#1351 2010-04-11 17:02
- Ede
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Terhesség, szoptatás, colitis
Szia, Zsengeborsó. A betegtájékoztatójában ez áll: "Terhesség és szoptatás
Mielõtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelõorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség során alkalmazott meszalazin kezeléssel kapcsolatban a mai napig nem mutattak ki negatív hatást a terhességre vagy magzatra ill. az újszülöttre.
Ezzel együtt a terhesség alatt a gyógyszert csak kifejezett orvosi utasításra szabad alkalmazni, mert csak a kezelõorvos tudja a kockázat/haszon arányt elbírálni."
De gondolom, ezt olvastad.
Nem egyszerû a döntés, de én ismerek olyanokat, akik szedtek gyógyszert és nem volt baj belõle. Ha mérvadó véleményt, vagy utasítást szeretnél, akkor erre az orvosok hivatottak.
Jobbulást kívánok!!!!
Nincs jelen
#1352 2010-04-11 21:33
- Lica
- Tag
Kedves Ede, köszönöm a választ! Igen,a rectoscopiára gondoltam, úgyhogy megnyugtattál...
Zsengeborsó, nekem a proktológusom azt mondta,a Xalazin kúpot lehet alkalmazni terhesség alatt és mivel nekem még az elsõ "fellángolásból" maradt, lehet hogy el fogom kezdeni használni, mert mindenki akit csak kérdeztem azt mondja, hogy azt lehet...Eddig azért nem akartam, mert ki akartam várni a 12. hetemet és megmondom õszintén, bíztam és még mindig bízom benne, hogy elmúlik, meg hogy lehet hogy mégsem az...A diólevél tea-kúrát a terhesség alatt is csináltad? A székrekedésed hány napig tart? Próbáltál már reggel éhgyomorra meleg vizet inni és utána kicsit mozogni? Nálam ez szinte mindig beindítja a dolgokat...Nekem most viszonylag "rendes" a székletem, azaz minden nap van (néha 2x is), csak sajna ott a pici vér is...Én kamilla meg borsmenta teát szoktam inni.
Nincs jelen
#1353 2010-04-12 09:27
- zsengeborso
- Tag
Ede!
Igen olvastam a betegtájékoztatót, az volt az elsõ, amikor megjelent az a fránya vér... Csak sajnos az ember esze megáll, amikor egy belgyógyász-gasztroenterológus doki a problémád hallatán elõveszi az orvosi kézikönyvet és abból olvassa a betegtájékoztatót... és találgat... azt én is tudok... nekem az kell, hogy biztosra mondják, hogy mit csináljak! A jelenlegi tünetekkel én elvagyok, kibírom.. még gyógyszer sem lenne szükdéges.. csak a a babának ne legyen baja!
Lica!
A diólevél tea velem csodákat mûvelt. Nehezen estem teherbe , petefészek cisztáim voltak és a bükkszentkereszti füvesember, Gyuri bácsi teakúráját megcsináltam kétszer (6 hét kúra: 1. nap éhgyomorra csalán tea, másnap diólevél tea.. ez így ment 6 hétig). Aztán 6 hét szünet után megismételtem a kúrát, 2009 október elején fejeztem be, október végén pedig teherbe estem.
Néha volt pici vér és azt vettem észre, hogy a kúra hatására elmúlt... + olvastam GYuri bácsinál, hogy vatagbélgyulladás esetén diólevél 6 hétig reggel éhgyomorra! Teherbeesés után nem ittam, nem volt rá szükség..... most lenne, de nem merem.... pedig jó lenne. Fel fogom hívni a füvesembert és rá fogok kérdezni, ha megtudok valami okosat, akkor megírom.
A székrekedésem idõtartama változó. A székletem állandóan bogyós és ott a vér minden alkalommal + nyák. Eddig úgy kezeltem, hogy minden reggel éhgyomorra megittam két evõkanál étolajat gyümölcslével, így tudom azt elérni, hogy max. 2 nap kimaradás legyen, de próbálok minden nap menni. A lenmagliszt joghurttal semmit nem ért.. Ma reggel váltottam: egy pohár langyos vízbe tettem egy kávéskanál mézet és megittam - ez a koktél állítólag elõsegíti a normál bélmûködést. Kb. 2 óra múlva volt siker, de csak a szokásos módon.. Ja! Tegnap kamilla teát is ittam....
Egy kérdés: ha nem szednék semmit... szerinted/tetek lenne baja a babának? - még van 13 hetem!
Nincs jelen
#1354 2010-04-12 09:31
- zsengeborso
- Tag
Még valami!
A Protexin szedhetõ terhesség alatt... és így is van értelme vagy csak a tünetmentességet hosszabbítja?
Nincs jelen
#1355 2010-04-12 09:57
- Lica
- Tag
Zsengeborsó! Engem is ugyanez a kérdés foglalkoztat...mármint, hogy ha nem szedek semmit, az árt-e a babának? Mivel a tüneteim nem olyan elviselhetetlenek...Úgy látom, hasonló cipõben járunk :-) Megpróbálok beszélni a szülész-nõgyógyászommal is, meg írtam egy homeopátiás-természetgyógyász-hollisztikus klinikának, melynek a honlapján azt hírdetik, hogy nincs gyógyíthatatlan betegség és vannak mindenféle szakértõik meg emberek beszámolói - többet között egy néni aki kigyógyult a vastagbél-gyulladásából+egynéhány betegségébõl...
Nincs jelen
#1356 2010-04-12 12:10
- Ede
- Tag
szassztok
ha nem szedtek semmit, akkor nem a babának lesz baja, hanem esetleg a Ti szervezeteteknek. Amikor én mindkét gyermekemmel aktív voltam, akkor én aztán semmit nem szedtem, mert gasztros orvoshoz is csak a kislányom 3. évét betöltötte, akkor mentem el. addig én hébe-hóba pár hétre kaptam klizmát. A kisfiamat, aki a második volt esetemben, meg is indították 38. hétben, mert már annyira véreztem. Neki sem volt semmi baja, ellenben én állatira legyengültem és amikor két hetes volt, elkaptam a rota vírust, amitõl beindult a colitis is borzasztóan... a több hónapos mindenféle betegeskedést két embóliás rohammal zártam. Az, hogyha kaptam volna terápiás kezelést, mennyire segített volna, már soha nem fogom megtudni, de azt állítom Nektek, hogy ez a betegség a gyerekeimmel töltendõ legszebb idõszakokat tette tönkre. Én ha még egyszer ilyen cipõben járnék, akkor inkább mérlegelném, hogy ne kelljen eljutni a medrolos kúráig, mert a késõbbiekben az attól belõlem vált sárkányt élvezhették a csepp gyermekeim, ami meg ki tudja, milyen nyomokat hagyott bennük. Szóval, abszolút nem egyszerû a dolog, állati nehéz mérlegelni, az biztos. Ráadásul, ami egyik emberrel megtörténik, a másikkal már nem biztos, hogy meg fog.
Én sem gondolom, hogy a betegségek gyógyíthatatlanok lennének, csak szerintem rosszul nyúlnak hozzájuk az orvosok és elfelejtik, hogy a lelket is kezelni kell, mert állítom, hogy a diszharmóniából fakad mindenkinek a baja. Amit aztán orvosok is, betegek is elmebajként állítanak be, ami korántsem igaz. De már nagyon eltértem.
Mindenesetre kívánok Nektek sok infot és kellõ bölcsességet a döntésekhez!:):)
Nincs jelen
#1357 2010-04-13 08:23
- zsengeborso
- Tag
Ede, hát nem lehetett könnyû!
Az az igazság, hogy én még nem jutottam el az erõsebb vérzéshez, még a terhesség elõtt sem. A székleten mindig csak vércsíkok vannak, több-kevesebb...
Eddig csak kétszer volt vastagbéltükrözésem és kb. 4-5x végbéltükrözésen. Volt egy gyomor-vékonybél passage vizsgálatom is, ahol minden oké, tehát a Crohn betegséget kizárták.. maradt a colitis, de inkább a proctitis, mert hasmenés egyáltalán nincs, inkább székrekedés... az pedig a proctitisre jellemzõ.
Gyógyszert nem akarok szedni, mert a Salazopyrint nem bírta a gyomrom, most az sem lenne jó, ha attól szenvednék. A kúpra még rá is állnék, de a doki tököl rajta.... szuper. Ez aztán a határozottság!
Azért jó, hogy gasztros orvosként képben van. Jobban jártam volna, ha inkább ismét Debrecenbe küld.
A közérzetem jó, csak a vér és nyák emlékeztet az alapetegségre.
Jövõ héten kiderül, mit akar.... addig hátha csoda történik, mert azt hittem 2008-ban, hogy én 100%-osan meggyógyultam! Álmodik a nyomor!
A Protexin szedhetõ terhesség alatt?
Ede, Lica!
Ti miyen diétát tartotok? Mit esztek és mit nem? Engem errõl sem világosítottak fel rendesen, Debrecenben adtak egy tájékoztatót a táplálkozásról, amiben vegyítve van a colitis és a Crohn... de abból kimenni....!
Nincs jelen
#1358 2010-04-13 08:30
- zsengeborso
- Tag
Lica! A múltkor említetted a langyos vizet éhgyomorra! No, tegyél csak bele egy teáskanál mézet is! Így állítólag az immunrendszert is erõsíti! Anyukám talált egy cikket:
"Reggelente TCM influenza idején, idõszakában, ébredés után éhgyomorra 2-3 dl langyos mézes víz fogyasztása segíti a belek normális mûködését. A jól funkcionáló emésztõrendszer pedig elengedhetetlen az influenza elleni védekezésben".
Tegnap csináltam elõször - székletlágyítás miatt - a siker a megszokott volt... ma viszont még jobb!!!! Folytatom, hátha nem kelllene Laevolacot szednem.. azért ez természetesebb!
Nincs jelen
#1359 2010-04-13 10:13
- Lica
- Tag
Ede, köszi a beszámolót, olyan jó hogy tudunk segíteni egymásnak...És most nálad mi a helyzet, szedsz valamit?
Zsengeborsó, én reggel teázom (most éppen rooibos teát meg zöldet is szoktam) és a teába mindig teszek mézet is. Nekem a mostani fellángolásnál csak egyszer-kétszer volt székrekedésem, most meg úgy tûnik eléggé meglágyultak a dolgok, szinte már hasmenés, de azért mégsem teljesen olyan. Programszerûen reggel felkelés után (már langyos víz sem kell) wc-znem kell és aztán egész nap nyugi van. A nõgyógyászom azt mondta, várjuk meg a 12. hetet (csütörtökön lesz), aztán mérlegeljünk. Én is bizakodó voltam és igyekszem az lenni, akárcsak te :-)
Nincs jelen
#1360 2010-04-13 11:57
- Lica
- Tag
Ami a diétát illeti, én már annyi mindent összeolvastam, hogy végül semmit sem tudok :-) :-( Ami biztos, az az hogy mindenkinek ki kell tapasztalnia mi az ami neki jó vagy rossz...Nekem a proktológusom azt mondta, ne igyak tejet (amúgy sem szeretem szerencsére) meg colát (!), mert az nincs jó hatással...Egyébként nagyon jó fej és nála a rectoscopia teljesen elviselhetõ, mindig mindent megmagyaráz és megnyugtatja az embert.
Nincs jelen
#1361 2010-04-13 13:02
- zsengeborso
- Tag
Igen, a tej... tudom, hogy nem tesz jót, de sokszor annyira kívánom... és nagy gondot nem okoz.
Lica, neked mikor volt utoljára rectoscopiád? Lehet, hogy el kellene mennem?
A Protexinrõl tudsz valamit? Szedhetnénk?
Nincs jelen
#1362 2010-04-13 13:12
- zsengeborso
- Tag
Ede!
Neked colitised vagy Crohn-od van?
Visszaolvastam és láttam, hogy mindkét gyermekednél aktív voltál, de nem szedtél gyógyszert, csak beöntéseket kaptál. Ki javasolta a beöntést? Milyen gyakorisággal kaptad? Milyen volt a hatás?
Én is elviselnék eget-kettõt...
Nincs jelen
#1363 2010-04-13 14:07
- Lica
- Tag
Zsengeborsó, utóljára decemberben voltam rectoscopián - akkor mondta azt az orvosnõ, hogy "nagyon szép, olyan mintha sosem lett volna gyulladás" - ettõl nagyon boldog lettem, persze :-))) És ugye akkor mondta azt is, hogy még szedjem a gyógyszereket (Pentasa granulátum+Xalazin kúp), de ha legközelebb is ilyen lesz, akár abba is lehet hagyni...Mivel közben terhes lettem és a gyógyszerem is elfogyott (Xalazin-ból még maradt), idõpontot meg nem sikerült kapnom (mert külföldön volt), abbahagytam. Erre a nõgyógyászom és a védõnõm is azt mondták, jól tettem...persze, tudom, õk nem szakértõk, de azért mégis...
A Protexinrõl sajna nem tudok semmit...viszont egy másik forumon (babanet társalgó, ahol szintén van crohn-colitis fórum) az egyik lány a kineziológusára esküszik, aki mindig rendberakja vitaminokkal és gyógynövényekkel.
Nincs jelen
#1364 2010-04-13 14:16
- MSE26
- Tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e köztetek, akinek PCO-ja van? Nekem ma derült ki, és kicsit el vagyok keseredve, mert már nagyon szeretnénk babát. December óta próbálkoztunk, de semmi, aztán 2 hónapja a mensim is felborult (2 hetente megjött). Ma kiderült, hogy túlpörög a petefészkem. Azt hittem, hogy a colitis bõven elég, de most még ez is. :( Eddig 5 nõdokinál jártam, de mindig azt mondták, hogy minden rendben, próbálkozzunk csak. Ma viszont a 6. mondta, hogy hát gyógyszer nélkül nem fog sikerülni.
A két betegséggel együtt lehet még babánk? Vagy kicsi rá az esély? Van valaki, aki ugyanilyen helyzetben van, vagy volt, mint én? A két betegségre szedett gyógyszerek nem ütik egymást?
Nincs jelen
#1365 2010-04-13 14:58
- Ede
- Tag
sziasztok!
Colitisem van, ezért a CU rövidítés a nevem alatt.
Igazából 2007 óta én folyamatos relapsusban vagyok, ami medrollal kezelve eltûnik, de ha elhagyom, visszatér és megint nagyon csúnya állapotba kerültem év elején. Úh nekem tulajdonképpen az az óriási mákom meglátásom szerint, hogy a két gyermekemmel való várandósságomnak korábbi tünetek, és így korábbi gyógyszeres testi legyengítés nélkül vághattam neki, amit viszont meggyõzõdésem, hogy a dohányzásnak köszönhetek.
És azóta viszont horror. számomra.
Nekem az elsõ tüneteket a beöntések valamennyire lehúzták, tekintve, hogy mindig a végbéltõl indul el a gyulladás. Crohn esetében ez már egész másképpen fest, amennyire én a sok kedves Tag leírásából megtudhattam.
Szerintem is nagyon jó, hogy egymást ennyi információval tudjuk segíteni, mert az tagadhatatlan, hogy nagyon kevés mód van ezeket az orvosoktól beszerezni (ilyen olyan indokok miatt). DE!!!! Ne tekintse a betegtársakat senki, kérem, az orvosoktól elvonatkoztatottaknak, nagyon fontos, hogy ne gondolja azt senki, hogy ha itt rákérdez valamire, akkor az tévedhetetlen. Nyilván, sok a tapasztalat, de ne várjon senki a másik betegtárstól terápiás javaslatot (lehet, hogy nem pont jókor írom ezt, de most jutott eszembe, bocsi).
A Protexin probiotikum, így csak jót tehet a "Mifajtánknak":) szerintem.
Kedves MSE26, a kérdés, amit feszegetsz, még talányosabb, mint az ibd... talán... Nekem két barátnõm is PCOS. Mindenben teljesen különböznek egymástól. Még a teherbeesésbeli dologban is, mert az egyiküknek már a harmadik elhalt magzatát távolították el, a másik Drága Ember még el sem jutott a pozitív terhességi tesztig. Mindketten szednek gyógyszert is rá. Diétáznak. Szóval, teszik, amit az orvos elõír számukra. És nem adják fel, legalábbis igyekeznek minden egyes kudarcból felállni.
A diéta kérdésében meg már igen hosszú bejegyzések születtek, tanácsolom, hogy azokat (is) olvasgassátok el. Én pölö a roiboostól és a zöld teától is nagyon szaladós voltam... úh tényleg egyéni tapasztalaton alapulhat bármi.
Nincs jelen
#1366 2010-04-13 15:27
- én
- Tag
MSE26! Off Keress rá youlcsi nevû betegtársunkra, õ ha jól tudom, nagyon otthon van ebben a témában szegény. A nõgyógyászat topikban irogatnak errõl. On
Szerkesztette: én (2010-04-13 15:28)
Nincs jelen
#1367 2010-04-14 12:30
- zsengeborso
- Tag
MSE26!
Ne aggódj és ne add fel! Nálam 2009 januárjában PCOS-t diagnosztizáltak! Azt mondta a doki, hogy olyan mindkét petefészkem, mint az ementáli sajt, tele cisztákkal. azt mondta, hogy nem lesz egyszerû teherbe esnem.
Most viszont már 27 hetes terhes vagyok, úgyhogy nincsenek lehetetlenek.
Gyakorlatilag néhány hónapig peteérésem sem volt! Hõmérõztem, de sehol semmi. Aztán a doki felírt peteérést serkentõ gyógyszert (Clostylbegyt), arra reagáltam, de sajnos 2 hét alatt nõtt egy 5x5 cm-es petefészekcisztám. Ez volt májusban. A doki akkor azt mondta, hogy laparoszkópiát (hastükrözés) javasol, kiveszi a nagy cisztát, eltávolítja a kicsiket + megnézi, hogy átjárhatóak-e a petevezetékek. Na ettõl én úgy beijedtem, hogy egy jó darabig felé sem néztem. Azt mondtam, hogy ha nem lesz természetes úton, akkor nem (bár nekem már van egy leányzóm, tehát könnyû volt ilyen kijelentést tennem). A nagy cisztám elfakadt, így ezzel kapcsolatban megnyugodtam, és nem mentem nõdokihoz.
Ami fontos! És én hiszek benne! Szabó Gyuri bácsi füvesember kúrája, amivel két legyet lehet ütni egy csapásra! Két kúrát csináltam végig (2x6 hét közte 6 hét szünettel. Méregtelenít + a colitisre is jól hatott.. .
1. nap reggel: éhgyomorra 2,5 dl csalántea (20 perc után reggeli)
2. nap reggel: éhgyomorra 2,5 dl diólevéltea (20 perc után reggeli) - a diólevél a vastagbélgyulladás csodaszere - nekem bejött!
A második kúrát október elején fejeztem be és október végén terhes lettem.
Amikor november végén elmentem a nõgyógászhoz... egy darab cisztát nem látott és azt mondta, hogy csoda, hogy teherbe estem.
MSE26! látogass el erre az oldalra (www.gyorgytea.hu), ott bõven olvashatsz Gyuri bácsi Babaváró programjáról! Három lépésbõl áll, de sokszor elég a méregtelenítés is!
Sok sikert!
Nincs jelen
#1368 2010-04-14 12:49
- zsengeborso
- Tag
Lica!
Hívtam GYuri bácsit a diólevélteával kapcsolatosan. Jelenleg nem tartózkodik itthon, a jövõ hétre ígértek nekem választ, hogy iható-e vagy sem. Addig azt a tanácsot kaptam, hogy a diólevélteával mosakodjak és a teakészítés során megmaradt teafüvet tegyem gézlapok közé és éjszakára helyezzem a végbélnyíláshoz. Lassabban hat, de így is leveszi a gyulladást.
Nincs jelen
#1369 2010-04-14 12:52
- zsengeborso
- Tag
Ede!
Ha jól értettem, te a dohányzást jótékonynak tartod a colitissel szemben? Nem te vagy az egyetlen, akitõl ezt hallom...
Nincs jelen
#1370 2010-04-14 13:11
- Lica
- Tag
Zsengeborsó, köszönet! Én pedig ma beszéltem a nõgyógyászommal a Protexinrõl, azt mondta szedhetem, az Elevitet pedig elég 2-3 naponta + lehet hogy majd ajánl valami mást az Elevit helyett (20-án megyek vizsgálatra, majd akkor).
Nincs jelen
#1371 2010-04-14 13:27
- Ede
- Tag
szassztok
zsengeborsó, kösz a linket, továbbítottam is az én drága barátnõmnek.
és igen, erõs összefüggést látok a dohányzás és a tünetmentességem között. de visszaszokni nem tudnék... és nem is akarok senkit erre agitálni. De ezt már több gasztros orvossal is egyeztettem és többen is mondták, hogy már kutatják ezt a témát.
Nincs jelen
#1372 2010-04-14 14:22
- MSE26
- Tag
Zsengeborsó!
Köszönöm szépen, ki fogom próbálni!
Nincs jelen
#1373 2010-04-14 14:47
- zsengeborso
- Tag
Remélem sokaknak tudtam segíteni Gyuri bácsi honlapjával! A honalapon találtok telefonszámokat is! Bátran hívjátok õket (én a 30-ast hívtam) - nagyon elõzékenyek és segítõkészek telefonon keresztül is! Gyuri bácsi személyesen is kereshetõ, ha elérhetõ, akkor szívesen ad mindenkinek tanácsot!
Lica!
Köszi a Protexinnel kapcsolatos infót, valószínûleg veszek és újra szedni kezdem.
Mikor töltöd be a 12. hetet?
Nincs jelen
#1374 2010-04-14 15:34
- Lisa
- Tag
Sziasztok
Elnézést a beleszólásért, csak annyi infót szerettem volna közölni Veletek, hogy általában vasárnap mindig itthon van Gyuri bácsi a faluban (csak ugye elég eldugott helyen lakunk, de több fórumos is járt már erre nem is egyszer)
Bükkszentkereszten.
Aki esetleg személyesen akar vele találkozni az dobhat rám egy privi mailt és megkérdem mi az az idõpont amikor 100% hogy itthon van.
Nekem is van egy barátnõm akinél teljeséggel kizárták szinte a baba dolgot, szintúgy nõgyógyászati, peteérés elmaradás miatti problémák miatt.
Nagyon bíznak benne, hogy Õ tud segíteni...
Még egyszer elnézést, hogy nem "annyira" idevágó témában írtam.
Lisa
Szerkesztette: Lisa (2010-04-14 15:35)
Nincs jelen
#1375 2010-04-14 15:38
- Lica
- Tag
Zsengeborsó!
HOLNAP :-)
Én is végiböngésztem Gyuri bácsi honlapját. írtam a Protexin és Lepicol termékeket forgalmazó cégnek is, dr. Tamás László válaszolt, hogy a Lepicolt ajánlja, de végülis szerintem mind1, mindegyik jót tesz + megpróbálok diófalevél-teát is szerezni. Elmennék a Bank u-ba, de sajna 5-ig dolgozom és õk is 5-ig vannak nyitva.
Nincs jelen
#1376 2010-04-14 17:08
- Ede
- Tag
Lisa, már hogy ne lenne idevágó??? Köszi az infot!
Nincs jelen
#1377 2010-04-14 20:38
- mamo
- Tag
Lica!
Tudok venni diófalevelet, a Bank utca közelében dolgozom. Mindenkinek, aki még kér.
Nincs jelen
#1378 2010-04-14 22:07
- Lica
- Tag
Zsengeborsó, elolvastam a Lepicol betegtájékoztatóját és ott az áll, hoyg várandós és szoptatós anyukáknak nem javasolják...ehhez képest én a következõ választ kaptam mailben :
"Kedves Livi, használhatná a Lepicolt! Ugyanis fel nem szívódó, lágy élelmi rostot és hasznos baktériumtörzseket tartalmaz; semmi nem szívódik fel belõle, nem okoz "meglepetéseket" (se görcsöket, se hasmenést), egyszerûen lazítja a székletet. A probiotikum elsõ trimeszterben történt adásáról nemrég jelent meg elõzetes közlemény: mellékhatást nem tapasztaltak, a várandósság lefolyását nem befolyásolta (nem okozott korábbi szülést), a magzatok fejlõdése is normális volt; viszont csökkent a terhességi cukorbetegség aránya (60%-kal), valamint a túlzottan nagy (súlyban, illetve hosszban) újszülöttek aránya.
Konzoltáljon kezelõorvosával!"
Erre én megint írtam, hogy akkor most miaf(ranc) van? Lehet, hogy "sima" várandósóknak nem ajánlják, akik csupán ezzel a módszerrel szeretnék lágyítani a székletet...Mert azt is írja, hogy a várandósoknak az étrenddel kell elérni a rendszeres székelést, stb...
A Protexinon csak annyi volt, hogy gyulladásos betegségeknél konzultálni kell a kezelõorvossal...Ezzel csupán az a problémám, hogy ha konzultálok vele, akkor azt fogja mondani, persze szedhetem, de csak a Xalazin mellett...(neki nyílván az az érdeke, hogy az általa felírt gyógyszert szedjék a páciensek...). Hááát, megint ott vagyok, ahol a part szakad...Mindenki úgy bebiztosítja magát, a lelkiismeretes emberke meg õrüljön meg...
Mamo, köszi, lehet, hogy szükségem lesz a segítségedre! Egyelõre úgy néz ki, hogy pénteken mégis el tudok jutni oda, ha mégsem, szólók!
Nincs jelen
#1379 2010-04-16 16:42
- Lica
- Tag
Voltam a Bank u.-ban, de nem vettem diófa-levelet,mert nem ajánlják várandósoknak...Közben elkezdtem szedni a Lepicolt...
Nincs jelen
#1380 2010-06-08 14:48
- SzikiNiki
- Tag
Sziasztok! Azt nem tudjátok, hogy ha valaki colitises akkor az nem árt e a babának az anyja pocakjában? Mert én mindenképpen szeretnék majd gyereket, de a gyógyszert szednem kell. Olvastam olyat is akinek a terhessége alatt jelentkezett a betegség elõször és az orvosok nem tudták mit csináljanak, kezeljék gyógyszerrel vagy sem. Végül kezelték és az anya és a baba is teljesen egészséges.
Köszönöm!
Nincs jelen
#1381 2010-06-09 12:51
- monka
- Tag
Niki! A legtöbb gyógyszer mellett nyugodtan lehet az ember lánya terhes. Kivételt képez ez alól a szteroid, amit a terhesség végén már nem lehet szedni. Egyébként ha szteroid mellett leszel terhes, akkor kb. 4%-a annak az esélye, hogy nyúlszájjal születik a baba. Egyeseknél a terhesség teljesen eltünteti a colitist, másoknál felerõsíti.
A terhességet tehát akkorra tervezd, amikor nem szedsz szteroidot.
Nincs jelen
#1382 2010-06-09 17:15
- Vicaa
- Tag
Bocsi monka, ha kicsit helyesbítek, de ha szükségesnek ítéltetik a szteroid, akkor nyugodtan adható, legfontosabb a születendõ gyermekecske egészsége. A szteroidot illetõen én úgy tudom hogy az Imuran felõl vannak változó vélemények, a medrolt lehet szedni terhesség alatt is.
Sajnos én sem úgy terveztem, hogy terhesség alatt szterot fogok szedni, de ahogy jött a terhesség, úgy "ütött be" a crohn fellángolás is. De van akiknek viszont pontosan pozitív hatással van a betegségükre a terhesség.
Niki! A többi bogyót lehet szedni terhesség alatt is, de természtesen ha jól vagy az a legjobb, ha minél jobban sikerül lecsökkentened! Olvalgass a topikban bátran, mert sok infót találsz itt.
Szerkesztette: Vicaa (2010-06-09 17:17)
Nincs jelen
#1383 2010-06-09 21:08
- SzikiNiki
- Tag
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Megnyugodtam,mert én salozopyrint szedek.
Szép estét!
Nincs jelen
#1384 2010-06-10 09:11
- monka
- Tag
Vica, a baba születése elõtti szteroid szedés a baba mellékveséjét károsítja, ezért nem szeretik adni.
Én közvetlenül a májgyulladásom (salazopyrin okozta) után lóadagban szedett medrol mellett lettem terhes. Futkostam fûhöz-fához, minden orvos azt mondta, nem lesz baj, csak a terhesség végén nem szabad szedni.
Aztán a babáim elhaltak. Ez novemberben volt. Két hete megkérdeztem az orvost, hogy mos lehetek-e terhes, budenofalkot szedek. Azt mondta, hogy nem tanácsolja, nem is a fejlõdési rendellenesség miatt, hanem a szteroid hatás átjut a gyerekbe. Szóval én ennyit tudok róla.
Nincs jelen
#1385 2010-06-10 19:49
- Vicaa
- Tag
Monka! Tudom, hogy ez a szó közhelyes, de nagyon sajnálom. :(
Bízom benne, hogy sikerül hamarosan újra teherbe esned és egy kis makkmarcit foghatsz te is a kezedben!
Nincs jelen
#1386 2010-06-11 08:28
- monka
- Tag
Vica, köszönöm! Szerencsére van egy 5 évesem, úgyhogy nem vagyok elkeseredve, még akkor sem, ha nem lesz több.
Nincs jelen
#1387 2010-06-15 04:40
- babus80
- Tag
Sziasztok,
Nalam a terhessegem 10.heteben kezdodtek a tunetek,kiderult hogy colitisem van. Pentasa kupot kaptam, amit azota is hasznalok. Ezzel majdnem teljesen tunetmentes vagyok. De persze sokszor eszembe jut hogy nem artok e vele a babamnak. Nagyon orulok hogy megtalaltam ezt a forumot, vegig is olvastam gyorsan :) tok jo dolog hogy van ilyen es hogy segitunk egymason.
Tudom volt mar tema, de azert kicsit felelevenitenem, szoptatas alatt ki mit szedett, hasznalt?
Elore is koszonom a valaszokat es jotanacsokat,
udv, Klari
Nincs jelen
#1388 2010-09-15 09:16
- Lilid
- Tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne! Szoptatott már valaki xalazin 500 mg-os tabletta mellett?
A múlt héten voltam vizsgálaton akkor kiderült, h a gyulladás a lépig tart, terhesség elején 8 cm volt. Kaptam normixot, budenofalk hab helyett tablettát( mert a hab hiánycikk) és a xalazin 500 mg-ot, mert a salazopyrin EN mellett lettem aktív. A betegtájékoztató és a gógyszerész is a szoptatás teljes elhagyását javasolja. Ez elég nehézkesen lenne megoldható, mert a babám nem cumizik, nem hajlandó cumisüveget sem elfogadni, s egyelõre még a szilárd ételekbõl is maximum 2-3 kanállal eszik. Egyre elkeseredettebb vagyok, mert már a második 12 db-os normixot kezdtem, s semmi javulás. A xalazin-t csak ma kaptem meg, de nem merem szedni. Tudom, h rendbe kellene tartani a gyulladásomat, mert egyedülálló szülõ vagyok, bár nem önszántamból, s rajtam kívúl senkije sincs Annámnak akire számíthatna.
Köszönöm majd elõre is a válaszokat!
Nincs jelen
#1389 2010-09-15 14:49
- oty
- Tag
Szia!
Nem akkarlak elszomoritani ,de nekem a lépemet azért kellett ki veni mert a vastagbél miatt tályogos lett.Ugyhogy ezt is ved figyelembe nem okoskodni akkarok de szerintem még a Budenofalk kapszula is gyenge,inkáb medrol vagy metypred,de ez az én magánvéleményem,mert amikor a lépem tályogos és megnagyobodot én is önfejüségböl nem szedtem a medrolt,mármin amikor még csak láz kezdödöt meg stb.
Tudom ,hogy ott a gyerek ,de én is azon a véleményen vagyok ,hogy máshogy kell a táplálást megoldani.Nehezeb dolog lenne ha terhes lenél.
Gondold át és mérlegelj!:)
Nincs jelen
#1390 2010-09-15 20:26
- Kádyka
- Tag
Sziasztok! Van köztetek olyan aki a terhessége alatt semmilyen gyógyszert nem szedet a chronra?
Nincs jelen
#1391 2010-10-26 12:04
- MSE26
- Tag
Sziasztok!
Elég régen jártam erre, de most a véleményeteket szeretném kérni. 11 hetes terhes vagyok és colitises, és kb 1-1,5 hónapja véres a székletem. Más aktivitás nem jött elõ, nincs hasmenés, rendes formált a széklet és napi 1, max 2-szer megyek wc-re. Csak a vér az, ami elõjött. Ez okozhat bármi problémát a babának?
Nincs jelen
#1392 2010-10-26 19:12
- Ede
- Tag
Szia, MSE, szerintem a babának nem lesz ettõl közvetlenül baja, Te nem fogod bírni, ezért ezt inkább orvossal tessék megbeszélni. Nekem a végén már megindította a szülést a nõgyógyász, a 37-38. hét körül, mert nagyon vérszegény lettem. Tessék ezt orvossal egyeztetni, lehetõleg összekooperáltatva a nõgyógyászt a gasztroenterológussal.
Minden jót kívánok Neked!!!!
Nincs jelen
#1393 2010-10-26 22:11
- Napfori
- Tag
MSE26! Szerintem is mindenképp beszélj mind a két orvossal. Azért egy szüléshez nem kevés energiára van szükség + nálunk jócskán adott a vérszegénység leginkább terhesség idején és ez ilyen feltételekkel mint ami nálad épp van nem tesz jót neki sem. Leginkább ez a vérszegénység dolog majd a terhesség fele körül durvul el (legalábbis nálam így volt). Az jutott viszont eszembe, hogy nem szedsz véletlenül terhesvitamint? Mondjuk a Gravidát? Mert az kimondottan NEKÜNK NEM SZABAD szedni!!!!!!!!!!!!
Nincs jelen
#1394 2010-10-26 22:23
- marcsi0727
- Tag
A Gravida és társai egészséges szervezet esetében sem javasoltak. Nekem azt mondta a nõdokim, hogy csak felfújja a gyereket, nem kell szedni. És bevallom, nem vágytam arra, hogy rekord méretû, 4-5kg-os gyereket hozzak a világra...
Nincs jelen
#1395 2010-10-26 22:24
- Kádyka
- Tag
Szia! Csak azt szeretném kérdezni, hogy a kismamáknak akik crhonosak miért nem szabad a Gravidát szedni? Köszönöm a válaszod. Kády
Nincs jelen
#1396 2010-10-26 22:34
- Napfori
- Tag
Kádyka! Olvasd el kérlek a betegtájékoztatóját:
http://www.beres.hu/hu/termekek/gravida/tajekoztato/
Kimondottan ezt a részét:
Fontos információk a kezelés megkezdése elõtt.
Én pórul jártam köszönhetõen a védõnõmnek, aki ezt ajánlotta.... NO comment... Nagy nehezen úsztam csak meg a terhesség alatti szteroidos kúrát. Figyeljetek oda erre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Amúgy a második terhességemnél a Femibiont szedtem és ennek az ég világon nem volt semmilyen mellékhatása. Ja! A gyerkõc sem lett 5kg-s! :) Nem végig kell szedni leginkább csak a 20 hét körülig!
Nincs jelen
#1397 2010-10-27 08:12
- MSE26
- Tag
Köszönöm a válaszokat!
Én Femibion 800-at szedek, arra nincs ráírva, hogy nekünk nem szabad, de a Gravidáról már hallottam, hogy azt nem kéne. Még akkor is kialakulhat vérszegénység, ha nem nagyon véres, csak egy kicsit?
Nincs jelen
#1398 2010-10-27 09:23
- Ede
- Tag
Sziasztok!
Az én nõgyógyászom sem javasolta a terhes vitaminok szedését, pontosan azért, amit Marcsi is leírt. Még annyit tett hozzá, hogy ha nem lenne adott ennyiféle, változatos, földrajzi elhelyezkedésnek megfelelõ természetes élelem, illetve ha egyoldalú lenne a táplálkozás, akkor ajánlaná csak bárkinek is az ilyen szereket.
A "nem nagyon véres a széklet, csak egy kicsit" széklet nekem eddig még mindig eldurvult, nem érdemes húzni az idõt (én még eddig mindig ráfáztam).
CSak gondolj bele, hogy ha vékonyan, de ereszt a vízvezeték, mert nem törött, csak egy repedés van rajta, idõvel rengeteg vizet elfolyaszt feleslegesen.
Nekem anno a nõgyógyász az alábbi szereket ajánlotta (homeopátiás) a terhesség alatt: H és CS mercurius corrosivus 30 ch (bélcsatornára), K és P china rubra 15 ch (vérzés esetén), Sze-Szo acidum phosphoricum 15 ch (hasmenés, hajhullás). A ch-k a higítási arányokat jelölik, én boiron termékeket vettem. Talán nem veszít vele az ember, ha kipróbálja. Jó egészséget!
Nincs jelen
#1399 2010-11-10 11:20
- Dorcili
- Tag
Kedves Várandósok és Anyukák!
A segítségeteket szeretném kérni. Chron beteg barátnõmnek megbízható nõgyógyászra lenne szüksége aki képben van a betegséggel kapcsolatban és segítene neki a babaprojektben. Szeretném ha megosztanátok velem tapasztalataitokat, hogy a segítségére lehessek. Elsõsorban budapesti orvosra lenne szüksége.
Segítségeteket elõre is köszönöm szépen! Mindenkinek jó egészséget kívánok!
Nincs jelen
#1400 2010-11-10 11:58
- én
- Tag
Dorcili! A MÁV kórházban képben vannak az orvosok a betegségrõl. Kérjen a barátnõd idõpontot egy gasztrós dokihoz és õ meg fogja mondani, hogy mit csináljon és melyik nõgyógyászt tudja jó szívvel ajánlani. Nemrég kerültem én is a MÁV kórházba más okból és velem együtt küldtek egy kismamát is, akit remekül ellátott a gasztrós doki tanácsokkal és nõgyógyásszal. Én Dr. Szamosihoz járok, õ a gasztroenterológus. Hétfõnként rendel, de másnap is fel lehet õt keresni, szerintem nem fog megharagudni.
Nincs jelen