#4001 2010-06-26 18:56

Thomas
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Wtamas:
Nyugodtan szedhetsz fájdalom csillapítóként Algopirynt, csak ezt lehet szedni.Chron beteg vagyok nekem is ezt írták fel.

Nincs jelen

#4002 2010-06-26 19:06

Thomas
Tag

Hello sziasztok!Chron beteg vagyok 3 hónapja mûtöttek.Érdeklõdnék mi a vélemény a Salofalk 500-ról.Eddig Pentasa 2g-t szedtem,de izomláz szerû érzetem volt tõle és elvették.Mellette Modulen IBD tápszert kaptam ami nagyon jó.Árilisban 62 kg-val mettem be a korházba,56 kg-val jöttem ki.Most 70 kg vagyok.
Válaszotokat elõre is köszönöm.

Nincs jelen

#4003 2010-06-26 20:05

gaby
Tag

Thomas!

Megkérdezhetem tõled,hogy mûtét után mennyi idõvel kezdted szedni a gyógyszert?

Üdv gaby

Nincs jelen

#4004 2010-06-26 21:00

barna-by
Tag

Thomas:
Algopiryn kiöli a bélbaktériumokat, ami bélbetegeknél nem áldásos. Ha valaki szedi, probiotikumot is kell szedni mellé, illetve érdemes.
A Salofalk majdnem ugyanaz mint a Pentasa, pár apróbb módosításokkal.

Nincs jelen

#4005 2010-06-27 20:22

Thomas
Tag

Szia!A gyógyszert kb. a mûtét után 2 héttel írta fel az orvos.

Nincs jelen

#4006 2010-06-27 20:27

Thomas
Tag

barna-by:
Szia. Több helyen is olvastam hogy az Algopiryn és a Rubophen amit lehet szedni és a körzetis is ezt írta fel.Köszönöm
a válaszod.

Nincs jelen

#4007 2010-06-27 21:33

Melcsi_
Tag

Algopyrint crohnosok is szedhetnek, én algopryin+nospa kombót kaptam többszõr is infúzióban mikor bent feküdtem...

Amit viszont a héten tudtam meg dokimtól és úgy gondolom másnak is hazsnára válhat az info:
Nem volt nálam algopyrina  héten a munkahelyemen, kolléganõm cataflam-ot adott....viszont ezt nem szedhetnénk....fõleg azok nem akik durván szalicilsav érzékenyek, mint én...a héten kaptam egy más fájdalomcsillapítót, teszteltem és jó erõs fájdalmakra is, ez pedig nem más mint a zaldiar, 37,5mg/ 325 mg tramadol-hidroklorid/paracetamol.

Ettõl függetlenül itthon egész kis készleteim vannak algopyrinbõl.

Nincs jelen

#4008 2010-06-27 21:36

barna-by
Tag

Melcsi: Pentasásoknak nem ajánlott a paracetamol tartalmú gyógyszer, csak halkan jegyzem meg. Aki pentasás, vigyázzon!

Nincs jelen

#4009 2010-06-27 21:39

Melcsi_
Tag

Komolyan? az klassz...napi 3X2 500 mg pentasa tabit szedek... Errõl nem szólt a dokim, nagy bajom lehet, vagy mivel jár?

Amúgy most megint elolvastam a zaldiar betegtájékoztatóját...szépen fel van sorolva h mikkel nem lehet együtt szedni de nem volt ott a mesalazin, vagy Pentasa, vagy bármi ami utalhatna erre.

Szerkesztette: Melcsi_ (2010-06-27 21:51)

Nincs jelen

#4010 2010-06-27 23:09

foka
Tag

Sziasztok! Azoktól szeretnék érdeklõdnék akik Imurant szednek és bevált nálunk, hogy kb mennyi idõ alatt kezdett el hatni? Tudom, hogy ez hosszabb idõ lesz, nem azonnali a hatás, az orvosom is mondta, csak addig sajna Medrolon vagyok, jelenleg épp megint 32mg, Imuranból meg 100 mg.

Nincs jelen

#4011 2010-06-28 00:01

barna-by
Tag

Melcsi: Nekem a kezelõdoki mondta, hogy Pentasa mellett a paracetamolos szereket ne vegyem be mer hasmenést okoz, de talán a Pentasa tájékoztatóján is rajta van (ezt nem tudom, 3 éve nem szedem már).

foka: Testsúlytól és az adagtól függ, de átlag 2 max 3 hónap mire beindul a hatás!

Nincs jelen

#4012 2010-06-28 10:37

én
Tag

Én meg azt tudom, hogy crohn betegeknek nem ajánlott paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót szedni, mert beindíthatja a crohn-t. De ugyanúgy nem ajánlott sem a voltaren, sem diklofenak. Lehet szedni viszont algopirint, algoflexet.

Nincs jelen

#4013 2010-06-28 11:19

Lisa
Tag

Sziasztok

Annyit szeretnék hozzátenni, ehhez a témához, hogy egy dolog, hogy mit írnak a szakirodalmak, mit mondanak az orvosok és természetesen a tudomány , meg a kísérletek...de azt sem felejthetjük el, hogy nincs két egyforma ember, így egyforma beteg sem. SÕT mi több egyforma IBD-s sem.
Ugye elõfordult már többször is egy szélsõséges példa (jó lehet nem ritka annyira mint a fehér holló, de még sem ez a tipikus), hogy crohn, vagy colitis mellett folyamatos székrekedése van az embernek...
Ha elolvasunk egy betegtájékoztatót, mindegyikre rá van írva, hogy okozhat hasmenést, és székrekedést, ezen maximum akkor megy el az ember ha leteszi a földre, vagy akkor sem.
Saját tapasztalatból én úgy érzem, hogy valakinek egyik bogyó segít, valakinek meg másik. Szerintem ez a fájdalomcsillapítóval is így van. Teljesen mindegy mit vettem be, vagy adtak be nekem 40 fokos lázra, csak az algopyrin vitte le, pedig igazán jó lázcsillapítók is vannak.
Egyik ismerõsöm, meg azonnal rosszul lett amikor” véletlen” algo-t adtak neki.
Tanulópénz nagyon drága lehet, és életekrõl van szó, de lehet sokszor érdemesebb...
Megjegyzem ez csak egy magánvélemény.

Nincs jelen

#4014 2010-06-28 12:28

barna-by
Tag

Lisa: ez mind így van, de sokszor az orvosok nem figyelmeztetik  beteget, akinek tudnia kell ezekrõl az infókról, hogy késõbb mérlegelhessen, hogy bevállalja-e a fájdalomcsillapító okozta hasmenést vagy sem. De sokszor a betegtájékoztatót sem olvassa az ember, pedig megannyi infó van benne, sok olyan dolog, amit itt egy héten többször is megkérdeznek.
Én szivesen válaszolok mindenkinek a legjobb tudomásom szerint, de semmi sem kötelezõ. Mindenki próbálkozhat ahogy akar!

Nincs jelen

#4015 2010-06-28 12:36

Lisa
Tag

Igazad van barna, teljes mértékben,és azért is vagyunk itt, hogy próbáljunk segíteni az embereknek. Én csak azt akartam kifejteni, hogy ha tanácstalanul fordul a beteg egy "társasághoz", és teljesen ellentétes véleményeket vagy tanácsokat kap, akkor nem fontos egybõl azt gondolni, hogy na "ezek sem tudnak megegyezni mi jó, s mi nem"... hanem el kell ismerni azt is, hogy nem egyformán reagálunk a gyógyszerekre.
Én is azért írtam le amit írtam, mert a tapasztalat átadása fontos dolog.
Egyébként meg úgy érzem, hogy ugyanarról beszélünk, két különbözõ szemszögbõl :D :P

Szerkesztette: Lisa (2010-06-28 13:41)

Nincs jelen

#4016 2010-06-28 12:51

Melcsi_
Tag

Na igen, mindenki más és más, máshogy reagálhatunk egyes gyógyszerekre mint mások.

Visszatérve még az imuranos dolgomra....ugyebár mondtam h rögtön 2-3. nap nagyon hányingerem volt és fáradt voltam, amolyan xar közérzet...a hányinger fokozódott, úgyhogy az egyik dokim abbahagyatta velem a szedését, h tartsunk 1 hét szünetet és azután kezdjen újra a napi 200 mg-t. Ígyis tettem, mire rögtön a 2. nap munka végefele már éreztem h lázas vagyok és rosszul vagyok..hazamentem és kiderült h 39 fokos lázam van, az aznap esti 100 mg-t már be se vettem... megint 1 hétig nem szedtem..De dokim mondta h sajnos muszáj szednem és h csak az elején lesz ennyire rossz, idõvel megszokja a szervezetem..most 1 hét szünet után megint szedem, már 4. napja és egyelõre lekopogom kisebb hányingeren kivül nem okoz gondot, remélem nekem is beválik majd és nem kell szteroidoznom.
Csak gondoltam megosztom hogy hogy állok az imurannal.

Nincs jelen

#4017 2010-06-28 13:08

Geo73
Tag

Melcsi, én is kapom most az Imurant, de nálam 50 Mg-ot kezdtek adni, ami hetente lett 25 Mg-mal emelve. Most 100-nál tartok, de most nem emeli a doki 2 hétig az adagot, mert mondtam neki, hogy volt két nap, amikor enyhe émelygést éreztem. A labor lelet alapján azt mondta, ez nem az Imurantól van, de azért várjunk. Viszont leállítani addig, amíg nem jelez vmi rossz reakciót a vérkép semmiképp nem akarja.

A gyógyszerekkel kapcsolatban én is azt gondolom, hogy egyénfüggõ, hogy hatnak.
Azt pedig már megtanultam, hogy a kifejezetten a crohnra adott gyógyszereken túl minden más bogyeszra kérdezzek rá, hogy az szedhetõ-e, illetve milyen kölcsönhatásban vannak/lehetnek egymással. Aztán persze úgyis a tapasztalat a döntõ.

Nincs jelen

#4018 2010-06-28 21:06

Posuch
Tag

Szia foka!

Én is imurant szedek. Imuranból 50mg-ot és 16mg medrolt. Õszintén nemtudom, hogy mikor várjam a mellékhatásokat, de már érdekes dolgokat érzek. Például izomlázam van, de nagyon az arcom meg úgy néz ki, mint aki serdülõkorban "szenved". Ráadásul halvány lila pöttyök is vannak az arcomon és még feszül is, de nagyon!
Úgy érzem, mintha feszítene szét akar szakadni. Holnap megyek a dokimhoz Szegedre és már idõpontot is kértem egy Szegedi bõrgyógyászhoz is. Remélem, hogy okosat mondanak.

Üdv.

Nincs jelen

#4019 2010-06-28 21:11

Posuch
Tag

Szia barna-by!

Tudsz nekem valamit írni, tanácsolni az imént leírtakhoz???

Üdv

Nincs jelen

#4020 2010-06-28 22:11

Selyem5
Tag

Sziasztok!
én meg másodszori próba után letettem az Imurant.
Iszonyú csontfájdalmam erõsödött az újra szedéskor.
150 mg-ot kaptam.
Ma kaptam fájdalomcsillapítót rá,mert már menni is lassított felvételként sikerül.
Úgyhogy kipróbálom milyen Imuran nélkül az élet egy darabig.Nekem a vérképemet nem piszkálta meg.
Ez az én kálváriám az Imurannal.De legalább nincs hülye Medrol!Az übereli az Imurant.

Nincs jelen

#4021 2010-06-28 23:30

barna-by
Tag

Posuch: Mindez a Medrol mellékhatása. A holdvilág arc, a pöttyök mind Medrol, de az izomlázban nem vagyok biztos. Mindenesetre szokd meg, ha elhagyod a Medrolt, a tünetek is elmulnak vele. Sajna erre nincs más megoldás.

Nincs jelen

#4022 2010-06-30 20:48

foka
Tag

barna-by: köszi a választ, tudtam, hogy hosszabb hatóidejû, mint amiket eddig szedtem, de elég soknak tûnik ez a 2-3 hónap, persze türelmesen várok, mert ha bejön, akkor megéri, egyébként 60kg körül vagyok és így kapok 100mg-ot

melcsi: sajnálom, hogy az elején ennyire nehezen indult az Imurannal, remélem, hogy most már minden ok lesz és akkor jöhet a Medrol nélküli tünetmentes idõszak

Selyem5: ez elég durván hangzik, csontfájdalom, remélem hamar rendbe jössz!! Megértelek, megkönnyebbülés Medrol nélkül.

Nincs jelen

#4023 2010-06-30 20:56

foka
Tag

Posuch: igen, sajnos a medrolnak van néhány mellékhatása, nekem nem mindig jön elõ mind, és ahogy csökkennek az adagok javul is a helyzet, utána meg elmúlik, szóval ehhez leginkább idõ és türelem kell. Nálam lila pöttyök nem jöttek elõ, a lábgörcs meg amúgy is elég gyakori, viszont ami állandó jelleggel szokott lenni a bõrszárazság és a szemem is eléggé ég, természetesen a miss röfi arc :) na meg azok az édes kis zsírpárnák hasi tájékon, na õk valószínûleg maradnak egy darabig, mivel utálok mozogni :)

Voltál dokinál? Mit mondott?

Nincs jelen

#4024 2010-06-30 21:21

Posuch
Tag

Szia foka!
Szia barna-by!

Igen, voltam tegnap orvosnál. Csupán 4 órát vártam rá. Persze aztán 10 perc alatt megbeszéltünk mindent. Nembaj. Idõm, mint a tenger. Tehát az orvosom 12mg medrol, 100 mg imuránt javasolt. 2 hét múlva vérvétel és kontroll. Heti 4 mg-mal akarja a medrolt csökkenteni.
Voltam bõrgyógyásznál is. Õ is a mellékhatást mondta, de kaptam valami kencét. Mivel (kicsit beképzelten hangzik) soha semmi baja nem volt a bõrömnek, igenis szép az arcom, így én egy kicsit ezt vagyis nagyon is tragédiának veszem. Pedig az orvos azt mondta, hogy nem olyan vészes.
Jaj, képzeld Zumba fitnesst szeretném kipróbálni. Sajnos nálunk nincs ilyen sport még a konditeremben, ígyhát vettem DVD-t. Kipróbálom. Nagyon szeretek táncolni, így ez talán jó is lesz. Voltam spinningelni is és nem fájt a hasam!!!!!!

Szép estét!

Üdv

Nincs jelen

#4025 2010-06-30 21:47

barna-by
Tag

Posuch: 12 mg Medrol marhára nem sok, lehet, hogy az arcod nem nõ megy nagyon. Ráadásul heti 4-gyel csökkentve nem vészes, lehet hogy megúszod mellékhatás nélkül.

A Zumba nagyon jó! A capoeira edzõm felesége kezdte el oktatni elsõként az országba! Mára már mozgalom és nagyon jó mozgás, ajánlom mindenkinek! :D

Nincs jelen

#4026 2010-07-01 14:01

akita
Tag

Sziasztok!
Sajnos aktv a betegségem ezért most inditottak 48mg medrollal.Tudom hogy fel fogok tõle puffadni  ezért irjatok pár ötletet mivel tudnám egy kicsit megúszni.Szabad ilyenkor vízhajtó teát inni?Azt olvastam a cink a c-vitaminnal is segít.

Nincs jelen

#4027 2010-07-01 18:53

Geo73
Tag

Sziasztok, van vkinek tapasztalata Humet-R kapszulával, vagy oldattal kapcsolatban? Mennyire hatékony mint roboráló szer, vagyis mennyire lehet jó pl. vérszegénységre?

Nincs jelen

#4028 2010-07-02 00:25

barna-by
Tag

Akita: A vízhajtó te azért nem javasolt, mert a hormon mûködésé nem fog változtatni, a veséd meg hosszú idõ után tönkre vágja. 48mg, ha heti bontásban 4 mg-mal csökkented, akkor sem tart tovább 3 hónapnál, plussz egy hónap mire végleg kiürül. Ezt a 3 hónapot ki lehet bírni. A másik, hogy ASA termék mellé (Pentasa) tilos C vitamint szedni külön, mert vesekövet okoz elég hamar.

Nincs jelen

#4029 2010-07-02 10:25

akita
Tag

Köszi a választ.Kb 1 hónapja szenvedek már elõszõr rectodelt kúppal próbálkoztunk nem használt  aztán kaptam 2 naponta solu medrol injekiót 30mg-sat de amikor megkaptam aznap jól voltam de másnap megint kezdõdõtt a véres hasmenés iszonyatosan fájdalmas görcsökkel néha az ájulás szélén álltam.Azt mondta a doktornõ hogy ennek igy  ninc értelme ezért akkor kezdjem el szedni a medrolt 48mg-mal elõszõr heti 4 mg csõkkentve.szedem 3 napja de nem tudom hogy jobb szedni ha reggel a felét este a másik felét veszem be vagy reggel az egészet.tegnap reggel bevettem az egész adagot jól is voltam napközbe de este meg reggel megint iszonyatos görcsök jöttek.nem tudom mi lehet a baj abba bízok hogy kell azért egy pár nap amíg beáll.Pentasát nem kaptam most de azon gondolkodok hogy elkezdem szedni.bajom nem lesz tõle.Érdekelne hogy volt e már valaki igy hogy az elején nem volt nagy változás és mi lehet a gond vagy várjak türelemmel.Ezek a görcsök iszonyatosak ,természetes úton nem szültem csak császárral de ez kb olyan lehet mint egy szülési fájás.nagyon kemély.valamit jó lenne ha tudnék rá szedni.

Nincs jelen

#4030 2010-07-02 12:01

Melcsi_
Tag

Akita! Azért a medroltól sem szabad azt várni tök mindegy mekkora a dózis h egyik napról a másikra totál tünetmentes leszel. Mert ez egyáltalán NEM igaz! csak napról napra vmennyivel könnyebb, jobb lesz, de azért totál jól az egy hosszabb szteroid szedés után sem biztosan következik be. Én pl 2-3 hónapon át, okt. közepétõl dec elejéig voltam 32 mg-on kb egyfolytában és csak december végére tudtam elhagyni....és akkor sem voltam tünetmentes, de azért sokkal jobban voltam mint elõtte....a mellékhatásait viszont ugyebár senkinek sem kívánnám.

Szedd továbbra is a medrolt ahogy az orvos elõírta. amúgy szerintem nincs értelme felezni h reggel ennyi, este ennyi...estére sok savat csinálna, nem aludnál jól még gyomorvédõvel sem. Jobb ha reggel veszed be.

Nincs jelen

#4031 2010-07-02 12:12

Agi87
Tag

A Medrol abbahagyása után lesznek valamilyen tüneteim?Mármint olyanra gondolok, hogy a szedése közben ugye sok tünet jelentkezik, de abbahagyásakor mire számíthatok?Lesznek "elvonási tünetek"?Tudom, hogy csak fokozatosan szabad abbahagyni, ez történik nálam is, de félek, hogy mi lesz, ha abbahagyom, mert ez hamarosan be fog következni.

Nincs jelen

#4032 2010-07-02 12:51

Tim72
Tag

Szia Agi87!

Errõl a problémáról a Kísérõjelenségek topicban elég részletesen írtunk, és én akkor igyekeztem össze is foglalni a MEDROL elhagyása után közvetlenül (értsd, hogy 1 napon belül) jelentkezõ tüneteinket. Nálam kb. 7-10 nap alatt normalizálódott a helyzet valamennyire. Bemásolom ide neked, hogy akkor mire panaszkodtunk páran:

"Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek, aki megosztotta velem a Medrol elhagyásával kapcsolatos tapasztalatait. Arra gondoltam, hogy dióhéjban összefoglalnám, hogy én mit tapasztaltam, hátha lesznek olyanok, akiknek hasznos lesz a késõbbiekben.
Tehát:
- csontfájdalom
- fejfájás
- éjszakai izzadás
- lázas érzet, láz nélkül
- 35,3-36,7 közötti hõemelkedés ingadozás
- felpörgetett állapot
- agresszió, indokolatlan idegeskedés
- depressziós gondolatok, letargikus állapot ( letargiára és pánikra eddig is hajlamos voltam, de ez most más)

Jelenleg ennyi."

De lehet, hogy nálad nem, vagy sokkal kevésbé drasztikusan jelentkeznek majd az elvonási tünetek. Ne félj tõlük, mert elmúlnak, és akkor minden rendben lesz! :)

Nincs jelen

#4033 2010-07-02 12:51

Frankie
Tag

Sziasztok
Segitséget kérek.
Novemberben voltam mütve vastagbélperforácioval, majd fél év sztóma, majd márciusban zárómütét. CU megállapitva 2005 óta.
Kb februártol szedek Pentasa 2g granulatumot, mást nem. Nincs gondom, minimális problémák emésztéssel, de a látásom romlik rohamosan, és 3 hónapja kukacokat látok, árnyékokat, mindtha beégett volna a monitorba a pixel:)
Hozzá kis fejfájás, ami változó. Frontérzékeny lettem nagyon mütét óta.
Voltam szemorvosnál, közölte, látja õ is a kis árnyakot szemtestben, ez normális, van aki észreveszi van aki nem.
Adott szemcseppet szárazság ellen, ennyi.
Szerintem nagyon nem ok a helyzet, a nap 24 orajaban árnyak zavarnak, idegesit, fája  fejem, nem tudok dolgozni, monitor elõtt kell ülnöm napi 6 órát minimum, webmester vagyok.

Pentasa lehet a gond, vagy más?

Slovákiában lakom, a itteni gasztros orvos 0.

Nincs jelen

#4034 2010-07-02 13:24

Tim72
Tag

Szia Frankie!

Nem biztos, hogy segítség, de én (és még páran itt) hasonló problémával küszködtünk. Kétszer voltam teljes szemészeti kivizsgáláson és nálam is csak a "repülõ legyek" szindrómát igazolták, mint nálad. Ezzel mondjuk tényleg együtt lehet élni, ha nagyon zavar, egyszerûen azt mondogatom magamnak, hogy "nincs ott semmi" és tényleg láthatatlanná válnak.
DE ide másolom neked az általam Dr. Molnár Tamásnak feltett kérdést és választ, hátha segít. Valamint ha gondolod, akkor a Kísérõjelenségek topicban a 1170-1174-ig terjedõ hozzászólásokat is olvasd el. Egyébként ilyen árnyékokat sajnos idõnként én is látok, akkor sokat segít ha pld. 10x pislogok, ill. a szemtorna. Nekem egyébkéntt ilyenkor nem a fejem, hanem a nyaki legfelsõ csigolya környéke fáj, de nekem ez fáj akkor is, ha pld. lázas leszek.
Persze nem teljesen ugyanazok a tüneteink, de hátha segít ez is:

Kérdés: Üdvözlöm! Crohn beteg vagyok, lassan négy hónapja nem szedem az Imurant ( orvosi felügyelettel hagytam el), elõtte 7 évig rendszeresen kellett szednem. Nem tudom, hogy egyáltalán köze van e a mostani panaszomhoz az Imuran elhagyásának. ( Október 15. óta nem szedem) Decemberben 21-én voltam gasztroenterológusnál, teljes laborvizsgálattal, problémát nem találtak. Viszont november óta folyamatosan problémám van a látásommal. Kétszer voltam teljes szemorvosi kivizsgáláson, ahol semmi mást nem tudtak megállapítani, csak mouches volantest. Ettõl függetlenül a mai napig panaszaim vannak: ha pár másodpercig "bambulok" akkor a felületet úgy látom, mintha minden apró részlete mozogna. Nem minden színû, és mintájú felületnél jelentkezik, tehát, még azt sem tudom hogy mitõl függ. A másik tünetem, hogy nagyon kontrasztos dolgoknál ( pld. fehér csempe sötét fuga) esetében ha pár másodpercig nézem, majd elnézek egy fehér csempére, akkor a sötét fuga által alkotott kereszt mintát fehéren tökéletesen látom egy ideig a fehér csempén. ( Talán a problémához nincs köze, de nagyon alacsony a vérnyomásom, és hajlamos vagyok pánikbetegségre is) Szeretném megkérdezni, hogy az Imuran elhagyásának lehet bármi köze, ahhoz hogy ilyen látászavaraim alakultak ki? Köszönettel! Tímea
Válasz: Kedves Tímea, véleményem szerint panaszainak nincs köze az Imuran elhagyásához és a betegséggel sem függ öszze. Ha két negatív szemészeti vizsgálata is történt már, akkor valószínûleg nem lehet nagyobb baj, és a panaszai is inkább pánikos jellegûek, mintsem valódi szervi betegség tünetei. Üdv MT

Nincs jelen

#4035 2010-07-02 15:41

Agi87
Tag

Köszönöm szépen Tim72!!

Nincs jelen

#4036 2010-07-02 17:53

sibi
Tag

Sziasztok.
Miket olvasok itt mostanában! Pentasa mellé nem jó a paracetamol tartalmú gyógyszer, mert hasmenést okoz. Nekem háziorvos írt vényköteles Panadol Ultra-t az izületi fájdalmakra. Pentasa mellé a C vitamin se jó ( lásd fentebb vesekõ)Ehhez képest a C vitamint általában mindenki kapkodja, vagy a téli járványok miatt, vagy én régebben a cigi miatt is.( Hat hónapja leszoktam, hurrá)Ha több idõm lesz , leírom miket szedek, lehet a fele nem jó együtt.Miért nem mondja, tudja ezt az orvos?Miért egymástól kell hallanunk?
Nemrég olvastam valahol, azért sem jó a nagy dózisú C vitamin a gyógyszerek mellé, mert annyira serkenti a májmûködést, hogy a gyógyszer kiürül a szervezetbõl még mielõtt hatna.Errõl halott valaki? Talán Barna-by?
Kellemes hétvégét. Sibi

Nincs jelen

#4037 2010-07-02 18:32

barna-by
Tag

Melcsi és akita.: A Medroltól igenis akár másnapra is jl érezheted magad, csak azt az adagot akkor adják, amikor komoly baj van. 48mg egész emberi, sok embernek ettõl még nem lesz kütése, meg mellékhatása, csak ha huzamos ideig szedi. Ugynakkor ha úgy érzed akita, bontsd szét a Medrolt 2 vagy ha este is rosszul vagy, 3 részre. Szedd pár napig úgy, ahogy jobbnak érzed, ha nem használ, még mindig visszatérhetsz a reggeli beszedésre.

sibi: Sok ember nem mondja meg az orvosának, hogy milyen vitaminokat szed, mert ugye c vitamint mindenki szed, stb. Hát itt a baj elsõdleges forrása, a másodlagos, hogy a betegtájékoztatót is Ha elolvassák, akkor is egyszer és utánam egy a papír a kukába, késõbb meg nem tudna utánanézni semminek. Ráadásul a neten nagyon sok infó van minden gyógyszerrõl.
És igen, a túlzott C vitamin fogyasztás tönkreteszi a májat, napi maximum 800-1000mg a megengedett, ha jól tudom.
Ha az orvos nem mond semmit, annak ellenére, hogy mondod neki, az az orvos hibája, de a többség idióta módjára szed mindent, gondolván megelõzés meg blabla és többet ártanak mint használnak!

Nincs jelen

#4038 2010-07-02 20:07

sibi
Tag

Hát igen a vitamin tényleg olyan, hogy nem is olvas utánna a többség, mert az csak jót tehet- gondoljuk-pedig lehet nem így van.Ezekután jobban utánna olvasok, de biztos más is, aki itt olvasgat. Ezért is jó ez a fórum.

Nincs jelen

#4039 2010-07-02 23:01

Agi87
Tag

Én úgy tudom, hogy  a túlzott C-vitamin fogyasztás nem a májat teszi tönkre, hanem vesekövet okoz...

Nincs jelen

#4040 2010-07-02 23:26

Breki
Tag

azt a tulzott kálcium bevitel szokott okozni,ugy tudom

Nincs jelen

#4041 2010-07-03 20:12

Posuch
Tag

Szia foka!

Én is 100 mg imurant, 12mg medrolt, 3X2 salofalk, 1x1 controloc-ot szedek. Én nem tapasztaltam még a te tüneteidhez hasonlót. Nem szedtél össze valami vírust? Legalább a házi orvosodnak mutasd meg magad.

Gyógyulj mihamarabb!!

Üdv

Nincs jelen

#4042 2010-07-04 08:46

Frozina
Tag

Szia Foka! Én 9 hónappal ezelõtt kezdtem szedni az imurant crohnra. Elõtte semmi gyógyszert nem szedtem. Kb 10 nap után lebetegedtem, magas lázam lett, levert voltam, fájt a torkom. Algopirynt és toroköblítõt írt fel az orvos és kb 1 hét alatt rendbe jöttem. Azóta nem voltam beteg. Más is írta már, hogy amikor elkezdte szedni az imurant, lebetegedett. Én laikiusként csak arra gondolok, hogy valami olyan erõs löketet ad, amire így reagál a szervezet. MIntha hirtelen egy szinttel lejjebb kerülne a szervezet ellenálló képessége.Pedig elvileg 3 hónap múlva fejti ki a hatását. Pihenj és gyógyulj meg!

Nincs jelen

#4043 2010-07-04 14:59

barna-by
Tag

A bélbetegségnél kapott ASA termékek egyik "stabil" mellékhatása, hogya C vitamin miatt a vesekõképzõdés beindul. A Calcium meg mindezt táplálja, mivel a vese és epekõ calciumból épül fel és elég veszélyes kövek is felépülhetnek, amit csak mûtéti úton lehet kiszedni, kõzúzással nem, de ez egyéni mindenkinél.

Az Imuran nem okozhat 2 hét alatt lázat! Ez tuti, hogy fertõzés, amit legyengült immunrendszerrel még a patyolat lakásba is elkaphatsz. Az immungyengeséget nem csak az imuran okozhat, mivel az autóimmun betegség pont ezért auto, mert ha aktív stádiumú, akkor saját magát gyengiti, ezáltal minden apróságot el lehet kapni a lábgombától kezdve a komolyabb dolgokig.
Ne mindig a gyógyszerekbe keressétek a hibát, elõször értsétek meg a betegség mûködését és máris nem lesz ennyi para, sok mindenre már egyértelmû lesz a válasz

Nincs jelen

#4044 2010-07-04 17:08

pasek
Tag

Geo!

A Humet-R elõször névrõl volt ismerõs, majd meglestem a neten és a doboz képe után egybõl beugrott, hogy mi "jártunk együtt" egy ideig. De nem volt valami tartalmas kapcsolat, nagyjából semmilyen. Egy idõben nagyon küzdöttem vashiánnyal és egy csomó féle vaskészítményt próbáltunk. Ami hatásosnak bizonyult volna, attól fájt a gyomrom..
Ettõl nem fájt a gyomrom, de nem is látszott a vérképemen semmi. Cserébe viszont jó drága volt, de az íze nem volt rettenetes, viszont azért feledhetõ!

off: Remélem tudsz jönni augusztusban, lenne számodra egy "névre szóló" levélnehezékem :) on

Nincs jelen

#4045 2010-07-04 19:10

angeluc
Tag

Sziasztok!

Colitises vagyok, a nutridrink helyett milyen tápszert tudtok ajánlani amitõl hízhatnék.

Köszi!

Nincs jelen

#4046 2010-07-04 20:35

barna-by
Tag

angeluc: Nestlé Modulen IBD. Gyulladáscsökkentõ béta 2 akármit tartalmaz. Azt mondják faja. De van még Nutrison por is, de az 70%osra megy, a Modulen pedig 90%-ra. Érdemes kipróbálni, én is nyomom majd az edzésekhez, mert kell a fehérje és tápanyag :)

Nem akartam duplázni, ezért ide írom:
A C vitaminos témához annyit még, hogy a C vitamin fokozza az oxalátképzõdést, ami Bélbetegeknél nem éppen jó, ezáltal kerülendõ a C vitamin külön fogyasztása és a citrusfélék is (persze ha a teádba csavarsz egy kis citromot, az nem a világ vége).

Szerkesztette: barna-by (2010-07-04 20:38)

Nincs jelen

#4047 2010-07-05 15:02

Ana
Tag

Én is hízni szeretnék! :(
Ki mitõl hízott?

Nincs jelen

#4048 2010-07-05 15:09

esztiii
Tag

Nestlé Modulen IBD-t használom ettõl híztam egy kicsit,viszont az íze nagyon rossz...

Nincs jelen

#4049 2010-07-05 15:48

barna-by
Tag

Ana: tápszertõl fõleg. A gasztrós dokival vagy 5 fajtát ki lehet iratni 70 illetve 90%ra. Ha nincs étvágyad, kompenzálhatod egy kis mozgással, az meggyorsítja a dolgokat.

Nincs jelen

#4050 2010-07-05 18:21

Frankie
Tag

Barna-by. Reagálnál a szem problémámra? Hallottál hasonlót, vagy tudsz erre valamit mondani?

C vitamint itt ott szedek, de inkább 2-3 naponta 500 mg, ennyi.

Pentasa 2g, naponta, és 3 honapja kukacokat látok, mosódik a kép, ég a szemem, rossz a monitort nézni.
Elõtte nem volt gond.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb