#1001 2010-08-19 10:47
- monka
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Sa-ni,
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás. Tim-tirim hatására kezdtem el olvasni, mert neki a peleolit táplálkozás nagyban segített.
Még csak kb. az 1/3-nál tartok, de döbbenetes, amiket ír. Pl. az autominnun betegségeket mind a gabonafogyasztásnak tudja ba. A szívbetegségeket nem a zsíroknak, koleszterinszintnek, hanem a szénhidrátoknak. Ezt alá is tudom támasztani, ugyanis soha életemben nem ettem zsírosan, és mégis magas volt a koleszterinem.
Nincs jelen
#1002 2010-08-19 13:32
- ferenc
- Tag
Én is olvasom ezt a könyvet de elég nehéz.(bár lehet h csak nekem) mindenesetre szerintem igaz minden szava.
Nincs jelen
#1003 2010-08-19 16:55
- Sa-ni
- Tag
Akkor ez kb. ugyanaz mint az SCD diéta, vagy az evolúciós táplálkozás, van többféle neve, lényeg ugyanaz. Ezek hasonló dolgok, hát ezekkel én már futottam egy kört :( Igaz, az SCD könyv gyorsabb eredményt ígért, mint 1,5 év. Nem tudom, lenne-e erõm még egyszer... MOST nem vagyok annyira beteg, mint a diétám 6., 7. hónapjában... Ha valakinek kellenek lisztpótlók, még mindig van egy kevés eladó vagy akár ingyen vagy nagyon olcsón átadó - most minek rohadjon meg itt nálam, én rosszul leszek tõle...
Nincs jelen
#1004 2010-08-19 19:34
- monka
- Tag
Hát igen, nekem is a kenyérfélék kiiktatása jelentené a legnagyobb nehézséget, mert imádok mindenféle péksüteményt, de lehet, hogy belevágok, ha a végére érek a könyvnek. Igen, elég nehéz olvasmány, én a népnek azért egyszerûbbet adtam volna ki.
Nincs jelen
#1005 2010-08-20 09:37
- tim-tirim
- Tag
azért a 1,5 -2 év az túlzás, kb max 1 hónap és hat a paleo, nekem 2 hét volt, de akkor nem a félpaleo, a zab megengedésével, hanem a legszigorubb. én 2 hét után olyan székletet produkáltam a paleoval mint már 5 éve nem!! ennek ellenére sem birtam tovább azokat enni, és elkezdtem félpaleozni hoyg lassan épitsem fel a rendszert hogy tovább birjam. most viszont már nagyon gáz van mert érdekes mód nem használ az eddig egész jól bevállt Remicade infúzió sem, félpaleo meg semmit sem ér. szóval megint itt szédelgek a paleotól, de ez csak pár napig tart,mire a szervezet átáll. :S hajrá mindnekinek aki elkezdte vagy tervezi. megéri, ha már semmi nem segit akkor csak ez marad. aztan cask reménykedek hogy nem lesz visszaesés mint Sa-ni -nál volt :(
Nincs jelen
#1006 2010-08-20 20:26
- pt
- Tag
Sziasztok!
Sa-ni, próbáltad már a coderitet? Gondolom nem.
Egyébként én azt vettem észre, hogy a dicetel, annyiban jó, hogy nem puffadok a kajától és nem nyavajog morog a gyomrom. A coderit meg arra jó, hogy az agyi "ideges bélmozgást" kiváltó biztosítékot kinyomja és így nem pörgetem be magam és leszek rosszul.
Egyszer valaki azt mondta ne gondoljak rá és elmúlik. Ez igaz, de ha csikarja az ember hasát úgy tisztességesen, akkor nem lehet nem odafigyelni rá. Nemde?
A mai napom elkezdtem a dicetellel, de már 9 óra felé éreztem azt a "vizsga elõtti szorongó" érzést, na gyorsan elszopogattam egy fél coderitet és már el is illant a "vizsgadrukk" a bélcsavargásom is elmult. Elvoltam ez után egész nap. Szerintem a reggelt azonnal így kezdem, mert holnap megint munka van, indulás elõtt 1 órával elszopogatom a coderti-emet lehúzom a napot, aztán vasárnap elpihengetek itthon. A jövõ hét sûrû lesz H-K-SZ-CS 12 óra minden nap........
Nincs jelen
#1007 2010-08-20 20:35
- Breki
- Tag
De az nem köhögés elleni gyógyszer?Én arra kaptam
Nincs jelen
#1008 2010-08-20 22:27
- pt
- Tag
De. Viszont teljesen beválik nekem IBS ellen ;)
Nincs jelen
#1009 2010-08-21 07:46
- Breki
- Tag
De furi :)
Nincs jelen
#1010 2010-08-21 15:15
- Sa-ni
- Tag
Nem, Pt, azóta nem tudtam orvoshoz menni. Meg mondom, én nem fosok, csak többször megyek (nem ám hogy reggel,hanem szépen elosztva egész nap), és az is inkább kemény, és egy alkalom eltart vagy 30-45 percig. Szóval nem tudom, hogy hasfogó hatású gyógyszer hasznos lenne-e ebben az esetben. Azért lehet, hogy teszek egy próbát, nem kerül sokba...
Nincs jelen
#1011 2010-08-21 15:30
- aiolosz
- Tag
Breki írta:
De az nem köhögés elleni gyógyszer?Én arra kaptam
Bizony az..
Javallatok:
Köhögéscsillapítás (akut és krónikus bronchitis,
laryngitis catarrhalis, tracheitis, pneumonia, emphysema).
Mivel ópium származék, könnyen hozzá lehet szokni és az annyira nem jó. Az egyik mellékhatása a székrekedés ;) így nem meglepetés az ilyen zsánerû mellékes tünet ...
Nincs jelen
#1012 2010-08-22 09:31
- pt
- Tag
Hát a viagrát sem arra találták ki amire használják ;) Nem folyamatosan szedem, szóval a rászokás az kiesik nálam, köhögés esetén 3x1 a napi adag felnõtteknek, nálam a fél szem bõven elég egy egész napra. Szerintem nálad is bevállna, viszont olyasmit kellne enned ami a te emésztésedhez jobban illik......gyümölcsök, rostos anyagok....
Nincs jelen
#1013 2010-08-22 15:23
- monka
- Tag
pt, a májra gyakorolt hatását megnézted a tájékoztatóban?
Nincs jelen
#1014 2010-08-23 21:46
- pt
- Tag
A tájékoztatókat soha nem olvasd el, mert beképzeled ami benne van. ;) Minden gyógyszer rossz a májnak szerintem. Ha az orvosok tudnának adni olyan gyógyszert ami így segít és nem káros, akkor azt szedném, bár szerintem nagyon kicsi mennyiség ahhoz, hogy nagy kárt okozzon. Inkább ez, mint, hogy ne tudjak dolgozni járni, ne tudjak kilépni a házból, és segélyen élve, depresszióban üljek itthon magányosan, majd legyek öngyilkos.
Nincs jelen
#1015 2010-08-24 08:15
- monka
- Tag
pt, sosem szoktam megnézni a tájékoztatót, csak mióta a májam nagy része elpusztult a salazopyrintõl.
Nincs jelen
#1016 2010-08-24 15:03
- Breki
- Tag
Ajjaj az durva :(
Nekem nem azt irtáa az immunologus multhéten a papirra,hogy egészítse ki a dokim a Budenofalk-ot
-Salazpiryn adása akár évtizedekig!
Ezt irta.ennek fényében felejtsenek is el vele...
Nincs jelen
#1017 2010-08-24 16:37
- monka
- Tag
Breki, van aki bírja évtizedekig. Én vagyok az 1 a 10000-bõl, aki nem bírja. Ha elkezded szedni, és a szedést követõen lázad, kiütéseid lennének, vagy iszonyúan fáj a mandulád, azonnal abba kell hagyni.
Én két hétig fetrengtem a láztól, jártam a háziorvosnál, kétszer az ügyeleten és elhajtottak, hogy ez semmi, csak mandulagyulladás. A harmadik héten kórházba kerültem.
Nincs jelen
#1018 2010-08-24 17:56
- tim-tirim
- Tag
naja de olyan is van hogy semmi jel csak szépen lassan amortizál és mire észreveszed..... Van ismerösöm aki igy járt
Én sem voltam látványosan szarul töle, csak kimutatta valami mûszer hoyg a májam odavan. azóta nem kell.
Nincs jelen
#1019 2010-08-25 21:25
- pt
- Tag
Végül is én nem iszom, csak alkalmanként, az kb. negyed évente. Nem dohányzom. Sportolok, rendszeresen étkezem. Stressz az van dögivel, meg ez a fél coderit kb. másnaponta vagy még ritkábban. Ez csak nem vágja haza a májamat. De ha igen, akkor mint már a fórumban is olvastam, inkább éljek jól 50 évig mint rosszul 80-ig ;)
Nincs jelen
#1020 2010-08-26 08:01
- monka
- Tag
pt, hát az ember máj nélkül 50 évig sem él, de igazad van, csaináld úgy, ahog neked jó.
Nincs jelen
#1021 2010-08-26 09:00
- Sünike1988
- Tag
Esetleg azt nem tudjátok, hogy a Salofalktól vagy a Pentasa-tól lehet-e májkárosodás? Amióta kiújult a betegségem folyamatosan nagyon fáj a mandulám, semmilyen antibiotikum nem segit.
Nincs jelen
#1022 2010-08-26 09:04
- monka
- Tag
Sünike, a Pentasában is van ugyanaz a hatóanyag, ami az én májamat kicsinálta, és az immuránban is. Vérvételed volt mostanában, olyan ahol a májfunkciókat nézik?
Nincs jelen
#1023 2010-08-26 09:17
- Sünike1988
- Tag
Sajnos ezt nem tudom. Az összes lelet nálam van, de a májfunkciókról nem tudok. Az orvos meg nem mond semmit. Gyakran fáj a májam környékén, de azt elviselem. A mandulafájás pedig már nagyon idegestitõ....Kezdek megijedni. Ennyire rosszul és ennyi ideig a 9 év alatt még egyszer sem voltam...Az Immuran-ra érzékeny vagyok. Bevérzett tõle a gyomrom, a beleim, stb...Szedsz esetleg valami májvédõt? Neked mit javasolt az orvos? Köszönöm
Nincs jelen
#1024 2010-08-26 10:30
- monka
- Tag
Sünike, a májra gyógyszert nem kaptam a kórházban sem. Inzulint kaptam és medrolt. A máj nem fáj (alkoholisták ezért is nem érzik, hogy májzsugoruk van), én egyáltalán semmilyen fájdalmat nem éreztem. Az orvos azt mondta, hogy egy kellemetlen feszülõ érzés félét kellene éreznem, ilyenem nem volt.
A következõ értékeket nézd a vérvételes papírodon: alanin-transzamináz, alkalikus foszfatáz és gamma-glutamil-transzferáz. Ha így nincs rajta, akkor GGT pl., nekem ez volt a leggázabb, de nézni kell a bilirubint is.
Sima vérvétel is mutatja. Érdekes módon, a besárugulásom elõtt 2 nappal nem nagyon voltak magasabbak az értékeim a normálisnál. Viszont kiütéseim voltak, fájt a mandulám, mint az állat.
Májvédésre máriatövis olajat és homoktövis olajat szoktam szedni, 1 -1 teáskanállal reggel, evés elõtt olyan 10 perccel, valamint sokáig ittam a mávédõ teát,ezeket bármelyik gyógynövényesnél lehet kapni. Nekem a máriatövis egyébként nagyon bejött, általában havonta csinálok egy kúrát, aztán egy hónap szünetet tartok.
Nincs jelen
#1025 2010-08-26 15:25
- Breki
- Tag
Voltam tegnap a dokimnál,mutattam neki hogy ajánlották a Salazpiryn-t,de megbeszéltük,és õ sem ajánlotta.
Kérdeztem a Budenofalk károsítja-e a májam,azt mondta,hogy nem inkább védi mert ez már egy uj generácios okosság,elmagyarázta,hogy megy végig a szervezeten,hogy bontja le a máj,stb..Ritka rendes egy doki :).De mondta,hogy lassan váltani kellene,mert ezt sem szedhetem sokáig,de így hogy a Pentasa-ra beindult a bélgond,"és gondolom minden hasonlo hatoanyagura ez lene"így nem tudja még mit kellene majd...de majd lesz valahogy :)
Tudom nem ide tartozik,csak a májkárosodás miatt irtam le :)
Szerkesztette: Breki (2010-08-26 15:26)
Nincs jelen
#1026 2010-08-26 15:30
- Sünike1988
- Tag
Salazpiryn-nek és Pentasanak ugyanaz a hatóanyaga azt hiszem. Kicsit úgy érzem, kisérleteznek rajtunk
Nincs jelen
#1027 2010-08-26 22:01
- pt
- Tag
A chron-nál mik a tüneteitek egyébként? Olvasgattam a net.-en ezt azt, de az ezt megélõk leírására kíváncsi lennék. Hogyan kezdõdött az egész, mik voltak a tünetek, és most a gyógyszeres kezelés alatt mely tünetek szüntek meg melyek maradtak meg...... Persze csak ha ráértek.... Kicsit félek, hogy egyszer átesem ebbe az állapotba.
Nincs jelen
#1028 2010-08-27 08:02
- monka
- Tag
Breki, hát én is így vagyok pont, tök jó a budenofalk, de azt is kb. csak egy évig lehet szedni. Mondjuk, nekem még addig van idõm. Aztán nem tudom, mert a dokim nem mer adni a salazopirin miatt pentasát. Az immuránt szóba hozta, de azért ott is vannak kétségei.
Nincs jelen
#1029 2010-08-29 13:42
- Tschabee
- Tag
Sziasztok!
19 éves Crohn- beteg vagyok. Két és fél éve diagnosztizálva, de mint kiderült már 2002-óta beteg vagyok.
Az orvos szerint elég ritka Crohn-om van, a fiatalságom és a vékonybél melletti nyombél érintettsége miatt. Itt sajnos már többször kiújult, vérzõ fekélyem van.
A júniusi gyomortükrözésen kiderült, hogy a gyomorszájam(pylorus) beszûkült és ki kell mûteni(vélhetõen a nyombélfekéllyel együtt). Egy általános állapotfelmérést akar az orvos( gyomor-vastagbél tükrözés, Vérvétel CT-enterográfia, orvosi konzultáció) a mûtét elõtt.
Valaki volt már CT-enterográfián? Utána olvastam és azt írják, hogy egy szondán(csõ) keresztül, a gyomron keresztül közvetlenül töltik fel a vékonybelet. De nekem be van szûkülve a gyomorszájam, már a gyomortükrözõ endoszkóp se megy át rajta, csak a biopsziás-tû/ bocsánat a de mondatkezdésért/. Elmondhtom, hogy eléggé félek ettõl is, meg a mûtéttõl is. Valaki ha volt már ilyenen megosztaná az élményeit velem? Ha mûtétrõl van valakinek azt is szívesen veszem. Mit gondoltok mi lesz így a feltöltõ csõvel, hogy a gyomorszájam beszûkült?
Köszönöm a válaszokat.
Nincs jelen
#1030 2010-08-29 15:12
- Breki
- Tag
Manapság a legtöbb helyen már itatják a kontraszt anyagot,nem csöveznek,fõleg ha olyan gond van mint nálad,tuti nem fognak letuszmákolni semmit.
Nincs jelen
#1031 2010-08-30 12:23
- Tschabee
- Tag
Szia!
Köszönöm választ, remélem tényleg így lesz!
Van valaki köztetek, aki szintén vékonybél, de fõként nyombél érintett a Crohn-nal? Kinek milyen tapasztalatai vannak ha a nyombele (is) érintett? Az orvosom szerint nagyon ritka és szerencsétlen, hogy itt is érintett, ráadásul, már a gyomromon is ott vannak a jelek.
Esetleg van valakinek tapasztalata gyomormûtéttel kapcsolatban? Nekem a gyomorkimenet (pylorus) szûkülete miatt kell kimûteni a gyomorkimenetet, meg akkor már szerintem kiveszik a nyombélfekélyt is( sajnos többször kiújult).
Még egy kérdés: Van köztetek aki csak Crohn-os, vagy mûtött is és le van százalékolva? Fõként fiatalabbak véleménye érdekelne a helyzetembõl kifolyólag, mert én is fiatal vagyok(19), még nem volt munkaviszonyom. Hogy lehetne elérni? Már a II. fokú Orvosszakértõin voltam, az elsõ után elutasítottak. Most várom a levelet, de nem sok reményt fûzök hozzá.
Köszi és bocsi a sok kérdésért!!
Szerkesztette: Tschabee (2010-08-30 12:24)
Nincs jelen
#1032 2010-09-04 22:08
- pt
- Tag
Behalt a topic. Biztos mindenki kicsattan az egészségtõl ;)
Mondjuk én perpill elég cefetül vagyok, majd minden reggel coderittel indul. A dicetel kezdi elveszteni a hatását véglegesen...sajnos....pedig vagy 2 hónapig nagyon bevállt....aztán mintha csettintettek volna egyet és kampec.....nem ér semmit...
Nincs jelen
#1033 2010-09-06 19:48
- nici
- Tag
Sziasztok!
Azt szeretném tudni, hogy van e valaki, aki tényleg IBS-es, ha igen neki milyen tünetei vannak.
Másfél éve vagyok beteg, eddig semmit nem talált a doki, mindenféle vizsgálatra küldött, majd közölte, hogy mennyek el vastagbéltükrözésre, mert valószinû, hogy Cronh-betegségem van. Kicsit nézelõdtem a neten és kiderült, hogy nincsenek Cronh-os tüneteim.
Még lenne egy kérdésem: szenved valaki hajhullással a betegsége miatt?
Köszi a válaszokat
Szerkesztette: nici (2010-09-06 19:50)
Nincs jelen
#1034 2010-09-06 20:03
- Zsuzsika
- Tag
Nici !
Több fajta IBD betegség van. A Crohn hasmenéssel, fogyással, esetleg hõemelkedéssel, lázzal, hasfájással jár. Gyengeség, fáradékonyság is jellemzi. A hajhullás kisérõjelensége lehet a gyulladásnak, de gyógyszer mellékhatása is lehet.
Ezen a FÓRUMON a többi IBD-rõl is olvashatsz. Labor vizsgálat, tükrözés, szövettan beazonosíthatja.
Másfél év alatt a gasztoenterológusnak meg kell találni a bajt. Lehet más is, pl. lisztérzékenység, glutén intolerancia, stb...stb...
Üdv.
Nincs jelen
#1035 2010-09-07 08:08
- pt
- Tag
Szia Nici!
Én valóban IBS-es vagyok úgy néz ki. Családi örökség. Pénznek jobban örültem volna. :)
Mint kiderült anyai ágon mindenkinél elõjött ez a probléma elõbb utóbb.
Szervi gondom nincs. Ha itthon vagyok, nyugalomban, akkor teljesen normális az emésztésem.
Ha el kell indulni valahová akkor ha addig nem is éreztem, de tuti elkap a hascsikarás és irány a wc.
Ez addig megy amíg teljesen ki nem ürült az egész bélrendszerem. A betegség elején még akkor is csikart mikor már nem volt bennem semmi. Szóval ez fejben dõl el szerintem, ott a hiba, a bélrendszer normálisan emészt ha itthon vagyok nyugalomban. Nálam ez olyan mint mikor vizsga elõtt izgul az ember és elkapja a hasmenés. Hiába, hogy nem akarom mégis van. Végbéltükrözést azt engedtem az elsõ rövid szakaszon, ott rendben minden. Nagyobb turkászást nem engedek, mert anyumnak meg több családtagnak is megcsinálták, nem találtak semmit és nagyon kellemetlen tapasztalatuk van az eljárssal kapcsolatban. Szóval óva intettek tõle. Én szedem a dicetel-t, 2 hónapig jó volt, aztán megint nem. Így most lecsökkentettem a 2x2-t csak esti 2 szemre, reggel pedig elszopogatok egy fél szem coderit tablettát az helyrerak egész napra. Igaz, hogy köhögéscsillapító, de az agyban pont olyan helyen csapja ki a biztosítékot, ami nálam hasznos és megszûnik ez a vizsgadrukk érzés, lenyugodnak a beleim. Én ajánlom, hogy próbáld ki, nekem bevállt. A dicetel annyiban tett jót, hogy nem puffadok annyira, ezért szedem esténként.
Nincs jelen
#1036 2010-09-09 14:46
- nici
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm, hogy válaszoltatok.
Engem már megvizsgáltak minden allergiára, de nem találtak semmit. Hasmenésem sincs, viszont ha eszek utána pár percre már felpuffadok, néha úgy nézek ki, mintha 3-4 hónapos terhes lennék, és minél többet eszem a nap folyamán annál nagyobb. Voltam már tükrözésen, de nem találtak semmit.
Remélem van valami jó ötletetek
Elõre is köszi
Nincs jelen
#1037 2010-09-09 15:14
- Szabóné
- Tag
Nici!
Hát nekem is ezt mondták, hogy crohnos lehetek, de pl. hõemelkedésem sosincs.
Nálam az IBS tünetei: a tükrözés szerint: enyhe gyulladás a bélrendszerben.
Tapasztalatok: hasmenés (napi 1-2, van akinél több), hasfájás, hascsikarás, haspuffadás, kuytmorgás, fáradság, gyengeség, fáradékonyság, állandóan éhes vagyok és sosem lakom jól, nem tudok hízni. Sok mindent meg sem tudok enni, mert azonnal wc-re kell rohanni. pl.: tejeskávé. Amit nem bírok azt nem eszem.
Állandó bizonytalanság a betegség miatt. Ha azt mondom jól vagyok és minden rendben akkor rám tör és leterít és olyan fáradt vagyok, hogy csak ágyban tudok lenni.
A hajam nekem is nagyon gyenge. Bõrviszketés, szárazság.
A betegségemhez társul még reflux is: Emiatt állandóan köhögök lerakódás van a torkomon. Mivel nem jön vissza a gyomorsav ezért, csak azt érzem, hogy nagyon nyom a hasam és fáj.
A te problémádon szerintem diétával lehet segíteni próbáld meg kizárni a tejtermékeket és ha akkor is van a puffadás akkor talán a fehér lisztet, ez a két leggyakoribb ingerlõ anyag. Javaslom hogy keress fel egy dietetikust nekem Õ segített egy szmélyre szabott diétával a legtöbbett.
Üdv: Anikó
Nincs jelen
#1038 2010-09-20 09:56
- Mici
- Tag
Sziasztok! Vannak itt szegediek?
Kb. 6 éve fáj a hasam, és néhány éve emellett puffadás is jelentkezett. Elõször nõgyógyászati és urológiai problémaként kezelték, a gasztros érintettség kb. 3 éve merült fel. Most nyáron javasoltak elõször colonoscopiát, mivel eddig nem tartották indokoltnak, mert a székletem normális, nincs sem hasmenésem, sem véres, nyákos székletem.
Idegeskedéshez én is tudom kötni, de attól független is lehet.
Tapasztalatot szeretnék cserélni, és jó orvost keresek.
Nincs jelen
#1039 2010-09-20 09:58
- Mici
- Tag
Ja, ha minden igaz két hét múlva megyek colonoscopiára. Érdekelne, h. elõtte milyen diétát kell tartanom? Alatatásban vállaltam csak, zsáknyi pénzért...magánklinikán.
Nincs jelen
#1040 2010-09-20 10:38
- monka
- Tag
Mici, én szegedi vagyok. Hová mész colonoscopiára?
Nincs jelen
#1041 2010-09-29 11:11
- Sa-ni
- Tag
Mici, nem mondták el, milyen diétát kell tartani? Mondjuk valamelyik orvos ezt nem is kéri, mert az a szar, amit adnak, kegyetlenül kipucol. 4 óra alatt lezajlik, mondta az orvos. Aha persze. A szer hatása borzasztó,és 24 órán túl is eltartott (nekem legalábbis), rémesebb volt, mint maga a vizsgálat, amire így alig bírtam bemenni. Maga a vizsgálat felsértheti a végbelet, vérzést okozhat, rakj be egy menzeszkor használatos betétet, bár nem valószínû, hogy szükség lesz rá, de biztos, ami biztos.
Van olyan orvos, aki a húsféléket, magvakat, gyümölcsöket tiltja a vizsgálat elõtti pár napban.
Ami engem illet, nagy meglepetésemre totál negatív lett a h2 lactulose kilégzési tesztem (világ életemben durván pozitív volt, ami a vékonybél fertõzöttségére utal) Ugyanakkor ez nem nagy öröm, mert így aztán tényleg passz, hogy mi bajom lehet. (Candida meg pajzsmirigy eredményt várok még,de valószínûakkor ez tényleg "ibs" vagy nem tudom, vagy az idült szalmonellafertõzés által okozott vastagbélgyulladás maradványa)
Bár mostanában jobban voltam, a bélmûködésem még mindig nem összeegyeztethetõ a normális élettel, 8 órás munkával, stb.stb. Felkelek, eleve több órahossza, mire sikerül elmenni, és a wc-n tartózkodás szintén egy órahossza (holott nem kemény a produktum,csak a folyamat görcsös, több szakaszos :S )- eltelik a délelõtt, még semmit nem csináltam, vagyok, mint a kifacsart citrom, és örülök,ha nem ismétlõdik meg. (és még így is ezerszer jobban vagyok mint sok éven keresztül amikor az egész napokat a wc fogságában töltöttem)
Ha elintéznivalóm van, kevés evéssel (hogy ne kelljen elmennem wc-re) be a városba - csak újabban az a baj,hogy az ilyenfajta manõverezés (akár du. 4-ig is elhúzom) utána székrekedést okoz. Minden nap ezt nem tudnám így csinálni. Meg észrevettem, hogy hajlamos lettem önkéntelenül is elnyomni az ingert (pl.hosszasan ülve maradok, akkor nem érzem annyira), mert annyira megerõltetõek ezek az egyórás wc-zések, hogy húzódozom tõle. Ha elmegyek reggel, pl. gyümölcslevet iszok, akkor meg nem áll meg egynél az alkalmak száma.
Szerkesztette: Sa-ni (2010-09-29 11:15)
Nincs jelen
#1042 2010-09-29 11:48
- monka
- Tag
Sa-ni, miket eszel mostanában?
Nincs jelen
#1043 2010-09-29 15:51
- Sa-ni
- Tag
A scd/paleolit diétát január óta abbahagytam,kötve hiszem, hogy annak eredményeképpen nincsenek most a vékonybelemben baktériumok,ugyanis azóta olyan szintû durva szénhidrátéhségem van, hogy a korábbiakhoz képest extrém módon tömöm magamba a zsemlét, kekszet, rizst (ha nem teszek így, olyan fáradt vagyok, hogy semmit nem tudok csinálni,az állandó nyomottság, álmosság így is probléma)
HOgy mit eszek?
Ha nem akarok elmenni semmiképpen wc-re akkor csak egy kisebb péksüteményt,egy elõrecsomagolt croissant-t például, ez a pár falat nem okoz gondot.
Reggelire normális esetben diétás (majdnem olaj nélküli) tojást kettõt megsütve, kevés felvágottkockával, sajttal, joghurttal, plusz egy vagy két zsemlét (tipikusan egyet) Utána kávét keksszel. Ami nem krémes, a krémeset nem bírom) A kávé után régen mentem wc-re,most már eltelik utána 2-3 órahossza is.
Jó késõn ebédelek,délután, diétás húslevest vagy paradicsomlevest, aztán natúr sült húst,rizst, zöldséget.
Délután eszek egy félzsemlét mézzel, vagy egy kis kekszet,ha éhes vagyok. Ha kell valami munkát befejeznem, megiszok még 1 kávét, ha eddig nem volt panaszom,ez külön nem okoz.
Vacsorára megint diétás tojást,vagy zsemlét felvágottal, de a vacsora sokszor el is marad.
Szerkesztette: Sa-ni (2010-09-29 15:52)
Nincs jelen
#1044 2010-09-29 15:56
- Sa-ni
- Tag
Hát nem tudom, elborzadva gondolok vissza, hogy egy éve ilyenkor hogy voltam, illetve olvasom vissza a feljegyzéseimet a tünetekrõl, a napi 10-15 wc-rõl, stb. Még mindig nem tökéletes, és befigyel egy-egy rossz nap, de összességében azért ha csiga lassan is, de javul. Persze meg nem mondom, mitõl, csak azért mondom hogy azért van remény,ami 2008, 2009-ben volt, azt hittem én abból a (OK tudom ez relatív) nyomorból sose jövök már ki.
Nincs jelen
#1045 2010-09-29 16:03
- monka
- Tag
Sa-ni, nem gondoltál arra, hogy esetleg a glutén tartalmú ételeket hagyd ki az étrendedbõl? Ahogy látom, zsemlét, felvágottat, kekszet is eszel. Próbáld meg ezeknek a glutén mentes változatát. Én kenyérféle nélkül nem bírnám ki, így nem is kezdem el a paleolit diétát sem, hanem nem eszem gluténtartalmú ételt. Úgyhogy glutén mentes zsemlét, kenyeret eszem, nem eszek felvágottat, mert abban is van, nem eszem olyan csokit, amire rá van írva, hogy tartalmazhat nyomokban glutént, vagy gabona fehérjét. Még nem tudok nyilatkozni, hogy használ-e, vagy nem hosszú távon, mert ez a 2. hetem.
Nincs jelen
#1046 2010-09-29 16:47
- Sa-ni
- Tag
Majd írd meg, használ-e! Az SCD "kenyérpótlóit , a diós,mandulás dolgokat én nem bírtam - a csak hús + zöldség diéta meg a legacélosabb akaratú embernek is hervasztó (pláne ha nem is használ! Mert ha amellett reggel 1 normális székletem lenne, betartanám azt i s, mint a kisangyal...)
Lisztérzékeny cuccokat 2006-ban, amikor lisztérzékenységre gyanakodtak, próbáltam. Ezek többnyire kukoricából vannak, ami nagyon puffaszt. Emlékeim szerint nem javított. (Igaz, sokáig nem is próbáltam.) De sokszor van jó napom sok keksz stb. elfogyasztása után/mellett is. Kezdem megint azt hinni, hogy a belemnek mindegy, mit eszek - mikor milyen kedve van.
Nincs jelen
#1047 2010-10-16 18:46
- pozí
- Tag
Sziasztok!
Új vagyok itt, de nem új nekem sem ez a sz@r.
Most viszonylag jobban vagyok, de a kiürítetlenség érzéssel, a wc parával, és a hasfájással nem tudok mit kezdeni.
pt!
Mi van ha több napra kell elutaznod? akkor hogy szeded a coderitet?
Napközbe eszel rendesen? Nem indítja be a bélmozgásod?
Ugyanazt érzem amit te is, otthon semmi bajom, kivéve ha olyan emberek jönnek hozzám akik nem tudják a "bajom", vagy csak simán "ciki" ha elõttük leszek rosszul.
Amint el kell indulnom valahová végem van, érzem h menni kell a wc-re.
Nem tudnok máshol aludni, szórakozni, utazgatni, dolgozni is alig, és még iskolába is bejárok, de kb minden 3. nap lopediummal megtámogatva...
Ha valaki hasonló helyzetbe van (otthon elvan, de ha utazik vége) és tud valami hatásos dolgot akkor írjon!
A depressziós szakaszon már túl vagyok, 5éve vagyok IBS-es.
Vizsgálatok negatívak.
Gyógyszerekbõl sokféle ki lett ptóbálva, fõleg nyugtatók.
Nem akarok gyógyszerfüggõ lenni, nem is szedek most semmit a lopediumon kívül, és abba is tartok szüneteket, van hogy 1-2 hétig kimarad, de ha a coderit "kisüti" az agyamból a hasmars érzést, az ideget, akkor kipróbálnám, mert ez így csak fél-élet.
Olvasgattam a hozzászólásokat, tudom, hogy mindenki várja a nagy választ, de ha van valami...akármi...írjatok.
Nincs jelen
#1048 2010-10-17 08:00
- Szuszidi
- Tag
Kedves Pozí!
A leírtak alapján szorongsz, félsz a mi lesz ha kilépek az ajtón, szégyenled az elõtt az állapotodat aki nem tudja nem ismer jól. Ha a mértre megadod a választ magadnak ki fogsz tudni lépni az ajtón minden gond nélkül. Nézd vissza miket írtál le " otthon semmi bajom, kivéve ha olyan emberek jönnek hozzám akik nem tudják a "bajom", vagy csak simán "ciki" ha elõttük leszek rosszul. Amint el kell indulnom valahová végem van, érzem h menni kell a wc-re.
Nem tudnok máshol aludni, szórakozni, utazgatni, dolgozni is alig, és még iskolába is bejárok," ugye látod te is ezek mind mind szorongással vannak tele. Mert ha kilépek az ajtón valahova nem biztos hogy idõben elérem a wc-t. Mert ha szórakozni megyek, utazni megyek lesz e wc amit elérek. Most már csak az kell hogy ne tudj leülni idegen helyen a wcre. Ha meg vendég jön és el kell menni akkor el kell, nem kötelezõ megosztanod a vendéggel a gondod problémád. Ne foglalkozzál ezekkel a dolgokkal. Ezek zavarnak be neked még tudat alatt is, kész minden rendben van nincs gond nincs hasmenés. Próbáld ki napról napra könnyebb lesz. Ne a gyógyszertõl várd a megoldást. Ez az eszedben dõl el. Te süsd ki az agyadból az érzést. ;)
Legyen szép napotok!
Nincs jelen
#1049 2010-10-17 10:35
- pozí
- Tag
Tudom, hogy csak arra kéne gondolnom, hogy felesleges félnem, de mivel már 5 éve erõlködök a pozitív gondolkodással való gyógyulással (nem sok eredménnyel) ezért el vagyok keseredve.
Olyan pedig nem nagyon van, hogy "ne gondolj rá és jobb lesz" vagy hogy "merj leülni máshol a wc-re", én leülök ha muszáj, de van ahol nincs egyszerûen wc, vagy pl munkába nincs idõ se alkalom ilyesmire. Aki ebben a cipõben van tudja mirõl beszélek.
Sokat segít nyílván ha megpróbálom elterelni a figyelmem (akkor használ csak ha még nem érzem a kínzó görcsöket)
De ha egyszer elkezd hasítani a fájdalom, az inger, akkor nem lehet arra gondolni, hogy "nem kell", mert kell.
:(
Nincs jelen
#1050 2010-10-17 11:12
- Szuszidi
- Tag
Hangold össze a kettõt. Hidd el nem is olyan nehéz. Ne a görcsöt párosítsd a menéshez. Nem jó páros találj ki valami más párost. Idõvel ki fog alakulni nekem is sikerült (na jó én mást is használok) de menni kell. De ha nem akarod nem megy. Tudom te akarod hogy menjen csak a fránya ego nem akarja. Lényeges dolog hogy a mélyen elrakott gondolataidat is tudok befolyásolni a tudat alatt mindig ott a kisördög. Sosem alszik de fejbe verheted és akkor nyugton leszel tõle.
Legyen szép napotok!
Nincs jelen