#2051 2010-09-26 10:50

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Evci!

Azt hiszem a társaim nagyon bíztattak Téged, nem is igazán lehet mi mást mondani. Szerintem, most még ne nagyon gondolj bele abba, hogy el kell fogadni a sztómát , egyelõre próbálj a vizsgálatokra, kezelésekre gondolni ahogy Geo is írta. Szerintem ez a legfontosabb!!! És azt soha ne feledd el, hogy nem vagy egyedül, innentõl Neked kell eldöntened, hogy a csodás családodért mennyire küzdesz, mennyire vagy befogadó minden olyan megoldásra ami számodra egyenlõ lehet a véggel!
Kérlek ezt a topicot olvasgasdd bõven vissza!
És az egyetlen dolog amire gondolj, hogy Neked küzdened kell ha nem Magadért (persze magadért is), de a családodért igenis.
Ennek elsõ lépése egyelõre a vizsgálatok, kezelések és csak utána kell, hogy a mûtétre vagy sztómára gondolj!

Olvass és írj, ha bármikor úgy érzed nagyon egyedül vagy ezzel a problémával, itt aztán tényleg meghallgatjuk egymást és meg is értjük!

Nincs jelen

#2052 2010-09-26 10:57

pasek
Tag

Hahó Evci!

Egy dolgot szeretnék elmondani, hátha másként látod a dolgokat!
Nagymamám elmúlt már 80, mikor daganatos megbetegedés miatt megoperálták a hasát és sztómával ébredt. 80-on túl végigcsinált mindent, amit kellett, sokszor azért kell "csak" a sztóma, hogy tehermentesítse a gyógyulás regenerálódás idõszakára az érintett bélszakaszt.
Végül következett egy sztómazáró mûtét, és újra ment minden a régi kerékvágásban. Te fiatal vagy, gondolj bele, hogy az emberi szervezet mégy 80 év felett is képes a regenerációra, akkor 30 környékén???

Járjatok utána mihamarabb pontosan a dolgoknak, és elõre tekints, legfõképpen tudjál bízni!!

Nincs jelen

#2053 2010-09-26 18:10

aliz3O
Tag

Szia Evci.

Én is nagyon megértelek,de elöbb legyél tul a vizsgálatokon és kifog derülni,hogy kell-e müteni vagy nem,megbiz az orvosokban,hogy ha megis mütennek,hogyan tudják megoldani.Én fel sem tudtam dolgozni,mert nekem mütét elõtt mondta meg az orvos,hogy máshogy nem tudja megoldani.Ugyhogy szinte ugy ébredtem fel mütét után,hogy már kint volt a belem.Nekem mondjuk visszahelyezik,de igy is nagyon nehéz volt feldolgoznom,sokáig nem is tudtam még ránézni sem ugy jártak cserélni a zsákot meg kezelni is,de most már eltelt 4 honap és én rendezem teljes mértékig,tehát hidd el hozzá lehet szokni.Meg mindennél fontosabb,hogy van egy kisgyereked meg egy szeretõ párod,aki remélhetõleg ha arra kerül a sor,hogy sztomát lesz akkor is melletted áll.Nekem is van férjem,aki velem van,és szeret,mert más férfi már lehet,hogy elhagyott volna.Nekem 2 éves kisfiam van és õ még nagyobb erõt ad nekem.Õt kell felnevelnem.Én is nagyon sokszor elkeseredek,de tudom,hogy õ miatta nem szabad.Enci nekem az e-mail címem ha szükséged van rá.z.kissmagdolna@gmail.hu
Majd írj,mert kiváncsi vagyok,hogy mit mond az orvos,meg ha még kérdezni szeretnél szívesen válaszolok.
Addig is kitartás meglátod,hogy nem lesz semmi baj.
                                                            szia

Nincs jelen

#2054 2010-09-27 10:31

aliz3O
Tag

bocs nem jol adtam meg az e-mail címemet z.kissmagdolna@freemail.hu

Nincs jelen

#2055 2010-09-27 17:16

evci
Tag

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a bátorító sorokat, nagyon sokat jelentenek ezek nekem. Ma voltam orvosnál. A sebésznél kezdtem. A daganat a végbelem záróizmai felett van 1 cm-rel. Ideiglenes sztómám lesz, 6 hétig, de a valóság akkor derül majd ki, ha felnyitottak. A daganat egy helyen van, nem áttétes, de két nyirok már be van duzzadva körülötte. Ma még volt egy mr-vizsgálatom, holnap kötik be a kemót és kezdem a sugarat, ezek elkerülhetetlenek. Milyen tapasztalataitok vannak ezek mellékhatásaival kapcsolatban? Azt mondták, hogy a sugártól meddõ leszek, pedig még nagyon akartunk volna kisbabát. Tudom, most az én egészségem az elsõdleges, a többin ráérek aggódni. A reggelt végigsírtam, de ezzel a megoldással kiegyezem, bár nagyon nehéz.
Azt mondták még, hogy aki egyszer rákos volt, bármikor kiújulhat máshol is. Errõl mi a véleményetek? Örülök, hogy rátok találtam. Ez egy nagyon jó közösség.

Üdvözlet nektek.

Nincs jelen

#2056 2010-09-27 17:50

marcsi0727
Tag

Szia Evci,

akinek a fejére egyszer már ráesett a tégla... nem törvényszerû, hogy újra a fejére pottyan.
Anyukám 2000-ben lett rákos. Szépen felgyógyult, panaszmentes. Kapott kemót, sugarazták, mûtötték. Statisztikailag már árvának kéne lennem... de õ meg akart gyógyulni.

Te is ERRE gondolj!!! Meg kell gyógyulni, ez most a legfontosabb feladatod!!!

Vigyázz magadra!

Nincs jelen

#2057 2010-09-27 23:08

Lidi
Tag

Szia Evci! Miért nem keresel más megoldást a kemo és sugarazás helyett? Többen meggyógyultak már végbélrákból kemo és sugarazás (számomra mérgek) nélkül is. Nézd meg az új medicina honlapját, ha nem hiszel benne, akkor is mûködik. gyógyulást kívánok  Lidi

Nincs jelen

#2058 2010-09-28 04:32

clió
Tag

Kedves Sanvito!

A Te eseted más, mint a gyulladásos bélbetegeké. IBD-ben a "sztómazáró" mûtét, mint fogalom, általában azt jelenti, hogy  a - tehermentesítõ céllal - létesített ideiglenes vendégnyilást (sztóma) megszüntetik, vagyis helyreállítják a bélpasszázst. Ebben az esetben már nincs rezekció, és ez a mûtéttípus valóban egy óránál kevesebb idõt vesz igénybe. Utánanéztem: erre nincs sebészeti protokoll, de még finanszírozási sem....
Természetesen IBD-ben is lehet olyan mûtét, hogy sztómazárás közben derül ki valami, és akkor mást is csinál a sebész.
Ha jól emlékszem, nálad nem IBD miatt történt az ideiglenes sztóma, hanem nõgyógyászati okból. Nálad a zárómûtétnél bélrezekció és hasfali rekonstrukció is volt, ha jól értettem a hozzászólásaidat. Ezért tartott tovább, mint egy óra.

Remélem, jól vagy, és továbbra is ellátod hasznos tanácsaiddal a (majdnem) sorstársaidat.

Clió

Nincs jelen

#2059 2010-09-28 04:50

clió
Tag

Nem értem: hogyan lehet, hogy elkezdik a kemót és a sugarat, ha még nem látott sebész??? Itt valami nincs rendben: ma már u.n. onkoteamek döntenek az optimális kezelésrõl, amelynek biztosan tagja egy sebész is, a radiológus, a sugárkezelésben jártas szakember,  az onkológus, és a még nem is tudom, ki , de sebész biztos... Én még ilyet nem is hallottam, hogy végbélráknak mondanak valamit, amit sebész nem látott..... Vagy valamit félreértettem?

Clió

Nincs jelen

#2060 2010-09-28 05:07

clió
Tag

Evci!

Mekkora (hány centis, milis a daganat? )
Gondolom, nagy, ha a mûtét elõtt sugár és kemoterápiát akarnak. Ezt általában akkor teszik, ha csökkenteni akarják a daganat nagyságát, hogy utána könnyebben lehessen megoperálni.

Én úgy tudom, mivel érintett vagyok, de Crohn miatt, hogy a záróizom felett legalább 10 cm egészséges bélnek kell lenni, hogy ne legyen sztóma. Ha ennél lejebb van a baj, akkor nekem azt mondták, hogy nem lehet elkerülni a végleges sztómát. Szerencsére a maradék vastagbelem utolsó 20 centije - 5 évvel ezelõtt - egészséges volt. Hogy most mi van, nem tudom, mert a lábamon jelentkeztt a crohn-aktivitás kb. 3 hete, amit úgy néz ki, szteroiddal sikerült lokalizálni. Kicsit félek, hogy a beleim is károsodtak, mert elkezdtem fogyni. De lehet, hogy csak azért fogyok, mert nagyon nagyon sokat dolgozom mostanában. Na nem pénzért, grátisz....

Megkérdezhetem, hogy hol fognak operálni? Ahová jársz, az onkológiai centrum? Ha nem, akkor - szerintem - keress egy olyan helyet, ahol gyakorlottak ebben a témában.

Bocs, hogy írtam, de nagyon megrendített a történeted. Én elvesztettem az egyetlen gyerekemet 28 éves koromban, amikor kiderült - 6 év után - a betegségem, és soha többet nem lettem terhes a sok-sok mûtét miatt...
Nagyon szurkolok Neked, szinte nem is akarom elh8nni, hogy31 évesen lehet valakinek végbélrákj.a Az irodalom azzal van tele, hogy a bélrák az 50 év felettiek betegsége, de láttam már én is "üveges tótót hanyadtesni"-  az orvostudomány ennyit tud... Mkár hány éve kutatják a rákot, a Crohn-t is 1932-ben írták le elõször, és még mindíg ott tartanak, hogy nem tudják egyikrõl sem, mi okozza, csak a borzalmasabbnál borzalmasabb "kezelést" kell elszenvednünk...

Bocs, kicsit hosszú lett, remélem Aiolosz nem fogja törölni ilyen címen

Clió

Nincs jelen

#2061 2010-09-28 07:41

sanvito
Tag

Szia Clio !

Nem tudom most melyik hozzászólásomra reagáltál, de minden bizonnyal - amikor írtam valakinek - leírtam hogy velem hogy volt..... és biztosan azt is hogy minden kórház és klinika más, betegtársunk jobb ha érdeklõdik a saját orvosától...
Köszönöm az összefoglalódat a saját esetemmel kapcsolatban, de tanulmányaimból és (sajnos) a tapasztalataimból eredõen, teljesen képben vagyok a sztómazárás témakörben (is)

nem jól emléxel..... :( (ileus, intesztinális obstrukció (bélelzáródás) volt, aminek számtalan oka lehet))

Más: protokoll létezik, jobb helyeken eszerint operálnak. A transzplanton szinte MINDEN sztómazárás hasfalnyitással jár, az ottani protokoll elõír még (máshol eszerint) extra tevékenységeket.
(Nálam "bonus" :(  volt hogy akkor,  és nem az elõzõ mûtéteknél történt a resectio, de ennek is oka van)

Minden kórház, klinika más, de nem utolsó sorban NINCS KÉT EGYFORMA BETEG SEM (mégha egyforma kórságban is szenvednek), bízzuk az orvosokra hogy legjobb belátásuk szerint döntsenek, a beteg és a körülmények, lehetõségek alapos megismerése után.

Az esetleírások csupán azért hasznosak, mert láthatja mindenki hogy mennyire színes a paletta, akár a gyógyszerek, kezelések, akár mûtéti technikák tekintetében.

Szerintem nekünk nincs jogunk befolyásolni a társainkat, csupán objektíven leírni a tapasztalatokat, és hagyni hogy mindenki maga döntsön fontos és nem annyira fontos kérdésekben, pl. próbáljon ki utánunk módszereket, szereket. (pl. zsákok, szerek, kenõcsök, stb).
Magam részérõl a kezdetektõl ehhez tartom magam, így próbálok segíteni.

Köszönöm, jól vagyok !!!! :)

Szép napot !

Szerkesztette: sanvito (2010-09-28 08:21)

Nincs jelen

#2062 2010-09-28 11:48

monka
Tag

Szia Evci!
A kemó és sugarazás idejére ajánlom a CULEVIT nevû táplálékkiegészítõt. GYógyszertárakban lehet kapni, nagy mértékben csökkenti a kemó mellékhatásait. Egy közeli ismerõsömnek tüdõ daganata volt, elõször megmûtötték és utána kapott kemót. A mûtét után, kemó alatt nem fogyott, sõt hízott. Nagyon jók az eredményei és jó kondiban is van.
Ha gondolod, akkor nézz utána a CULEVIT-nek. Az ismerõsömnek egyébként az orvosa ajánlotta, ami nagy ritkaság, mert az orvosok nem nagyon ismerik a nem gyógyszer típusú cuccokat.
A másik, hogy a cékla nagyon jó összetételû a rákos betegek számára, gátolja a rákos sejtek szaporodását. Lehet inni a levél préselve, sárgarépával és almával, olyan arányban, hogy jól meg tudd inni.
Most már próbálj meg a jövõre koncentrálni, a kicsit gyerekedre, nagyon fontos a pozitív hozzáállás. Ha van lehetõséged, akkor próbálj meg valami lazító gyakorlatot, meditáció vagy hasonló.
Nagyon szurkolok neked!

Nincs jelen

#2063 2010-09-28 14:26

Klarissza
Tag

Kedves Evci!
Amikor tornyosulnak a bajok, gondok, nekem az szokott beválni, ha csak mindig az aktuális, éppen elõttem álló feladatra koncentrálok.
Ref daganatok: anyukám 44 évesen lett rákos, s azt mondták, h utolsó utáni pillanatban fedezték fel a baját, sugarazták, most pedig 69 és semmi baja!!! Higgy benne, h minden rendben lesz!!
Remélem jó hírekkel tudsz szolgálni legközelebb, gondolok Rád, kitartás!!
KLarissza

Nincs jelen

#2064 2010-09-28 15:09

Bögni
Tag

Szép napot a kedves régi és új sztómás társaknak:). Ismét itt..bár a hírek nem annyira jók. Lassan 2 éve élek sztómával ( hol van már az ígéret, hogy a kihelyezés után 3-4 hónappal visszazárnak...), és nem nagyon tudok gyógyulni. A felsõ, sztómás szakasz rendben van, nincs különösebb gondom a sztómával sem, viszont a végbélcsonkba makacsul vissza-visszatér a crohn, dacára az összes gyógyszeres kezelésnek. Sztóma véglegesítésrõl az orvosaim egyelõre hallani sem akarnak, szerintük még túl fiatal vagyok hozzá..most indult el a biológiai kezeléshez a kivizsgálás, és itt a nagy kérdés, melyiket a 3 közül..röviden ennyi.
Az eltûnésem oka általában a betegség volt, illetve az internet kénye-szeszélye..de úgy tûnik, e dolog ezen része rendben lesz, és nagyon remélem, hogy a betegség sem tart túl sokáig távol...jó lenne megint köztetek:)!

Nincs jelen

#2065 2010-09-28 15:11

Bögni
Tag

Ja, azt elfelejtettem, hogy valaha én voltam Ági, a  " motoroslány ", de újra kellett regisztrálnom, ezért más a nevem:)! De én ugyanaz vagyok (?)...

Nincs jelen

#2066 2010-09-28 15:24

Marthuska
Tag

Kedves Ági! Igen, emlékszem rád! Egy csinos motoroslány kép is volt hozzá!
Sajnálom, hogy így alakultak a dolgok, és nem jobban! Remélem, hogy a biológiai kezelés segíteni fog! Szerintem hallgass az orvosodra, hogy személyre szabottan, Neked melyiket ajánlja! Várjuk a fejleményeket!
Hosszú tünetmentes idõszakot kívánok!

Nincs jelen

#2067 2010-09-28 15:29

Bögni
Tag

Jaj, de jó, hogy emlékszel rám:)!!! Köszönöm a bókot :D!!

Az a helyzet, hogy nincs semmiféle személyre szabott kezelés, kaptam 3 prospektust a lehetséges szerekrõl, ezek alapján kellene döntenem..persze támpontokat kaptam, de a döntés az enyém. Már írtam a Remis topicba, tapasztalatszerzés céljából..
Te hogy vagy? Remélem, nincs baj...

Nincs jelen

#2068 2010-09-28 15:34

én
Tag

Szia Ági! Te is törzstag voltál, bár ez nem egy megtisztelõ titulus itt. Drukkolok, hogy biológiai kezelés után hamar eljöjjön a záród. Gondolom, hogy nem ott kapod a biológiai cuccost, ahol a gasztrósod is van. A másik topikban leírták a betegtársak a tapasztalataikat (remicade, humira), szerintem olvass vissza. Off! Mi van a lánykáddal? On!

Nincs jelen

#2069 2010-09-28 15:37

Marthuska
Tag

Köszönöm, jelenleg jól vagyok!:)
Jó ötlet a Remis topic! Én még nem próbáltam egyiket sem.

Nincs jelen

#2070 2010-09-28 15:40

Bögni
Tag

Szia:)! Köszi a biztatást. Bevallom, én már kissé szkeptikus vagyok ( de csak nagyon kissé :) ). Felvitte ám az isten a dolgomat, két szuper gasztrósom is van, és a kezelést ott fogom kapni, ahol egyikük dolgozik.
Off: köszönöm, lánykám jól van, teljesen rendbejött fizikailag és lelkileg is. Leérettségizett, dolgozik, készül külföldre szerencsét próbálni, szabadidejében énekel ( az x-faktorban 3 fordulón túljutott, az elsõ tévés válogatáson esett ki, de nem viselte meg különösebben ). On.

Nincs jelen

#2071 2010-09-28 15:47

Bögni
Tag

Marthuska, ha lehet ilyet kívánni, akkor ne is kerüljön sor a kipróbálásra:)!!!

Nincs jelen

#2072 2010-09-28 17:31

Tim72
Tag

Sziasztok!

Bögni (Ági) : emlékszem a hozzászólásaidra itt a topikon, mert amikor én is ideiglenes sztómát kaptam, akkor elejétõl a végéig átolvastam az írásaitokat. Nagyon drukkolok neked, hogy minél elõbb sikeres legyen a kezelésed, és sikeresen túl legyél a sztómazáró mûtéten! :)

Engem pont 3 hete zártak, lassan 2 hete leszek itthon. Gyógyulgatok, persze vannak bökkenõk. Az egyik miatt kérném azok segítségét, akiknek már volt zárójuk. A sztóma helyén a varrat eddig nem nagyon fájdogált, viszont ma elkezdett (minden különösebb ok nélkül). Nem élesen fáj, inkább sajog, és nem az egész varrat, csak a jobb széle, ez viszont picit kisugárzik. Fájhat ez még ilyen formán?
Még mindig tartom a diétát. Engem két helyen varrtak, a nagy varratomat újra megbolygatták ( ez függöleges kb. 15 cm), és a sztómánál. Mondjuk a hasam is mókásan néz ki, mert a nagyobb, függöleges varraton két oldalán olyan a pocim, mintha két félzsemlét nyeltem volna le. Ugye ez még javulni fog?

A sebészhez már nem kell kontrollra mennem, a gasztroenterológushoz október közepén kell mennem.

A segítséget elõre is köszönöm!

Nincs jelen

#2073 2010-09-28 21:42

Lisa
Tag

Szia Ági!

Ha "szabad" :) én is köszöntelek itt Téged újfent. Sajnálom, hogy záró még mindig nem volt, de hidd el sokkal jobb kivárni és TÉNYLEG rendbe hozni a végbelet, mert ha nem akkor csak rosszabb lesz, és a gyulladást is átragasztja máshova!
Remi az általában jó szokott lenni, anno nekem használt a végbelemre (szinte rendbe jött teljesen tõle) csak aztán allergiás lettem rá :( és így lett a végleges sztóma 18 évesen (érdekes szerintem ez is elég fiatal...)
Szóval ha tudsz akkor légy minél nagyobb és több türelemmel, a biológiai kezelés meg FOG SEGÍTENI!!!!

(furi lesz megjegyezni az új nevedet

Nincs jelen

#2074 2010-09-29 09:23

Geo73
Tag

Timi, ugyan nekem nem zárómûtétem volt, hanem "csak" eltávolítottak egy szakaszt a vastagbélbõl, de a mûtét után néhány hétig nekem is sajgott, fájt, húzódott. Aztán elmúlt, úgyhogy szerintem emiatt ne aggódj!
Az viszont furcsa, hogy seb.kontrollra nem kell menned, csak gasztrosra.

Ági, neked jobbulást, gyógyulást, és sikeres terápiát kívánok!!!

Nincs jelen

#2075 2010-09-29 09:36

Tim72
Tag

Szia Geo!

Köszönöm a válaszodat. Nekem csak az furcsa, hogy eddig egyáltalán nem volt gondom a vágásaimmal, most meg hirtelen el kezdett sajogni. Hát a sebészem már a múltkori 2 mûtét után sem vitte túlzásba a kontrollt ( egyszer kellett mennem), így nem lepõdtem meg, hogy most nem kell menni.
Arra gondoltam, hogy ez a mostani idõjárás sem tesz valami jót nekünk, nálunk most 10 fok van, pedig pénteken még 20 volt!

Nincs jelen

#2076 2010-09-29 22:31

evci
Tag

Jó estét nektek!

Csak ritkán tudok a net elé kerülni, de igyekszem tudósítani. A daganatom 5,5 cm-es. A Kútvölgyi kórházban fognak mûteni, ha jól számolom, kb. decemberben, karácsony környékén. Tegnap óta megy a kemó és a sugár, egyenlõre nagyon jól vagyok, remélem így is marad. Bár problémám sosem volt, a betegségem is csak egy véletlen folytán derült ki. Ha nem lógna belõlem az infúzió (ilyen mobil nyakbaakasztós kemóm van), akkor meg is feledkezhetnék az egészrõl. Csak hát az eszem az tudja. A sebész a leleteimet hamarabb látta, mint engem, a sugár és a kemó elõtt egy nappal tudtam találkozni vele. Az elsõ megdöbbenésemen már túl vagyok, próbálom elfogadni a helyzetet. Patthelyzet, ez van.
Monka: ne tudd meg, hogy kiosztott az onkológus dr.nõ a mellékhatásokat csökkentõ készítmények szedése miatt. csak természetes készítményeket szedtem, amit egy másik dr. tanácsolt, ill. céklakapszulát és cytoflavint. A dr.nõ szerint a céklakapszula rákkeltõ, a cytoflavintól volt, akinek kihullott a foga, és a pirosbogyós és ehináciakivonatos szirupom között átfedés van, rákkeltõek lehetnek. Már nem tudom, hogy mi az igazság, az egyik doki ezt mondja, a másik azt. Minden esetre azt meg kell állapítanom, hogy erre a betegségre ismét egy óriási üzletág épül.
Clio: az onkológiai kp-ba járok, Bp-re. A kútvölgyis sebész egy újfajta eljárással dolgozik, ha már egy cm van a végbél záróizom felett, képes, hogy megmentsen a végleges sztómától. Nagyon bízom benne, minden reményem benne van.

Szép estét.

Nincs jelen

#2077 2010-09-30 13:25

marcsi 71
Tag

Sziaszto.
Marcsi vagyok.Evci esete pontos mása az enyémnek én 35 voltam 8 hónapos gyerekkel 2 éves kapcsolattal.Ennek 4 éve.Ugyan ott kezeltek ahol õt és ott is operáltak.Sztoma nélkül megúsztam.Szuper csapat, csak az orvosokra halgass.A sugár végefelé kegyetlen de ki kell tartani.Nekem a 30 cm végbélbõl 19-et vettek ki.Mûtét után is lesznek nehéz idõk de kitartás.Ha van kérdésed szivesen válaszolok.

Nincs jelen

#2078 2010-09-30 16:34

evci
Tag

Szia Marcsi!

Örülök, hogy írtál, naná, hogy van kérdésem:) Mit jelent hogy a vége felé kegyetlen a sugár? Milyen  volt neked? Nekem a végbél záróizom felett 1 cm-rel kezdõdik a daganat. A végbelem szinte totál kiveszik+a vastagbélbõl 16 cm-t. Ki mûtött téged? Az én sebészem dr. István Gábor lesz. Nekem sajnos valószínûleg ideiglenes sztómám, hogy a gyógyulás idõszakára tehermentesítsék a fenekemet, nehogy a varratok elengedjenek. Neked hogy-hogy sikerült ezt megúsznod? Hol helyezkedett el a daganatod? Neked hogy derült ki, hogy valami nem stimmel a beleidnél? Szintén egy véletlen során vagy voltak elõjelek? Hogy vagy azóta? Teljesen rendbejöttél? Kontrollra milyen gyakran jársz? Mindent ugyanúgy tudsz csinálni? Sport pl.? A sugárkezeléstõl megmaradt a nõi szerveid funkciója?

Elõre is köszönöm a válaszokat.

Nincs jelen

#2079 2010-09-30 16:41

Bögni
Tag

Szia:)!
Köszönöm  a kedves köszöntést, nagyon jól esett.
Az utóbbi hetekben-hónapokban egyetlen dolgot nem vesztettem el, bármi történt is: a hitemet abban, hogy egyszer ennek is vége lesz, akár végleges sztómával, akár anélkül. És minden pofon után egy kicsit erõsebben keltem fel..ez is menni fog. És ezért is örülök, hogy ismét itt lehetek, mert itt mindig rengeteg pozitív energiát kapok:). Ez is tovább segít majd:)...

Nincs jelen

#2080 2010-09-30 16:45

Bögni
Tag

És természetesen a többieknek is köszönöm a köszöntéseket, a jókívánságokat, a drukkolást. A legnagyobb örömhírt majdnem elfelejtettem elmondani Nektek: januárban, minden betegség, sztóma és egyéb nem kívánatos dolog mellett, férjhez mentem ahhoz a csodálatos emberhez, aki 4 és fél éve a társam, és aki nélkül ez az egész nem ment volna:). Úgyhogy a csüggedõknek üzenem: igenis van élet a sztómán ( és a többin ) túl :D!!!

Nincs jelen

#2081 2010-09-30 18:26

Lisa
Tag

Ági!

Nagyon-nagyon GRATULÁLOK NEKED!!!!
Ennél szebb és jobb dolgot el sem tudok képzelni!!!
Kívánom , hogy legyetek NAGYON BOLDOGOK A KÖZÖS ÉLETETEKBEN!

Üdv.: Lisa

Nincs jelen

#2082 2010-09-30 18:27

Lisa
Tag

Ja és természetesen újra- és újra a sok pozitív példa, hogy sztómával igenis van élet. Így igaz!

Nincs jelen

#2083 2010-10-01 06:16

marcsi 71
Tag

Szia Evci!
Én du. 3-ra jártam sugárra amikor onnan hazaértem ettem, ittam este,ez napi egy evés,utána egész éjszaka ment a hasam.Egész nap nem ettem megint csak sugár után. Sokat fogytam /25kg/az utolsó két hétben csak négykézláb tudtam menni olyan gyenge voltam és annyira fájt a hasam.Így nem mindig értem el a wc-t.Az utolsó héten már a párom a karjában vitt ki a kocsiba.A liftben guggoltam,állni képtelen voltam.Sugár után kaptam egy kis idõt erõsödni az elég jól telt. A petefészkeket és méhet annyira összeégette a sugár,hogy szinte nem is tapintható.A hüvely felsõ harmada /a doki szerint szerintem fele/összetapadt.Menses megszûnt,jöttek a változókori tünetek.E szex egy év után sikositóval kezdett elviselhetõ lenni hüvelyi uton,de az orgazmus mûködött más megoldással.A terhesség alatt mindig puffadtam és ment a szél,a székletem véres volt,de azt hittem aranyér és örültem,hogy nem fáj.Maj amikor már spontán vérzett akkor mentem orvoshoz. Engem is István doktor operált
õ ebben a legjobb.Nekem is megrajzolták a sztoma helyét,de a doki megoldotta.Elfogyott a hely majd folytatom.

Nincs jelen

#2084 2010-10-01 07:55

marcsi 71
Tag

Szia Evci! folyt.
Kontrollra mindig járta ahogy elõ volt írva,most már csak évente.A széklet tartási problémák miatt kb. 1 évig csak kontroll alkalmával /3 havonta/ mozdultam ki.Ha mentem valahová nem ettem,nem ittam.Ha nagyon éhes voltam csak csokit ettem. Négy év után sem marad meg bennem a tej,a gyümölcs, zöldség,de mindig próbálkozom.Néha sikerül.Séta, kerékpár csak üres gyomorral,belekkel vagy csak csokival. Füstölt étel, fûszeres nem az erõs fõleg nem.
A csokival óvatosan,mert ha nagyon megfogja a hasat az nagyon rossz.Nedves wc papir ajánlott. A családod remélem jól viseli ezt az egészet nekik rosszabb,mint neked ha valamit szeretnél kérd,mert nem gondolat olvasók.Hidd el segiteni akarnak csak nem tudják hogyan.Szoritok neked.A korház pedig tuti.

Nincs jelen

#2085 2010-10-01 08:54

monka
Tag

Evci, a CULEVIT-et azért írtam, mert az kifejezetten rákos betegeknek ajánlott, segít a kemó és a sugár mellékhatásainak elviselésében és a tápanyagtartalma hozzájárul ahhoz, hogy a súlyvesztés ne legyen olyan jelentõs.

Nincs jelen

#2086 2010-10-01 09:49

marcsi0727
Tag

Evci, javaslom, hogy szerezz be pantenolt, vagy valami hasonló habot leégés ellen, ugyanis a sugarazás olyan, mintha túlzásba vitted volna a napozást.

Nincs jelen

#2087 2010-10-01 10:03

Marthuska
Tag

Kedves Bögni! Gratulálok, és sok-sok boldogságot kívánok! Maradj mindig ilyen jókedvû és derûlátó!

Nincs jelen

#2088 2010-10-02 09:03

Bögni
Tag

Kedves Lisa, nagyon szépen köszönöm. Igyekszem a legjobbat kihozni magamból:).

Nincs jelen

#2089 2010-10-02 09:04

Bögni
Tag

Marthuska, Neked is köszönöm. Úgy lesz:)!

Nincs jelen

#2090 2010-10-03 05:40

clió
Tag

Kedves Sanvitó!

Örülök, hogy jól vagy. Úgy látom, nincs köztünk nézeteltérés, egyetértek Veled.

Ami a protokoll-t illeti: most írom a diplomamunkámat és utánanéztem a létezõ sebészeti protokolloknak. Ugye tudod, hogy csak az számít annak, ami hivatalos közlönyben megjelenik. Minden más eset az adott egészségügyi ellátóhely "belsõ" protokollja, tehát nem hivatalos.

Ha megtennéd, küld el nekem a "sztómazárás" protokollját, mert szerintem ilyen nem létezik, már csak azért sem, mert minden sztómazárás más-más betegséggel (BNO kód) kapcsolatos, és protokoll csak erre van, ha van...

Köszönettel:

Clió

Nincs jelen

#2091 2010-10-03 19:10

Tom
Tag

Sziasztok!
Már régen jártam itt,remélem jól vagytok, ja és üdvözlöm az új fórumozókat.
Lassan már 3 éve, hogy sztómával élek, meg kell mondjam én még mindig nem tudtam ezt feldolgozni 100%-ban:(
Ehhez az is hozzá társul,  hogy szinte szüntelen van váladékozásom  ott hátul. Néha egy-két napra megszûnik, aztán megint ott folytatódik , ahol abbamaradt.Gyakran volt már olyan, hogy át is ázott a nadrágom, ez kellemetlen, szégyellem is magam miatta, de talán itt  van valaki , ki tudna egy-két jó tanácsot vagy trükköt ajánlani, amivel ez orvosolható. Nem hiszem, hogy ennek így kellene mennie, hogy mindig váladékozom:(elkeserítõ ez az állapot. Bármikor kilépek az utcára mindig az jár a fejembe, hogy remélem nem áztam át, meg biztos mindenki engem néz.
A napokban meg egy jó kis hasmenés is társult ezen szépségekhez, hát mit mondjak , nem kívánom senkinek ezen kalandokat sem.
Mit tehetnék, hogy ne járjak így?Gondolok itt a váladékra és a hasmenésre is. Ne haragudjatok, hogy ilyesmivel zargattalak benneteket, de nagyon el vagyok már szomorodva emiatt.
Szép estét!

Nincs jelen

#2092 2010-10-04 10:09

Bögni
Tag

Szia, Tom!
Azt hogy érted, hogy ott hátul? A végbélbõl jön a váladék? Nekem 2 éve van sztómám, és folyamatos a váladékozás is, pár hete pedig beindult odalent a crohn, véres székletszerûséggel meg mindennel ami ezzel jár. A végbélben valamennyi felszívódás  mindig van, úgy tudom, tehát a váladékozás is természetes dolog.  Nem tudod visszatartani? Orvosoddal beszéltél már errõl? Nekem mondjuk csak az intim betét használata jutott eszembe segítségképpen, az megóv a balesetektõl. Sõt, ha jól tudom, a Tena már férfiaknak is gyárt betéteket, ezt gyógyszertárban tudják megmondani ( vagy utánanézhetsz a neten, és ha megvan, ami jó lehet, csak meg kell venned, nem kell kellemetlenül érezned magad a kérdezõsködés miatt ). A hasmenést pedig orvosolhatod különféle fogós ételekkel, rizzsel, banánnal, almával ( persze azt nem tudom, neked milyen sztómád van, nekem vastagbél, és nekem ezek a kaják szoktak használni ).
D

Nincs jelen

#2093 2010-10-04 10:22

Bögni
Tag

Kicsit utánanéztem, azt hiszem, hogy a Tena, vagy egyéb gyógyászati segédeszköz-gyártó cég termékeit felírhatja az orvosod, és úgy olcsóbb.
Mindenesetre ne keseredj el, biztosan lesz más is itt rajtam kívül, aki segíteni próbál. Összedugjuk a fejünket, és kitalálunk Neked valamit. Ez itt egy nagyon klassz csapat ám:)!!! Úgyhogy fel a fejjel:)!

Nincs jelen

#2094 2010-10-04 18:33

evci
Tag

Sziasztok!

Köszönöm marcsi71-nek a részletes leírást. Hát, mit ne mondjak, felköthetem a gatyám. Marcsi71! Te hány kilóról fogytál 25-öt? Mert én vasággyal együtt nyomok 60-at, a 173 cm-es magasságomhoz. A lelkemre kötötték, hogy ne fogyjak, de most a mellékhatásoktól nem eszek, amúgy meg az idegességtõl.
A többieknek is köszönöm a sok jótanácsot. Túl vagyok az elsõ kemon, a nyálkahártyám bánta, az ínyem begyulladt, a fogaim fájnak, különösen a bölcsességfogaim. A kaja és a dumálás nem nagyon megy. A szám széle cserepes, de nagyon és a hüvelyi flórám felborult:(. A bal alkaromban volt bekötve a kemoterápia, tegnap délelõtt kivették, nem tudom használni a karom, mert begyulladt. Jegelem, kenegetem, remélem, napról napra jobb lesz. Egyenlõre ennyi. Továbbra is járok szorgalmasan a sugárra.

Nincs jelen

#2095 2010-10-04 19:04

Bögni
Tag

Kedves Evci, egy tipp a fájós ínyedre és a fogakra: a szegfûszeg az íny mellé, a fogakhoz téve fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentõ. A szegfûszeg olajjal pedig ecsetelni kell a fájó ínyt, hígítva öblögetni lehet vele. Rémes íze van, és csíp is, de nekem 2 nap alatt rendbe hozta a gyulladt ínyemet.
Ha esetleg segítek vele, van receptre felírva 30 üveg Isosource tápszerem. Szívesen elküldöm, ha kéred. Nekem nem vált be, szorulást okozott.
Jobbulást kívánok!

Nincs jelen

#2096 2010-10-05 08:11

marcsi 71
Tag

Sziasztok. Szia Evci!
Én 63-ról kezdtem.Sugár után egyél amit szeretsz és jól esik,fontos.Bölcsesség fog nem fontos még most húzasd ki amíg tudod.A kemo sajnos összeégeti a vénákat,a végére a bõrödön barna vonalak jelzik hol van az ér.A tût is mindig máshová szúrják,mert meg is keményednek a vénák.Idõvel elmúlnak.Gondolom a Hitre doktornõhöz jársz.Fogadd meg a tanácsát ne szedj semmit,azt mondta nekem hogy a fiatal szervezetben ezektõl a tápl kieg.-tõl a rossz sejtek is regenerálódnak.A fogyás csúnya volt,de egy szuszra fel tudtam futni a kútvölgyiben a negyedikre.Mûtét után is könnyebb volt a mozgás.Szerintem az is jó ha nem vastag a hasfal.Mûtét után nutridrink tápszert kaptam és szépen meg is híztam.Most 64 kg vagyok.Nagyon szurkolok neked.És mindenkinek aki itt van a fórumon.Nem tudtam mindent elolvasni.de nagyon sok fantasztikus ember van közöttetek.

Nincs jelen

#2097 2010-10-06 02:59

clió
Tag

Kedves Ági!

Nem értem: sztóma mellett hogyan lehetséges, hogy a végbélbõl "jön valami". Ezt csak akkor tudom elképzelni, ha a sztóma csak ideiglenes, tehermentesítõ céllal készült. Akinek végleges sztómája van, annak eltávolítják - tudomásom szerint - a végbelét a záróizommal együtt, tehát ott nem jöhet semmi, mert nincs végbélnyílás.

Nincs jelen

#2098 2010-10-06 03:09

clió
Tag

Szia Ági!

Én is emlékszem Rád: Téged is nagyon felháborított, ami a Margit kórházzal történt, ugye?
Remélem, megtaláltad a Dobót Esztergomban. Ha igen és õ operált, bizzál benne, a legjobb kezekben vagy.

Bocs, ha tévednék, én sem fórumoztam egy évig, mert aktív lett a crohnom, amitõl - és még sok minden mástól - kiborultam, de szerencsére már jól vagyok.

Csatlakozom Lisa-hoz: sok-sok boldogságot Nektek, az életben valóban az a legfontosabb, hogy az ember megtalálja azt a valakit, aki egy életen át - jaj, de konzervatívan hangzik, pedig igaz! - a társa lesz.

Clió

Nincs jelen

#2099 2010-10-06 10:11

Bögni
Tag

Szia. Valóban, nekem nem végleges a sztómám, két éve úgy " kaptam ", hogy 2-3 hónap múlva zárnak, de crohn uraság ezt azóta sem engedi. Jelen állás szerint a megmaradt kb.13 centis végbélcsonkban boldogít. Úgyhogy sajna még van ahonnan jöjjön a cucc:).

Nincs jelen

#2100 2010-10-06 10:18

Bögni
Tag

Hát igen, akkoriban teljesen kiakadtam a Margit sebészetével történteken, fõleg mert az utolsók közt voltam, akiket ott mûtöttek. Végül nem mentem a Dobóhoz, maradtam a Mihók doktornál. Mikor a Dobóval utoljára beszéltem, õ adott a Mihók dokinak:), akiben egyszer sem csalódtam, a lehetõ legjobb orvos és ember, aki valaha is foglakozott velem. A zárót ( vagy a végbélirtást ) is õ csinálja majd, bár az a kaotikus helyzet, ami most is van a Margitban, nem visz elõre. Remélem, mire eljutok a mûtétig ( ami a biológiai kezeléssel és az azt követõ várakozással a tünetmentességet illetõen legalább 2 év ), már rendezõdik a dolog.

Köszönöm szépen a jókívánságokat.

Még nagyon-nagyon sok tünetmentes évet:)!

Nincs jelen

IBDoktor

Láb