#1151 2011-02-21 20:58

pozí
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Szabcsi!

Elõször is tökéletesen megértem a helyzetedet, hasonló cipõben vagyok én is, a suli nagyon nehezen megy, vizsgaidõszakban pláne kibírhatatlan az egyetem. Gimiben sajnos nagyon elengedtem magam, akkor indult ez az egész és nem tudtam mitõl vagyok ilyen rosszul, ezért magántanuló lettem (de legalább le tudtam érettségizni).

Én is pont így vagyok vele, vagy reggel kések, vagy hamarabb eljövök. Amit ajánlani tudok, hogy reggel egyél valamit (müzli tej nélkül, jóreggelt keksz, stb) ami ad egy kis "lendületet" a napra. Én az iskolában már nem merek enni, de egy idõ után nem is éhes az ember, ha rááll, hogy csak akkor eszik ha hazaér. Tudom, hogy sz@rul hangzik, de ez sajnos vele jár. Nálam mindig van pár szem Lopedium hasfogó tabletta vészhelyzet esetére, így ha nagyon nem bírom a sulit, beveszek egyet, vagy indulás elõtt próbálom vele lelassítani a bélmozgásomat. Persze minden nap ezt sem lehet csinálni, de a zh-kra, vizsgákra valahogy azért el kell jutni.

Próbálj meg odafigyelni az étkezésedre, tudatosan egyél, ami árt, hagyd el, még ha a kedvenc kajád is volt (én pl. elbúcsúztam a jó öreg makarónitól is). Mindenki maga tudja kitapasztalni milyen ételt bír tolerálni a gyomra és mit nem.

A betegség legyõzésére én se tudok neked megoldást nyújtani, de az iskola elviselésére adnék pár tippet!

Az elsõ és legfontosabb: beszélj az osztályfõnöködnek róla, akármilyen "ciki" is a dolog! Nekem ez rengeteget segített, nagyon elnézõ, igazolja a hiányzásaimat, ha írok neki, hogy ezért nem megyek be vagy késem. Mondd el, hogy évek óta orvoshoz járkálsz, és hogy IBS-ed van, ami egy idegi alapú bélgyulladás, ezért sokszor vagy szarul stb..stb.. ezzel nem fog tudni mit kezdeni, úgyhogy megértõ lesz. :)

Második: én anno azt hittem pánikbeteg vagyok, ezért a gimiben beszéltem minden egyes tanárommal, hogy pánikbeteg vagyok, kórházba próbáltak kezelni stb..stb.., értsék meg ha ki kell mennem az óráról, mert elõfordulhat, hogy rosszul leszek.
Nem sokszor kéredzkedtem ki az óráról, és végül egyszer sem kellett a gimiben elmennem wc-re sürgõsségi okok miatt, de hihetetlen mennyire megnyugtatott a tudat, hogy ha ki kell mennem, nem kell magyarázkodnom, hanem otthagyom a termet a fenébe, levegõzök, vagy a legrosszabb esetben egyszerûen hazamegyek.

A harmadik dolog ami adhat némi önbizalmat, mégis folytonos emlékeztetõ a nyomorunkra, az a táskában hordott váltás-nadrág, hadd ne magyarázzam el mire kellhet. Erre sem volt szükség eddig hála az égnek, de a TUDAT hogy ott van, megnyugtató.

Negyedik dolog, nem tudom, hogy voltál-e valaha pszichológusnál, most nem azt fogom mondani, hogy menj el, mert meggyógyítanak, de érdemes elmenni, mert késõbb sokat tudnak segíteni. Mondok egy példát.:
Én nem tudtam kibírni sokszor a 7-8 órás napokat a suliban, ezért megkértem az iszonyú jófej dokimat, hogy írjon nekem igazolást azzal a szöveggel, hogy õ engem mondjuk déltõl kezel keddenként, ezért legyenek megértõek a hiányzásaimmal kapcsolatban. Ez egy amolyan univerzális igazolás, egész évben használhatod és nagyon jól jön néha.

Remélem tudtam egy kicsit segíteni!

Szép hetet!

Nincs jelen

#1152 2011-02-21 21:03

pt
Tag

Pozí!

Hajrá. Remélem neked is bejön a hatása.

Szabcsi!

Szerintem, te is kipróbálhatnád a coderit-N gyógyszert, nem veszítesz semmit ha nem hat, max. nem fogsz köhögni. Írass fel a dokiddal, mond el, hogy van akinek ez segített már az ugyanilyen problémáján.
Próbálj meg szedni Bvitamin complexet és probitikumokat, az enyhít a dolgon tutira, vagy a kefír és activia is nagyon jó hatással van az emésztésre.

Nekem szülinapomra ilyet rendelt most öcsém:
http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=4800  ez csökkenti a streszt, idegességet az agyban.
http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=325  ez meg rendbe rakja a bélflórát és segít emészteni.

Március elején elkezdem õket szedni, majd rá pár hétre beszámolok a hatásáról.

Nincs jelen

#1153 2011-02-21 21:06

pt
Tag

Pozi!

Szépen összefoglaltad. Gratulálok.

Nincs jelen

#1154 2011-02-21 21:17

pozí
Tag

:) én is most nézem milyen hosszúra sikeredett, de hát fontos volt leírni.

Nincs jelen

#1155 2011-02-21 21:23

pt
Tag

Megyek aludni. 4-5 gyors hasmenésen vagyok túl, úgy néz ki a derekamra kapott gyulladáscsökkentõk kikészítették a belemet......Holnap kefír kúra, rizs, alma, meg pár probiotikum......:(
De régen voltam ennyire gatyán.....

Szerkesztette: pt (2011-02-21 21:23)

Nincs jelen

#1156 2011-02-21 21:31

pozí
Tag

Kedves mindenki!

Kíváncsiságból rákerestem a codeinre külföldi oldalakon is, és nagyon méltatják, hogy mennyire hatékony, egyetlen hátrányként azt említik (van aki cáfolta ezt), hogy egyre többet szed belõle.
Alig várom, hogy meglegyen a tabletta. :) Nem akarok függeni bogyóktól, de ha segít, akkor nem érdekel, ennél minden jobb! Itt az egyik oldal a codeinrõl és IBS kapcsolatáról, kommentekkel, ha érdekel valakit.

http://www.irritable-bowel-syndrome.ws/codeine.htm

Persze nem garantálom, hogy akárkinek is hat, vagy jót tesz, csak érdekességbõl linkeltem ide.

Nincs jelen

#1157 2011-02-21 22:03

pt
Tag

Bange, külföldön is a kodeint használják IBS-re. Ezek szerint nem vagyok gyagyás, sokaknak segít   :)

Nincs jelen

#1158 2011-02-22 00:29

Sa-ni
Tag

Sünike, a Panadol ultrában van coffein is, az nem árt a belednek?
Utánanéztem, hogy rohadjanak meg, nálunk persze a panadol vénynélküli, de ez az ultra vényköteles. De a panadol ultrában 8mg codein van, a coderitben pedig 20. (Persze lehet többet szedni, csak ugye a kofi miatt óvatosan)
Köszönöm a felajánlott lehetõséget, ha a házirovossal nem tudok kiegyezni, lehet, élek vele! :)

Szabcsi, szomorúan olvastam vissza pontosan azokat a tüneteket, amik megkeserítették az utolsó tanuló és az elsõ dolgozó éveimet, elõbb csak reggel, majd elhatalmasodtak. Nekem a húszas éveim elején jelentkeztek, és 4 évvel késõbb (lassan újabb 4 éve...) hatalmasodtak el a mindennapjaimon. Amiket írtál, majd szószerint én is írhattam volna. (Bár nekem volt egy rövid colitises pályafutásom is (úgy kerültem ide), és vannak pozitív vizsgálati eredményeim, de a lényeg, megoldás nincs)
Az "ideg" a jéghegy csúcsa, a panaszok alakítják ki UTÓLAG, PLUSZBAN az ideget. Ezt tudatosítsd magadban, mert sokat ront az állapoton, ha még be is képzeled magadnak, hogy dilis lennél (az orvosok szeretik ezt sugallni - micsoda megaláztatás már!!!).
Nekem a nem evés a délelõtti elintéznivalókhoz tûrhetõ kényszermegoldás - jó szar lehet minden nap, de nem bírod ki, hogy csak akkor egyél, ha hazamégy? Az úgyis egy óra körül van, nem olyan késõn. (gondolom) Ne akard a wc-t reggel elintézni, hiába az lenne a legkényelmesebb (na ja - egyszer...), mert abból sajna úgyis késés lesz. Én ha nem eszek, akkor van sokszor, hogy nem kell mennem (de ugye egész nap nem lehet nem enni, meg az is zavaró, ha egyszer se megy az ember... a rohadt fáradtságról nem is beszélve) De ha nincs más megoldás...?

Én (bár nem szeretnék Pozí sok jótanácsának ellentmondani, de bocs, a sok közül ezzel az egy dologgal egyáltalán nem értek egyet, és talán nem árt, ha több szempontot meghallgatsz) a tanárnak elmondást nem javaslom, tudom, hogy megy ez, nemsokára tudni fogja az egész iskola, nem kell az Neked! A tanárok szoktak egymás közt beszélni a szünetekben, a "problémás" gyerek a legjobb beszédtéma, elég, ha egynek elpletykálja. Van több tanár ismerõsöm, láttam ezt belülrõl, tudom, hogy van. CSAK akkor mondd el (esetleg) neki, ha a megtestesült földreszállt jóság és 100 %-ig diszkrét. De én nem kockáztatnék. Sok szemét ember is van az iskolában, illetve (ilyet is láttam más esetében, munkahelyi környezetben) a bélbeteget viccbõl (nem rosszindulatból) is cikizik (eleve unatkoznak, megragadnak minden viccesnek ígérkezõ témát, nem érik fel ésszel az emberek, hogy az mit jelent az érintettnek), ez utána állandó beszédtéma lesz, mert az emberek (fõleg a fiúk, tiszt. kiv.) amúgy is szeretnek fingással, szarással poénkodni. (Egészségeseknek ugye ez marhára szórakoztató.) Az életben le nem mosod magadról, szerintem (bár Te tudod megítélni, Neked hogy jobb) ne tedd publikussá.

Vagy ha el is mondod, találj ki valami szalonképesebbet. Én csináltam már így. Fáj a gyomrod, hányingered van, klausztrofóbiás vagy, fel vagy fázva és pisilni kell járnod, hasnyálmirigy vagy epe problémáid vannak, utóbbi okozhat pl. hányingert stb. - légy kreatív, ennél bármi szalonképesebb.
Szerintem végképp ne azt mondd, hogy "idegi eredetû bélgyulladás" mert 1. ez aztán überszarul hangzik, 2. nem is biztos, hogy az...

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-22 00:54)

Nincs jelen

#1159 2011-02-22 08:45

pt
Tag

Én fél szem coderitet szedek Sa-ni általában, ha minden tuti akkor abban így 10 mg codein van ami már közelebb van a panadol ultra 8 mg-os értékéhez. Persze árat tekintve a coderit a max.1200 Ft-os árával és a 20 szemmel amibõl jó esetben 40 adag kijön nem rossz. 1 hónapig elég szokott lenni.

Nincs jelen

#1160 2011-02-22 10:47

Kzoli
Tag

Szia pt
Régebben én is írtam már a fórumra , nekem is IBS-em van ,igaz nem a hasmenéses fajta inkább a folytonos puffadás illetve kiürületlenségi érzés ami kínoz.Napi minimum 4-szer járok wc-re, és sajnos a cigit is be kell vetnem hogy egyáltalán eltudjak menni ,attól jön az inger.Az erõs görcseim amitõl napokig feküdtem nagyjából mára elmúltak de még így is elég kellemetlenek a napjaim...gondolod a coderit nekem is segíthet?                                                                    Köszi

Nincs jelen

#1161 2011-02-22 11:02

pozí
Tag

Kedves Sa-ní és szabcsi!

Nem fogalmaztam akkor világosan, én az osztályfõnökömnek elmondtam mi a helyzet, mert nagyon megértõ és jófej, muszáj volt elmondanom a sok hiányzás miatt. Gimiben én még nem tudtam, hogy IBS-em van, azt mondtam a tanároknak, hogy pánikbeteg vagyok, persze én is szépítettem, hogy "szédülés, hányinger, ájulás" ilyesmi. Nekem sem volt érdekem, hogy mindegyik tudja mi van velem, csak azt értem el, hogy megértõek voltak, például az év végi kötelezõ vizsgámnál (mivel magántanuló lettem) sokkal normálisabban kezeltek. Tudom, hogy ez nem a legjobb helyzet, de ha segít megnyugodni az, hogy kimehess bármikor az óráról, és ne akkor kelljen magyarázkodnod amikor már helyzet van, akkor mindenképpen megéri!

Egyébként iskolafüggõ is a dolog, nekem szigorú volt nagyon, nem lehetett csak úgy kirohangálni az órákról.
Egy szépített féligazság bõven elég, de hatásos lehet.

Sa-ní: semmi hátrányát nem éreztem a dolognak, csak elõnyét, nagyon diszkréten kezeli a mai napig az ofõm a helyzetemet, és régen se volt ebbõl soha hátrányom. Csak segített átvészelni a gimit, ezért írtam le Szabcsinak.

Nincs jelen

#1162 2011-02-22 12:00

Szabcsi
Tag

Köszönöm mindenkinek a kommenteket!
Pozi és Sa-ni, gondoltam már rá, hogy elmondom ofõmnek, hátha megérti, hogy miért is hiányzom ennyit. De aztán inkább mégsem szóltam neki errõl :/
Viszont most már elég nyíltan beszélek errõl.. Az osztályban is a csajoknak, persze akikkel jóban vagyok :) A barátom is jól kezeli. Nagyon örülök neki, hogy találtam egy olyan fiút, mint õ, aki ezeket megérti. Mindent megakar tenni azért, hogy ez javuljon vagy pedig elmúljon. Õ is nagyon sajnálja, hogy ez van velem :/ Szegénykém, õ mindig menne mindenfelé, csavarogna velem, dehát nekem ezekre legtöbbször csak annyi a válaszom, hogy "NEM!" persze ez mindig a puffadás, vagy a wc-zés miatt van :S Pedig én is annyira vágynék mindenfelé, de meggátol ez az egész :S.. Emiatt vagyok állandóan feszült is.. És hát nem igazán van önbizalmam sem, mert  látom, hogy más fiatal lánykák, milyen felszabadultak, vigyorognak, elvannak.. Én meg:S csakis ez "hülyeség" jár a fejemben.
Annyira szeretnék én is "normális" lenni, nem félni attól, hogy úristen mikor jöhet rám, akármit eszem.. Elrontja ez az egész az életemet, a minden napjaimat:S
A hétvégét várom mindig, hogy végre 2nap, amikor pihi van 1kicsit, nem kell ezzel foglalkoznom.
Persze az a legrosszabb, hogy nem igazán tudom már eldönteni, hogy mit ne egyek, amitõl nincsenek ezek a panaszok. Állandóan a szénsavmentes vizet iszom, de már azt is annyira rühellem :S Bármilyen szénsavas innivalótól, mehetek is.. pedig néha olyan jó esne meginni 1 pohár kólát, de sajna nem igazán lehet, ha elakarom kerülni :/

Nincs jelen

#1163 2011-02-22 12:28

pozí
Tag

Kedves Szabcsi!

Nekem se mennek a szénsavas üdítõk, a kóla a legrosszabb a gyomromnak. Én már megszoktam a szénsavmentes vizet, néha teázok, és kísérletezgetek a gyümölcslevekkel is, de csak óvatosan.
Az a legrosszabb, hogy odafigyelek mit eszek, mit iszok, mégis ha jön a menstruáció akkor borul az egész és hiába diétáztam elõtte, mégis nagyon szarul vagyok. (mint például ma)
Legalább tudom, hogy ez jobb lesz ha véget ér, de minden hónapban sz@r ezt végigcsinálni.

Jövõhétre remélhetõleg megszerzem a coderit tablettát amit "Pt" ajánlott, majd jelzem mindenkinek mennyire használ.

Sa-ní: Amúgy ezt az idegi alapú bélgyulladás dolgot nekem a dokim mondta így szó szerint, azért írtam ide, de végülis mindegy hogy nevezzük.

Nincs jelen

#1164 2011-02-22 12:47

Sa-ni
Tag

Ja, Pozí és Szabcsi, ti lányok vagytok? (Azt hittem,fiúk :) )

Mondom, csak óvatosan az infókkal. Volt régen egy panaszos fiú munkatársam, minden nap minden órában elõkerültek a fiúk közt wc-zési szokásai, rossz volt nézni, hallgatni, hogy folyton ezzel poénkodtak! (Kíváncsi vagyok, a gyerek mit szólt hozzá...) Egy lánnyal talán ilyen nyíltan nem csinálnák ezt, de nekem a mély hallgatás illetve a szépítés ad biztonságérzést, én egy nagyon büszke ember vagyok (a betegség megzilálta, de maradt még belõle...), kb. belehalnék, ha a bélpanaszaimat szájukra vennék az emberek. És azt látom az ismeretségi körömben,hogy az emberekben nulla diszkréció van: olyan emberekrõl, akiket nem is ismerek, max. névrõl, akaratlanul tudom a wc-zési gondjaikat, mert egészséges "barátaik" (anélkül, hogy kérdeztem volna,isten õrizz, örülök, ha egyszer nem kell erre gondolnom) az orromra kötötték, mint egy elfogadható beszédtémát a sok közül, mintegy mellékesen belefûzik a kis pletykameséjükbe, hogy "az XY is kúppal megy wc-re"meg ilyeneket. (És akkor arra gondolok,ohgy ennek az XY-nak se járt volna el a szája,ha tudná,hogy már a harmadik soron megy át az emberek közt az infó)

Csak egy eset: egyszer voltam nagyon ki és elbõgtem magam, elmondtam egy (fiú) barátomnak nagyjából, hogy mi van. Erre  1-2 héttel késõbb mivel fogadta a törzshelyünkön, több barát, haver jelenlétében jó hangosan a barátnõmet: "A ... (nevem) még mindig fosik?" A barátnõmnek sikerült elhallgattatnia, én meg azt mondtam neki késõbb (mert úgy is értette), hogy egyszeri vírusfertõzés volt, így azóta elfelejtette hálistennek. Rendes srác, azóta is az egyik jó barátom és imádom, de az egészséges emberek az ilyet fel se fogják.

Szabcsi, a legnagyobb gondod az életben az legyen, hogy nem ihatod azt a szar kólát! Anyukám azt mondta, de igaza is van, hogy soha ne azt sajnáld, amit otthagysz! (Akkor mondta,amikor vendégségben voltunk, és nem nagyon ehettem.) Azt sajnáld, ha valamitõl rosszul leszel,mert nem volt önuralmad.

Szabcsi, Neked hétvégén "pihi" van?! Hát ez érdekes, én pont attól szenvedek,hogy semmi téli szünetnek, karácsonynak, húsvétnak, stb. nem tudok örülni, mert a betegségbõl nekem nincs szabadság. Amikor még eljártam dolgozni, akkor se adott semmi megváltást a hétvége,max anniyt, hogy az elkésés miatt nem kellett idegeskedni, de a tünetek ugyanúgy megvoltak, wc-zni ugyanannyiszor kellett nem kevesebbszer.
Jól érzed magad az iskoládban? A tanulás, a társak, stb. szempontjából? Szeretsz oda járni?

Milyen érdekes, én nagyon rühelltem az én középsulimat, mindenestõl, de akkor mégse volt semmi ilyen bajom. (Annyira szomorú vagyok, hogy Neked már a tinikorodat tönkreteszi ez az undorító szarság!...) A munkáim többségét imádtam, akkor meg már volt - király!

Pozí találjunk már ki erre valamit, én is teljesen kivagyok attól, hogy a drákói diétázás szerény eredményeit a menzesz egy az egyben tönkreteszi, ugyanúgy leszek, mintha friss kiflit ennék lekvárral és desszertnek csokit. Basszus most is ez van! És mire helyreállok,jön a következõ menzesz. Nagyon kivagyok, nagyon el vagyok ettõl keseredve! Te nem szedhetsz fogamzásgátlót?Én nem, de állítólag az megszelídíti a menstruációt,és hátha ebbe a bél is beleértendõ. Világ életemben görcsölt a méhem, menzeszkor, de nem a belem!

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-22 13:09)

Nincs jelen

#1165 2011-02-22 13:10

pozí
Tag

Kedves Sa-ni!

Én szedek fogamzásgátlót, és annyiban segít, hogy nem görcsöl a méhem, csak nagyon minimálisan, egy kis Apranax és már azt se érzem. Valamint kevesebb ideig tart az egész és nem olyan intenzív. A belem viszont borzalmasan fájt ma, nem is szokott ennyire. Azon csodálkoztam most, hogy az elsõ két napon semmi bajom nem volt tõle, sõt, egész jó volt a gyomrom, még sétálgattam is kint meg minden, ma reggel meg úgy keltem mint akit nyúznak, kínszenvedés volt. Pedig nem ettem semmi olyasmit, amit ne bírnék elviselni. Most kicsit jobban vagyok, de a sulit kihagytam, és így dolgozni se tudok menni (nem merek).

Azt olvastam, hogy a menstruáció idején elõforduló vérbõség és a görcsök miatt változik meg az ember székletürítésének rendje, szóval ezzel nem sok mindent tudunk kezdeni. Tényleg õrület, hogy minden hónapban van egy olyan hét, amikor biztosan meg vagyok lõve. Jó lenne valamit kitalálni erre. Talán kipróbálhatnád az Apranaxot azért, görcsoldó, egy kicsit könnyít a helyzeten. Én ma még nem vettem be, de lehet jót tenne, úgyhogy elõ is kaparom szerintem. Ha jobban belegondolok, tegnapelõtt vettem be, és nem is volt nagyon rossz a gyomrom..hátha hat.
Nekem még a Lopedium szokott segíteni ilyenkor, ha muszáj elmennem valahová.

Miért nem szedhetsz fogamzásgátlót?

Nincs jelen

#1166 2011-02-22 13:45

Sa-ni
Tag

Apranaxot szedtem régen, de mivel 3-4 órahossza múlva hatott és addig a falat ütöttem meg bõgtem fájdalmamban, volt, hogy a mentõ vitt el, muszáj volt váltanom Flector EP-re, ami 20-30 perc, max egy óra alatt méhgörcs szempontjából olyan állapotba hoz, mintha mi sem történt volna. A méhem minidg kínzott, a felctor erre jó megoldés - de kb egy éve van, hogy bélpanaszok is hozzáadódtak menzeszkor, amire viszont nincs gyógyszer.
Trombózishajlam miatt nem szedhetek fog. gátlót.
Tegnap nagyon kellett volna mennem este valahova, be is vettem még délután 2 troparin combinatumot, mit ne mondjak, még rosszabb lett, még éjjel is görcsös fosás volt rajtam, nagy fájdalmaim is voltak a gázoktól, meg valami menzeszfájdalomhoz hasonló (pedig már nincs meg) alhasi fájdalom. A végén már az egész lábam, hátam, mindenem fájt, begörcsölt az erõlködéstõl (mert hiába híg vagy normál a széklet, sok gázzal, több szakaszban keservesen ürül)

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-22 13:49)

Nincs jelen

#1167 2011-02-22 13:55

Szabcsi
Tag

Sani, kérdéseidre válaszolva.. Mindig is utáltam a sulit, pont emiatt.. Minden reggel alig várom már, hogy vége legyen a napnak.
Minden egyes nap attól rettegek, hogy mi van ha rám jön... :S Mert óráról kikéretszkedni is ciki emiatt, mert ha kint vok mondjuk 5percet, akkor már gondolják, h miért is voltam kint ennyi ideig. Meg amúgy is, mindig tele van a wc, nyitott alul felül, így nem lehetne szünetben sem, normálisan elvégezni a dolgokat.. :S:D
A hetek minden napján ettõl félek.. Ezért írtam, hogy már alig várom a 7végét, mert akkor legalább ez miatt nem kell idegeskednem.. Itthon akkor megyek el, amikor csak akarok! :)

Nincs jelen

#1168 2011-02-22 14:08

pt
Tag

Kzoli!

Nekem sincs hasmenésem, sõt már régen volt a tegnap estét leszámítva. Csak ha indulok valahová akkor rám jön a wc-zhetnék. És ez egész nap képes rajtam lenni. Ha beveszem a coderitet, vagyis inkább el szoktam szopogatni fél szemet 1 órával az indulás elõtt, akkor semmi bajom, mire indulnom kellene és utána egész nap se.

Sa-ni!

Én rólad is azt hittem sokáig, hogy fiú vagy. A Sanyi névre hasonlít a nick neved. Ezek szerint én kisebbségbe vagyok fiúként. Megnyugtató, hogy legalább menszeszem nincs egyenlõre legalább is :) már mindent el tudok képzelni :)

Nincs jelen

#1169 2011-02-22 14:44

Sa-ni
Tag

Ja értem, Szabcsi. Más okod nem lenne utálni a sulit. Szegénykém :(  Akkor pont ugyanaz, ahogy velem is van. Középsuli wc-jében tényleg lehetetlenség szrni, dugig van, és sokan ott beszélgetnek, sminkelnek, telefonálnak, cigiznek akkor is, ha semmi dolguk (meg mondjuk nekem 10 perc elég se lenne :S ) És aki bebüdösítene, azt halálra cikiznék. Meg még a szappan sõt a budipapír is luxus (legalábbis az én idõmben az volt), nemhogy légfrissítõ. Fõiskolán annyival jobb, hogy az embereknek össze-vissza vannak órán, nincs egyszerre tele a wc, meg kulturáltabb az egész, nem ácsorognak bent cseverészõ lány sõt fiú csoportok (a lány wc-ben), ha nagyon muszáj, azért el lehet intézni.

Állítólag nõk között több az ibs-es, de én nem hiszem, szerintem arról van szó, hogy a nõknek ez cikibb, kellemetlenebb (eleve "a lányok nem finganak, nem szarnak"-dolog, meg nõk egymás közt ugye nem igazán szoktak szarásról beszélni, ezen poénkodni) így jobban keresik a megoldást. Férfiak sokszor nem hajlandók diétázni, illetve eleve cikinek tartják az orvoshoz menést. (Ex képes volt olyat mondani, hogy orvoshoz csak öregasszonyok járnak, egy fiatal férfi nem - még ezt a baromságot!!!!!!!!!!!!!!!!! Inkább az a lenézendõ, aki nem törõdik az egészségével, meg sem próbálja!)

A coderitet lehet rendszeresen, naponta szedni, vagy érdemes azokra a napokra tartogatni, amikor nagyon-nagyon szeretnél menni valahova?

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-22 14:47)

Nincs jelen

#1170 2011-02-22 14:57

Szabcsi
Tag

De én ezt nem értem..  A Coderit nem köhögésre való gyógyszer?? Akkor miköze az állandó székeléshez? Nem értem az összefüggést..:S

Nincs jelen

#1171 2011-02-22 15:12

Sa-ni
Tag

Majd PT elmagyarázza. :)

Nincs jelen

#1172 2011-02-22 15:14

Szabcsi
Tag

Rendben. Mert nagyon érdekel most már :D

Nincs jelen

#1173 2011-02-22 15:45

pozí
Tag

Hát Sa-ni, akkor nem tudom, nekem hat elég gyorsan az Apranax, eléggé bevált, kár hogy neked nem. Bár arra nem esküdnék meg hogy tényleg jó a bélgörcsre is vagy csak véletlen egybeesés volt, majd kísérletezek vele.

Szabcsi: én is tökéletesen megértem a problémád, tényleg lehetetlen elmenni a gimiben wc-re. Én azt csináltam, hogy biciklivel jártam suliba, kinéztem a közelben valami kulturáltabb helyet ahol el tudok menni wc-re ha vészhelyzet van, mindig volt nálam valamennyi pénz erre az esetre, hogy tudjak rendelni egy pohár üdítõt, ne nézzenek rám csúnyán, aztán lehet menni wc-re. Igaz, nem volt szükség erre a megoldásra sem soha, de a tudat, hogy van egy B terv segített kicsit lehiggadni.

