#1401 2011-03-12 14:11
- pozí
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Én egy hete szedem a coderitet. Még mindig nem merek róla véleményt alkotni. Az elsõ két nap fél szemeket vettem be, lassan hatott, és nem túl sok ideig, úgy 4-5 órát nyertem vele, de nem 100%-ben idegesség mentesen, viszont nem kellett wc-re mennem, és viszonylag jól éreztem magam.
Kipróbáltam az egy nap/egy bogyó párosítást is, sokkal hatásosabb volt, estig nem jelentkeztek kínzóan a tünetek, persze fészkelõdtem, meg egy kis idegesség volt, de kb. csak megszokás szerûen. Wc-re nem kellett menni, nem volt görcsös fájdalom, el tudtam menni olyan helyre is vele, ami nincs benne a napi rutinomba.
Egyébként rám nincs olyan hatással, mint az átlag hasfogók, hogy másnap szenvedek tõle a wc-n, simán jön aminek csak egyszer kéne jönnie..
Volt egy nap, amikor nem vettem be, rémálom volt. Rohantam haza a munkából.
Tényleg nem vagyok még biztos benne, hogy a gyógyszer segít, vagy csak volt pár tûrhetõbb napom, úgyhogy folytatódik a kísérlet.. :):(
Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#1402 2011-03-12 15:13
- Sa-ni
- Tag
Na miután túl vagyok az egy órahossza vécézésen (annak ellenére hogy egész éjjel ott ültem, ez a nem mindegy...), bevettem egy egész coderitet, mert ma már nem igazán akarok rá duplázni/triplázni stb. Itthoni munkám van ugyan, de azzal is kéne haladni vmikor :S
Nincs jelen
#1403 2011-03-12 17:40
- Sa-ni
- Tag
Úgy tûnik, használ. lehet olyan, hogy megelõzni lehet vele. Ha már a bél fel van puffadva és jön a többadagos wc roham,szerintem nincs az a jóisten ami azt lecsillapítja. csak ha elõre szedem az a baj hogy nem tudhatom hogy amúgy lett-e volna rosszullét. De ha meg megvárom,veszett ügy.
Nincs jelen
#1404 2011-03-12 21:11
- pt
- Tag
Használ az csak ki kell tapasztalni és jó elõre be kell venni.
Az egy órával korábban bevétel ajánlott, ha lenyeled egészben, ha hirtelen roham van akkor meg szét kell rágni és a keserû cuccot lenyelni, de így nem tart olyan soká szerintem.
Én most 3 nap dolgoztam, folyamatos autózás, magas tisztségû vezetõk szállítása, volt, hogy reggel 7-tõl hajnal 2-ig.
A napi receptem a következõ volt indulás elõtt 1 órával fél szem coderit és egy 0,25-ös frontin.
Itthon elég a coderit is, de ilyen helyen ahol még pukizni sem lehet még feszélyezettebb a helyzet. Délben és este is ez volt az adag, szépen túléltem a 3 napot. Nem görcsöltem, nem puffadtam, viszont odafigyeltem, hogy mit eszek.....jól elvoltam.
Nem szívesen szedtem nyugi gumit, de kellett, mert különben agyon pörgettem volna az agyam és hiába fogta volna a coderit a hasam és ütötte volna ki a wc-re rohangálok érzést a fejembõl,......... a "vizsga" érzetet és a feszültséget csak a frontin oldotta.
Nincs jelen
#1405 2011-03-12 22:37
- Sa-ni
- Tag
Én azóta nem is voltam wc-n,meg se mozdult a belem, egy árva fingás se evés után (kész csoda), evés közben bevettem még egy felet, ittam egy kávét is, attól se történt semmi a belemben, nagyon jól érzem magam, mintha megint a régi lennék. Majd íratok frontint is a valóban pánikos napokra,amikor még az ideg is rátesz egy lapáttal (a 99-re).
22.55 Sajnos korrigálni vagyok kénytelen, ez nem maga a mennyország, pisilésnél érzõdik, hogy ott van az, csak annyira lefogja a gázokat a codein, hogy nem küldözget félóránként.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-03-12 22:56)
Nincs jelen
#1406 2011-03-13 09:49
- picike
- Tag
Akkor mindenki kicsit jobban van.Igaz én már 3-szor voltam ma wc-én,tegnap sárgaborsó levest ettem.Képzeljétek tegnap elhagytam valahol itthon a karika gyûrûm teljesen depis vagyok miatta.
Nincs jelen
#1407 2011-03-13 10:31
- Barci72
- Tag
Én ma pontban hajnali 3-kor ébredtem valami nagy alhasi viharra. Na, azóta küzdök. Havonta 1-2 alkalommal van ilyen hajnali kelésem. Ráadásul tegnap alig ettem vmit. Ilyenkor iszonyú hosszú a nap, és mintha soha nem lenne vége a WC-re járásnak. Erre a doki sem tudott értelmeset mondani :(
Nincs jelen
#1408 2011-03-13 10:57
- Sa-ni
- Tag
Picike ha otthon hagytad el, megvan az. Én egyszer egy színházban hagytam el a gyûrûmet a tömegben, sok esély nem volt, de másnap mégis betelefonáltam, és a takarítók megtalálták, vissza is kaptam. Ha nagy a gyûrû,akkor le szokott esni,ha pl. táskában kutakodsz, én sokszor ott találtam még meg!
Barci:ismerem :S Bár engem fel nem kelt. Kivizsgáltak Téged rendesen,mert ha álmodból is felébreszt, az állítólag lehet ibd.
Erre én úgy vettem észre, nincs gyógyszer (és a dokikat nem is nagyon zavarja - talán ez az idegesítõ a dologban, hogy nem feszülnek meg a próbálkozástól), ha rajta van az emberen, csak "kijárni" tudja, megelõzni lehet maximum nagyon sovány, szigorú diétával,meg talán gyógyszerrel.
Ja,lehet,mégis jó a codein, és csak a közelgõ menzesz, és nem a kiürítetlenség miatt fájt a belem.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-03-13 10:57)
Nincs jelen
#1409 2011-03-13 11:29
- pt
- Tag
Sa-ni!
Úgy örülök, hogy használ neked is :) Komolyan boldoggá tesz. :) meg pozí-nak is.
Teszteljétek én is ezt teszem folyamatosan. Viszont a kajára érdemes odafigyelni, mert mondjuk ha lencsét ettem vagy valami tejjel behabart fõzeléket, akkor bár a coderit segített, de a belem az erõsebb volt ilyenkor és elõbb utóbb futás lett a vége. Ezért is szûrtem le a kajákat értelmesebb alap dolgokra, amik nem irritálják feleslegesen a belemet.
Nekem mikor elkezdõdött és sokat volt hasmenésem, annyira beszûkültek és összementek a beleim, hogy csak ilyen vékony hosszú dolgokat tudtam produkálni. Aztán a codetitezés során egyre vastagabb lett, gondolom a belek is elkezdtek vissza tágulni. Ekkor tájt kicsit érzékenyebbek voltak a beleim, mert ugye jobban feszültek, de már nem.
Barci!
A kezdetekkor volt nekem is ilyen, mondjuk egy 1,5 jó sajtos forró pizza után. Manapság este soha nem ébredek ilyenre. Ez elmúlt teljesen. Próbálj meg te is kiszûrni kajákat amik irritálóak, például, tejtermékek, magvak, savanyú dolgok (engem az uborka felfúj mint a léggömböt, az alma beerjed bennem mint a cefre), édességek (fõleg csokik amik megint csak tele vannak tej vagy mogyoró származékkal). Ezeken kívül is van sok nassolni vagy enni való. Például ropi, sós chips, ezek jó nassolásra nincs velük gond, fõtt krumpli, sült krumpli, rizs ezekkel nincs gond, a rizi-bizibõl a borsót szigorúan kitúrom, mert az is felfúj. A húsok minden fajtájával megbirkózom, lehet sülve fõve, pácolva tökmindegy, szalonnákkal ugyanez a helyzet. Szóval éhen halni nem kell nagyon sok jó étel ehetõ, de szûrni kell sajnos, i az ami nem odavaló. Tejtermékbõl egyedül a kefir amit szeret a belem. A szilvás gombóc felér egy öngyilkossággal, ezt tapasztaltam múlt héten, szóval a gyümölcsök nálam kiestek, még a narancs is meghajt.......esetleg a mandarin amit nagyjából tolerálok.......a banántól bedagad a fejem szemem, tele leszek kiütéssel, korábban csak a nyelvem és a szám viszkedt tõle, aztán fájt a gyomrom is a végén meg mindenhol elkezdtem bedagadni meg olyan lettem mint egy bárányhimlõs. Egyébként semmilyen ételre nem mutattak ki étel allergiát....érdekes...... Az üdítõket nem iszom, csak félbubis (zöld kupakos) vizet Aquarel, Szentkirályi, NaturAqua, néha egy kis Lipton icetea, energia italok meghajtósak, felpörgetõsek ami rosszul lét esetén + rátesz egy lapáttal, szóval õk is kizártak. Nagyjából ennyi.......jutott eszembe most.
Nincs jelen
#1410 2011-03-13 11:36
- pt
- Tag
"Sárgaborsó" NA EZT FELEJTSD EL GYORSAN. Én munka közben egyszer ettem (régen imádtam) mikor már a betegségem fennállt. Hát ahogy leért a gyomromba 5 perc múlva futás volt wc-re. Elindultunk autóval és vagy 5m3 gáz keletkezett bennem, kollégámnak mondtam, hajts, de gyorsan X városig, hogy be tudjak menni otthon wc-re. Ebbõl az lett, hogy 1 km-en belül berohantam egy kocsma wc-jébe és iszonyatosat ürítettem. Gyorsan coderit be, ezzel kihúztam a hátralévõ 30 km-t kínlódva és utána még vagy 3-4 alkalommal ürítettem, kitolt belõlem mindent ami csak bennem volt.
Szóval szerintem ezeket a fõzelékeket amiben tej van meg ilyen borsó, bab, lencse szerûség, ne nagyon erõltesd és már 1 fokkal elõre lépsz a normális élet felé. Kezd el kiszûrni a kajákat te is.
Nincs jelen
#1411 2011-03-13 12:23
- Sa-ni
- Tag
Nem tudom, lehet, Barcinak azért nincs kedve diétázni, mert nem látja elõnyét. Valóban csak az esélyeket növeled vele a jobb napokra, de garantálni a legszigorúbb diéta se garantál semmit. Viszont összességében mégis azt kell mondjam, érdemes diétázni. Ma pl. voltam 2x wc-n, jó sokáig, az szar volt, de most már nyugi van, és még csak dél múlt. Na régen amikor mindent ettem, ilyen nem volt!
Alap, hogy semmi zsíros, semmi fûszeres. Chipset nem tartom jó ötletnek, a ropi egy fokkal jobb, ha mindenáron nassolni akar valaki (de én nem szoktam)
Tejjel behabart dolgoktól engem a kezdet kezdetén eltiltottak, és jogosan. Ez akkor is érvényes, ha valaki nem laktózérzékeny.
Ami darabos, azt nem kell enni, pl. mogyoró, magvas dolgok. De ibs-ben semmi vízben nem oldódó rostot nem kellene enni, így ahogy PT is tapasztalta, a gyümölcsök többsége kiesik.
Érdekes, írtad az almát is,nekem attól nincs bajom (na nem egy kilót eszek meg, hanem felet vagy egyet, és HÁMOZVA, magházát kivágva)
Én úgy látom, a fehérkenyérfélék, kelt tészták, péktermékek elhagyása sokat segít.
Nincs jelen
#1412 2011-03-14 17:35
- Ana
- Tag
Napokkal ezelõtt kérdezte valaki,(bocsi amiért már nem emlékszem,h ki)
megrendeltem-e a Colpermint.
Hát nem!
Erõsen gondolkodom, ki kéne próbálni.
Nincs jelen
#1413 2011-03-14 20:04
- pt
- Tag
Nem sok infó van róla, én ezt találtam:
http://www.webbeteg.hu/orvos_valaszol_o … szer/59559
http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/onl … taolaj.htm
Nincs jelen
#1414 2011-03-14 21:13
- Sa-ni
- Tag
Diéta nélkül csodát biztos nem tesz a borsmenta kapszula.
Nincs jelen
#1415 2011-03-14 23:42
- pt
- Tag
Szerintem se.
Ma délelõtt 2x voltam wc-n, aztán délben menni kellett vásárolni stb. Bedobtam a fél coderitem és a 0.25-ös frontinom aztán indulás. Tök jól sikerült a dolog, semmi gondom nem volt, egy apró kis puffadás sem. Délután kellett menni öcsémmel autót nézni, bekészítettem a gyógyszereket a zsebembe, de nem kellett bevennem, pedig majd este 8 volt mire hazaértünk.
Most bepakoltam egy nagy csomó kínai kaját, hagymás csirkét, + fõtt krumplit, tojásban kisütött csirkecombokat......szelelek rendesen, holnap tuti meg lesz a böjtje, de jól esett.......úgysem megyek sehová holnap elõre láthatólag.....így belefér a napba egy kis bûnhõdés a falánkságomért :)
Elkapott az éhség. A gerincsérves kínlódásom alatt 8 kilót fogytam, szerintem kéri vissza a szervezetem amit leadtam.
Nincs jelen
#1416 2011-03-15 12:50
- Sa-ni
- Tag
Hát jó, de legalább ne fûszeressel kínaival, hagymával elégítsd ki a falánkságod :( Olvasni is rossz,nem hogy végigenni!
A bél nem automata, hogy bedobod a rossz kaját, kijön az egy nap rosszullét, (ahogy a jó kaja - jó közérzettel sem mûködik minden esetben) Hosszútávon is meglehet a böjtje, ha kiszámítottan kínzod a beled - nekem ez eleve bizarr, hogy befizetsz magadnak egy büntetésre. Ha ezt így lehetne kontrollálni...! Sajnos itt nem Te diktálsz, hanem a beled. :( Nem elég akkor rosszul lenni,amikor minden igyekezet,diéta ellenére is bekövetkezik?
Nincs jelen
#1417 2011-03-15 17:13
- pt
- Tag
Igazad van. De néha nem bírok magammal. Bûnbe esek a falánkságommal.
Ma sem bírtam ellen állni a meggyes pitének :( Elindultam a kutyával sétálni és 300 méter után irány volt haza wc-zni, persze ma nem vettem be gyógyszert.
Bp.-en mikor dolgoztam ezt a 3 napot és reggel délbe este bevetem a fél coderit-n és 0.25-ös frontin combo-mat, annyira jól elvoltam. Nem volt hasmenésem, nem volt székrekedésem, nem voltam rosszul.......olyan normálisnak éreztem magam, boldog voltam, tettem a dolgom mint egy gép ami olajozottan hibátlanul mûködik.
Sajnos nem megy gyógyszer nélkül a normális élet nekem. :(
De még mindig jobb mint ha gyógyszerrel se menne :)
Nincs jelen
#1418 2011-03-15 17:40
- Sa-ni
- Tag
Én is bevettem ma egy coderitet, pedig sehova nem megyek. De valamikor a munkával is kéne haladni,és amit reggel átéltem a wc-n az alatt az egy órahossza alatt, na azt nincs se kedvem, se energiám megismételni.
Nincs jelen
#1419 2011-03-15 18:43
- pt
- Tag
Örülök, hogy használ neked is :)
Én még mellékhatást nem éreztem magamon az elmúlt pár év alatt mióta szedegetem, de idén megejtek egy vér vizsgálatot, a megnyugvásom és a ti megnyugvásotok érdekében.
Nincs jelen
#1420 2011-03-15 20:31
- Sa-ni
- Tag
Igazából én leszarom a mellékhatásokat, egyes egyedül attól félek, hogy majd hatását veszti. Kevés rosszabb mellékhatást tudok elképzelni,mint azt, amit el akarok vele kerülni...
Nincs jelen
#1421 2011-03-15 21:33
- picike
- Tag
Sziasztok.Engem nagyon pucol a Normix,nincs hasmenésem de különös dolgokat látok.És már picit vissza tudom tartani a székletemet,bár a pánik még ott van,és a félelem.Olyan finom bab levest csináltam,hogy eszméletlen azt hiszem nem fogok tudni neki ellen állni.De csak keveset. Sa-ni:Megtaláltam a gyûrûm felét,ahogy begyújtottam be esett a kazánban és elégett.De legalább felét megtaláltuk.
Nincs jelen
#1422 2011-03-15 21:34
- Barci72
- Tag
Hát (remélem) túlvagyok egy vírusos hasmenéses pár napon. Végigment a környezetemben élõkön, õk kínlódtak rendesen, persze én is, de én már megszoktam :(
Olyan fura, mert mire azt hiszem, hogy na, most már kiválogattam a tolerálható kajáimat, mindig beüt valami pechsorozat. (A metformin mellett egyébként 160 g szénhidrátot ehetek naponta.) Tejet, tejterméket egyáltalán nem fogyasztok, mindig ragyás lettem tõle, ill. cukorbetegeknek nem is igazán jó. Hüvelyesek kizárva, a krumpli sem jó, hordó hasam lesz tõle és marja a beleimet. Fehér és barna rizst szoktam eszegetni. A halakat és a húsokat roston vagy grillezve. Érdekes, mert a picit zsírosabb húsok abszolút nem zavaróak. Viszont a csirkemáj kész önkínzás. A zöldségek közül bejön a cukkini, brokkoli, bébirépa, a padlizsán hámozva, a zöldspárga zsenge részei. Gomba nem jó. Gyümölcs…, na, aprómagvas sztornó, cseresznye, szilva, sárgabarack szintén. A meggy és az alma oké, kevés õszibarack is, de hámozva. A banán brutál gázosít (pedig mennyire ajánlják...). Ezek után a dietetikus, akihez hivatalból járok a diabétesz miatt, mindig sóhajtozik. Nem érti azt sem, hogy a teljes kiõrlésû kenyeret és a korpás dolgokat miért nem tudom megenni, mert az olyan jótékony. Valakinek biztosan jó, nekem nem. Olajos magvak szintén kizárva, minden fajta.
Így is, hogy már-már aszkéta módon figyeli az ember, mit is eszik, mindig adódnak kellemetlen meglepetések.
Én felet szoktam bevenni a 0.5-ös Rivotrilból, ha nagyon össze kéne szednem magam, de nem sikerül. Tiszta kripli vagyok, komolyan. És hogy a búbánatba legyek pozitív, amikor a napi tevékenységeim ellátása is teljesen felõröl mind fizikailag, mind idegileg.
Valamilyen emésztõenzimet szedtek vagy próbáltatok már?
Szerkesztette: Barci72 (2011-03-21 09:10)
Nincs jelen
#1423 2011-03-15 21:41
- picike
- Tag
Nekem nem használt a borsmenta kapszula.De a fokhagyma kapszula annál inkább az szüntette meg a hasmenésemet,és a sok vissza futást a wc-re.Én inkább azt ajánlom mindenkinek egy próbát megér.
Nincs jelen
#1424 2011-03-16 09:28
- pt
- Tag
Olvasgattam az emésztõ enzimek után, de nem vágtam bele, mert veszélyes is lehet. Azt írják véletlenül se rágd szét, mert szétmarja a szádat belülrõl. Na innentõl kezdve elment a kedvem is tõle, mert az igen gyenge beleimet, ha óvatosan is elkezdi marogatni akkor nem, hogy jobb lesz, hanem rosszabb.
Én a fél szem Coderit-N és 0.25 frontin kombinációra esküszöm indulás elõtt 1-1,5 órával. A coderit magában is nagyon jól lenyugtatja a beleimet, nincs puffadás lassabban megy át rajtam a kaja, így jobban át is emésztõdik. A frontin megszünteti azt, hogy felpörgessem magam és tiszta ideg legyek indulás elõtt. Szerintem sokkal gyengébb mint a rivotril és a rászokás is ennél szinte kizárt, viszont a rivotril eléggé függõvé tehet.
Én úgy gondolom, hogy a gyenge belem és stresszes idegeim miatt felgyorsul az egész bélrendszer és Japán vonat módjára 420-al megindul elõre. Ha beveszem a gyógyszereket, akkor átalakul a magyar kis piros vonattá és 40-el szépen végigmegy normálisan ahogy kellene. :) És ez így jó, mert nincs megálló mint a hasfogóknál, ami csal megállítja pár órára a japán vonatot aztán az száguld tovább. :)
Nincs jelen
#1425 2011-03-16 11:01
- Sa-ni
- Tag
Picike, sajnálom :( De örülök, hogy a fokhagyma használ.
Barci: hát elég csekély tudású ez a dietetikus, nekem is dietetikus ismerõsöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy ibs-ben nem szabad VNOÉRt enni. (Egyébként barna rizst sem.) Amint kinyögtem, hogy "candida diétát kéne tartanom, de én nem bírom a korpát" egybõl rá is vágta ezt, nem még engem kérdõjelezett meg! Még hogy a korpa jótékony, hát kérdés, hogy kinek. Nagypapám cukorbeteg volt,és vele is ezeket etették, neki jó is volt - de ez akkor jó, ha az embernek nincs más emésztõrendszeri panasza, betegsége,és Neki szerencsére nem volt! Ezeknél a dietetikusoknál úgy van,hogy táblázatszerûen bemagolják, hogy erre a betegségre ez és ez való, és kissé csõlátásúak lesznek - ha csak nem olyan lelkesen akarnak segíteni az embereken, mint az én ismerõsöm.
Emésztõenzimet nekem annyit felírtak, hogy a fülemen jött ki (a probiotikumokkal meg a kib.ott dicetellel együtt,amit minden orvos erõltet,de értsék már meg,semmire nem jó!!!) SEMMIT de szó szerint az ég egy adta világon SEMMIT nem ért!!! Bajom se lett tõle, pedig a végén már nagyon durva adagokat adtak, de hatása nulla volt. És még jól le is baszott az orvos, amikor közöltem, hogy abbahagytam - hát de hónapokig sõt összességében évekig próbálkoztam vele, ha nem ér semmit, minek szedjem és minek fizessem, rengetegbe kerül!!!
Szigorú diéta, reggel 1 wc, utána be egy coderit, így meg lehet lenni, ahogy perpill látom. Még estére se jönnek a büdös gázok, puffadás, rossz közérzet, és úgy veszem észre, másnap reggel is könnyebben megy az az egy wc, nem görcsöltet egy óráig.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-03-16 11:06)
Nincs jelen
#1426 2011-03-16 11:08
- pt
- Tag
Akkor Sa-ni kipipálva, már csak pozí a kérdés, hogy neki is így bevált e a coderit-N?
Nincs jelen
#1427 2011-03-16 19:41
- Melcsi_01
- Tag
Sziasztok!Most találtam ezt a fórumot és igen nagyon elcsodálkoztam hogy sokkal többen szenvednek ettõl a betegségtõl mint ahogy gondoltam!Én 3 éve szenvedek az IBS-el.Jobb bordaív alatti fájdalmam van és hasmenésem.
Leletek negatívok.Úgy vettem észre hogy csak és kizárólag a táplálkozási szokással lehet kordában tartani (nálam legolábbis)Volt egy 6 hónapos idõszakom amíg kipróbáltam különbözõ ételeket amik egészségesek!88 kg ról 65 re fogytam és szinte teljesen elmúlt a probléma.A kenyeret teljesen kihagytam és mindent amit péknél lehet kapni!Se csoki se süti(sütit azért nagyon ritkán 1-1 hétvégén szigorúan otthon készített és kis mennyiségben).Én is próbáltam a borsmentát ,csak tea formában.A borsmenta nyugtat de huzamosabb ideig nem szabad használni.Ill.inkább kúra szerûen kell.Nagyon sokat segített a brokkoli csíra,Abonett ami glutén mentes,és a paradicsom.Szóval amíg nagyon figyeltem az étrendre nem volt probléma.Aztán visszatértem a gluténnel sok vacakkal teli kajákhoz mert úgy gondoltam hogy már biztos minden rendben lesz.Nem is volt egy jó darabig probléma.Aztán ,megint elõ jött sajnos és már kíséri a szédülés és hányinger és a düh és hiszti.Úgyhogy ismét vissza kell állnom a régen bevált étrendhez. Nagy önuralmat igényel de megéri.Ha kell a nyugalmam érdekében életem végéig képes vagyok zöldségen élni.De biztos vagyok benne hogy meg lehet gyógyítani ezt az egyébként a leletek szerint nem létezõ problémát!Szerintem más van mögötte.Már rengeteg orvosi vizsgálaton voltam,rengeteg pénzembe és idõmbe telt de soha nem fogom feladni!Ja és még valami!Engem is tömtek nyugtatókkal mert hogy biztos ideges vagyok,meg dicetelel.Semmit nem ért!Nem tudom melyik volt haszontalanabb!A dicetel vagy a frontin!Az étrend változással meg is nyugszik az ember!Igazából engem az idegesít és attól vagyok dühös amikor elkezd fájni a bordám alatt és hasmenés jön rám de amikor elrohanok wcre sehol semmi,vagy éppen nem tudok felállni és utánna nagyon rosszul vagyok.Most újra vizsgáltatom magam étrendváltozás ide vagy oda hátha mégis látnak vmit!Azt még feljebb elfelejtettem leírni hogy amikor a kenyeret kihagytam kivizsgáltak glutén érzékenységre.Nem vagyok érzékeny rá.Még is sokat segített hogy megváltam tõle.Ahogy a vörös hústól is!Ill.ahogy mindentõl amit a szervezet nehezen emészt meg!Tudom nagy áldozat,de inkább étrendváltozás mit a hasfájás és hasmenés!
Nincs jelen
#1428 2011-03-16 20:08
- pt
- Tag
Hát te jó formán nem is eszel normális ételt. :)
Én maradok a coderit-N és frontim megoldásnál + zsíros pörköltek és rántotthusi friss puha ropogós kenyérrel :)
Nem iszok alkoholt, már üdítõket se, nem cigizek, a gerinc sérvem miatt mostanában alig tudtam dugni :) és még ne is egyek? :)
Nincs jelen
#1429 2011-03-16 21:35
- Sa-ni
- Tag
Vissza kell vonnom, ma nem használt a coderit.
Nekem úgy tûnik, csak megelõzésre jó. Ha megnyugodott és már nem gázos a belem, elkerülhetõ vele az estére újra felpuffadás. De csak jó közérzetre érdemes bevenni.
Ha már fel van gázosodva a belem, és adagolja több szakaszban a dolgokat, nincs az az gyógyszer, ami megállítja, a nem evés is csak fél nappal késõbb, de akkor se biztos. Ha eleve így kelek, esélyem sincs.
Nincs jelen
#1430 2011-03-16 22:18
- pt
- Tag
Hát, ha normálisan eszek, akkor sokkal jobban hat nekem is. De mondjuk a hagymás kínai csirkét nehezebben küszöbölte ki. Elmentem ide oda, de azért mortyogott a hasam. Természetesen, ha tejhez veszed be akkor nem igen fog jól hatni. Nekem egyébként hat ha már rajtam a roham akkor is, de ilyenkor elszopogatom és nem lenyelem egybe.
Valami majd csak lesz. Amíg el tudok menni melózni ezekkel a gyógyszerekkel addig nem vagyok totál boldogtalan és depis.
Nem bírtam ma este ellen állni a jó kis túró gombócoknak....... :(
Nincs jelen
#1431 2011-03-17 07:45
- Barci72
- Tag
Nem is emlékszem, mikor ettem valami finomat úgy igazából jó étvággyal... Mindig azt mondják, hogy a szervezet azt kívánja, ami hiányzik neki, és jelez a testünk. Namármost, ha én megenném, amiket kívánok, akkor kis idõ múlva kinyúlva feküdnék egy WC-kagyló környékén.
Ja, én azért szedek néha-néha Rivotrilt, mert a Frontintól látászavaraim voltak, a doki ezért lecserélte. Majdnem minden gyógyszerhez hozzá lehet szokni sajnos. Azért a Coderit sem a C-vitamin kategóriája :)
Nincs jelen
#1432 2011-03-17 10:23
- pt
- Tag
Hát sajnos nem az, de a napi adag felnõtteknek 3x1-2 szem ha jól emlékszem. Az én napi fél szemem nem sok ehhez képest, vagy max. 1,5 szem ha Bp.-i nagy és hosszú melóról van szó. Ha itthon vagyok nem szedem, csak ha munkába vagy messzebbre kell menni autóval. Szóval pihentetem a szervezetet. Elvonási tüneteket nem éreztem még, hacsak nem ugyan azok mint az IBS tünetei :)
A frontinnal nekem semmi bajom. Ha teszem a dolgom észre sem veszem, hogy bennem van, azon kívül, hogy nincs bennem vizsgadrukkos gyomorideg. Ha lepihenek a kanapéra, akkor viszont könnyebben elalszok, ami nem baj :)
A kajákat meg osztályozni kell és kiszûrni a rosszakat. Én féltem a túró gombóctól, de végül is nem lett tõle semmi baj, így ezt ettem reggelire is. A coderit mellett több mindent bevesz a gyomrom.
Én amiket nem bírok:
-tej, tejföl, (kefír, túró sajt, vaj olyan 50-50% mikor, hogy, de inkább bírom, viszont nem erõltetem minden nap)
-banán (nem vagyok rá allergiás hivatalosan, de bedagadok tõle és tele leszek kiütésekkel, na meg fulladok is)
-magvak, az összes (szotyi, mogyoró, dió, a mákra még az epém is begörcsöl, stb.)
-méz (erre se vagyok hivatalosan allergiás, mégis elkezd tõle görcsölni a gyomrom meg dagadni, bizseregni a torkom)
-savanyúság (uborka, paprika és minden ami savas, iszonyatosan puffaszt, az édes káposztával nem volt gond)
-borsó (puffaszt nagyon)
-csokik, édességek, cukros üdítõk
-energia italok
-levár is egy kicsit bár mértékkel elmegy
A kenyérrel és péksütikkel nincs gond. Pörköltek, szalonnák, sült húsokkal se. Krumpli, rizs, tészta is jöhet. Hurka, kolbász, felvágottak, májkrém. Szóval azért van mit enni bõven.
Szerkesztette: pt (2011-03-17 10:44)
Nincs jelen
#1433 2011-03-17 11:10
- Barci72
- Tag
Pt, amióta írtad a túrógombócot, azóta nem bírok más kajára gondolni, csak erre. Persze már jó régóta nem ettem, mivel tejterméket sem eszem, de nagyon tudja sanyargatni az embert pár étel hiánya. Régebben volt úgy, hogy amikor tudtam, hogy nem megyek el itthonról (pl. hétvége), akkor ettem kedvemre, és bevállaltam a szenvedést. Ez már jó régen volt :( Tök hülye voltam, de egyszerûen nem tudtam másképp kompenzálni a dolgokat.
Nincs jelen
#1434 2011-03-17 11:22
- Barci72
- Tag
Nem tudom, valaki próbálta-e már a Colofacot. Mondanom sem kell, Mo.-n nem lehet hozzájutni, külföldön meg simán recept nélküli. 2-3 hét múlva jutok hozzá, kíváncsi vagyok, milyen hatása lesz.
Nincs jelen
#1435 2011-03-17 11:30
- Ana
- Tag
Barci,én nem hallottam róla.
Colpermin-hez sem lehet hozzá jutni, csak a Fiumei úton lévõ gyógyszertárban.
Nincs jelen
#1436 2011-03-17 12:10
- Sa-ni
- Tag
Colofac - mebeverin - próbáltam (más néven), semmi.
Pt, szerintem inkább legyen az asszony fölül, vagy csináljátok állva, hogy kevesebb nyomás legyen a derekadon/hátadon, ne én és ne itt adjak ötleteket, DE a lényeg, hogy szerintem ha már írtad fent az élvezeteket, a dugást próbálgasd, NE a hagymát, a kínait meg a túrógombócot....Alkoholt én se iszok jó ideje, pedig régen nagy bulizós társasági ember voltam. Múltkor megelégeltem és ittam, és képzeljétek nem hatott, viszont alig csúszott le. Hát, ez van, ez a hajó nekem elment.
Barci, nem nyafogunk kaják után! Én mindig arra gondolok, amit Anyukám mondott, és igaza van: soha ne azt sajnáld, amit ott kell hagynod! Hanem arra gondolj, hogy nem leszel tõle rosszul. A diéta se jön be mindig, de 1. de ennek oka lehet a rossz diétázás: szerintem ha megtalálja és betartja mindenki a maga minimáldiétáját, van esély a tünetmentességre, 2. ha mégsem, akkor is jobb a tudat, hogy Te mindent megtettél.
Szerinted régen amikor még tudtam dolgozni és jártam munkavacsorákra, nem volt nekem szar csorgatni a nyálam a desszertekre, meg kelteni a feltûnést a sok finom kajától roskadozó fogadási asztalnál, hogy márpedig a pincér hozzon nekem egy szelet natúr húst vagy halat???? De basszus bár tartanék most is ott!
Nincs jelen
#1437 2011-03-17 12:58
- Barci72
- Tag
Kipróbálom a Colofacot, hátha...
Mo.-n a Duspatalin lenne ilyen hatóanyagú, de jó ideje nem lehet hozzájutni. Romániában meg állítólag simán.
Holnap késõ délután olyan programra kell elmennem, amely kb. 3 órán keresztül tart, zárt helyen, tehát kirohangálás nem igazán ajánlatos. Ha most rágondolok, már rosszul vagyok, komolyan. Ez a bélproblémákon kívül már tuti valami idegrendszeri ügy is. Most azt próbálom kisakkozni, mit vegyek be és mikor.
Nincs jelen
#1438 2011-03-17 16:19
- Sa-ni
- Tag
Barci, ha nem eszel elõtte vagy közben, simán ki fogod bírni. Elõtte már ne is nagyon igyál. AZnap csak reggelizz. Kirohannod biztos nem fog kelleni, max. a közérzeted nem lesz jó. De ha nem eszel, megtarthatod otthonra a rosszullétet...
Nincs jelen
#1439 2011-03-17 16:32
- pt
- Tag
Sa-ni!
Azért nem kell ám annyira komolyan venni a dugás dolgot :) Megoldom én nem vagyok elveszett ember :)
A derekam egyébként már olyan 95%-os, szóval egész jól van.
Ma voltam felíratni a havi coderit adagomat, mondanom se kell reggel ébredés, fél coderit fél frontin és irány a doki.
Még, jó, hogy nagyon nagyon szuper dokim van és akár mennyien vannak a váróban max. fél óra és már itthon vagyok. Egész jól vagyok ma is, voltam utána a városban kiváltani a gyógyszert, meg a szomszéd asszony kisfiának is kiváltottam ami kellett.
Egész normális életet élhetnék szerintem folyamatos reggeli coderit és frontin szedéssel szerintem.
Nincs jelen
#1440 2011-03-17 22:49
- kinglady
- Tag
Szia Melcsi!Nekem 3 hónapja kezdõdtek a tüneteim, véres nyákos széklettel, jobb borda fájdalommal,derékfájdalomal, ami még most is megvan,hasmenéssel, azóta ez szûnt de a nagy mennyiségû, laza széklet napi 1-2 maradt, minden eredmény negatív kikéve mr ahol, mintha vékonybél alsó 20 cm-ben gyulladás ábrázolódna, most megyek passage-ra. nem tudják mi, mert a teljes vastagbél tükrözés, mely a vékonybélbe is bement negatív(szövettan nem lett véve) fogytam 5 kg, most szedegetem vissza, de inkább csak a hasam nõ. teljesen bizonytalan vagyok ibs vagy crohn? a bordafájdalmad mikor és mivel múlt el?
Nincs jelen
#1441 2011-03-17 23:09
- Sa-ni
- Tag
Nem féltelek én, Pt, - és örülök hogy legalább a derekad javult! - iróniának szántam, mert inkább ezt erõltesd, mint a bizarr étkezési szokásokat. Tudod, egyik egészséges, másik nem egészséges (mindenki találja ki, melyik melyik :P) Ja, én pofázok, aki lassan egy hónapja kihagyta e remek élvezetet. Azért puffadva fingadozva wc-re járogatva nem arra gondol az ember, tény. De tessék minden tünetmentes órát kihasználni, amíg nem jön a rosszullét, mert utólag azt a jót már a betegség se veszi el az embertõl.
Kinglady ha már rászántad magad a colonoscopiára, mi a csudának nem vettek szövettant???? Ilyet én nem is hallottam! Azért nem jár ott minden nap, kihasználhatta volna az alkalmat az orvos. Van olyan is, hogy mikroszkópos colitis, ami csak azzal látszik. Ha véres is a széklet - nekem azt mondta az orvos, hogy az általában ibd-gyanús, az ibs-eseknek nem szokott véres lenni.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-03-17 23:13)
Nincs jelen
#1442 2011-03-18 09:37
- pt
- Tag
Sa-ni!
Jajj szegény párod! Na gyorsan dobj be egy coderitet meg valami nyugi gumit és rendezd le õt, mert még szétdurran a töke :) 1 hónap.....ahh....én megbolondulnék addig szex nélkül. Persze férfi vagyok mi mindig kanosak vagyunk, a nõknél ez más, általában jobban viselik a hiányát. De ha más nem is a tökük nem akar szétdurranni az tuti :)
A kaja dologra már odafigyelek, nem kínzom magam feleslegesen, bár azért csurog a nyálam a chilis bab után jó sok darált hússal....az valami isteni volt, mikor 1 hónapja ettem, friss puha kenyérrel. Nyami... :)
Ma csak vajas vékonyan kenet kenyér lesz egy kis felvágottal a reggeli, vagy sütök tojást, de az is lehet a tegnap esti tojásos nokedlinek esek neki,.......még nem tudom......ideje lenne reggelizni,,,,,fél tíz elmúlt.
Nincs jelen
#1443 2011-03-18 10:34
- Sa-ni
- Tag
Megszokta már szegénykém, volt több ilyen periódusunk :S Utánaszámolok, egy hónap azért nincs (nekem tûnik annyinak, mert én se csípem ám ezeket a kihagyásokat), de jó 3 hét :S Hát igen, nem ezt érdemelné, csodálom, hogy így kitart mellettem. De igyekszem, és ha van pár jobb nap, elsõ dolgom gerincre vágni :P
Chilis bab, áhhh.... Én egészségesen se ettem ilyeneket :D Ami bennem megmaradt, az egy nagy családi ebéd, életem utolsó egészséges évében, 22 évesen, direkt nem reggeliztem, és marhapörkölt volt, ami jó sokára lett csak kész, 2-3 órára, krumplival, nokedlivel uborkával, meg isteni ropogóshéjú friss kenyérrel, desszertnek torta, életem egyik legjobb kajálása volt. Persze csak annyi következménnyel, hogy "hú de jóllaktam" és ennyi. Most ha az akkori menüre gondolok, nem csorog a nyálam, hanem arra gondolok, hogy talán el is patkolnék, ha ezt most végigenném.
Nekem elment az étvágyam, ráuntam arra a 3-4 féle kajára, amit eszek. Ilyen periódusaim is szoktak lenni, ez a minek egyek, ha úgyis rosszul leszek. De tudom, nem szabad éhezni.
Nincs jelen
#1444 2011-03-18 14:39
- pt
- Tag
Sa-ni!
Jó fej vagy :)
Hát én nem észlelek problémát a szaftos húsokkal kapcsolatban. Krumpli, nokedli is jöhet, a friss kenyér is. az ubi és a desszert már engem is meggyalázna....
Szerintem azért óvatosan megpróbálhatnál megenni pár finom falatot, egyszerûbb húsokat. Kell az a szervezetnek, nem vagyunk kecskék.......még legalább is egyenlõre :)
Van egy elméletem erre a coderites dologra. Ha beveszem reggel akkor ugye egész nap nincs problémám. Ez okés. A kaja normál tempóban halad át rajtam. Ha beveszem másnap és harmad nap is akkor ugyan ez a helyzet. tehát teljesen jól elvagyok. Viszont ha nem veszem be pár napig, mert mondjuk itthon vagyok és netán menni kell valahová, akkor expressz gyorsan megindul bennem az összes kaja. Gyorsan bekapom a coderitet, ez meglassítja az expresszt, de ekkor már egy nagy csomó alig emésztett kaja jóval elõrébb van bennem mint kellene. Amíg ezek ki nem jönnek addig ha a coderit miatt gyengébben is, de kínlódás van. Szóval szerintem jóval az indulás elõtt érdemes bevenni ilyen szempontból. Mondjuk vegyünk példának egy esti vacsorát. Felkelsz reggel bedobod a fél coderitet, teszel veszel otthon. 1 órával a vacsira indulás elõtt bedobsz fél szem coderitet és induláskor nem lesz probléma.......
Persze ez csak az én elméletem, pár év próbálgatása után.....
Nincs jelen
#1445 2011-03-18 22:06
- pt
- Tag
<kép>
Fincsi volt a mexikói darált húsos chilis bab :)
Holnap munka :( Kelhetek 5-kor....
Szerkesztette: pt (2011-03-18 22:08)
Nincs jelen
#1446 2011-03-18 23:29
- Sa-ni
- Tag
Hát nekem ez a coderit csak arra jó, hogy ha mondjuk délre sikerült tünetmentességet elérni, akkor délután,este ne puffadjak fel és ne menjek wc-re újra. (Ennk köszönhetek egy szép napot a hétvégén, úgyhogy Neked is köszi :) ) De a meglevõ tüneteken a 20 mg-os adag nem segít. Ha bátor leszek, kipróbálok többet.
Nincs jelen
#1447 2011-03-19 16:26
- pt
- Tag
Én ma jó elvontam, a nagy mennyiségû gáz eregetésen kívül, de ez természetes egy ebédnyi és egy vacsorányi chilis bab után. Persze reggel fél coderit 1 frontinnal kezdtem. Tök átlag régi napom volt. Ilyenkor mindig nagyon boldog vagyok. :)
Nincs jelen
#1448 2011-03-19 16:39
- Melcsi_01
- Tag
Szia Kinglady!
Az Ibs-nél nincs véres nyákos széklet tudtommal!Nekem sem volt soha, viszont a Fekélyes vastagbélgyulladásnál van.Viszont azt úgy tudom a vastagbél tükrözésnek ki kellett volna mutatnia!A Jobb bordaív alatti fájdalmam megvan!Abban az idõben voltam tünet mentes amikor nagyon odafigyeltem az étrendemre!.Amikor visszatértem a normál étrendhez(kenyér és társai)visszajött a probléma is!Így most megint kihagyom és várom a csodát!A jobb bordaív alatti fájdalom nem biztos hogy chront,ibs-t jelent.Sok zöldséget ettem és ahogy fent is írtam brokkoli csírát!Ha esetleg ibsed lenne azt kordában lehet tartani csak szigorú étrend kell hozzá!pl:http://csira.hu/receptek.php
Nem ez a mániám de sokat segített,fõleg hogy kihagytam a glutént!
De van a http://belegeszseg.hu-n egy ebook amit érdemes elolvasni!És ha ibsed lenne akkor ezt az oldalt is ajánlom figyelmedbe:ibsprobiotikum.hu itt fönt vannak a pontos tünetek is!
Nem tudom hogy tudtam e vmit segíteni.Én nem hiszek már az ilyen-olyan tünetet kezelõ gyógyszerekben sajnos!
Az okot akarom meg szünetni és meg is fogom!
Azt valaki megtudná mondani nekem mi az a coderit?Mert rákerestem de nekem folyton köhögéscsillapítót ír ki a google!
Nincs jelen
#1449 2011-03-19 18:39
- pt
- Tag
Igen az, köhögés csillapító. Coderit-N a neve. Nálam tökéletesen mûködik a kodein tartalma miatt és másoknál is. Frontinnal kombinálom. Így egész normálisak a napjaim. E nélkül a házból nem tudnék kilépni csak szörnyû kínok között.
Nincs jelen
#1450 2011-03-19 19:08
- Ana
- Tag
Pt,
jól néd ki ez a mexikói darált húsos chilis valami :)
Ilyen kaja után egészséges bélés is gázossá válik,nekem mostanában olyan kemény a székletem,még a könnyem is folyik,nem unatkozom.....
Ma valahogy olyan volt az élet mintha nem is egész nap dolgoznának az emberek, de nekem persze bent kellett lenni az oviba, aztán este 11-tõl kezdõdik az éjszakai munka holnap reggel 6-ig.
Nincs jelen