#851 2010-05-06 09:15

zsuzsi81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Batoritasnak vedd Ana hogy neked biztos adnak valami boditot, vagy altatot, mert ott nalatok mar bevett szokas, es hamar veget er, utanna meg megnyugszol, mert tudni fogod, hogy hol a baj es azt lehet tudatosan kezelni.Majd ird meg az eredmenyt, de addig is en szoritok neked, gondolom ma kell szoritani!

Nincs jelen

#852 2010-05-06 16:00

Sa-ni
Tag

Ana, ha ennyire félsz, elõre le kell beszélni az orvosoddal az ANESZTES altatást. csak azért mondom így, nehogy Téged is átbaszarintsanak, hogy ó persze altatni fognak, aztán egy szemet se alszol. Tudjátok, mit mondott az orvos, amikor rákérdeztem (mert gyanakodtam) azt hogy "bízza rám" és kitessékelt mint valami szenilis, idegesítõ, fárasztó nyugdíjast (bocs az érintettektõl, nem általánosítva gondoltam!)
Én csak azt tudom mondani, hogy mindennek ellenére itt vagyok, mindenféle sokk és lelki károsodás stb. stb. nélkül. Pedig én aztán nem vagyok az a stramm típus, aki könnyen veszi az ilyesmit, messze nem. Remélem, neked se lesz nagy baj, és hátha elõrébb jutsz vele. Arra gondolj, hogy milyen jó lesz megtudni, mi van! (vagy mi nincs) Még ha valami rossz is van, a bizonytalanságnál az is jobb - szerintem. De remélem, nincs komoly bajod.

Nincs jelen

#853 2010-05-06 17:13

Szuszidi
Tag

Kedves Sa-Ni!
Ez a mi orvosi gárdánk színvonala (tisztelet a kivételnek). El vannak szállva maguktól, de nagyon s had mondjam azt hogy tudás az nincs mögötte, találgatás annál inkább. Figyeld meg a mi dokiankat ha bemész semmi tisztelet a beteg fele. Darab darab egy kliens semmi emberség. Ö a nagy elfoglalt valaki. De remélem lesz ennek is kultúrája mint a bor kóstolásnak. Addig is ezt kell elfogadnunk vagyis nem kell lehet harcolni a dolog ellen. Helyre rakni a dokit meglásd máshogy áll majd a dologhoz.
Legyen szép napotok!

Nincs jelen

#854 2010-05-09 22:42

Sa-ni
Tag

Na igen. Popper Pétertõl van egy találó idézet (most nem találom szó szerint), miszerint a mai orvoslás logikája alapján az ember idegesítõ "tok", ami a beteg szívet, tüdõt, stb. tartalmazza (és a tok csak fogja be, ne legyenek igényei). A globális, lelki szemléletet - tévesen és helytelenül alkalmazva - akkor veszik elõ, ha nekik úgy jó, azaz a beteg/diszfunkciós béllel nem tudnak mit kezdeni.

Nincs jelen

#855 2010-05-09 22:46

Sa-ni
Tag

Csökkentett zsírtartalmú mandulaliszt, mogyoróliszt,dió liszt, kókuszliszt jutányos áron eladó. írj privátot, ha érdekel. Szeged környékén tudom átadni - a postaköltség egymillió forint, de ha messze laksz, ezt is megoldhatjuk valahogy. Igény szerint mintaadagot ingyen adok/küldök, hogy megnézzük, bírod-e, én senkit nem akarok átverni.

Szerkesztette: Sa-ni (2010-05-09 22:47)

Nincs jelen

#856 2010-05-14 11:46

Ana
Tag

Köszönöm a biztatást!Június 30.-án megyek,és be vagyok rendesen sz.....a!

Kinek milyen a tapasztalata? Fleet vagy endostar?

Nincs jelen

#857 2010-05-16 21:48

Sa-ni
Tag

Lebeszélted az orvosoddal (egyértelmûen!!! ne hagyd magad!) hogy rendes altatás legyen aneszteziológus szakorvossal?
Elõkészítõ löttyök: mind a kettõ rémes, de a fleet még mindig jobb... Állítólag páróra, hát nekem nem ért véget ennyi idõ alatt. A fleettõl még a vizsgálat reggelén is görcsöltetett a víz - azt hittem ennél szarabb már nincs is - de mint bebizonyosodott, van, az endostar, amitõl közvetlenül a vizsgálat elõtt is jártam wc-re ott a kórházban! Azt én nem javaslom, ha kedves az életed. Bár az egyéni tapasztalatok eltérõek.

Nincs jelen

#858 2010-05-18 20:10

zsutok
Tag

Sziasztok én még új vagyok ma regisztráltam ibs em van már tavaly november óta nem nagyon tudok vele mit kezdeni tudtok tanácsokat adni köszi zsutok

Nincs jelen

#859 2010-05-18 22:31

Marthuska
Tag

Szia Zsutok! Szeretettel üdvözöllek a fórumon! Nagyon fontos, hogy tudatosítsd magadban, hogy ugyan van a szervezetedben egy mûködési zavar, viszont nincs szervi elváltozásod (feltételezem)! Ez nagyon lényeges dolog, és fontos, hogy ez így is maradjon! Az irritábilis bélszindróma a vegetatív idegrendszer mûködési zavara. Legalábbis, mikor nálam diagnosztizálták néhány évtizede, akkor ez még így volt! Rengeteget tud kellemetlenkedni az biztos, de idõvel megpróbálod kezelni a helyzetet. A vizsgálatok során IBS-nél semmilyen szervi elváltozást nem szoktak találni, ez azért megnyugtató! Nem tudom, hogy az IBS melyik változata van neked? Hasmenés, szorulás, esetleg váltakozva a kettõ? Nincs erre semmilyen különleges diéta, a saját étrendedet kell kialakítani magadnak. Biztos vannak olyan ételek, italok, amik fokozzák panaszaidat, ezeket kerülni kell. Sokat segíthet a derûlátó hozzáállás, a stresszhelyzetek kerülése, és vannak vény nélkül kapható gyógyszerek is, amik enyhíthetik a tüneteket. Ha itt visszaolvasol a topicban sok tapasztalatot gyûjthetsz, de csak a számodra hasznosat jegyezd meg!

Nincs jelen

#860 2010-05-19 13:14

zsutok
Tag

sziasztok nekem inkább a hasmenése fajtája van voltam tükrözésen és nem találtak hála istenek semmit csak sokszor már elviselhetetlennek érzem ezt az egészet,már lassan szihésen is hatással van rám, mert ha indulni kell
már minden bajom van , hogy tudom ezt megszokni.Elmúlik ez valaha,nekem a dicetelt írták fel de nem igazán segít,de mindenhol azt olvasom ,hogy lehet az idegességtõl van és nyugtató segítségével kezelhetõ,de nem vagyok ideges vagy csak nem tudok róla.Most kilátástalannak látom a helyzetet ,szeretném ha elmúlna.

Nincs jelen

#861 2010-05-19 16:13

Marthuska
Tag

Szia Zsutok! Mikor nálam diagnosztizálták az IBS-t, még nagyon fiatal voltam, és én is el voltam keseredve. De mondott egy nagyon fontos dolgot nekem az orvos, hogy "ezzel a betegséggel 90 évig is lehet élni". Tehát az életkilátásokat önmagában az IBS, nem befolyásolja. Voltak hosszú idõszakok, amikor nyugtom volt tõle. Amikor pedig ismét következett egy hasmenéses idõszak, mindig arra gondoltam, amit az orvos erre a betegségre mondott. Sosem tudtam az okát, hogy mitõl jött elõ, csak jött! Lehet, hogy most kilátástalannak érzed a helyzetet, de nem az! Mivel a bél nyálkahártyája ép, és IBS-nél nincs semmiféle gyulladás, ha feltétlen szükséges, alkalomszerûen szedhetsz székletfogót (Imodium, Huma loperamide, Lopedium vagy Reasec), folyamatosan szedni viszont, nem szabad. Szóval, nagyon fontos, hogy ne szegje kedved ez a probléma, és mindig lesznek jó  idõszakok!

Szerkesztette: Marthuska (2010-05-19 16:20)

Nincs jelen

#862 2010-05-19 16:31

Melcsi_
Tag

Ez érdekes...nekem is éveken át azt mondta a házidokim, fõleg mikor tizenéves voltam hogy IBS-em van....többszõr fájt a hasam, fõleg 1-1 viszga vagy stressz helyzet folytán...majd mikor 21 éves lettem mondták h laktóz intolerancia....
Volt h repülõre is 2 reasec és egy 0,5-ös xanax után tudtam felszállni...eltelt 4 év és mostmár CU-s vagyok....lehet h IBS-bõl könnyebb lesz késõbb IBD?!

Szerkesztette: Melcsi_ (2010-05-19 16:36)

Nincs jelen

#863 2010-05-19 16:34

Marthuska
Tag

Melcsi! Szerintem, nagyon közel jársz az igazsághoz! De, amíg nincs szervi elváltozás, addig nagyon kell örülni, hogy legalább az nincs!

Nincs jelen

#864 2010-05-19 16:39

Melcsi_
Tag

Nem tudom/tudhatom h 10-15 éve volt-e már bármiféle szervi elváltozás mert tükrözésre szerencsére nem került sor...így IBS-t mondtak, volt h mindig hasmenésem volt, vogy h székrekedésem....aztán 1,5 éve ugyebár sok vér...kórház tükrözés, diagnózis: CU.
Szóval lehet h már régebben is CU-m volt csak nem a súlyosabb, vagy IBS átmehet IBD-be. Ki tudja.....senki.

Nincs jelen

#865 2010-05-19 16:59

zsutok
Tag

nem tudom hogy dicetel tabletta mellet lehet e hasfogókat szedni

Nincs jelen

#866 2010-05-19 17:17

Marthuska
Tag

Melcsi! Én úgy látom, hogy "jó táptalaja" lehet az IBS egy gyulladásos bélbetegségnek. Eleve az IBS-sel már felborul az egyensúly! Nekem úgy 25 évig "csak" IBS-t diagnosztizáltak, nem találtak semmilyen szervi bajt. Három különbözõ városban, illetve kórházban vizsgáltattam ki magam, különbözõ idõközönként. Volt vastagbéltükrözés kétszer érzéstelenítés nélkül is, mert akkoriban még nem volt "divatban" a kábítás. A késõbbiekben már kíméletesebben csinálták. Volt több gyomortükrözésem, vékonybélröntgen, irrigoszkopia, még vastagbélröntgen is. Szóval nem mondhatom azt, hogy nem vizsgálódtak, de akkor még nem találtak semmilyen szervi elváltozást. A Crohnt 2006-ban diagnosztizálták nálam, de ki tudja már mióta dolgozott bennem, hiszen a mûtéttel már nem lehetett várni, csak annyit, míg visszajött a sebész a szabadságról.

Szerkesztette: Marthuska (2010-05-19 17:21)

Nincs jelen

#867 2010-05-19 17:26

Marthuska
Tag

Zsutok! Meg kell kérdezni az orvost, milyen hasfogót javasol, és hogy szedhetõ-e a kettõ együtt.

Nincs jelen

#868 2010-05-25 16:41

Sa-ni
Tag

Hát nem tudom, nekem 2007 óta egyetlen "nyugodt idõszak" nem volt, max. elszórtan néha hetente 1-2 panaszmentes nap, az is csak az utóbbi hónapokban.
Dicetel szart se ér (összesen 1 olyan ibs-es emberrõl tudok, aki 3x2 Diceteltõl jobban van...) , akkor inkább próbáld az Enterolt, az ideig-óráig használ.
Engem nem nagyon vigasztal, hogy 90 évig is lehet így élni, lehet, csúnyán hangzik, de ami saját magamat illeti, inkább élnék 40-50 évet egészségesen, mint 100-at ebben az állapotban. Azt viszont elhiszem, hogy ha valakinek valóban periodikus a betegsége, a jó idõszakra való kilátás erõt adhat. Nekem is azt mondta a háziorvos, hogy az ibs jó és rossz idõszakokból álló, hullámzó betegség. Hát jó lenne már egy jó hullám, mert 3 éve nem volt.

Ha én hasfogót veszek be, a székelési inger, gáz, kiürítetlenség megmarad, pocsékul érzem magam. Ha hashajtót (vagy hashajtó gyógyvizet,ilyesmit), hogy kipucolódjak, megnyugodjon a belem,  akkor meg véget nem érõ bélgörcs, és vagy 20 széklet jelentkezik.

Nincs jelen

#869 2010-05-25 16:43

Sa-ni
Tag

Marthuska, nem lehet, hogy mindig is crohnod volt, csak nem vették észre?

Mondjuk én már nem tudom,mit csináljak, hogy egy esetleges rejtõzködõ betegséget észrevegyenek, mert én is tényleg mindenen voltam.

Szerkesztette: Sa-ni (2010-05-25 16:43)

Nincs jelen

#870 2010-05-25 18:40

Marthuska
Tag

Szia Sa-ni! Régebben nálam  az IBS "periódikusan" jelentkezett. Hosszú idõszakok voltak közben, amikor nyugton hagyott. Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mikor csapódott hozzá a Crohn! Az biztos, hogy sokkal korábban, mint ahogy diagnosztizálták, mert mihelyt megállapították, máris mûtét elõtt álltam!
Most pedig ahelyett, hogy az egyik kiütné a másikat, jól megférnek együtt. Ha az egyik szabadságon van, a másik biztos, hogy helyettesíti. Arról már nem is beszélek, mikor ketten együtt összefognak ellenem!:):)

Nincs jelen

#871 2010-05-26 16:22

Sa-ni
Tag

Áhh borzasztó :(

Nincs jelen

#872 2010-06-16 15:06

evicu
Tag

Sziasztok!

Elkezdtem szedni a Colpermint, úgy tûnik jó lesz, nincs hasmenésem (bár amennyire lehet nem eszem zsiradékot és cukros dolgot semmilyen formában), naponta 2-3 formált széklet, idõnként haskorgás fájdalom nélkül (nekem szinte kibírhatatlan fasfájásaim voltak a hasmenés elõtt). Még csak kb 2 hete szedem, de bízom benne, hogy jó lesz.

Nincs jelen

#873 2010-06-17 07:15

mamo
Tag

Szia Evicu!
Hol veszed a Colpermint? Gyógyszereket is szedsz?
szép napokat

Nincs jelen

#874 2010-06-20 11:50

SzikiNiki
Tag

Sziasztok! Nagyon félek és nyugtalan vagyok! Itthon nagyon feszült a légkör! Költözés, idegbeteg anya minden! És sajnos rám is

Nincs jelen

#875 2010-06-20 12:04

SzikiNiki
Tag

Sziasztok! Nagyon félek és nyugtalan vagyok! Itthon nagyon feszült a légkör! Költözés, idegbeteg anya minden! És sajnos rám is hatással van! kb 4 napja hasmenésem van és mától véres és nyákos! Fáj a hasam is. Szedem a szokásos salazopyrint naponta 3szor 2-t! Még iszom hozzá a körömvirág teát! Én tudom h az itthoniak miatt van! Van lehetõségem elköltözni de majd késõbb! Meg kell nyugodnom valahogyan, de így nem merek elmenni mert félek h útközben jön rám! 21 éves vagyok és 2 éve van colitisem! Eddig jól voltam 2 évig! Csak néha volt kis hasmenésem! Nagyon nehezen viselem és sírok! Kérlek titeket h ha csak pár bíztató szót adnátok már az segítene! Mert csak ti értetek meg akik szintén ilyen betegséggel kûzdenek! Köszönöm! Niki

Nincs jelen

#876 2010-06-20 15:27

mamo
Tag

Niki!
Az idegeskedés nagyon árt. Próbálj megnyugodni, szép zenét hallgatni, pihenni. Ha szót értenél édesanyáddal az is sokat segítene. Õ is nyugodtabb lenne és Te is. Idegeskedéssel csak saját magunkat tesszük tönkre, de nagyon.
Ha nem javul  a hasad, vagy még véres a széklet, holnap hívd fel a dokit. Fel a fejjel, nem sírni.
várjuk Rólad a híreket, és drukkolok, hogy jobban legyél.

Nincs jelen

#877 2010-06-20 20:19

Melcsi_
Tag

Szia Niki! Próbálj meg anyukáddal kibékülni, megbeszélni a problémákat, elmondani, hogy hogy érzel stb. Hidd el egy ilyen betegségnél iszonyat fontos hogy melletted legyen a család, barátok, jó párkapcsolat. A stressz egyik napról a másikra le tud dönteni, secc perc alatt visszaeshetsz...ÉS ha folyton idegeskedsz bizony a vastagbeled issza meg a levét...Próbálj meg minél többet pihenni, a kiadós alvás sokat segít regenerálódni, és tényleg fontos a normális, stressz mentes légkör, úgyhogy mielõbb rendezd az életed. Egy költözés lehet nagyon rossz is...lásd pl én múlthéten vasárnap költöztem el, egy 45 nm-es 2000 épült lakásba a belvárosba ami szép és jó...de egyes egyedül...nekem hiányzik a családom, nem viselem túl jól a magányt. Persze lehet h Te nem egyedül mennél. :) Azért javaslom mindenképp gondold át. A lényeg h nekünk itt bármikor írhatsz, és számíthatsz támogatásra. :)

Nincs jelen

#878 2010-06-20 20:21

Sa-ni
Tag

Szia Niki!
Én azt mondom, ne azt magyarázd be magadnak, hogy a biztos a lelki okoktól/idegeskedéstõl van, mert csak idegesíted/hibáztatod magad, és nem mindig van összefüggés! Lehet, hogy épp pont most érkeztél a betegséged leszálló szakaszába. Ez sokaknak úgy is bekövetkezik, ha nincs különösebb gond az életükben. Sõt én azt is el tudom képzelni, hogy éppen a fellépõ panaszoktól vagy ideges és stresszes - mert ilyen állapotban az életedben fellépõ problémákkal is nyilván nehezebben birkózol meg,kevesebb az energiád, és el is vagy ugye keseredve. Viszont ha mondogatod magadnak, hogy a stressztõl van hasmenésed, még idegesebb leszel, és magadat hibáztatod. Ne tedd. Feküdj le, mert akkor annyira nem érzed a székelési ingert (legalábbis nálam így van) - OK ez nem megoldás, de ideiglenesen jó, amikor már kifáradtál a wc-re járástól és a napod már úgyse lesz normális - és nézz valami olyan filmet, ami teljesen leköt, lefoglal, lezsibbasztja az agyad - én ha depresszióba esek a panaszaim miatt, azt szoktam csinálni. A legfontosabb, hogy ne gondolkodj ilyenkor.  Ne azon kattogj, hogy milyen rossz állapotban vagy, és meddig marad ez így stb. abba tényleg be lehet dilizni. De ilyen állapotban ugye általában kizárt, hogy pl. alkoholba fojtsuk bánatunk, bulizással, társasággal felejtsünk, ezért javaslok egy olyan filmet, amit nagyon szeretsz, ami tényleg leköt. Az is segíthet, ha személyesen nem tudsz találkozni, akkor msn-ezel egy baráttal - de ne a betegségedrõl, hanem régi dolgokról, amikor még jól voltál. Lényeg, hoyg ami most van, abba ne gondolj bele.

Szerkesztette: Sa-ni (2010-06-20 20:26)

Nincs jelen

#879 2010-06-20 20:25

Sa-ni
Tag

És anyukáddal értesd meg (higgadtan), hogy most szarul vagy, és nem hiányzik a veszekedés. Persze túlságosan se panaszkodj, mert akkor meg ráfogják az emberre, hogy azért beteg, hogy környezete támogatását kivívja, figyeljenek rá, ne kelljen dolgoznia, stb. stb. Mocskos egy dolog ez a pszichoszomatika, néhány esetben biztos segíthet, de sokszor könnyen a beteg ellen fordítható.
(Senkit nem akarok a véleményemmel megbántani, de így gondolom ezeket a dolgokat.)

Szerkesztette: Sa-ni (2010-06-20 20:29)

Nincs jelen

#880 2010-06-20 20:33

Sa-ni
Tag

Melcsi: nekem az öreg prof (hú most nem jut eszembe a neve, nagy név volt a gasztroenterológiában, de velem annyit csinált, hogy elküldött egy másik valakihez) azt mondta, hogy tapasztalatai szerint a coltis a domináns anyjukkal élõ fiatal nõknél jön ki, és ha a nõ elköltözik otthonról, javulni szokott. Hogy én mit gondolok errõl az elméletrõl, azt most nem mondom :D - mert hátha Nálad bejön! (Azért nem rossz dolog, hogy volt erre lehetõséged, még betegen is! Szerezz egy cicát vagy kutyát, ha egyedül érzed magad! :) Azért ne visszakozz,mert hátha jó hatással lesz!)

Szerkesztette: Sa-ni (2010-06-20 20:35)

Nincs jelen

#881 2010-06-21 07:37

Melcsi_
Tag

Sani! :D Hát ez a prof nem semmi, jó nagy hülyeség...tudod én 2005 óta egyedül éltem fent Óbudán....tehát már 20 évesen..és történt az, hogy most áprilisban, 5 év Óbudán élés után hazaköltöztem...de mivel nem jött be a Monorról való bejárás....most sikerült visszajönnöm. :) A magányt meg lehet szokni...:) isten ments kutya vagy macska, alig vagyok "otthon" és nagy felelõsséggel jár...nálam a növények nem élnek 3 hétnél tovább...:S
Szóval annyit akartam írni, hogy 5 éve, 20 éves korom óta élek fent Bp-n egymagam....és a betegségem tavaly kezdõdött....:))) szóval nem domináns anyuci indukálta :D de a munkahelyi stressz tuti közrejátszott az setemben. :) de más is stresszel....lehet h még többet...csak nálunk nincs meg a cu/crohn-ra a hajlam.... :)
Amúgy én is javasolni tudom a kisállatokat, de csak akkor ha tudtok értük felelõsséget vállalni...
Stresszelni meg nem szabad....nálam gyorsan rontja az állapotom némi idegeskedés. :)

Nincs jelen

#882 2010-06-21 13:58

SzikiNiki
Tag

Sziasztok! Tegnap diétáztam és este jól voltam:) Néztem a tv-t ami teljesen lekötött! Ma reggel jól ébredtem eddig 2 szer volt székletem amibe kevés vér volt és nem görcsölt a hasam!:) Van étvágyam de nem merek azt enni amit kívánok. Ma még csak banánt ettem és háztartási kekszet. Ebédre zöldséglevest eszem. Szerintetek ehetek krumplis tésztát? Tudom,h ilyenkor keveset kell enni de többször. Tegnap megittam 1.5liter körömvirág teát és ma is megfogok.Szerintem azért is vagyok jobban! Ma is fogok tv-t nézni meg elfoglalom magam. És tényleg sokkal jobban vagyok!:) Nagyon sokat segít az is h itt olyan emberek vannak akik megértenek vagyis Ti! Köszönöm nektek!

Nincs jelen

#883 2010-06-21 14:28

Sa-ni
Tag

Ja Melcsi azt hittem, most költözöl el. Én amióta beteg vagyok nem tudok elköltözni a családomtól, és idõnként megõrjít a gondolat, hogy nem-e javítana, ha megtenném, De családom anyagilag ebben nem tud támogatni, és hát fenntartani egy albérletet, rendben tartani egyedül egy lakást, rendesen eljárni dolgozni, akár több helyre, és nem stresszelni, tehát még lazítani, szocializálódni. élni is mellette, ahhoz egészség kellene, vagy jobb állapot :S

De örülök,  Niki, hogy jobban vagy! Remélem, így is marad! :) Ami a diétát illeti, én a helyedben nem ennék krumplis tésztát (meg semmilyen tésztát), mert puffaszt, inkább egyél rizst, natúr húst - de majd a colitisesek jobban fogják ezt tudni (kérdezd meg a diéta-topikban is szerintem).

Én ma kezdtem el "életmódot váltani" (sok orvos tanácsolja ezt általában az ibs-re, Schwab is) - nem tart velem valaki ? :)
Fõleg mert nem nagyon tetszik, mert én sose voltam egy koránkelõs, tornázós típus, és kétlem, hogy hosszútávon élveznék-e a személyiségemmel ennyire ellentétes életet. De a betegség még ellentétesebb a személyiségemmel :D az tény.
Nem iszok kávét (így viszont reggel el kellett egy cigit szívnom,mert ha egyáltalán nem tudok elmenni wc-re az ugyanolyan rossz, mintha többször kell :S), reggel tornáztam (egy callanetics videóra + felüléseket, lábemeléseket csináltam), az eddigi 3étkezést 5 felé osztom, fokozatosan bevezetem a zabpelyhet (áztatva) és a több gyümölcsöt, zöldséget. Este is fogok tornázni. Veszek majd grapefruuit-cseppet, napi 2, 5 liter víz (ezzel hadilábon állok) -kb.ennyi.

Nincs jelen

#884 2010-06-21 15:08

monka
Tag

Sa-ni, ha szépen eszed a zöldséget, gyümölcsöt, mindenféle rostosakat, akkor majd nem kell cigizned sem.
Megjegyzem, a kávé egy fokkal egészségesebb, mint a cigi. Egyébként nagyon ügyes vagy, ha mindent megcsinlsz, amit leírtál! Hajrá!

Nincs jelen

#885 2010-06-21 17:25

Zsuzskaa
Tag

Niki,

Már régebben is írtad hogy midnig iszod a körömvirág teát. Úgy tanultam anno (Kertészeti egyetemen-gyógynövény szakon) hogy minden gyógynövény teánál érdemes azért néha szünetet is beiktatni. Pl. 3hét teázás 1,5 hét szünet....
Pl a kamilla is jó gyulladáscsökkentõ, de szárítja  anyálkahártyát is és ezáltal hasmenést okoz. Ezért nem szabad túlzásba vinni.

Nincs jelen

#886 2010-06-22 15:09

SzikiNiki
Tag

Sziasztok! Igen szoktam szünetet tartani. Akkor iszom csak ennyi körömvirág teát amikor érzem, hogy baj van. Mikor minden rendben van akkor nem iszom. Addig iszom amíg teljesen rendezõdik a székletem. Mikor rendbe jön akkor a teát is abbahagyom. Már max. 2szer megyek wc-re úgyhogy enyhe hasmenésem van. Még mindig van vér benne,de tudom, hogy elfog múlni:) Az étvágyam jó. Szerencsére az étvágyammal nincs semmi baj:) De azért vigyázok mit eszem. Szerencsére anyukám sem idegbeteg már. Megértette,hogy nekem ilyen bajom van. Úgyhogy szépen rendbe jön minden! Köszönök mindent:)

Nincs jelen

#887 2010-06-22 16:40

Kzoli
Tag

Sziasztok!Én 28 éves vagyok és kb. két éve volt két polip a vastagbelemben,ezt eltávolították de sajnos szövõdményként, vagy kitudja miért nálam is kialakult az IBS.Régebben rengeteget szenvedtem a kb:kéthetente jelentkezõ napokig eltartó nagyon erõs hasigörcsöktõl bár inkább a beleim görcsöltek.Szerencsére ez nagyjából elmúlt talán a Diceteltõl , de a székelési problémáim sajnos nem múlnak, egyszerûen nem ürünek a beleim rendesen napi 3-6ig járok wc-re szinte állandóan felvannak puffadva a beleim és ez a mindennapokban eléggé zavar(még ha nem is mindig fáj) próbáltam már rengeteg dolgot szedni de szinte semmi nem segít.Tudom hogy furcsán hangzik de szinte muszály dohányoznom mert attól tudok wc-re menni.Még annyit észre vettem hogy a sima tej kizárva mert attól rögtön hasmenésem van, de másra nem bírok rájönni hogy mi segíthetne vagy mi válthatja ki.Salofalkot,rengeteg fajta probiotikumot ,algát,lenmagot,nyugtatónak sárgabarackmag olajat rozskorpát , stb...próbáltam már.Ha valakinek lenne valami ötlete ,esetleg hasonló tünete vagy bármilyen tanácsa azt szívesen venném.

Nincs jelen

#888 2010-06-23 16:07

Sa-ni
Tag

Szia Zoli!
Nagyon hasonlóak a tüneteim, bár nekem idült salmonella-fertõzés elõzte meg, és egyszer enyhe colitist is kimutattak, ami késõbbi vizsgálatra eltûnt (polip nem volt - de én olyat nem hallottam, hogy a polip okoz ilyen szövõdményt) Ha már voltam aznap vagy 4-6-szor (régebben jártam 10, 15-ször is :S most már azért ez nincs) és még mindig nem ürült ki a belem, akkor van, hogy segít egy Meteospasmyl és/vagy nekem is egy cigi, elküld még egyszer wc-re és utána jó lesz,többet nem kell (de sajnos nem jön be mindig... jó is lenne!)
Esetleg az Enterolt próbáld meg, hosszútávon nekem nem segített, de Neked hátha... Rövidtávon ér valamit.
Ha a tejet nem bírod meginni, akkor laktóz (tejcukor) érzékeny vagy, vigyázz a többi tejtermékkel is. Kemény sajtot egyél (figyeld a szénhidráttartalmát, 0,1 lehet még, de több ne pl. Pannónia sajt jó), joghurtból, tejfölbõl Sparban tudsz venni "laktózmenteset" - maga a laktózmentes diéta sajnos nem biztos, hogy megoldja a gondot,de legalább egy kockázati tényezõ ki lesz iktatva.

De egyébként ez egészen pontosan nem az, hogy "nem ürül ki" a bél (bár érzésre az), mert végtermék az van 3-4-szer annyi, mint egészséges koromban napi 1x, hanem az, hogy nem nyugszik meg a bél, és ahogy a háziorvosom mondta, "löki tovább", azaz nem "tárolja" mint az egészséges vastagbél, aminek elég,ha a "végét" kiüríted, aztán jól vagy egész napra :S

Nincs jelen

#889 2010-06-23 19:31

Kzoli
Tag

Szia Sa-ni!
A Meteospasmyl-t próbáltam amikor a Dicetelt,illetve Salofalkot is szedtem, ezek együtt enyhítették a tüneteim.Az Enterolt kipróbálom,bár nekem mióta kerülöm a laktózt nem is a hasmenés a gondom, inkább az inger hiánya és az állandó puffadás, valószínû ez lehet a probléma amit írsz hogy a vastagbelem folyamatosan löki tovább.A cigivel az a helyzet hogy napi 3-5szálat múszály szívnom, de igazából nem szeretnék egyet sem.Az orvosom azt mondja örüljek neki hogy elmúltak a komoly görcsök és az esténkénti lázasodás, ezzel meg próbáljak meg együtt élni, de egyszerûen nem akarom elfogadni hogy nem lehetek teljesen egészséges.

Nincs jelen

#890 2010-06-23 23:24

Sa-ni
Tag

Inger hiánya? Ezt nem értem. Nem inkább el nem múló inger (székletürítésre sem szûnõ inger?)
Én a cigivel most úgy vagyok, hogy ha a pillanatnyi bélproblémát megoldja (bár nem mindig,de néha igen), akkor nem érdekelnek a hosszútávú káros hatásai - egyelõre - amíg jobban nem leszek. Csak az a gáz, hogy már lassan hatodik éve várom, hogy jobban legyek. Spontán elviselhetõbbé vált egy ideje, de továbbra is egész napra húzódnak a panaszok. Csak több a "szünet" - hát én se vagyok elégedett. "Próbálj meg ezzel együtt élni" - hát kb. hasonlót mondtak nekem is, kössz szépen. Kicsit olyan "vak vezet világtalant" ez a topik, mert még senki sem találta fel a spanyolviaszt. Én tavaly nyáron azt hittem, SCD diéta-hívõ lettem, mindenkinek orrba-szájba ajánlottam, mert ideig-óráig javított pár hónapig, aztán meg rosszabbul lettem, mint most, amikor megint rendesen eszek. Továbbra is ajándéknak kell tekintenem az élettõl, ha mondjuk este 8ra el bírok menni vhova, utazásról meg nem is álmodok, és ami a legszarabb, hogy így hogy menjek dolgozni :S (De persze "biztos" azért fejlesztettem ki magamnak direkt a tüneteket, hogy ne kelljen...)

Nincs jelen

#891 2010-06-24 10:05

monka
Tag

Sa-ni, most nem értem, hogy miért cigizel? Úgy tudtam, hogy a cigi "beindítja" a beleket, tehát el tudsz menni WC-re. Azért nem tudsz elmenni sehová, mert állandóan WC-re jársz? Mert akkor nem kellene cigizni, mert mégjobban izgatja a beleket, mint a kávé is.

Nincs jelen

#892 2010-06-24 18:05

Sa-ni
Tag

Arról van szó, hogy el bírok ugyan menni (ritka az, amikor egyáltalán nem), de hiába megyek el, nemtudom "elintézni", mint egy egészséges ember (és mint 23 évig én is) - ha éhgyomorral vagyok, el tudok intézni a városban dolgokat,mert amíg eszek,, addig nem kell annyira (bár különösebbe jónak se mondható a közérzetem :S ) és ha egyszer már elmentem, többször kell egymás után, mert "nem nyugszik" a bél, vagy hogy mondjam. Egész napra elhúzódóan evés után, vagy spontán 1-3 óránként (esetleg ritkábban) wc-re kell menni, és a köztes idõszakban sincs meg a jó közérzet. (Tehát nem úgy van, mint mondjuk a pisiléssel, hogy elmegyek, elfelejtem, aztán x óra múlva megint kell)
Cigizni azért szoktam néha,mert van olyan, hogy elszívok egy cigit,és akkor sikerül a teljes maradék béltartalmat kiüríteni, és aznap már nem kell menni, és az inger sem jelentkezik. Még ennél az is jobb lenne,ha az lenne, mint régebben, hogy reggel egymás után megyek el sokszor, de utána már nem. Mert úgy koránkeléssel munka is megoldható volt (bár késésekkel :S ami miatt volt, hogy kirúgtak... De nem olyan jellegû munka volt, hoyg ott el lehetett ennyi idõre menni... ) .

Szerkesztette: Sa-ni (2010-06-24 18:07)

Nincs jelen

#893 2010-06-24 20:58

Kzoli
Tag

Lehet hogy rosszul fogalmaztam... Nekem valójában a puffadás nem akar elmúlni, és ezért kell többször elmennem WC-re, hogy megkönnyebbüljek. Ha eszem utána rögtön puffadok, olyan mintha téglák lennének a beleimben, és el kell szívnom egy cigit hogy tudjak wc-re menni, de sokszor ez sem segít. Kb 1 órát várnom kell, még egy cigi, és utána többnyire jobb. De minden étkezés után ezt eljátszani...Szerencsére én azért el tudok menni itthonról, "csak" cipelem a téglákat :)

Nincs jelen

#894 2010-06-25 08:07

monka
Tag

Sa-ni, ok, értelek most már. Sajnálom, hogy így vagy. Azért csak kéne rá valami megoldást találni. Próbáltak nálad már IBD-ben alkalmazott gyógyszert adni?

Nincs jelen

#895 2010-06-25 10:54

ferenc
Tag

Sziasztok!Nemrégota tudtam meg hogy beteg vok.Mütét"szépen kivágtak belölem 1-2 db bélszakaszt" nem igazán vok jol,finoman szolva.Ha nem eszem akár egész nap tudom intézni a dolgaimat.Megörülök a tétlenségtöl!Sajnos állandoan idegbeteg vok.A dohányzást megprobálom vissza fogni,de nagyon nehéz.Szenvedélyes dohányos voltam!Ráadásul berobbant a hepa-c-ém is uhogy jul.6-tól interferon kezelést is kapok.Hatalmas kudarcnak élem meg a mostani helyzetem.Egyedül élek,igy biztos hogy nem"bántom"a családomat a dühkitöréseimel.Jo látni h vannak emberek akik hasonlo problémákal küszködnek mint én!Egyébként én pipával segitek magamon,egy idöre megszünik minden fizikai bajom.Nem utolso sorban,és a legfontosabb,hogy megnyugszom!!!Üdv

Nincs jelen

#896 2010-06-25 16:43

Szuszidi
Tag

Ferenc! Nem szabadna idegeskedni az még jobban árt. A pipát úgy kell érteni? -O

Nincs jelen

#897 2010-06-26 17:35

Sa-ni
Tag

Salazpopyrint kaptam, amikor colitist állapítottak meg - 0 eredménnyel.
Meg ezeket a szar klizmákat, bevallom, undorodtam a használatuktól (és hosszútávon párkapcsolattal sem volt igazán összeegyeztethetõ, ezt most hadd ne fejtsem ki, biztos értitek), lehet, nem voltam elég kitartó, de többszöri nekifutással 1-2 hétig bírtam, és ezalatt semmit nem változtattak. Az egyik ez a harmonikaszerû volt, azt könnyebb volt használni, de a másik, a szteroidtartalmú, már meg nem mondom a nevét - ha elszántan leküzdöttem az ellenérzéseimet, akkor se sikerült bevarázsolni annak a hülye doboznak akár felét se... Kúpot egy fokkal komfortosabb használni, legalább elintézheted a wc-ben,és nem kell fekve maradnod - de ez iránt se tengtem túl a lelkesedéstõl, fõleg mert amíg próbálkoztam vele, nem javított ez sem.  Szteroid tablettát egyszer írtak fel, de nem vettem be, ki se váltottam, megijedtem attól, amiket itt olvastam a mellékhatásairól, meg hát trombózishajlamom is van úgy mellesleg, nem igazán kéne a hormon..
Más IBD gyógyszert nem próbáltak nálam.

Nincs jelen

#898 2010-06-26 17:40

Sa-ni
Tag

Feri! Itt is írtak már arról, hogy a "pipa" esetleg pozitív hatással lehet, de kapható cannabis kivonat tabletta is legálisan.
http://flavin77.eu/spd/287/Medicannabis … 00x1450_mg
Hát nem tudom, én még mindig ódzkodok tõle (mármint a normál cannabistól), mert azért ahogy angol nyelvû oldalakon utánanéztem, nem mindenkit javít, és régen, amikor (nem a betegség miatt) próbáltam, nem szerettem a hatását. Ezt a kapszulát meg még azért nem vettem meg, mert nem is írja külön a bélpanaszokat a javallatoknál (és nincs több kidobnivaló pénzem :S ) .

Valaki kérdezte, hol lehet Colpermint venni (borsmenta kapszulát) én anno innen rendeltem:
http://www.lomentum.com/
De milyen érdekes, hogy "discontinued" azaz már nem gyártják :S Tán csak nem volt hatástalan másoknak is? Nahát, nahát... Mo-n nem lehet ilyesmit kapni, annak idején nyomoztam eleget...

Szerkesztette: Sa-ni (2010-06-27 12:34)

Nincs jelen

#899 2010-06-27 12:40

Sa-ni
Tag

Szedtem le a netrõl egy rakás (hivatalos, orvosok által írt) IBS könyvet. Angolul tudók segítenének a kutatásban? Mert egyedül nem gyõzök ennyit elolvasni. Németül tudók pláne jelentkezhetnének, mert a némettel hadilábon állok, ezen a nyelven folyékonyan nem olvasok (márpedig a neten rengeteg német cuccos is van, Reizdarmsyndrom-ra kell rákeresni).
Úgy gondolom, össze kéne fogni valahol (pl. egy honlapon, blogon) a sok információt, amit gyûjtöttünk, itt is, meg a kétségbeesett (és qrva idõigényes) netezgetéseink során. Asszem ez mindannyiunk közös érdeke.

Nincs jelen

#900 2010-06-28 12:07

SzikiNiki
Tag

Sziasztok! Nektek is volt már olyan,hogy mikor fellángolt a colitisetek akkor az étvágyatok jó volt meg a közérzetetek,de mikor menni kellet wc-re akkor görcsölt elõtte a hasatok? És a wc-n nagyobb volt az inger mint ami kiürült és az ingerre inkább nyák és pár csepp vér ürült. Mert nálam ez van. Az zavar,h wc-zés elõtt görcsöl a hasam és még mindig van vér is! Pedig szedem a gyógyszert és olyan ételeket eszem amiket szabad.De max 3szor kell mennem wc-re ami jó és nem hasmenésem van. Csak azt akarom, h múljon el a görcs és a vér! Van valami ötletetek? Köszönöm!

Nincs jelen

IBDoktor

Láb