#1 2004-07-12 23:34
- Robur
- Admin (Crohn)
- Hely: Bp
- Regisztrálva: 2004-01-05
- Írások: 645
Receptek
Osszátok meg velünk, hogy mit főztök a beteg pocitoknak, hadd bővítsük diétás receptgyűjteményünket! Crohnosok vagy kolitiszesek, nem számít... dobjátok bele a közösbe! Köszönet Juditnak a topik ötletéért...
Íme az első:
Kacsamáj egyszerűen
Hozzávalók:
Kevés olivaolaj,
fokhagyma,
1 kiló kacsamáj
Serpenyőben melegítsünk egy kevés olivaolajat, tegyünk bele két gerezd fokhagymát, aztán egy perc múlva vegyük ki. A feldarabolt kacsamájakat dobjuk bele, és kb. tíz perc alatt főzzük puhára. Közben vagy utána nem árt megsózni és megborsozni, de aki szereti, bazsalikommal is megdobálhatja...
Tálaljuk rizzsel vagy főtt krumplival. Az őszibaracklé nem maradhat el. A kacsamáj behelyettesíthető csirke- és pulykamellfilével, karajszelettel, tkp. bármilyen hússal.
Nincs jelen
#2 2004-07-14 03:52
- Cápamama
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Sziasztok!
Én egy levesreceptet adok:
RIZSLEVES
Vöröshagymát és kockára vágott sárgaréápát olajban megdinsztelünk, felengedjük vízzel, ízesítjük (só, Vegeta). Ha forrni kezd, rizst teszünk bele. Rövid főzés után állni hagyjuk, fedő alatt a rizs szépen megpuhul. Jó ízt ad neki a zellerzöld.
Pont olyan egyszerű elkészíteni, mint ahogy olvasva tűnik, ízletes, és a legfontosabb: kiváló közérzetet csinál! Próbáljátok ki!
Jó étvágyat!
Nincs jelen
#3 2004-07-15 20:12
- Suhi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Na, akkor én is megosztok egy finomságot! Nem vagyok egy húskedvelő fajta, de ennek nehéz ellenállni:
hozzávalók:
csirkemell
alma
reszelt rajt
tejföl
kis ételízesítő
Kis olaj a jénai tál aljába, ráreszelni az almát, rátenni az ételízesítővel megszórt csirkemellet, kis reszelt almával beteríted, és a tejfölben elkevert reszelt sajttal leönteni. Lefedve, addig sütni míg meg nem sül.
Ha valaki érzékeny a tejtermékekre, akkor kipróbálhatja a tejfölös sajt helyett, hogy mézet csurgat rá, de akkor kell alá valami húslevesalaplé, hogy azért ne száradjon ki a husi, legyen miben megsülnie.
Ha valaki bátor, és merész, vagy családos megbolondíthatja azzal, hogy a reszelt alma alá bacon szalonnát tesz.
Burgonyapürével, vagy párolt rizzsel már fogyasztható is!
Jóétvágyat:D
Nincs jelen
#4 2004-07-16 16:01
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Sziasztok!
Én egy "nasit" dobok be a közösbe:
ALMATORTA (ALMÁS PISKÓTA)
Közepes nagyságú tortaformához (vagy, ha nincs, közepes méretű tepsi is megteszi) a hozzávalók a következők:
4 tojás
8 csapott evőkanál cukor (vagy 7 evőkanál cukor és 1 evőkanál vaníliás cukor)
4 evőkanál víz
8 evőkanál liszt, amibe belekeverünk 1 kávéskanál sütőport és 1 késhegynyi szódabikarbónát
egy kevés citromhéj
alma
A tojásokat szétválasztjuk (sárgáját a fehérjétől), majd a fehérjét habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük robotgéppel. Ebbe folyamatos keverés közben belerakjuk a citromhéjat, majd felváltva hozzá adagoljuk a vizet és a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. Szép "selymesre" keverjük. Végül hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét, de már nem robotgéppel, hanem csak kézzel (fakanállal) óvatosan eldolgozva.
Kivajazott tortaformát (ha nincs, a tepsi is tökéletes) alul sütőpapírral kibéleljük, majd belerakjuk a meghámozott, vékonyra szeletelt almát (ez lesz majd a kész torta teteje) és ráöntjük a piskótatésztát. Végül előmelegített sütőben kb. 15 percig (ez sütőtől is függ) sütjük.
Gyorsan elkészíthető, könnyű és finom sütike. Alma helyett egyszer már kipróbáltunk meggyet is (befőttből) és az is nagyon fincsi, meg jól is bírtam. Jó "nasizást" kivánok!
Szerkesztette: Adrika (2004-07-16 16:22)
Nincs jelen
#5 2004-07-19 14:35
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Cápamama, kipróbáltuk a hétvégén a rizslevesedet és nagyon szerettem!
Nincs jelen
#6 2004-07-27 18:06
- Judit
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Hú, ez nagyon jó!
Én is belevetem magam a főzésbe, hogy amit kipróbálok és jó, megoszthassam veletek.
Köszönet az eddigiekért!
Judit
Nincs jelen
#7 2004-08-03 14:09
- Robur
- Admin (Crohn)
- Hely: Bp
- Regisztrálva: 2004-01-05
- Írások: 645
Re: Receptek
Hahó!
Lécci ide csak recepteket írjatok!
A diétás dolgoknak külön topikja van...
Shadow és Adrika, átraktalak Benneteket a Diétás topikba
Bocsesz,
Robur
Nincs jelen
#8 2004-08-03 23:08
- Cápamama
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Ha már ennyire megszerettétek a rizslevesem, akkor most adok nektek egy másik receptet. Ez nem újdonság, esetleg egy kicsit újszerű.
PÁROLT RIZS MIKROBAN KÉSZÍTVE
Egy magas falú hőálló edényre lesz hozzá szükség, aminek teteje is van.
2-3 személyre számítva 20 dkg rizst alaposan átmosunk. (Én folyó víz alatt, szűrőben szoktam.) Tálba rakjuk, kevés étolajjal meglocsoljuk, betesszük a mikroba, maimumon 2 percre - fedő nélkül! Ha megállt, átkavarjuk, újabb két perc, szintén maximumon. Újra átkavarjuk, sót szórunk rá, majd 4 dl meleg vízzel felöntjük - fontos a meleg, nehogy az edény elpattanjon! Ekkor már fedővel letakarva tesszük vissza a mikroba, maximumon 3 percre. Utána még 6 perc jön, 40%-os teljesítményen. 10 perc állás után a rizs már fogyasztható is!
A leírt idők 800W-os készülékre vonatkoznak! Ha kisebb teljesítményű a mikrod, az idő hosszabb lesz, ha nagyobb, akkor rövidebb! Miután felöntöttük vízzel, már ne kavargassuk, csak tálalás előtt - ekkor lesz igazán "pörgős" a rizsünk! Ha kicsit "meg akarjátok vadítani", akkor szórjatok rá apróra vágott petrezselyemzöldet - ha a vízzel együtt rakod rá, megfő, de ha a főzés végén, az állásidő alatt, akkor kicsit megpárolódik, de megmarad a "zöld" íze! Ha a vízzel együtt kurkumát is szórtok rá, igen érdekes, sárga ennivalót kaptok! A családnak meglepetés, epéseknek viszont kifejezetten ajánlott, mert a kurkuma igen jó epehajtó!
A leírt módszer csak a fehér rizshez jó, másként kell elkészíteni a barnarizst - ez viszont az igazi "gyógyszere" a bélbetegségeknek! Ezt én szárazon teszem tálba, sózom, csepp olajat teszek rá, és háromszoros vízzel engedem fel. Ezt is maximumon felforralom, viszont többször indítom el a párolást, közte néhány perc állásidőt hagyva, addig is dagadnak a rizsszemek! A főzésideje nagyjából háromszorosa, mint a fehér rizsnek!
Nincs jelen
#9 2004-09-18 15:24
- Judit
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Sziasztok!
Nincsa valakinek valami jó süti receptje babapiskótából?
Nem jön az ihlet...
Nincs jelen
#10 2004-10-12 12:21
- ani58
- Tag
Re: Receptek
Sziasztok!
Kipróbáltam az összes receptet, és mind nagyon finom. Külön örülök a rizsnek microban (köszi Cápamama), mert a lányom csak pergősen szereti és hagyományosan nem mindig sikerült. A másik az almatorta, annak is roppant egyszerű az elkészítése, én még annyival megtoldanám, hogy mikor kész lett a süti, az alma tetejére szórtam egy pici fahéjat és megcsepegtettem citrommal, valami isteni lett. A lányom ötlete, hogy legközelebb banánt is tegyünk rá, legközelebb megpróbálom úgy is.
#11 2004-10-12 12:24
- ani58
- Tag
Re: Receptek
minusz egy legközelebb
#12 2004-10-12 19:17
- leila
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Sziasztok! Én most hétvégén találtam egy jó receptet, bár nem tudom, hogy álltok a tejtermékekkel. Majd eldöntitek, hogy bírjátok-e.
Joghurt torta a neve:
Hozzávalók
4 dl joghurt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl habtejszín, ízlés szerint cukor, 12 szem kimagozott meggy, vagy egyéb gyümölcs, 2 evőkanál zselatinpor, 1 dl tej, 1 teáskanál citromhéj
A túrót törjük át és a joghurttal, citromhéjjal, cukorral turmixoljuk össze. Verjük a tejszínt habbá, egyik felét tegyük félre a díszítéshez, másik felét pedig óvatosan keverjük bele a masszába. A zselatinport kislábasba szórva, ráöntve a tejet kis lángon melegítsük folyósra, de ne felejtsük el közben kevergetni. Egy kerek tortaformát béleljünk ki folpack fóliával, majd a már kihűlt zselatinos tejet óvatosan forgassuk bele a joghurtos-habos túróba, és ezt simítsuk bele a bélelt formába. Aki szép színes tortát szeretne, az keverhet a masszába egy kis lekvárt, vagy készítheti a tortát gyümölcsös joghurtból. Hűtőszekrényben dermesszük legalább fél napon keresztül. Közvetlenül a tálalás előtt a formából tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk, és csinosan feldíszítjük a maradék tejszínnel és a meggyszemekkel.
Jó étvágyat!
Írjatok még ti is, mert sokszor idejövök nézelődni, hátha találok valami finomat.
Nincs jelen
#13 2004-10-13 09:46
- monik
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Sziasztok,
ezt a Stahl Judit keszitette, a szerzoi jogok meg ilyesmi, en meg Crohn-ositottam:
ALMATURMIX
alma, zoldtea, citrom heja, en egy pici levet is teszek bele, csipet fahej, mez es adjad neki.
Ami kimarad az a tejszin es narancsle, az nekem nem valo.
Hetvegi turmixolos kedvem masik termeke, sajat fejlesztes:
REPAS HUS MONIK MODRA
keves voroshagyma (kicsi fej 1/3-a) osszedaraboltam, kicsit allni hagytam mig az illoolajok elprologtak, csopp olaj es 1 perces dinszteles, majd viz es en tarja szeleteket tettem bele, so. Maj mikor felig megfott sargarepa felbevagva, es papika felbevagva. Keszre fozzuk, a levet a zoldsegekkel osszeturmixoljuk, igy a paprika heja nem okoz gondot, kicsit bebipure szeru lesz, es raontjuk a husra. Elsore furan nez ki, de a ferjem is imadta aki nem Crohnos, ja es en hejaban sult krumplival talaltam (finom barnara sutve), ami nem tartalmaz semmi zsirt, gazdag szenhidrat forras. Akinek van mersze probalja ki.
Persze lehetne hozza tejszint is keverni, de en ezt nem birom, viszont nagyon fiom a leve, mert a hus es zoldsegek is belefottek.
Jo etvagyat!
Nincs jelen
#14 2004-10-13 20:12
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Itt van egy újabb nasi, mert tudjátok, hogy nekem azok a gyengéim :-))). Mi is Stahl Judittól csentük a receptet, ez egy reform süti és szerintem nagyon finom:
SÁRGARÉPÁS MUFFIN
Hozzávalók:
25 dkg liszt (fele finomliszt, fele teljes kiörlésű liszt)
10 dkg dió apróra vágva (már aki bírja, ki is lehet belőle hagyni)
1 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbona
kevés őrőlt fahéj
őrőlt szegfűszeg
1 tojás
2 dl tej (aki nem bírja, annak víz)
1/2 dl olaj
cukor (tetszés szerint)
1 közepes méretű sárgarépa lereszelve
Elkészítés:
A száraz anyagokat először összekeverjük (liszt, dió, sütőpor, szódabikarbona, fahéj, szegfűszeg). Majd hozzáadjuk a tojást, a tejet (vagy vizet), az olajat és a cukrot. A legvégén a reszelt sárgarépát is hozzáadjuk és robotgéppel összekeverjük. A muffinsütőt margarinnal kikenjük, vagy "muffinpapírral" kibéleljük és beleöntjük a tésztát. (Ha nincs muffinsütő, akkor nyilván tepsi is megteszi, de akkor már a muffin átneveződik sütivé :-))).) Előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük. A legvégén, miután megsültek a muffin-ok félbevágom őket és egy kis lekvárt kenek beléjük, mert én úgy szeretem.
Jó "nasizást" kívánok!
Szerkesztette: Adrika (2004-10-13 20:14)
Nincs jelen
#15 2004-10-31 14:51
- eindor
- Tag
Re: Receptek
Szevasztok!Ha valaki elküldené a sárgarépás muffint,szépen megköszönném
#16 2004-12-24 13:50
- Suhi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Almás-vaníliás szelet
Hozzávalók:
1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 12,5 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz.
Elkészítés:
Almát meghámozni, feldarabolni, majd a cukorral sűrűre főzni. A vaníliás pudingporokat elkeverni a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük. Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet. A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük.
Hűtőbe tesszük, és csak más nap fogyasztjuk.
Nagyon fini, főleg ha igazi vaníliarúd is van otthon! Jóétvágyat!
Nincs jelen
#17 2005-01-02 14:36
- Suhi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Most nem egy recept, hanem egy tv csatornára hívnám fel az ínyencek figyelmét, aki tudja fogni, az nézze a tv paprikát! De előre szólok, hogy a nézésétől függés alakulhat ki, és már csak a látványtól és az ízkavalkádtól is hízásnak indul a néző :)
Nem fizetett hirdetésünket olvashattál :)
Nincs jelen
#18 2005-01-02 20:47
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
A mamám épp most újságolta, hogy egész délután azt nézte, és hogy milyen jókat főztek. :-)))))
Nincs jelen
#19 2005-01-06 13:05
- Suhi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Rizses csirkemáj
sárgarépa
petrezselyemgyökér (persze csak aki szereti)
zeller (erős az íze)
karalábé
sampionyon gomba
hagyma, fokhagyma
sok-sok petrezselyemzöld
fini csirkemáj
hosszú szemű rizs
majoránna
reszelt füstölt sajt (nyami!)
Növényeket és a gombát felaprítjuk ízlés szerint. Csirkemájat felaprózzuk. Megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát egy kis olajon, a felét féretesszük, másik felére pedig rá a zöldségek, majoranna, só, 20 perc párolás. Hozzáadjuk a májat, s puhára pároljuk.
A rizst a féretett párolt hagymakeverékre dobjuk, élénk tűzön kicsit pirítjuk, felöntjük 5 deci húslevessel, felforraljuk, só és sütőben puhára pároljuk.
A rizst a sajt felét összekeverjük a zöldséges májjal, a tetejére a maradék füstöltsajtot. Pikáns ízvilág! Egészségesek borsót is tehetnek a zöldségek közé.
Nincs jelen
#20 2005-01-12 07:46
- Nyolcvanhat
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Túrós kiflifelfújt
4-6 db kifli (vagy ennek megfelelő mennyiségű zsemle), 25 dkg túró, 3-4 evőkanál cukor, 3 tojás, 5 dkg vaj/margarin, 1 vaniliás cukor, 1 citorm reszelt héja, 1 üveg őszibarack befőtt
A kifliket karikára vágom, a befőtt levébe beáztatom. (aki bírja, egy kis tejet is tehet bele) Közben a túrót áttöröm, 2 evőkanál cukorral, 3 tojás sárgájával és kb. 3 dkg vajjal kikeverem (legegyszerűbb kézi mixerrel), beleteszem a vaniliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a kockákra vágott őszsibarack befőttet. Utána hozzáadom a beáztatott kiflit. A tojásfehérját 1 evőkanál cukorral habosra verem, beleteszem a túrós masszába. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tűzálló edénybe teszem, tetére vajmorzsákat szórok. Hideg sűtőbe tolva 200 fokon kb. 40 percig készre sütöm.
A cukor mennyisége attól függ, hogy milyen édes a befőtt. Miután beletettem a tojáshabot, megkóstolom, hogy elég édes-e, ha szükséges még keverek hozzá cukrot.
Jó étvágyat!
Nincs jelen
#21 2005-01-30 11:59
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
MÉZES-CITROMOS CSIRKE
Hozzávalók:
5-10 dkg vaj;
2 nagyobb csirkecomb;
4 evőkanál méz;
1 citrom leve;
rozmaring.
Elkészítés:
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a csirkecombok mindkét oldalát átsütjük rajta. Átrakjuk egy jénai tálba a combokat, majd a maradék pecsenyelében megmelegítjük a mézet (csirkecombonként 2 evőkanálnyi kell), hozzáadjuk a citrom levét és rozmaringgal fűszerezzük. Ezzel a szósszal leöntjük a csirkét, befedjük és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt elkészül.
Párolt zöldség és krumpliköret illik hozzá.
Nincs jelen
#22 2005-01-30 12:10
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Itt egy hihetetlenül gyorsan és egyszerűen elkészíthető süti:
BANÁNKENYÉR
Hozzávalók:
20 dkg szitált sima liszt;
6 dkg cukor;
1 kávéskanál őrölt fahéj;
2 teáskanál sütőpor;
5 dkg vaj;
1 tojás és 1 tojás sárgája;
1 teáskanál reszelt citromhéj;
1 csésze villával szétnyomott banán.
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a lisztet, a cukrot, a fehéjat, a sütőport a vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat, a banánt és a reszelt citromhéjjat. Dolgozzuk jól össze a tésztát. Vajazzuk ki az őzgerincformát, süssük benne a tésztát közepesen meleg sütőben 35 percig. Szúrjuk bele a kötőtűt, ha nem ragad, tegyük a sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni. Megszórhatjuk a tetejét porcukorral.
Lekvárral nagyon fincsi! :-))))
Nincs jelen
#23 2005-01-30 12:20
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
És még egy nasi, mert abból soha nem elég :-))))):
CSOKOLÁDÉS LEPÉNY
Hozzávalók:
12 dkg vaj;
15 dkg cukor;
1 csomag vaníliáscukor;
2 tojás;
3 evőkanál kakaópor;
12,5 dkg liszt;
1 kiskanál sütőpor;
6-8 dkg dióbél (már, aki bírja).
Elkészítés:
Egy közepes méretű tortaformát (vagy tepsit) 2 dkg vajjal kikenünk. A sütőt közepes hőmérsékletre (180 C) bemelegítjük. A maradék vajat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. A kakaót, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, és az előzőekhez adjuk. Végül a durvára vágott diót is lazán belekeverjük. A kikent tortaformába (tepsibe) öntjük a tésztát és kb. 25 percig sütjük. Amikor megsült, megvárjuk míg kihül, majd megszórhatjuk a tetejét fahéjjas porcukorral.
Nincs jelen
#24 2005-01-31 15:25
- Cápamama
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Húúú, Adri!
Most idézhetnék a Shrek 2-ből: "remélem, boldog vagy! Oda a diétám..."
De mégsem teszem, mert azt hinnéd nem szeretem a sütit. Pedig igen!!!!!!!!!
Nincs jelen
#25 2005-01-31 15:36
- Cápamama
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Ennyi édesség után jöjjön egy finom husiétel. Ez a gyerekeim egyik kedvence. Én is szeretem, mert egyszerű elkészíteni is...
Én leginkább csirkeszárnyból készítem, de ez már egyéni ízlés dolga.
SÖRÖS CSIRKE
A lesózott csirkeszárnyakat egy tepsibe egymás mellé rakom, alufóliával letakarom, és a sütőbe teszem. (Zsiradékot nem teszek rá, a csirkeszárnyakból elegendő ki szokott sülni. Száraz húshoz persze kellhet...)
Kb 30-40 perc alatt megpuhul, ekkor a fóliát leveszem, és sörrel óvatosan meglocsolom a csirkeszárnyakat, majd visszarakom őket pirulni. Ezt a műveletet mégegyszer meg lehet ismételni.
Ha szép a színe, készen van!
Én nagyon szeretem olyan körettel, pl. krumplipürével tálalni, amire rá lehet csorgatni a finom szaftját is!
Kóstoljátok meg! Igazán egyszerű, de mégis nagyon finom!
Nincs jelen
#26 2005-02-04 08:21
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Előre bocsájtom, hogy ezt még nem sikerült kipróbálnom, mert úgy tűnik, hogy Budapesten nemcsak a gyógyszerek beszerzése nehézkes. :-((( Egyelőre csak megtaláltam. :-)))) Viszont szó volt itt a fórumon a csicsóka jótékony hatásáról, úgyhogy közreadom:
POGÁCSA CSICSÓKÁBÓL
Hozzávalók:
20 dkg főtt, áttört csicsóka;
30 dkg liszt;
10 dkg margarin;
1 dkg élesztő 1/2 dl tejben megfuttatva;
1 dkg só;
1 db tojás.
Elkészítés:
Összegyúrjuk az alapanyagokat, 1 órát pihentetjük, utána párszor meghajtogatjuk. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük. Közepesen meleg sütőben sütjük, míg szép aranyszínű lesz. Nagyon könnyű és ízletes.
Nincs jelen
#27 2005-02-04 08:28
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Ezt viszont már próbáltam :-))):
SONKÁS BROKKOLI
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli;
15 dkg gépsonka;
1 tojás;
2 dl kefír;
Ízlés szerint só;
A tepsihez 1 evőkanál olaj;
1 evőkanál zsemlemorzsa (ez elhagyható).
Elkészítés:
A brokkolit egyforma kis rózsáira szétszedni, megmosni, lecsöpögtetni. A sonkát vékony csíkokra vágni. A tojást habosra felverni és a kefírrel összeönteni. Kis tepsit kikenni olajjal (és morzsával beszórni).
A kikent tepsiben elteríteni a brokkoli rózsákat, rászórni a sonkakockákat és leönteni a tojásos kefírrel. Alufóliát rakni a tepsi a tetejére és a sütőben 20 percig sütni.
Nincs jelen
#28 2005-02-04 16:18
- Cápamama
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
KRUMPLIPÜRÉ CSICSÓKÁVAL
A szokásos módon előkészítjük és elkészítjük a krumplit (hámozzuk, szeleteljük, megfőzzük), csak közé szeleteljük a meghámozott csicsókát is. Ha megfőtt, összetörjük, sózzuk, ízlés szerint margarinnal, tejföllel, vagy tejjel kikeverjük.
Az általam kipróbált arány 1 csicsóka - 1 nagy krumpli volt. Úgy kb 1:4-hez. Finom volt!
Nincs jelen
#29 2005-02-06 10:52
- Suhi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Muffin receptgyűjtemény itt: http://jamicrecept.uw.hu/muffin/uj.htm
Most sül nálam egy saját kreálású kókuszos muffin, próbakóstolás után szívesen megosztom a receptet! ;)
Nincs jelen
#30 2005-02-07 19:43
- Cápamama
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Suhi!
Itt aztán lehet válogatni!
Köszi!!!!!!
Nincs jelen
#31 2005-02-10 15:57
- monik
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Túró házilag:
1,5 l tehéntej (nem fehér víz), felmelegítjük testhőmérsékletűre mondjuk gázlángon, majd bele egy kefir, egy napig a radiátoron érleljük, és másnap lecsöpögtetjük egy tiszta konyharuhán pl. (de akár így is fogyaszthatjuk kefírként), egy éjszaka alatt lecsöpög róla a savó, majd megesszük. Ha hagyunk egy keveset a kefírből a következő leoltáshoz nem kell venni a boltból :).
Ami a nehéz benne az a tehéntej beszerzése, ami a jó, hogy a tejcukor tartalom lebomlik benne:), ja és van íze és nem olyan, mint a bolti fűrészpor túró. Ha valaki akarja akár a savót is felhsználhatja:).
Nincs jelen
#32 2005-02-10 16:00
- monik
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Sültkrumpli nekünk:
héjában megfőzünk apróbb krumplikat, majd meghámozzuk, karikara szeljük, kevés olajon megsütjük :), azért jó, mert kevésbe zsíros és sokkal finomabb, mint a síma sültkrumli, és újra melegítve is hető, bár macerásabb az elkészítése.
Nincs jelen
#33 2005-03-12 19:29
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
GYÜMÖLCSJOGHURT (házilag elkészítve)
Hozzávalók:
125 g túró (én a 250 g-os kiszerelésű Bakony zsírszegény tehéntúrónak a felét használom);
1 pohár natúr joghurt;
Ízlés és tűrőképesség szerint gyümölcs (ehhez az adaghoz én pl. 1 db banánt teszek);
1 teáskanál méz (ha nem annyira édes a gyümölcs, mint a banán, akkor szintén ízlés szerint lehet több).
Elkészítés:
Belepakoljuk az alkatrészeket a turmixgépbe és összeturmixoljuk.
(Most vágtam be egy adagot: nyami-nyami. :-))))
Nincs jelen
#34 2005-03-23 16:10
- Cicmarek
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Sziasztok!
Képzeljétek nemsokára lejár a szavatossága a tápszeremnek, mert amióta jól vagyok nem iszom.
Viszont nem akartam annyit üveggel kidobni, ezért felhasználtam sokféle módon. Mindenhol alkalmazható, ahol tejszínt, vagy tejet kellene használni.
Most csináltam carbonara spagettit, és tej helyett ezt tettem bele. Finom lett!!!
Másrészt tettem már krumplifőzelékbe, spenótba és ha pudingot készítek, ahhoz is teljesen jó!!!
Vagy reggel például Cinis Minis-t ettem, ez ugye nem magokból áll szóval elvileg lehet enni, és ezt is a tápszerrel ettem vízzel kicsit felhigítva.
Szóval nem kell lemondani az ilyen kajákról!
Sok sikert a főzéshez!
Receptet külön nem írok hiszen az elkészítés ugyan az mint egyébként tej, tejszín=tápszer kevés vízzel higítva.
Nekem Isosource van itthon, de biztos más ízesítetlen tápszer is jó erre a célra!
Nincs jelen
#35 2005-03-24 16:37
- Suhi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Azoknak akik szeretik a padlizsánt:
Padlizsánkrém
Elkészítése: Fogok két nagyobb padlizsánt, jól megmosom, vastag karikákra vágom, berakom a sütőbe és addig sütöm amíg összeesik. Aztán kiveszem a sütőből, lehúzom a héját (így már könnyen lejön), és a 2 gerezd fokhagymával összeturmixolom. Egy lezárható edénybe teszem, s hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, a sót és az 1 pohár natúr joghurtot. (Cicmarek alapján, akár tápszert is) Jól összekeverem.
Pirítóskenyérrel a legfinibb, és ha jól zár az edény, akkor hűtőbe el is áll + azt mondják sok joghurttal salátaöntetnek is jó.
Nincs jelen
#36 2005-03-28 10:38
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Kicsit elkésve, de csak most próbáltuk ki, és tesztelés nélkül nem akartam beírni a receptet.
HÚSVÉTI SONKÁS FONOTT KALÁCS
Hozzávalók:
50 dkg liszt;
1 zacskó szárított élesztő;
1 csipet só;
1 evőkanál cukor;
1 natúr joghurt;
2-3 evőkanál olaj;
kb. 10 dkg apróra vágott sonka vagy tarja;
1 tojás;
kevés víz;
szezám- vagy napraforgómag (mi elhagytuk).
Elkészítés:
Egy nagy tálba szórd bele az 50 dkg lisztet, és keverd el egy zacskó szárított élesztővel, egy csipet sóval, egy evőkanál cukorral, majd a közepébe önts egy pohár joghurtot, adj hozzá 2-3 evőkanál olajat és egy kevés vizet. Gyúrd össze a tésztát, majd takard le és langyos helyen keleszd a duplájára. Lisztezett gyúródeszkára téve, a tetejét szórd meg apróra vágott sonkával vagy tarjahússal, ököllel nyomkodd a tésztába, majd ráhajtva a tészta felét még egyszer gyúrd át.
Ezután a tésztát oszd három részre, formázz belőle egyenként kb. 30 centis rudakat és copf-fonással fond össze, a tetejét kend be egy tojás sárgájával és szórd meg szezám, vagy napraforgómaggal (mi ezt nem tettük). Hagyd még kelni kb. 30 percet. Előmelegített sütőben, kb. 30 percig süsd készre.
Margarinnal vagy vajjal megkenve isteni reggeli! (És mivel a gyúrás miatt kőkemény fizikai munka, sportnak is beillik. :-)))))
Szerkesztette: Adrika (2005-03-28 10:44)
Nincs jelen
#37 2005-03-28 13:11
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Azt hiszem, már megszokhattátok tőlem, hogy általában desszertekben gondolkodom. :-)))))
Hát íme:
KEFÍRES SÜTEMÉNY
A kefíres poharat használjuk hozzá mérőpohárnak.
Hozzávalók:
1 pohár kefír;
1/2 pohár olaj;
1 pohár cukor;
2 egész tojás;
2 pohár liszt;
1 csomag sütőpor (lisztbe elkeverve);
meggy vagy alma ízlés szerint.
Elkészítés:
A kefírt, a cukrot, az olajat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet (a sütőporral). Végül a tésztához keverünk (befőtt) meggyet vagy almát. Kivajazott, lisztezett formában megsütjük.
Nincs jelen
#38 2005-03-28 15:11
- maKACS
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Szintén sonkás recipe, hasonló Adrika kalácsához, csak ez húsvéti sonkás kenyér. Gyártási útmutatója:
Hozzávalók:
1 kg liszt
1 kocka élesztő
3 tojás
só
cukor
pirospaprika
főtt-füstölt sonka
tepsi
gázsütő
gyufa
szakács (tökéletes a vállalkozó kedvű és gyanútlan bárki is :) )
Enyhén cukrozott langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt és hozzákeverjük a liszthez, csipet só, 3 tojás, összedagasztjuk. Letakarva hagyjuk kelni amíg megkel. Azután kinyújtjuk kb 2 centisre, lehetőleg csak kézzel lapogatva, megszórjuk pirospaprikával, közepére tesszük a vastag sonkaszeleteket. Becsomagoljuk helyes kis cipóvá, megkenjük tojással és kis lángon sütjük (kb. 20 perc), aztán közepes lángon barnulásig, amikor kezd barnulni nagy lángon megpirítjuk. Mindeközben párszor szúrkapiszkáljuk meg, nehogy felrobbanjon. <kép>
Jóétvágyat! Tormával (persze akinek a pocija bírja), zöldségekkel tálalva fini.
Vigyázat, naaaaaaaagyon laktató!
<kép><kép>
<kép><kép>
<kép><kép>
<kép>
Szerkesztette: maKACS (2005-03-28 15:12)
Nincs jelen
#39 2005-03-28 21:42
- Mancsa
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
fÚÚÚÚÚ, Adrus!
Bele találtál a 100-as körbe nálam! Ez az egyik kedvencem sok-sok meggyel:)) Minden nap meg tudnám enni:))
Nincs jelen
#40 2005-04-02 13:21
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Hihi, újra itt vagyok egy igazi 2 in 1 süteménnyel. :-))))
Beteg bélnek való változat:
MÉZES SÜTEMÉNY
20 dkg cukrot, 5 dkg Rama margarint, 1 egész tojást, 2 evőkanál folyékony mézet habosra keverünk. Majd 1 csomag sütőport és 1 kávéskanál Kotányi Mézessütemény fűszerkeveréket 30 dkg liszttel elegyítünk, és a kikavart masszához adjuk. 2 dl vízzel (aki bírja tejjel) higítjuk. Kivajazott, lisztezett (vagy csak egyszerűen sütőpapírral kibélelt) tepsibe öntjük és lassú tűznél megsütjük. Sütés után félbe vágjuk a tésztát megkenjük baracklekvárral, majd kockákra szeleteljük.
És az egészséges bélnek (vagy bevállalósoknak) való változat:
KÓKUSZKOCKA
Sütés után kockákra vágjuk a tésztát, amikor kihűlt, csokimázba forgatjuk és kókuszreszelékbe mártjuk.
Máz: 20 dkg margarint felolvasztunk, 6 evőkanál cukrot, 3 evőkanál kakaótport, 6 evőkanál tejet keverünk hozzá.
Nincs jelen
#41 2005-04-02 18:49
- Charmed
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Sárgarépás lepénykék
50 dkg krumpli,
2 nagy szál sárgarépa,
3 evőkanál liszt,
1 dl tej,
1 tojás,
1 kis fej vöröshagyma,
1-1 teáskanál só és majoránna,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
5 evőkanál olaj.
Elkészítése:
A sárgarépát és a krumplit meghámozom, megmosom, leszárítom, és az almareszelő legdurvább fokán lereszelem. A tojást habosra verem, sóval, borssal és majoránnával fűszerezem.
Elkészítése: a fűszeres tojást két evőkanál olajjal, tejjel és liszttel összekeverem. Ha a massza már sima, belekeverem a reszelt krumplit és a sárgarépát. Nem tapadó aljú serpenyőben megforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal lapos kis halmokat adagolok az olajra. A halmok tetejét lelapítom. Ha a lepénykék alsó fele pirosra sült, lapátkanállal óvatosan megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm.
Nincs jelen
#42 2005-04-07 10:02
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Tejbegríz-rajongók figyelem! Ez egy nagyon hasonlatos édesség a tejbegrízhez, csak a színe kicsit barnább. Könnyen és pár perc alatt elkészíthető. :-))))
Hozzávalók:
1 csésze zabkorpa;
3 csésze víz;
csipet tengeri só;
méz vagy barna cukor ízlés szerint (én ehhez az adaghoz 2 evőkanál mézet teszek).
Elkészítés:
A zabkorpát a vízzel, sóval feltesszük főni. Közben kevergetjük és nagyon gyorsan besűrűsödik. Amikor már olyan, mint a tejbegríz, levesszük a tűzről, és ha már nem forró, belekeverjük a mézet vagy barna cukrot. A tetejére fahéjjas cukrot vagy kakaóport szorhatunk.
Nincs jelen
#43 2005-04-09 11:50
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Most néhány olyan receptet fogok leírni, amit még soha nem próbáltam. Mert nem volt szükség rá.
Viszont mivel betegségünk során ez a jelenség is előfordulhat, álljon itt egy receptcsokor SZÉKREKEDÉSBEN szenvedő sorstársaknak a Dr. Jávor Tibor - Dr. Moser Györgyné: A bélbetegségek és étrendi kezelésük című könyv alapján.
FIGYELEM! CSAK ÉS KIZÁRÓLAG SZÉKREKEDÉSBEN SZENVEDŐKNEK!
MEGGYLEVES BÚZACSÍRÁVAL
Hozzávalók 4 főre:
320 g friss vagy mirelit meggy;
120 g zsírszegény tejföl;
80 g kristálycukor;
25 g barnaliszt;
40 g búzacsíra;
citrom leve és héja;
egész fahéj;
szegfűszeg;
só.
Elkészítés:
A kimagozott meggyet saját levével, cukorral, citrom héjával együtt hideg vízben feltesszük főzni. Ízesítjük egész fahéjjal, szegfűszeggel, kevés sóval. A fűszereket vászonzacskóba kötve főzzük bele a levesbe, mert akkor nem kell az elkészült levesből kihalászni őket. Ha megpuhult a meggy, besűrítjük tejfölös, lisztes habarással, lehűtjük és a citrom levével ha még kell, utánízesítjük, majd tetejét meghintve búzacsírával szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben lehűtve tálaljuk.
Nem ajánlott: tejcukor-érzékenységben, cöliákiában, hasmenéses állapotokban.
Ajánlott: elsősorban divertikulitiszben, székrekedésben, aranyér-betegségben, vastagbél- és végbéldaganatokban.
Szerkesztette: Adrika (2005-04-09 13:22)
Nincs jelen
#44 2005-04-09 12:00
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
FIGYELEM! CSAK ÉS KIZÁRÓLAG SZÉKREKEDÉSBEN SZENVEDŐKNEK!
TONHAL ASZALT SZILVÁVAL
Hozzávalók 4 főre:
600 g tonhal- vagy busafilé;
20 g margarin;
100 g aszalt szilva;
120 g zsírszegény tejföl
bazsalikom;
kakukkfű;
citrom;
só.
Elkészítés:
A megmosott aszalt szilvát langyos vízbe beáztatjuk. A megmosott halfilét besózzuk és meglocsoljuk citromlével, majd kb. 1 órán át pihentetjük. Ezután minden szeletbe belegöngyölünk 1-2 szem kimagozott szilvát, s a halszeleteket hústűvel összetűzve olajjal kikent tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük. Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, s a maradék szilvát a tetejére tesszük. Ezután meglocsoljuk tejföllel, amelyre reszelt citrom héját hintünk és a sütőben megsütjük. Petrezselymes burgonyával, párolt rizzsel tálaljuk.
Nem ajánlott: tejcukor-érzékenységben, hasmenéses állapotban.
Ajánlott: elsősorban székrekedésekben, aranyér-betegségben, vastagbél- és végbéldaganatban.
Nincs jelen
#45 2005-04-09 12:09
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
FIGYELEM! CSAK ÉS KIZÁRÓLAG SZÉKREKEDÉSBEN SZENVEDŐKNEK!
ALMÁS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók 4 főre:
240 g tisztított cékla;
160 g tisztított alma;
8 g búzacsíra;
8 g méz;
citrom;
köménymag;
petrezselyem zöldje;
só.
Elkészítés:
A megmosott céklagumókat vékonyan lehámozzuk, majd nyersen finomreszelőn lereszeljük. A megmosott almát héjastól szintén lereszeljük. Kevés vízbe mézet, citrom levét, kevés sót, köménymagot és búzacsírát keverünk, s ebben a salátalében forgatjuk át az alma- és céklareszeléket. Néhány órán át letakarva, hútőben érleljük, majd fogyasztás előtt tetejét megszórva petrezselyem zöldjével, tálaljuk.
Nem ajánlott: hasmenéses állapotokban, cöliákiában.
Ajánlott: elsősorban székrekedésekben, aranyér-betegségben, vastagbél- és végbéldaganatban, tejcukor-érzékenységben.
Nincs jelen
#46 2005-04-09 12:17
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
FIGYELEM! CSAK ÉS KIZÁRÓLAG SZÉKREKEDÉSBEN SZENVEDŐKNEK!
ALMÁS MÜZLI
Hozzávalók 4 főre
500 g tisztított alma;
40 g zabpehely;
20 g búzacsíra;
8 dl tej;
40 g mazsola;
40 g méz;
citrom;
őrölt fahéj;
Elkészítés:
A zabpelyhet és a búzacsírát tejbe áztatjuk 10-15 percig, majd belekeverjük a héjastól lereszelt almát, a megmosott mazsolát és ízesítjük fahéjjal, citromlével, annak héjával, valamint mézzel. Frissen elkészítve reggelire fogyasztható. Alma helyett ízlés szerint más gyümölcsöket is tehetünk bele.
Nem ajánlott: cöliákiában, tejcukor-érzékenységben, hasmenéses állapotokban.
Ajánlott: elsősorban székrekedésekben, aranyér-betegségben, vastagbél- és végbéldaganatban, divertikulitiszben.
Nincs jelen
#47 2005-04-09 12:32
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
FIGYELEM! CSAK ÉS KIZÁRÓLAG SZÉKREKEDÉSBEN SZENVEDŐKNEK!
ŐSZI GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók 4 főre:
200 g őszibarack;
200 g szilva;
200 g szőlő;
20 g mandula;
20 g mazsola;
80 g méz;
citrom.
Elkészítés:
A megmosott őszibarackot és szilvát kimagozzuk, felszeleteljük, a szőlőt leszemezzük, a mandulát apróra vágjuk. Üveg- vagy porcelántálban a gyümölcsöket összekeverjük, ráöntjük a citrom kicsavart rostos levét, hozzákeverjük a mézet, mazsolát és a citrom lereszelt héját. Hűtőben, letakarva érleljük, majd tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott mandulával.
Nem ajánlott: hasmenéses állapotban.
Ajánlott: elsősorban divertikulitiszben, székrekedésekben, vastagbél- és végbéldaganatban, aranyér-betegségben.
****************************
No, hát írtam egy egészséges reggeli, egy leves, egy főétel, egy saláta és természetesen egy desszert receptet is, mert hát tudjátok, hogy milyen fontos is az nekem. (Nem ismétlem többet önmagam ez ügyben. Na! :-))))
Monik (és minden olyan sorstárs, akinek most pont erre van szüksége), remélem tudtam segíteni. :-))))))
Nincs jelen
#48 2005-04-09 12:37
- andreas
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Ámulok és bámulok,hogy mennyi mindent tudtok!
Már akit sikerült idecsábitanom,annak is figyelmébe ajánlottam
ezt a topicot.
Hálás köszönet a közremüködöknek!
Nincs jelen
#49 2005-04-09 13:06
- Adrika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a könyvben természetesen szerepelnek olyan ételek is, amik ugyan ajánlottak székrekedéseknél, viszont nem ajánlottak Crohn-betegségben és colitis ulcerosában.
De ezeket a recepteket kedves székrekedéssel küszködő Sorstársak, tőlem nem fogjátok megkapni, bárhogy is könyörögtök értük! :-)))))
Komolyra fordítva a szót: ezt azért írtam le, hogy lássátok, hogy figyelek a részletekre, és gondos válogatás eredménye a fentebb leírt receptek. És ugyan én nem próbáltam őket, de mindenkinek, aki megpróbálkozik velük, kívánom, hogy nagy gasztrónómiai élvezetben legyen része! :-)))))
Nincs jelen
#50 2005-04-10 18:45
- Charmed
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
ZÖLDSÉGES CSIRKETEKERCS
Hozzávalók:
Csirkecomb 500 g
Sárgarépa 200 g
Petrezselyemgyökér 200 g
Alma 150 g
Margarin 50 g
Só, bors, zöldpetrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkecombokat kicsontozzuk, és jól kiverjük, hogy nagyobb legyen.
A megtisztított zöldségeket kockákra vágjuk és megpároljuk. Sóval, kevés borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
A sózott hússzeletekre halmozzuk és hozzáadjuk az apró kockákra vágott almát.
A csirkét felgöngyöljük, és hústűvel összefogjuk.
Kimargarinozott tepsiben kevés vizet aláöntve készre sütjük.
Diétás burgonyapürével tálaljuk.
Nincs jelen