#1751 2010-10-23 17:58
- Ancsa40
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Kisérõjelenségek
Szia Dínó!
Van egy bõrgyógyászati antibiotikum, a neve Bactroban. Nekem ez segített. Igaz, akkor még nem voltam crohnos, és azt sem tudom alkalmazható e a szedett gyógyszereid mellett, de talán érdemes érdeklõdnöd az orvosodnál.
Jobbulást! Üdv. Ancsa
Ja! Ez egy kenõcs egyébként, és vényköteles!
Szerkesztette: Ancsa40 (2010-10-23 18:01)
Nincs jelen
#1752 2010-10-23 20:33
- Dínó
- Tag
Köszi Ancsa 40!
Felírtam és mindenképp utána járok :)
Nincs jelen
#1753 2010-10-28 15:00
- Ancsa40
- Tag
Sziasztok!
Érdekelne, hogy fordult e elõ a fórumozók közül valakinél bõrkiütés. Nálam ez nem allergia, hanem a gyulladás hozza ki. A lábfejemen kezdõdött, majd a csuklóimon belül azután a hasamon és a hátamon. Miután megoperáltak és csökkent a gyulladás szépen kezdtek visszahúzódni, de most megint bújnak elõ. Még nem sok, de már kezdek aggódni. Ezek apró kis hólyagos kiütésekként kezdõdnek, azután pedig ellaposodnak. Rettenetesen viszketnek, ezért rendszeresen sebesre kaparom magam.... Hiába kenegetem mindenféle krémmel még éjszaka is felébredek miatta.
Nagy szám volt, amikor a bõrgyógyász öröm-ujjongva tört ki: "de szép! Tök olyan mint a könyvekben! Ilyet élõben még nem is láttam!" Engem már kevésbé töltött el ekkora öröm, de gondolom megértitek.
Szóval: Valakinek ilyen tapasztalata? Esetleg hatékony megoldás?
Várom a jó tanácsokat. Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#1754 2010-10-28 17:00
- Ildike
- Tag
Sziasztok. 1-2 hete vettem észre hogy a térdem fölött, a könyököm fölött és a hátsomon csíkok vannak olyan mintha hegek lennének de hát nem csináltam semmit h azok lennének. Gyógyszertõl lenne?
Nincs jelen
#1755 2010-10-28 18:12
- Szabóné
- Tag
Sziasztok!
Ancsa! Nekem is ilyen kiütéseim vannak, nem sok, de az elég arrra, hogy szétvakarjam a dokámat meg acsuklómat. Pici és nagyon viszket. Viszont nekem a gyógyszer hozta ki, szerintem. Neked mit adott a bõrgyógyász?
Viszont most nagyon ki vagyok borulva, mert egyébként marha rosz a szemem, amit kontaklencsével, szemüveggel lehet egyébként korrigálni, de egy ideje kettõs látásom van a jobb szemere. A gyógyszer: Nolpaza ir olyat, hogy homályos látás, de kettõs látást nem. Volt már valakinek? S.O. S. segítsetek. Voltam ma szemészeten és azt mondta valami nincs rendben irány az ideggyógyászat. Megkérdezte a betegségeimet és milyen gyógyszereket szedtem. Jövõ héten szerdán megyek az ideggyógyásztára Marha rosszul vagyok már a tudattól is, hogy nincs velem minden rendben, mert minden nap vezetek (autót, háztatást is, de ott nem töröm össze magamat legfeljebb a tányérokat.)
Nincs jelen
#1756 2010-10-28 19:22
- Ancsa40
- Tag
Szia Szabóné!
Nekem a hasmenéssel indult majd két éve a problémám, véres csak ritkán. A kiütések idén márciusban kezdõdtek. Akkor elsõ körben háziorvos. Azt mondta allergiás ekcéma. Beszedtem 3 doboz zyrtec-et, meg kaptam valamilyen kenõcsöt, de már nem is emlékszem rá mit. Hatás semmi. Irány bõrgyógyászat: biztosan valamilyen gomba.
Másik kenõcs, hatás elmaradt. Megint másik, megint semmi. Elmondtam a gyógyszerésznek mi a gondom. Kaptam mindenféle homeopátiás cuccot. Egész nyáron le nem vetkõztem, mert borzalmasan néztem ki. Közben a szívemmel voltak gondok, azt vizsgálgatták minden oldalból. Komoly rosszulléteim voltak, amit a billentyû-rendellenesség nem indokolt. Hozzá kell tennem laborba senki nem küldött el. Aztán bedurrant a tályog, iszonyatos fájdalom. Amikor bevittek a kórházba azonnal mûtõ. (nagy almányi végbéltályog volt) A két mûtét között nézte meg ez a doktornõ aki azonnal felismerte hogy mi is ez. Azt mondta lehetne kenegetni valamivel amit persze nem jegyeztem meg, de nem kellene, mivel most hogy a gyulladás elmúlik ezeken lehet mérni a tisztulás folyamatának elõrehaladását.
Napok alatt kezdett halványodni. Már nem viszketett elviselhetetlenül. Szeptember végére már csak a nyomai látszottak. Tehát ebbõl kiderül, hogy nekem a crohn diagnosztizálása elõtt már jócskán voltak jelek, csak senki (többek között én sem) tulajdonított ezeknek megfelelõ jelentõséget. A gyulladás bántotta a szívemet is.
A CRP már 120 felett volt. A tályog mûtét után sipoly, azután kiderült elhalt a végbelem egy része. Örülhetek hogy megúsztam a sztómát. Valahogy összeraktak ott alul, aminek most következik a plasztikája, hogy jól mûködjön, mert nem tudom megtartani a székletet, különösen amikor nagyon híg. A colonoscopia eredménye: az egész vastagbelem tele van fekélyekkel, aftákkal és felmaródásokkal. Most attól félek ezek lobbannak befelé jobban és ezért jönnek újra a kiütések. Ezért is tettem fel a kérdést, hogy más is tapasztalt e ilyet, és feltétlenül az állapot rosszabbodását jelenti e. Jobbulást Neked! Üdv! Ancsa
Nincs jelen
#1757 2010-10-28 19:48
- Zsuzskaa
- Tag
Ildike,
Elképzelhetõ, hogy amit magadon látsz azt úgy nevezik stria. Hirtelen hízástól vagy fogyástól is lehet. Sõt akik medrolt szedtek is panaszkodtak rá. :(
itt le is van írva mi is ez. http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/test/90/stira
Nincs jelen
#1758 2010-10-28 20:07
- Breki
- Tag
Nekem is jön ki sokféle,van amikor hólyagos idõszak van,van olyan amit nem tudok hova tenni,mert elõjön-jönnek és pár óra mulva eltünnek,vannak pici viszketõk,amiket kikaparok,és lekenek ecettel.Utána nem viszket tovább :D
Már el se megyek börgyógyra...felesleges.A farpofák közt szokott lenni,7-8cm-es kipirosodás aminek hámlásos a széle,azt se tudják mi az.Se a proktologus se a börgyogyi..
Nincs jelen
#1759 2010-10-28 20:34
- Ancsa40
- Tag
Amióta tudom, hogy mi a betegségem azóta rengeteget olvasom a fórumot. Egyre inkább az az érzésem, hogy ha nem informálódok dolgokról a dokik -és itt tisztelet a kivételnek!!!!) erõs szeretettel bagatelizálnak el dolgokat.
Lehet, hogy ezek valóban nem túl komoly tünetek, de az egyébként is kellemetlen állapotunkban még ez is keseríti az életünket. Állítólag én jó kezekbe kerültem (Dr. Várvölgyi Csaba Debrecen) és eddig maximálisan figyelmes és kedves volt. Az új pöttyeim az utolsó találkozásunk után jelentkeztek ezért még nem tudtam megbeszélni vele. Azonnal intézkedett, hogy dietetikus okosítson ki a diétáról, és azt mondta ha bármi gondom van azonnal hívjam telefonon. Jövõ héten mennem kell, addig kibírom, nem zaklatom. Rengeteg betege van....
Esetleg ismeri õt valaki? Ha igen, akkor vélemény, tapasztalat?
Szerkesztette: Ancsa40 (2010-10-28 20:35)
Nincs jelen
#1760 2010-11-07 12:12
- Breki
- Tag
Sziasztok
Reggel baromira fájt az alhasnál a köldök alatt a hólyag magasságában,ha megnyomtam akkor is,meg a köldök környéke,és a köldök vonalában jobbra,nyomásra is.Meg a végbél is ég mint az állat.Görcsölgetek.Beindulhatott a gyulladás?
Mindig attol félek nehogy a vakbél legyen,félek lefeküdni is
Szerkesztette: Breki (2010-11-07 13:48)
Nincs jelen
#1761 2010-11-07 19:39
- Szabóné
- Tag
Szia!
Breki:
Nem vakbél. Engem kétszer vittek vakbéllel kórházba, nem az volt csak egy erõsebb görcs. Vess be mindent, hogy jobban legyél, ha tudsz. Pl.: tök egyszerû kamillatea. Vagy bármi ami segít. Azóta többször voltam rosszul megint, görcsöltem, de azt mondtam midig a férjemnek, hogy várjunk egy fél napot és ha nem leszek jobban irány az ügyelet vagy a kórház és sokszor túl lettem rajta, megtanultam kezelni ezeket a görcsöket, nagyon nehéz volt, de jobb mint egy hét kórházi tartózkodás. Volt mikor iszonyatos görcsök között ültem a wc-n, vagy nagyon erõs hányingerem volt, de leküzdöttem. Tényleg sok minden az agyban döl el, ahogy Szuszdi írja az alternatív módszerekben.
Persze ha nagyon rosszul vagy orvos meg kórház, de jobb ha túl vagy rajta. Vagy próbáld ki még hogy nem segít egy meleg fürdõ. Vagy amikor vakbél gyanúval voltam kórházba jegelték a hasamat, hátha az segít. (Jégakú valamivel betekerve, nem közvetlenül a bõrre, olyan hidegen ami jól esik, a gyulladást le tudja vinni.) Igazából ezt neked kell kitapasztalni, hogy mi jó ilyenkor hideg vagy meleg, de ami jó azt alkalmazd.
És...
Akaraterõ, hogy túllépj a nehéz korszakon. Az midig lesz csak az a kérdés, hogy milyen hamar múlik el.
Jobbulást és pozitív gondolkodást kívánok! Bár tudom, hogy sok minden nem rajtunk múlik, de tegyünk meg minden tõlünk telhetõt!
Üdv: Anikó
Nincs jelen
#1762 2010-11-08 16:57
- Breki
- Tag
Köszi a választ :)
A combcsontjaim is ugy elkezdtek fájni majd be tojok,már enni se merek.
Ígyekszem,de ugylátszik néha az is kevés :(
Nincs jelen
#1763 2010-11-09 04:50
- Norc
- Tag
Sziasztok! Mostanában olyan gondom van, hogy szinte bármit eszem, rá fél órára fel vagyok fújódva és görcsölök. Ja és idõközönként kis mértékben hasmenés, némi véres dologgal kisérve. Arra gondoltam a puffadás, nem-e lehet valami étel allergia folyamánya? Gondolok itt, fehér liszt, pl. mivel egyéb kajára nem tudok gondolni, csak oylan lehet,amit rendszeresen eszik az ember. Vagy egyszerûen csak az Aktívabb idõszak velejárója? Reménykedem, hogy nem.
Nincs jelen
#1764 2010-11-09 05:53
- Ancsa40
- Tag
Szia Norc!
A puffadás az aktív betegség egyik tünete. Legalábbis nálam. Beszélj a dokiddal, nekem a felírt gyógyi remekül segített. Szerintem ne halogasd a dolgot. Jobbulást! Ancsa
Nincs jelen
#1765 2010-11-09 06:26
- Veroniks22
- Tag
Sziasztok!
Mielõtt nekiindulok, hogy kivizsgáltassam magam, szeretném kideríteni, hogy összefügghet-e a crohn-nal a problémám: idõnként ájulás közeli állapotba kerülök, tegnap pedig konkrétan elájultam a villamoson. :( A körzeti orvosom nem vesz komolyan, semmi féle kivizsgálást nem javasol. A crohnom majdnem a helyén: most építem le a Budenofalkot, az imurant pedig 3 éve szedem, eddig probléma nélkül.
Elõre is köszi a választ.
Veronika
Nincs jelen
#1766 2010-11-09 08:31
- marcsi0727
- Tag
Veroniks22, nekem is volt hasonló problémám. Többször is elõfordult, hogy úgy leesett a vérnyomásom, hogy nem lehetett mérni és épp csak el nem ájultam. Amióta kapom a Remit, azóta nem volt ilyen. Õszintén szólva, azt nem tudom megmondani, hogy ez összefügg-e a Crohn-nal, vagy egymástól független jelenségek.
Egyik alkalommal épp gasztro kontrollon voltam, amikor ájulás-közeli állapotba kerültem. A dokinénim el se engedett, ambulánsan ott voltam majdnem egész nap a kórházban. De ennek a rosszullétnek volt egy stresszes elõzménye, ami nagyon megviselt.
Nincs jelen
#1767 2010-11-09 08:42
- Ancsa40
- Tag
Sziasztok!
Úgy tûnik ezzel nem vagytok egyedül. Ültõ helyemben képes vagyok elszédülni. Elsötétül minden, forog a világ. Ez a jobbik verzió, mert ha pedig állok, megszédülök, vagy valamiféle egyensúly vesztésem lesz és mikor mibe kapaszkodok meg. Szerencsére a férjem az õrangyalom és már sokszor mentett meg nagy esésektõl... Vasárnap éppen fõztem, és ha nincs mellettem bizony a tûzhelyre esek ahol minden forró volt.
Tegnap meglátogatott a házidokim, és amikor errõl kérdeztem azt mondta valószínû, hogy a crohnnal összefüggõ vérszegénység lehet az oka. Már le is vették a nagylabort, délután tudni fogom hogy jogos volt e a feltételezése. Ha téved, akkor meg holnap találkozok a gasztros dokival. Referálok holnap este. Talán okosabbak leszünk.
Szép napot Nektek!
Nincs jelen
#1768 2010-11-09 10:06
- Kobika
- Tag
Sziasztok!
Az alacsony vérnyomás nálam is jelen van, van amikor 90/70, de volt már 70/50 is, viszont a második várandóságom alatt beállt 120/80-ra. Mire jó a baba :) :)
Többször volt ájulás közeli állapotom ez miatt, az utcán is. Az egyik esetnél épp a túloldali családi házból jöttek ki, nagy nehezen négykézláb átkúsztam, szerettem volna kérni egy pohár vizet, de szánalmasan rámnéztek, és közölték, hogy délelõtt hogy lehetek ilyen részeg, beültek az autóba és elhajtottak...
A másik kísérõ jelenségem a vércukrom... Iszonyatosan alacsony, pláne most, hogy nem tudok normálisan enni. Volt, amikor 2,7-et mértek... A szám, mintha össze akarna ragadni, és ki akar menni alólam a talaj, mintha csúszna alattam minden. Az orvos azt tanácsolta, hogy felkelés után 20 percen belül ennem kell. Az érdekes mondjuk egy laborvizsgálatnál, vagy akármikor, amikor ezt nem tehetem meg... :(
Hogy ez mitõl van, azt nem tudom, de kanállal eszem a sima kristálycukrot, mert különben jön a csúszka... :(
Szerkesztette: Kobika (2010-11-09 10:07)
Nincs jelen
#1769 2010-11-09 15:15
- barna-by
- Tag
Aki ájulós: Ha van vérképetek kéznél, ami egy hónapnál nem régebbi, kukkantsátok meg benne a hemoglobint,a vasat! Ha ezek alacsonyak, akkor az egész ájulás és fáradékonyság ezért van, mert vas hiányban szenvedtek, mint sokan mások! A megoldás erre egyszerü: vas tabletta és sok hús, máj, hal és cékla evése (ki mit bír/szeret).
Ha szimplán alacsony a vérnyomásotok és nincs összefüggésbe a vassal, annak ajánlok egy kis mozgást. Elõsegíti a szívizo erõsödését, ezáltal erõsebben löki a vért az artériákba, és a vérnyomás emelkedik!
Nincs jelen
#1770 2010-11-09 18:48
- Veroniks22
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, s "örülök", hogy nem vagyok egyedül, de nem hagyom ennyiben. Nyáron volt pár hasonló élményem, de azoknál csak a "rosszul vagyok, kivert a víz, csillagokat láttam" fázisig jutottam.
A gasztrós dokimat nem értem ma el, de csütörtökön személyesen felkeresem, a körzeti helyett meg keresem az újat. A nyári majdnem ájulásomnál abszolút megvolt a stressz tényezõ, de a tegnapi napom abszolút nyugodt lett volna...
Leginkább azért keserít el ez az egész, mert a férjem lefújta a lassan induló babaprojektet addig, amíg ki nem derül mitõl leszek rosszul. :(
Szép estét!
Veronika
Nincs jelen
#1771 2010-11-09 19:37
- Ancsa40
- Tag
Sziasztok!
Meg lett a vérképem. Tipikus gyulladásos eredmények+ vérszegénység. Talán ez lesz a "szédült tyúkságom " magyarázata. Holnap megyek a gasztrora, már "csak" a szövettan eredmény hiányzik. Majd referálok róla mi alakul velem. Jó éjt mindenkinek!
Nincs jelen
#1772 2010-11-10 14:30
- marcsi0727
- Tag
Valami gáz van a vérképemmel, mert hematológiai vizsgálatra kell mennem... tud valaki errõl bõvebben nyilatkozni?
Ja, az Imuran szedését addig fel kell függesztenem.
Szerkesztette: marcsi0727 (2010-11-10 14:30)
Nincs jelen
#1773 2010-11-10 18:06
- barna-by
- Tag
Mi a gáz a véreddel? Valamibõl vagy nagyon kevés van nagyon sok, ami már klinikai?
Nincs jelen
#1774 2010-11-10 19:40
- marcsi0727
- Tag
Alacsony a Thrombocyta szám: 93; és legalább 150-nek kéne lennie
Szerkesztette: marcsi0727 (2010-11-10 19:42)
Nincs jelen
#1775 2010-11-10 19:51
- én
- Tag
Marcsi! Nem mérték rosszul? Azért ilyen esetben szoktak egy kontroll mérést kérni.
Nincs jelen
#1776 2010-11-10 20:27
- Kobika
- Tag
Szia Marcsi! Én egyszer voltam haematológián, de nekem a trombocytám magasabb volt a kelleténél. Az asszisztens elkezdett "oltani", hogy nyugalom, semmi gond, vesznek õk is vért, aztán lehet, hogy vesznek mintát a csontvelõbõl a szegycsontból. (Erre azért erõsen ráparáztam, és elhatároztam, hogy azt bizony én nem engedem...)
Erre megjött a doki, vettek vért, megnézte a papírjaimat, és közölte, hogy egyenlõre nincs semmi teendõ, várjuk meg az õ által levett vér eredményét.
Megvártuk, azon már alacsonyabb volt a szám, és közölte, hogy nem igényel gondozást. Ennyi történt velem haematológián...
Szerkesztette: Kobika (2010-11-10 20:28)
Nincs jelen
#1777 2010-11-10 21:07
- cortez
- Tag
Sziasztok.Kicsit talán kapcsolódok(ik) az elõzõ kommenthez.
37 vagyok 4 éve tudom,hogy Crohn-os vagyok,igazából olyan 22 lehettem mikor elkezdõdött.(fogyás,hányás hasmenés,meg minden jó)
Most taposom a 2.ik évemet leszázalékoltként.
Az a nem kis problémám,hogy a sok hányikázástól rengeteg fogam kihullott,(valami érthetetlen oknál fogva nem szereti a fogzománc a gyomorsavat!:-)ill elromlott ,gennyesedett,húzás lett a vége.Természetesen(vagy nem természetesen),de nekem is sokszor gyulladt az ínyem,enni is alig tudok.
Tehát,hogy rövidítsem a dolgot,lassan több fülem lesz mint fogam.(tuti belépõm lenne a Maonika show-ba ha még lenne.)
Tud-e valaki valami fogászati támogatásról amit igénybe lehetne venni,mivel én nagyon igyekszem,de a havi 23.000Ft-os nyugiba,ez már sehogyan sem fér bele.
És persze nem kell magyaráznom,mekkora szerepe lenne az ép fogsornak a gyomorba,ill.belekbe juttatott tápanyag milyenségére.
Tényleg nagyon rossz,egy nyamvadt almát már rég nem tudok megenni.
Keresgéltem a neten,de nem találok ilyen irányú pontos információt.
valami olyasmit találtam,hogy a súlyos betegeknek a tb finanszírozhatja az orvosi kezelés dijját,de a technikusi dijjat azt fizetni kell.
Ez így egy nagy semmi mivel tudtommal nem az orvosi dijj az ami húzós,hanem a technikusi.
Legutóbbi húzásomnál kérdeztem a dokit,hogy mennyi lenne ha "csak" felül elõl megcsináltatnám a válasz :200.000Ft
Hát ez a lehúzás bakker így aztán soha nem lesz fogam az tuti.
Kérlek titeket,ha valaki tud valami infóval szolgálni,az ossza meg velem!!!!!!
Köszönöm elõre is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nincs jelen
#1778 2010-11-11 06:03
- Ancsa40
- Tag
Szia Cortez!
Helyileg merre felé vagy az országban? Debrecenben talán tudok segíteni. (Vagy ha van olyan rokonod barátod ahol 2-3 hetet el tudnál tölteni itt a környéken) Ne vedd 100 %-ra,kell néhány nap amíg utána tudok járni.
Küldj egy privát mailt, mert hát ezt ide ha összejönne is nem írhatom ki nyilvánosan.
Tarts ki! Üdv! Ancsa40
Nincs jelen
#1779 2010-11-11 11:36
- cortez
- Tag
Ancsa40 köszönöm szépen a válaszod,ment a mail!!!!!!!!
Nincs jelen
#1780 2010-11-11 16:50
- Ancsa40
- Tag
Vacakolt a net, de már én is válaszoltam.
Üdv! Ancsa
Nincs jelen
#1781 2010-11-11 18:04
- Dínó
- Tag
Szia Cortez!
Engem is érdekelne,hogy merre laksz,mert Heves megyében tudok egy jó helyet. Ha érdekel,akkor jobban utána járok.
Dínó
Nincs jelen
#1782 2010-11-13 19:47
- Breki
- Tag
Holá
Azt szeretném megkérdezni,amikor gyulladt a vékonybél,és megvastagodás van rajta,az okoz szüköletet,az a szükület?
Hány milliméteres az ami már gondot okoz?
Nincs jelen
#1783 2010-11-13 20:38
- sibi
- Tag
Breki helló. Nekem ezt úgy magyarázta el a dokim, úgy kell elképzelni, amikor begyullad a vékonybél, az olyan mint amikor szalonnát sütsz és a szalonna bõré sülés közben 2-3-szorosára vastagodik.Na ilyen a bélfal is gyulladáskor és nagyjából úgy is marad a gyulladás visszahúzódása után is. Igen, ez a szûkület, többszöri aktivitás eredménye.Visszamarad egy hegesedett merev bélszakasz.Baj még, hogy a gyulladt részek többnyire még össze is nõlnek egymással vagy bármi mással (nekem a hasüregi aortához volt letapadva) tályog nõhet a gyulladt kötegben stb, de nem ragozom tovább.Üdv.
Nincs jelen
#1784 2010-11-13 21:11
- barna-by
- Tag
Breki: a szûkületnek több fajtája van! Van a gyulladás következtében megvastagodott szakasz, van a mûtéti varrat okozta szûkület és van amikor a víz felhalmozódása miatt alakul ki, utóbbi ritka és parázni kell tõle.
Mindenki maga érzi, hogy mikor kellemetlen a szükület és mikor nem okoz még problémát. Ha jól tudom 6-7 centisnél már lehet szenvedni...
Ugyanakkor vigyázni kell, mert ha bélösszenövés van és a szûkület átmérõje nagyon kicsi, nehezen jut át a bélsár, akkor elkezdi a bélbolyhokon keresztül távozni és utat törni az összenövésen át a bél egy másik szakaszába. Ez is sipoly és elég veszélyes, elég gyorsan megmûtik az embert ilyenkor, mert fertõzõdhet és hamar okoz életveszélyes dolgokat!
Hozzáteszem a gyulladás miatti szûkület visszahúzódik, csak sok idõ kell hozzá és persze tünetmentesség, persze aki 3 éven keresztül aktív idõszakban van és szûkülettel küzd, annak meg is marad. (Nekem elmúlt a humira alatt, 1 év volt)
Nincs jelen
#1785 2010-11-13 21:16
- sibi
- Tag
Hát igen, én mûtét elõtt 6 évig voltam aktív.Hullámzott, hol nagyon rossz volt, hol kicsit jobb, de végig aktív.
Nincs jelen
#1786 2010-11-14 11:58
- Breki
- Tag
Köszi a válaszokat.
Amúgy az összenövést,vagy a sipolyt hogy látják?UH látja vagy a Ct vagy csak tünetek alapján találomra?
A szükületet azért kérdeztem,mert eddig elvoltam de másfél hete mindennapos lett a fájdalom,éles-szúró-feszítõ,köldök körül és jobb alhasnál köldök vonalában és altta.Nyomásra is fáj.Reggel kisbabapózba voltam.Utána xy idöre lenyugszik,majd ujrakezdi.
Nincs jelen
#1787 2010-11-14 12:15
- én
- Tag
Breki! CT tudja ezeket kimutatni. Fordulj orvoshoz!
Nincs jelen
#1788 2010-11-14 13:07
- sibi
- Tag
Breki ez nagyon gáz. Menj orvoshoz mielõbb.Nekem ilyen panaszoknál fogta a doki és megtükrözött alul- fölül.Vékonybélbe persze nem tudott bemenni, nem tapintott semmit, a vérképem közepesen volt rossz, csak épp élni nem tudtam.Amikor már huszonvalahány miligramm medrol nélkül létezni sem tudtam csak marék görcsoldóval meg úgy , ha nem ettem, na akkor elküldött CT-re. Az eredménnyel már futnom kellett Esztergomba. Épp csináltattam a fogam, de azt mondta a doki, azt sem várhatom meg, hogy kész legyen, mert nagy baj lehet. Úgyhogy fuss orvoshoz mielõbb. Üdv.
Nincs jelen
#1789 2010-11-14 13:20
- Breki
- Tag
Köszi mégegyszer.
Látom széles a skála.A bauchin billentyü eddig mindig oedemas volt akármikor nézték,onnan 4 cm-es szakaszon van vastagodás,3-4 mm-es ahol a gyulladás is van,vagyis 3/4éve amikor utoljára nézték még így volt.
Holnap megyek kilégzéses tesztre heliko irtás utánira,remélem itt lesz a doki,mert multhéten szabin volt.
Bejelentkezés nélkül szoktam zargatni,de sosem láttam rajta h terhes lenne neki.Remélem nem unt rám :)
De mit csináljon az ember ez egy ilyen nyavaja...
Szerkesztette: Breki (2010-11-14 13:50)
Nincs jelen
#1790 2010-11-14 13:40
- Tim72
- Tag
Barna: mit értesz az alatt, hogy víz felhalmozódása miatt alakul ki szûkület, és ez nagyon veszélyes? Bocsi, én még mindig nem tudom, hogy mit jelent az uh leletemben a fluidum, amit a uterus és a bal petefészek mögött találtak. És most kicsit megijesztettél. Mondjuk én ennek a fluidumnak semmi tünetét nem érzem, és szeptemberben a sebész mindent átnézett újra bennem, azt mondta, hogy rendben vagyok. 9 hete volt az utolsó (idén a 3. mûtétem), többek között a sigmabélbõl is kikaptak 3 cm-t idén áprilisban, és szeptemberig sztómán voltam, tehát 9 hete terhelõdik újra, az eddig a mûködésbõl 4 hónapig kizárt bélszakaszaim. A héten voltam gasztroenterológusnál, de nem nagyon izgatta a dolog, nõgyógyászati kivizsgálásra küldött, és ha ott nem találnak erre okot, akkor ismét kontroll hasi uh-ra kell majd mennem decemberben, hogy felszívódik-e.Kérdeztem õt is, és a háziorvosomat is, hogy ez lehet-e ciszta, de ezt mind a két orvos kizárta, azt mondták, hogy ez szerven kívüli folyadékgyülem. Az eddigi nõgyógyászom nem hajlandó tovább foglalkozni velem ( ne kérdezzétek miért, mert egyszerûen nem tudom ). Most olyan nõgyógyászt kerestem, aki "C" minõsítésû ultrahang specialista, és nem csak nõgyógyászati téren. Régen a SOTE radiológián annyira jó radiológusok voltak, hogy mindig diagnosztizálni tudták az uh alapján, hogy a crohn és a belek milyen állapotban vannak. Szeretnék újra olyan radiológushoz kerülni, aki erre képes, mert akkor egy uh is megnyugtató kontroll lenne a laborok mellett. Bocsi, megint egy kicsit hosszú lettem! :(
Nincs jelen
#1791 2010-11-14 13:47
- Tim72
- Tag
Breki: tudom nem vagyok orvos, és kevés nálam parásabb ember van (a szörnyû, hogy idén a 3 mûtét és az 1 havi kórház miatt lettem ilyen), de nekem sipolyom, szûkületem és tályogom is volt a mûtét elõtt 8 évig. Határozottan emlékszem, hogy nekem azt mondták, hogy ha a crohn aktivizálódik, akkor az leginkább a köldök körül jelentkezik. Nekem ha a szûkületem rosszalkodott, akkor bizony az kitapinthatóan érezhetõ volt. Persze nagyon jó, hogy orvoshoz fordulsz, mert ahányan vagyunk, annyiféleképpen jelentkezik ez a kórság.
Nincs jelen
#1792 2010-11-14 14:04
- harcos
- Tag
Breki: Engem Augusztus végén mûtöttek nekem is volt sipolyom szûkületem és tályogom is. A tályogot és a szûkületet CT vizsgálattal vették nálam észre a sipoly pedig nemes egyszerûséggel a végbélnyílásom mellett a farpofámon keresztül próbálta kinyomni magából a gennyet. A szûkület nálam is kitapintható volt azon a területen fel volt keményedve a bélszakaszom. Szerintem is a legjobb amit tehetsz , hogy azonnal orvoshoz fordulsz.
Nincs jelen
#1793 2010-11-14 14:49
- barna-by
- Tag
Tim: Víz és víz között is sok a különbség. Más a fluidium, más az oedema és még sorolhatnám! Amit én irtam az kb annyira gyakori, mint egy nyelõcsõ Crohn, úgyhogy ne ijedj meg! Amúgy a szövetek közt halmozódik fel ekkor a víz és roncsolja azt.
Nincs jelen
#1794 2010-11-14 15:07
- Breki
- Tag
Barna-by
Most nézegettem át a februári CT-m,minden tiszta csak egy nem a submucosa oedemas.Az micsoda,miért felel,vagy hol van?
Nincs jelen
#1795 2010-11-14 15:08
- Tim72
- Tag
Köszi! :)
Nincs jelen
#1796 2010-11-14 15:56
- harcos
- Tag
Submucosa: laza rostos kötõszövet alkotja, lehetõvé teszik a nyálkahártya elmozdulását az izomrétegen.
* Brunner-mirigyek (duodenum-mirigyek, glandulae duodenales): a duodenumban találhatók, alkalikus vegyhatású (pH 8-9) nyákot választanak ki.
Az oedemas pedig azt jelenti , hogy megdagadt.
Ennyit tudtam róla keresni.
Nincs jelen
#1797 2010-11-14 15:59
- Bögni
- Tag
Kóros folyadékfelhalmozódás a nyálkahártya-alatti kötõszövetben. Jelen esetben gondolom a bél nyálkahártyájában található folyadékfelhalmozódás a gyulladás esetleges következménye-utóhatása.
Ági
Nincs jelen
#1798 2010-11-14 16:06
- harcos
- Tag
Na így sokkal érthetõbb mint amit én írtam
Nincs jelen
#1799 2010-11-14 16:59
- Breki
- Tag
Akkor ez teljesen normális dolog,ne parázzak tõle?
Szerkesztette: Breki (2010-11-14 17:00)
Nincs jelen
#1800 2010-11-14 18:29
- Bögni
- Tag
Szerintem nem kell félned tõle, de ha nagyon aggaszt, nyugodtan hívd fel az orvosodat, vagy kérdezd meg a háziorvosodtól.
Nincs jelen