#1751 2010-02-04 07:45

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Arról nem beszéltem még a dokival, hogy mikor lehet edzeni. Szerintem ez is attól függ, hogy ki mit szeretne csinálni. Én pl elég nagy súlyokkal edzek, és ezt nyílván kicsit késõbb lehet elkezdeni, mert nagyon megterheli az izmokat.
Legszívesebben már most elkezdeném, de ekkora terhelésnél félek, hogy esetleg szétszakad bent a frissen összeforrt seb.
Kedden megyek vissza, akkor majd rákérdezek.

Nincs jelen

#1752 2010-02-04 10:46

Milka
Tag

itt le van írva kb ugyanaz mint a lapon amit a kórházban adtak.

http://www.szondataplalas.hu/dietak/bet … le_hid=182

Nincs jelen

#1753 2010-02-04 11:54

sanvito
Tag

Sziasztok !

Csatlakozom, ezt a linket én is már többször feltettem ebbe a topicba.
nekem bevált sztómával is, és azóta is részben ehhez tartom magam !!!!
Áfonyalét a bioboltokban, áfonyaszörpöt az IKEA-ban szoktam beszerzni !!!!!

Többször ajánlott enni keveset, nekem napi 1 actimel és minimum 1 aktivia szinte kötelezõ !

Nincs jelen

#1754 2010-02-04 13:12

Milka
Tag

Én ma lehet, hogy megpróbálok egy BigMac-et. :D

Szerkesztette: Milka (2010-02-05 15:15)

Nincs jelen

#1755 2010-02-05 14:30

bébé34
Tag

Jaaaaj, ne már Milka! A világ legegészségtelenebb kajáit adják a McDonald's-ban, meg a Burgerben! Egymillió "E" betû van minden egyes alapanyagban! (Anno a McD beszerzési és minõségbiztosítási osztályán dolgoztam, úgyhogy tudom, mit beszélek.) Biztos ezzel akarod sokkolni a szervezetedet? :)

Nincs jelen

#1756 2010-02-05 15:13

Milka
Tag

Végül nem mentem el mert lusta voltam. Whopper kéne, de Érden nincs Burger King. :D
Már tudsz rendesen fürdeni? Érheti víz a sebet?

Ha valaki esetleg rokkantnyugdíjas, akkor privátban kérdeznék tõle pár dolgot.

Szerkesztette: Milka (2010-02-05 15:15)

Nincs jelen

#1757 2010-02-05 16:26

lacko
Tag

Van egy elég kezdõ kérdésem :) : Van valami humánus módszer arra hogy leszedjem a bõrömrõl a még nem teljesen száraz vagy nedves pasztát?
Néha elõfordul hogy nem sikerül teljesen épképzláb módon feltenni a zsákot és akkor hamarabb le kell szedni és így maradnak bõrömön paszta darabok (ha 1-2 vagy több napig fenn van a zsák, akkor a zsákkal együtt szépen lejön a paszta is, de sajna ez nem mindig van így). Ezeket egyszerûen képtelen vagyok teljesen leszedni, hacsak nem szedem le mellé a bõrömet is, azt pedig nem akarom. :) És ha a régi paszta maradványokra kenem az újat, akkor az nem tart rendesen. És nem olyan jó éjjel felkelni és nagytakarítást rendezni az ágyon és körülötte. Volt már hogy arra ébredtem hogy a zsák ott aludt mellettem és nem rajtam. :)
Elõre is köszi a válaszokat!

Nincs jelen

#1758 2010-02-05 16:53

Juni
Tag

kedves lacko!
én nedves és babaszappanos gézlappal le tudom szedni, de ha nem sikerül nálam nem jelentett problámát ha maradt a bõrön paszta rányomtam a következõ adagot.
nem biztos, hogy jó a segédeszköz neked amit használsz, mert azért az durva, hogy így leváljon a bõrödrõl.
én a helyedben próbálkoznék másfélével is, beszélj a sztómaterápiás nõvérrel.
üdv! juni

Nincs jelen

#1759 2010-02-05 17:05

sanvito
Tag

Szia Lacko !

Nekem a CONVACARE leszedõ kendõcske vált be.... http://www.replant.hu/?q=node/191/print

Nincs jelen

#1760 2010-02-05 17:19

Juni
Tag

igen persze ez is nagyon jó! :)
sõt jut eszembe a stomic bõr tisztító folyadék is nagyon jó.
csak azért írtam elsõre a szappanos gézlapot, mert az hirtelen mindig kéznél van. :)
ezt pedig itt találhatod meg:
http://www.mediszintech.hu/sztomaez2.html#stomic_1

Nincs jelen

#1761 2010-02-05 17:34

Milka
Tag

Nekem volt olyan, hogy kb fél perc után le kellett szedni a zacskót (saját hiba miatt), és akkor még nagyon ragadós a paszta.
Én ilyenkor beálltam a kádba, a tusolóval folyattam rá a melegvizet, a másik kezemmel meg nagyon finoman kapargattam. Eltart egy ideig mert nyúlós lesz, de így biztosan lejön.

Nincs jelen

#1762 2010-02-05 17:37

lacko
Tag

Juni, sanvito!

Köszönöm a gyors válaszokat. Sajnos a hétvégén nem valószínû hogy be tudom szerezni bármelyiket is, de hétfõig csak kibírom valahogy. :)
Egyébként a problémát az okozza, hogy egy kis "gödörben" van a sztóma és közvetlen körülötte nehezen tapad meg. És ha egy picit feljön a ragasztás, már könnyedén folyik be a cucc, ami pedig feloldja a maradék ragasztót. És ha nem veszem észre idõben (pl. amikor alszom) akkor bekövetkezik az, amit írtam. :)
Egyébként beszéltem errõl nemrég a sztómás nõvérrel és annyit mondott csak, hogy használjak több pasztát. Most ezt teszem és emiatt alakult ki a mostani helyzet, hogy bizony marad paszta a bõrön.
Egyébként ha le tudom tisztítani teljesen a bõrt, akkor fenn is marad a zsák rendesen, csak hát béna vagyok és nem mindig sikerül. Mire belejövök vissza is zárják (remélhetõleg). :)
Errõl jut eszembe: általában (ha már megvan a diagnózis hogy zárható), mennyit kell mûtétre várni? Engem a honvédban mûtöttek és a zárás is ott lesz majd.

Szerkesztette: lacko (2010-02-05 17:38)

Nincs jelen

#1763 2010-02-05 19:42

Milka
Tag

Nekem 3 helyett 10 hónap ot kellett várni a záróra. :)

Nincs jelen

#1764 2010-02-05 20:16

Andi
Tag

Lacko!

Nekem 2,5 hónappal a nagy mûtétem után végezték a sztómazárást. De ezt így is beszéltük meg anno a sebésszel, hogy kb. 2 hónapig leszek sztómás.

Szerkesztette: Andi (2010-02-05 20:17)

Nincs jelen

#1765 2010-02-06 16:21

timilány
Tag

szia mien okbol  van sztomád  vékony vagy a vastaggal  volt  a baj miota vagy beteg  jo lenne ha beszélnénk  mert én is beteg vagyok  és nem tudom hogy mi várhat rám  de volt már 2 mutétem remikédet is kaptam már  de  már az sem hat mert egy éve kapom  jo lenne ha irnál  szia  timilány

Nincs jelen

#1766 2010-02-06 17:46

sanvito
Tag

szia Timilány !

Nem tudom kinek szólt a kérdés, itt a fórumon -kevés kivétellel - mindenki vagy beteg most is, vagy volt, különbözõ elõzményekkel és tünetetekkel.
Írd inkább hogy mire szeretnél választ, amint tudunk válaszolunk. (ha tudunk)

Hogy mi várhat Rád, persze csak az orvosok (vagy õk sem) tudják sajnos..... tõlünk erre ne remélj választ.

Olvass vissza, sok mindenre választ találsz, talán majd úgy könnyebb lesz kérdezni is...

A bemutatkozó oldalak is segítséget nyújthatnak.... (pl. az "elõször járok itt" topic)

szia

Szerkesztette: sanvito (2010-02-06 17:48)

Nincs jelen

#1767 2010-02-08 17:22

bébé34
Tag

Szia Lackó!

Engem is a MÁV-ban mûtöttek, sõt, ugyanaz volt az orvosom, mint Neked. Én megbeszéltem vele a zárómûtét idõpontját és napra pontosan akkor is volt a mûtét. Végül 4 hónapig voltam sztómás, de lehetett volna ez 3 hónap is, csak nem akartam december közepén kórházba vonulni, mert féltem, hogyha bármi nem stimmel, akkor bent tölthetem a karácsonyt is, azt meg nem akartam, úgyhogy én döntöttem úgy, hogy csak januárban akarok újra kórházba vonulni.

Ami a paszta leszedését illeti, csatlakozom Sanvito-hoz, nekem is a ConvaTec-es leszedõ kendõ vált be. Szerintem próbáld ki, mert nagyon jó és csoda módon nem is drága!

Üdv:

Bébé

Nincs jelen

#1768 2010-02-08 17:25

bébé34
Tag

Helló Milka!

Igen, én már egy jó ideje tudok (végre-valahára!!!!) rendesen fürdeni, a varratkiszedés után 1 nappal levehettem a kötést a sebemrõl és azt mondta az orvos, hogy akkor már lehet zuhanyozni. Neked még van kötés a sebeden?

Amúgy a Burger King ugyanolyan egészségtelen, mint a McDonald's ám! :) :) :) :)

Üdv:

Bébé

Nincs jelen

#1769 2010-02-08 17:38

Milka
Tag

Pár napja már nem kötöm be, szerintem felesleges lenne.
Nekem még van rajta egy nagyon kicsi varr (lehet, hogy már csak a felszínen, és alatta szép bõr van), ezért nem merem áztatni. A múltkori szétnyílás óta óvatosabb vagyok. Zuhanyozni tudok, de én bele akarok feküdni egy kád forró vízbe! Lassan egy éve nem tudtam ilyen iyet csinálni.
Tudom, hogy nem egészséges egyik se, de a whoppert jobban kívánom. :)

Szerkesztette: Milka (2010-02-08 17:50)

Nincs jelen

#1770 2010-02-08 22:14

bébé34
Tag

Jaaa, a fürdésre már én is nagyon vágyom, de egyelõre azt még én sem mertem megkockáztatni. Bár nekem már a zuhanyzás is szuper érzés volt - mindenféle "akadálytól" mentesen. De egyetértek, egy kád forró vízben lubickolás már nekem is hiányzik, szerintem hamarosan meg is próbálkozom vele. :)
Persze, én is szoktam néha gyorskaját enni, de elhatároztam, hogy megpróbálom nem mérgezni magam vele, úgyhogy ameddig csak lehet, kihagyom. Inkább eszek valami fincsi és tápláló fõzeléket vagy tésztát vagy akármit, amiben nincs vagy csak kevés az E betû. :) :)

Nincs jelen

#1771 2010-02-09 08:17

zahira
Tag

Sziasztok! Nekem édesanyám él sztómával. Tavaly nyáron megmûtötték, mert volt egy gyulladt bélszakasza, úgy volt, hogy kivezetik, de az orvos megkockáztatta, hogy mégsem, végül varratelégtelenség majd megint mûtét, újraélesztés, 9 nap intenzív osztály és mesterséges kóma lett a vége. Hála Istennek már teljesen felgyógyult, mintha nem is lett volna beteg, a sztómát nagyon jól viseli, életvidám, élettel teli. Pár napja viszont véres a széklee, volt orvosnál, aki azt mondta nem tudja mitõl van, ha nem múlik el, akkor CT. Ha valakinek már volt ilyen, vagy tud valami okosat írni, azt nagyon megköszönném!

Zahira, nem kell floodolni, ebben a topicban jó a kérdésed és biztosan fognak Neked segíteni a betegtársak.
üdv
aiolosz

Nincs jelen

#1772 2010-02-09 10:08

Lisa
Tag

Szia zahira!

Tényleg hála, hogy rendbe tudták rakni, és segített a sztóma. Sajnos akkor elõfordulhat, hogy megint begyulladt egy szakasza, ami okozhat véres székletet. :( ez nem jó hír. Ha úgy látjátok, hogy nem "esetleg" a sztóma miatt véres a széklete (szerintem észre vennétek, hogy a sztóma felszíne sérült és amiatt véres), akkor biztosan a CT megmutatja majd, hogy egy újabb gyulladásról van szó.
Szerintem nem érdemes sokáig halogatni, mert az rosszabb lehet, de ezt biztosan az orvosa is tudja.
Ezt egyébként lázból is meg lehet ítélni, ha van láza akkor sanszos egy gyulladás...
A lényeg, hogy bármennyire is féltek egy újabb gyulladástól, nagyon érdemes megnézetni nehogy halaszgatva legyen a dolog.
Remélem, hogy nem komoly, és csillapítani lehet.
A legjobbakat kívánom: Lisa

Nincs jelen

#1773 2010-02-09 10:40

zahira
Tag

Szia Liza!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Én is ettõl félek nagyon, ha nem múlik el, csütörtökön kell neki visszamenni orvoshoz. Nem tudom, attól esetleg nem lehet, hogy sokat emelgetett(mert elég hiperaktív) és megpattant valahol egy ér? Mert ugye sztómával nem igen lehet emelgetni és én hiába mondtam neki, de most már belátta....

Nincs jelen

#1774 2010-02-09 11:07

Milka
Tag

Szerintem lehet emelgetni vele, csak vigyázni kell. Én egykezes, 20 kilós súlyzokkal edzettem amikor sztómám volt.
Ha véres akkor mindenképpen meg kell nézni, szerintem ilyenkor tükröznek is.

Nincs jelen

#1775 2010-02-09 12:22

zahira
Tag

Akkor szerintem én is megyek vele az orvoshoz és a sarkamra állok. Az orvos azt mondta nem tudja mitõl van?! Akkor meg nem értem miért nem csináltat azonnal egy CT-t vagy tükrözést, ahogy írtad.

Nincs jelen

#1776 2010-02-09 13:41

Lisa
Tag

zahira, én is elég sokat emelgetek a sztómámmal és nem tapasztaltam, hogy vérzett volna (pláne nem aktívan, egy kis felületi sérülés szokott lenni, de az ugye nem az) szóval az emelgetést is meg lehet különböztetni.
Most tudom, hogy eléggé furán hagzik, de mivel úgy látom, hogy Ti is benne voltatok rendesen a bélgyulladásba, így tényleg meg lehet különböztetni, hogy a sztóma vérzik, és abból van a SZÉKLETEN a vér, vagy pedig inkább a széklet a vésres.
Szerintem a doki meg bizakodott, hogy elmúlik, vagy csak magának sem (és fõleg Nektek) nem akarta felvetni egy újabb gyulladás lehetõségét. :(
Egyértelmû, hogy járjatok utána, ha kell akkor inkább erõszakoskodjatok!!!

Nincs jelen

#1777 2010-02-09 15:35

zahira
Tag

Lehet anyukám nem akarja megmondani nekem az igazságot, de elmegyek vele az orvoshoz, mert tudni akarom.... Nagyon köszönöm nektek, hogy segítettetek, így már tisztán látom ezt a dolgot.

Nincs jelen

#1778 2010-02-22 23:31

cseva
Tag

Sziasztok! Engem elõször 2006.májusában mûtöttek,utána 4,5 hónap után sztómazárás volt. CU-val. Mivel a pauch állandóan gyulladásban volt. Gyógyszerek és szteroidos beöntések hatására kicsit jobb lett a helyzet,de csak mindig idõszakosan.2009.07.hóra már ott tartottam,hogy 20x mentem abba a bizonyos kis helységbe egy nap.Az orvosom döntött ismét megmût és újból sztómám lesz.Nagyon tartottam tõle,de ez volt a legjobb döntés.Nem azon rágom magam mi lesz "ha" elmegyek valahová,ami már ekkor lehetetlen volt. Azóta jól vagyok,voltam szinházban,moziban,társaságban és nem volt semmi gondom. A fürdõkádban még nem voltam és strandon sem.Mit gondoltok ez is megoldható lesz? De ez már csak csepp a tengerben."Kis telhetetlen"
Üdv. mindenkinek:CSEVA

Nincs jelen

#1779 2010-02-23 08:37

Lisa
Tag

Szia cseva!
Köszönjük a véleményedet , személy szerint örülök, hogy Te is pozitivitást látsz a sztómában, vagyis egyszerûen egy új élet lehetõségét!!!
Igen, ha már ott vagy, hogy fájdalmon és fekvésen kívül semmi más nem marad az embernek, nagyon tudja értékelni azt, hogy kap egy új esélyt és a sztómát sem látja borzasztónak!
Én Dansac kétrészest használok, és simán megy a fürdés, ha kicsit felfújódik a fürdõruci alatt, egyszerûen elmegyek a WC-be és "légtelenítek".
Nyaralni is voltam már a Balcsin, meg strandon, meg gyógyfürdõbe..szóval nem sorolom. Semmi akadálya sincsen!

Nyugodtan merd kipróbálni, természetesen függ a márkától is, de most már majd mindegyiket úgy készítik, hogy vízállóak legyenek!
Lisa

Nincs jelen

#1780 2010-02-24 18:11

maszat
Tag

Sziasztok!

Én kétrészes convatec terméket használok és az utóbbi idõben azt vettem észre, hogy bármit eszem napközben vagyeste reggelre nagyon felfújódik a zsák. Lenne valami ötlet arra, hogyan tudnám ezt kivédeni?

Elõre is köszi a tanácsokat!

maszat

Nincs jelen

#1781 2010-02-24 21:25

sanvito
Tag

Szia Maszat !
Itt már számtalanszor belinkeltük a étrendi tanácsokat a felfúvódás ellen. Ha nem az étrended okozza, lehet hogy a zsákban vagy a szénszûrõben van-a hiba. Azon keresztül ki kellene jönnie a levegõnek. Felragasztás elõtt fújj át a szûrõn hogy mûxik-e....

Remélem beválik !

Szép napokat !

Nincs jelen

#1782 2010-03-01 16:35

Zs0lt1
Tag

Sziasztok!

64 db zárt és 40 db nyitott sztómazsákot átadunk ingyen, akinek szüksége van rá, dobjon egy e-mailt.
solejo kukac t-online.hu

Üdv.

Zs0lt1

Nincs jelen

#1783 2010-03-08 10:50

csilike112
Tag

Sziasztok, szép napot!
annyira örülök hogy ide találtam végre! Sokat böngésztem már, de ugy látom itt hamarabb kapok tájékoztatást és biztatást mint akár a kórházban. Nõgyógyászati betegséggel kapcsolatban lett sztómám, ( vastagbélbõl is kellett kivenni) két hét múlva végre zárómûtét. Nagyon izgulok, de elolvastam a régebbi oldalaitokat is ( bocs) és sokat segít. lehet hogy a depresszióm miatt nehéz az információáramlás az EÜ és énközöttem? hali

Nincs jelen

#1784 2010-03-08 11:49

Lisa
Tag

Szia csilike!
Üdv. a fórumon, jó, hogy ide találtál :)
Akkor lassan már túl vagy ezen a sztómás dolgon.
Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nem (bár lehet az is), de sok esetben tényleg nem igazán megy a kommunikáció az orvosokkal. Ezt nem kell annyira a szívedre venni,  tudod valamelyik orvos a legjobb és emberi is egyben, de valamelyik viszont nem.
Nem igazán lehet mit javasolni, mert ahogy olvaslak biztosan jártál bõven a dokikhoz, és ha ennyi idõt alatt sem javult a kommunikáció akkor lehet nem is nagyon fog.
DE pedig igen fontos lenne záró tekintetében, mert az, hogy sztómával élsz, most, de két hét múlva már nem, az nem lesz egyszerû és könnyû, sem a mûtét, sem az utána jövõ idõszak tekintetében. Az egy dolog, hogy intézze az ember magába és a családdal, de vannak olyan kérdések, amikben csak az orvos fog tudni konkrét esetre vonatkozóan választ adni.
Tanács talán annyi, hogy nem szabad hagyni soha lerázni Magad, kérdezni kell, és ha látod, hogy nagyon nem tetszik nekik, kérj szépen elnézést és mond meg neki, hogy csak egy életed van és nagyon is érdekel, hogy mi lesz vele, hogy a dolgok hogyan fognak alakulni, és kérd meg, hogy laikus nyelven próbálja elmagyarázni Neked a mûtét elõtti és utáni eseményeket!!!
Ez nagyon fontos, mind amellett, hogy olvasod a fórumot és ezt a topicot, mert sokat fog segíteni ebben biztos vagyok.
Nem, hogy "bocs), hogy olvasod az elõzõ oldalakat, tedd is meg, rágd Magad át rajta, és még egy topicot http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 285#p64285   
különösen ajánlom a figyelmedbe, és bármikor kérdezz tõlünk ha tudunk válaszolunk!!!
Üdv.: Lisa

Nincs jelen

#1785 2010-03-08 15:00

Lisa
Tag

Igazad van Leon, de nem is tudom, hogy ez rossz-e. A magam részérõl legalább biztos vagyok benne, hogy semmi "szaganyag" sem távozik hanem benne marad a zsákban, és egy egész gyors mozdulattal, a levegõt is ki lehet ereszteni a kétrészes esetén a mosdóban, de lehet, hogy ez rossz hozzállás?
No mindegy, nekem így jobb, az biztos.

Nincs jelen

#1786 2010-03-08 21:09

sanvito
Tag

Szia Leon !
Lehet h egy rossz széria zsákod van, így én is jártam már....

Lisa csak segíteni próbált Neked... szerintem keress rá itt a topicban a szûrõre, szagokra, más is, és magam is írtunk sokat ezekrõl. Hátha valamelyik eljárás Nálad is beválik... Valamit csak ki kell próbálnod, ha meg akarod oldani a problémát.

Nincs jelen

#1787 2010-03-09 08:58

Lisa
Tag

Leon, most én mondom, hogy félreértés ne essék :) én is  ugyanazt mondom amit Te, hogy nem ér semmit a szûrõ, csak mellette én nem bánom :) , mert így kényelmesebb, de azt hiszem ezt nem Neked kell mondanom aki a sok segítõ cuccot ideadta nekem, mert neki nem vált be. Hát ez az Neked nem, nekem meg igen. A lényeg, hogy egyikünknek sem problémás a dolog. Én is csak azért írtam , hogy
maszat lásson egy másik véleményt is .
Üdv.: Lisa

Nincs jelen

#1788 2010-03-09 09:53

csilike112
Tag

sziasztok!
Most az utolsó napokban ( a záróm elõtt) sajnos spórolnom kell a zacsimmal.Hosszabb ideig van fenn, és ezt a szénszürõ nem bírja ugy mint a bõröm.Tegnap történt: a legkisebb gyermekem megfogta a ruhámon át dudorodó valamit ,és azt mondta "nagyon jó kis lufid van!" Morbid, de már nemsokára vége lesz ha igaz:).

Nincs jelen

#1789 2010-03-09 20:32

kakukk
Tag

Sziasztok!
Elõször vagyok ezen a fórumon és a következõ kérdésem lenne, ill. tanácsot kérnék: ileosztómám van amivel úgy-ahogy elvagyok, csak a gyakori ürítés zavar. Délelõtt még jó, kicsit reggelizem aztán egy üritéssel elvagyok délig. Viszont ha jól megebédelek, délután gyakorlatilag másfél-két óránként WC közelben kell lennem, mert idegesít, ha már érezhetõen telik, így hosszabb idõre (mozi,stb) nem merek elmenni. Hogy tudnék ezen változtatni, vagy van valakinek erre valami jó módszere? Elõre is köszi!

Nincs jelen

#1790 2010-03-10 08:55

kakukk
Tag

Szia! Köszi szépen a tanácsaidat, megfogadom. Éjjel egyszer mindig felébredek, akkorra elég jól megtelik, de biztos tovább is bírná még a zacskó. Amúgy a ragasztással nincs gond, 1 db DANSAC alaplappal egy hétig is elvagyok, a zacskót szoktam többször cserélni. Aláfolyás talán egyszer volt az elején. Mégegyszer köszi, maj próbálkozom.

Nincs jelen

#1791 2010-03-15 13:30

Frankie
Tag

Sziasztok

Nem tudom emlékeztek e rám, decemberben kezdtem irogatni ide, CU-m van, sztomat kaptam, és kivoltam nagyon.
Most korhazban vagyok, visszatették, elmult a gyulladás, vgy remisszio, nem tudni, visszatették és jol vagyok.
Intenziven fekszem még, fáj a seb, de már jobb.
Egy hét után elõbb kaptam elõször levest. hihi

Nincs jelen

#1792 2010-03-15 18:06

Reménykedõk
Tag

Frankie!

A nehezén már túl vagy, most már minden nap jobb lesz.
  Teljes gyógyulást kívánunk Neked:Reménykedõk

Nincs jelen

#1793 2010-03-16 22:44

lacko
Tag

Jupijé, zárható a szómám! :) Ma lett meg a diagnózis...
Igaz, a mûtétre még várni kell május végéig, de annyit már csak kibírok. :)
Muszáj volt leírnom... :)

Nincs jelen

#1794 2010-03-17 09:16

Lisa
Tag

Szia lacko!
Nagyon örülök neki!
Az már igazán nem sok :)
Fél lábbal is kibírod :)
Minden jót és írj ha záród meg lesz!
Lisa

Nincs jelen

#1795 2010-03-17 12:43

Zsó22
Tag

Sziasztok!
Csodálattal és õszinte tisztelettel olvasom azt a kitartást, életerõt ami bennetek meg van!Édesapám egy hete esett át egy mûtéten. A vastagbele begyulladt, és addig húzták a vizsgálatokat a kórházban, amíg ki is lyukadt, a bélsár a hasüregébe ürült hashártya gyulladást okozva. Az orvosok egyetlen megoldásként sztómát alakítottak ki, amit elmondásuk szerint kb. fél év után tesznek majd vissza, amit a gyulladt bélszakasz ismét helyre áll. Holnap hazaengedik a kórházból, és még sok segítséget nem kapott a zsákcserével kapcsolatban. Azt mondták ma, vagy holnap "kioktatják", de én szeretnék megtudni többet ennek otthoni kezelésérõl,ugyanis holnap haza is engedik( hála istennek, erõs egy ember) Mint tapasztaltabbak hátha tudtok nekem segíteni. Következõk a kérdéseim: Milyen sûrûn kell cserélni a zsákot? Ezek egyszer használatosak? Milyen eszközökre van szükség a cseréhez+ahhoz, hogy minden rendben legyen? Hol érdemes a helyet kialakítani, ahol majd magának is elvégezheti?  Az ételekrõl már olvastam, úgy vettem ki szavaitokból, hogy az ember magának tapasztalja ki majd. Õ most alig mer enni, nem nagyon tudja szegény, hogy mire számíthat ha eszik (pedig azt mondta farkas éhes, korog is a gyomra néha rendesen ) Szerencsére elég könnyen megbarátkozott a gondolattal, édesanyám nehezebben viseli, nem azért, mert terhére van, hanem azon rágja magát, hogy apu biztos csak elõttünk erõs. Erre azt mondtam neki, hogy én bármennyire erõs vagyok is, ha elmegy az élettõl a kedvem, nem tudom színlelni, hogy jó kedvem van. De néha kicsit ború látó tud lenni. Hogyan tudnék ezen segíteni?Tartani bennük a lelket?Hiszen ez nem egy betegség, hanem egy lehetõség az életre!Persze én könnyebben beszélek, nem velem történt,de úgy gondolom jobb ezzel élni (és úgy látom lehet is, nagyon is), mint meghalni. Ja és egy utolsó kérdés a hashártyagyulladásról. Honnan tudjuk, hogy elmúlt?
Elõre is köszi a válaszokat, lehet kicsit bénák a kérdések! Majd belejövök :D

Nincs jelen

#1796 2010-03-17 17:10

Frankie
Tag

Sziasztok.
Pénteken megyek haza, holnap veszik ki a infuziot. Nagyon lassu vagyok, de jo érzés végre megint zsák nélkül. Fura is, de gyorsan visszaszoktam:-)
Nem szabad elvesziteni a reményt, erõsnek lenni mindig.
Én 3 osztályt megjártam, voltam mélyaltatásban pont a fent emlitett bélfakadás, és utána szepszis miatt. Nekem tüdöm is ráment. De már jo, majd 1 honap és megerõsödök.

Nincs jelen

#1797 2010-03-17 20:54

Zsó22
Tag

Köszi, hogy megosztottad velem ezt!Ez is valami!Ma nagyon jó ízûeket nevetett rajta, hogy vége az idilli családi ebédeknek, köszönhetõen a gázoknak :D
És ezek a zsákok ürítés után fenn maradnak? Már úgy értem ha kiüríti belõle a székletet, utána csak nap végén kell cserélni az egy naposat?Ki kell mosni? (lehet ez tök hülye kérdés)Holnap lesz a nagy "beavatás",anyum megy be,gondolom elég részletesen megmondják, hogy mit hogyan. Anyu nagyon fél tõle, nem magától, hogy cserélgetni kell+ilyenek, hanem elképzelni sem tudja, hogy hogyan tovább.Szegény apu iszonyat lefogyott, de gondolom ez természetes, hiszen egy hétig csak az infúzió táplálta.Most, hogy nem kapja eléggé beesett az arca, ami kicsit ijesztõ, de napról napra erõsebb.Ma már a liftig merészkedett velünk!Várom a további tapasztalatokat, hátha tud valaki segíteni vagy reagálni valamit!

Nincs jelen

#1798 2010-03-18 06:15

lacko
Tag

Szia Zsó22,

Nem kell aggódni, annak idején én is marha sokat fogytam (összesen 30 kg-t, a mûtét idején ebbõl kb. 10-et). Ez igazából természetes, hiszen nem eszik semmit. De ez javulni fog. Fõ a türelem. Nem szabad várni hogy egyik percrõl a másikra sokkal jobb lesz. El kell telnie legalább egy hónapnak, mire teljesen felépül a mûtétbõl. Nekem is kb. ennyi ideig tartott. Azóta vissza is szedtem 10kg-ot (doki kedden mondta is hogy már ne hízzak többet, mert nem akar kifáradni a zárómûtétnél :) ).
Szóval türelem, fel fog erõsödni, a zsákhoz is hozzá fog szokni, ugyanis egyáltalán nem olyan rossz ez, mint amennyire egy külsõ szemlélõnek tûnhet.

Nincs jelen

#1799 2010-03-18 10:50

Frankie
Tag

Te jo ég, még én hittem, hogy lerobbant korhazba vagyok. Itt nekem sem mondta el senki, mit hogyan de egyértelmü volt, hogy nem mosok ki zacsit, hiszen, kaptam vagy 100at, meg nem is lehet azt kimosni, minek.
Leengedös, 2 részessel voltam 4 honapig, ragaszto 3-4 napot birt jo esetben, sokszor csak 2õt. Leengedni, meg ahányszor kelett. Mütét után cirka 1 honap és normalizálodik széklet, meg a beteg is hozzászokik.
Magam csináltam mindent, pedig muter, csajom nõvér. Hát wc-re sem kisértek el soha, ezt se más csinálja. 26 vagyok.

Nincs jelen

#1800 2010-03-18 11:04

Zsó22
Tag

Sajna ilyen ez a kórházi helyzet és az egészségügy!Lényeg, hogy végül mindenki jól jött ki belõle a körülményekhez képest!Az az igazság, hogy nem tudom én, hogy hogy mûködnek ezek a dolgok, zacsi meg minden, ezért vannak buta kérdéseim. De pár hét és beleszokok!Tök jó Frankie, hogy magadnak csináltál mindent, bár apum is ilyen, hogy szeret mindent egyedül, csak eleinte biztos kell neki segítség, de tudom,hogy belejön majd.Anyum annál jobban fél, hogy mi lesz, hogy lesz,nem tudom õt megnyugtatni, kicsit gyengék az idegei...majd õ is hozzászokik.Ma elvileg egy sztómás nõvér mindent elmond és megmutat,remélem normálisan,mert képzeljétek, hogy hirtelen mûtötték, ha nem hívom fel, hogy csináltak e valami vizsgálatot, nem is tudunk róla. Amikor odaértünk és megkérdeztük, hogy mi van, még mi voltunk lecs...ve, hogy türelem meg stb... Hát köszi!Nem olyan egyszerû türelmesnek lenni, mikor egy szeretted veszélyben is lehet.Alig mondtak valamit még mûtét után is, persze sokat nem tudtak csak hogy jól viselte+hogy ki kellett vezetni, de minden ok, persze a hashártyagyulladáson kívül...Azóta jól javul, elég gyorsan, mondta is az orvos, hogy bivaly erõs a szervezete, lelkileg meg ugyan néha elérzékenyülõs,de amúgy erõs.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb