#4201 2010-08-02 16:50

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Ildike, elég hirtelen abba hagyás, a 32 rõl semmire, de az is igaz, hogy a 2X2 Budenofalk sem éppen gyenge.
Szóval reméljük, hogy nem lesz semmi gond, amúgy meg visszaesést tapasztalhatsz, ne gondolj vlmi egetverõ rossz dologra ha lehet(persze az is az, de szerintem Te másra gondoltál)  :)
Nem tudom nekem mindig a Supradynt ajánlották, és talán kényelmesebb mert van pezsgõtablettába is, meg drazséba is. Nem teszem rá a fejemet, de lehet, hogy olcsóbb is. (legalábbis régen az volt)

Nincs jelen

#4202 2010-08-02 18:30

Ede
Tag

Kedves Vérengzõ, ezen már agyaltunk egy nagyon kedves Társsal (mármint a stressz utáni fellángolással)... úgy logikáztunk, hogy amikor történik valami, ahol helyt kell állni, akkor azért az ember "megembereli magát" és csinálja, amit kell, majd amikor már "ráér" gondolkozni, jönnek ezek a stresszkezelõ pótcselekvések. Egyszerû példa, amikor vezetés közben megúszok egy kvázi balesetet, akkor szokott olyan lenni (sajnos, elég sokszor volt így, mikor még egy év alatt több tízezer kilométert róttam az utakat), hogy az esemény során ott vagyok és határozottan teszem, amit kell, hogy elkerüljem a bajt, de amikor túl vagyok rajta, akkor meg kell állnom, mert az erõ kiszalad a karomból és ráérek "rosszul lenni".
Elég erõs a meggyõzõdés bennem - és ezzel nem akarok sem megbántani senkit, sem pedig "bombát robbantani" - hogy ezek a betegségek a nem jó technikával való stressz/élethelyzet/diszharmónia miatt jönnek elõ. Mindenki úgy oldja meg a dolgait, amilyen lehetõségei adódnak, én ehhez a betegséghez ragaszkodom, mert azt hiszem, hogy ez jó valamire... Nekem nagyon meghatározó az anyámmal való kapcsolatom és amióta tudatosan, módszeresen foglalkozok vele, vannak a helyes utat visszaigazoló események az életemben.
Persze, amikor "szervül" egy betegség, akkor azt is tudomásul kell venni és aszerint cselekedni.
Nagyon OFF voltam? Bocsesz....

Nincs jelen

#4203 2010-08-02 22:06

Vérengzõ
Tag

Nem volt off :)
Én is a normális "adrenalinos" stresszhez tudom hasonlítani a dolgot. Valószínûleg arról lehet szó, hogy a szervezetünk úgy mûködik, hogy amikor többet kell teljesíteni, akkor bevet minden tartalékot, hogy utána mi lesz? Az akkor nem számít.
Egyébként a genetikai hajlamot leszámítva én is arra a következtetésre jutottam, hogy pszichés okoknak köszönhetjük legtöbben a betegségünket.
Mostanában én azt vettem észre, hogy a munkahelyemre beérve már rosszabbul vagyok. Az utóbbi két hónapban kétszer is visszaestem és mindkét alkalommal azután, hogy elkezdtem dolgozni. Lehet, hogy 7 év Tesco betett nekem? :)

Nincs jelen

#4204 2010-08-02 22:46

pele
Tag

Ildike! Remélem, hogy minden rendben lesz és semmi hatás nem jelentkezik, de 32mg-ról egyik napról a másikra leállni, meglepõ, eddig csak fokozatos leépítésrõl hallottam, felezve vagy 4mg-al csökkentve, mint ahogy nálam is. Saját tapasztalatom így nincs, de emlékszem, hogy ezzel kapcsolatban olvastam hozzászólást itt a fórumon, csak nem tudom pontosan ki és mikor írta, de õ saját felelõsségre hagyta abba egy hét után és nagyon rosszul volt.
Nem mondta az orvos, hogy miért kell elhagynod a medrolt ilyen "hirtelen"?

Nincs jelen

#4205 2010-08-02 23:24

sibi
Tag

Ildike, semmiképp se hagyd abba ilyen hirtelen. Az orvosod valószínûleg napszúrást kapott. Én úgy tudom, max öt naponta csökkenthetö 4 mg-al ,ez a megengedhetõ leggyorsabb tempó, vagy elõbb felezni a 32-õt, így szedni egy hétig és utánna öt naponta csökkenteni 4-el.Ennél gyorsabban ne csináld.Üdv.

