#1701 2010-01-21 22:01

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Van olyan téma ahol a hálapénz beszélik meg az emberek? :)
Kicsit gondban vagyok most ezzel.

Nincs jelen

#1702 2010-01-21 22:21

Milka
Tag

Semmilyen csövet nem raktak be, ezen kicsit csodálkoztam is, de ezek szerint zárónál nem raknak be drént. Kédeztem az egyik sebészt, hogy miért nem, azt mondta, hogy ha nincs gond és szépen össze tudják varrni, akkor nem kell. Ha mégis gond lenne, akkor majd jelez a szervezet. Én örülök ennek, mert a múltkor kettõ is volt a jobb oldalamban és elég kellemetlen volt amikor kirántották. Persze nem a tanár úr monda, vele szinte egy mondatot se tudtam beszélni, pedig azért lett volna pár kérdésem. :(
Szerintem ne idegeskedj. Én úgy voltam vele, hogy ez csak egy átmenti állapot, most hogy nem 3 hanem 10 hónap lett, az nem érdekelt. Meg fog szûnni, és ez a lényeg.
A mûtét után az elsõ 2-3 nap kicsit rosszabb, de utána szerintem teljesen rendben van az ember.
Eddig minden várakozásomat felülmúlja a mûtét, nagyon meg vagyok elégedve. Ugye az ileostoma folyton ürül, ezért féltem, hogy majd a visszakötés után állandóan wc-re kell járnom, és rohanni kell mint 13 évig. :( Nem kell rohanni és van, hogy 6 órán át nem megyek ki, pedig közben eszem levest meg minden! Nekem ez olyan hihetetlen, azt hittem örökre szaladgálhatok, de úgy néz ki, hogy ez a dolog megoldódott!
Van msn-ed? Meg tudnánk ott beszélni a honorárium kérdést. :)

-----

Szerintem aki fiatal, és hölgy, az beszéljen a sebésszel a mûtét elõtt, hogy lehetõség szerint próbálják meg minnél szebben összevarrni. Nagyon sok varrási technika és módszer van, olyat használjanak ami után szebb, vékonyabb lesz a heg. Pl szerintem meg lehet úgy is csinálni, hogy ne legyenek azok a tipikus kis keresztbe futó vonalak a hegen.

Szerkesztette: Milka (2010-01-21 22:35)

Nincs jelen

#1703 2010-01-23 11:12

Zsuzskaa
Tag

Sziasztok!

Ez egy igazán erõt adó topik :)
Gigi szorítok én is ;)

Nincs jelen

#1704 2010-01-26 17:32

bébé34
Tag

Sziasztok!

Immáron itthon vagyok és jelentem jól! :) Engem is egy héttel a mûtét után engedtek haza, ma voltam varratszedésen. A sebem nekem sem valami szép, de a doki azt mondta, hogy a sztóma után sajnos az normális, hiszen azért ott egy hónapokig irritált bõrfelület maradt. Sajnos, ebben tényleg igaza van. Na mindegy, reménykedem, hogy szépen és gyorsan fog gyógyulni.
A mûtét után este amúgy már én is kibicegtem WC-re, aztán pedig próbáltam annyit mozogni, amennyit csak a kórházban lehetséges. Milkával ellentétben az én bélmûködésem a mûtét utáni 3. napon indult be, (biztos beijedt attól, hogy a doki másnapra már valami hashajtóval fenyegetõzött, ha magától nem indul meg :) ) akkor viszont nagyon! :) Ezzel azóta sincs gond szerencésre, mostanra teljesen normalizálódtak a wc-re járási szokásaim. :) Nekem viszont volt/van egy kis mûtét utáni "nem várt tünet", nevezetesen, hogy iszonyúan fel van puffadva a hasam. (Kb. úgy nézek ki, mint egy 4 hónapos terhes.) DE NE PARÁZZATOK, fõleg ne Gigi :) ! Nekem ez azért van, mert iszonyatos gyulladás volt a belecskéimben, amit ugye 3 hónapig antibiotikummal kezeltek és azt mondta a doki, hogy vszínû maradtak még bennem a gyulladástól letapadt bélszakaszok, ami okozza a puffadást, de pár hét alatt :( elmúlik, csak legyek türelmes, meg egyek még 3 hétig pépes ételeeket. Amúgy nekem nem sem a hasam vagy a sebem fáj, hanem kifejezetten a frissen visszapakolt bélszakasz kellemetlenkedik idõnként, de nem vészes.
Legközelebb 1 hónap múlva kell kontrollra mennem. A doki ma mondta, hogy lehet kéne majd még egy CT, hogy lássa, hogyan folyik át rajtam a cucc, de megegyeztünk abban, hogy erre csak és kizárólag nagyon indokolt esetben kerülhet sor, mivel akut hányingerem van a kontraszt folyadéktól. :) Erre bevallotta, hogy õ már messzirõl rosszul van az ánizs szagától is... no comment. :)

Gigi, mizújs? Mikor mész be? Van már végre konkrét idõpontod?

Üdv mindenkinek!

Bébé

Nincs jelen

#1705 2010-01-27 08:39

én
Tag

Off Ánizsról ne is beszéljetek. Az hogy nem tudom meginni én sem, az csak egy dolog, jön visszafelé, iszonyú. De a másik nem elhanyagolható dolog, hogy olyan iszonyat hasmenésem van a kontrasztanyagtól két napig, hogy az már szinte elviselhetetlen. On. Bébé, örülök, hogy rendben vagy. Nagyon jó, hogy már otthon vagy. Gyógyulgass! Pihizz!

Nincs jelen

#1706 2010-01-27 11:34

Milka
Tag

Tegnap megvolt a varratszedés, nem volt vészes. 1-2 kellemetlen volt, ami bele volt ragadva a sebbe, de tényleg semmi extra. :) Két hét múlva kell visszamennem, hogy ránézzenek rendben van e.
bébé te voltál az egyik kórterem ablakhoz közeli ágyában, notebookal? :) Mert akkor láttalak párszor amikor elsétáltam a szoba elõtt. :)
CT-nél van olyan is, hogy csak simán vizet használnak. Az ánizsos kontrasztanyaggal én is megküzdöttem, de az utolsó elõtti alkalommal amikor belekortyoltam abba amit hoztak, meglepõdtem, hogy teljesen íztelen volt. A következõ alkalommal már direkt szóltam, hogy nekem íztelen kéne ha lehet, mert az ánizsost utálom. Azt mondták, hogy most csak simán vizet fogok kapni, elég az is. Szóval vagy íztelen kontrasztanyagot kaptam az egyik alkalommal, vagy már az is sima víz volt.
Kérdezzetek erre rá ha nem bírjátok az ánizst. :)

Szerkesztette: Milka (2010-01-27 16:36)

Nincs jelen

#1707 2010-01-27 17:18

bébé34
Tag

Helló Milka!

Én ablak mellett voltam valóban, de notebookom nem volt. Illetve a párom behozta néha az övét, azon néztünk filmet, amikor egyedül voltam a kórteremben. :)
Hû, ez a kontrasztanyag, úgy látom, sokaknak nagy mumus. :) Direkt megkérdeztem tegnap a dokit egyébként és azt mondta, hogy sajnos nincs más ízû, csak ánizsos, szóval szerintem Te tényleg csak sima vizet kaptál, minfenféle ízesítés nélkül.
Nekem csak 1 hónap múlva kell visszamennem, ha nincs gáz, de az meg nem lesz és kész! :)

Szia:

Bébé

Nincs jelen

#1708 2010-01-27 17:21

bébé34
Tag

Szia Én!

Köszi, éppen azt teszem, azaz pihenek, eszegetek (1 hétig anyuci fõztjét, ami azért mindig is a legjobb marad a világon! :) ) és szugerálom a hasamat, hogy ne puffadjon már végre. De egyelõre csak mérsékelten hallgat rám sajnos. :)

Bébé

Nincs jelen

#1709 2010-01-27 21:59

Milka
Tag

bébé akkor téged láttalak szerintem. :) A nõvér pult utáni 3-4. szoba volt kb.
Én két hét múlva megyek, de szerencsére semmi panaszom, minden mûködik rendesen. Néha van, hogy kicsit sokat megyek wc-re, remélem ez majd azért csökkeni fog.
Sima vizzel nem tudják megcsinálni? Ezek szerintem nekem a két utolsó sima vizes volt, pedig nem ugyanott csinálták. Amúgy utoljára vittem magammal málnaszörpöt, és beleöntöttem. :D Szerintem az ánizsoson is javítana valamennyit egy kis szörp.

Nincs jelen

#1710 2010-01-28 12:15

Juni
Tag

Szia Bébé!
Örülök, hogy végre otthon vagy! :D
Gyorsan gyógyulgass meg :) és valóban nagyon sokat pihizz!!! Biztosan elmúlik majd ez a puffadás, csak egy kis türelem! :) A lényeg, hogy újra bent van, aminek bent a helye! :)
Szia Milka!
Neked is mielõbbi felépülést, és sok erõt kívánok, hogy mielõbb mehess edzeni! :)
Sziasztok!

Nincs jelen

#1711 2010-01-28 12:58

Tündi33
Tag

Sziasztok.Segitséget szeretnék kérni.Egy jó,türelmes gastroenterológust keresek,aki hajlandó komolyan venni.2004-ben megoperáltak.Nyitott gerincbõl kifolyólag zsugorhólyagom volt.Bélbõl vett ki az orvosom egy darabot ezzel pótolta a hólyagomat.Ebben az idõszakban,és elõtte is rengeteg antibiotikumot szedtem,amitõl tönkrement a bélflórám.Napi 5-6x w.c.re járkálás,sürgetõ jelleggel.borzalmas,hol renbbe jött probiotikumokkal,hol kiujult.Diétát helyyel-közzel csináltam,aztán ujra orvos,többször is,aztán közölte a legutóbbi hogy ez ibs.Éljek ezzel együtt és elsõ körben azt javasolta,ne egyek.Szerintem ez nem normális dolog,hogy valaki ilyet mond.A végén 1200 kcal-t javasolt.Mozgás.Tényleg ennyire szigoruan kell venni a diátát?életem végéig száraz kenyéren kell élnem?Megkeseriti ez az ember életét.Az a borzsasztó,hogyha fellángol,alig merek menni valahova,vagy csak olyan helyre aho tudom hogy közel van a w.c.Van ugy hogy csak egy-két napig tart,de volt már olyan is hogy hónapokig,heti kb.3-4x rendszeresen.Probiotikummal jobb,kérdésem lenne,hogy fel lehet-e emelni a mennyiséget?doki erre azt mondta,hogy felesleges,mert már régen nem bélflóra probléma ez.Akkor kérdezem én,miért vagyok jobban tõle?hasfogó idõlegesen megoldást nyujt,csak arra sem kaptam választ,hosszú távon nem-e káros,nem-e csinálok vele nagyobb bajt.Nagyon szépen megköszönöm,ha bárki tud valami tanácsot,és egy jó orvost,aki nem a tizezreseket várja.

Nincs jelen

#1712 2010-01-28 13:55

én
Tag

Kedves Tünde! Ebben a fórumban jó helyen jársz, ha érdeklõdsz. A legtöbbünk így van a dologgal. Hol futunk, hol tünetmentesek vagyunk. Sajnos tényleg kell egy jó és türelmes gasztrós. Viszont nem írtad meg, hogy hol élsz, merre keresel orvost. És ha elõször írnál magadról az IBD társalgóban van két topik erre a célra, mi is könnyebben tudnánk neked segíteni. Egyébként itt a Crohn-Cilitisben van egy orvost keresek topik, ahol szintén nyugodtan körül nézhetsz és tájékozódhatsz! Kitartást és tünetmentességet, jó böngészést kívánok!

Nincs jelen

#1713 2010-01-28 15:47

Milka
Tag

Tündi! Dr Kovács Ágota nagyon jó orvos, nagyon ért a bélbetegségekhez. Szerintem keresd fel, ha valaki, akkor õ biztos tud ajánlani valamit.

---

Most cseréltem kötést, és a seb egyik végén egy kb másfél centis részen szét van nyílva. :(

Szerkesztette: Milka (2010-01-29 00:14)

Nincs jelen

#1714 2010-01-29 05:07

Reménykedõk
Tag

Kedves Én!

Lehet, hogy elkerülte a leveled a figyelmemet? Irjál privibe!!!!!!!!!   
  Akkor még ma válaszolok: Reménykedõk

Nincs jelen

#1715 2010-01-29 10:19

én
Tag

Szia Reménykedõk! Mûködik a gondolatátvitel? Egyébként ment a mail!

Nincs jelen

#1716 2010-01-29 18:07

sanvito
Tag

Szia Milka !!!!!

kötéééssstttttt??????????? (nekem már a klinikán sem volt, - pedig a hasam is fel lett vágva a zárónál, - csak plasztikus sebfedõ, magyarul vízálló spray) szerintem sürgõsen hívd fel, keresd a sebészt !!!!!

aztán majd jelentkezz is, de most nem ez a legfontosabb !!!!!

Gyógyulást !!!!!! :):):)

Nincs jelen

#1717 2010-01-29 18:30

Milka
Tag

Amikor kedden kiszedték a varrarokat, akkor lefertõtlenítették és leragasztották egy tapasszal. Ezt a tapaszt tegnap este szedtem le, és a seb egyik végénél egy kb másfél centi hosszan szét van nyílva. Kb 3-4 mm mély lehet.
Felhívtam ma a sebészetet és elmondtam nekik is. Kérdeztem, hogy bemenjek e, összeöltik e, de azt mondták, hogy az ilyet nem szokták összeölteni. Elég az amit én is csináltam, hogy tapasszal jól összehúztam. Ha mégse javul, vagy úgy úgy gondolom, akkor menjek be és megnézik.

Nincs jelen

#1718 2010-01-29 19:38

én
Tag

Hát Milka! Ha tanácsolhatom, akkor menjél be. Van ügyeletes orvos, megnézi. Én nem várnék evvel hétfõig!

Nincs jelen

#1719 2010-01-29 20:00

Milka
Tag

Majd ma este megint átkötöm, ha szét lesz nyílva, akkor holnap beugrok a kórházba, hogy öltsék össze.

Szerkesztette: Milka (2010-01-29 20:20)

Nincs jelen

#1720 2010-02-01 08:38

Geo73
Tag

Gigi, ez nagyon jó!!!!!!!
Drukkolok, szorítok nagyon!!! ;)

Nincs jelen

#1721 2010-02-01 09:18

Milka
Tag

Húúú! Szorítok! :) Benézek ha arra járok. :)

Nincs jelen

#1722 2010-02-01 12:24

én
Tag

Milka, mit csináltál a sebeddel? Bementél vagy megoldódott magától?

Nincs jelen

#1723 2010-02-01 12:35

búvalbélelt
Tag

"Drukkoljatok."

Itt vagyunk. :D

Nincs jelen

#1724 2010-02-01 12:44

Andi
Tag

Gigi! Nagyon-nagyon szorítok neked!!!!

Nincs jelen

#1725 2010-02-01 12:57

sanvito
Tag

Gigi !

Már biztosan nem olvasod, de ott vagyunk veled !!!!! :):):)

Nincs jelen

#1726 2010-02-01 14:11

Milka
Tag

"én", a sebemmel azt csináltam amit korábban írtam. Van itthon operfix ragasztó, vágtam egy csíkot, a közepére egy darab betadines gézdarab, és úgy ragasztottam rá, hogy közben összehúztam. Ez volt azt hiszem csütörtök éjjel. Szombat este néztem meg újra, és akkor már szépen, vékonyan össze volt forrva. Most vigyázok rá, hogy szét ne jöjjön újra.
Szerinem az volt a baj, hogy azon a részen lejött az a vékony varr rész ami a seben volt, és így szét tudott nyílni.

Gigi akkor holnap operálnak is, vagy csak holnapután?

Nincs jelen

#1727 2010-02-01 14:16

Reménykedõk
Tag

Szia Gigi!

Holnap megyek vérvételre, felmegyek Hozzád az osztályra.
  Ne izgulj, minden rendben lesz.  Puszi Neked ezer:Reménykedõk

Nincs jelen

#1728 2010-02-01 16:23

Juni
Tag

Szia drága Gigim! :D

Vagyok és szorítok ezerrel!!!! Nem kell izgulni, a drága tanár úrnál jó kezekben vagy! ( hiszen tudod.... :) )
Nagyon sokat gondolok rád!
Puszi!

Nincs jelen

#1729 2010-02-02 08:04

Milka
Tag

Hát ez nagyon érdekes, nem tudom, hogy mi alapján döntik el, hogy kell e. Én csak elõtte lévõ nap nem ehettem, és csak éjfélig ihattam, ennyi.
Nagyon drukkolok, ezekszerint nemsokára visznek!

Nincs jelen

#1730 2010-02-02 09:12

Juni
Tag

sziasztok! :)

...hát én sem tudom mi alapján döntik el, hogy kell-e beöntés vagy sem! én is kaptam mikor volt a sztóma záróm anno. de régen is volt... bár már amióta véglegesen sztómás vagyok, nem is jutott eszembe. ...de hagyjuk is! :)

kedves bébé! veled mi újság van? hogy érzed magad?
írj egy pár sort, ha erre jársz! :)

drágaságom, igaz, hogy most nem olvasod, mert ha minden igaz bent vagy a mûtõben, de nagyon szorítok most neked!!!! ott vagyok veled gondolatban! millió puszi!

sziasztok és szép napot!

Nincs jelen

#1731 2010-02-02 19:55

bébé34
Tag

Szia Juni!

Köszönöm szépen, már jobban vagyok. Bár a hasam még mindig fel van puffadva, már azért korántsem annyira, mint 1 héttel ezelõtt, úgyhogy remélem, szépen-lassan tényleg elmúlik ez a nem kívánatos tünet is. Most épp vidéken regenerálódom a szüleimnél, azt hiszem, ez jobbat tesz, mint a budapesti levegõ.

A beöntés-kérdés tényleg rejtélyes, én sem kaptam például, sõt, szóba sem került egyátalán. Szerintem kb. orvosa válogatja vagy mittudomén, mindenesetre nem bánom, hogy megkíméltek tõle.

Szia:

Bébé

Nincs jelen

#1732 2010-02-02 20:01

bébé34
Tag

Sziasztok!

Kb. 1 órája beszéltem Gigivel!!! Túl van a mútéten és minden oké. Fájdogál neki természetesen, de ez napról-napra jobb lesz majd. Épp az éjszakás nõvéreket várta, mert már nagyon kell neki pisilni :) (délelõtt mûtötték, azóta nyomtják bele az infúziót és eddig még senki sem kérdezte meg tõle, hogy ki kell-e menni). De mondtam neki, hogy elsõ nekifutásra azért egyedül ne induljon el, kísértesse ki magát egy nõvérrel.
Amúgy meg persze, nagyon boldog, hogy túl van a mûtéten végre-valahára! :)

Ha valaki meg akarja látogatni esetleg a MÁV-ban: a 112-es szobában van.

Bébé

Nincs jelen

#1733 2010-02-02 20:05

bébé34
Tag

Helló Milka!

Remélem már oké a sebed! Amikor elolvastam, hogy szétnyílt, azonnal megnéztem az én varrataimat, de szerencsére rendben vannak (mármint a nyomok). Már a var is szépen lepotyogott, csak 1-2 helyen van rajta. Ez a heg sokkal gyorsabban és szebben fog gyógyulni, mint a nagymûtétem hege, az tuti. Az annyira ronda, hogy csak na!
Neked amúgy mikor kell visszamenned a kórházba kontrollra? Nekem majd csak február végén, azaz 1 hónappal azután, hogy kiszedték a varrataimat.

Üdv:

Bébé

Nincs jelen

#1734 2010-02-02 22:59

Milka
Tag

Nekem a varratszedésnél azt mondták, hogy két hét múlva nézzek vissza. Már teljesen rendbejött, nekem is sokkal szebb lesz mint a nagy vágás.

Nincs jelen

#1735 2010-02-03 08:21

Juni
Tag

Szijjjja Drága!!!!

de nagyon örülök neked!!!! :):):):):):):):)
majd beszélünk, és a lényeg, hogy túl vagy rajta és már nagyon boldognak tessék lenni!!! :D (ragzom a magyart rendesen ám! :D )
sok puszi!

Szerkesztette: Juni (2010-02-03 08:51)

Nincs jelen

#1736 2010-02-03 09:17

Lisa
Tag

Gigi!
Gratulálok, ügyes vagy! Örülök, hogy túl vagy rajta!!!! Ez is eljött VÉGRE!
Eggyel több zárós HÁLA ISTENNEK!!!!
Remélem minden rendben lesz, bél mûködni fog, és tényleg minden megy mint a karikacsapás!!!
Most már türelem, és csak gyógyulgass nyugodtan!!

Üdv.: Lisa

Nincs jelen

#1737 2010-02-03 09:31

Marthuska
Tag

Sziasztok!
Gigi! Mielõbbi jobbulást, gyógyulást kívánok Neked és a Többieknek is!

Nincs jelen

#1738 2010-02-03 10:33

én
Tag

Gigi, kerestelek! Majd.... De gyógyulgass, vigyázz magadra és drukkolok, hogy minden a legnagyobb rendben menjen! Puszi!
bébé, Milka, Andi! Ti is vigyázzatok magatokra továbbra is és legyetek jól. Jónak nem muszáj lenni!

Nincs jelen

#1739 2010-02-03 10:37

Kolibri
Tag

Gigi hát eljött a nagy nap gartulálok innen már csak jobb lehet gyógyulgass és vigyázz magadra

Nincs jelen

#1740 2010-02-03 10:44

Milka
Tag

Na! Azért az már nem rossz, hogy tudtál írni!
Nekem a mûtét napja olyan volt, hogy még a telefonálás is fárasztott. Hívtak, mondták, mondták, de fél perc után azt gondoltam, hogy mostmár elég lesz, le akarom rakni, mert még a telefont tartani és hallgatni is nagyon fárasztó. :)
Remélem minden redben lesz és jövõhéten már otthon leszel. Kedden majd megyek a kórházba, ha tudok benézek. :)

Nincs jelen

#1741 2010-02-03 11:06

Andi
Tag

Gigi!

Nagyon örülök, hogy túl vagy rajta. Sokat gondoltam Rád tegnap reggel. Napról-napra jobb lesz. Vigyázz magadra és gyógyulgass.

Bébé!
Örülök, hogy Te is írtál magadról. TÉnyleg gondoltam ám rád a mûtét napján :), még akkor is eszembe jutottál, amikor engem toltak a mûtõbe olyan 1/2 10 körül, hogy vajon Te túl vagy-e már rajta.
Hogy állsz a wc-látogatással? Sokat kell járkálnod? Ezt tõled is kérdezem Milka. És miket esztek, van étvágyatok?
Én délután estefelé elég sokat járkálok, a délelõtt az nyugisabb. Nekem az étvágyammal még vannak gondok, nem kívánok semmit, de azért eszegetek, mert muszáj.
Nekem múlt hét szerdán volt varratszedésem, minden rendben volt. Amin meglepõdtem a sebészetre csak fél év múlva rendeltek vissza. A sebész elküldött gasztroenterológiai kontrollra... ott is voltam. A gasztrósom javasolta probiotikum szedését, állítólag az majd csökkenteni fogja a székletek számát. A kajára azt mondta, hogy bármit ehetek, ami jól esik, eleinte a tejjel, tejföllel, tejszínnel vigyázzak, azt csak óvatosan próbáljam bevezetni, ha birom. Tényleg ti kaptatok valami diétára vonatkozó leírást? Én sem az elsõ mûtétem után, sem most nem kaptam semmit. Ezért is vagyok bajban, hogy mit is egyek. De ez már nem is ide való téma. Bocsi.

Puszi mindenkinek! ANdi

Nincs jelen

#1742 2010-02-03 12:12

Milka
Tag

Az étvágyammal semmi gond, fel tudnék falni mindent mint egy sáska. :D Próbálom visszafogni magam, mert fogyni szeretnék vagy 10 kilót.
Mûtét után vagy két hónapig sokminden nem ajánlott. Nekem adtak egy lapot, oda le van írva minden. Ha gondolod bescannelem és elküldöm.
Én amúgy minden megeszek amit szeretek, egyedül a dióféléket és a camember sajtot pihentetem kicsit. :) Jövõhéten már jöhet a whopper is. :D
Nekem elég változó, reggel elmegyek 1-2x és utána van, hogy csak késõ délután kell újra. Viszont volt olyan is, hogy éjjel kint voltam vagy 4-5x. Még meg kell szoknom, hogy nem kell azonnal menni ha érzek valamit. A 13 év hasmenés alatt megtanulta a szervezetem, hogy ha bármilyen kicsi inger van, akkor azonnal rohanni kell. Errõl le kell szokni. :) Én nagyon elégedett vagyok, nekem ez a mûtét elõtti állapothoz képest hihetetlen! :) Ki tudok mozdulni itthonról úgy, hogy nem wc-t keresek minden másodpercben, hogy mi van ha most menni kell.
Szerintem mindenkinek más, attól függ mennyi vastagbél maradt, nekem ugyes semennyi, kiszedték az egészet.

Nincs jelen

#1743 2010-02-03 12:34

Andi
Tag

Milka!

Nagyon megköszönném, ha elküldenéd az étrendre vonatkozó lapot. Örülök, hogy ilyen jól vagy. Én még nem nagyon mozdulok ki itthonról, egyébként én is próbálom tartogatni a dolgot, nem megyek már el minden kicsi ingerre. Nekem sincs egyáltalán vastagbelem, tehát ua. a szitu, mint a tiéd, de még nagyon meg kell szoknom ezt az egészet. Igazad van, hogy a colitis miatt állandóan rohangálni kellett, de valahogy megtanultam vele együttélni, és tényleg jöttem-mentem, intéztem a dolgaimat, mindent megcsináltam, de most még nem merek. Jó persze ne legyek türelmetlen pénteken voltam 2 hetes mûtött, hamarosan eljön az ideje, hogy éljem a rendes életemet.

Üdv.: ANdi

Nincs jelen

#1744 2010-02-03 13:32

Milka
Tag

Ugye mindenkinek máshogy kell menni. Nekem elõtte napi 20x kellett menni, és ha kellett, akkor nem volt idõ wc-t keresgélni, azonnal rohanni kellett még házon belül is. Ahhoz képest ez semmi, szinte székrekedés. :D
Most nincs bekötve a scanner, de mindjárt lefényképezem és elküldöm.
Légysz írd meg privátban a címed.

Nincs jelen

#1745 2010-02-03 13:39

Zsuzskaa
Tag

Gigi már vicces emaileket küldözget :D
Mielõbbi jobbulást :) CSak óvatosan nevess :)

Nincs jelen

#1746 2010-02-03 15:02

bébé34
Tag

Szia Andi!

Akkor mûködött a telepátia, mert én meg Rád gondoltam sokat! :) Biztos voltam benne, hogy Téged már délelõtt megmûtöttek, én sajnos 8-14.00 óráig dekkoltam az ágyban az infúzióval (iszonyú szomjasan!) és vártam, hogy vigyenek már végre.

Teljesen igazatok van: az, hogy mi lesz a mûtét után, nagymértékben függ attól, hogy az ember gyermekének bélrendszerébõl mennyi maradt. Én azt hiszem, a szerencsésebbek közé tartozom, mert mindössze 18 cm vastagbéllel és 12 cm vékonybéllel és természetesen 1 db vakbéllel "vagyok rövidebb" (én nem vagyok sem crohn-os, sem colitis-es, nekem sugárgomba fertõzés okozta a bélgyulladást, ami után a stoma kellett). Így aztán nekem 4-5 nap után beállt a normális mûködés és reggel megyek 1x-2x WC-re és kész.

Ami a kajálást illeti, az én étvágyammal sincs gond, de persze én is kaptam egy 2 oldalas "használati útmutatót" (gondolom ugyanazt, amit Milka) még a kórházban arról, hogy kb. 6-8 hétig mit lehet és mit tilos. Ezt megfejelendõ, mivel - de ezt már írtam is - valószínûleg vannak még letapadt bélszakaszaim, a sebészem 3 hétig szigorú pépes étrendet írt elõ, mert azt mondta, a szilárd kaja esetleg elakadhat bennem. Na, ezt ugye nem akarjuk, úgyhogy inkább fõtt krumpli mérgezést kapok, de betartom. Én inkább arra próbálok figyelni, hogy este késõn (7 után) már ne nagyon egyek, hogy legyen idõ az emésztésre és ne terheljem éjszakára szegény emésztõrendszeremet. Ezen kívül napi 2 db Normaflore-t és 1 Actimelt iszom bélflóra regenerálás céljából és igyekszem Activia joghurtból is sokat beiktatni az étkezésembe.
Ami fura, hogy estefelé szomjasabb vagyok, mint napközben, így aztán éjszaka többjör járok wc-re, mint azelõtt.

Ha Milka elküldi Neked az étrendi javaslatokat, (nagyon fura, hogy Neked semmit sem mondtak erre vonatkozóan!) szerintem mindenképpen tartsd be pár hétig azért, hogy fokozatosan szoktasd a szervezetedet a mindenféle ételekhez. Én pl. "felfújós ételeket" (káposzta + hüvelyesek) jó sokáig nem fogok enni, az biztos.

Puszi:

Bébé

Nincs jelen

#1747 2010-02-03 15:05

bébé34
Tag

Helló Gigi!

Remélem, ma már sokkal, de sokkal jobban vagy és TÉNYLEG napról-napra jobb lesz, hidd el! Nagyon-nagyon szurkolok Neked!!!!

Puszi:

Bébé

Nincs jelen

#1748 2010-02-03 15:07

bébé34
Tag

Kolibri! Veled mi van? Voltál végülis orvosnál ismét az esetleges zárásról beszélni?

Nincs jelen

#1749 2010-02-03 15:12

bébé34
Tag

Helló Milka!

Ezek szerint tényleg mindenkinek mást mondanak az orvosok, még ugyanazon a kórházon belül is. Ez nagyon furcsa...

Nekem azt mondta a sebészem, hogy a sportolással egyelõre várjak még (nem tudom meddig), inkább csak sétálgassak sokat mozgás céljából (ebben a klassz kis -10 fokban hatalmas élmény hosszú sétákat tenni...). Te beszéltél ilyesmirõl az orvossal? Mikor kezdesz újra edzeni? Az igazság az, hogy már nekem is nagyon hiányzik a mozgás, de baromira félek egy esetleges sérvtõl, úgyhogy sem emelni, sem sportolni nem merek egyelõre.

Üdv:

Bébé

Nincs jelen

#1750 2010-02-03 15:17

Juni
Tag

Szia Bébé!
nagyon örülök neked, hogy alakulnak a "dolgaid" :D
vigyázz magadra és sok-sok erõt kívánok neked!
Andi!
Ne aggódj azon, hogy még nincs étvágyad, majd ez is megjön hidd el! Volt velem is ilyen, lassan minden a helyére kerül, az étvágyad is így lesz. :)
Csak mindig egyél valamit, ha egy pár szem kekszet már az is nagyon jó. sokszor keveset.
gyógyulgass! mielõbbi javulást! :)
Milka!
neked is minden jót, és mielõbbi felépülést! :)

Hála az égnek egyre többen vagytok már túl a zárón! :)

Mindenkinek sok puszi!

Szerkesztette: Juni (2010-02-03 15:19)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb