#301 2006-07-04 10:44

Norcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Azt írta Yakus, hogy se majonéz, se vegeta! Akkor helyette mit ajánlotok? Milyen fûszert használjak, ha se bors, se paprika és még vegeta sem? Se mustár, se ketchup, és még majonéz se? Akkor mivel ízesítsek?

Nincs jelen

 

#302 2006-07-11 14:55

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nagyon sokféle olyan fûszer létezik, amelyek nem csípõsek, nem irritálják a belet. Sõt, sokat ezekbõl herbateaként ismerünk.
A bazsalikom, menta, csombor(borsikafû), majoránna, vadmajoránna, eregano, rozmaring, kakukfû - remek ízesítõk. Frissen, vagy szárítva.
A vegeta kitûnõen helyettesíthetõ  a bioboltokban kapható Biomix keverékkel. Ez szárított  zöldségek elegye, ami nagyon finom.

A Vegeta teli van ízfokozó, tartósító és egyéb szerekkel, amelyek ártalmasak mindenkire, egy érzékeny emésztõrendszerû emberre meg pláne. A majonéz gyakorlatilag zsiradék. Látszani nem látszik rajta, és az ember hajlamos jó adagot tenni belõle bármire. Nem zsírszegény, és mûvi. Ha valaki bírja, keverjen (ez nem a receptoldal, tudom) egy csepp nagyon finom mustárt egy kis bio, light, probiotikus joghurtba, pici só, esetleg egy picike sáfrány(os szeklice, ez sárgára festõ növény), egy csipetke cukor, és szinte olyan. Zsír nélkül. Egy pici olivaolaj tehetõ bele.

Nagyon finom nem hazai fûszerek is vannak, amelyek nem károsak, mert nem a bors vagy chili a fõ alapanyaguk. (Kínai, indiai, ázsiai konyhák.) Az édeskömény pl. kifejezetten jótékony (ebben a betegségben is!), babateák alapja is. Bél- és gyomornyugtató. Ez az indiai fûszerkeverékekben rendre megtalálható. A kurkuma is ilyen, ez a curry egyik fõ alapanyaga: gyomorerõsítõ, akár a gyömbér. Ez utóbbi kicsit csíp.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

És még valami: ha esetleg valakit nagyon zavar, hogy segítek azzal, hogy leírom ide azt, amit én tudok, s ezt holmi észosztásnak titulálja, az vegye tudomásul, hogy attól a ténytõl, hogy többé kevésbé hasonló betegségünk van, még nem vagyunk egyformák. Fiúk, lányok, férfiak, nõk, különbözõ nemûek vagyunk, korúak, különbözõ kulturális háttérrel, foglalkozással, szabadidõvel egyebekkel. Nem vágyom ezen a fórumon sem "észosztó" szerepre, sem babérokra. Aki hasznát veszi a hozzászólásaimnak, örülök, hogy segítettem. (Én nagyon sok hasznosat tanultam az elmúlt években az itt leírtakból). Akit bosszant, ugorjon át rajta.

Nincs jelen

 

#303 2006-07-13 10:18

rebubu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia Yakus!

te nekem kimondottan szimpatikus vagy! szerintem jo oldalrol kozelited meg a dolgot..
egyebkent a kaja kerdese tenyleg teljesen egyeni. en eppen most kezdtem el a gyumolcsnapok beiktatasat, es mit ne mondjak. kimondottan elvezetes - egesz nap csak kajszit zabalni :-) persze jo eretten, es hej nelkul. alig varom az oszibarit...
termeszetesen cserebe le kellett mondanom a megszokott "izletes" mukajakrol, mert a ketto egyutt uti egymast (a mukajak rongaljak a beleket, ezert az nem kepes a gyumit es zoldseget megemeszteni...)

egyebkent meg figyeljetek arra, hogy nem mindegy - egy kajat meg tudok enni, vagy jo nekem, ha megeszem!
udv.

Nincs jelen

 

#304 2006-07-13 13:04

jehu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Rebubu!

Jó neked! Én a gyümölcsökkel vagyok bajba, mert a rostanyagukat nem szereti a szervezetem. A kajszit imádom, de nálam könnyen elõhoz egy rossz periódust, így inkább a soványhús és a vegyszer- és tartósítószermentes tejtermék, péksütemény, tésztafélék, valamint a rizs, burgonya az ehetõ táplálék számomra. Kell ugyanis a kalória a napi munkához. Most néhány napja ettem néhány darab mogyoróalmát (kicsi, sárga alma), most medrollal kezelhetem magam miatta. Tehát mindenki mástól tartsa távol magát! Nekem a hagyományos diéta nem igazán használ. A baj csak az, hogy nagyon szeretem a gyümölcsöket.

                                                         Jehu

Nincs jelen

 

#305 2006-07-13 13:42

rebubu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia Jehu...
egy evvel ezelott meg en sem virultam igy...
a rostokat megragas utan ki lehet kopni - nem abban van a vitamin.
en meg nem eszem tejtermekeket, elesztos dolgokat (csak miutan mar kidoglik belole az eleszto), nehany zoldseg(krumplit, padlizsant, paradicsomot, paprikat, ubit, huvelyeseket nem) es gyumolcsfelet. viszont rengeteg fokhagymat - nyersen, amire egy eve szinten gondolni sem gondolhattam :-) es fott hagymat eszem.

nem szerencse kerdese

Nincs jelen

 

#306 2006-07-16 12:57

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Rebubu,
örülök, amit nekem írtál, és annak is, hogy azt írod, a megrágott falatból ki is lehet köpni, ami nem tesz jót. Hát ezzel egyetértek, és én is gyakorlom.  :)

Krumplit szerintem mindenki ehet, ha nem zsiradékban van sütve, hanem fõzve, nem héjában. Neked nem jó?

És azzal is maximálisan egyetértek, hogy önmagában az a tény, hogy egy étel megevése után RÖGTÖN, vagy másnap nem lesz rosszul az ember, még nem jelent tk. semmit. Mert lehet, hogy KÉSÕBB  lesz rosszabbul, csakhogy addigra már nem is tudja, hogy vajon mi is volt a rosszabbodás oka. És tévesen, esetleg egy közvetlenül elõtte elfogyasztott ételt kiált ki "bûnösnek". Ezért kell kiísérletezgetni az egyéni tûrõképességgel, persze, de vannak fontos szabályok, amelyeet be kell tartani, nincs mese.

Néha jó gyümölcsnapot tartani, de az is egy fontos alapelv (mindenben), hogy nem kell túlzásba vinni dolgokat. Én csak gyümölccsel nem lennék sokáig el. A gyümölcs ilyenkor nyáron annyira jó, végre itt az ártalmatlan, fincsi õszibarack!

Én õszibõl, nagyon kevéske biomargarinnal (régebben vajízû olajjal, ami eltünt a boltokból) amolyan chutney-féleséget is szoktam csinálni, édesítõszerrel, s kicsi fruktózzal (gyümölcscukor) édességnek. Ezt reggel kétszersültre kenni, finomabb (az õszi a vaníliával istenien harmonizál!), mint a friss gyümölcs, mint bármelyeik lekvár.

Mindenki tudja: az evés igenis egy örömforrás. Ne fosszuk meg magunkat tõle.

Nincs jelen

 

#307 2006-07-16 13:32

rebubu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia Yakus!

nekem a krumpli nem jo - egyrészt vizet köt meg a szervezetben, masreszt valami karos anyag termelodik benne , ugyanaz, mint a paradicsomban, paprikabna es padlizsanban (mar elfelejtettem, hogy mi - sorry - de utananézhetek...)

a margarintol meg ovaintek mindenkit, rendkivul mû - annál mûbb mar nem is lehetne. ha az ember kinnt hagyja az asztalon meg a bogarak sem szállják meg, mert nem ennivalo számukra. a vajizû olajjal éppen a minap találkoztam szembe egy tescoban, bár én nem  élek vele, inkább egy kis olaj, vagy egy kis vaj ha mindenképpen kell...

mindenkinek szép napot!

Nincs jelen

 

#308 2006-07-17 13:44

Norcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Elöször is köszi Yakus , amit írtál a fûószerekrõl, sokat segítettél.
Rebubu azt írtad, hogy nem ajánlod senkinek se a margarint. Én idáig abban a hitben voltam, hogy az jobb az olajnál. Most akkor még sem? Mit használjak akkor? Olivaolajat?
Attól ha nem fáj a hasam még lehetnek ártalmasak bizonysos ételek? Vagy ha nem fáj egyem nyugodtan? Pl.: fõtt kukorica, káposzta...

Nincs jelen

 

#309 2006-07-17 18:02

rebubu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia Norcsi!

biza, a margarint kerlek szepen titeket, ne egyetek! mert ez muanyag... :-) de tenyleg!! - hidrogenezett zsirokbol van, ami a termeszetben nem letezik. annal barmi jobb  -- ez is belejatszik, hogy az eszaki orszagokban tobb a crohnos (ott a legmagasabb a margarinfogyasztas), meg Amerikaban (a gyorsettermekben hidrogenezett zsiradekban sutnek).

kukorica, kàposzta... hat most erre mit mondjak - tenyleg egyeni, hogy kinek mi art es tesz jot (a margarin, meg a mukajak nem, mert az mindenkinek csak rosszat tesz)
en ha birnam, ennem az biztos...
ugyhogy ha nem art, jo etvagyat! :-)

Nincs jelen

 

#310 2006-07-18 11:37

Norcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Köszi Rebubu!

Nincs jelen

 

#311 2006-07-18 19:03

timcsi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Én ugy tudom semmilyen  K-betüs nem jó nekünk bélbetegeknek, viszont gyümölcsnek a dinnye nekem nagyon bevált, és most olvastam hogy gyulladáscsökkentõ hatásu, mellesleg 90%-a víz! szezon van dinnyére fel!! pesze én is kívánom más gyümölcsök zamatát, de nem zaklatom belem vele.

Nincs jelen

 

#312 2006-07-18 20:53

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Helo!
Rebubu, nem volt eléggé hangsúlyos a bio elõtag. Én margarint évek óta nem hogy nem eszem, még megszagolni sem bírom, mert olyan savanykás mûvi szagát érzem. Ez a biomargarin azonban ártalmatlan, és nagyon finom. Olyan, mint egy szilárdabb halmazállapotú, hidegen sajtolt napraforgóolaj. Ára is van, de olyan keveset eszem belõle, és kenni lehet.
(Vajat koleszertinszint miatt nem eszem nagyon, pedig az a legfinomabb.)

Olivaolajat kifejezetten hasznos fogyasztani. De ez valójában csak a szûzolajra érvényes, azokra, amelyekre az van írva, hogy extra vergine. Amelyikre nincs ez írva, azt kémiai anyagok hozzáadáésával nyerik másod vagy többed préseléssel ki az olajbogyóból. A szûz viszont az elsõ préselés, a legtöbb, legfinomabb és hasznos anyagokkal benne. Érdemesebb a kicsit drágább szûzolajat venni, mint a kevéssel olcsóbb értéktelenebbet. Minden jó olaj egészségesebb, mint a margarin, igaz.

A fûszerekhez még annyit, hogy egy egyszerû fõtt rizsnek a fûszerezés nagyon sokat számít. Ha pl. kis répát, petrezselymet, vagy indiai fûszerkeveréket (s ehhez nagyon jól megy az édeskés íz, meg lehet bolondítani kis mézzel, cukorral, banánszeletekkel benne), vagy kínai, ún. 5fûszer (keverék)-t teszünk bele, vagy kis curryt (édeset, nem csípõst, amitõl szép sárga lesz), vagy egy leveskockát (bio-t, nem mûvi izét) stb. stb. -- ezek mind külön ételek, merõben más ízekkel. A rizst nem csakis köretnek kell tényleg elképzelni, hanem önálló ételnek, mint ahogy az ázsiaiak, vagy az olaszok is eszik. (risotto) És sok fajta rizs  van. Ezt azért írom, mert a rizs nem ám az az unalmas egyféle étel, hanem az ízek kavalkádja hozható ki belõle. És a rizs sztem tényleg MINDENKINEK jó és ajánlott. A fõtt rizshez a végén kell az oliva(vagy másféle) olajat hozzákeverni. A paradicsomos rizs (passzírozott paradicsom és víz elegyében fõtt) pl. bazsalikommal mentával, egy icipici zsályával, benne reszelt sajttal, vagy mozzarella darabkákkal - fííínom nyári étel.

Azt hittem a krumpli mindnekinek jó. Biztos, hogy õ a ludas, és nem más?

Nincs jelen

 

#313 2006-07-21 19:59

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A krumpli mindenkinek jó. A risz is, nyákká fõzve. Margarinok közül csak Ligát és Delma Lightot lehet, mivel ezekben nincs tejcukor. Fûszerek közül, mint ahogy Yakus is írja, nagyon menõ a bazsalikom, pl. rizsre. A petrezselyem nyugtatja a belet. Ez mehet a fõtt krumplira, rizsre is. Mi még használunk majorannát is, valamint bors helyett borsikafüvet. Ja igen, és hadd ne felejtsem el, a rizottó is egyfajta "ízesített rizsnyák", így kifejezetten javallott. Zsírszegény sajtokat is szabad reszelni. Mindezekhez világbajnok frissensült csirkemellett is szoktunk rittyenteni, de csak kevés olajon szabad megpirítani.

Timcsi32! Nekem a görögdinnye piros rostcafatok formájában szokott távozni a rendszerbõl, nem éppen tartom fekélybarátnak.
Viszont korcsolyának talán ideális 3 szelet csirkemell és fél kiló fõtt krumpli elé elõételként, másnap csak úgy suttyan sár kifele. :)

Itt a nyár, nyaraljunk.
Ti mit csinálnátok, ha strandon suttyomban kikéredzkedne a cucc odabentrõl?

Nincs jelen

 

#314 2006-07-21 20:16

maksameta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Én a csirke alkatrészeket sütö zacskóban szoktam sütni a sütõben és így olyan ,mint a grill csirke.Se olaj se zsír nincs hozzáadva tök egészséges és isteni finom.az újkrumplir is alá lehet tenni a zavsiban csak elöre meg kell sózni vagy vegetázni.

Én még azon szerencsések közé tartozom akik gond nélkül strandolhatnak.
Uszodába csak most merészkedtem,mert végre jó a víz és nem kell attól tartanom,hogy megfázik a belem.
a wc start a reggeli órákban le van tudva.

nem tudom mit tennék,az a víz és a wc távolságától függne,hogy el mennék-e egyáltalán.

egyetek õszibarackot attól nincs gond és a mennyiség se mindegy persze!

üdv   Maksameta  :)

Nincs jelen

 

#315 2006-07-22 08:14

timcsi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Na itt is mindenkinek más jön be ,minta gyogyszerekkel!
Én az öszibarit akkor tudom, ill. merem megenni ha wc közelben vagyok, viszont tegnap az érett nektarintol sem volt gond,mert elötte a keményet ettem, attol igen!
És ha lehet mindennek leszedem a héját.
hosszú idö óta, végre én is vízbemerészkedtem, de csak délután, mert a délelöttöket még a wc-n töltöm!

Sunburner! bevallom nagyon paráztam attol amit kérdeztél,de a szégyentõl valsze elsülyednék.. bár velem nagy ritkán elöfordúl , de nem a vízben, hanem mikor nem engednek be wc-re a nagy fövárosban például..
tehát mindenhová váltocsomaggal és tisztálkodoszerrel megyek!
szép nyarat mindenkinek!

Nincs jelen

 

#316 2006-07-22 19:45

Norcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hála istennek nekem nincs gond se a dinnyével, se a barival. A sütõzacsi tényleg nagyon jó. Kiprobáltam egy csomó zöldfûszert, ami idáig eszembe se jutott hogy megvegyem mert mindent csak borsoztam. Nagyon fincsi a majoránna, bazsalikom, oregáno, lestyán, kurkuma. Ja és kipróbáltam a barna rizst is nagyon tutti. A petrezselyem szerintem is jó és mot a kertünk tele van vele és szinte mindenre és mindenbe teszek.

Sunburner! Fogalmam sincs mit csinálnék. De elég ciki lenne, az biztos. Ilyen élményeim még nem voltak és remélem nem is lesznek.

Jó nyarat mindenkinek és strandoljatok sokat!!!!!!!!

Nincs jelen

 

#317 2006-07-22 23:53

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Én azt mondom, a vegetával csínján bánjatok. Nekem a dietetikus kifejezetten mondta, hogy a vegetát felejtsem el. Ehelyett mindenféle zöldfûszerbõl szoktunk keveréket csinálni. (petrezselyem, majoranna, bazsalikom, tárkony ecc. ... ... de nem mindegyik passzol ám mindegyikhez! :) )
Mi sütõzacskót csak a csirkecombhoz használunk, viszont ahhoz szinte kötelezõ. A csirkemell sütõzacskóban szeret kiszáradni, persze porhanyósan is finom, de csirkemellnél szerintem sokkal jobb a serpenyõs "kislángon megforgatom" megoldás.
Egyébként ezeket is attól a dietetikustól tanultam, akit a jóég küldött a kórterembe a hatodik tályogmûtétem után, hehe :) :)

Nincs jelen

 

#318 2006-08-14 13:17

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Vendégségben került a tányéromra hajdina, mit köret... meglepõen jó volt!
majd itthon utánna olvastam:

http://www.paramedica.hu/200602/20_novenyek2/index.htm

szerintem érdemes kipróbálni, ha valakinek van kedve!

Nincs jelen

 

#319 2006-08-14 16:41

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

hat igaz barni'''
ja igen epp kukoricat eszek pedig allitolag nem kene-dietas nover szerint...
de miota szoktam en ezekre hallgatni? dobo azt mondta egyik beefsteak-et vagy akarmit bar en mondjuk eszek mindent csak azt nem mert nem szeretem... :o

Nincs jelen

 

#320 2006-08-14 18:41

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hali!
Én megmondom kerek perec,nem nagyon hiszek a diétában.Persze azért a tej meg a puffasztós dolgok nálam sincsenek a topon...de ha nem vok akut fázisban általában mindent eszem.Hiszen szinte minden típusú ételben van olyan összetevõ amire szüksége van a szervezenek és a többibe nincs.
Amúgy szépen puffad a pofim a zsteroidtól...remélem lesz értelme.
Barninak persze igaza van most is,a stresszet túl kell élni,csak ismételni tudom.
amúgy én is Dobóhoz megyek ha mûtétre kerül a sor.

Nincs jelen

 

#321 2006-09-14 04:52

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Yakus, bár látszik a jószándék, az is világos számomra hogy még sosem készítettél majonézt:) A majonéz alapvetõen nem igazán tudom mitõl lenne mûvi, (a kenyér sokkal mûvibb..) zsír pedig egy gramm nincs benne. A majonéz egész pontosan olajból és tojássárgájából készül. Fogja az ember a tojássárgáját, habverõvel ad neki keményen, miközben nagyon lassan kb 2dl olajat csöpögtet hozzá (zsírral ezt nem is lehet megcsinálni), eleinte akár csak kiskanállal adagolva, aztán végül egy kis só, pici cukor, (vagy esetünkben inkább édesítõszer) 1-2 evõkanál víz, pici citromlé (e330 ugyebár:) )és készen is van a majonéz. Alapvetõen ennyi. 

(Meg lehet bolondítani egész pici kurkumával, mustárral. - de az már tartár irányba viszi a dolgot).

Persze hogy egyes bolti majonézek milyen olcsó állományjavító szójaizékkel készülnek az nem világos, ( nekem csak a globus vált be (a többi nem is ízlik) és nem is okoz gondot.

A gyömbér pedig egy kifejezetten csípõs, irritáló fûszer,(nem is nagyon találkozik vele az ember eredeti töménységben) csak óvatosan vele.

A Zöldfûszerekhez még hozzátenném a tárkonyt, ami nagyon finom ízt ad például raguleveseknek.

Nincs jelen

 

#322 2006-09-14 05:09

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A crohn-colitis.hu fõoldalt senki nem olvassa? Le van írva szépen az SCD diéta amit ha szigorúan betart az ember remekül elvan gyógyszerek nélkül, pár hete olyan kopogósat csináltam a wc-ben hogy zene volt füleimnek:) Méghogy rizs meg burgonya.. jó hogy nem rögtön nutellás kalács... 

http://www.crohn-colitis.hu/html/p5_scd.php

Nincs jelen

 

#323 2006-09-14 10:28

Niala
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Háát,én nem is tudom...oké,van benne valami,meglehet,de én elõbb hízzak még 6 kilót,hogy ki merjem próbálni.Talán nem a legaktívabb szakaszban lévõknek a legajánlottabb ez.(Ajánlott ételek-bors,nekem ez kis mennyiségben is meredek :O )Bár én nem értek hozzá annyira,persze azért  figyelek az étkezésemre...a gyógyszerek pedig szerintem nem elhanyagolhatók akármilyen "tuti jó lesz utána diéta" mellett,hiszen mindenki más,és másképp reagál mindenre...

Szerkesztette: Niala (2006-09-14 10:29)

Nincs jelen

 

#324 2006-09-14 11:54

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia nia'''
egyetertek-elobb hizz aztan koplalj...jo mondjuk ez kicsit meredek kijelentes volt.... :o
de sok sikert a 6kilohoz...
ami meg a gyogyszernelkuliseget illeti: nem lehet ez nelkul elni meg passziv szakaszban sem-jo nagy kaland:max.egy honap--huuu es akkor ki vagyunk segitve???
tenyleg nem vagy ha igen is akkor nem volt vagy nincs benne az illeto kemenyen ebben a betegsegben....-eloszor a tapasztalat-aztan a tanacsok....--meg a hosszu ido--
pussss nia ;)

Nincs jelen

 

#325 2006-09-14 20:59

timcsi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Hát számomra bonyolultnak tünt az a diéta, én már kialakitottam magam,nak a jót.. persze sokszor kisértek,, de annyi kell:)
A gyogyszereket én is szerteném elhagyni, nem hiszem el, hogy ez használ, hiszen évek óta szedjük, már hozzá szokot a szervezetünk.. most pl. nem birok rendbejönni, ig yabba is hagytam a medrolt, meguntam a puffadást, meg savas vagyok töle. Inkáb lelkileg gyogyitgatom magam:)
Üdv!!

Szerkesztette: timcsi32 (2006-09-14 21:00)

Nincs jelen

 

#326 2006-09-14 21:22

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

timi'''
mindehhez sok sikert-de figyelj oda nagyon... :)
bar ez lehet eleg szepen hangzik-az ongyogyitasra gondolok....

Nincs jelen

 

#327 2006-09-20 21:33

timcsi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Dori! :)
Köszi!
Barnával beszéltem és meggyözött (kis idöre) hog ynem kéne elhagyni a gyogyikat, pláne hogy még vérzek...  nem tudom nehéz de már kezd elegem lenni, hogy 2 hetente váltogatják.. még el sem fogy az elözö, dobhatom ki a pénzzel együtt.. a kajára kel ne jobban figyelnem, de örülök hogy már ehetek, bár hizni csak 3 kilot hiztam, mondjuk most elég is.:)
Dori neked van valami kialakult diétád?
Üdv!

Nincs jelen

 

#328 2006-09-21 16:17

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Timcsi:
A gyógyikat ne dobd ki, hiszen vannak olyan honlapok és fúrumok, ahol lehet csere-berélni, meg gondolom itt is biztos van akinek Pentasa kell, és õ tud adni budenofalkot, ami neked lenne jó (csak mondtam valamit).Ha van olyan gyógyid amibõl van egy fél doboz, vagy több, akkor mindenképpen próbálkozz ilyen oldallal, ha nem akarod kidobni.

Nincs jelen

 

#329 2006-09-21 17:50

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia timi''''
nincs mit ezert vagyok en is itt....:)
csakis pozitivan...nekem nincs kialakult dietam...en soha eletemben nem dietaztam meg a mutetek utan sem...bar azert meg kell hagyni ket hetente csak egyszer iszok colat  ;)
nos igy allok kb...sajna nem tudok jo dietaval szolgalni...de ha vmi nagyon alaposat akarsz akkor egyel parolt hust-es keves rostot fogyassz h ne egye szet a beled....
de eloszor hizz a 3kg nem eleg a 6 volt a cel ;) ;)

Nincs jelen

 

#330 2006-09-21 20:03

Kency
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasitok!
Dóri 1 héten csak egyszer cola mi?! :P
Engem meg dícsért a diétás nõvér mert én mindent eszek csak mértékkel és így nem is lett eddig semmitõl semmi bajom! Igaz bubisat nagyon ritkán iszom mert nem kívánom de a dokim azt mondta h 1 pohárral nyugodtan ihatok egyszerre! Egyépként én crohnos vok!
Üdv mindenkinek! Pusy Dori! :P :))

Szerkesztette: Kency (2006-09-21 20:04)

Nincs jelen

 

#331 2006-09-21 22:47

timcsi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok:)

Na végképp nem tudom már mi a jó, ismét elkeseredtem ugy vérzek,, elöszedtem a gyogynövényeim, nem tudom nem e ez hajt meg..mint anno a falvin7..
a gyogyikat nem hagytam el, és még megvan 2 doboz salazopyryn, ha kell valakinek..
Üdv!

Nincs jelen

 

#332 2006-09-22 12:00

Niala
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Timcsi!
Ne keseredj el!Nekem is voltak ilyen idõszakok,hogy jobban véreztem,és én is megijedtem,ne m tudtam mit tegyek.De rájöttem,hogy ez is valószínûleg a kajától lehet,hogy ettem valami olyat ami durvább a beleimnek,biztosan sok ilyen van,ami nem tesz jót,és nem lehet mindent elkerülni,dehát vérzõ,fekélyes beleink vannak,és erre csak mi tudunk vigyázni.Én legtöbbször ilyenkor azt csináltam,hogy papit fõztem magamnak.Szigorúan tej nélküli,sima rántással krumplifõzelék,vagy tökfõzelék.A leg-lightosabb kajákat ettem,és eszem most is,persze van hogy vétkezem,de ki tud ellenállni egy jó kis sütinek? :D
Enyi megengedett...
A gyógynövények is biztosan jó hatásúak,hiszen a kamilla is gyulladáscsökkentõ,csak ezekkel is csínján kell bánni.
Én azt tanácsolom neked hogy kísérletezz,mert senki nem fogja tudni megmondani neked,mire hogyan fogsz reagálni,persze vannak olyan kaják amiket élbõl ki kell iktatni a rendszerbõl(hüvelyesek,káposzta,magvak,tej,stb...),mert ezeket tanácsosabb kerülni,de a többivel ki kell tapasztalni,hogy bírod.
Üdv:
             Nia

Nincs jelen

 

#333 2006-09-22 13:23

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia ency'''
nah jo ma is legurult egy kicsi ;)de csak egy kicsi...
en is mindent eszek-es semmi bajom....:)
legalabbis nem tapasztaltam nagy kulonbsegeket egy vajas kenyer egy pizza vagy akar a zsiros"deszka"(kency ugye ;)uborkaval kozott....
noh de en is mindent eszek es keveset bar nekem sosem volt extrabb bajom attol hogy mit eszek...

ja enci ugy nez ki van egyfoku tartalygyulladasom-ismet csak ujra....:o de nem csuggedek ameg nincs nagy valtozas/baj...-es ismet eljen az optimizmus :)
rengeteg puszi neked is--este msn :)

Nincs jelen

 

#334 2006-09-22 16:16

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Timcsi:
Ez mind szép és jó, de van mégvalami amitõl vérezhetsz! Az pedig az, hogy a végbél meg van erõltetve! Gusztustalannak hangzik, de nézd meg milyen szinü a vér, ami kijön belõled, ha nagyon élénkpiros, akkor az a végbél tájékáról vagy az ánuszról jön, hameg sötéteb akkor az beljebbrõl jön! Persze ha ömlik a vér, akkor az nem a végbélbõl jön, hanem a bél egészébõl!Nekem ez okoz problémát általában és ha vérzek, akkor ezért vérzek!

Nincs jelen

 

#335 2006-09-22 19:46

Kency
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sya Dóri!
Sajnálom h megint az lett! De nem baj mert megint minden ok lesz! És akkor most a ,,szokásos" gyógyszereket szede rá? Ja a zsíros ,,deszka" az sirály de csak mértékkel! :P
Akkor este!
Pusy

Nincs jelen

 

#336 2006-09-22 20:33

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

ja a gyogyszerek nem ugyanazok--egyenlore gyengebbek bar igy turnom is kell mertekkel :)
a zsiros deszka megint  legurult:)--mentem is wc-re...de megerte;) ja meg be kell valljam volt ott egy kis szalonna is:p

Nincs jelen

 

#337 2007-04-11 21:28

Kivi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Szántó Vivien vagyok, 15 éves (lassan 16:D), Nyíregyházi, Crohn-betegségben szenvedö lányka. 2006 decemberébem fordultam (unk- anyukámmal) orvoshoz, mert kezdett rendszeressé válni a hasmenésem. Minden a felvételi idöszakában kezdödött. Vidám, optimista lány vagyok és nagyon izgulós is, és túlstresszeltem magam. Kezdetben nem volt vészes, de szeptembertöl (új suli, új környezet...) minden reggelem a vc- nél indult.Kb. 5 kilót fogytam, pedig így is rám férne még plussz 10.
Azóta már túlestem egy végbéltükrözésen, már a fél kórházat ismerem :D és most egész jól megvagyok. De azért nehéz hozzászokni az új életformához. Pápá magyaros életmód (jó zsíros kolbász, halászlé, gulyás, stb.).Gyakran elfelejtem, hogy megváltozott az életem. Oda kell figyelnem magamra, étkezési naplót vezetek (ami hasznos, mert ha bármi adódna, a doki is utána nézhet " na mit ettél már megint,amit nem kellett volna"). Mert bizony gyakran azt is elfelejtem, mit ehetek,s mit nem. De már kezdek belejönni. Anyukám sokat segít mindenben. Mire is mennék nélküle!
Én is fel vagyok szerelkezve rendesen gyógyszerekbõl (szedtem medrolt, most a pentasa a mindenem). Az étkezéshez visszatérve én krumpit, rizset, fõtt/párolt zöldségeket, lágytojást eszek. Joghurtot is néha-néha, az alacsony zsírtartalmúakból. Óvári sajtot, tésztákat, vajjal készített palacsintát diabetikus lekvárral. A tejért nem vagyok nagyon oda, de tejberizset néha eszek (azt szeretem :D). Édességet kerülöm, csak ha már nagyon nem bírom, akkor egy kis étcsokit majszolok, ami hasfogó. A gyümölcsök közül banánt, szintén az elõbbi hatás miatt. Az alma nekem nem tesz jót, így csak sülve szoktam fogyasztani+ kompót formájában.
Jó ez a fórum, sok mindent megtudtam, és a receptekre is égetõ szükségem van.
megyek, veszek pár piskótát. :D
nem sokat tudok még a betegségrõl, de könyveket örömmel ajánlok.
Üdv: Vivi

Nincs jelen

 

#338 2007-04-12 01:39

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szerinted ha egész nap csak tojást, húst meg kemény sajtot eszel (ez eléggé jól megfelel egy szigorú SCD-nek) akkor ettõl fogyni fogsz??? Hát a zsír lehet, de izom fel. Ja és tele leszel energiával:)  Nekem pl a testzsír csökkent, izom nõtt:) - (mozogtam is azért hozzá)
A testépítõk a "poros" idõk elõtt viccbõl ettek iszonyú mennyiségû húst meg tojást?

Nincs jelen

 

#339 2007-04-12 01:42

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

De ha valakit nagyon aggaszt a zsírcsökkenés, akkor egyen egyszerû cukrokat. Azt szabad.

Nincs jelen

 

#340 2007-04-12 09:02

Pevi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Ettõl az SCD diétától lehet fogyni is? Azért kezdeném el, mert ezzel karban is tarthatnám a beleimet.
Rigor, tapasztalatból tudom, hogy ha egész nap CSAK tojást, húst és kemény sajtot eszel, attól tényleg fogyni fogsz. Ha eszel még hozzá egy venki kenyeret, akkor már nem:)
Ugyanis ha egész nap csak egy fajtát, lásd fehérjét eszel, akkor a szervezeted gyorsabban üríti ki és nem mennek fel a kilók, sõt, fogysz is tõle. Ez a 90 napos diéta lényege:) De az nekünk nem ajánlott mert tisztító-hashajtó hatású, én is csak egészséges koromban csináltam:)

Nincs jelen

 

#341 2007-04-12 09:15

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Jó reggelt! Kedves Kivi úgy látom, hogy te új vagy köztünk, ezért üdvözöllek a többi sorstárs nevében is. Én 12 éve vagyok crohn beteg, én is kb annyi idõs voltam a betegség kezdetén (16). Azt tudom neked mondani, hogy a táplálkozás sokat nyom a latba. Én eddigi orvosaimtól úgy hallottam, hogy csak kevéssé számit. Kérdezz meg sok betegtársat, nézz utána a dolgoknak, ezt tudom tanácsolni neked. Az én privát tapasztalatom, hogy nagyon-nagyon számit az, hogy mit eszünk.
Sok szerencsét, és egészséget kivánok neked is!
Ottó :)

Nincs jelen

 

#342 2007-04-12 10:41

bocsigabi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Segítségeteket kérném! 2005 óta medrolon élek (CU-s vagyok). Sajna a medrolnak köszönhetõen felkaptam, vagy 10-15 kg-ot, amitõl nem igazán vagyok jól:(.
Szeretnék fogyni, de szabályosan ha nem eszem remegek - ez is állítólag a medrolnak tudható be. A torna, és egyéb Önkínzás nem megy, mert a szívem sem jó, sõt elég nagyfokú csontritkulásom is van - köszönhetõen....
Ha valakinek van valami jó ötlete, tapasztalata e téren, szívesen látnám:)!

Köszönöm: Gabi

Nincs jelen

 

#343 2007-04-12 11:31

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia kivi"""
akar csak magamat hallanam  :)
teljesen megegyezik a 3 evvel ezelotti "emberkemmel".
15, stresszes eletmod, felveteli, anyuka, rendszeres gyogyszerek, fincsi edessegek :o

Nincs jelen

 

#344 2007-04-12 12:44

pintyõke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Gabi!

A medrol helyett próbáld meg a metypredet.Én is azt szedtem,attol nem voltam állandóan éhes,mint a medroltól.Nem szoktam vacsorázni,esetleg kefirt 1 szelet piritóssal.Napközben meg zöld teát szoktam inni ,attol is lehet fogyni.

Pintyõke.

Nincs jelen

 

#345 2007-04-12 15:32

marakuja
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy próbáltátok-e a szõlõcukrot? Pl. a reggeli körömvirág - csalán teát kell valahogy ízesíteni, mert egyébként keserû. Én igyekszem kerülni a kristálycukrot, de a méz  is hajt (ami egyébként kétségtelenül egészséges), és most úgy tapasztaltam - fiam colitis-es -, hogy sajnos a szõlõcukor is jobban hajt, mint a kr. cukor. Szerintetek is, vagy esetleg más okozott több székletet és csak véletlen egybeesés? Pl. a barna cukor használatakor nem volt hasonló problémánk. Lehet, hogy arra kellene visszatérni?
Köszönöm. :)

Nincs jelen

 

#346 2007-04-12 17:29

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Dorci: bárcsak láthattam volna azt a 15éves ksi pofikádat, ahoyg stresszeled magad "na de Árpás tanár úr!!..." :D

Vivi: itt mindenre választ találsz!Sokféle topic van sok témában, még hétköznapi és szerelmi (hm..hm.. :) ) dolgokban is választ találsz! Vanank fent receptek, bááár nem sok, de én adhatok pár tanácsot (reklám-> szakácsnak készültem :) ). Mindenekelõtt aki hízni akar, annak ajánlom a sportot, mivel az izom növekedése is súlynövekedéssel jár, aki meg fogyni kell, annak is ajánlom! Hízóknak a Nutridrinket javaslom, hogy igyák, amennyi beléjükfér (azér' napi 6nál álljatok meg), a fogyózóknak meg kevesebb szénhidrátot, zsirt és füszert! Só, bors oké, vegeta már necces, mexikói csipõs steakkeverék már tilos :) .Akinek gondja van még a hasával, fel va nfújódva, stb, annak ajánlom, hogy egyen minden nap egy danon aktiviát (ez viszont nem reklám...ne bántsatok! :) ) és még plusszba vigyen be probiotikumot.Ezt a Remiseknek is javaslom, mivel igaz, hogy nincs bajunk, de a bélés nem az eredeti, a 3-4 milliós baktériumszám kb 2-3százezerre csappant, ami valljuk be, rohadt kevés...Én már egy hete szedem/eszem õket és a capoeira mellet ultrajól vagyok!Enyém a világ (és nem Dórié :) ) és most tényleg teljes értékü pacáknak érzem magam.
Remélem nem hagytam ki valamit!
Hja! E-mail bátran ha kérdés, bánat van! Két edzés között szoritok mindenkire idõt :)

Nincs jelen

 

#347 2007-04-12 17:32

pintyõke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia marakuja!

A csalán teát legjobb ízesítés nélkül inni.Hamar meglehet szokni az ízét.Cukrozva sokkal rosszabb íze van.Én cukor nélkül iszom mindig.

Üdv:pinty.

Nincs jelen

 

#348 2007-04-12 18:18

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

bocsigabi: próbáld meg az scd diétát úgy hogy a mézet, és az egyéb egyszerû cukrokat is kihagyod:) - én úgy fogytam le 110-rõkl 80kg-ra hogy a vérzés, hasmenés is elmúlt.
Koplalni semmiképp sem szabad, mert bélrenyheség, gyomorsav stb, aztán rosszabbul jársz. Ja és a szervezet takarékra áll, amint eszel valamit azonnal felugrik zsírba.
Egy nap 5-6 alkalommal kell étkezni, sosem szabad éhesnek lenni!!!!

Egyébként meg igenis lehet úgy "hízni", azaz tömeget növelni izomra, hogy közben zsírból fogy az ember... Fehérje....

Úgymond diétákban nem hiszek, ideiglenes dolgok ezek, az életmódváltás az igazi.

Nincs jelen

 

#349 2007-04-12 19:15

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Én soha nem voltam nagy édességrajongó, de mióta crohn-c.u-m van azóta rákattantam a csokira... Sok helyen hallottam hogy nem igazán kéne, de a miértekre nem igazán kaptam választ. Ha esteleg tudna valaki valami okosságot, azt szívesen veném.Köszi.

G.

Nincs jelen

 

#350 2007-04-12 19:24

Kivi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hello!
Otto,barna-by: Köszönöm a jó tanácsokat. Most épp nem vagyok valami jól.:S Már megint kísérletezgettem egy kicsit a kajákkal. :Áá! most jut eszembe. Mi van a halolajjal? Azt szabad?Most amúgy minden olajat mellõzök, inkabb a fõzõmargarin... de gondoltam azért megkérdezem:D
köszönöm elõre is.
Ui:köszi dory, most már tudom, hogy nem csak én csöppentem bele ilyen fiatalon ebbe a fránya crohnba.:D

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB