#4651 2010-12-13 13:50

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szia Bordás! Fogalmam sincs, mi válthatta ezt ki nálad! Mielõbbi jobbulást, gyógyulást kívánok Neked!

Nincs jelen

#4652 2010-12-13 14:17

Bögni
Tag

Bordás,
remélem én is, hogy nincs komoly baj ( persze tudom én,hogy a rosszulléteid nagyon is komolyak ), és nem lesz kórház a vége, de azért ha az orvos úgy találja jónak, akkor ne tiltakozz, hanem menj be szépen. Én részemrõl a Salazora és az Imuranra gondolok, nekem ezekkel volt gondom. Mindenesetre ha lesz elég erõd, akkor majd írd meg, mire jutott az orvosod. És jobbulást!!!

Nincs jelen

#4653 2010-12-13 15:48

cristobal
Tag

Szia Bordás,

elvileg a szteroid szedése mellett átfuthatnak az emberen vírusok úgy, hogy semmilyen tünetet nem produkálsz (láz stb.) mert ezek immunreakciók és az immunrendszered legyengíti a szteroid. Ez benne van a gyógyszerleírásban is. De õszintén, nem hiszem hogy ez lenne a bajod. Sajnos. A legkönnyebb azt mondani, hogy járvány van.

Azért az elég aggasztó, hogyha ennyi szteroid mellett 48mg 48 kilóra friss piros vér van a székletedben. Kúpot használsz Te egyébként? Pentasat vagy xalazint?  Mert nekem a tablettánál ezek mindig sokkal többet értek, és a szteroid mellett is nyomom magamnak a pentasa kúpot. legalább nem szájon át kell. :) Napi 2x 1mg-t. Akkor kezdtem el amikor a szteroid mellett görcseim voltak. Pár nap alatt helyre rakott.

Én a helyedben felkeresném a szakorvost ha egy-két napon belül nem leszel jobban. Valószínûleg nem fog örülni neki, hogy abbahagytad az imurant, meg a salazo-t. Õ szerintem el fogja tudni dönteni hogy szükséged van e kórházra vagy nem. Ha igen akkor pedig be kéne menned.

Szurkolok neked! Jobbulást!

Cr

Nincs jelen

#4654 2010-12-13 18:30

sibi
Tag

Szia Bordás.Azóta már lehet többet tudsz, azért még leírnám, hogy jártam én az imurannal.Kb 3 hete szedtem, mikor egyszercsak 40 fok fölötti lázam lett. Minden orvos azt hitte, influenza (tüdõgondozó,vérvétel,stb) azt hittem, elpusztulok, annyira levert a lábamról.Végül a gasztrós doki, más ötlete nem lévén, leállította az imurant, bár nem hitte, hogy az a baj okozója.Azonnal megszünt a láz és lassan-lassan összeszedtem magam. Újra elkezdte szedetni, kb egy hét után jött a láz. Itt már én álltam le.Két hét mulva orvosi kérésre még egy próba. Két óra mulva jött a láz.Közben egy vérvételkor kiderült, májenzimek az egekbe.Eddig tartott az ismeretségem az imurannal. Könnyen lehet, hogy nálad is az okozza a galibát.
A betegséged állapotát tekintve lehet tényleg jó lenne a kórházi kezelés,ha menni kell, menj.Az ünnepekre még otthon lehetsz akkor is.Mielõbbi gyógyulást neked.Üdv sibi

Szerkesztette: sibi (2010-12-13 18:31)

Nincs jelen

#4655 2010-12-14 10:17

szliva
Tag

Sziasztok.

Gyógyszer támogatással való kérdésem lenne felétek.
Gasztrós Dokim felhivta rá a figyelmemet,hogy mivel a colitises  betegségem támogatott,igy minden évben vissza lehet igényelni a gyógyszereim  árát.Azért egy egész évi gyógyszer költés nem kevés, igy szerintem jó lenne vissza igényelni ,csak éppen azt nem kérdeztem meg töle,hogy ehhez a megvásárolt gyógyszer blokkjait gyüjtenem kell,vagy ez benne van a rendszerbe valahol az egészség ügyben,hogy én erre a betegségre mennyi gyógyszert szedtem egy éven át.
Valakinek van ebben az ügyben valami tapasztalata?
Valaki esetleg gyógyszere árát igényelte már vissza?
Remélem nem rossz helyre irtam,mivel gyógyszerrel kapcsolatos a kérdésem:)Szilvia

Nincs jelen

#4656 2010-12-14 14:52

Napfori
Tag

szliva!
Visszaigényelni én úgy tudom adóban lehetett eddig. Mivel azonban nem lesz adó visszatérítés jövõ évtõl, így aztán már ez sem lesz aktuális senkinek sajnos. :(
Eddig minden évben közel 40000Ft-nyi összeget lehetett visszaigényelni. Persze csak akkor, ha volt mibõl.
Szóval én úgy tudom már ez sem lesz már... :(

Nincs jelen

#4657 2010-12-14 15:00

Bordás
Tag

Sziasztok!
Na kiderült ki is volt a tettes ebben az egészben: A drága egyetlen IMURAN. Háziorvosom mikor kijött teljesen megvizsgált, még a szemem is megnézte, hogy nincs-e komoly vérveszteség, hozott injekciót is ha esetleg meg kell bökni, de mondta, hogy jó van olyannyira nagy gáz nincs, viszont azonnal álljak le az imuran-al. Szegény muterom már annyira kiborult, hogy elkezdett sírni, nem volt könnyû mikor látta, hogy szinte életképtelen lettem. Tehát leálltam ezzel a bogyóval és hála azért kezdek visszatérni a rendes kerékvágásba. Háziorvosom mondta beszél a gasztrós dokimmal, hogy esetleg egy kis infúzió szóba jöhetne, majd meglátjuk. Én nem is gondoltam volna, hogy egy gyógyszer (imuran) így kiüsse az embert, muteromnak kellett lefürdetnie annyira sem tudtam magamról. Azért így egy kicsit megnyugodtam, már amennyire meglehet, a vérzés is csökkent hála. Ma felhívtam Miheller doktor urat elmeséltem neki mi történt, és mondta igen sajnos ez elõfordul, úgy látszik nem tolerálja a szervezetem. Ilyenkor ha az imuran-t nem tudom szedni akkor mit szoktak helyette csinálni/adni, mert olvastam, hogy mások is jártak így, hogy nem bírták, akkor mi a következõ lépés?
Köszi az aggódást, aranyosak vagytok, puszilok mindenkit! Bordás. ;)

Nincs jelen

#4658 2010-12-14 21:06

cristobal
Tag

Szia Bordás,
Örülök, hogy kiderült és hogy jobban vagy!

Üdv
Cr

Nincs jelen

#4659 2010-12-14 22:35

sibi
Tag

Szia Bordás. Gondoltam.Örülök, hogy máris jobban vagy.Imurán helyett nálam maradt a medrol még 6 évig. Aztán mûtét.Azóta jól vagyok, de gyógyszert most is szedek.Másnál más a menetrend.Bármit is ajánl a dokid, bízz benne, õ tudni fogja mit tegyen.Ahogy itt olvasgatom, jó orvosod van.Lesz ez jobb is,fel a fejjel.Üdv.

Nincs jelen

#4660 2010-12-15 19:09

Ildike
Tag

Sziasztok. 5 napig 64 mg medrolt kapok sajnos megint. És az lenne a kérdésem hogy az miért van hogy reggel eltudok menni rendesen wcre de utána egész nap nem és este felé me már nyom a belem és nem jön semmi. Mit tegyek? Medroltól van?

Nincs jelen

#4661 2010-12-15 23:13

cristobal
Tag

én pedrinoslont kapok és vannak mellékhatásai. Ugyanazok mint minden kortikoszteroidnak, ha nagy mennyiségben szeded. 0,2mg/testsúlykg alatt elvileg nem nagyon jelentkeznek hamar a mellékhatások. de 3 év alatt, azért azt nehéz elképzelni. Itt sokan 1mg/tsgk szednek naponta, én 1,2-vel kezdtem. ennyitõl garantáltan lesz rövid távon is. a lényeg, hogy ne legyen maradandó. pl. csontritkulás, cukorbetegség, hályog
Üdv

Cr

Nincs jelen

#4662 2010-12-18 12:19

figureout
Tag

Sziasztok!

Salazopyrint szedek 3x1-et. Most azonban szeretném abbahagyni, mert nem látom értelmét. De nem tudom ezzel mennyit ártok magamnak. Van valaki akinek a Salazop. abbahagyásával kapcs van tapasztalata? Vagy tud valamit hogy ez a gyógyszer tulajdonképpen mit is csinál?

Üdv!

Nincs jelen

#4663 2010-12-18 18:53

szliva
Tag

Szia Napfori.

Igen Én is az adóbol godoltam a visszatéritést,de nekem Gasztros Dokim ajánlotta.
Csodálkozom,hogy ö nem tud erröl,hogy eltörlik ezt az adóvisszaigénylést gyógyszereknél.
Hát majd kiderül.
Köszönöm,azért a tanácsodat.
Szilvia

Nincs jelen

#4664 2010-12-18 19:18

Bordás
Tag

Szia figureout!
Nekem a doki, nemrég állított le a pentasával, évekig azt szedtem, de nem lett tõle se rosszabb se jobb, viszont a salazo-nál mikor átrakott arra, hogy ezt szedjem valahogy nem éreztem az igazinak, és úgy döntöttem, mondtam neki, hogy inkább maradnék a pentasánál, ha már-homár... igazából a két készítmény lényege egy és ugyan az, csak kinek ez jobb kinek az. Üdv! :)

Nincs jelen

#4665 2010-12-18 20:43

cristobal
Tag

Figureout

Miért akarod abbahagyni, nem használ, vagy teljesen jól vagy? Vagy mellékhatásai vannak?

Salazopyrin  – antibakteriális szulfapiridin és gyulladásgátló mesalaminból áll,  összetevõi a kolonban, a bélbaktériumok hatására válnak szabaddá. A szulfapiridin komponens számos mellékhatás okozója. Ez  a  vastagbélben a legerõsebb hatású 5-ASA készítmény. Mivel folsavhiányt okozhat, obligát módon adunk mellé napi l tbl Huma Folacidot (receptes, de olcsó készítmény). Tartós szedés során folsav szubsztitució mellett is megnõhet a vvt térfogat (MCV). Mellékhatás lehet a spermiumok számának, mozgásának csökkenése. A gyógyszer lecserélésével ez a hatás néhány hét alatt megszûnik.

Ha mellékhatásai vannak, vagy jól vagy akkor ajánlom, hogy kérd a dokidtól a Xalazint helyette, vagy a Salofalkot. Az abbahagyást semmiképpen nem javaslom akkor sem ha huzamosabb ideje vagy jól. A fenntartó adagot legalább két évig kell szedni ha tünetmentes vagy akkor is. Ez napi 3x500mg. A xalazinnak nem nagyon vannak mellékhatásai. Én nagyon megjártam hogy abbahagytam, pedig csak egy hétig nem szedtem. Nagyon begyulladtam utána.

Remélem segítettem

Üdv
CR

Nincs jelen

#4666 2010-12-18 21:37

figureout
Tag

Nagyon köszönöm a válaszaitokat. Igazából azért hagynám abba, mert utálom ezt az állandó gyógyszer szedést. Nem is érzem, hogy bármivel jobb lenne, ha szedem, ha nem. Az elején nagyon nehezen viseltem ezt a salazopyrint, mert hányingerem volt tõle, meg gyengeség érzésem és fájtak a lábaim... de szerencsére ezek már elmúltak. Viszont egy ilyen összehúzódás szerû fájdalmat akkor is érzek a hasamban, ha szedem a gyógyszert. Elég ha van min stresszelnem, vagy nem alszom éjjel. Egyszer egy másfél hétig kihagytam és akkor is mondta az orvos, hogy vissza fognak jönni a tünetek ha nem szedem a gyógyszert. Nekem egyenlõre egy évre írták fel, és azt hiszem attól ijedtem meg, hogy életem végéig szedhetem.... de akkor ezek szerint egy-két év, és utána ha nem rosszabbodik a helyzet, akkor nem kell szedni semmit?? Lényegében ez a gyógyszer a gyulladás csökkentésével a fekély kialakulását akadályozza meg?

Különben nekem a másfél hét kihagyásnál sem volt semmi bajom... bár biztos több idõ kell a gyógyszer kiürüléséhez..

Ugyan nem vagyok orvos, és lehet h butaság tõlem, ha nem szedem tovább, de picit az az érzésem, hogy a dokiknak is ez egy jó üzlet, ha egy rakás gyógyszert felírhatnak... mi értelme gyógyszert szedni egy betegségre, amit nem is tudnak gyógyítani, illetve azt sem tudják mi okozza? Az az érzésem, hogy még nagyobb bajt is okozhatnak a rengeteg mellékhatásukkal...

Nincs jelen

#4667 2010-12-18 22:53

nagil74
Tag

Sziasztok!
Ahogy olvasom a hozzászólásokat, egyre jobban elkeseredek. Nekem 2006-ban állapították meg, hogy crohnos vagyok. Nem fájt semmim, nem voltak tüneteim. Ezért nem is értem miért, de szednem kellett medrolt (ha jól emlékszem 40mg), pentasát, caldiumot, ciprobyt vagy mit. Ezeket 1 hónapig szedtem, de olyan mellékhatása volt a medrolnak, hogy inkább abbahagytam az összes gyógyszert. Azóta már a harmadik orvosomat fogyasztom. Az elsõt azért mert elköltöztünk, a második kirúgott mert immurant írt fel, de amikor megláttam a mellékhatásait azt mondtam, hogy nem szedem be, mert nincsenek tüneteim és csak rosszabbul lennék tõle. Erre azt mondta ne menjek hozzá többet mert nem szedem be a gyógyszert. A mostani orvosom, egybõl elküldött vizsgálatra, most karácsony elõtt kell mennem 22-én. Õ is azt mondja, hogy szedjem az immurant.
Mi értelme van szedni. Hiszen ha nem vagyok rosszul, milyen tüneteket akarnak kezelni?
Vagy ha rosszabbodik az állapotom, beszedem a gyógyszereket, hurrá elmúltak a tünetek, igaz, hogy közben kihullott a hajam, tönkrement a májam, de a beleim azok megvannak, igaz, hogy meggyógyulni nem fognak.
Teljesen tanácstalan vagyok. Harcoljak tovább, hogy ne szedjem a gyógyszereket és ez az orvos is kirúg, vagy üljek fel a futószalagra és vegyem be a gyógyszereket?
Egy orvos azt mondta, hogy Crohn betegséggel ugyanannyi ideig élhetünk mint egy normális ember, és általában nem ez a halálozás oka. Gondolom akkor a gyógyszerek mellékhatásai okozzák a halált.
Bevenni vagy nem bevenni, ez itt a kérdés.
Bocsánat de teljesen kivagyok ettõl. Nem tudom mikor cselekszem helyesen és ez kiborít.

Nincs jelen

#4668 2010-12-18 23:04

figureout
Tag

Annyira meg tudlak érteni. Én mióta kiderült ez a betegség ezen kattogok. Mármint a betegség nem is igazán érdekel, ( sokan annyira tragikusan képesek felfogni dolgokat, amitõl szerintem csak betegebbek lesznek:) ) hanem az h szedjek gyógyszert, vagy ne? Nekem pl mielõtt nem szedtem nem is fájt a hasam... csak azóta... érdekes nem?

Szóval persze tudván, h ebben a kérdésben mindenki maga kell, h döntsön, de aki gondolja írja meg a véleményét...én kiváncsi vagyok, mit gondoltok!

Nincs jelen

#4669 2010-12-19 09:25

Jozafer
Tag

Szia Bordas,

Nalam is hasonlo volt a helyzet, amikor immunszupresszanst kezdtem el szedni, csak en nem imurant, hanem azathioprinet. Nagyon felerosodtek a tuneteim, 1 het utan mar azt sem tudtam, hogy nappal van-e vagy ejszaka, csak hanytam es aludtam napokig. Meg lett volna par napom a kovetkezo idopontomig a gasztros dokimmal, de ugy dontottem, abbahagyom annak a gyogyszernek a szedeset. Le is alltam rola, es ezzel egyidoben el kezdtem inni a Gyuri bacsitol ismert diolevel teat. Fogalmam sincs, hogy pontosan mitol, de a tuneteim szinte varazsutesre multak el, egyik naprol a masikra. Meg a legkisebb fajdalom is, pedig mar jo 9 honapja nagyon rosszul voltam. Kicsit ketkedve fogadtam/fogadom a dolgot, ez ket hete tortent.

A dokim azt mondta, nem baj, h abbahagytam a bogyot, szedjem el a szteroidomat (ami meg kb 2 honap), aztam tukrozes, es a gyulladas allapotatol fuggoen Humira/Remicade. Szoval szerintem nalad is hasonlo lehetne a kovetkezo lepes, hacsak nem akarnak nagyon sokaig szteroidon tartani, ami azert nem lenne annyira idealis.

Szep napot!

Zsuzsi

Nincs jelen

#4670 2010-12-20 07:21

Ildike
Tag

Sziasztok. A medrol okozhat puffadást? vagy inkább a vas tabletta? mert már napok óta nem tudok rendesen aludni este mert nyom az egész hasam és wc-zni nem mindig bírok. válaszotokat köszönöm. Ildi

Nincs jelen

#4671 2010-12-20 10:45

Bordás
Tag

Szia Ildike!
Én is ugyebár most jó kis medrol kúrán vagyok, és megmondom neked az õszintét, hogy nekem is van ilyen panaszom. Estére tiszta széllel bélelt vagyok, és így az alvás is olykor nehezemre esik, mert a puki mellett arra vagyok felkészülve, nehogy jöjjön vele végtermék is. Erre én is kíváncsi lennék, mitõl lehet ez, hisz a puffasztó kajákat kerülöm. Köszi!

Nincs jelen

#4672 2010-12-20 11:08

Tim72
Tag

Sziasztok!

figureout és nagil74

Nem szeretnélek megbántani titeket, de megosztanék néhány gondolatot veletek, mivel azt hiszem minden crohnos ( és biztos sok colitises) is foglalkozott az általatok említett problémával a saját maga betegsége okán.

Természetesen 6 évnyi gyógyszer szedése után nekem is megtört a lendületem 2009-ben, mivel minden "játékszabály" betartásával, rendszeres kontroll és gyógyszerszedés, diéta..stb mellett, bár én teljesen jól éreztem magam a CT leletem azt mutatta, hogy hat év alatt semmit nem javultam. Ekkor lett elegem, fõleg azért mert az imuran miatt fényérzékeny lettem, hónapokig kellett járnom bõrgyógyászhoz, hogy az arcom rendbe jöjjön, ha megsérültem, akkor nagyon nehezen gyógyultam, állandóan véraláfutásaim voltak...stb. Szóval megértem az érzést, amiért abbahagynátok a gyógyszerek szedését. Én mondjuk a mûtõben végeztem, sõt az idei évem másról sem szólt, mint mûtét, mûtét után, és valószínûleg még most sincs vége ennek a szériának, de engem eleve 5 évig félrekezeltek, amikor 2002-ben végre egy hematológus diagnosztizálta a crohnt, szóval én a gyógyszerekkel, a mellékhatásukkal együtt is, nyertem 8 egész tûrhetõ évet. Az már a személyes pechem, hogy egy mûtétbõl három lett, és még most sincs vége, de ennek nincs köze a gyógyszerekhez szerintem.
Iszonyúan szerencsének mondhatja magát az, akinek idõben fedezték fel a betegségét. A gyógyszerektõl mindegyikünk ódzkodik, mert mindegyikünk tudja, hogy ezek a gyógyszerek tünetmentessé tudják tenni a betegségünket, viszont a mellékhatásuk miatt rengeteg más problémával kell küzdenünk. A Medrol és az Imuran leginkább a mumus (bár egy jó kis antibiotikum kúra is megteszi a magáét), de az az igazság, hogy ha idõben fedezik fel nálam a crohnt, és idõben kaptam volna a gyógyszereket, akkor nagy eséllyel elkerülhetõ lett volna ez a pokoli 2010. év, mivel nem alakultak volna ki ilyen mértékben szövödmények. Ez egy nagyon alattomos betegség, kiszámíthatatlan mikor, miért és hogyan támad, ha már aktív, akkor bizony az ember beveszi a bogyókat, csak hogy jobban legyen, és ebbõl következik, hogy ha van olyan gyógyszer, mint az Imuran, ami segíti, hogy a tünetmentes idõszakok egyre hosszabbak legyenk, vagy hogy megakadályozza a szövödmények kialakulását (mert a sipoly, tályog és a bélszûkület igazi pokollá tudja tenni az életet), akkor be kell venni. Tudom van pár szerencsés ember, akik tényleg elhagyták a gyógyszereket és jól vannak, de szerintem ezt is csak úgy lehet, hogy folyamatos kontrollra jár az ember. Nem azt mondom, hogy szükségtelenül mérgezni kell magunkat a gyógyszerekkel, mert ha a vizsgálatok azt támasztják alá, hogy nem szükséges olyan dózisban, vagy azt a gyógyszert szedni, akkor gondolom az orvos változtat, vagy legalábbis azt kellene tennie. De azért mert jól érzed magad, a saját példámon látom, még nem jelenti azt, hogy a crohn nem munkálkodik benned. Az persze egy más történet, ha a kapott gyógyszerektõl leszel rosszul, mert sajnos ez is elõfordul, de ekkor is az orvos tudtával kell kontrollálni a dolgot. Ne haragudjatok, nem akarok hegyi beszédet tartani, de ha a vizsgálatok azt támasszák alá, hogy gyógyszerre lenne szükséged, akkor szedni kellene, mert késõbb lehet hogy megbosszulja magát valami kis remek szövõdmény formájában..... jobb a mûtétet elkerülni, ha van rá lehetõség! :)

Nincs jelen

#4673 2010-12-20 11:38

Bordás
Tag

Sziasztok!
Én ugyebár most voltam imuran próbán, de nem bírtam,rosszul lettem tõle, ezért le is álltam vele, és ezt jeleztem az orvosom felé, akihez ha majd most menni fogok akkor mondta megbeszéljük mi legyen addig marad ez a medrol.
De én is elkezdtem szedni, mert nem véletlen adják ezeket, és én nem azért álltam le vele mert nincs kedvem beszedni, hiszen nagyon sok tömkeleg gyógyszert belém nyomtak ugyan, de ez kibukott, hogy nem bírom, de nagyon nem. Szóval, hogy csatlakozzak Tim72 hozzászólásához, ebben igaza van, a szövõdmények megfékezésében illetve, hogy a gyulladás ne hatalmasodjon el bennünk mivel csak féken tudják sajnos egyenlõre tartani mert fix gyógymód nincs rá addig ezek a gyógyszerek amik erre alkalmasak. Engem a salazo-ra is átraktak a pentasáról, egy és ugyanaz a készítmény, de valahogy nem igen tudtam befogadni, így visszatértem a pentasára és ezt is jeleztem a dokimnak, mondta rendben, csak meg kell velük beszélni valóban mindent, más különben nem megy az egész, az orvos beteg bizalom kölcsönös kell legyen, és ha úgy érzed valami nem tiszta számodra, vagy nem értesz valamit mit-miért, esetleg nem bírsz valamilyen gyógyszert mint mondjuk én akkor azt azonnal meg kell beszélni és jelezni a doki felé, mert csak õ tud más alternatívát mondani/felírni, és persze ebben az egészben segíteni. Ha úgy veszed észre nem hat akkor beszéld meg vele, hátha ad egy másikat és az beválik, hiszen van már annyi fajtájuk. Szép napot nektek!;)

Nincs jelen

#4674 2010-12-21 09:00

k.and
Tag

Sziasztok!
Ti hallottatok arról, hogy a Salofalk hiánycikk lett? A múlt héten akartam kiváltani és a patikus azt mondta, hogy bizonytalan a beszerzése...
Üdv.:
Andi

Nincs jelen

#4675 2010-12-21 13:02

én
Tag

k.and! Egy erõs hónapja hiánycikk a Salofalk, én már többször próbálkoztam és nem lehet sehol venni. Így én már mást szedek kényszerbõl. Sajnálom, mert nekem bevált.

Nincs jelen

#4676 2010-12-21 13:19

JUCI51
Tag

-Sziasztok!!
Nagy bajban vagyok! 1 hónapja tart már a véget nem érõ hasmenés , vérrel vegyítve. CU beteg vagyok 15 éve , de kb 5 éve teljesen tünetmentes. Egy hónappal ezelõtt ettem valamit egy vendégségben és azóta elszabadult a pokol. Én úgy véltem valami ételmérgezés lehetett mert másnap felfújódtam gázok jöttek belõlem és véget nem érõ vízfolyásos hasmenés. Azóta se éjjelem se nappalom. Mivel a székletvizsgálat nem talált semmit így az orvosom a colitisz kiujulásának véli a dolgot. kupozom magam beöntést ia használok szedel a salazint és a helyzet változatlan, már 6 kg fogyásnál tartok és még mindig nem enyhül a hasmenés és a pokoli hasi görcsök. ha valakinek már volt ilyen írjon nekem valami tanácsot. Üdv. judit

Nincs jelen

#4677 2010-12-21 13:45

Bordás
Tag

Szia Juci51!
Ha nem múlik akkor elõször is mindenféleképpen keresd fel a gasztrós dokid és beszéld meg vele, de aggodalomra nyugi semmi okod. Max ez a gyógyszerpáros nem vált be, viszont van még rengeteg féle fajta gyógyszer ami viszont remekül használhat, csak a dokinak el kell dönteni, hogy melyiket alkalmazzátok, de mondom rengeteg van, sok-sok bogyó ami jó lehet, ezt kell megtalálni. A görcsök+véres-nyákos+hasmenéses széklet ez a velejárója a Colitisnek, ez az uraság ilyen ha dolgozik benned. És igen sajnos ez az éjszakáidat is megkeserítheti, én is tapasztalom...
Fel a fejjel, és tessék beszélni a szakorvossal! Üdv! ;)

Nincs jelen

#4678 2010-12-21 14:05

szliva
Tag

Szia Juci51!

Nekem is sajnos C.U  OM van,és mikor fellángol a betegség ugyan ezek a tüneteim vannak mint neked.
Mindenképp kezelö orvosodat kerezsd fel ,hogy tudjon esetleg erössebb gyógyszert felirni neked.
Egyébként Én is beöntést használok fellángolt idöszakomban,mert csak az szokott helyre hozni,gyógyszer mellett,DE AZ SEM HAT AZÉRT RÖGTÖN,CSAK 1-2-HÉT MULTÁN.
JÓ BULÁST NEKED.!
SZILVIA

Nincs jelen

#4679 2010-12-21 14:12

szliva
Tag

Szia K.and!

Én MÁr Honapok  Ota Nehezen Szerzem Be A Salofalk 500mg-os  ,gyÓgyszert.
2-3--gyÓgyszertÁrt VÉgig JÁrok Mire Kapok.
Nem Tudom,akkor MiÉrt Ezt Irja Fel Az Orvosom,mikor Állando HiÁnycikk.
Tavasszal Megyek HozzÁ,És Fogom Is Mondani Neki,hÁtha HelyettesithetÖ Valami MÁssal.
TehÁt Érdemes TÖbb GyÓgyszertÁrban Is MegnÉzni.
Minden JÓt.!
  Szilvi

Nincs jelen

#4680 2010-12-21 14:29

Bordás
Tag

Sziasztok!
Viszont nekem is lenne egy kérdésem felétek: Az lehetséges, hogy a medrolnak van olyan mellékhatása, hogy lábba izomfájdalom, illetve a nyakam jobb oldalán jelentkezett olyan mint a csalánkiütés, ami tök vörös-viszket-ég-picit fáj és fel van hólyagosodva?
Egyre jobb még hány kenceficét kapok majd a bõrgyógyászaton minden kiütésre külön-külön. Jaj már tényleg vége lehetne ennek az egésznek....
Köszi! Üdv!

Szerkesztette: Bordás (2010-12-21 14:33)

Nincs jelen

#4681 2010-12-21 14:29

k.and
Tag

Sziasztok!
Nagyon vicces, mert nekem kb. másfél hónapja írta fel a doki a salofalkot, elõtte salazopyrint szedtem :) most visszatérek a jól bevált salazohoz :)
Szép napot Nektek!
Andi

Nincs jelen

#4682 2010-12-21 15:02

szliva
Tag

Szia K.and

Azt SzeretnÉm KÉrdezni,hogy Az Orvosod,miÉrt Akart ÁtÁllitani A Salazorol,salofalkra?
Ez A KÉt GyÓgyszer EgyÉbkÉnt Egyforma ErÖssÉgÜ?
Szilvia

Nincs jelen

#4683 2010-12-21 16:12

k.and
Tag

Szia Szliva!
Hát erre nem olyan egyszerû válaszolni :) 17 éve járok egy gasztro dokihoz, félévente kontrollra és kb. 2 évente tükrözésekre. A colitisem inaktív, de kb. másfél éve nagyon székrekedõs vagyok, puffadok és görcsölök. Elõször felmerült, hogy tejérzékeny vagyok de a teljesen tejmentesség ellenére sem szûntek a tünetek. Mire erre neki az volt a válasza, hogy aneroxiás vagyok azért fáj a hasam. Persze amiatt mert nem ettem egy csomó mindent, hogy kikerüljem a tejet fogytam az amúgy sem nagy súlyomból, vashiányos lettem és megszûnt a menstruációm. Ebbõl állapította meg õ az aneroxiát. Persze semmilyen vizsgálatot nem csinált, mire én elmentem egy magán dokihoz, ahol végigcsináltak mindent, amibõl kiderült hogy valóban inaktív a colitisem, de az a doki azt mondta, hogy colitisnél nyugalmi állapotban is elõfordulhatnak és próbáljuk meg a Salofalkot, mert az modernebb mint a Salazopyrin, bár én úgy tudom hogy hatóanyagban nincs nagy különbség.
Andi

Nincs jelen

#4684 2010-12-21 16:40

Sünike1988
Tag

Sziasztok!

találtam egy gyógyszert, ami nem receptes és jó a görcseimre is, sõt éjszaka egyszer megyek csak ki vécére az eddigi 3-4 vagy akár 10 helyett (7 hónapja tart a fellángolásom, azóta hasmenéssel élek). Panadol Ultra a neve, eredetileg enyhe megfázás tüneteire vettem,de másra is bevált. Szlovákiában 4Euró körül van, napi 3-at veszek be rossz esetben és ettõl egy kicsit teljesebb életem van, amíg megoldásra  várok. Sajnos hozzá lehet szokni, de ezt azzal lehet kompenzálni, hogy csak muszáj esetén szedem. Én dolgozom, sulizom és vizsgázgatok is most, ezért nap 3 az adag, de hétvégén csak éjszakára egy, azt is éjfél körül veszem be, mikor az elsõ hasmenés ébreszt. Ezek után már csak reggel 7 felé van szaladás, de akkor már úgy is ébredezem (de ha szeretnék tudnék aludni akár 9-ig is, mert addig hat). Napközben kicsit kevesebb ideig tart, reggel 8-tól este5-ig szükséges belõle 2-t bevennem és elviselhetõ a nap. max. 2-szer ballagok!!! a mellékre.
Ami még bevált, de nem ajánlom, hogy bárki is ezért rászokjon: reggeli után 2-3 slukk cigaretta. Azonnali futást eredményez, viszont kitisztulok és bátran indulok útnak. Napközben még max. 1 szálat szivogatok el, de azt azért, mert régebben láncdohányos voltam (doki mondta, hogy colitisznél nem szabad azonnal abbahagyni, ha eddig azzal vezettem le a stresszt). Napi 2 dobozról már csak 1 szálnál tartok, de már azt is el fogom hagyni.
Másik dolog: Fresubin Energy Drink csokistápital (kb 8 darab, õszig jók) keresi gazdáját (természtesen ingyen, postaköltséget én állom).

Nincs jelen

#4685 2010-12-21 19:42

Ildike
Tag

Sziasztok. AZ lenne a kérdésem hogy szedtem 5 napig 64mg medrolt aztán vasárnap óta 32mg-ot és hétfõn már volt 1 kis hányingerem ma meg jobban. Az lehet ettõl hogy csökkentve lett?

Nincs jelen

#4686 2010-12-22 10:57

Ildike
Tag

Mit csináljak ha nem tudok vissza menni kontrollra 10 nap után és medrolt szedek? szedjem tovább így? vagy csökkentsem vagy mit csináljak??

Nincs jelen

#4687 2010-12-22 14:10

mercy70
Tag

Az orvossal hogy beszéltétek meg mikor elkezdted a medrolt szedni?
Általában 10 naponta vagy 2 hetente  4mg-vel szokták csökkenteni.

Nincs jelen

#4688 2010-12-22 15:40

Ildike
Tag

hát annyit mondott hogy 10 nap múlva menjek vissza.  De 64mg-mal kezdtem aztán 5 nap múlva 32mg. akkor most csökkentsem 16ra pár nap múlva?

Nincs jelen

#4689 2010-12-22 16:09

Juni
Tag

Ildike!

kicsit furcsállom, hogy ilyen gyorsan csökkentitek a medrolt. én mikor kaptam akkor minimum 5 naponta csökkentettük 4 mg-mal. gyorsabban szerintem nem szabad. attól is lehet hányingered, és remélem más tüneted nem jött elõ. ha kevésnek érzed akkor menj vissza és több mg-ot szedj, de ne gyorsan csökkentsd.
ha most 32 mg-ot szedsz akkor ne felezd hanem 4 mg-mal csökkentsd csak 5 naponta. írj majd hogy alakulsz!

Nincs jelen

#4690 2010-12-22 18:31

Zsuzskaa
Tag

Esetleg nincs a dokidhoz telefonszámod? Akár fel is hívhatnád, biztos úgyis szívesen válaszol.

Nincs jelen

#4691 2010-12-22 20:15

Ildike
Tag

Köszi a válaszokat. Sajnos nincs mert új dokim lesz és még nálla nem voltam.

Nincs jelen

#4692 2010-12-23 12:08

Ede
Tag

Szevasztok. Nagy dózisnál pár nap után felezik, de 32 mg-tól már kisebb léptékben. Szerintem vagy régivel, vagy újjal, de beszélj orvossal! Jobbulást!

Nincs jelen

#4693 2010-12-23 16:10

Ildike
Tag

Sziasztok. Felhívtam az új orvosomat és elmondtam hogy mi is van. Azt mondta hogy hétfõig szedjem a 32mg-ot aztán 1hétig 16mg-ot utána 4hétig 8mg-ot és utána még 2 hétig 4mg-ot. Remélem így nem lesz semmi bajom. Még soha se hagytam így el fokozatosan.

Nincs jelen

#4694 2010-12-23 16:30

Bordás
Tag

Szia Ildike!
Pedig pont az a lényeg, hogy fokozatosan kell elhagyni a szteroidot nem szabad hirtelen-gyorsan mert megviseli a szervezeted, és abból kifolyólag is jöhetnek mellékhatások. Szerintem akkor most jó orvost választottál, így már más lesz az egész. Üdv!

Nekem viszont mint kiderült ha hiszitek ha nem, ami tegnap a bõrgyógyászaton herpesznek indult az ma már miután vissza kellett sietnünk mert reggelre csúnya lett a nyakam illetve már fájni is kezdett, kaptam egy kis drága övsömört karácsonyra.....vicces  :)
Most már jó lenne ha múlna mert kellemetlen az egész, fõleg hogy a fejemen van illetve megint több a gyógyszerem-nemhogy fogyna......
Volt itt másnak is ilyen övsömör problémája szteroid alatt?
Szép estét nektek!

Nincs jelen

#4695 2010-12-23 16:34

mercy70
Tag

Háááát,23 év alatt még ilyen gyorsan nem csökkentettem medrolt .Bízzunk benne,hogy jó lesz így és nem kell visszamenni a kezdõ adagra.Az orvos csak tudja.

Nincs jelen

#4696 2010-12-23 18:23

Ildike
Tag

Hát igen remélem én is hogy minden rendbe lesz. Jobbulást mindenkinek és kellemes ünnepeket:)

Nincs jelen

#4697 2010-12-24 07:37

Ildike
Tag

Sziasztok. A medroltól hullhat a hajam? Majd ha csökkentve lesz a hajhullás is csökken? félek hogy kifog hullani az összes hajam mert a medrol kúrám február elejéig tart.

Nincs jelen

#4698 2010-12-24 08:27

Zsuzskaa
Tag

Szia,

Februárig tuti nem hullik ki a hajad, ezen ne aggódj. :)
Nekem a medrol mindig javított a hajamon. Sõt talán akkor a legszebb :D
Viszont ha immurant szedek, akkor midnig hullik. Elég erõsen. Azt is kapsz?

Üdv
Zsu

Nincs jelen

#4699 2010-12-24 09:43

Ildike
Tag

szia. Azt nem kapok csak medrolt,pentasát.

Nincs jelen

#4700 2010-12-24 19:09

Ildike
Tag

Medrol a hasat is felpuffasztja mint az arcot?

Nincs jelen

IBDoktor

Láb