#1101 2011-02-14 14:18

pozí
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Most tudtam felnézni, közben megválaszolta Sa-ni az összes felmerülõ kérdésemet a candidával kapcsolatban. (köszönöm)

Én is egy hasi pánikkal (is) foglalkozó oldalra tévedtem, ahol ezt a hozzászólást találtam.

"Örülök hogy a hozzászólók ennyi orbitális baromságot hordtak össze.Tavaly nyáron jelentkezett elõször nálam a pánikroham: ha felszálltam a villamsora azonnal rámjött RÁNGATÓZÁS, ÉS AZT HITTEM OTT
HELYBEN BESZ...OK.Idõ elteltével utazni sem tudtam a metrón meg kifejezetten rámjött a roham, hogy nem tudok kiugrani, és mindenki engem fog nézni, ha csorog a lábamon a Sz...r Ez teljese emésztés felborulással járt, egy idõ után fél napomat a WC-n tölöttem, és azt mondtam, hogy, ha ez mással történik nem hiszem el el.Le kellett állíttatnom a buszokat, mert útközben két megálló közt jött rám, a mozgólépcsõn, és minden szupermarketben sorbanállásko. Ott kellett hagynom a kosarat és kirohanni WC-t keresni.-Úgyhogy aki itt pénzrõl meg egyebekrõl beszél az nem tudja mit beszél.Természetsen kerítettem egy pszchiátert,( Interneten, pánikszakértõ)aki elmondta hogy csk a hasi pánikot nem lehet tréninggel gyógyítani, így kapok Prozacot, ami elfujta a tüneteket. Igaz,a hogy szedem , de nem kell gyalog átmennem a Margit hídon, nem kell rettegnem a villamoson ,tudok repülõre ülni, moziba menni és az egész besz...ás szindrómát elmosta Prozac."

Mi a véleményetek?

VALAKI PRÓBÁLT MÁR PROZAC-OT?

Szép napot!

Nincs jelen

#1102 2011-02-14 15:42

pt
Tag

Na én itthon voltam most a derekammal olyan 3 napja ki sem mozdultam. Chilis babot ettem darált hússal és Lipót kenyérrel. 3 napig nem volt székletem se. A puki az érthetõ eme kaja után. Ma mentem dokihoz a derekammal tegnap este vettem be dicetelt meg ma reggel is reggeli után. Délelõtt gyomor kortyogás, puffadás irány a wc. Mielõtt indultam volna akkor ismét. Ok....ez nem járható út, így bedobtam a fél szem coderitem és a fél frontint. Kiálltam az autóval elindultam a Kórházba, kb. 8 km vagy még annyi se. Gyomrom nyugodt, puffadás nincs, de a wc-re rohanok érzés bennem volt. Beértem a kórházba, irány a szakrendelés. Elsõ dolog wc, hol van.......rendben megvan, full igénytelen, de nem baj, a lényeg, hogy van. Ekkor már enyhült a dolog. Kivártam a sorom, idõpontra mentem 10 perc volt kb. a várakozás ezt végigszenvedtem, olvasgattam a falon lévõ dolgokat stb. mindenre koncentráltam csak arra ne kelljen gondolnom. Hívnak be leülök, beszélek a dokival a hátamról és elmúlt minden, mintha semmi bajom nem lenne...... Hát ha nem a fejben van a baj akkor semmiben. Ha a belem lenne rosszul, akkor a chilis bab utáni 3 napban tuti kiakadt volna, de nem, csak most, hogy indulni kellett valahová, ki kellett lépni a biztonságos lakásomból, ahol ott a wc.

Nincs jelen

#1103 2011-02-15 10:30

pozí
Tag

Kedves pt!

Korábban kérdeztem tõled, hogy mennyire hatékony a te coderit+ frontin kombinációd, mennyire érzel késztetést, hogy ki kell menned. Ki akartam (elkeseredésemben) próbálni a módszered, de most elbizonytalanított ez a hozzászólásod. Most akkor mennyire is "süti ki" az érzést pontosan ez a gyógyszer? Õszintén szólva nem akarok függeni semmilyen gyógyszertõl, fõleg nem olyantól ami nem annyira hatékony, de te is tudod, hogy milyen ez.. kipróbálsz mindent ami "lehet", hogy bejön.

Nincs jelen

#1104 2011-02-15 10:48

Sa-ni
Tag

Ja akkor nekem nem "hasi pánik van" Én vissza tudom tartani, így buszon stb. jól megvagyok (most már jobban el is indulok, mint régen... és a wc lesés se annyira jellemzõ rám, mert amikor régen volt szalmonellám,egy életre megundorodtam a fertõzésektõl (tudom hogy azt nem így lehet elkapni, de akkor is), és más helyen nem ülök rá a wc-re... inkább úgy szervezem meg, hogy akkor belátható idõn belül hazamehessek), de nyilván azzal semmi nincs megoldva, a puffadás,inger,fájdalom, bélgörcs rohadt zavaró. Hasi pánik alatt én azt értem, hogy mennem kell, tegyük fel, este 7-re, akkor felkelek reggel, és a belem egész nap nem hagyja abba, azaz felkelek, megyek wc-re és aztán újabb gáz-puffadás-göcs-inger és jön is (van, hogy kifejezetten kemény, de azért sürgetõ ingerrel...) és ezt egész nap. Régen minden kib...tt nap, most általában csak akkor, ha készülnék valahova, meg a drága menzeszkor. De egyre többször vannak olyan apró örömök az életben, hogy már délre vagy délutánra kész vagyok, azaz érzem hogy nem kell többet menni, nem jelentkezik több gáz stb. Veszek egy jó zuhanyt és elfelejtem az egészet.

Nincs jelen

#1105 2011-02-15 12:05

pt
Tag

pozi!

Úgy néz ki a dicetel volt a hunyó. A coderit, frontin kombónak kell idõ míg hat, olyan fél óra. Tegnap indulás elõtt vettem csak be így ezért jött a jól vagyok érzés csak késõbb, addig is folyamatosan javult, de nem volt az igazi.

Ma 6-kor keltem, bevettem a fél szem coderitet, fél szem frontint, befûtöttem, tettem vettem elmentem wc-re 1x, de nem volt puffadás, mortyogás, hasmenés, hanem normális széklet volt.  7.15-kor indultam a kórházba gerinc húzatásra. Semmi bajom nem volt és most sincs. Általában olyan 10 órát elvagyok a gyógyszerrel, utána is csak enyhe tünetek vannak, max 1-2 nagyobb puki, de az elmegy már, ha hazaértem melóból.

A coderitet szopogatom, gyorsabban felszívódik, a frontint lenyelem. Ha a coderitet lenyelem megfogja a hasam nagyon, beszorul a puki is ami nem 100%-osan jó, ha szopogatom akkor csak az ingert üti ki. Hívhattok kísérleti egérnek nyugodtan.   :)

Nem jó ez így, persze. Keresem a kilábalást ebbõl, de nem találtam egyenlõre jobbat. Így legalább el tudok menni dolgozni és nem 20.000-ért vagyok itthon rokkantként az állam, meg a magyar nép nyakán. Persze ezt sem ítélem el, de egyenlõre nem szeretnék ebbe az állapotba kerülni.

Elmegyek mostanában valami psziho dokihoz.....ott még nem voltam......kipróbálom azt is.

Enni mindent eszek, kivéve a tejtermékek. Imádom õket, régen liter számra ittam a tejet, negyed kiló trapistás nyomtam be reggelire, stb. Most valamiért meghajt. Valahogy kibírom nélkülük. A rántotthús segít pótolni a hiányukat   :)   õ a másik kedvencem   :)

Jobbulást mindenkinek!

Nincs jelen

#1106 2011-02-15 12:11

pt
Tag

Sa-ni!

Általában semmi bajom indulásig, de akkor nagyon. Olyan érzés mint mikor nagy vizsga elõtt állsz és elkap a hasmenés, idegesség. Pont ezt érzem minden induláskor, ha nincs bevéve a gyógyszerem. Tegnap a reggeltõl való mortyogást a dicetel okozta. Szóval felejtõs.....nálam is. Talán 2 hónapig jó volt az elején. El tudnék én indulni, sõt van, hogy el is indulok, de szenvedek, csavar a belem és ettõl csak rosszabbodik az állapot, mert legközelebb ettõl még inkább elõjön induláskor, mivel a múltkor rossz volt. Így a coderittel halványulnak a tünetek egyre inkább a megszokott közegemben. De ha pl:Bp.-re kell mennem 120 km-re akkor sajna megint elõtör erõsen......

Nincs jelen

#1107 2011-02-15 13:53

Kujak
Tag

pt!

A frontinra ugyanúgy rá lehet szokni mint a keményebb nyugtatókra?
Nekem ugyanilyen tüneteim vannak. Indulás elõtt végig tervezem az utvonalat (elérhetõ WC-k szempontjából :) ).
Ha beveszek nyugtatót, akkor csökkennek az ingerek. Otthon egyáltalán nincs is, csak néha...

Nincs jelen

#1108 2011-02-15 14:46

Sa-ni
Tag

Pt, valószínûleg laktózérzékeny vagy. És azt ugye tudod, hogy a rántotthúst sem éppen ibs-eseknek találták ki? Semmi olajban sütött, zsírtól csicsogó kaját nem érdemes enni. Római tálban, vagy sütõzacskóban natúran, simán sóval készítsd el a husit. Én is sorra teszem tönkre a serpenyõket, mert a tojást, zabpehelyliszt-palacsintát olaj nélkül, vagy nagyon kevés olajjal sütöm.
Tej helyett én kókusztejet próbáltam, fél óra múlva a wc-n kötöttem ki és minden kijött. Azért, mert az is zsíros.
Sima ibs-sel a sajtot úgy tudom, lehet enni, candidával együtt viszont nem. Nekem is nagyon hiányzik a sajt (pannóniát ettem,mindig néztem,hogy 0 legyen a szénhidráttartalma), én is nagyon szerettem,mert laktatott. Na de miért laktatott,mert zsíros az is.
Szójával, tofuval lehet pótolni elvileg a sajtot, candidában kilõve, de nekem nem jött be egyébként sem.
Bélnyavalyások csak laktózmentes,natúr joghurtot egyenek a legtöbb intelem szerint, semmi más tejterméket ne.

Pánik:hát nem tudom, szerintem ha nem megfelelõ ételeket eszik valaki, akkor az intolerancia reakciója mindenképpen jön, szedhet akármilyen nyugtatót. Ezt az is igazolja, hogy én évek óta itthon dolgozom és így is voltak/vannak tüneteim, a "valahova kell mennem" jelenség csak azóta van,hogy alapból jobban vagyok. Én úgy gondolom, az ideg max. 5-10 százalékban van benne (a jéghegy csúcsa?), és az is csak azért, mert jó okod van rá. (Tudod, a kutya nem azért van ott és ugat meg, mert félsz tõle...) És az is hozzá tartozik, hogy ha akarsz menni valahova, akkor nyilván jobban zavarnak a tünetek.

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-15 14:48)

Nincs jelen

#1109 2011-02-15 17:42

pt
Tag

Kujak!

A frontinban nincs benne az a cucc amitõl nagyon rászoknál ellenben a xanaxban igen. Hatásuk ugyan az. Azért szedem ezt, mert nem érzek semmi rászokás félét, sõt a dokik szerint ez így is van. Nagyon gyenge 0.25-ös, annak is a felét szoktam bevenni. 100 db. kemény 85 Ft-ba került. 1 évig tuti elleszek vele.

Nincs jelen

#1110 2011-02-15 17:46

pt
Tag

Sa-ni!

Imádom a pannóniát. A legjobb sajt a világon.

Voltam laktóz teszten H2 kifújással, negatív lett szóval errõl ennyit. A laktulózra amit fújtam az volt ami mutatott is, de akkor csak híg székletem volt, mostanában már nem az csak az inger van meg. Szerintem most már ez is negatív lenne.

Én eszem mindent. Nem jobb semmivel sem a diétával sem. egyedül a tejtermékeket hanyagolom most. Ez is egy kísérlet része   :)

Nincs jelen

#1111 2011-02-15 18:45

Sa-ni
Tag

"Nem jobb semmivel sem a diétával sem." Én is hitegettem magam ezzel egy darabig :) Meg hát igazság is van benne - ha az ember rossz irányban diétázik.

Nincs jelen

#1112 2011-02-16 12:59

pt
Tag

Reggel keltem, fél frontin fél coderit be és semmi bajom. Simán elmentem a Kórházba. Egy kicsi hasi pánikom se volt, a wc eszembe se jutott.

Mondjuk nem teljesen simán, mert majd egy óra beletelt mire fel tudtam állni, de ez más tészta, úgy néz ki gerincsérv. 25.-én lesz CT majd az megmondja a tutit.

Pedig Sa-ni tegnap bevágtam egy nagy tál frissen sült szalmakrumplit 3 nagy szelet rántott hússal   :) délben és ezt megismételtem vacsorára is.    :)

Nincs jelen

#1113 2011-02-16 14:47

Sa-ni
Tag

Ha nem lett tõle semmi bajod, akkor egészségedre :D Végülis mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mi a jó neki, bár némely dolgokat lehet általánosítani, amik nem jók ibs-re és/vagy candidára. (Én amikor még ettem ilyeneket, azt vettem észre, hogy a Dipankrin egy kicsit segít, hogy a zsíros kaja ne ülje meg a gyomrod/ne hajtson meg. De a szénhidrátemésztésre nincs hatással. )
Én azt tudom, hogy nekem ez a "tökmindegy, nem diétázok"-hozzáállás hosszútávon nagyon destruktív volt testileg-lelkileg. És attól súlyosbodhatott a candida, nagyon szerettem ugyanis a tescós lekváros fánkot. Jó élesztõs-zsíros-lekváros-cukros, ideális élelem :D Persze, néha savanyú pofával nézem az utcán a péksüteményt faló embereket, de úgy fogom fel, hogy legalább az utcán vagyok, és nem a wc-n. Ha diétázol és valamennyire használ,van egy kis kontroll-érzeted, ami a kiszolgáltatottságot csökkenti. Azt érzed, hogy Te uralod, ami történik veled, nem a szervezeted.

Nincs jelen

#1114 2011-02-16 17:26

pt
Tag

Nem cigizek, nem iszok, nem kávézok, nem iszom üdítõket. A szex ami van nekem meg a kaja. Egyikrõl sem mondok le   :)   inkább a halál. Így is már csak 82 kiló vagyok. Az elmúlt hónapokban biztos leadtam vagy 6 kilót. Ha még diétáznék is 67 kilós lennék mint 18 éves koromban, pedig voltam már 100 kg is.

Nincs jelen

#1115 2011-02-17 09:36

pt
Tag

Tegnap ettem savanyú ubit. Na ez is felkerül a tiltó listámra, mert iszonyúan puffaszt. 10 percen belül elgázosított   :)   de rendesen. Saját tiltólista a jó szerintem, de egy általános diéta nem biztos. A hús alapvetõ dolog meg a zsír, ezt nem dobja ki a szervezet. Mikor még nem volt coderit akkor voltam jobban, ha egész héten csak kolozsvári szalonnát ettem kenyérrel és vízzel. Leginkább szerintem a tartósítószeres és mesterséges anyagok tesznek be.

Nincs jelen

#1116 2011-02-17 14:41

pt
Tag

Régen ettem activia-t már. Annak idején segített emészteni. Ma benyomtam egyet reggelinél. Azóta mortyogok. Szóval sajna a tejtermékek közül ez is kiesett.

A jelenlegi tiltólistámon ezek vannak:
-összes tejtermék
-savanyú uborka
-borsó, lencse és egyéb hasonló dolgok
-magok, szotyi, dió, MÁK (ettõl még az epém is begörcsöl), mogyoró

Nem tudom ti miként reagáltok ezen termékekre......

Nincs jelen

#1117 2011-02-17 19:57

Sa-ni
Tag

Tegnapihoz: Minket meggyõzöl, de a tüneteidet...? Azoknak nem biztos, hogy ez elég.
A szex tutira nem káros :P, csak legyen az ember alkalmas állapotban. :S
Bár sajnos meg sem vált - hányszor volt olyan, hogy úgy éreztem, ezek után én nem lehetek beteg, és nem a f...t nem. Ennyit arról, hogy a lelkiállapot és a tünetek összefüggnek - úgy látszik, pozitívan biztos nem mûködik, max. negatív esetben :P
Amúgy ha eszel valami kenyérpótlót, nem fogysz a diétától.

A többihez: hát nagyon extrém, hogy miket próbálgatsz :D
"összes tejtermék" - a tej akkor is lehet bélirritáló, ha nem vagy laktózérzékeny (én activiát eszem, natúrt, attól nincs bajom)
"savanyú uborka" - candida gombáid (ha vannak) dõzsölnek, ibs-nek egyebeknek meg a benne levõ magok tesznek különöset jót. Ha zöldségre vágysz, fõzz céklát, vagy próbálj esetleg hámozott, magozott paradicsomot (babramunka, de megéri), illetve ott a párolt répa, párolt tök, cukkini.
"borsó, lencse és egyéb hasonló dolgok" - tele vannak vízben nem oldódó rosttal
"magok, szotyi, dió, MÁK (ettõl még az epém is begörcsöl), mogyoró" - az az, igen, nem csodálom, hogy meggyötört, minden ami ilyen "darabosan" kerül az emésztõrendszerbe, tudtommal tilos ibs-ben és ibd-ben is.
Utolsó két élelmiszercsoportot csak candidások elvileg ehetik.

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-17 20:05)

Nincs jelen

#1118 2011-02-17 20:57

pt
Tag

Úgy beállt a derekam, hogy négykézláb közlekedem itthon. Szóval xarul vagyok nagyon. Ami  a felsorolásomból kimaradt az a méz. Na azt sem bírom.....

Nincs jelen

#1119 2011-02-17 21:03

Sa-ni
Tag

Neked néztek már candidát? (Sajnálom, hogy még deréknyavalyád is van :( A baj nem jár egyedül, úgy látszik.)

Nincs jelen

#1120 2011-02-18 10:31

pt
Tag

Nem azt nem néztek. Mi a tünete? Ellenszere? Mitõl szaporodik? Mivel lehet kiirtani?

Nincs jelen

#1121 2011-02-18 14:30

Sa-ni
Tag

Csomót írtam errõl fentebb!
Röviden:
- (bél)candida tünetei: székletproblémák, édességekre, kelt tésztákra rosszabbodó (!) haspuffadás, egyénenként változóan pluszban haj- és bõrproblémák, fáradtság/álmosság, libidócsökkenés, szagokra fokozott érzékenység, nedves, esõs idõben rosszabbodó tünetek.
- ellenszere: gombaölõ gyógyszer (általában Nystatin) akár több kúrában + diéta (a legrohadtabb...) + probiotikum + grapefruit magolaj
- diétája lényege: semmi cukor(gyümölcscukor, méz, szirupok stb. sem!), semmi elszigetelt keményítõ (fehérrizs), semmi finomlisztes, semmi ecetes, semmi élesztõs, semmi alkohol és mindezt SOKÁIG kitartóan
- mitõl szaporodik? - fentiek fogyasztásától, antibiotikumtól, bélflóra felborulásától
- kimutatása: székletvizsgálat (gasztroenterológus írja ki)

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-18 14:30)

Nincs jelen

#1122 2011-02-18 18:23

pt
Tag

A tésztától nincs bajom, nem alszom sokat és állandóan kefélhetnékem van, szóval kiestem a körbõl   :)

Nincs jelen

#1123 2011-02-18 20:32

Ana
Tag

Sziasztok,

papayáról már többen is kérdeztetek priviben.
Sajnos ez sem segített.Nagyon elvagyok keseredve.Elegem van az állandó kísérletezgetésben,pl:neurosan,borsmenta kapszula,fermentált papaya stb..stb..
Utobbira 12 ezer ft ment el.

2hetente állandóan visszatér a napi 2-3x hasmenés.
Akkor most újból vérvétel,viszont csináltatok esküszöm székletvizsgálatot,mert minden vizsgálatom volt már, csak valamiért ez még lemaradt......

Nincs jelen

#1124 2011-02-19 10:04

pt
Tag

Ana!

Próbáld ki. Ez az alapja mindennek. Ha az összes vizsgálat negatív akkor szépen marad az IBS vagy hasi pánik és kész itt a körbezárul a dokik csak néznek. Nekem volt székletvizsgálat, H2 kifújás, végbéltükrözés, ultrahang, meg mit tudom még mik. 3 évig csak kerestem a kiutat. Ami a legjobban beválik, ha rendbe rakod a pocakod probiotikummal, talán a protexin volt a legjobb, meg vitaminokkal. Nekem a dicetel is sokat helyre rántott az emésztésemen 2 hónapig jó volt szedtem is. Aztán megfordult a dolog, inkább meghajtott mint jó volt. Így most elhagytam. wc-re rohanok ingereim vannak, de nem pépes a székletem. Most a frontin és a coderit tökéletesen segít itt a megszokott közegemben. A frontinból a 0.25-ös felét veszem be este és reggel ami nagyon gyenge adag, coderitbõl meg fél szemet reggel, ha rám jön valahol a roham akkor elszopogatok még fél szemet ami fél percen belül helyrerak. Van még a kaja megfigyelése. Én sorban zárom ki ami nem jó nekem, amitõl görcsölök vagy puffadok. Szép listám van már. Tejtermékek, dió, mogyoró, szotyi, meg mindenféle mag, banán, méz, savanyú savas dolgok, mint az uborka vagy narancs, citrom.

Én azt ajánlom járj végig mindent és ha minden negatív akkor kezd el a kajákat szortírozni, meg amit még leírtam és próbáld meg elfogadni, hogy ezt lehet tünet mentesíteni idõszakokra, de megszüntetni nem lehet. A családunkban sok embernek van ilyen problémája, dédnagyi, nagyanyó, anyu, tesó, nagyi tesója, neki a felesége........és ahogy olvasom rengeteg embernek az országban.

Én belenyugodtam, kezelem ahogy csak lehet, de csodákat már nem várok és a régi életem nem jön vissza soha...

Nincs jelen

#1125 2011-02-19 13:35

Sa-ni
Tag

Haragszok azért az orvosokra, hogy itt van ennyi ember ilyen bajokkal, amik igenis, még ha vannak súlyosabbak is, akkor is megkeserítik az életet, és nem akarják kezelni. Csak kiírják a minél rosszabb vizsgálatokat. Nem rák? Nem ibd? Jól van, akkor menjen haza szarni, ezzel el lehet éldegélni. Az ember meg belemegy mindenbe, mert bízik az orvosában, aki utána azonban ha az negatív, cserben hagyja. Hadd ne mondjam 7 év alatt hányszor jártam így. Hány könyvben le van írva, hogy az orvosnak egyénre szabottan kell terápiát kidolgoznia az ibs-re - hát valaki találkozott olyannal, aki ezt megpróbálta? Most is kíváncsi vagyok, a mostani orvosom mit fog csinálni, ha a candida tegyük fel kipusztul és a panaszok maradnak.

Én úgyis addig fogok keresni és diétázni, amíg igenis nem jön vissza a régi életem, minden nap reggeli egy széklettel és utána semmi. Amíg nem lehetek egész nap aktív és gondtalan, mint régen, és nem küldhetek valami fasza helyrõl, 2 hetes utazásról a kedvesemmel egy képeslapot.

Nincs jelen

#1126 2011-02-19 14:18

pt
Tag

Hát nekem a régi élet álomszerû érzést a coderit meg a frontin visszaadja, ha szedem. Ha nem akkor visszacsöppenek a valóságba.

Nincs jelen

#1127 2011-02-19 15:23

Sa-ni
Tag

De azok se hatnak mindig, gondolom. Különben nem irkálnál ide (nem azért, örülök, hogy itt vagy,érted, hogy értem :) ), nem keresnéd továbbra is a megoldást.
Hát én belenyugodni,alkalmazkodni hozzá sose fogok, az biztos. Volt olyan "úgyis mindegy" idõszakom, olyan depressziós életemben nem voltam, mint akkor. Lehet, hogy nem sikerül, és minden tiltakozásom ellenére így élem le az egész krva életem, de legalább mindent megtettem.

Nincs jelen

#1128 2011-02-19 15:27

Ana
Tag

Sa-ni!

Maximálisan 1-et értek!
Az egész fiatalságom ebbõl állt,színházi éveimet is megkeserítette ez a nyavalya.2 jelenet közt az állandó rohangálás a wc-re,nem is tudom,így visszagondolva,hogy hogyan is tudtam végig csinálni.De azt hiszem még abban az idõben nem jelentkeztek ilyen gyakran a tünetek.Munkatársaim többsége manapság luxushajón dolgoznak,természetesen,én ezt kihagytam,mert nem mertem kimenni,és õszintén írom Nektek szégyelltem is volna,ha kiderül...
De vissza a  napokba!
Szóval újból kezdek mindent,természetesen minden eredményt megosztom veletek.
És amúgy jobban érzed magad?

Pt!

Köszönöm a jó tanácsokat.
Örülök,h Neked van "gyógyszered" gondolom,saját tapasztalatból jöttél rá,hogy ez Neked segít.
Viszont tudod ,kinek a pap,kinek a papné.:) Lehet más IBS betegnek nem jó ez a módszer.Dicetel nekem sem vállt be.Szortírozni az ételeket is szoktam,idestova 13 éve :) .
De ha rossz idõszakom van,akkor mind1 mit eszem.
Viszont elképzelhetõ,h örökölhetõ ez a valami,hiszen írtad,hogy a családtagjaidnál is fenn áll ez a probléma.
Rokonságomban 1 crohn betegrõl tudok,ezért is szeretnék a végére járni a nyavalyámnak, hiszen volt már köztünk itt olyan barátunk, akinek azt mondták évekig,hogy IBS és végül crohn lett az igazi bûnös.

Nincs jelen

#1129 2011-02-19 21:35

pt
Tag

A coderit azért lehet jó többeknek, mert köhögés elleni szer. Gátolja a rángásokat, a beled, ha mûködik rángatózva tolja elõre a táplálékot. Úgy tapasztalom a + rángást lecsillapítja és így normál szinten mûködsz. Anyum fedezte fel a "hasfogó" tulajdonságát egyszer mikor beteg volt, nagyon köhögött és ezt szedte. Nála mûködik, öcsémnél is nálam is. Ebbõl gondolom, hogy másnál is mûködhet. Nem akarok senkit rábeszélni, mert nem érdekem. Egyszerûen csak tudom nekem milyen megváltás volt, hosszú hónapnyi szenvedés után mikor bevettem reggel fél szemet és újra a régi életem szerint mehettem ahová csak akartam, nem volt rajtam "wc-re rohanok" roham. Anyum jó ideig nem mondta el ezt a gyógyszert mert nem akarta, hogy ha más a bajom annak a tüneteit elfedje. Csak akkor mutatta meg mikor már kizárt volt egyéb probléma.

Vissza térek írogatok, mert bár jó a gyógyszer és elfogadtam, hogy akár egy életen át nincs ebbõl kiút, azért csak csak keresgetem a megoldásokat.

A hatása a gyógyszernek. Hát érdekes. Ha elszopogatom gyorsan felszívódik, gyorsan hat. Elsõ idõkben csak akkor vettem be ha nagyon vészhelyzet volt. Ez nem volt jó stratégia, mert a rohamok nem múltak. Késõbb már bevettem mielõtt bárhová elindultam volna elõtte egy órával. Ez megnyugtatott és voltak olyan napok mikor ne is kellett bevennem. El tudtam menni egy rövidebb útra nélküle. Szóval mintha halványultak volna a rossz dolgok és tompította volna a rohamokat. Azt is megfigyeltem,hogy ha a megszokott közegemben vagyok ez a saját megyém és munkaterületem, akkor teljesen jól elvagyok a gyógyszeremmel. Ha messzi útra kell mennem akkor már vagy be kell vennem még egyet út közben vagy rám tör a rosszullét. Tehát mintha felerõsödne a roham. Persze a gyógyszer lenyomja, de akkor is volt egy rossz élmény megint. És ugye a kaják. Ha rosszat eszek az gyengíti a gyógyszer hatását, ezért szortírozom, mi ami jó kaja nekem és mi ami rossz.

Persze persze reménykedek én is, de hüle azért nem vagyok ahogy a media markt reklám is mondja. Nem vagyok hajlandó szenvedni. Ha segít a gyógyszer akkor beveszem. Óvom a májam a szervezetem, nem iszok alkoholt, nem kávézok, nem cigizek, azzal a kis gyógyszerrel meg majd csak megküzd a szervezet.

A frontin meg azért jó, mert mert megfigyeltem, ha be is veszem a coderitet sokszor rágondolok, hogy  jaj mi lenne ha most rám jönne a dolog, jaj csak ne jöjjön rám. Na a frontin feledteti ezt nem hagyja, hogy felpörgessem magam és ezzel megint csak gyengítsem a coderit jótékony hatását.

Más. Itthon fekszem a derekammal egész héten, mert úgy fáj. Kedd óta nem mentem sehová. Hétfõn voltam utoljára wc-n, ma meg szombat este van. Ha a beleimmel lenne baj akkor tuti lenne a hasmenés, de nem. Az idegességtõl jön a hasmenés, attól, hogy félek "jaj mi lesz ha". Sajna ez berögzült az agyba a sok év során és nehéz lesz törölni.

Lehet a gyulladásgátló és a fájdalom csillapító is megfogja a hasam, ki tudja......

Jó ide írogatni, beszélni sorstársakkal, megnyugtat.......

Jobbulást nektek! :)

Nincs jelen

#1130 2011-02-20 11:13

pt
Tag

Ma megyünk délután a Tesco-ba ezt eldöntöttük tegnap asszonypajtival. Érdekes módon reggel mennem kellett wc-re és még kell is mennem ma, így érzem most. Pedig mint írtam hétfõn voltam utoljára emlékeim szerint. Ezért mondom, hogy a fejben dõl el a dolog.

Nincs jelen

#1131 2011-02-20 11:40

Sa-ni
Tag

Hát nem tudom, szerintem a tünetek miatti szenvedés egy idõ után ESETLEG UTÓLAG létrehozza, hogy már ráidegeskedsz, de én úgy gondolom, ez mindenképpen csak a jéghegy csúcsa, még egy plusz valami, ami kitol veled.
Ugyan miért nem idegeskedtem ezen életem elsõ 23 évében? Meg akkor aztán gondolhattam volna akármilyen erõsen arra, hogy "úristen, nehogy", nem idézett volna elõ semmi reakciót a belemben.

Nincs jelen

#1132 2011-02-20 12:05

pt
Tag

Persze. Így van ahogy mondod. Kellett hozzá egy valódi bélbaj az elején, elhúzódóan és az, hogy nem pihentem ki otthon, hanem jártam dolgozni és sok kellemetlen dolog ért e miatt.......így berögzült és nehéz tõle szabadulni. Voltak nálam most "meglátogatni" rokonok. Amíg itt voltak kínlódott a belem. Mikor elmentek, tovafoszlott a dolog, semmi bajom. Biztosan közrejátszik az ideg-pánik-stressz dolog......

Nincs jelen

#1133 2011-02-20 13:07

Sa-ni
Tag

Azon ne fájjon a fejed, hogy nem pihented ki otthon, én 3 éve "pihenem ki" itthon, de önmagában ettõl nem jobb. Ugyanúgy vannak szar napjaim akkor is, ha nem akarok menni sehova.

Amúgy meg ne higgyetek nekem diéta-ügyileg, nem tudok én se tartósan és megbízhatóan semmit elérni, tegnap lett volna egy születésnapi buli a barátokkal, majd' meghaltam, úgy el akartam menni, legalább erre az egy helyre, és persze, hogy nem tudtam, mert nemrég volt a menzeszem és az minden eredményt tönkretesz. Mire rendbe jönnék, megint jön a menzesz. Pedig tegnapelõtt jól voltam, együtt töltöttem egy estét a kedvesemmel (nekem már ez is luxus, ha már este 7 vagy 8 órakor tudunk találkozni, olyan kategória, mint másnak az ha elmegy nyaralni) lelkiekben se volt gond.

Rengeteg gáz, rengeteg wc, nem az hogy na este még egyszer el kell _szaladni_, hanem elmegy az ember, eleve ott görcsöl jó többszakaszos erõlködést igénylõ, de mégsem kemény széklettel egy órahosszáig, és utána nem az hogy na szar volt de túlvan rajta, hanem ismét sok jó büdös gáz, ismét jön széklet, és aztán ezt sokszor. Ha leülök vagy lefekszek és nem mozdulok, akkor halványabb az inger, de úgy meg hogy a f...ba induljak el?.

Úgy feküdtem le, hogy reméltem, nem ébredek fel, hát már megint nem jött össze, úgy néz ki.

Ne hallgassatok semmilyen diétás tanácsomra, én se tudok semmit, vak vezet világtalant. Nagyon szar ez az egész, nem akarok élni. (Persze attól még fogok.)

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-20 13:10)

Nincs jelen

#1134 2011-02-20 13:28

pt
Tag

Ne hagyd el magad. Én is így voltam sokáig, meg így is vagyok csak enyhébben manapság. Ha veszek be gyógyszert akkor nincs gond. Kipróbálhatnád te is sa-ni, egy kis köhögés csillapítóba nem halsz bele, viszont szerintem segítene.
Öcsém dalsan nevû gyógyszert szed ez olyan nyugtató szerû vagy antidepi féle dolog, neki segít õ jó elvan vele. Persze ha Bp.-re kell mennie ekkor az õ zsebében is ott lapul a coderit tabletta veszély esetére.

Most szülinapomra kértem b vitamin komplexet, azt mondják jó stressz ellen jó az agynak, meg rendelek egy ilyen cumót is:

http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=325

Ki tudja...hátha segít. Még élek és nem vagyok jobban a kísérletek folytatódnak   :)

Nincs jelen

#1135 2011-02-20 19:39

Ana
Tag

Nya kérem szépen,
szerettem volna,holnap reggel elmenni vérvételre.
Nem találom a beutalómat,és colonoskopia leletemet sem!
Ezt a leletet elvittem a házi dokimnak megmutatni, és akkor a mappába tettem a beutalóval együtt,de hol lehet???
Éppen felrobbanni készülök!!!!!!

Sa-ni!
Nyaralással kapcsolatosan,én azt mondtam magamnak,hogy engem nem érdekel, az egész fiatalságom erre ment rá, rengeteg minden kimaradt az életembõl,nehogy már ne menjek el a Kedvesemmel 4 napra Rómába.Én karácsonykor születtem,így az volt az ajándék,hogy elrepültünk idén január 17.-én Rómába.
Vittem magammal lopediumot, maradt a koplalás szinte egész nap, az utolsó nap volt,h rohangáltam wc után, de nem érdekelt.
Gyönyörû volt Róma,és az emlék örök :)
És most keresgélek tovább, ha nincs meg a beutalom,akkor robbbbanok!

Nincs jelen

#1136 2011-02-20 22:31

Sa-ni
Tag

Nem szedte be a házidokid a beutalót a lelettel együtt? Velem volt már ilyen, azóta kiírták, hogy fénymásolatot kell leadni.

Örülök, hogy tetszett Róma. 2007-ben még én is végigkoplaltam egy utazást, de igazából inkább mázlim volt, akkor csak reggel voltak tüneteim, így sokat élveztem belõle, majdnem tökéletes volt. (És végül azért ettem is, annyira nem éheztem, hogy ne élvezzek semmit az egészbõl, csak néha,amikor nem találtam számomra ehetõ élelmet) Annyira durva,belegondolok, felkeltem ugyan 6-kor, de - úgy, hogy még át is kellett cuccolnom csomagokkal egy másik szállodába!!! - 11 órakor (igaz, túl vagy 4-5 wc-zésen) de megreggelizve (!), megkávézva, elkészülve, panaszmentesen érkeztem a városnézés kezdõpontjához,még egy jó tusolás is belefért, és mint a képek tanúsítják, még jól is néztem ki. A repülõm is 11 körülindult hazafelé, és elõtte még reggel tettem egy városi sétát (természetesen reggeli elkészülés után,jó közérzettel) A reggeli fontos, éhezve az ember azt intézi el, amit muszáj, posta számlák, vásárlás,orvos,stb. de korgó gyomorral, fájó fejjel mûélvezetrõl nemigen lehetne beszélni :S Csak akkor a reggeli következményeit még 2-3 óra leforgása alatt elszenvedtem.
Ma ez már utópia. :( Pedig akkor is voltak bajaim, de micsoda könnyebbség, ha az ember azért reggel túlvan rajta!
A jelenlegi állapotomban nincs kedvem sehova elutazni, semmit ne élveznék az egészbõl. Nekem a wc lesés se megoldás, mert egy órahosszás wc-zéseket lebonyolítani még itthon is szar, nemhogy máshol... 
Maradnak az emlékek. Életem elsõ 22-23 évében sokat és intenzíven éltem, ez  valamelyest vigasztal. Még így is, hogy 4 éve teljesen takarékra vagyok állítva,van mit mesélnem társaságban (már ha eljutok), a mit sem sejtõ emberek irigykednek rám hogy de jó nekem, itt és itt is voltam :(

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-20 22:37)

Nincs jelen

#1137 2011-02-20 22:39

pt
Tag

Sa-ni!

Ha ennyire rosszul vagy akkor tényleg, könyörgöm írass már fel magadnak egy kis coderit-N gyógyszert. Vagy ha kell küldök neked levélben 2 szemet, hogy kipróbáld  :)   Szoktam rosszul lenni, de ezért ennyire nem.....
Amikor a tejes fagyi meghajtott akkor az immodium is szépen megfogta a hasam, de másnap mikor megindult elég rossz volt. A coderit sokkal jobb, egyenesbe hoz.

Én életem 28 évét éltem normálisan le ha jól emlékszem, most leszek 32......már vagy 4 éve tuti kínlódok én is.

Szerkesztette: pt (2011-02-20 22:41)

Nincs jelen

#1138 2011-02-20 23:32

Nita
Tag

Sa-ni!
Ne keseredj el Én is voltam úgy nyaralni, hogy egy táskában csak tápszer volt és az étteremben is csak üres rizst kértem :) De örültem hogy elmehettem és jól is éreztem magam csak azért is! Ha pedig betartottam a táp és rizs kevés, üres kifli, zsömle kombinációt még a wc-vel sem volt gond! Ne add föl mindig van egy kis mélypont majd túl leszel rajta!

Nincs jelen

#1139 2011-02-20 23:44

Sa-ni
Tag

Aranyosak vagytok, köszönöm!
Most már jobban érzem magam (lelkileg), próbálok dolgozni, az elkeseredéstõl tényleg nem lesz jobb.
Csak nem szabad belegondolni, hogy most már örökké így lesz.
Utazás nincs konkrétan láthatáron, de nyáron azért szeretnénk elmenni valahova (már az is nagy dolog lenne, ha rokonoknál töltenénk pár napot a hegyekben) Mindig azt képzeltem, minden évben,hogy ó,nyárig még mennyi  idõ van, "addigra már biztos meg fogok gyógyulni" Valahogy most se betegen látom magam, ha a nyárra gondolok. Ha tényleg a pozitív gondolkodáson múlna,én már jól lennék :(

Nincs jelen

#1140 2011-02-20 23:46

Sa-ni
Tag

Pt, szedtem én régen Sinecodot (abban is az van, ha jól tudom), közben eszembe jutott, de nem emlékszem, hogy a belem jobb lett volna. :( Ha nagyon lefog akkor meg az a baj, attól fáj a hasam.

Nincs jelen

#1141 2011-02-21 09:12

pt
Tag

Sa-ni. Nem fog le nagyon. Egyszerûen csak jól érzed magad aznap, normálisan.    :)
A rossz csak a másnap reggel mikor megint minden a régi  :(

Nincs jelen

#1142 2011-02-21 10:50

Sa-ni
Tag

Ha legközelebb háziorvosnál járok,íratok. De Te mit mondtál,kamuztad, hogy köhögsz, vagy az igazat? mert nekem utóbbi esetben sztem nem fogja felírni, nagyon parázik ilyen esetekben az ellenõrzéstõl.

Nita: keresem én is a minimáldiétát, amivel biztos a napi egy (vagy más módon kordában tartható,pl. több,de délelõtti) wc - de nem találom! Ilyen menzeszekkel (nem szedhetek fogamzásgátlót), pláne esélyem sincs.

Nincs jelen

#1143 2011-02-21 15:01

pt
Tag

Én elmondtam mi a bajom és, hogy ez segít. Elküldött egy magánrendelésre. Ott a doki továbbküldött a H2-re, stb. vizsgálatokra. Negatívak lettek. Vittem a papírokat a dicetelrõl, de elmondtam, hogy nem 100%-os, ezért kell coderit is. Megérti a házidokim, hogy vagy felírja havonta azt az 1 dobozt, vagy nem tudok menni dolgozni, kirúgnak és segélyen élõ leszek. Az állam csak jobban jár így, hogy szedem, dolgozok, küzdök. Szerintem ha ezt nem érti meg az orvosod, akkor válts és keress másikat.

A szilvás gombóc is a tiltó listára került nálam. Apám....mekkorát tolt a bennem lévõ anyagon   :)   
Ha nem itthon fekszek, biztos lett volna pár rettenetes pillanatom, szakadt volna a víz rólam, míg elérek egy wc-hez.
Így is pillanatokon múlt a dolog......olyan sebbel rohantam a fájó derekam ellenére, hogy a huzattól amit csaptam hullottak le a polcról a papírok   :)

Szép nap     :)

Szerkesztette: pt (2011-02-21 15:04)

Nincs jelen

#1144 2011-02-21 15:14

Sa-ni
Tag

Na majd teszek egy próbát.

Hát már nem azért, de aki szilvásgombócot (meg tejesfagyit, meg miket találtál még ki...) eszik, ne csodálkozzon annyira, ha rosszul lesz. Õrület, hogy mikkel kísérletezel...! Bátor ember vagy. :D

Én lehet,búcsút intek a zabpehelylisztnek is, megpróbálok csak húst és tojást és vnoér-mentes zöldségeket meg kevés almát enni.

Nincs jelen

#1145 2011-02-21 15:42

pt
Tag

A húst, tojást pártolom, a zöldség rád van bízva, az almáról azt mondják hasfogó. Hajrá   :)
Hát a szilvás gombócot azért ettem meg, mert itthon vagyok belefér egy kis futás, és nagyon nagyon finom volt   :)

Nincs jelen

#1146 2011-02-21 19:00

pt
Tag

Pár perce megjött a szilvás gombóc :) .....vagy a gyulladáscsökkentõk küldték szét a belemet....   :(

Nincs jelen

#1147 2011-02-21 19:56

Sünike1988
Tag

codein tartalmú gyógyszer - akinek nem irja fel az orvos: nálunk Szlovákiõában kapható a Panadol Ultra ami 8mg codeint tartalmaz. 3Eur50-be keról 12 db. Határvárosban lakom, akinek kell szerzek, küld rá pénzt, én meg küldöm a gyógyszert. Reggel 2db  esetleg estefelé még egy és az ember majdnem elfelejti, h beteg....Nekem bevállt, de aztán a doki felirt tiszta codeint is (árban ugyanott van), 15 mg-ot, hogy ne kelljen annyi bogyót szednem.

Nincs jelen

#1148 2011-02-21 20:20

pt
Tag

Sünike1988!

Akkor te is rátaláltál a jótékony hatására? Hasonló problémáid vannak mint nekünk? Ez nálatok bevált szer erre a betegségre orvosilag vagy te is csak öngyógyító vagy mint én?

Nincs jelen

#1149 2011-02-21 20:26

Szabcsi
Tag

Sziasztok!
Nekem is elég nagy problémám van :/..  Már évek óta, attól szenvedem, hogy akárhová megyek elõtte többször el kell mennem Wc-re, és úgy érzem sosem ürülök ki. Azt mondták, biztos csak az ideg miatt van. Mát kb. általános iskolás korom óta kínlódom ezzel. Járkáltam dokihoz, jó párszor.. aztán sorra írta fel a nyugtató jellegû gyógyszereket, én naív módon, már csak ezekben láttam a reményt. Aztán volt,  hogy olyan rosszul lettem az egyiktõl, hogy magamról alig tudtam :S Voltam már gasztroenterológusnál is párszor, de õk sem tudtak ezzel mit kezdeni, csak az volt a válaszuk, hogy : " Erre nincs gyógyszer, próbáljak meg magamnak segíteni ezen." Na mondom ez nagyon jó...  Az orvosok szerint nincs semmi szervi gond, csakis idegi alap, hát én ezzel kételkedem. Mondjuk, voltam már Ct-n is, az sem mutatott ki semmit...  Még jógára is jelentkeztem, hátha az segít valamit, hát persze, hogy az sem:S. Na mindegy. Ez a problémám évrõl-évre csak rosszabbodik. Hiába nem eszek semmi puffasztót, vagy széklet lazító dolgokat, akkor is állandóan fel vagyok puffadva, és naponta 6x-7x is mennem kell Wc-re. Iskolába sem tudok elmenni, anélkül, hogy nem mennék el ennyiszer a mellékhelyiségbe. Sokszor nem tudok ez miatt elkészülni, nem tudok bemenni elsõ órára, vagy pedig nem bírom ki a napi 7órát :S Most már ott tartok, hogy nem merek az iskolában sem enni, mert mi van ha ott jön rám?! Tudom, hogy ez nem megoldás erre, de nagyon félek ettõl. Borzasztóan ki vagyok ettõl. Sehová nem tudok elmenni ez miatt. Nem tudok kikapcsolódni, elengedni magam, mert mindig ettõl feszengek. Nem hinném, hogy ez az idegtõl lenne csak, mert ha nyugodt vagyok is kínlódom ezzel. Akármit eszem, már fel puffadom, vagy pedig mehetek is Wc-re:S És ezt már nem bírom.. :/ Tényleg annyi mindent kipróbáltam már, különféle gyógyteákat, 1000+1 vizsgálaton voltam, de hiába. Ráadásul, mindez 20 évesen.. nem is tudtam ez miatt normális tiniként élni, mert meggátolt ebben, ez a frányaság :S

Szerkesztette: Szabcsi (2011-02-21 20:29)

Nincs jelen

#1150 2011-02-21 20:29

pozí
Tag

Kedves sünike és pt!

Annyira örülök, hogy ketten is azt mondjátok, hogy hatásos a coderit (codein), mert így még jobban reménykedek, hogy nekem is jó lesz, megyek felíratni a héten a dokimnál, nagyon rendes, megértõ fiatal nõ.
Nem akarom beleélni magam, de azért jó lenne, ha legalább dolgozni tudnék rendesen járni..
Ritkán írok, de rendszeresen követem az itteni eseményeket.

Szép hetet mindenkinek!

Nincs jelen

IBDoktor

Láb