#2201 2011-02-11 20:58

evci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!
A sztómazsákom tapasza mindig ragacsos nyomot hagyott a hasamon, amibe a ruháról, takaróról stb. mindenféle szösz beletapadt. A ragacs fürdéssel nem jött le rendesen, ezért sebbenzinnel leszedtem, ami jól kicsípte az igénybevett bõrömet. Ti mivel szeditek le az ilyen ragacsokat a bõrötökrõl, ami nem mar?

Nincs jelen

#2202 2011-02-12 08:32

andi72
Tag

Sziasztok!

Evci! Használj eltávolító kendõt, de benzint, alkoholt, illetve egyéb nem odavaló löttyöt semmi esetre sem, mert a bõrödet és a belet is károsíthatja. Gyógyászati segédeszköz boltban kapsz, illetve, ha ennyire érzékeny a bõröd, akkor bõrvédõ kendõt is vehetsz hozzá, ami kis filmréteget képez a bõrödön, így védi meg a ragasztóanyag hozzátapadásától. Szabály, hogy a bõrrõl drasztikusan semmit nem szabad eltávolítani, mert az több kárt csinál, mint hasznot, a tapadófelület alatt ép bõrre kell törekedni. Sajnos szakember lévén terméknevet nem írhatok le, de ha rákeresel a neten megtalálod mindkét termék nevét, illetve ha jól emlékszem, valaki már ajánlotta itt is a fórumon korábban.
Milyen gyakran cseréled a zsákot, hogy nyomot hagy a bõrödön?

Nincs jelen

#2203 2011-02-12 09:45

evci
Tag

Szia Andi72!
Mindkét terméket megtaláltam a neten. Zsákot 1-2-3x cserélek naponta, ez teljesen változó. Ha már van benne valamennyi széklet, kicserélem, mert zavar. Ami még gond nálam, hogy a viszonylag szilárd székletem megmarad a sztómanyílásra rátapadva, nem pottyan le a zsák aljára, pedig nem hordok szûk ruhákat, ha itthon vagyok, a zsákot általában kilógatom a nadrágon kívülre. Ha a széklet ottvan, akkor alatta viszket, irritál.

Nincs jelen

#2204 2011-02-12 10:56

andi72
Tag

Értem a problémát. Akkor már csak az a kérdés, hogy a zsák szûrõjét hogyan használod, illetve a probléma alapján úgy gondolom, hogy a sztóma a bõr szintjében lehet. Mivel a sztómán nem tudunk változtatni, a zsákon kellene. Ha pépes állagú a székleted, márpedig ha odatapad, akkor az, vagy azt teheted, hogy csöppentesz pár csepp olajat a tapadólap belsõ felére,mielõtt felteszed, hogy csúszós legyen belülrõl és a széklet le tudjon csúszni, ezt természetesen úgy, hogy azt a részt ne érje az olaj, amit felragasztasz,mert nem fog tapadni tõle. A másik, hogy a filtert idõnként leragasztod, és csak akkor hagyod fedetlenül, ha a gázt ki kell belõle préselni. Ugyanis, ha a filter teljesen szabadon van, akkor "vákumot" képezhet a zsákban, ez olykor olyannyira erõs lehet, hogy nem tud tõle a zsákba csúszni a széklet. Így látatlanban ezek jutottak eszembe. Illetve, próbálj meg több folyadékot fogyasztani, de ez olykor egyébként is mindegy.

Nincs jelen

#2205 2011-02-12 15:25

Ashima
Tag

Történt ma egy kis baleset velem, és igazából nem is értem a dolgot.
Teljesen jól fent volt a tasakom, elmentünk sétálni, éreztem kis idõ múlva hogy jön a széklet.
Majd mikor beültem a kocsiba vettem észre, hogy nem ment a tasakba, hanem felfelé jött és a ragacs teljesen feljött, a széklet felnyomta. Nem volt rajtam szoros nadrág sem szerintem.
Mitõl lehetett ez ???

Nincs jelen

#2206 2011-02-13 12:42

Tim72
Tag

Szia Ashima!

Nekem a 4 hónap alatt összesen ha 4-szer fordult elõ, hogy a tasak ragasztója elengedett. Soha nem jöttem rá mitõl lehetett, mert mindent ugyanúgy csináltunk, mint egyébként, illetve még talán az lehetett az ok, hogy amikor a mûtét után 34 kg-ról szépen hízni kezdtem, akkor másképp domborodott és redõzött a hasam a sztómánál is. Akkor gondolkodtam rajta, hogy veszek ilyen kiegyenlítõ gyûrût, de aztán végül nem volt rá szükség, mert zárták a sztómámat. Sajnos nincs jobb ötletem. Kitartás! :)

Nincs jelen

#2207 2011-02-13 13:20

Ashima
Tag

Hát tegnap teljesen magam alatt voltam ettõl. Fõleg, hogy nem tudtam azonnal kicserélni.
Nem is szólaltam meg hazáig és utáltam ezt a betegséget. Szegény párom nem gyõzött vigasztalni.
Alig várom, hogy vége legyen!

Nincs jelen

#2208 2011-02-13 13:36

Tim72
Tag

Persze, ezzel mind így voltunk. Ezért minden elismerésem azoké, akik állandó sztómával élnek. Õszinte leszek, gondolom te is kaptál a kórházba egy túlélõ csomagot. Nos nálam mindig  volt egy elõre kivágott pót sztómazsák, STOMIC tisztitófolyadék, egy kis kéztörlõ. Így azért könnyen tudtam ilyen helyzetben "túlélni", de például a ruháimon és a lelkemen azért szó szerint foltot hagyott a dolog! :) Soha nem menj sehova túlélõ felszerelés nélkül, ha kocsival vagytok akkor talán csereruházat is elfér a csomitartóba. Ne legyen rá szükség, de az ember lelke így sokkal jobban tud lenni, mert lesz egy biztonságérzésed, hogy van alternatíva, ha baj van. Ne bánkódj, sajnos ez elõfordul! :)

Nincs jelen

#2209 2011-02-13 13:56

Ashima
Tag

Na amit kaptam inkább hagyjuk. Fel is vagyok háborodva. Hazaengedtek pár darab tasakkal, és azt mondták majd postán jön a többi. Két hete vagyok itthon de még semmit nem kaptam. Kénytelen voltam venni magamnak, recept nélkül iszonyú drágán.
De majd most már rutinosabb leszek, hogy legközelebb ne legyen ilyen baleset.
Csak macerás mindenhova magammal cipelni, eleve nagyon táskával kell rohangálni, stb.
Azt hiszem most jön ki rajtam a sokk :(
Eddig semmi bajom nem volt, teljesen jól fogadtam a sztómát, de most, kész vagyok lelkileg teljesen.

Nincs jelen

#2210 2011-02-13 14:23

Juni
Tag

Kedves Ashima!

Amikor nekem kitették a sztómát, a kórházban még nem volt bajom nekem sem. A sokk akkor ért amikor haza értem, és valójában akkor szembesültem igazán a dologgal. Ezen át kell esni, és fel állni a földrõl és menni tovább.

Nekem most már 12 éve van kint véglegesen már, de ilyen "balesetek" hogy átázik az alaplap vagy a zacsi, az minden sztómásnál elõfordul.
Az ellátmány ügyében pedig telefonálj a sztómaterápiás nõvérnek, mert ilyen esetben ha nem érkezik meg a csomag akkor segítenek és adnak neked. Nehogy már te vedd meg drága pénzen. Sürgõsen telefon!

Nincs jelen

#2211 2011-02-13 14:31

Ashima
Tag

Kedves Juni!

Köszönöm, aranyos vagy. Próbálok ezen túllépni, csak még elég nehéz.
Ha elmegyünk valahova mindig rettegek, hogy jaj pont most lesz baleset vagy szelek és teljesen be tudok parázni ettõl.
Az ellátmány miatt nem fogok telefonálni, mert amúgy is szerettem volna más fajta tasakot keresni, mert amit kaptam a kórházban az nem egy nagy szám.
Sokkal jobban találtam, és vettünk is jópár hétre valót, max ha elfogy ezt fogom feliratni a dokimmal.

Egyébként ezek a balesetek mitõl vannak nem is értem ???

Nincs jelen

#2212 2011-02-13 14:44

én
Tag

Ashima! Én ugyan szerencsés vagyok, mert egyenlõre megúsztam a sztómát, egy jó adag bélrezekción túl vagyok, viszont én sem merek elindulni túlélõ csomag nélkül (váltás fehérnemû, wc papír, papírzsebkendõ, 100 ft a zsebben, ha villámgyorsan wc-re kell menni, utazásnál pótnadrág stb). Szóval balesetek sztómával és sztóma nélkül is elõfordulnak. Sajnos ez a betegségünk velejárója. Túl kell élni!

Nincs jelen

#2213 2011-02-13 16:37

andi72
Tag

Sziasztok!

Ashima, egyetértek Jnival, mindenképpen keresned kell a sztómaterápiás nõvért, még akkor is, ha másfajta zsákot kérsz, de azt én is botorságnak tartom, hogy pénzért vettél cuccot. Ha ennyi idõ eltelt (amit nem értek, bár lehet benne technikai ördög), még az is lehet, hogy a negyedéves eszközeidet abból kapd meg, amit választottál.
Azt a tanácsot is fogadd meg, hogy mindig legyen nálad biztonsági csomag, én azt szoktam tanácsolni, ha a szomszédban van a kisbolt, és vki oda akar átmenni, akkor is vigye magával, mert sose lehet tudni mikor lesz rá szükség.Fõleg, ha nem egyszerû a dolog a sztómával.

Nincs jelen

#2214 2011-02-13 19:37

sanvito
Tag

Szia Ashima !

Én is a túlélõ táska mellett vagyok, bár nekem szerencsém volt, mert mikor hazajöttem a kórházból már a kezemben volt a "csomag" egy aranyos kis Convatec táska, amit aztán feltöltöttem: alaplapok, zsákok kivágva, Stomic folyadék, paszta, gézlapok, papírvatta, görbe kisolló, visszazárható zacskók a használt zsákoknak (ebben dobtam ki), tisztító és eltávolító kendõk, fültisztító pálcikák és még egy kis felakasztható tükör is az egyszerûbb felragasztáshoz. Ezzel jártam mindenhová, dolgozni is, megnyugvást adott hogy nálam van. Egyébként nem egy nagy cucc a méretét tekintve (olyan A5-ös méret), sok rekesszel, fakkokkal és cipzáras részekkel. (most ez lett az utazós eü-s kis táskánk) Ilyen durva balesetem egyszer volt a munkahelyemen pont, de az egy rossz széria alaplap volt, mint késõbb kiderült. Késõbb egy mini hajszáírítót is hordtam, akkor a kistáska egy könnyû textil irattáskába került, hogy a hajszárító is mellé férjen. A hajszárítót a zsák rögzítéséhez használtam, írtam itt sokszor ezen a fórumon.
Semmiképp ne vegyél, szerintem is sztómás nõvér...... nem is értem, miért nem láttak el már mostanra.

Javulást és balesetmentes napokat kívánok !!!!! Ne keseredj el, elõször nagyon nehéz, de menni fog !!!!!! :)

Szia

Nincs jelen

#2215 2011-02-14 07:25

Ashima
Tag

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a kedves hozzászólásokat! Igazán biztatóak voltak :)
Igen már látom hogy ha akár 10 percre is megyek el itthonról vinnem kell mindent magammal.
Múltkor csak 1 órára ugrottunk el, nem gondoltam volna hogy ez lesz a vége :(

Képzeljétek hétvégén vettem kismama nadrágot, egyszerûen nem bírok a melegítõn kívül mást felvenni.
Nem tudom Ti hogy vagytok ezzel?
Minden nadrágom szorít és fáj tõle a hasam, mondjuk még elég friss mûtétes vagyok, talán idõvel jobb lesz.

Holnap megyek a szövettanomért is, ami hálisten negatív lett, hétfõn meg indul az endos hormonkezelésem is.
Alig várom, mert ez már közelebb hoz a sztóma zárás idejéhez :)

Személyes talit nem szoktatok szervezni? Bár gondolom ahányan vagyunk, annyi fele lakunk országon belül :)

Üdv. Ashima

Nincs jelen

#2216 2011-02-14 07:36

Juni
Tag

Kedves Ashima!

Egy másik topicban olvashatsz róla, szervezõdik egy tali nem sokára.
  Idõpont: március 5-e szombat 15 óra. Helyszín: http://www.porthosetterem.hu/pages/hungarian/main.html
Az IBD Társalgóban, a Tali topicban mindent megtudsz.

Szia!
Szép napot!

Nincs jelen

#2217 2011-02-14 07:45

Ashima
Tag

Megvan , köszi :)

Szép napot Neked is!

Nincs jelen

#2218 2011-02-14 10:17

martika
Tag

Ashima, megkérdezhetem, hogy mit értesz endos hormonkezelés alatt? köszi

Nincs jelen

#2219 2011-02-14 10:30

Ashima
Tag

Endometriózisom van.
Vmi hormonkezelést kapok, hogy visszafejlesszék, ugyanis amíg ez nem történik meg, nem szabadulok meg a sztómámtól:(

Nincs jelen

#2220 2011-02-14 12:55

martika
Tag

Aha, értem. Gondolom GNRH kezelés...és hol van az endód? Bél? Inkább nõgyógyászati téma szokott lenni, csak azért kérdeztem, nekem is volt/van sajnos.

Nincs jelen

#2221 2011-02-14 12:56

Ashima
Tag

Igen a beleknél garázdálkodik.
És milyen ez a kezelés? Mik a mellékhatásai? Sok jót nem hallottam még róla...

Nincs jelen

#2222 2011-02-28 07:46

Ashima
Tag

Üdv!

Csak szeretném megkérdezni, hogy a tasak dobozában van egy levél matrica, az mire való? Nem bírok rájönni, már csak az alakja miatt sem...

Nincs jelen

#2223 2011-02-28 08:14

Juni
Tag

Kedves Ashima! :)

Nagyon aranyos  a kifejezés amit írtál " matrica". :D

A dobozban a segédeszköz mellé ezt azért adják , ha fürdesz a szénszûrõt a zacsin le tudod vele ragasztani, ill.ezzel tudod szabályozni a zsák felfújódását is.

Üdvözlettel: Juni

Nincs jelen

#2224 2011-02-28 08:15

Ashima
Tag

Ahha :) Hát most mosolygok én is :D
Hááát fürdeni nem szoktam benne.
Szabályozni pedig hogy kell ?

Nincs jelen

#2225 2011-02-28 08:21

Juni
Tag

:)
Nagyon egyszerûen, hogyha teljes felületen leragasztod a szûrõt akkor felfújódik a zsák, ha csak félig akkor kevésbé és így tovább...
Ha nem ragasztod le egyáltalán akkor késõbb fújódik fel.
Bár én nagyon ritkán használom, tényleg csak zuhanyozásnál szoktam...

Nincs jelen

#2226 2011-02-28 08:29

Ashima
Tag

Most, hogy így leírtad azt hiszem teljesen felesleges nekem
Még ezzel is bajlódni, van elég macera vele így is
Azért egyszer kipróbálom milyen :)
Köszi a segítséget!

Nincs jelen

#2227 2011-03-02 19:28

csupata
Tag

Sziasztok!

Szeretnék felajánlani 50db CONVATEC márkájú sztóma zsákot. Budapestiek vagyunk esetleg akit érdekelne utánvétellel is megoldható.

üdv Csupata

Nincs jelen

#2228 2011-03-03 19:34

csupata
Tag

Sziasztok!

A zsákokat ingyen, ajándékba adom.     Üdv Csupata

Nincs jelen

#2229 2011-03-04 06:54

Ashima
Tag

Szia!

Mekkora a zsák? És az átmérõ?

Üdv.

Nincs jelen

#2230 2011-03-04 19:38

moncsi75
Tag

Sziasztok,

Egy pici segítségre lenne szükségem... Édesapámnak is igeiglenes sztómája van. Sajnos a sztoma környékén kimaródott a bõr, így már minden felhelyezés nagyon fájdalmas számára. A ragasztó, amivel felhelyezi már nagyon csípi, mert alkoholos (convatec, Stomahesive).... Mit érdemes rákenni, hogy gyorsan begyógyuljon, ne csípje  és közben a zsákot is fel tudja rakni, úgy hogy ne essen le??? (a kimaródás miatt folyton váladékozik, ezért sûrûn leesik)
Elõre is köszönöm a tanácsokat!!!

Nincs jelen

#2231 2011-03-04 20:08

Juni
Tag

Kedves Moncsi75!

Én is nagyon sok mindent kipróbáltam anno a  felmaródásra, sokat szenvedtem vele. Vannak aki stomic lemosót és stomic krémet javasolnak, én egy bizonyos piros löttyöt használtam és használok. A felmaródást gyógyító piros folyadék neve SOLUTIO MERBROMINI FONO VII. Ezt írasd fel a háziorvossal, én fültisztitó pálcikával viszem fel a bõrre, vigyázni kell mert fog nagyon és nehezen jön le. Használjatok hajszárítót hamarabb szárad a bõr és a paszta.

Remélem segítettem, de ha visszaolvasol is nagyon sok hasznos tanácsot olvashatsz. Mielõbbi javulást apukádnak!

Nincs jelen

#2232 2011-03-04 20:19

moncsi75
Tag

Kedves Juni,

köszönönöm szépen az ötleteket, gyorsan kijegyzeteltem mindent... és próbálkozunk!!! :-)

Nincs jelen

#2233 2011-03-05 10:01

moncsi75
Tag

Sziasztok,

Abban még tudtok segíteni, hogy ha pl. Stomic krémmel bekenjük a felmaródott bõrfelületet, akkor utána hogy lehet felragasztani a zsákot, úgy, hogy fent is maradjon??? Mert gondolom zsírmentesnek kéne lenni a stoma körül...
Elõre is köszönöm a tanácsokat.

Nincs jelen

#2234 2011-03-05 15:16

csupata
Tag

Szia Ashima !

A zsák mérete a doboz szerint        Esteem átlátszó nagy nyitott zsák 20 - 70 mm. ennyit tudok errõl.

üdv.  csupata

Nincs jelen

#2235 2011-03-05 15:18

Ashima
Tag

Ja köszi! Nyitott zsák nekem nem jó, csak zárt.

Nincs jelen

#2236 2011-03-05 15:18

Juni
Tag

Kedves Moncsi!

Ha bekenitek a sztóma körül a bõrt, akkor meg kell várni míg beszívódik teljesen különben nem fog egyáltalán feltapadni a zsák. Tapasztaljátok ki hogy melyik az az idõpont amikor egy kicsit úgymond "nyugalomban " van a sztóma, és lehet hagyni szellõzni, és be kenni krémmel.
Én ezért használtam azt a löttyöt amit  írtam az elõzõ hsz-ban, mert nem sikerült mindig össze egyeztetnem.
Sok sikert!
Üdvözlettel: Juni

Nincs jelen

#2237 2011-03-05 16:33

moncsi75
Tag

Kedves Juni!!!

Még sajnos nem jutottunk hozzá a piros lötyihez, mert ahhoz doki kell.... :-( de addig is, próbálkoznánk a Stomic krémmel, folyadékkal. A folyadék is gyógyítja a felmaródást? Mehet a pasta alá közvetlenül?
Nagyon köszi, az eddigieket is....

Nincs jelen

#2238 2011-03-05 17:25

Juni
Tag

Moncsi ha a  merbromini folyadékra gondolsz igen az mehet a paszta alá, én a mai napig használom. Letisztitom a hasamon a bõrt, megszárítom, utána bekenem ezzel a löttyel (csak vigyázzatok, nagyon fog!) fültisztítóval viszem fel és utána ezt is megszárítom, és jöhet a paszta...stb...

A stomic folyadék pedig csak lemosó, segít a tisztításban a cserénél.

Nincs jelen

#2239 2011-03-05 17:29

Juni
Tag

Moncsi küldtem neked e-mailt! :)

Nincs jelen

#2240 2011-03-05 18:05

moncsi75
Tag

ÓÓÓ, Nagyon rendi vagy... köszönöm, már éltem is a lehetõséggel!!!!!

Nincs jelen

#2241 2011-03-05 19:14

csupata
Tag

Szia Ashima!

A zsák alul csipesszel zárható, a sztóma nyilásnál ollóval méretre vágható,és öntapadós.

üdv Csupata

Nincs jelen

#2242 2011-03-05 19:32

Ashima
Tag

Köszi, de ez a fajta nekem is van, és nem használom.
Majd ha visszarakják nekem, felajánlom a maradékot én is, lesz bõven...

Nincs jelen

#2243 2011-03-07 22:38

Deart1
Tag

Sziasztok!
Amire én kíváncsi vagyok,hogy a bél eltávolítása után kinek mennyi ideig nem jött vissza a betegsége?
Akár gyógyszeres kezeléssel,akár anélkül..
Arra is kíváncsi vagyok,ha valaki abbahagyta az Imuránt (rezekció után)utána mennyi idõ után újult ki a betegsége...
A vérképre is érdekes lehet..Volt e valakinek olyan,hogy tökéletes vérkép mellett beszûkült a bélése?A tökéletest  úgy értem(hogy az alsó határ körül mozog),hogy Süllyedés 2..,CRP 0,5..,vas 20...,..(nekem 30 cm ugrott a vékonybél utolsó szakaszából)
Átolvastam az oldalakat,de konkrétan ezzel foglalkozó oldalt nem találtam ..

Nincs jelen

#2244 2011-03-08 10:53

Lisa
Tag

Szia Deart1!

Remélem nincs igazad abban,. hogy ez a topic csak annak jó akinek sztómája van, és, hogy itt nem találják meg a kérdéseidet.
Szerintem ez a topic a legjobb példát mutatta mindig is arra, hogy az emberek (függetlenül attól, hogy sztómás vagy nem) válaszoljanak és segítsenek egymásnak ha tudnak.

A lényeg, hogy amit tudok leírok! én is :)

Crohn-os vagyok jó pár éve. 2004-ben volt a mûtétem, és azóta úgymond panaszmentes vagyok/voltam, most lehet kezdõdik vlmi, de bízom benne, hogy nem a crohn aktivizálódik.
Szóval közel 11 éve vagyok tünetmentes mûtét után, holott az egész bélrendszer, meg gyomor meg minden be volt gyulladva és "csak" a vastagbelet, meg végbelet vették ki.
Immuránt a mûtét után két évig szedtem még folyamatosan, de utána arról is leálltam és nem érzékeltünk rosszabbodást. (magánvélemény: szerintem meg kell próbálni egy sikeres mûtét után, egy-két év panaszmentesség után leállni a kemény gyógyszerekkel)
Csak Salofalkot szedek néha :)

Igen, ismerek én is olyan embert aki szinte tünetmentes (vérképileg, meg állapotilag) és egy CT vagy egy Uh. során szûkületet látnak. Érdekes számomra is. Lehet, hogy még nem annyira szûkül össze, hogy tünetet okozzon, gyulladást meg fõleg nem.
Lisa

Nincs jelen

#2245 2011-03-08 11:14

Deart1
Tag

Kedves Lisa!
Nagyon szépen köszönöm válaszod! :)
Én 3 éve vagyok tünetmentes.Persze mûtét óta amikor is 30 cm-t vettek ki a vékonybélbõl..Nem érzem,hogy baj lenne,de ennél a betegségnél sosem lehet tudni :(..
Imurant nem mertem letenni.Csak csökkenteni..Napi 25 mg-ot szedek.Pedig nagyon megválnék tõle,mert hipohonder lettem tõle :(..
Annyi féle betegség ez crohn mindenkinek más..Nem tudom mit tegyek..Az orvosom nem akarja,hogy letegyem..
Szép napot!

Nincs jelen

#2246 2011-03-08 11:17

Marthuska
Tag

Szia Deart01! A "Szûkületem, volt, van, lesz." topicban válaszoltam Neked! A Sztómás topicról pedig annyit, hogy a legsegítõkészebb embereket lehet, hogy itt találod! Úgy gondolom, Õk tudnak a legtöbbett, errõl a betegségrõl!

Szerkesztette: Marthuska (2011-03-08 11:19)

Nincs jelen

#2247 2011-03-08 11:22

Deart1
Tag

Jajj ne értsétek félre..nem a sztómás topik..semmi kifogásom ..Sajnálom,ha valakit ezzel megbántottam :(..Tudom,hogy a legkedvesebb emberek vannak ezen az oldalon..
Hiszen eddig is olvastam és ezután is fogom..Arról nem is beszélve,hogy õk itt a legerõsebb emberek..Hozzájuk képest én "egészséges" ember vagyok..Csak azt hiszem most mégis valamiért nagyon elkeseredett vagyok :(

Nincs jelen

#2248 2011-03-08 11:29

Lisa
Tag

Hali Deart!
Megértelek, hogy örökké aggódsz, hidd valahol ez mindannyiónkban benne vanaki tünetmentes.
Szerintem próbáld kihasználni azt, hogy nincs semi bajod most. Immuran, lehet, hogy nem kel letenned ha az orvos azt mondja. Biztos sok ellenpélda van (én amúgy is eléggé "öngyógyító" vagyok), de letettem és nem let semmi bajom tõle.
Nem azt mondom, hogy próbáld ki az túl kockázatos lenne..mármint ilyet tanácsolnom. Amúgy az nem olyan sok.
Mit szedsz még mellette?
Lehet, hogy a hosszú tél miatt is vagy jobbanletörve, annyira változó a crohn mellett a lelki állapotunk, fõleg, hogy még lányok is vagyunk mellette.
Tényleg próbáld élvezni, hogy nincs tünet, ilyenkor mindig arra gondolj, hogy amikor rosszul voltál mennyire nem jó volt, ahhoz képest vedd a mostani állapotodat és meglátod máris pozitívabban fogod látni a helyzetedet és értékeled a "jól" léted, és nem fogsz annyit arra gondolni mi lesz ha visszaesel.

Sok erõt és kitartást igényel, de az eredmény magáért beszél!!! HAJRÁ!!!

Nincs jelen

#2249 2011-03-08 11:32

Deart1
Tag

Köszönöm Lisa!:)Neked is hasonló jókat kívánok!

Nincs jelen

#2250 2011-03-08 12:22

én
Tag

Deart1! Igaz, hogy engem nem olyan régen mûtöttek, de az azelõtti több mint két év tapasztalata azt mondatja velem, hogy vannak jobb és rosszabb idõszakok, de én igyekszem betartani az orvos utasításait, mert úgy érzem, hogy így jobban vagyok. Szedem az Imuránt, bár fenntartásaim vannak vele, de mivel itthon vagyok még táppénzen, így nem érzem a hátrányát illetve nincsen olyan mellékhatása, ami zavarna. És én úgy gondolom, ha ez jó, használ, ha tünetmentes lehetek, akkor inkább így élek. Persze evvel együtt is vannak rossz napjaim. A gyógyszer elhagyása a te ügyed, de ennek nem minden orvos örül. Na és még csak annyit, hogy nekem fisztulázó crohn-om van, és volt olyan, hogy nagyon aktív volt a sipoly és mégis szinte tökéletes volt a vérképem. Minden jót kívánok neked!

Nincs jelen

IBDoktor

Láb