#1801 2010-10-18 06:02
- Szuszidi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Remicade / Humira
Kíváncsiságból elolvastam a Humira leírását!
Aki nem tette meg tegye meg: http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/t … oben/13801 De végig rendesen tessék elolvasni.
Legyen szép napotok!
Nincs jelen
#1802 2010-10-18 09:45
- cristobal
- Tag
szia köszönöm a biztatást az most nagyon rámfér. egyébként ezt csak crohnosok kaphatják? mert én colitises vagyok.
szuszidi ez tényleg ijesztõ, de elõször a xalazin leírásától is irtóztam. ahogy rosszabbul lettem kezdtem barátkozni a szteroid gondolatával, aminek szintén nem rövid a mellékhatás listája. ha elég szarul vagy és tegyük fel az új csodaszer használ, elõbb-utóbb összebarátkozunk...
bár én nem vagyok még tapasztalt beteg, de szerintem ha épp jól (remisszió) vagy akkor kell mindent elkövetni hogy vissza ne jöjjön.
Nincs jelen
#1803 2010-10-18 12:41
- marcsi0727
- Tag
Ma reggel elkapott a hasmars... csak érdeklõdöm, ez ennyire "ki van centizve"? Megkapom a remit, és pont, mire eljõ a következõ idõpont, kimegy a hatása? Ma voltam vérvételen, szerdán kapom a kövekezõ, 3. adagot...
Nincs jelen
#1804 2010-10-18 18:16
- pötyi
- Tag
szia Marcsi pont így vagyok a Humival :)
Tünetmentes szép napokat mindenkinek!
Nincs jelen
#1805 2010-10-18 18:20
- Juni
- Tag
Kedves Szuszidi!
Már végig olvastam egy párszor, és igen valóban ijesztõ. Számomra ez az elsõ kezelés ami nagyon sokat segített. Így tudom nem jó felfogás, de nem érdekelnek különösebben a mellékhatások, ha a crohnom nyugalomban van. Lehet velem vitatkozni, csak 17 év alatt még soha nem voltam ilyen jól mint most a humitól. Már azelõtt mindenféle gyógyszert, kezelést stb... kipróbáltam, de nem használt semmi.
Marcsi, nem tudom hogy összefügg-e, de nekem a humi szintén ilyen dolgokat vált ki, amint eljön a következõ adag, addigra kimegy a hatása. Sajnos, ehhez is hozzá lehet szokni, mint a szteroidhoz szerintem, legalább is
én így érzem.
Nincs jelen
#1806 2010-10-18 18:44
- Szuszidi
- Tag
Kedves Juni!
Nem vitatkozni akarok csak amit ott leírtak kicsit hajmeresztõ. Nekem legalábbis. Ha már leírták akkor a kísérleti stádiumban ezek a mellékhatások jelentkeztek. Csak jó szándékú megjegyzésnek szántam.
Legyen szép estétek!
Nincs jelen
#1807 2010-10-19 16:28
- Juni
- Tag
Kedves Szuszidi!
Isten ments, nem megbántani akartalak. Ha ezt érezted ki az írásomból, akkor nem jól fogalmaztam.Sajnálom, ha félre érthetõ voltam. A vitatkozást pedig a felfogásommal kapcsolatban értettem, és nem arra, hogy te vitázol velem.
Így remélem már érthetõ voltam, és még egyszer bocsánat!
Nincs jelen
#1808 2010-10-19 18:28
- Bmanó
- Tag
Szia Cristobal!
Én a medrol azonnal el tudtam hagyni, amikor megkaptam a Remicadet.
A Medrolt ekkor 8 mg-al szedtem már csak.
Bmanó
Nincs jelen
#1809 2010-10-20 14:51
- marcsi0727
- Tag
Ma mentem Remire, a 3. adagot kaptam.
Egy kicsit aggódtam, mert náthás vagyok, de lázam nincs. A hasmars meg valami vírus következménye, amit benyaltam, mert ma és tegnap már normális volt a produktum.
A hasam kuruttyol, kérdeztem, hogy a hasmars miatt? Nem, hanem sajna bélösszenövés félém van... hát ennek nem igazán örülök... és... híztam megint 2 kg-ot. Ez azért nem igazság... Minden jöhet a javulás érdekében, kivéve a súly...
4 hét múlva kontroll, 8 hét múlva a következõ adag...
Nincs jelen
#1810 2010-10-21 15:59
- csilla
- Tag
Ati fiam is 8 hetente kapja. Antibiotikumot lehet szedni annak aki Remicadét kap?
Nincs jelen
#1811 2010-10-21 18:12
- marcsi0727
- Tag
Én mindent a gasztrós dokival egyeztetek, nehogy összeveszenek a gyóygszerek. Most pl a náthára egy bioparox nevû spray-t vettem, hát nem volt olcsó... de pl. még a neocitránra is azt mondta nekem, hogy csak akkor használjam, ha nagyon-nagyon szükséges.
Nincs jelen
#1812 2010-10-21 19:42
- Bordás
- Tag
Én ma beszéltem a háziorvosommal errõl a Humiráról, hogy ha el kell kezdenem mire számíthatok. Õ azt mondta, hogy most már ez a jövõ, ezzel gyógyítanak nagyon sokakat, valaki már 2 éve nyomatja és semmi baja tõle, ráadásul gyógyszerész a srác állítólag, meg hát mint mindennek ennek is vannak mellékhatásai, de ami azt mondta hogy lényeges az az évente való tükrözés, meg tüdõszûrõ vizsgálat a gyógyszer mellett. Ugyebár a tükrözést azt nekünk így is úgy is csináltatni kell a betegségünkbõl kifolyólag, a tüdõszûrõ pedig egy kis plusz, meg amit sûrûbben kell az a vérvétel. Engem csak biztatott rá, mondta hogy gondoljam át semmi baj nem lesz. A mûtétet meg egyenesen felejtsem el, mert arra csak akkor kerül sor ha kilukad a bél különben nem mert nem lenne értelme elkezdeni szafdalni. Eddig tényleg tõletek is azt vettem észre hogy használ és nem jelentkezett a durva mellékhatások egyike sem, pedig elolvastam amit belinkelt most Szuszidi, és hát elgondolkodtató, de nincs más választás, ha nem hatnak az alap gyogyók. Szerintetek? Jobbulást mindenkinek!
Üdv.: Bordás. :)
Nincs jelen
#1813 2010-10-22 10:54
- csilla
- Tag
Sajnos minden gyógyszernek vannak mellékhatásai egy egész sor. Már amikor elõveszed a papírját úgy kell kigöngyölni, mint régen a pergamen tekercsekkel csinálták :D
Nincs jelen
#1814 2010-10-23 09:17
- ZoliJoy
- Tag
Sziasztok!
Tegnap voltam tükrözésen és a harmadik remicade beadása attól függött, hogy javult e a belem vagy sem. Javulást mutatott, tehát mehetett a harmadik adag. Úgy néz ki, hogy már van remény a gyógyulásra, amire már lassan fél éve vágyok. Végre nincs lázam már pár napja, étvágyam is visszatért.
Mindenkinek kitartást, egyszer minden jóra fordul...
Nincs jelen
#1815 2010-10-23 17:32
- Dezsõ
- Tag
Sziasztok én Colitises vagyok Nov.2-án kapom az elsõ Remit nekem széklet tartási problémáim vanak a Remi segit eben???
Nincs jelen
#1816 2010-10-23 18:48
- Bordás
- Tag
Szia Dezsõ!
Elméletileg arra van a remi meg humi, hogy lehúzza a gyulladást a belekrõl, mert amiatt van széklettartási problémád, mivel ez a kísérõjelensége a betegségnek sajnos. Tehát az is közrejátszik, hogy nehéz "bent tartani"
átok ez az egész betegség, de tényleg.
Üdv.: Bordás. ;)
Nincs jelen
#1817 2010-10-27 12:48
- baba777
- Tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy aki humirát kap az mennyire érzi magát jobban, mert én augusztus óta kapom kéthetente de rosszabbul lettem és egy hónapja már hetente kell adnom, de még így se vagyok jól napi többször megy a hasam és vér is van benne csak annyival jobb a helyzet mint máskor, hogy nem fáj a hasam de az nem azt jelenti hogy ez így van jól sztem! Amikor szteroidot szedtem (mert nem volt még remi meg humi) kb:2 hónapig és nem kaptam semmi humit meg remit, azután évekig tökéletesen voltam (és ezt komolyan mondom). Most mióta kapom a remit meg humit olyan mellékhatásai vannak amik szinte olyan rosszak mint a betegség!
Nincs jelen
#1818 2010-10-27 17:13
- Bordás
- Tag
baba777!
Ez nagyon érdekes mert itt akik kapják azoknál inkább hogy a medrol a szervezetüket leépítette-tönkretette, sõt már nem is reagált egy idõ után rá. A humi-remi pedig hatott nekik, ha vissza is olvasol kicsit láthatod. Ez nálad igen érdekes, de az tény hogy ezeket óvatosan kell adagolni is szigorú felügyelet mellett, mert vannak ám durva mellékhatásaik. A medrol nagyon erõs szteroid és többen írták náluk csontritkulást okozott. A gyulladást lehet pik-pak lehúzza csak hosszú távon tönkretesz szépen belülrõl. Én is szedtem, de hidd el bõven elég volt, mert már kezdett itt-ott fájni és sejtem hogy mitõl. Olyan gyógyszer meg még sajnos nincs aminek ne lenne mellékhatása. Jobbulást neked, üdv.: Bordás!
Nincs jelen
#1819 2010-10-28 08:44
- Linus
- Tag
kedves baba, én meg épphogy a Remire várok.
az utolsó - talán 3. vagy 4. - medrolos kezelésem nagy dózisnál ijesztõ mellkasszorításokat okozott, szóval én köszi, de nem kérek belõle... új orvosom van, egy rettentõ jó tulajdonsággal: meghallgat és hallja is, amit mondok... úgyhogy reménykedem egy szebb jövõben :)
Nincs jelen
#1820 2010-10-28 13:18
- pötyi
- Tag
Kedves baba777! Én is Humit kapok már több mint 1 éve. Elõször én sem vettem észre változást, aztán észrevettem, hogy HÍZOK ami 23 éve nem fordult elõ átléptem az bûvös 50 kg-ot. Aztán nem fájt-görcsölt a hasam és jó volt a vérképem is, aztán azt vettem észre, hogy olyan kajákat tudok megenni aminek már az ízére sem emlékeztem :) és "ilyen apróságokon " lehet leszûrni, hogy használ a Humira(meg a múlt havi tüki eredménnyel) Én 20mg medrol alá nem tudtam menni, persze van úgy , hogy most is kell néha-néha bevennem a Humi melé 12mg Medrolt de ez csak ritkán fordul elõ (mint most pl) még 3 hét és leépítem teljesen. :)
Türelem, türelem én csak ezt tudom mondani. Ezek a szerek sem csodaszerek, hogy beszúrom és másnap már el is felejthetem a betegséget, SAJNOS! :(
Tünetmentes szép napokat! :)
Szerkesztette: pötyi (2010-10-28 13:20)
Nincs jelen
#1821 2010-10-28 21:39
- csumpimalac
- Tag
Sziasztok!
Jó rég jártam erre, de eddig élveztem a tünetmentes idõszakot.
idén márciusban járt le az 1 éves humira kezelésem.
Sajna eddig tartott a jólét. Múlt hét csütörtökön nagyon rosszul lettem. Iszonyú hasmenés, hányinger hasgörcs, minden, ami csak izgalmas. Azóta naponta legalább 8X megyek ki, vérzés, és minden, ami hozzá tartozik.
voltam a dokinál, elküldött vérvételre meg a köjálba, hogy vigyek mintát, hátha valami más a baj, és nem a chron szórakoztat. Kedden megyek vissza hozzá, akkor tudok majd többet.
Azt kérdezném, hogy nagyon felkészült legyek, hogy kell-e fizetni a dobozdíjon kívül a humiért, hogy visszaesõ vagyok, és a CDA számnak ismét el kell-e érni a 300-at, hogy kaphassam, és újra tükrözés kell, meg minden vizsgálat? Meddig kell szedni a szteroidot az ismételt böki elõtt?
Jelenleg a CDA számom 165.
Már olvasgattam az elõzõ írásokat, az oep oldalt, de nem vagyok teljesen képben.
Köszönöm elõre is a válaszokat! :)
Mindenkinek tünetmentes szép napokat!
Nincs jelen
#1822 2010-10-30 01:36
- tica
- Tag
Sziasztok!
Kérdeznék.. :) Ez a második évem a Remivel, és tök jól vagyok. Mondjuk mindent kis vírust elkapok, de ez még belefér. Most viszont egy hónapja elzsibbadt a jobb kezemen a mutatóujjam. És úgy is maradt. Nem érzek vele normálisan, elég idegesítõ. Voltam neurológián, de nem lettem okosabb. Azt mondták menjek vissza 2 hónap múlva, ha nem lesz jobb, mert nincs ötlet, hogy mitõl lehet.
Elõfordult mással is? Persze elolvastam a Remi betegtájékoztatóját, és benne van, hogy értesítsem az orvost, ha zsibbadást észlelek. Ezután pesze rákerestem a neten, de olyan béna vagyok angolból, hogy nem sokra jutottam, csak azt tudtam kihámozni hogy másokkal is elõfordul, hogy sclerosis multiplex szerû tüneteket produkál, ha Remit, vagy Humit kap. Szóval van valakinek tapasztalata? Veletek is elõfordult? Nyugtassatok meg, hogy elmúlik..
(B1-et szedek egy hónapja)
Szerkesztette: tica (2010-10-30 02:01)
Nincs jelen
#1823 2010-10-30 12:39
- baba777
- Tag
Köszi pötyi, akkor reménykedek és türelmes leszek csak azért voltam ilyen nyugtalan mert már fárasztó mindig csak a betegségre gondolni és vele kelni és feküdni:)
Nincs jelen
#1824 2010-10-30 12:46
- barna-by
- Tag
tica: Megnyugtatásképp az SM-nek azért más egyéb tünetei is vannak! Kérdés az, hogy azon a kezeden kapod a remit, amelyikben érzed a zsibbadást? Mert ha igen, lehet egy apró alvadt vér az erekben és mivel olyan okos a szervezeted, hogy ilyenkor az érhálózat tehermentesít, ezért zsibbad CSAK a hüvelykujjad, nem pedig az egész kézfejed! Valami érfestõ vagy ultrahangos akármi kéne, hogy megnézzék mi ez, mert így csak totózni fognak, az orvosok meg lökdösnek egymás között, mint anyukámat, akinek elõször csak a könyöke bizsergett, 3 hónap múlva, a 3-dik féle dokiküldözgetés után már az egész karját nem érezte! És nála ez volt amit leírtam, csak az orvosok hülyék voltak, mivel nekem MÉG nincs diplomám, leszarták az ötletem, pedig az elsõs anatómiajegyzetemben ez benne van!
Úgyhogy keress egy olyan dokit, akinél kiharcolhatsz egy vizsgálatot, amivel diagnosztizálni lehet ezt! Ne cska krémeket irogassanak fel!
Nincs jelen
#1825 2010-10-30 23:12
- cora
- Tag
tica: szerintem keress tovább orvos téren, két hónap várakozási idõ rengeteg fõleg, hogy semmi érdemlegeset nem mondtak eddig.
Ilyen problémám nem volt, más igen, ami miatt voltam párszor a neurológián, de nagyon rosszak a tapasztalatim és nem csak nekem sajnos... ahány orvos annyi vélemény, saját kollégákkal szemben semmi tisztelet, ugyanakkor eddig még hasznos infot sem kaptam tõlük.
Nincs jelen
#1826 2010-10-31 00:18
- tica
- Tag
barna, köszi! A Remit mindig máshova kapom, éppen ahova nagy nehezen sikerül kanült bekötni. Sajnos ez soha nem megy könnyen, elõfordult már, hogy 10 felett volt a szúrások száma, mire összejött.. Tényleg, lehet, hogy ilyen bökdöséskor sérül az ideg? Habár akkor azonnal kellet volna éreznem valamit, nem?
Mindenképpen megvárom a 2 hét múlva esedékes infúziót, és a receptiratáskor rákérdezek az orvosomnál. Megmondom õszintén, a legjobban attól félek, hogy ez miatt nem kaphatom tovább a remit..
Igazából attól nem tartok, hogy még SM-em is lenne.. angol oldalakon, is csak azt írják, hogy hasonló tünetekkel járhat, de alapjában véve nem az.
cora, neked is köszi, igen, lehet, hogy másik neurológust is megpróbálok. Habár igazán alaposan megvizsgált, és nagyon szimpatikus volt ez az orvos is, de nem nyugtatott meg..
Nincs jelen
#1827 2010-10-31 12:08
- barna-by
- Tag
tica: Az ideg ha sérül, akkor nem csak egy ujjad nem éreznéd! :) Mindenesetre amig nincs új dokit és rendes diagnózisod, tornáztasd a csuklód és az alkarod, hátha az segít!
Nincs jelen
#1828 2010-10-31 12:29
- aiolosz
- Tag
tica írta:
"...Kérdeznék.. :) Ez a második évem a Remivel, és tök jól vagyok. Mondjuk mindent kis vírust elkapok, de ez még belefér. Most viszont egy hónapja elzsibbadt a jobb kezemen a mutatóujjam. És úgy is maradt. Nem érzek vele normálisan, elég idegesítõ. Voltam neurológián, de nem lettem okosabb. Azt mondták menjek vissza 2 hónap múlva, ha nem lesz jobb, mert nincs ötlet, hogy mitõl lehet.
off
"..Perifériás neuropátia a fejlett országokban elsõsorban cukorbetegeknél alakul ki, továbbá bizonyos autoimmun betegségekben.......ja és gyógyszer mellékhatás..naná, hogy a szteroid a ludas... "
Szóval hangyák mászkálnak a kezecskéden és bizsergést érzel ;)
Tica, nekem volt ilyen problémám...megoldott...csak azt tudom mondani, nem kell besz@rni :)
A B1 vitamin Ok..de nekem mákom volt, én ingyér kaptam Milgammát... én már elfelejtettem....de amennyiben nagyon aggódsz, akkor keres meg...
Jut eszembe, Manócska képeit nagyon hiányolom :( pedig már bizonyosan nagyra nõt...
uff
Nincs jelen
#1829 2010-11-06 11:50
- niksi
- Tag
Sziasztok :)!
Erdeklodni szeretnek,hogy titeket,hogy erint ez a felmelegedes?
Egesz jol voltam,de amiota lette ez a meleg,mindenem faj.
Izuletek,hasam.
Mast is megvisel ez az ido?
Vagy csak rafogom...
Szep napot mindenkinek :)
Nincs jelen
#1830 2010-11-06 16:35
- pötyi
- Tag
Niksi!
Nálam is hasonló a helyzet. Fõként a melegfront visel meg igazán, meg a telehold! :(
Kicsit furcsállom én is a dolgot, mert a Humit az izületi gyull.-ra is adják ugye, és akkor miért fáj ilyenkor mégis? :)
Nincs jelen
#1831 2010-11-06 23:13
- Nita
- Tag
Bár nem ide tartozik igazán, de ezek a frontok engem is megviselnek...
Kedden adtam be a Humit és ijesztõ is volt, hogy mennyire nem hat. Görcsöl a hasam, rossz a közérzetem is.
Aztán körbenéztem és az összes körülöttem lévõ ember akik "egészségesek" hozzám képest ki voltak a napokban. Az ízületeimet is megviseli ez a front, de ma már jobb volt. Ki kell menni és mozogni sétálni a levegõn hogy szokja a szervezetünk ezt a szélsõséges idõjárást.
Egyet nem szabad elfelejteni ez sem csodaszer és ahhoz hogy hasson ez a gyógyszer nekünk is tenni kell hozzá valamit. Sokat segít nálam ha levegõzõk és a napokban kihagytam a vacsit hogy pihenjen a hasam is estére, napközben pedig kevesebbet ettem kicsit tápszereztem evés helyett. Most jobb is.
Van még egy hét a következõ szuriig és elég rossz hogy most nem váltott ki olyan hatást mint szokott. :/
Nincs jelen
#1832 2010-11-07 09:08
- pötyi
- Tag
Szia csumpimalac!
Nekem is nemrég járt le az 1 év, a kérdéseidre a válaszom: csak 300.-, igen, igen igen. Nem folytatják ilyenkor a Humi kezelést hanem a szívultrahangon kívúl mindent megkell újjjra csináltatni (Tükrözés :) , szövettani eredmény, mellkasrönt., vérvizsgálat) és ezek után HA indokolt (bár amit leírsz állapotod tuti, hogy kapod tovább) akkor ÚJRA indítják az újabb 1 évet. Tehát most vagyok a 4 Humi-2Humi után. Amíg a vizsgálatok nincsenek meg marad a steroid.:(
Sajna de ez van! Kitartás és mindenhol szólj, hogy a Humira kezelésedhez kellene a gyors eredmény!
Sok sikert!!!! Mielõbbi tünetmentes szép napokat! :)
Nincs jelen
#1833 2010-11-10 08:48
- Lajbi
- Tag
Sziasztok én colitis-es vagyok és eddig a gyulladásomat a medrolon kivül nem vitte le semmi.
2010 november 8-án kaptam az elsõ adag infúzó remimet és még nem érzek semmi hatását.
Nektek mikor kezdett el hatni a remi?
Nincs jelen
#1834 2010-11-12 18:32
- Lajbi
- Tag
sziasztok szerintetek az lehetsége ,hogy miután megkaptam a remit 3-4 nap múlva feldagdt a fogam ami elõtte való napokban is fályt egy kicsit de soha nem dagadt fel lehetséges az hogy ez a remitöl van? Ja és mióta megkaptam a hasam is jobban megy mint azelõttt és ismét van vér is és ezt nem értem elvileg pont az ellenkezõjét kellene neki csinálni nem? Kérem válaszoljon valaki.
Nincs jelen
#1835 2010-11-12 19:45
- marcsi0727
- Tag
Szia Lajbi, nem vagyunk egyformák... Nekem 2-3 nap kellett, mire igazán jól lettem, de ez egyéni, hogy ki hogy reagál. Mindenesetre szólj a gasztrós dokidnak is, hogy tudjon róla; ill. a fogorvosnak is, hogy remit kapsz.
Nincs jelen
#1836 2010-11-12 20:41
- Lajbi
- Tag
Akkor az normális hogy mióta megkaptam 2-3 napja egyre jobban elõjönnek a tünetek?Vagy majd ez a fellángolás elmúlik és tényleg normálisan kezd el hatni?
Nincs jelen
#1837 2010-11-12 20:43
- marcsi0727
- Tag
Nem normális... ezért sürgõsen beszélned kéne a gasztrós dokiddal.
Nincs jelen
#1838 2010-11-13 12:56
- Bordás
- Tag
Sziasztok! Érdeklõdnék:
A Humi az otthon magadnak adható az ugyebár nem igényel kórházi felügyeletet, míg a Remi igen, ezt jól tudom? A következõ kérdésem az lenne, hogy a Humit hova "jobb" adni comb, vagy has? És ehhez kell venni olyan injekciós tût mint ami van a cukrosoknak és azzal adni magunknak, vagy ehhez jár valami, illetve mekkora ez a tû? Basszus nagyon ráakar engem a házi orvosom dumálni a biológiai kezelésre, azt mondta utóbb, hogy döntsek mi a jobb: görcsölök minden nap+ vér, vagy pedig szuri, és meglátom jobb lesz az egész, hisz ez a jövõ, de ez tényleg így van, ti is megtudjátok ezt erõsíteni? Augusztusban álltam le a 16mg Medrollal és most megint szedetik velem de 32mg-t, ennyire nem hinném hogy rossz lenne az állapotom, csak görcs+hígabb széklet néha vérrel, és már erre ilyen erõsen adatják velem? A Humihoz a tû az nagy, meg hogy nagyon kellemetlen beadni? Én magamnak el sem tudom képzelni hogy beszúrom gyerekek, az életben nem szúrtam meg magam, olyan vékony vagyok, hogy azt sem tudom hogy csípek ki egy kis bõrt magamból mert úgy tudom úgy kell beadni és abba a csípett bõrbe szúrni, de hogyan ha nincs? Én mondom csak a mellékhatásai miatt félek ettõl az egész kezeléstõl, no meg hogy szurkálni kell saját magam. Elõre is nagyon köszönöm bárkinek is a válaszát, szép napot nektek, üdv!
Nincs jelen
#1839 2010-11-13 17:14
- Bögni
- Tag
Kedves Bordás, nõvérként tudok nyilatkozni a dologról:), remélem, segítek vele. Szóval ez egy elõre elkészített fecskendõ, egészen kicsike tûvel, úgyhogy ettõl nem kell tartanod. Mikor én sovány betegnek tanítottam az ilyen oltóanyag otthoni beadását, inkább combba javasoltam, mert ott azért van némi " anyag ". Nem olyan nehéz, kicsit összefogod a combodon a húst-izmot,és kissé merõlegesen abba szúrod bele. Nem kell félned hogy mélyre megy, mert a tû pont akkora, hogy be tudd adni magadnak. ( Igaz, én nem Humit tanítottam be, hanem Clexane-t, ami egy véralvadásgátló, de a fecsi+tû úgy tudom ugyanakkora, mint a Huminál ). Kérd meg az orvost-nõvért, mutassa meg Neked a beadás módját, de gondolom a betegtájékoztatóban is le lesz írva minden tudnivaló. Ha pedig végképp nem megy, biztosan van valaki a családban, aki segít beadni, vagy esetleg minden beadásnál bemész a háziorvoshoz, ott is beadják...szóval rengeteg lehetõség van. De félni semmi esetre sem kell, a térdmûtéteim után én is szurkáltam magam, nem olyan vészes, nekem nem is fájt. Elõfordulhat, hogy a szúrás helye bekékül, az sem baj, csak ügyelni kell, hogy mindig máshova add be a szurit, ezt akár vezetheted is, hogy mikor hova adtad.
Szóval én " csak " nõvérként adtam tanácsot, gondolom azért majd a tapasztalt Humisok is segítenek.
De félni tényleg nem kell:).
Ági
Nincs jelen
#1840 2010-11-14 20:55
- Bordás
- Tag
Még egy kérdés tõletek:
Ti tudjátok ajánlani a humit, mert nagyon félek de tényleg a mellékhatásai miatt legjobban, aki kapja az mit mond? Ajánlanátok?
A háziorvosom tényleg nagyon rá akar beszélni, nekem furcsa is.
Most még Dr.Kovács Ágota véleményét fogom kikérni, hogy mire számítsak mit ajánlana, van e valami más megoldás
és ha minden kötél szakad akkor vágnék bele ebbe az egészbe, csak kellenének infók, bejelentkeztem a doktornõhöz, dec elsején kiderül õ mint nagy szakmabeli erre mit mond.
Köszi elõre is a segítségeteket!
Nincs jelen
#1841 2010-11-14 20:58
- marcsi0727
- Tag
Bordás, én a remirõl tudok csak nyilatkozni, velem csodát tett. Ezt kívánom neked is!!!
Nincs jelen
#1842 2010-11-14 22:32
- Nita
- Tag
Bordás!
Nem tudom milyen mellékhatásoktól félsz a legjobban mert olyan sokat senki nem írt...
Persze a hosszútávú hatásait senki nem tudja.
Én lassan 2 éve magamnak adom be az injekciót itthon. Elõtte a nõvérkét kértem meg minden második héten, de aztán rájöttem kényelmesebb ha nem kell ezért be mennem. Én sem vagyok valami vaskos, nekem a hasba szúrás vált be a combomba sose mertem kipróbálni. ha elõre dõlsz biztos van ott egy kis bõr. Még a kockahasnál is kell lennie. :D Itt egy videó a beadásról kb ilyen egyszerû :)
Nincs jelen
#1843 2010-11-14 22:52
- tim-tirim
- Tag
uhhh én meg mindig a combomba szurom, én a hasamba nem merem :s pedig 2 hét múlva már oda kéne :s
Nincs jelen
#1844 2010-11-15 11:10
- pötyi
- Tag
Szia Bordás!
Szerintem felesleges köröd lesz, a Kovács doktornõ is azt fogja mondani mint a többi és mi is, hogy hajrá Humi. Elõször úgyis ott kapod meg ahol felírják, aztán dönthetsz te magadnak adod vagy házi dokinál beadják. Nekem a barátnõm adja be karba, és persze BÁRMI történik veled szólj a dokinak és leállítják a kezelést ha szükséges. Ja és persze állandó vérvételes kontroll alatt tartanak. Nekem fél éven át havonta kellett mennem, csak azután írtak fel 3 havi szurit. és persze az utolsó 2 között járok vissza a következõ adagért! Ha rákeresel én is paráztam elõtte de ez is "csak" egy szuri (2 hetente 1) jobb esteben, és ennyi. A lényege az hogy használjon! :) Hidd el nekem, hogy a medrol nagyobb méreg a szervezetednek mint ez. Annak több a mellékhatása is!!!!!!( vesek bajok, csontritkulás stb....)
Sok ételnek már a nevére sem emlékeztem, nemhogy az ízére :) most már simán eszem õket, és híztam 6 kg-ot. Na ez a nem mindegy!! Az eddigi kajákkal csak vegetáltam és 47 kg-nál nem tudtam feljebb menni súlyban, most a Huminak hála 53 kg vagyok mint "megboldugolt lány koromban" :) és ez a nem mindegy!!!!! Ha ez a mellékhatása, akkor elviselem! :) más egyéb kopp-kopp eddig még nem volt kopp-kopp. Sõt az allergiámat is helyre rántotta!!!! azóta nincsenek allergiás panaszaim se. :) Sok sikert és mielõbbi tünetmentes szép napokat!!!!!
Nincs jelen
#1845 2010-11-15 12:29
- Bordás
- Tag
Nagyon köszönöm válaszod kedves pötyi!
Én úgy tudtam ezt csak combba vagy hasba lehet adni.......
Neked/nektek aki humizik milyen kontroll vizsgálatok kellenek mellette a vérvételen kívül esetleg ami szükséges.
Látom te Crohn beteg vagy, én Colitises ez mennyire mindegy a kezelésnél, hatásánál?
Úgy képzeld el, hogy nekem a 32mg medrol már nem is hat le se pottyantja a szervezetem, rá sem bagózik mintha nem is szedném, ez kicsit aggaszt viszont nyáron mint írtam a 16mg egybõl hatott. Ja meg azt hiszem te írtad, hogy már sok év alatt minden fajta táplálék kiegészítõt szedtél már és semmi nem hatott, sõt 20mg medrol alá nem tudtál menni, és egyszer csak jött neked is a humi és minden jóra fordult, hát kezdem belátni nekem sem hat semmi már, még Gyuri bácsi teája sem meg semmilyen algás cucc......... így lehet marad a biológiai kezelés.
De még egyszer nagyon köszönöm válaszod, ha még van amit megosztanál velem légyszi írd meg ha más nem privátba, és még 2 kérdés: Te mennyi idõs vagy és mióta kapod a humit?
Köszi! :)
Nincs jelen
#1846 2010-11-15 12:47
- Andi
- Tag
Szia Bordás!
Én úgy tudom, hogy colitisesek csak Remit kaphatnak, Humit még nem.Én is colitises voltam/vagyok :) (nem is tudom, hogy fogalmazzak, mivel már vastagbél nélkül élek). Szóval, én Remit kaptam 2006-ban 1 éven át, akkor nagyon jó volt, az infúzió utáni napon már jobban voltam, 2 nap múlva már egy csepp vér sem volt, megszûnt a hasmenés, görcsök stb..., de a hatása nem tartott 8 hétig, már 5-6 hét után mindig rosszul voltam, de ugye a Remit csak 8 hetente adhatják. 1 év után leállították a Remi kezelést, utána sajnos steroidot kaptam, majd egy pár hónapig steroid nélkül is jobban voltam, és ismét nagyon erõsen fellángolt a colitis, akkor kórház, medrol lökés, és Sandimmun Neoral, jobban lettem, majd 9 hónap után leálltunk a Sandimmunról és újra kezdõdött a vérzés, hasmenés, görcsök stb. 2009. nyarán ismét megpróbálkoztunk a Remivel, de sajnos akkor már semmit nem hatott, egyre rosszabbul lettem, ezért 2009. nov. 2-án teljes vastagbél eltávolításom volt. Szerintem próbáld meg a Remit, mert elõször nekem nagyon jó volt. És itt is szinte mindenkinek jók a tapasztalatai a Remivel.
Nincs jelen
#1847 2010-11-15 16:22
- Bordás
- Tag
Uh, szegény Andi!
Még annyi, hogy melyik gyógyszer mennyibe kerül? A humi/remi?
Nekem azt mondta háziorvosom, hogy elvileg azt kapom amelyik beválik, mert kinek ez kinek az.
Szép napot!
Nincs jelen
#1848 2010-11-15 17:11
- Andi
- Tag
Szia Bordás!
A Humirát nem tudom mennyibe kerül, a Remicade tavaly 900 Ft volt (3 doboz, azaz 300 mg, 300 Ft/db), csak "dobozdíjat" kellett fizetnem, egyébként olyan 4-500 ezer körül van a teljes ár, de szerintem a humira is hasonló.
Nincs jelen
#1849 2010-11-15 17:25
- marcsi0727
- Tag
Hát... aki vasággyal együtt 40 kg, annak elég 3 doboz remi... súlytól függ, hogy mennyi kell.
Dobozonként kb 150 000 Ft. De csak a dobozdíjat kell fizetni.
Szerkesztette: marcsi0727 (2010-11-15 17:49)
Nincs jelen
#1850 2010-11-15 17:44
- Bordás
- Tag
Ez igaz lehet, hogy Colitises csak remit kaphat? Vagy azért jöhet humi is mert nincs kedvem/idõm a munkámból kifolyólag sem bemászni a kórházba és fél napot ott eltölteni.
A humit csak itthon ahogy hazajövök beadom és kész.
Nincs jelen