Nincs jelen

#4206 2010-08-02 23:59

kis.niky
Tag

Ildike! Nekem kellett szednem szteroidot kétszer is,az egyik a medrol volt. Az orvosom úgy hívta "lórúgás" a szervezetnek. Mivel nem nagyon voltam tisztában,miért nem lehet csak úgy hirtelen letenni...megkérdeztem.
Leírom hátha hasznát veszed.
A bélrendszerbõl felszívott anyagok a májkapu-éren jutnak a májba megelõzve, minden más szervet. A máj tehát a „kapuõr”, aki nem engedi a káros anyagokat (illetve megpróbálja kiszûrni) a szervezetbe jutni.
Itt érdemes megemlíteni, hogy néhány gyógyszer (és az alkohol is) képes egyéb felületeken pl. nyálkahártyán szívódni, ezzel megkerülve a májat.
A gyógyszerészek az egyes szteroidok különbözõ módosításával érik el, hogy a máj „ne bántsa” a hatóanyagot, illetve ha végez is rajta átalakítást,eljusson oda ahova kell..
Tehát a szteroid hosszabb távon leterhelheti a májat.
Más gyógyszereknél általában gyorsabban hatnak,ezért is alkalmazzák,ha erre szükség van hirtelenjébe.
A szteroidok szedése elnyomja a szervezet saját maga által termelt szteroidok képzését és ez súlyos, gondot okozhat, ha hirtelen abbahagyják a szedését. Ezért a csökkentést fokozatosan kell véghezvinni. Nekem ezt mondta az orvosom. És ezért is szokták összekötni más gyógyszerek használatával,míg az egyik beépül,addig a medrol leépül..a szervezet lassan hozzászokik,hogy "lórúgás" nélkül is meglegyen...szóval csak osztom ez elõttem írók véleményét :)

Nincs jelen

#4207 2010-08-03 07:17

Ildike
Tag

Sziasztok. Köszi a válaszokat. Annyit mondott az orvos hogy sok mellékhatása lehet a medrolnak ha sokáig szedem és ezért gyengébbre vált a budenofalkra. Medrolból 32mg-at szedek a budenofalkból meg 2x2 azaz 12mg. Lehet így próbálta csökkenteni hogy ne legyen mellékhatása a medrolnak. Hát remélem nem lesz semmi bajom. Vagy mennyek vissza az orvoshoz?

Nincs jelen

#4208 2010-08-03 10:00

Ildike
Tag

De még csak 1 hónapja szedtem lehet azért hagyhatom így el..nem?

Nincs jelen

#4209 2010-08-03 10:36

Peeter
Tag

Én is 1 hónapig szedtem a 32mg medrolt, utána hetente felezhettem az adagot. Szóval szerintem is csak óvatosan az elhagyásával.

Nincs jelen

#4210 2010-08-03 10:42

Ildike
Tag

Lehet hülyeséget kérdezek de nem lehet belehalni a hirtelen elhagyástól ügye?! De csak nem hülyeségbõl mondta hogy így hadjam el mivel ott a másik és helyettesíti.

Nincs jelen

#4211 2010-08-03 11:25

sibi
Tag

Ildike.Belehalni lehet nem fogsz,de súlyos szervi károsodást szenvedhetsz és gondolom az sem kéne.Szerintem attól inkább nem lesz bajod, ha hetente felezve hagyod el legalább.Ne kockáztass. Van amikor a medrol áldás (vagy inkább szükséges rossz), de lehet átok is, hidd el.Csak óvni akarunk a legjobb szándékkal.

Szerkesztette: sibi (2010-08-03 11:26)

Nincs jelen

#4212 2010-08-03 11:29

Ildike
Tag

1 hétig szedem akkor felezve következõ héten pedig negyedelve és akkor utána való héten már nem kell? akkor kezdhetem a budenofalkot?

Nincs jelen

#4213 2010-08-03 12:07

Ede
Tag

Ildike, bár valószínûleg nem fog szeretni az orvosod, de ezt mindenképpen vele beszéld meg (szerintem). Mi azt mondjuk, amit hallunk a saját orvosainktól meg olvasgassuk egymás tapasztalatát. Ha úgy érzed, hogy nem jó az orvosod, akkor kérdezz meg egy másik gasztrosat.
Vérengzõ. A munkahelyrõl annyit, hogy én köztisztviselõként dolgoztam egy faluban több, mint másfél évig. A helyi szaroskodásos politika annyira kicsinált, hogy az alatt az idõ alatt kétszer estem vissza úgy, hogy a végén már minden apró rezzenésre mentem és vért kakáltam magában. Szóval, igen, a munkahely is tehet róla, de leginkább az, hogy én így dolgoztam fel az engem ért, számomra bántó és elfogadhatatlan dolgokat. Ezért is mondta a pszichológus, akihez hónapok óta járok és nagyon jót tesz számomra, hogy ezek a jelenségek abszolút igazolják esetemben a pszichoszomatikus voltot (volt olyan, hogy az oviban ,mikor bevittem a gyerekeket, lelöktem véletlenül egy cserép virágot, fel sem tudtam szedni, mert rohannom kellett a vécére. Vagy amikor kb. 3 évvel ezelõtt, ha csak rosszat gondoltam valakivel kapcsolatban (indulatosan pl.), akkor azonnal mennem kellett.. olyan volt, mint a gépnarancsban (olvasta valaki? vagy látta?) az agresszív fasziknak olyan "agymosást" csináltak, hogy ha már csak gondoltak az erõszakra, akkor heves rosszullét fogta el õket. Szóval, mint egy büntetés magamnak...).
Ildike, beszéld meg az orvosoddal...

Nincs jelen

#4214 2010-08-03 12:19

Sztundi
Tag

Ede! De mit lehet csinálni? Én is olyan munkahelyen dolgozom, ahol sok a stressz. Váltani innen nehéz lenne, szeretem is csinálni. Szerinted a pszichológus tud segíteni? Én mióta elmentem szabira, azóta jött ki a gyulladás, elõtte engem is sok feszültség ért. És most, mire megint kezdek dolgozni, rendbejöttem, de minden kezdõdik elölrõl?

Nincs jelen

#4215 2010-08-03 12:44

Ildike
Tag

Ede: Orvosommal nincs semmi baj csak nem értem miért akarna nekem rosszat. És a fórumba is mást írnak mit amit az orvos mondott.

De én nem hagyom abba a szteroidok szedését csak másikat kell szedni. Akkor is csökkentve kell abbahagynom.? De az orvosom csak szólt volna. Most nem tudom hogy mit csináljak. Medrolt csökkentve haggyam el és utána kezdjem a budenofalkot vagy ahogy az orvos mondta h medrolt ne szedjem a budenofalkot igen?!

Nincs jelen

#4216 2010-08-03 13:01

szilka
Tag

Ildike ! Szerintem mindenképpen menj vissza és kérdezd meg a dokit ! Én ha valamiben hezitálok , vagy nem vagyok biztos akkor visszamegyek és rákérdezek újra , néha furin néz rám de volt már olyan is , hogy azt mondta : Jaj persze elnézést nem mondtam !!!!!!! Én mindig résen vagyok , menj vissza !! 10 perc az egész és nyugodtabb leszel !

Nincs jelen

#4217 2010-08-03 13:03

Ede
Tag

OFF Sztundi, nem a munkahellyel van a baj, meg nem az élettel, hanem, hogy hogyan kezelem ezeket a dolgokat. Ennyi. Nekem érezhetõen segít, de baromi hosszú idõ... ON
Ildike, azt szeretném, ha látnád, hogy mi nem vagyunk orvosok, nagyon sok információ összegyûlt itt az összes, a fórumon részt vevõ ember tapasztalatai által, de ettõl függetlenül, nem vagyunk orvosok, így ne várd szerintem tõlünk, hogy az ilyen döntésekhez majd hozzásegítünk. Fõleg, mivel azért ez véleményem szerint komoly következményekkel járhat, ezért feltétlenül szakember segítsen a döntéshez... és ezzel remélem, nem bántom meg senkinek a semmijét...
Ha  nagyon szeretnél tudni valamit, írd be ezt az Orvos válaszol topikba...

Nincs jelen

#4218 2010-08-03 13:08

zolcsi
Tag

Ildike hallgass az orvosodra.A 32 mg medrol nem olyan sok és nem maradsz szteroid nélkül hisz a 12 mg budenot beveszed.Én is feleztem anno a 32 az ugye 16.Bele nem fogsz halni biztos.:) Az orvosod ismer õ kezel bízz benne.Itt mi csak saját tapasztataltunkat mondjuk el.Én 5 napig 250 mg -ot is kaptam infúzióban na az volt "lórugás".Majd 5 nap után csak 125 mg és 2 nap után a 64.A 64-rõl pedig 2 hetente feleznem kellett míg el nem fogyott.Ha a mértéket figyeled elenyészõ  a 32 mg.

Szerkesztette: zolcsi (2010-08-03 13:10)

Nincs jelen

#4219 2010-08-03 13:10

Vérengzõ
Tag

Ede!

Fizetõs pszichológushoz jársz, vagy van rá mód a TB keretein belül. Mert én is szeretnék menni, de nem ismerem a lehetõségeket. A pszichiáterrel meg az a bajom, hogy jobbára csak ad egy újabb gyógyszert, azt kész :S

Nincs jelen

#4220 2010-08-03 13:13

Ede
Tag

Ez már annyira off, írok a pszichoterápia topikba...

Nincs jelen

#4221 2010-08-03 13:43

szilka
Tag

Vérengzõ! Tatabányán van egy tuti pszichológus tudom ajánlani,és ingyen van !

Nincs jelen

#4222 2010-08-03 16:34

Lisa
Tag

Ildike, nem igazán tudom miért gondolkodol!
Edének igaza van, ne hagyd, hogy mi befolyásoljunk Téged Neked van már másik orvosod :D
Voltál kontrollon ahol az orvos megmondta Neked, hogy gyógyszerváltoztatás lehetõsége áll fenn. Szerencsés helyzetben vagy, hogy elhagyhatod a medrolt. Biztosan nem hülleségbõl mondta az orvosod (már láttunk rá példát mondjuk)
Valakinek csökkentették a medrolt fokozatosan, valakinek elhagyták egybõl, valakinek váltottak másra. Ráadásul Te kapsz egy másikat helyette!!!
Ez így van, egyiknek ez, a másiknak meg az. Ha az orvosod így látja jónak...ha nagyon el vagy bizonytalanodva (?) akkor kérdezd meg, de nem biztos, hogy jó néven fogja venni, hogy megkérdõjelezed a döntését (pláne ha semmi negatív tüneted nincsen).
Ha meg bármi visszaesést tapasztalsz akkor meg nincs több kérdés, menni kell.

Szerkesztette: Lisa (2010-08-03 16:38)

Nincs jelen

#4223 2010-08-03 16:50

ruska85
Tag

sziasztok!
azért írok ide hosszabb idõ után, mert kicsit meg vagyok ijedve.... júniusban volt egy 2 hetes kórházas történetem, akkor kaptam elõször Medrolt infúzióban, meg antibiotikum, Salofalk. Utána jött a Medrol levezetése Pentasa mellett, de nem voltam teljesen jól, azóta már a második Medrol-lökésnél tartunk, m 16 mg mellett még nagyjából ok, de aztán nem, sõt vannak vérezgetések is. Most a 3 hetes Medrol-lökés mellé még Budenofalkot is kaptam napi +x1-et, ezért is ijedtem meg, ez is szteroid és félek, hogy most aztán tényleg kijönnek a mellékhatások (holdvilág-arc, hízás, hajhullás, szõrösödés).
Ja, Medrolból most napi 16mg 1 hétig, majd 1 hét 8 mg, majd kétnaponta 8, plusz közben napi i tasak 2 g-os Pentasa...
Mennyire esélyes szerintetek, h lesznek durva mellékhatások? Doki szerint reméljük nem lesznek, hát ja, lehet reménykedni, de leginkább félek (eddig csak bõrszárazság és izzadás volt a Medroltól).
Plusz most olvasom a Budenofalk papírját, amin szó van a mellette szedett gyógyszerekrõl és közte van az én fogamzásgátlómnak (Harmonet) az egyik hatóanyaga is... Tehát nem is tudom, hogy most mi legyen... Valakinek esetleg volt már hasonlóval baja?
Köszi elõre is és bocsi a sok kérdésért....

Nincs jelen

#4224 2010-08-03 16:54

Ildike
Tag

Köszi mindenkinek a segítséget!
Lisa: Igazad van csak õ az orvos:)

Nincs jelen

#4225 2010-08-03 17:03

Lisa
Tag

Ildike: OK!

Ruska, szerintem az általad fogalmazott "vérezgetés" sokkal komolyabb dolog, mint a holdvilágarc, vagy a szõrösödés.
Tudom én, hogy nagyon sok mellékhatása van a szteroidoknak, de sokan, többek között én is hálát adtam volna a Jóistenkének ha szteroidokkal megúsztam volna ezt az egész betegséget!!!
Az orvosodnak nem mondtad, hogy szeded ezt a típúsú fogamzásgátlót? Ha igen akkor biztos, tudta, hogy mit ír fel, de érdemes mégegyszer emlékeztetned majd, hogy Te ilyen gyógyszert szedsz, hátha elkerülte a figyelmét.
Amúgy meg a tájékoztató igen sok minden mellékhatást tartalmaz egyszerre hasmenést, és székrekedést is.
Ezt a gyógyszerésztõl, vagy orvostól kérdezd meg.
Mi kicsik vagyunk ahhoz, hogy egy lepedõnyi gyógyszer tájékoztatót értelmezzünk (nem kizárt, hogy Õk is, de legalább ezt tanulták)!

Szerkesztette: Lisa (2010-08-03 17:04)

Nincs jelen

#4226 2010-08-03 18:43

pele
Tag

ruska85! Tapasztalatom nincs róla, de ha nem tud a doki a fogamzásgátlóról, akkor mindenképp szólj neki, ha meg azt mondta, hogy szedheted mellette akkor csak nyugi, bár ha tudsz szerintem is kérdezz rá még egyszer,abból baj nem lehet, sõt az a biztos. Sajnos ezeknek a gyógyszereknek vannak mellékhatásai, de lehet, hogy neked egyik sem fog elõjönni. Nekem Budenofalk mellett semmi nem jött elõ, de talán egy, elég nagy étvágyat csinál, viszont régóta szedem és azért ez nem egy eget rengetõ dolog. Én is a Medrollal együtt szedem a Budenofalkot most már egy jó ideje, de szedtem külön-külön is. Együtt semmi extrát nem tapasztaltam. Medrolnál igen, elõfordul a hízás és a holdvilágos arc is...Tudom, hogy az elején rossz ebbe belegondolni, hogy elõjöhetnek ezek a mellékhatások, de pl a holdvilágos arc, ha elõ is jön elmúlik egy idõ után, ha abba hagyod a Medrolt, de a lényeg, hogy most ezeken nem is érdemes gondolkodnod, próbáld meg valahogy elfelejteni, mert ezekre a gyógyszerekre most szükséged van, ezektõl leszel jobban, erre gondolj. Felesleges elõre idegeskedni miatta, mert lehet, hogy nálad semmi nem jön elõ, inkább próbálj meg megnyugodni, tényleg csak jót akarok, felesleges stressz.

Nincs jelen

#4227 2010-08-03 21:09

ruska85
Tag

Lisa, Pele, köszönöm a nyugtató szavakat.... igen biztosan feleslegesen stresszelek ezen, de sajnos ilyen "agyalós" meg félõs vagyok...

és persze tudom, hogy az az elsõ, hogy tünetmentes legyek, nem vagyok jól, ezt tudom, csakhát egyértelmûen jobb lenne ezt mindenféle nemkívánatos mellékhatás nélkül.

még korábban mondtam neki, h szedek fogamzásgátlót meg h milyet, de hogy most arra emlékszik-e, meg egy belgyógyász-gasztroenterológus tudja-e, h annak a bizonyos fogamzásgátlónak milyen összetevõje van épp és a Budenofalk tájékoztatóban mi is van pontosan, azt nem tudom... csak h pont ezt az összetevõ az, ami van... hm...
dokit nem tudom, hogy el tudom-e érni, nem mostanában megyek hozzá, addig meg szedni kellene a Budenofalkot.

Lehet holnap bemegyek a gyógyszertárba és utánakérdezek, h szerintük mehet-e a kettõ együtt... elég sok mindent tudnak õk is...

egyébként nemrég bejelntkeztem itt Bp-en egy Pszichoszomatikus szakrendelõbe, meglátjuk, hogy az is segít-e, vagy mi lesz, ártani nem árthat...

Köszi még egyszer mindent! :)

Nincs jelen

#4228 2010-08-03 23:55

barna-by
Tag

Fuh, pár napig nem olvasok és mennyi post vár! :)

Ildi: A Medrol egy érdekes szerzet és sajnos a legrosszabb lehetõség ennél a betegségnél, ami jöhet, hiszen rengeteg mellékhatást adnak ahhoz az egy pici segítséghez. DE! Ebbõl is két féle van: egyik az a készítmény, amit a Medrol képvisel, csak és kizárólag a célt figyelve segít (vagy nem, de ez szervezetfüggõ) a mellékhatások mellet és van a Budenofalk, ami szintén szteroid, de már emberbarátibb kivitelbe, mellékhatása sokkal kevesebb van és emberbarátibbak is. Viszont én szembeszállok a többiekkel és az orvosod mellé állok, ahogy zolcsi is tette (bár hozzáteszem, klinikai körülmények közt bátrabban váltogatják a lórugásokat, mert ha kóma van, akkor pikkpakk felráznak! :D ). Anno nekem is adták a budenofalkot és ugyanz volt a szitu, mint nálad és semmi bajom nem lett a 32 mg medrolról való váltáskor! (Halkan jegyzem meg és õszintén meggyónom bûneimet, de ne legyen példa: Régen a bulik miatt, hogy jól legyek, 2-3 napig 100 mg Medrolt vettem be és hagytam abba, persze ennek megvolt a kára, de nem haltam bele!) Az orvosod nem buta, de sokszor a mellékhatásoktól jobban szenved az ember, mint magától a betegségtõl!
Amit a többiek mondanak, az is igaz, de nem ebben a helyzetben! Tény, hogy a budenofalkból csak 12 mg-nyi szteroid jut be, de a Medrol okozta mellékhatások miatt ezt is ugyanolyan jótákonynak fogja érezni a szervezet, mint a 32 mg-ot!

Nincs jelen

#4229 2010-08-04 05:32

marcsi0727
Tag

Sziasztok,

Nálam a szülés váltotta ki a crohn betegséget, bár utána még 8 hónapig senki nem tudta, mi bajom. 1 éve találták meg, azóta sok mindenen mentem keresztül. A betegség miatt 30 kg-t fogytam; ebbõl 10-et másfél hét alatt. Azóta viszont 19 kg-t visszaszedtem, aminek nem örülök. Én a Modulenre tippelek... de a Medrol is lehet bûnös, mert fél évig szedtem, bár karácsony óta nem szedem.
Szerintetek? Mitõl hízhattam? Nem zabálok...

gyógyszerek (jelenleg)
Modulen napi 100 g
Imuran 3*50 mg
Dicetel 2*2
Lansaptol napi 1
Béres Ca napi 3
Béres Mg napi 2
Revalid napi 3
Detox 3x1
Budenofalk hab heti 2

Korábban: Pentasa (tabletta is; granulátum is); Salofalk klizma, Medrol; Kálium, Cifran, Supplin, Salazopyrin, Xalazin kúp, cerukal, infzió hegyek..., hát nem emlékszem mindegyikre.

Sz.e.: Algopyrin, Nospa, Tramadolor, Normaflore

Vérszegény vagyok, B12 pótlást most hétfõn kaptam (már másodszor).
Fáradékony vagyok, nem tudok fönn lenni, szinte egész nap fekszem.
Nem reagálok a kezelésekre... Most a biológiai terápiát akarjuk kipróbálni,
jövõ héten egy hét kivizsgálásra be kell vonulnom a kórházba.

Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?

Szerkesztette: marcsi0727 (2010-08-05 09:00)

Nincs jelen

#4230 2010-08-04 07:23

Vérengzõ
Tag

Szia Marcsi!

Én egy éve kapom a biológiai kezelést (Remicade) és nagyon elégedett vagyok vele. Sanjos vannak akiknél allergiás tüneteket okoz, de remélem neked nem lesz vele bajod, mert tényleg nagyon jó.
A hízást én egyértelmûen a Medrolnak tudnám be. én 35kg-ot híztam tõle fél év alatt. És kb. egy év múlva ment le.

Nincs jelen

#4231 2010-08-04 10:12

Juni
Tag

Kedves Marcsi!

A biológiai kezelésekrõl a http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic.php?id=135 topicban olvashatsz. Itt megtudsz mindent ha elolvasgatod a hsz-kat.
Ebben a topicban válaszolok is neked.

Mielõbbi javulást!
Üdv: Juni

Nincs jelen

#4232 2010-08-04 10:29

Ildike
Tag

Budenofalk is nagyon gyomorsav termelõ? Mert ez mellé nem mondta az orvos hogy szedjem a Pantacidot?! Csak azért kérdezem mert ma fájdogál.

Nincs jelen

#4233 2010-08-04 11:55

marcsi0727
Tag

Kedves Juni és Vérengzõ!

Köszönöm a választ!

Üdv
Marcsi

Nincs jelen

#4234 2010-08-04 14:46

Agi87
Tag

Ildike!
Nekem sem kellett Budenofalk mellé szedni, szerintem az nem gyomorsavtermelõ.

Nincs jelen

#4235 2010-08-04 22:17

darukata
Tag

szió,

bocsi, hogy megint eltûntem... kicsit kaotikusan és pörgõsen élek, így mire eljutnék oda, hogy olvassam a bejegyzéseket, már agyhalott vagyok...
remélem azóta már megtalálták a neked való gyógyszert!!!! nálam továbbra is minden rendben, nagyon remélem, hogy még sokáig így is marad.
tünetmentes idõszakot és mosolygós napokat! :)

Nincs jelen

#4236 2010-08-05 00:07

barna-by
Tag

Ildi: a Medrol okozza fõleg a gyomorsav termelést és leállás után is maradhat egy jó ideig ez az állapot! Szedd a savcsökkentõt a Budenofalk pedig nekem nem okozott semmit, de ettõl függetlenül, ha a doki azt modta hogy kell, akkor szedd!

Marcsi: A Medrol az elhagyás után is dolgozik benned egy hónapig és ha a medrol alatt is szedted a modulent, akkor a kettõnek a kölcsönhatása a hízás, ami szerintem jó, mert a bélbetegeknek kell egy kis plussz, ha jön az aktív idõszak, akkor legyen mibõl ledobni!
A fáradékonyság pedig a vas és B12 hiánynak köszönhetõ, ami vérszegénységet okoz! Javíts ki, ha tévedek, de nem látok vaskészítményt! Nem tudom, hogy direkt, de ha feldobod, hogy a vérvételedbe mik voltak a rosszak (csillagozott), akkor onnan már látni, hogy mi hibádzik! Ha a hemoglobin alacsony, akkor vérszegénység, ami vassal lehet kompenzálni és vastartalmú kajákkal!
A biokezelés pedig a legjobb! Ha a Remicade nem használna, ott a Humira, ami nagyon jó hatásfokkal dolgozik, elsõsorban crohnnál, de már colitiseseknél is tesztelik!

Nincs jelen

#4237 2010-08-05 00:38

marcsi0727
Tag

Szia Barna,

Szedtem korábban Aktiferrin lágy kapszulát, kb 3 hónapig, de a mellékhatások miatt abbahagytam (orvosi tanácsra). Azóta nem szedtem. Most hétfõn voltam kontrollon, rá is kérdeztem, de nem mondta a doki, hogy szednem kéne... vagy esetleg valami mást helyette...  (Közben módosítottam a gyógyszer listát.)
Amikor terhes voltam, a Maltofer Fol-t szedtem, nem volt akkor semmi gondom. De azt nem tudom, most használna-e.

Olvastam a korábbi hsz-okban, hogy vért kap valaki... hát ettõl én félek. (A nagymamám rossz vért kapott és sajnos emiatt ... )

A biokezelésrõl még nem tudok részleteket, jövõ héten már többet tudok.

Üdv
Marcsi

Szerkesztette: marcsi0727 (2010-08-05 08:59)

Nincs jelen

#4238 2010-08-05 10:27

barna-by
Tag

marcsi: Ha vért kell kapnod, az már a klinikai szint határa már, oda nem kéne eljutni! Viszont nem kell tõle félni, ritka az, hogy valaki emiatt lesz beteg, kicsi az esélye, hogy rossz vért kapsz. Sajnos kivételek vannak, de ritka! Ha vért kell kapnod, nem szabad halogatni, mert egy bizonyos szint után leállnak a szerveid és akkor már késõ lesz!
Ha van 1 hónapos vérvételed, vagy majd lesz, akkor nézd meg, hogy mi az ahol az értékek nem a normál határon mozognak és onnan látni, hogy vérszegény vagy-e vagy sem. Ennél a betegségnél a fáradékonyságot 90%-ban ez okozza, nem pedig a szedett gyógyszerek!

Nincs jelen

#4239 2010-08-06 08:00

Laci54
Tag

Sziasztok!
Marcsi,háromszor kaptam vért és nyugodtan kijelenthetem,hogy az életem mentette meg.Ne juss el ilyen állapotba,mert akkor már csak egy választás van az,hogy bele egyezel de nem kell tõle félni.

Nincs jelen

#4240 2010-08-06 08:35

marcsi0727
Tag

Sziasztok!
Barna, Laci: Köszönöm a kedves szavakat, nagyon jól esik.
Barna: Vérszegény vagyok és hát... az sem véletlen, hogy már 2* kaptam B12 pótlást... :(
Tudom, hogy emiatt vagyok fáradékony.
Csak sajna ez engem nem vígasztal... Mert van egy 21 hónapos kislányom, akinek egy fürge
anyára lenne szüksége... De sajna... anya nem tud úgy foglalkozni (futni) vele, ahogy kellene.
Üdv
Marcsi

Nincs jelen

#4241 2010-08-09 21:26

Zsuzsika
Tag

Kedves Sorstársak!
Én ma regisztráltam, és remélem, hogy sok hasznos információt tudunk átadni egymásnak. Én a Modulen IBD tápszer kizárólagos használatáról szereztem személyes tapasztalatokat, amivel elkerülhetõ (egyelõre) a szteroid tartalmú gyógyszerek szedése. Ha valakit érdekel, kérdezzetek.
Üdv.: Zsuzsika

Nincs jelen

#4242 2010-08-09 22:18

Nita
Tag

Zsuzsika!
Üdv itt köztünk a fórumon. Köszönjük, de sokan ismerjük már ezt a tápszert(is) bár az hogy a szteroid szedése elkerülhetõ az eddig nem derült ki. Az tény hogy tartalmaz egy olyan szert ami a Kazein, meg gyulladáscsökkentõ molekulát (TGF-ß2) ami a szövetsérüléseket begyógyítja és kifejezetten Crohn betegek táplálására készült tápszer.
Érdemes visszaolvasni ebben a topikban vagy beütni a keresõbe a nevét és kiadja hogy kinek mennyire vált be. Én személy szerint ittam ezt is meg az Isosource-t is, de ettõl még szedtem a gyógyszert.

Nincs jelen

#4243 2010-08-10 12:48

tim-tirim
Tag

sziasztok. tudtok nekem olyan tápszer neveket mondani ami enm tej alapú? nézegetem neten de csak azt irják hogy laktózmentes vagy sem, de attól még lehet tej alapú hoyg laktózmentes nem? :)  amugy azt nem értem, hogy elvileg mi nem ihatunk tejet, akkor miért itatnak velünk tej alapú tápszert ? ma Remi közbe bejött egy ápoló és megkérdezte ki kér kávét, 5-bõl 4-en kértek, az az 1 én voltam... hihhetetlen  Lehet hogy gonosz vagyok de az ilyen embereken miért próbálnak segiteni ha még magukon sem próbálnak???

Nincs jelen

#4244 2010-08-10 19:17

Illike
Tag

Sziasztok !

Van valakinek tapasztalata a Medrollal ?Nem merem beszedni, mert annyi
mellékhatást olvastam, hogy elrémítõ...Nem is tudtam, hogy a dr-om
ezt írta fel, mert, hogy félig kómás, tükrözéses állapotban voltam, és
csak a kezembe nyomta a papírokat...a héten kell visszamennem, nem is
tudom, hogy mit mondjak, miért nem szedtem..
Köszi a jótanácsot!

Nincs jelen

#4245 2010-08-10 19:55

Tim72
Tag

Illike!

Szerintem nem jó topicban kérdezel, de azért gyorsan válaszolok. A Medroltól mindegyikünk tart, fõleg a mellékhatásaitól, de az az igazság, hogy ha az állapotod megkívánja, akkor érdemes beszedni. Én a helyedben õszintén elmondanám a dokinak, hogy egyszerûen nem mered beszedni a mellékhatásai miatt. Amit írtál az alapján olyan érzésem van, mintha nem lennél tájékoztatva a jelenlegi állapotodról, csak kaptál egy receptet. Én lényegében már végigszedtem a teljes gyógyszerpalettát ( crohnos vagyok), de azt elmagyarázták, hogy a Medrol globálisan, a szervezetben lévõ minden gyulladásos folyamatra jó ( anyósom például a vállára kapta a reumatológián!), míg például a kevesebb mellékhatással járó lokális szteroid Budenofalk csak a belekre. Szóval szerintem az igazat mond neki, és próbáld meg elérni, hogy mondja el miért a Medrolt választotta, biztos nem ok nélkül!
(aiolosz bocsi, ez biztos nem ide illõ téma volt, de gyorsabb volt itt válaszolni.... na jó, lustaság fél egészség! :) )

Nincs jelen

#4246 2010-08-10 23:21

Nita
Tag

tim-tirim!
Az "elvileg nem ihatunk tejet" sose hangzott el....mindenki azt iszik-eszik ami neki megy. Soha nem tiltják a tejet csak sokunkat irritál ezért javasolni szokták hogy ne fogyasszunk inkább. Én iszom kávét sõt tejjel bár nagyon keveset rakok bele és ha nem aktív a betegségem nem is érzem meg, ha rosszabul vagyok nem szoktam kávézni se. Rajtam kívül legalább 15 itt lévõ embert tudok aki szintén iszik kávét tejjel, vagy porral üresen.....mindenki maga tudja mi a jó neki. Szóval ez nem jelenti azt hogy mások nem akarnak meggyógyulni mert isznak egy kávét.

Nincs jelen

#4247 2010-08-11 08:08

tim-tirim
Tag

hmm oké, kicsit heves voltam, bocsi :( Az én dokim minidg azt mondta ne igyak tejeset, kávét meg föleg ne. Kávé meg is hajt, még akkor is ha elvileg jól vagyok :S  Akkor magamból indultam ki :(
Szép napot!

Nincs jelen

#4248 2010-08-11 10:56

Zsombi
Tag

Sziasztok! én is chron beteg vagyok és nemrég fedeztem fel ezt az oldalt abban a reményben h tudok segíteni másoknak:) én az flp(forever living products) termékét szedtem be amitöl 2 hónap alatt teljesen rendbe jöttem, gyulladási szintem 0 lett.  Egy másik ismerösöm szintén szedte ezt ö nagyon súlyos állapotba volt de szerencsére ö is 6 hónap alatt rendbe jött. Akit bövebben érdekel vagy szeretne többet tudni az írjon nekem egy levelet:)

Nincs jelen

#4249 2010-08-11 14:33

monka
Tag

és mit szedtél konkrétan?

Nincs jelen

#4250 2010-08-11 17:25

Zsombi
Tag

pentasa imuran budenofalk cifran meg vénásan kaptam az infliximab-ot majd az flp-nél kaptam még 2 étrend kiegészítöt amit szedtem.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb