#751 2010-01-22 08:46

adribadri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sajnos mára sem változott a helyzet, talán annyit, hogy ma kiveszik a drain csövet, tehát gondolom újabb magas láz következik.....  Köszönöm, hogy írtatok!!!

Nincs jelen

#752 2010-02-19 21:00

MissCandy
Tag

Hello!
Én új vagyok itt is és a sipoly témában is.Nemrég megállapitották hogy Chron-om van nagy valószinûséggel ennek következtében lett tályogom na ezt idõvel fel is nyitották igaz a panaszkodásom és a felnyitás között eltelt kb 3 hét addig szenvedés ezerrel nyomás, feszítés, szurkálás stb.. Miután ezt a tályogot megnyitották utánna továbbra is megmaradtak a panaszaim, na ekkor végre csináljunk is valamit meggondolásból kitalálták hogy akkor nézegessünk tovább mi lehet a baj  nagy fájdalmak közepette a proktológus meg is találta a sipolyomat ami végbélen található megpróbálta ott és akkor befûzni mindenféle érzéstelenités nélkül na erre mit mondjak kb 10 évet öregedtem a folyamatban és még csak nem is sikerült befûznie.Két hét múlva újra õróbálkoztunk mostmár kaptam helyi érzéstelenítést nem mondom kellemesnek a mûveletet de igy már el lehet viselni na de a lényeg hogy végre sikerült átfûznie és megkötötte az elsõ csomót majd két hét múlva kell újra meglátogatnom a dokibácsit.Nekem még mielött megtalálták a sipolyt már azelött is váladékozott és még mindig folyamatosan jön belõle a váladék szedem a klion-ont mióta megállapították a Chron-t és naponta min. háromszor kamillás ülõfürdõzök is de eddig nem javult semmi. Valaha elmúlik ez a váladékozás?? Sajnos jelenleg eléggé megnehezíti az életemet mert addig amig ki nem ürül ez a váladék belõlem általában rámegy az egész délelöttöm mert amig ez a folyamat véget nem ér addig se ülni se állni nem ngyon bírok nemhogy menni.Na nem sajnáltatni akarom magam mert vannak akik rosszabb helyzetben vannak.
Valaki ha el tudná nekem magyarázni ennek a gumizó dolognak a lényegét meg hogyan fog rajtam ez segíteni mert megkérdeztem én ugyan a proktológustól és a belgyógyászomtól is de valahogy nem tudom igazán magam elé képzelni a dolgot, lehet én vagyok nehéz eset mert nem értem igazán hol is fûzik át azt a bizonyos gumit.
Köszi

Nincs jelen

#753 2010-03-20 19:51

Gábor67
Tag

Sziasztok!

Végigböngésztem a korábbi hozzászólásokat, történeteket, de az enyémhez hasonlót nem találtam.
Valamikor tavaly novemberben zuhanyozás közben vettem észre egy kis csomót a végbélnyílásom mellett, kb fél cm re a bõr alatt. Nem fájt, nem viszketett, semmi problémát nem okozott, csak úgy ott volt.
Biztos, ami biztos elrohantam egy proktológushoz, aki atheromára gyanakodott és elküldött ultrahangra, amely elõször még csak kimutatni sem tudta azt a "valamit", viszont a doktornõ nagyon jó fej volt és azt mondta, hogy érdekli a dolog és havonta járjak el hozzá kontrollra.
Nos, úgy 3 hete úgy éreztem, mintha növekedne az a bogyó. Az ultrahang ezúttal szépen ki is mutatta a daganatot, amirõl csak azt tudtuk, hogy bár a végbél mellett van, de nincs vele kapcsolatban. Lényeg, hogy 10 napja ambulánsan kivették azt a valamit, amelyrõl az utolsó pillanatig azt hittük, hogy zsírcsomó, ám mûtét közben a doki elkerekedett szemmel mondta, hogy"ez nem az". Kiderült, hogy a másfél centis daganat valójában egy "hegesfelú inveteralt terim, belfelületén granulatios szövet, sejthetõ járattal 12 óra irányba". Vagy is ez egy betokozódott tályog volt, amit a két napja megkapott szövettani lelet is megerõsített.

A fõorvos ilyet még nem látott, a mellette sertepertélõ nõvérke szerint 10 ezer esetbõl 1 van ilyen.

Nem tagadom: alaposan betojtam. Tudom mi a tályog, pláne a sipoly. Igaz, a doki által leírt "sejthetõ járat" azt jelentette, hogy megpróbálta szondával megtalálni a sipoly járatot, de ilyen nem volt, a nõvérke meg elkottyantotta, hogy az is betokozódott. Lényeg, hogy jelen pillanatban úgy tûnik: volt egy pici tályogom, de nincs sipoly járatom. Van a végbélnyílásom mellett egy - a doki által vágott - egy centis lyuk, ami 10 nappal a mûtét után is váladékozik.

Jut eszembe: gennyrõl sem tudok.

Egy valami viszont nem hagy nyugodni: a mûtét után nem éreztem semmi különöset, de pár napja úgy érzem, mintha nem vették volna ki teljesen azt a daganatot. Az orvosom megnyugtatott: szerinte amit érzek az nem képzelgés, de ott már nem a "daganat" van, hanem a helyére betüremkedõ új hegszövet, ami idõvel megpuhulhat.

Mit gondoltok?

Lehet, hogy megúszom a kínszenvedést? Van valakinek ilyen tapasztalata?

Sziasztok, mindenkinek jó egészséget kívánok!

Gábor

Nincs jelen

#754 2010-03-20 19:54

Gábor67
Tag

Még egy mondat:

Az egész valami, nem volt nagyobb mint egy babszem. Talán 1.5 cm lehetett.

Sziasztok!

G.

Nincs jelen

#755 2010-04-13 21:38

bukanna
Tag

sziasztok, nekem is sipolyom van a végbelemnél, elõször azt hittem aranyér, és hétfõn mondta a gasztosom,h. sipoly. Nekem fáj, viszket, és ami a legkellemetlenebb,h. váladékozik is... :(
Nekem imuránt írt fel a doktornõ, és az aurobin nevû kenõccsel kenegetem...
Ezt lehet mûteni?

köszi :)

Nincs jelen

#756 2010-04-14 17:31

én
Tag

Siplyról jut eszembe. Ma voltam a sebésznél, mert tele a hócipõm a hasam váladékozásától valamint a hatalmas sérvemtõl. Hát kitalálta, hogy fonalsipolyom van. Azt mondta, hogy 1000%, hogy nem bélsipoly. Nem vagyok orvos, de mondtam neki, hogy miután idõnként szaga és színe is van a váladéknak, ez bélsipoly. Erre õ megnézett és közölte, hogy ez nem. Egyébként a CT se támasztja alá. Szerintetek lehet, hogy a majdnem 2 évvel ezelõtti tályogmûtétem óta maradt bennem fonal? És olyan elõfordulhat, hogy ugyan én tapasztalom a bélsipolyt, de soha nem tudja kimutatni a CT? Tele van a...........! Mostmár kitalálhatnák a bajomat, hogy normálisan tudjak élni!

Nincs jelen

#757 2010-04-14 17:42

Lisa
Tag

Sajnos én IGEN!
Vagyis egy évrõl beszélhetek csak a magam nevében, vagy másfél, de a nagymûtétem után másfél évvel rángatta ki a sebészem azt a hülye "fonalat".
Jártam vele folyamatosan, és amikor kifakadt akkor bizony elég erõs váladék szaga volt. Tömör genny szag (már bocsánat) szóval lehet, hogy mégis az nem?
De nem akarok okoskodni...
amúgy, nekem egyszerûen megjelent csak úgy, kifordult szinte.
Mindig jártam vele kötözésre, meg fájt, meg belevágott egy picit szikével, de mindig beforradt és nem ürült. Utána már tudtuk, hogy naná, hogy mindig begyulladt ha ott volt az idegentest.
Szóval sajnálom és kitartást hozzá...

Szerkesztette: Lisa (2010-04-14 17:43)

Nincs jelen

#758 2010-04-14 21:37

én
Tag

Lisa, köszi a választ. De ettõl még nem tudom, hogy ez most lehet-e bélsipoly. Olyan bélsipoly, amit semmi nem mutat ki, de én érzékelem néha, olyankor nálam nem gennyszag van (bocs!). Nem mutatta ki a fisztulográfia, a 24 órás követéses passage, még a CT sem. Járt már valaki így? Vagy csak üldözési mániám van? Mondjuk a fonalsipoly az egy jobb verzió!

Nincs jelen

#759 2010-04-14 22:21

Nita
Tag

Én! Nekem is sipolyom van, de azon kívül hogy vizsgálat közben látni fizikailag a kijáratot semmit nem mutattak ki az MRI, végbél UH után. Azt mondták pont nincs soha betelve mikor megyek :/  Viszont most már  gyanúsan hasonlít arra is amit Lisa írt, bár nem olyan vészes, de nekem is mûtötték ezért akár ez is lehetne!  :) Erre pénteken rá is kérdezek (köszi Lisa).

Nincs jelen

#760 2010-04-15 08:28

én
Tag

Nita, köszi az infót! De sajnos nem vigasztaltál meg. Eszerint lehet ez is, lehet az is!

Nincs jelen

#761 2010-05-04 21:09

srác25
Tag

Sziasztok! engem ugy fél éve mûtöttek végbéltájéki sipollyal,és azt szeretném tõletek kérdezni, az normális hogy még mindig váladékozik?hõemelkedésem is volt az már szerencsére elmúlt szóval már csak ez az egy panaszom van. szerintetek ez normális vagy menjek vissza az orvoshoz?

Nincs jelen

#762 2010-05-07 06:43

Dorci
Tag

Szia srác25!
Még elõfordulhat hogy nem gyogyult be teljesen,de azért sokkal megnyugtatóbb ha vissza mész és megmutatod a dokinak. te is hamarább megnyugszol! Minden jót!

Nincs jelen

#763 2010-05-07 16:04

pacsaji
Tag

Kedves én!

Nekem egy sajátos jelenségre a nõgyógyász azt tanácsolta csináljak mákpróbát... Nem tudom az állapotod engedi-e, de lehet, hogy érdemes kipróbálnod. Mivel nem emésztõdik, ha megjelenik a hasadnál, sajnos neked lesz igazad.

Nincs jelen

#764 2010-05-07 16:39

én
Tag

pacsaji, köszi. Ezt már egyszer próbáltam, de nem láttam viszont a mákot. Azért megpróbálom újra!

Nincs jelen

#765 2010-06-12 17:52

Kyra
Tag

Sziasztok!

Egy évvel ezelõtt én is keresztülmentem egy kellemetlen sipoly tortúrán. Végbélnyílásomtól kb. 1-2 cm-re nõtt egy daganat, amit az orvosok kívülrõl, belülrõl vizsgálgattak, de csak annyit tudtak megállapítani, hogy nem rosszindulatú. Ettõl megnyugodtam, majd amikor pár nap alatt kétszeresére nõtt, és kifakadt, nagyon megijedtem. Rohantam vissza az orvoshoz, aki azt mondta, hogy ez bizony sipoly, és elkezdte a tisztítását. A részleteit nem mesélem, mert aki itt van, minden bizonnyal tudja, mirõl beszélek…
Szóval heti kétszer mentem tisztíttatni, és már a mûtétrõl beszélgettünk, amikor valahonnan hallottam Maria Treben Egészség Isten patikájából c. könyvérõl.  Úgy gondoltam, megadom a lehetõséget a gyógynövényeknek, mielõtt rászánom magam a mûtétre, amelyrõl azt hallottam, hogy nem is mindig sikeres. Tehát megvettem a könyvet, és végrehajtottam a benne lévõ utasításokat.
Három hét után teljesen tünetmentesen begyógyult az addig folyamatosan váladékozó nyílás, így lemondhattam a mûtét idõpontját. Az eset óta eltelt több mint egy év, és semmi rendelleneset nem tapasztalok, úgyhogy biztonsággal állíthatom, hogy teljesen meggyógyultam!
Szombat délután van, és gyönyörûen süt kint a nap. Kint napoztam, aztán egyszerre csak késztetést éreztem arra, hogy leírjam nektek a történetemet, amit már a gyógyuláskor megfogadtam, hogy megosztok a sorstársaimmal, csak miután hallottam, hogy visszatérhet a baj, vártam vele egy évet. Mostanra már biztos, hogy teljes a gyógyulás!

Amióta megvan a könyv, mellõzzük a gyógyszereket, és minden bajra a Maria féle gyógymódot használjuk sikerrel. Ehhez persze szükség van a hitre, amit Istentõl kapunk.
Maria könyve egy a Bibliából való idézettel kezdõdik:
„A gyógyszereket a földbõl adja az Úr, és az okos ember nem veti meg õket.”
(Sírák fiának könyve 38:4)

Ha valaki nem tudná hirtelen beszerezni a könyvet, az alábbiakat írja le Maria a
SIPOLYOK GYÓGYÍTÁSÁRA:
„Naponta háromszor egy teás-, súlyosabb esetekben egy evõkanál svédkeserût kell fogyasztani cukor nélküli kamillaforrázatban. Külsõleg alkalmazgató gyógymód: vegyünk kerek repkényt, zsurlót és közönséges gyujtoványfüvet és ezekbõl 1:1 arányban készítsünk fõzetet, s ezzel végezzük a lemosásokat. Lemosás után svédkeserûvel átitatott vattát rakjunk a sipolyra. Készítsünk zsurlóból ülõfürdõt, éjszakára tegyünk fel zsurlós dunsztkötést.”
„Dunsztkötés: egy marék zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévõ víz fölé helyezünk. Ha a fû forró lesz, és megpuhul, vászonkendõbe csavarjuk, és a beteg testrészre fektetjük. Feltétlenül melegen kell bebugyolálni! A kötés több órán át vagy egész éjszaka a testen maradhat.”

Azt azért megjegyezném, hogy hit nélkül semmi sem megy. Sajnos az ember csak akkor fordul Isten felé, amikor már nincs más reménye.
Nekem bevált, és szívbõl ajánlom nektek is, hogy eresszétek el a fenntartásaitokat, és higgyetek benne, hogy meggyógyultok!

Remélem, ti is megtapasztaljátok a gyógyulást, és továbbadjátok a lehetõséget a rászorulóknak!

Nincs jelen

#766 2010-07-01 13:58

akita
Tag

Sziasztok!
Érdekelne hogy van e közöttetek valaki akinek végbélbõl jövö hüvelysipolya van.Sajnos én ezzel kinlódók nagyon kellemetlen.Most Aktív a betegségem és mivel hasmenésem van igy a sipolyon keresztül is jön a mindenség.Vagyis a hüvelybõl is jön.Ha valaki tudna adni valami tanácsot hogy mit csináljak vagy van tapasztalatata ebben azt kérném hogy irja meg.
köszi

Nincs jelen

#767 2010-07-01 15:26

én
Tag

akita! Keresd fel a gasztrós orvosodat minél hamarabb illetve keress egy sebészt is!

Nincs jelen

#768 2010-07-01 15:55

Lisa
Tag

akita!
Csatlakozom Én-hez azonnal dokihoz kell menni (sebészhez is), tudom, hogy nem igazán tetszik a válasz, de muszáj, mert ez nagyon veszélyes dolog. Saját tapasztalatból mondom.
Én megúsztam mûtét, feltárás és mindenféle beavatkozás nélkül, de kenõcs és gyógyszer muszáj!!!
Tudom, hogy nem kellemes, de tényleg.
Engem is sebésszel nézettek meg, de hála otthoni gyógyszeres kezeléssel rendbe jöttem, mégis ki kell zárni minden komolyabbat.
Ha z otthoni kezelésre vagy kíváncsi, hát kamilla fürdõ, minden WC-és után betadinos lemosás, és Ialugen kenõcs rá.
Ezt adták mondták, de csakis seb. konzílium után.

Nincs jelen

#769 2010-07-01 19:37

Juni
Tag

Akita hallgass a többiekre, tényleg nagyon fontos, hogy menj orvoshoz,mert valóban iszonyatos dolgok lehetnek belõle. Nekem évek óta volt hüvelyi-végbél fisztulám és sajnos nálam csak sztóma képzéssel tudták rendbe hozni.

ne halogasd menj minnél elõbb!
Mielõbbi javulást!

Nincs jelen

#770 2010-07-12 05:53

Etoile
Tag

Jó reggelt Mindenkinek!

Olvasgattam tegnap az oldalt, és véleményt, tanácsot szeretnék kérni.
Kb 2 évvel ezelõtt fura kis gümõt éreztem a végbelemtõl nem messze, combtõnél. Nem tudtam, mi lehet, épp nõgyógyászhoz készültem, megmutattam neki, aki az mondta, szõrtüszõ gyulladás, kenjem Tetran-nal, és ha "megérik", a sebészeten kifakasztják. Majd elmentem a sebészetre, ahol szintén szõrtüszõ gyulladást mondtak, 1 hétig minden nap mentem kezelésre - párakötést kaptam. Utána egy idõre tünetmentes voltam, majd idõvel újra és újra, ugyanazon a helyen gombostû nagyságú gumó feszített, majd kifakadt (genny, majd vér jött belõle).
Nem nagyon érdekelt, kezelgettem. Nemrég megjelent egy új, sokkal kisebb, ez nem szokott ennyire megnõni, sem kifakadni, de idõnként viszket és éget. Megmutattam a családban egy orvosnak, aki azt mondta: sipoly. Röviden elmondta mi az, és hogyan mûtik (ua, mint amit a fórumon olvastam). Persze nagyon megijedtem, mivel még sosem hallottam errõl a betegségrõl. Szerintetek a szõrtüszõ gyusziból lehet ez? Vagy már az elején sem az volt, csak nem vették észre? 2 év alatt mennyit ronthattam a helyzeten? Mennyire gyakori a mûtét után a záróizomzat gyengülése, illetve mennyi az esélye, hogy annyira meggyengül, hogy kivezetést alkalmaznak.
Elnézést a sok kérdésért, de ez tegnap derült ki, és semmi másra nem tudok gondolni...
Köszönöm a válaszokat, szép napot!

Nincs jelen

#771 2010-07-13 18:38

bukanna
Tag

sziasztok!

Nekem végbélsipolyom van, és néha rettenetesen tud fájni. Nekem a gasztoenterológusom immuránt írt rá fel, és doxiprokt kenõcsöt. Az az igazság, hogy már szedem egy ideje az immuránt, aszem 3hónapja, de nem nagyon tapasztaltam változász. illetve a wc-sek száma valamennyire csökkent, de viszont az idõtartama kifejezetten nõt. kb fél órákat ülök a wc-n.Ez normális?
szedek mellette pentasát 2g és szeroidot entocort 9mg-ot naponta.
azt mondta a Kovács Ágota, én hozzá járok, hogy a sipolyt mûtéti úton nem lehet eltávolítani. Várni kell amíg lemegy a gyulladás, és az immurantól lesz csak jobb.
Megmondom õszintén engem borzasztóan zavar, mert válladékozik is.

Nincs jelen

#772 2010-07-13 21:11

barna-by
Tag

bukanna: A végbél sipoly necces dolog, mert ha közel van a záróizomhoz, félõ, hogy mûtétnél megvágják vagy megsérül és akkor bizony baj van. Tudni kell a pontos helyét és hogy milyen hosszu, honnan hova tart.
Az Imuran pedig be fog indulni, hiszen 2-3 hónap, mire hat, súlytól és adagtól függõen. A wc-n eltöltött idõ pedig nem gáz, régen én is 20-30 percet imádkoztam napi 15-20szor. Idõvel változik!
Ha mindez nem hoz javulást egy féléven-éven belül még mindig ott van a Remicade és Humira kezelés, ami sipolyzáró hatású, fõleg a Remi! Egyenlõre ne aggódj, szedd a bogyeszokat és majd kialakul!

Nincs jelen

#773 2010-07-14 11:06

monka
Tag

Sziasztok! Hülye kérdésem lesz, a sipoly elõfordulhat colitiseseknél is?

Nincs jelen

#774 2010-07-14 11:36

Attilaegom
Tag

Szia A remicade kezelésrõl tudsz írni pár sort ?

Nincs jelen

#775 2010-07-14 11:58

Marthuska
Tag

Szia Attilaegom! Üdv a fórumon!
Errõl a támáról a Remicade/Humira topicban olvashatsz bõvebben.

Nincs jelen

#776 2010-07-14 14:10

barna-by
Tag

monka: sipoly csak crohnosoknál alakul ki, legalább is papíron.

Nincs jelen

#777 2010-07-14 14:51

monka
Tag

Köszi!

Nincs jelen

#778 2010-07-15 15:33

bukanna
Tag

köszi barna by!  Amikor elkezd hatni az immuran mit érzek?
Nem kell annyit wc-re mennem, és nem fogok wc-n ülni majdhogynem egész nap, pulusz elmúlik ez a sipoly a végbélnyílásomról? csak jöjjön már el ez a nap, mert már nagyon utálom. Sokszor azon gondolkoztam,h. hasmenés már nem is zavar, de az a sipoly annál inkább. Váladékozik, viszket, fáj egyéb hasonló finomságok...

Nincs jelen

#779 2010-07-15 18:03

barna-by
Tag

bukanna: Ez változó, mindenki máshogy érzi. A hasmenés, wczés tuti változni fog, de a sipolyhoz nem tudok mit mondani mert nekem nem volt, legalább is nem végbél (és az enyémet kivágták). Ha a sipolyod rosszabbodik vagy nem változik, biológiai kezelést neki!

Nincs jelen

#780 2010-07-15 20:02

mercy70
Tag

Bukanna,hogy elmúlik-e a sipoly 50-50%.Vagy vagy sem,szomorú tapasztalat.Nem elkeseredni,ülõfürdõzni.Én holnap megyek a Humira elbírálására a fisztulajáratok miatt.Ha megkapom,kiderül elmúlnak-e a biológiai kezeléstõl.

Nincs jelen

#781 2010-07-15 20:17

bukanna
Tag

nekem is említette a Kovács Ágota a biológiai kezelést. Mi az amire te mész mercy? Az fáj, vagy kórházi kezelés?
Az az igazság,h. én ítózom már minden ilyen kezeléstõl. a biológiai kezelés mivel jár? mibõl áll a kezelés? Meséljetek róla!

Nincs jelen

#782 2010-07-15 20:27

én
Tag

Off bukanna! Van egy remicade, humira topik és ott olvashatsz ezekrõl. On

Szerkesztette: én (2010-07-15 20:28)

Nincs jelen

#783 2010-07-15 20:28

mercy70
Tag

Bukanna,van a Remicade/Humira topik ott olvashatsz bõven.Én még csak az elbírálásra megyek,hogy megkaphatom vagy sem.Nekem szûkületeim is vannak ezért necces a dolog.De ha segít,itt fogok majd írni róla,bár arra még várni kell.
Viszont ajánlom,hogy napi kb.10 perc sima,olcsó infralámpa a sipolyodat enyhíti.Én fél évig csináltam és kb.harmadával csökkentek a sipolyos problémáim.

Nincs jelen

#784 2010-07-22 20:58

Dorci
Tag

Szia Bukanna!
Nekem is VOLT sipolyom. Az én  orvosom azt mondta hogy leghatékonyabb a mütét és utánna a biologiai kezelés,minnél hamarébb! Tavaly májusban,kimetszették a sipolyomat(érintett volt a záróizomzatom is),a mütét utánn,3 hónapra elinditották a Humirát,és most(kopp-kopp),teljesen zárodott!! Remélem így is marad! Ha bármi kérdésed van,szívesen válaszolok!

Nincs jelen

#785 2010-07-23 20:03

bukanna
Tag

Köszi Dorci!!
szerdán voltam orvosnál, azt mondta nem lehet mûteni, a gyulladást kell megszüntzetni. Méghozzá úgy,h. nem eszem semmi mást csak nutridrinket, és rengeteg folyadékot, azért hogy teljesen híg legyen a széklet. 2 napja csinálom, éhes vagyok borzasztóan...

Nincs jelen

#786 2010-07-25 07:58

Dorci
Tag

Igen,míg gyulladt nem szoktak hozzá nyulni! Antibiotikumot nem kaptál? Nálam segített! Azért az nagyon karcsú hogy csak nutri. Sok kitartást!!!

Nincs jelen

#787 2010-07-25 09:33

bukanna
Tag

Nem kaptam antibiotikumot, kekszeket azért eszem, meg rengeteget iszom, és tényleg sokkal jobb, nem fáj msot annyira, és elvagyok kenõcs nélkül is. Most nem is váladékozik annyira. Tegnap búnöztem, mert ettem egy kics húst, este pedig ittam de hálistennek nem fáj.

Nincs jelen

#788 2010-08-02 00:05

Gábor67
Tag

Sziasztok!

Most már teljesen tanácstalan vagyok.
Március 20-án írtam meg a történetem, amelybõl kiderül, hogy 10.-én kioperáltak a végbélnyílásom mellõl egy másfél centis, betokosodott tályogot. Nem szaporítom a szót, lényeg a seb tökéletesen begyógyult, ám mellette fél centire egy apró, felszíni lyuk keletkezett. (Rémlik, hogy valamikor elkaparhattam egy szõrtüszõt, pont akkora a lyuk.)
Mondanom sem kell nagyon betojtam, hogy ez vajon mi lehet? A seb talán 2-3 mm nagyságú és pillanatok alatt begyógyul, nem is nagyon mutogattam orvosnak, mert mire asztalra kerültem volna mindig eltûnt. Lényeg, hogy 2-3 hétig semmi, aztán - általában zuhany után, vagy hosszú ücsörgések, edzés - után megjelenik a lyuk, ami valójában nem lyuk, csak egy felszíni repedés.
Nem váladékozik (legfeljebb, ha a repedésre rászorítok egy pézsét, egy tûfejnyi, átlátszó folyadék látható, gondolom savó), nem fáj, széklet a legnagyobb rendben. Viszketést csak a repedés után néhány órán át érzek, de másnapra, vagy harmadnapra a seb eltûnik.
Lényeg, hogy nyár elején az akkor éppen látható sebet megmutattam Korpásy doktornak (õ vette ki a tályogot is), aki feltolt egy gombos szondát, de az égvilágon semmilyen járatot nem talált -, na, akkor volt néhány vércsepp. Sõt, másfél hónapja elmentem egy proktológushoz is, aki jó mélyen bekukkantott, de a végbél belsõ falán sem talált járatot.
Szóval kívül semmi, belül semmi. Viszont a repedés rendre megjelenik, majd el is tûnik, aztán 2 hét múlva megint... Mi a bánat lehet ez? Azért az nem normális, hogy lassan öt hónapja van egy sebem, ami beheged, majd felreped már vagy 7x - közben a mûtéti seb abszolút eltûnt.

Lehet, hogy újra kell mûteni? Kimetszeni az egészet?

Köszönöm a segítséget.

Nincs jelen

#789 2010-08-02 11:55

barna-by
Tag

Gábor: Egy nem gyógyuló seb sok mindentõl lehet ám! Kérdés a vérképed mutat-e valamit, mert abból kiderülhet egy halom dolog, pl cukorbetegség vagy egyéb más baj, ami okozhatja ezt. Ha pediglen nem váladékozik, csak egy seb, akkor lehet, hogy egy bõrgyógyásszal jobban járnál, ha a gasztrós orvos sem tud semmit mondani rá!

Nincs jelen

#790 2010-08-02 14:49

Gábor67
Tag

Szia!

Fején találtad a szöget, holnap reggel megyek vérvételre... Sõt, holnap után megyek a dokihoz egy vizsgálatra, de elõre sejtem, hogy nincs túl sok értelme: a seb addigra begyógyul, már most is alig látható.
Egyébként ma telefonon azt mondta, hogy életében nem látott ilyet, de még történet szintjén sem. Vagyis se az eltávolított tokolódott, járat nélküli tályogot, se pedig ilyen repedést.
Felmerült a lehetõsége, hogy kimetszik, de én egyelõre nem vállalom.
És váladék nincs. Az alsógatyám patyolat, fájdalom nincs legfeljebb egy kis viszketés, de hamar elmúlik. Szóval minden rendben, de azért bosszant a dolog: 2-3 hétig teljesen rendben van, aztán felreped. Váladék pedig tényleg csak annyi, hogy a sebre szorított, tiszta zsebkendõn egy tûfejnyi átlátszó, esetleg halványzózsaszín pötty.
Aztán annyi sem.

Nincs jelen

#791 2010-08-05 19:23

zsuzsó 2
Tag

Sziasztok'
valakinek van tapasztalata "végbélpolipban"?

Nincs jelen

#792 2010-08-21 12:13

Dínó
Tag

Sziasztok!

Két éve mûtöttek crohn-nal,ami nálam is sipollyal kezdõdött. Azóta rendbe jöttem. Persze kisebb-nagyobb hasmenések elõfordultak. Egy hete azonban valamiért nagyon elkezdett menni a hasam,mint a crohn mûtétem elõtt. A beleim is fájnak. És egy újabb sipoly jelentkezett a végbélnyílásom mellett. Elõször is minden így kezdõdött. Lehet,hogy kiújult a crohn-om? Eléggé kétségbe vagyok esve. Nem akarok újra kés alá kerülni. :(

Legyen szép napotok!

Dínó

Nincs jelen

#793 2010-08-21 17:49

Juni
Tag

Dínó!

Nagyon úgy fest a "dolog" hogy ismét fellángolt a crohnod. erre utal az újabb sipoly is. Menj gyorsan orvoshoz, és tudom ilyenkor azt mondani, nyugalom elég furcsán hangzik, de sajnos az idegeskedéssel is sokat tudunk rontani a helyzeten.

Nincs jelen

#794 2010-08-21 23:50

Dínó
Tag

Kedves Juni!

Igyekszem elmenni, bár legszívesebben nem mennék.félek a rossz hírtõl.
gondoljátok,hogy ez egy újabb mûtétet jelent? vagy gyógyszerekkel kiküszöbölhetõ lenne,???

Sajna az orvosom szabadságon van és cska két hét múlva tudok hozzá menni. addig is aggódom, hogy mi lesz :(

Szép estét mindenkinek!

Dínó

Nincs jelen

#795 2010-08-22 12:19

Juni
Tag

Kedves Dínó!

...hogy újabb mûtét kell-e azt én nem tudom neked megmondani. gyógyszerek pedig pedig vannak erre, helyesebben biológiai kezelések. errõl bõvebben a belgyógyászod tud majd többet mondani.
ezzel kapcsolatban a Remicade-Humira topicban olvashatsz, akik már kapják ezeket a kezeléseket.
Tudom, nem szívesen megyek én sem az orvoshoz, de itthon ülve nem oldódnak meg a problémáim.
Veled érzek és ha van majd valami híred jelentkezz!
Szia!
Üdvözlettel: Juni

Nincs jelen

#796 2010-08-23 17:39

zsuzsó 2
Tag

Látom senki sem "tudott" a végbélpolipról...
megmûtöttek, kivágták s várom a szövettan eredményét.

Szerkesztette: zsuzsó 2 (2010-08-23 17:39)

Nincs jelen

#797 2010-08-23 19:15

én
Tag

zsuzsó 2! Sajnállak, de szerencsére olyan még nem volt nekem. Sipolyban, tályogban otthon vagyok, de a polip eddig még kimaradt. Remélem, hogy jó lesz a szövettanod!

Nincs jelen

#798 2010-08-23 19:37

Breki
Tag

Én csak annyit tudok h nekem is van,fél éve fél centis volt,most megyek megnézetni nõtt-e.De nekem nem akarják kiszedni,pedig nem kéne egy veszélyforrás oda...
Milyen volt,fájt?Mûtét után milyen?Varrják,utána ahonnan kivágták?

Nincs jelen

#799 2010-08-23 20:01

zsuzsó 2
Tag

Szia Breki'
én 3 hete vettem észre csütörtökön s már hétfõn a proctologia sebésznél voltam. Kaptam 1 hetet, Detralex 500mg-t és Lidocain kenõcsöt. Az enyém nagyobb volt, mint fél centis, s már kezdtek nõni a csápjai,na de 1 hét alatt? azt mondta azért mert sokat járok a wc-re...(nincs vastagbelem)
Következõ héten kontroll volt, megpróbált megvizsgálni...hát a kezét is lefogtam, s egybõl elkezdte a noteszát lapozgatni...péntekre be is írt mûtétre :D Szombaton már itthon voltam, altatást kértem, mert nem akartam asszisztálni. Hétfõn meg bementem a záróért.
Nekem nem fájt, csak kellemetlen volt, meg a végbéltõl 5cm-re szûkület volt amit kitágított. Kivágta az "állatkát" majd szép csinosan összevarta ahogy megegyeztünk :cool:
Én a helyedben rácsapnék az asztalra,s megcsináltatnám. A mai világban ahogy elnézem már csak úgy mûködnek a dolgok, ha magunk intézük, amúgy meg csak tologatnak...

Nincs jelen

#800 2010-08-23 21:03

Breki
Tag

Köszi az infót
Azt hittem ott helyben lidocain injekcióval...rosszul gondoltam :)
Na majd akkor szerdán zsebreteszem a kedves bólogató stílust,és elõveszem a határozottat :)
Már csak azért is mert a családomban mind a két ágon mindenki rákban ment el..kicsit halmozott a kockázat.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb