#1901 2010-12-06 20:56
- Ede
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Remicade / Humira
Kedves Bordás, sajnos, aki colitises, az megszívta, mert a protokoll azt írja, hogy vagy három hónapon belül, hogy terápiásan szedi az embert a medrolt, visszaesik, vagy hat hónappal az utolsó bevétele után (itt vannak valami különbségek) és ezt még székletszámmal is, meg székletvérrel is "alá kell támasztani". És még akkor is kell egy sebészeti konzílium, ahol a sebészorvos leírja, hogy a bélmegtartáshoz már csak a remi lehet és akkor kaphatja a colitises. Szóval, én azért csodáltam, hogy a kötelezõ körök nélkül Téged oda irányítottak (mit nem adtam volna érte), de azt hittem, hogy már öreg vagyok én hozzá, és esetleg Te meg fiatalabb és ott nem szórakoznak annyit a szteroiddal (én 16 hónapig szedtem egyfolytában, aztán 3 hónap szünet után újra két lökésterápia, majd azután Miheller doktor még egyszer végigadta és nem kaptam szert...).
Szerintem a salazotól ne félj elõre, meg az imurantól sem, mert arra úgyis a saját érdekedben figyelsz, hogy kiverd a rendszeres vérvizsgálatot (májfunkció, vesefunkció is szigorúan benne), az jelzi, ha gáz van. Azért ez is kapcsolható a remihez, szerintem. Kitartás! és a medrol mellé szedd amit adtak. A PPI-nél én arra tippeltem, hogy valamilyen savlekötõk (érdekes, hogy nem írta le konkrétan, mert így nehéz lesz feliratnod). Aztán rákeresve megtaláltam, hogy igen, proton pumpa inhibitorok, azaz proton pumpa gátlók, így gátolják a gyomorsav keletkezést. Szóval, akkor Nálad sem ment csont nélkül a biológiai szer. Jobbulást!!
Nincs jelen
#1902 2010-12-07 11:24
- pötyi
- Tag
Szia Bordás!
Érdemes volt ennyit streszelni ezen a témán? :)
Végre eljutottál a megfelelõ emberhez! (mellesleg én is a Miheller tanárúrhoz járok :) )
Kövesd pontosan az utasításait és nem lesz gondod! Ha valami mégsem oké, akkor már van kinek "elpanaszolni" és van aki tudja mit kell tenni! :)
Fel a fejjel és mielõbbi jobbulást!! :)
Nincs jelen
#1903 2010-12-07 19:28
- Bordás
- Tag
Szia Pötyi!
Köszike, kedves tõled. Igazad van semmi értelme nem volt ennek az egésznek hiszen nem, hogy humit, de egyáltalában biológiai kezelést sem kaphatok. Nem jártam be odáig a göröngyös utat.
Nagyon kedves kis közvetlen doki Miheller doktor úr, le a kalappal az ilyen orvosok elõtt, nekem szimpi.
Szép estét neked! Üdv: Bordás.
Nincs jelen
#1904 2010-12-08 14:00
- Ede
- Tag
OFF sziasztok, én tök megértem, ha valaki stresszel ezen a témán, és rajtunk kívül másnak nincs sem eze, sem aza, hogy a stresszelõ beteget meghallgassa. Nekem pl. sokkal jobb, ha legalább itt a kétségeimet kitárgyalhatom valakivel, magam is sokat tanulok belõle és sokszor egész más irányt vet a dolog, mint eredetileg. ON
Nincs jelen
#1905 2010-12-08 15:12
- Sünike1988
- Tag
Ma voltam dokinál, a tükrözés eredménye alapján az egész vastagbelem és egy kicsit a vékonybelem is gyulladt, viszont nem nagyon. Valahol az 1. és 2. fokozatú gyulladás között van, fekély nincs, nyák van. 5 hónapos medrol kúra nem hatott, 3 napig adtak 1000mg-ot infúzióban, hogy talpraállítsanak, onnantól építették le, de sajnos nem került a betegségem remisszióba, sõt csontritkulásom lett. ÉS, ezzel még mindig nem érdemeltem ki a biológiai kezelést. 2-3 hét múlva lesz szövettan eredmény, ahol megnézik nem valami diffúzió támadta-e meg a beleimet és amiatt aktív a CU már többb mint fél éve, tesztelnek valami CMV-re (tudja valaki, hogy mi az?) Ha ez megjött, és negatív lett, akkor lehet majd tüdõszûrésre meg nemtudommégmire. Csak ezután adnak idõpontot. Vagyis, remélem húsvétra jobban leszek....Október 1-tõl intézõdik a remi. Ma december 8. van. Mindenkinek ennyire lassan ment?
Nincs jelen
#1906 2010-12-08 17:51
- Bordás
- Tag
Szia Sünike1988!
Én is CU-ás vagyok, és engem a háziorvosom meg a gasztrós dokim is be akart nyomni egy remicade kezelésre, de ugyebár eljutottam Miheller doktor úrig, aki mondta, hogy nem kaphatom, mert még nálam nem is alkalmaztak a 2x-i medrol kúrán kívül semmit ez évben, és ez elég kevés ahhoz, hogy kiérdemeljem a remicade kezelést. Meg nekünk Colitiseseknek nehezebben megy az egész ceremónia, nem olyan könnyen tudunk mi ebbe bekerülni, sokkal több mindenen át kell vajúdnunk mint azt hinné az ember. Valahogy a Crohn-sak könnyebben kiérdemlik a biológiai kezelést, de hogy miért azt nem tudom. Úgy mondván mi még nem vagyunk hozzá elég betegek, szerintük....
Úgyhogy nem 1 fáklyás menet az tuti, ne csodálkozz, hogy ilyen lassan halad a dolog.
Üdv: Bordás.
Nincs jelen
#1907 2010-12-08 21:10
- cristobal
- Tag
Szia Bordás,
õszintén elszomorodva olvasom a kálváriád. Ebbõl nekem egyértelmûen kiderül, hogy ez a pénzen kívül semmi másról nem szól. Nem értem, hogy az államnak miért nem munkaképes emberekre van szüksége és miért várják meg míg valaki egy roncs lesz vagy a betegségébõl vagy a szteroidkezelésbõl kifolyólag.
Én most az elsõ szteroidos lökésterápián vagyok (CU-s) a vastagbelem háromnegyed volt gyulladt. Két hónapja szedem ezt a mérget 75 mg-rõl indultunk. Két hétig se voltam jól tõle, a fájdalmaim pedig soha sem múltak el. Csak vérezni nem véreztem. De volt olyan hasmenésem napokig többször, hogy minden még a répa is egészben jött ki belõlem. Nem tudni mitõl talán fertõzés. Most már a felét szedem csak a kezdõadagnak, de a fájdalmak persze nem múltak el, tele vagyok gázokkal is. A gyomrom már nem bírja nagyon hiába szedem a savlekötõt. A lábaim fájnak.
Ezekre ugye elmúlnak majd, ok, csak mi értelme van, ha érzem, hogy nem használ, mert ha fáj akkor nyilván gyulladt.
Ilyenkor sztem az lenne a logikus, hogyha nem várnák meg míg egy gyomorfekélyes, csontritkulásos emberke válna belõlem, aki képtelen a munkáját elvégezni, és a családjáról gondoskodni hanem felismerve a hatástalanságát beutalnának biológiai kezelésre. De nem, mert meg kell szenvedni. Ugyan már. Ausztriában egy sikertelen szteroid terápia után kaphatsz remicadet és humirat is cu-s ként. A pénz beszél. szomorú.
Szebb napokat és remélem neked beválik a sokgyógyszer kombináció.
Üdv
Cr
Nincs jelen
#1908 2010-12-09 10:48
- Ede
- Tag
Kedves Emberek, teljesen egyetértek cristobal-lal. A profán a dolgoban az, hogy már megint a tipikus magyar mentalitás ütközik ki ebben is... rövid távon néznek mindent, döbbenet. Nem tudom, hogy hogyan lehetne ezt legális formában támadni, érdekképviselni, mert Isten látja lelkemet, abszolút nem irigylem a chronosokat, de ott van, hogy mi miért nem jutunk hozzá a korszerûbb (bár hosszú távú hatásaiban nem ismert) gyógymódokhoz. Jó lenne megtalálni az állammal közös érdeket ebben, csak sajnos mivel az állam valójában nincs és a döntési helyzetben állók nem a saját problémájukként élik meg az államot terhelõ problémákat, túl sokat nem lehet várni...
HOgy lehet 1000mg-ot adni? Nem írtad el véletlenül Sünike?
Szebb napot!
Nincs jelen
#1909 2010-12-09 10:49
- Bögni
- Tag
Bordás, azért azt ne felejtsd el,hogy azok a Crohnosok, akik már kapják a Remit, végigmentek ugyanezen a kálvárián, vagy még rosszabbon, csak nekik nem hatott sem a gyógyszer, sem a mûtét. Ne legyél ennyire elkeseredve, hiszem hogy jobban leszel idõvel, csak legyél kicsit pozitívabb, úgy könnyebben fog menni.
Ági
Nincs jelen
#1910 2010-12-09 11:48
- tim-tirim
- Tag
sziasztok, én arra reagálnék hogy azt irjátok külföldön mennyivel jobban mennek a dolgok. Én nem ezt tapasztaltam. Amikor már Dániában laktam de egy félévre hazamentem sulit befejezni akkor nekem otthon inditották el a Remit és nem elötte itt kint pedig elég rossz bõrben voltam akkor (itt kint) és sokszori szteroid lökésterápián is túlvoltam, és mégsem harcolt értem a dán orvosom. Az otthoni pedig megtett mindent azért hogy szenvedéseim enyhüljenek, pedig nem volt a kórháznak pénze és a prof nem akarta megengedni az orvosomnak hoyg adjanak nekem remit, de szivén viselte a gondjaim és megtett mindent hoyg célba érjen.
Nekem itt kint szemrebbenés nélkül nyomták belém a 80 mg szteroidot ha épp padlón voltam. Hiába ellenkeztem stb. A remi valamiért fel sem berült bennük, lehet azért mert külföldi vagyok..... Otthon viszont magyar, akiért harcolnak az orvosok.
Nincs jelen
#1911 2010-12-09 14:44
- Ede
- Tag
Szassztok, szerintem minden hozzászólásból látszik, hogy abszolút nem fekete-fehér a kép. Az biztos, hogy a crohn esetében már szerepel protokollban, mint egy lehetséges alternatíva, bizonyos lépések után (nem vitatva, hogy kinek ez milyen tünetekkel és betegéletúttal jár együtt), de a colitiseseknek csak colectomia elõtt adható, ez tény. Ez meg azért szerintem durva (nyilván, mivel érintett vagyok, másképpen érint ez).
Az is biztos, hogy máshol sincs kolbászból a kerítés, a szabályokon kívül, eszméletlen sok minden múlik az orvos hozzáállásán.
Nincs jelen
#1912 2010-12-09 17:32
- Sünike1988
- Tag
Ede, nem nem írtam el. 250volt a CRP-m tartósan, mélytrombózisom volt de úgy, hogy nem brtam 3 hete megmozdulni. Hánytam már hetek óta és alig ütöttem meg a 35 kg-t. Akkor adtak 3-szor 1000mg-ot. A vicc, hogy nem segített, pedig elõtte kb 5 évvel voltam utojára szteroidkúrán és akkor még hatott. Most remi elõti tükrözésen voltam, de még hosszú az út.... :( Tudjátok mi az a CMV, amire kötelezõ kivizsgálni remi elõtt a vastagbélbõl vett mintát? Meg mik azo ka pszeudopolypok és hogy eltûnnek-e ha kapok bio. kezelést?
Nincs jelen
#1913 2010-12-09 17:56
- marcsi0727
- Tag
Nekem az van a papíromon, hogy "terápia rezisztens Crohn". Rajtam minden létezõ dolgot kipróbáltak, semmi nem használt. Miután végigjártam én is a szamárlétrát, utána javasolták a Remit. Tényleg csodákra képes.
Ami megmaradt, az a fáradtság... de bízom benne, hogy idõvel ez is jobb lesz (muszáj, mert én így akarom :) ) és nem érek rá beteg lenni... :)
Bordás, kitartás. Valahogy összeszorítod a fogad és kibírod. Ki kell bírni és kész :)
Nincs jelen
#1914 2010-12-09 18:23
- Juni
- Tag
Egyet értek Marcsival! Semmi de semmi nem használt nekem sem, csak a rengeted szteroid ami teljesen tönkre vágott. Rengeteg dolgot kell végig csinálni, ahhoz hogy kaphassa az "ember lánya" jelen esetemben a biológia kezelést. Abban igazat adok, hogy a cu-nál is többet kellene alkalmazni, valószínûleg sok operáció megelõzhetõ lenne.
Bordás, ne irigyeld a crohnosokat, hidd el ez sem fáklyás menet, 12 operáción túl vagyok, véglegesen sztómásan élek, a remicade nem használt semmit, így most szerencsémre a humira segített. De ehhez rengeteg mindenen át kellett esnem.
Ezt nem azért írom, hogy más is hasonló dolgokon menjen keresztül, hanem azért amit leírtál:
"Valahogy a Crohn-sak könnyebben kiérdemlik a biológiai kezelést, de hogy miért azt nem tudom. Úgy mondván mi még nem vagyunk hozzá elég betegek, szerintük...."
Valóban kitartás, erõ és hatalmas akarat kell! Nem elkeseredni, hanem csak elõre nézni!
Tünetmentességet kívánok mindenkinek!:)
Szerkesztette: Juni (2010-12-09 18:24)
Nincs jelen
#1915 2010-12-09 19:03
- zsuzsó 2
- Tag
Szia tim-tirim'
a nõvérem svédben lakik s ott is, mint itthon is nagyon lelkiismeretesek az orvosai. Elsõ perctõl mikor szóba jött a Humira egybõl felírták neki. Szépen besétált a gyógyszertárba s vihette is haza, magának szúrja. Itthon meg be kellene járnia, mert nem "merik" a kezébe adni a megszorítások miatt, viszont itthon is kapná, ha haza költözne.
A kinti orvosával én is beszélgettem, igaz nem egy sebesvonat a beszélõkéje, de mindent megtesz,s ez a lényeg.
Nem lényeg náluk, hogy külföldi vagy-e vagy sem. Egy a tuti, hogy ugyan úgy fizeti a kinti Tb-t is, mint az ottani állampolgár, s ugyan úgy jogosult mindenre.
Bízom benne, hogy találsz kint magadnak egy megbízható dokit. Csapj az asztalra ;)
Nincs jelen
#1916 2010-12-09 20:03
- pötyi
- Tag
Sünike!
Azok polipok -sejtbujánzás -másképpen:) nekem a tükrözéskor 3-at lecsíptek. ' én Humira után szeptemberben volt a tükim és ott látszott, hogy hatása volt a huminak mert a megmaradt bélszakaszon csak hegesedések voltak láthatók és gyulladás csak a mikroszkóp alatt volt :) a szövettanban :)
Mielõbbi tünetmentes szép napokat!!!
Nincs jelen
#1917 2010-12-09 20:19
- Sünike1988
- Tag
köszönöm pötyi :) kezdek egyre jobban megijedni.azért jó,h itt megnyugtattok valamennyire...
Nincs jelen
#1918 2010-12-09 23:50
- cristobal
- Tag
Sziasztok,
szerintem Bordás esetébõl az is kiderül, hogy a biológiai kezelés Mo-on lényegében nem az orvos hozzáállásán múlik, hanem egyszerûn erre a kezelésre jelenleg ezek a szabályok vonatkoznak. Hogy ez megváltozhasson gondolom viszont szükség lenne orvosokra akik lobbiznak mellette. És sok gyógyult/ófélben lévõ betegre.
Hogy Dániában mi a protokoll azt nem tudom, így az se hogy ott mennyiben múlik az orvos hozzáállásán az, hogy megkapod e a remit vagy a humit. Ami biztos, hogy az orvosok közül Mo-on is sokan (pl. Bordás leírása alapján Kovács Ágota is) jobban bíznak a hagyományos jól kipróbált szerekben. Mert bár sok a mellékhatása, azokat már jól ismerik és jobban tudják kezelni.
Én nem bántanám az orvosokat ez esetben, maga a probléma sokkal mélyebben gyökerezik. De valószínûnek tartom, hogy pár éven belül ez változni fog, mert a sok pozitív eredmény meggyõzi az állambácsit.Csak a szereknek is még bizonyítaniuk kell, hogy megérik e a pénzüket.
Üdv
Cr
Nincs jelen
#1919 2010-12-10 07:41
- Ede
- Tag
Szia, Sünike, az, hogy pszeudo, azt jelenti, hogy ál, tehát a gyulladás miatti sejtburjánzás, ahogy Pötyi írta. Ha múlik a gyulladás, ezek is visszahúzódnak szépen. Az "igazi" polip nem jó jel, de talán még az sem tragédia. Jobbulást mindenkinek és Cristobal utolsó mondata szerintem az út, ami már elkezdõdött, csak idõ kell neki, hogy az legyen az újonnan járható.
Nincs jelen
#1920 2010-12-10 10:22
- Sünike1988
- Tag
Ede és Pötyi!
Köszi a nyugtatást. remélem kaphatom majd a remit és már látni fogom életem eddigi legszörnyûbb idõszakának a végét. Nektek mennyi idõ után volt hatása a reminek? Mármint a hasmenésre....a többi tüntet képes vagyok vigyorogva elviselni, de ezt már nem.
Nincs jelen
#1921 2010-12-10 12:56
- pötyi
- Tag
Sünike!
Én ugyan crohn-os vagyok így Humit kapok, de nekem sem lett minden tökjó azonnal! Hónapok teltek el úgy, hogy egyre több mindent tudtam megenni amit addig nem, és tudtam magamra szedni pár kg-ot, az állandó hasmenés fokozatosan "tûnt" el. Még azóta is vannak hetek amikor hozzá kell nyúlnom a Humi mellett is a medrolhoz, sajna! :(
Ezek a szerek sem csodaszerek sajnos! Én mindig azt mondogattam magamnak, hogy ettõl már csak jobb lehet és ezek a vizsgálatok az én megmaradt egészségemért kell, hogy legyen, nehogy több bajt "csináljon" a biókezelés! :)
Mielõbbi jobbulást és kitartást kívánok neked! :)
Nincs jelen
#1922 2010-12-10 13:01
- Sünike1988
- Tag
:) Ez azért jól hangzik. Én már mostanában is egyre több mindent meg tudok enni (kopp-kopp-kopp). Bízok minden jóban, és nagyon köszönöm, hogy leírjátok tapasztalataitokat :)
Nincs jelen
#1923 2010-12-10 13:18
- pötyi
- Tag
Cristobal!
Nita foglalkozott azzal a témával amit te most felvetettél, és a Miheller Doktorúrnak is van egy "cikke" a méltánytlan bürokrácia a biólógiai kezelésben- írd be ezt a keresõdbe és olvasd el!
Az orvosok is szívesebben adnák ezt a kezelést minden betegnek de abba Állambácsi kimúlna! :(
OFF de ez nem csak ezeknél a szereknél van, hanem ha belegondolunk 1 sima megfázásnál is elõször csak vitaminokat-lázcsillapítókat és hasonlókat kapunk, aztán amikor ez nem használ jöhet az antibiotikum enyhébb és utána az erõsebb változatai. :(
Vagy ott van az influenza gyógyszere (6 db-os) aminek a neve is titok de rengeteg van belõle raktáron egy esetleges "nagyjárványhoz," az orvosok is ezt kapják meg a biólógusok is ha elkapják az influenzát! (a tavasszal volt a Dunatv-ben)
Azt sem rögtön adják pedig "csak" 7000.- !
Az orvosokat is ellenõrzik, sajna nekik is van Fõnökük aki megmondja, hogy mikor adható onnan a bársonyszékbõl!ON :)
Igazat kell viszont adnom abban, hogy a beteg az csak betegebb lesz és ha hamarabb kaphatnánk ezeket a szereket sok mellékhatástól kímélnének meg minket! (nekem most megint vesekõ) :( :)
Tünetmentes szép napot mindenkinek! :)
Nincs jelen
#1924 2010-12-10 13:34
- tim-tirim
- Tag
sziasztok. én amikor anno egyzser nagyon kibuktam a kórházban hogy mikor fogok már remit kapni, meddig kell még szenvednem ... Akkor a doki elmagyarázta, hoyg gondoljak bele, az az utolsó szer a tarsolyukba, azt csak akkor akarják elsütni ha már minden kötél szakad. Amig más is segit addig azt adják az én érdekemben. Most igy utólag értem amit mondott persze ott akkor nem hatott meg. PErsze abban egyetértek hogy kevesebb szenvedésssel is kijárhatna a remi/humi adása!
Nincs jelen
#1925 2010-12-10 17:41
- Breki
- Tag
Hali
Úgy néz ki én is biologiai cuccost kapok majd,ma voltam az ORFI-ban.
A docens néni szerint Bechterew-kór om van,de nem nagyon akarom elhinni,nem tudom mit hidjek :(
Az a gén ami bennem kellene hozzá legyen az negativ..nem értem már az egészet.
De ha jól láttam Humirával dolgoznak ök is,mert láttam egy egy Humirás dobozt nála,és azt mondta ha bebizonyosodik,akkor leghamarabb fél év mulva azt fogom kapni,csak vannak kritériumai amiket végig kell még csinálnom.Mostmár teljes a kavar a fejemben...
Nincs jelen
#1926 2010-12-10 18:33
- gg
- Tag
[OFF]
Breki, ez itt off-topic, de kezdésnek:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16941202
http://www.kickas.org/medical/15.shtml
szólj, ha nem tudsz angolul, összefoglalom.
Nincs jelen
#1927 2010-12-10 18:37
- Bordás
- Tag
Szia gg!
Én nagyon nem tudok angolul, nekem összefoglalnád ha megkérhetlek. Köszi!
Bordás.
Nincs jelen
#1928 2010-12-10 18:46
- gg
- Tag
Bordás,
A két link a bechterew - kór és a crohn lehetséges kapcsolatáról, egy klebsiella nevû baktérium esetleges okozati (vagy csak simán valamilyen) szerepérõl szól. Kezelésnek javasolja az immun szupresszáns terápia mellett az úgy nevezett alacsony keményítõ tartalmú diétát. Ami hasonlít Dr Art Ayers gyulladás csökkentõ diétájára ( http://coolinginflammation.blogspot.com … ory%20diet ) is. Érdemes lehet vele kísérletezni.
Nincs jelen
#1929 2010-12-10 18:47
- Breki
- Tag
Köszi :)
Lényeg ha Crohn ha SNSA,vagy mind a kettõ együtt,a humi csak jo lehet....remélem nem tévednek a dokikáim.
Nincs jelen
#1930 2010-12-10 19:20
- gg
- Tag
Ez így van :) csak úgy tûnik, lehet azt fokozni!
Nincs jelen
#1931 2010-12-10 22:16
- cristobal
- Tag
Köszi megnézem a cikkeket.
Nincs jelen
#1932 2010-12-13 17:59
- kiscica1982
- Tag
Sziasztok,
CU-ban, az alábbi doksi szerint nem csak colectomia elõtt adható a biológiai terápia..., de olvassák el az érintettek:
http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/ … IUS/14.PDF
Én terápia rezisztens vékony és vastagbél Crohn-os vagyok... 5 év szenvedés és 5 év szteroid után kaptam meg a terápiát, az egy évem letelt....
Egyre többet fáj a pocakom, jön a vér, genny és nyák... :(
Azt hiszem napról-napra emelkedik a CDAI-im... :(
23-án CT stb, meglátjuk, hogy kaphatom-e még egy évig...
Tünetmentes szép napokat, és jó készülõdést Jézuskára!
Nincs jelen
#1933 2010-12-14 17:59
- Auron
- Tag
Tegnapi napon 4db injekció vette kezdetét.Kiváncsian várom milyen hatása lesz nálam a Humirának.
Nincs jelen
#1934 2010-12-15 09:34
- tim-tirim
- Tag
Kiscica, Humirát vagy Remit kaptál?
Nincs jelen
#1935 2010-12-15 16:15
- kiscica1982
- Tag
Tim- Remi
Ede- elnézést, csak segíteni akartam... Jobbulást!
Nincs jelen
#1936 2010-12-16 14:18
- kew
- Tag
@kiscica: jaj, sajnálom :( Mennyi idõ alatt jöttek vissza a tünetek?
Nekem "szerencsére" fisztulám is van, így nem kell leállni egy év után a kezeléssel.
Nincs jelen
#1937 2010-12-17 08:48
- kiscica1982
- Tag
Szia Kew,
rég hallottam rólad! Remélem, Veled minden rendben :)
Igazából folyamatosan jöttek a dolgok, utolsó remi után 10 héttel már volt egy kis ez az, aztán egyre több.
Amúgy meg a vérképem tök jó lett... nem is értem!
Nincs jelen
#1938 2010-12-17 15:41
- Bögni
- Tag
Sziasztok,
ma kellett volna megkapnom a 2. Remit, de miután elmondtam az orvosnak hogy mennyire ramatyul voltam az elsõ után napokig, meg hogy hõemelkedésem volt, leállította a kezelést, és elküldött a laborba vérvételre. A lelettõl függ, kaphatom-e a Remit tovább. Ha jók lesznek, akkor szerdán kapom az adagot ( remélem nem fog nagyon kiütni karácsony elõtt egy nappal ), ha nem, arról még nem beszéltünk.
Ági
Nincs jelen
#1939 2010-12-17 16:42
- mercy70
- Tag
Bögni,nagyon sajnálom!Mennyi ideig voltál rosszul tõle?És valami jó hatását tapasztaltál legalább?
Nincs jelen
#1940 2010-12-17 19:02
- Bögni
- Tag
Szia:)!
A kezelés utáni két nap volt a legrosszabb. Azután ritkultak a rosszullétek, de naponta egyszer jön egy hullám, hol erõsebb, hol gyengébb..lehet hogy nem a szer okozza, hanem valami bujkál bennem, majd a labor kideríti. Azért pozitívum is van, a végbélcsonkban a vérzés gyakorlatilag megszûnt, és az eddigi 3-4 végbéli véres hasmenéssel szemben már csak 2-3 naponta ürül egy kis kemény széklet. Úgyhogy 1-1:)!
Ági
Nincs jelen
#1941 2010-12-17 19:18
- mercy70
- Tag
Szia!
Így már rögtön másképp hangzik.Örülök,hogy van pozitívum is!Akkor várjuk a labort.Reméllem kapjuk még egymás mellett a Remit! :) :)
Nincs jelen
#1942 2010-12-20 14:31
- kiscica1982
- Tag
Hello Bögni,
milyen jellegûek a rosszullétek? Visszaolvastam, nem találom, mit írtál...
Csak azt, hogy biztattalak, és te bizakodtál :)
Nincs jelen
#1943 2010-12-20 15:59
- Bögni
- Tag
Olyan érdekes hirtelen erõs gyengeségérzet, mintha kezem-lábam ólomból lenne, néha csak kapkodom a levegõt. Az elsõ 2-3 nap volt a legrosszabb, akkor még felkelni is alig tudtam. Most már csak naponta 1-2x jön rám, hosszabb rövidebb idõre. A bizakodás még megvan, csak lanyhul:).
Ági
Nincs jelen
#1944 2010-12-21 17:45
- ZoliJoy
- Tag
Sziasztok!
Gondoltam elmesélem nektek mi történt velem egy hónappal ezelõtt.
Régóta kezelnek a Crohnommal, úgy kb fél éve. Fogytam is ezalatt 13 kilót. Három adag remit kaptam, imurant, medrolt is szedtem, meg persze a xalazint is. Amikor is egy hónappal ezelõtt elkezdtem annyira vérezni, hogy mentõt kellett hozzám hívni és gyakorlatilag életveszélyben voltam és sokkot kaptam. CMV vírusfertõzést kaptam. Máv kórhát intenzív osztályán feküdtem két napig majd lekerültem a gasztrora. Három hét kórházi bent lét után dec. 10-én kiengedtek. Valcyt gyógyszer szedek ami csökkenti a fehérvérsejtszámot, lymphocyta, monocyta számot. Ez a gyógyszer mellékhatása, és ha nem szedném akkor lehet újra véreznék. Az orvosok azt mondják, hogy mindez a gyenge immunrendszerem (immunhiányom is van gyerek korom óta) miatt történt amire rátett egy lapáttal a remi, imuran és a medrol szedése.
Most jelenleg ott tartok, hogy nagyon elvagyok keseredve, mert semmi jóval nem biztat az immunológusom. Remélem egyszer csak rendbe jövök annyira, mint az év elsõ fele elõtt voltam.
Szerkesztette: ZoliJoy (2010-12-21 17:47)
Nincs jelen
#1945 2010-12-21 19:20
- Linus
- Tag
Sziasztok!
Ma megkaptam az elsõ Remimet :) Vártam nagyon, bízom benne, hogy tuttti hatást érünk el vele! Mellékhatások tekintetében egyelõre semmi :)
Linus
Nincs jelen
#1946 2010-12-21 19:40
- Lisa
- Tag
Linus Kedves nagyon szurkolok ,hogy hasson ahogy annak kell!!!!
Vigyázz Magadra!!!!
Nincs jelen
#1947 2010-12-21 19:46
- greener
- Tag
Sziasztok!
Új vagyok itt a fórumon, bár sajna a betegségem az már nem annyira... 7 éve diagnosztizáltak nálam crohn-betegséget, a szokásos terminális ileum kezdéssel, utolsó 10 centit állapították meg. Utána szerencslmre jó kezekbe kerültem, kis kórház ugyan ahová beutaltak, de a dokim összerakott. Nem is volt semmi bajom évekig! Mígnem aztán, tavaly év elején már kezdtem érezni, hogy valami nem stimmel, aztán jött egy évközi vizsgálat és kiderült, hogy a vastagbalemben is megjelent a betegség.
Azóta gyakorlatilag küszködök... volt ugyan elõször egy pár hónapos nyugalmam, de aztán idõnként mindig fellángolt a betegségem. Idén szeptemberben pedig elõbb az uh késõbb pedig a ct talált csúnya dolgokat. 1 hét antibió és szteroid után elengedtek, aztán megkaptam a szokásos medrol adagomat is, de amint a szteroid kezdett kifutni, megint elõjöttek a hasi fájdalmak. Eleinte kevésbé, de aztán egyre fokozódott. Most imurant szedek, ez annó az elsõ körben be is vált, de most nem úgy tünik. Most hétvégén pl. 39 fokos láz, kedvetlenség, erõtlenség lett rajtam úrrá és persze erõs hasi fájdalmak, ja és kiszáradás.
Az érdekelne, szerintetek van esélyem, hogy ezen gyógyszerek bármelyikét kipróbálhassam? Mert már rettentõen idegesít a dolog és amíg bele nem futottam ebbe a fórumba azon agyaltam, hogy inkább azt kérem mûtsenek meg - bár tudom, hogy a crhon-t nem szeretik, csak közben meg ismerettségi körbõl több helyrõl is azt hallottam, hogy használt. Amit a medrol kúra alatt felszedtem, azt kb most le is dobtam magamról, étvágyam alig-alig úgy 1,5-2 hete, émelygés, valamiért köhögés is kínoz, ami sokszor öklendezésben végzõdik, de szerencsére nem mindig hányásban!
Várom a tanácsokat, tapasztalatokat...
Elõre is kösz!
grn
Nincs jelen
#1948 2010-12-21 20:57
- tim-tirim
- Tag
szia Greneer, mióta szedsz Imurant? 3 hónap kell neki hoyg hasson, azt tudod? én is kb 7-8 éve vagyok beteg, bár nekem kalandosabb volt sajnos. nem igazán volt nekem években mérhetõ jóllét. Én tavaly érdemeltem ki elöször a biol. kezelést. hosszú évek szenvedése során. Ahhoz hogy kaphass ilyen szereket az kell, hogy az Imuran vagy hatástalan legyen vagy a mellékhatás miatt nem tudod szedni(mint én) + hogy szteroid függõ legyél (amihez "jó" úton haladsz) amugy ezt nálam többször is feljegyezték mire kaphattam a bio.szert. + annyira rosszul kell hoyg legyél hogy azt mondják hoyg vagy mûtét vagy biol. kezelés. Tehát amikor már semmi de tényleg semmi sem használ annyira hogy lábon távozhass a kórházból , na akkor jön szóba. Legalábbis nálam igy volt. CSak az a baj hoyg ezt meg is várják az orvosok hoyg eljussunk erre a pontra :( persze nem az õ hibájuk, hanem a rendszer....
jobbulást! És remélem kapod hamar, mert nekem azóta van egy egybefüggõ jó évem! :)
Nincs jelen
#1949 2010-12-21 21:22
- Linus
- Tag
Szia kedves greener!
Azt gondolom, a mûtétet kerüld, amíg lehet :) Biológiai kezelést azok kapnak, akiknek a szokásos kezelések nem hatnak. Én 6 éve vagyok crohnos, azóta szedem az imurant is, meg mellette salofalkot, budenofalkot sokáig, aztán utóbbi kettõt az új orvosom pentasára cserélte. Egyik kombináció se vált be, az elõzõ orvosom terápiáját nem is értette. Szteroidlökést vagy 4x kaptam az évek során, egyre durvább mellékhatásokkal, így az most, hogy nagyon begyulladtam - szinte teljes vastagbél plusz a vékonybél utolsó szakasza - már szóba sem került.
Az én tapasztalatom az, hogy a biológiai kezelés attól is függ, hogy milyen orvosod van? Hogy a régi, hagyományos módszereket részesíti-e elõnyben, mert azt jobban ismeri vagy felkészültebb az új lehetségekbõl? De mindenképp csak akkor kerül ez szóba, ha a szokványos kezelés nem segít. Én drukkolok neked :)
Nincs jelen
#1950 2010-12-22 09:23
- greener
- Tag
Köszönöm a gyors válaszokat!
Érdekes hogy nekem, amint írtam is, évekig nem volt semmi panaszom, és csak pentasát szedtem. Aztán tavaly mikor kezdõdtek a bajok, budenofalk+pentasát kaptam, ez egyáltalán nem jött be, most megy az imuran, bár tény hogy még csak pár hete, viszont a fájdalom amit a hét végén éreztem... nos remélem nem kell 3 hónapig ezzel kínlódnom.
Mûtétet akkor jegelem, bár legutóbbb ijesztgetett vele az orvosom, legalábbis meg akarta mutatni a leleteimet egy sebésznek, viszont a gyógyszerekre jól reagáltam ezért nem kellett durvulni.
Szteroid mellékhatásokról mit kell tudni? Nekem eddig elvileg még semmi nem volt, bár gyanús, hogy ilyen hirtelen ízületi fájdalmak ettõl lehettek - idõnként belenyilalt itt-ott igen erõs fájdalom, geric fõleg... eddig ennyivel megúsztam remélem, ja és persze mondta az uh-s doki, hogy a májamon is látszik már a szteroid.
Nincs jelen