#1351 2010-11-23 15:54

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Andy0111! Szeretettel üdvözöllek a fórumon! Elõször is azt szeretném Neked mondani, hogy nem kell mindent elolvasni, fõleg nem olyan dolgokat, amik téged riasztanak, és alaptalanul keltenek még nagyobb rémületet benned. Ahányan vagyunk annyiféleképpen alakul ez a betegség, nincs két egyforma eset, még akkor sem ha annak látszik. A legfontosabb a gasztroenterológussal való kapcsolattartás. A rendszeres laborellenõrzés során lehet következtetni arra, hogy van-e gyulladás a szervezetben vagy nincs. Most olyan gyógyszereket kaptál, amitõl a gyulladás visszavonul, de az úgynevezett "alapgyógyszereket" továbbra is ajánlatos szedni. Az Imurán az egyik legjobb gyószer lehet a betegség fékentartására, ha a szervezeted bírja (ezt a kezdetben gyakoribb laborvizsgálatok is jelezni fogják). Természetesen az orvosod fogja megmondani, milyen gyógyszert javasol, és mi a legjobb neked. A napi két széklet mindenképp normálisnak számít, de ha több akkor sem szabad kétségbe esni, és a "folyósság" miatt sem. Egyszer ilyen, egyszer olyan... A diétádat saját magadnak kell kialakítani, meg kell figyelni, melyik az az étel, amitõl görcsöl a hasad, vagy megnövekszik a WC-látogatások száma. Nyilván nem öröm, hogy ez a betegség került neked, de lehet vele élni. Meg fogod tanulni kezelni a problémát, figyelve a szervezeted visszajelzéseit. A stresszhelyzetek kerülése mindenképp ajánlatos lenne, tudom ez alig megoldható, de talán lehet kicsit lazábban venni a dolgokat. Nem minden Crohn beteget kell mûteni. Több ismerõsöm van, aki már nem fiatal, és még nem volt mûtétje, legalábbis béllel kapcsolatos.
Arra szeretnélek kérni, hogy csak a számodra bíztató dolgokat jegyezd meg, csakis azokat amiket a javadra tudsz fordítani. Ez a Fórum elsõsorban segíteni, támogatni akarja a betegtársakat!
Kérdéseidet tedd fel bátran, nem kell ezer oldalt végigolvasni! Mindig van, aki váloszol!
Kitartást, és sok vidámságot kívánok Neked!

Nincs jelen

#1352 2010-11-23 16:43

Breki
Tag

Én nem tudtam a mai napig letenni a cigit,pedig minden nap ugy fekszem le hogy holnaptol nem...cseppet akaratgyenge vagyok.

Nincs jelen

#1353 2010-11-24 15:40

nagil74
Tag

Sziasztok!
A diétával kapcsolatban csak annyit, hogy amikor kiderült Chron beteg vagyok, akkor az orvos nekem sem mondott semmit, csak felírta a gyógyszereket. Azt sem mondta, hogy diétáznom kellene. Én kezdtem el utána járni. Legközelebb amikor mentem az orvoshoz direktbe rákérdeztem, hogy miket nem szabad ennem. Felsorolt egy csomó mindent, de nem mondta, hogy menjek el esetleg egy szakemberhez, ugyanis ráadásul vesekõ kialakulására is hajlamos vagyok és ugye ott sem mindegy, hogy mit eszek. Na mármost ha mind a két betegséget figyelembe veszem akkor szinte semmit sem ehetek. Ezért én egyenlõre mindent eszek, de ha észlelem, hogy valamelyik étel után esetleg fáj a gyomrom, vagy ég a gyomrom vagy felpuffadok tõle, stb... akkor inkább azt mellõzöm. Nem tudom, hogy ez jó e így, de amint leírtam korábban, hogy nekem hála Istennek nincs tünetem, így sokszor el is felejtem, hogy nekem van ilyen problémám.
Üdv mindenkinek

Nincs jelen

#1354 2010-11-24 17:01

Marthuska
Tag

Szia Nagil74! A "Diéta kell vagy nem" topicban válaszolok.

Nincs jelen

#1355 2010-11-24 17:08

nagil74
Tag

Kedves Marthuska!
Mivel még kezdõ vagyok, nem tudom mit jelent az, hogy "topicban válaszolok". Bocsánat de meg tudod magyarázni nekem?:)
Nagil74

Nincs jelen

#1356 2010-11-24 17:21

nagil74
Tag

Szia Marthuska!
Itt is jelzem, hogy megtaláltam a topicot, köszönöm.
Nagyon örülök ennek a közösségnek, mert sokszor nagyon egyedül voltam a problémámmal. Mármint a tudattal, hogy ez a betegségem van. Engem is sokszor megijeszt amit itt olvasok, amikor az orvost megkérdeztem, mire számíthatok ezzel a betegséggel kapcsolatban (megijedtem attól, hogy "gyógyíthatatlan"), azt mondta, hogy 10-15 év múlva lehet, hogy kilukad a belem. Hát ezzel a mondattal maradtam magamra, két kisgyermekem van. Volt néhány álmatlan éjszakám.
Most bár azt kívánom ne lenne senkinek ilyen betegsége, de ha már van akkor jó így megbeszélni a tapasztalatokat.
Mindenképpen köszönöm.
Nagil74

Nincs jelen

#1357 2010-11-24 18:08

bixi
Tag

Sziasztok!

Ma regisztraltam itt, de mar tobb napja olvasgatom a kulonbozo topikokat.

27 eves vagyok, a tortenetem oktober elejen kezdodik. pontosabban inkabb marciusban, amikor teherbe estem. Oktober elejeig nem volt semmi gond. Akkor kezdodtek a problemaim szekrekedes majd hasmenes es verzes, aranyer,hasi gorcsok. Elmentem sebeszhez es proktologushoz. Mindketto azt mondta a szekrekedes es az aranyer tipikus tunet terheseknel (akkor voltam 28 hetes), kaptam ra kremet. Az semmit nem hasznalt 2 het alatt sem, viszont a verzes elegge felerosodott, az aranyerem meg borzaszto mertekben fajt mar akkor, se ulni se fekudni se allni nem birtam. Visszamentem a proktologushoz, ambulansan Lidokain injekcioval levette a legfajdalmasabb aranyereket es mondta hogy szules utan tukrozes lesz a verzes miatt, addig nem lehet megcsinalni. A babat megnezettem nogyogyasszal, minden rendben. Meg egy het fetrenges kovetkezett, kozben ledobtam mar 3 kg-t. Amikor eleg eros voltam hozza elmentem a nogyogyaszhoz a babat ellenoriztetni. A doki azt mondta kicsit keves  a magzatviz, be kellene menni a korhazba, meg amugy is nem artana vas injekcio, mert elegge vashianyom van. Hivott egy mentot, es bekuldott a korhazba. Ott ramraktak a CTG-t, a ferjemet hazazavartak a kiskonyvemert, ami otthonmaradt. Es akkor kezdodott a remalom. A kisfiam 33het+2 naposan meghalt a pocakomban. Nem talaltak tobbe a szivverest. Az volt eletem legeslegborzasztobb pillanata. Raadasul a ferjemet ugye elzavartak mellolem, aki abban a tudatban rohant haza a kiskonyvert, hogy most lesz apa. Kozben a hasi gorcseim erosodtek. Kozoltek, hogy meg kell szulnom a babat, nem csaszaroznak. Uj verkep, ami hihetetlen verszegenyseget mutatott (a hemoglobinom 30! volt), ugyhogy az orvosok kozoltek, hogy imadkozzak, hogy megerkezzen a ver a transzfuziora mielott beindul a szules, mert kulonben lehet, hogy nem elem tul. Ez kedden este volt. Szerdaraol csutortokre virradora megindultak a fajasok, addigra a tervezett 6 egyseg verbol mar 3at megkaptam. Estig vajudtam (tobbszori oxytocin beavatkozassal melyek 40 perces fajasokat eredmenyeztek),  vegul oriasi kinok kozepette termeszetes utn megszultem a halott babat. A hsi gorcseim akkor erosodtek fel igazan, szombaton mar felallni sem tudtam az agybol, es mar csak veres nyak jott belolem naponta ugy 30x. Kaptam 2 beontest es itattak velem keseru sot, majd 2x csinaltak 4 nap alatt colonoscopiat, mely alapjan colinitist diagnosztizaltak. Tovabbi 10 napot maradtam a korhazban, Solu Medrol infuzion. Most engedtek a napokban haza, Salofalkot, Medrolt, Tardyferont es Omeprazolt szedek.

Egyelore meg nem tudom elhinni, hogy ez  velem tortenik.
Azt azonban orommel latom, hogy milyen jo forumok vannak itt, es hogy sokan hordtak ki egeszseges babakat ezzel a betegseggel is.

Most fizikailag sokkal jobban vagyok, reggel es este van formalt szekletem, nincsenek gorcseim sem.
Lelkileg lejjebb vagyok husszal a beka segge alatt, de bizom benne, hogy ez nem lesz orokke igy, es lesznek mg olyan napok amikor nem sirom el magam.

Nincs jelen

#1358 2010-11-24 18:37

Marthuska
Tag

Szia Bixi! Szeretettel üdvözöllek a fórumon! Nagyon sajnálom, ami veled történt, borzalmas lehetett ezt átélni. Minden együttérzésem a Tiéd! Csak azt tudom mondani, hogy ennél rosszabb már nem lehet, és az idõ múlásával kicsit könnyebb lesz. Bízom benne, hogy az álmaidat soha nem fogod feladni, hiszen az írásokból láthatod, hogy ezzel a betegséggel is lehet vállani kisbabát. De, most a Te egészséged a legfontosabb, hogy megerõsödj! Ehhez kívánok sok erõt és kitartást. Továbbra is olvasgass minket, és mindig csak a számodra hasznos dolgokat próbáld megjegyezni, ami építõ jellegû és nem azt, ami félelmet és aggódást kelt. Bizony, itt is van sok szomorú történet, ami mellett nem tud érzéketlenül elmenni az ember. A történetek legtöbbjébõl pedig az derül ki, hogy mindig van kiút és megoldás, ami felébreszti a reményt.
Mielõbbi jobbulást, gyógyulást kívánok Neked!

Nincs jelen

#1359 2010-11-24 19:06

nagil74
Tag

Kedves bixi!
Az én gondom eltörpül a te fájdalmad mellett, s bár ilyen esetben nem sokat segít a szó, de had mondjam el neked, hogy az egyik volt munkatársam is nemrég veszítette el a babáját. Ó közel 30 éves, öt hónaposan szülte meg a halott babáját, ráadásul a teje is megjött amit nagy fájdalmak közepette kellett elapasztani. Nagyon megviselte a dolog hiszen nagyon szerették volna ezt a babát, és a jó rész most következik, ez kb márciusban történt és most per pillanat kb.: három- négy hónapos kismama újra. Hazudnék ha azt mondanám tudom mit érzel, hiszen én nem mentem át hasonló kálvárián, de én egyszer azt olvastam egy fórumon, hogy a chron betegeknél a terhesség pozitív irányba is billentheti az illetõ állapotát.
Nagyon szurkolok neked és a párodnak is, hogy túljussatok ezeken az állapotokon és megújuljon az erõd, újra vidámság költözzön az életetekbe.
Nagil74

Nincs jelen

#1360 2010-11-24 19:43

judy1981
Tag

Andy0111: napi 2 székletért sokan ölni tudnánk. Én már annak is örülök, ha éjszaka csak 2x kell felkelnem miatta - a nap többi szakában még elviselem. A diéta sajnos tényleg tapasztalaton alapul. Függ az érintett bélszakasztól, az aktivitástól, és sorolhatnám. Ha felkeresel egy lakóhelyedhez közeli betegszervezetet, biztos tudsz beszélni dietetikussal is. A diéta nem csak tiltásokból áll! Sokkal inkább az ételkészítési módszereken kell változtatni. Errõl bõvebben tényleg a "diéta kell vagy nem" topicban olvashatsz.
Ha meg akarod úszni a mûtétet, tényleg dobd el a cigit. Erre ugyan nincs garancia, de segíteni biztos nem segít a dohányzás. És mindig szedd a szükséges gyógyszereket, még akkor is, ha jól érzed magad.

Nincs jelen

#1361 2010-11-24 21:18

c.zsolt
Tag

Bixi,

Az en bajom is eltorpul ahhoz kepest amit neked kellett atelni. Nagyon elfog a szomorusag a soraidat olvasva. Marthuska szavaival elve, ennel mar nincs lejjebb, nem lehet rosszabb...

Jobbulast,
Zsolti

Szerkesztette: c.zsolt (2010-11-24 21:18)

Nincs jelen

#1362 2010-11-25 05:43

Szuszidi
Tag

Kedves Bixi!
Megértem hogy a béka popója alatt vagy. Konzultáljál az orvosokkal, s ha engedik akkor menj neki még egyszer a dolognak. Legjobb gyógyír egy másik baba, egy másik kisember megérkezésére készülni. De ne csak egy dokival beszélj többel. Legyen megnyugvásod a dologban.
Legyen szép napotok!

Nincs jelen

#1363 2010-11-25 18:32

andy0111
Tag

Köszi nagyon aranyos vagy Martuska!megnyugtattál!most írtam egy kérdést a félelmek topikba!ha van kedved megnézhatnéd hátha te is tudsz nekem erre választ adni!most nekem még nehéz nem foglalkozni ezzel a betegséggel mert friss a dolog és még sok gyogyszert kell szednem!amugy asz természetes dolog hogy aktiv gyulladásom van most és én mégis jol érzem magam?vagy csak szerencsém van?

Nincs jelen

#1364 2010-11-25 18:59

Marthuska
Tag

Kedves Andy0111! Ahogy a gyógyszerek hatnak, úgy csökken a gyulladás, és ezért érzed jól magad.
A "Félelmek" topicba is írtam Neked.

Nincs jelen

#1365 2010-12-01 09:01

nagil74
Tag

Sziasztok!
Már említettem nektek, hogy egyenlõre semmilyen gyógyszereket nem szedek. Most voltam egy új gasztroenterológusnál, aki kér egy vastagbéltükrözést. Még csak egyszer volt ilyen nekem, de nagyon fájt, kértem fájdalomcsillapítót de az orvos azt mondta, hogy nincs ideje arra, hogy kivárja a hatását, különben is fiatal vagyok és ki fogom bírni. Kibírtam, de legszívesebben négykézláb mentem volna haza annyira fájt. Most altatást kértem. Nem is ez a gond, hanem az, hogy mindenféleképpen gyógyszeres kezelést akar. Immurant. Én félek ettõl a gyógyszertõl, mert azt olvastam róla, hogy az embernek kihullik tõle a haja, hamarabb elkap betegségeket stb... Kérlek írjátok meg, hogy milyen tapasztalatotok van ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban. Most is tünetmentes vagyok és attól tartok, hogy ha elkezdem szedni ezt a gyógyszert akkor rosszabbul leszek.
Kérlek írjatok.

Nincs jelen

#1366 2010-12-01 09:59

Györgyina
Tag

nagil Drágám, mi az, hogy a doki nem ér rá? Nehogy már azért szenvedjél, mert õ siet. Ragaszkodj egy olyan idponthoz, amikor ráér Téged elaltatni, kábitani, ehhez jogod van, csak késõbb lesz a tüki.
Én szedtem Immuránt elég sokáig, de nem hullt ki a hajam és semmi különös nem történt, annyi, hogy 3 hónap amig hatásos.

Nincs jelen

#1367 2010-12-01 10:48

nagil74
Tag

Kedves Györgyina!
Mit fogok érezni ha már hatásos lesz? Nem lesz az ember hamarabb beteg? Egyébként láttam a nõvér arcán a riadalmat, amikor a doki közölte, hogy nem ad érzéstelenítõt. Valami nem stimmelt, de akkor már be voltam öltözve, és nem volt visszaút. Olyan fájdalmaim voltak, hogy az ágyból, amin voltam, majdnem kitéptem a vasrácsot. Másnap alig bírtam dolgozni olyan izomláz volt a kezemben.

Nincs jelen

#1368 2010-12-01 11:56

Mara
Tag

Sziasztok kedves fórumozók!
Annyira jó, hogy van ez az oldal, különben most megzakkannék.. bár így sem állok messze tõle.. viszont nyugtat, igaz olykor felkavar amiket olvasok. Az ismerõseim azt mondják ne olvasgassak ilyeneket, mert csak stresszelem magam, meg lehet nem is lesz semmi baj... de ha már felmerült a gyanú az IBD-re, jobb ha tudom mivel is kell szembenézzek, ahogy egy másik topicban is írták nekem.
A lényeg; örülök nektek, hogy itt vagytok és elmondjátok tapasztalataitokat,  de a betegségeiteknek, meg ennek az egész crohnhüleségnek nagyon nem.. :( el sem hiszem, hogy van ilyen.. fõleg azt nem, hogy nem lehet gyógyítani..
Mindenkinek jobbulást és sok mosolygást kívánok!

Nincs jelen

#1369 2010-12-01 14:58

Marthuska
Tag

Kedves Mara! Igen! Nehéz lenne kitalálni ezt a Crohn betegséget, ha nem lenne!:) Erre már én is többször gondoltam. Hát tapasztalat, az van itt bõven. Olvasgass, ha gondolod. Beleélni senkinek a bajába nem kell magad, mert az nem a Te életed. Mindenkinek a saját gondjaival, gondolataival kell megbírkóznia. A stressz az biztos nem tesz jót, de ahhoz olvasni sem kell, hogy stresszel találkozzunk. A mindennapi életünket veszi körül. Az már más kérdés, hogy ki, hogy tudja ezt kezelni.
Való igaz, ennek a betegségnek a gyógymódja még nincs meg, de vannak rá gyógyszerek, amivel kordában lehet tartani, esetleg tünetmentessé tenni.
Várjuk, hogy mi lesz a diagnózis! A lehetõ legjobbakat kívánom Neked!

Nincs jelen

#1370 2010-12-01 17:11

Bordás
Tag

Én csak annyit tudok hallásból az Imuran-ról, hogy legyengítheti az immunrendszert. Aki jobban ért hozzá az javítson ki ha tévedek. De minden gyógyszernek megvan a maga mellékhatása, meg kell kontrollokra járni velük és onnan le tudják szûrni, hogy jó-hatásos e a terápia vagy sem, és annak függvényébe folytatódik a többi...
Hello!

Nincs jelen

#1371 2010-12-01 17:43

roor
Tag

Halika!

Mara:crohn volt,van és lesz.
Nem kellemes,de hozzánk tartozik.
Ha esetleg neked is jutott belõle nem kell aggódni,mi már profi válogatott vagyunk,hamar kikupálunk tégedet is!:D:D:D:D:D
Fõ a pozitív hozzáállás és nagy adag lesz@rom bogyó!:D:D:D:D

Nincs jelen

#1372 2010-12-01 19:13

nagil74
Tag

Köszönöm a hozzászólást, Bordás és Györgyina!
Próbálok megnyugodni csak azt nem értem miért ugyan azzal a gyógyszerrel kezelik azt is aki nagyon rosszul van és azt is akinek nincs tünete. Próbálok megbízni az orvosokban, de olyan sok rossz tapasztalatom van ezen a területen, hogy ez nagyon nehéz.

Nincs jelen

#1373 2010-12-01 21:01

zolcsi
Tag

nagil74!
Az imurántól ne félj.Az igaz hogy némi hajhullás elõfordúlhat de minimális.Én csak a párnán vettem észre hogy több a hajszál de ez is csak pár hónapig tartott.Gyógyszeres kezelés terén pedig nem igazán van sok lehetõség.Mivel a betegség eredetét sem tudják így kezelni is nehéz.Lényeg hogy hosszútávú terápiáról van szó.

Nincs jelen

#1374 2010-12-01 21:15

nagil74
Tag

Köszönöm zolcsi!
Még annyit, hogy eddig soha nem tudtam rendszeresen gyógyszert szedni. Mindig elfelejtettem egy-két napig, vagy egy hétig. Nem tudom miért, undorodom tõlük. Például a Pentasa egy idõ után megakadt a torkomon, nem nagyon akart lemenni.
Jó éjszakát mindenkinek!

Nincs jelen

#1375 2010-12-01 21:53

Zsuzsika
Tag

Zolcsi! Visszapótlódott a hajad, ami kihullott az Imurantól, vagy ami kihullott, az úgy is maradt?

Nincs jelen

#1376 2010-12-01 22:22

zolcsi
Tag

Zsuzsika nem volt számottevõ a hajhullás.Csak a párnán látszott ha rámnéztél nem láttál kevesebb hajat a fejemen.nem voltak kopasz területek.Késõbb pedig már nem is hullott.

Nincs jelen

#1377 2010-12-02 21:04

Zsuzsika
Tag

Zolcsi, köszi a választ!
Zs.

Nincs jelen

#1378 2010-12-04 18:14

Réka0825
Tag

Sziasztok! Nem tudom,hogy hová,melyik részére írjak a fórumon,új vagyok még.19 éves lány vagyok,akinél májusban állapítottak meg Chron-betegséget.Illetve ez így egészen túlzás,mert kimondva még senkitõl sem hallottam,csak az orvosi papírjaimon szerepel az,hogy Chron beteg lennék.Eléggé elvagyok keseredve emiatt,mert nem nagyon tudom,hogy mit iss kéne most tennem.Essek kétségbe és minden egyes falatot kétszer gondoljak meg,hogy az vajon mit mûvel majd a hasamban?Vagy talán maradjak nyugodt,úgyis lesz ami lesz?
Amióta ezt "diagnosztizálták" azóta 2x voltam kórházban.Elõször májusban 4 napot,mert úgy fájt a gyomorszájam környékén,hogy nehezen vettem a levegõt/fájt.Kaptam infúziót napi 2-t.Ja és az sem mellékes,hogy elõtte annyit hánytam,hogy 3 óra alatt kiszáradtam.Most is voltam kórházban,de most csak 1 éjszakát.A tüneteim hasonlóak voltak.A gyógyszereim : Pentasa,Budenofalk,Neo-ferro-folgamma.Elnézést a sok kérdésért.Elõre is várom a válaszukat/válaszotokat.

Nincs jelen

#1379 2010-12-04 18:24

Auron
Tag

Nah de mit mondtak a korházban mi volt ez a hányásos tünet?Kezdõdõ bélelzáródás vagy mi?

Nincs jelen

#1380 2010-12-04 18:28

Auron
Tag

Hát szerintem téged nem világosítottak fel sokmindenröl ezzel a betegségel kapcsolatban! Felkell keresned egy olyan Gastroenterologust aki foglalkozik is veled nem pedig csak kábitanak a hülye szöveggel amiböl nemértesz semmit sem.

Nincs jelen

#1381 2010-12-04 18:30

Bögni
Tag

Kedves Réka, szerintem semmi esetre se ess kétségbe, mert az biztosan nem segít rajtad. Ha idõd engedi, olvasgasd vissza a fórumot, sok hasznos tanácsot lelsz majd.
Nem igazán értek valamit: ezeknek a tüneteknek az alapján nyilvánítottak Crohnosnak? Vagy van más tüneted is, mint napi többszöri véres-nyákos hasmenés, ilyesmi? Vagy még csak találgatják, mi baj lehet? Kérdezz csak bátran,itt biztosan fogsz segítséget kapni.
Ági

Nincs jelen

#1382 2010-12-04 18:55

Réka0825
Tag

Igen a véres-nyákos széklet az rendszeres.Erre lettem elõször figyelmes májusba.Elõször azérettségi miatti feszültségnek gondoltam a dolgot,amikor elmentem a körzeti orvoshoz,aki azonnal elküldött egy gasztroenterológushoz.Megcsinálták a gyomortükrözést,de ez nekem akkora trauma volt,hogy magánklinikára mentem és ott csináltattam meg mindkét tükrözést felûrõl és aluról is.A Szövettan alapján azt mondták,hogy chron betegség,a CT viszont csak annyit mutatott ,hogy megvastagodott bélkacsokat lát,amire az orvosom azt mondta,hogy az lehet egyszerû gyulladás.Emellett refluxom is van és rekeszizomsérvem.A kórházi zárón mindkét esetben az van,hogy chrone betegség fellángolása,de annyival hazaengedtek ,hogy ejjha nem tartom a diétát,és szedjem a gyógyszereimet

Nincs jelen

#1383 2010-12-06 10:33

Marthuska
Tag

Szia Réka0825! Üdvözöllek a fórumon! Ez a tünetegyüttes, amit itt leírtál, CT-vel, mindennel együtt, sajnos nagyon is ráillik a Crohn betegségre, amit esetedben szövettannal is igazoltak.
" A betegséget Burril Crohn amerikai orvosról nevezték el, aki 1932-ben elsõként írta le munkatársaival ezt az ismeretlen eredetû, idült bélgyulladást, amely leggyakrabban a vékony- és a vastagbelet, ritkábban a tápcsatorna felsõ szakaszait (nyelõcsõ, gyomor) is érintheti" (Dr. Kovács Ágota). Remélem, érzékeled a féltételes módot! Ez nem jelenti azt, hogy mindehol ott van a gyulladás! Elég gyakori, hogy a vékonybél utolsó szakasza betegszik meg, és az ehhez kapcsolódó vastagbélrész. Van akinél csak a vastagbél egy bizonyos szakasza érintett, van akinél pl. egy vékonybélszakasz. Egészséges és beteg bélszakaszok váltogathatják egymást. A gyógyszereket bizony szedni kell, még tünetmentes idõszakban is, hogy fékentartsa a betegséget. Ezért fontos a gasztroenterológussal való rendszeres kapcsolattartás, ha netán egy nyugalmi szakasz után újra támad a Crohn, a megfelelõ kezelést tudja adni neked.
Kétségbeesned nem szabad, és nem kell magadban a betegségtudatot sem növelni. Persze, hogy nem öröm, hogy létezik egy ilyen nyavalya, de lehet vele élni! Bizonyára lesznek hosszú, tünetmentes idõszakok, amikor szinte el is felejtheted, akkor is, ha szeded az alapgyógyszereket. A diéta miatt nem kell, hogy vádold magad, és ezzel nem is vádolhat Téged senki. Mivel bélszûkületet tudtommal nem állapítottak meg nálad, és ha elmúlik a gyulladás továbbra is étkezhetsz hasonlóképpen ahogy eddig, figyelve azokat az ételeket, amik esetleg, görcsöket illetve hasfájást okoznak! Na, ezeket érdemes kerülni!
Mielõbbi javulást, sok vidámságot, és hosszú tünetmentes idõszakot kívánok Neked!

Szerkesztette: Marthuska (2010-12-06 10:41)

Nincs jelen

#1384 2011-01-07 23:39

MSE
Tag

Sziasztok!

Nálam egy hónapja diagnosztizálták a Crohn-t. Fájt a hasam és az oldalam,azt hitték,hogy vakbelem van
így rögtön a mûtõbe kerültem,ahol kiderült a beleim egy része  ökölnyi nagyságúra csavarodott.
Ezt a részt sajnos már nem tudták megmenteni. Mikor felébredtem az altatásból már éreztem más a problémám..
Karácsony elõtt hazaengedtek,azóta hasmenés..Pentasa tablettát kaptam,nem túl eredményes...
Rettegek,hogy nem tudok visszailleszkedni a mindennapjaimba,
a munkahelyemre,a társasági életbe.Fõleg,hogy egy pörgõs temperamentumos csajszi voltam.                                  A bélmûtét utáni diétát betartom,mégsem érzem a javulást.
Igyekszek kutatni a betegségrõl,hogy mi segítene,mi az ami tilos..de valahogy már én sem tudom
eldönteni,mivel folyamatosan ellen véleményeket,álláspontokat olvasok.
Sok idõm azzal megy el,hogy mit ehetek,mit fõzzek..akinek van ötlete kérem ossza meg velem,
ha lehet konkrét dolgokat írjatok!
A másik dolog ami most különösen foglalkoztat,a Crohn egyesület,MCCBE. Olvastam,hogy minden
hónap utolsó hétfõjén összeröffenést,tapasztalatcserét szerveznek. Volt már valaki?
Légyszíves osszátok meg a tapasztalatokat.
Elõre is köszönöm

MSE

Nincs jelen

#1385 2011-01-08 00:11

aiolosz
Tag

MSE írta:

".... Légyszíves osszátok meg a tapasztalatokat.
Elõre is köszönöm...."
MSE

Kedves eMeSE ! Azt javaslom, hogy elõször is olvasd el azokat a topicokat, amik elsõsorban Téged érintenek és ha kérdésed van, akkor rajta...ja és nem kell egybõl topicot nyitni ;) mert durcás leszek....

Nincs jelen

#1386 2011-01-08 19:10

Nita
Tag

MSE!
Szia, üdv itt köztünk :/
Nem fogok tudni neked egy hirtelen gyors receptet írni  amitõl azonnal jobban leszel .....ez egy ilyen betegség újra kell kísérletezni az evéssel. Van aki minden meg tud enni van aki meg szinte semmit. Aztán vannak a betegségnek nyugalmi idõszakai is amikor meg minden szinte a régi. Szóval amit javasolni tudok az a türelem és a kitartás így elsõre. Olvasgass és sok hasznos tanácsot több év tapasztalatát tudod megismerni itt.

Az MCCBE találkozóin sokan részt szoktunk venni, de vannak fórum találkozók is érdemes ellátogatni egy ilyenre mert jó érzés amikor tudja az ember nincs egyedül és mások is tudnak ezzel a betegséggel együtt teljes életet élni ami az elején olyan hihetetlennek tûnik.
Ha kérdésed van írj valamelyik topikba szívesen segítünk.

Nincs jelen

#1387 2011-01-10 15:40

Marthuska
Tag

Szia MSE! Üdv a fórumon! Csatlakoznék Nitához, nekem is hasonló a véleményem errõl a betegségrõl. Az étkezéssel kapcsolatosan nehéz lenne "konkrét dolgokat" írni. Nyilván, ami megszaporítja a WC-látogatások számát, érdemes kerülni! Ne aggaszd magad azon, hogy még mindig hasmenésed van! Nem vagyunk egyformák, van akinek több idõ kell ahhoz, hogy regenerálódjon. A mûtéted nemrég volt, a szervezetnek pedig idõ kell, amíg megszokja ezt a "rövidített útvonalat". A székletürítések száma idõvel csökkeni fog, és akkor sem kell meglepõdni ha laza, ez a betegség velejárója lehet, és gyakran nem a visszaesést jelenti! Ez egy állapot, amiben benne vagy, és ez sem alakul mindenkinél egyformán. Idõvel megismered a saját szervezeted jelzéseit, és ahhoz kell igazodni.
Kérdéseidet felteheted a megfelelõ topicban, mindig van, aki segít és válaszol. Csak a számodra hasznos dolgokat jegyezd meg, ami elõbbrevisz a gyógyulásban, nem pedig visszavet!
Bizakodást, és sok vidámságot kívánok Neked! Hosszú tünetmentes idõszakot!

Nincs jelen

#1388 2011-01-24 18:50

Lonni
Tag

Üdv minden sorstársnak. Biztos nem járok jó helyen, és biztos szóba került már, de 7 évnyi információt 1 nap alatt feldolgozni túl sok idõt venne igénybe, ígérem bepótolom az olvasni valót.

Egy kérdést, illetve kettõt egyben had tegyek fel. Az elsõ 3-4 éve mondták nekem, hogy Colitisem van, felírtak egy gyógyszert, hogy na azt szedjem most életem végéig, ezt nem akartam, nem is szedtem, el is felejtettem a gyógyszer nevét. Helyette elmentem egy csontkovácshoz, hogy egyensúlyba helyezem a testemet, be is vált mostanáig, mert újra akut fázisban vagyok. Most felírt Salofalk nevü gyógyszert, amit itt utána olvasva a végkonybélben hat, és nem a vastagbélben. Hülyeséget írt fel az orvos? Egyáltalán miért mentem Sebészhez (4 éves azért mert azt hittem aranyerem vagy végbél berepedésem van),

itt gasztroenterologusról ír mindenki. Keresek olyan orvost? Tudtok ajánlani valakit Sopron vagy környékén? Ausztriában?

Köszönöm elõre is.

Nincs jelen

#1389 2011-01-25 01:06

koko23
Tag

Sziasztok én még új vagyok a betegségben is meg a fórumon is de nagyon örülök hogy rátok találtam mert lenne pár kérdésem. Most karácsonykor derült ki hogy colitises vagyok, két hetet voltam korházba és szilveszter napján mentem haza, a kérdésem pedig a következõ azóta nagyjából 1 hónap telt el, a diétát tartom, szedem a gyógyszereket, és úgy látom, érzem, hogy rohamosan javulok, a korházban még napi 12-szer mentem wcre ez ma már napi 2,3, arról nem is beszélve hogy 10 kilót lefogytam két hét alatt, ebbõl is fakad a problémám, a betegség elõtt rendszeresen jártam gyúrni, és fogalmam sincs hogy most lemehetek-e kondizni vagy nem ? vagy még várjak vele mert nem gyógyult meg a bélrendszer? ezt honnan tudom? Hány hónapot kell várnom? Mert teljesen jól érzem magam, semmi tünetem nincs, és mindenki tudja mien széklettel jár  a betegség, az is elég szépen javul, az állaga is meg úgy minden már nem véres szóval meddig várjak azzal hogy lemenjek edzeni? Vissza szeretném kapni a régi testem mert egy kicsit összefonnyadtam a betegségbe? És a papa még hódítani akar nem mintha így nem menne:D:D:D na most biztos megutáltok kapásból de ha megismertek majd rájöttök hogy inkább életrevaló vagyok mint utálni való mindenkinek javulást és üdvözlök mindenkit sziasztok.

Nincs jelen

#1390 2011-01-25 02:14

aiolosz
Tag

koko23 írta:

"...na most biztos megutáltok kapásból de ha megismertek majd rájöttök hogy inkább életrevaló vagyok mint utálni való mindenkinek javulást és üdvözlök mindenkit sziasztok...."

Koko, egy dologban biztos lehetsz, itt senki nem fog Téged utálni. Miután én életem jelentõs részében versenyszerûen sportoltam, tudom, hogy mirõl beszélsz, és javasolom, hogy alaposan olvasgasd át a topicokat, sok kérdésedre választ fogsz kapni, de ha nem, akkor mi segítünk, ha tudunk.
Fel a fejjel....

Nincs jelen

#1391 2011-01-25 15:38

Nita
Tag

Lonni!
Sajnos neked tényleg nagyon sok infó hiányzik a betegségrõl ami természetes mert az elején nem veszi ezt az ember olyan komolyan....de sajnos az alapoknak érdemes utána olvasnod menj ki a http://crohn-colitis.hu/ kezdõoldalára és tényleg olvsd el ha tudni szeretnél pár alap dolgot ott.
Röviden a válaszok:  - a csontkovács gyanítom véletlenül vált be :)
                                   - a gyógyszerekrõl is olvass kint :)
                                   - a végbél környéki csomók, repedések is a betegség tünetei voltak neked így jött elõ
                                   - igen minket gasztrós kezel keress olyat ( eddig ki írta fel a Salofalkot? )
Ha van még  valami kérdezz nyugodtan itt biztos majd más is segít még! A doki keresésben írj az orvost keresek topikba is talán.

Nincs jelen

#1392 2011-01-25 15:44

Nita
Tag

koko23! Tök jó a hozzáállásod  pedig nem lehetett könnyû pont karácsony kórházba lenni ezzel....és üdv itt nálunk :)
Szép óvatosan kezd csak el az edzést aztán úgyis meglátod bírod-e. Elhiszem hogy zavar a fogyás meg a hirtelen külsõ változás, engem is szokott :P Pedig nem is akarok már hódítani :)
Szóval folytasd csak ilyen vidáman ezért senki nem fog haragudni szerintem se :)

Nincs jelen

#1393 2011-01-25 16:59

Lonni
Tag

egyenlõre hanyagolom a gyógyszerszedést, amíg nem beszéltem gasztródokival. Bécsben megtaláltam Dr. Pesendorfer, allítólag õ ausztriaban nagy névnek számít gasztrosok között

Mostani alkalommal 3 napig diétáztam, és egyre javult a helyzet, 1. nap még 3x kellett menni, 2. nap 2x, tegnap, már csak 1x ma még nem is voltam, szélgörcsöm is kevesebbszer volt, de még érzem a beleimben, hogy éppen hol tart a kaja, úgyhogy még van akadály. Meglátjuk mi lesz a vége.

Már emlékszem, hogy nagyjából 4 éve jött ki elõször, a gyerek születése után. Akkor voltam tükrözésen, és akkor sárga színû gyógyszert (nem emlékszem a nevére) írtak fel. Azt sem szedtem a csontkovács után elmúlt, majd leírom az elméletét, de hát nem vált be, a kínai gyógymódot is próbáltam, de az sem egy leány álom.

Azért próbáltam ki ezeket, és most is keresem a gyógyulást, mert nem tudom elfogadni, hogy életem végéig gyógyszeres kezelésre szoruljak már 23 évesen, most 27 vagyok, de majd leírok mindent magamról a bemutatkozós topikban.

Nincs jelen

#1394 2011-01-25 17:13

koko23
Tag

Nita köszi a szép szavakat meg a bíztatást örülök hogy rátok találtam megjegyzem csini kis csajszi vagy:D. Aiolosz akkor megérted min akadok ki a testemmel dehát ez van szép lassan kis súlyokkal elkezdem valamikor, mert le kell mennem, nem birom ezt a tétlenséget és köszi a sok infót olvasgatom a topicokat már receptjeim is vannak:D meg sok jó információt láttam köszi mindent mindenkinek és tudjátok minden agyban dõl el ha azt mondod nem vagy beteg nem is leszel az ennyi. sziasztok   Ja meg annyi Nita és Aiolosz láttam hogy szoktak szervezni találkozókat érdekellne minden mennék szivesen én is... Sziasztok, csajoknak puszi:D...

Nincs jelen

#1395 2011-01-25 17:45

Marthuska
Tag

Szia Lonni! Üdv a fórumon! Igaz, hogy a Salofalkot csontkovács és nem gasztroenterológus írta neked, de az attól még a vastagbélben hat.
" MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SALOFALK BÉLBEN OLDÓDÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ!
A vastagbél meghatározott típusú krónikus gyulladásos megbetegedései akut fellobbanásának a kezelésére és a visszaesés megakadályozására szolgáló készítmény.
A Salofalk tabletta alkalmas:
- colitis ulcerosa (a vastagbél krónikus gyulladásos megbetegedése) akut epizódjainak kezelésére valamint a fellángolás megelõzésére
Crohn betegség (krónikus gyulladásos bélbetegség) akut epizódjainak kezelésére."
Azt, hogy mit kell szedned, azt egy gasztroenterológussal ajánlatos megbeszélni, mivel ezek az emésztõrendszeri megbetegedések odatartoznak.
Kívánom, hogy sikerüljön elfogadnod ezt a betegséget, nem úgy, hogy növeld magadban a betegségtudatot, hanem egy állapotként elfogadva, ami kezelhetõ, akár hosszú idõszakokra teljesen tünetmentessé tehetõ. Véleményem szerint, amíg ezt nem sikerül letisztázni magadban, addig nem tudsz a "gyógyulás útjára" lépni!
Kívánom Neked a legjobbakat, és hosszú tünetmentes idõszakot!

Nincs jelen

#1396 2011-01-25 17:56

Lonni
Tag

félreértés van, a gyógyszert sebész írta fel.

Nincs jelen

#1397 2011-01-25 17:59

Marthuska
Tag

Szia Koko23! Üdv a fórumon! Nekem is nagyon tetszik a hozzáállásod!:) Nem szabad lemondani a terveidrõl, vágyaidról! Lesz még újra daliás a tested! Viszont ajánlatos betartani a fokozatosságot, mértékletességet. Majd saját magad fogod érezni, hogy mennyire tesz jót az edzés neked.
Tünetmentes hosszú idõszakot kívánok!

Nincs jelen

#1398 2011-01-25 18:59

koko23
Tag

:D:D köszönöm szépen Marthuska ez jólesett neked is viszont kívánok minden jót.

Nincs jelen

#1399 2011-01-25 20:04

sibi
Tag

Szia Lonni, üdv a fórumon.Szerintem idehaza is találtál volna jó orvost, de a te dolgod.Az alternatív gyógymodokkal kapcsolatban nem akarom elvenni a kedved, de azt hiszem, mindannyian így kezdtük. Kerestük mindenfelé a gyógyulás útját, közben jelentõs összegekkel támogattunk jó néhány irányzatot.A baj az , hogy feleslegesen.Csak óvnálak a felesleges pénzkidobástól, inkább költsd egy vellnes hétvégére a pároddal, attól legalább jobban fogod érezni magad. :) Minden jót.

koko23, neked is üdv a fórumon. Huh, jó a hozzáállás, csak így tovább, csak így lehet.Minden jót neked.(a barátnõvel óvatosan, még belerokkan)

Szerkesztette: sibi (2011-01-25 20:11)

Nincs jelen

#1400 2011-01-25 20:17

aiolosz
Tag

koko23 írta:

"..Aiolosz akkor megérted min akadok ki a testemmel de hát ez van szép lassan kis súlyokkal elkezdem valamikor, mert le kell mennem, nem birom ezt a tétlenséget és köszi a sok infót olvasgatom a topicokat már receptjeim is vannak:D meg sok jó információt láttam köszi mindent mindenkinek és tudjátok minden agyban dõl el ha azt mondod nem vagy beteg nem is leszel az ennyi. sziasztok   Ja meg annyi Nita és Aiolosz láttam hogy szoktak szervezni találkozókat érdekelne minden mennék szívesen én is..."

A nyolcvanas évek végén három hét alatt 12 kilót adtam le(1ébként egy deka felesleg nem volt rajtam...) és már jártányi erõm sem volt. Kórház, majdnem az intenzív osztály, két hét fekvés, infúzió non-stop....de megmaradtam. A kezelõ orvosom a tenisz partnerem volt...szerencsémre, így könnyen ki tudtam járni, hogy a csendes pihenõ alatt a kórház körül sétáljak. Egy frászt sétáltam...telefonon elhívtam az egyik csapattársamat teniszezni, mert azt gondoltam, ha nem ejtem el az ütõt, akkor érdemes tovább élni, ellenkezõ esetben nem...kocsi a kórház elõtt, beültem és irány a Tromos pálya. Szóval, nem esett ki az ütõ a kezembõl :D így még ma is itt vagyok...
Remélem az én esetem is erõt ad, soha sem szabad feladni. Megjegyzem, nekem a sport és az állandó tréning mentálisan és fizikálisan is olyan erõt adott, amivel könnyebben tudtam megbirkózni a CU-val.

A találkozókról pedig nem fogsz lemaradni...van egy "Tali topic" ott tudsz majd az ilyenekrõl olvasni.   

Nincs jelen

IBDoktor

Láb