#1401 2010-11-10 14:07

Dorcili
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszönöm a tippet. Tudomásom szerint a gasztro-s dokija szuper, de a nõgyógyász akit ajánlott neki egy kisebb vagyont  kérne . Emiatt gondoltam, hogy megpróbálok olyan emberséges nõgyógyászt keresni aki nem az egyébként is gondokkal küzdõ nõkbõl akar meggazdagodni. Persze lehet , hogy én vagyok a naiv ...
Még egyszer köszönöm a segítséged! További  szép napot  kívánok Neked!

Nincs jelen

#1402 2010-11-10 14:53

én
Tag

Dorcili! Én úgy gondoltam, hogy addig pártoljon el a gasztrós dokijától, amíg nem ajánlanak a MÁV-ban egy normális nõgyógyászt vagy a terhessége alatt járjon két gasztrós dokihoz. Tudod, a cél szentesíti az eszközt.

Nincs jelen

#1403 2010-11-24 12:42

bixi
Tag

sziasztok,

latom egy ideje senki nem irt, remelem tudjuk azert aktivizalni ezt a forumot, ahogy visszaolvasom regen nagyon aktiv volt, es ez sokat segit szerintem sokmindenkinek.

az en tortenetem sajnos eleg szomoru.
oktober eleje tajan kezdodtek a tuneteim, 2 het alatt nagyon sulyosak lettek, nagyon eros gorcsok es meg erosebb verzes alakult ki. kozben kijott az aranyerem is. akkor voltam korulbelul a 30. hetben, minden rendben volt a babaval. a proktologus kismama leven nem akart tukrozni, azt mondta valoszinuleg az aranyerem verzik annyira. eltelt meg egy kis ido, az aranyerem nagyon bedurvult, mar 1 percet sem tudtam ulni, de fekudni vagy allni sem nagyon. visszamentem a proktologiara, ahol ambulansan kivagtak az aranyerbol Lidocain injekcioval (mondhatom elegge fajdalmas volt). aztan meg egy hetig nyomtam az agyat, mar alig birtam felallni is, kozben beindult a hasmenes. kozben elmentem a nogyogyaszomhoz, aki keves magzatvizet allapitott meg es mentovel bekuldott a korhazba. akkor voltam 33hetes, 2 napos terhes.
mire a korhazba ertunk, a babam szive leallt, nem tudtak mgmenteni.
meg kellett szulnom a halott babamat, miutan veratomlesztest kaptam a sulyos verszegenysegemre.
a szules utan erosodtek megjobban a hasi gorcseim.
2x tukkroztek meg 4 nap alatt, es mindenfele izsgalatoknak vetettek ala, mire kiderult CU-m van.
erre solu medrol infuziot kapta egy hetig, mult het penteken johettem haza a korhazbol.
most 3*2 saofal 500at, vastablettat es medrolt kapok.

remelem van meg itt valaki aki aktivkodik, mert nagyon el vagyok keseredve.
elvesztettem a babamat es kaptam hozza egy kronikus betegseget.

valahogyan ki kellene maszni ebbol a godorbol...

Nincs jelen

#1404 2010-11-24 12:48

marcsi0727
Tag

Kedves Bixi,

Nagyon sajnálom azt, ami veled történt. Aktív a fórum, ha írsz, kérdezel, valaki válaszol, ne aggódj. Most a legfontosabb, hogy mentálisan és pocakügyileg is rendbe gyere, ne hagyd, hogy ez a dög gyõzzön! Ha rendbe jöttél, lehet még babád, bár nem írtad, hány éves vagy, gondolom, nagyon fiatal.

Üdv
Marcsi

Szerkesztette: marcsi0727 (2010-11-24 12:49)

Nincs jelen

#1405 2010-11-24 13:36

aiolosz
Tag

marcsi0727 írta:

Kedves Bixi,

Nagyon sajnálom azt, ami veled történt. Aktív a fórum, ha írsz, kérdezel, valaki válaszol, ne aggódj. Most a legfontosabb, hogy mentálisan és pocakügyileg is rendbe gyere, ne hagyd, hogy ez a dög gyõzzön! Ha rendbe jöttél, lehet még babád, bár nem írtad, hány éves vagy, gondolom, nagyon fiatal.

Üdv
Marcsi

off
Marcsi, nem tudod véletlenül, hogy miért akadok ki akkor, amikor valaki benéz a fórumra és rögvest megállapítja, hogy nem aktív...
on

Igyekszem megérteni mindenki gondját-baját, tudom, gondolom nem könnyû pozitívnak lenni, de a destruktív hozzáállástól nagyon ki tudok akadni...

Nincs jelen

#1406 2010-11-24 13:44

marcsi0727
Tag

Aiolosz, igazad van... de szegény szerintem most azt se tudja, hova kapjon, mit csináljon... nagyon nehéz neki. Ez a dög még akkor is súlyos sokkot okoz, ha az ember lánya "csak" azt tudja meg, hogy beteg. De elment a baba is... rettenetes lehet.

Nincs jelen

#1407 2010-11-24 14:33

aiolosz
Tag

marcsi0727 írta:

Aiolosz, igazad van... de szegény szerintem most azt se tudja, hova kapjon, mit csináljon... nagyon nehéz neki. Ez a dög még akkor is súlyos sokkot okoz, ha az ember lánya "csak" azt tudja meg, hogy beteg. De elment a baba is... rettenetes lehet.

