#801 2009-12-11 11:43
- Marthuska
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Szia Ferke! Örülök, hogy szerencsésen túl vagy rajta, és legfõképpen annak, hogy nem találtak nálad semmi elváltozást!
Nincs jelen
#802 2009-12-11 12:50
- youlcsi
- Tag
ferke!
nagyon igazat adok Edének.
nekem a colon elõtt anno mesélte dottorém, hogy volt vizsgálaton egyszer egy ügyvéd, akit kábítottak, és neki is direkt felhívták a figyelmét, hogy utána ne dolgozzon (nem vezetésrõl, hanem olvasásról, írásról van szó!!!) mert nagyban romlik a koncentrációs képesség, úgy, hogy az ember totálisan nincs tisztában ezzel!!!
másnap délután már az orvosnál volt az ügyvéd, hogy legyen kedves adjon valami papírt arról, hogy õ milyen szer befolyása alatt állt, mert aláírt 1-2 olyan szerzõdést, amit nem kellett volna.
egyébként annak örülök, hogy rendben vagy :)
Nincs jelen
#803 2009-12-11 21:00
- ferke
- Tag
Üdv Ede és Mindenki aki reflektált az élményeimre.Bocsánat Mindenkitõl igazatok van csak én éreztem úgy,hogy minden oké volt jó,hogy nem vezettem.Igy legalább ma is tudtam nektek irni.Jó egészséget mindenkinek.Sziasztok ferke
Nincs jelen
#804 2009-12-12 05:41
- zolcsi
- Tag
Ferke a tükrözés altatásban topikban (Nem árt ha tudjuk) írok neked választ.
Nincs jelen
#805 2009-12-12 20:54
- sziszka16
- Tag
Sziasztok!
Én elvileg 3 éve vagyok chron beteg, azért mondom,hogy elvileg mert 5orvosnál voltam , és a többség dönt alapon 3:2 arányban erre "szavaztak".
Elvileg vékonybél chronom van. Az egyetlen panaszom a hasmenés, amire lopediumot szoktam szedni, ez az egyetelen dolog ami hat rá. Régen pentasat ,dicetelt, salazopirint,budeonfalkot is probáltam, nem sokáig szedtem, mert szart sem értek. Akkoriban súlyos vashiányom volt, ill.az ultrahang is állitólag azt mutatta hogy gyulladtak a beleim, és akkor elég durva hasmenésem is volt. Mostanra csak a hasmenés maradt, nekem az a fõ problémám ,hogy már állandóan attól stresszelek hogy olyan helyen jön rám ahol nincs wc. Akárhová megyek azt lesem van e vagy nincs, ha van megnyugszom és semmi bajom, ha nincs annyira be stresszelek,hogy rám isjön.
Most elhatároztam megint neki állok kideríteni mi is a bajom, mert uj munkám van, ami utazgatással jár, gondolhatjátok hogy parázom!!!!De nem akarom elszurni!
Volt már 2 vastagbéltükrözésem 2éve, gyomortükrözésem. ha tudnátok nekem orvost javasolni Pécs környékén megkösszönném, ill.hogy milyen vizsgálatokat eröltessek
Elõre is köszi:)
Nincs jelen
#806 2009-12-13 16:20
- Sa-ni
- Tag
Nagyon rosszul vagyok. A tegnap napom úgy nézett ki, hogy nem reggeliztem, ebéd után elmentem 2x, a második eltartott vagy fél óráig, már attól kilettem, de ha még tudtam volna, mi vár rám - a minimális vacsora után újrakezdte este 7 körül, és ÉJJEL EGYIG mentem, szinte egymás után, kijöttem végre, mehettem vissza, volt mindenféle állag, változó mennyiség, sok gáz, azt hittem, már megdöglök...
Szedem a pro Symbioflort de nyilván még nem hathat ennyi idõ alatt...
Csak elegem van, nagyon, nagyon......... És erre széttárja a kezét minden orvos...
Nincs jelen
#807 2009-12-13 16:58
- Szuszidi
- Tag
Sa-ni!
10 én válaszoltam neked! Írtam emailt!
Nincs jelen
#808 2009-12-13 17:07
- Sa-ni
- Tag
Köszi, válaszoltam!
Nincs jelen
#809 2009-12-13 18:54
- ditke
- Tag
Szia Sa-niI
Tulajdonképpen milyen diagnózíst állítottak fel? IBS,IBD-ezekrõl nem írsz.Szinte hihetetlen,hogy nem találsz egy orvost aki megmondaná mi okozza a tüneteket.Amerre megyek csak pozitív tapasztalatom van,merre próbálkoztál?
Már nekem fáj amennyit kinlódsz!!Ha van mondanívalód légyszi írj!!
Üdv:ditke
Nincs jelen
#810 2009-12-14 11:01
- Sa-ni
- Tag
Semmilyen diagnózist nem állítottak fel. A sok pozitív leletet senki nem tudta átlátni, összerakni, könnyebb rámondani, hogy "lelki, idegi" ...Mindegy majd valami lesz velem... Tegnap jobban éreztem magam, pedig szombaton berúgtam nagyon, teljesen szétcsaptam magam, rosszul is lettem, miután éjjel még lemásztam az én drága barátaimhoz. Úgy voltam vele, tökmindegy, így úgysem lehet élni, nekem mindegy...
Most akkor mi legyen, legyek alkesz? Igyekeztem kínosan szétválasztani a nappali beteg és az éjszakai "gondtalan" énemet, de már beeszi magát az elsõ a másodikba, mint valami rohadt parazita...
Merre próbálkoztam, úristen, mindenfelé..... Amikor elmondom, milyen tüneteim vannak, néha az a benyomásom, hogy nem hisznek nekem, vagy arra gondolnak, hogy csak kitalálom.. Hülyének néznek, elintézik ennyivel. Még mindig üldöz a tavalyi kórház nyomasztó emléke, iszonyatosan megaláztak testileg és lelkileg is. Ha én nem kupálom ki saját magam valahogy, hát más nem fog rajtam segíteni, az egyszer biztos.
Szerkesztette: Sa-ni (2009-12-14 11:02)
Nincs jelen
#811 2009-12-14 13:29
- Zolee25
- Tag
Ugyanebben a cipõben járok Sa.ni sajnos.De én az alkoholt kerülöm nagy ivben,eddig borzasztó sok gondom volt vele.Réggebben rengeteget ittam ittam vedeltem,szinte minden nap KO.
Persze a társaság miatt de ez nem indok arra hogy nekem mért kellet innom annyit.Ez csak kifogás de mindegy.
De alkesz ne legyél azzal csak mégtöbb gondot okoznál saját magadnak.Egyébként a saját magad kikupálásában egyetértek,rajtunk csak az segit me más nem fog ahogy mondtad.De remélem azért több nap leszel jól mint rosszul,bár ez az én esetemben sem igy van.Ma mondjuk a hasam kevésbé fáj,de gyötör reggel óta a hányinger,nem annyira hogy ki is dobjam a rókát ,de nagyon kellemetlen ettem is ebédet,hála isten bent maradt.Bár lehet nem sokáig mostmár inni se merek mert félek kijön a tacskó.Fel a fejjel virtuális lelki társam,én veled vagyok a betegségben meg lelkiekben is.
Jah és a hab a tortán amit soha nem gondoltam volna magamól elkezdtem Naplót irni.
Pedig mindig is ostobaságnak tartottam hát nézzenek oda mit hoz ki a élet az emberbõl.....
A diagnózisról meg csak annyit mondanék hogy ha lehetne azt vésnék rá a papirra "Képzelt beteg"
Pénteken végre megyek laborba remélem okosabb leszek egy fokkal ha nem akkor viszont már én is télleg feladom mert nem fogok én lobbizni egy orvosnak sem fõleg akkor ha látom hogy nem is vesznek komolyan akkor meg minek pedállozak.Csak akkor hiszik el hogy valami nem stimmel ha már haldokolsz,és még akkor is kivizsgálnak 1000 szer nehogy csak szinleld a dolgot.Hát köszönöm én télleg nem kérek belõle.
Tulajdonképpen az tart még életben hogy van egy gyögyörüszép hugom akinek fontos vagyok,amugy már réges régen feladtam volna ezt az egész sz@ros életemet eddig sem volt benne semmi jó csak a gyötrõdés,de miota beteg vagyok azóta még annyi szépség sincs benne mint amennyi eddig volt.
Szerkesztette: Zolee25 (2009-12-14 13:35)
Nincs jelen
#812 2009-12-14 16:53
- Zolee25
- Tag
Sa-ni irj minél hamarabb hogy érzed magad.Kiváncsi vagyok jol vagy e.
Pussz
Zolee
Nincs jelen
#813 2009-12-16 16:46
- Sa-ni
- Tag
Köszönöm Zoli az érdeklõdést és a támogatást... Én minden írást éppen hogy abbahagytam amikor beteg lettem mert ezeket a dolgokat nem akartam leírni. Aztán néha mégis írtam. De igazából nem tudtam feldogozni, hogy ez történt velem, éppen ilyen undormány tette tönkre a fiatalságomat, és ha egyszer elmúlik (ha...) , csak felejteni akarok.
Amúgy meg esztelenül boldog vagyok az új kapcsolatomban, szóval egyre durvább ez a "kettõs élet"... És még inkább szeretnék meggyógyulni, hogy normális kapcsolatom legyen, mondjuk ha együtt maradunk, tudjunk utazgatni meg ilyen apróságok... Semmiképpen nem akarom részletesen beavatni. Annyit tud, hogy valami nem ok, de azt mondja, nem érdekli - abban az értelemben, hogy ez semmin nem változtat.
Valahogy most nem kerülgetnek olyan gondolatok hogy feladjam... Bár szombaton igen, amikor nagyon rosszul voltam. De azóta tûrhetõ volt a többi nap. Hátha használni fog a Symbioflor, az SCD-t pedig folytatom, bár már kezdem unni és egyre rosszabbul érzem magam ha édességgel kínálnak :( Amíg hittem a diétában, mert alapot adott rá, addig semmi problémát nem okozott egy ilyen szitu...
Zoli Te miért nem próbálod ki a Symbioflort? Habár lehet hogy várjál még, majd beszámolok, hogy nekem végül használt-e.
Nincs jelen
#814 2009-12-16 18:09
- Szuszidi
- Tag
Drága Sa-ni!
Te sosem nézed a postádat? :)
Nincs jelen
#815 2009-12-17 09:41
- Zolee25
- Tag
Hello Sa-ni
Nagyon szivesen teszem az érdeklõdést és az aggódást mert tudom milyen ebben a cipõben járni ami ráadásul nem is kicsit szorít.Egyébként nagyon szerencsés vagy a párkapcsolatodat illetõen hogy ilyen megértõ hogy csak annyit mond nem érdekel.Az én kapcsolatom kicsit más(sajnos)az elején még nem is lett volna semmi baj vele,de igy jó pár hónap után már alakulnak a galibák szép számmal.De megmondom õszintén már kezdek eziránt is közömbõs lenni.Hát igen ez az undormány sajnos az az érzésem hogy engem is elfog kisérni egy jó darabig fõleg ha nem fognak rá találni megfelelõ módot hogy legalább egy kicsit megkönyitsék a mindennapjaim.
Az a baj hogy nekem meg napról napra jobban vannak olyan gondolataim hogy feladom,bár nekem nem nagyon vannak olyan napjaim mikor ugy vagyok hogy azt mondhassam "Huh ma jól vagyok",vagy ha van is ilyen akkor se tart tobább kb 1 óránál és minden kezdõdik elõrõl.
Az édességet én is imádom nagyon,de ugy vagyok vele hogy minek már diétáznom,probáltam nagyon sokfélét egyik sem használt.Vagy csak nem vártam meg mig használjon azt már nem tom.
Ez a Symbioflor meg nem tom hogy használna ugyanis még nem is halottam róla.Ha neked beválik én is kérem az orvosomtól hogy irjon fel nekem,hátha végre valami használna is egy cseppet.Most az utóbbi 3 napban ez a nyomorult hányinger zavar,és nem akar mulni.Nah mindegy befejezem nem szoktam ennyit sirni de mostanában egyre több az ilyen napom.Ha gondolod majd irj mailt hogy használt e a gyógyszer,Vagy ha nincs kedved ide is lejegyezheted.
Minden jót Neked!
Szerkesztette: Zolee25 (2009-12-17 09:44)
Nincs jelen
#816 2009-12-24 10:52
- Ana
- Tag
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
Nincs jelen
#817 2009-12-28 16:43
- Ana
- Tag
Eltûnt Mindenki?
Ünnepek hogy teltek?Káposzta?
Nincs jelen
#818 2010-01-07 16:40
- evicu
- Tag
Sziasztok!
Hát túléltük az ünnepeket is. Rossz volt nézni, hogy eszik a családtagok a finomabbnál finomabb ételeket!! A sütikrõl meg ne is beszéljünk.
Képzeljétek a kezembe akadt Dr. László Mária könyve a candidáról. Nagyon érdekes dolgokat ír benne, mintha rólunk lenne szó. Budapesten van magánrendelõje is, a neten mindent meg lehet róla tudni, ha érdekel valakit. Azt hiszem érdemes lenne utána járni ennek a dolognak. Szép napot mindenkinek!!
Nincs jelen
#819 2010-01-08 17:09
- Ana
- Tag
Kedves Evicu,
ezt, h értetted "mintha rólunk lenne szó"?Arra gondolsz,h köze van a candidának a betegségünkhöz?
Kiváncsi vagyok erre a könyvre, másik utánna lesek.:)
Nincs jelen
#820 2010-01-09 14:25
- evicu
- Tag
Találtam egy interjút a doktornõvel, szerintem érdeme elolvasni!
A Candida, életünk ismeretlen (?) megkeserítõje
Tünetei igen sokféle formában jelennek meg: álmatlanság, fáradtság, emlékezetzavar, hasmenés, székrekedés, allergiás reakciók, izületi fájdalmak, libidóvesztés, és a lista még korántsem teljes. Szerencsére egyre több orvos és beteg elõtt "fedi fel kilétét" a hivatalosan Candida albicans-nak nevezett élesztõgomba, ami egy kiegyensúlyozott, egészséges életet élõ ember szervezetében teljesen ártalmatlan. Egészen addig, amíg az egyensúly fel nem borul…
A mindannyiunkban felmerülõ kérdésekre, hogy hogyan is támad ez a gomba, mi az oka robbanásszerû terjedésének és mik a megelõzés és gyógyítás eszközei, Dr. László Mária, belgyógyász szakorvos segítségével keressük a választ.
- Vannak-e olyan tünetek, amik hallatán biztos lehet benne az orvos, hogy a beteg Candidiasisban szenved?
- Sajnos a diagnózist nehéz felállítani, mert a Candida több helyen támadhat a szervezetben, így gyakran a panaszok alapján más betegséggel kezelik a pácienst és sokan mind a mai napig nem fogadják el, hogy létezik ilyen betegség. A Candida albicans minden ember szervezetének bélflórájában megtalálható, de bizonyos körülmények között túlszaporodhat: antibiotikumos kezelés után; sok édesség fogyasztásával; fel nem oldott stressz hatására, vagy ha az immunrendszer legyengült. A tünetei változatosak, attól függõen, hol jelennek meg. A bélben elszaporodott gombák helyi tüneteket idéznek elõ, s az általuk termelt anyagcseretermékek a keringés útján eljutnak a szervezet minden részébe és igen sokféle tünetet produkálhatnak. Okozhatnak puffadást, székrekedést, nyákos hasmenést, hangos bélmozgásokat, fáradékonyságot, levertséget, rossz hangulatot, álmatlanságot, aluszékonyságot, fejfájást, hányingert, gyomorsavtúltengést, izületi- és izomfájdalmakat, ingadozó vérnyomást, menstruációs zavarokat, impotenciát, libidóesést, allergiás panaszokat, száraz bõrt, repedezõ körmöket, édesség utáni vágyat, testsúlygyarapodást, kóros fogyást. Gyakran csak az orvos ráérzése az iránymutató, hogy idõben felismerjék a betegséget. A gombákat ki lehet mutatni széklet- vagy hüvelyváladék-vizsgálattal, illetve a vérsavóban a gomba elleni antitestek meghatározásával. Ezek az eredmények egészségeseknél is lehetnek pozitívak, a súlyos betegeknél pedig negatívak. Létezik egy olyan gépi vizsgálat, amellyel a szervezet terheltségét, vagyis reakcióját lehet mérni a Candida gombákra és egyéb allergénekre.
- Feltehetõleg ez a betegség nem új, de mintha többen szenvednének benne, mint régebben?
- Nem nagyon kell részletezni, hogyan változott meg az életmódunk az utóbbi idõben: nem táplálkozunk megfelelõen, (sok édességet, állati fehérjét, kalóriadús szénhidrátot, ugyanakkor kevés friss gyümölcsöt, zöldséget, gabonát fogyasztunk), nem oldjuk a felgyülemlett feszültséget, keveset pihenünk. Sajnos ezzel együtt a jól bevált méregtelenítõ módszereket is sutba dobtuk, elfelejtettük a testi-lelki harmóniát elõsegítõ módszereket. Nem véletlen, hogy minden kultúrában legalább évente egyszer tartanak böjtöt, valamilyen ünnephez kötve.
- A kozmetikus, a fodrász észrevehet-e Candidiasisra utaló jeleket?
- A hajas fejbõr korpásodása, viszketése; száraz töredezõ hajvégek, vagy éppen ellenkezõleg, túlzottan zsíros haj, hajhullás, (akár egyenletes, akár foltos); pattanásos bõr, fehér foltok a bõrön, csalánkiütések, ekcéma, vagy csak a bõr viszketése, látható elváltozások nélkül jelezhetik a Candida túlzott jelenlétét, de természetesen nem minden esetben kell erre gondolni.
- A gyerekeket is veszélyezteti a betegség?
- A csecsemõ, ha nem szopik, nehezen és lassan alakul ki a bélflórája, ebbõl kifolyólag fogékonyabb a szájpenészre és a gombák túlszaporodására a tápcsatornájában. Ha a gyerek antibiotikumos kezelésre szorul, akkor nagy valószínûséggel elõbb vagy utóbb számítani kell a tünetek megjelenésére.
- Milyen gyógymódokat alkalmaznak?
- Alapvetõ, hogy a beteg aktív részvétele nélkül nincs gyógyulás. Életmód- és étrendváltozás minden esetben szükséges, a kezelés pedig egyénre szabott és több hónapot vehet igénybe. Ha valaki meg is gyógyult, akkor is mindig oda kell figyelnie magára. Nem ajánlott a cukor és egyéb édesség fogyasztása, illetve minden olyan élelmiszeré, amely élesztõt, penészt vagy gombát tartalmaz, vagy amelyre kialakult az allergia. Antibiotikumos kezelés után pótolni kell a baktériumokat. Gombaölõszereket írunk fel a betegeknek és helyreállítjuk a bélflórát. A kezeltek legnagyobb részénél szükséges a stresszoldás és a lelki egyensúly helyreállítása, (ez nem ritkán szakember segítségét igényelheti). Nagyon fontos, hogy mérsékeljük a munkatempót, rendszeresen mozogjunk, (akár csak sétáljunk naponta!), kiegészítõként alkalmazhatjuk a test- és talpmasszázst, gyógytornát. De hangsúlyozni szeretném, hogy a diagnózis felállítása és a gyógyítás orvosi feladat.
- Nagyon szigorúan hangzik, hogy nem ehetünk semmilyen édességet, sem cukrot! Lehet valamivel helyettesíteni?
- Egészséges ember nyugodtan fogyaszthat édességet, de cukor helyett inkább tegyenek mézet az ételbe vagy egyenek édes gyümölcsöt, aki pedig kezelés alatt áll, annak átmenetileg ajánljuk a mesterséges édesítõszereket. De ha valaki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik, vagy a beteg megszabadult a gombáitól, akkor nem is kívánja az édeset.
- Ha valaki egyelõre még "érintetlennek" érzi magát Candida ügyben, meg tudja-e elõzni a betegséget?
- Meg kell tanulni a stresszoldást, és át kell térni az egészséges étkezésre, ezt pedig egy léböjtkúra után tudja megtenni. (Ez azt jelenti, hogy csak zöldségek és gyümölcsök levét, illetve gyógyteákat lehet fogyasztani, ezzel távoznak a méreganyagok a szervezetbõl.) Mivel a gombák túlszaporodása másodlagos kórt jelent, ezért a megelõzésben a gombáknak kedvezõ körülmények kialakulását kell meggátolni. Ha az olvasottak alapján úgy érzik, hogy esetleg Önöknél is hasonló helyzet alakult ki, forduljanak orvoshoz, és ne házilag próbálják megszûntetni a bajt.
Nincs jelen
#821 2010-01-10 14:39
- Ana
- Tag
Ez nagyon érdekes!
Én idáig úgy tudtam,h csak nögyógyászati problémához lehet ezt a betegséget kötni.Ezek szerint nem.
Megéri egy vizsgálat azt gondolom.Ha jól láttam akkor drogériákban is lehet kapni ilyen teszt szerûséget.
Biztosabb a doki?
Nincs jelen
#822 2010-01-10 14:40
- Ana
- Tag
Egyenlõre még nem találtam meg ezt a könyvet,neten keresem.
Nincs jelen
#823 2010-01-11 10:38
- Szabóné
- Tag
Sziasztok!
Evuc érdekes amit a candidáról irtál és szerintem sokunk betegségében lehet része. Nekem szerencsére nincsen, de Anyukámnak volt és diétával szokott le róla. Ven egy nagyon jó könyv is amit egy ügyvédnõ irt, aki saját magát gyógyította meg azt hiszem: Besennyi Odette a neve. Anyukám gyógyult meg. SOkáig diétázott a tejet teljesen elhagyta, kevés cukor, egy évig nem evett húst stb...
Üdv: Mindenkinek!
Nincs jelen
#824 2010-01-12 04:31
- Szuszidi
- Tag
Tessék, tessék, folyvást, folyvást!
Szép reggelt! Hiába tépem a számat. Igen is minden alapja a lelki dolgok! S igen is nem feltétlen a gyogyszer az elsõ amiért nyúlni kell, bár az sem elhanyagolható. A teljes cikket itt találod! Használd egészséggel!
Legyen szép napotok.
Nincs jelen
#825 2010-02-11 10:11
- Szabóné
- Tag
Sziasztok!
Nagyon leült ez a topic és én egyébként is IBS-es vagyok és a szívemen viselem a topic sorsát.
Hogy vagytok? MI van veletek?
Én most meglepõen jól vagyok, de nem tudom mitõl, ha tudná megjegyezném. Mondjuk probálok rendszeresen étkezni, de lehet mástól is függ.
Írjatok!
Üdv: Anikó
Nincs jelen
#826 2010-04-08 11:08
- Szabóné
- Tag
Sziasztok!
Mi a helyzet az IBS-esekkel? Én viszonylag jól vagyok az állandó hányingert leszámítva. Rájöttem, hogy akkor is kell enni, mert különben éhen halok. Néha nagyon begörcsölök, akkor jönnek a praktikák teák, meg pihenés és turmixolt krumpli répával, de nagyon figyelek a diétára midig.
Üdv: Mindenkinek!
Írjatok!!! :)
Nincs jelen
#827 2010-04-15 01:26
- Sa-ni
- Tag
Sziasztok, rég jártam erre, mégpedig azért, mert tulajdonképpen nincs okom itt lenni, hiszen az IBD-t és a mikroszkópos colitist is colonoscopiával illetve szövettannal kizárták. De most megnéztem ezt a topikot,és ha már így érdeklõdtök, beírok, bár segíteni nem tudok sajnos, mivel magamnak se tudtam még.
Gasztroenterológus a negatív lelet láttán tanácstalanul nézett - mert elõtte azt mondta nekem h ez tuti nem ibs - kínjában Mucofalkot javasolt (kössz, régebben próbáltam,még többször kell tõle menni) és Vermoxot írt fel, hátha féreg okozza a bajokat (ezt be se vettem, mert a tüneteim nem azonosak, bár állítólag ártani nem árt)
Ezután a nõgyógyászaton laparoszkópiát végeztek, ahol az orvos talált ugyan endometriózist, le is égette a szövetet, de a szövettan nem igazolta az endometriózist, így továbbra sem kapok semmilyen kezelést.
Az SCD diétát december-január felé bõ fél év után dühömben abbahagytam -mivel nem használt, a székletszám egész nap elhúzódóan a napi 15-öt is elérte, vagy ha ennyit nem is, a jó görcsös, többszakaszos, fél vagy akár egy órahosszás wc-zések megvoltak és vannak is. Eztán majdhogynem túlzásba vitt szénhidrátzabálásba kezdtem, és furcsamód szórványos tünetmentes napokat febr,márc folyamán mégis tapasztaltam -ez lehet, hogy a Symbioflornak tulajdonítható, de ez sem egyértelmû. Legutóbbi menstruáció természetesen mindent tönkretett. De tendenciaszerû javulás amúgy sem volt, csak véletlen 1-2 nap.
Örülök,Anikó,hogy Te jobban vagy, próbáld meg kinyomozni, hogy mitõl, hogy irányíthasd az életed. Azt én is észrevettem, hogy ha nem eszek rendszeresen, az nem jó - pl.egy nap csak reggel eszek, az aznapra estére javít, de másnapra meg ront :S
Nincs jelen
#828 2010-04-15 01:30
- Sa-ni
- Tag
Ja ha kell valakinek mandula- vagy dióliszt (csökkentett zsírtartalmú) akkor jutányos áron tudok küldeni.
Nincs jelen
#829 2010-04-15 10:55
- Szabóné
- Tag
Szia! :)
Sa-ni nagyon örülök, hogy írtál! Már gondoltam emilt írok neked.
Most jól vagyok , bár volt egy rosszullétem, de midig visszamegyek és elemzem a történetet. Közben rájöttem, hogy nálam 2 nap az emésztés. Szombaton zsíros, fehér kenyeret ettem sok hagymával hétfõ este lettem nagyon rosszul, görcsöltem, hányinger stb... Aztán minden kitisztult belõlem, szerencsére hasmenésem lett, mert ha más van akkor ki szoktam száradni és akkor jön a kórház. Szóval ez nagyon tanulságos volt nekem. Pl.: csak kevés barnakenyeret, jó fajtát eszem. Nem drágább, mert keveset eszünk. Ketten a férjemmel 1 kg barnakenyeret eszünk meg egy hét alatt, ellenben amikor fehérkenyeret ettünk akkor NAPI 1 kg is elment.
Nekem azt hiszem legjobban egy dietetikus segített. Mert pl.: megmonta, hogy azsírt sosem tudja feldolgozni a szervezetem, vagy a fehérkenyeret. Neked is ajánlom, mert sok jó tanácsot adott. Teljesen másképpen fõzök azóta.
És a mandulaliszt nagyon érdekelne, sajnos a diót nem bírom, mert kiüti a számat.
Ui: DE van itt helyed!!! Mindenképpen!
Nincs jelen
#830 2010-04-15 19:11
- Sa-ni
- Tag
Az a baj, hogy én a barnakenyértõl, és fõleg a barnarizstõl és hasonlóktól még rosszabbul vagyok, a fehérkenyér, fehér rizs (sõt fánk, keksz,ilyesmi) evése meg több esetben nem okozott panaszt. Régen voltam dietetikusnál, õ is ezt mondta, hogy aki hasmenéses, az inkább fehér gabonát egyen. De elég tanácstalan volt õ is. Gondolom, van, aki ezt eleve bevallja, van, aki meg megpróbál mégis valamit tanácsolni, és az hátha be is válik a betegnek.
Hagymát én nem mernék enni, eszembe se jut. Szerintem a zsíroskenyér se volt jó ötlet, egyél inkább margarint, vagy ha nem vagy laktózérzékeny,vajat. Fûszereset, zsírosat, hagymásat, erõset vagy 5 éve még gondolatban se ettem, és abban minden orvos egyetértett, hogy ezeket kerülni kell. Ezek nekem nem is hiányoznak, max. néha egy jó pizza vagy spagetti, de megvagyok nélküle.
De azt én se tudom megállapítani, hogy rosszullétkor az elõzõ napi, a 2 nappal ezelõtti vagy akár az aznapi étkezést kell-e nézni. Ha mind a hármat figyeled, abból az életben nem vonsz le következtetést.
Én azt tudom, hogy menzesz elõtt-közben-után szar, és a köztes idõben valamicskét javul, akár panaszmentes napok is elõfordulnak, de sajnos csak elszórtan. Ráadásul reggel nem tudhatom, hogy na ez most ilyen marad-e, vagy késõbb, pl.evés után jön a rosszullét, így a "börtönben" kuksolás továbbra is adott. Ezeket a többször ismétlõdõ, egyenként fél-egy óráig is eltartó görcsös, fájdalmas, többszakaszos wc-zéseket máshol elszenvedni - kössz, nem...Reggel éhgyomorra, vagy este, a panaszok biztos megszûnésével szoktam kimozdulni. Ezért is írtam, hogy gyakorlatilag semmilyen tanáccsal nem tudok szolgálni a betegtársak számára. De köszi, hogy szeretnél itt látni, kedves vagy! :)
Szerkesztette: Sa-ni (2010-04-15 19:17)
Nincs jelen
#831 2010-04-16 11:42
- Szabóné
- Tag
Nekem a dietetikus azt mondta, hogy nem szabad friss kenyeret enni, hanem csak másnaposat, vagy piritottat, mert a puha kenyér letapad a gyomorban.
Alapvetõen azt a tanácsot kaptam, hogy zsír, cukor és szénhidrátmentes diétát tartsak. DE ezt még meg is lehetne oldani, csak ehhez kéne mindig tápszer, amit a gasztós doki nem írt fel nekem, de szerencsére néha hozzájutok innen. Aztán amikor jobban vagyok eszem egy kis kenyeret, pizzát is szoktam sütni. Vékony tésztásat, kevés élesztõvel.
Én alapvetõen azt vallom, hogy a tartósítószerekkel van baj. Szóval minden ami házi az jó, de óvatosan. Pl.: nagyon kevés cukrot eszem, de van saját lekvárom azt szoktam óvatosan enni. Vagy saját paradicsomlétõl sem lett semmi bajom!
A menszes tényleg teljesen összezavarja dolgokat, arra lelkileg kell nagyon felkészülni, hogy úgysem leszek jól.
És nem csak az a fontos, hogy tudjunk egymásnak tanácsot adni, hanem leírjuk, hogy mi van velünk és kicsit talán attól jobb lesz. Persze attól nem leszünk jobban, csak a lelkünk lesz könnyebb.
Nincs jelen
#832 2010-04-16 22:51
- Sa-ni
- Tag
Hát nem tudom, én több nekifutással hónapokig, egyszer (az SCD diéta idején) több mint fél évig tartósítószert a számba nem vettem egy szemet se, meg semmi adalékanyagot, mégse lettem jobban egy fikarcnyival se. Mostanában minden természetgyógyász azt mondja, hogy a fehérliszt és a cukor minden baj forrása, meg a tartósítószerek - hát nekem ezek szigorú, drasztikus elhagyása nem hozott eredményt.
Milyen tápszert eszel? Az nem hajt meg?
Nincs jelen
#833 2010-04-19 09:11
- Szabóné
- Tag
Szia!
Hát az a helyzet, hogy sokszor nem tudom mitõl van a baj, DE a tartósítószertõl a fehér liszttõl és a cukortól az biztos!
De pl.: ha nem eszem valami szénhidrátot, nem sokat de valamennyit, akkor nincsen erõm.
A tápszer eddig Nutridrinket és Isosursot ittam. Lassan ittam és nem volt semmi baj sem.
Anikó
Nincs jelen
#834 2010-04-19 17:12
- Sa-ni
- Tag
Néztünk a neten pár új gyógyszert IBS ellen - Colofac és Debridat. Tapasztalata valakinek? Nehezen,külföldrõl beszerezhetõk.
Nincs jelen
#835 2010-04-22 15:51
- zsuzsi81
- Tag
Sziasztok! Ugyan már sokat olvasgattam az oldalt,de csak ma regisztrálatm.Én is egy vagyok, akire az orvos azt mondja, hogy stressz okozta IBS-es vagyok,minden lelet negatív, voltam colonoscopian,mindent végigcsináltam, ahogy azt mondták, de hiába minden, nem múlik a panaszom, ami tulajdonképpen a napi2-3alkalmas laza vagy híg széklet, reggel majdnem elsõ utam a WC, morrog a hasam és ugyan nem puffadok soha,de gáz az van.Szerinetek nyugodjak ebbe bele,vagy mit csináljak.Mostanában nyugodt vagyok, még a körmömet sem rágom, de a tüneteim nem múlnak már egy éve.Sárgarépalével kezdem a napot, emésztõenzimet és probiotikum szedek, mert az akupunktúrás dr-nõ azt mérte, hogy fel van gyorsulva az emésztõrendszerem és ezt a tanácsot adta, amúgy már diétáztam millliószor és semmi változás nem volt.HA valakinek van valami jó ötlete, légyszi írja meg!
Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#836 2010-04-22 18:26
- Szabóné
- Tag
Szia Zsuzsi!
Nagyon hasonlóak a tüneteim! Annyi, hogy én egyszer wc-zek, de azt nem kívánom senkinek. :( Viszont vannak szelek és kutymorgás nekem is. A legjobb védekezés az állandó kiegyensúlyozott diéta. A répa jó, de fõzve vagy nyersen eszed?
Az IBS alapdiétája: zsír, cukor és szénhidrát mellõzése. No, amit ebbõl meg lehet valósítani. Ne egyél zsírt (sehogysem, mint én múltkor aztán megint majdnem a kórházban kötöttem ki), mondjuk ez betartható. Olajban zsírban sütött dolgok elfelejtve (ha szereted a rántott húst sütõbe lehet sütni, sült krumpli szintén kizárva.) Fõzés olívaolajjal, lehetõleg kevés cukor használata (barnacukor, az jó, mert olyan drága, hogy tényleg csak a minimálisat használja belõle az ember.)
Szénhidrát: Kevés kenyér evése, szikkadt vagy másnapos. Nekem a Lipóti pékség termékei beváltak, attól még sosem lettem rosszul, de módjával eszem kenyeret.
Zöldségek: bab, elfelejtve egy életre, hagyma, fokhagymanyersen szintén, ételbe lehet fõzni. Feketebors helyett fehérbors és módjával. Karfiol, brokkoli, uborka, zöldborsó, kelkáposzta, káposzta tapasztalás kérdése, ha rosszul vagy tõle, ne kisérletezz magadon kik ell zárni az étrendbõl.
Gyümölcsök: apró magvasak elfelejtve egy életre (nagyon szertem az epret és a málnát, de rosszul leszek töle eléggé), sárga dinnye kérdéses, narancs savasít, ha neked jó akkor edd de nekem nem jó.
Teljes étrend és életmód váltás segíthet, de nem oldja meg a problémát, csak enyhít rajta. Ha kicsit kimerültebb vagy több pihenés, mert azt meghálálja a szervezet.
Sokat irtam még a Diéta kell vagy nem topicban, arról hogy mit lehet enni, meg olvasgass sokat sok jó ötlet van.
Üdv: Hátha segítettem!
Nincs jelen
#837 2010-04-24 15:49
- Sa-ni
- Tag
A szénhidrátok csökkentése, azaz ennek extrém formája, az SCD diéta egy darabig nálam is bevált, aztán viszont ebben sem bízhattam, ugyanúgy voltam, mint elõtte. (Most már ott tartok, hogy lassan bánatzabáló leszek - úgyis mindegy alapon. :S:S:S Amikro alig ettem., és akkor is egész nap folyamán egyenletesen elosztva, nem ám, hogy csak reggel - napi több,elhúzódó,többszakaszos, görcsös széklet, a nap sõt az éjszaka különbözõ idõpontjaiban. Ha gáz van, akkor lehet tudni, hogy hamarosan széklet is, hurrá.)
Zsuzsi, szerintem próbálgasd végig az összes itt kapható IBS gyógyszert, hátha Neked valamelyik beválik: Meteospasmyl, Lepicol, Mucofalk, Spasmomen, Dicetel, Motilium, illetve ami rendelhetõ pl. Pharma Futrától külföldrõl: Duspatalin, Symbioflor (3 féle, egymás után: Pro, 1, 2) Próbálj enzimet szedni a fentiek valamelyike mellett, javít-e (kreont) És ott van még az új Enterol, amit sok orvos nem is ismer, én kutattam magamnak - de ez kapható itthon.
Tudom, baromira nem vagyok hiteles, mert nekem ezek egyike sem ált be hosszútávon - de ezeket lehet próbálgatni, hátha Neked segít.
Nincs jelen
#838 2010-04-30 01:00
- Sa-ni
- Tag
Van az orvostudakozón egy erdélyi orvos, aki válaszaiban minden IBS betegnek a Romániában kapható Debridat vagy Ibutin nevû készítményeket ajánlja. 3-4 hét után jelentkezik szerinte a trimebtutin nevû anyag hatása, és 3 hónapig kell a gyógyszert szedni. Aki kijár Erdélybe, szerencsésebb, mert recept nélkül olcsón hozzájut - de a goldpharmánál is lehet rendelni. A "késleltetett hatóanyag felszívódású" kapszula 3x annyiba kerül. Nem tudom,az mennyivel hatásosabb.
Nincs jelen
#839 2010-04-30 19:39
- Ana
- Tag
Sziasztok!
Sa-ni hasonló cipõben járok mint Te!
Ma elegem lett,és azt mondtam,hogy megcsináltatom a tükrözést amitõl annyira rettegek,mert ez már nem állapot.
Gastron végzett labor, dokim szerint tökéletes!Dicetelt kaptam, de mintha be se venném.
Tegnap semmi bajom nem volt, mára már rohangálok a wc-re.Aztán majd 1x csak elmúlik, és ki tudja mikor de újra indul az egész.
Elegem van!!!!
Nincs jelen
#840 2010-04-30 22:43
- Ana
- Tag
Amit elfelejtettem,hogy
hallott-éééé valaki a Colpermin kapszuláról?Állítólag itthon nem kapható.
Nincs jelen
#841 2010-05-02 17:18
- Sa-ni
- Tag
Nem kapható itthon a Colpermin, mint ahogy SEMMI! Ilyenkor utálom ezt az országot, már bocsánat - még Románia is ellátottabb nálunk IBS gyógyszerek terén! Tudomásom szerint jelenleg Magyarországon egyáltalán nem tudsz gyomorsavellenálló borsmenta kapszulát venni (a Colparmionban s az van,ahogy itt írják: http://www.webbeteg.hu/index.php?page=o … ject_id=13 ) Márpedig a bélre csak az hat ami ilyen speciális bevonatú kapszula - vagy az se.
Én az USából rendeltem ilyen koplex készítményt (Lomentum) - nem használt. De visszatérítették a pénz egy részét.
Jókat olvastam pl. a Mutaflorról, itt is jókat írt róla Molnár Tamás - vajon kapható kis hazánkban? Áááá dehogy! Reménytelen! Pharmafutártól se lehet megrendelni, mert hûtõben kell tartani, így a szállítás még bonyolultabb!
Nincs jelen
#842 2010-05-02 17:23
- Sa-ni
- Tag
A tükrözésrõl meg annyit, hogy engem elõször altattak, semmire nem emlékszem, másodjára gyakorlatilag átvágott az orvos, mert azt mta, altat, a beadott injekció viszont csak valami bódító volt, egy szemet nem aludtam tõle. Viszont a vizsgálat alatt õrült fájdalmat nem éreztem, és végül úgy voltam vele, le van sz.rva, nem viselt meg a dolog, valamennyire túlléptem azon, hogy ez milyen megalázó - az elõkészítés sokkal inkább megviselt. Mondjuk slusszpoén, hogy 2x is rábeszéltek és egyszer se tudtak a vizsgálat alapján segíteni rajtam. pedig az elsõnél még találtak is fekélyeket, amik 2 évvel késõbbre valahogy eltûntek. Tünetek viszont nem.
Nincs jelen
#843 2010-05-02 21:27
- Ana
- Tag
Kedves Sa-ni!
Jobb programot is eltudok képzelni,mint ezt a vizsgálatot.Persze,h itthon nem kapható, semmilyen gyógyszer!Ez a sz..r ország!
És végül is most mi újság?Diagnosztizáltak valamit?vagy nem tudják,és jó vagy ibs betegnek.Szedsz valamit?Állapotot milyen?
Én holnap megyek 3dés UH-ra,mert valami nem stim az epémmel.
Nincs jelen
#844 2010-05-02 21:36
- zsuzsi81
- Tag
Szia Szabone!
Elromlott a gepunk es azert nem tudtam meg megkoszonni sem, hogy irtal es hogy jo tanacsokkal lattal el.Te nem vettel olyat eszre, hogy neha faj a talpad, mert en jartam talpmasszazsra es ott mondta a holgy, hogy erezheto kis lerakodas ahol a harant vastagbel van, es valoban, neha faj napopkig a talpam es ha csak en ereznem hogy ott van, meg el is hinnem, hogy bekepzelem, de a ferjem is jol erzi amikor masszirozza a talpamat.Masszirozas utann eltunik es estere ujra erzodik.Eddig mindig csak a jobb talpamon ereztem, most vagy negy napja csak a bal talpamon(a harantvastagbel mindket talpon ott van).Amugy a napokban mintha normalisabb a szekletem. En csak a repa levet iszom eves elott napi 3x ket ket repat, aztan emeszto enzim es ugy az etel es reggeli meg vacsora utann probiotikum.Most nagyon remelem, hogy megtalaltam a receptet a gyogyulas fele,mert mar lassan mindent probaltam majd minden variacioban.Az edesseg tenyleg nem jo, mert rohad es az ember szelesebb, de neha beleunok az odafigyelesre, amit meg is banok.Neked miota tart ez az egesz, ha tudsz irj egy kicsitt.Ja es mindenkepp segitettel, erot probalok meriteni a kedvtelen napokon meg abbol is, hogy mas is kuzd ilyen problemakkal,!
Neked is koszi Sa-ni, remelem most megtalaltam a jo receptet.A fentebbi variacio jonak tunik, remelem nem csak delibab, mert mar volt olyan, hogy par napig jobb aztan minden a regi.A sargarepa le szerintem nagyon fontos, es hosszabb tavon, mert nekem is par het utan lett jobb epp amikor mar fel akartam adni ezt is.
Nincs jelen
#845 2010-05-03 14:08
- Sa-ni
- Tag
A répalevet otthon készíted gyümölcscentrifugával? (mondjuk nekünk csak ilyen sima turmixgép van, az nem tudom, jó-e erre célra...) Lehet, megpróbálom... Reggel éhgyomorra iszod?
Édesség... Nekem is magyarázta minden természetgyógyász, hogy az milyen káros - de én hiába nem eszek édességet, jobban nem vagyok, illetve sokszor volt, hogy ettem,és másnap semmi bajom nem volt. Persze hosszútávon a sok biztos nem jó...
Ana: elhiszem, hogy nem tetszik ez a "program", én csak azért írtam le, hogy én is majd' elájultam a gondolatától is, aztán mégis itt vagyok és nem tört meg lelkileg, vagy ilyesmi... Mert tudod eljutottam odáig, hogy csak azt néztem, valahogy segítsenek rajtam, nem érdekel, minek kell alávetni magam. Nem akarlak rábeszélni semmire, fõleg, mert az sem garancia arra, hogy érdemi gyógymódban részesülsz.
Slusszpoén, hogy semmit nem találtak. Nõgyógyászaton endometriózis gyanúval laparoszkópiás mûtétet végeztek, de azzal se jutottam elõrébb. Újabb tanácstalan arcú, széttárt kezû orvost láthattam a sokadik gasztroenterológusom személyében, pedig benne nagyon bíztam, jó szakembernek tûnt. Ijesztõ látni az arcukon ezt a "fogalmam sincs, mi lehet ez, meg vagyok lõve"-arckifejezést. De hatalmas riszpekt neki is, hogy hülyének nem könyvelt el, látszott rajta, hogy nem engem akar idegbetegnek nézni, hanem tényleg zavarja, hogy fogalma sincs, mi bajom lehet és nem tud segíteni. Persze ettõl jobban nem leszek, de legalább nem megalázva jöttem el tõle, és a többi orvoshoz képest, akivel találkoztam, már ez valami.
Engem még nagyon zavar az, hogy a magyar orvosok nem ismerik a külföldön kapható IBS gyógyszereket, volt, amit neten találtam, és nem is tudtak a létezésérõl. (OK Molnár Tamás leírta itt, hogy az orvosok nem érnek rá szakirodalmat olvasni :S ) pedig ha így ajánlana valamit, már elõbbre lennék, nem nekem kéne átverekedni magam a több száz cuccon,és kidobni apénzemet.
Szerkesztette: Sa-ni (2010-05-03 14:12)
Nincs jelen
#846 2010-05-03 18:06
- Ana
- Tag
Kedves Zsuzsi81,
ez a répalés történet engem is érdekel.Mennyit köl belõle meginni? :)
Sa-ni,
amit irtál 100%-osan 1értek.Azt olvastam,h a Colpermin segített a tünetek enyhítésén.De hát itthon semmi nincs...
De ez borzasztó,hogy nem tudják,hogy mi okozza ezeket a tüneteket nálad!
Holnap megyek 3dés UH-ra,mert még a tavalyi UH, slidge is látható volt.
Megírom,hogy mi volt.
Nincs jelen
#847 2010-05-03 21:00
- Timcsi35
- Tag
igen, gyümölcscentrifugával szoktam én is préselni, répa és céklalevet keverve szintén reggel éhgyomorra, és szerintem segített, mert ugye gyulladáscsokkentö is a cékla, csak nem voltam kitartó, most kezdem elölröl:-))
Nincs jelen
#848 2010-05-03 21:01
- Timcsi35
- Tag
ja! mert ezeket nem lehet sokáig tárolni, tehát mindig frissen kell, kicsit macera de megéri!
Nincs jelen
#849 2010-05-04 23:23
- Ana
- Tag
Bátorítást Kérek!!!!
Megyek vastagtükire, és nagyon félek :(
Nincs jelen
#850 2010-05-06 09:07
- zsuzsi81
- Tag
Sziasztok! A repalevet en napi 3x iszom eves elott ket repabol centrifugazva, ha valakinek van fekelyes tunete is, az tegyen bele egy nyers kruplit es jo a cekla is.Nekem ezt mondta az akupunkturas doki.Eves elott en meg vesyek be emeszto enzimet is es iszok olyan teat mint mezei zsurlo.Igaz nem tudom, hogy jon a belekhez a mezei zsurlo, mert apukamnak vese kove volt es o is azt itta, de en mar ott tartok, hogy ha azt mondjak, hogy jo, es gyogynovenyrol van szo, en nem gondolkodom.Amugy meg nem tudom mit ettunk, de az egesz csaladnak hasmenese lett, persze mindenkinek vissza is allt a normalisra(ami nagyon jo) kiveve nekem( .Most mindent kezdek elorrol, remelem masodszorra is kialakul par het mulva.En amit a repalebe utalok, hogy sokat kell mosogatni a gepet,de ez sem szamit, ha jobb lesz minden.
Ana ne felj, ezen is tul leszel, csak ha lehet kerj valamit, ami altat vagy bodit, mert ha nem, nem tul jo.en azt gondoltam, ha kibirtam a harom napos vajudast,mert azt mondtak, hogy ki kell varni az idejet, mert a termeszet megoldja,gondoltam kibirom semmi altatas nelkul is, de megbantam(romaniaban altatnak vagy csak kapsz egy kis gorcsoldot, ami semmit nem er szerintem)A doktorno azt mondta, hogy a ferfiaknak es a k0vereknek k0nnyebb, hat en no vagyok, nem vagyok kover es mar szultem, mert hogy szult noknek is nehezebb.ezt csak a vegen mondta.Amugy nekem csak a leszallo reszt sikerult megnezni, mert nagyon kanyargos a vastagbelem.Ha em meg egszer colonoscopiara megyek, az tuti, hogy altatasba csinalom, barmennyire is felek az altatastol.
Sok sikert es szep napot mindenkinek!
Nincs jelen