#1151 2010-02-11 16:57
- Zsuzskaa
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Kisérõjelenségek
Nos túl vagyok az Uh-n. Bár a bordáim alatt is kerestek valamit , mert benézett a kütyüjével. Most olyan érzés mintha jól oldalba rúgtak ovlna :D Szerencsére nagyon alapos volt. De egy megduzzadt nyirokcsomón és vastagabb bélfalon kívül semmit nem találtak. Se tályog se semmi :) Most örülök.
Doki néni azt mondta akkor tuti valami fertõzés okozta a lázat is. CRP 54 :S
8mg medrollal napi 1 széklet van.... Fura érzés látni valamit a wc-n kívül is :D Mondhatnám van élet a porcelánon innen és túl :)
Marthuska! Hát jó jó... tartalék tartalék.... de kisebb tartalék is jó lenne :) mondjuk 65-68-al kibékülnék. Engem is csak azért zavar mert aktív sportolói mult után nem tudom megszokni,hogy nem 55-58kg vagyok. De persze nem sírok... jobb mint a 40 :)
Tomekkk4Örülök hogy lassan összeszeded magad :)Az sosem árt.
Szép estét :)
Szerkesztette: Zsuzskaa (2010-02-11 17:00)
Nincs jelen
#1152 2010-02-11 18:03
- Marthuska
- Tag
Zsuzskaa! Akkor örülni kell, hogy legalább tályog nincs. Ha szeded a Medrolt, majdcsak lemegy a gyulladás is!
Nekem a szteroidtól is óvakodnom kell már, sajnos a Prednisolontól szürkehályogom lett.
Nincs jelen
#1153 2010-02-11 18:22
- tomekkk
- Tag
A "tartalékaimat" már én is feléltem :( 10 nappal ezelõtt borzadtam el igazán, mikor a mérleg 49!!! kg-ot mutatott,
s ma mertem újra ráállni, egy bõ hétnyi szigorú hízókúra után 54 vagyok most.
Egyébként pont passzol ide a kísérõjelenségek topikba, hogy engem is kezelnek mostanában a szemészeten, mivel csináltattam egy szemnyomásmérést, s 24-es lett, s most cseppeket kapok rá, nehogy kialakuljon zöldhályog, a szemész doki azt monta hogy a sok szteroid okozhatja, szürkehályogra is megnézett, arra azt monta hogy avval nincs gond. Most akkor Medrol mellett melyikre kell figyelnünk? mivel ebbe a témába még nem merültem el annyira.
Nincs jelen
#1154 2010-02-11 18:36
- mercy70
- Tag
Tomekk!Nekem szürkehályogom lett a medroltól.A Doktornõm azt mondta 1 betegének volt zöldhályog.De hogy akarsz erre figyelni?Az vagy jön mellékhatásként vagy nem.A szürkehályog szerencsésebb kicsit mint a zöld.Viszont az a legjobb ha egyik sem jön.Ez nem mindenkinél jelentkezik szerencsére.
Nincs jelen
#1155 2010-02-11 18:39
- mercy70
- Tag
Zsuzska!Örülök,hogy nincs komoly baj! :) ;)
Nincs jelen
#1156 2010-02-11 18:48
- tomekkk
- Tag
Úgy akarok figyelni,hogy a szemész azt mondta hogy most megnézi a szemnyomást a cseppek után, meg csinál látótér vizsgálatot, aztán ha ismét nem lesz jó az eredmény akkor sajnos csak a megelõzéssel tudunk védekezni!! ergo: életem végéig csepegtethetek a szemeimbe, de ezt a napi X másodperc pluszt már igazán be tudom vállalni nem igaz?? Mivel szemüveget hordok úgyis járok évente megnézetni a szemeimet, csak ugye nálam az a helyzet hogy ahova eddíg jártam, (kisváros ugye) ott szemnyomásmérés nem volt, s most egy másik ügybõl kifolyólag Gyõrbe kellett mennem, s gondoltam ha már ott vagyok megemlítem a dokinak a Crohn-t, s ez lett belõle.
Nincs jelen
#1157 2010-02-11 18:56
- Breki
- Tag
nekem coreoretineális gyulladás van a bal szememen,de sajnos nem foglalkoznak vele,nem is kezelik,pedig már 4 hónapja megvan.Az éleslátásért felelös rész van gyulladva,kissebbnek,és sötétebbnek látom vele a dolgokat mint a másikkal,és van bene egy nagy kerek folt ami a látotér közepén helyezkedik el,és elfoglalja legalább 30%-át.
Nem tudom mit kezdjek vele :( a korházban annyit mondtak,hogy szövödmény,és hazaküldtek...no comment.
Ez a Kecskeméti szemészet.
Nincs jelen
#1158 2010-02-11 19:01
- mercy70
- Tag
Breki!A szemed világa a legfontosabb.Menj vele egy komolyabb helyre.Pl.Budapest,Szemklinika.Ha kell adok egy orvos telószámot.
Szerkesztette: mercy70 (2010-02-11 19:05)
Nincs jelen
#1159 2010-02-11 19:19
- Breki
- Tag
Az a baj,hogy az anyagi helyzetem már nem teszi lehetõvé,hogy Pestre járjak :( Ha netán úgy alakul azért elkérem,és köszönöm elõre is :) Banai prof anno azt mondta,az ilyen szemgyulladás nem jellemzõ a Crohn-ra,állítólag az a szem más részét támadja,de hiába mondtam itthon,szó szerint elhajtottak.
Nincs jelen
#1160 2010-02-11 19:44
- én
- Tag
Breki! A szemklinika állami intézmény, ingyen kezelnek, fogadd el a betegtársak jószándékú segítõkészségét! Muszáj elmenned egy másik szemészetre, tudod szembõl nincs tartalék!
Nincs jelen
#1161 2010-02-11 20:46
- Breki
- Tag
Természetesen elfogadom,és el is kérem azt a számot,és elõre is köszönöm :)
Irtam e-mail :)
Szerkesztette: Breki (2010-02-11 20:50)
Nincs jelen
#1162 2010-02-11 22:44
- Kolibri
- Tag
a betegség maga nem okozhat hanem a medrol zöld hályogot és cukrot nekem folyamatosan nézték mind 12õt
Nincs jelen
#1163 2010-02-12 19:47
- bukanna
- Tag
Sziasztok!
Valaki tudna nekem tanácsot adni, h. mit kell enni, inni, ha nagyon be van gyulladva a belem. Nyáron mûtöttek, de azóta nem volt még ilyen hogy szarul lettem volna, most viszont nagyon gáz. Érzem, h. iszonyatos gyulladásban van a belem, emiatt kijött az aranyerem is. Eszem mindennap egy tál rizst, reggelire piritóst páriszival, vaj nélkül.
Mitõl múlik el, lehet iylenkor alát,v. gyülölcsöt enni? Mit tudok enni egész nap?
Elõre is köszönöm!
Mindenkinek kellemes hétvégét!
Nincs jelen
#1164 2010-02-12 20:31
- CptBalu
- Tag
Szia,
szedsz valami gyógyszert? Gondolom igen. Ha nagyon be van gyulladva akkor szerintem irány vissza a dokihoz. Én legalábbis azt tenném. Amúgy fellángolás idején ugye elég szûk az ajánlott ételek sora, úgymint fõtt burgonya, fõtt rizs, fõtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, almapüré, meg ezek elképzelhetõ elkészítési módjai. Ha javul, jöhetnek sovány húsok, zöldfõzelékfélék, tojás...
Jobbulást!
Nincs jelen
#1165 2010-02-12 23:37
- bukanna
- Tag
Köszönöm, akkor kipróbálom ezt aztán ha nem javul akkor dokizom.
A piritos párizsival mehet?
Nincs jelen
#1166 2010-02-12 23:58
- én
- Tag
bukanna! Amig nem jön rendbe a gyulladásod, addig hiába is diétázol. Csak a diéta biztosan nem segít. Menj el a gasztrós dokidhoz és beszélj vele ezügyben. Ha kapsz rá gyógyszert, akkor már a diéta is hatni fog. Egyébként a piritós párizsival és teával az tökéletes! Jobbulást neked!
Nincs jelen
#1167 2010-02-13 09:18
- bukanna
- Tag
Jól van, köszönöm. Az az igazság, h. nem szeretnék orvoshoz menni, csak akkor amikor ha már nagy a baj. Most csak diétázom, aztán kiderül. Nem szeretek gyógyszert szedni. oha életremben nem szedtem semmiken gyógyszert. Szedem a pantasát, nekem az bõven elég. Kamilla tea jót tsz ugye?
Köszönöm!
Nincs jelen
#1168 2010-02-13 11:20
- CptBalu
- Tag
Pentasa szinten tartásra jó. Komolyabb szitunál önmagában nem sokat ér...
Nincs jelen
#1169 2010-02-13 15:31
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
A szemeimmel, egészen pontosan a látásommal lenne nekem is problémám. Engem most szoktatnak le az Imuranról.
7 évig szedtem napi 2*50mg-t, szigorú orvosi felügyelettel. Sajnos sokat nem használt, ezért saját elhatározásomból, de orvosi felügyelettel elhagytam, október 15. óta nem szedem. Novembertõl azonban gondom van a látásommal. Fényérzékenyek a szemeim, de valami más gond is lehet, mert látászavaraim vannak, az erõs, kontrasztos dolgokat szó szerint "megjegyzi" és pár tizedmásodpercig tovább látom õket más felületen is. Éjszaka is gond van vele, néha nem tudok aludni, hogy a becsukott szemhéjam mögött is vibráló fényeket látok, de lehet hogy nemes egyszerûséggel kezdek meghülyülni. A lényeg, hogy kétszer voltam teljes szemészeti kivizsgáláson, a "repülõ legyek" szindrómán kívül semmit nem találtak, ez pedig nem magyarázza a dolgot. Természetesen felkerestem a gasztroenterológusomat is . Teljes labor, és fizika kivizsgálás. Életemben nem volt ennyire jó laborleletem, a fizikális vizsgálat is jól sikerült.....csak a látásom nem jó. Kicsit el vagyok keseredve... Most azon gondolkodom, hogy neurológushoz kellene mennem, de kissé belefáradtam a dokik közötti rohangálásba. Szerintetek okozhat látászavart az Imuran elhagyása? Lassan négy hónapja nem szedem, mikor ürül ki teljesen a szervezetbõl?
Nincs jelen
#1170 2010-02-13 21:44
- Breki
- Tag
" Fényérzékenyek a szemeim, de valami más gond is lehet, mert látászavaraim vannak, az erõs, kontrasztos dolgokat szó szerint "megjegyzi" és pár tizedmásodpercig tovább látom õket más felületen is. Éjszaka is gond van vele, néha nem tudok aludni, hogy a becsukott szemhéjam mögött is vibráló fényeket látok"
Nem hülyülsz meg,és szerintem nem az imurán elhagyása okozza,mert én sosem szedtem ilyeneket,de ezek nekem is megvannak,csak én nem tudtam így megfogalmazni,ezért nem is irtam elõzõ hozászólásomnál.
Nincs jelen
#1171 2010-02-13 22:37
- CptBalu
- Tag
Nem ültök sokat számítógép elõtt? Nekem volt, hogy szinte kápráztak már a szemeim...
Nincs jelen
#1172 2010-02-14 10:57
- Tim72
- Tag
Akkor már ketten vagyunk! :) Kicsit olyan ez, mint az a régi kabarészám, amikor a beteg hát viszketéssel megy orvoshoz, és mindenféle pirulát szedetnek vele, hogy az egyik pirula mellékhatását egy másik pirulával orvosolják... csak hát a végén még mindig viszket a háta! :)
Azért hálás vagyok, hogy leírtad neked is vannak ilyen tüneteid, mert tényleg úgy érzetem, hogy kicsit belehülyültem.
Sajnos segéd fogalmam sincs, hogy mit kezdjek ezekkel a tünetekkel, mert ugyan a szemész kivizsgált ( kétszer is, és nagyon alaposan), a gasztroenterológus megvizsgált, de azonkívül, hogy panaszmentese vagyok, nem kaptam instrukciót a hogyan továbbról.
Szóval szó szerint jó a szemem, csak nem látok rendesen! :)
Nincs jelen
#1173 2010-02-14 11:02
- Tim72
- Tag
Dehogynem! Sõt, olyan irodahelyiségben vagyok kénytelen egész nap a monitort bûvölni, ahol:
- teljes üvegfalon keresztül ömlik be a fény ( üvegfalon semmi sötétítés) a külvilágból
- hófehér falak, és nem lehet semmi képet kirakni rá
- hófehér íróasztalok ( mert így néz ki a fõnököm szerint jól)
Ja és természetesen nagyon ultra divatos neoncsövek lógnak a fejünk fölül, hogy este is kapjunk egy kis fényt.......
Szóval minden egyben van, hogy még véletlenül se felejtsem el, hogy látászavaraim vannak...:)
Vagy éppenséggel a látászavaromat kapom extra juttatásként a cégemtõl... :)
Nincs jelen
#1174 2010-02-14 11:25
- Marthuska
- Tag
Szia Tim72! Üdv a fórumon! Én sem hinném, hogy a problémáid az Imurántól lénnének! Ilyen tünetei másnak is vannak, de úgy látom nálad sokkal fokozottabban jelentkezik. Valószínû, pont a munkahyelyi erõs fényhatás az oka. Talán lehetne ellen védekezni, valami gyógyszemüveggel, ami fényre sötétedik. Ez csak egy tipp, ha nem engednek változtatni a berendezésen! Az egyébként természetes jelenség, ha erõsen nézünk valamit, legyen az tévé vagy ablakkeret (ez példa), és utána becsukjuk a szemünket, tovább látjuk néhány másodpercig a körvonalakat. Ez az úgynevezett "belsõ látás", ha jól emlékszem a kifejezésre, a tévében is volt már róla szó. Estére pedig már biztosan túl sok benned a feszültség a munkahelyi zavaró tényezõk miatt. Ha becsukjuk a szemünket elalvás elõtt, "vibráló fényeket" lehet látni. A gond akkor van, ha túlzottam figyelünk rá. Valami figyelemelterelõ hadmûvelet kellene ellene. Jobb tippem nincs, hiszen a szemed egészséges!
Nincs jelen
#1175 2010-02-14 12:07
- Breki
- Tag
Nem csak akkor látod amikor becsukod a szemed,csak egy példa:nézed a vároteremben a táblát amin ki van irva xy,oldalra nézel,és ott ugyanugy látod tovább az üres falon..
Gondoltam már A vitaminhiánytól kezdve mindenre,nem tudom mi hibádzik,de valami nem ok
Szerintem Tim72 is valami hasonlóra gondolt
Szerkesztette: Breki (2010-02-14 12:08)
Nincs jelen
#1176 2010-02-14 17:15
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Igen, nekem is pont ez a problémám, azaz nemcsak becsukott szemmel, hanem nyitott szemmel is látom a kontrasztos dolgokat pár tizedmásodpercig. A alvásnál meg az a gond, hogy nemcsak vibrál a szemem, hanem néha
egész kis fényjátékot játszik a csukott szemhéj mögött, pld. kis villogó fénypontok.
A gyógyszemüvegre már én is gondoltam, csak attól félek, hogy ha hozzászokik a szemem a sötétített lencsékhez beltérben, akkor még fényérzékenyebbé válik a kinti viszonyok között.... félek, hogy egy önmagát gerjesztõ folyamatba bonyolódok.
Nincs jelen
#1177 2010-02-14 19:21
- bukanna
- Tag
Nekem reggelente szokott borzasztóan égni a szemem, fényjátékot én is látok... És mostanában, ami iszonyatosan aggaszt, az hogy az elmúlt egy másfél hétben állandóan rémálmaim vannak. Nem tudom, mitõl, szerintetek köze van ahhoz, h. most aktív szakazban vagyok?
Nincs jelen
#1178 2010-02-14 20:32
- Tim72
- Tag
Szia!
Nem nagyon értek a lélek dolgaihoz, csak a saját megélt dolgaim alapján tudok válaszolni. Nem írtad, hogy milyen rémálmokat látsz, de szerintem lehet köze az aktív idõszakodhoz, és sajnos, bármi máshoz is. A magam részérõl én soha nem álmodom, de pont a múlt héten volt nekem is rémálmom., persze megfûszerezve egy kis fényjátékkal, tehát igazi pokollal ébredtem.....
Igazából az a baj, hogy lassan nem mer az ember lefeküdni aludni, mert kialakul egyfajta félelem benne. És ez nagyon rossz, mert elõbb-utóbb eluralkodik rajta, és felõrlõdik.
Nincs jelen
#1179 2010-02-15 09:57
- bukanna
- Tag
Mostmár jobb, de kutyorgott a belem, kijött az aranyerem, napi kb.10x voltam wc-n, rosszat álmodtam, én iszonyat rossz volt a közérzetem.
Ma éjjel is olyan hülyeséget álmodtam...
Szóval ez van, amúgy a mûtét óta, mostmár azért sokkal jobb,de még most is érzem,h. tiszta hülye vagyok. Minden apróságért ki tudok borulni. Sírok sokat, pedig régen ezzel nem vot gond.
Igazából ami a legjobban aggaszt, nem is aggaszt, hanem zavar, és idegesít, h. nem tudok olyan jókat enni, mint régen... ez a legszõrnyûbb, h. oda kell figyelnem a étkezésre. Nekem soha nem jelentett ez problémát.
Nincs jelen
#1180 2010-02-15 19:29
- Zsuzskaa
- Tag
Szia bukanna!
Pár éve a dietetikusom mondta, hogy a kamilla tea mivel szárítja a nyálkahártyákat - huzamosabb ideig használva hasmenést okozhat. Úgyhogy csak óvatosan. Az egyetemen gyógynövény szakra jártam és ott is megtanultuk,hogy minden gyógynövény teánál az a legjobb ha az ember 1-2 hétig issza utána tart 1-2 hét szünetet.
Kedves tim72! Kb 1 hete lettem figyelmes én is ezekre a "megjegyzõs" dolgokra. elég fura érzés hogy bemegyek valami sötét szobába és mintha kislámpával világítanának a szemembe. :D Én sem tudom mitõl van. kb 1-2 hete szedek újra medrolt , én erre fogtam. Na meg a szemüvegemet is le kéne már cserélni. :)
MERCY! Akartalak hivni a napokban hogy mi lett az eredményeimmel :) De akkor már olvastad. Persze ettõl függetlenül igyekszem megejteni a telefont. :)
Puszi
Zsu
Nincs jelen
#1181 2010-02-15 21:37
- bukanna
- Tag
Köszi, igen tudom, nem is nagyon ittam, csak gondoltam megkérdezem :)
Nincs jelen
#1182 2010-02-16 02:08
- ahnot
- Tag
Na akkor én is írok egy kísérõt, mint Crohn-os!
Szeptemberben kimentem dolgozni Londonba, bárban és étteremben dolgoztam. Decemberben lefixáltam egy gyakornoki pozíciót egy nagyobb cégnél januári kezdéssel(álomhely karrierépítésnek). A gyakornoki fizu viszont kevés, ezért gondoltam elõre dolgozok, úgyis itt a karácsonyi szezon, lesz több meló, több pénz, a gyakornoki mellé akkor nem kell januárra hétvégi állás. 3 hétig rendben ment minden(heti 60óra hétvégén szinte alvás nélkül), de gondoltam ezt az egy hónapot kibirom a szent cél miatt, és a rendes reggeli félórás wc-n kívül semmi baj nem volt.
Karácsony elõtti napokban elkezdtem hányni, fájt a gyomrom, nem maradt meg bennem semmi. Mentem kint dokihoz, aztmondták magas a savam. Bementem a kórházba, vettek vért, meg adtak egy infúziót, aztán aztmondta a doki, h menjek haza, mert nincs gyulladás, nem a crohn, csak magas a savam. A kiszáradás határán(ez akkor már egy hete ment) mentõvel vittek a korházba, ahol a röntgen után egy rendes britt sebész az mondta, hogy több helyen el van záródva a vékonybél, megpróbálják a gyógyszeres-gyomorszondás kezelést, ha nem mûködik mûtét(jelzem gyulladásnak nyoma sem volt). A gyógyszerezés hatott, a gyomrom kezdett megint lefelé üríteni, nem csak felfelé.
Egyetlen baj az volt, hogy az egyik elzáródás nemcsak kinyílt, hanem ki is szakadt a középsõ ileniumnál(asszem így kell írni). Iszonyatos fájdalom, a négyszeres adagnyi morfium(egyszeres adagtól nem tudod hol vagy) csak egy picit tompított, és sajna eszméletemnél voltam egész nap amíg a mûtétre vártam. Kivágtak kb 10 centit, meg csináltak egy szép nagy heget a hasamra, meg a több mint 100kilóból lementem 75re.
A mûtét után 3 nap intenzív, de utána egész gyorsan talpra álltam(jan. 6án mûtöttek, jan 22én engedtek ki és azonnal jöttem is haza), itthon rögtön Szeged, Ies belklinika. Mert amikor kiengedtek londonban mondták h magas a gyulladási szint, csak nem tudják miért(amúgy tényleg ennyire szar britt egészségügy). A szegedi dokik azonnal tudták mi a baj: a mûtét miatt beindult a crohn, aktívan. Annyira beszartak a CT-n h rögtön remicade-t akartak adni, meg felakartak megint vágni. Aztán egy hét alatt lement a gyulladás az infúziókkal, visszaállítottak az Immuranra(150mg), a szteroidról meg jövök le. Egy hete szabadultam, jövõ héten kontroll, de valami csak nem jó gyomortájon.
A britt és magyar dokik is egybehangzóan álították, hogy az elzáródás nagy valószínûleg a crohn egyik ún. szövõdménye volt, megfejelve a test "nembíromtovábbálljle" üzenetével. Azt mondták, h meló nélkül is bekövetkezhetett volna.
Hozzátéve a napi 150mg Immurannal már nagyjából egy éve tünetmentes voltam, az egész derült égbõl villámcsapás módjára ment.
Ja és dokik azt mondták hogy ne is álmodjak megint a régi melómról(túl sok volt a határidõ, meg az éjszakázás).
Gratula a betegségnek, nemcsak a jó kaját, piát, nõket vette el tõlem, hanem már a hivatásomat is(operatõr/videografikusFX). A betegség kezdete óta csak munka volt, ami igazán felszabadított.
Jelenleg azon gondolkozom, hogy egy délalföldi agrárkisvárosba hogy fogok nem fizikai, nem annyira stresszes melót találni.
Na mindegy.
A lényeg az, hogy bármikor beüthet baj, akármennyire is jól érezzük magunkat.
Nincs jelen
#1183 2010-02-16 08:53
- sibi
- Tag
Szia ahnot!
Hát ez tanulságos volt, remélem már sokkal jobban vagy.
Nincs jelen
#1184 2010-02-16 13:41
- Nita
- Tag
ahnot! Ez nem semmi történet volt, de annyit azért ne hidd hogy csak a betegségnek köszönhetõ! Sajnos ismerek egészséges embereket akik szintén felborulnak ennyi munkától. Ésszel kicsit kevesebbet vállalva vagy pihenõket beiktatva nem kell feladnod a melódat amit szeretsz, csak a tempón vegyél kicsit vissza :)
Szerencse hogy megúsztad "ennyivel" és nem lett ebbõl még valami csúnya fertõzés is! Az viszont biztos, hogy az ilyen szûkületek olyan sunyi módon tudnak kialakulni, hogy nem is veszi igazán észre az ember. Ne keseredj el ennyi rossz után már jönni kell valami jónak az egyensúly miatt :) Jobbulást!
Nincs jelen
#1185 2010-02-16 20:48
- bukanna
- Tag
Ahnot! Igazából nekem ez 5-6 éve kezdõdött, azóta van hasmenésem. Nem nagyon voltam vele orvosnál, mert együtt tudtam vele élni. Aztán most nyáron júniusban, mint a villámcsapás úgy jöt az egész. Elkezdett szúrni a jobb oldalamnál. Azt hittem, h. csak peteérésem van. De egyre durvább volt. Elmentem orvoshoz, természetesen azt mondták, h. semmi bajom. Akkor elkezdtem vészesen fogyni.
Elküldtek nõgyógyászhoz. Az is azt mondta, h. minden a legnagyobb rendben van.
Hát én olyan szarul voltam, enni már nem tudtam, mindig hányingerem volt, de nem tudtam hányni, ja és persze a hasam nagyon fájt. Lázam is folyamatosan volt.
Aztán egyik este éreztem, h. rosszul vagyok, és akkor hánytam is, de csak savat.
Na akkor azonnal hívtam az orvost. Másnapra kaptam idõpontot, a Péterffybe, már nem is engedtek haza. Onnantól kezdve egy hónapig folyamatosan kórházban voltam.
Nem csinált senki semmit csak elmélkedtek mi bajom lehet.
Aztán átküldtek a Szt. Imrébe, dettó ugyan az. Onnan hazaengedtek 10 nap után. otthon voltam hétvégén, vasárnap este (júli.26-án) nagyon rosszul lettem, úgy éreztem minntha szétrobbant volna mindenem ott belül, iszonyatos fájdalmamim voltak. Anyukám, meg a párom visszavittek a Szt. Imrébe, ahol kifejezetten bunkók voltak velem. tt közölték, h. nincsen ügyeletük, de már hívtak mentõt,és visznek át a Szt. íIstvánba. Ott megláttak az orvosok, és azt mondták, azonnal mûtét. Kivágtak 80cm-t a vékonybelembõl, egy keveset a vastagból, kivették a vakbelem, mert az is be volt gyullada, plusz még tályogok is voltak a beleimnél.
Hát ennyi. Röviden és tömren, én 12 kg-t fogytam, és a mi napig szenvedek, nem csak a crohn-tól, hanem lelkileg is kivagyok. Én is iszonyat sokat melóztam elötte, egyik munkahelyrõl rohantam a másikba, de szó szerint.
Ma már egy kicsit kisebb a tempó, nincs annyi pia, egyáltalán nics cigi, ami persze nem baj, mert már úgyis le akartam tenni. Az étkezés engem is nagyon idegesít, de itt nagyon sokat segítettek a többiek, és megírták,h. nem keseregni kell, hanem megérteni azt ami van, és fel kell dolgozni. Egy idõ után már nem jelent problémát.
Nincs jelen
#1186 2010-02-17 09:49
- ahnot
- Tag
A betegséggel, kajával, piával, meg önmagagmmal már aránylag kibékültem, nem igazán az a baj. Elment az életbenegyszermegjelenõlehetõség a karrier szempontjából. A munkánban azt élveztem a legjobban, soha nincs megállás mindig van valami(pl amikor felhív a fõnök szombaton, hogy úgy készüljek, hogy vasárnap megyünk Erdélybe dokumentumfilmet csinálni; az éjszakába nyúló vágások, stb..). Ezt az egészet hivatásnak tekintettem, és erre készültem 16 éves korom óta amikor a legelsõ kisvideóinkat csináltuk a barátaimmal.
Betegség, mûtét, gyógyszerek, diéta az egy dolog, ez van, de ha orrod elõtt vágják be álmaid kapuját, és ráadásul el is kergetnek a közelébõl... na mindegy.
Köszi a válaszokat meg a biztatást. WCre magyar! :D
Nincs jelen
#1187 2010-02-17 20:32
- Flavio
- Tag
Szia Ahnot!
Maximálisan átérzem amit irsz, én is hasonló cipõbe kerültem a betegség miatt, és hogy vigasztaljalak, én már 2X buktam el a hosszú-hosszú évek alatt kiharcolt és rengeteg tanulásba került karrieremet...
És most újra kapaszkodni próbálok, megtanulni újra élni így, ebben az új életformában.
A legrosszabb érzés nálam az volt amikor ráébredtem, hogy beteg ember senkinek sem kell, sehol sem tolerálnak csak ideig -óráig, hiába vagy jó, NEM kellesz és kész. Sõt, a párkapcsolatomban is rengeteg konfliktus helyzet alakult ki, hiszen kénytelen voltam teljesen megváltozni a betegségbõl adódoan és persze nem vagyok már olyan optimista, kreatív és energikus...Sajnos.
De mindezek ellenére, talán van valami amit mi megtanulunk ezáltal az életben jobban mint az egészséges és betegséget nem ismerõ emberek. Talán azóta jobban odafigyelek a betegekre, a gyerekekre, a kiszolgáltatottakra, stb...
Sokszor engem is nagyon bánt és fáj, hogy mennyire leépültem és hogy a 30 éven át tervezett, gondosan formált jövõkép egy pillanat alatt összeomlott, de el kell fogadnunk ezt is!
Újra kell tervezzük a jövõt!
Ne add fel, érdemes élni! ne add fel, harcolni kell!!! "énekelte a KORÁL" anno :)
minden jót neked!
Nincs jelen
#1188 2010-02-17 22:31
- én
- Tag
Off Flavio, Koral most is van, szoktak együtt zenélni. On
Nincs jelen
#1189 2010-02-18 10:58
- Tim72
- Tag
Srácok, kitartás! :)
Az az igazság, hogy nõként is nehéz megélni, azt hogy az ember hátrányos helyzetbe kerül a karrierjében, munkájában, azért mert beteg. Nem panaszkodhatok, mert most még jelenleg tudom tartani azt a szintet, amit rengeteg munkával sikerült elérnem, crohn ide vagy oda, DE tudom, hogy ez ideiglenes. Sokszor érzem, hogy bizonyos helyzetekben úgy kezelnek, hogy " nem lehet számítani rám, mert ki tudja mikor betegedik le", vagy mások mindent megtesznek, hogy stresszeljenek, mert tudják, hogy akkor biztosan ledönt a crohn és rosszul leszek. Szóval a karrier, a munkában elért siker nagyon nagy dolog, de sajnos eleve sebezhetõ vagyok a betegségem miatt, ezért néha elgondolkodom azon, hogy nem jártam volna jobban, ha a betegségem mellé kevesebb ambíció szorul belém. Máskor pedig elkeserít az a tudat, hogy mire vihettem volna, ha nem leszek beteg.
( Azért nem rágodom ezen sokat, lesz ami lesz! :) )
És bár a mai társadalom váltig állítja, hogy a nõk ugyan olyan jogokat szereztek maguknak, mint a férfiak, én a saját bõrömön tapasztalom, hogy nõként mennyivel nehezebb érvényesülni a szakmámban, beteg nõként pedig....
Nem panaszkodhatok a magánéletemre sem, de azért tudom, hogy a páromnak is nagyon megnehezíti az életét, hogy a partnerkapcsolatunk harmadik tagja a crohn.
Ettõl függetlenül, valóban igaz Flavio, hogy újra kell tervezni a jövõt, csak azt hiszem többségünk mást sem tesz az évek folyamán, mint újra tervezi a jövõt, és ehhez rengeteg idõ, erõ, türelem, kitartás és egy nagy adag szerencse is kell!
Nincs jelen
#1190 2010-02-18 16:43
- Marthuska
- Tag
Moncsa85! Kérdésed egyáltalán nem furcsa! Igen, a panaszos idõszakra az egyik legjellemzõbb a gyakori hasmenés, hasfájás, hasgörcs. Ha betartod az orvos utasításait, és szeded a gyógyszert, akkor a vérképed is javulni fog biztosan! A bélkuruttyolás is elég jellemzõ, sokunknak van. Önmagában ez még nem jelentene betegséget, szûkület esetén lehet jelzõ értéke. Bizony, a gyomor fájhat a gyógyszerektõl is. A Medrol sok savat csinál, ezért egyél gyakran, de kíméletes mennyiségeket. Ha a túlzott savtermeléstõl lenne a gyomorfájás, akkor az orvossal beszéld meg, tud írni savlekötõt, de csak ha szükséges!!
Szerkesztette: Marthuska (2010-02-18 16:44)
Nincs jelen
#1191 2010-02-19 11:09
- monka
- Tag
Sziasztok!
Fél éve diagnoszitizálták nálam a colitist, és azt vettem észre, hogy az utóbbi idõben romlott a memóriám. Azt nem tudom, hogy a medrol hatása lehet-e, vagy egyszerûen csak öregszem?
ahnot azért ne add fel az álmaidat, tudom, hogy Szegeden nincs túl sok lehetõség-itt élek én is-de sose szabad feladni. Lehet, hogy a jövõ hónapban elõrukkol valaki egy olyan felfedezéssel, ami megváltoztatja az életünket. Én reménykedem benne, meg a lottónyereményben is :-)
Szóval kitartás!
Nincs jelen
#1192 2010-02-20 11:30
- Zsuzskaa
- Tag
monka!
a medroltól lehet ilyen gond sajnos :(
mintha nekem is romlott volna, de nem emlékszem pontosan :D
Nincs jelen
#1193 2010-02-20 11:42
- ahnot
- Tag
monka!
ja a medrol megkever rendesen fejben, de nem csak agyilag, hanem pszihésen is
amúgy nem szegedi vagyok hanem békés megyei, de a munkakérdés ugynézki h egyenlõre meg lesz oldva
a szteroid xar ezt sztem mindenki állíthatja, de majdcsak leszednek róla. jövõ hét nekem is az uccsó szteroidos 2.5mgvel. :D
kitartás kórtársak!
Nincs jelen
#1194 2010-02-20 22:05
- bukanna
- Tag
Gyerekek mit kell csinálni ha nagyon be van gyulladva, és nem tudom elérni az orvost, hétfõn remélem már elérem, de addig is mit egyek, mit igyak, ha 100%os almalevet iszom az jó? azt lehet?
Köszönöm!!
Nincs jelen
#1195 2010-02-21 02:08
- én
- Tag
bukanna, menj ügyeletre! Én nem innék most almalevet. Inkább teát, limonádét, vizet keksszel, ropival, üres piritóst.
Nincs jelen
#1196 2010-02-21 08:50
- mamo
- Tag
Bukana, a diéta szénsavmentes ásványvíz, vízben fött krumpli összetörve, rizs, ha nagyon éhes vagy kevés párolt hús.
Ha piritóst eszel, vagy bármit nagyon, nagyon rágd össze.
Maradj ágyban, pihenj
Jobbulást
Nincs jelen
#1197 2010-02-21 09:18
- bukanna
- Tag
Köszönöm a gyors választ, már azért jobb egy kicsit,mint tegnap este volt, meg is ijedtem.
Nincs jelen
#1198 2010-02-21 10:22
- Sztundi
- Tag
Bukanna, nekem be szokott jönni a rizsnyák leves is. Nagyon rossz ízû, de gyorsan hat.
Nincs jelen
#1199 2010-02-21 22:31
- Timcsi35
- Tag
az mi??? hol kaphato?
Nincs jelen
#1200 2010-02-22 10:28
- Ede
- Tag
OFF A rizsnyákot a dietetikusom elmondása szerint úgy kell készíteni, hogy a rizst megmosását követõen fel kell tenni nagyon bõ vízben fõni és fõzni kób. 1,5 órán keresztül. Egy ragacsos valami lesz, de én például szeretem az ízét. Amikor az embernek nagyon tropa a bélése, ezt ajánlják, hogy nem irritálja, de a szervezetnek meg tápláló. ON
Nincs jelen