#1801 2010-03-18 14:03
- lacko
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Szia Gigi,
Én ezt arra értettem, hogy nekem speciel nem gátolta és jelenleg sem gátolja különösebben az életemet az, hogy sztómám van. Ugyanúgy élem az életem mint elõtte, csak most máshonnan jön ki a kaja... Mielõtt egyáltalán szóba jött volna nálam a sztóma és olvasgattam a fórumot, én ezt egy igen rettenetes dolognak tartottam. Most nem.
És persze, én sem örülnék ha végleges sztómát kéne csinálni, senki nem örülne.
És a jelenlegi pozitív hozzáállásom sem abból fakad, hogy az enyém hamarosan vissza lesz zárva. A mütét után volt két nap, amíg eléggé odavoltam lelkileg, utánna már ugyanígy álltam hozzá, mint most.
Lehet én fogom fel túl lazán a dolgokat, de hát nem mindenki ugyanolyan.
Nincs jelen
#1802 2010-03-18 14:16
- lacko
- Tag
Ha hiszed, ha nem, akkor is ilyen voltam amikor még nem volt dátum a naptáramban...
Nincs jelen
#1803 2010-03-18 15:01
- lacko
- Tag
Nem fogalmaztál nehezen, értettem én ezt elsõre is és most is értem.
Egyszerûen másképp fogom fel a dolgokat. És nem csak a sztómát, hanem az egész betegséget. Olyan nagy baj ez?
Én például a gyomorszondát viseltem marha nehezen, holott más szerint az szinte semmi. Kissé kellemetlen és kész. Én meg majdnem megõrültem. :)
Amiket leírtam azokat a dolgokat azért írtam, mert ezt tapasztaltam magamon. Amikor még nem volt semmi bajom egy gyógyíthatatlan betegséget kész halálnak fogtam fel. Aztán belecsöppentem és rájöttem hogy ez nem a vég. Így is lehet élni, csak kicsit máshogy. Amikor még szó sem volt sztómáról, kibírhatatlan egy dolognak tartottam és hihetetlenûl örültem hogy nekem ilyen nincs, mert biztos nem bírnám ki. Aztán sztómám lett és rájöttem hogy ezzel is lehet élni, csak kicsit máshogy. Én nem élem meg olyan nagy problémaként, hiszen nem változott meg tõle az életem gyökeresen. Mindvégig igyekeztem, hogy ugyanazt az életszínvonalat elérjem, mint amilyen a betegség elõtt volt. Tudom hogy ez nem mindenkinek adatik meg és azt is tudom hogy vannak közben kisebb nagyobb nehézségek. De szerintem akkor tud elõre lépni az ember, ha ezekkel a nehézségekkel szembenéz. És ilyen a sztóma léte, de maga a betegség megléte is. El tudod-e fogadni vagy sem? Ha igen, akkor együtt élni sem lesz olyan nehéz.
Soha nem mondtam hogy ez mindenkinek könnyû, nekem sem volt az. Egyáltalán nem. Úgyhogy igenis megértem azt, ha valaki elkeseredett. De ha pozitívan próbál hozzáállni az ember, szerintem ezt is könnyebb elviselni.
No mindegy, én errõl nem vitátok többet.
Nincs jelen
#1804 2010-03-18 17:20
- csilike112
- Tag
Szia kedves Zsó22!
jobbulást és kitartást nektek! Azért arra vigyázni kell, hogy a technikai részébe a dolgoknak nem nehéz belejönni ( fõleg ilyen csodálatosan odaadó családdal), de a depresszív állapotok hullámzóak és egy idõsebb ember talán nehezebben is fogadja el ezt a helyzetet, nem tudom lehet nincs igazam. Ne keserítsenek el az elsõ leváló zacsik és a lehetetlen helyzetekben összepiszkított ruhák , minden megoldható!Ilyen kórházi hozzáállást eddig csak itt északkeleten tapasztaltam, bár lehet csak velünk esett ez éppen így. Én reggelente cserélek fél kilenc körül mert erre az idõpontra" produkálok". Utána kb. 1-2 órát nekem szabadon van (a sztómanyílás körül krém + kicsi törlõkendõ a ruházat alatt) persze csak ha nem megyek sehová. Azután teszem fel az újat, nekem így vált be.Elõre ki szoktam vágni olyan 10 darabot, ha hirtelen kellene....
Frankie hogy vagy? Írj kérlek egy pár részletet pl: mennyire fájt stb, stb Tudod hétfõn megyek zárómûtétre,:lol: de parázok ám !
Nincs jelen
#1805 2010-03-18 17:22
- Frankie
- Tag
Hát emberek én mikor sztomas lettem, utána 3 nap mélyaltatás, majd megint felnyit, orditottam a fájdalomtol, és közöltem most öljenek meg, de komolyan.
Oriási nagy sokk volt, és hatalmas nagy nyomás rajtam, fõleg, hogy életveszély miatt tették ki, nem volt tervezve, és jele sem volt hogy baj van. Nem ment hasam, semmi.
Szóval emberek a sztóma egy nagyon kemény psichikai dolog elõször is, majd amig van reményed, hogy visszateszik, addig abba kapaszkodsz, ls ha már az sincs, én nem biztos, hogy folytatnám az e világi életem. Pedig erõs vagyok!!!!
Nincs jelen
#1806 2010-03-18 17:30
- Frankie
- Tag
Csillike!
Szerdán befeküdtem, déltõl semmi kaja, csak fosato, de olyan, hogy még most is hányok, ha rá gondolok. Felét ittam meg, nem birtam. Éjféltõl nem inni, majd másnap délben mütöttek, 2 orás volt, majd hánytam kegyetlenül, meg rázott hideg éjfélig kb. A seb fájt, de messze nem annyira mint multkor. Majd másnap már jobb volt, minden nap. Tegnap huzták ki drént, ma a katétert infuziora.
Mütét másnapján megindult széklet, hasmenés persze, de kevéske, napi 4szer-
3 napig ez ment, majd tegnap ketszer sürübb, ma is. A beleim ugraltak elsõ harom nap, még most is keresik helyüket. De gyorsan viszaált. Nekem 4 honapig volt kint.
Holnap haza, aztan ovatos kajálás, Flavin 7, 500as cetebe C vitamin, plus Bion 3 multivitamin, és Protexin probiotikum. Ezn kivül persze párolt hus, zöldség, krumpli diéta.
Nekem ez megy.
Még lassan járok, huzodik, de semmi extra, nem gáz ne félj. Simán átmész ezen már, a többi rosszabb volt.
Nincs jelen
#1807 2010-03-18 18:04
- Zsó22
- Tag
Köszi a biztató szavakat!Itthon van már (szívem csücske, milyen vékony).Mindent tök jól elmondtak ma neki, anyum is megnyugodott, mert látta a sebet és a sztómát is, azt mondta rosszabbra számított. Épp az imént mondtam neki, hogy ne adja fel, mi mellette állunk, hisz most jön a 4. unoka és még az én gyerekeim csak most következnek (majd...)Azt mondta ha feladta volna már nem lenne itt...Majdcsak beleszokunk!
Kérdésem a következõ: convatec zacsikat kapott (ha jól emlékszem a nevére, pedig 2perce sincs, hogy megnéztem:)) mit tudtok róla? ki az akinek esetleg ilyen van? és mik a tapasztalatai? köszike a válaszokat
Nincs jelen
#1808 2010-03-18 18:17
- csilike112
- Tag
Köszi az infót, vigyázz magadra, javulgass. A többi tényleg rosszabb volt hiszen akkor búcsúznom kellett az összes! nõgyogyó részemtõl + 17 cm vatagbéltõl+a ciszta+ a tályog ohh Októberben mütöttek Elõször ígértek a záróra januárt, majd febr. de már márc a tuti idõpont, pedig azt hittem mostanra melózni fogok. És én bizony sok mindenkinek letagadtam a sztóma meglétét , mikor azzal a fucsa nézéssel szembesültem...nem volt könnyû, akkor sem ha elfogadod a helyzetet, bár senki nem mondta hogy könnyû lesz . Most hogy lassan vége, így is más ember lett belõlem, és a közvetlen családtagok is átértékeltek sok mindent. Erre legalább jó volt ez az egész. Isten utjai kifürkészhetetlenek!
Nincs jelen
#1809 2010-03-18 18:19
- Zsó22
- Tag
ja + még egy kérdés. honnan lehet tudni, hogy melyik egy részes és melyik a két részes?
Nincs jelen
#1810 2010-03-18 19:12
- lacko
- Tag
Zsó22,
Az egyrészes egy részbõl a kétrészes két részbõl áll. :)
No de komolyra fordítva a szót: a kétrészesnél van egy alaplap, plusz egy zsák, amit rá lehet pattintani az alaplapra. A zsák anélkül cserélhetõ hogy le kéne szedni az alaplapot is. Így nem kell mindig ragasztgatni újat, elég csak a zsákot kicserélni, ha már eléggé elhasználódott. Egyrészesnél pedig az egészet le kell szedni és újat feltenni. Én spec. egyrészest használok, nekem az volt szimpatikusabb.
Convatecrõl sokat nem tudok, én dansac-ot használok, de szerintem nem sok különbség van márkák között. Amit sikerült kitapasztalnom eddig az az, hogy a convatec sztóma paszta nekem jobban bevállt mint a dansac. Legalábbis fura mód, nekem a dansac zsák stabilabban marad fenn convatec pasztával. :) Dansaccal mindennapos volt az aláfolyás, marta is a bõrömet véresre, de amióta megvettem a convatec pasztát nincs igazán ilyen gond.
És igen beleszoktok majd. A mûtétem után írtam: marhára nem bírom az ilyeneket (belsõ szervek stb.) és amikor elõször szemügyre vettem a sztómám, teljesen lazán elájultam. Most meg bármiféle fintor nélkül kezelem. Ha nekem sikerült, neki is fog. :)
Nincs jelen
#1811 2010-03-18 21:08
- Zsó22
- Tag
Köszi a válaszokat! Õ nem volt rosszul, azt hittem anyu el fog ájulni, mert volt olyan, hogy játék injekciós tûvel szaladtam utána gyerekként és hanyatt dobta magát :D De most nem, tök lazán vették, úgy látszik most jó.De gondolom lesz még depisebb idõszak is, de hátha nem...Jókat mosolyogtak eddig a "pukikon" :D Csak a fránya varratok nem hagyják, hogy nevessen,de egy hét múlva azoktól is megszabadul!
Nincs jelen
#1812 2010-03-19 20:00
- Zsó22
- Tag
Tudnátok pár tippet adni, hogy kezdetekben mit egyen egy ileosztómás beteg? Az orvos azt mondta, hogy pépes ételeket kéne enni, de nem jut eszünkbe más a krumplipürén kívül, amitõl herótja van...
Nincs jelen
#1813 2010-03-19 20:06
- zsuzsó 2
- Tag
Zsó22'
én is untam már annak idelyén a krumplipürét :) De nekem nem kellett diétáznom, chipset ettem aktiviával az intenzíven, barack befõtött grillezett csirkemellel :cool: + Ensure plus
hátha ez segít: http://www.whitegoldenbook.hu/index.php … p;konyv=69
Szerkesztette: zsuzsó 2 (2010-03-19 20:09)
Nincs jelen
#1814 2010-03-19 20:11
- Zsó22
- Tag
Apum a cukorbetegsége miatt amúgy is diétázik :S Nem tudom miért mondták, hogy pépeset egyen...Rémesen le van fogyva, kéne az a hízás :D
Nincs jelen
#1815 2010-03-20 21:04
- Zsó22
- Tag
Sziasztok!
Apumnak az alsó varratából csordogál valami váladék.A kórházban azt mondták, hogy vérsavó és annak ki kell folynia, nem baj, csak én aggódok?Reggel pl. száraz volt neki, de éjszaka is volt kicsit+most is.A kötözõs nõvér megnyomkodta neki, hagy jöjjön, mi nem merjük, nehogy bajt okozzunk,magától is jön. Nem a sztómából jön,hanem az egyik hasi varratból, de begyulladva nincs.Volt valakinek ilyen mûtét után?
Nincs jelen
#1816 2010-03-20 22:15
- lacko
- Tag
Szia Zsó22,
Nekem annak idején 2 napig dõlt belõle. Bementem sebészetre, kinyomkodták a nagyját majd amikor szükséges volt, átkötöztem. Akkor érdemes visszamenni ha 2-3 nap után is aktívan jön belõle. Egyébként nem kell félni tõle. Csak tegyetek fel új kötést rendszeresen.
Nincs jelen
#1817 2010-03-22 13:17
- Zsó22
- Tag
Sziasztok!
Tud valaki valami praktikát arra, hogy az alaplap könnyebben lejöjjön a bõrrõl? Nyúzza neki a bõrt rendesen, mikor cseréljük :S Ja+ alaplap csere elõtt körömvirág géllel kenjük be neki, erre jobban tapad az alaplap.Ezt teljesen le kell mosni? Vagy elég ha megvárjuk még beszívódik?
Nincs jelen
#1818 2010-03-22 13:53
- sanvito
- Tag
Szia Zsó22 !
Létezik egy convacare márkájú leszedõ kendõ, Írtam (én is) róla ebben a topicban ! Keress rá a keresõvel !!!!!
Szia
Nincs jelen
#1819 2010-03-30 19:05
- Klarissza
- Tag
sziasztok, Mindenki!
NOvemberben egy nõgyógy mûtét folyományaként kaptam sztómát, összesen 4 mûtéten estem át szilveszterig, mert újabb és újabb tályogos gócok alakultak ki. Intenzív osztályon 2 hétig ápotak, s csak jan. végétõl tudtam újra mozogni a nagy súly- és izomveszteség miatt a sok fekvés következményeként.
A sztóma, amit kaptam ideiglenes, várom a zárómûtétet, s a hozzászólásokat olvasva szerencsés vagyok, mert mivel minden belem megmaradt szinte problémamentes az emésztésem, sõt a mûtétek után szinte azonnal visszatért a végbélen keresztüli ürítés IS... s a kedélyem is rendben, szerencsére. Örülök, hogy túléltem a horrot, ami velem történt, s remélhetõen nem lesz semmilyen utóhatás a zárás után sem.
Amiben mégis tanácsot szeretnék kérni tõletek az az, h a hasfal eredeti állapotát hogyan állítottátok vissza. A hasamat újra meg újra felnyitották, s úgy néz ki, mintha Frankenstein szörnyének menyasszonya lennék... Nemcsak a hegek látványa csúnya (csupa lyuk vagyok meg egy 30cm-s függõleges vágás középen), amin már nem fogok tudni változtatni, hanem a hasam is hatalmasra nõtt. Nem tartják az izmok.
Nagyon szeretném tudni, hogy milyen tapasztalataitok vannak,lehet-e és milyen gyorsan helyrehozni valmennyire a hasam. Várhatok-e változást a sztóma bezárása után vajon?
Köszönöm!
Klarissza a négypúpú, aki megelégedne az eredeti kettõvel is :)
Nincs jelen
#1820 2010-03-30 19:33
- pumika
- Tag
sziasztok! én 14 éve vagyok ileostomás. március8.-án mütöttek ,igy még nem jártam, olyan rossz stomát csináltak. képtelenség kezelni süllyesztett stomának mondják. állandoan aláfojik az alaplapnak, már probáltam sok mindent, a stomásnövér is azt mondta nem is olyan rossz. már arra gondoltam visszamegyek az orvosomhoz,hogy csináljon ujjat. azt kihagytam, hogy már ez a 3. mütétem, de még igy nem jártam. az ileostoma állandoan folyik
ha valaki tud sgíteni,vagy neki is ilyen van, írjon.
köszönöm
Nincs jelen
#1821 2010-03-30 21:11
- Kolibri
- Tag
Pumika én 3jára vok ileosztomás 13 éve nincs vastag belem nekem sem volt idáig gond hála most sincs pedig nincs bél csonkom csak egy sima luk a hasamon hála elég jol kezelem se felmaródásom se alá folyásom sincs csak nekem az a gondom hogy annyira össze akar nõni a hasfalam erõs a seb gyógyulási hajlamom hogy sebnek veszi a szervezetem és naponta kell tágitgatni nemtom idén meddig jutok el de ha nem sikerül a tervemn ne adja isten akkor énis azon gondolkodom hogy egy normális stomát csináltatok ezt a tágitgatást nemlehet életem végéig csinálni.
azt kérdezném hogy azt hoyg értetted hogy 14éve vagy stomnás és márc 8 mütöttek mivel?ujabb stomár kelett csinálni?
Nincs jelen
#1822 2010-03-31 17:14
- sanvito
- Tag
Szia Klarissza !
Én kb. így jártam, mint Te, nõgyógy mûtét aztán még 2, aztán sztóma és a zárás.
A hasam is saccperkábé úgy nézhet ki mint a Tiéd...
A zárás után újabb heg, a sztómaheg, és persze a csövek helyei, mûanyag átöltõ varratok nyomai mindenütt.
Szóval nem szép látvány.
A hegek persze halványultak, de a hasam nekem is 2 púp, kicsit javítani lehet rendszeres mozgással és úszással, én ezeket ûzöm.
A bringát a zárás utáni 5-6 héten elkezdtem, az úszást, aquafittnesst is pár hétre rá, és azóta is ez megy.
Így lehet erõsíteni a hasizmot, de végleges megoldás a plasztika lenne, de én egyenlõre nem szeretném immár 5-tödször is felvágatni a hasam.
Több ok miatt sem. Újabb mûtét, újabb összenövések, és sajna a lottót sem nyertem meg, bár lehet hogy TB-re is megcsinálnák, de azért abban annyira nem vagyok biztos.
Most diéta és a hasizomerõsítõ sportok. Ja és infraszaunázni is szoktam, az nagyon javít a bõr és a hegek állapotán.
Persze ha valaki újabb 5leteket tud, hát én is szívesen veszem !!!!
Nincs jelen
#1823 2010-04-01 10:25
- Klarissza
- Tag
Koszi szepen, Sanvito!!
Azt hiszem akkor valóban csak a plasztika lesz a radikális változtatási módszer, de én sem vagyok oda az újabb vagdosásokért. Szerintem TB-re mehet, mert erre rá lehet fogni már, h lelki problémákat okoz... szóval azt hiszem visszalépek idén a szépségversenytõl és csak jövõre próbálkozom megint... :)
Kolibri, szia!
Nekem 2-3 hónap alatt nõtt be a sztómám, de a 2-3mm-es kicsi lyuk mostmár úgy látom nem záródik tovább. Nekem annyiban szerencsésebb a dolog, h fõként normál úton távozik a széklet, tehát ez nem okoz gondot... Nagyon érdekesnek tartom, h ennyire különbözünk emberek, mert a kórházban úgy láttam nemigen találkoztak a benövés jelenségével....
Várom én is a további ötleteket hasszépítés-ügyben!!
Nincs jelen
#1824 2010-04-01 11:02
- Kolibri
- Tag
Szia Klarissza!
Elején nekem is hatakmas luk volt agusztusban mütöttek és kb oktober végén voltam a dokinál mert már egy borso sem fért volna át nekem is kb ennyi idõ alatt nõt igy be még jo hogy ez már a 3.stomám és tudom hogy minek hogy kell kinéznie és elég jol kezelem a dolgokat érdekes modon nem világositják fel a beteget hogy ez be is nõhet nekem idáig rendes stomám volt és nem ilyen nem volt vele gondom.
A szépitést én ugy oldottam meg hogy a hatalmas vágás ami a hasam közepén van csináltattam rá egy nonfi tetkot az elsõ stomám hege nem látszik olyan mint a vakbél mütét a másodiknak a helyén van a mostani ami remélem nemsokáig lesz
Nincs jelen
#1825 2010-04-01 17:18
- pumika
- Tag
sziaasztok! kolibri, én azért voltam korházba, mert a vékonybélbõl megint mütöttek ki ,meg a köldököm mellett,
volt egy fisztula,azért kellett uj stomát csináni. ez a harmadik stomám, a másik kettöt pesten csinálták, csak az a korház megszünt, igy veszprémben mütöttek. már én is gondoltam, hogy szolok az orvosnak csináljon másik stomát.
de félek egy ujjabb mütéttõl,nagyon megviselt ez is, még mindig fáj a stomám környéke. te milyen termékeket használsz?
Nincs jelen
#1826 2010-04-02 10:57
- Kolibri
- Tag
Pumika én 2 részest használok a convatec nevût ha érdekel röviden le irom hogy oldom meg fürdés után teljesen szárazra kell törülni ugye bár de ezt biztos tudod én a luk szélére körbe kenem a pasztát majd nedves fültisztitó pálcával körbe le nyomogatom le simitom a bõrre a luk szélén is egy kicsit bele nyomogatom a pasztát igy egy tölcsér szerüt kapok felteszem az alap lapot körbe nyomogatom és ujra vizes fültisztitó pálcával a pasztát az alaplap szélére nyomogatom igy töükéletesen dugit mert az ugye még dagadni fog amikor kész vagyok akkor kb még 3x megnézem le szedem a zacskot és ujra meg igazitom a pasztát mert egy darabig még dagad és hogy ne nyomja fel az alaplapot és ne dugitsa el a lukat igy mindig vizes pálcával körbe igazitom a pasztát a luk és az alaplap szélén igy megint eg ytölcsérszerüt kapok és kész nekem be vállt ha gondolod probáld ki .
ugy volt fistulád hogy stomád van? és mitõl lett? mert ha belül minden oké akkor az nemjön elõ mennyit vettek már ki a vékony beledbõl? 14 év az nagyon hoszu idõ nem irigyellek
Nincs jelen
#1827 2010-04-02 14:44
- pumika
- Tag
köszi kolibri, hogy írtál. kiprobálom amit javasoltál,kicsit mocerás. te mindennap lecseréled?
nekem a fisztulát a rossz vékonybél okozta. most meg ugy néz ki lesz egy tályog a vágásomnál
nekem egyáltalán nincs vastagbelem,ugy negyvencm vettek el eddig.
írj
Nincs jelen
#1828 2010-04-02 16:39
- Kolibri
- Tag
én 1 héten 2x cserélek nekem sincs vastag belem nekem csak 20cm hiányzik
Nincs jelen
#1829 2010-04-02 17:21
- Juni
- Tag
kedves pumika!
csak most olvastam, hogy mi gondod van a sztómával. nekem lenne egy ötletem, mivel süllyesztett sztómád van, nem mindegy milyen alaplapot használsz. az ilyen típusú sztómához, konvex alaplapot célszerû használni. akár dansacos, akár convateces terméket használsz, mind a két cégnek van ilyen terméke. szerintem kérdezz rá a sztómaterápiás nõvérnél ha még nem javasolta ezt. ha vissza olvasol, találsz olyan hozzászólásokat, amik ezek a termékkel kapcsolatban írtam és írtunk már.
próbáld ki ezt, így ha beválik lehet nem szükséges a mûtét.
szép hétvégét mindenkinek! :D
sziasztok!
a konvex és a "normál" egyenes alaplap között az a különbség, hogy a konvex kúp alakban tapad a bõrre. Tipikusan besüllyedt sztómáknál alkalmazzuk, mert "kiemeli" a bõr szintje alatt lévõ sztómát, így nem áztatja a bõrt a széklet.
Szerkesztette: Juni (2010-04-02 18:22)
Nincs jelen
#1830 2010-04-02 17:34
- Kolibri
- Tag
én is ki probáltam de mivel Pumikának is az a gondja ami nekem hogy nagyon kicsi a luk igy a legkisseb luku is csak a perem széléig érne igy nem feküdne bele a lukba legalábbis a leirása alapján de meglehet probálni nekem a legkisebb sem ért semmitsem merev is volt és nem feküdt bele a lukba
Nincs jelen
#1831 2010-04-02 18:31
- Juni
- Tag
kolibri, én azt nem hiszem, hogy pumikának is kicsi lenne a sztóma átmérõje. én nem ezt vettem ki az írásából. ha tévednék, akkor bocsánat elõre is.
a concatec cégnek valóban elõre kivágott termékei vannak, de a dansacnak a convex alaplapját ki lehet vágni, és még a kisebb méretû sztómához is jó. a merevséget pedig szerintem meg lehet szokni, a cél szentesíti az eszközt.
nekem más termék nem vált be, pedig mindent kipróbáltam elõtte. folyamatosan felázott, és amikor felmaródott folyamatosan a bõr, akkor már csillagokat láttam, mikor cserélni kellett. így az alaplap merevsége mellékes ha biztonságban érzem magam. bár ez is egyén függõ.
Nincs jelen
#1832 2010-04-02 18:53
- Kolibri
- Tag
Juni igazad van az irásokat össze kevertem Klarisszáéval Sorry
hát igen nem egyformák vagyunk anno énis sokat tallkoztam a felmaródással mikor kezdõ voltam 13 éve de mindig kitalálok vmi fortélyt amivel ugy vélem hogy könnyeb lesz annyi jo ötletem van csak sajna nem én gyártom a stoma termékeket
Nincs jelen
#1833 2010-04-06 19:06
- Juni
- Tag
pumika!
a convatec 2 részes terméke közül nem mindegy milyet használsz. ennek amit én használok, konvex alaplap a neve. erre kérdez rá a nõvértõl! én is ennyit szenvedtem, és tudom, milyen kellemetlen. azóta amióta ezt használom lényegében megszûntek a "balesetek". megéri kipróbálni, remélem segíthettem!
menj minél hamarabb az orvoshoz a tályog miatt!
Üdv!
Nincs jelen
#1834 2010-04-07 06:44
- csilike112
- Tag
MEGTÖRTÉNT! Tul vagyok a zárón, de még nagyon fáj... Persze sokkal jobban vagyok mint a nagymûtét után, de miért is menne minden simán? Szétnyílt a hasfali varrat, feltárták ok. de az összes többi varratot bennhagyták ugy engedtek haza ünnep elõtt. A városunkban müködik seb. szakrendelõ, ott azt mondták valamikor majd kiveszi. ???? Ahol mütöttek, oda már nem kell visszamennem. Csütörtökön betesz 1 öltést a nyílásba félek is... Belül semmi sem fáj de ezek miatt nem tudok aludni, enni, menni, ülni stb. Közben minden szembejövõ elmagyarázza hogy ez természetes, fõleg tulsulyos embereknél. két hete mütöttek , én nem vagyok türelmetlen ember, de most nem azt érzem, hogy napról napra jobb, hanem azt,hogy csak rosszabb és jobban fáj mint elõzõ nap.meddig tart ez még, vajon tényleg a varratokkal kell élnem együtt, mert dagadt vagyok? és ha sikerül " benõnöm" ÕKET AKKOR MI LESZ VELEM? bocsi hogy ilyen pesszimista az írás, hiszen örülnöm kellene végre a zárónak de már közel a depresszió.
Nincs jelen
#1835 2010-04-07 07:38
- sanvito
- Tag
Szia Csilike112 !
Én sem vagyok nádszál vékony, és emiatt mûanyag csõnek tûnõ átöltõ varratokkal is erõsítették a normál varratokat, és emiatt nem is szedték ki csak a mûtét után 2 héttel, nem volt semmi baj..... és azóta sincs.
Ne hidd el hogy ez természetes, nem így van.
Pesszimista ne legyél, én azt hiszem visszamennék a kórházba/klinikára ahol mûtöttek, szerintem ne egy sebészeti szakrendelõ próbálkozzon a maga eszközeivel javítani a helyzeten. (nem lebecsülve persze a szakértelmet)
A kórháznak el KELL látnia, akármikor problémád adódna a mûtét következményeként !
(legalább is a Klinikán nálunk ez a szokásos.... mentem már vissza vagy telefonáltam banális problémákkal is, de mindig készségesen elláttak vagy tanáccsal, vagy tevõlegesen ...)
Szerintem ne késlekedj, menj vissza oda ahol operáltak !!!!
(Ez csak egy tanács persze, a körülményeket Te ismered....)
Jobbulást, gyógyulást kivánok !!!! :)
Nincs jelen
#1836 2010-04-08 10:10
- csilike112
- Tag
Sziasztok! A szakrendelõben összeöltötték a nyílást , és megritkította a régi varratot ( 16 naposak már) Nem volt olyan borzasztó és innen már csak a gyógyulás van elõre. Milyen érdekes is az ember, ettõl SOKKAL nagyobb bajokkal küszködik számos embertársunk és még nemrégen én is, mégis a jelenlegi állapot a meghatározó a számomra. köszönöm az eddigi segítségeteket és azért, hogy túl lettem a dolgokon még érdeklõdve figyelem a sorsotok alakulását. Mindenkinek gyógyulást és szebb napot!!
Nincs jelen
#1837 2010-04-10 18:24
- pumika
- Tag
köszi leon, hogy válaszoltál. még azt szeretném kérdezni ,hogy az orvos nem akadékoskodott? ugyanaz az orvos
plasztikázta,aki csinálta az elözõt? én kedden megyek vissza veszprémbe, ott mütöttek.
majd megírom mi történt. puszi
Nincs jelen
#1838 2010-04-11 08:58
- Posuch
- Tag
Sziasztok!
Én 3 napja tudtam meg, hogy Chron beteg vagyok. Az én tüneteim nem olyanok, mint amit Ti leírtok a fórumban. Nekem még (hála a jó Istennek) nincs fekélyem, vérzésem, de vannak 2 havonta menses idején 3-4 napig elhúzódó hasi fájdalmaim. Olyanok mint a vulkánkitörés fájás, egy nagyon erõs szúró fájdalom és elmúlik a fájdalom, széklet ilyenkor nincs, de van zöld epés hányás. Igazándiból voltam kábításos vastagbéltükrözésen és ott nem láttak, csak gyulladt szöveteket, abból vettek mintát, szövettanra küldték és a szövettani eredmény írta le a Chron betegséget, a Asca véreredmény is erre utalt. Mint írtam, nincs fekély és véres széklet. Azt mondta az orvos nagyon kezdeti állapotban van a betegség.
Kérnélek Titeket, hogy írjatok az étkezésekkel kapcsolatban, mert már unom a pirítos kenyeret. Ételallergiát is kimutattak. Laktóz intolerancia, narancs, banán, eper, dinnye, tõkehal, tojásfehérje, paradicsom. És még szeretnék egy teljes ételallergiavizsgálatot csináltatni, mert úgy érzem ezektõl még sokmindenre lehetek allergiás. Például most nagyon rosszul vagyok 3. napja, mert 4-5 db húst ettem a párom kínai kajájából. Azt hittem nem lesz semmi baj, de tévedtem. Kezdõként sokmindent meg kell tanulnom.
Válaszaitokat várom. Üdv.
Nincs jelen
#1839 2010-04-11 13:15
- Posuch
- Tag
Szia Leon!
Igen, már rájöttem, miután véletlenül hozzátok írtam.
Köszi
Nincs jelen
#1840 2010-04-12 16:54
- Frankie
- Tag
Hát nem semmi dolgokat olvasni itt.
Nekem marcius 11én tették vissza, hasam akár a veterán katonáé.
A sebem fáj néha, frontkor fõleg, sztoma helyén semmi, csak a vágás, nem vészes.
Sport még nem megy, de ideje lesz valamit csinálni, vékony vagyok, meg semmi hasizom.
Gasztros doki közölte, majd fél év mulva nézzek be, de nem fontos.
Elég furcsa. Megj: nov 4én, életmentõ mütét, perforált vastagbél, 20 centi minus, ideiglenes sztoma, szepszis, majd sokk, 3 nap mélyaltatás, tüdõre viz ment, majd leállt. Aztán beinditottak valamivel, majd 2 hét utána haza.
Colitis ulcerosa volt 5 éve diagnosztizálva, de nem szedtem gyogyszert meg dokihoz se jártam, mert se fájdalom, se hasmenés, se vér, semmi.
Majd egy reggel szétment vastagbél. Ok nincs. Ott ment szét, ahol nem volt gyulladás soha, meg CU.
Hát pecch. mondta doki.
Nekem ez nem igazán elég.
Keresek valami alternetiv cuccot, de fogalmam sincs mit.
Most pentasa napi 2g, és nincs panasz.
Nincs jelen
#1841 2010-04-14 16:21
- viliva
- Tag
Sziasztok!
Nekem eddiga háziorvosom írta fel a sztómazsákot,de most szóltak az üzletben ahol kiváltottam,hogy állitólag augusztus óta csak a kerületi sebész írhatja fel.Mit tudtok errõl?
Nincs jelen
#1842 2010-04-14 16:42
- Lisa
- Tag
Szia
nem is hallottam még róla, hogy házi doki írta volna fel (ezek szerint lehetett).
Elfogadottabb, hogy csak a sebész írja fel, gondolom valami javaslat alapján írta fel a házi doki.
Szóval nekem eddig is rendelésen írták fel (vagyis automatikusan küldte a sztómás nõvér a szolgáltatónak).
Nincs jelen
#1843 2010-04-14 19:53
- lacko
- Tag
Így van. Korábban háziorvos is írhatott fel sztómaterápiás eszközöket szakorvosi engedély alapján, de most már nem.
Nincs jelen
#1844 2010-04-15 15:23
- viliva
- Tag
Köszike a gyors válaszokat !
Nincs jelen
#1845 2010-04-16 10:14
- Klarissza
- Tag
Csilike,
remélem azóta napról napra jobban vagy! Kitartás!
A hónap végén megyek kontrollra, nagyon örülnék, ha elõbbre hoznák a záró mûtétet, szeretnék már én is túl lenni...
Üdv Mindenkinek!
Klarissz
Nincs jelen
#1846 2010-04-16 11:04
- Klarissza
- Tag
Kolibri, szia,
köszi a múltkori válaszod a seb- ill. hasszépítésrõl. Tetkó???? na, ezen elgondolkodom.
Az orvos válaszol dokija azt mondja, h a nagy dudor a sztómás térfélen lehet sérv miatt, s ne tornáztassam túlzottan a hasam a záró elõtt. Egyébként a hasam jobb oldala, a sztómátlan, sokat javult, azaz lappadt. A másik oldal rosszabb lett, lehet, h tényleg sérv, mert olyan, mintha egy szabályos fél labda dudorodna.
A felmaródásaim sokasodtak és két érzékeny pici dudor is van, ami rendesen vérzik, ha "takarítok" , de ha a nõvértõl kapott piros bõrvédõ folyadékot rákenem sokat javul. Nevét nem tudom, egy üvegbe töltöttek belõle. Ha esetleg valakinek ez segíthet...
Kis gennyesedés is volt a felmaródásokból , de kinyomtam, el sem hiszem, hogy meg sem ilyesztett, pedig én 3 hétig meg sem akartam nézni a sztómát annó.
Újra meg újra erõt merítek belõletek, nagyon jó ez a fórum! Köszönöm!
Klarissz
Nincs jelen
#1847 2010-04-16 11:06
- Klarissza
- Tag
ijesztett, bakker.... tuti, h a 4 altatás megölte pár agysejtem... :)
Nincs jelen
#1848 2010-04-17 11:25
- andi72
- Tag
Szervusztok!
Bocsánat az offért, ha emlékeztek még rám, néha szoktam "hozzátokszólni", sztómaterápiás nõvér vagyok. Tudom, hogy nem ez a kérdõíves fórum, de mivel a kérdõívem rólatok, iiletve a ti problémáitokról szól, megkérlek benneteket, hogy ha van hozzá kedvetek töltsétek ki. A link, ahol elérhetõ: http://spreadsheets.google.com/viewform … SUl5Q3c6MQ
Elõre is köszi annak, aki fáradozik vele. Szép hétvégét:
Andi
Nincs jelen
#1849 2010-04-26 17:30
- csilike112
- Tag
Sziasztok! Már olyan jól vagyok , képzeljétek tegnaptól kerékpározom ismét (óvatosan persze)!! Szépen gyógyulnak a hegeim, és a fájdalom is mulogat.
Klarissza, hogy vagy? sokat gondolok rád , zsó22 édesapáddal mi ujság? írjatok!
Nincs jelen
#1850 2010-04-26 19:01
- Klarissza
- Tag
Sziasztok!
Csilike112, nagyon örülök, tök jó hír!!!
Szerdán van/lesz a kontrollom, amikor a zárást megbeszéljük, s a nõgyógy is megnézi mi újság a megoperált méhemen/petefészken. Pár napja májtáji fájdalmaim vannak és aranyér kínozott jó sokáig, de remélem ezek csak múló nyalánkságok. Egyébként az elmúlt 5 hónapban nagyok sokat javultam, mindent visszahíztam szerencsére és a hátfájások is elmúltak, gondolom a sok mozgásnak, levegõzésnek köszönhetõen...
Várom a szerdát, drukkoljatok!
Nincs jelen