megcsináltak minden vizsgálatot (laborok, rectoscopia, colonoscopia, hasi UH, mellkas RTG stb...), és egyértelmûen igazolódott a CD.
Elõtte évekig psoriasis-szal és egyéb bõrbetegségekkel (leginkább Atopias Dermatitis) küszködtem, ez egy ideje nem jött elõ, de évekig kórházba járkáltam, és még STD vizsgálatot is csináltak, meg kimûttették az egyik bölcsességfogamat, de egy rendes belgyógyászati kivizsgálás már nem fért bele a "góckutatásba". (Pedig minden dermatológusnak elmondtam, hogy végbéltáji váladékozásaim vannak elég gyakran, és nem Ózdon, hanem a SOTE bõrklinikáján feküdtem általában, és heteket...)

Úgyhogy valószínûleg már évek óta Crohn-colitis-em van, és sok kíntól megkímélhettem volna magam, ha ezt valaki kivizsgáltatja...
Kaptam egy halom gyógyszert a Psoriazis-ra és az AD-re, oralisan leginkább antibiotikumokat (rengeteg Augmentin, Sumamed és Tetracyclin + idõnként Dalacin C, Rulid stb...), és külsõleg pedig a testápolók és zsírozókrémek mellett "természetesen" steroidokat (Elocom, Flucinar stb...).
Volt egyszer egy másfél hónapos Medrol kúrám is, ezt egy nagyon durva váladékozó bõrtünet-együttesre kaptam, naponta 32mg-ot szedtem be, de annyira brutális mellékhatásai voltak, hogy még az orvos is megijedt, aki felírta...

Bocsánat a hosszas bevezetõért, de ez hozzátartozik az "anamnézishez", sõt ez maga az anamnézis:-)

Tegnap volt a colonoscopia, és már teljesen egyértelmû a CD.

Problémáim, kérdéseim:

1, Tegnap felírt nekem az gasztroenterológus Budenofalk-ot, és azt mondta, hogy ez egy újabb cortocosteroid, ami lokálisan hat és nem systemasan, így bár nincs olyan gyors és erõs hatása, mint pl. a Medrolnak, de a mellékhatásai is összehasonlíthatatlanul kisebbek, sõt -azt mondta- lehet, hogy megúszom mellékhatások nélkül, ha nem szedem túl sokáig.

kérdés: Akinek van tapasztalata ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban, megírná nekem?

2, A vérképemben a Hepatitis B-re vonatkozó teszt pozitív lett. Azt mondta az orvos, hogy valószínûleg ez csak a szervezetemben lévõ gyulladások összecsúszása (így mondta) miatt van, de jövõ csütörtökön el kell mennem a Hepatológiára és egy konkrét hepatitis tesztet csinálnak akkor...

kérdés: Mi van akkor, ha pozitív lesz a teszt?
A kettõt együtt lehet kezelni egyáltalán?


folytatás a "Remicade/Humira" topicban

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB