#1501 2010-06-10 20:26

gaby
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Kedves Zolcsi!
Köszönöm a gyors választ.Sajnos nem tudom megmondani,hogy melyik bélszakaszomat vették ki,mert itt nem adnak olyan zárójelentést,mint Magyarországon.Gyakorlatilag csak az van rajta,hogy milyen gyógyszert kell szednem.(Ami csak fájdalom csillapító).Nekem is hasonlót mondtak,mint neked habár én azért nem értem ezt az egészet,mert öt hétig semmi problémám nem volt.Napi egyszer voltam a vc-n.Na majd 22-én megyek a sebészhez.Majd megkérdezem.Egyébként jól vagyok,nincsenek fájdalmaim és már öt kilót híztam.Ha kapok valami jó tanácsot majd írok.

Szia

Nincs jelen

#1502 2010-06-12 20:01

Marthuska
Tag

Sziasztok!
Nálam a vastag- és vékonybél találkozásánál vettek el a bélbõl úgy 30 cm-t. Nemrég kiderült, hogy B12 vitaminhiányom van. Nálam ez az érték csak 87,2.  A ref. tartomány szerint 141-489-ig jó! Tehát a csúcstól igen messze vagyok!:) Az orvosom régebben azt mondta, mikor rákérdeztem, hogy a B12 akkor is felszívódik, ha ez a bélszakasz hiányzik. Szóval eddig még nem is lett nézve. Olvastam, hogy "a gyomorból nem túl jól szívódik fel (kb. 25%-ban)". Most az érdekelne, hogy nálam azért van hiány B12 vitaminból, mert az adott bélszakasz hiányzik? Amiket olvastam errõl a vitaminról, arra enged következtetni, hogy pótlása nagyon fontos lenne! Ha tudnám, hogy hatásos tabletta vagy kapszula formájában is (legfeljebb többet kell szedni belõle), akkor semmiképp sem ragaszkodnék injekcióhoz, annál is inkább, mivel azt olvastam, azzal sem szívódik fel jobban! Ti pótojátok valamivel a B12 vitamint. Most nem ételekre lennék kíváncsi, hanem gyógyszerre. Lehet, hogy a gyógyszeres topicba kellett volna írnom, de ez ide is tartozik, meg oda is. Ha tudtok valamilyen szert ajánlani, akkor azt a "Gyógyszerek, kiegészítõk" topicba várom. Elõre is köszönöm!

Szerkesztette: Marthuska (2010-06-12 20:03)

Nincs jelen

#1503 2010-06-13 10:44

gaby
Tag

Szia Marthuska!

Nekem pótólják a B12-t.Nálam is hiány alakult ki,de nem azért,mert kivettek bizonyos bélszakaszt,mert közvetlenül a mûtét után nézték meg.Tehát amikor még egészben voltam akkor is hiányoztak bizonyos vitaminok. Nekem injekcióben pótólják.Elõször heti négy utána minden héten egy injekció.Hogy meddig kapom nem tudom,mert azt mondtaadoki,hogy hosszú távú lesz.De nekem Foszfor és Magnézium hiányom is van(volt).Én azt olvastam ezekrõl a vitamin hiányokról,hogy az alultápláltaknál elõfordul.

Üdv:Gaby

Nincs jelen

#1504 2010-06-13 10:47

gaby
Tag

Marthuska!

Neked is van hasmenésed a bél csökkenésed miatt?
Köszi a vélaszt.

Nincs jelen

#1505 2010-06-13 11:01

Marthuska
Tag

Szia Gaby! Ez így van, ahogy mondod! Hát túltáplált nem vagyok, az biztos!:D
Nekem pedig komoly vashiányom szokott még lenni! Ezt intravénás Ferrlecit injekciókkal szokták pótolni. Más vastartalmú készítmény nálam nem szívódik fel. Én már több, mint egy éve említettem a gasztroenterológusomnak, hogy nem kéne-e pótolni a B12 vitamint. De mivel meg sem nézték, hogy van-e elegendõ belõle a szervezetemben, így pótolni sem kellett!:) És ez a hiány nem egyik pillanatról a másikra alakul ki!
Kedves Gaby! Köszönöm, hogy írtál!

Nincs jelen

#1506 2010-06-13 11:04

Marthuska
Tag

Gaby! Igen, az is van!

Nincs jelen

#1507 2010-06-13 15:30

Marthuska
Tag

Etta! Azt meg tudnád mondani, hogy mennyire alacsony volt nálad a B12 vitamin, mármint a laborpapír alapján, hogy milyen szám szerepel, hogy ilyen durva tüneteket okozott ez a vitaminhiány. És miután kaptad rá a kezelést, mennyi idõ múlva ellenõrizték újra?
Tüneteim nekem is vannak, de sosem gondoltam volna, hogy pont ettõl (szédülés, hányinger, étvágytalanság, mondjuk a migrénes fejfájásaimat nem tudom, minek a számlájára írhatom?).

Szóval, megérdemel ez a téma annyit, hogy foglalkozzunk vele! Nem azért, mert most nálam kialakult ez a hiányállapot! Hanem azért, mert lehet több olyan betegtárs, akinél szintén nem nézték még a B12 vitamin mennyiséget, és nem gondolnak rá, hogy a kellemetlen tüneteket ez is okozhatja!

Nincs jelen

#1508 2010-06-13 17:24

Etta
Tag

Marthuska!

Sajnos nem tudok értékeket mondani, ne haragudj. A fejfájás nekem is nagyon durva volt (elõtte is mindig fejfájós voltam, migrénes), de akkor 2 hónapon keresztül a fejem is minden nap fájt, mondhatni egyfolytában. Olyan is volt, hogy ültem a széken és egyszer csak azt éreztem, hogy forog körben minden körülöttem, ez nagyon-nagyon intenzív volt. Meg többször oldalra elhúzó szédülésem volt.
A két szál - bordaközi idegfájdalom és ideggyógyászati tünetek - egy ideig teljesen külön szálon futott, az ideggyógyász újra Divascan-t akart felírni (migrén kezelésére szolgáló gyógyszer), de a látászavarok miatt azért elõtte MRI-re küldött. Aztán az ott kimutatott folt miatt (ami migréntõl nem lehet) sikerült összekapcsolniuk a két jelenséget, de addigra már elkezdtem az idegfájdalomra az injekciókat kapni, s mire visszamentem az ideggyógyászhoz, a látászavarok már el is múltak.
Kezelést összesen kb. 4-5 hónapig kaptam, de nem ellenõrizték újra az értékekeket, azóta sem.
A bordáim nagyon enyhén még egy év múlva is fájtak tüsszentéskor, sietéskor...

Nincs jelen

#1509 2010-06-13 17:28

Etta
Tag

.. és még annyit, hogy én sem vagyok túltáplált...finoman fogalmazva.. :)
Akkor mondták, hogy kicsit hízni is tudok majd a szuriktól, vagyis nõni fog az étvágyam, de hízni nem híztam.
Mondjuk én a szteroidtól sem hízok, az orvosok döbbenetésre. Még akkor sem jött fel egy kg sem, amikor 125 mg-ról indultunk (kórházi kezelés, vénásan) és majdnem egy évbe telt, mire el tudtam hagyni.

Szerkesztette: Etta (2010-06-13 17:34)

Nincs jelen

#1510 2010-06-13 17:46

Marthuska
Tag

Etta!

Nagyon köszönöm válaszod! Nem baj, ha nem tudod a számot, így is sok-sok információval lettem gazdagabb! Sajnos migrénes fejfájásaim nekem is vannak. Régebben ez egyáltalán nem volt rám jellemzõ. Én is voltam ezzel kapcsolatosan MR vizsgálaton, mivel látászavarom is volt, sõt beszédzavar is társult hozzá. Nálam is találtak kis foltocskát a fehér állományban, amire azt mondták, hogy egyértelmûen a migrénes fejfájásra utal.
Én is ehetek bármit, már amiket bírok is, egy dekát sem hízok!

Nincs jelen

#1511 2010-06-13 17:49

Etta
Tag

Marthuska, ha demyelinizációt találtak, az nem lehet migréntõl!
Nekem 17 éves koromban egyszer már diagnosztizáltak migrént (EEG alapján), de ez a mostani mégsem a migréntõl volt. Persze kézenfekvõnek látszott.
De az is lehet, hogy ha nem lett volna ott a bordaközi idegfájdalom és nem kezdik el elõbb azt kezelni B12 vitaminnal, aminek hatására megszûntek a látászavarok, akkor a mai napig nem esett volna le az orvosoknak a tantusz, hogy a kettõ összefügg.

Szerkesztette: Etta (2010-06-13 17:50)

Nincs jelen

#1512 2010-06-13 17:58

Marthuska
Tag

Etta! Ez az idegen szó nem szerepel a papíromon! A neurológus  megnézte a CD felvételt is, azt mondta nekem, hogy vannak migrénesek, akiknek több ilyen pontocska van a felvételen.

Nincs jelen

#1513 2010-06-15 19:12

Breki
Tag

Hali
A laboromra azt mondták teljesen jó,de én 3 helyen is látok eltérést

LDH       eredmény:193   normál érték:230-460
Albumin eredmény:53.0  normál érték:35-50
EO         eredmény:1.2   normál érték:2-4

Tudja valaki ezek mik?Elõre is köszi :)

Szerkesztette: Breki (2010-06-15 19:13)

Nincs jelen

#1515 2010-06-15 20:23

Breki
Tag

köszi :)

Nincs jelen

#1516 2010-06-16 19:32

pacsaji
Tag

B vitamin hiányhoz kapcsolódva, már jeleztem egyszer, hogy létezi nyelv alól felszívódó B vitamin komplex. Esetleg érdemes kipróbálni, hátha változna  a laborérték...

Nincs jelen

#1517 2010-06-16 22:01

Breki
Tag

Nekem sose nézték,de biztos ami biztos,most veszek fel 5 ampulla Milgamma injekciót.

Nincs jelen

#1518 2010-06-17 08:39

Agi87
Tag

Nekem sem nézték soha, de a betegségbõl kifolyólag valószínû, hogy legtöbbünknél van B12 hiány.Ezért én idõnként kapok injekcióban.Például,ha nagyon nem megy a hízás.

Nincs jelen

#1519 2010-06-17 10:37

barna-by
Tag

pacsaji: B vitamin csak a vastagbélben szívódik fel! A nyelv alól felszívódó nem sokat ér, mert mire lejutna a bélhez, már rég megemésztõdik a gyomor környékén.

Nincs jelen

#1520 2010-06-17 12:42

Etta
Tag

Barna-by: akkor szerinted a B vitamin injekcióknak se sok értelme van, ugye, mert nem a vastagbélbe adják be? :)
Szerintem úgy osztogass tanácsokat, hogy elõtte utána nézel, hogy mit írsz le. A B vitamin természetes úton, táplálkozás során valóban a vastagbélben szívódik fel, de ha ez nem megy vagy nem teljes, erre találták ki a máshol is felszívódó készítményeket, mint pl. az injekciót vagy a szájban oldódó tablettákat.

Egyáltalán miért kellene a nyelve alatt felszívódó hatóanyagnak szerinted a vastagbélbe jutnia?
És a szurival akkor mi a helyzet?

Azért óriási a különbség van a marha húsban lévõ B vitamin és a nyelv alatt felszívódó készítmények között. Nyilván a marhahúsból nem fog a nyelv alatt semmilyen vitamin felszívódni, de ebbõl általánosítani az olyan, mint Makó Jeruzsálemhez...

Szerkesztette: Etta (2010-06-17 12:53)

Nincs jelen

#1521 2010-06-17 15:12

Ede
Tag

sziasztok, szerintem ez a b12 hiány nagyon rátapintásos (legalábbis eddigi ismereteim szerint logikus magyarázat lehet sok mindenre)...
ez nekem azért lenne öröm, mert kiderülhetne vagy legalábbis lenne rá remény, hogy a korábban embóliának hitt "rosszalkodásom" eredõzhetne e b12 hiányból is és azért engem az megnyugtatna, mert azon lehet segíteni.
A felszívódás kapcsán meg, ha valami a nyálkahártyán felszívódik, akkor az már nem kerül be az emésztõrendszer általi tápanyagfelvétel-feldolgozási körfolyamatba, hanem rögtön a különbözõ bonyolultan leírható útvonalakon keresztül a keringési rendszerbe (lássuk csak a szívgyógyszerek egy részét is, pont a gyorsabb hatás elérése miatt találják fel az ilyeneket, nem?).
Úh köszi nagyon azt hiszem Martuskának, hogy feldobta ezt a témát!!!!!
Ja, láttátok tegnap a dr. House-ban a b12 vitamin hiányos csaj esetét? annyira eszembe jutott a mostanában itt folyó párbeszéd, bár az ott az okot eredeztetõ lény nem hiányozna nekem....

Nincs jelen

#1522 2010-06-17 15:59

Zsuzskaa
Tag

Sziasztok,

a múltkori lázas köhögéses nulla hangos állapotomból egy tünet még midnig megvan az pedig a köhögõrohamok. Egyszerûen nem tudok szabadulni. MA pl reggel óta fuldoklom, és nincs ötletem mit tegyek....már az evés is fáj...
Ezeknek a köhögõ görcsöknek tudtam be, hogy tûkkel szurkálnak a bordáim között. Sokszor éjjel is felébredek rá,ahogy ott begörcsöl.... Úgyhogy én is témánál vagyok.LEhet csak egy kis b12 kéne? De olvasgattam az általánosabb hiánytüneteket, és rám nem nagyon van jellemzõ.
Ez egy vérvétellel kideríthetõ?
Fájhat ezek együttesétõl a nyelõcsövem mikor eszek?

Köszi
ZSu

u.i.: lassan több bajom van mint a nagyinak :)

Nincs jelen

#1523 2010-06-17 17:01

Ede
Tag

Szia, Zsuzska, én most akarok menni a háziorvoshoz, hogy kérjek ilyen vérvételi beutalót (ma egy másik orvos azt mondta, hogy simán ki lehet szûrni). Ide skubizz, mit találtam: http://www.labtestsonline.hu/tests/Folate.html?lnk=2, sóval simán kérheti szerintem a háziorvos, majd leírom este, hogy mire jutottam.
Amúgy a köhögõrohamosdi meg lehet abból, hogy nem teljesen szakadozott fel minden cucc a légutadban. Én ACC200-t iszogatok és jobb a köhögésem állapota (nekem is egy hete csúnyán lerakódott valami, szerintem valamelyik intézményi légkondi hatására).
Jobbulást!!! (amúgy én is ezen hüledezem, hogy az anyámnak kevesebb kínja van, mint nekem...)

Nincs jelen

#1524 2010-06-17 18:09

barna-by
Tag

Etta: A B12 vitamint azért injekcióban adják be, mert szájon át, vérszegénység esetén az intrinsic faktor hiányába nem kötõdik meg és a 100%-a szinte megemésztõdik. Ugyanakkor az injekciót nem kell emészteni, felbontani, mivel a molekulák rögtön megkötõdnek! A kettõ között orbitális különbség van! Ráadásul az injekció seperc alatt hat.
Vajon a kórházakba miért minden fontos dolgot injekcióba vagy infúzióba adnak be? Pont ezért! Szedheted a nyelv alatt felszívódót, de nagyobb hatásfoka van az injekciónak.
Ja és igen, tévedtem, mert a B12-t a gyomor raktározza el, de a bélbaci állítja elõ.
B12-rõl: Idegvédõ hatása van, nemcsak a myelin képzésében vesz részt, de semlegesíti a táplálkozással és dohányzással bevitt idegkárosító cianidokat is. Hatásos lehet idegfájdalom, zsibbadás, fülzúgás esetén is.

Zsuzska: A köhögés elhúzódik, de ha kicsit savasnak érzed a torkod/nyelõcsöved, lehet refluxra utaló jel is. Nem kell megijedni, de a reflux okozhat hosszútávú köhögést.

Nincs jelen

#1525 2010-06-17 18:34

Etta
Tag

Barna-by: én tudom azt, hogy az injekció hatásos. :) Eddig is tudtam. :)
De azt is tudom, hogy a nyelv alatt felszívódó készítmény is az. Tehát nem igaz az, hogy "nem sokat ér". Azt sem kell a vastagbélnek már emészteni, mivel a felszívódás a szájüregben történik. E kettõ között is "orbitális különbség van".

(nemrégiben éppen te fejezted ki negatív véleményedet arról, hogy mostanában a fórumon úgy írnak le emberkék véleményeket, hogy utána sem néznek....)

Én csak azt mondtam, hogy ne húzz le olyan indokkal hatásmechanizmust, ami valójában nem indok. és fõleg ne várd el a nyelv alatti szerektõl, hogy eljussanak a bélhez. :)

Szerkesztette: Etta (2010-06-17 18:37)

Nincs jelen

#1526 2010-06-17 18:43

Frozina
Tag

Azt meg tudnátok mondani, hogy B12 injekciót a háziorvostól is kérhetek? Vagy csak a gasztrós doki adhat?

Nincs jelen

#1527 2010-06-17 18:52

Zsuzskaa
Tag

barna-by,

nem egyáltalán nem savas, ismerem a reflux tüneteit, de ez szerintem nem az.
Fõleg hogy a lázas betegség alkalmával kezdõdött a köhögés.
Viszont olvasgattam a neten , és a legtöbb helyen azt írják,hogy a bordaközi idegfájdalom/idegbecsípõdés/ideggyulladás lehet tartós köhögés eredménye is.Fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentõ krémekkel kezelhetõ.

Nincs jelen

#1528 2010-06-17 19:29

Etta
Tag

Frozina, háziorvostól kérhetsz. Én is tõle kaptam.

Nincs jelen

#1529 2010-06-17 20:32

barna-by
Tag

Etta: Bevallom neked õszintén, hogy elfogult vagyok a régi szerekhez, mint B12 injekcó, de utána is olvastam és mindenhol az injekciót ajánlják. Persze mindez nem zárja ki a gyógyszeripar újulását, lehet, hogy azóta feltalálták az ideális, szuri nélküli B12-t! Tény, hogy mindenkinek jobb lenne ha nem tûpárnának használnák az ember fenekét! :)

Zsuzska: Akkor a megfázásból maradt meg, ez legalább jó hír.
Igen, a köhögés okozhatja az ideggyulladást, mert a mozgatóidegek ilyenkor túl vannak erõltetve. Vannak olyan jó krémek, amik egyben fájdalom csillapítók is. Én a sportban használtam ilyet, az jó volt mindenre!

Nincs jelen

#1530 2010-06-17 21:06

Ede
Tag

Szevasztok!
Zsuzska, nekem secpec felírta a Háziorvos, majd vissza kell menni beszúratni.
Jut eszembe, ilyen bordaközi fájdogálás nekem is volt, akkor megijedtem, hogy a tüdõm, de anno azt mondta a Dokinéni, hogy simán begyulladhatnak azok is (emlékszünk még Pötyi is mit írt...). Szóval, a vérkép alapján tolatta a B12-t, a nyelv alá helyezõsrõl nem hallott, de ez nem jelenti természetesen, hogy ne lenne ilyen, csak õ nem ismeri.
A szteroidok kapcsán a Doktornénim annyit mondott (Barna, Te jelezted az amerikai helyzetet), hogy az OEP-pel, aki lepaktál (gyártó), abból nagyon nem engednek és punktum. Hogy a beteggel mi lesz... hm... igazából talán az lenne a megoldás, ha abszolút tudatos állampolgárokként, kihasználva a jogi lehetõségeket (hiszen a mi adónkból finanszírozzák ezeket), sokan összefogva állnánk ki a szakmailag is megtámogatott dolgok mellett. De még így is óriási érdekek mozgatják ezt a rendszert és abban nem az alanyok állapota az elsõdleges,illetve de, csak abban az értelemben, hogy minél többet költsünk azokra a szerekre, amik az egyik bajt megoldják, de okoznak sokkal többet és ezért arra még mást is szedni kell...
Szerintem az, hogy injekcióban adnak rengeteg mindent, azért is van, mert az ellenõrizhetõ (nem sok esetben szúrogathatja magát a beteg), közvetlen az orvosi felügyelet. Felszívódás tekintetében is nyilván az injekció a leghatékonyabb, hiszen közvetlenül a véráramba kerül a cucc, de azért a nyálkahártyát sem kell lebecsülni. Gondoljatok bele, ha valakinek rakoncátlankodik a szíve, azért elég jó hatásfokkal megzabolázza a nyelv alá helyezett gyógyszer. Az is tuti, hogy ezeknek drágább az elõállítási költsége, így talán az ára miatt hátrányban lehet és kevésbé terjed el. (amúgy a szer pl lehet ez:http://www.vitaminforras.hu/index.php?menu=termek&alcsoport_id=12), nem reklám céljával (...Ez a készítmény nyelv alatt felszívódó por formátumú, melynek egyedülálló elõnye, hogy kb. 2 perc alatt hat és a tablettás, sõt még a kapszulás kivitelekhez képest is lényegesen kevesebb szükséges belõle egy adott hatás eléréséhez. Gyomor panaszok esetén sem okoz gondot, mivel a felszívódás a szájban történik.)

Nincs jelen

#1531 2010-06-17 22:35

barna-by
Tag

Ede: Csak annyit az Oepes cucchoz, hogy ha sok orvos és beteg, köztük sok régi és állandó fórumos nem lenne, akkor a remicade és a humira a mai napig nem lenne ennyire elérhetõ!!! Ráadásul egy humira elõállítása nem 6 számjegy, hanem 4...nekünk mégis 6 számjegy van a számlára írva. Ott van a H1N1-es hiszti is. Mennyi vakcinát legyártottak, eladtak, a sok birka (bocsánat aki beadatta) meg bevette és beadatták maguknak. Halkan jegyzem meg, évi szinten 5-6 féle influenza vírus támad és minden évben újabbak vannak! Vajon a nagy gyógyszercégek ennyi év után miért nem találnak megfelelõ gyógyszert erre? Azért amiért a vízzel müködõ autót sem dobják soha a piacra: pénz és még több pénz! Mi, betegek, átlagemberek meg szívjunk...

Nincs jelen

#1532 2010-06-18 08:00

monka
Tag

Zsuzska, a bodaközi ideggyulladás a köhögéstõl simán lehet, nekem is volt, és akkor még nem is voltam colitises. Mivel a házidoki ezt nem ismert fel, küldözgetett mindenhová, UH, röntgen, persze senki nem látott semmit. UH-n a nõ megkérdezte voltam-e már mammográfián, biztos mellrákra gondolt. Mondtam nem, hát még nem vagyok 40 éves. CSak nézett hülyén. Na, mivel senki az égvilágon meg nem tudta állapíani, hogy mi a bajom, senki nem csinált semmi és nem adott semmit. FÉl évig szenvedtem vele, alig bírtam felülni, annyira fájt a bordám. Elmúlt, el is felejtettem. Közben háziorvost váltottam, és újra egy köhögés alkalmával elõjött, mondtam a házidokinak, aki adott valami fájdalom és gyulladácsökkentõt és elmúlt egy hét alatt. Ennyit a szakamiságról.

Nincs jelen

#1533 2010-06-18 10:50

Ede
Tag

Sziasztok
OFF Barna, nyilván errõl az egészrõl (meg még akár a fogyasztói társadalom által gerjesztett álszükségletek kielégítésérõl, meg............ kb. sok ilyen dologról) rengeteget lehetne zengeni. Tudom, hogy sok orvos küzd (pl. Miheller, akit volt alkalmam megismerni ezek közül) és hogy sok beteg(egyesület, egyesülés) foglalkozik ezekkel a dolgokkal (Hála Istennek meg ezeknek az Embereknek érte). Nekem a tapasztalatom (civilként is és korábban hatóságnál dolgozó, közhatalommal felruházott köztisztviselõként is) az érdekképviselet és érdekérvényesítés kapcsán, hogy nem a leghatékonyabb módon zajlanak. A legtöbb esetben vakvágányra futnak azért, mert nincs olyan, az ellenérdekelt felet szakmailag, jogilag ismerõ háttértámogatása a "civil" (értem ezalatt a pácienseket) félnek, és ezért könnyen érzelmi síkra terelõdik a dolog, ami meg sajnos olyan indulatokat kelt, hogy ellehetetlenítõdik a megfelelõ út megkeresése (jó példa volt erre tavaly, amikor az Egyesület rendezvényen a Margit kórház sebészete kapcsán a megjelent Minisztériumi képviselõt bedarálták az emberek...). ON

Nincs jelen

#1534 2010-06-18 11:11

Ildike
Tag

Sziasztok. Nem tudtam melyik fórumba írjam hát itt maradtam. AZ lenne a kérdésem hogy a Prothrombin az a süllyedés??

Nincs jelen

#1535 2010-06-18 13:10

Ede
Tag

Szia, Ildike: A prothrombin idõ (PI) teszt méri, hogy mennyi idõ telik el, amíg a vérmintában az alvadék kialakul. A szervezetben az alvadási folyamat egymást követõ kémiai reakciók sorozatát foglalja magába. Az utolsó lépések egyike a prothrombin thrombinná való átalakulása. A prothrombin azoknak a véralvadási faktoroknak az egyike, amelyeket a máj termel. A PI teszt értékeli ezeknek a faktoroknak az egységes funkcióját, valamint a szervezet képességét arra, hogy egy megfelelõ idõn belül alvadékot hozzon létre. (forrás: labtestonline.hu). További szép napot!!!

Nincs jelen

#1536 2010-06-18 15:54

Ildike
Tag

szolizni és napozni miért nem szabad ezzel a betegséggel?

Nincs jelen

#1537 2010-06-18 15:58

Zsuzskaa
Tag

Üdv

TEgnap este bekentem az oldalamat meg a hátamat is gyulladáscsökkentõ krémmel és már tudtam éjjel aludni... elég gyorsan elmúlt :D Azért még pár napot kenegetem.
Szép npaot
ZSu

Nincs jelen

#1538 2010-06-18 16:14

barna-by
Tag

Ildi: Mivel az immun szuprenszánsok gyengitik az immunrendszeredet, ezért a nap káros sugarai ellen nincs ami harcoljon. Hamarabb leégsz és nagyobb a kockázata a bõrráknak ez által! Mindemellett szárítja a bõrt, ami nem épp esztétikus!

Nincs jelen

#1539 2010-06-18 16:14

mercy70
Tag

Ildike,azt mondják,hogy az imurán szedése miatt nem szabad.De én az egész nyarat átnapozom mindig és semmi problémám nincs a naptól.Sõt!

Nincs jelen

#1540 2010-06-18 16:39

Ildike
Tag

Köszi a válaszokat.

Nincs jelen

#1541 2010-06-18 16:39

pötyi
Tag

mercy70! Most akkor lehet irigykedni ;) Rajtam mint csillag az égen annyi az "érdekes-növekvõ"anyajegy az imurántól (és újabban a Humitól is) de sajna a bõrõm sem bírja a napot mindig leégek. :(
Ha te bírod és nem okoz problémát akkor hajrá, csak süssön a nap 1000el! ;)

Nincs jelen

#1542 2010-06-18 22:08

pacsaji
Tag

Nos  a biokémia nem az erõsségem, de bemásolok ide egy írást, ami akár a beszélgetésünk összegzése is lehetne...

A B12-vitamin, vagy más néven (cyano)kobalamin egy metil-donor. A metil-donorok olyan anyagok, melyek metil-csoportokat (egy szén és három hidrogén atomból álló molekula) képesek biztosítani más molekulák számára, például a sejthártya alkotóinak és neurotranszmittereknek. A kobalamin metil-donorként érintett a metionin homociszteinbõl történõ visszaalakulásában, illetve a megfelelõ energia metabolizmusban, immun- és idegrendszer-mûködésben.

A kobalamin, mint azt a B-vitaminok közé sorolás is mutatja, egy vízben oldodó vitamin. Létfontosságú folyamatokban vesz részt: alapvetõ szerepet játszik a sejtszintû anyagcserében, különösen a DNS és RNS szintézisében, elengedhetetlen a sejtek megújulásához, kiváltképp a vörösvérsejtek képzõdéséhez létfontosságú. Ezenkívül a B12-vitaminra szükség van az idegeket borító hüvely, a myelin képzõdéséhez. Ám nemcsak a képzésben, azok védelmében is igen fontos szerepe van: a szervezetbe (pl. dohányzással) bekerülõ cianidokat megköti, így méregtelenít, és ezzel védi a myelint a károsodástól. (Emiatt fontos a sclerosis multiplex kezelésében is, ami az ideghüvelyek roncsolódásával jár együtt.)

Ezekbõl a fõ feladatakból, melyeket a vitamin ellát, kitalálhatóak rögtön a hiány tünetei, illetve következményei. A B12-vitamin hiánya miatt kialakuló legismertebb és legveszélyesebb probléma a perniciózus anaemia, azaz a vészes vérszegénység jelentkezése. Kobalamin hiányában ugyanis nem termelõdik elég vörösvérsejt, és azok alakja és stabilitása is megváltozik. Ennek hatására a beteg enyhe sárgaságban is szenvedhet. További hiánybetegsége lehet az idegkárosodás, melynek tünete zsibbadás, bizsergés, fülzúgás lehet. További hiánytünetek lehetnek még a depresszió, fáradtság, illetve súlyos étvágytalanság is.

Érdekes, hogy a B12-vitamin hiánya csak hosszú évek alatt alakul ki, ugyanis az egyetlen vízben oldódó vitamin, melybõl szervezetünk (fõleg a májban) jelentõs mennyiséget raktároz, kb. 5 évre elegendõ adagot. Bár több a hiányt elõsegítõ tényezõ van (dohányzás, alkoholizmus), éppen a nagy mértékû akkumuláció miatt valódi probléma csak bizonyos betegségek (pl. sprue), vegetáriánus táplálkozás, illetve felszívódási rendellenességek esetén jelentkezhet. A teljes vegetáriánusok kifejezetten veszélyben vannak ebbõl a szempotból (is), ugyanis a B12-vitamin kizárólag állati eredetû táplálékokban van jelen biológiailag hasznosítható formában. (És itt jegyeznénk meg, hogy a vassal hasonlóan problémák vannak a kizárólag növényi táplálékokat fogyasztóknál, így ebben az esetben mindenképpen kinéz egy jó kis vérszegénység.) A felszívódás a hiány legáltalánosabb oka, ugyanis a kobalamin felszívódása tele van „csapdákkal”, az egyik legrosszabbul felszívódó vitamin.Több probléma közül a legjelentõsebb, hogy a vitamin csak megfelelõ mennyiségû gyomorsav, és fõleg a gyomorfal sejtjei által termelt intrinszik faktor nevû fehérje jelenlétében képes felszívódni. Az intrinszik faktorral kötõdve nem bomlik le a gyomorban, hanem a vékonybélbõl felszívódik. Azonban a kor, vagy a genetika miatt ez az anyag elképzelhetõ, hogy nem termelõdik megfelelõ mennyiségben a gyomorban, így kevesebb B12-vitamint képes felvenni a szervezet, és ez hiányhoz vezethet.

Éppen ezért azt gondolták, hogy mivel a hiány leggyakoribb oka ez, felesleges is orálisan alkalmazni vészes vérszegénység vagy más hiánybetegség esetén a cyanokobalamint, hiszen az intrinszik faktor hiányában úgysem szívódik fel. Emiatt terjedt el a testépítõk körében is jól ismert injekciós változat, melyet piros színérõl könnyû megjegyezni. Mára már egyértelmûen igazolódott azonban, hogy ez nem így van, valójában nem jobb az injekciós változat a tablettásnál. Mert igaz ugyan, hogy a B12-vitamin rosszul szívódik fel, és minél nagyobb az adag, annál rosszabbul (1 mcg esetén még 50%-osan, 5 mcg-nál már csak 20%-os hatékonysággal, míg 25 mcg-nál ez az adat már csak 5%), ám azt találták, hogy szinte bármilyen nagy dózis esetén is kb. 1%-nyi felszívódik. Egészséges embernél a felszívódás mértékének csökkenése abból következik, hogy csak egy bizonyos mennyiség mellé képes a gyomor biztosítani intrinszik faktort. Abból viszont, hogy 1% alá mégsem megy a felvétel mértéke arra lehet gondolni, hogy egy kis része a kobalaminnak másképpen, az intinszik faktor nélkül is felszívódik. Éppen ezért a nagy adagokkal történõ orális kiegészítés is minden esetben meghozta az injekciós változattal elérhetõ eredményeket, így tulajdonképpen a kellemetlenebb injektálás teljesen felesleges.

Úgy tûnik a B12-vitamin szedése nemcsak hiány esetén lehet hasznos. Metil-donor funkciójának köszönhetõen segíti a metionin homociszteinbõl történõ visszalakulását, és ezzel csökkenti a vér homocisztein-szintjét. Márpedig úgy tûnik, a magas homocisztein-szint komoly kockázati tényezõ a szíkoszorúér-megbetegedés és egyéb kardiovaszkuláris problémák kialakulásában – így ezek ellen is nyújthat némi védelmet a kobalamin.

Bár a hatásmechanizmusa ismeretlen, úgy tûnik, a B12-vitamin segít bizonyos ráktípusok megelõzésében is. Feltételezések szerint ennek köze lehet a DNS-szintézisben betöltött szerepéhez. Ezen kívül talán segíthet a depresszió leküzdésében, az Alzheimer-kór megelõzésében, és a HIV-vírussal fertõzött embereknél késleltetheti az AIDS kialakulását.

[...]
Hogyan használjuk?
A különbözõ egészségügyi szervezetek általá ajánlott napi adag felnõtteknek 2.4-3 mcg körül van, gyerekeknél valamivel alacsonyabb, 1 és 2 mcg között.
A szükséges mennyiség fedezése érdekében multivitamin, B-komplex vagy csak B12-vitamin-készítménybõl napi 3-30 mcg bevitele az általános.
A más kialakult hiánybetegség esetén a kobalamin pótlása orvosi utasítás szerint történik, ilyenkor legalább napi 1000 mcg-t szokás adni.
A nagyobb étvágyat kiváltó hatáshoz (amire nincs természetesen garancia, hogy mindenkinél jelentkezik) is igen nagy adagokra van szükség: minimum napi száz, de inkább több száz, akár ezer mikrogrammra.
Használhatunk bármilyen készítményt, bizonyítást nyert, hogy a sima tabletta hatása sem marad el az injekcióétól. (A legjobb a nyelv alól felszívódó metilkobalamin talán.) Általános szabály, hogy a B12-vitamint folsavval együtt vegyük be, mert szinergikusan erõsítik egymás hatását! Ha tehetjük, étkezés után, bõ folyadékkal a B-komplex többi részével szedjük.

Nincs jelen

#1543 2010-06-18 23:44

barna-by
Tag

pacsaji: Pont egy gyúrós oldalról másoltad? Akkor inkább wikipédia vagy egészségpatika! :D

Nincs jelen

#1544 2010-06-19 00:26

aiolosz
Tag

barna-by írta:

pacsaji: Pont egy gyúrós oldalról másoltad? Akkor inkább wikipédia vagy egészségpatika! :D

Igen...ime a forrás..

Nincs jelen

#1545 2010-06-19 10:14

Ildike
Tag

Sziasztok. Nem szabadna hordani köldök piercinget? Mert az orvos már 2szer mondta h "muszály ennek itt lennie"?!

Nincs jelen

#1546 2010-06-19 10:41

ildi
Tag

Sziasztok!
Visszatérve a kiütéseimre. Pentasat kb. 6 éve szedem. De most másfél hétig abbahagytam és vagy ezért vagy a bõrgyógyász doki által felírt kenõcstõl, de elmúlnak szép lassan a hólyagocskák. Persze a gasztróra csak június 28-ra
kaptam legkorábban idõpontot....

Nincs jelen

#1547 2010-06-19 12:57

barna-by
Tag

Ildike: Az orvosnak zavaró, amúgy lehet, csak majd CT elõtt vedd ki, ha nem akarod, hogy a mágnes kitépje! :)

Nincs jelen

#1548 2010-06-21 19:18

Sziszike
Tag

Sziasztok!
11 éve vagyok colitises, igazából eddig nem okozott semmilyen nagyobb problémát. Salofalkot szedek kezdettõl fogva, ezzel se volt eddig semmi gond, de januártól kezdve állandóan fáj a fejem, hetente többször is, régebben is szokott fájni a fejem, de nem ilyen erõsen és fõleg nem ilyen gyakran. A kérdésem az lenne hogy szerintetek lehetséges hogy ezt okozhatja a gyógyszer ???  A másik meg, hogy szinte a fejfájással egyidejûleg kezdõdött nálam egy ilyen állandó feszültségérzet, fogalmam sincs mitõl van, szinte állandóan ideges vagyok, amitõl aztán gyomorgörcseim vannak. Jóformán már nem merek magam menni sehova, legutóbb mikor magam utaztam, elõször csak anyit éreztem hogy fáj a hasam nem kapok levegõt, aztán elkezdtek zsibbadni az ujjaim, az arcom, a végén meg már úgy begörcsöltek az ujjaim hogy úgy feszegettem szét õket. Presze után elmentem dokihoz, kaptam magneB6-ot, azt mondta h. a stressztõl van. Pedig alapból nincs is okom izgulni, most fejeztem be a sulit, 5 évig busszal utaztam, soha nem okozott semmi gondot, pedig naponta 2órát buszoztam, mostmeg még vásárolni se merek magam elmenni mert tuti hogy rám jön a para :( és nem bírok rájönni hogy mi okozz ezt nálam, lehetséges hogy már túl régóta szedem a salofalkot és annak van ilyen mellékhatása vagy csak simán bekattantam ? :D

Nincs jelen

#1549 2010-06-21 23:24

barna-by
Tag

Sziszike: Ha a Salofalk okozza a tüneteket, miért most, 11 év után tenné? Ez valami más lesz! Menj el neurológushoz, hátha tud valami okosat mondani.
A feszültség érzet pedig pánikbetegség. Ha nem annak indult, a leírásodból kiderül, hogy már az. Összefügghet a fejfájással, épp ezért kéne elmenni vele a dokihoz. Legalább a háziorvos tudjon róla, õ majd elirányít a megfelelõ helyre.

Nincs jelen

#1550 2010-06-22 05:47

mercy70
Tag

Sziszike,a Salofak sok év utáni szedése nekem is problémákat okozott de nem ilyen jellegûeket mint Neked.Állítólag 6 év után szüneteltetni kell kicsit.Szerintem próbáld meg pár napig nem szedni és meglátod elmúlik-e az állandó fejfájás.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb