#551 2010-02-09 09:54
- Zolee25
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Vizsgálatok A-Z
Sziasztok
Nekem is végre eljött az idõ Márc.11 a tükrõzésem idõpontja.Ez a pillanat is eljött.
Remélem mindenki jol,van a körülményekhez képest,én már kevésbé egyre több és rosszab dolgo jön elõ,de azért kitartás mindenkinek.
Hiányzott ez a piciny társaság.
Nincs jelen
#552 2010-02-09 09:57
- Zolee25
- Tag
CT ért hisztiztem én is de nem akart ráálni a doktornõ a dologra,azzal érvelt hogy még mindig nem tartja indokoltnak.
Nincs jelen
#553 2010-02-09 11:28
- Marthuska
- Tag
Szia Zolee25! Már spekuláltam, mi lehet veled?! Örülök, hogy jelentkeztél! Ha lassan is, de azért haladnak az események. Azt nem csodálom, hogy fogy a türelem! Csak kitartás!
Nincs jelen
#554 2010-02-10 09:49
- Zolee25
- Tag
Köszi Marthuska ma még irok aztán mostanában nem hinném hogy lesz rá idõm,de jol esik hogy gondoltál rám köszönöm szépen!!!!
Kitartás mindenkinek és milliárdnyi jokivánság majd ha még élek jeletkezem valamikor.
Vigyázzatok magatokra Sziasztok
Nincs jelen
#555 2010-02-20 20:03
- barackvirág
- Tag
Sziasztok!
Nem értek valamit.Vastagbéldaganat kizárására hasi MR-re küldtek el.Az utolsó 5 percben adtak kontrasztanyagot vénásan.Ezt nem inni szokták?És nem a viszgálat elején, vagy felénél adják?
Nincs jelen
#556 2010-02-21 09:29
- Nita
- Tag
barackvirág! Ezt biztos tudják õk, nekem kellett inni elõtte, de közben szintén bejöttek és adtak vénásan is egy adagot.
Nincs jelen
#557 2010-02-21 09:37
- barackvirág
- Tag
Hát,nem tudom.szerintem velem is itatniuk kellett volna.Akkor nyugodtabb lennék.
Nincs jelen
#558 2010-02-21 09:57
- pasek
- Tag
barackvirág!
nekem is volt olyan CT-m, mikor mindkétféle kontrasztanyagot kaptam. A válasz kérdésedre nem olyan bonyolult, az egyik bizonyos szöveteket tesz láthatóvá a röntgensugarak által a vizsgáló doki számára, a másik meg másokat.
A RTG magában azt tudja, hogy másként nyelõdik el/verõdik vissza a más-más sûrûségû szöveteken. Minden nélkül a legsûrûbb, azaz a csont látszik a legtisztábban. De pl. egy hasi CT-nél nem a csontokra kíváncsiak, ekkor kell egy trükk, olyan kontrasztanyag kell, ami a csontot kevésbé mutató hullámhosszú (?) RTG sugaraknál a kontrasztanyag segítségével a bélfal szöveteit teszi láthatóvá. S ha ehhez még kíváncsiak pl. a nyirokrendszeredre is, annak megfelelõ cuccot is beléd tolnak. Ha jól emlékszem, ezek valami rövid felezési idejû gyenge izotópok is lehetnek.
Pl. barium-sulfat ( ez egy só) de nem akarok hüleséget mondani
Nincs jelen
#559 2010-02-21 10:01
- barackvirág
- Tag
Kedves pasek!
Azt hiszem félreértettél, mert én az MR-rõl kérdeztem.Arról nem tudsz valamit?Mi a külömbség?Gondolom, mást mutat a kettõ.
Nincs jelen
#560 2010-02-21 10:09
- pasek
- Tag
barackvirág,
a CT computer tomograf, az MR pedig magnetic resonance (MRI-magnetic resonance imaging) mindkettõ 3D képalkotásra alkalmas diagnosztikai eljárás, de a kontrasztanyagok funkcionális szerepe a vizsgálatban nagyjából ugyanaz, elkülöníteni mástól a vizsgálni kívánt szövetcsoportokat.
MR, MRI az késõbb fejlesztett eljárás, két kifejlesztõje a '90-es években kapott Nobel-díjat. Nem RTG sugarakkal "fedezik fel" a belsõd szépségeit, hanem elektromágneses hullámokkal.
Wikipédia MRI
Szerkesztette: pasek (2010-02-21 10:11)
Nincs jelen
#561 2010-02-21 10:16
- barackvirág
- Tag
Konkrétan arra lettem volna kíváncsi, h mit mutatnak ki amikor itatják a kontrasztanyagot, és amikor vénába adják.
Nincs jelen
#562 2010-02-21 10:34
- pasek
- Tag
Orvos nem, bár diagnosztikai mérnök az vagyok, bár teljesen más területen.
Amire konkrétan kíváncsi vagy, ahhoz egyéb konkrétumokra is szükség lenne.
Hogy "mit mutat ki" mikor itatják, vagy mikor szúrják a kontrasztanyagot erõsen függ attól is, hogy mi az amit megiszol, vagy mi az, amit a vénádba fecskendeznek.
A belinkelt oldalon sok infó van az MR mûködésérõl úgy általában, de ha bármelyik keresõbe beírod a következõk valamelyikét:
MR vizsgálat
MRI vizsgálat
és próbálsz szûkíteni a vastagbél irányába lehet többet találsz.
pl. ilyet: Vastagbél radiológiai vizsgálata
Nincs jelen
#563 2010-02-21 10:51
- barackvirág
- Tag
Igen, igazad van, lehet keresgélni a neten.Azt csinálom már egy ideje,de olyat találtam, h az MR nem alkalmas a belek diagnosztizálására, csak a CT.Akik meg voltak ismerõseim a hasi MR-en,azok itták a kontrasztanyagot, vagy a vizsgálat felénél kapták vénásan.
Nincs jelen
#564 2010-02-27 19:32
- barackvirág
- Tag
Sziasztok!
Mármeg irrigoszkópiára küldtek.Volt már valaki?Olyan rossz az is mint a béltükrözés?A levegõbefúvás ugyanúgy feszít?
Nincs jelen
#565 2010-02-27 20:20
- pasek
- Tag
barackvirág!
nekem volt ilyen vizsgálatom, mikor kb. 15 voltam. Egy mindenfelé döntögethetõ rtg asztalra fektettek, a sejhajomba dugtak egy csövet, azon keresztül nyomtak be valami fehér folyadék szerû kontrasztanyagot. Meg forgattak minden oldalra, döntötték állították az asztalt velem, majd ki kellett nyomjak a mellékhelységben magamból mindent, amit csak ki tudtam. Utána bedugtak egy másik csövet, a végén olyan pumpa volt, mint a régi vérnyomásmérõk mandzsetta pumpája. Addig fújtak, míg azt nem mondtam hogy na ez azért már több a soknál (erre kértek, hogy szóljak mikor már nehezen elviselhetõ) és tovább készítették a paparazzi felvételeiket a belemrõl.
Végül le az asztalról le és a nõvérke kért, hogy siessünk, mert vissza kell érni az osztályra. Persze minden lépésnél förtelmes hanggal távozott belõlem a levegõ és kamaszként nagyon rosszul éltem meg, hiszen egy csomó ember volt a folyosón, de ki lehetett bírni az egész procedúrát az elejétõl a végéig.
Nincs jelen
#566 2010-02-27 20:24
- aiolosz
- Tag
barackvirág írta:
Sziasztok!
Mármeg irrigoszkópiára küldtek.Volt már valaki?Olyan rossz az is mint a béltükrözés?A levegõbefúvás ugyanúgy feszít?
Ittrészletesen le van írva az Irrigoszkópia
Az én véleményem, ami persze szubjektív, nem egy kellemes vizsgálat, de függ attól is, hogy milyen állapotban van a vizsgált delikvens. Amikor nekem volt szerencsém ehhez a kellemes akcióhoz, akkor elõtte két nappal már egy tükrözésen átestem és lázas is voltam. Így utólag belegondolva az élve boncolás kicsit sz@rab lehet, de én még élek, dr. Makó viszont, aki a vizsgálatot végezte már sajnos nincs közöttünk. Õ volt ennek a mûfajnak a Paganinije, ha lehetek egy kicsit frivol.
A lényeg, túl fogod élni....
Nincs jelen
#567 2010-02-27 20:36
- Agi87
- Tag
Barackvirág!
Szerintem is borzalmas egy vizsgálat, nagyjából azt éltem át én is 15 évesen,mint pasek!Szõrnyû volt nagyon, de túl fogod élni szerintem.Szurkolok majd nagyon!
Nincs jelen
#568 2010-02-27 21:10
- barackvirág
- Tag
Köszönöm a válaszokat,a héten voltam kolonoszkópián, és nem tudtak végignézni a jajgatásom miatt, ezért küldtek tovább,de már nagyon bánom, h bevállaltam az irrigót.Nem akartam, mondtam, h nem szeretném, meg kifogások, stb.Ha ez is annyira rossz, mint a másik, akkor nem tudom, érdermes-e belefogni.És megint koplalni egy napig...Hülye voltam, h nekivágtam a kolonoszkópiának altatás nélkül, mert akkor most nem kéne mennem erre.
Nincs jelen
#569 2010-02-27 21:14
- Agi87
- Tag
Szerintem érdemes, valahogy muszáj megvizsgálniuk!Ki fogod bírni!!Hajrá!!!
Nincs jelen
#570 2010-02-27 21:28
- sibi
- Tag
Szia barackvirág. Hogy egy kicsit megnyugtassalak, nekem is csináltak ilyen vizsgálatot, a colonoszcópia még kábítással is 100x rosszabb. Ne félj tõlle annyira.Gondolom ez is egyén és állapotfüggõ. Ja és még hogy milyen ügyes a radiológus. Valahogy meg kell hogy nézzenek, ez neked is fontos. Bátorság.
Nincs jelen
#571 2010-02-27 21:58
- barackvirág
- Tag
Köszönöm a biztatásokat!
Nincs jelen
#572 2010-03-01 10:54
- kiscica1982
- Tag
Sziasztok,
barátnõm lassan 2 éve Colotis-es... hétfõn megy teljes colonoscopiára. Mivel nagyon fél, a doki mondta, hogy nem fog érezni semmit, emlékezni sem fog, de nem mélyaltatás...
Nekem eddig 2x volt- elsõnél aludtam, 3-4x felébredtem az iszonyatos fájdalomra, majd aludtam, ébresztgettek, és a pupillám akkor volt, mint...
A 2.-nál azt mondták kapok kábító injekciót- meg is volt, de végig fenn, iszonyatos fájdalom, izzadt a tenyerem, úgy szorítottam az asztalt.
Kérdés:
milyen módon csillapítanak, altatnak a tükrözés alatt?
1., nem kapsz semmit és nagyon fáj...
2., kapsz szurit, bódult vagy, de érzékelsz mindent, és nagyon fáj...
milyen szintek vannak még???
Köszi elõre is!
Nincs jelen
#573 2010-03-09 11:58
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Holnap megyek CT enterographiara, és legnagyobb meglepetésemre azt mondta a gasztroenterologusom, hogy szerinte nem orrból csöveznek, hanem itatnak kontrasztanyaggal. 2008. novemberében még orrból becsövezve rohangásztam a SOTÉN, miközben mélyvénásan döfködtek a másik kontrasztanyaggal.
A Nemzetközi Egészségügyi Központ Péterfy Sándor. u.-i kórházban müködõ CT laborjába vagyok hivatalos holnap, volt már ott valaki CT enterographián? Tényleg csak inni kell ( gondolom a mélyvénás kontrasztanyagon kivül)?
Hálásan megköszönném, ha válaszolna valaki, aki már volt ott mostanában, mert azt az orrból becsövezést szívesen kihagynám, és nyugodtabban aludnék, ha ezt tudnám!
Nincs jelen
#574 2010-03-09 12:23
- Geo73
- Tag
Szia Timi, nekem ugyan nem ott csinálták, illetve ugyancsak az IMC (International Medical Center), vagyis Nemzetközi Egészségügyi Centrum-ban, csak éppen abban, ami az Állami Egészségügyi Központban van a Podmaniczky utcában, de nem volt szonda letolva. Én is tartottam tõle, hogy esetleg lesz, de ott azt mondták, hogy inni kell a kontrasztanyagot. Így is történt. Rövidebb idõ volt az ivásra, mint mondjuk a CT-nél szokás, és persze aztán jött a vénás kontrasztanyag is. Inkább csak a "csõbehúzás" kellemetlen kissé. Nekem még egy ideig "kattogott" a fejem egy kicsit utána. Szóval kibírható a vizsgálat, úgyhogy kitartás hozzá!!!
Nincs jelen
#575 2010-03-10 20:34
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Geo73 köszi, hogy válaszoltál, így kissé nyugodtabban telt az éjszaka. A Péterfy S. u. Nemzetközi Egészségügyi Központban is csak inni kellett, szerencsére az orrból csövezés szóba sem került. Egyébként hihetetlen a fejlõdés! 2008. novemberében szinte emberkínzás volt még a hasi CT/CT enterographia együttes vizsgálata! Ráadásul akkor a SOTÉN állva kellett a vizsgálatra várni, kifûtetlen helyiségben.... Itt meg kényelmes székeken, kellemes környezetben kellett várakozni.....
Lehet, hogy elfogult vagyok, de nagyon pozitív változásként éltem meg az egészet, függetlenül attól hogy teljes para vagyok a lelet miatt, ami péntek reggelre készül el.....
Ja, a lötty amit az enterographiához inni kellett olyan ízû volt, mintha egy nagy csomag medvecukrot olvasztottak volna fel... de a színe sárgás volt, az állaga meg olyan kissé zselés.
Nincs jelen
#576 2010-03-11 06:16
- Breki
- Tag
Az a mucofalk
Nincs jelen
#577 2010-03-11 08:42
- én
- Tag
Tim72! Én 2008. novemberében voltam elõször CT enterographian és én már akkoris mukofalk-ot ittam és nem volt semmiféle dugdosás. Úgy látszik a SOTE el van (volt) maradva!
Nincs jelen
#578 2010-03-11 11:30
- Flavio
- Tag
Tim72
Szia, akkor ez tulajdonképpen egy CT vizsgálat?
Nincs jelen
#579 2010-03-11 12:31
- pacsaji
- Tag
Nemcsak õk maradtak el! Én tavaly ilyentájt voltam, dugdosásos volt, amit még jól el is bénáztak. A doktornõ mikor végre ledugdosta a csövet, ahogy nyúlt a rögzítõ tapaszért kirántotta az egészet.. Az újabb procedúra után a gépben fekve várva az elõkészületeket pedig láttam, hogy a csõ minden lélegzetvétellel csúszik- csúszik, mire azt mondták ne aggódjak emiatt, csak a gyomorba juttatott többletkanyarok csúsznak ki... Hát nem így lett, a felvétel egy részének annyi lett, mert visszacsúszott a csõ ahogy jeleztem. Én sok mindent végigcsináltam már, altatás és bódítás nélkül szoktam a tükit is, de akkor megfogadtam, hogy EZT a vizsgálatot soha többé! Örömmel olvasom, hogy van más út is!
Szerkesztette: pacsaji (2010-03-11 12:32)
Nincs jelen
#580 2010-03-11 13:41
- Melcsi_
- Tag
Jajj ne már :(
Mivel én hányós vagyok mint állat, már a dokinõm mondta h a nyári CT-m orron át csöves kontrasztanyagos lesz és nem ivós, mert amirõl írtok medvecukor ízû mucofalkot ezer% h kihánynám...így vállalom az orromon csõ le és úgy kontrasztanyagfeltöltés :S De most beparáztattatok.... :( Lehet inkább kihagyom wááá :S
Nincs jelen
#581 2010-03-11 15:50
- én
- Tag
Melcsi! A mucofalk íze egyáltalán nem kellemetlen. A rendes kontrasztanyag szörnyû, de ez iható. Én narancsizût kaptam mindkét alkalommal. A rendes kontraszt nekem is felül távozik. Azért gondold át, hogy melyiket választod.
Nincs jelen
#582 2010-03-11 20:06
- Breki
- Tag
Amit én kaptam nem volt ízesítve,amolyan seízû volt,enyhén citromos talán,simán meg lehet inni,ha egy mód van rá,ne dugdoss le semmit,felesleges
Nincs jelen
#583 2010-03-17 12:45
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Flavio: ez igazából két vizsgálat. Hasi CT és CT enterographia. A hasi CT-hez kb. 1,2 l kicsit kesernyés folyadékot kell meginni, tízpercenként 2 dl-t. Kapsz még utána egy kontraszt anyagot a vénába.
A CT enterographiához kell meginni mucofalkot. Kibírható.
Egyszerre szokták a két vizsgálatot elvégezni.
Nincs jelen
#584 2010-03-17 15:47
- Breki
- Tag
Ennél rosszabb vizsgálata ne legyen az embernek azt kivánom :)Ezek a light-es vizsgálat kategóriába esnek,se fájdalom,se semmi.
Urologusom kitalálta h mégiscsak megcsinálja a hólyag tükrözést,fene essen bele :( Dugja fel magának a vascsövet a micsodáján keresztül :( Nem hiszem el,hogy a 21.században nincs humánusabb módszer.
Nincs jelen
#585 2010-03-17 19:03
- én
- Tag
Breki, Off A Tükrözés az humánus? On
Nincs jelen
#586 2010-03-17 20:21
- Breki
- Tag
õszintén?inkább 10 colonoscopia mint egy cistoscopia
Nincs jelen
#587 2010-03-18 05:48
- Vicaa
- Tag
Pacsaji, én hasonlóképp szenvedtem meg az "orr" csöves CT-vel (na jó, tudom, hogy szelektív enterográfia), nekem meg beszakadt a csö belseje, kihúzni és újra. Én se kívánom mégegyszer ezt a procedúrát.
Melcsi, sztem, ha egy mód van rá, inkább igyál orrbefogva valahogy, mint ez. Persze ez csak két tapasztalat, lehet hogy másnak nem volt ilyen rossz élménye.
Nincs jelen
#588 2010-03-18 08:06
- Melcsi_
- Tag
:( nem tudom... tényleg extrahányós vagyok, eddig minden ivós dolgot vizsgálatok elõtt kihánytam, egyedül Xprepet nem...nem tudom milyen a kontrasztaanyag, milyet fogok kapni, mennyi mennyiségben kell(ene) meginnom, nincs kedvem a kórház folyosóján hányni és nyafogni h nekem nem megy..így a dokim mondta h nem gond, kapok egy csövet. Volt gyomortükrözésem, nem volt egy nagy élmény...megszenvedtem, gondolom h orron át se lenne kényelmesebb de talán nem öklendeznék egyfolytában. Erre még alszok párat, van idõm nyár elejéig, azért szívesen venném ha vki leírná még a tapasztalatait/javaslatait orron át csöves kontrasztaanyagos feltöltésrõl.
Nincs jelen
#589 2010-03-18 11:43
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Melcsi: szívesen leírom az orrcsöves tapasztalataimat, de nem vagyok benne biztos, hogy nem többet ártok vele, mint használok.
Nekem kétszer volt ilyen vizsgálatom. Az elsõ még 2002-ben, akkor külön volt a hasi CT és külön a szelektív enterographia. Nekem volt gondom a csõvel, bár az tény hogy " lenyelni" mindenkinek saját magának kell, azt az orvos nem erõlteti le a torkon. Akkor még valóban kis ûrhajós kiképzéssel folytatódott, azaz egy mozgó asztal segítségével jutatták le a csövet a bélrendszerbe, és a kontrasztanyag még a csövön keresztül is hideg és kesernyés volt. Kihúzni egy hirtelen rántással húzzák, de ekkor már az ember annyira örül, hogy vége a vizsgálatnak, hogy nem törödik vele.
A második ilyen vizsgálatom 2008-ban volt, és akkor már egyszerre készítették a hasi CT-vel. Ettõl sajnos nem lett könnyebb, mivel elõször becsöveztek fentrõl ( a technika nem változott), majd ezt ragtapasszal rögzítették az arcon, 20 perc várakozás után kerültem a gépbe, kaptam a karomba a vénás kontrasztanyagot, az orromon keresztül a másikat, a fenekembe pedig egy injekciót, hogy lazuljanak azok a belek. Közben majd megfagytam, a vénás kontraszttól meg a szokásos reakciókkal vergõdtem, az orron át beadott pedig úgy éreztem, hogy mar. Nem tudom meddig tartott maga a vizsgálat, de rettentõen hosszúnak tünt.
Pedig az áplók nagyon rendesek voltak. Mondjuk 2002-ben még "kvázi" meztelenül kellett a gépben lenni, 2008-ban már adtak kórházi ruhát, és be is takartak, hogy ne fázzak annyira, de sajnos nem sokat használt.
Szóval nekem ez a múlt heti hasi CT/CT enterographia maga volt a csoda. Nem csöveztek, nem kellett levetkõzni, nagyon rövid ideig kellett a "csõben" lenni. Tényleg nem valami jó ízû mucofalk, de látod többen, több féle ízben ittuk. Max 1 deci volt amit inni kellet. Én egy hajtásra megittam, mert szerintem úgy egyszerûbb.
A hasi CT-het kellett 1,2 litert inni, ez inkább víz ízû volt, csak egy kissé kesernyés utóízzel.
Az az igazság, hogy nagyon jó érzés volt, hogy maga az egész para és fájdalommentesen zajlott, és legalább ettõl nem lett rosszabbul az ember. Igazából ami megviselt, az a kontraszt anyag szervezetbõl való távozása volt este.
Nincs jelen
#590 2010-03-19 14:47
- Selyem5
- Tag
Sziasztok!
Nekem a múlt héten volt szelektív enterográf vizsgálatom Fehérváron.
Leírom én is a tapasztalataimat.
Nagyon féltem a vizsgálattól,elolvastam minden fel lelhetõt a témában,fõleg a szondázás érdekelt.
A vizsgálóba érkezve,megnyugtattak,hogy jobb ha szájon át tesszük le a csövet,mint orron.
Rákérdeztem,hogy nem rosszabb e szájon,de annyira kedves volt a dokinõ hogy bíztam benne.
Tündéri asszisztens segített a szondában,én tartottam a vesetálat,õ dugta.
Picit öklendeztem,de csak mikor a garat hátsó részéhez ért.Utána rájöttem,hogy ha oldalt hátrafelé terelgetem a számban a csövet,akkor sokkal simábban ment lefelé.A nehézsége szerintem abban rejlik,hogy minden nyál nélkül,haláli szomjasan,éhesen kell ezt csinálni.
Szépre gondoltam,nagy tortára,finom kajákra,mondták is hogy gondoljak kedvenc ételeimre,mert könnyebb lesz.
És tényleg könnyebb lett!Nem fájt,nem volt rettenetes!Még kuncogtam is magamban,hogy úgy nézek ki mintha gyöngyöt fûznénk,csak éppen én vagyok a gyöngy.
Szerintem letoltak vagy 1m80cm csövet.A feltöltés maga nem volt gond,igaz az a hideg kontrasztanyag nagyon rossz volt a garatnál.Feszítette a beleket az anyag.Kb 1 órás volt a vizsgálat,én iszonyúan fáztam,nem tudom a félelemtõl vagy a kontrasztanyagtól.
A csõ kivétele szép lassan történt,egyenletesen lélegezve,semmit nem éreztem!
Még szerencse,hogy bent is volt wc,mert nem értem volna oda még a nadrágom felvételéig sem.
Utána rendesen hasmarsom lett.
Ez után a vizsgálat után kellett rádöbbennem,hogy a colonoscopiához képest, ez leány álom!
Csak dicsérni tudom a személyzetet,a doktornõt,mert ha õk nem ilyenek,nem állnak ennyire pozitívan felém,lehet nem lett volna ennyire sikeres a vizsgálat.
Remélem ezzel a pozitív élménnyel tudtam valakinek segíteni!
Nincs jelen
#591 2010-03-19 21:07
- Melcsi_
- Tag
Köszi a tapasztalatokat, ez nekem tényleg sokat jelent. Így könnyebb lesz dülõre jutnom.
Nincs jelen
#592 2010-03-19 22:03
- Judusz
- Tag
Sziasztok!
Meg tudja nekem mondani valaki mi az a HIDA vizsgálat? Esetleg hallottatok már róla? Én sajnos nem, és egyenlõre azt sem tudom hol csinálják.
Nincs jelen
#593 2010-03-19 22:40
- aiolosz
- Tag
Judusz írta:
Sziasztok!
Meg tudja nekem mondani valaki mi az a HIDA vizsgálat? Esetleg hallottatok már róla? Én sajnos nem, és egyenlõre azt sem tudom hol csinálják.
"A HIDA vizsgálat egy izotópvizsgálat. Egy Tc-izotóp epében való kiválasztásával tájékoztat a máj és az epehólyag mûködésérõl, az epeürülésrõl. Egy injekcióval és utána 1-2 órás "fényképezéssel" - mint a röntgen vizsgálat - jár.
Nincs jelen
#594 2010-03-20 08:49
- Judusz
- Tag
Aiolosz!
Köszönöm szépen az infót!
Nincs jelen
#595 2010-03-20 13:38
- Judusz
- Tag
--------szia Melcsi!
3x volt ilyen CT-m. Mindig szondás. Nekem a löttyel ( igaz meg sem kérdezték megiszom-e) az is bajom, hogy sok. Sosem tudnám meginni azt a mennyiséget 1 hét alatt sem. És nem is kellett sosem lenyelnem meg ilyenek, mert mindig eszközzel dugták le, mint amikor a gyomortükrözést csinálják. Biztos, hogy orvosa és helye is válogatja hogy végzik, de ha hányós vagy tuti nem fogod tudni meginni azt a sok kontrasztanyagos cuccot. És pont a "rövid idõn belül" a lényeg! A szonda pedig nagyon vékony.
Nincs jelen
#596 2010-04-15 20:24
- Bencze_Agi
- Tag
Sziasztok, olyan gondom lenne, hogy április 30.-ra kaptam hasi CT-re idõpontot de nem mondta dokim, hogy ehetek ihatok -e elõtte vagy kell-e valamit szednem !? Teljesen tanácstalan vagyok, csak menjek oda?
Nincs jelen
#597 2010-04-16 10:02
- Selyem5
- Tag
Szia Ági!
Én elõzõ nap délben még ettem,utána folyadékot ittam csak.
Éhgyomorra mentem.Délre volt idõpontom,akkor még 2 órán át kellett a kontrasztanyagot meginnom.
Ott tudtam meg, hogy könnyû reggelit még ehettem volna.A beküldõ orvosom éhgyomrot mondott.,így is tettem.
Szerintem érdemes megkérdezni ott,ahol a CT-t fogják készíteni,hogy kell-e valamilyen elõkészítés.
Nincs jelen
#598 2010-04-16 10:33
- Elizabeth
- Tag
Szia Ági!
Én is éhgyomorral mentem.KB 2-3liter vizet kelett inom az nap délelöt,de a wc-re nem mehetem,azért hogy a holyag tele legyen. Nekem is teljes hasi ct volt.
Nincs jelen
#599 2010-04-16 13:28
- sibi
- Tag
Sziasztok.
Egy kérdés mindenkihez.Volt már valakinek vékonybél szûlületes mûtét után 5-6 hónappal tükije?
Másik kérdés. Az elõkészítéshez olyat kaptam, amit nem ismerek és itt sem találtam a keresõvel. Macrogolum + még vegyek keserûsót. Van ezzel valakinek tapasztalata?
Köszi.
Nincs jelen
#600 2010-04-16 16:14
- Selyem5
- Tag
Szia!
Ezt a fajtát nem ismerem sajnos.
Én maradok az Endostarnál.
Iható,alapos,elfogatható ár.