Igen, Anya még nem voltam..
ja
off

Nincs jelen

#1408 2010-11-24 14:34

bixi
Tag

Kedves Aiolosz,

sajnalom a destruktiv hozzaallasomat, nem fogok azzal mentegetozni h nekem most milyen nehez, gondolom te sem orultel a betegsegnek, igy pontosan tudod milyen ez.
csak azert gondoltam h nem aktiv mert latom, h mostanaban 2 honapos/2 hetes kihagyasok vannak, regebben pedig szinte 2 orankent irt valaki, valamint regebben mindenki sokkal reszletesebben irt a babavarasrol, mostanaban pedig nem annyira.

majd igyekszem nem negatvikodni es megegyszer bocsanat ha felbosszantottalak, nem ez volt a cel.

Nincs jelen

#1409 2010-11-24 14:42

marcsi0727
Tag

Kedves bixi,

több topik is van, nem mindig csacsogunk mindenhol, csak akkor, ha valakinek az adott témában kérdése van. Olvasgass, nézelõdj, kérdezz a megfelelõ topikban, a fõoldalon láthatod, rengeteg témánk van, ami sajnos a döghöz kapcsolódik.
A "ki kicsodában" meg bemutatkozhatsz...

Légy erõs, neked kell gyõzni!!!

Nincs jelen

#1410 2010-11-24 14:42

bixi
Tag

marcsi,

koszonom a kedves szavakat.
igazabol jelen pillanatban a betegseget egy vegso arccsapasnak erzekelem, meg fel sem fogtam igazan.

sokkal nehezebb(nek tunik most) azt feldolgozni, hogy miutan meghalt a babam es masfel napig ugy volt a hasamban, meg kellett szulnom 10 oras vajudassal.

a szules egyebkent sem fajdalommentes hatmegha tudod hogy nem is el a baba es aktiv a belgyulladasod..

Nincs jelen

#1411 2010-11-24 14:48

marcsi0727
Tag

Probálj meg inkább a jövõre koncentrálni, hogyan tovább. Ne a múlttal foglalkozz, azon már nem tudsz változtatni.

Egyébként csodálkozom, hogy nem vették észre a kórházban... Nekem nézték a pocaklakó-baba szívét folyamatosan... nem értem. Majd ha egy kicsit megnyugodtál, akkor vedd sorra, vagy írd ki magadból, hogy pontosan mi történt.

Szerkesztette: marcsi0727 (2010-11-24 14:52)

Nincs jelen

#1412 2010-11-24 14:49

aiolosz
Tag

bixi írta:

Kedves Aiolosz,

sajnalom a destruktiv hozzaallasomat, nem fogok azzal mentegetozni h nekem most milyen nehez, gondolom te sem orultel a betegsegnek, igy pontosan tudod milyen ez.
csak azert gondoltam h nem aktiv mert latom, h mostanaban 2 honapos/2 hetes kihagyasok vannak, regebben pedig szinte 2 orankent irt valaki, valamint regebben mindenki sokkal reszletesebben irt a babavarasrol, mostanaban pedig nem annyira.

majd igyekszem nem negatvikodni es megegyszer bocsanat ha felbosszantottalak, nem ez volt a cel.

off
Bixi, az én felbosszantásom a "szúnyog tökén a pattanás" kategória és a "mea culpa" jó jel... és nehogy azt hidd, hogy nem érzek Veled együtt, már amennyire tõlem, férfitõl telik..de, nagyon sok társunknak fontos ez az oldal és nagyon sok segítõkész betegtársunk van, akiknek nem igazán esik jól, hogy ha valaki azt írja, "ez a fórum nem aktív"..

Nincs jelen

#1413 2010-11-24 15:21

bixi
Tag

A szivhangot folyamatosan ellenoriztek, meg a doktor maganrendelojeben kapott papirra is az van irva, hogy jo szivhangok. sajnos az alatt a 20 perc alatt tortent amig a mentovel a korhazba ertunk.

a koldokzsinor volt a problema: 1x  a labara es 2x szorosan a nyakara volt tekeredve sajnos.
egyebkent teljesen egeszseges volt, a boncolas sem mutatott ki semmi problemat.

Nincs jelen

#1414 2010-11-24 15:31

marcsi0727
Tag

Akkor nincs kapcsolatban a CU-val? Ez azért megnyugtató olyan szempontból, hogy nyugalmi idõszakban ismét vállalhatsz babát. Próbálj inkább erre gondolni. Minél elõbb légy egészséges, lelkileg is, testileg is.

De beszélj ki magadból mindent, minél többször elmondod, leírod, annál könnyebb lesz idõvel. De legyen egy célod is, valami apró, hogy tudd, mit szeretnél elérni.

Nincs jelen

#1415 2010-11-24 16:17

Ede
Tag

Kedves Bixi, megrendülve olvasom soraidat. Döbbenetes, hogy tényleg hogy arcul tudja csapni az embert az élet szinte egy pillanat alatt. Szerintem is próbáld meg kiírni magadból, mert ha nem tévedek, a gondolataid leginkább e jelenségek körül járhatnak, de ha valahogy kiadod magadból, talán nem bántanak annyit.
Nem biztos, hogy segítség, de leírom, hogy nekem is akkor derült ki ezen Élettárs léte, amikor 28. hetes várandósan végre eljutottam általam aranyeres vérzésnek hitt jelenséggel proktológushoz és kiderült, hogy nem aranyerem van, akkor még a végbélrák fantomját is említette az orvos rögtön (pont aznap volt a 30. szülinapom). Bár ez össze sem hasonlítható azzal, ami Veled történt, ezt tudom.
A Kislányom születésekor derült ki, hogy neki is a nyakára volt tekeredve a köldökzsinór, holott elõtte való pár nappal készítettek egy flow ultrahang felvételt is, ahol viszont ezt nem észlelték. Érdekes... Sõt, tudok egy friss Anyukáról, neki a Kisfiának 4szer tekeredett a köldökzsinór a nyakára, szóval, lehet, hogy nem véletlen az ibds kismamáknál ez.
Ha nagyon úgy érzed, hogy nem bírsz elbánni az érzéseiddel, gondolataiddal, talán kérj segítséget a gyász feldolgozásában pszichológustól. Én most már több, mint egy éve járok terápiára és nekem nagyon-nagyon sokat segített.
Rengeteg erõt kívánok Neked (meg természetesen mindenki másnak is). Tényleg (és ezt él vagy bármiféle negatív jelleg nélkül írom) nem tudja mit jelentenek ezek a dolgok azok az emberek, akik nem hordtak a szívük alatt magzatot.

Nincs jelen

#1416 2010-11-26 10:34

MSE26
Tag

Bixi, nagyon sajnálom, ami veled történt. El sem tudom képzelni, hogy hogy lehet feldolgozni a babád elvesztését, de idõvel biztosan sikerül. Én most 15 hetes terhes vagyok, és én el sem tudom képzelni, hogy milyen érzés lehetett megtudni a bajt. (Õszintén szólva nem is szeretném.) Szerencsére nálam eddig kisebb vérzések jöttek "csak" elõ. Úgy gondolom azonban, hogy amint rendben leszel cu szinten is, és persze lelkileg is, gyógyszeres kezelés mellett biztosan minden rendben lesz a következõ terhességednél. Amúgy én is colitises vagyok, és folyamatosan szedem a gyógyszereket a terhesség mellett is, mert sajnos muszáj.

Így ismeretlenül is Õszinte részvétem a babóca miatt!!!

Nincs jelen

#1417 2010-11-26 11:04

bixi
Tag

mindenkinek koszonom a batorito szavakat, maris jobban erzem magam egy kicsit.
az igazsag az h egyelore ugy erzem h csak akkor fogok ujra egyenesbe jonni ha utban lesz megint a baba. amint az orvosok engedik ujra probaljuk, mert enelkul mostmar nem lehet teljes az eletunk, csak addig birjam ki valahogy anelkul hogy az idegosztalyra kerulnek..

mivel eleg uj nekem ez az egesz colitis tema, engedjetek meg h feltegyek egy lehet eleg buta kerdest.
mit jelent az hogy 'rendbe jonni a coitissel'? amikor mar nem szedetik velem a szteroidot? mert most szedem ugyan a medrolt meg egyebeket is eleg nagy dozisban, es jol is erzem magam viszonylag - leszamitva a mellekhatasokat. ez csak a gyogyszereknek koszonheto es valoszinuleg meg mindig van gyulladasom? az egyaltalan mennyi ido alatt mulik el? lehet h tobb honap is?

bocsanat a sok kerdesert, de meg kezdo vagyok itt szerencsere.
olvasom szorgosan a topikokat es igyekszem nem sokat kerdezni feleslegesen.

Nincs jelen

#1418 2010-11-26 13:30

Napfori
Tag

Bixi!
Elõször is nagyon sajnálom, ami veled történt. Kívánom, hogy mielõbb tudjál kilábalni a gödörbõl és rendbe jöjjön az életed!
Rendbe jönni a colitissel annyit jelent, hogy NEM szteroid gyógyszer mellett (szinten tartó pl: Salazopyrin, Salofalk, ...stb lényegében gyulladáscsökkentõk mellett) teljesen tünetmentes vagy. A Medrol pedig szteroid. Szóval valószínûleg most attól javultak a dolgok nálad. A lényeg, hogy próbálj meg mielõbb kilábalni, mert nagyon nagy mértékben függ a betegséged állapota a lelkiektõl. JÓ?
Valószínûleg MOST gyógyulsz. Csak pozitívan!!! Mindenkinek változó, mennyi idõ alatt múlik el. Sajna ebbõl a betegségbõl meggyógyulni soha nem lehet max tünetmentesnek lenni.
Ha még van kérdésed, nyugodtan tedd fel!

Nincs jelen

#1419 2011-01-03 12:49

kicsimeli
Tag

Sziasztok!
5 éve vagyok crohn beteg, már több mint égy éve csontritkulásom van a szteroidok miatt, most leszek 26 szeretnék kisbabát, csontritkulás mellett ez lehetséges, van e valaki aki aki tudna pár szót irni errõl, neten nem találtam semmit, nem tudom mik lehetnek a veszélyei vagy hogy eggyáltalán elbirná e a gerincem a terhességet...
Elöre is köszönöm a segitséget

Nincs jelen

#1420 2011-01-03 13:08

Ede
Tag

Kedves Kicsimeli. Szerintem menj el egy nõgyógyászhoz, aki tud teljes mértékben tájékoztatást nyújtani. Én meg merném kockáztatni, hogy ha lehet, akkor valamilyen módon pótolni szükséges a Ca-t a szervezetednek, mert a kis fejlõdõ elveszi, amire neki szüksége van. De szerintem legjobb megoldás, ha keresel egy olyan nõgyógyászt, akiben megbízol és vele megbeszélsz minden részletet, fõleg, ha olyat találsz, aki jártas az ibd-ben... Minden jót kívánok!

Nincs jelen

#1421 2011-01-03 13:50

Lica
Tag

Sziasztok, rég jártam erre, mert hála Istennek tünetmentes voltam, egészséges kisfiút szültem és már 2,5 hónapja szoptatok. A terhesség alatt Xalazin kúpot szedtem, ami teljesen tünetmentessé tett. A proktológusom azt mondta, a szülésig szedjem -így is volt...aztán annyira más dolgok kötöttek le (na, vajon miért :-), hogy eszembe se jutott a colitis. Most hogy végre sínen vagyunk nagyjából mindennel (lett elég tejem, elmúlt a pici pocakfájása, alszik rendesen), elõjött a colitisem, miért is ne...Van valakinek tapasztalata a szoptatás alatt szedett gyógyszerekrõl? Nem szeretném abbahagyni a szoptatást...

Nincs jelen

#1422 2011-01-03 14:35

MSE26
Tag

Sziasztok!

Én épp ma voltam a gasztrós dokinál és azt mondta, hogy Pentasa mellett lehet szoptatni. Én most vagyok 5 hónapos terhes, és csak kíváncsiságból kérdeztem meg, mert nekem átváltott Pentasára, és érdekelt, hogy ez csak a terhesség végéig, vagy esetleg szoptatás alatt is szedhetõ-e. Itt viszont olvastam, hogy többeknek pont azt mondták, hogy a Pentasával nem lehet szoptatni. Úgyhogy akkor most nem tudom.

Nincs jelen

#1423 2011-01-04 00:04

Lica
Tag

Most válaszolt a proktológusom, hogy a Xalazin kúpot szedhetem szoptatás alatt...és azt is írta hogy bármelyik, colitisre adott gyógyszer szedhetõ  (!)

Nincs jelen

#1424 2011-01-27 00:41

Bencze_Agi
Tag

Sziasztok.
Engem az érdekelne, hogy lett- e már valaki terhes humira injekció alatt, vagy esetleg a nem ajánlott 5 hónap alatt?!
Elõre is köszönöm.

Nincs jelen

#1425 2011-01-27 18:40

marcsi0727
Tag

Én remit kapok... de velem aláírattak egy papírt, hogy a kezelés ideje alatt+ 6 hónap nem lesz bébi projekt .

Nincs jelen

#1426 2011-01-28 13:55

Vicaa
Tag

Kedves kicsimeli!
Rég jártam erre, és olvastam az írásod. Nekem is csontritkulásom van, neme monjduk már súlyos, de te még gyerkõcvállalás elõtt állsz, javaslom, hogy érdeklõdj utána a Forsteo injekciónak, ami a csontképzõdést segíti. naponta egy szuri, és helyrejössz. Szurok, szurok utána a babaprojekthez.
:)

Nincs jelen

#1427 2011-01-31 19:32

pötyi
Tag

Nem tudtam hová írni ezt azoknak a kedvéért mmásolom be ide akinek nincs Facebook oldala! Ez felháborított de nagyon!!!! Szerintem érdemes lenne megpróbálnunk pláne amikor aláiratják a papirt, hogy +6 hóig nem is gondolhatunk gyerekre!!!!!
http://berkalkulator.net/berkalkulator- … eheto.html
Családi adókedvezmény 2011: már a januári bér után is igénybe vehetõ. Amennyiben a munkavállalók már januárban nyilatkoznak a családi adókedvezmény igénybevételérõl, a kedvezmény már a januári bér után érvényesíthetõ - mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a

Dubecz Éva Nesze neked egyenlõség!! Lányok- asszonyok pereljük be az államot mi akik biológiai kezelést kapunk valamilyen formában az elkövetkezendõ idõben biztosan elesünk a családi adókedvezménytõl!!!!! Ez nem egyenlõ bánásmód!!!!!!!!!!!!! Egy csoportos per?????? Mit szóltok hozzá????

Influenza és tünetmentes szép napokat!!!!

Szerkesztette: pötyi (2011-01-31 19:36)

Nincs jelen

#1428 2011-02-01 18:49

Jozafer
Tag

Szia Potyi,

Sajnos nem hiszem, hogy a kormanyt es akarmilyen birosagot erdekelne, hogy miert nem vallalhat babat valaki. Ez a kedvezmeny egyszeruen csak azoknak jar, akiknek van gyerekuk. Mehetnenk mutogatni a papirt, hogy nekunk miert kell varni a gyerekvallalassal, de azt senki nem tudna bizonyitani, hogy mas korulmenyek kozott mar tutira lenne gyerekunk.

Mas,

Mi majd csak ev vege fele tervezzuk, hogy elkezdenenk probalkozni, de mar most nagyon izgatott vagyok. Szerintetek milyen koran erdemes elmenni dokihoz, megnezetni, hogy minden rendben van-e, minden dokivak az aldasat kerni stb.... :)

Udv,

Zsuzsi

Nincs jelen

#1429 2011-02-07 10:20

Pilla
Tag

Sziasztok!

Szeretnék minél többet megtudni a Crohn betegségrõl, mert nagyon úgy néz ki Én is az vagyok! Szombaton  jöttem ki a kórházból mert annyira begörcsöltem,hogy azt hitték vagbélgyulladásom van de nem az volt, ki kellett venni a vastagbelem egy részét mert annyira be volt gyulladva és utána közölték velem,hogy valójában mi is volt a bajom. Most várom a szövettani eredményt. Kicsit izgulok!

Nincs jelen

#1430 2011-02-11 14:49

muhaha
Tag

Sziasztok,
Nemrég diagnosztizáltak nálam a CU-t, nagyon örülök, hogy rátaláltam a fórumra, mert így nem érzem magam annyira ufónak már. Ezzel a topikkal kezdtem az olvasást, mert most ez a téma foglalkoztat a legjobban, lehet még a betegségnél is jobban. Van egy 22 hónapos kisfiam és nagyon szeretnénk még gyereket, nagyon elkeseredtem mikor kiderült mi a bajom.
Tegnap voltam a dokimnál, azt mondta semmi akadálya a gyermekvállalásnak, és a gyógyszert is szedhetem majd, már csak meg kell foganjon aztán meglátjuk.

Még nem tudok túl sok mindent a betegségrõl, de nagyon hasznos ez a fórum, köszi.

Nincs jelen

#1431 2011-02-15 22:55

bixi
Tag

szia muhaha, udv a forumon!

hasonlo hajoban evezunk, en is nemreg kaptam a hirt a CUrol. olvass vissza ebben a topicban, nagyon sok szep batorito tortenetet talalhatsz babavallalasrol, engem teljesen megnyugtatott.
a legfontosabb, hogy ha lehet tunetmentes legy amikor megfogan a kismano, aztan a kesobbiekben nem lesz gond. a tortenetekben is lathatod majd,h sokan szedtek klonbozo gyogyszereket a 9 honap alatt es gyonyoru egeszseges babak szulettek!

fo az optimizmus :)

Nincs jelen

#1432 2011-02-16 11:00

Kobika
Tag

Szia Pötyi!
Nekem két babám van, az egyik 25 hónapos, a másik 11 hónapos. Szeretnénk még babát vállalni, hogy mikor, az jelenleg csak az anyagiaktól függ. Crohnos vagyok, novemberben mûtöttek. Viszont... A férjem vette igénybe a családi adókedvezményt, mivel Neki magasabb a bruttó bére. Nem keveset, 20.000 Ftot kapunk így havonta, ami még így is kevés a két babának csak a pelenkájára!!! És akkor még sorolhatnám az egyéb kiadásokat, ami pláne ilyen vírusos idõszakban elõfordul két ekkora csöppségnél. Ráadásul a kisebbik még tápszert eszik, ami 6 hónapos kora után már teljes áron kell megvennünk, egy tápszer ára 3-4 ezer forint, ami körülbelül egy hétig elég. Amúgy pedig krónikus betegségre is jár adókedvezmény, amit én is kapok. Igaz, nem ekkora összeg, de fedezi - ha úgy nézzük - a havi gyógyszer kiadásomat. Tehát nem csak azt kell nézni, hogy egy kétgyermekes család mennyivel kap többet, hanem azért mennyivel több a kiadás is. Persze megvehetném az üzletlánci pelenkát 1800-ért, csak a gyerek a tartkójáig volt ekcémás tõle, tehát többet költöttünk utána az orvosra, és gyógyszerekre, mintha megvettük volna a normális pelenkát, ami viszont ennek az árnak a többszöröse. Nem csak az egyik oldalt kell nézni, hanem a másikat is.
Legyen szép napod, szia :)

Nincs jelen

#1433 2011-02-16 11:16

bixi
Tag

kobika, hol lehet bovebb informaciot szerezni a kronikus betegeknek jaro adokedvezmenyrol?

koszi elore is.

Nincs jelen

#1434 2011-02-16 12:28

Kobika
Tag

Szia bixi!
Nekem nagyon rendes volt a kezelõorvosom, és a kútvölgyi kórházban kaptam egy szakorvosi igazolást, amit egyszerûen bevittem a munkaügyre, és ott intézték a munkahelyemen az egészet.
De itt a fórumon is megtalálod az adózónát, oda is le van írva, hogy mi ennek az egésznek a menete, itt a link:
http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic.php?id=390
Remélem nem szedik ki, hiszen ugyanerre a fórumra mutat...
Szia: Kobika :)

Nincs jelen

#1435 2011-02-16 23:43

muhaha
Tag

Szia Bixi, sajnálom ami veled történt, kivánom neked is, hogy majd a te pozitiv történetedet is olvashatjuk itt. (És magamnak is ezt kivánom).
Olvasgattam, olvasgatok ezért is nagyon jó a fórum, mert elsõre nagyon elkeseredtem, de ez a topic engem is megnyugtatott úgy ahogy -  elég ellentmondásos ez az egész állapot és nálam még hullámzik, de remélem megszokom.
A dokim is azt mondta lehet ezekkel a gyógyszerekkel kihordani babát - mi már egy ideje szeretnénk ismét gyereket, de aztán amikor év végére nagyon rosszul voltam és még azt sem tudtam mi a bajom, meg alig tudtam ellátni a 22 hónapos fiamat kicsit örültem neki, hogy még nem jön a baba. Most meg reménykedek ebben a tünetmentes állapotban - de ez mit is jelent konkrétan? Elég jól rendbehoztak a gyógyszerek és a diéta, de úgy érzem, hogy ez még nem egy stabil állapot, de fó az optimizmus.
Te most hogy vagy?

Nincs jelen

#1436 2011-02-16 23:45

muhaha
Tag

Kobika, neked szülés után jött elõ a betegséged, vagy úgy hordtad ki a babákat? Bocs ha már leírtad, de még nem sikerült végigolvasnom teljesen a topicot.

Nincs jelen

#1437 2011-02-17 08:06

Kobika
Tag

Szia :)
Az elsõ várandóságom alatt nem volt semmi gondom, úgy ettem a savanyú káposztát, mintha nekem teremtették volna :) Normális volt a testsúlyom, és simán ment a születés is. Nem volt tsemmi extra, csak cupa öröm ét bódottág :) Aztán a második 2009 júniusában fogant meg, elkezdett fájni a pocakom, de akkor még csak lájtosan. Mivel nekem epeköveim is voltak, így minden ilyen görcsös fájdalmat az összes orvos annak tulajdonított be, mivelhogy a második babánál már sokkal rosszabb az epekõ, súlyosabb görcsöket okoz. Novemberben kórházba kerültem egy ilyen görcs miatt, sebészetre. Ultrahang után közölték velem, hogy igaz, hogy a hólyag nem mutat aktivitást, de BIZTOS, hogy ez epekõ, úgyhogy tartsam a diétát, és ha megszületett a baba, akkor menjek mûtétre. Olyan görcseim voltak, hogy nem tudtam napokig felkelni az ágyból. Így csináltam végig a karácsonyt és a szilvesztert, betartottam az epediétát, de francot nem ért, a görcsök meg csak jöttek... Februárban megszületett a kicsi, császárral. Nem tudtam, hogy mi fáj jobban, a pocakom, vagy a szülési fájdalom... Jobb oldalon LENT görcsöltem... Már semmit nem tudtam enni, 56 kilósan feküdtem fel a szülõágyra. Notórius szopiztató vagyok, az elsõ babát is 14 hónapig szoptattam, így a másodikat is szerettem volna, de mivel a súlyom alig érte el az 50 kilót, így elég nehéz volt. Beláttam kell a mûtét. Júniusban megmûtöttek epével. Fellélegeztem, hogy vége... Na, ezek után kezdõdött a rémálom... Még nagyobb görcsök, de az, amikor még a hajamból is csavarni lehetett a vizet... Szeptemberben elmentem egy virtuális kolonográfiára, ott derítették ki a szûkületet, amin már a folyadéknak is utat kellett törnie, hogy átjusson. Kaptam tápszert, elmúltak a görcsök, viszont akkor már 40 kiló körül jártam... Aztán novemberben megmûtött a Dobó fõorvos úr - örök hála Neki - és láss csodát... 50 kiló vagyok most, eszem mindent, még töltött káposztát is. Egy kajával van gondom, ami nem friss. De attól sem fáj a pocak, csak sûrûbben járok wcre. Mindent eszek, és nincs semmi problémám.
Szia :)

Nincs jelen

#1438 2011-02-17 09:23

bixi
Tag

muhaha,
a tunetmentes allapot azt jelenti, ha `fenntarto` gyogyszerekkel (Salazopyrin, Salofalk, Pentasa) rendben vagy (nem faj a hasad, nincs hasmenesed stb). milyen gyogyszereket szedsz most?
en jelenleg azt hiszem eleg jol vagyok. 3*2 Salofalkot szedek + Salofalk kupot, mert vagy 2 hete amikor influenzas voltam ujra verezgetek neha. a verkepem ugyan tokeletes, de a doki inkabb biztosra akar menni, ezert holnap megyek kolonoszkopiara. (jajj)
mi is nagyon szeretnenk mar babat, es csak az orvosokra varok, h  ramondjak az ament. november elejen szultem (a baba mehen belul elhalt) es akkor nagyon langolt a CU. azt mondtak a dokik min 3-4 de inkabb 6 honapot kell varnom. a nogyogyasz azt mondta  legalabb 3 havi verkepet szeretne latni + kolonoszkopia eredmenyt, es hogy ne szedjek mar szteroidot + meg a ciklusom is bealljon.
amikor ezt kozolte december elejen azt hittem beleorulok a fajdalomba. a babat a 34. heten szultem meg, igy elkepzelhetetlennek tartottam, h honapokat kell varnunk. akkoriban meg (3 het korhaz, medrol lokesterapia miegymas utan) meg 56mg medrolon eltem. azota eltelt a szules utan mar 3.5 honap, mar jobban vagyok. egy honapja hagytam abba a medrolt, a januari es a februari verkepem tokeletes, holnap megyek kolonoszkopiara es mar 2x meg is jott a menstruaciom szules ota.
szoval azt hiszem jo uton haladok, es ha minden jol megy es a gasztros nem talal semmi csunyasagot holnap, akkor rabolint,h a kovetkezo menses utan mehet a probalkozas. mar alig varom :) ez az egy motival a kolonra.

Nincs jelen

#1439 2011-02-17 14:55

én
Tag

bixi! Ezt még olvasni is szörnyû, nemhogy átélni. Bízz abban, hogy minden rendben lesz veled és jól alakul az életed. Drukkolok!

Nincs jelen

#1440 2011-02-17 17:04

bixi
Tag

koszonom 'en' :) most egyelore a holnap reggelen akarok mar nagyon tul lenni. most ittam xprepet. fujj.

Nincs jelen

#1441 2011-02-17 20:01

muhaha
Tag

Bixi, tényleg durva amin végigmentél, csodálom, hogy ennyire pozitivan tudsz hozzáállni, drukkolok, hogy jól alakuljanak a dolgok és minél hamarabb megfoganjon a kisbabátok.

A vizsgálatoktól én is kivagyok, nálam is ismételni akarja az orvos hamarosan, mert legutóbb nem tudott teljesen megnézni. Most Salazopyrint szedek 3x2, Normix havi 6 nap és Omeprazol (én Erdélyben élek, nem tudom itt mennyire tapaszaltak a dokik ezzel a betegséggel, nem volt még kismama betege a gasztros dokinak úgy értettem, kell egy olyan nõgyógyászt is keressek aki már látott ilyesmit). Jól vagyok úgy érzem, persze evésre nagyon oda kell figyeljek de akár lehetne ez a tünetmentes állapot ezek szerint.

Nincs jelen

#1442 2011-02-17 20:55

muhaha
Tag

Kobika, köszi, hogy elmesélted, nehéz lehetett nagyon, már önmagában is, nemhogy pici gyerek mellett.
Nekem most volt ilyen a Karácsony, vagy vcn ültem vagy feküdtem kb, na azóta rá sem néztem vatosságból a töltött kápiosztára.

Így a történeteiteket olvasva rájövök, hogy én még elég kicsivel megúsztam - nem voltam korházban, fájdalmaim sem voltak extrémek, és mikor fogyni kezdtem és nagyon bedurvult volna az állapotom akkor már segített a diéta és a gyógyszerek - valahogy olyan hihetetlen és valószerûtlen, hogy ez bármikor ismét belobbanhat.

Nincs jelen

#1443 2011-02-21 20:42

Gerappa
Tag

Szia Bixi!

Nagyon drukkolok Neked!!! Remélem rendben volt minden belül a kolonoszkópia szerint is! Hidd el sikerülni fog a baba. Én is colitises vagyok 13 éve, van egy 2 éves lányom és még szeretnénk babát. Engem is nagyon megnyugtatott annak idején ez a fórum, sokunknak ilyen betegség mellett van egészséges babája. Én most épp Egerben keresek jó dokit. Írd meg mi a helyzet Veled!

Nincs jelen

#1444 2011-02-22 09:33

bixi
Tag

szia Gerappa.

sajnos semmi nem volt rendben a kolonoszkopian (irtam rola reszletesen a tukrozes altatasban topikban). probalom magamat eppen osszekaparni, mert elegge a beka popoja ala csusztam megint sajna :((

de, innen mar csak felfele van, es csak jobb lehet :)

gratulalok a kislanyodhoz :) es szurkolok az ujabb baboert! (mostanaban szeretnetek?)

Nincs jelen

#1445 2011-02-22 19:03

Gerappa
Tag

Szia Bixi!

Nagyon sajnálom, hihetetlen, hogy ilyen leletekkel ennyire be vagy gyulladva, bár a hashajtás meg a tükrözés is ronthat az állapoton szerintem.
Köszi a gratulációt. Valahogy úgy szeretnénk, hogy jövõre már 4-en legyünk, de nyáron vagy nyár elején valószínû nekem is meg kell nézetnem magam, mert egy éve volt tükrözés, akkor nagyon durván be voltam gyulladva,meg a doki is késõn kezdett kezelni, azt hitte a budenofalk simán helyrehoz, de abszolút nem ért semmit. Szóval helyrejöttem, bár idén egy hasmenéses vírust meg egy gyomorrontást is beszedtem(az utóbbit most hétvégén), úgyhogy berezeltem, nehogy begyullassza a bélést... Most én szalazopyrint szedek meg salofalk klizmát használok, engem is a medrol szokott rendbehozni. Én úgy tervezem, ha megnéznek nyár elején és bármit kell szednem ha a leleteim rendbe jönnek és a széklet is normális lesz én belevágok újabb betekintés nélkül. A terhesség alatt nekem is elõjött a 25 hét környékén hasmenés formájában, de csak a szalazopirint emeltem meg, azután szülés után rendben volt egy évig minden ( a széklet szerint), szedtem a szalazopyrint szoptattam, majd a kicsi egy éves szülinapja után borzasztóan belobbant. Sajna eddig nem volt túl jó egyik dokim sem, meg nem is sûrûn látogattam õket, most keresnék Egerben egy normálisat. Én csak altatásban bírtam eddig elviselni a tükrözést.. :)
Bocs a hosszú írásért, csak azért is írtam van remény, ne add fel!!! Nagyon szorítok érted (is)! Akkor most chron-t diagnosztizáltak Nálad?

Nincs jelen

#1446 2011-02-22 19:57

bixi
Tag

most legalabbis azt mondta a doki,h crohnnak nez ki (az utcakorajzolat miatt is pl) de a tuneteim inkabb a colitishez huznak. remelhetoleg a szovettanon kiderul, bar igazabol tenyleg az a lenyeg,h helyrehozzon. en ebben a dokiban megbizok, es ha megegyszer meg akar nezni, hat legyen, inkabb mint,h megint vmi gond legyen a babavaras alatt. most egyelore szedem szorgosan a gyogyszereket es varok turelmesen.

Nincs jelen

#1447 2011-03-01 22:07

muhaha
Tag

Szia Bixi, gondoltam rád azóta is, csak nem akartam a tükrözéses topikban tovább offolni - javul az állapotod?
Hogy lehet, hogy egyszer colitis egyszer crohnra gyanakodnak? Annyira nem értem és nem látom át, de ha sokat olvasom a fórumot mindig eléggé beijedek és egyfolytában lesem magam, hogy most mik a  tünetek (meg a gyereket is:(). Az is eléggé elkesrített ami veled történt, hogy viszonylag tünetmentesen mégsem enyhült a gyulladás - nálam is hamarosan akarja a doki ismételni a viszgálatokat.

Közben meg azon gondolkozok én is, hogy mindenféle vizsgálat nélkül és ellenére próbálkozzunk és reméljem, higgyek benne, hogy jön a  tesó - mi eleve így terveztük és ez a colitis teljesen rosszkor jött -  persze tudom mindnekinek rosszkor és rosszul jön:(, de nem tudok mit kezdeni ezzel a helyzettel most. Hamarosan vissza kell mennem dolgozni, az ismét stressz lesz...persze örüljek hogy van már gyerekem, nem nyavalyogni akarok, bocs de annyira nem így képzeltem ezt az évet.

Nincs jelen

#1448 2011-03-01 22:21

muhaha
Tag

Gerappa - majdnem egyidõsek a gyerekek, az én kisfiam áprilisban lesz 2, de nekem a betegség szülés után kb 1 évvel kezdõdött. Végig szedted a Salazopirynt szoptatás mellett? Volt más gyógyszered is?

Nincs jelen

#1449 2011-03-02 09:37

bixi
Tag

szia muhaha.

hat igen, megertem amit irsz, de az igaz, h ez a nyavaja soha nem johet jokor ugyebar..
sztem jobban teszed ha csak ugy kezdtek neki a probalkozasnak,ha a gasztros is aldasat adja ra. nem erdemes ezzel szorakozni, higgy nekem!!! a babat veszelyezteti a gyulladas ( a gyogyszerek kevesbe), sajnos sajat peldabol tanultam meg, h igen nagy arat lehet fizetni :(
en azon a velemenyem vagyok, h bar minden almom, h ujra varandos legyek, megvarom, mig  a beleim is `igy gondoljak` a kerdest.

az en allapotom sajnos most azt mondhatom igy kezdo betegkent is,h nem javul. szedem a medrolt, de nem nagyon hasznal. a kulonbseg annyi most a kolonoszkopia utanhoz kepest, hogy nem megy a hasam. nem panaszkodok tul keppne, mert nincsenek tuneteim szinte egyaltalan egyet leszamitva: a vert. es hat ez eleg elkeserito. reggelenkent tekernek a beleim fajnak kb fel percig, aztan jon a veres nyakos valami. aztan delelott egy normal wc es aztan nyugi. es ez igy megyg minden nap. nemtom, lehet ez tok jo hir, en mindenesetre arra szamitok,h a medrol azert tenyleg helyreteszi a dolgokat, igaz meg csak 12 napja szedem.
jovoheten lesz szovettan eredmenyem, meglatjuk mi lesz.

Nincs jelen

#1450 2011-03-02 14:08

muhaha
Tag

Igazad van Bixi, tudom én is az eszemmel, hogy nem lehet ezzel játszani és nem lehetek felelõtlen...de vannak rosszabb napjaim - és hát igazából még szerencsésnek is mondhatom magam, mert a gyógyszerekkel most úgy tünik rendben vagyok (persze a Te példád alapján ez is csak vizsgálattal derül ki). Attól tartok azért, hogy a munkahelyi stressz, meg gyerek szoktatása idegenhez, ovihoz hasonlók nehogy rontson majd a dolgon, de nincs értelme elõre aggódjak.
A gasztrós doki azt mondta, hogy szerinte semmi akadálya a gyerkevállalásnak és hogy az javitani szokott az állapoton - de nem volt még kismama esete és összesen kb 20 eset van itt a környéken akirõl õ tud (az egy külön érdekesség, hogy azt mondta többnyire fiatal nõk)

Neked jobbulást, hassanak más azok a szteroidok! Mellékhatások vannak? - úgy drukkolok, hogy legalább azok ne legyenek durvák.
Én nem szedtem szteroidot, de a vécére menések száma és a véresség fokozatosan csökkent a Salazopyrin hatására, kb 3 hét volt az hiszem, de gondolom ez is nagyon egyéni - mint minden ennél a betegségnél.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb