#3951 2010-06-16 22:17
- Ildike
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Gyógyszerek, kiegészítõk
Köszi a válaszokat. Csak most váltott az orvost nekem gyógyszert az félek h nem fog hatni vagy valami. Medrolból reggel 1-et kell bevennem. Az bõven elég?
Nincs jelen
#3952 2010-06-17 08:36
- Agi87
- Tag
A Medrol több kiszerelésben létezik.Én jelenleg 4 mg-osból szedek 2 db-ot.De szedtem 16 mg-osból is 2-õt.Ez változó,h ki milyen állapotban van.Elkezded szedni és majd fokozatosan szabad csak abbahagyni.Én infúzióban kezdtem 60 mg-al még februárban, és most tartok 8 mg-nál tablettával.
Nincs jelen
#3953 2010-06-17 08:48
- Ildike
- Tag
medrol 32mg-bõl szedek reggelente 1-et meg pantacid flux 40mg-bõl is 1-et pentasa granulátumból 2x1-et és Supplinból is 2x1-et! milyen kezelés lenne? erõs?
Nincs jelen
#3954 2010-06-17 09:46
- barna-by
- Tag
Kosztya: Bélbetegeknek TILOS szedni ilyen szereket! Az izom mellett a beleid falád is megvastagitja, és ha szükületed van, az még kisebb lesz, vagy ha még nincs, akkor lesz! Ajánlom neked a Nutridrinket. Beszéld meg a dokiddal, hogy irja fel 90%osba és idd ezt! Napi 4 étkezés mellett, edzés elõtt és után fél-fél órával és ugyanazt a hatást fogod elérni, csak egészségesebben. A csíkok meg soha nem tûnnek el! Nekem a hátam ilyen és nem segit se szoli (ami szintén nem javasolt) se a nap. Rábarnulhatsz, de télen meg fog látszani!
Ildi: a 32mg bõven elég, fõleg ha csak egyet szedsz belõle! A többi gyógyszerelés is általános adagok, úgyhogy ez biztos segíteni fog! Ha sokszor érzed a medrol keserû ízét, próbáld meg egy csöpp lekvárba beletenni és úgy bevenni! Ez egy régi trükköm! :)
Nincs jelen
#3955 2010-06-17 12:41
- yucateko
- Tag
sziasztok,
1,5-2 órája olvasgatom már a fórumot, rengeteg a hasznos információ ami nem árt egy olyan betegségnél amire nincs konkrét, kézzelfogható gyógymód csak a tapasztalatok meg a kezdeti medrolbomba ..:) nálam nagyjából 3 éve jelentkeztek elõször a tünetek (egy kellemesen átdorbézolt szilveszteri éjszaka után az elsejei lencse betette a kaput), oldaltájéki hasi görcsök (valószínû akkor durrant be elõször a vékonybél), hasmenés, de elmúlt. nem foglalkoztam vele csak mikor már nem tudtam elaludni a szúró fájdalomtól egybõl orvoshoz. diagnózis = végbélhurut, kezelés = antibiotikum, olaj a tûzre, egyébként is izmos immunrendszerem van, végül is a tükrözés meg a biopszia kimutatta mi a tényálladék. nekem kizárólag a vékonybélre korlátozódott a betegség. innentõl kezdve viszont gyökeresen változott minden, tudom hogy 3 év nem hosszú idõ, fõleg azokhoz képest akik már évtizedek óta küzdenek vele, mégis e rövid idõ alatt rengeteg mindent kipróbáltam már (túlnyomó részt páromnak köszönhetõen, aki állandóan azt szorgalmazta hogy igenis kísérletezni kell) étrendkiegészítõktõl, aloevera, gyulladáscsökkentõktõl a probiotikumokig szinte mindent. tulajdonképpen semmi sem hozott akkora változást és eredményt mint maga a táplálkozási szokások kialakítása és saját szervezeted megismerése, mi az ami irritál és mi az amit a javaslatok ellenére is fogyaszthatsz. én több mint fél éve teljesen tünetmentes vagyok úgy hogy letettem a salofalkot és a budenofalkot is, a protexin vagy acidophilus teljesen mindegy, természetesen maradt , a bélflórának egészségesnek kell maradnia és ezek tényleg segítenek ebben ,tapasztalat és olvastam pár topikkal lejjebb a halolajak pozitív hatásáról. gyulladást nem segítik megelõzni, koleszterin-re viszont verhetetlen, tapasztalat ismét. persze akik hajlamosak rá, én mindenképp 7,2-es összkoleszterin után 2 hetes fókaolaj-kúra és lezuhant 5 alá. mûködik.
elmondom mi az ami engem karbantart, hátha segít valakinek bár ahány crohn-os annyi gyógymód és kezelés.
- annyi kefír amennyi jólesik, minden nap , reggel rendberak este helyreráz, erõsen ajánlott és jobb bárminél.
- sajtok bármilyen formában
- tejföl, könnyít az ételen (paprikáskrumpliba,levesekbe, wok-hoz, húsokhoz ha mártást készítesz,salátába)
használjátok nyugodtan, bajotok nem lesz tõle.
-sok folyadék (erõsen szénsavas nem ajánlott)
-sör igen, bor ritkábban de fogyasztható mértékkel persze.
-dohányzás (erõsen tiltott) most próbálom letenni...
a lényeg hogy bármit lehet fogyasztani csak könnyen kell elkészíteni, baromi egyszerû semmit sem szabad agyonfûszerezni, 2kiló erõspaprikát belerakni, meg zsírtól tocsogni..
-hal .. (nem kell méregdrága pontyot venni, keszegbõl, kárászból is lehet olyan rottyantani hogy ..ihaj:)
-tésztafélék gasztronómiáját erõsen tanulmányozni
-kísérletezni kísérletezni és sohasem feladni
most még tünetmentes köszönhetõen annak ahogy élek és táplálkozom de bármikor, bárminek a hatására kiújulhat
és ez az amit nem lehet kivédeni.
Nincs jelen
#3956 2010-06-17 15:04
- barna-by
- Tag
yucateko: Köszi a sok tanácsot, de ez annyira egyénre szabott, hogy sokunknak már az elsõ 3 sor is több napos szenvedést okoz. Spec én a tejföltõl 2 napig rosszul vagyok. Sok olyan dolgot is elmondasz, ami a betegség kezdetén az orvostól elhangzik és megjegyezném azt is, hogy colitisnél a dohányzás nem árt, sõt egyes esetekben használ is.
De még egyszer köszi a tippet, tanácsot, aki bírja, egye azt, amit tud és nincs tõle rosszul! Sok dietetikus is ezt mondja! :)
Nincs jelen
#3957 2010-06-18 10:11
- yucateko
- Tag
:) .. az én orvosaim elég szûkszavúak voltak a betegséggel kapcsolatban, általában harapófogóval kellett kihúzni belõlük, hogy mi legyen a következõ lépés és egy idõ után ez baromi fárasztó tud lenni. szerintem sokan nem kapják meg a betegség kezdetén azt a kellõ mértékû támogatást ami azért elvárható lenne. az én esetemben még abból is probléma volt hogy egyáltalán konzultációt kértem más orvosoktól. ennek ellenére a legtöbbjük azért nagyon korrekt volt.
egyébként mi a vélemény a CoD Teáról? , tudom hogy alapjában véve rákos betegeknek ajánlják, de úgy tudom volt már rá példa hogy Crohn-ra is használták a készítményt és elég jó eredményeket értek el vele.
Nincs jelen
#3958 2010-06-18 15:51
- Zsuzskaa
- Tag
Off
yucateko,
az én orvosaim is mindig csak annyit mondtak vizitnél,hogy "a kis hölgy jól elvan a crohnjával". Én meg el is hittem hogy jól elvagyok :D
aztán kerestünk másik dokit :)
On
Nincs jelen
#3959 2010-06-18 16:53
- Ildike
- Tag
Az lehetséges hogy új gyógyszerek átállása miatt megint megy a hasam meg fáj a gyulladásom? Vagy nem hatnak eléggé? Kevés lenne a szervezetmnek? (medrol32mg reggel 1 ,supplin,2x1,pantacid 1x1 ,pentasa2x1 eddig meg csak budenofalk2x2 meg pentasa2x1 volt) Remélem pár nap múlva minden rendebe lesz nem akarok megint annyira visszaesni mint az elején!!
Nincs jelen
#3960 2010-06-18 22:20
- Tessza
- Tag
Sziasztok!
Tessza vagyok Kecskemétrõl.
3.éves Dietetikus hallgató a Semmelweis Egyetemen.
Gyulladásos bélbetegségek tápszeres kiegészítésérõl szeretnék tõletek megtudni minél többet.
-fogyasztotok-e
-ha igen milyet
- mi a tapasztalat
-orvos javasolja e
Meg ami még nagyon fontos lehet!
Elõre is köszönöm magam és azok nevében akikhez eljuttatom azokat az információkat amiket tõletek kapok!
Kellemes hétvégét Mindenkinek!
Tessza
Nincs jelen
#3961 2010-06-18 22:47
- aiolosz
- Tag
Tessza írta:
Elõre is köszönöm magam és azok nevében akikhez eljuttatom azokat az információkat amiket tõletek kapok!
Tessza
Tessza, valamilyen kérdõívet kellene készítened, hogy a dolog mûködjön és ide kellene azt tenned Nem árt, ha tudjuk-Kérdõívek
Segítségképpen:
Kérdõívem
Nincs jelen
#3962 2010-06-18 23:51
- barna-by
- Tag
Ildi: Mint már párszor említettem, a gyógyszerek majdnem fele nem hat egyik napról a másikra! A Supplinnak is kell 4-5 nap, a pentaasa szintén zenész! Adj idõt nekik! Ha 1-2 hónap letelt, már lehet aggódni. A Medrol pedig erõsebb a Budenofalknál, ugyhogy biztos jobban leszel!
Nincs jelen
#3963 2010-06-19 10:39
- Ildike
- Tag
Az alacsony hemoglobin szintem gyógyítható gyógyszerekkel? amúgy 69-es! 2hónapja 77-es volt lehet a gyógyszerek miatt lett alacsonyabb? de a süllyedésem 97rõl 70re lement!
Nincs jelen
#3964 2010-06-19 10:47
- Andi
- Tag
Ildike!
A hemoglobinod nagyon alacsony, én ilyen értékeknél már vért kaptam. Mondjuk az a jó,hogy 2 hó alatt nem olyan sokat csökkent (77-rõl 69-re),mert ez nálam pár nap alatt csökkent ilyen szinten, amikor nagyon véreztem. Ált. 80 alatti hemoglobinnál már szoktak vért adni. Az jó, hogy a süllyedésed valamennyit csökkent, de még a 70 is nagyon sok. Nem vagy gyenge, nincs szapora szívverésed stb...?
Nincs jelen
#3965 2010-06-19 10:51
- Ildike
- Tag
Andi!
De én így láthatólag nem vérzek sehol. Nem vagyok gyenge, csak kicsit rossz szokott lenni a közérzetem. Vérátömlesztést akarnak csinálni de szüleim nem engedik meg én se szeretném. Vashiányos anémiát gyógyszerrel is lehet kezelni nem? De hogy ilyen alacsony elájulhatok vagy valami lehet velem?
Nincs jelen
#3966 2010-06-19 10:58
- Andi
- Tag
Ildike!
Pedig a vérátömlesztés után "újjászületsz", utána minden sokkal-sokkal jobb!!! A betegségem kezdetén 2000-ben én sem engedtem a vérátömlesztést, akkor 1 hónapig voltam kórházban, nyomták belém vénásan a szteroidot (125 mg-ot), és mivel nem engedtem a vért, így minden nap vas szuri, B6, B12, polibé szuri, de 1 hónap után is úgy engedtek ki a kórházból, h még nagyon vérszegény voltam, kb. 3 hó múlva érte el a 120-at a hgb-m, de utána újra kiújult a betegségem és nagyon véreztem és akkor már nem úsztam meg a vérátömlesztést, azóta már 5x kaptam vért.
Amikor nagyon vérszegény vagyok, akkor szédülök, gyenge vagyok, ájulásközeli állapot, állandóan csak feküdnék, szapora szívverés, nincs erõm semmihez sem...
Ha nem akarsz vért kapni, akkor is sürgõsen fordulj orvoshoz, hogy valamit csináljanak, mert ez így nagyon nem jó!!!
Nincs jelen
#3967 2010-06-19 12:18
- Ildike
- Tag
Ilyenkor nem lenne elég vénás vaspótlás?
Nincs jelen
#3968 2010-06-19 12:38
- Andi
- Tag
Próbáljátok meg, esetleg szedjél folsavat is, meg szerintem a B12 szuri sem ártana. Mivel szemmel láthatólag nem vérzel sehol, és a vérképed is azt mutatja, hogy lassan csökken a hgb-szinted, szerintem megpróbálhatjátok, bár én nem vagyok orvos. :) De biztos, hogy hosszú folyamat lesz!
NÁlam, ugye 2-3 hét alatt csökkent 40-et a hgb, ez azért nagyon megviselte a szervezetemet és ilyenkor a rohamos vérveszteség miatt muszáj a trafó. Nálad azért más a helyzet, de minél elõbb kezdd el a Ferrlecitet, ha meg tudnád oldani, már akár ma!!!
Nincs jelen
#3969 2010-06-19 12:55
- barna-by
- Tag
Andi és Ildi: A hemoglobin nem csak azért csökken, mert vérzik az ember, hanem mert a vörös csontvelõ nem állít elõ kellõ mennyiségben, ami elég baj! A vese kiszûri az elhasználódott hemoglobint, de ha nincs elég utánpótlás, akkor nagy baj van!
Ildi: Kár ellenezni a vérátömlesztést, mert szükséged van rá! Innen iszonyú nehéz lesz visszahozni gyógyszerekkel a megfelelõ értékeket! Ráadásul a friss vér jót fog tenni, már aznap érzed a hatást! Anno én is kaptaam mûtét után és tiszta energiabomba voltam jó sokáig! A fáradékonyságnak annyi utána!
Nincs jelen
#3970 2010-06-20 13:16
- angeluc
- Tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek a tölgyfakéreg teáról, tényleg jó hasfogó és mennyit lehet belõle fogyasztani?
Köszi a válaszokat!
Nincs jelen
#3971 2010-06-21 13:40
- Posuch
- Tag
Szia barna-by!
Rég írtam, és kérdeztem tõled és a többiektõl. Képzeld, mostmár az endometriozis kórképnél tartunk. Tök jó. Lehet, hogy a chron betegséget véletlenül találták meg, mert az én tüneteim, mintmár írtam nektek és neked is más mint a tiétek. Úgyhogy a nyomozás az én betegségemben még tart!!!!
Szép napot!
Nincs jelen
#3972 2010-06-21 16:34
- barna-by
- Tag
Hm...hát mázli akkor, hogy megtalálták és nem félrekezeltek! Az endometriozis pedig elképzelhetõ, hiszen nõknél elõfordulhat a méhnél valamilyen betegség, fõleg ha pl bélösszenövés van, de sok más esetben is!
Várom a nyomozás végét! Remélem Kojak megtalálja! :)
Nincs jelen
#3973 2010-06-21 19:32
- Ildike
- Tag
Sziasztok. A medrol 32mg-tõl lehet szédülni? Vagy hogy erõs gyógyszereket szedek?
Nincs jelen
#3974 2010-06-21 19:41
- Andi
- Tag
Szia Ildike!
Szerintem Te inkább a vérszegénység miatt szédülsz. Bizonyos gyógyszerek okozhatnak szédülést, de szerintem a Medrol nem. Hogy állsz a vénás vassal? Elkezdtétek?
Nincs jelen
#3975 2010-06-21 20:04
- Ildike
- Tag
szia. azt mondták hogy nincs már ilyen nem adhatnak!!
Nincs jelen
#3976 2010-06-21 21:28
- Andi
- Tag
Ferrlecit injekció a neve, és biztos vagyok benne, hogy van még ilyen. Vérátömlesztés téren nem gondoltad meg magad? Nagyon kellene neked!!! 69-es hemoglobinnal nem szabad játszani! Vigyázz magadra!!!
Nincs jelen
#3977 2010-06-21 23:20
- barna-by
- Tag
Ildi: Andi jól írja, ez mind a hemoglobin miatt van! Kevés oxigént tud szállítani a véred, így ne csodálkozz, hogy szédülsz. Ez még csak a kezdet lesz... Én is a vérátömlesztés mellett voksolok, sürgõsen szükséged van rá!
Nincs jelen
#3978 2010-06-22 05:50
- mercy70
- Tag
Ildike,nem alacsony a vérnyomásod?
Nincs jelen
#3979 2010-06-22 07:58
- Ildike
- Tag
mercy70! De alacsony!
Nincs jelen
#3980 2010-06-22 09:16
- barna-by
- Tag
Ilyen alacsony hemoglobinnal nem is lehet magas! :)
Nincs jelen
#3981 2010-06-22 13:50
- mercy70
- Tag
Ildi!Akkor valószínû a vérnyomásod miatt szédülsz.Nekem is hosszú ideig volt szédülõs problémám a vérnyomásom miatt.Lehetett kapni cseppeket rá de nem sokat használt.Nekem igazán a kávé segít.Ha otthon nagyon szédülsz,feküdj le és lógatsd a fejed le az ágyról,kicsit az is segít.
Nincs jelen
#3982 2010-06-22 14:31
- barna-by
- Tag
A szédülés, fáradság, alacsony vérnyomás mind az alacsony hemoglobin miatt van.A hemoglobin szállitja az oxigént mindenhova és ha alacsony, nyilván nem frissül föl eléggé a szervezet oxigénnel, amibõl megannyi tünet keletkezik! Ezek még az enyhébb tünetek! Ildi ne várd meg amíg jönnek a komolyabb panaszok!
Nincs jelen
#3983 2010-06-23 23:51
- Éva65
- Tag
Sziasztok!
Éva vagyok 8 éve crohn beteg.
Nem sikerült még ezt a topikot végigolvasnom, de ameddig jutottam nem találkoztam azzal a gyógyszerrel amit én kapok.
Purinethol a neve és nem kapható csak külföldön.
Valakinek esetleg tapasztalat ezzel a készitménnyel???
Két éve szedem,plusz pentasa 3*2, de most leállitották, mert hányás lépett elõ. Azt mondta az orvosom, hogy telitödött a szervezetem vele.
Most nem tudom mi lesz....
Nincs jelen
#3984 2010-06-24 15:01
- Colitis-es Brigi
- Tag
Sziasztok!
Próbálta már valaki a Supra Balance táplálékkiegészítõt (Organic Mission termék)? Colitises vagyok és szeretném kipróbálni, de mivel meglehetõsen drága, örömmel olvasnék tapasztalatokat.
Köszönöm szépen: Brigi
Nincs jelen
#3985 2010-06-24 18:23
- barna-by
- Tag
Brigi: Ha feltétlenül táplálékkiegészítõ kell, akkor irass a dokiddal Nutridrinket vagy hasonlókat. Ezek 90%ra mennek és talán így nem lesz olyan drága.
Nem hallottam még errõl a Super Balance-ról és a Purinethol-ról sem. Sokszínû a felhozatal, de ha az orvos engedi, ki kell próbálni, használni.
...
Most olvastam utána a purinetholnak: Ez eléggé rizikós szer, honnan jött, hogy kipróbálod? Azt írja az angol leírása, hogy rákos betegeknél alkalmazzák. Diagnosztizáltak valamit?
Amúgy írja, hogy mesalazin tartalmú szereknél felléphet mellékhatás és a Pentasa pont ilyen! Bár lehet hogy félrefordítottam az angol szöveget, de itt van, hátha valaki jobban érti:
Certain medications are contraindicated when taking Purinethol. Medications used to treat ulcerative colitis (olsalazine, mesalamine, sulfasalazine) interfere with how Purinethol works and may increase the toxicities experienced. If you are being treated for ulcerative colitis discuss this risk with your doctor
Szerkesztette: barna-by (2010-06-24 18:34)
Nincs jelen
#3986 2010-06-24 20:13
- Éva65
- Tag
Már két éve szedem a purinetholt, Szegeden irta fel az orvosom.Tudom, hogy leukémiás, rákos betegeknek is adják.
Imurant nem birtam, felduzzadtak a végtagjaim, iszonyu csont,izom fájdalmaim voltak.
Medrol se ment, igy ezt irták fel. Az elején még volt itt is, de beszüntették, azóta Romániából kapom, a klinika is ott szerzi be.
Nincs a crohnon kivül semmi panaszom./elég ez is/Szegeden többen szedik, azért csodálkoztam, itt nem olvastam róla!
Nincs jelen
#3987 2010-06-24 20:13
- Breki
- Tag
A legtöbb tápszert rákos betegeknek találták ki,ezzel nincs semmi gond,ugyanazokat kapjuk mi is amiket õk.
Nincs jelen
#3988 2010-06-24 20:30
- barna-by
- Tag
Breki: ez nem tápszer!
Éva: Akkor hallgass a kezelõorvosodra! Írják a tájékoztatóba, hogy ha mellékhatás merül fel, szüneteltetni kell, és a hányás az, úgy hogy tartsd be!
Nincs jelen
#3989 2010-06-24 21:20
- Éva65
- Tag
Köszönöm szépen a válaszokat!
Nincs jelen
#3990 2010-06-24 22:01
- Breki
- Tag
Ok,félreolvastam :D
Nincs jelen
#3991 2010-06-25 11:15
- Colitis-es Brigi
- Tag
Kedves Barna-by!
Köszönöm szépen a válaszodat, ugyanakkor engedd meg, hogy ennek a bizonyos Supra Balance-nak idemásoljam a linkjét:
http://www.organicmission.hu/termek/27/SUPRA_BALANCE
Én úgy érzem, hogy ez nem az a fajta tápszer, mint a Nutridrink, de lehet, hogy tévedek. Tudom azt is, hogy a papír és a monitor mindent elbír a csodaszerré minõsítés terén és voltak is rossz tapasztalataim természetgyógyásszal, aki a gyógyszerek abbahagyása után elkezdett velem kísérletezni, persze a vége a kórházi kezelõorvosom lett. Ezért is érdekelnének a szintén colitis ulcerosa betegek tapasztalatai.
Köszönettel üdvözöl: Brigi
Nincs jelen
#3992 2010-06-25 11:42
- monka
- Tag
Brigi, neked milyen tapasztalataid vannak a Supra Balance-szal kapcsolatban?
Nincs jelen
#3993 2010-06-25 12:58
- Colitis-es Brigi
- Tag
Kedves Monka!
Az elõzõ, 3989-es hozzászólásomból derül ki, hogy én is most szeretném kipróbálni. Az a helyzet, hogy már annyi mindennel próbálkoztam, olyan mérhetetlen összegeket adtam ki kísérletezgetésekre, hogy eljutottam odáig: elõször megkérdezem a sorstársakat, nekik mi a tapasztalatuk?
Szép napot kívánva üdvözöl: Brigi
Nincs jelen
#3994 2010-06-25 13:15
- monka
- Tag
Brigi, bocsi, nem vettem észre.
Nincs jelen
#3995 2010-06-25 14:13
- wtamas
- Tag
Sziasztok!
Orulok hogy ratalaltam erre a forumra. Mar nagyon sokat olvasgattam. Jelenleg anliaban elek. Nekem 3 honapja diagnosztizaltak a Chron-t kozel fel evi szenvedes utan. 2hetet voltam korhazban, antibiotikumos kezelest kaptam es kesz. Hazakuldtek 2 antibioikummal (Cipofloxacin, Metronidazole), me azzal a tanaccsal hogy egyek amit csak tudok es majd hizni fogok (80k-rol lementem 57-re). Gasztro dokihoz az idopontom augusztusra szol (itt se mennek gyorsan a dolgok). Kajalni alig tudok vmit, mert egybol szekrekedesem lesz. Ezt is furcsanak talalom hogy nekem nem hasmenesem van. Ja es ugy orcsolnek a beleim termeszetesen hogy aludni is neha csak 1-2 orat tudok. Kerdesem az lenne hogy esetleg tudnatok vmi tanacsal szolgalni ami egy kicsit is konnyebbe tehetne ezt a szenvedest amig a gasztro dokihoz eljutok? Es hogyan tudnek felkapni par kg-ot? A valaszokat elore is nagyon koszonom. Jobbulast es tunetmentesseget mindenkinek!
Nincs jelen
#3996 2010-06-25 15:41
- Lisa
- Tag
Szia wtamas!
Sajnálom, hogy ott sem megy gyorsabban az eü. ellátás mint itthon.
Az, hogy egyél mindent lehet, hogy nem éppen jó tanács volt, minden féle képpen nézzél egy crohn-os diétát, és az alapján próbálj étkezni.
Egyáltalán nem szokott menni a hasad? A fogyás az azért következett be szerinted, mert nem mersz enni? Gondolom a fájdalom miatt. Általában úgy szokott lenni, hogy azért fogyunk, mert nem merünk enni + mert amilyen nehezen megy le, olyan gyorsan távozik is.
Amíg orvoshoz nem jutsz el, addig is fájdalomcsillapítót nyugodtan szedhetsz (ami persze csak rövid távon megoldás) nem tudom, hogy mit bírnál, szokták ajánlani, hogy ha már fájdalomcsillapítóra van szükség akkor algopirynt szedjünk, és emellett valami NEM receptköteles táplálék-kiegészítõt vegyél, és persze kalóriadús táplálkozás, vigyázva, hogy ne bántsa a beledet.
Eléggé összetett és nehéz dolog mindennek megfelelni, az biztos, hogy a legjobb lenne, hogy ha a gasztrós doki tudna segíteni végre.
A fórumon elég sok mindent írtunk gyógyszuerkrõl, ételekrõl amik jók lehetne és amiktõl hízni is lehet!
Nézelõdj itt, reméljük találsz egy ideiglenes megoldást amíg nem jutsz megfelelõ orvosi kezekbe!!!!
Addig is fájdalomcsillapítót (HA SEGÍT) szedjél nyugodtan!
ezeket talán a legérdemesebb megnézni:
http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 701#p61701
http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 199#p68199
http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 816#p67816
reméljük segítenek a tanácsok és a tapasztalatok!
Üdv.: Lisa
Nincs jelen
#3997 2010-06-25 19:54
- gaby
- Tag
Szia wtamas!
Én is Angliában élek és crohn-om van.Nekem amikor szükségem volt fájdalomcsillapítóra akkor a codeine-t írták fel.(30 mg-ost)Azt hiszem vényköteles.A GP biztosan felírja.Bár amit írtál,hogy szorulásod van lehet nem ez a legjobb Neked,mert ez a gyógyszer szorulást okoz.De egy egy este,hogy jobban aludjál biztosan segít.Ha eljutottál a gasztróra kérjél idõpontot a diatetikushoz.Ott írnak fel tápszert Neked,hogy tudjál hízni.Persze az sem egy-két hét lesz.Remélem jó kezekbe kerülsz.Kitartás!
Üdv gaby
Nincs jelen
#3998 2010-06-26 10:59
- barna-by
- Tag
wtamas: Volt tükrözésed? Kiderült, hogy van szükület? Ha nincs, akkor javaslok pár dolgot:
Elõször is egyél sok magas rosttartalmút, pl teljes kiörlésü dolgok,zöldséget-gyümölcsöt, de ne hüvelyest! Az talán segít lazítani a székleteden és orvosolja a székrekedést.
Másodszor: Algopirynt bélbetegeknek legjobb tudomásom szerint nem szabad szedni és a codein meg alapból székrekedést okoz, úgyhogy ezt a kettõt ne erõltesd, van még egy rakat fájdalomcsillapító. A Voltarennek van kapszulás terméke, próbáld ki azt, hátha, vagy kérd ki orvos véleményét.
Nincs jelen
#3999 2010-06-26 17:44
- wtamas
- Tag
Sziasztok,
Nagyon koszonom a gyors es sok segito tanacsot. Probalom sorban megvalaszolni a dolgokat.
- Nagyon ritkan szokott menni a hasam, mondjuk ha pl. fokhagymas baguettet eszem Piros Arany-al, akkor megy, egyebkent nem. Maga a szekletem lagy, de van mikor 2 napig szenvedek
-Co-codamolt irtak fel fajdalomcsillapitonak ami igen 30mg codeint tartalmaz, de ezt mar ugy szedem mint a szolocukrot. Mivel aludni alig tudok, csak 1-2 orat naponta. A fo problemam, hogy nem tudok fekudni. Ha mondjuk ulok elvagyok, ha lefekszem barmilyen pozicioba hihetetlen fajdalmaim vannak
-A fogyas nem csak attol jott hogy nem mertem enni, hanem mielott elmentem az orvoshoz volt olyan hogy lefekudtem aludni, egesz ejszaka 40 fokos lazam volt, izzadtam, es 9-10ora mulva kb. 1kg-al konnyebben ebredtem fel. De mostanaban inkabb a fajdalomtol valo felelemtol nem igazan kajalok.
-Tukrozesem nem volt, csak CT-m. Szukuletrol konkretan nem beszeltek, amikor bekerultem a korhazba a elso CT-men kezdeti belcsavarodast latott az orvos. De utanna errol szo se esett.
Nagyon szepen koszonom a valaszaitokat, es varom az tanacsaitokat addig id megprobalom tulelni amig lat a gasztros orvos.
Tamas
Nincs jelen
#4000 2010-06-26 18:22
- barna-by
- Tag
wtamas:
Akkor nem lehet, hogy a codein tartalmú szõlõcukortól van a székrekedés java? :) Próbáltad már elhagyni, kiváltani valami mással?
A bélcsavarodás ha most is fenn áll, akkor rohadtul kell vigyázni, mert veszélyes dolog! Sipolytól kezdve perforálásig minden elõfordulhat ha nem kezelik rendesen és ha rossz kaját fogyasztasz!
Próbálj meg tényleg sok teljes kiörlésû dolgot enni, rozskenyeret piritva, kefirrel (ha kapható ott), vagy joghurttal, nem magvas gyümölcsöket, zöldséget. Ha mindentõl görcsölsz, akkor valószínû, hogy a belek helyzete nem jó!
Nincs jelen