Én pár osztálytársamnak elmondtam a finom verzióját a dolognak, h hányingerem van ha rosszul vagyok meg szédülök, nem kapok levegõt rendesen, ezért levegõre kell mennem, így ha kikéredzkedtem óráról nem volt bennem azaz érzés hogy most azt beszélik hogy én "sz@rni mentem", mert lehetett rólam tudni h "pánikolós vagyok" és kimentem egy kis oxigénért. Persze neked kell eldöntened hogy éri meg jobban, ha nem akarod hogy ezt gondolják rólad, akkor hagyd, bár szerintem ebben nincsen semmi lenézendõ vagy csúfolandó (az IBS-ben sincs, csak van akinek még nincs agya ezt felfogni).

Én ha nagyon rosszul voltam hazamentem, bár ez a kevésbé járható út, mivel utána sajnos magántanulóként tudtam csak tanulni, elhatalmasodott rajtam az egész, ezért figyelj oda, ne hagyd hogy teljesen behúzzon, feszegesd a határaidat, néha erõsnek kell lenni, bevenni egy hasfogót vagy csak elvonulni lehiggadni, mert ha minden alkalomnál megfutamodsz, mint ahogy azt én tettem nagyjából, akkor lenyom ez a sz@rság.

Kitartás! Hányadikos vagy ha szabad megkérdeznem?:)

Nincs jelen

#1174 2011-02-22 16:13

Szabcsi
Tag

Én most ilyen OKJ-s tanfolyamon vagyok. Áprilisban vége a sulinak, aztán jönnek a vizsgák... Nahát ettõl is teljesen be vagyok pánikolva. Már elõre félek az írásbelitõl.. a nagy csend, az én hasam meg ott fog "kurtyogni"... :S
Érettséginél is de féltem, aztán ott minden rendben volt.. de igen ám, akkor még nem volt ilyen súlyos:S 2 év alatt olyan sokat romlott... :/ Akkor is reggelente eljártam vagy 6x, de napközben minden jó volt.. most meg hiába megyek el reggel 6x-7x, suliban is végig szar :S felvagyok puffadva, meg mindig olyan, mintha wc-zni kéne.
Ja, és ha minden jól megy akkor, logisztikusként végzem az idei évet :D

Nincs jelen

#1175 2011-02-22 16:52

Ildike
Tag

Sziasztok. Látom van 1-2 emberke aki magántanulóként érettségizett le. Hát most én is itt járok. És nagyon izgulok már most. Nektek hogy sikerült felkészülnötök otthon? Jobb mint a suliba? Amúgy én is azért lettem magántanuló mert a suliba voltak problémáim. Én reggel mikor felkeltem soha se ettem aztán busszal mentem a suliba ott bementem anyukámhoz és ott reggeliztem és onnan addig nem indultam el amíg nem wc-ztem ki magamat. De a suliba már nem ettem semmit csak itthon 3kor. Nekem inkább a nagyobb problémám a hányingerrel volt. Mindig ugy éreztem hogy most fogom kidobni a taccsot. Szóval én már rettegek iskolába járni alig várom hogy leérettségizzek és végezzek. Ezért lettem végülis magántanuló.

Nincs jelen

#1176 2011-02-22 16:56

Sa-ni
Tag

"Akkor is reggelente eljártam vagy 6x, de napközben minden jó volt.. most meg hiába megyek el reggel 6x-7x, suliban is végig szar :S"
Áhh, minden egyes szavadban a saját tüneteimre illetve a saját betegségem lefolyására ismerek. :(
A tanulmányaimra annyira nem volt hatással, emiatt semmit nem hagytam abba.
Ha szerencséd van, reggel lesznek a vizsgáid - nem tudok mást mondani, menj be éhen :( Tudom, hogy borzasztó és az embernek úgy az se jut eszébe, hogy hívják, de más ötletem nincs. Esetleg 1-2 falatot egyél, de én azt se mertem ilyen helyzetben. Igyál vizet, attól bajod nem lesz, de a fáradtságot a kiszáradás fokozza.

Nincs jelen

#1177 2011-02-22 17:49

Sa-ni
Tag

Nem nagyon akarja a háziorvos felírni a coderitet. Sejtettem.

Nincs jelen

#1178 2011-02-22 17:58

pozí
Tag

Szia Ildi!

Nem volt nehezebb magántanulóként felkészülni az érettségire, sõt, nyugodtabban tudtam otthon tanulni, a lényeg, hogy idõben kezdd el, ne hagyd az utolsó pillanatra. Idegen nyelvet kicsit nehezebb tanulni egyedül, de a többire nem igazán kellett tanár (leszámítva a matekot persze, de azt gondolom te sem egyedül tanulod)

Hányingeres tünetekre nem tudom mi jó, én 1-2 hasfogóval csináltam végig az összeset. Túl lehet élni, amikor már elkezdõdik a vizsga, elvonja a figyelmedet, a tüneteiddel idõd sem lesz foglalkozni. A kezdésig kell valahogy lehiggadni.

Ugyanezt tudom neked mondani Szabcsi, hasfogó, és valahogy lenyomjuk, én is idén vizsgázom, remélem jól fog menni nekünk! ;)

Hajrá!

Nincs jelen

#1179 2011-02-22 18:01

pozí
Tag

Hát Sa-ni, én annyit tudok mondani, hogy remélhetõleg ki tudom próbálni jövõhéten már, és úgyis megírom hogy mûködik. Ha tényleg annyira hatásos, lehet megérné egy másik orvossal felíratni, vagy erõsködni, felhozni a külföldi példákat ilyesmi.. Muszáj segítenie ha más megoldás nincs! :S

Nincs jelen

#1180 2011-02-22 18:33

pt
Tag

Szabcsi!

Azért jó a köhögés csillapító, mert a rángásokat csillapítja. A beled is rángatózik, így halad benne elõre az emészteni kívánt táplálék. Nekünk sajnos túl gyorsan rángatózik, fõleg idegesség hatására. Ez a gyógyszer az agyban stimulálja ez ezért felelõs idegközpontot és nem rángatózik a beled, nem puffadsz feleslegesen, nincs rajtad a wc-re mehetnék, mert belassul az egész emésztés. Normális embernek ez akár székrekedést is okozhat, de nekem csak a normál helyzetbe rakja a felgyorsult bélmozgásomat. Nagyjából ennyi lehet az ok amiért használ.

Sa-ni!

A dokid kapja be. Azért kapja a fizetését, hogy gyógyítson, téged meg szó szerint a xarban hagy. Ha megírod privátban a címed szívesen küldök vagy 2 szemet, próbának. De megvárhatod pozí jövõ heti tesztjét is ezzel kapcsolatban, ha ez megnyugtat.

Nincs jelen

#1181 2011-02-22 19:37

Szabcsi
Tag

Gyors megoldásnak jó a hasfogó.. de másnap olyan rossz tõle a hasam ..:S csak még jobban ráteszek azzal..

Nincs jelen

#1182 2011-02-22 19:41

Sa-ni
Tag

Pontosan... Béres Diarin, Smecta nekem meg se fogta még aznapra se. Sõt rontott. MOst már egy másnapot elrontó kényszermegoldás is jó lenne, de az sincs. Te milyen hasfogót alkalmazol?

Nincs jelen

#1183 2011-02-22 19:56

Szabcsi
Tag

Hát.. Néha szedtem Lopediumot, aztán BOLUS ADSTRINGENS-t. De mint említettem, csak ideiglenes megoldás volt :/

Nincs jelen

#1184 2011-02-22 19:58

pt
Tag

A hasfogó nekem se jó erre, semmit nem ér. Az csak rendes hasmenésre jó, ez más.

Nincs jelen

#1185 2011-02-22 20:02

Szabcsi
Tag

Ez teljesen más...

Nincs jelen

#1186 2011-02-22 20:33

Sünike1988
Tag

pt. nekem gastros doki irta fel.orvosilag bevállt, de a széklet hig marad.

Nincs jelen

#1187 2011-02-22 20:48

pt
Tag

Nekem azóta nem híg a széklet mióta volt a dicetel kúra, meg egy nagy rakat probiotikum és a coderit néha. Azóta a dicetel kiesett meg a probiotikumokat is elhagytam, csak a coderittel jól elvagyok, ha messzebbre megyek vagy ha dolgozni akkor beveszem és elvagyok. Most elkezdem megint a probiotikumokat is, mert a sok gyógyszer kikészítette a belemet.

Nincs jelen

#1188 2011-02-23 01:32

én
Tag

Fiúk, lányok! Felhívom a figyelmeteket, hogy a coderit nem játék. Azért nem írják fel szívesen a háziorvosok, mert a codein tartalmú gyógyszerek kábítószernek minõsülnek. Hosszútávon biztosan nem jó, vigyázzatok vele!

Nincs jelen

#1189 2011-02-23 08:47

pt
Tag

Na igen. Utána olvastam és valóban. De sokkal gyengébb mint bármely morfin származék. A gyógyszerben lévõ adag meg olyan pici, hogy a függõség csak elméleti leginkább. Több mint 1 éve szedem, alkalmanként. Ha nem megyek itthonról sehová 6 napig és ugye ilyenkor semmi bajom, még véletlenül sem vágyom arra, hogy coderitet szopogassak. Tehát roppant mód nem érzem magam függõnek. Ha mennem kell valahová akkor persze, hogy beveszem, hiszen ez segít csak az IBS-es rosszul létemen. Ezt nem mondanám függõségnek, mert akkor ilyen alapon akármelyik szívritmus szabályzó is az, mert a nélkül nem tudnak élni egyesek.

Egyébként egy gyógyszer sem jó, de hát mit tegyünk?

Szerkesztette: pt (2011-02-23 08:49)

Nincs jelen

#1190 2011-02-23 10:36

pozí
Tag

Én úgy vagyok a Coderittel, ha mûködik, akkor megéri szedni, csak ésszel. Ennél az állapotnál minden jobb. Régen Xanaxot meg Zoloftot írogattak fel nekem, azok se piti gyógyszerek, a Zolfotról egyenes rémtörténeteket hallottam, mégis be "kellett" szednem, kipróbáltam, nem mûködött, abbahagytam. Ha nem használ a Coderit, úgyse fogom szedni. :) (azért remélem használ majd..)

Nincs jelen

#1191 2011-02-23 12:07

Sa-ni
Tag

Mégis felírják, megyek a receptért.
Igaza van Énnek is, persze (alkalmanként tervezem én is csak bevenni), de lehet, jobb tünetmentes "drogosnak" lenni, mint tünetekkel kínlódó, normális életvitelt folytatni nem tudó nem drogosnak. :( Azaz ami most van, annál minden jobb (kivéve persze a súlyosabb betegségek, amikrõl a többi topik szól - de higgyétek el ez ibs is szétcseszi az ember életét, ha elhatalmasodik :( )

Nincs jelen

#1192 2011-02-23 12:09

Szabcsi
Tag

Sa-ni, ez így van.. tönkreteszi az egész életet.. :S Nem tudok felszabadult sem lenni, meg menni se nagyon merek, ilyen hosszútávokra ... :S

Nincs jelen

#1193 2011-02-23 13:22

pt
Tag

Pozí!

Jól látod, ha beválik megéri beszedni néha, ha olyan helyre mész. Ha nem válik be akkor persze, hogy nem szedi az ember. Amiket én már kipróbáltam, felsorolni is sok lenne.

Sa-ni!

Örülök, hogy sikerült felíratni. Remélem nálad is mûködni fog. Elsõre azért azt mondom, hogy fél szemet vegyél be, várj egy fél órát vagy órát és nekiindulhatsz a városnak. Esetleg indulás elõtt még egy wc-zés, hogy felszabadultabb legyél, de semmiképp sem 5-6.  Csak nem megfenyegetted a dokidat  :)

Szabcsi!

Ezen én is keresztül mentem, sõt itt szerintem mindenki. Tényleg rettenetes, de azért se adjuk fel. Kapja be az IBS   :)
Olvasgattam a chron-os és egyéb bélbajos bejegyzéseket, hát tõlük azért istenesen jobban vagyunk. Nekik még rosszabb lehet. Persze nekünk se jó, de nekem itt a coderit és ezzel ha épp arra a napra is, de jól vagyok. Õk meg.....vér....stb......rettenetes lehet.

Szerkesztette: pt (2011-02-23 13:23)

Nincs jelen

#1194 2011-02-23 14:02

Sa-ni
Tag

Hát, szerintem valahol hülyeség "versenyezni", kinek szarabb. :( A kérdés úgyis az, hogy az ember tud-e dolgozni, társas életet élni, párjával tervezni, egy elfogadható életminõségben élni - jelenleg többünknek ezekre "nem" a válasza.
Ismerek olyan crohnost, aki több mint 10 éve szed valami gyógyszert (nem jut eszembe a neve, de amit szokásosan  fel szoktak nekik írni, semmi extra) és tünetmentes. Ráadásul építõmunkás a srác, ugye nem a legjobb wc körülményekkel, és gondtalanul dolgozik, bulikban (ezen külön le is döbbentem) vígan issza a sört, sõt nyaranta fesztiválozik. (Ahol meg tudjátok milyen körülmények vannak) Annyi megkötés van, hogy egy lazább diétát be kell tartania, meg muszáj úgy felkelnie, hogy reggel elmenjen wc-re. Isten õrizz, nem irigylem a diagnózisát, a betegségét; de azt, hogy kapott olyan gyógyszert, amivel kontrollálják az állapotát, és él, dolgozik, bulizik, teljes értékû párkapcsolata van - ezt bizony irigylem. :(
A colitist "kipróbáltam" (ha-ha-ha) hát, ez a klizmázás mocsok egy szar dolog ("nem egy komfortos" ahogy az akkori orvosom szépen mondta :D ) és nem is használt, emiatt egy az egyben utáltam. Örülök, hogy a fekélyek "eltûntek" a következõ vizsgálatokkor, bár ezt én nem értem, hogy, és ami érdekes, hogy az orvos se érti. Néha félek, hogy megint colitises leszek. Az én esetem is jól példázza, hogy az ibs és a colitis igenis átmehetnek egymásba,van közük egymáshoz. Ijesztõ,hogy az orvosok is alig tudnak ezekrõl valamit. És mivel ezekbe belehalni nem lehet attól tartok, a következõ évek kutatásaiban se bízhatunk.

Nincs jelen

#1195 2011-02-23 15:33

pt
Tag

Na igen. A tünetmentesség a lényeg. Bármilyen beteg vagy, ha van rá gyógyszer és tünetmentes leszel tõle akkor az jobb mint egy apró betegség a tünetekkel.....

Nincs jelen

#1196 2011-02-23 17:14

Sa-ni
Tag

Na tessék, elmentem délelõtt az orvoshoz (nem pt, nem fenyegettem meg :D ) + aztán bevásárolni meg gyógyszertárba, mindezt persze éhgyomorra, és most meg nem tudok egyáltalán elmenni wc-re, a halogatás miatt újabban ez lesz. De ha ennék valami korpát,vagy innék gyüm levet, akkor meg nem egyszer mennék, hanem tízszer. Nagyon unom! Bezzeg amikor mennem kellett volna valahova, akkor bezzeg nem kaptam ám székrekedést. (illetve egész nap mégsem éhezhetek, ez meg este lett volna :S ) Egyik nap hasmenés, aztán rákövetkezõ nap egy árva normális nap (oké, régen ennyi se volt), utána meg jó székrekedés. utálomutálomutálom áhhh elegem van de tényleg....

Szerkesztette: Sa-ni (2011-02-23 17:20)

Nincs jelen

#1197 2011-02-23 18:30

pozí
Tag

Sa-ni, mindenképpen írj, ha kipróbáltad a coderitet milyen a hatása! :)

Nincs jelen

#1198 2011-02-23 18:39

Sa-ni
Tag

Hát most nem lenne értelme bevenni :(

Nincs jelen

#1199 2011-02-23 19:04

pt
Tag

Csak akkor vedd be ha indulnál valahová, vagyis elõtte egy órával. Én most a nagy hasmenésem óta nem hagytam el a házat és wc-n se voltam azóta. Csak kefíreztem az eddigi napokban ma délig, délben ettem egy kevés bolognai-t. Estére meg régi nagy kedvencem jön a máglyarakás, csak hát vannak fenntartásaim eme remek étellel mostanában. Holnap ha minden igaz megjön a probiotikumom, pénteken odaadja anyum kíváncsi leszek rá.

Õ lesz az:

http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=325
+ b vitamin complex
http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=4800

Pénteken végre eljutok CT-re, na akkor reggel tuti kell bevennem......

Amúgy általában estefelé nekem sem szokott rosszullétem lenni már......valahogy elhalványul az egész napos kínlódás után.

Szerkesztette: pt (2011-02-23 19:05)

Nincs jelen

#1200 2011-02-23 21:02

Sa-ni
Tag

Bolognai, máglyarakás... Én már attól rosszul leszek, hogy olvasom, miket eszel :D:D Én fasírtot meg zplisztes pogit nyammogtam, de lehet, már csak megszokás a diéta... :S Úgy gondolom, életem új megkeserítõinek, a "hasi pániknak" és a rákövetkezõ, valamivel elviselhetõbb székrekedésnek teljesen mindegy, mit eszek, ennyi erõvel fánkot is zabálhatnék.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb