#1251 2010-09-21 14:37

Peeter
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Az infúzióban nagyobb adagot adnak egyszerre, több száz mg-ot ha jól tudom.
Ha tudsz gyere el a következõ találkozónkra, szívesen várunk. http://crohn-colitis.hu/101016/ Vagy ha az nem jó, elmehetsz egy MCCBE-s klubfoglalkozásra is. http://mccbe.hu/ Szerintem már attól jobban van az ember ha találkozik megértõ betegtársakkal.

Nincs jelen

#1252 2010-09-21 16:15

Juni
Tag

Kedves Orsi!

Sajnálom, hogy így alakulnak a dolgok, de tényleg ne halogasd, hanem menj!
Gondolok rád és szorítok neked nagyon! Hidd el jobb lesz, csak ha lehet ne idegeskedj és TÜRELEM!

Nincs jelen

#1253 2010-09-22 07:15

Sinemone
Tag

Nem tudom,hogy jobb lesz igazából nem akarok menni és már az agyam azt sugalja jól vagyok nem kell menni . Félek nem is csak magam miatt a fiaim miatt kicsik még hogy én ne legyek itthon,igen tudom az õ érdekük hogy elmenjek de nagyon nehéz. Félek mit fogok én ott csinálni egyedül? Valahogy rá kell vennem magam hogy nem lesz baj és õk is jól lesznek meg én is. Igaz akinek volt ilyen annak jobb lett?Hát  meg próbálok készülni lelkileg is meg a páromnak hogy mindent meg találjon. :)  Neki is nagyon nehéz lesz aggódik is miattam meg a fiukkal sem volt ennyit egyedül nélkülem. Jaj valaki mondja azt hogy nem lesz baj nélkülem hátha meg tudnék nyugodni. belül szinte érzem hogy marcangolom magam, de ez akkor a butaság én a "gyerekeimbe " betegedtem bele, hogy lehet ezen változtatni?

Nincs jelen

#1254 2010-09-22 09:06

Sinemone
Tag

Nem vagyok valami túl jól fáradt vagyok,lusta,fájnak kezeim lábaim a derekam, a szemeim égnek a torkom mintha szöges alma lenne benne,de a hasam nem megy. Legalább ez jó.

Nincs jelen

#1255 2010-09-22 09:22

mamo
Tag

Sinemone, semmi baj nem lesz a gyerekeiddel, ha be kell menned kórházba, egy gyógyult mama jön majd haza.
Volt hogy fél évente voltam kórházban, gyerekeim elvoltak itthon, látogattak valakivel.
Nyugodj meg és kezeltesd Magad, az a legfontosabb.

Nincs jelen

#1256 2010-09-22 13:25

Sinemone
Tag

Köszönöm mamo  :)  Ígérem megpróbálok erõt venni magamon nagyon nehéz, próbálok magamon felül kerekedni de nagyon nehéz, próbálok nyugodt lenni hogy nem lesz baj sajnos engem nem fognak tudni meglátogatni mert 105km re lakom a kórháztól és anyagilag nem tudom megoldani hogy még pluszba is le jöjjenek, elég az is hogy a párom levigyen és eljöjjön értem. Szóval elég nehéz, de bízom a férjemben és remélem megállja a helyét nagyon jó apa és nagyon szeretem,csak félek hogy 3 maradnak nélkülem,ez szomorú õ 3 mûszakban dolgozik hogy megéljünk,szóval annyit volt a fiunkkal mikor haza jött én intéztem mindent étel ital ruha bevásárlás stb. Egy anya ezt tudja ösztönösen azt hiszem biztos tudják a férfiak is ha rá vannak kényszerítve. Sajnálom én én azt hiszem össze vagyok zavarodva  ne haragudjatok

Nincs jelen

#1257 2010-09-22 14:26

mamo
Tag

Sinemone!
Valaki a családból nem tud besegíteni? Barátok, barátnõk, bárki. Gondold át. Ha szükség van a segítségre, igenis kérjed.

Próbáld összeírni a teendõket, szokásokat, Te hogy szoktad csinálni. Biztos menni fog, ne gyötörd magad. Néha az élet, sors megoldja.

gondolj arra, hogy jobban leszel, ezért mindent megteszel most, és akkor ha hazajössz könnyebb lesz.
Pár nap, úgyse tartanak benn sokáig. Kapsz otthonra gyógyszert.

Kicsit pozitívabban nézd a dolgokat, sokszor az is segít.
Vigyázz Magadra, belõled csak egy van, tudod.

Nincs jelen

#1258 2010-09-22 14:52

eriki
Tag

Sinemone!
Feltétlenül kérj a háziorvostól utiköltség papírt, irasd rá a kísérõt is és azt hogy csak kocsival tudsz menni! A kórházban kell lepecsételtetni amikor odamész és amikor haza akkor is.Az egészségbiztosító kifizeti! ha csak vizsgálatra mész, akkor is ezt kell csinálni!

Nincs jelen

#1259 2010-09-22 15:05

eriki
Tag

Sinemone!
Megértelek, mert én is úgy gondolom, ha nem én csinálom meg a dolgokat, akkor sose lesz megcsinálva, de hidd el, az alatt az 5 nap alatt senki nem fog éhen halni, és nem eszi meg a kosz sem õket, ha elõtte bevásárolsz és kimosol mindent! Nem tudom a gyerekeid hány évesek, de az én lányom 11 volt amikor 4 hónapig! egyfolytában kórházban voltam, és az én férjem még a sótartót se találja meg, amit 5 éve ugyan ott tartok! De megoldották, sõt kellemes meglepetések is voltak. Ne aggódd túl a dolgokat, és ne várd meg, amikor már a mentõ visz!!!

Nincs jelen

#1260 2010-09-22 15:08

Szuszidi
Tag

Kedves Sinemone!
Férfiak nevében :D nem vagyunk mi bénák.
Na de komolyan olyan szétszórt vagy mint a tavaszi búza kézi vetésnél. Tessék már össze szedni magad.
Nyugalom nem véletlen kaptál nyugtatót. Ha be kell feküdni be kell majd bent lesz kivizsgálás meg minden jó. Egy hétnél nem tart tovább.  A fiúk meg nem csinálnak bajt. Szépen meglesznek együtt. Ha meg hazamész a kórházból nagyobb lesz az öröm hogy jól vagy s otthon vagy. De tessék össze szedni magadat, mindig az aggódás. Nem aggódunk, minden szépen megoldódik. Ha Pestre jössz kórházba  írd meg hova s kit kell keresni beugrok hozzád.
Tessék nekem pozitívnak lenni. 
legyen szép napotok!

Nincs jelen

#1261 2010-09-22 16:15

Sinemone
Tag

Köszönöm szépen a fiuk 2,5 illetve 6 évesek igazatok van. Az útiköltségpapírt köszönöm eddig ezt nem is tudtam. Aranyosak vagytok kicsit mosolyogtam is ez jól eset, az én férjem se tudja hogy mi hol van, de tudom hogy jól meglesznek "remélem":) végül is van telefon majd megoldjuk. :) Egyre közelebb van ez a vasárnap. Én most Debrecenbe leszek. Köszönöm a buzdító szavakat  szép napot nektek  :)

Nincs jelen

#1262 2010-09-22 17:38

sibi
Tag

Sinemone. Látom, te is az a fajta vagy, aki azt gondolja, nélküle megáll az élet.Korábban én is mindig így gondoltam.Fogadj el egy jó tanácsot egy négyszeres nagymamától.Minden megoldódik szép sorjában, a párod megtalálja a sótartót és nagyszerûen elátja a gyerekeket, majd kér telefonos segítséget.Számukra is az a legfontosabb, hogy te jól legyél és most neked is az legyen a legfõbb dolog.Az aggódást meg felejtsd el, nem tesz jót nekünk.Minden úgy lesz jó, ahogy éppen alakul és mindig mindennek megvan az oka és értelme.Lehet a párodnak meg kell tapasztalni azt, hogy most õ gondoskodik a gyerkõcökrõl, neked meg, hogy boldogulnak nélküled.  Most csak magaddal törõdj, pár nap nem a világ és aztán mindenki sokkal boldogabb lesz, mert sokkal jobban leszel.Csak pozitívan.

Nincs jelen

#1263 2010-09-22 19:01

marcsi0727
Tag

Sinemone, az én kislányom 8 hónapos volt, mikor Anya kórházba került... és kb 14 hónapos koráig nagyjából nem is volt Anyja... Túléltük. Szerintem nekem nehezebb volt, a gyerekek hihetetlen módon tudnak alkalmazkodni...
A pasik, meg ha szükséges, mindent megcsinálnak: fõznek, mosnak, takarítanak, vasalnak...
Szóval ne aggódj, minden rendben lesz.

Nincs jelen

#1264 2010-09-22 21:02

hferi
Tag

Sinemone!
Én is szorítok neked! Biztos minden rendben lesz, ne félj. Ha nem is rögtön az elsõ nap lesz így, de elõbb utóbb mindenki rájön mit kell tennie és ez a kis kiesés részedrõl még tovább erõsíti a feléd táplált szeretetet és hiányérzetet.
Tehát szorítunk neked mi is mindannyian, akik nem szoktunk hozzászólni a fórumhoz, hanem csak olvassuk legfõképp.

Szerkesztette: hferi (2010-09-22 21:09)

Nincs jelen

#1265 2010-09-23 05:17

Vicaa
Tag

Sinemone! Most olvasom a helyzetedet, ne aggódj, az a legfontosabb, hogy egészséges, kiegyensúlyozott anyuci legyen a gyerkõcökkel, hidd el, nem lesz semmi baj.
Itt sokan tudják, hogy amikor a lányom hat hónapos volt, nekem egy egész hónapra kellett kórházba mennem, nem volt választási lehetõség, én is nagyon, de nagyon aggódtam, de szerencsére minden rendben volt.
Úgyhogy csak a gyógyulgatásra koncentrálj ezerrel! :)

Nincs jelen

#1266 2010-09-23 07:31

Sinemone
Tag

Hú ! Hát tényleg nagyon szépen köszönöm hogy ennyien irtatok nekem és gondoltok(tatok)rám. Mindenben igazatok van talán tényleg azt hiszem ha nem vagyok meg áll a világ ez már biztos önzõség a részemrõl. Most tényleg az lenne a jobb ha minél hamarabb jobban lennék de napról napra csak rosszabb már el ment a hangom váladékosat köhögök a tüdõm mag azt hiszem leszakad de a hasam még mindig nem megy görcsölget de meg van. Úgy is jobb lesz azt hiszem , fáj amúgy az a kezelés? Ilyen kor még milyen vizsgálatokat szoktak csinálni? Lesz tükrözés is?

Nincs jelen

#1267 2010-09-23 07:55

Szuszidi
Tag

Tükrözés nélkül egy tapodtat sem. Ha már bent vagy kivizsgáláson bele veszik a tükit is koloszt is. Meg orvosa is válogatja. Mindent megcsinálnak amire szükség van.
Legyen szép napotok!

Nincs jelen

#1268 2010-09-23 12:08

Sinemone
Tag

Az gondolom most még fájdalmasabb lesz így mint eddig gondolom a gyulladt bél még nehezebben viseli gondolom a kolosz az mi?  A tükrözés már amúgy is tervben volt. Majd ki derül ma fel hívtak hogy 10 után de 4 ig érjek le vasárnap már egyre közelebb van kicsit önzõ vagyok de magam miatt is izgulok hogy mi lesz. Gondolom azért talán annyi jó hogy jó kezekben leszek remélem. Sziasztok még fogok írni vasárnapig.  :) Köszönöm nektek  / vagytok/ de ez azért kicsit elszomorít hogy a betegség miatt kovácsolódtunk itt össze

Nincs jelen

#1269 2010-09-23 13:18

monka
Tag

Sinemone, én csak annyit tennék hozzá a fentiekhez, hogy amikor elbúcsúzol a gyerekektõl, akkor ne sírj (majd ha egyedül leszel, kisírod magad), próbáld nekik derûsen mondani, hogy most egy kicsit távol leszel, de 1 hét múlva már jössz is. Szóval, ne érezzék, hogy ez valami borzasztó dolog és ne kezdjenek el aggódni, hogy mi van az õ anyukájukkal. Kitartás, gyorsan túl leszel mindenen!

Nincs jelen

#1270 2010-09-23 16:39

Györgyina
Tag

Kedves Sinemone! nem akarom ismételni mamót és a többi hozzászólót, egyetértek. Még annyit tudnék hozzáfüzni, hogy ha a Párod nem boldogul a fiukkal, kérheti a családsegitõ szolgálattól a segitséget, szivesen segitenek az átmeneti idõszakban. És akkor Te is nyugodtabb leszel és a Férjecskédnek is lesz segitsége.
Gyógyulj meg, én mindig jobban lettem, ha infurzióban kaptam szterót. Te miért ne lennél jobban? Tuti a siker.

Nincs jelen

#1271 2010-09-23 20:55

figureout
Tag

Sziasztok!

Új vagyok itt, és rengeteg kérdésem van.... ha valakinek van egy kis ideje válaszolni, azzal nagyon sokat segítene nekem.
Egy hónapja diagnosztizálták a colitis ulcerosát, szövettanból, mivel nem tudta az orvos végig csinálni a vizsgálatot. Panaszom nem volt, az ezt megelõzõ idõszakban, ugyan néha fájt a gyomorszájam, de ez már egy jó ideje nem volt tapasztalható, mikoris véres híg székletem lett, valamint hõemelkedésem napokig. Ezt salofalkkal kezelték és egy évig salazopyrin napi 3x1-et írtak fel nekem. Most egy hónap telt el azóta, és kétségeim merültek fel. Be kell vallanom nagyon gyógyszer ellenes vagyok, és ez idáig csak a legkritikusabb betegségeknél voltam hajlandó gyógyszert szedni. A salazopyrint persze szedtem eddig rendesen, de míg elõtte nem, most szerintem rosszabbul vagyok. Elõször az egyik, majd már a másik lábamban is érzek egy zsibbadásos izomláz szerû fájdalmat, úgy a térdem hátsó részén és a vádlimban. Ez néha úgy fáj, hogy alig bírok lábra állni...fáj a hasam, ami eddig szintén nem volt, a közérzetem is rosszabb és gyengébbnek érzem magam.
Most azt fontolgatom, hogy végleg abba hagyom a gyógyszer szedését. Csak fogalmam sincs, hogy melyikkel ártok inkább, ha abbahagyom, vagy ha szedem. ?! Egyébként a híg, véres széklet abban a pár napban meg is szûnt, amikor keletkezett, tehát ezzel kapcsolatban nincs problémám jelenleg.

Nem tudjátok, hogy mitõl lehet ez a fájdalom a lábamban? Mit gondoltok errõl a gyógyszer szedés abbahagyásáról? Én szívem szerint a gyógyteákkal és a diétával is meglennék, sõt. Véleményem szerint több benne az üzleti fogás, mint bármi, ami jótékony lehetne. A diétáról is írhatna nekem valaki, mert itt a fórumokat olvasva úgy látom, hogy mindenki mást ír, van aki azt mondja, hogy együnk tejtermékeket, meg kruplit, rízst, van aki meg pont az ellenkezõjét. Ugyan sok helyen olvasom, hogy zöldség, gyümölcs...stb. de mégis akkor most mi pontosan? Jó természetgyógyász is érdekelne. Meg úgy bármi, akár egy kedves szó is:)

Egyébként 25 éves vagyok, nem mintha ez egy nagyon fontos infó lenne:)

Remélem tudtok segíteni, és elnézést ha olyasmit kérdezek, ami már ezerszer elhangzott.

Nincs jelen

#1272 2010-09-23 21:08

zolcsi
Tag

Kedves figureout!
Ad1. a bogyókat el ne hagyd a zsibbadást nem hinném hogy azok okozzák
Ad2. diéta ügyben annyit:saját magad tudod kitapasztalni mi jó neked s mi kevésbé
Ad3. 1000-szer elhangzott de 1001.-szer is csak ugyanazt tudjuk írni de pontosan sajnos semmit

Remélem a kedves szavakat is ki tudtad szûrni belõle.:D

Nincs jelen

#1273 2010-09-23 21:15

Peeter
Tag

Szia Figureout!
Elõször is üdv a fórumon, meglátod jó helyre találtál!
Szerintem ha bármi panaszod van ami szerinted összefügghet a gyógyszerrel beszélj a gasztrós dokiddal! Semmilyen gyógyszert nem javasolt csak úgy abbahagyni (bár halkan jegyzem meg, én is ezt tettem).
Diéta: mint mindenben itt is különbözõek vagyunk. Szokták javasolni, hogy vezess egy étkezési/wc-re menési naplót, abból kiderülhet, hogy mitõl lesz hasmenésed, stb. Ezek alapján aztán össze lehet állítani egy étrendet ami a te Egyéni igényeidnek megfelelõ. Egyébként erre vagy egy külön topic, ahogy a természetgyógyászatra is. Sok minden ki lett már beszélve a fórumon, érdemes visszaolvasgatni (persze mindent tudom, hogy lehetetlen).
Nem tudom merre laksz, de han kedved eljöhetsz egy betegtalálkozóra is, ahol sorstársakkal beszélgethetsz élõben.
Egyelõre azt hiszem ennyi elég lesz, Jó Egészséget!

Zolcsi megelõztél! :D Én sokkal hosszabban fejtettem ki ugyanazt. ;)

Szerkesztette: Peeter (2010-09-23 21:15)

Nincs jelen

#1274 2010-09-23 21:51

Szuszidi
Tag

Kedves figureout!
Üdv a fórumon. Mit is mondjak neked a gyógyszerrel kapcsolatban. Te tudod mit csinálj. Te döntésed lesz.  Amit a lábadban érzel szokásos dolog ennél a betegség típusnál. Has és közérzet persze ha fáj a has a másik is car. Gyógytea keveréket a weboldalamon találsz.  Ha gondolod próbáld ki. Diéta mindenkinél más jön be. Kísérletezni kell neked mi a jó vezess naplót. Ne kérj elnézést hisz most tombol a lelkedben a vihar. Mért én mért pont ez. Olvasgasd a fórumot, sok infó lejön majd s idõvel meg is nyugszol.
Legyen szép estétek!

Nincs jelen

#1275 2010-09-24 18:15

Sinemone
Tag

Sziasztok egyre jobban közeledik az a szörnyû vasárnap. :(  hát ez van már össze pakoltam fel cetliztem mindent mit hol találnak. :) Lelkileg beletörõdtem már úgy gondolom rám fér egy párnap egyedül. Még holnap írok azután már csak csütörtökön mindenkinek jobbulást szép estét nektek  :)

Nincs jelen

#1276 2010-09-24 18:18

mamo
Tag

Kedves Sinemone!
Most rossz Neked, de tudod, minden rossz elmúlik és jobban leszel. 5 nap gyorsan eltelik.
Ne gondolj most rá. Sok szerencsét, ha mész hamar meggyógyulsz, legalábbis sokkal jobban leszel.
Gondolunk Rád.

Nincs jelen

#1277 2010-09-24 18:32

Breki
Tag

Nálam a Crohn kétoldali Sacroileitist csinált,keresztcsonti izületi gyulladást,ami lesugárzik a lábamba,és baromira tud fájni,vagy hogy heteken keresztün megállás nélkül.Ergo tud szerintem a Colitis is hasolnló izületi gyulladásokat csinálni.

Szerkesztette: Breki (2010-09-24 18:34)

Nincs jelen

#1278 2010-10-01 06:29

Sinemone
Tag

Sziasztok! Meg jöttem most csak szólni akartam hogy jobban vagyok majd késõbb leírom hogy mentek a dolgok a férjem és a gyerekeim csodálatosak tényleg minden rendben volt.

Nincs jelen

#1279 2010-10-01 07:09

Szuszidi
Tag

Üdv otthon. Várjuk a beszámolót!

Nincs jelen

#1280 2010-10-01 15:41

feka
Tag

Sziasztok. Én egy Crohn beteg kisfiú édesanyja vagyok aki most 10 éves.Most 2/5 hónapja tudtam meg . Mi Budapestre járunk orvoshoz, hál istennek jó irányba haladunk a betegségével kapcsolatban. Igaz 6 db gyógyszert szed naponta .Nem kell diétáznia bármit ehet . A betegsége elõtt 21kg volt most pedig 29.30kg igaz szedi a gyógyszert /MEDROL Aktiferrin Omeprazol-ratiopharm Pentasa KÁLIUM-R ésImuran/ ezek a gyógyszerei de már a Medrolt kezdtük 32mg most pedig már csak 8mg szed kéthetente járunk föl Pestre és így csökkenti le az orvosa a medrolt. Azt mondta hamarosan már nem kell szednie. Szeretnélek titeket meg kérni ha tudtok jó tanácsokat adni hálás lennék. Akár gyógyszer,vagy táplálkozási tanácsokban nagyon örülnék,vagy a betegséggel kapcsolatban. HA ti is szeretnétek tõlem bármit kérdezni írjátok meg szívesen válaszolok. Sziasztok!

Elõre is köszönöm nektek!

Nincs jelen

#1281 2010-10-01 16:13

Marthuska
Tag

Szia Feka! Szeretettel üdvözöllek a fórumon! Sajnos egyre több gyereket is érint ez a betegség, amit szomorúan hallok! Örülök, hogy nem kell diétáznia! Az én orvosom is azt mondta, bármit ehetek, ami nem okoz panaszt. A Medrolt szép fokozatosan, az orvos utasításai szerint szokták csökkenteni, ahogy Ti is teszitek. Az alapgyógyszereket továbbra is szedni kell. A cél az, hogy tünetmentes legyen a beteg! Sajnos, erre a betegségre jellemzõ, hogy idõnként kiújít, de emiatt kétségbe nem szabad esni, mert kezelhetõ.  Nincs két teljesen egyforma eset! A táplálkozással kapcsolatosan az a legfontosabb, hogy jó minõségû és "friss" ételt együnk. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy melyik étel okoz panaszt, és melyik nem, sokszor még az étkezéstõl is független, ha netán jön valami tünet.
Kérdezz bátran, mindig van, aki válaszol! Várjuk a Te tapasztalataidat is!
Tünetmentes idõszakot és sok vidámságot kívánok!

Nincs jelen

#1282 2010-10-02 19:19

feka
Tag

Köszönöm hozzá szólásod. Most jelenleg tünetmentes,  de sajna 2héttel ezelõtt újra hasmenése volt 2 napig. Szegénykém annyit szenvedett ettõl, hogy már én is sajnáltam. fölhívtam az orvosát és mondta  diéta ,reszelt alma és banán. Bejött nagyon jó orvosa van megvagyok elégedve vele maximálisan mindent elmondott amit tudnom kell a betegségrõl. Eleinte a kisfiam nem akarta elfogadni, hogy õ beteg meg,hogy ennyi gyógyszereket kell szednie. Félt, hogy mit mondanak az iskolatársai, mivel a Medroltól puffi lett az arca ,de hál istenek elfogatták így õ is elfogadja most már. Én mint szülõ aggódok de ez természetes dolog .Én is tünetmentes napokat kívánok neked.

Nincs jelen

#1283 2010-10-02 20:21

Sinemone
Tag

Sziasztok! meg jöttem szóval nem vagyok valami túl jól, de végre itthon vagyok . Szerencsére a fiúk jól meg voltak itthon :) miattuk legalább nem kellet aggódnom na de én szóval befeküdtem vasárnap a vénám a kezeimbe gajra menetek. 1 nap 125 mg  medrol meg valami görcsoldó. 2 szintén medrol 80mg és 2 szer görcsoldó vénába. 3-4 nap már csak medrol volt görcsoldó nem plszu a kiegészítõ kis rácsát gyomorvédõ +kálium stb jah és b6 mert 1nap olyan jól lettem hirtelen hogy amit vittem összes kaját az 5 napra mind megettem persze ez hétfõn mind ki is jött mert arra nem gondoltam hogy ha napi 1 étkezésnél én ne egyek már meg egy heti kaját.Úgyhogy a bogyóim ennyi volt ott itthon maradt napi 24 medrol 2 szer kálium pentasa meg valami inmuran nevezetû valami. Persze azért kellet olyan messzire be feküdnöm mert a dokim figyelni akart de hétfõn találkoztam vele és utána többet nem kicsit rosszul eset de hát na napi 1 szer be jött egy dr. nõ megkérdezte hogy vagyok és ennyi az állpóló nõk be jöttek addig míg meg döftek .Nagyon jó állapotban van a kórház van gyógyszerük nem kellet a sajátomat be vinni de nagyon messze van volt tv-m és nem egy 80 év körüli volt a szobatársam ha nem egy kedves hölgy. Ja tényleg csak én vagyok ennyire rehabos hogy én voltam ilyen fiatal a többiek 50 év felettiek. És persze 1 hátul ütõje azért volt képzeljétek csak 1 wc volt a folyosón kb 45 nõre és ebböl 20 crhnos vagy colitises ez azt jelenti hogy tolongás volt, mindig kukucskálni kellet mikor mehetek csak akkor volt kellemetlen mikor hirtelen de máris mennem kellet szaladgáltam mint pók a falon abba a nagy kórházba egy wc ért. Ja még annak örültem hogy jött egy dietikus hölgy aki sok mindent elmonddot sok mindent. mióta itthon vagyok hát napi 2 szer wc-re kell mennem de napi 3 szor eszek apródonként kb.1-2 szer görcsölök. Persze meg ígértem magamnak nem fogok idegeskedni ez kb .félnapig ment utána be görcsöltem  hát nem tudom hogy mi lesz, azért próbálkozok csak még egy kicsit fáradt is vagyok de sajnos a párom is ágynak eset valami inulenzától így rám maradt megint minden. Nem baj legalább le foglalom magam. Köszönök igazán mindent nektek a sok biztatást remélem nem untattalak titeket majd még írok sziasztok

Nincs jelen

#1284 2010-10-02 21:15

Marthuska
Tag

Szia Feka! A lehetõ lejobb megoldás, reszelt alma és banán keveréke ilyenkor. Örülök, hogy sikerült jó orvost kifogni! Egy bizonyos fokig nem is baj, ha a fiad nem akarja elfogadni, hogy Õ beteg! Ezt a betegséget jó, ha úgy tudjuk kezelni, hogy ez egy állapot. Ettõl, Õ még fegyelmezettem betartja az orvos utasításait. Biztosan lesznek, olyan hosszú tünetmentes idõszakok, hogy szinte teljesen el lehet feledkezni a Crohn-ról, akkor is, ha az alapgyógyszereket szedni kell. Nem ritka a hosszú éveken keresztül fennálló teljes tünetmentesség! Persze, a tünetmentesség fogalma is mindenkinek más és más. Kicsi javulásoknak is lehet örülni! A stresszhelyzetek kerülése, és a jó kedélyállapot nagyon sokat segíthet! "Minél inkább uraljuk a betegséget, annál kevésbé ural az minket" (Dr. Kovács Ágota)
A jókívánságokat én is köszönöm! Bármikor, bármi kérdésed van, a témának megfelelõ topicban tedd fel bátran!

Szerkesztette: Marthuska (2010-10-02 21:18)

Nincs jelen

#1285 2010-10-04 19:08

Sinemone
Tag

Sziasztok! Szóval megint jöttem nektek egy kicsit panaszkodni meg persze kérdessem is lenne. A házi dokim igen csak azon van hogy százalékoltassam le magam már készít i a papírokat ti mit gondoltok errõl ti is le vagytok százalékolva mennyit lehet ezzel kapni nem egy látványos betegség úgy értem mikor rosszul vagyok. Meg el lehet menni vele dolgozni persze ha fel vennének valahova? Most még gyesen vagyok de próbálom át íratni,meg igazán az a bajom hogy a férjem nem igazán örül neki azt mondja hogy menjek el 8 órába de egyenlõre nem is vennének fel sehova meg õszintén nem hiszem hogy tudnék 8 órába most dolgozni lehet ha jobban lennék igen de most még nem igazán vagyok valami 100-as. Most úgy érezteti mintha eltartott lennék és mint aki nem akar dolgozni, de én szeretnék igazán nem szívesen mennék el pl. sor munkára. Lehet hogy tényleg bennem van a hiba már nagyon nem tudom úgy érzem én tehetek arról hogy beteg lettem de mit rontottam el meg hiába tudnám már nem tudom vissza csinálni bármennyire szeretném. Gondolom biztos ki vagytok akadva rám mióta megtaláltam ezt a forumot  sajnálom sziaztok

Nincs jelen

#1286 2010-10-04 19:11

feka
Tag

Szia Marthuska! Lenne hozzád vagy hozzátok egy kérdésem , akik ugyan ebben a betegségben szenvednek. Szombaton este rosszul lett a kisfiam ,olyan tünetek jöttek elõ sorolom.Elõször mellkasi szorulás pár percig de tudtam ez a medrol után van mikor lecsökkenti az orvosa ez a mellékhatása, de ha tévedek javíts ki.De viszont a másik ilyen még nem volt.Olyan volt, hogy a levegõ beszorult a gyomorszájba fájt neki nagyon sírt is nagyon. De ez egy pát másodpercig tartott és közben a torkába ilyen összeszorulást érzet. Meg rémültem mert még ilyen nem volt neki.Fõl hívtam az orvosát 21:30 kor elmondtam az esetet, azt javasolta adjak neki opremazolt 1 szemet adtam és így jött helyre .Nagyon rosszul érezte magát míg oda nem adtam neki a gyógyszert. Azt is mondta, hogy lehet a Pentasa bántja a beleket.Szerinted ez így van én elhittem mert jobban lett tõle. amúgy én borsod megyében lakom. mikor megyek Pestre 250km utazunk oda vissza de meg éri. Ha tudtok valamit ezekrõl a  mellékhatásokról  írjátok meg légyszívesek.Elõre is köszönöm . Sziasztok kitartást mindenkinek. Legyen olyan a napotok amilyennek szeretnétek.

Nincs jelen

#1287 2010-10-04 20:34

Marthuska
Tag

Szia Feka! Ilyen mellékhatásokról még nem hallottam, de mindenki másképp reagál a gyógyszerekre, illetve azok csökkentésére vagy elhagyására. Szerintem mindenképp beszélj a háziorvosotokkal, illetve a gyermekorvossal. Jó lenne, ha megvizsgálná a fiadat! Mondd el neki, milyen tünetek jelentkeztek, mert ezt okozhatja más is. Nyilván az orvos szava a döntõ, de jobb elõvigyázatosnak lenni.
Jobbulást kívánok a fiadnak! Neked pedig sok erõt, kitartást.

Nincs jelen

#1288 2010-10-04 20:46

Marthuska
Tag

Én csak tippelgetek. Lehetett ez egy allergiás reakció? Vagy esetleg elõtte nem volt savas felböfögése? Nem evett vagy ivott valami olyat, amit eddig nem? Mert ezek elég riasztó tünetek, amiket írtál. Nem volt valami más elõzmény, ami okozhatta?

Nincs jelen

#1289 2010-10-05 19:59

feka
Tag

Szia Marthuska! Nem ivott a teán és a szénsavmentes vízen kívül. A dokija mondta,hogy lehet a Pentasa irritálja a beleket vagy ahogy írtad a sav. Az orvosát majd 11-én hívom fel mikor kell vinnem vissza vizsgálatra és akkor újra elmondom a panaszokat, és meg írom mit mondott. Nekem volt egy ismerõsöm aki szintén ettõl a betegségtõl szenvedett.De mellette lisztérzékeny is volt utána tejcukor érzékeny is lett, mert azt mondta ez a betegség mindent elõ hoz egy idõ után. Sok mindenen átment tükrözés gyógyszert diéta stb.De Õt már 3 éve nem tartják nyilván crohn betegnek. Ez jó dolog. szerinted ki lehet ebbõl gyógyulni? Nekem azt mondta a doki kezelhetõ, hogy tünetmentessé lehet tenni.De végleges gyógyulás szerintem kérdéses.Az ismerõsöm azt is mondta, hogy rossz  hogy a fiam nem diétázik mert így sok minden elõ jöhet lisztérzékenység stb szerinted? Köszönöm hogy írtál de mire gondoltál az allergiával kapcsolatban? Mert evvel a betegséggel rengeteg kérdése lenne az embereknek de nem jutnánk soha a végére mert mindenki azt szeretné ha nem is létezne sok ilyen" gyógyíthatatlan " betegség  köszönöm én a tünetmentes napokat de ha nincs más ezt is el kell fogadni.Örülök még ennek is hál istennek. SZIASZTOK

Nincs jelen

#1290 2010-10-06 09:04

Marthuska
Tag

Kedves Feka!  A Crohn betegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de a kutatások haladnak! Gyószerrel jól karbantartható, ezért szükséges a gasztroenterológussal való kapcsolat. Vannak gyógyszerek, amit folyamatosan kell szedni. Igen, léteznek bátrabbak, akik nem szednek semmit, de én ezt egyáltalán nem javasolnám. Akik tünetmentes idõszakukat élik, sokszor hiszik azt, hogy meggyógyultak. Ez a betegség viszont alattomos tud lenni, ki- kiújít, ezért szükséges az elõvigyázatosság. Akiknek beállították már a gyógyszeres kezelést és jól vannak, vagy viszonylag jól vannak, általában fél évente kell ellenõrzésre járni, vinni a friss laboreredményt (vérkép), abból következtet az orvos a beteg állapotára, hogy van-e gyulladás a szervezetben vagy nincs stb.
Vannak betegek, akik akár egy évtizedig is tünetmentesek, vannak akiknek ez az idõszak rövidebb, és az is elõfordul, hogy nehéz elérni tünetmentességet. A tapasztalatok azt mutatják (és az orvosom is azt mondta!), hogy akik az Imuránt tudják szedik (nem allergiásak rá, jól tolerálja a szervezetük), azok sokkal könnyebben érnek el tünetmentességet, és tudnak hízni is. Mint fentebb említettem, a Crohn betegség alattomos betegség, de lehet vele élni, kordában lehet tartani! Vannak enyhe esetek és vannak durvábbak.
Lisztérzékenység és tejcukorézékenység létezik Crohn betegség nélkül is. A Crohn betegségnek elsõrorban nem ezek a társtünetei!
Folyt. köv. (Küldöm, nehogy elszálljon, amit eddig írtam!)

Szerkesztette: Marthuska (2010-10-06 09:09)

Nincs jelen

#1291 2010-10-06 09:51

Marthuska
Tag

Folytatás!
Az ismerõsöd, mibõl tudná, hogy a fiadnak milyen diétára van szüksége!? Mivel a fiadnál nem állapítottak meg se lisztérzékenységet (gluténérzékenység), se tejcukorérzékenységet, így ilyen jellegû diétát nem kell folytatnia. Diétázni annak kell, akinek komoly oka van rá, indokolatlanul miért sanyargatná magát feleslegesn az ember! Ha kétségeid vannak, a gasztroenterológust kérheted ezirányú vizsgálatokra, de lehet, hogy már nézték is a vérbõl, hogy van-e lisztérzékenység? Ezt egy laborvizsgálattal meg lehet oldani, a laborpapíron bejelöli az erre vonatkozó rublikát. Említsd meg a gasztroenterológusnak a kétségeidet, és Te is megnyugszol! Ha kell, írd fel egy papírra a kérdéseket, nehogy kimaradjon valami, hisz mindig kapkodás van ott is, sok a beteg.
Az allergiával kapcsolatosan én nem gondoltam különösebbre, mint gyógyszerallergiára stb. Van, aki pl. a mogyorókrémre allergiás, van aki halételekre stb. Mivel, volt ez a riasztó tünet, azért kérdeztem, volt-e valami közvetlen elõzmény, ami kiválthatta. A Pentasát én sem bírom szedni, de nekem ilyen tünetet nem okozott, ezért írtam, hogy mindenki más és más. Bízzál az orvosodban, õ ki fogja deríteni, mi okozhatta. A gasztroenterológus meg fogja mondani mire kell vigyázni, kell-e valamilyen diétát tartani. Ha nem kell, akkor Te magad kialakíthatod a fiad étrendjét úgy, hogy megfigyeled, mik azok az ételek, amik rontanak az állapotán, mi az, ami javít. Érdemes egy füzetben feljegyezni, miket evett-ivott, hogy vissza tudd keresni (mi okozott pl. hasfájást), mert lehet hogy nem is azonnal okoz panaszt, ami ételt éppen elfogyasztott. Olyan is van, hogy nem az elfogyasztott étel okozta, hanem a rossz hangulat vagy a stressz.
Várom a fejleményeket! Tedd fel további kérdéseidet!
Mielõbbi jobbulást, tünetmentes idõszakot kívánok!

Szerkesztette: Marthuska (2010-10-06 09:58)

Nincs jelen

#1292 2010-10-06 14:08

feka
Tag

Szia Marthuska! Igen a fiamnak nem mutatták ki a lisztérzékenységet,mert a mikor tükrözték vettek olyan mintát ami kimutatta,hogy nincs ilyen érzékenysége.A vérkép eredménye is nagyon jók mert neki magas volt a trobocyta szám is most pedig jó .Mivel nagyon vérszegény is volt szedte az aktiferint és hál istennek az is rendezõdött nála.Akkor szerintem nem nagy lehet nála a gyulladás ha jók lettek a véreredményei.De mikor megyünk Pestre a dokija aki gasztroenterológus és ennek a betegségnek a specialistája kéthetente szokott vérképet csináltatni,meg megvizsgálja és csökkenti a medrolt .De még eddig nem csináltatott ultrahangot szerintem már kéne 3hónapja szedi a gyógyszereket. Meg nézné,hogy van-e még nála gyulladás a beleknél.Ja még nem írtam neked meg kicsit akaszt még az is, hogy mikor tükrözték kimutatta,hogy aphtás fekélyek vannak a beleken pontosan már nem tudom melyik részen,de mondta a doki,hogy elfog múlni a gyógyszerektõl,és lehet évente vagy kétévente fogják tükrözni.Ez egy kicsit megint rémisztõ dolog amin átmentem akkor de ha muszáj .Már most tudjunk én is meg a fiam is,hogy történik ez a dolog  bele törüdünk csak ne legyen nagyobb baj. Igazad van alattomos egy betegség nálunk a családba nincs ilyen csak most a fiamnak.Köszönöm,hogy válaszol kérdéseimre.Jó napot neked és mindenkinek .SZIASZTOK!

Nincs jelen

#1293 2010-10-06 14:14

feka
Tag

Ja még annyit Marhuska kérdeztem ma a védõnõt elmondtam neki a szombat esti rosszullétet és õ is azt mondta,hogy a sav csinál ilyen rosszullétet és adtam neki az opremazolt gyomorsavtól és attól lett jobban. SZIA!

Nincs jelen

#1294 2010-10-06 14:32

Marthuska
Tag

Szia Feka! A tükrözés során vett minta a legbiztosabb módja annak, hogy kiderítsék van-e lisztérzékenység vagy nincs! Szerencsére nincs!
Azok a fekélyek sajna a gyulladástól voltak, épp ezért kell a gyógyszer. Ha gyakrabban nézik a vérképet, az nem baj! Volt róla szó, hogy csináltat ultrahangos vizsgálatot? Akkor emlékeztesd arra is. Egyébként a bélgyulladás kimutatásnak a vastagbéltükrözés (colonoscópia) a legbiztosabb módja. Sajnos, ezért elengedhetetlen idõnként ez a vizsgálat. Ne aggódj, nem lesz rosszabb a helyzet, hiszen felismerték a betegséget és kezelik.
Ha idõd engedi, írj! Légyszi, majd a témának megfelelõ topicban, mert már nem "elõször" járunk itt!:) Lehet az a "Vizsgálatok..., vagy "Kísérõrjelenségek" stb. a témának megfelelõen.

Nincs jelen

#1295 2010-10-06 15:51

Marthuska
Tag

Kedves Feka! A "Gyógyszerek és kiegészítõk" topicba írok Neked!

Nincs jelen

#1296 2010-10-08 19:38

Ancsa40
Tag

Sziasztok!
Próbálkozok, de eléggé halottnak látszik ez a fórum. Örülnék ha tudnék a hasonló problémákkal küzdõkkel beszélgetni. Nálam most diagnosztizálták a chront. Jelezzétek ha be-be néztek néha, de a régi írások is tanulságosak számomra.

Nincs jelen

#1297 2010-10-08 19:47

aiolosz
Tag

Ancsa40 írta:

Sziasztok!
Próbálkozok, de eléggé halottnak látszik ez a fórum. Örülnék ha tudnék a hasonló problémákkal küzdõkkel beszélgetni. Nálam most diagnosztizálták a chront. Jelezzétek ha be-be néztek néha, de a régi írások is tanulságosak számomra.

Ancsa, a szemeddel is lehet valami gond, ha ezt a fórumot halottnak látod. Azt írtad, hogy próbálkozol...elárulnád, hogy mivel ?
A crohnt pedig így kell írni, "crohn" erre figyelj légy szíves.

Nincs jelen

#1298 2010-10-09 10:47

Ancsa40
Tag

Köszi! Nagyon kedves az elsõ fogadtatás. Pont jól jött, hiszen "remekül" vagyok...
Neked is a legjobbakat!

Nincs jelen

#1299 2010-10-09 11:39

aiolosz
Tag

Ancsa40 írta:

Köszi! Nagyon kedves az elsõ fogadtatás. Pont jól jött, hiszen "remekül" vagyok...
Neked is a legjobbakat!

off
Amilyen az "adjonisten, olyan a fogadjisten"...
Neveltetés kérdése az egész. Amikor valahová belépek, mint idegen, köszönök és bemutatkozom... Nem azzal kezdem, hogy mi ez itt, egy temetõ :(
Te ide tájékozódás, segítség kérése ügyében jöttél...nem volt jó a belépõd. Nem csak te vagy "remekül", vannak itt még jó néhányan, csak más a stílusuk....ja és le tudják írni helyesen, hogy mi a betegségük neve ;)
Hidd el, itt nagyon segítõkész emberek vannak, nézz utána a különbözõ topicokban, de a fikázást hivatalból üldözöm. 
on

Nincs jelen

#1300 2010-10-09 12:05

Ancsa40
Tag

Kedves aiolasz!
Nem fikázásnak szántam egyetlen szavamat sem, és tény -mivel elõször jártam az oldalon-  az írások idejét a regisztráció idejével azonosítottam. Jól érezted egyébként, van baj a szememmel is....
Próbálkozok megismerkedni, beszélgetni hasonló problémával küzdõ betegekkel. Lehet, hogy ez sem derült ki?
Szerintem kicsit bal lábbal keltél, nem gondolnám hogy ellenséges lettem volna. Ha igen, akkor nem szándékosan.
Sajnálom, ha megbántottalak Téged, vagy az oldal bármelyik Tagját. Szép napot!

Nincs jelen

IBDoktor

Láb