#1851 2010-04-26 19:05
- Klarissza
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
A felmaródás- gyógyító piros folyadékom neve SOLUTIO MERBROMINI FONO VII.
Nagyon ajánlom napi használatra!
Nincs jelen
#1852 2010-05-04 20:25
- kakukk
- Tag
4 hete zárták vissza az ideiglenes ileosztómámat, amit 7 hónapig volt rajtam. Most nagyon küzdök a gyakori székelési ingerrel (aztán vagy lesz valami, vagy nem), így eléggé "WC függõ" vagyok. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Mikorra rendezõdhet normális kerékvágásba egy 7 hónapig nem mûködõ vastagbél?
Üdv, Zsuzsa
Nincs jelen
#1853 2010-05-05 17:12
- kakukk
- Tag
Kérdezni szeretnék sztómazárás utáni állapotról.Akinek van ilyen tapasztalata (jó vagy rossz) írja meg nekem! Én most küzdök állandó székelési ingerrel. Meddig tarthat ez?
Nincs jelen
#1854 2010-05-05 18:02
- Lisa
- Tag
Szia kakukk!
Sajnos én nem tudok Neked segíteni zárásom nem volt, nem is lesz, akiknek meg volt az vagy már "nincs itt" a fórumon vagy pedig még nem olvastak és nem tudtak válaszolni Neked.
BIZTOS vagyok benne, hogy fognak írni azok akik esetleg tudnak segíteni, de addig is érdemes a fórumon olvasgatni.
Például: http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 329#p65329
még nem született túl sok hozzászólás, de biztosan ezek is sok tapasztalatot vagy tippet adhatnak Neked!
Csak kitartást!
Lisa
Szerkesztette: Lisa (2010-05-05 18:03)
Nincs jelen
#1855 2010-05-05 20:58
- sanvito
- Tag
Szia Kakukk !
Szerintem próbálj meg sokszor enni és keveset, és ugyanúgy beáll majd a rend mint sztómás korunkban. Nekem legalábbis bejött ez sztómásan is és a zárás után is. A Normaflore is jó lehet. esetleg diétázz tovább, a hashajtósnak tûnõ ételeket próbáld meg mellõzni.... (zsírok, tejtermékek, sok rost, stb...) egyenlõre mindképp.
Remélem tudtam segíteni !
Szia :)
Nincs jelen
#1856 2010-05-05 21:18
- aiolosz
- Tag
sanvito írta:
"...Remélem tudtam segíteni !
Szia :)..."
off
Már nagyon vártam Rád <kép>
on
Nincs jelen
#1857 2010-05-06 06:58
- Lisa
- Tag
Igen sanvito, én is reméltem, hogy megjelensz,legalább ilyenkor lehet látni Téged!!!
Puszi Neked (sok-sok) : Lisa
Nincs jelen
#1858 2010-05-06 09:42
- sanvito
- Tag
Szia drága Lisa, Aiolosz !!!! !!!!!
Nem tûntem ám el, akív olvasó vagyok.... :) és persze író is ha tudok segíteni !!!!
Millió pussszzz, majd írok a másikba (a locsi-fecsibe) kicsit bõvebben is.....
puuuuuuuuuuuuussssssssssssssssssszzzzzzzzzz :):):):):):)
Nincs jelen
#1859 2010-05-06 21:07
- Zsó22
- Tag
Szia Csilike!
Most már jól van hála istennek! Egészen jól viseli a kis vendégét, szépen megtanulta egyedül rendbe tenni+ ilyesmi. Szeptember környékén kell érdeklõdni a záró mûtétrõl, elég messze még, de legalább gyógyul. Késõbb kiderült, hogy a szövettan negatív lett, az orvos szépnek találta a heget is, és a sztóma is rendben. 17 cm vastagbéllel ugyan kevesebb van neki, de mit számít, ha életben van. Szerencsére semmi felmaródás, se zsák leesés (kopp-kopp), úgyhogy egész jól alakulnak a dolgok, köszi :D Közben olvasgatom ám a fórumot, és látom sokan jobban vagytok, többek között te is, nagyon örülök :D
Nincs jelen
#1860 2010-05-07 15:00
- Klarissza
- Tag
Hahó Mindenki!
Júni elejére véglegesítve a záróm, éljen!
Kedvenc doktorom megállapította, hogy az egyik haspúpom kétökölnyi sérv, s majd azt is visszateszik, meglepettnek nem tûnt és nem is kaptam óvó instrukciókat. De azért kicsit mostmár visszafogom magam.
Vastagbéltükrözés lesz mûtét elõtt, kérlek jelezzetek, hogy mennyire fájdalmas, eltérõ infókat olvastam, a doki szerint nem kell érzéstelenítés, azaz bágyítás, de azért Bennetek e tekintetben jobban bízok.
Köszi elõre is!
Klarissza
Nincs jelen
#1861 2010-05-07 15:14
- Klarissza
- Tag
Szia, Zuszkó,
most láttam egy márciusi kérdésed hálós sérvmûtéttel kapcsolatban, sikerült kideríteni valamit?
Nekem kolosztóma mellett alakult ki egy jó nagy sérv, s a doki azt mondta, h visszateszik záráskor, de akkor még nem tudtam a "hálós módszerrõl".
Köszi elõre is az infót vagy kontaktot!
Klarissza
Nincs jelen
#1862 2010-05-07 16:32
- én
- Tag
Klarissza! A dokid könnyen beszél. Csak kérjél szépen bódítást a tükrözéshez! Hol mûtenek téged? Merthogy egyik helyen kérnek záró elõtt tükrözést, a másik helyen nem. Van ahol elég csak az irrigoszkópia. Mindegy, eredeti kérdésedre azt mondanám, hogy kérjél bódítást mindenképpen!
Nincs jelen
#1863 2010-05-10 09:39
- Klarissza
- Tag
Szia, Én! :)
Békéscsabán lesz a helyreállítás, ahol a négy mûtétet is végezték a télen. A sebész kéri a záró elõtti vizsgálatot, h nehogy korábban zárjanak, mint ahogy rendbe jöttek a belek. Ezzel nincs is bajom, csak a fájdalmat nem akarom feltétlenül ami vele jár, épp elég lesz maga a mûtét és a felépülés utána. Még azt mondd meg, kérlek, ha tudod, h ezután (bódítás) tudok-e majd vezetni, mert 60km-t kell majd kocsikáznom a kórházból hazafelé...
Köszi!!
Klarissz
Nincs jelen
#1864 2010-05-10 09:59
- sibi
- Tag
Szia Klarissza.Úgylátszik én jártam erre elõbb, hát leírom, ahogy én tudom. Bódításnál kötelezõ a kísérõ és aznap biztos, hogy tilos autót vezetni.
Üdv.
Nincs jelen
#1865 2010-05-10 10:05
- én
- Tag
Klarissza! Csatlakozom Sibihez! Ne vezess!!!!!
Nincs jelen
#1866 2010-05-10 14:02
- csilike112
- Tag
Halihó! Szia Klarissza!
A záróm elõtt nekem is kértek tükrözést és én nem is tudtam , hogy lehetne bódítással,stb. Kazincb -án anélkül csinálják, ha nem bírod akkor uj idõpontot kapsz és kezd elõlrõl. A sztómán keresztül egyáltalán nem fájt, az anuson az a 20cm is 3- SZOR ÁLLTUNK MEG PIHENNI. Elõtte a vicces rész a hashajtás (célzott lövések a sztómán át) soha nem fogom elfelejteni....Szorítok neked, biztosan minden rendben lesz! Üdv
Nincs jelen
#1867 2010-05-10 17:24
- Timcsi35
- Tag
Nkem volt amikor vezettem bódítás után többször is, de az utóbbi idõben nagyobb lehet a dózis mert egésznapot átaludtam:-) a korházban..
Nincs jelen
#1868 2010-05-12 11:59
- Klarissza
- Tag
ok, köszi, Sibi, Én, Csilike, Timcsi, akkor bódíttatok!!!
MOst már kezdek kissé betojni, de remélem 4 mûtét után ez a hercehurca már valahogy kibírható lesz... :)
Köszi mégegyszer a bíztatást!!
Nincs jelen
#1869 2010-05-12 17:53
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Április 20-án feküdtem be a Budai Irgalmasrendi Kórházba bélmûtétre, ami laza 4,5 órát tartott. Egész szépen épülgettem fel, de 4 nappal késõbb sajnos az egyik varratom búcsút mondott nekem. Még emlékszem rá, hogy nagyon rosszul lettem, aztán félóra múlva már mûtött is a dokim. A végeredmény egy csinos ideiglenes vékonybél sztóma lett. Aztán elkezdtem ebbõl is felépülgetni, már éppen kaptam enni, amikor egy rutin vérképnél kiderült, hogy az amiláz és a lípáz értékeim az egekben vannak. Még most is távol állnak a tökéletestõl, de a hasnyálmirigy gyulladást kizárták. Több mint két hétig csak vénán keresztül voltam táplálva, ill. infúzión lógtam. Az elmúlt három napban kezdtek el megint szájon át táplálni. Ma jöttem haza. A végeredmény 45 kg-ról 37,5 kg-ra fogytam.
Elsõnek június 07-én akart zárni a dokim, de megkérdeztem tõle, hogy nem kéne nekem erõsödnöm ehhez a mûtéthez, így szeptember 6-ban maradtunk. Szeretnék érdeklõdni:
- volt valaki, akinek az amiláz és lipáz értékei a normál tartományon felül mozogtak, de nem hasnyálmirigy gyulladása volt?
- lehet vékonybél sztóma mellet hízni? Jelenleg még kímélnem kell a hasnyálmirigyemet, de állítólag egy hét múlva már ehetek rendesen ( mondjuk nem teljesen értem a dolgot, kicsit olyan érzésem van, hogy egy idõzített bombával engedtek ki)
Jelenleg csak néha sikerül szilárdabb produktumot elõállítanom, az esetek többségében lity-löty lesz belõle. Próbálok sokat inni is, de mivel nekem azt tanácsolták, hogy egy korty innivalót, egy falat étellel párosítsak, ezért nehezen boldogulok. Tápszerként Nutrison Powdert kaptam, de még ezt is szokom csak.
Tudom minden kezdet nehéz :(
Nincs jelen
#1870 2010-05-12 18:11
- Marthuska
- Tag
Szia Tim72! Gondoltam Rád többször, mi lehet veled. Hát, nem semmi, amin keresztülmentél! Még erõsödnöd kell, és fogsz is! Sokáig nem tudtál rendesen enni, nem csoda, hogy lementek a kilók, a mûtét egyébként is mindenkit megvisel. Az amiláz érték, - nem nagyon-, de nálam is emelkedett szokott lenni, volt úgy, hogy a vizeletben is.
Nagyon-nagyon drukkolok Neked, hogy mielõbb erõsödjél és jobban legyél!!
Bízom benne, hogy akiknek volt, vagy van sztómájuk segítenek neked a többi kérdésben.
Nincs jelen
#1871 2010-05-12 19:16
- Lisa
- Tag
Szia Tim!
Sajnálom ezeket a nagyon, de nagyon rossz híreket.
Nagyon helyesen tetted, hogy felvetetted az orvosnak a késõbbi záró idõpontot.
Addig még össze kell szedned Magad.
Sajnos csak sztóma témában tudok Neked segíteni, mégpedig, hogy naná, hogy lehet hízni nagyon is.
A magam részérõl nagyon beteg voltam a mûtétem elõtt és nem tudtam semmit, de semmit megenni. Így miután megmûtöttek, és nem voltak fájdalmaim, kb. egy hónap alatt híztam két-három kg.-ot. Fél év. kb. plusz 10 kg.
Semmi különöset nem tettem egyszerûen megszûntek a fájdalmaim és igen a "parenteális", meg szontatáplálás után jól esett enni is.
Bízom benne, hogy ami most, e rossz véreredményt produkálja rendbe fog jönni. Nem kell siettetni a dolgot, ha most úgy érzed, még nem nagyon tudnál enni, hát ne tedd. Biztos a rossz eredmény miatt is van.
Nekem egyébként a csokoládé vált be. Kb. két tábla boci csoki (tej) egy napra és attól nagyon, de nagyon tudtam hízni...
Esetleg ha bármi kérdésed lenne ez idõ alatt sztómával vagy akármivel, nyugodtan kérdezz, és Te is írj, hogy alakul a véred!!!!
Kitartást, nem semmi amin átmentél, azért jó, hogy végre OTTHON LEHETSZ!!!
Lisa
Nincs jelen
#1872 2010-05-12 20:02
- Tim72
- Tag
Akkor megragadnám az alkalmat.
Hogy lehet aludni kényelmesen ezzel a hasi-tasival? Csak mert most folyékony állapotú a lényeg, és a sztómás nõvér mondta, hogy minél sûrûbben tegyen tisztába magamat ( többször használatos tasim van, jelenleg elég 2 naponta cserélni).
És hogy lehet zuhanyozni? Három hét után most zuhanyozhatnék elõször a szétszabdalt hasammal, de azt senki sem mondta el hogy hasi-tasi hogyan zuhanyzik.
A sztómás nõvér szerint naponta kell cserélni, de a dokik szerint ha nincs semmi baj, akkor 2 naponta, sõt ezt kifejezetten ajánlották, én meg a hülye beteg vagyok....
A hízással jelenleg az a bajom, hogy a hasnyálmirigy miatt kvázi diétásan kell enni. Na a sebészem szerint hagyjam a fenébe a diétát, de én most már nem tudom mihez tartsam magam. Az amiláz értékem még mindig magas, és a lipáz sem tökéletes, én meg nem értem hogy mitõl fog ez normalizálódni.
A helyzet az, hogy annyi különbözõ, néhányszor ellentétes instrukciót kaptam, hogy úgy érzem egy fenékkel kell több lovat megülnöm, pedig lovagolni sem tudok! :)
Nincs jelen
#1873 2010-05-12 21:32
- Timcsi35
- Tag
az én véleményem a diéta mindig jó, ill arra a diétára gondolok, hogy ne egyél olyat ami ugy érzed irritál!
Nincs jelen
#1874 2010-05-13 07:08
- sanvito
- Tag
Szia Tim72 !
Én az alvást olyan fél-hason oldottam meg, (fõleg h nem is tudok háton aludni, de sajnos rákényszerültem az egymást érõ mûtétek miatt). Persze elõfordult hogy mégis ráfeküdtem a zsákra, de talán 1x volt hogy emiatt leküzdöttem éjszaka a hasamról. :(
Zuhanyozni lehet nyugodtan a zsákkal, a kórházban az egy részessel kipróbáltam. Otthon már nekem 2 részes volt, arra kellett ügyelni csak, hogy beragasszam a szénszûrõ részét az erre kitalált tapasszal, mert sajnos 1x nem tettem és befolyt a víz....Mivel 2 részes volt az eszközöm, az alaplappal, és ha úgy alakult akkor a zsákkal is minden további nélkül zuhanyoztam, bár próbáltam úgy idõzíteni az alaplap cserét hogy egybeessen a zuhanyozással, akkor teljesen leszedtem mindent, sõt amíg lehetett próbáltam utána alaplap és zsák nélkül maradni.
Késõbb aztán már dolgozni és úszni is mentem, nem volt semmi gond.
A diétáról és a zsákcserérõl:
A diétával késõbb lehet kicsit befolyásolni a bélmûködést, így a zsákcsere idõpontját is (írtunk itt sokan és sokszor errõl, linkeket is szúrtunk be, keress rá), én próbáltam úgy idõzíteni hogy zsákot reggel cseréljek, mielõtt munkába indulok. A rendszeres diétás étkezéssel elértem hogy ez így is maradt, talán összesen 2-3 alkalommal kellett napközben zsákot cserélnem a munkahelyemen, a zárómûtétig.
Ha rátalálsz a linkre, azon az oldalon hasnyálmirigy betegek diétája is van, lehet hogy neked - fõleg kezdetben - kombinálnod kellene ezt a sztómás diétával.
Problémamentes napokat kívánok neked !!!! :):):)
Szerkesztette: sanvito (2010-05-13 07:09)
Nincs jelen
#1875 2010-05-13 13:56
- Lisa
- Tag
Tim!
Azt hiszem sanvito, mindent leírt ami helyes, de meg kell jegyezzem, hogy ez minden embernél ,más és más és egyedileg kell sajnos majd kitapasztalnod.
Ha fenn marad több napig, akkor nem baj. De fontos, hogy akkor kétrészes és külön alaplap van hozzá? Mert akkor tényleg fenn kéne, hogy maradjon több napig, mert már csak felszerelésbõl is ki fogsz fogyni. Ha egyrészes (de pl. többször használatos, mert leereszthetõ) akkor viszont naponta cseréld.
Fürcsi és zuhany is mehet nyugodtan vele. Jön a nyár és így a strand is meg a tó is szóba jöhet nem kell amiatt aggódni. Talán amíg nem tud egy kicsit pépesedni a székleted addig nem nagyon érdemes zuhanyozni zacsi nélkül, mert ugye vékonybél és folyamatosan mûködik, tehát akkor is mûködni fog, ha csak pl. törölközni szeretnél és kezdhetsz mindent elõröl.
Nos sajnos én a diétával soha nem értettem egyet, nekem detto azt mondta a sebészem mint Neked, hogy olyan vékony vagyok és olyan gyenge (ja és össze kell szednem magam), tehát ne diétázzak, ami jól esik egyem, meg mert muszáj. ÉS így is lett.
Kitartást Neked az otthoni napokra és belerázódásba!!!
Nincs jelen
#1876 2010-05-13 16:54
- Kolibri
- Tag
Én sem diétáztam és nem is diétázom én is a cserét reggelre igazitom nekem ugy állt be a bélmüködés hogy
fél 9 tõl fél 10ig van idõm tisztán és szárazan feltenni annélkül hopgy paráznom kéne hogy na most mikor fog folyni de nekem ez már a korházban állt igy be 1héten 2x cserélek az alvás nálam is fél oldal müxik mivel bal oldalon van a stomám igy a jobb oldalon alszom a zsák meg függõlegesen van lefelé igy véletlenül sem folyik maga alá ja mivel 2 részes igy tudom forgatni a zsák részét este jobb oldalra forditom igy mindig függõleges marad nekem iyg vállt be
Nincs jelen
#1877 2010-05-14 12:24
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Tegnap megpróbáltam zuhanyozni. Érdekes volt. Aztán este zsákot kellett amúgy is cserélnünk, na ekkor jutott eszembe, hogy korábban már volt szó itt a fórumon különbözõ ragasztóanyag eltávolító szerekrõl. A lényeg, bár a gyártó szerint használható a tasi vízben, de a bõrön ettõl még ott hagyja a ragasztómaradékot. Szerencsére lejött némi kaparászás után.
A diétát jelen esetben a hasnyálmirigyem miatt tartom, néha már sikerül rendezettebb tartalmat összehoznom, de még hosszú út áll elõttem. Azt még elképzelni sem tudom, hogy szabályozni tudjam a bélmûködést ürítés szempontjából, most elsõdlegesen hízni szeretnék, mert nagyon rám fér.
Nincs jelen
#1878 2010-05-14 12:38
- sanvito
- Tag
Szia Tim72 !
Maradéktalanul lejön pl. a CONVACARE eltávolító kendõvel, (ápol is) vagy a stomic folyadékkal. A többiek is biztosan írják majd a saját tapasztalataikat.
Pussszzz
Nincs jelen
#1879 2010-05-16 10:25
- andi72
- Tag
Sziasztok!
Elõször is köszönöm mindenkinek, aki kitöltötte a kérdõívemet, már most nagyon érdekes eredményét látom. Még kis ideig fenntartom, akit érdekel még kitöltheti.Még egyszer köszi!
Amiért megtöröm a hallgatásomat- olvasni rendszeresen szoktam, mert nekem is tanulságos, amiket írtok- az a zsákcsere, amit Tim72 kérdezett. Én abszolút elfogadhatatlannak tartom, hogy egy egyrészes termék 2-3 napig a sztóma körül legyen. Az alaplapok kialakítása olyan, hogy legalább 3 napot kibír, viszont a zsákok élettartama ott is maximum 12 órára (!) vannak tervezve, fõleg a filteresek. Pontosan azért nehéz a zsákot eltávolítani a bõrrõl, mert az elõírt idõnél többet tölt ott, mint kellene. A bõrnek is van tûrõképessége, és ez éppen azért sérül, mert a kelleténél több ideig fent tartott zsák tapadólapja macerálja, és az eltávoljtásnál jön le a bõr felhámja is, ami bár láthatatlan, elég sok kellemetlenség oka lehet. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a napi 2x-i csere sérti a bõrt, de ez a fentiekben leírtak értelmében pontosan fordítva van. Magyarországon -egy korábbi felmérésünk szerint- a szttómaviselõk kicsit több,mint felének van valamilyen bõrproblémája, néhányuknak többféle is. A nagy részük pontosan az elõírt alkalmazási idõ betartásának hiánya miatt alakul ki. Ezért nagyon szomorú, hogy nem mindenkinek jár a 180 db zsák.
Andi
Nincs jelen
#1880 2010-05-16 18:06
- Tim72
- Tag
Szia Andi72!
Én csak 150 db Dansac NOVA zsákot kaptam 3 hónapra. És ha jól értettem, mivel ideiglenes sztómám van, elég érdekes módon juthatnék hozzá ennél többhöz. Mondjuk vehetnék is, de 900 Ft egy darab.
Megkérdeztük, hogy mi kerül 900 Ft-ba benne, a válasz az volt, hogy a speciális ragasztó anyag, ami gyógyítja a bõrt.
A cserérõl meg annyit, hogy a magam részérõl konkrét tájékoztatást ezzel kapcsolatban nem kaptam. A sztómás nõvér szerint naponta, az orvos szerint két naponta kell cserélni. Jelenleg naponta cseréljük.
A STOMIC tisztítót használom, ez sokat segít a bõrápolásnál, de ettõl függetlenül mindent nem old meg.
Sajnos egy varrat hiba miatt kialakult egy kvázi nyílt seb a kivezetett bélrész tövénél, ami az orvos szerint 2-3 hét alatt hámosodni fog, de ezt azóta sem értem. Hogy tudna hámosodni valami, amibe trutyi folyik....:(
Írtátok néhányan, hogy szabályozni tudjátok a "székletet". Estére már nekem is összeáll a dolog, de nappal a bevitt folyadék ürülése külön problémát okoz ( ideiglenes vékonybélsztómám van). Pedig az étkezés közben próbálok inni, de hiába. Ívás után röviddel a zsákba landol a bevitt folyadék egy része. Ezt hogyan kezelitek? Van erre valami ötlet, tipp, vagy ez a dolgok normális menete?
Nincs jelen
#1881 2010-05-16 18:39
- lacko
- Tag
Szia andi72!
Szeretnék egy gyors tanácsot kérni. :)
Valamilyen mértékû felmaródás mindig volt a sztóma körül, de nem volt igazán vészes. 5-10 percig csípett zsák cserénél, aztán lenyugodott. Sztómás nõvér anno, azt mondta használjak több pasztát. De ez annyira nem segített. Nem is nagyon érdekelne a dolog, hiszen már nincs két hét a záróig, de tegnap sikerül annyira felmaródnia hogy képtelenség volt feltenni még egy zsákot. Pár óra után meguntam a fájdalmat, besétáltam a sebészetre, ahol 2-3 óra alatt sikeresen felimádkoztak rám egy másik fajta két részes zsákot (ha nem sztómám lenne, betojtam volna a gatámba fájdalomtól). Ez most rendben van, úgy néz ki stabilan tart, de nem tudom hogy ezt mikor cseréljem. Erõs felmaródásnál érdemes lenne lekapni ezt az alaplapot 1 nap után? Nem nagyon mertem leszedni, mert csak 1 alaplapot adtak tartalékba és félek hogy nem lesz elég. A korházban is már majdnem feladták a dolgot, azt mondták ha ez sem tart, akkor záróig üljek be a kádba és minimum naponta kétszer engedjem le a vizet. :) Vicces meg minden, de félek ha ezt leszedem nem fogom tudni felrakni a következõt. Mennyi idõ kell a bõrnek hogy regenerálódjon legalább annyira hogy tapadjon rajta a zsák?
Nincs jelen
#1882 2010-05-16 18:54
- andi72
- Tag
Sziasztok!
Most egy kicsit durci lettem, mert elszállt,amit Timnek írtam, de nem baj, mert lackonak is ugyanazt írnám végülis.
Én nagyon szeretem ilyenkor -azaz felmaródás,vagy bõrszétváls, ami Timnek van- a Stomahesive port használni. A lényeg, hogy a megtisztított bõrre egy kevéske port kell szórni, a felesleget eltávolítani, elég, ami feltapad magától- én le szoktam fújni, mármint a számmal :) Ha bõrszétválásra alkalmazom, akkor még kenek rá egy kis pasztát és úgy teszem fel a zsákot. Nagyon szeretem még az Activon nevû manuka mézet tartalmazó kenõcsöt, abból szintén kevéske kell, de ez inkább a bõrfelületre jó, a bõrszétválásra még nem próbáltam, mert oda több kellene, és nem tudom nem okozna-e gondot a zsák megtapadásánál.
Ja, és Tim72! Te nem emlékezhetsz rá, de kb. 3/4 éve még 180 db zsák járt és ingyen.
Egyébként annak aki 2 részeset használ május 15-tõl 150 db zsákot lehet íratni az eddigi 140 helyett.
Lacko az alaplapot fennhagyhatod akár 4-5 napig, ha bírja, és a bõrõd is, tehát nem érzel alatta kellemetlenséget. Mondjuk a kádas dolgon igencsak eldobtam az agyam, de engem már semmi nem lep meg! Lehet, hogy nekem hülye a felfogásom, de addig próbálok újabb és újabb cuccost a pácienseimnél,amíg mindkettõnknek, de fõleg neki jó!
Nincs jelen
#1883 2010-05-17 15:52
- Klarissza
- Tag
Szia, Tim72!
Eszembe juttattad az én hányattatásaimat...
Az én sztómám vastagbélen van, s egyrészes a zacsek, de egy jó bõrápoló folyadékot tudok ajánlani, ha lenyúzódna vagy felmaródna a bõr, nekem nagyon bevált a SOLUTIO MERBROMINI FONO VII. Nagyon ajánlom napi használatra! Én a kórházban kaptam, de gyógyszertárban is biztosan kapható.
Alvás: én automatikusan megszoktam, hogy csak oldalt és háton, ha van anyag a zacsiban és fõleg mûtét után nem is tudtam volna máshogy, aztán mióta a sebhely hagyta és a zacskó sem volt épp teli, lassan ment már a hasonfekvés is. Kitartás, napról napra jobb lesz!
Zuhanyzás: nekem azt mondták, hogy nézzek úgy a sztómára mint a végbelemre, azaz bátran mosakodjak zacskó nélkül, de én valahogy nem szeretem a gondolatát, hogy esetleg beindul és végigfolyik rajtam a széklet, én így mindig zacskóval fürdök. Az én DANSAC zsákom egyrészes, s nem történik baja akkor sem, ha nem ragasztom rá a szûrõre a kis matricát. Én 2-3 naponta cserélem, mert itt már nagzon kevés a széklet és a nagy része haygományos úton ürül, de ha több, akkor szükség szerint teszek fel újat. Szerintem majd kialakul, ahogy kényelmes, úgy csináld.
Kilók: én kb. 8 kg-t fogytam, nov végétõl februárig fogytam, utána indult csak el a gyarapodás, s mára ismét elértem a versenysúlyom, sõt, 1 kg-val több is vagyok már!
Drukkolok Neked, tarts ki, jobb lesz minden nappal!!
KLarissz
Nincs jelen
#1884 2010-05-17 16:01
- Klarissza
- Tag
...még a hámosodásról: nekem az egész sztóma úgy " behámosodott", hogy csak egy kis lyuk maradt, úgyhogy be fogsz hámosodni!
Nekem az egyik varratmaradvány mellett nyílt ki a bõr pár hete, s be is gennyesedett, de amint észleltem kinyomtam és pár nap múlva rendben volt, benõtt a sebecske. Baba fenéktörlõ kendõ után ha csúnya a bõr én a fent említett piros fertõtlenítõvel kezelek, s így nincs baj a bõrömmel.
Nincs jelen
#1885 2010-05-17 16:09
- Klarissza
- Tag
Zsák db-szám: nem tudom más-e a vastag ill. vékonybélre szerelhetõ zsákokra a szabályozás, nem hinném, nekem a sztómás nõvér azt mondta,. h választhatok: a nagyobb DANSAC zsákból 150, a kisebbõl 180 jár/ 3 hónap, s én biztonságból a kicsi mellett döntöttem. Egyébként nem sokkal kisebb és sokkal kényelmesebb is öltözködés szempontjából.
Nincs jelen
#1886 2010-05-17 16:24
- andi72
- Tag
Sajnos Klarissza rosszul hiszed, mert a jelenlegi - pénteken megjelent- szabályozás szerint ismét külõnbséget kell tenni a vékony-és vastagbélen lévõ sztóma között. Ez azoknak rossz, akiknek bár vastagbélen van a sztómájuk, mégis híg a székletük, de mivel csak zárt zsákot kaphatnak hiába a 180 db, az kb másfél hónap alatt elfogy. De reménykedem benne, hogy csak elírták a közlönyben véletlenül, és ez még javítható.
Egyébként a darabszám megoszlást valóban jól tudod, de ismét hangsúlyoznom kell, hogy mindenki más és minden sztóma más, így más ellátást is igényel.
Nincs jelen
#1887 2010-05-17 20:44
- pumika
- Tag
én ileostomás vagyok tegnap hoztam el a cuccaimat. 150db egyrészest kaptam. nem szeretem eddig kétrészest használtam, csak megmütöttek márciusban, és elcseszték a stómámat,ezért kell egyrészest használnom,de nehezen szokom. azért az ileostomát ne hasonlítsátok össze a kolostomával. az enyém majdnem mindig folyik 14 éve megvan. akinek megideiglenesen van kinnt az meg hálát adhat az éltnek. na mindegy fel a jjel mindenkinek!
Nincs jelen
#1888 2010-05-17 20:56
- Marthuska
- Tag
Szia Pumika! Elárulnád, hogy ki operált Veszprémben?
Nincs jelen
#1889 2010-05-18 07:18
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Andi72 és Klarissza: köszönöm szépen, hogy foglalkoztok velem!
Õszintén szólva én az égvilágon semmi felvilágosítást nem kaptam a sztómával kapcsolatban a kórházban. Ezért nem tudom a zuhanyzást sem. Rossz, mert én azok közé tartozom, akik nem úgy feküdtek a mûtõ asztalra, hogy felkészültek volna a sztóma lehetõségére. Egyszerûen így alakult. Igazából nem értem az egészet, mert olyan könnyen megoldható lenne a részletes tájékoztatás. Tudom, itt is a pénzhiány játszhat be, de végig azon gondolkodtam a kórházban, hogy miért nem állítanak össze egy tájékoztató anyagot a sztómásoknak. Ezt csak akkor kellene kinyomtatni, ha ilyen beavatkozásra kerülne sor az osztályon, tehát papírt sem pocsékolnának, és a kezdõ sztómás is kapna egy "mankót", hogy kezdeni tudjon valamit magával. Persze mielõtt eljöttem én is megkaptam a Dansac tájékoztató füzetét, de szerintem abból pont a mindennapi élethez szükséges gyakorlati tanácsok hiányoznak.
Persze lehet, hogy az ILCO Egyesületnek van ilyen anyaga, viszont akkor miért nincs a kórházban belõle?
Nincs jelen
#1890 2010-05-18 20:39
- pumika
- Tag
szia marthuska. engem prof. nagy attila mütött, elõtte meg kétszer pesten csak azt a kórházat megszüntették.
miért te is mütétre vársz. andi én is ugy jöttem ki 14 évvel ezelõtta korházból, hogy egyáltalán semmit nem tudtam a stoma ápolásról,ugy . nemigen foglalkoznak az ápolók, hogy nekünk könnyebb legyen. majd idõvel kitapasztalód,addig lesssz egypár baleseted,nekem még mindig vannak. milyen stomád van? ideiglenes?
ha vannak olyan problémáid,privátba is írhatsz, ha tudok segítek. énnekem most az a problémám, hogy olyan stomát csináktak most,hogy alig van kiemelkedve,és most nem tudok alaplapot hordani,hanem egyrészeset amit minden nap cserélnem kell. mondtam az ovosnak nem lehetne-e kiemelni egy kicsit,azt mondta,hogy ez nagyon jó,õneki lehet,hogy jó. na mindegy puszi mindenkinek,ha van jó ötletetek írjátok meg bátran
Nincs jelen
#1891 2010-05-18 20:50
- Marthuska
- Tag
Szia Pumika! Azért kérdeztem, mert engem is a professzor úr operált négy éve. Nem várok mûtétre, de Crohn betegségnél sosem tudni.
Minden jót kívánok Neked! Puszi!
Nincs jelen
#1892 2010-05-19 21:04
- pumika
- Tag
nagyon szük szavu vagy. miért és te megvagyelégedve? néztem a profilod ,de semmit nem tudtam meg belõle. ennyíre szégyelítek,hogy kik vagytok? én már egyáltalán nem szégyenlem,eleinte nem akartam, hogy tudják, hogy mi a bajom, de most már akarom!,hogy tudják.egyre több ember lesz stomas,sajnos. puszi mindenkinek
Nincs jelen
#1893 2010-05-20 10:10
- Marthuska
- Tag
Szia Pumika! Én már igen sok hozzászólást írtam a fórumra, amibõl sokat megtudhatsz rólam. Én nem vagyok sztómás (ezt még eddig megúsztam), viszont ebben a topicban is vannak betegtársaim, akikkel szívesen beszélgetek. Tim72 most lett sztómás (Õ sem erre számított, de így alakult sajnos!), és eddig a többi topicban írogattam neki, és természetesen továbbra is figyelemmel kísérem a sorsát, és akiét tudom.
Én elégedett vagyok a mûtétemmel, de sosem tudhatom, mikor szorulok ismét operációra. Nagy Attila professzor úr az egyik legjobb az országban, sokan jönnek hozzá az ország minden területérõl bélmûtéttel. Ha úgy érzed, neked nem úgy sikerült, beszélni kéne vele, hátha tud rá megoldást. Leon valami plasztikázást említett! Szóval ezt nem tudom, nem értek hozzá...
Kívánok Neked sok erõt, kitartást, és mielõbbi jobbulást!
Nincs jelen
#1894 2010-05-21 14:31
- Cicca
- Tag
Sziasztok
Én még új vagyok itt.
Aki crohn beteg annak elkerülhetetlen a sztóma?Tehát minden ilyen betegséggel élõnek egyszer eljön az a pillanat? Vagy csak az esetek X %ában?
Mancsa hihetetlen erõs vagy. ;)
Nincs jelen
#1895 2010-05-21 15:48
- Marthuska
- Tag
Szia Cicca! Nem! Ez egyáltalán nem így van! Mindenkinél más és más a betegség lefolyása! Van, akinek sosem kell, - van akinek csak ideiglenesen, és pár hónap múlva visszahelyezik, van akinek végleges megoldás a sztóma.
Nincs jelen
#1896 2010-05-23 09:56
- Kornél
- Tag
sziasztok
Vastagb.stomám van kb 4hete volt a mûtét és most tegnap este zsák ürítésnél szinte csak vér jött a zsákból gyors leszedtem és a tetejérõl folyt hideg gézzel sikerült elállítani megijedtem hogy belülrõl folyik de jött széklet és az teljesen normális volt formált és nem véres tehát a stoma nyílásnál folyt .Nagyon meg ijedtem ilyen vérzés elõfordulhat? nem mondanám hogy csak szivárgott ez folyt rendesen.Ez éjjel elered reggelre elvérzek ,most minden ok mert elállt ez elõfordulhat gyakrabban is vagy idõvel ahogy elkezd majd zsugorodni akkor ez elmúlik másodszor fordult ez elõ.Mit lehet ezzel csinálni.
Nincs jelen
#1897 2010-05-23 14:30
- Klarissza
- Tag
SZia, Kornél,
nekem a friss sztóma eleinte vérzett, de nem magától, hanem ahogy megtakarítottam zsákcserénél megsérült a bél hámja.
Én mindenképpen felhívnám az orvosom, h mit csináljak, szerintem ne várj, beszélj velük, vagy bármelyik közeli kórház sztómásnõvéréhez menj el, biztos, ami biztos alapon. Jelezz majd, mi újság!!
Nincs jelen
#1898 2010-05-23 19:35
- pumika
- Tag
szia kornél . én azt ajánlom, ha sok vér jön ki akkor feltétlenül menj el orvoshoz. nekem minden tisztittásnál vérzik,de csak egy picit,az nem rendelenes.. minden jót !
Nincs jelen
#1899 2010-05-24 12:20
- Lisa
- Tag
Szia Kornél!
Szerintem a sztómák nagyon de nagyon érzékeny dolgok, így megesett már, hogy rosszul mozdultam és bevertem és akkor vérzett eléggé. De többször is elõfordult, hogy az ütést alig éreztemmeg, nem is gondoltam volna, hogy jelent valmi, de a sztómám meg megérezte. A másik, hogy nagyon eres a bél, így különösen nagyobb adag tud folyni akár kisebb hámsérülésbõl is! Valamikor egyszerûen a WC papírtól is tud szivárogni, így egy rosszabb érintés vagy odakapás, simán eredményezhet nagyobb mennyiséget.
Nem ért valamiféle sérüllés, vagy hasonló dolog?
Az biztos, hogy az orvost a legegyszerûbb megkérdezni , vagyis legbiztosabb!
Nincs jelen
#1900 2010-06-08 09:51
- Kornél
- Tag
Sziasztok
Elmentem vissza ahhoz aki mûtött.,amúgy is pont esedékes volt a kontroll, felajánlotta hogy feküdjek be újabb 10 napra merthogy nekem ki irtották a végbelet is plusz a környékén lévõ sipoly járatokat meg tályogokat is és egy bazi nagy üreg lett a helyén és ha õk ápolják akkor meggyorsul a sarjadási idõ,plusz elmeséltem a vérzést de azzal nem nagyon foglalkoztak elintézték annyival hogy biztos egy ér megpattant és ha befekszek akkor arra is figyelnek.
letelt a 10 nap újra itthon vagyok a kötözés valóban gyorsított de azért még elég nagy a luk de szép lassan töltõdik, komolyabb vérzés azóta nem volt .
most 42napja hogy mûtöttek.
azért lenne pár kérdésem.1. Mikor jön a széklet akkor enyhe néha erõsebb feszítõ érzést érzek a sztománál ez normális? 2. és néha ugyan ezt érzem de széklet nélkül,olyan mintha szét akarna robbanni azt vissza húzódik(olyan mint amikor a hányás ingerel de nem jön semmi )valami hasonló érzés, ez így hat hét után belefér? 3. hogy mikor van széklet a kajával lehet szabályozni,van valami bevált ritmus ,hogy mikor kell enni vagy mindenkinek magának kell kitapasztalni? 4. kb mennyi idõ után éri el végleges méretét a stoma?(colostoma)
most más kérdés nem jut eszembe majd írok ha összegyûlnek
mindenkinek szép napot.
Nincs jelen